[ Java Beograd @ 15.05.2015. 08:47 ] @
Ajd na stanu to što se kod nas svaka instant kafa zove nes kafa ("Kupi onu Jacobs nes kafu"), nije to tako retka pojava da proizvod dobije naziv po nekom brendu ...

Nego, mene fascinira upornost Srba u mućkanju nes kafe ! (dakle, i na dalje ću koristiti naziv "nes kafa", malim slovima).

Probao sam, nije da nisam. Ukus je naravno isti, s tim što 90% kafe ostane u peni, koju posle ne mogu da popijem, osim da je srčem slamkom kao usisivačem. Prob'o jednom, dvaput i batalio zanavek taj zamlaćujući običaj.

Ali, evo pre neki dan komšija mi objašnjava (smara) kako se tim mućkanjem ("dok kafa ne pobeli") zapravo "razbiju" čestice kafe, pa se "oslobodi aroma i miris" i kako je onda ukus i miris mogo bolji.

Ko koristi onaj mali specijalni mikser za nes, a ko samo razmuti ?
[ Count Zero @ 15.05.2015. 08:57 ] @
Mutio sam pre: imam neki mikser onaj jeftini. Ali mi ne prija nešto umućen nes. I smara me da mutim. I mutilici otišao onaj prekidač, što sam naravno prespojio, pa sada moram dobro da natempiram sve da ne bih saseko prst.
Tako da samo promešam ujutru sa malo šećera sa vodom ("vrela, ne kipuća voda") i lečak mleka i bude ekstra.
[ 3way @ 15.05.2015. 08:59 ] @
Hladna voda iz cesme i kasicica - dve kafe...
[ gilopile @ 15.05.2015. 10:41 ] @
I ja sam jedno vreme mutio i jednostavno mi je vise dosadilo, pogotovo ujutro u zurbi. Ko ce da se bakce i muti 5 minuta. Ulijem u solju vodu i malo mleka, turim u mikrotalasnu, izvadim, stavim kasicicu-dve nes kafe, promesam i to je to :D

Jeste da je bolje kada se dobro umuti mutilicom, ali....

Ndavno sam nabavio masinu za pravljenje pene od mleka, pa neretko sebi napravim i kapucino :) Imao sam i esspreso aparat koji mi je najvise i sluzio za pravljenje pene, ali i njega treba da cekam pola sata da nabije pritisak, pa sam ga liferovao, jer nisam mogao da nabavim jedan dihtung glave.

Ako neko moze da dobavi sebi ovu kaficu, neka proba, nece se pokajati:



P.S. Neka neko javi ako naleti negde da ima da se kupi kod nas. Ja sam poodavno dobio na poklon jednu teglu iz HR i odusevio se kakav to smek ima. Trazio u par vecih gradova i nisam nasao...Mozda u BG ima, mislim sta to nema u BG :D

[ bakara @ 15.05.2015. 11:25 ] @
Ja mutim.
Imam onaj veliki mikser sa postoljem samo za to, ne treba mu vise od nekoliko sekundi da se umuti direktno u solji. Mada sam mutio i sa obicnim mikserom tako sto izvadim jednu mutilicu.

Razlikuje se mnogo ukus umucene i neumucene kafe.
Kasicica kafe, kasicica secera, malo vode i mleka.
Umucena ima dosta jaci ukus i aromu, ali treba malo vestine da ne dobijete previse pene, vec da bude kremasto.
[ Flo33 @ 15.05.2015. 14:29 ] @
Meni nije jasno zašto se uopšte taj bućkuriš zove kafom..

Espresso bez šećera dobro napravljen i eventualno turska (srpska) kafa.
[ SlobaBgd @ 15.05.2015. 14:41 ] @
Glas razuma!
[ Count Zero @ 15.05.2015. 14:52 ] @
Posto nema minus, izričem po minus flosu i slobi. Dakle: - -
[ Java Beograd @ 15.05.2015. 14:59 ] @
Citat:
Flo33:Espresso bez šećera dobro napravljen i eventualno turska (srpska) kafa.
Ne bih se složio. Ja sam lično ljubitelj "svih 4" vrsta pripremanja:

- turska
- eKspreso (Sve volim: i kratki i dugi, i kapucino, i sa malo mleka, i sa šlagom ... Sveeee ! )
- filteruša
- nes (mućen / nemućen -> ovo je problematika )

Svaka mi je dobra, kad je dobra. Svaka je ogavan bućkuriš kad se loše spremi ili je loša sirovina (kafa)

Priznajem, ranije filterušu nisam gotivio, i bio sam sklon mišljenju kao Flo da je to bućkuriš. Bio sam mlad i glup. Sve dok nisam proveo godinu dana u Nemačkoj i uživao uz pravu, jaku, dobru i ukusnu filter kafu.

