[ Hamanis @ 16.06.2015. 18:44 ] @
Napravio sam novi nalog za svaki slucaj. Pitanje je ozbiljno, ali ne sumnjam da ce biti duhovitih odgovora, s obzirom da je mad zone.

Dakle, stvar je u tome da imam ovu sumu koja mi trenutno stoji na gomili i ne stvara nikakav profit. Gledao sam na kamatica sajtu, kamata na ovaj iznos za period od godinu dana je 300e ili manje, sto smatram da je smesno, sve i kad se uzme inflacija u obzir. Za stan u NS ili Bg ocigledno nemam dovoljno, a opet sam relativno mlad bez radnog iskustva da otvorim neki biznis.

Inace sam apsolvent Elektrotehnickog fakulteta, tako da cu se uskoro zaposliti, pa bih najradije novac investirao u nesto poput indeksnih fondova, ali nisam strucan u vezi ekonomije i bankarsva, tako da zaista ne znam da li tako nesto postoji kod nas. Berza je jedna od opcija takodje, ali nepoznavanje iste me malo plasi.
[ cika dacha @ 16.06.2015. 18:59 ] @
kupis 2kj plodnje njive i izdas je u arendu.

Svaki taj fond ''sutradan'' moze da propadne a njiva ne moze.
[ Darko Nedeljković @ 16.06.2015. 19:05 ] @
Koji si smer na ETF?
[ deedee6 @ 16.06.2015. 19:35 ] @
Citat:
cika dacha:

Krenula priča kako likovi uzmu zemlju pod arendu i "preko noći" poskidaju plodni sloj i rasprodaju kao humus...
[ zica49 @ 16.06.2015. 19:43 ] @
Nekad studenti nisu imali za kifle!
Jesi li legalno dosao do tog novca?
[ anon70939 @ 16.06.2015. 19:54 ] @
kakve veze sa temom ima kako je došao do novca?
Možda je nasledio... pa pametno razmišlja. Bolje nego da kupi BMW i vozi se po gradu dok ne stigne sledeća registracija...
[ Hamanis @ 16.06.2015. 20:02 ] @
Citat:
cika dacha:

Otac mi je zemljoradnik sa nekoliko hektara zemlje u Vojvodini i koliko sam primetio, ne otimaju se nesto ljudi da uzmu zemlju pod arendu. Ta zemlja ce mi svakako ostati, tako da bih za sada probao nesto drugo.

Citat:
Darko Nedeljković:
Koji si smer na ETF?

ER

Citat:
zica49: Nekad studenti nisu imali za kifle!
Jesi li legalno dosao do tog novca?

Nekad su crnci smatrani robovima i nizom rasom takodje, tako da ne vidim poentu tvog posta.

@CoyoteKG Upravo tako. Ne zelim da trosim na luksuz ili neke bespotrebne gluposti, jer smatram da ce mi ovaj novac daleko vise znaciti kada osnujem porodicu itd.

[ vidan kv @ 16.06.2015. 20:04 ] @
....vala svaka ti čast kad napravi tu "gomilicu"......gde investirati?Iz moje perspektive:http://www.mobile.de/?lang=en ......odlična suma za višu klasu do 5 godina starosti.U međuvremenu,dok ga ne prodaš,vozikaš se po gradu pa i navataš nešto.....
[ Lavlja_Jazbina @ 16.06.2015. 20:07 ] @
Mozda u Franju Josipa !
[ Lacika.1991 @ 16.06.2015. 20:35 ] @
ko u folirantima....stavi sve na crveno :D jbg zjbli smo se :D
[ petardel @ 16.06.2015. 20:42 ] @
[url=][http://stat-bet.info/][/url] evo kockaj se malo kod druga konjislava
[ zica49 @ 16.06.2015. 20:43 ] @
A da upises doktorat i sa time pokrijes poprilican dio troskova? Tu ces najvise profitirati!
[ Aleksandar Đokić @ 16.06.2015. 20:59 ] @
U svoj posao.

ETF si, nemam sta da ti pricam.
[ 2012 @ 16.06.2015. 21:02 ] @
Citat:
petardel:
[url=][http://stat-bet.info/][/url] evo kockaj se malo kod druga konjislava

Mislim da je tvoj predlog najpametniji i da je to jedan od najsigurnijih nacina da svoje pare sacuva i da zardi pristojnu sumu novca. Jedino bih te ispravio da se ne kocka vec trguje na berzi i ne kocka se kod Konislava vec iz nasu pomoc zaradjuje na nekom od Exchange servisa.
[ cika dacha @ 16.06.2015. 21:18 ] @
deedee6@ znaci likovi "izvade" humus iz njive kojeg ima oko 3-4-5-6% i onda taj humus prodaju ? ahahahaha

Hamanis@ Cuvaj tu zemlju sto imas od oca i nikad ne prodavaj! Sve zavisi od lokacije pa do kvaliteta zemljista a svakako se otimaju u okolini NS. Pogledaj na netu npr koliko duvandzije placaju arendu 600eur tamo u Sremu, pa evo pre neki dan uzeo kolega u arendu 12kj kod Beceja pa 200eur. Mozda ulozis u poboljsanje prinosa na toj zemlji koju vec imas! Na taj nacin ulozeni novac ostaje u tvom dohvatu upravljanja.
[ deedee6 @ 16.06.2015. 22:07 ] @
Citat:
cika dacha: deedee6@ znaci likovi "izvade" humus iz njive kojeg ima oko 3-4-5-6% i onda taj humus prodaju ? ahahahaha

Možda da pročitaš još jednom šta sam napisao.
[ dusans @ 16.06.2015. 22:40 ] @
Deedee, gde I od koga si cuo tu pricu, bas me interesuje?
[ deedee6 @ 16.06.2015. 22:53 ] @
Citat:
dusans: Deedee, gde I od koga si cuo tu pricu, bas me interesuje?

Ispred radnje uz pivo :)

Zašto vam je to čudno? Bagerom skinu plodni obradivi deo koji je oko 20-30-40 cm i posle preoru njivu, pa ti dokazuj ko je i šta je i kada.
Probaj negde da nabaviš par prikolica "crne" zemlje da naspeš oko kuće :)
Radi se o okolini Apatina i naravno počinje se tamo gde "gazda" nije fizički prisutan...
[ cika dacha @ 17.06.2015. 00:14 ] @
deedee6@ ti si napisao da prodaju KAO humus.
Ovo na slici je humus.

a toga u plodnjim njivama ima u tim procentima koje sam vec napisao.

Plodno obradivi deo zemljista ne prestaje na dubini od 20-30-40cm koju navodis.

90% vlasnika njiva nije fizicki prisutno, a 99% njih nije prisutno 24h na njivama!

[ vladd @ 17.06.2015. 09:13 ] @
20k€ nije novac za "ulaganje".

Sa druge strane, nije ni Srbija mesto gde treba investirati u neku aktivnost, posto je sistem prevarni i gusarski.
[ Java Beograd @ 17.06.2015. 09:27 ] @
Razmisli čime bi se bavio u životu, ono kad završiš fax, pa ako je moguće, kreni da investiraš u tom pravcu.

Savet: bolje neka stoje na računu sa minimalnom kamatom, nego da ih loše investiraš.
[ Lacika.1991 @ 17.06.2015. 10:19 ] @
po meni je najisplativije da taj novac sačuva za posle faxa..i onda lepo ima za kartu da ode negde u inostranstvo i počne da radi u struci za par hiljada eura mesečne plate :D ja bi tako :D
[ deedee6 @ 17.06.2015. 11:51 ] @
Citat:
cika dacha:
90% vlasnika njiva nije fizicki prisutno, a 99% njih nije prisutno 24h na njivama!

Mislio sam na one što su po belom svetu i nemaju nikakav uvid šta se dogadja :) A to sa dubinom plodnog zemljišta to nije svugde isto ili?

[ Nabukodonosor @ 17.06.2015. 12:04 ] @
Citat:
vladd: 20k€ nije novac za "ulaganje".

Sa druge strane, nije ni Srbija mesto gde treba investirati u neku aktivnost, posto je sistem prevarni i gusarski.

Ranije je bilo da 5000e nije novac za ulaganje, ona stara tema, sada ni 20 000e nije novac za ulaganje. Samo cekam da otvori neko temu "gde da ulozim pola miliona eura" i da se javi neko sa pricom da pola miliona eura nije novac za ulaganje. A svi voze u proseku Punta i rade za neku prosecnu platu, ali znaju da neke pare nisu za ulaganje.

Licno bih mozda otisao u banku sa tim parama i dao kao neko ucesce za neki veci kredit, i pokrenuo neki mozda ozbiljniji biznis. U sustini sve zavisi gde zivis, jer u nekom gradu ce neki biznis proci, a u nekom nece.
[ Miroslav Jeftić @ 17.06.2015. 12:23 ] @
Citat:
Lacika.1991:
po meni je najisplativije da taj novac sačuva za posle faxa..i onda lepo ima za kartu da ode negde u inostranstvo i počne da radi u struci za par hiljada eura mesečne plate ja bi tako

Najpametnije, držati pare u banci za kakvu god kamatu i onda posle faksa uplatiti neke post-diplomske/usavršavanje u inostranstvu, s ciljem ostanka posle studija po mogućstvu.
[ član @ 17.06.2015. 12:33 ] @
Citat:
zica49:A da upises doktorat i sa time pokrijes poprilican dio troskova? Tu ces najvise profitirati!

ovo je najgluplji moguci predlog koji je neko mogao da da! i ono sa BMWom i zemljom i kockom ima vise smisla od ovoga sto si ti napisao! covek hoce da investira, znaci da ostvari neki profit od para koje planira da ulozi. upisivanjem doktorskih studija izgubio bi mnogo vremena i mnogo para, a rezultat toga bi bio: dr. nauka bez dana radnog iskustva! ne vidim kako u njegovom slucaju doktorat moze da bude isplativa investicija?! objasni...
[ Lacika.1991 @ 17.06.2015. 12:45 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Citat:
Lacika.1991:
po meni je najisplativije da taj novac sačuva za posle faxa..i onda lepo ima za kartu da ode negde u inostranstvo i počne da radi u struci za par hiljada eura mesečne plate :D ja bi tako :D

Najpametnije, držati pare u banci za kakvu god kamatu i onda posle faksa uplatiti neke post-diplomske/usavršavanje u inostranstvu, s ciljem ostanka posle studija po mogućstvu. :)

to je ta ideja :D iskoristiti novac za elegantan i bezbrižan beg iz ove banana države :D
[ Miroslav Jeftić @ 17.06.2015. 12:55 ] @
Citat:
član:
Citat:
zica49:A da upises doktorat i sa time pokrijes poprilican dio troskova? Tu ces najvise profitirati!

ovo je najgluplji moguci predlog koji je neko mogao da da! i ono sa BMWom i zemljom i kockom ima vise smisla od ovoga sto si ti napisao! covek hoce da investira, znaci da ostvari neki profit od para koje planira da ulozi. upisivanjem doktorskih studija izgubio bi mnogo vremena i mnogo para, a rezultat toga bi bio: dr. nauka bez dana radnog iskustva! ne vidim kako u njegovom slucaju doktorat moze da bude isplativa investicija?! objasni...

To izgleda samo u Srbiji ljudi smatraju obrazovanje promašenom investicijom, gorom od kockanja, što me to ne čudi.
[ član @ 17.06.2015. 13:49 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: To izgleda samo u Srbiji ljudi smatraju obrazovanje promašenom investicijom, gorom od kockanja, što me to ne čudi. :D

nisam rekao da smatram promasenom investicijom ulaganje u obrazovanje nego u doktorske studije, a pogotovo ako se radi o samo-finansiranim doktorskim studijama kada doktoranta ne finansira firma/fakultet/institut, nego on sam sebe. slucajno poznajem par ljudi koji su doktorirali ili trenutno na doktorskim studijama, pa sam mogao da donesem neke zakljucke o celoj toj prici.
pre svega, smatram da ima smisla da neko ide na doktorske studije ako planira da se bavi naukom, posto privredi "naucnici" nisu potrebni (bar ja nisam ni za jedan drugaciji slucaj cuo). sa te finansijske strane ja nauku dozivljavam na neki nacin kao umetnost, tj. ako se neko time bavi, ne radi to iz materijalne koristi, nego ima neki drugi vid satisfakcije. "Naucnici" koje ja znam su imali/imaju placene studije od instituta na kojima "rade" za plate od 400-800e, dok, koliko sam upoznat, posle mnogo godina posvecenosti iskljucivo poslu, provedenih u istrazivanjima, objavljivanja radova u priznatim casopisima mogu da doguraju do nesto preko 1000e.
* rade - sam stavio pod navodnike jer im se "radni dan" otprilike svodi na aktivnosti koje imaju Cvarkov i Torbica, posto kako kazu, "drzava nema para da ulaze u nauku", pa onda ni oni nemaju sredstava za rad! ako neko ima drugacija saznanja o nauci o Srbiji, neka napise!

nedavno je bas i na Blicu bila prica o jednom mladom doktoru nauka! pa eto jos jedan primer koji govori o isplativosti ulaganja u doktorske studije!
inace, lika mi ni najmanje nije zao, deluje vrlo prepotentno i ima problem sam sa sobom. nemerio se na mesto na fakultetu i krivi su mu svi drugi jer nema vezu da se tamo i zaposli (zna se kako se dobija mesto na fakultetu) i sad ce on iz revolta da napusti Srbiju... nije mi samo jasno gde planira da se zaposliti bez dana radnog iskustva? verovatno je jedan od onih koji smatraju da na zapadu poslodavci momentalno svrsavaju kada se pojavi neko sa diplomom! :)
[ 2012 @ 17.06.2015. 14:49 ] @
Kamata u banci je manja od 2% godisnje, nije mi jasno u kom kontekstu neko pominje banku kao mesto za investiranje.
Inace kada se bolje pogleda i nema mnogo toga sto bi moglo da se radi ili startuje sa 20 000 evra. Ja da sam na mestu postavljaca tenme i da sam student elektrotehnike sa sumom koja je navedena ulozio bih u servis za elektriku/elektroniku na vozilima (posebno komercijalnim) gde bih dodao i servisiranje auto-klima uredjaja. Mozda je 20 000 malo za jedan ozbiljan servis, ali je sasvim dovoljno za jedan mali servis. Taj posao je jako rentabilan i jos dugo godina bice rentabilan u Srbiji.
Drugo nesto sto mi pada na pamet je formiranje firme za zanatske (hausmajstorske usluge), to bi moglo dobro da prodje u velikom gradu.
Trece sto bi moglo da prodje je formiranje ekipe (i registracija firme) za usluge renoviranja stambenog i poslovnog prostora. Alat nije skup, samo treba da se pomeri iz Beograda juzno i da sakupi radnike.
Cetvrto sto moze proci u velikom gradu je internet prodavnica prehrambenih proizvoda nesto ovakvo prodavnica

Normalno saradnja sa mnom je najisplatljivija, ali ajde rekoh da se ne namecem.
[ ventura @ 17.06.2015. 15:24 ] @
Dečko bi da bude kapitalista a ne proleter, znači treba mu opcija u kojoj on ne treba da se angažuje nešto posebno.
[ Sceka @ 17.06.2015. 15:31 ] @
Malo ti je pogresna recenica.

Kapitalista radi, dobrano, dok je proleter ono sto je nakon zareza.

Pozdrav!
[ 2012 @ 17.06.2015. 15:52 ] @
Citat:
ventura:
Dečko bi da bude kapitalista a ne proleter, znači treba mu opcija u kojoj on ne treba da se angažuje nešto posebno.

Da bude kapitalista i da se ne angazuje, a sve to sa iznosom od 20000 eura? Ako mu to uspe, skidam kapu, meni nije uspelo ni sa x5 od njegovog iznosa
[ Darko Nedeljković @ 17.06.2015. 16:59 ] @
Ko je procitao pitanje jasno mu je - covek hoce da se zaposli, plus da negde ulozi lovu tako da se sama od sebe uvecava, a ne da startuje neki usluzni posao gde ce raditi 20 sati dnevno i boriti se sa (ne)radnicima koje angazuje. Nije trazio da postane kapitalista, niti vlasnik novog BMW, nego da mu tih 20.000 donese nesto veci godisnji prinos od 300 evra koliko nudi banka.

