[ anon70939 @ 20.05.2015. 02:36 ] @
| Pre 7-8 godina u CH pre bauštela smo se mi balkanci skupljali po raznim malim jeftinim restorančićima da popijemo kafu, pa posle toga svako na svoje gradilište.
U tim restorančićima obično na stolovima su stajali razni kroasani... osim u jednom koji sam samo jednom posetili. Tu sam doručkovao nešto poput bakinog kolača koji je bio blago poliven nekim sirupom.
Sad gledah seriju Fargo pa videh kako doručkuju to i taj ekstra sočan, mek ukus mi se stvorio u mislima.
Imam onu spravicu za pravljenje tog kolača, mada nam je testo bilo uvek nekako tvrdo i ni približno ovome što sam tamo jeo. Tako da usput može i recept neki dobar za testo.
Ono što me interesuje je, kakav je to sirup koji se stavlja preko kolača? Ne znam ni da mu opišem ukus jer nisam ništa slično probao nikada. |
[ gilopile @ 20.05.2015. 02:42 ] @
Nisam siguran, ali mislim da se radi o klasicnom bakinom kolacu. Imas po netu milion recepata, svi su veoma slicni sto se sastojaka tice. Mozes samo eksperimentisati sa kolicinom, odnosto omjerom namirnica da dobijes savrsen po nekom svom ukusu.
Mekoca se postize tako sto kad se ohladi, metnes ga u neku kesu ili kutiju sa poklopcem da odstoji neko vreme. Ako nije zatvoren, osusice se i bice korav i zilav.
Amerikanosi sve djakonije tog tipa prelivaju sa jvorovim sirupom. Nisam imao priliku da probam, ali verujem da je odlican, jer sam skoro gledao na nekom kanalu dokumentarac kako se paravi taj sirup i nije niti malo jednostavan proces da se dobije kvalitetan sirup.
Zaguglaj i njega.
[ anon70939 @ 20.05.2015. 02:45 ] @
nisam ga ni ja nikada probao, dok sam pisao post pao mi je na pamet javorov sirup i secam se neke emisije, u kanadskim sumama gde buse drvo i skupljaju dok curi u neke kofice...
Bas izguglah dok si ti pisao post, kosta sirup prilicno, ali moracu da probam da vidim da li je to.
[ gilopile @ 20.05.2015. 02:48 ] @
Da, da, to je taj dokumentarac. Treba milion stabla da se iscedi za litru sirupa :D Skup je ko djavo. Ne znam da li ima kod nas da se kupi, ali i da ima, ubedjen sam da ce biti jako loseg kvaliteta. Pogotovo ako kosta, tipa, 500 din za po` litre :)
Mozda se neko javi sa nekom informacijom gde ima da se nabavi kod nas proveren sirup.
Bakin kolac mozes prelivati sa bilo kojim vocnim sirupom, medom... ali javorov sigurno ima neki poseban smek. Amerikanci obavezno prelivaju i one njihove debele palacinke sa njim.
[ djoka_l @ 20.05.2015. 08:03 ] @
Nisi ništa izgubio time što nisi probao javorov sirup. Ja dobio jednu flašicu iz Kanade. Svi probali, a onda nam je stajaoooo (super da se proba, pa kažeš sam sebi, e nisam ništa izgubio zbog toga što ga nema u samoposluzi).
Slična stvar kao i sa vedžemejtom iz Australije, probaš jednom, pa onda ne žališ (inače to je jedan užasno slan namaz na bazi kvasca).
[ Shadowed @ 20.05.2015. 08:53 ] @
Citat: gilopile: Mekoca se postize tako sto kad se ohladi, metnes ga u neku kesu ili kutiju sa poklopcem da odstoji neko vreme. Ako nije zatvoren, osusice se i bice korav i zilav.
Nope :) Postoje meki i tvrdi (bakini kolaci). Razlicito je testo. Moja prababa je pravila tvrde i testo je cvrsto, pravila je tako sto napravi kuglicu (velicine rafaelo i slicnih kugli) i onda u onoj presi to spljeska i bude okrugao kolac (nije imala presu za ona srca i sl.). Moja baba je pravila meke kolace i testo je bilo tecno, malo gusce nego za palacinke. Njega bi sipala na presui kolaci bi bili veliki pravougaoni (posto popuni celu povrsinu prese).
Javorov sirup moze da se kupi u Univerexport-u (ja sam samo tamo video) ali treba obratiti paznju na to da postoje dva razlicita. Jedan je nesto jeftiniji (a i on je skup) i nije cist vec tipa 10ak % dok je drugi pravi, 100%.
[ gilopile @ 20.05.2015. 09:01 ] @
Ok, ok. Zato sam i rekao da treba da eksperimentise sa sastojcima. Ja sam par puta pravio, zajmio sam aparatic od komsije, jer nemam svoj taj pekac i nisu mi se bas svideli. Ne volem bas te kolace, ne znam. Ja sam ih mazao sa medom, nekim marmeladama i onako suve jeo...Kad odstoje par sati u kesi, budu jos bolji i meksi. Mada nisu losi ni sutradan.
Secam se da je moja baka davno pravila one kolace sa onim metalnim cvetom na zici koji se umoci u neku smesu i onda se brkne u vrelo ulje i kasnije pospe secerom. Secam se da su bili do jaja.
Zna li neko nesto o tom kolacu i kako se pravi? Mislim, pre nego se bacim pod google. Treba da imam negde taj metalni cvetic :D pa da probam, sto da ne....
[ djoka_l @ 20.05.2015. 09:12 ] @
[ gilopile @ 20.05.2015. 09:14 ] @
Znaci struvor i rozete :D Nikad se ne bih setio naziva...E havala covek! To su ti kolacici. Bas cu da probam jednom da napravim i vidim da li su mi i dalje onako dobri kao pre 100 godina :D
Skroz jednostavan recept...
[ branko tod @ 20.05.2015. 11:46 ] @
Da bi Bakin kolač bio dobar mora da bude mek kao - dekin
[ gilopile @ 20.05.2015. 11:47 ] @
LOL! Mlitav kolac :D
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|