[ 3way @ 05.05.2015. 19:15 ] @
Kome prijaviti komsiju koji na terasu nije izasao nekoliko godina i na kojoj su se zalegli golubovi?
Golubovi su potpuno izasrali terasu, poceli da se skupljaju i legu po ostalim terasama, nose jaja i tako to...kako dolazi toplije vreme pocinje da se oseti smrad.
Ranije se tu motala neka macka koja je regulisala populaciju, ali od kada je nema, golubova ima na gomile.

Sa doticnim smo pokusali lepim, ali ga apsolutno ne zanima da sredi terasu, a cini se ni komunalce....tvrde da postoji nekakva rupa u zakonu zbog cega mu ne mogu nista. Nema veze, bice bolja naplata karata.
Sutra cu da vidim da li nesto moze da se uradi sa veterinarskom inspekcijom, a u medjuvremenu, voleo bih da cujem predloge...

[ gilopile @ 05.05.2015. 19:51 ] @
Mozda je ta macka crkla pa se oseti....
[ 3way @ 05.05.2015. 20:05 ] @
:)

Ma jok, nema macke vec poduze vreme...Oseti se smrad ptica, izmeta, gnezda...
[ žutokljunac @ 05.05.2015. 20:05 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=QLX6h4Z2q18

https://www.youtube.com/watch?v=mut-NneLzx4
[ plus_minus @ 05.05.2015. 20:42 ] @
Nabavi novu mačku.
[ Manager @ 05.05.2015. 21:06 ] @
http://www.elitemadzone.org/t2...da-se-resim-golubova-sa-terase

http://www.elitemadzone.org/t440879-0
[ branko tod @ 05.05.2015. 21:09 ] @
Skupljajte jaja, a čuo sam i za supu od golubića
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2015. 21:22 ] @
Baci mu dimnu bombu na terasu pa zovi vatrogasce
[ 3way @ 05.05.2015. 21:24 ] @
Ne zanima mene da teram golubove ( a probao sam par tih narodnih lekova, eksere, petarde, cd-ove, balone, itd...)
Mene interesuje kojoj sluzbi bih mogao da se obratim da natera ovoga da ocisti terasu.
[ 3way @ 05.05.2015. 21:26 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Baci mu dimnu bombu na terasu pa zovi vatrogasce

Dobra ideja, ali lekove tog tipa ostavljam kao krajnje resenje...
[ sasa022 @ 05.05.2015. 21:26 ] @
@3way

Da li postoji nenasilan nacin da vi kao komsije pristupite toj terasi ?
[ zica49 @ 05.05.2015. 21:26 ] @
Baci par sjemenki na terasu i zaljevaj redovno,pojavice se policija kad tad da pocisti ;)
[ 3way @ 05.05.2015. 21:33 ] @
Citat:
sasa022:
Da li postoji nenasilan nacin da vi kao komsije pristupite toj terasi ?

Osim upada u terasu, preko druge terase - ne.

Pre nekog vremena njegov najblizi komsija se dogovorio sa njim da mu sredi terasu, izbaci djubre, okreci, ocisti....par dana kasnije dosao sa majstorima, ovaj ih nije pustio u kucu...
[ jablan @ 05.05.2015. 21:40 ] @
Dal misliš da će u zemlji u kojoj parčići što padaju sa fasade sakate ljude neko da reaguje što komšija ima golubarnik na terasi?
[ 3way @ 05.05.2015. 21:48 ] @
Citat:
jablan: Dal misliš da će u zemlji u kojoj parčići što padaju sa fasade sakate ljude neko da reaguje što komšija ima golubarnik na terasi?

Ne mislim, ali ce mi bar savest biti mirna.
[ sasa022 @ 05.05.2015. 22:49 ] @
@3way

Da li imate skupstinu ili savet stanara u zgradi u kojoj zivis ?

http://www.savskivenac.rs/listsv/SavskivenacBrosura.pdf
http://www.besplatnapravnapomo...ra-stambene-zgrade/#ovlascenja
https://www.google.rs/search?q...aj.rs+odluka-o-komunalnom-redu

Svakako mozete da nadjete neku "tacku zakona" po kojoj nadlezni moraju da reaguju.

Mozes pronaci i zainteresovane novinare dnevne stampe / gradskih TV reakcija
[ Bata @ 06.05.2015. 06:58 ] @
Zemun, Novi grad, Ševina ulica

ova lokacija sa linkova srećom nije ni blizu moje adrese, ali jako često tuda prolazim i ovo što se vidi na google street view je stanje koje, bar koliko sam ja video i tuda prolazio, traje godinama.
Ludak/ludaci koji tu borave, čini mi se da (nisam nikad baš čekao da vidim) u ovu kuću ulaze kroz prozor, i imaju +/- dva psa koji takođe ulaze kroz prozor.

google map https://goo.gl/maps/36WzA

google street view https://goo.gl/maps/rtDzL

Kao što rekoh, ja tuda samo prolazim i ne poznajem nikoga pa ne znam mišljenja komšija, ali mogu misliti...
[ 3way @ 06.05.2015. 07:52 ] @
Citat:
sasa022:
Da li imate skupstinu ili savet stanara u zgradi u kojoj zivis ?

Hehe, stanari su slozni kao rogovi u vreci. U savetu ima bar 2-3 struje od kojih svaka vodi neku svoju pricu, a u sustini ih boli rac za sve...Mislim, cistacica se bira tenderom, za koji jedni tvrde da je namesten, drugi protivzakonit, treci ne znam sta...tako da ono...
[ Java Beograd @ 06.05.2015. 08:31 ] @
Citat:
3way:Pre nekog vremena njegov najblizi komsija se dogovorio sa njim da mu sredi terasu, izbaci djubre, okreci, ocisti....par dana kasnije dosao sa majstorima, ovaj ih nije pustio u kucu...

Teško je kad imaš vnogo za komšiju. Mnogo teško. Teško i u mnogo uređenijim zemljama, a kamoli u Srbiji. Ne bih da sam u tvojoj koži. Sad, 'fala bogu živim u kući, ali znam kako je bilo dok sam bio u zgradi.
[ jablan @ 06.05.2015. 13:58 ] @
Citat:
sasa022:
Svakako mozete da nadjete neku "tacku zakona" po kojoj nadlezni moraju da reaguju.

Verovatno mogu da nađu tačku zakona, ali nadležni ne moraju da reaguju. Odnosno, moraju, ali u praksi ne reaguju, ili su potkupljivi.

Ja sam se tako žalio na to što je u jednoj od prometnijih ulica čovek betonskim žardinjerama blokirao ceo trotoar ispred svoje kuće (znači, nije nešto što smeta dvema ili trima komšijama, već bukvalno stotinama ljudi koji tuda prolaze). Dobio sam odgovor da će poslati inspekciju. I to je to. To je bilo pre 3-4 godine. Eno ih žardinjere žive i zdrave stoje gde su i bile.
[ Java Beograd @ 06.05.2015. 14:08 ] @
Problem je ovde što "nadležni" (wtf ko je to ?) ne može mnogo da uradi, sve i da hoće. (a neće, jer ga baš briga)

Nepovredivost stana je garantovana ustavom. Šta mogu ? Da izdaju nalog: "Nalaže se Peri Periću na adresi ulica-broj da svoju terasu očisti"
I to je sve. Ko će i kako da proveri da li je terasa očišćena ? Nisam siguran, ali sumnjam da postoje neke kaznene odredbe za prljavu terasu. Tim pre što golubovi nisu njegovi. Kao, na primer, kad bi gajio svinje ili slično.