Generalno, prinos raste sa kolicinom rizika. U banci je rizik 0, ali je prinos samo 20.000, dok negde mozda postoji mogucnost da tih 20.000 duplira, ali uz rizik da ostane i bez toga sto je imao.
Da pogodim - 2012 nije raspolozen da uspesnost biznisa garantuje nekom hipotekom?
[ 2012 @ 17.06.2015. 17:30 ] @
Nisi pogodio, ja sam spreman da garantujem za uspesnost biznisa na isti nacin kako to radi bilo koja brokerska kuca, na te garancije spreman sam da dam i dvostruku garanciju pod istim uslovima pod kojima garancije nude konsultantske agencije.

Ako mi objasnis kakvu bi karanciju ti trazio, mozda mogu ponuditi i takvu vrstu garancije.
[ Hamanis @ 17.06.2015. 18:31 ] @
Hvala svima na odgovorima, ima zaista zanimljivih.

Darko je napisao tacno ono na sta sam mislio. Planiram da se zaposlim kao programer/coder, tako da ne bih otvarao neku firmu koja je van moje struke. Planiram da osnujem firmu (mozda outsource, ali tek za x ili xx godina, kad steknem radno iskustvo, networking itd. Do tada bih ulozio ovaj novac negde gde bi godisnji povrat bio veci od 300e iliti 25e mesecno.

Kladjenje na sport me ne zanima.
[ Homer J. Simpson @ 17.06.2015. 19:05 ] @
Zavrsi ti fax i daj tih 20.000 za neko direktorsko radno mesto na kom neces nista raditi.
Investiciju vratis za par godina , pa onda mozes opet da investiras ili da kupis BMW.
A mozes i da programiras uporedo.

A ako bas hoces da se zaposlis kao programer i hoces dugorocnu investiciju a dosta ti je >25e/mesecno , onda kupi neki stan/kucu u okolini BG-a i iznajmljuj.
[ jnk @ 17.06.2015. 20:00 ] @
Potrosi te pare na putovanja po evropi/svetu u narednih 3-4 godine sa tebi dragom osobom. To ti je jedini nacin da potrosis pare a da budes bogatiji.
[ 2012 @ 18.06.2015. 02:11 ] @
Citat:
Hamanis:
Do tada bih ulozio ovaj novac negde gde bi godisnji povrat bio veci od 300e iliti 25e mesecno.

Kladjenje na sport me ne zanima.

Ako zelis povrat novca veci od iznosa bancane kamate onda moras zadovoljiti barem jedan uslov od navedenih, a najbolje je zadovoljiti oba uslova.
1. investicija mora imati (moras prihvatiti veci stepen rizika)
2. moras uloziti rad (dopunski rad), znanje i vestinu

Ako prihvatis odredjeni rizik od gubitka i ulozis dopunski rad, znanje i vestinu, imaces najveci ucinak.

Ne moras se kladiti na sport, postoje jos stotinu oblika kladjenja. Investiranje nije nista drugo vec kladjenje.

Ideja da neko investira bez ikakvog rizika, a da ne ulaze dodatan rad i znanje i jos da ostvari dobitak/povrat veci od bankarske kamate nije nista drugo vec utopija.
[ 2012 @ 18.06.2015. 02:22 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:

A ako bas hoces da se zaposlis kao programer i hoces dugorocnu investiciju a dosta ti je >25e/mesecno , onda kupi neki stan/kucu u okolini BG-a i iznajmljuj.

Gde ima stan za 20000 evra?
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 07:16 ] @
Ihaj ! Imaš kuću, okućnicu i imanje za 5.000 evra u Banatu.
Vikendice u okolini Beograda, sa velikom placem - max 10.000 €

Samo to oko iznajmljivanja, to će malo teže da ide ...
[ vjamovic @ 18.06.2015. 07:19 ] @
20.000 eura je dovoljno za dve garaze u krugu dvoje - uzem centru Beograda
a onda se izdaju po 60 eura mesecno to jest 120 ukupno
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 08:15 ] @
120 € x 12 meseci - režijski troškovi - neizdat period = oko 1.200 do 1.400 € godišnje.
Strpiš se pet godina i štekaš kintu, eto tebi još 6.000 € pride. Taman da kupiš pristojan auto.

Doduše, onda je pitanje koliko će te garaže da vrede posle 5 godina, ali to se ne zna. Možda budu vredele svaka po 20.000 a možda ukupno 10.000.
[ ventura @ 18.06.2015. 08:50 ] @
Valjda će se nekada u Beogradu rešiti problem bahatog parkiranja, pa će garažama neminovno skočiti cena.
[ botr @ 18.06.2015. 09:54 ] @
Jedno je sigurno, ko ne rizikuje, taj ne profitira. Realno, najvise mozes da profitiras kriminalnim radnjama, al se bojim da ce da te uhapsi policija, osim ako deo novca ne ulozis u "zastitu" :) Od postenog posla i profitiranja za kratko vreme nema nista, da ne spominjemo koliko ces morati da radis, ali je i rizicno i isplativo. Evo prijatelj je krenuo od male stolarske radionice, otprilike je ulozio slicnu sumu kao sto ti imas, ali covek ima smisla za dizajn, za biznis, i posle nekih 10-15 godina ima svoje dve hale, mahom radi za izvoz, uposljava oko 50-60 radnika.
[ anon70939 @ 18.06.2015. 10:25 ] @
Citat:
Hamanis:
Za stan u NS ili Bg ocigledno nemam dovoljno...

Eto, dobio si odlican predlog u pravcu u kojem si i ti razmisljao, ali nemas dovoljno novca.
I ja mislim da bi garaza na dobrom mestu bila odlicna investicija, gde ne moras nista da radis, a opet neces izgubiti novac, nego ce te garaze najverovatnije jos vise da vrede...
[ cika dacha @ 18.06.2015. 10:47 ] @
a koliki je porez za tu garazu?!
[ Homer J. Simpson @ 18.06.2015. 10:56 ] @
Citat:
2012: Gde ima stan za 20000 evra?

Pa rekoh u okolini Beograda (znaci nekih 40-50-60km).
Kazu da je m2 400-500€ a stignu na posao u BG za nekih pola sata.

Garaze i lokali su takodje mogucnost , bar sto se tice tog tipa 'investicija'.
[ Wajda.W @ 18.06.2015. 11:40 ] @
Meni je malo neozbiljno postavljati takvo pitanje na forumu. Ako vec sam nemas neku dobru ideju, onda bolje nigde nemoj ni ulagati. Ja bih na tvom mestu uradio sledece. Ostavio pare u banci i imao tu malu kamatu. Zaposlio bih se negde i radio i ucio. Sto vise radis u ucis, vise ideja ce ti se javljati, mozda upoznas i neke ljude koji imaju neki biznis ili zele da pocnu, pa mozda mozes i da se uortacis sa nekim. Ovako, pokupiti na forumu neke ideje i onda uloziti, to je prilicno rizicno. Tesko da sa tako malom svotom novca mozes da imas tu varijantu da bez ikakvog rada i cimanja nakon ulaganja imas finu svotu novca godisnje. Da postoji takva sigurna varijanta, svi bi to radili. Tj, postoji takva sigurna varijanta, to je banka, ali bas zato sto je sigurna je tako mali profit. Sto budes povecavao mogucnost profita, to ce posao biti rizicniji i zahtevati vise tvog zalaganja.
[ 2012 @ 18.06.2015. 12:23 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
2012: Gde ima stan za 20000 evra?

Pa rekoh u okolini Beograda (znaci nekih 40-50-60km).
Kazu da je m2 400-500€ a stignu na posao u BG za nekih pola sata.

Garaze i lokali su takodje mogucnost , bar sto se tice tog tipa 'investicija'.

Za 20000 moze kupiti garsonjeru ili nesto slicno velicine 40m2 i za koliko ce iznajmljivati tu garsonjeru ?

Prica sa kupovinom nekretnine radi izdavanja je potpuno promasena prica vec dosta dugo, medjutim ljudi jos uvek ne mogu shvatiti da kupovina nekretnine nije isplatljiva investicija.
Prvo treba da se razumemo da je 20 000 evra smesan iznos za bilo kakvo ozbiljno investiranje.
[ Homer J. Simpson @ 18.06.2015. 13:57 ] @
Pa za 100+ € , isto kao i garaze ili neki manji lokal u gradu (doduse mozda bi za lokal dobio i vise).
Naravno da je promasena prica ali je bolje od 2% u banci ...
[ 2012 @ 18.06.2015. 14:09 ] @
Slazem se da je bolje od bancane kamate. A to da ce zakup za stan ici vise od 100 evra, to nisam bas siguran. Jedan moj prijatelj izdaje stan u Beogradu, na Banjici i to veci od 40m2, pa jedva uspe da uzme 150 evra. Imam i drugog prijatelja koji izdaje stan u Zemunu za 150 evra, isto veci od 40m2. Jedino ako ova dvojica nisu mutavi.
[ Java Beograd @ 18.06.2015. 14:13 ] @
Ja mislim da će dve garaže u centru skuplje da izda nego garsonjeru na obodu grada. Da ne pričam koliko je skuplje i komplikovanije imati i održavati stan nego garažu. Plus, garsonjera bi valjalo da bude nameštena, pa kuhinja, pa osnovna bela tehnika ...

Nenameštena garsonjera na obodu grada se izdaje za manje para od garaže u centru, ako uopšte i može da se nađe zakupac.

U Enjubu u Bloku 45 već godinama na nekim lokalima piše da se izdaju za dž - samo da korisnik plaća komunalije, struju i redovno održavanje. I opet stoje prazni.
[ vladd @ 18.06.2015. 14:43 ] @
Bez obzira sto neko prepoznaje slicnosti, 20k€ je bedna cifra koja ne bi moga da se zove "kapitalom" za nekakvo "ulaganje".

Sva ulaganja koja donose nekakvo uvecanje novca u Srbiji se svode na sverc i preprodaju.

Najkorisnije je da ulozi u sebe(kao onaj vrabac iz reklame za kredit), u obrazovanje, i znanje. I to je jedino sto se dugorocno i kratkorocno isplati.

Ono sto je Java otprilike lepo srocio.

Kupovati "robu", gadgete, u eri bofla i marketinskih prevara je bacanje para.

Kapital je jedna stavka, jedan uslov, a krvavi i znojavi rad uz taj kapital, i veliko znanje je formula planetarnog uspeha. U Srbiji, prezasicenoj birokratijom je besmisleno.

Tako da je bolje drzati u slamarici(i bez 2% kamate), uagati u znanje i iskustvo, nego se prostacki baviti trange frange, ziveti u stresu rizika da se ostane bez icega, je neka posebna opcija, moguca naraavno, ali nekonforna i sa mnostvom cudnih preduslova i kompromisa.
[ sjaker @ 18.06.2015. 15:00 ] @
Citat:
Hamanis:

Otac mi je zemljoradnik sa nekoliko hektara zemlje u Vojvodini i koliko sam primetio, ne otimaju se nesto ljudi da uzmu zemlju pod arendu. Ta zemlja ce mi svakako ostati, tako da bih za sada probao nesto drugo.

Ako vec imas zemlju kao sto kazes razmisli o uzgajanju puzeva. Ja bas ovih dana citam o tome. Ima literatura i taman imas koliko treba jos ti mozda i pretekne. Treba da ogradis parcelu da posadis odredjene biljke..., da nadjes plasman sto nije tako tesko s obzirom da nema velikih igraca. Mozes i da ih pakujes. Pakuju se kao pecurke. I uz poakovanje delis recepte za pripremu. U zapadnoj evropi 300 grama puzeva vinogradara je 20 evra. Prouci materiju, mrzi me sad da ti saljem linkove.
Osim sto je unosan posao moze biti i jako zanimljiv...
[ 2012 @ 18.06.2015. 15:09 ] @
@sjaker

Ti izgleda ne pratis diskusiju od pocetka. Omladinac je pobegao sa sela i dosao da studira i ostane u gradu, a ti mu predlazes da se vraca u prirodu i da sadi biljke. Ako si gresku napravi slucajno, mozda ti moze oprostiti, ali ako si citao od pocetka, onda je ovo najveca provokacija. Tvoju ce ideju prvu odbaciti, a tebe ce najvise mrzeti.
[ sjaker @ 18.06.2015. 15:19 ] @
Citat:
2012: @sjaker

Ti izgleda ne pratis diskusiju od pocetka. Omladinac je pobegao sa sela i dosao da studira i ostane u gradu, a ti mu predlazes da se vraca u prirodu i da sadi biljke. Ako si gresku napravi slucajno, mozda ti moze oprostiti, ali ako si citao od pocetka, onda je ovo najveca provokacija. Tvoju ce ideju prvu odbaciti, a tebe ce najvise mrzeti.

aa, izvinte nisam pratio. Samo na brzinu sam preleteo po predlozima. Ako je pobegao sa sela i oce u grad..ee onda ne znam, nek kupi BMW :D
[ gilopile @ 18.06.2015. 15:25 ] @
Iz sela doci u grad i u nesto investirati...meni lici na propast u najavi.

Vise `srece` imaju ovi sto iz grada dodju u selo. Recimo, moze lepo da se zaradi sa plastenicima/ staklenicima, voce, povrce, cvece...Ili uloziti u omanju farmu pilica za pocetak, pa se lagano siriti...Moze lep posao da se obezbedi sebi za taj novac...pa polako raduckati i uzivati.
[ Lacika.1991 @ 18.06.2015. 15:32 ] @
posadiš prasiće :D i kad narastu onda berba :D
[ 2012 @ 18.06.2015. 15:41 ] @
Citat:
Lacika.1991: posadiš prasiće :D i kad narastu onda berba :D

Berba prasice, to majstore. Znas da sam imao jednog prijatelja od kojeg sam kupovao prasice, on je od toga ziveo, a nije imao zemlju da obradjuje. Kupovao je hranu i opet mu se isplatilo, samo sto mu bilo mrsko da radi taj posao, pa kad je prvi put uspeo da se docepa fabrike, zaboravio je i prasice i sve u vezi toga.
[ 2012 @ 18.06.2015. 15:45 ] @
Citat:
gilopile:

Vise `srece` imaju ovi sto iz grada dodju u selo. Recimo, moze lepo da se zaradi sa plastenicima/ staklenicima, voce, povrce, cvece...Ili uloziti u omanju farmu pilica za pocetak, pa se lagano siriti...Moze lep posao da se obezbedi sebi za taj novac...pa polako raduckati i uzivati.

I tebe ce sad da uzme na zub. Napisao je momak da ima nekoliko hektara zemlje, ali to mu radi otac. Ti mu objasnjavas pilici za pocetak, a posle prasici.
[ Hamanis @ 18.06.2015. 17:32 ] @
Citat:
gilopile:

U grad sam dosao da zavrsim studije sto se eto posle 4 godine zavrsava za mesec dana. Jednostavno, da sam hteo ostati na selu i baviti se stocarstvom ili povrtarstvom, svakako ne bih gubio sve ove godine na fakultetu.

Citat:
2012: I tebe ce sad da uzme na zub. Napisao je momak da ima nekoliko hektara zemlje, ali to mu radi otac. Ti mu objasnjavas pilici za pocetak, a posle prasici.

Ni ne pomisljam nekoga da uzimam na zub, posebno ne preko interneta, naprotiv. Da nisam hteo da cujem sugestije, ne bih ni otvarao ovu temu.

