[ Hltman @ 19.05.2015. 21:04 ] @
Citam razne recepte za sok od zove i svi su razliciti. Negde na 5 litara ide 5 kg secera, sto mi je suludo, negde 4, negde 2.5 kg. I da je 4 ili 3, opet je mnogo. Ajde i nekako 2.5. Dalje, gledao sam neku emisiju na RTS-u neki cica travar je pricao da kada se pravi sok od zove, obavezno samo cvetove, bez onih zelenih peteljki stavljati, jer je u njima otrov ili neka nezeljena materija. Na informaciju o tome na netu nisam naisao. Eksperimentisao sam sa 5 litara vode i 3.5 kg secera i sirup mi je presladak u smislu da se ni ne oseti zova kada se grune toliko secera u vodu. Sada sam napravio u odnosu 2 kg secera na 5 l vode i 60 gr limuntusa i mislim da je skroz ok. Da li se zna tacan recept?
[ superbaka @ 19.05.2015. 21:34 ] @
zakleo bih se da ima poduza tema o ovome, ali ne mogu da je nadjem pretragom...
[ Bojan Basic @ 19.05.2015. 22:02 ] @
@superbaka:

http://www.elitemadzone.org/t464804-Sok-od-zove-kako-praviti
[ Hltman @ 19.05.2015. 22:39 ] @
Citao sam je i nema odgovora na moja pitanja.
[ rafiki @ 20.05.2015. 07:32 ] @
Tesko da postoji nesto sto se moze nazvati "tacan recept za sok od zove". Sve je stvar ukusa, ali i sezone i kvaliteta samog cveta. Napr. cvet se ne bere posle kise, koliko su veliki cvetovi, kakvu vodu koristis (meksu ili tvrdju), itd...
Sok od zove nije industrijski prozivod izmisljen od strane jedne firme pa da postoji tacna receptura.
Sto se tebe tice, ako ti se svidja - to je onda tacan recept :)

Pozdrav i uzivaj u "saftu pod zove" kako ga je moja prababa zvala
[ gilopile @ 20.05.2015. 07:44 ] @
Bmlga, ja sam jedared pravio i nije mi se svideo. Klasika, recept s neta. 12 sati u hladnoj vodi cvetovi, posle limontus, secer i to je to.

Jdnom sam probao taj sok kod jednog poznanika i bio je odlican. Neverovatno lepog ukusa. E sad, u cemu je fora, ne znam.

Mozda je ono, tudje - sladje :D

Inace, imam prelepa stabla zove i u dvoristu jedno i iza kuce u basti par stabla, ali dzaba propadaju kad ne znam da napravim kako valja. Sada je kasno, klinci neki dan pobrase :D
[ Hltman @ 20.05.2015. 16:07 ] @
Cvetovi moraju da stoje u vodi sa limuntusom, fora je u kiselosti koja izvlaci materije iz cvetova. Ako je obicna voda, onda nista nisi uradio.
[ Darko Nedeljković @ 21.05.2015. 07:13 ] @
Secer se ne dodaje u tolikim kolicinama zbog ukusa, vec umesto konzervansa, tako da sto vise dodas, to ce duze trajati. Ako ne stavis dovoljno secera, onda moras staviti neki otrov, a onda si mogao kupiti u prodavnici, sto bi se mucio sa rucni pravljenjem. I pored mnogo secera, sok od zove je posle nekog vremena kvarljiv. Ja svoj pravim bez konzervansa, pa u zamrzivac. Jos par flasa imam od prosle godine i odlican je.
[ branko tod @ 28.05.2015. 20:05 ] @
Citat:
Hltman:
Citam razne recepte za sok od zove i svi su razliciti.

A koliko zove si turio?
[ Hltman @ 17.06.2015. 21:38 ] @
50 cvetova.
5l vode.
2-2.5 kg secera.
60 gr limuntusa.
[ Lavlja_Jazbina @ 18.06.2015. 06:33 ] @
Malo je to secera,mislim za ukus.Meni se ne svidja.Bas pravio po toj meri.Treba i dodati jos limuntusa.
[ ctrl alt del @ 18.06.2015. 10:11 ] @
Zar nije već precvetala zova?

Ja pravim slično kao Hitman

pedesetak cvasti
(Cvasti se naravno beru dalje od puteva i izvora zagađenja. Bitno je da bar dva ili tri dana pre branja nije padala kiša. Ne brati precvetale cvasti kojima već opadaju latice.)

Ostaviti 24h u pet ili šest litara vode sa 4 kesice limuntusa
(pre prelivanja vodom svaku cvast nežno otresti i pregledati kako bi se odstranile gusenice, pauci, insekti...)

Procediti i dodati 3,5kg šećera i sok dva limuna. Dobro promešati da se rastvori šećer i razliti u plastične flaše. Čuvati u zamrzivaču pošto ovako bez konzervansa ne verujem da bi izdržao više od sedam dana... Krenuli bi kvasci ili bakterije.

[ branko tod @ 20.06.2015. 10:04 ] @
Još malo pa možete da pravite pekmez od zove.
[ ozocko @ 26.06.2015. 11:21 ] @
malo ustranu:

dal je istina, ili trac,
da sok od zove nije bas najbolji za muskice?

[ valerijan @ 26.06.2015. 11:45 ] @
Citat:
superbaka:zakleo bih se da ima poduza tema o ovome, ali ne mogu da je nadjem pretragom...


Da li je to ova: Sok od zove Izdvojte par minuta http://www.elitemadzone.org/t1...ok-od-zove-Izdvojte-par-minuta

Nastavite sa "pričom", volim zovu. Sad vidim da sam se već izjasnioi u temi koju je Bojan Basic linkovao.

@ozocko baš iz te teme http://www.elitemadzone.org/p3290098

p.s. trebalo bi spojiti teme i sortirati recepte

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 26.06.2015. u 13:11 GMT+1]