|
[ yellowday @ 10.07.2015. 17:51 ] @
| Cenim da na ovom sajtu ima puno ljudi čiji posao zahteva visok nivo kreativnosti (kao npr. programiranje). Mnogi kreativni ljudi poput slikara, pevača, raznoraznih umetnika, pa i naučnika, živi sa ovim fenomenom i realnost doživljava na drugačiji način od ostalih. Doduše, veliki broj njih nije ni svestan toga. Da li ste vi sinesteta?
SINESTEZIJA ili ujedinjenje čula, fenomen je koji doživljavaju određene osobe, u psihologiji poznate kao sinestete. Kod njih se događa povezivanje čula, pa vizuelne nadražaje mogu da dožive kao zvučne ili mirisne. Mešaju im se zvuci, boje, mirisi, mogu da pomirišu boju, da “vide” zvuk u određenoj boji, osete “ukus” svake reči. Najčešći oblik ovog fenomena je tzv. grafem-boja sinestezija kod koje svako slovo ili znak imaju određenu “boju”.
Sinestete izjavljuju da vide sinestetske boje podjednako realistično kao i prave, što važi i za zvuke i oblike. Skeniranjem mozga sinestete dokazano je da ovaj fenomen izaziva aktivaciju jednog dela mozga za koji se zna da je odgovoran za percepciju “realnih” boja. To znači da boje koje oni vide i osećaju imaju karakteristike “pravih”, pa se crvena slaže sa zelenom, plava sa žutom, itd... samo ih oni osećaju i vide intenzivnije.
Mnogi poznati umetnici i kreativni ljudi posedovali su ovu sposobnost, a najpoznatiji među njima bio je Nikola Tesla.
Naučnici smatraju da ovaj fenomen nije toliko neobičan, jer je verovatno samo reč o intenzivnijem načinu na koji mozak sinesteta obrađuje vizuelne informacije. Iako je ova pojava poznata vekovima, tek poslednjih godina nauka se njome bavi ozbiljnije.
Jedan od najinteresantnijih oblika sinestezije kojom se bavi i najveći broj naučnika je “ordinalna personifikacija”, kada brojevi imaju karakteristike osoba. Tako, na primer, neke sinestete tvrde da je broj jedan veoma veseo, dok je dvojka vrlo tužna brojka. Broj tri stalno pokušava da oraspoloži dvojku, dok je četvorka veoma sebična i misli samo na sebe. Petica je često najjača i lider je među brojevima...
Noć je za mnoge sinestete ljubičasta, zvezde veoma glasno šušte, slovo “O” je žuto, dok je nula crna ili bezbojna, petak plav a avgust crven, Cdur ljubičast...
MATEMATIKA U BOJAMA
Jedan od sinesteta bio je i čuveni fizicar Ričard Fejnman. On je video matematičke simbole u bojama, i na osnovu kolorita imao je “osećaj” da li je neka jednačina ispravna ili ne. I mnogi čuveni matematičari imali su sinesteziju u kojoj su doživljavali brojeve kao "oblike" i rešavali matematičke zadatke instinktivno, jer su mogli da "vide" da li se "oblici" uklapaju ili ne. Sličan princip opisan je u holivudskom filmu “Blistavi um”, sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi.
(izvor www.novosti.rs) |
[ anon70939 @ 10.07.2015. 18:13 ] @
Pricao mi bas preksinoc prijatelj, kada zguta LSD da vidi muziku, i cuje boje...
Poverovao sam mu i u tom momentu pozeleo da iskusim i ja tako nesto.
[ niki212 @ 10.07.2015. 19:23 ] @
yellowday (?)
Sigurno su ti se pomutime boje pa si otvorijo glanc nov nalog
[ dusanboss @ 11.07.2015. 01:30 ] @
yellowday ko ti je rekao da je za programiranje potrebna kreativnost ? :)
I da. Zaboravio si da pomeneš ovo što je kojot rekao samo što postoje ljudi kojima se to dešava i bez hlucogenih droga . Zanimljiv venomen u svakom slučaju .
Čulni nadražaj izazvan na primer zvukom, završi u centru za vid u mozgu tako da osoba uspeva da vidi boju odredjenog zvuka ili melodije.
[ yellowday @ 11.07.2015. 17:07 ] @
Nemam običaj da otvaram nalog na nekom forumu ukoliko imam dovoljno koristi od njega i bez potrebe da nešto komentarišem. Iz mog slabog programerskog iskustva stekao sam utisak da je kreativnost u ovom poslu dobrodošla. Ukoliko to nije slučaj, moja greška :)
Citat: CoyoteKG: Pricao mi bas preksinoc prijatelj, kada zguta LSD da vidi muziku, i cuje boje...