Sto se stocarstva tice ili konkretno svinjarstva, koliko sam video, trenutno se i ne isplati bas ili je profit toliki da pokrije prethodne troskove i ostane nesto malo, ali opet nedovoljno. Ne znam kada je taj tvoj prijatelj gajio prasice, ali gotovo sam siguran da bi sada bio u minusu bez obradjivanja svoje zemlje tj. iskljucivo kupujuci hranu za njih.
[ Paunic91 @ 19.06.2015. 13:36 ] @
A šta bi sa predlogom da te pare ostaviš u slamaricu i upišeš doktorske studije?
[ Hltman @ 19.06.2015. 15:51 ] @
Otvori pekaru ili prodavnicu/kiosk brze hrane. Sendvici, palacinke, pizza... Potrebna ti je samo dobra lokacija, blizu skole.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.06.2015. 17:21 ] @
Bilo nekad,davno.
[ vladd @ 19.06.2015. 18:33 ] @
Za te pare se moze kupiti apartman na Halkidikuiju, ili dodati novca i kupiti stancic. Okolina Soluna, a blizu mora.

Svakako moze da donese profit, pride je nekretnina, prilicno dobro ulozen novac...
[ BB308 @ 19.06.2015. 20:11 ] @
Savladaj nemački ili francuski, trazi nekoga za fiktivni brak u Svajcarskoj (oko 30 000e) i resio si stvar.Poz.
[ anon70939 @ 19.06.2015. 20:36 ] @
Samo što nije 30000E nego 30000CHF, što mu opet danas dođe tu negde...
Ali nije ni to problem, problem je što se za tih 5 godina (načuo sam da će uskoro biti i 7 ako već nije) nikada ne završi na tih 30K, nego kad se pare spucaju (a obično te žene koje pristaju nisu baš najnormalnije), posle svake godine kad treba da se produži papirologija, dolazi do ucenjivanja...
[ alasalas @ 19.06.2015. 21:40 ] @
@CoyoteKG

Pa zato se tih 30 000CHF/EUR ne isplacuje odmah nego u ratama..
[ ventura @ 19.06.2015. 22:46 ] @
Citat:
vladd:
Za te pare se moze kupiti apartman na Halkidikuiju, ili dodati novca i kupiti stancic. Okolina Soluna, a blizu mora.

+1

Tamo se sada stvarno isplati kupovati nekretnine.
[ Shadowed @ 19.06.2015. 22:51 ] @
Samo je pitanje da li ce se za godinu-dve isplatiti jos vise.
[ anon70939 @ 19.06.2015. 23:03 ] @
zar je moguce da neko ko nije grčki državljanin tamo kupuje nekretnine?
[ Shadowed @ 19.06.2015. 23:10 ] @
Bi onomad na B92 sajtu vest da, ne samo da je moguce, nego da vlada i podstice na razne nacine. Za preko neke sume, ne secam se tacno, valjda bese 250k eura, nude i drzavljanstvo. E sad, ja sam to video na B92, ako lazu oni, lazem i ja :)
[ Lacika.1991 @ 19.06.2015. 23:13 ] @
da da :D upravu je shadow :D u kafiću na radiju sam to čuo,odeš u grčku..bilo kako..potrošiš 250k jevreja i gratis dobijaš državljanstvo :D
[ anon70939 @ 19.06.2015. 23:40 ] @
da za 250K, ali ne za 20K o kojima je ovde rec
[ boba511 @ 20.06.2015. 00:10 ] @
Aham, hoces vise od 25e mesecno? Pa to je bar lako u ovoj drzavi! Kupi neki stan, tj garsonjeru i izdaj je za 50e mesecno! Za te pare imas to po raznim Vojvodjanskim gradovima, sem Novog Sada! Ako imas herca, moj savet je diskoteka, kafana u nekom Vecem gradu, samo dobra reklama i promocija, sto skuplje pice i napucaniji enterijer i exterijer to ce biti punija (zasto je to tako ne znam, ali je istinito). Druga varijanta je nocni klub i prostitucija - Lova do krova! I najbolja varijanta je politika tu je i lova i moc :)) Pusti skolovanje, izmakni se i pogledaj siru sliku! Ko danas ima vise para i kvalitetnijeg zivota? Neki dr mr ili politicar koji nikad ujutru nije isao u skolu (imaju samo vecernje skole, za one koji ne razumeju) ili jos gore sumnivi biznismeni, jos sumnivije dame (starlete), neki umisljeni pevaci, rijaliti zvezde, korumpirani doktori i ostali drzavni sluzbenici, sve moj do mojega ali bogati! Neka mi neko kaze nekog bogatog coveka koji se u Srbiji obagatio zato sto je dr, mr, a nije nasledio, ukrao ili imao vezu u politici!
[ anon70939 @ 20.06.2015. 00:13 ] @
Doktori nauka imaju malo drugacije vrednosti od tvojih pa zato nisu "bogati i mocni"
[ boba511 @ 20.06.2015. 00:19 ] @
Od mojih nemaju, nazalost i ja sam zavrsio fakultet i master studije na FTN-u, vec godinu dana posteno trazim posao u struci, sta mislis jesam nasao? Jesam rad u poslasticarnici ili kao fizikalac na drvari! Kome ja da se obratim, sto nemam para i veze za posao, a imam znanja, ideje i hocu da radim?? Ajde reci mi?
[ gilopile @ 20.06.2015. 00:26 ] @
Bobiska je u pravu. Nocni klubovi, birtije i sl, u manjem mestu ne mogu da omanu. Dovedes neke kurave i lova do krova. Mislim, ili ces da se obogatis ili ce da te ucmeka neka pijana ljubomorna seljacina :) Zato, radis godinu-dve i bez`.
[ Shadowed @ 20.06.2015. 01:27 ] @
Citat:
CoyoteKG:
da za 250K, ali ne za 20K o kojima je ovde rec

Pa, nisam to ni rekao. Za 250k daju drzavljanstvo, ali nije ili to ili nista. Mozes kupiti i nekretninu manje vrednosti, samo ne'š dobiti drzavljanstvo.
[ Paunic91 @ 20.06.2015. 02:02 ] @
Cene nekretnina u Grčkoj možda i jesu jeftine, ali postavlja se pitanje poreza koji opet nije tako mali.
Kod nas za stan u prvoj zoni u Beogradu je 200e na godišnjem nivou, u Grčkoj (Solun) se ne kreće ispod 3000e po godini (bar ako je tačno pisanje B92 o tome).

[ žutokljunac @ 20.06.2015. 04:32 ] @
Citat:
ventura:

Tamo se sada stvarno isplati kupovati nekretnine.

A koliko je tačno godisnji porez, to ne znaji ni ljudi koji su kupili nekretnine tamo prosle godine. Sta vredi kupiti neki manji studio, za npr 30k, ako ti lupe godisnji porez 2 soma. Sezona je 4 meseca, dakle ako ti je popunjenost 100%, 120 dana x 30e = 3600e, umanjis to za porez, umanjis za odrzavanje, bar svakih 10 dana treba menjati posteljinu, peskire, prati, cistiti, odrzavati, placati racune... mnogo zezanja. Isplati se kupiti nesto krupno, onda je prica drugacija i vredna truda. Očekujem jedan manji hotel da pazariš, pa da se pohvalis bazenom i EU soskom.
[ Hltman @ 20.06.2015. 08:16 ] @
Samo vi kupujte nekretnine u Grckoj. Drzava u raspadu kad krene da dize poreze kao u Srbiji na nekretnine, necete se skrpiti da sve to poplacate.
[ Micika666 @ 20.06.2015. 11:13 ] @
U nekretninu. Izdajes i uvek imas minimalno od cega ces zivdeti.
[ vladd @ 20.06.2015. 11:24 ] @
Ma da, lupetanja oko velicine poreza, i turisticke sezone od 22 dana. Kao da ne postoji turizam u Martu i Oktobru...

I to za one bogatije i starije, a ne samo za zapce koji se pljaskaju po moru na 40C

Pri tome, gledajuci na sve troskove, navrednost ulaganja, svakako je bolje nego palacinkarnica, koju ce da reketiraju i potkradaju svi, i drzava, i lokalna mafija(i opstinska i ulicna), i radnici i prolaznici.. a na kraju, polovna oprema vredi kao tepsija bele ribe..

Kada je tako nepovoljna prodaja nekretnina, a duplo i troduplo jeftinije je nego u Srbiji, bas me cudi da postoje desetine hiljada ljudi koji se u to upustaju.

A ocena da je drzava Grcka u raspadu je nesto najsmesnije izreceno u Srbiji

Prosto je neprijatno koliko nam je dobro.
[ žutokljunac @ 20.06.2015. 20:08 ] @
Kada ulazes pare u nesto, onda gledas kada ce ti se ulozeno vratiti. Realno, ti ovde ne znas koliko ce porez grcka drzava da ti lupi. Vec sutra mogu da dodatno oporezuju i tvoju kupovinu ucine potpuno neisplativom. Cene jesu jako povoljne, a najbolji pokazatelj je sto se vise nista ne gradi, a to znaci prakticno da investitor koji zida ne moze nista da zaradi, a to je kupcu pokazatelj da su cene na minimumu ( mada ni tu nema pravila, mogu jos dole da odu ). Nije bas cista situacija. Da se zna da ce grcka ekonomija da se oporavi u narednih 5 godina, onda bi kupovina bila super pametna investicija. Ali, nista se ne zna. Mozes da se dogodi da im cena skoci duplo u narenih 5 godina, pa da super prodjes, em si iznajmljivao 5 godina i vratio pola novca, pa jos duplo zaradio, a moze i da se ne desi - nista. A najgore u celoj prici sto je to realno jako mali novac za veliki trud ( odlazenje dole nekoliko puta godisnje, odrzavanje, pronalazenje majstora, ma puno stvari, za male pare ). Situacija 50% - 50%
Niti je glupo kupiti, niti je pametno.
[ Shadowed @ 20.06.2015. 20:16 ] @
Citat:
žutokljunac: Niti je glupo kupiti, niti je pametno.

Zapravo je oba istovremeno tj. u stanju je superpozicije a postace glupo ili pametno tek nakon sto kupis
[ cika dacha @ 20.06.2015. 22:34 ] @
mozda je najpametniji savet sad da evre zamenis za neku drugu valutu!
[ Shadowed @ 20.06.2015. 22:49 ] @
Tako je! Posle moze da saceka da dobije na vrednosti pa da ih zameni nazad. Postao bi pravi kontroverzni biznismen :)
[ žutokljunac @ 21.06.2015. 03:20 ] @
Ono sto je ovde najvaznije je godisnje porez. Npr. nije ista poreska stopa za stanove u gradu i za stanove u manjim turistickim mestima. Pa ni sam porez na prenos apsolutnih prava ( kada prebacujes stan na svoje ime ) nije isti. Poreska stopa za nove stanove je 23%, dok je za polovne samo - 3%. Vidis da ne mozes nikako biti siguran sta ce Grci sutra da odluce. Mogu da te tako oporezuju da ti izdavanje ucine potpuno besmislenim. A najgore je sto je Grcka toliko zaduzena, da ona vise ni nema realne sanse da taj tug vrati, tako da kriza moze da potraje i narednih 20 godina. Zatim, namestaj je u Grckoj jako skup, pa mnogi nasi kupuju ovde i salju autobusima dole. Isto tako, cene renoviranja kupatila ili izrade kuhinje po meri su mnogo vise nego ovde. Ako zgrada npr. nije prikljucena na kanalizaciju, onda godisnje placas oko 350E praznjenje sengrupa. Oko 3000E ti treba samo za: upis u katastar, advokata, prevod ugovora, notara, proveru nekretnine, otvaranje poreskog broja, bez da si i poceo da bilo sta renoviras i bez poreza na prenos. Takodje, rentiranje moras da prijavis i da placas porez na to, a kazne ako te uhvate da rentiras na crno, su jako visoke. I gde ti tu njega vidis sa 20k?
[ 2012 @ 21.06.2015. 04:04 ] @
Citat:
žutokljunac:
Kada ulazes pare u nesto, onda gledas kada ce ti se ulozeno vratiti. Realno, ti ovde ne znas koliko ce porez grcka drzava da ti lupi. Vec sutra mogu da dodatno oporezuju i tvoju kupovinu ucine potpuno neisplativom. Cene jesu jako povoljne, a najbolji pokazatelj je sto se vise nista ne gradi, a to znaci prakticno da investitor koji zida ne moze nista da zaradi, a to je kupcu pokazatelj da su cene na minimumu ( mada ni tu nema pravila, mogu jos dole da odu ). Nije bas cista situacija. Da se zna da ce grcka ekonomija da se oporavi u narednih 5 godina, onda bi kupovina bila super pametna investicija. Ali, nista se ne zna. Mozes da se dogodi da im cena skoci duplo u narenih 5 godina, pa da super prodjes, em si iznajmljivao 5 godina i vratio pola novca, pa jos duplo zaradio, a moze i da se ne desi - nista. A najgore u celoj prici sto je to realno jako mali novac za veliki trud ( odlazenje dole nekoliko puta godisnje, odrzavanje, pronalazenje majstora, ma puno stvari, za male pare ). Situacija 50% - 50%
Niti je glupo kupiti, niti je pametno.

Imas gresku u racunjanju isplativosti investicija.

Ako ulazes (u ovom slucaju kupujes nekretninu) sa ciljem da je kasnije prodas onda za tebe ima vaznos skok vrednosti nekretnine jer si ti ulagao (kupovao0 po nizoj ceni da bi prodao po visoj ceni.
Ako ulazes u nekretninu sa ciljem da je rentas i od toga ostvarujes prihod onda nema znacaj skok cene nekretnina vec je tebi vazna cena iznajmljivanja i dinamika iznajmljivanja ili u prevodu obrt sredstava.
Prvo se odlucis za koju si vrstu investicija, a onda izvodis kalkulaciju.

Uvek nesto zaboravim.

Posebno treba voditi racuna u vezi obezbedjenja investicije, ipak je ovde u pitanju velika investicija od celih 20000 evra.

kupovace se stan u Grckoj sa 20000 evra, kao da je u pitanju Somalija, posebno ste su svi Grci poludeli pa stanove u turistickim mestima prodaju za smesne pare ne bi li gologuzija iz Srbije dosla i napravila investiciju zivota.

Inace mora da se uzme u ubzir da osim srbijanaca niko nije doznao tajnu da cene nekretnina u Grckoj padaju i da je to isplatljiva investicija i niko se bas mnogo ne interesuje za kupovinu (da ima interesovanja cene bi rasle, a ne padale) i onda ce "nas" omladinac voden konsultantima sa ES foruma da se pojavi kod "izgubljenih" Grka i napraviti potez zivota kupovinom nekretnine (mozda i vese nekretnina) za sumu od fascinantnih 20000 evra.

Samo da dodam za ozbiljnije diskutante:

da bi u Grckoj dobio poreski broj treba to dozvola boravka, da bi dobio dozvolu boravka treba ti investicija od najmanje 65000 evra.
Normalno nas ce omladinac vodjen konsultantima taj problem da resi sa svojih 20000.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 21.06.2015. u 05:34 GMT+1]
[ žutokljunac @ 21.06.2015. 04:33 ] @
Decko ima koliko ima, i te pare hoce pametno da ulozi, a kupovina bilo kakve nekretnine je pametnija od toga da te pare vremenom potrosi na gluposti, da kupi neki automobil, ili da mu se izvuku. Za te pare moze da kupi> http://www.roman-realestate.co...vi/k281-polihrono-35m2-19-000/
[ 2012 @ 21.06.2015. 04:42 ] @
Citat:
žutokljunac: Decko ima koliko ima, i te pare hoce pametno da ulozi, a kupovina bilo kakve nekretnine je pametnija od toga da te pare vremenom potrosi na gluposti, da kupi neki automobil, ili da mu se izvuku. Za te pare moze da kupi> http://www.roman-realestate.co...vi/k281-polihrono-35m2-19-000/

Ovo je fenomenalna ponuda. Samo vidi da se sklone slike koje pokazuju kakva je ovo rujina i da ovde dugo vremena niko nije boravio. Mozda bi ti mogao da odgovoris zasto niko nije boravio ako je lokacija dobra (pretpostavljam da se radi o turistickom mestu).
[ žutokljunac @ 21.06.2015. 05:17 ] @
Ne treba ti dozvola boravka da bi kupio nekretninu i nije bitna cena nekretnine, osim od 250k gde sada daju drzavljanstvo. A cak i to mozes da dobijes. Uradi se lekarski, zatim osiguranje, prilozi izvod racuna iz banke i dobije se D viza kao nalepnica u pasosu. A iako imas dozvolu boravka za Grcku, to ne vazi za ostale EU zemlje jer svakako moras da regulise prebivaliste za svaku zemlju ponaosob.
[ 2012 @ 21.06.2015. 05:32 ] @
Citat:
žutokljunac: Ne treba ti dozvola boravka da bi kupio nekretninu i nije bitna cena nekretnine, osim od 250k gde sada daju drzavljanstvo. A cak i to mozes da dobijes. Uradi se lekarski, zatim osiguranje, prilozi izvod racuna iz banke i dobije se D viza kao nalepnica u pasosu. A iako imas dozvolu boravka za Grcku, to ne vazi za ostale EU zemlje jer svakako moras da regulise prebivaliste za svaku zemlju ponaosob.