Ja ovde vidim ili grubu fizičku silu, ili smišljanje ekstemnih neprijatnosti. Sila boga ne moli.
[ Uber @ 06.05.2015. 17:00 ] @
Pritisni malo komsiju,sredice on to. Samo ga pritisni malo.
[ gilopile @ 06.05.2015. 17:13 ] @
Ali stvarno, kakav je to covek kad nece da pocisti svoju terasu. Jbt, ajd mozda njermu ne smeta, ali da mu komsije prigovore i on i dalje nista ne preduzima, nemam reci. To mu je sat vremena posla...Ne mogu da razumem takve likove...Sramota!
[ Darko Nedeljković @ 06.05.2015. 17:22 ] @
Evo, bas pogledah svoju terasu, vidim golubovi poceli da prave gnezdo. Sto se mene tice, meni to ne smeta niti me interesuje, tako da ostaje da to komsije i golubovi rese izmedju sebe
Bilo kako bilo, zainteresovan sam za ishod posto ce verovatno i moje komsije iz nekog razloga imati stav da ja treba da navijam za njih u toj borbi golubova i njihovih protivnika.
[ DaliborP @ 06.05.2015. 17:32 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Evo, bas pogledah svoju terasu, vidim golubovi poceli da prave gnezdo. Sto se mene tice, meni to ne smeta niti me interesuje, tako da ostaje da to komsije i golubovi rese izmedju sebe :D
Bilo kako bilo, zainteresovan sam za ishod posto ce verovatno i moje komsije iz nekog razloga imati stav da ja treba da navijam za njih u toj borbi golubova i njihovih protivnika.

Ja verujem da mnoge takve stvari ne zanimaju, ali ako si vec pristao na suzivot u zgradi sa ostalima, onda bi morali da se postuju neki standardi i pravila, bar ta osnovna sto se ticu smeca, buke, itd.
[ ventura @ 06.05.2015. 17:32 ] @
Evo jednog slučaja gde je inspekcija reagovala za sličan slučaj gde je životinja pravila problem ostalim stanarima zbog konstantnog laveža i naložila iseljenje psa iz stana, pa su novine junački oplele po inspekciji pozivajući se na nekakva prava životinja... A za prava ljudi na normalan život bez uznemiravanja, to izgleda nikoga ne zanima...

Nemam ja ništa protiv životinja (čak sam do skora i imao jednu u stanu), ali sve dok ta životinja apsolutno ne ugrožava nikoga u okolini ni milimetar. To podrazumeva da životinja ne proizvodi nikakvu buku (lajanjem, zavijanjem, konstantnim trčanjem po stanju, grebanjem itd.), ne s*re po okolini (odnosno da vlasnik pokupi sve iza ljubimca. BTW da li ste to nekad u životu imali prilike da vidite kod nas? Ja nisam.), ne ostavlja dlake po zajedničkom ulazu itd. U tom slučaju nemam ništa protiv ni da neko drži aligatora u stanu, ako time ne smeta nikome oko sebe.

SKANDALOZNA ODLUKA INSPEKCIJE Žena u Trsteniku dobila rešenje da izbaci malog psa iz stana
Komunalna inspekcija u Trsteniku ili ne zna šta je bišon ili ne zna da radi svoj posao pa je donela rešenje po kojem se Neveni Petrović zabranjuje da drži u stanu malog psa nalik pudlici kome čak ni dlaka nije “oštra”. Postupak je toliko revolucionaran da bi grad iz Rasinske oblasti mogao da postane jedinstven i po tome što je stanarima dozvoljeno držanje “samo egzotičnih ptica i golubova”.
[ Darko Nedeljković @ 06.05.2015. 18:00 ] @
Ventura, ovo je sasvim drugo - divlja zivotinja radi van stana ono sto vekovima takve zivotinje na slicnim mestima rade. Jasno je da vecina ljudi nema moralnu dilemu da golubu treba otkinuti glavu i baciti u smece, ali ja jednostavno necu da znam nista o tome. Golubovi neka rade svoj posao, komsije svoj, mene to ne zanima, ne smeta mi ni da golubova ima ni da ih nema, ne smeta mi ni da komsija ima ni da ih nema, nemam nameru da ratujem protiv bilo kakvih zivih bica u okolini, niti da se povinujem njihovoj volji. Ispravi me ako gresim, moj stav je da je za zajednicki lov na golubove potrebna volja obe strane, a ne tek tako da neko umisli da moze da mi nametne tu obavezu.

Dalibore, to sto sam ja pristao na zajenicki zivot sa drugim ljudima u istoj zgradi ne znaci da ja sad treba sa njima da idem da ubijam divlje zivotinje. A upravo imam utisak da osim fizicke likvidacije nema nacina da se golubovi nagovore da se odsele.
[ anon142305 @ 06.05.2015. 18:28 ] @
Citat:
ventura:
BTW da li ste to nekad u životu imali prilike da vidite kod nas? Ja nisam.

Nikad to u zivotu nisam video.
Legenda kaze da je jednom neki vlasnik psa to uradio, ali koliko je to istina...
[ 3way @ 06.05.2015. 20:10 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Evo, bas pogledah svoju terasu, vidim golubovi poceli da prave gnezdo. Sto se mene tice, meni to ne smeta niti me interesuje, tako da ostaje da to komsije i golubovi rese izmedju sebe :D

Ni mene nije interesovalo dok je bilo "lokalizovano"...a vrlo me interesuje od kada je pocelo sirenje, pogotovo sto imam malo dete koje zeva po terasi ( mojoj ) i uopste necu da razmisljam da li moze da pokupi neku boles' od njih....plus "miris", plus konstantno gugutanje, itd...

U svakom slucaju, u dometu su mi pracke, pa cemo da vidimo...
[ 3way @ 06.05.2015. 20:13 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:A upravo imam utisak da osim fizicke likvidacije nema nacina da se golubovi nagovore da se odsele.

Naprotiv, dovoljno im je unistiti gnezda, pocistiti sve, oterati ih par puta i oni vrlo brzo skapiraju da tu nisu pozeljni...al jebga, ne mogu ja ili bilo ko da dezura na terasi 24h da rasteruje golubove....Ko je napravio glupost, neka resava...

Sad je mrak, pa nema nikoga, slikacu ih sutra, pa da se vidi na sta to lici...
[ DaliborP @ 06.05.2015. 20:33 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Dalibore, to sto sam ja pristao na zajenicki zivot sa drugim ljudima u istoj zgradi ne znaci da ja sad treba sa njima da idem da ubijam divlje zivotinje. A upravo imam utisak da osim fizicke likvidacije nema nacina da se golubovi nagovore da se odsele.

Hajde da se ne foliramo, ne dolaze golubovi zato sto posebno vole terase, vec zato sto ima smeca, hrane itd i zato sto nema(nece) niko da ih otera.
[ Shadowed @ 06.05.2015. 20:59 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
ventura:

Legenda kaze da je jednom neki vlasnik psa to uradio, ali koliko je to istina...

Svratite malo do Novog Sada, mozda cete imati vise srece u uocavanju legendarnih pojava
[ Darko Nedeljković @ 06.05.2015. 22:23 ] @
Citat:
3way:
Naprotiv, dovoljno im je unistiti gnezda, pocistiti sve, oterati ih par puta i oni vrlo brzo skapiraju da tu nisu pozeljni...

Ma jok, ja sam od skoro u ovom stanu ali rekli su mi da to mora da bude svakodnevna rutina, jer golub i posle 50 unistavanja i ciscenja ostaje uporan u svojoj nameri. Nije prvi put, ta terasa je decenijama na meti golubova a nekada je u stanu neko ko to svakoga dana unistava, a nekada neko kao ja ko prema svemu tome oseca totalnu kurcobolju.

Citat:
Hajde da se ne foliramo, ne dolaze golubovi zato sto posebno vole terase, vec zato sto ima smeca, hrane itd i zato sto nema(nece) niko da ih otera.