Poverovao sam mu i u tom momentu pozeleo da iskusim i ja tako nesto.
Tačno je da LSD daje kratku simulaciju onoga što jedna osoba sa sinestezijom doživljava, bar sam o tome čitao na netu. Nisam imao priliku sam da probam to, a ni ne planiram. Ja imam grafem-boja sinesteziju, što znači da svako slovo ili broj po mojoj percepciji imaju određenu boju. Kao posledica toga, svaka reč takođe, te je npr Priština za mene oduvek bila narandžaste boje, a Sava zelene. Vid mi govori u kojoj je boji štampano ono što vidim na papiru, ali mi određen sektor u mozgu zadužen za percepciju boja šalje informaciju o boji same te reči. Pošto sam po struci matematičar, ovo biva naročito interesantno jer je svaka formula predstavlja jedinstvenu kombinaciju boja. Ko god je studirao matematiku zna koliko je apstraktno mišljenje od značaja za ovu struku, a sinestezija mi omogućava da te apstrakcije budu u neku ruku realističnije i zanimljivije. Ja zapravo ni ne znam za matematiku i imena bez boja, a tek pre možda dve godine sam saznao da je to neuobičajeno, i da to u neurologiji čak ima i svoje ime.
Poznajem još svega dvoje ljudi sa ovim oblikom sinestezije i oni nemaju previše veze sa prirodnim naukama, te sa njima baš ne mogu diskutovati na ovu temu. Ako se neko na ovom forumu pronađe u ovome, svaki komentar je dobrodošao. Voleo bih da čujem iskustvo nekoga ko se recimo bavi programiranjem, ili matematikom (ako takvih ima).
Što se tiče boja i zvuka, mnogi kompozitori a i muzičari današnjice koji čuju zvukove u boji koristili su sinesteziju kako bi stvorili melodiju sa određenom harmonijom boja. Mora biti kul kada čuješ muziku u boji. Možda bih mogao probati malo LSD u te svrhe.
Još jedan oblik bi bio nešto što nazivaju spacijalna sinestezija, odnosno mogućnost sa povezivanjem kalendara sa prostorom. Tako moja sestra tvrdi da svaki mesec ima određenu poziciju u prostoru oko nje, te cela godina čini zapravo krug, tako je npr jul direktno 'ispred nje' a oktobar 'negde iza s desne strane'. Tvrdi da joj to omogućava da bolje pamti događaje.
Jedna drugarica, s druge strane, tvrdi da svaki broj ima određenu poziciju u prostoru.
BBC je pravio dokumentarni film o ovome pod nazivom 'When senses collide' i može se naći na Youtube, za one skeptične kojima se ovo čini kao čista imaginacija.
[ Lacika.1991 @ 11.07.2015. 17:20 ] @
ja bi samo voleo da znam kakav ti osećaj imaš dok čitaš knjigu? :D kao diskoteka jbt a? msm ne sprdam se,ozbiljno me zanima :D
[ anon70939 @ 11.07.2015. 17:45 ] @
Citat: yellowday:Iz mog slabog programerskog iskustva stekao sam utisak da je kreativnost u ovom poslu dobrodošla....
....što znači da svako slovo ili broj po mojoj percepciji imaju određenu boju. Kao posledica toga, svaka reč takođe....
Probaj u programiranju da koristiš najobičniji notepad, videćeš sve crno-belo.
Čim koristiš neki specijalizovani editor, videćeš određene reči u boji
Recimo kao
[ zica49 @ 11.07.2015. 18:51 ] @
Citat: Lacika.1991:
ja bi samo voleo da znam kakav ti osećaj imaš dok čitaš knjigu? :D kao diskoteka jbt a? msm ne sprdam se,ozbiljno me zanima :D
Lacika ja mislim da ti ovo osjecas u bojama da ti uopste ne treba instrument da bi znao vrijednosti.
[att_img]
[ Lacika.1991 @ 11.07.2015. 18:53 ] @
to je istina :D samo nije u pitanju poremećaj,nego profesori što su delili jedinice kao bombone ako svakog dana ne izdeklamuješ boje i vrednosti :D
[ yellowday @ 11.07.2015. 22:21 ] @
Citat: Lacika.1991: ja bi samo voleo da znam kakav ti osećaj imaš dok čitaš knjigu? :D kao diskoteka jbt a? msm ne sprdam se,ozbiljno me zanima :D
Ne baš :D
Dok čitaš nešto, u prvom planu ti je reč koju vidiš, a preostale reči zakačiš perifernim vidom. Ono što je u perifernom vidu ne registrujem kao posebnu boju, već samo reč u fokusu, odnosno par reči oko nje.