Da li mozes da das link gde se moze proveriti ovo sto si napisao. Pod link mislim na zvanican sajt, a ne novinski clanci u novinama tipa Blic i slicno.

Nije tacno da daju drzavljanstvo za 250000 evra, to je novinarska patka.

Evo ti jedan link http://www.theguardian.com/wor...nership-greece-property-market, od pre godinu i vise. Procitaj pa mi reci kako to da je ostalo nekretnina kad su Englezi o toem znali jos pre dve godine, mozs da objasnis i koje su nekrtenine ostale

Moze i ovo da procitas http://athens.usembassy.gov/ac_property.html
[ ventura @ 21.06.2015. 08:37 ] @
Citat:
žutokljunac: Ne treba ti dozvola boravka da bi kupio nekretninu i nije bitna cena nekretnine, osim od 250k gde sada daju drzavljanstvo.

Teroetski, ako mu je stalo do državljanstva, može to da uradi i za manje novca...

Negov prijatelj kupi nekretninu za 20 hiljada i proda je njemu za 250 hiljada... Naravno tu ostaje problem poreza na kapitalnu dobit od 50 hiljada evra, međutim prijatelj će sigurno renovirati taj stan, recimo uzeti majstore iz srbije koji će naplatiti renoviranja 6500 evra po kvadratu, pa će se samim tim i osnovica umanjiti. itd.
[ 2012 @ 21.06.2015. 10:02 ] @
Citat:
ventura: Teroetski, ako mu je stalo do državljanstva, može to da uradi i za manje novca...

Negov prijatelj kupi nekretninu za 20 hiljada i proda je njemu za 250 hiljada... Naravno tu ostaje problem poreza na kapitalnu dobit od 50 hiljada evra, međutim prijatelj će sigurno renovirati taj stan, recimo uzeti majstore iz srbije koji će naplatiti renoviranja 6500 evra po kvadratu, pa će se samim tim i osnovica umanjiti. itd.

Ima tu nekoliko problema.

Prvo, nema drzavljanstva za 250 000 evra.
Drugo, transfer novca mora biti legalan preko banke, sto znaci da novac realno mora postojati
Trece, cemu sve to sluzi? Sta dobija time? Za 250 000 funti investicije dobijas dozvolu boravka u UK, sto bi se neko zajjebavao sa Grckom?
[ Darko Nedeljković @ 21.06.2015. 10:21 ] @
Citat:
Za 250 000 funti investicije dobijas dozvolu boravka u UK, sto bi se neko zajjebavao sa Grckom?

Prvo, ima neke kursne ralike. Drugo, onako kako su objavili (bez ikakvog mog stava da li je to tacno ili ne), drzavljanstvo se dobija za celu porodicu. Trece, dozvola boravka i drzavljanstvo nije isto - ja recimo EU dozvolu boravka mogu da imam koliko sutra, ali pojma nemam sta ce mi to, a EU drzavljanstvo bi mi bilo interesantno - kad bi neko tako delio uzeo bih svakako, nek se nadje, u zlu ne trebalo
[ vladd @ 21.06.2015. 10:28 ] @
Prakticno, ne samo teoretski, ne treba drzavljanstvo za posed nekretnine.

I tako, ako bude svetskog rata, ako bude podizanja poreza u grckoj za 500% dbevno..onda ce jedan vispreni srbenda da pukne sicu od par tisuca evra, a milioni grka ce da se smeju...

I zato je lako moguce da se, nepovoljno po mudro i oprezno srpce, podignu porezi, sve u cilju da se satre imovina i investicija, a na opstu radost Grka

I stvarno, ako jos i Nibiru pridje, dzaba evri...

I zanemariti da, ovde klot gradnja kosta 250-300 evra po kvadratu, bez tisljeraja, a da se spominje nekakva gotova nekretnina, uknjizena i sa infrastrukturom(voda, struja, telefon i kanalizacija) za preskupih i sumnjivih 400 evra po kvadratu..

Mora da je misolovka u pitanju, bolje kupiti polovnog pasata, vozila baba do crkve nedeljom, za njega nema troskova, ne trosi nista, a njemacko je auto, stoga mu se vrednost uvecava svakodnevno...
I uvek moze da se proda, za razliku od nekretnine, kojoj se desetostruko umanjuje vrednost, a najcesce se srusi...

Kupi brate kolumbijski prasak na izvoru, pa prodaj u EU, to je najjaca investicija i najbolja oplodnja novca...istina uz specifican, ali lako zanemarljiv rizik
[ 2012 @ 21.06.2015. 10:34 ] @
Ima kursne razlike, nije sporno.

Meni je zanimljivije da jos uvek nema nikog od onih koji sire tu dezinformaciju da moze navesti link ka nekom zvanicnom izvoru ili dokumentu gde se moze procitati da se u grckoj moze dobiti drzavljanstvo za 250 000 evra.
Takodje, sta znaci cela porodica? Sta se po tebi podrazumeva pod cela porodica?

Ja kada bih razmisljao o nekoj ovakvoj opciji pre bi se intresevao za investiciju u Sloveniji ili Austriji ili na Maltu. Verovatno bi pre investirao u Hrvatskoj (u Istri, odosto u Grcku).
[ Lavlja_Jazbina @ 21.06.2015. 10:36 ] @
22012....Koga zabole ovde za bilo koje tvoje misljenje,pritom iznosis netacne nebuloze.

[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 21.06.2015. u 11:58 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 21.06.2015. 10:39 ] @
Porez u Grčkoj na stan koji je sličan stanu u BGD po kvadraturi, lokaciji i ostalom je oko 15-30% veći ili konkretno za stan u širem centru od 60-70kvm je od 200-300€ godišnje (bliže 200 nego 300, al adje).
To znam sigurno.
Hiljade eura za porez su najobičnija lupetanja novinara ili ljudi koji su stan u Grčkoj vidjeli samo na internetu.
[ ventura @ 21.06.2015. 10:51 ] @
Koliko ja vidim na prvi pogled, za nekretnine do 200.000 evra vrednosti ne plaća se porez. Čak je i porez na prihod od rente 10% za kirije manje od 1000 evra mesečno, što praktično znači za sve jeftinije stanove.

Link je od Januara 2015: http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Greece/Taxes-and-Costs

Što se tiče državljanstva izgleda je stvarno u pitanju samo dozvola boravka. Na linku ispod kaže da se kupovinom nekretnine od najmanje 250k evra dobija petogodišnja dozvola boravka (koja se automatski produžava), a tek nakon 7 godina boravka u Grčkoj i državljanstvo.

Link: http://www.greeklawdigest.gr/a...-become-a-citizen#.VYaIsfkrKUk
[ 2012 @ 21.06.2015. 10:58 ] @
Citat:
vladd:
Prakticno, ne samo teoretski, ne treba drzavljanstvo za posed nekretnine.

Kao neko ko nije iz EU ne mozes kupiti nekretninu u pogranicnom podrucju, blizu vojnih baza ili objekata od posebnog znacaja. To za pocetak znaci da ne mozes kupiti nekretninu na nijednom ostrvu u Jonskom moru, onda idi na drugi kraj prema Turskoj, pa pocni od Rodosa i tako dalje. Mozes kupiti u unutresnjosti ili u Solunu, verovatno nece biti problema.
Makedonci kupuju nekretnine u Grckoj, ali kao bugarski drzavljani.

Mogu da izrentam svoje drzavljanstvo ako zelite kupiti nekretninu na moje ime.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.06.2015. 11:01 ] @
Citat:
Mogu da izrentam svoje drzavljanstvo ako zelite kupiti nekretninu na moje ime.

Odakle hobitima bilo koje drzavljanstvo?!!!!
[ ventura @ 21.06.2015. 11:02 ] @
Istina je da postoje ograničenja u pograničnim zonama, ali to u prevodu znači da ukoliko si Turčin/musliman, neće ti dozvoliti da kupiš nekretninu, a za sve ostale cenim da nije problem. Ionako se obraćaš MUP-u kako bi razmotrili tvoj slučaj i dali dozvolu za kupovinu.

A drugo, jedini razlog što bi Makedonci kupovali nekretnine u Grčkoj sa Bugarskim papirima je eventualno zbog nekih olakšica kod poreza na prenos prava, drugi razlog ne vidim... Tako da ti propade lukrativna biznis ideja.
[ 2012 @ 21.06.2015. 11:03 ] @
Citat:
ventura:
Koliko ja vidim na prvi pogled, za nekretnine do 200.000 evra vrednosti ne plaća se porez. Čak je i porez na prihod od rente 10% za kirije manje od 1000 evra mesečno, što praktično znači za sve jeftinije stanove.

Link je od Januara 2015: http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Greece/Taxes-and-Costs

Što se tiče državljanstva izgleda je stvarno u pitanju samo dozvola boravka. Na linku ispod kaže da se kupovinom nekretnine od najmanje 250k evra dobija petogodišnja dozvola boravka (koja se automatski produžava), a tek nakon 7 godina boravka u Grčkoj i državljanstvo.

Link: http://www.greeklawdigest.gr/a...-become-a-citizen#.VYaIsfkrKUk

Sedam godina posle prvog produzenja ili posle 12 godina se stice pravo da se aplicira za drzavljanstvo, ali dobijanje drzavljanstva nije sigurno.
[ Tyler Durden @ 21.06.2015. 11:04 ] @
Citat:
ventura:

Nisam ni čitao link, ali porez se PLAĆA SIGURNO bez obzira na vrijednost nekretnine. Razlika jedino može da bude u visini poreske stope.
[ ventura @ 21.06.2015. 11:09 ] @
Pogledaj link:

PROPERTY TAX
State real estate tax is imposed annually on natural and legal entities that possess Grecian property. The tax base is the objective property value on 01 January as assessed by the tax authorities. Properties owned by individuals are taxed at progressive rates.

Code:

PROPERTY TAX            TAX RATE
Up to €200,000          0%
€200,000 – €5 million   0.20% - 1%
Over €5 million         2%
[ 2012 @ 21.06.2015. 11:14 ] @
Citat:
ventura:
Istina je da postoje ograničenja u pograničnim zonama, ali to u prevodu znači da ukoliko si Turčin/musliman, neće ti dozvoliti da kupiš nekretninu, a za sve ostale cenim da nije problem. Ionako se obraćaš MUP-u kako bi razmotrili tvoj slučaj i dali dozvolu za kupovinu.

A drugo, jedini razlog što bi Makedonci kupovali nekretnine u Grčkoj sa Bugarskim papirima je eventualno zbog nekih olakšica kod poreza na prenos prava, drugi razlog ne vidim... Tako da ti propade lukrativna biznis ideja.

Ako nisi Grk ili drzavljanin EU prvo moras dobiti dozvolu od Ministarstva odbrane za kupovinu nekretnina u pogranicnim podrucjima, pa tek onda mozes izvrsiti kupovinu nekretnina. Ne moze ti notar overiti kupovinu bez dozvole od ministarstva. Ako te put navede ka Krfu raspitaj se malo o tome, pa posle napisi da li se to sto su ti rekli poklapa sa onim sto sam ja napisao.

Makedonci koriste bugrsko drzavljanstvo iz nekoliko razloga. Prvo Grci ne priznaju makedonski pasos, tako da moze da se dogodi da ne dozvole kupovinu makedoncima, drugo da bi izbegli ogranicenje koje sam ti gore naveo i trece je razlog koji si ti naveo.

Ja cu pre kupiti nekretninu oko Poreca ili Umaga nego u Grckoj. A za provod i orgijanje mozda je Grcka bolja.
[ ventura @ 21.06.2015. 11:34 ] @
Ako već ne čitaš šta drugi pišu, otvori Notepad na svom računaru pa se dopisuj sam sa sobom.
[ Tyler Durden @ 21.06.2015. 11:42 ] @
Citat:
ventura:
Pogledaj link:

PROPERTY TAX
State real estate tax is imposed annually on natural and legal entities that possess Grecian property. The tax base is the objective property value on 01 January as assessed by the tax authorities. Properties owned by individuals are taxed at progressive rates.

Code:

PROPERTY TAX            TAX RATE
Up to €200,000          0%
€200,000 – €5 million   0.20% - 1%
Over €5 million         2%

Ne znam na šta se odnosi taj porez o kome pišu na tom linku, ili su možda na linku pogrešne informacije ili nešto treće, ali kažem ti da se porez u Grčkoj plaća na nekretnine bez obzira na vrijednost te nekretnine. Znam 100% sigurno.

Evo, ovo su tačni podaci iako nije neki državni sajt http://dionisiou-realestate.com/pages/expenses/
[ vladd @ 21.06.2015. 12:03 ] @
Placa se porez, ali se ne moze pausalno odrediti, zavisi naravno od olaksica.

S obzirom na lokaciju(da zanemarimo spijunske zone iz jeftinih filmova oko vojne baze i sverc zone u blizini granice, zanima nas more, naselje i blizina plaze), i na vrednost 20k evra, tesko da bi porez presao 500evra.

Sto je jednomesecni(ili dvomesecni) zakup u sezoni. Ako neko zeli da svodi racunicu na taj nacin...

[ Darko Nedeljković @ 21.06.2015. 12:06 ] @
Evo, ovde je dato sve korak po korak:
http://citizenshipinvesteurope...amp;utm_campaign=SEM-EN-Greece

Drzavljanstva NEMA, dobija se dozvola boravka koja znaci samo pravo neogranicenog kretanja kro sengen prostor, sa sebe, zenu/muza i decu do 21 godine. Sve u svemu interesantno za one koji jos uvek moraju da traze sengen vize kad putuju negde, a za nas ovde i ne vidim zasto bi bilo toliko interesantno.

Bilo kako bilo, period povracaja investicije rentiranjem je 15-20 godina, sto mislim da ne moze brze u Srbiji, a moje licno misljnje je da tokom tog perioda nekretnine u Grckoj imaju neuporedivo vise sanse za rast cena od nekretnina u Srbiji.
[ vladd @ 21.06.2015. 12:14 ] @
Sustina je da takva nekretnina moze da povrati novac i bez neposredne prodaje.
A pride je poprilicno stabilna imovina.
[ 2012 @ 21.06.2015. 13:34 ] @
Citat:
vladd: Sustina je da takva nekretnina moze da povrati novac i bez neposredne prodaje.
A pride je poprilicno stabilna imovina.

sustina je da od tog posla nema nista:
prvo, ako omladinac ima 20 000 evra, zbog pratecih troskova moze racunati na kupovinu nekretnine od 15 000.
drugo, nema sta kupiti za 15 000 evra osim mozda neki podrum gde garant ima nekih problema oko koriscenja
trece, grci nemaju uredjen katastar tako da je velika sansa da vam kao strancu neko proda nekretninu sa hipotekom ili sa ne resenim imovinskim pravima.
cetvrto, to sto valja vec je pokupovano, englezi i nemci vec nekoliko godina kupuju nekretnine i sve sto valja vec je kupljeno.
peto, ima jedan trik/prevara prodaju se apartmani u mrtvim ili napustenim kompleksima koji ko zna kad ce i da li ce se nekad oziveti, a to znaci da ste najjebali ako kupite takvo nesto.
[ žutokljunac @ 21.06.2015. 17:31 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:

Bilo kako bilo, period povracaja investicije rentiranjem je 15-20 godina, sto mislim da ne moze brze u Srbiji, a moje licno misljnje je da tokom tog perioda nekretnine u Grckoj imaju neuporedivo vise sanse za rast cena od nekretnina u Srbiji.