Na ovoj mojoj terasi nema bukvalno ni jednog pikavca niti mrvice hleba, znaci bukvalno nista osim par tona celika i betona.
[ branko tod @ 07.05.2015. 14:33 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
ventura:

Ako dođete kod mene u kraj videćete to kao nešto normalno kada naš Leo ide u šetnju.
[ flighter_022 @ 10.05.2015. 11:42 ] @
Uh Jablane (bre!), pa ja kad sam klinac bio, nije teorije bilo da jedan metuzalem bude tvrdoglaviji od nas mnogo mladjih... Bilo je tu pomeranja žardinjera, vadjenja drvenih kolaca iz zemlje, pa i pomeranja Lade od tonu i po... sve se može kad se skupi par momaka od 16-17-18 godina sa viškom energije ;)

Te žardinjere bi bile pomerene, ako već ne izgurane na put (pa bi onda morali da dodju i uklone ih), a verovatno ne bi ni ostale u jednom komadu.
[ RoRa @ 11.05.2015. 07:25 ] @
U pravnom sistemu svake zemlje pa i u Srbiji nema bezizlaznih situacija. Potrebno je pisanim putem obratiti se komunalnoj inspekciji. Poželjno je da tu prijavu potpiše više stanara a nepovredivost stana se može zaobići predlogom da inspektor uvid u stvarno stanje na neurednoj terasi izvrši sa neke od obližnjih terasa. Posle naloga inspektora da se sredi neuredna terasa potrebno je ponovo obavestiti inspekciju ako komšija nije postupio po izdatom nalogu.
Od toga trenutka može se ići po dva puta. Brži je da stanar(i) pokrenu sudski postupak tužbom zbog ometanja u mirnom korišćenju poseda (vlastitog stana). Drugi put je pritiskati inspekciju da uradi to isto, da se obrati sudu.
Lično sam, vlastitom tužbom, sprečio komšiju da mi smradom njegovoga svinjca zagorčava život.
Po mome uverenju, naši ljudi trpe svašta ali od suda beže kao đavo od krsta.
[ anon142305 @ 11.05.2015. 07:36 ] @
Citat:
RoRa:
naši ljudi trpe svašta ali od suda beže kao đavo od krsta.

Po svoj prilici zbog toga sto misle da je pravda u Srbiji skupa, spora i cesto nedostizna.
[ Java Beograd @ 11.05.2015. 08:02 ] @
Citat:
RoRa:Lično sam, vlastitom tužbom, sprečio komšiju da mi smradom njegovoga svinjca zagorčava život.
Bravo za tebe, odlično si uradio.

Ali, imanje svinjca, samo po sebi je prestup (ne znam da li je prekršaj ili krivično delo) jer je čuvanje svinja zabranjeno na teritorijama gradova i varošica. Dakle, komšija je učinio prekršaj. A delovanjem prema odluci suda sve je crno - belo: ili je uklonio svinje ili nije.

Ovde je drugo. Golubovi nisu vlasništvo. Ceo postupak, koji si pomenuo, može da se završi, i da lik ponovo ne čisti terasu (a i kad je očisti, pitanje je šta je to "očišćeno"), i sve iz početka.

[ RoRa @ 12.05.2015. 07:13 ] @
Citat:
Ali, imanje svinjca, samo po sebi je prestup (ne znam da li je prekršaj ili krivično delo) jer je čuvanje svinja zabranjeno na teritorijama gradova i varošica. Dakle, komšija je učinio prekršaj. A delovanjem prema odluci suda sve je crno - belo: ili je uklonio svinje ili nije.

Nažalost, slučaj je tada bio mnogo komplikovaniji.
Prvo, grad Beograd je imao načelnu zabranu držanja domaćih životinja na teritoriji grada uz davanje prava gradskim opštinama da same bliže regulišu tu materiju.
Drugo, moja opština, Čukarica, NIJE ( u datome trenutku) donele bilo kakvu odluku na zadatu temu.
Treće, donošenjem potrebne odluke opština Čukarica je zabranila držanje domaćih životinja u zgradama sa više stanova ali je dozvolila, pod određenim uslovima, držanje domaćih životinja na okućnicama porodičnih kuća.
Četvrto, tada građaninu NIJE bilo dozvoljeno da podnosi tužbu ako je rešenje problema (formalno) u nadležnosti državnih organa.
Peto, jedan Valjevac, svi smo mu večni dužnici, je svoj sličan problem izgurao do Vrhovnog suda koji je (sud) doneo zaključak da građanin može tužiti ako državni organ ne radi svoj posao
Šesto, prvu tužbu (preuranjenu) sam bio prisiljen povući.
Sedmo, drugom tužbom sud je, konačno, urazumio komšiju koji je došao na genijalnu ideju da svinjcem ojača svoj porodični budžet.
Ono što želim da kažem jeste da je rešenje svakog problema u našim vlastitim rukama. I sve to u situaciji kada ona strana koja izgubi spor snosi i sve troškove druge strane. Primera radi, u SAD svaka strana u sporu SAMA snosi svoje troškove a taksa za žalbu Vrhovnom sudu SAD je bar 25000 dolara.
[ mrkii @ 12.05.2015. 10:55 ] @
Pokazite komsiji da necete tolerisati takvo ponasanje!
Kakvi sudovi, kakvi bakraci, da sve funkcionise bilo bi super, ovako sa stokom nema na finjaka.

Npr. sipaj mu super lepak u bravu stana i okolo izmedju vrata i štoka (5 sekundi posla) ili napisi alkoholnim flomasterom preko celih vrata "stoko smrdljiva, ocisti terasu".
Ili mu istresi djubre ispred vrata.
Ili mu polomi retrovizor kola ili ogrebi auto ...

Jednostavno da uvidi da ne moze tako.

Naravno, sve da te niko ne primeti :)
[ branko tod @ 12.05.2015. 12:33 ] @
Ili ćebe na glavu pa udrite
[ Milica Queen @ 16.05.2015. 16:04 ] @
Mogu zamisliti kako izgleda terasa.. Nabavi macku da resi problem :)
[ pajapop @ 17.05.2015. 23:01 ] @

Pre svega treba imati u vidu da se tu radi o bolesnom coveku. Ako mu je terasa takva, mogu misliti kako je u samom stanu...Takvo zapustanje, vezano je za neke psihijatrijske bolesti, mada, ima i stanja gde je upravo i to simptom - sakupljanje i zadrzavanje smeca...ne vezano za sizofreniju i sl....Bilo je u novinama, jedan clanak o jednoj profesorki koja je zivela sa majkom u Spaniji...13 kamiona smeca je izbaceno iz stana, nakon nepodnosljivog smrada koji su prijavile komsije...A zena je bila profesor i svaki dan "napirliltana" isla na posao...A samo su dovlacile hranu i ostalo u stan, a nikad djubre nisu izbacivale...Ja u komsiluku imam jedan slican bracni par (stariji ljudi)...samo nesto dovlace, cele sobe su prepunjene nekim kutijama od poda do plafona, kroz predsoblje i sobe se ide "po strance", a ako treba da se sedne na stolicu, mora se nesto sa njih skloniti...Rucaju sa tanjirom u krilu, jer nemaju gde da postave od stvari...E kad su prepunili i zajednicku prostoriju (sa kojekakvim kadama, bojlerima, daskama, a sve po principu "moze da zatreba") i deo zajednickog hodnika na njihovom spratu, onda smo reagovali i na sastanku stanara ih "primorali" da to izbace. Oni su to i ucilini, uz kuknjavu i kletve...ali, ubrzo, opet se vraca sve "na staro"...Opet polako pune zajednicku prostoriju...a u stan niko "ni da zaviri"...Pod tezinom stvari ima ploca samo da gekne...
[ anon70939 @ 18.05.2015. 00:01 ] @
Citat:
ventura:
Evo jednog slučaja gde je inspekcija reagovala za sličan slučaj gde je životinja pravila problem ostalim stanarima zbog konstantnog laveža i naložila iseljenje psa iz stana, pa su novine junački oplele po inspekciji pozivajući se na nekakva prava životinja... A za prava ljudi na normalan život bez uznemiravanja, to izgleda nikoga ne zanima...

Nemam ja ništa protiv životinja (čak sam do skora i imao jednu u stanu), ali sve dok ta životinja apsolutno ne ugrožava nikoga u okolini ni milimetar. To podrazumeva da životinja ne proizvodi nikakvu buku (lajanjem, zavijanjem, konstantnim trčanjem po stanju, grebanjem itd.), ne s*re po okolini (odnosno da vlasnik pokupi sve iza ljubimca. BTW da li ste to nekad u životu imali prilike da vidite kod nas? Ja nisam.), ne ostavlja dlake po zajedničkom ulazu itd. U tom slučaju nemam ništa protiv ni da neko drži aligatora u stanu, ako time ne smeta nikome oko sebe.