Jačinu boje opisao bih na sledeći način - zamisli da imaš svoj automobil za koji si jako dugo štedeo i insistirao si pri kupovini da bude jarko crvene boje, tvoje omiljene, i slikaš ga tako da fotografija bude crno-bela. Vidiš svoj auto, registracija je tu, i ti znaš da je crven, ali na slici je siv. Ti jednostavno ne možeš da ga zamisliš u drugoj boji sem u crvenoj, žuta jednostavno ne paše. Neki osećaj poput toga, nešto malo jači.
Interesantnije je možda sa brojevima, npr svaki telefonski broj je za mene poput trake sa stubićima u boji, pritom svaka kombinacija je jedinstvena. Ako mi se dopadnu boje, lakše ga zapamtim. Na taj način sam upamtio i lozinku koja je stigla na mejl, kombinacija narandžaste, boje višnje, bele, zelene i tamno plave.
Dani u nedelji takođe imaju boje, kao i meseci, pa ako se neki događaj desio u sredu on će biti u mom sećanju obojen u zelenom bojom.
Citat: CoyoteKG:
Čim koristiš neki specijalizovani editor, videćeš određene reči u boji...
Ovo izgleda vrlo interesantno. Stvar je u tome što kontam da nije lako isprogramirati da reč sa svakim početnim slovom bude određene boje. Npr boja container je meni jednostavno pogrešna, i kada je vidim obojenu u zeleno mene to zbunjuje, jer bi trebalo da je narandžasta. Zato više volim tekstove koji su neutralne, crne ili bele boje na neutralnoj podlozi, pa onda moj mozak prevodi boje onako kako on hoće. Osobe koje znam iz obdaništa pamtim prema određenim bojama, pa po tome znam da se nijanse nisu menjale još od tad. Sa druge strane, čak i kad bi svaka reč bila obojena kako treba, i to bi delovalo pomalo zbunjujuće, previše realnih boja na jednom mestu, čak i u perifernom vidu.
[ Lacika.1991 @ 11.07.2015. 22:34 ] @
isuse božiji koji mindfuck :D
[ zica49 @ 12.07.2015. 11:38 ] @
@yellowday
Koliko sam nailazio na tektove po netu sinestezija se nekad spominje kao neuroloski defekt nekad kao prednost.
Sad nam reci iz prve ruke da li to smatras hendikepom ili prednosti u odnosu na ostale ljude.
Da cujemo iz prve ruke!
[ yellowday @ 12.07.2015. 18:00 ] @
@Lacika.1991
Nekom sa strane to tako deluje, ali kada bi mi neko rekao da su slova siva to bi za mene bilo kao da tvrdi da je nebo sivo. To je jednostavno deo mog funkcionisanja na mentalnom nivou.
@zica49
To po definiciji jeste neurološki poremećaj, jer je nešto što odudara od opšteg pravila. Međutim, ne tretira se kao bolest (osim u pojedinim neobaveštenim medijima) jer mi sasvim dobro umemo da razlikujemo realne od subjektivnih doživljaja. Ja u tome vidim samo benefit, kao recimo u smislu memorisanja. Kada učim strani jezik i pokušavam da zapamtim neku reč meni u podsvesti ostane kako ta reč zapravo izgleda, po bojama, pa se lakše setim kako se piše. Ovo važi i za gramatiku generalno. Takođe, kada treba da zapamtim nečiji broj telefona na brzinu, ili kada treba da se setim nečijeg imena, često mi dođe prvo boja, pa suzim izbor prvog slova prema toj boji (ako je zelena sigurno nije u pitanju Ceca jer je to ime narandžasto). Iz razonode sam pokušao da skontam koliko decimala broja pi bih mogao da zapamtim, i za pola sata sam stigao do 50, između ostalog i tu boje pomažu.
Jedino mi je nezgodno kada vidim natpis na ćirilici, jer npr SREM je zelene boje, a CPEM bi trebalo da bude zelene, mada na prvi pogled jeste narandžaste, dok simbol C to ne interpretiram kao S. Mada kako nakon par stranica obično zaboraviš na kom pismu čitaš, posle mi je svejedno.
U svakom slučaju ne bih se toga odrekao, matematika i svet grafema uopšte bio bi previše običan. :D
Mada recimo ljudi koji povezuju imena sa ukusom mogu imati problem, zamisli da kada čuješ ime Marija osetiš ukus masti iz ušiju.
