[ badertoma @ 15.06.2015. 05:44 ] @
Imam gomilu nedoumica pa bi mi znacio svaki savet i misljenje. Vec neko vreme sam u USA ali nisam uspeo srediti papire pa cu se verovatno uskoro vracati. Tek sam nedavno saznao da bi trebalo i u srbiji da platim porez na zaradu koju sam ostvario u inostranstvu. Procitao sam zakone o porezu na dohodak gradjana, o doprinosima, o poreskoj administraciji. Tamo pise da se ocekuje da platim porez kao rezident srbije (rezident USA nikad nisam postao, niti sam se “odjavio” u srbiji ako tako nesto postoji) ali da mi se priznaje poreski kredit na iznos koji sam platio u USA. To razumem globalno ali na nivou detalja imam mnogo nedoumica. Moje je shvatanje da sam na svaku zaradu trebao da platim 10% u trenutku zarade preko PP OPO obrasca a na kraju godine godisnji porez na dohodak gradjana od 10% / 15% preko PPDG 2R obrasca. E sad na PP OPO ima deo “porez na dohodak uplacen u drugoj drzavi” koji se oduzima od obracunatog poreza ali problem je sto u USA se porez placa jednom godisnje pocetkom sledece godine tako da u tom trenutku ja nisam platio nista u USA (zadrzali su novac iz firme i poslali u IRS ali tek sledece godine se “podvlaci crta”). Na PPDG 2R mi je jos nejasnije. Postoji sekcija 3.9 za prihode koji su oporezovani u insotranstvu ali po mom shvatanju tu ispada da se samo oduzima porez koji sam platio od ukupnog prihoda i rezultat onda ide u zbir za oporezivanje. Nigde drugo ne vidim pominjanje nikakvog kredita. Obaska sto to sad ide samo elektronski... neka od pitanja koja me muce: Sta sad da radim, tj. kad se vratim? Da odem u poresku u mestu “prebavilasta” (poslednjeg iz L.K.) i podnesem zakasnelo gomilu PP OPO i PPDG 2R? Kako da primenim maksimalno za poreski kredit sve sto sam platio u USA? Koliko ce biti kamata na porez (po mom shvatanju 16.5% to jest 10% + referentna NBS)? Kolika ce biti kazna (kazne) zbog kasnjenja, i da li je jedna ili po jedna za svaki obrazac za koji kasnim? Jel mogu da zatrazim bilo kakve olaksice? (na neznanje, odsutnost iz zemlje, dobrovoljnu prijavu, znam da zvuci glupo ali se hvatam za slamke, mada sam u zakonu procitao nesto sto moze da se tumaci “ko se sam javi necemo ga kazniti”) Koga da angazujem da mi pomogne oko ovoga, advokata, knjigovodju, nekog treceg? P.S. sto se doprinosa tice stvar izgleda malo jednostavnije, po mom razumevanju placa se na prosecnu platu iz poslednjeg kvartala prethodne godine pa me tu valjda ceka “samo” kamata i eventualno neka kazna. |