SKANDALOZNA ODLUKA INSPEKCIJE Žena u Trsteniku dobila rešenje da izbaci malog psa iz stana
Komunalna inspekcija u Trsteniku ili ne zna šta je bišon ili ne zna da radi svoj posao pa je donela rešenje po kojem se Neveni Petrović zabranjuje da drži u stanu malog psa nalik pudlici kome čak ni dlaka nije “oštra”. Postupak je toliko revolucionaran da bi grad iz Rasinske oblasti mogao da postane jedinstven i po tome što je stanarima dozvoljeno držanje “samo egzotičnih ptica i golubova”.

Postoji neka priča, koju sam čuo od cimera kada sam živeo u CH, koliko je istinita, pojma nemam.
U principu, tamo se jako poštuje komšijski mir, i plaćaju se svakojake kazne ako se to ne ispoštuje. A i narod je dovoljno kulturan da poštuje. Jedini problem je kvart sa portugalcima.

elem,

Valjda tu u zgradi neki mladi bračni par je imao nekog psa u stanu, pudlica, čivava, štagod...
Jednu noć su izašli negde i ostavili psa samog u stanu. Pas je lajao kao pomahnitao do pola noći.
Neka bakuta iz prizemlja je zvala "konsijaža" ili tako nekako ako se izgovara. To je lik koji besplatno dobije da stanuje u stanu zgrade, ali je zadužen za sve. Kao predsednik kućnog saveta, samo što nije tako "bitna osoba", nego on sa porodicom čisti, sređuje, zove sve slubžbe koje su potrebne, predstavnik je te zgrade.
Taj lik je pozvao policiju, oni su došli, kucali, zvonili niko nije otvorio vrata, a pas je i dalje lajao. Na kraju su pozvali još par dežurnih službi, i isporučili kaznu i račune.

Računi su bili za "noćni" izlazak policije (nešto kao komunalna), za izlazak neke službe koja je razvalila bravu i stavila novu (ispostavio svoj noćni rad + troškove brave), neka šinterska služba koja je pokupila psa (ispostavili račun za svoj izlazak plus čuvanje psa u njihovim prostorijama), valjda je tu bila i hitna pomoć... i povrh svega toga ogromna kazna za kršenje javnog reda i mira...
Verujem da tim ljudima više nikada neće pasti na pamet da ostave psa samog u stanu, ako su se uopšte odlučili da i dalje poseduju nekog takvog.

Ne znam da li je to jedna od "onih" priča koje su se desile u svim uređenim zemljama, ali bilo bi jako lepo kad bi naši zakoni, službe i sud mogli biti takvi...

Ja u zgradi imam nekog psa koji baš često laje kad ga ostave samog, ali ne smeta mi... U svakom slučaju nekulturno je od tih ljudi što ga drže tako, ali to nije ni blizu nekulturi onih koji istresaju stolnjake kroz prozor i bacaju kese za đubre jer ih mrzi da ih spuste...
[ pisac @ 24.05.2015. 03:10 ] @
Ne znam za svinjac na terasi, ali ja imam terasu na kojoj nema nikakvih stvari ali na koju retko izlazim pa se shodno tome i ne čistim od gradske prašine (dok je kiša ne spere), i tu je pre neku godinu bilo gnezdo golubova (kada su svili gnezdo još ređe sam izlazio da ih ne bi oterao). Komšija je imao neke primedbe na golubove ali ja nisam uspevao da vidim ni jedan jedini razlog da ja teram golubove koji mi ne smetaju zato što on tako hoće i što on ima neku paranoju od nekakvih bolesti. Ako ima hipohondriju neka ide da se leči kod psihologa, ja da uništavam gnezdo golubova na mojoj terasi da bi on imao duševni mir na svojoj terasi, nemam nameru.

A da smrde, ne smrde, za razliku od izduvnih gasovi automobila i kamiona koji se kreću ispod terase. Dakle samo je stvar u mozgu onoga koji je dobio fiks ideju da mu baš smetaju golubovi a ne otrovni saobraćaj ispod terase.

Inače, imao sam 2 puta i gugutke koje su svijale gnezdo ispod odškrinute roletne koju retko podižem, pa dok su rasli pilići otvarao sam prozor povremeno i pripitomljavao ih, posle su učili da lete upravo po sobi kod mene.

Ima neko nešto protiv?

[ gilopile @ 24.05.2015. 06:38 ] @
Ja nemam nista protiv. Cakstovise, to je vrlo humano s tvoje strane. Jedino je problem ako se nasele na desetine goluba, pa to preraste u golubarnik. Jbg, za te stvari je kuca zakon.
Imas dvoriste i uzivas, uzgajas golubove i ostale zivotinjke. U gradu ipak to nije moguce i uvek ce se naci neko da mu smeta i jedna jedina ptica na terasi, sta da se radi. Imam za sada 3 kera i 4 macaka ( jedna se neki dan okotila, pa ce biti joos 4 komata ) i uzivancija.

Ziveo sam u stanu 18 godina i nisam ni sanjao da bi mogao da zivim na selu u kuci. Ali sada za sve pare ovog sveta se ne bih vratio u stan.
Imao sam skroz ok komsije, tolerisali su cak i glasniju muziku, naravno postovao sam kucni red od 14-17h i nikad posle 22h nisam glasnije pustao muziku. Tako da, ni jednu jedinu primedbu od strane komsija na to nisam imao.

Eto, a negde pustis malo glasnije muziku ili lupnes nogom o pod, odma cujes lupanje...

U kuci mogu da odsrafim muziku kada hocu, da sviram, da lupam glavom o zid u pola dva nocu i bas me briga :D
Sta da se radi, nema svako mogucnost da ode ne selo i zivi u kuci...Posao, skole, fakulteti...
Neverovatno koliko se ljudi vraca na selo da zivi. Odrmbaju do penzije, prodaju stan i kupe kucu na selu i uzivaju.
[ ctrl alt del @ 24.05.2015. 07:40 ] @
Citat:
pisac:

Inače, imao sam 2 puta i gugutke koje su svijale gnezdo ispod odškrinute roletne koju retko podižem...

Uh, ne znam kako si ovo izdržao. Pa gnezdo gugutke je 25% travke i grančice i 75% izmet. Meni su jednom napravile gnezdo na terasi u velikoj saksiji i jedva sam čekao da ptići odlete i da očistim nered. Sledeće godine sam ih oterao. Samo smrad i bolest. Tebi je to još bilo na prozorskoj dasci...
[ RoRa @ 24.05.2015. 09:25 ] @
Naši ljudi će najteže prihvatiti ono što predstavlja temelj civilizovanog života: Sloboda jednog pojedinaca ograničena je tom istom slobodom drugoga pojedinca.
[ botr @ 24.05.2015. 09:38 ] @
Ja imam problem sa komsijom, ili on samnom, kako god, mada mislim da to uopste nema veze sa zivotinjama (mackama) vec sa necim drugim. Zivim u kuci, imam dve macke, koje smetaju prvom komsiji, alkosu. Sto se mene tice, ja bih najradije da one njegovo dvoriste zaobilaze u sirokom luku, ali macke su to, rade onako kako zele, nema teorije da ih kontrolises kao pse.

Elem, njemu smeta to sto moje macke idu kod njega u dvoriste i spavaju u njegovom cvecu, koje on neguje, a cvece zaraslo u pola metra trave, jedva se i vidi, a bar ja nisam video da moje macke kidaju njegovo cvece, mala dvorista, pa sa sprata kuce vidim odlicno celo njegovo dvoriste, nego se zavlace u travu, igraju se, love i odmaraju u hladovini, mada ako kidaju cvece, slazem se da nije ok. Ja se trudim da ih iskontrolisem, mada on sad svira q, kao ja pustim macke napolje, necu valdja da ih drzim u kuci 24h, pa one dovode macke iz celog komsiluka i to bas u njegovo dvoriste. Inace, podmetao je otrov, ali se zahebo, jer je njegov otrov pojela macka njegovog najboljeg prijatelja iz komsiluka.