Mislim da je manje, izmedju 12 i 15 godina, ali u pravu si, bolje nego ovde a i pre ce njihove nekretnine da skoce, nego nase.

Citat:
ventura:Teroetski, ako mu je stalo do državljanstva, može to da uradi i za manje novca...

Mislim da ne moze tako. Kada nesto zidas, moras da angazujes licenciranu firmu. Pretpostavljam da je tako i za ozbiljno renoviranje. Naravno, nasi se snalaze i dovode nase majstore, ali mislim da oni ne mogu bilo sta da ti laziraju.

Ne znam da li se dobija drzavljanstvo. B92 je juce objavio da daju, mada neki govore da to nije tacno vec da se dobija boravisna dozvola, ali znam sigurno da se boravisna dobijala i prosle godine kada kupis nekretninu od 250k. Mada, to vecini nije ni bitno, jer vecina ni ne razmislja o tolikoj cifri. E sada, fora im je sa porezom sto se on racuna po mnogo osnova, npr. koja je opstina, koliko je daleko od mora, da li je prvi red zgrada do mora, itd., a jos su oni imali 4 ili 5 poreza na nekretnine, pa su ga valjda trebali da prebace u samo jedan. Tako da te cifre koje si nasao, porez tipa 0.2%, to ti je ustvari neki lokalni opstinski porez, a imao si jos nekoliko poreza. Ima tu jos fora da ukoliko imas jednu nekretninu ( vecina stranaca ), onda je porez po jednoj stopi, a ukoliko 2 ili vise ( vecina Grka ), onda je stopa znatno veca. To za ostrva uz Tursku i za mesta uz Albaniju je tacno.
[ Darko Nedeljković @ 21.06.2015. 20:40 ] @
Citat:
Mislim da je manje, izmedju 12 i 15 godina, ali u pravu si, bolje nego ovde a i pre ce njihove nekretnine da skoce, nego nase.

Pa dobro sad, toliko i cena moze da varira, a ja sam jutros dosao otuda, bio sam konkretno ovde, na ove cene u tabli se odobrava popust jos 20%, a stanova do pola kilometra od plaze nigde nema ispod 1300 EUR/m2. Ova vila je upravo zavrsena i kostala je tacno 1000 evra po kvadratu za kompletne gradjevinske radove, plac i dozvole. Ja sam vise gledao stanove oko 40.000 evra (vise iz radoznalosti i dosade nego bilo kakvih realnih planova), tu ako imas 100% efikasnost rentiranja tokom sezone mozes da dobijes 4.000 evra godisnje ako je sve super sredjeno, pa dodaj porez, ciscenje, struju, vodu, internet, odnosenje smeca, odrzavanje (naprimer ovde se vec prve nedelje koriscenja polomila jedna plocica i neke kukuce za mreze protiv komaraca)... To sve ja ne vidim nacina da izadje ispod 1000 evra godisnje, a sklon sam misljenju da moze da dostigne i polovinu prihoda od rentiranja. Sad, neko gore pomenu i rentiranje preko zime, ali ovi grci sa kojima sam pricao rekose da nikad nisu culi da takvo nesto postoji.
[ žutokljunac @ 22.06.2015. 07:19 ] @
Isto razmisljamo. Bas dok sam citao, rekoh, decko isto razmislja kao i ja. Bankarski mozak. Digitron u glavi.

Preko zime u manjim mestima nista ne radi. Ako uhvatis mesto u kojem rade 2 mini prodavnice, 2 kafica i apoteka, na konju si.
[ 2012 @ 22.06.2015. 08:23 ] @
Opaa, sada sad sve pada u vodu. Toliko proracuna, a na kraju nista. Ako je cena 1300 evra/m2, a omladinac ima 20 000, racunajmo da ce imati troskove u vezi kupovine i da ne sme potrositi vise od 15-16 000, nema on para ni vece kupatilo da kupi. Jedino ga moze izvaditi (ako je dozvoljeno, a ja mislim da nije) da kupi neki plac, da uvede struju i vodu, pa to da renta za kampere.
[ Darko Nedeljković @ 22.06.2015. 08:50 ] @
Citat:
Toliko proracuna, a na kraju nista. Ako je cena 1300 evra/m2, a omladinac ima 20 000...

Pa eto, ja sam licno ovo vise dozivljavao kao nase konsultacije i offtopic, vise nego savete omladincu.
Onaj link koji je prethodno dat se odnosi na drugu oblast, gde su nekretnine jeftinije, ali i teze za rentiranje, a ja sam bio tamo gde se lakse postize popunjenost kapaciteta. Sve zbog ideje da je period otplate otprilike neka konstanta - ako kupis jeftinije onda se zlopatis sa nalazenjem onih koji bi platili zakup i rentiras po nizoj ceni, ako platis skuplje onda ide malo lakse, sve u svemu svodi se na isto.
[ vladd @ 22.06.2015. 15:53 ] @
Steta sto ne odabraste nesto za 3000 evra po kvadratu

Elem, cak i u 24 casa daju vesst o nekoj "beogradjanki"(ime nebitno) koja je kupila super stan na 100m od mora u Nea Kalikratiji, po 1000 evra kvadrat(50 kvadrata za 50k evra)...obracunato sa SVIM troskovima, takse, porezi, provizije...

Takoda, gospodo "trplovi u pokusaju", i kada se isporuci najbolji savet, trenutno na planeti, vi cete da smisljate a zasto bas to nije super idealno, pa bezbedno, pa da se parice dupliraju preko noci.....mlja mlja..nismo probali pa nismo bas sigurni...a nije ni komsija muta to kupio..pa nemamo poverenja..

Pa ima primera ovih ii onih..pa eto, nadje se, ima neki stan nepovoljan...

Procitajte dotici tekst, casopis "24 casa", od petka 29-og(znatno kasnije nego sto je sledio savet ovde, da me ne optuzite za plagijat), pa vidite kakve su situacije i prilike, sa lica mesta...
A postoje i slike doticnog sredjenog stana, koji mislim da je tip top i da nema zamerki...

I kupovina neke nekretnine od 20-25 kvadrata, tipa apartmana, i to super sredjenog(nesredjene nekretnine su ispod 300 evra za kvadrat), na doticnim lokacijama, Halkidiki ili Kalikratija je svakako, trenutno, najbolji legalan savet za investiciju para "u komadu"...

Pa vi razmislite zasto

P.S.
Da se ne mucite
http://www.24sata.rs/bagatela-...eftiniji-nego-u-beogradu/13402
[ mima_cool @ 24.06.2015. 00:19 ] @
Iskustva nasih ljudi koji su skoro kupili stan na moru u Grckoj. Dosta dobrih i korisnih informacija.
http://www.grckainfo.com/utisa...om-stana-na-moru-u-grckoj.html

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 24.06.2015. u 14:09 GMT+1]
[ 2012 @ 24.06.2015. 11:56 ] @
Citat:
mima_cool: Iskustva nasih ljudi koji su skoro kupili stan na moru u Grckoj. Dosta dobrih i korisnh informacija.

Nema imena i prezimena "nasih ljudi koji su skoro kupili stan", a tekst je napisan na veb strani grcka.info koji nije forum ili blog ili nesto slicno vec komercijalan sajt koji se bavi iznajmljivanjem (verovatno i prodajom) nekretnina u Grckoj. Tako da mi ovaj tekst vise lici na reklamu (sofisticirani oblik reklama kakav se masovno koristi), a skoro uopste mi ne lici na nekakvo "iskustvo nasih ljudi"
[ dlalic @ 24.06.2015. 12:19 ] @
@2012
Citat:
Nema imena i prezimena "nasih ljudi koji su skoro kupili stan", a tekst je napisan na veb strani grcka.info koji nije forum ili blog ili nesto slicno vec komercijalan sajt koji se bavi iznajmljivanjem (verovatno i prodajom) nekretnina u Grckoj. Tako da mi ovaj tekst vise lici na reklamu (sofisticirani oblik reklama kakav se masovno koristi), a skoro uopste mi ne lici na nekakvo "iskustvo nasih ljudi"

Nisi u pravu.
Autorka ovog teksta je aktivna na vise domacih foruma, na kojima je hronoloski poslednjih meseci izlagala iskustva. U ovom tekstu je to samo sažela, pretpostavljam da je bila zamoljena od vlasnika sajta.
[ 2012 @ 24.06.2015. 12:33 ] @
Citat:
dlalic: @2012

Nisi u pravu.
Autorka ovog teksta je aktivna na vise domacih foruma, na kojima je hronoloski poslednjih meseci izlagala iskustva. U ovom tekstu je to samo sažela, pretpostavljam da je bila zamoljena od vlasnika sajta.

Nema autora u potpisu teksta, a ako nema autora onda je to tekst samog sajta ili njegovih vlasnika/administracije. Nisam video kako se postavljaju tekstovi na navedenom sajtu.
Ako mozes da mi pokazes ko je autor teksta, gde se mogu videti ostali tekstovi, a jos ako mi pomognes kako da ja objavim tekst na navedenom sajtu (grcka info) bicu ti veoma zahvalan.
[ dlalic @ 24.06.2015. 12:50 ] @
Trolujes.
Ako zelis nesto da osporis iz samog teksta - izvoli. Opisi svoje iskustvo.
Citat:
Ako mozes da mi pokazes ko je autor teksta, gde se mogu videti ostali tekstovi, a jos ako mi pomognes kako da ja objavim tekst na navedenom sajtu (grcka info) bicu ti veoma zahvalan.

Besmislica...

[ mima_cool @ 24.06.2015. 13:07 ] @
Citat:
2012:
Citat:
mima_cool: Iskustva nasih ljudi koji su skoro kupili stan na moru u Grckoj. Dosta dobrih i korisnh informacija.

Naravno da nema imena, prezimena, adrese i telefona i konfekcijskog broja odece :). Ne znam sta ti nije jasno u tekstu i odakle trip da bi se tako nesto izmisljalo. I sa kojim razlogom bi se izmisljalo?

Rekao ti je Dlalic, ti ljudi su pisali na vise foruma, izguglaj malo, ovo je samo sazeto iskustvo na jednom mestu.
[ 2012 @ 24.06.2015. 13:49 ] @
Citat:
dlalic:
Trolujes.
Ako zelis nesto da osporis iz samog teksta - izvoli. Opisi svoje iskustvo.
Citat:

Besmislica...

Ne trolujem, ali zato ti spamujes (svesno ili nesveno) reklamirajuci turisticku agenciju.

Sta ce ne strani turisticke agencije tekst u vezi kupovine nekretnine u Grckoj osim kao mamac za privlacenje citaoca koji ce kasnije malo pogledati i sadrzaj ponuda. Zbog toga mislim da je ovo tekst koji je namesnki pisan, koji ne odslikava realno iskustvo nekoga ko je istinski kupio nekretninu u Grckoj. Na samoj strani nije moguce ostaviti komentar (bar meni nije uspelo). Tekst jeste logican, to ne sporim, ali ima nekoliko detalja koja ne funcionisu bas tako u grckoj i fali/nedostaje glavna informacija, a to je kako je napravljen transfer novca iz Srbije u Grcku. Tu informaciju i samu proceduru moze znati samo neko ko je proceduru prosao, u tekstu nema ni reci o tome. Takodje samo neko ko nije bio da kupuje nekretninu u Grckoj misli i moze verovati da Grci imaju sredjen katastar i da provera funcionise kako je opisano.

Ako tvrdis da je autor teksta vec pisao u vezi kupovine na drugim diskusijama ili blogovima, to znaci da si ti video ili procitao to sto je napisano, tako da ne vidim razlog zasto ne postavis link koji bi isao u prilog tome. Nemam ja potrebu da trazim po internetu, ti kazes da ima tekstova na drugom mestu, ti daj link ka tim sajtovima.
[ 2012 @ 24.06.2015. 13:52 ] @
Citat:
mima_cool: Naravno da nema imena, prezimena, adrese i telefona i konfekcijskog broja odece :). Ne znam sta ti nije jasno u tekstu i odakle trip da bi se tako nesto izmisljalo. I sa kojim razlogom bi se izmisljalo?

Rekao ti je Dlalic, ti ljudi su pisali na vise foruma, izguglaj malo, ovo je samo sazeto iskustvo na jednom mestu.

Odgovor koji sam dao Dlalicu odnosi se i na tebe.

Spamujete reklamirajuci turisticku agenciju grckainfo, a tekst je napisan da namami citaoce koji ce usput pogledati i ponudu agencije.

Kako je u tvom profili link ka strani agencije koja "objavljuje neciju istinitu pricu" samo idiotu ne moze biti jasno da se radi o klasicnom spamovanju ili reklamiranju.
To samo po sebi i nije nista lose, reklamiram i ja svoj posao i svoju veb stranu, ali ne prodajem "istinite price" i ispovesti nekih anonimnih autora.
[ mima_cool @ 24.06.2015. 14:22 ] @
Citat:
2012: Odgovor koji sam dao Dlalicu odnosi se i na tebe.

Spamujete reklamirajuci turisticku agenciju grckainfo, a tekst je napisan da namami citaoce koji ce usput pogledati i ponudu agencije.

Kako je u tvom profili link ka strani agencije koja "objavljuje neciju istinitu pricu" samo idiotu ne moze biti jasno da se radi o klasicnom spamovanju ili reklamiranju.
To samo po sebi i nije nista lose, reklamiram i ja svoj posao i svoju veb stranu, ali ne prodajem "istinite price" i ispovesti nekih anonimnih autora.

GrckaInfo nije turisticka agencija, malo je vise od toga :)
Komentar mozes ostaviti ispod teksta, vec postoji dosta komentara u dnu te stranice. Pogledaj malo bolje.

Posto te mrzi da trazis evo pomoci cu ti :) Citaj od pocetka su ljudi pisali, vise njih, na koji nacin su kupili stan u Grckoj.

http://forum.b92.net/topic/74092-kupovina-stana-na-moru-u-grckoj/

http://www.putovanja.info/foru...2-nekretnine-u-grckoj/?page=22

http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=190941.0

Medjutim na stranu sad i linkovi i ostalo. Mene interesuje sta tebe konkretno buni u to tekstu? Sto nisu napisali kako su izvrsili transfer novca? Sta mislis o mogucnosti da mozda to nisu hteli da objave javno iz nekog njima znanog razloga?

Reci cu ti ja: transfer novca moze da se izvrsi iz Srbije kao i iz bilo koje druge zemlje. A moze i tako da posadis cetvoro ljudi u auto, svakom po 10.000 evra i gotova prica.
Na forumu ciji link imas pisano je i o transferu novca.

I da... grci imaju VRLO sredjen katastar i prevare su pa... skoro pa nemoguce.
[ mima_cool @ 24.06.2015. 14:27 ] @
Nisam citala sve, ali vidim na prethodnim stranicama da ostavljas neke netacne informacije ovde o dozvolama iz Ministarstva, sta notar moze i sta ne moze itd... Na osnovu toga vidim da si slabo upucen u temu, jer su to neke stvari koje su vazile do pre nekoliko godina.
[ 2012 @ 24.06.2015. 14:55 ] @
Citat:
mima_cool:
Citat:
2012: Odgovor koji sam dao Dlalicu odnosi se i na tebe.

GrckaInfo nije turisticka agencija, malo je vise od toga :)
Komentar mozes ostaviti ispod teksta, vec postoji dosta komentara u dnu te stranice. Pogledaj malo bolje.