[ cozmo_im @ 15.05.2015. 15:01 ] @
Mucen nes, ali ne pena, nego onako kremasto da bude. Meni bolje nego espreso, a takodje bolje i od "turske" (domace) kafe. Mnogo lepsa aroma, ukus...

Pod domacom kafom mislim na ovu SLJ kafu koja se prodaje kod nas.

Takodje, volim i kvalitetnu filter kafu.

Savet: Nikako kipuca voda, ubijate ukus svake instant kafe. (jeste li se ikad zapitali zasto je kafa bljutavija u avionu?)

[ gilopile @ 15.05.2015. 15:11 ] @
Citat:
- eKspreso (Sve volim: i kratki i dugi, i kapucino, i sa malo mleka, i sa šlagom ... Sveeee ! )


I kod mene ista situacija. Sve je to ok. Nekada mi vise pase kraci, nekad produzeni s malciece mleka ( veuceg ). Sa slagom, moze i to, zasto da ne.

@cozmo_im, nemam predstavu zasto je bljutavija. Zbog vode? Mozda ustajala :D Samo mi nemoj reci da ulogu igra visinska razlika :D Mada, sve je moguce. Nijesam leteo...
[ Count Zero @ 15.05.2015. 15:27 ] @
Pa kapiram zato sto im provri voda.. Zvucalo je kao retoricko pitanje
[ Sceka @ 15.05.2015. 20:23 ] @
Niko da pomene mucenje kasicicom. Ubedljivo naj, naj napornije ali i ubedljivo najbolji ukus. Malo je problem da se "ugodi" pravi odnos kafe, secera i vode ali kad se to skonta onda je takva kafa daleko ukusnija od bilo kako mucene mixerom (ma kakav mixer bio) ili bez ikakvog mucenja.

Znaci, u solju ide kafa i secer pa se to promesa/izmesa pa onda tople vode toliko da samo cela smesa bude vlazna, ni kap vise (to je jako bitno, a kollicine kafe i secera svako za sebe...). I onda se to mesa jako i brzo klasicnom kafenom kasicicom - dugo, dok se ne dobije gusta svetla kremasto lepljiva supstanca koja, naravno, ne mrda kad se obrne solja. Ali ne mrda, ne sliva polako... jednostavno samo tako stoji. Onda se sipa vruca voda, polako i uz blago mesanje (bude gusta pena koja je postojana ali tanka, i ko ima brkove nema problema sa penom). Za cesmovacu je najbolje da prokuva pa se ostavi da se ohladi, otprilike (zavisi od ringle ili plina...) kad se stavi dzezva sa vodom pocinje mesanje pa provri izmakne se i jos par minuta mesanja moze da se sipa. Ko ima aparat sa hladnom i toplom vodom moze odmah da se sipa topla jer je to ta temperatura. Kome god sam tako napravio iznenadio se ukusom, pozitivno. Problem je u tome sto je stvarno naporno dugo mesanje da bi se dobila takva gusta smesa.

Filter kafu sam godinama koristio ali samo sa aparatima koji imaju onaj "fabricki zlatni filter", onu mrezicu. Kupovni filteri, a probao sam ih mali milion, nikada nisu davali taj ukus...

Tursku kafu sam najvise u zivotu pio. Jaku i bez secera, uvek. U nekoj "mojoj" velikoj solji.

Sad uglavnom leti u nekoj basti "hladan nes nemucen sa dve kocke leda unutra, bez pribora i ukrasa i casu vode sa dosta leda". Ako mi donese ono vrelo i muceno tako da je sve pena i sa slamcicom i dugackom kasicicom i ukraseno/isarano sa nekom cokoladom po staklenoj casi (valjda misle da tako lepo izgleda, to sto nisi porucio kafu sa cokoladom to kao nema veze?!) to obavezno vracam. A proslog leta sam cesto vracao. Nije mi jasno kako to konobari ne mogu da donesu ono sto se poruci?!


Pozdrav!
[ ventura @ 15.05.2015. 21:35 ] @
Citat:
cozmo_im:
Savet: Nikako kipuca voda, ubijate ukus svake instant kafe. (jeste li se ikad zapitali zasto je kafa bljutavija u avionu?)

Zbog toga što ti je percepcija ukusa drugačija na toj visini.