Onda je krenuo da ke*a zasto kucici laju, kao ja sam doveo neko kuce, inace, jednu noc je neko izbacio stence, na ulicu, a oni su dosli ispred moje kuce i lajali, zavijali i otisli, napao me kao da sam ih ja doneo, a dobro zna da nisam, a u krajnjem slucaju u svom dvoristu mogu da drzim sta hocu, ako to, realno, ne smeta komsiluku.

Takodje u komsiluku imamo nekoliko retrivera, koji laju onako, bas glasno, svinjac u bilizini, pa se povremeno oseca smrad, kad krene vetar da duva ka nama, ali to mu ne smeta, takodje mu dodju prve komsije, nego mu smetaju samo moje zivotinje.

Mislim da iza cele price stoji zavist, zato sto sam ja tu kucu kupio pre par godina, renovirao je, za srpske uslove imam dobre automobile, roditelji su mi u inostranstvu, ja i brat solidno zaradjujemo, a njemu i njegovoj porodici lose ide.
[ Shadowed @ 24.05.2015. 10:16 ] @
Komsija ti jeste smarac ali je u pravu za macke. Jbg, cak i da ne prave nikakvu stetu, ako ih nece u svom dvoristu, nemaju sta da traze u njegovom dvoristu.
[ gilopile @ 24.05.2015. 10:19 ] @
Citat:
branko tod:
Ili ćebe na glavu pa udrite :D

Poslusaj Branka i stvar resena. Ili mu kupi litar dobre rakije, pa na finjaka popricate.

Sve, sve, ali to da je hteo da potruje jadne zivotinjice je strasno. Glavu bi mu odfikario.
Jel to znaci da se, recimo, komsija uletvi, padne u tvoje cvece, zaspi... i sada treba da ga otrujes?
[ 3way @ 24.05.2015. 13:37 ] @
Izgleda da nam se u komsiluk doselio soko, pa su se golubovi malo primirili...
Pored toga, svaki dan dejstvujem 5 i 10mm kuglagerima i kamenjem iz pracke...stesta sto mi je slaba guma za pracku, pa samo zanesvestim goluba...

Neverovatno je koliko brzo uce, posle svega par puta gadjanja prackom su me zapamtili i cim me vide da izlazim na terasu sa prackom, beze....
[ botr @ 24.05.2015. 13:48 ] @
Citat:
Shadowed:
Komsija ti jeste smarac ali je u pravu za macke. Jbg, cak i da ne prave nikakvu stetu, ako ih nece u svom dvoristu, nemaju sta da traze u njegovom dvoristu.

Slazem se, ali ajde ti objasni mackama da ne idu u tudje dvoriste, nema sanse. Doduse, u poslednje vreme kako je poceo da vice i da ih juri, ne vidjam ih u njegovom dvoristu, eventualno samo prodju. Opet, od tih macaka ima i neke koristi, silne miseve su ulovile i pojele :) Isto kao sto ne mozes da objasnis, npr. golubovima da ne slecu bas na tvoj krov i ne ke*aju odozgo.

S druge strane, meni ponekad smeta njegovo ponasanje, jeste to njegovo dvoriste, moze da radi sta hoce, ali da li je normalno da pisa na sred dvorista, kad se napije, pored ograde, zicane, koja nas deli?!
[ 3way @ 24.05.2015. 13:48 ] @
Inace, za ovakav problem niko nije nadlezan.
Istrazujuci naisao sam na ljude koji drze par DESETINA macaka u stanovima, pasa, kojekakvih cuda i to, normalno, nije nicija nadleznost....
A posle narod kuka kad panduri lupaju samare...Normalno, stoka drugo i ne razume...
[ Darko Nedeljković @ 25.05.2015. 01:26 ] @
Citat:
3way:
zgleda da nam se u komsiluk doselio soko, pa su se golubovi malo primirili...
Pored toga, svaki dan dejstvujem 5 i 10mm kuglagerima i kamenjem iz pracke...stesta sto mi je slaba guma za pracku, pa samo zanesvestim goluba...

Neverovatno je koliko brzo uce, posle svega par puta gadjanja prackom su me zapamtili i cim me vide da izlazim na terasu sa prackom, beze....

E, vidis, nekada komsije imaju bebe, pa to em sto smrdi, em sto je bucno nenormalno, neko bi mogao doci na ideju da isproba tvoj recept sa prackom i kuglagerima kad ih vidi u kolicima napolju!
Verovatno i komsije tako brzo uce, pa kad im par puta poubijas decu, ili ce se odseliti ili nece vise praviti novu.
I zamisli 3way, niko nije nadlezan da sakuplja bebe po stanovima i odnosi iz moje zgrade, drzava d'uradi nesto od hitno!

A sada ozbiljno - najlakse je biti namcor deda ili nadzak baba kojima sve smeta, a mnogo teze je razviti osecaj tolerancije prema drugim ljudima i drugim zivim bicima. Smeta i meni smrad izduvnih gasova automobila, zvuci ljudi sa ulice i svasta jos nesto. Najradije bih da slusam samo cvrkut ptica i mirisem ljubicice. Ali, ako hocu to, onda treba ja da se oselim tamo gde toga ima, a ne da terorisem ljude i teram ih da sve prilagode mojim prohtevima. Tako i ovo - golubovi se gnezde i razmnozavaju po gradovima verovatno isto toliko dugo koliko i ljudi. Kome to smeta, moze da se odseli negde gde golubovi ne postoje. Ako pocnemo, kako pojedinci predlazu, jedni druge da cebujemo po hodnicima pokusavajuci da nateramo druge da prihvate nasa shvatanja, zavrsicemo vrebajuci jedni druge snajperom kroz odskrinutu roletnu.

[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 25.05.2015. u 09:29 GMT+1]
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 07:46 ] @
Dakle, Darko tvrdi da zato što postoji smrad izduvnih gasova, onda je normalno i prihvatljivo da živimo u životinjskom izmetu. I to tako treba i kome se na sviđa, on treba da proda teško stečen krov nad glavom, da da otkaz u firmi, decu ispiše iz škole i ode na severni pol.
[ Darko Nedeljković @ 25.05.2015. 08:51 ] @
Tako je. Sa druge strane imamo nameru pojedinaca da im se ljudi potcine i postanu besplatni golub-sinteri. Tako da Java, tuzna je tvoja sudbina ali ja da ti budem besplatni golub-sinter necu, a ti imas otprilike 3 opcije:
1) da se prilagodis cinjenici da postoje pojedinci koje ne mozes da nateras da postanu besplatni unistavaci divljih zivotinja
2) da odes na severni pol gde nema golubova, a gotovo da nema ni ljudi koji bi odbili da se potcine tvojoj volji
3) da organizujes neki koncentracioni logor gde bi se ovakvi kao ja zatvarali i unistavali gasom ili kakvom drugom provereno efikasnom metodom.
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 08:57 ] @
Ti si mene zameno s nekim. Moja sudbina je vesela, nije tužna. Ne treba mi "golub šinter" usluge, niti će mi trebati.

Ne znam otkud ti ideja da ti meni nudiš neke tri opcije. (wtf ?!?) Kad mi budu trebale, tražiću. Limburga meseca, kad se majmuni šišaju.
[ 3way @ 25.05.2015. 09:32 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
E, vidis, nekada komsije imaju bebe, pa to em sto smrdi, em sto je bucno nenormalno, neko bi mogao doci na ideju da isproba tvoj recept sa prackom i kuglagerima kad ih vidi u kolicima napolju!

Toliko glupavo poredjenje da ne znam ni sta bih rekao...

Citat:
Darko Nedeljković:
A sada ozbiljno - najlakse je biti namcor deda ili nadzak baba kojima sve smeta, a mnogo teze je razviti osecaj tolerancije prema drugim ljudima i drugim zivim bicima.

Ne pada mi napamet da budem tolerantan prema moronima koje boli rac za ostatak sveta i koji misle da je njihova guzica najvaznija.
Ta prica "budi tolerantan" je za budale i hipstere.