Posto te mrzi da trazis evo pomoci cu ti :) Citaj od pocetka su ljudi pisali, vise njih, na koji nacin su kupili stan u Grckoj.

http://forum.b92.net/topic/74092-kupovina-stana-na-moru-u-grckoj/

http://www.putovanja.info/foru...2-nekretnine-u-grckoj/?page=22

http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=190941.0

Medjutim na stranu sad i linkovi i ostalo. Mene interesuje sta tebe konkretno buni u to tekstu? Sto nisu napisali kako su izvrsili transfer novca? Sta mislis o mogucnosti da mozda to nisu hteli da objave javno iz nekog njima znanog razloga?

Reci cu ti ja: transfer novca moze da se izvrsi iz Srbije kao i iz bilo koje druge zemlje. A moze i tako da posadis cetvoro ljudi u auto, svakom po 10.000 evra i gotova prica.
Na forumu ciji link imas pisano je i o transferu novca.

I da... grci imaju VRLO sredjen katastar i prevare su pa... skoro pa nemoguce.

Ljudi su pisali, ali to su razni ljudi na raznim forumima, to nije pisao autor teksta koji se nalazi na strani grckainfo.com, vi ste pokupili razne komentare, sastavili jedan tekst i objavili ga na vasoj strani u cilju reklame ili privlacenja potencijalnih musterija.
Time sto si navela linkove ka raznim tekstovima nisi pokazala da je ovaj tekst objavljen na vise mesta, vec si dokazala da ovo nije autorski tekst kupca nekretnine u Grckoj, vec ste vi to pisali u cilju reklame.
Ja sam to prepoznao od pocetka i tvrdim da to nije autorski tekst kupca nekretnine vec je tekst izmisljen i sastavljen. Nije to nista nlegalno, samo nemoj da prodajes pricu kako je to istinita prica kupca nekretnine u Grckoj.

U vezi mogucnosti da neko nije hteo da objavi kako je izvrsio transfer novca iz njemu znanog razloga mislim da je tvoja izmisljotina da se izvuces iz situacije. Jednostavno ste napravili previd i zaboravili ste da dovrsite pricu, nista vise. Ja sam vas ulovio i sad se ti (kao predstavnik agencije) izvlacis iz neprijatne situacije pokusavajuci da budes duhovita. Nista vise.

Ne treba meni informacija kako prebaciti novac, ja ne zivim u Srbiji i nemam srpski pasos tako da za mene ova "zajjebancija" oko kuca u Grckoj ne znaci nista. Usput mozes potraziti koliko Engleza ima nekretnine na Krfu, recimo. Engleske novine su pisale u vezi ovoga jos pre vise godina i nemoj meni da otvaras vidike.

Dalje, imas li ti dokaz da Srbi mogu kupiti nekretnine u pogranicnom podrucju, kad vec navodis da ja nisam dobro upucen sta je notaru potrebno da bi skljucio ugovor. Potvrda koju ne-EU gradjani trebaju izvaditi od Ministarstva odbrane zna da oduzme i do godinu dana, a moze i vise od toga i po pravilu bez "posebnog motiva' nece je ni dobiti.

Nemoj da se salis da u Grckoj nisu moguce mucke sa nekretninama, pa oni su rekorderi u EU. Od cuvene mucke (navlakuse) sa prodajom nekretnina pod zastitiom drzave, pa redom kako sledi.

[ dlalic @ 24.06.2015. 15:33 ] @
Citat:

Ljudi su pisali, ali to su razni ljudi na raznim forumima, to nije pisao autor teksta koji se nalazi na strani grckainfo.com, vi ste pokupili razne komentare, sastavili jedan tekst i objavili ga na vasoj strani u cilju reklame ili privlacenja potencijalnih musterija.
Time sto si navela linkove ka raznim tekstovima nisi pokazala da je ovaj tekst objavljen na vise mesta, vec si dokazala da ovo nije autorski tekst kupca nekretnine u Grckoj, vec ste vi to pisali u cilju reklame.
Ja sam to prepoznao od pocetka i tvrdim da to nije autorski tekst kupca nekretnine vec je tekst izmisljen i sastavljen. Nije to nista nlegalno, samo nemoj da prodajes pricu kako je to istinita prica kupca nekretnine u Grckoj.

Jesi procitao bar poslednju, pretposlednju stranicu? Bacio pogled?
Trolujes.
[ mima_cool @ 24.06.2015. 15:58 ] @
Ok, da ti se oprostiti posto shvatam da je paranoja uzela maha kod tebe i to poprilicno. Sa bezobrazlukom se lako moze boriti, ali sa tudjom paranojom i teorijama zavere tesko.

Idi na neki od foruma i pitaj licno te ljude da li su oni postavili svoje iskustvo na sajtu. Da li vidis uopste u komentarima ispod teksta da je zena licno i odgovarala ljudima na pitanja?

Covek gore ti lepo kaze da su pisali po forumima vec ranije, ja ti dala i linkove... dizem ruke definitivno.

Samo nemoj vise ovde ostavljati dezinformacije o necemu u sta se ne razumes, a ocigledno se ne razumes ili si citao neke naslove u par novina i tako stvorio neku svoju nerealnu sliku da se razumes u ono sto pises. Na Halkidikiju, Solunskoj regiji, Olimpskoj regiji itd...itd... gde nasi ljudi najvise kupuju, NE TREBA nikakva dozvola Ministarstva. Nasi ljudi kupuju bez ikakvog ogranicenja. Trebaju ti pare, advokat, obavezan racun u Grckoj banci i dobra volja.

Svaka kupoprodaja prolazi rigoroznu kontrolu u katastru i proverava se i zemljiste i zgrada u kojoj je stan od prvog do poslednjeg vlasnika! Ako je u proslosti bilo vise vlasnika, proverava se svaka njihova transakcija u proslosti posebno. Ukoliko je zemljiste na kojoj je nekretnina prvi put prodato pre 60 godina, kontrola krece od tada.

Mahinacija moze biti uvek, ali su u Grckoj zaista svedene na minimum.

[Ovu poruku je menjao mima_cool dana 24.06.2015. u 17:12 GMT+1]
[ 2012 @ 24.06.2015. 20:26 ] @
Citat:
Ok, da ti se oprostiti posto shvatam da je paranoja uzela maha kod tebe i to poprilicno. Sa bezobrazlukom se lako moze boriti, ali sa tudjom paranojom i teorijama zavere tesko.

Odakle tebi ideja da ja imam problema sa paranojom, ja nemam problema sa kupovinom nekretnine u Grskoj, a kada budem resio da to uradim sigurno cu to uraditi na neki od nacina kako to rade ostali kupci iz Engleske kojih nije mali broj u Grckoj. Sigurno necu koristiti usluge turisticke agencije iz Srbije da mi posreduje u kopovini. Informacije u vezi stanja u Grckoj prikupljam odlaskom u Grcku ili iz novina u Engleskoj.

Citat:
Idi na neki od foruma i pitaj licno te ljude da li su oni postavili svoje iskustvo na sajtu. Da li vidis uopste u komentarima ispod teksta da je zena licno i odgovarala ljudima na pitanja?

Ja ne sporim da su ljudi na forumima iznosili svoja licna iskustva, vec osporavam da je tekst na sajtu grckainfo.com napisao neko ko je kupio nekretninu u Grckoj, tacnije osporavam tvoju tvrdnju da je to istinita prica, vec tvrdim da je taj tekst napisan u reklamne svrhe da bi se ljudi skrenuli na sajt grckainfo.com. Ne vidim da ispod teksta odgovara zena koja je kupila nekretninu u Grckoj, vidim da neko odgovara, ali to mozes biti i ti ili bilo ko drugi ko radi za vasu agenciju.

Citat:
Covek gore ti lepo kaze da su pisali po forumima vec ranije, ja ti dala i linkove... dizem ruke definitivno.

Ko je pisao na forumima? Neko je nesto pisao na forumima, ali neki koji su pisali na forumima nisu isti oni koji su napisali tekst na sajtu grckainfo. Ti pokusavas da me ubedis da je isti autor komentara na forumima i autor teksta na grckainfo, ali i sama znas da to nije tacno.

Citat:
Samo nemoj vise ovde ostavljati dezinformacije o necemu u sta se ne razumes, a ocigledno se ne razumes ili si citao neke naslove u par novina i tako stvorio neku svoju nerealnu sliku da se razumes u ono sto pises. Na Halkidikiju, Solunskoj regiji, Olimpskoj regiji itd...itd... gde nasi ljudi najvise kupuju, NE TREBA nikakva dozvola Ministarstva. Nasi ljudi kupuju bez ikakvog ogranicenja. Trebaju ti pare, advokat, obavezan racun u Grckoj banci i dobra volja.

Ne ostavljam ja nikakve dezinformacije. Mozda na Halkidikiju ili Solunskoj regiji moze neko iz Srbije da kupi nekretninu, ja to ne osporavam, ja samo navodim da u pogranicnom podrucju treba dozvola, a ti moze da izvrces stvari koliko hoces. Ajde ti meni reci da li neko sa srpskim drzavljanstvom moze kupiti kucu na Krfu bez dozvole ministarstva odbrane. Nisu svi zainteresovani za kupovinu kuce u Paraliji. Mene i moje prijatelje interesuje kupovina kuce na Krfu, negde na potezu izmedju Kerkire i Dasije, tu ljudi iz Srbije ne mogu kupiti nekretnine bez dozvole.

Citat:
Svaka kupoprodaja prolazi rigoroznu kontrolu u katastru i proverava se i zemljiste i zgrada u kojoj je stan od prvog do poslednjeg vlasnika! Ako je u proslosti bilo vise vlasnika, proverava se svaka njihova transakcija u proslosti posebno. Ukoliko je zemljiste na kojoj je nekretnina prvi put prodato pre 60 godina, kontrola krece od tada.

Grcki katastar nije dobro sredjen i oni i nemaju katastar u pravom smislu reci kako je katastar uredjen u Evropi, to pricaj nekom drugom. Moguce je da neki advokat vrsi detaljnu proveru "istoriju kretanja vlasnistva" tako se strucno zove to sto ti nudis, ali Grcki katastar ne garantuje nista, za razliku od uredjenih katastara u EU.
Da ti nesto objasnim. U normalnim drzavama EU, katastar je sredjen tako da oni po sluzbenoj duznosti utvrdjuju kretanje vlasnistva i kada objave ko je vlasnik, a to je javno dostupna informacija i kad katastar izda imovinski list, od tog momenta drzava odgovara da je imovina cista. Tako je u smesnoj Makedoniji, tako je u Hrvatskoj, ali nije tako u Grckoj. Grci jos uvek rade sa takozvanom 'intabularnom knjigom". zbog toga neko mora da placa advokata da mu proverava vlasnike unazad 50 godina.

Citat:
Mahinacija moze biti uvek, ali su u Grckoj zaista svedene na minimum.

Ovo moze da vazi za Englesku, moze i za Hrvatsku, moze cak i za Makedoniju ili Bugarsku, ali ne i za Grcku.
[ vladd @ 24.06.2015. 21:28 ] @
Ma nemoj, sada bi da se neguju iskljucivo trolovski obicaji i sumnje.

Konkretno znam dve porodice koje su kupile stanove, manje kvadrature, za oko 900 evra po kvadratu, potpuno namesteni i sredjeni. Bez trunke problema sa administracijom.

I stoga ne uzgajam nikakav odnos prema blogovima ili tekstovima, niti izmisljam sumnju, posto praksa pokazuje veliku dozu tacnih podataka, i da napisani tekstovi poprilicno odgovaraju realnom stanju. Jedino je malo preterivanje oko koriscenja specijalnog advokata umesto agencijske usluge, kao da neki advokati rade dzabe, a neki naplacuju...
Sitna razlika u ceni je nebitna usteda a veliko zamajavanje u "potrazi" za nekim specijalno jeftinim advokatom.

BTW, ako bi se usmeravali prema sredjenosti katastra...mila majko, ne bi ni ziveli u Srbiji...nema nesredjenijeg katastra i drzavne uprave na planeti.

Tako da "bacanje visprenosti" i imaginarne sumnje na tekstove i blogove nema podizanje entropije, vec vezbanje prostodusne sumnjicavosti.

Sa nultim efektom..sa toliko sumnjicavosti ne treba izlaziti na ulicu, posto statistike kazu da troje dnevno gine..

TAkodje i imena nisu bitna, osim ako se radi za neku sluzbu, pa sve mora da se notira i prati, mozda i poneko uceni..
[ 2012 @ 24.06.2015. 22:01 ] @
@vladd

Sto si se uznemirio covece, sta ti je?

Nije problem da li su tekstovi u blogovima tacni, to ja ne osporavam. Ja samo kazem da je tekst na sajtu grckainfo reklaman tekst da bi se privukli potencijalni kupci i da to nije kako je navedeno "istinita prica/iskustvo ljudi koji su kupili nekretninu u Grckoj", to je predmet rasprave.

Nisi citao sta sam napisao, ali si uleteo pomalo mamuran da mi objasnis kako ti poznajes cak de porodice koje su kupile nekretnine bez problema. U redu!

Slazem se da je tako, kupice jos 200 porodica i to ne osporavam.

Kako sam vec napisao ne dobija se drzavljanstvo, a kasnije su svi to prihvatili iako je masovna histerija da se dobija drzavljanstvo.
Napisao sam da treba imati na umu da je podrucje gde se mogu kupiti nekretnine ograniceno i da drzavljani iz ne EU drzava imaju ogranicenja kod kupovine.
Napisao sam da je Katastar u Grckoj los i da ne funcionise kako funcionisu katastri u EU, tako da se treba voditi racuna sta se kupuje i kako se kupuje.

U normalnim drzavama (cak i u Makedoniji) katastar po sluzbenoj duznosti utvrdjuje legalnost objekta i kada u sistemu stoji vladd, inace je to javno dostupan podatak, onda drzava garantuje da je ta imovina cista i da je tvoje vlasnistvo. Ako je prodavac ozenjen/udata moraju doci oboje da se potpisu da su za prodaju imovine ili ako je imovina vlasnistvo samo jednog partnera, onda mora obezbediti dokaz da je imovinu stekao pre braka ili da je imovinu dobio na poklon. Takvo nesto u Grckoj ne postoji. Grcka kao drzava ne garantuje da je imovina cista i da nema eventualnih problema aiko je imovina upisana u knjigama. Zbog toga je potreban advokat koji ce istrazivati i utvrdjivati poreklo imovine. U normalnim drzavama ti taj advokat i takva procedura ne trebaju.
[ mima_cool @ 24.06.2015. 22:31 ] @
Pocinjes mnogo da iritiras sa tvojim teorijama zavere! Ok... sta je ovo???
http://www.putovanja.info/foru...2-nekretnine-u-grckoj/?page=21 Skroluj stranicu dole.

Da li zena pise 3. juna: "Za one koji hoce da procitaju celu pricu iz jednog dela, celu proceduru sam postavila ovde http://www.grckainfo.com/utisa...om-stana-na-moru-u-grckoj.html " ???

Ajmo dalje, jer ovo ti verovatno nije dovoljno.
http://www.ana.rs/forum/index....190941.msg10843863#msg10843863
Da li zena pise 5. juna: "a one koji hoce da procitaju celu pricu iz jednog dela, celu proceduru sam postavila ovde......" ???

Imas li mozda jos neku nedoumicu da te razuverim? Pises ovde kojekakve nebuloze i siris samo dezinformacije.

Odakle ti uopste ideja da se ovaj sajt bavi prodajom nekretnina kad nema veze sa nekretninama?
Pa cak i da se bavi u krajnjem slucaju odakle ti ideja da bi tekst bio lazan, izmisljen itd...?

Zasto lupetas da su ti ljudi kupili preko turisticke agencije kad lepo kazu da nisu koristili usluge nijedne agencije?