[ Lacika.1991 @ 12.07.2015. 19:05 ] @
ahahahhahahhah jesam se ismejao za Mariju i mast iz ušiju hahahh svaka čast :D da to bi stvarno bio problem
[ zica49 @ 13.07.2015. 10:03 ] @
Citat: yellowday:
@zica49 Ja u tome vidim samo benefit, kao recimo u smislu memorisanja.
Ako je tako onda uzivaj u toj blagodati(koliko sam shvatio tako si se izjasnio) te sa tim izvuci maksimum od toga zivotu.
[ cika dacha @ 13.07.2015. 11:03 ] @
Muscarine isto izaziva sinesteziju.
[ Lacika.1991 @ 13.07.2015. 11:48 ] @
i peyote :D
[ dusanboss @ 13.07.2015. 12:53 ] @
Ne verujem da ovo ima veze sa sintezijom ali čisto da napišem . Meni se dešavalo da ponekad kada zatvorim oči uspem da zamizlim (maltene vidim) boju nerealnog iteziteta, teško je opisati ali da probam naprimer vidim plavu 3 puta plavlju od najplavije boje koja postoji u realnom svetu . To mi se desilo nekoliko puta i nemoga da kontrolišem i da vidim kad ja hoću.
Nema veze za uziamanjem halucogena i pojima nemam štaje ovo ali je jako lepo kad se desi.
[ etjen @ 13.07.2015. 13:15 ] @
^^blago tebi^^
[ Lacika.1991 @ 13.07.2015. 13:18 ] @
šta dobra vutra učini od čoveka a? :D
[ dusanboss @ 13.07.2015. 14:44 ] @
ma nije to. Dok sam se sa dzidzom zezo imo sam onaj trip da ti sve deluje kao crtani film (boje postanu življe) ali ovo nema veze sa tim . odavno nisam ništa halucogeno uzimo.
[ MajorFatal @ 14.07.2015. 03:24 ] @
@yellowday a kako su ti obojeni:
da, ne
lepo, ruzno
dan, noc
dobro,zlo
dobro, lose, rdjavo, zlo
a, i
AI,
1, 2, 3, 10, 11, 12, 20, 21?
Da li postoji ikakvo pravilo?
Ako je noć ljubicasta kako reagujes ako neko ispise noć nekom drugom bojom kao naprimer noć?
[ zica49 @ 14.07.2015. 07:09 ] @
Citat: dusanboss:
Ne verujem da ovo ima veze sa sintezijom ali čisto da napišem . Meni se dešavalo da ponekad kada zatvorim oči uspem da zamizlim (maltene vidim) boju nerealnog iteziteta, teško je opisati ali da probam naprimer vidim plavu 3 puta plavlju od najplavije boje koja postoji u realnom svetu . To mi se desilo nekoliko puta i nemoga da kontrolišem i da vidim kad ja hoću.
Nema veze za uziamanjem halucogena i pojima nemam štaje ovo ali je jako lepo kad se desi.
Vrlo velika mogucnost da je u pitanju epilepticni napad.
Jako siroka paleta kako ih osjecaju osobe koje ih dozivljavaju i posmatraci.
Znaju biti brutalni a isto tako smijesni,neprimjetni ili sa osjecajem zadovoljstva kao kod tebe.
[ dusanboss @ 14.07.2015. 12:17 ] @
zica49 zanimljiva mogućnost pošto sam kao mali imao epi napadu snu. Bar se na to sumuljalo. Bio sam na ispitivanju i nije mi nadjeno ništa. Napad se nije ponovio nikad (koliko znam) sem još jednom mnogo kasnije. Doduše ovaj drugi je izazvan velikom dozom tramadola tako da se ne može uzeti u tu kategoriju.
Ne bih rekao da ovo ima veze sa epilepsijom (ovo sa bijam ne epi napadi) pošto ja kotrolišem to .Ne gubim svest.Čak biram boju koju želim da vidim koja zatim dobije druge primese i postaje sve inezivnija. Sve traje nekih 5-10 s. Jedino što ne mogu to da uradim kad god hoću već mi se desilu sam nikih 4-5 puta.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 15.07.2015. u 11:07 GMT+1]
[ Lacika.1991 @ 14.07.2015. 12:23 ] @
a jesi ti bio u bolovima toliko strašnim da si preterao sa tramadolom? :D ili ono,usput :D
[ dusanboss @ 14.07.2015. 13:22 ] @
Ma bio sam klinac i experimetisao sa drogama . U to vreme sećam se odeš kod apotekarke i kupiš kutiju trodona za 36 din bez ikakvih pitanja. Sad da bi neko dobio male količine opijata mora da je u odmakloj vazi raka . Nevalja ni prvo ni drugo. Možda će mo i mi Srbi jednog dana imati državu pa se neće dešavati takve glupost.