Citat:
Darko Nedeljković:
Smeta i meni smrad izduvnih gasova automobila, zvuci ljudi sa ulice i svasta jos nesto. Najradije bih da slusam samo cvrkut ptica i mirisem ljubicice. Ali, ako hocu to, onda treba ja da se oselim tamo gde toga ima, a ne da terorisem ljude i teram ih da sve prilagode mojim prohtevima. Tako i ovo - golubovi se gnezde i razmnozavaju po gradovima verovatno isto toliko dugo koliko i ljudi. Kome to smeta, moze da se odseli negde gde golubovi ne postoje. Ako pocnemo, kako pojedinci predlazu, jedni druge da cebujemo po hodnicima pokusavajuci da nateramo druge da prihvate nasa shvatanja, zavrsicemo vrebajuci jedni druge snajperom kroz odskrinutu roletnu.

Izduvni gasovi su sastavni deo zivota u gradu i ne mogu se izbeci. Pored toga, vec godinama se radi na smanjenju stetnih emisija.
Ponasanje kretena koji maltretiraju sve ostale se moze i treba izbeci. Zbog vas koji idete linijom manjeg otpora su se i namnozili u toj meri, jer vide da im to prolazi.

A ja ispade terorista zato sto necu da mi smrdi :)
[ DaliborP @ 25.05.2015. 09:45 ] @
Citat:
3way:Inace, za ovakav problem niko nije nadlezan.

To je iskreno ogroman problem sa stanovima u Srbiji. Cinjenica da su stanovi otkupljeni davno, i da od tada jednostavno drzava nema nista sa njima. Tj ima, ali je tesko poverovati da postoji sluzba koja moze da uredjuje i regulise stanarske probleme milion ljudi. Svako je vlasnik stana a niko vlasnik zgrade, to je glavni problem.

To je prepusteno kucnom savetu stanara, pa tako da vise manja svaka zgrada ima neki problem poput tvog. Ili ima nekog ko nece da plati ciscenje zgrade, ili nekog ko nece da cisti terasu, itd. Uglavnom sebicnjaci koji ne razumeju niti ce ikad razumeti sta znaci suzivot u civilizaciji.

Nazalost, ne verujem da postoji zakon koji to moze da sredi. Mozda u buducnosti kad pocnu da se prodaju zgrade gde u ugovoru pise sve sta mozes a sta ne mozes da radis da bi ziveo u zgradi, do tada ces uvek imati Darka ili pisca koji gaje ptice na terasama. Divlji zapad.
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 10:04 ] @
Citat:
DaliborP: Nazalost, ne verujem da postoji zakon koji to moze da sredi.

Oooooo, kako je to jednostavno, kad bi bilo političke volje, poštovanja vladavine prava, časnih sudova i dosledne primene sudskih odluka

[parafraziram, nisam ja zakonodavac ...]
Član n.
Ko svojim ponašanjem u stanu ugrozi javni red i mir drugim stanarima u zgradi biće kažnjen sa xxx dinara kazne

Član n+1.
Ko svojim nečinjenjem dovede svoju imovinu stanje kojim se ugrožava drugim stanarima pravo na neometan život biće kažnjen sa xxx dinara kazne

i td.
Drugim rečima, udri po džepu, jednom, dvaput, triput - pa će da se ponaša kako treba. K'o bela lala.

Čitao sam u nekoliko navrata, da u USA, ako imaš kuću, moraš da uređuješ onaj travnjak ispred. Ako ga totalno zapustiš, onda je to mogučnost da se umnožavaju zmije i pacovi, i to je suprotno težnjama lokalne zajednice i bićeš kažnjen.
[ Darko Nedeljković @ 25.05.2015. 10:22 ] @
@Java Beograd
Evo u jucerasnjim novinama imas da opet padaju fasade ljudima na glavu. To je ono sto treba sankcionisati i dovesti u red, a za sklon sam misljenju da ljude kao sto sam ja nicim ne mozes naterati da unistavaju divlje zivotinje, to sto je za tebe "kako treba" za mene je potpuno suludo i najbolje sto mozemo je da se okrenemo toleranciji. Mislim da ce zauvek postojati dve grupe ljudi - jedna koja smatra da divlje zivotinje treba unistiti i druga koja smatra da ih ne treba uopste ometati. Inace, ja uopste ne verujem da golubije gnezdo moze toliko mnogo da smrdi da to smeta komsiji ciji je stan udaljen vise metara odatle. Ja sam do nedavno ziveo u kuci gde golubovi decenijama koriste tavan za svoje potrebe, na drvetu odmah ispred ulaznih vrata se obicno gnezde grlice, a na dimnjaku - rode i nikada nisam osetio nekakav famozni smrad! Kako onda jedno gnezdo moze toliko da smeta komsiji na 10 metara odatle?! Mislim da je ovde vise u pitanju problem razlicitog shvatanja ljudi - da li golubovi treba da postoje, ili ih treba potamaniti.
[ 3way @ 25.05.2015. 10:28 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Evo u jucerasnjim novinama imas da opet padaju fasade ljudima na glavu.

Kome smeta nek predje na sredinu ulice.

Citat:
Darko Nedeljković:
Kako onda jedno gnezdo moze toliko da smeta komsiji na 10 metara odatle?!

Moze, jer se ne radi o jednom gnezdu. Sem toga, svaki cas pokusavaju da prave gnezda na mojoj terasi.
[ DaliborP @ 25.05.2015. 10:34 ] @
Citat:
Java Beograd:
Oooooo, kako je to jednostavno, kad bi bilo političke volje, poštovanja vladavine prava, časnih sudova i dosledne primene sudskih odluka

Član n.
Ko svojim ponašanjem u stanu ugrozi javni red i mir drugim stanarima u zgradi biće kažnjen sa xxx dinara kazne

Pa iskreno nije to bas tako jednostavno. Ko ce to da radi, komunalna policija? Koliko bi im trebalo zaposlenih da obilaze svaku zgradu u Beogradu i naplacuju kazne.

To mora da se lokalizuje i kontrolise na nizem nivou, da li opstine, ili same zgrade. Problem je sto su vecina zgrada i njihovo vlasnistvo u nekakvom "limbu" tako da ne mogu stanari tek tako prepustiti vodjenje zgrade nekom drugom. Niti postoji nekakvi ugovori koji bi mogli da se reviziraju.
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 10:44 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
@Java Beograd
Evo u jucerasnjim novinama imas da opet padaju fasade ljudima na glavu. To je ono sto treba sankcionisati i dovesti u red, a za sklon sam misljenju da ljude kao sto sam ja nicim ne mozes naterati da unistavaju divlje zivotinje, to sto je za tebe "kako treba" za mene je potpuno suludo i najbolje sto mozemo je da se okrenemo toleranciji. Mislim da ce zauvek postojati dve grupe ljudi - jedna koja smatra da divlje zivotinje treba unistiti i druga koja smatra da ih ne treba uopste ometati. Inace, ja uopste ne verujem da golubije gnezdo moze toliko mnogo da smrdi da to smeta komsiji ciji je stan udaljen vise metara odatle. Ja sam do nedavno ziveo u kuci gde golubovi decenijama koriste tavan za svoje potrebe, na drvetu odmah ispred ulaznih vrata se obicno gnezde grlice, a na dimnjaku - rode i nikada nisam osetio nekakav famozni smrad! Kako onda jedno gnezdo moze toliko da smeta komsiji na 10 metara odatle?! Mislim da je ovde vise u pitanju problem razlicitog shvatanja ljudi - da li golubovi treba da postoje, ili ih treba potamaniti.

Ja ne znam kako si ti u svojoj glavi iskonstruisao tu frazu "uništavanja divljih životinja" ? Da neko čita diskusiju počevši od tvog posta, pomislio bi da neko ide u šumu i upucava jelene, košute, tetrebe i vukove. A zapravo se radi o štetočinama, jednako opasnim kao što su i pacovi. U mnogim većim svetskim gradovima vodi se teška borba protiv golubova. Mislim da je negde u USA (da li Njujork) zaprećena kazna ako neko hrani golubove.

Ti ih voliš ? Bravo za tebe ! Ima u Indiji ljudi koji gaje pacove. Bravo za njih ! Svako ima pravo da živi svoj život. Ali ako svojim životom ugrožava druge, e, onda mora malo da koriguje svoj život.

Toleranicja - naravno slažem se.
Živi i pusti druge da žive - slažem se.