I na kraju... zasto si tako paranoican?! :O

[ mima_cool @ 24.06.2015. 22:37 ] @
Link sam ostavila iskljucivo onima koje interesuje ceo proces kako tece iz prve ruke, na osnovu price ljudi koji su kupili. Jer sam u par postova ovde videla da se mnoge stvari nagadjuju i interpretiraju netacno.

Koga zanima neka cita, koga ne taj ce da preskoci i to je to.
[ 2012 @ 24.06.2015. 23:37 ] @
Citat:
mima_cool:

Da li zena pise 3. juna: "Za one koji hoce da procitaju celu pricu iz jednog dela, celu proceduru sam postavila ovde http://www.grckainfo.com/utisa...om-stana-na-moru-u-grckoj.html " ???

Pise zena 3 juna da je tekst postavljen i na sajtu grckainfo, ali ta zena mozes biti ti. Ne vidim motiv sto bi neko ko pise komentare na nekom forumu odjednom nicim izazvan objavljivao integralni tekst na sajtu turiticke agencije.

Nije ni bitno, ajde da kazemo da prihvatam da je tekst autentican (mada sa dozom sumnje) i da sam uslovno receno pogresio. Sad za sad prihvatam tvoju verziju, nemam volje da mnogo istrazujem jer me se licno ne tice.

U prici nedostaje nekoliko veoma vaznih detalja, kako sam vec napisao, medju kojima i podaci o nacinu transvera novca. Da ponovim mene to ne zanima i ne moras mi objasnjavati kako ce cetiri coveka nositi po 10 000 evra. To delije pomalo naivno.

U svakom slucaju ostaje sledece:
- ne-EU drzavljani mogu kupovati nekretnine u Grckoj, ali imaju ogranicenja ako zele kupiti nekretnine u pogranicnom podrucju tako da bolje lokacije otpadaju.
- katastar u Grckoj nije uredjen kako valja i zbog toga je potrebna "detaljna istraga" od strane advokata
- tekst koji je objavljen na veb strani grckainfo je reklamne prirode, a ko ga je pisao nemamo pouzdanih dokaza.
Pretpostavljamo da je autor teksta stvarno kupila nekretnine i da je svojim komentarima samo iznela svoja iskustva.

Samo da dodam da nije ilegalno reklamirati svoj posao i svoj sajt i da je sasvim razumljivo da se koristi svaki moguci nacin da se dovedu sto je moguce vise posetioca na svoj sajt. Sto se vise ljudi bide "motalo" na sajtu, vece su sanse da neko nesto i kupi.

Na zalost ne mozemo ostvariti nikakvu saradnju, mene interesuje samo Krf, a vi radite samo deo oko Soluna (levo-desno)

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 25.06.2015. u 00:55 GMT+1]
[ dlalic @ 25.06.2015. 07:50 ] @
Citat:
2012:
Ja samo kazem da je tekst na sajtu grckainfo reklaman tekst da bi se privukli potencijalni kupci i da to nije kako je navedeno "istinita prica/iskustvo ljudi koji su kupili nekretninu u Grckoj", to je predmet rasprave.

Citat:
Ko je pisao na forumima? Neko je nesto pisao na forumima, ali neki koji su pisali na forumima nisu isti oni koji su napisali tekst na sajtu grckainfo. Ti pokusavas da me ubedis da je isti autor komentara na forumima i autor teksta na grckainfo, ali i sama znas da to nije tacno.

Evo ga opet se sramoti. Sto si tako tvrdoglav.
Citat:
dlalic:
Citat:

Jesi procitao bar poslednju, pretposlednju stranicu? Bacio pogled?
Trolujes.

Da si bar bacio pogled video bi da nisi u pravu. Zena koja xy meseci unazad pise o izboru i cenama zavesa u Solunu, slanju duseka autobusom, pregovorima sa majstorima... odjednom pise reklamni tekst za "agenciju". I kazes nisi paranoican? Sto se sramotis?

Takodje da si citao video bi odgovor i na:
Citat:
U prici nedostaje nekoliko veoma vaznih detalja, kako sam vec napisao, medju kojima i podaci o nacinu transvera novca. Da ponovim mene to ne zanima i ne moras mi objasnjavati kako ce cetiri coveka nositi po 10 000 evra. To delije pomalo naivno.

Trolujes

[ vladd @ 25.06.2015. 07:56 ] @
Citat:
2012:
@vladd

Nije problem da li su tekstovi u blogovima tacni, to ja ne osporavam. Ja samo kazem da je tekst na sajtu grckainfo reklaman tekst da bi se privukli potencijalni kupci i da to nije kako je navedeno "istinita prica/iskustvo ljudi koji su kupili nekretninu u Grckoj", to je predmet rasprave.

Nisi citao sta sam napisao, ali si uleteo pomalo mamuran da mi objasnis kako ti poznajes cak de porodice koje su kupile nekretnine bez problema. U redu!

Kako sam vec napisao ne dobija se drzavljanstvo, a kasnije su svi to prihvatili iako je masovna histerija da se dobija drzavljanstvo.
Napisao sam da treba imati na umu da je podrucje gde se mogu kupiti nekretnine ograniceno i da drzavljani iz ne EU drzava imaju ogranicenja kod kupovine.
Napisao sam da je Katastar u Grckoj los i da ne funcionise kako funcionisu katastri u EU, tako da se treba voditi racuna sta se kupuje i kako se kupuje.

U normalnim drzavama (cak i u Makedoniji) katastar po sluzbenoj duznosti utvrdjuje legalnost objekta i kada u sistemu stoji vladd, inace je to javno dostupan podatak, onda drzava garantuje da je ta imovina cista i da je tvoje vlasnistvo. Ako je prodavac ozenjen/udata moraju doci oboje da se potpisu da su za prodaju imovine ili ako je imovina vlasnistvo samo jednog partnera, onda mora obezbediti dokaz da je imovinu stekao pre braka ili da je imovinu dobio na poklon. Takvo nesto u Grckoj ne postoji. Grcka kao drzava ne garantuje da je imovina cista i da nema eventualnih problema aiko je imovina upisana u knjigama. Zbog toga je potreban advokat koji ce istrazivati i utvrdjivati poreklo imovine. U normalnim drzavama ti taj advokat i takva procedura ne trebaju.

Daleko sam od uznemirenosti, samo ne volim jednoobrazne diskusije..

Kada neko nesto kupi i uradi, mora da dokazuje neosnovane tvrdnje..dok sumnjicavac (bilo koji) ne mora da dokazuje svoje tvrdnje..

I taj vid diskusije je uzasan...

Pride, sumnjicavo, npr doticni katastar..sta je to u Grckoj toliko losije od ne znam kog evropskog katastra, i kakve je probleme imao sumnjicav diskutant sa katastrom?
Da cujemo odakle je nastala sumnja?

Kako god da katastar obavlja ili ne obavlja svoje duznosti, u slucaju Grcke nije problem...veci je problem naci nekretninu.
I kao vazniji deo, ne koristiti nepotrebno usluge domacih agencija, zarad par nebitnih informacijai aktivnosti, sasvim su korektne grcke agencije i pojedinci.

I ne praviti od komarca magarca.
[ mima_cool @ 25.06.2015. 09:55 ] @
Ajde da spustim loptu i na lep nacin probam da ti objasnim iako pomalo iskreno i uzivam u tvom koprcanju u pravljenju drame ni iz cega.

Sajt nema nikakve veze sa prodajom nekretnina niti se bavi njima, niti ima ikakav procenat od bilo koje nekretnine u Grckoj, niti planira u buducnosti da se bavi nekretninama. Iskljucivo je informativnog karaktera + stoprocentno posvecen turizmu u Grckoj. I na tom principu radi vec 8 godina unazad. Na sajtu postoji sekcija "Vasi utisci sa letovanja" gde turisti postavljaju svoje price, i doticna gdja/gdjica je postavila sama tekst tamo. Mi uradili (kao sto radimo i za ostale price) korekciju zareza, tacki, velikih slova... I to je cela prica. Gospodja je time uradila vrlo korisnu stvar za mnoge, jer je veliki broj nasih zainteresovan za tako nesto, a nemaju predstavu ni odakle da krenu.

Niti smo pitali zenu za ime, niti za transfer novca, niti nas to interesuje uopste. Ni ti ovde ne ostavljas svoje ime ni materijalne podatke, zar ne?

Ako ti ni ovo prethodno napisano nije pomoglo da se oslobodis paranoicnih misli, onda zaista vise nema svrhe i dizem ruke.

Da se ne bi vise zamajavali ovde i da ne gubim vreme nepotrebno kucajuci, jer nista gore nego pokusavati objasniti nekom da teorije zavere nema, pozdravljam te... Uz dobronameran savet: manje citaj novine, vise razgovaraj sa ljudima koji zive tamo ili su vec kupili nesto tamo.
[ 2012 @ 25.06.2015. 11:02 ] @
Citat:
vladd:
Citat:
2012:
@vladd

Daleko sam od uznemirenosti, samo ne volim jednoobrazne diskusije..

Kada neko nesto kupi i uradi, mora da dokazuje neosnovane tvrdnje..dok sumnjicavac (bilo koji) ne mora da dokazuje svoje tvrdnje..

I taj vid diskusije je uzasan...

Pride, sumnjicavo, npr doticni katastar..sta je to u Grckoj toliko losije od ne znam kog evropskog katastra, i kakve je probleme imao sumnjicav diskutant sa katastrom?
Da cujemo odakle je nastala sumnja?

Kako god da katastar obavlja ili ne obavlja svoje duznosti, u slucaju Grcke nije problem...veci je problem naci nekretninu.
I kao vazniji deo, ne koristiti nepotrebno usluge domacih agencija, zarad par nebitnih informacijai aktivnosti, sasvim su korektne grcke agencije i pojedinci.

I ne praviti od komarca magarca.

Da pocnem od toga zasto je grcki katastar los, zatim cu nastaviti sa ostalim problemima na koje sam ja naisao.

Prvo da ti objasnim kako izgleda i kako radi katastar u EU drzavama (pa caki i u Makedoniji), a onda ces videti zasto je kastastar u Grckoj los i na cemu treba posebno paziti.

U EU (ne moramo ici daleko, uzecemo Hrvatsku ili Makedoniju ili Bugarsku) katastar vodi evidenciju o nekretninama i izdaje dokument (vlasnicki list) iz kojeg se vidi da li je neka nekretnina ili zemlja izlozena javnom uvidu, a to znaci da li je imovina pravno cista i vodi evidenciju o eventualnim opterecenjima na imovinu u vidu hipoteka ili sudskih sporova odnosno zabrana.

Recimao ja imam imovinu, ja moram posedovati dokument kako sam stekao pravo vlasnistva i to upisem u katastar. Katastar to proveri u upise da sam ja Djura vlasnik imovine xyz sa brojem parcele 11111 i pozicijom parcele (ucrtana pozicija).
Ja resim da prodam imovini nekome i dolazis ti kao zainteresovan kupac. Pitas me za broj parcele i moj matican broj. Odes u katastar i podneses zahtev za dobijanje vlasnickog lista za parcelu broj 11111, kada to dobijes ti mozes videti da sam ja vlasnik i da imovina (nekretnina) nema zabrana ili hipoteka.
Odlucis da kupis i mi idemo kod notara. Notar pogleda moj vlasnicki list i uveri se da je sve cisto. Sastavi dogovor, ti uplatis na racun trazeni iznos i notar overi transakciju. Izvrsi se prenos i ti imas tu imovinu. Tu zavrsava prica. Niko vise tebe ne moze da pita u vezi imovine dok je bila u vlasnistvu predhodnog vlasnika. Ti si dobio zvanican dokument od drzavne institucije i ti si kupio cistu imovinu.
Ne mogu se pojaviti naslednici, ne mogu se pojaviti poverioci, ne mogu se pojavit neki drugi vlasnici, ne mogu se pojaviti banke ili bilo ko drugi ko ce tvrditi da mu je stari vlasnik nesto duzan i da je imovina problematicna. Sve njih upucues na spor sa drzavom, a tebi drzava garantuje da si ti kupio cistu imovinu. Tako to funkcionise u EU ili drzavama koje su sredile katastar.
U Grckoj nije tako, u tome je problem. Grcka ti ne garantuje da to sto vidis u katastru da je to stvarno stanje i ne stiti te od eventualnih naslednika, hipoteka, zaostalih dugova ili bilo kakvih eventualnih problema.
Ja o tome govorim i na to upozoravam i zbog toga se pojavljuje u prici advokat koji nesto proverava do 50 godina unazad, da je sistem sredjen ne bi bilo potrebe za advokatom. Drugo ako se advokatu nesto promakne ili ne obrati paznju ili iz bilo kojeg razloga ne proveri bas sve, uvek se moze pojaviti nekakav problem, ja ne kazem da ce problema biti, ali je moguc.
Sledeci problem kod kupovine nekretnina u Grckoj je imovina koja je pod zastitim drzave, tacno je da u delu oko Paralije koja je do juce bila oranica nema kuca pod zastitom drzave, ali postoji ogroman broj kuca ili celih ulica koje su pod zastitom drzave, e kada kupis takvu imovinu nastaje broblem. ne mozes je srusiti, ne mozes rnovirati iz vana, ne mozes dogrditi ili prepraviti. To je realno stanje u Grckoj.
Tacno je da vecina iz Srbije kupuje oko Soluna i da tu i nema nekih problema sa zastitio starina, ali na primer na Krfu ima takvih problema. Moze biti takvih problema i u samom Solunu. Primer, vidis staru ruiniranu kucu koja je na odlicnoj lokaciji, raspitas se za vlasnike (ili naslednike) i vidis da kucu prodaju za neki smesan iznos, po pravilu ti ne kazu da je kuca pod zastitom drzave i kada kupis mozes da se cudis sta te je snaslo.

U svakom slucaju, mislim da sam objasnio kako izgleda sredjen katastar, a verujem da ti je jasno koji bi problem mogao da se pojavi u Grckoj.
U Srbiji je slican problem kao u Grckoj zato sto nema sredjen katastar. U Srbiji moze da se pojave nekakvi naslednici koji ce dokazivati da su oni vlasnici, dok u sredjenim sistemima takvo nesto nije moguce.

Kupovina imovine je slozen proces, bar sa moje tacke gledista. Zato ja proveravam svaki aspekt i svaki korak u tom procesu. neko drugi kupuje na drugaciji nacin.
Takodje i pitanje koje sam postavio u vezi transfera novca.
To je jako slozen proces, ma kako se neko ismejavao u vezi toga.

Placanje jednog dela u gotovom novcu, a dela preko racuna je ilegalna aktivnost, to je krivicno delo. Ja to nikad ne bi radio, vidim da se to promovise kao nesto sasvim normalno. Meni je strano i mrsko, ima toliko drugih kulturnijih nacina da se izbegne placanje poreza na sasvim legalan nacin, tako da ne vidim potrebu da se neko upusta u kriminalne aktivnosti na samom pocetku kupovine.
[ mima_cool @ 25.06.2015. 11:23 ] @
To kako bi ti zeleo da kupis stan u Grckoj i kako se to u praksi radi - to su dve razlicite stvari.

Takodje Srbija i Grcka su dan i noc i ne mozes ih uporedjivati nikako. Ponovicu ti jos jednom: u Grckoj su mahinacije sa nekretninama svedene na minimum.
[ 2012 @ 25.06.2015. 11:24 ] @
Citat:
mima_cool:

Ako ti ni ovo prethodno napisano nije pomoglo da se oslobodis paranoicnih misli, onda zaista vise nema svrhe i dizem ruke.

Da se ne bi vise zamajavali ovde i da ne gubim vreme nepotrebno kucajuci, jer nista gore nego pokusavati objasniti nekom da teorije zavere nema, pozdravljam te... Uz dobronameran savet: manje citaj novine, vise razgovaraj sa ljudima koji zive tamo ili su vec kupili nesto tamo.

