[ mrkii @ 26.06.2015. 19:48 ] @
Planiram da pravim razno slatko i džem.
U planu imam:

- Višnje
- Kajsije
- Smokve
- Trešnje

Sve se već pojavilo u prodaji ali je skupo do boga i ne isplati se.
Trešnje mislim da već prolaze i teško da im padne cena. Propuštam ih ove godine.

Interesuje me, ako neko zna, kada je glavna sezona višnje, kajsije i smokve?
Želeo bih da sačekam kada ih ima najviše i najjeftinije su, a da ne propustim taj period.
Od trgovaca dobijam neodredjen odgovor kada pitam, oni bi da kupim odmah :)
[ anon70939 @ 26.06.2015. 20:34 ] @
i višnje su sad.
Znam da je kod mog kuma na plantazi sezona branja uveliko pocela.
[ Java Beograd @ 27.06.2015. 05:34 ] @
Kajsije polovinom jula.
Za džem (đem ) kupuješ radnim danom popodne, one "iz gajbe", koje izgledaju lošije. I tako prođeš sa 50% cene koja je subotom prepodne za lepe voćke.
[ Bata @ 30.06.2015. 13:21 ] @
Ma ne propasti voće, i tako je preskupo, pa kad ga plaćaš bar ga jedi sveže u sezoni.
Čoveče, ove nedelje 28.juna sam na Kaleniću doživeo da prodavačica trešanja
kaže da koštaju 800(osamsto) dinara za kilo !
Inače je ove sezone cena lepših i krupnijih 400 ili 500 dinara za kilo.

Toliko da plaćam a da ih onda čvarim na šporetu sa kilama šećera !?! Pa nisam lud !
Ima da ih prirodno jedem go izvaljen na ležaljki na terasi, k'o Neron.

Kad ti se prijede slatko, a ti uzmeš nešto malo u prodavnici da ti mine želja.
Bolje to nego da imaš špajz pun tegli pa kad primetiš da se sporo troše jer vam je dosadilo
(palačinke sa džemom, uštipci sa džemom, džem na leba, džem džem džem ...)
onda kreneš da se nerviraš jer se uvati buđ, pa počneš da poklanjaš rodbini ili kolegama
dok nije sve propalo...

Em ste se bez veze trošili, em ste sebi učinili nešto lepo kao što je džem dosadnim i obavezujućim.
[ Java Beograd @ 30.06.2015. 13:34 ] @
U mojoj kući se ne hvata buđ na džem !
[ bakara @ 30.06.2015. 14:25 ] @
Ni u mojoj...nema ni dzema, ni budji
[ pajapop @ 30.06.2015. 20:51 ] @
http://sirovahrana.hr/clanak/kalendar_sezonskih_namirnica-1212/
[ kaćunčica @ 01.07.2015. 07:20 ] @
Za višnje je možda već i kasno. Zbog obaveza nisam stigla na vreme da ih kupim, pa sam pre par dana plaćala 150 din. U drugoj polovini maja su one sitnije, "crne" višnje, a u junu one krupnije, koje ja koristim za liker, zamrzivač, kompot...

Kajsije krajem juna. Ima sorti koje sazrevaju u prvoj polovini jula, ali mislim da je kraj juna vreme za zimnicu. Juče su mi nudili po 100 din, ali još nemam vremena, pa rizikujem da ih propustim.

Uvek kupujem najkvalitetnije voće, bez obzira na cenu. Jbš pos'o kad još moraš da odbacuješ loše delove ili cele plodove... Cenu gotovih teglica zimnice i domaćih je besmisleno porediti, tj. ako uporediš sa onima približnog kvaliteta, onda se svakako isplati.
[ gilopile @ 01.07.2015. 07:25 ] @
Visnje su skoro prosle, mozda jos neke sorte ima. Ja sam propustio ove godine da oberem par komsijskih stabala. Najvise mi je zao krupne crne marele koja je prosla, a od nje pravim sok koji je prva liga.

Sada cu morati kupovati kompot i iz njega piti sok...:D Industrijski sokovi od visnje veze sa vezom nemaju. 5% visnje, a ostalo razne kiselincine i secer....