Ali, suživot u zajednici - naselje, zgrada, gde ljudi žive jako blizu drugim ljudima, podrazumeva određeni nivo socijalne inteligencije, socijalne integracije, i socijalne samokontrole.

Ja ne znam kako je na toj terasi o kojoj pokretač teme piše. Ali on kaže da je terasa zapuštena, puna đubreta, puna golubova i ptičijeg izmeta i da smrdi. Da li je to u redu ? Nije. Pokušao je komšiji da kaže da to nije u redu, i da treba da preduzme korake da terasu dovede u red, bar toliko da ne smeta drugim sustanarima.
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 10:55 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
Java Beograd:

Član n.

Pa iskreno nije to bas tako jednostavno. Ko ce to da radi, komunalna policija? Koliko bi im trebalo zaposlenih da obilaze svaku zgradu u Beogradu i naplacuju kazne.
Nije jednostavno. Posebno nije jednostavno u početku. Svaki početak je težak. Ali, kažem, ako se to radi istrajno i uporno, za koju godinu, ljudi će shvatiti da se to kažnjava.

Primer 1 : decenijama Infostan nije preduzimao nikakve akcije protiv neplatiša. Slao je opomene i molbe. I ništa. A onda, od pre par godina, OPA BATO, sudski izvršitelj. Kuku lele ! Pa onda frka po medijima, netačne evidencije, ko duguje "stari dug", ko duguje "novi dug" ko ovo ko ono .... I, eto, posle nekoliko godina, svako iole informisaniji u Bgd zna da ako ne plati Infostan račun, da će Infostan da ga tuži, pa ako ne plati opet, da će sudski izvršitelj da naplati potraživanja ! Gotovo zemljače. Nema više natezanja 'oćeš li da platiš ili nećeš.

Primer 2 : Parkiranje u gradu i neplaćena doplatna kazna Parking Servisu. Isto frka, panika, ko ima pravo, ko nema pravo, koga štiti ustav, koga ne, sudski izvršitelj ovoono. Posle par godina, svako iole informisaniji plati, jer zna šta ga čega u suprotnom.
Primer 3 : Parkiranje u gradu sa stranim tablicama (u 99% slučajeva, radi se o bosanskim i crnogorskim) Pravili se ludi, a onda su brzinom svetlosti postali informisani šta ih čeka.
Primer 4 : Nelegetimisanje komunalnom policajcu kad te uhvate u švercovanju u GSP. Frka panika, tuča, lisice, "nema on pravo" "ne može to tako", "imam ja svoja ustavna prava" ... I polako, polako, Srbin shvata da mora da kupi kartu ili da se legitimiše komunalnom policajci.

Elem ... Da, komunalna policija, ko drugi ? Da li ova i ovakva komunalna policija. Ne. Da li smo imali komunalnu policiju pre desetak godina ? Nismo. Da li komunalna policija treba da evoluira ? Treba.

I ne treba Komunalna policija da obilazi svaku zgradu. Dovoljno je da po prijavi dođe sa sudskim nalogom da se uđe u stan, sačini zapisnik, sačini foto dokumentaciju, da sud to pregleda i kazni počinioca. Onda će u Blicu da piše, ovaj će da traži svoja ustavna prava... I tako nekoliko puta, udri po džepu, uporno i dosledno i - setiće se Srbin da ima i obaveze ! Pa ne misliš valjda da u nekoj Nemačkoj ili Danskoj neki tamo komunalni policajac non stop obilazi sve zgrade. Jok. Skapirao Nemac odavno šta je kažnjivo šta nije, i zna da ako radi ono šta je kažnjivo, da mu sledi kazna.

[ Shadowed @ 25.05.2015. 11:17 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Evo u jucerasnjim novinama imas da opet padaju fasade ljudima na glavu. To je ono sto treba sankcionisati i dovesti u red

Jeste, neko sad treba da bude gradjevinac po tvojoj zelji pa da popravlja te fasade. Ako ti se ne svidja, idi na severni pol, tamo nema zidova.

Citat:
Darko Nedeljković: a za sklon sam misljenju da ljude kao sto sam ja nicim ne mozes naterati da unistavaju divlje zivotinje

Naravno da moze.
[ Darko Nedeljković @ 25.05.2015. 11:56 ] @
Citat:
Java Beograd: Ja ne znam kako si ti u svojoj glavi iskonstruisao tu frazu "uništavanja divljih životinja" ? Da neko čita diskusiju počevši od tvog posta, pomislio bi da neko ide u šumu i upucava jelene, košute, tetrebe i vukove. A zapravo se radi o štetočinama, jednako opasnim kao što su i pacovi.
To je licno misljenje, a ne cinjenica. Isto kao sto je moje misljenje da su golubovi veoma dobar ukras gradskih parkova i imas po svetu koliko hoces gradova koji planski drze golubove po gradskim trgovima, jer to povoljno utice na turizam i ekonomiju. Licno sam video u Atini, Milanu i Londonu, imam negde i nekih fotografija ako neko ne veruje. U UK je recimo najstrozije zabranjeno unistavanje gnezda, bacanje jaja i ubijanje mladunaca, tako da bi tamo sama legalnost teme kao sto je ova bila dovedena u pitanje, da ne pominjemo podstrekavanje na cebovanje, unistavanje imovine super lepkom i ostale glupe predloge koje za nasilno nametanje sopstvenog nacina razmisljanja drugima.
[ DaliborP @ 25.05.2015. 12:12 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:  Isto kao sto je moje misljenje da su golubovi veoma dobar ukras gradskih parkova i imas po svetu koliko hoces gradova koji planski drze golubove po gradskim trgovima, jer to povoljno utice na turizam i ekonomiju. Licno sam video u Atini, Milanu i Londonu, imam negde i nekih fotografija ako neko ne veruje. U UK je recimo najstrozije zabranjeno unistavanje gnezda, bacanje jaja i ubijanje mladunaca, tako da bi tamo sama legalnost teme kao sto je ova bila dovedena u pitanje, da ne pominjemo podstrekavanje na cebovanje, unistavanje imovine super lepkom i ostale glupe predloge koje za nasilno nametanje sopstvenog nacina razmisljanja drugima.

Ma gde to planski drze golubove na trgovima, odakle ti to majke ti?
Gradski golubovi su obicne stetocine koje prenose bolesti. To sto ih ima na velikim trgovima je iskljucivo zbog ogromnog broja ljudi/turista koji ih hrane. Kad se samo setim trga ispred Duoma u Milanu i golubova....da ne pozelis da stojis tamo duze od minuta, vreba opasnost sto od golubova sto od prevaranata.

Cak i da je tako, kakve to veze ima sa golubovima u stambenom prostoru zgrade? A niko i ne govori da treba ici i puskom ubijati golubove, vec postoje nacini da se oteraju samo da ima volje.
[ gilopile @ 25.05.2015. 12:23 ] @
@Darko Nedeljković, to sto sam citirao Branka i predlozio cebovanje, naravno da se salim. Nisam takav lik...

Sto se ubijanja zivotinja tice, lepkova, pracki i ostalog, najostozije osudjujem.

Zivotinjki mi je puno dvoriste, kucica, macica...Vise puta sam naisao na ulici na povredjenu macku, jedna je cak izgubila prednju sapicu...i naravno, zovnem druga, pa kolima pravo kod veterinara. Posle macka kod mene na oporavak i to je to.

Prosle godine, jedan od mojih kerova ( inace nije agresivna kucka, ali je imala tada mlade kucice ) je `dohvatio` jednu mesec dana staru macku i totalno je raskasapio, ali je pukom slucajnoscu ostala ziva, ali pola glave i njuska, vilica skroz skrseno. Tu macku sam na cuclu hranio oko 7 dana, nisam nocima spavao, nego joj na silu gurao mleko i nadao se cudu da ce da prezivi, ali nazalost nije. Koliko se to stvorenjce namucilo, ne smem ni da zamislim i nikada sebi necu oprostiti sto je nisam pustio da lipse, nego joj pakao produzio tih 7 dana. Tesko mi je i sad kad se setim.
[ Darko Nedeljković @ 25.05.2015. 12:51 ] @
Citat:
DaliborP:
Ma gde to planski drze golubove na trgovima, odakle ti to majke ti?
Gradski golubovi su obicne stetocine koje prenose bolesti.