Nisam ja paranoican jer sam treniran da ne razmisljam na taj nacin. Ja sam samo sistematican i imam analiticki pristup svakom problemu ili pojavi. Ja ne unosim emocije, ne odusevljavam se mogucnoscu da cu kupiti stan u Grckoj da bi sebe doveo u poziciju da mi to pomuti razum, ja samo razmatram svaku napisanu rec i svaku izrazenu misao.

Nema teorije zavere, ja to i ne tvrdim. Ja samo analiziram proces, sta ce na kraju izaci kao rezultat analize nije ni vazno, vazno je da je postupak ispravan.
Tako sam napravio analizu vas i vaseg sajta, tvog pisanja, tvoje pojave ovde, clanka koji je napisan i objavljen i samog procesa kupovine.

Meni je vazno da ne napravim gresku druge vrste, za neupucene to znaci da ne prihvatim ili ne nasednem na nesto sto nije tacno/istinito.
U vasem/tvom slucaju to znaci da cu ja izrazavati sumnju sve dok ne budem 99% siguran, mozda ste vi OK, ali ja vas moram proveriti.
Nema paranoje, u pitanju je procedura.
[ 2012 @ 25.06.2015. 11:32 ] @
Citat:
mima_cool:
To kako bi ti zeleo da kupis stan u Grckoj i kako se to u praksi radi - to su dve razlicite stvari.

Takodje Srbija i Grcka su dan i noc i ne mozes ih uporedjivati nikako. Ponovicu ti jos jednom: u Grckoj su mahinacije sa nekretninama svedene na minimum.

Ne uporedjujem ja Grcku i Srbiju, to je bar jasno. Ja uporedjujem Grcku i Englesku ili Grcku i Hrvatsku.

Nije meni vazno kako se radi u praksi kada kupuju ljudi iz Srbije. Ja sam razgovarao sa ljudima iz Engleske kako su oni kupovali nekretnine u Grckoj meni su oni reper, zato sto oni znaju kako izgleda sredjen sistem i skrenuli su mi paznju na sta treba obratiti paznju. Razgovarao sam i sa grckim advokatom koji radi nekretnine i koji je skolovan u Engleskoj, gde je radio, ali se vratio u Grcku zbog saobracajne nesrece u kojoj je nastradao pa sada zivi i radi u Grckoj.
Kada budem nasao nekretninu koja je cista po EU standardu i koja mi odgovara sa cenom ja cu je sigurno kupiti, samo ne oko Paralije vec iskljucivo na Krfu i to grad Kerkira ili potez od Kerkire do Dasije, nista drugo me ne zanima.
[ mima_cool @ 25.06.2015. 22:39 ] @
[quote]2012:
Citat:
mima_cool:

Ja samo analiziram proces, sta ce na kraju izaci kao rezultat analize nije ni vazno, vazno je da je postupak ispravan.
Tako sam napravio analizu vas i vaseg sajta, tvog pisanja, tvoje pojave ovde, clanka koji je napisan i objavljen i samog procesa kupovine.

Kao sto si napravio gresku u analizi naseg sajta, tako pravis sitne greske i u analizi procesa kupovine nekretnine u Grckoj.

Evo sta si sve "izgresio" u samo 3-4 posta, a ja ti dokazala da nisi u pravu:

Tvoje greske i netacni podaci koje si ovde napisao:

- ne moze se ostaviti komentar ispod teksta
- ne moze niko sa strane postaviti tekst na sajt
- tekst nije autorski vec krpljen sa raznih foruma
- tekst je postavljen u reklamne svrhe
- tekst je lazan, jer se ne pominje transfer novca
- tekst je lazan, jer se autor nije potpisao punim imenom i prezimenom
- zena je kupila stan preko "turisticke agencije"
- sajt se bavi prodajom nekretnina

Zasmetao ti je moj link ka tekstu koji je mnogima na drugim forumima bio izuzetno koristan (iako sam ja na ovom forumu godinama unazad, nisam se registrovala samo da bih spamovala - cak imam i duplo vise postova ovde od tebe) iz ne znam kog razloga. I onda si krenuo bespotrebno sa salvom sumnje i negativnim ponasanjem.

A link definitivno nije ostavljen zbog reklame (sa ES dolazi nam vrlo malo poseta) vec zaista da pomogne onome koga ova tema zanima, a zanima trenutno mnoge.
[ vladd @ 26.06.2015. 10:26 ] @
Citat:
Prvo da ti objasnim kako izgleda i kako radi katastar u EU drzavama (pa caki i u Makedoniji), a onda ces videti zasto je kastastar u Grckoj los i na cemu treba posebno paziti.

I da dodam, u okviru ostalih nepotrebnosti besmislenih upozorenja.

Da, postoje losi katastri, da postoje losi ili neuknjizeni stanovi, postoje takodje i prevaranti..pa nije o tome rec...

U tom slucaju, staviti 20k€ u dzep i voziti se prigradskim prevozom, bar da se neki dzeparos upise medju sampione, kada se vec bacaju pare...

Postoje svi trgovacki problemi koji postoje, ali ovde je rec da se LAKO moze naci odlican, jeftin, opremljen i sredjen stan za trenutno jako male pare, s obzirom na cene..u blizem, pa i daljem kontinentalnom okruzenju...

I nista drugo...kao dobar savet za investiciju relativno malih para za takva investiranja.

Naravno da svaka investicija mora da se proveri, zastiti.....i parice prebroje..
[ 2012 @ 26.06.2015. 11:58 ] @
Citat:
Kao sto si napravio gresku u analizi naseg sajta, tako pravis sitne greske i u analizi procesa kupovine nekretnine u Grckoj.

Koje greske pravim u analizi procesa kupovine nekretnina u Grckoj? Nisam vide neki tvoj argument kojim dokazujes da sam ja nesto pogresio.

Citat:
- ne moze se ostaviti komentar ispod teksta
- ne moze niko sa strane postaviti tekst na sajt

Ne moze se ostaviti komentar ispod teksta. U prilogu su tri snikka sta se desava kod pokusaja da se ostavi komentar.

Citat:
- tekst nije autorski vec krpljen sa raznih foruma
da pretpostavimo da sam pogresio

Citat:
- tekst je postavljen u reklamne svrhe

Nemam drugog razloga postavljanja teksta osim u reklamne svrhe.

Citat:
- tekst je lazan, jer se ne pominje transfer novca

Nedostaje jedan veoma vazan detalj, a to je transfer novca. Zasto bi neko propusti da objasni jednu tako vaznu stvar? ja pretpostavljam zato sto ne zna kako se to radi.

Citat:
- tekst je lazan, jer se autor nije potpisao punim imenom i prezimenom

A, da li je autor potpisan? Mozda si ti autor teksta, kako ja mogu znati da ti nisi pisala tekst, kako mogu znati da ti nisi pisala i po forumima pre toga.

Citat:
- zena je kupila stan preko "turisticke agencije"

Ajde pronadji gde sam ja to napisao?

Citat:
- sajt se bavi prodajom nekretnina

Evo sta sam ja napisao u vezi sajta grckainfo

Citat:

Citat:
Zasmetao ti je moj link ka tekstu koji je mnogima na drugim forumima bio izuzetno koristan (iako sam ja na ovom forumu godinama unazad, nisam se registrovala samo da bih spamovala - cak imam i duplo vise postova ovde od tebe) iz ne znam kog razloga. I onda si krenuo bespotrebno sa salvom sumnje i negativnim ponasanjem.

Nisam ja krenuo bespotrebno sa salvom sumnji, ja sam izrazio svoje misljenje u vezi teksta i svoje misljenje u vezi kupovine nekretnine u Grckoj. Kako je ovo javno mesto na kome ti mozes postaviti link ka nekom tekstu ili napisati svoje misljenje u vezi bilo cega, tako sam ja iskoristio svoje pravo da izrazim svoje misljenje, u ovom slucaju svoju sumnju u vezi napisanog. Ne znam odakle ti ideja da ti ja nemam pravo da iznesem svoje misljenje.

Ne razumem znacenje reci "negativno ponasanje", bilo bi dobro da mi objasnis sta to znaci.
[ 2012 @ 26.06.2015. 12:20 ] @
Citat:
vladd:
Citat:

I da dodam, u okviru ostalih nepotrebnosti besmislenih upozorenja.

Da, postoje losi katastri, da postoje losi ili neuknjizeni stanovi, postoje takodje i prevaranti..pa nije o tome rec...

U tom slucaju, staviti 20k€ u dzep i voziti se prigradskim prevozom, bar da se neki dzeparos upise medju sampione, kada se vec bacaju pare...:)

Postoje svi trgovacki problemi koji postoje, ali ovde je rec da se LAKO moze naci odlican, jeftin, opremljen i sredjen stan za trenutno jako male pare, s obzirom na cene..u blizem, pa i daljem kontinentalnom okruzenju...

I nista drugo...kao dobar savet za investiciju relativno malih para za takva investiranja.

Naravno da svaka investicija mora da se proveri, zastiti.....i parice prebroje..:)

Vladd, potpuno je zbunjujuce ovakvo pisanje od strane jedne tehnicki pismene osobe (tako se predstaljas) koja se bavi naucnim radom u oblasti tehnike.

Prvo, ja razumem tvoju naivnost, mogu razumeti i halapljivost da se "iskoristi"dobra i povoljna prilika, ali ja govorim o ozbiljnosti posla i iznosim moguce probleme u procesu kupovine. Da bi se izbegao rizik ili sveo na minimum potrebna je prevencija i potrebna je procedura. bahato ponasanje prije ili kasnije rezultira odredjenim problemima. Ja razume da si ti mozda navikao da zivis na taj nacin i da tako prezivljavas i radis, razumem da je to mozda i matrica ponasanja u Srbiji, ali ja govorim da to ne valja i da treba paziti kada se kupuje nekretnina u Grckoj zato sto i kod njih ne valja. Sistem je loso postavljen, propusti su cesti i realno moguci i treba upozoriti ljude na eventualne probleme.
Za razliku od mene ti si upao u nekakav trans i uopste ne zelis da razmisljas o proceduri i stepenu rizika, tebe vodi inercija i ubrzanje koje si dobio 'ekstra povoljnom investicionom ponudom".

U tome je razlika. Razlikujemo se u pristupu i nacinu razmisljanja. Ja isto pristupam kupovini jaja i kupovini stana, kao sto svako jaje izvadim iz kutije i proverim da li je napuklo, tako cu i kupovinu stana razmotriti do detalja. Nije to paranoja, to je postovanje procedure.
Moze i meni da se dogodi da pogresim, moze da mi se dogodi i da izgubim novac ili imovinu, ali to je iskljucivo kada svesno odlucim da reskiram i kada potpuno svesno idem u rizik moguceg gubitka, ali nikad se nije desilo da me neko prevari ili da mi proda nesto lose ili da mi uzme novac ili da na bilo koji nacin budem zrtva prevare.
To su razlozi zbog kojih sam napisao da se treba paziti kod kupovine nekretnina u Grckoj.
[ mima_cool @ 26.06.2015. 12:39 ] @
Ok... definitivno dizem ruke :) Ti verovatno ovako mozes danima, ja iskreno nemam toliko slobodnog vremena.
Pozdravljam te...
[ 2012 @ 26.06.2015. 13:03 ] @
Pozdravljam i ja tebe, sve najbolje.

P.S. Nemoj da brines, kupovace nas narod nekretnine u Grckoj ma sta ja pricao o tome. Mozda sam ti i pomogao, sad ce kupovati iz inata. Mda iskren da budem ovde je vecina proleter do proletera, tu i tamo neko odskace od proseka. Za nas koji smo van Srbije i koji imamo EU drzavljanstva, ovakva ponuda ne znaci nista. Nije ovo nesto novo, vec je Srbima kasno javljeno.

Kako ovo nije tema samo za Grcku, vec za investiranje novca i kako svo vec izali iz okvira 20 000 eura, po meni je kupovina nekretnine u Hrvatskoj (na moru) bolja investicija. A ko ima vise para bolje mu je da kupi stan u Sloveniji, odosto u Grckoj, vise se isplati.
[ vladd @ 27.06.2015. 08:43 ] @
@2012

Kao prvo, ne bavim se ja naukom...kasno je za to.

Bavim se tehnikom u naucnom institutu, sto je nesto, ali ne previse bitno za ostale aktivnosti u svakodnevnom zivotu.

Doticnu proceduru kupovine stana su uglavnom prosli pismeni gradjani, moji poznanici, bez administrativnih problema. Problem je bio obilaziti odredjen broj nekretnina. Fizicki...

Elem, stancic je lakse kupljen nego polovni auto u Srbiji...sa vecim stepenom zadovoljstva, i sa visokim stepenom uspesnosti obavljenog posla.

Grcka agencija je profesionalno(profesionalno, kao na "zapadu") obavila svoj deo posla, do detalja, bez greske...
I kupac iprodavac su odgovorili na uslove ugovora u kratkom roku...oslobadjanje nekretnine, jasnoca vlasnistva, placanje i primopredaja.

Uslovi posedovanja jedog skromnog(a 20k evra su skromna investicija) stana su izuzetno povoljni, komunalije su izuzetno postene(sa racionalnimpopustima i olaksicama), porez ne prelazi 100 evra godisnje...

I to je konkretno, ono sto realno postoji i dozivljava se, i sitne su razlike medju sitno razlicitim stanovima, i nesto drugacije, zavisno od lokacije...

I to su konkretne i proverene, prakticnozivotne cinjenice, van nebuloznih i preteranih sumnjicenja i IZMISLJANJA nebuloznih situacija.

Cinjenica da svako moze da upadne(ili dobrovoljno useta) u neke nebuloze, ali je taj scenario malo manje moguc za iole pismene i normalne ljude, normalne u smislu da ne ulecu svesno u ocigledno nekorektne, nejasne ili prosto nezakonite kombinacije.

I ne treba kupac da bude bizmismen, sa timom skupih managera i pravnika, da bi obavio takvu, poprilicno jednostavnu investiciju

Ako si na to ciljao silnim upozorenjimai panicenjima
[ gilopile @ 29.06.2015. 01:57 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...ATELA-Stan-u-Solunu-10000-evra
[ miki069 @ 30.06.2015. 00:52 ] @
Biće to još jeftinije:
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...prazni-a-u-dzepu-imam-pet-evra
[ Sceka @ 30.06.2015. 14:58 ] @
Kad smo kod Grcke... ortak se javio sa lica mesta i okacio ovu sliku sa textom "Evo friških snimaka praznih rafova iz Grčke"

Pita ga drugi ortak koji ide za par dana:

"A jel imaju hrane i po hotelima da ne pocrkamo od gladi?"

Odgovor:

"Nema hrane po hotelima, samo švedski sto svi se guraju smile emoticon"

I tako...

Pozdrav!
[ branko tod @ 30.06.2015. 15:26 ] @
Sceka, ako je to slikao tvoj drugar, okud onaj logo dole u desom ćošku?
[ BokasaTzar @ 05.07.2015. 02:56 ] @
Kad se sve sabere,

ispade da treba da letujemo u rvatckoj lipoj domovini + malo slušamo Tomsona i ostale drugare,
+ vežbamo druženje sa tom gomilom uljudnih, finih ljudi, kojima je alojzije svetac.

Ili možda da posetimo Makedoniju, čisto da vidimo kako izgleda upad naoružanih šiptara uživo i obnovimo gradivo iz uličnih nemira

Ili na primer: Hurgada je verovatno povoljna, a o Tunisu i da ne govorimo. Pa ko preživi - pričaće.

Postoji i varijanta je da idemo kod divljaka u Crnu Goru i susretnemo se sa tradicionalnim CG turizmom visoke klase.

Možemo i vaučere da dobijemo za naše banje

Jedino što stvarno nikako ne smemo, to je da idemo u Grčku, jer će ista da bankrotira i rafovi su prazni.
To je užasno, ja sam ozbiljno uplašen - pa evo i da ta svoja strahovanja podelim sa vama.
Kako izdržati bez uvoznih sireva i ograničiti se na Grčku prehrambenu industriju, to je stvarno jezivo