[ Milica Queen @ 16.05.2015. 15:48 ] @
Volim kafu sa dosta pene, gorku naravno :)
[ Ketrin Linc @ 24.05.2015. 15:27 ] @
Ja mutim, ali pravim tako da nema pene..Ne treba mi vise od 1 minuta za to i super bude :)
[ dulsrules @ 19.06.2015. 14:28 ] @
Kako mutite da ne bude pene ? Moj mikser za kafu je izgleda mnogo jak, odmah digne pene u par sekundi, sa bilo kojim brendom kafe.
[ dusanboss @ 19.06.2015. 15:51 ] @
Ako pravite nes bez mleka fora je dodati malo hladne vode ,jedna kafen k, ukoliko nema previše vode dobije se tačno ta gore navedena kremasta tvar a ne pola šolje pene. Ona definitivno daje bolji ukus nego samo prelivena vrućom vodom. Plus gore ostane mali sloj braonkaste pene (kao kod turske) tako da je i vizalno mnog bolje.

Što se tiče mućenje kašikom slažem se da ima bolji ukus ali mislim da tu ima malo i placebo efekta, jer posle dobrih 5 minuta snažnog mućenja teško je da kažeš sebi da je sve to bilo uzalud :)

Ako se pravi nes sa mlekom ,kao onaj koji dobijete u kafiću, tu treba napraviti dosta guste pene. okoliko koristite ponomasno mleko dodati nekih 30-40% vode. Da aroma i jačina ne bi ostala u peni promešajte blago nepsredno pre konzumiranja.
[ gilopile @ 19.06.2015. 15:54 ] @
Dosta ovisi ukus te kafe i o temperaturi vode. Po meni, nikako kljucalom vodom praviti, vec negde oko 70c, otprilike.
[ Sceka @ 19.06.2015. 16:13 ] @
Citat:
dusanboss: Što se tiče mućenje kašikom slažem se da ima bolji ukus ali mislim da tu ima malo i placebo efekta, jer posle dobrih 5 minuta snažnog mućenja teško je da kažeš sebi da je sve to bilo uzalud :)

Jok. Provereno tako sto neko drugi to radi/muti...


Pozdrav!
[ bakara @ 19.06.2015. 17:11 ] @
Citat:
dulsrules:
Kako mutite da ne bude pene ? Moj mikser za kafu je izgleda mnogo jak, odmah digne pene u par sekundi, sa bilo kojim brendom kafe.

E pa u tome i jeste glavni fazon.
Nema veze jacina miksera, fora je da stavis malo vode, znaci da se rastope granule i mozda malko jace od toga (eksperimentisi), onda umutis to kremasto.
Posle dodas malo mleka, promesas, pa fodas jos mleka.
Puno pene dobijes ako stavis previse vode, i to je promaseno, a tako najcesce dobijes po kaficima.
[ dusanboss @ 19.06.2015. 22:49 ] @
Secka vrlo moguće . Nisam rekao da nije bolji ukus samo da ima udela i placebo. Ali da li baš toliko bolji ukus da se isplati mutiti ? Ja inače pijem bez šećera, a sa šećerom se 3x brze umuti, tako da je izmotiti ručno bez šećera popriličan napor. :)
[ Sceka @ 19.06.2015. 23:41 ] @
Bez secera je sasvim drugi ukus (ali sasvim) i ne moze da se umuti, uvek ostane malo tecno, taman toliko da ce da iscuri kad se okrene solja. Ja ceo zivot pijem kafu bez secera (i limunadu i caj, navika...) ali rucno muceni Nes sa malo secera mi se mnogo svidja.


Pozdrav!
[ prodavac10 @ 13.11.2015. 16:10 ] @
Ja ne volim penu. Razmutim kašičicom kafu u malo hladne vode i dodam hladno mleko. Hladna mi je mnogo bolja nego topla. I uvek pijem bez šećera.
[ bachi @ 13.11.2015. 16:59 ] @
Pijem Nes strong bez šećera. Kada sam na poslu pijem sa toplom vodom i ne mutim, kod kuće pijem sa mlekom i pravim penu.

Prva me jače radi, druga mi više dođe kao dezert.
[ OlimpS @ 04.12.2015. 17:40 ] @
Ako nema mleka onda pravim sa toplom vodom. Ako ima mleka, hladna voda i hladno mleko. Samo promešam. I meni dodje kao dezert, slažem se u potpunosti.
[ dusanboss @ 05.12.2015. 01:31 ] @
Kakvo osveženje na ES forumu. I ako je možda u pozadina marketing. Ma nema veze.

[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 05.12.2015. u 02:44 GMT+1]