Licno sam bio prisutan na pocetku sezone kada su na onaj veliki trg u Atini doterali 3 slepera golubova. Mislis li da bi ti ili ja mogli da doteramo 3 slepera golubova na neki od beogradskih trgova, pustimo ih tek tako bez ikakvog plana i dozvole i onda sedimo tu i prodajemo psenicu - 50 grama 1 evro? Ne bih rekao... Za to se raspisuje javni oglas, sve se unapred dogovori sta, kada i koliko, sto je otprilike definicija reci "planski". Tu su uniformisani cuvari koji paze da turisti ne hrane golubove kakvom drugom hranom osim njihove psenice. Tokom sezone milion turista zastane, kupi kesicu psenice i slika se sa ogromnim brojem golubova.
[ Java Beograd @ 25.05.2015. 12:56 ] @
Naravno, kad na trg doteraš i istovariš tri šlepera golubova (?!) onda istovareni golubovi i ostanu na trgu.
[ pisac @ 25.05.2015. 18:46 ] @
Citat:
Java Beograd:I ne treba Komunalna policija da obilazi svaku zgradu. Dovoljno je da po prijavi dođe sa sudskim nalogom da se uđe u stan, sačini zapisnik, sačini foto dokumentaciju, da sud to pregleda i kazni počinioca.

Hm, ajde opet malo razmisli o ovome što si napisao. Ti hoćeš da po nečijoj prijavi dolazi komunalna (?) policija sa sudskim nalogom i upada u stan i fotografiše?

Lepo to zvuči dok zamišljaš sebe kao onoga koji prijavljuje. Nego, zamisli malo sebe kao onoga kome komunalna policija upada u kuću (razvali vrata recimo pošto nisi bio kući) jer sam te ja prijavio da držiš golubove u stanu. Ali se eto ispostavilo da nisam bio u pravu

A inače, dovoljno sam gledao one kablovske kanale dok sam imao kablovsku, da spoznam tu katastrofu od policijske države tamo na zapadu i da mi se omrzne svako upadanje u stan zbog "nečije prijave". Englezi bre mrtvi ladni razvaljuju vrata i upadaju u stan (i uzgred gledaš posle snimak na "animal planet" kanalu, da vidiš kako čoveku izgleda stan) ako posumnjaju da je tamo kuče bez nadzora. Video komšija kuče iza zatvorenog prozora a nije video gazdu neko vreme, prijavio službi za zaštitu životinja (animal patrol, ili tako nekako), ovi došli, probali da kontaktiraju gazdu nekako (valjda na mobilni) pa pošto nisu uspeli: udri po vratima, da "spasu" kuče. Pretpostavljam da one slučajeve u kojima je gazda u stvari isključio mobilni da bi se odmorio od svih i mirno odspavao u svojoj kući, a kuče mu se na njegovu nesreću kretalo iza zatvorenog prozora u blizini dangube komšije, ne objavljuju na TV-u. Jbg, to ne bi bilo "zanimljivo" širokim narodnim masama, to nije spašavanje životinja nego maltretiranje ljudi, nećemo valjda da pomislimo da policijska država maltretira svoje građane?

Nema tu cile mile, tvoja imovina nije u stvari tvoja, sve je to državno, a i ti si državni i ima da zahvaljuješ državi svaki dan ako ti dozvoljava da dišeš i imaš krov nad glavom. Pa kako posle čovek da ne voli taj zapad svim srcem?

[ Ivan Dimkovic @ 25.05.2015. 19:02 ] @
@pisac,

To se ne zove "zapad" vec "civilizacija" - zato sto zgradu delis sa drugim ljudima i postoji kucni red i zakoni koji regulisu stanovanje.

Kome se to ne svidja, uvek moze da sagradi svoju kucu negde u 3 lepe 3.14zde materine pa slobodno elminise WC ili gaji svinju u dnevnoj sobi i prosipa truli kupus sa terase svaki dan u 9 AM. Tamo ne smeta nikom, pa ti nece ni "drzava" dolaziti da mu pise kaznu sto pravi smrad drugima.

Ali ko hoce da zivi sa drugima u civilizaciji, to nece da moze - i 'fala bogu da policija ima pravo da upadne kojekakvim kreaturama bez kulture stanovanja ili bez mozga i znanja o drzanju domacih zivotinja.
[ pisac @ 25.05.2015. 20:44 ] @
Izvinjavam se najdublje što moram da te demantujem, nije zgrada u pitanju nego kuća sa sopstvenim dvorištem. Komšija iz druge kuće i dvorišta je malo virio preko prozora u tuđe i video kuče na prozoru par puta u 2 dana a nigde gazdu, pa je zvao "animal patrol" koji su došli, i pošto nisu uspeli da kontaktiraju gazdu efikasno su razvalili vrata i "spasili" kuče. Usput malo snimali po kući, da gledaoci utole radoznalost ka tuđim životima, da vide valjda da li su i tuđi životi isprazni kao što su njihovi.

Kao što rekoh, snimke tih "patrola" u kojima iza razvaljenih vrata nalaze vlasnika koji je na miru hteo da odspava kod kuće i da se ne javlja nikome na telefon, verovatno ne emituju. Malo je nezgodno jer populacija može da počne da se osvešćava u kakvoj zemlji živi.

To se zove... ja bih rekao diktatura, ali ko sam ja da sudim, jel tako? Važno je da imaju (milom ili silom) sve "blagodeti" konzumerističkog društva, lične slobode su u drugom, trećem, ili tamo nekom zadnjem planu.
[ Java Beograd @ 26.05.2015. 07:54 ] @
Aman, pisac, niko nije rekao da treba da streljaju počinioca. Pozvone na vrata, dođu par puta, i ako ih kulira - zna se šta može i šta treba da uradi vlast.
[ Deep|Blue @ 26.05.2015. 12:06 ] @
Citat:
pisac:
Izvinjavam se najdublje što moram da te demantujem, nije zgrada u pitanju nego kuća sa sopstvenim dvorištem. Komšija iz druge kuće i dvorišta je malo virio preko prozora u tuđe i video kuče na prozoru par puta u 2 dana a nigde gazdu, pa je zvao "animal patrol" koji su došli, i pošto nisu uspeli da kontaktiraju gazdu efikasno su razvalili vrata i "spasili" kuče. Usput malo snimali po kući, da gledaoci utole radoznalost ka tuđim životima, da vide valjda da li su i tuđi životi isprazni kao što su njihovi.

Kao što rekoh, snimke tih "patrola" u kojima iza razvaljenih vrata nalaze vlasnika koji je na miru hteo da odspava kod kuće i da se ne javlja nikome na telefon, verovatno ne emituju. Malo je nezgodno jer populacija može da počne da se osvešćava u kakvoj zemlji živi.

To se zove... ja bih rekao diktatura, ali ko sam ja da sudim, jel tako? Važno je da imaju (milom ili silom) sve "blagodeti" konzumerističkog društva, lične slobode su u drugom, trećem, ili tamo nekom zadnjem planu.

Pa već sudiš pisac i to proizvoljno na osnovu montirane emisije, bez dodatnih informacija.
Inače, čak i da živiš u kući sa ograđenim dvorištem, to imanje se opet nalazi usred drugih imanja, tako da opet postoje komšije koje upadaju u problme od svega toga.

Na tom "trulom" zapadu, a uostalom i kod nas, niko ne može legalno tek tako da ti provali u stan, bez poštovanja određene procedure. Ta procedura podrazumeva određenu dokumentaciju koju moraju da prikupe, ali strogo propisan način izvršenja posla i ne može neko tek tako da provaljuje dok ti "spavaš". Dalje, ne može "animal patrol" da provaljuje u stan pa sve i da gledaju sodomističke orgije u dvorištu kuće, već to može isključivo da bude službeni organ odnosno drug pandur.

Po tvojoj logici, ja bih mogao da produciram emisiju "Grass patrol" i da upadam ljudima u kuću sa kamerama zbog maltretiranja cveća i drugih prirodnih začina