[ yellowday @ 14.07.2015. 14:42 ] @
Citat: dusanboss: zica49
Čak biram boju koju želim da vidim koja zatim dobije druge primese i postaje sve inezivnija. Sve traje nekih 5-10 s.
Ovo deluje jako kul, doduše ne bih znao šta je uzrok tome. Ne liči mi na sinesteziju, jer tu bivaju povezana bar dva čula.
Citat: MajorFatal: @yellowday a kako su ti obojeni:
da, ne
lepo, ruzno
dan, noc
dobro,zlo
dobro, lose, rdjavo, zlo
a, i
AI,
1, 2, 3, 10, 11, 12, 20, 21?
Da li postoji ikakvo pravilo?
Ako je noć ljubicasta kako reagujes ako neko ispise noć nekom drugom bojom kao naprimer noć?
Svako slovo (latinično ili ćirilićno, pa i poneko iz grčkog alfabeta) ima svoju boju. Stoga recimo sve reči koje počinju na slovo D su obojene u svetlo ljubičastu. Slovo N je takođe svetlo ljubičasta, ali postoji razlika u nijansi. Prema tome, reči da i ne su ljubičaste, ali ne iste nijanse. Takođe, nisu sve reči koje počinju na npr slovo S iste nijanse zelene, i to često zavisi od drugog slova ili samoglasnika u reči, jer oni imaju jaču boju. Recimo reč slagalica bi bila kao trava zelena, a reč suvoparan nešto tamnija, zbog boje L (svetloplava) i U (izuzetno tamna nijansa braon). Iako se u reči slagalica javlja 6 različitih slova pri čemu svako ima drugačiju boju, cela reč poprima uglavnom boju prvog slova.
Sa brojevima je nešto drugačije - broj 123456 u sebi ima 6 boja i te boje su razdvojene, nema preklapanja kao kod reči, iako je nekako primarna opet boja prve cifre. Tako su mi recimo brojevi 10-19 u nekom svetloplavom tonu uz kombinaciju boje druge cifre, 20-29 u žutom i sl.
Sama boja reči nema veze sa značenjem te reči, tako da mi antonimi ili gradacija ne znače puno i na to ne utiču. Šta bi tek bilo sa stranim jezicima? :D
Npr zlo je tamnija zelena dok je reč evil svetloplava, dobro je ljubičasta dok je good siva.
Kada neko ofarba reč u (po pravilu) meni pogrešnu boju, nije da me to nešto posebno ometa, samo je malo iritantno. Možda malo više kada su geografski pojmovi u pitanju, npr negde piše Evropa i ja poludim, jer živim na plavom kontinentu.
[ MajorFatal @ 14.07.2015. 17:11 ] @
Svasta! :)
A nema slicnosti ni po obliku recimo: S, 5, 2, Z? nisu iste boje? ili g q ? c ć č ? d b q ? Ili po zvucnosti, mestu tvorbe, necemu? Sta je sa znacima interpunkcije? ; ' : ! , . ? Bold, Italic podvuceno , neki cudni danasnji fontovi A je uvek isto ofarbano iako u nekom cudnom high tech danasnjem fontu ne lici na sabe vec jer ga citas kao A?
[ yellowday @ 14.07.2015. 18:58 ] @
Citat: MajorFatal: Svasta! :)
A nema slicnosti ni po obliku recimo: S, 5, 2, Z? nisu iste boje? ili g q ? c ć č ? d b q ? Ili po zvucnosti, mestu tvorbe, necemu? Sta je sa znacima interpunkcije? ; ' : ! , . ? Bold, Italic podvuceno , neki cudni danasnji fontovi A je uvek isto ofarbano iako u nekom cudnom high tech danasnjem fontu ne lici na sabe vec jer ga citas kao A?
Boja grafema zavisi od toga kako ga interpretiram. Npr C latinično bi bilo narandžaste, a na ćirilici zelene boje. Oblici nemaju previše veze, recimo S je zelene a 5 narandžaste boje (drugačija nijansa od C). Što se tiče kukičavih slova, S je zelena - boja lista breze (ne znam drugačije da opišem) dok je Š dosta tamnija nijansa zelene, tako da kukice u stvari čine da znakovi potamne. Glasovne promene koje si naveo obično se dešavaju u sredini reči, a boja reči je određena prema početnom slovu, eventualno prva dva, pa ni to zapravo ne utiče. Interesantno je da znakovi interpunkcije nemaju boju, ni kineska, arapska slova i tome slično.
Da, što se tiče fontova ni to ne utiče na boju, već sama interpretacija.
Ako su ti boje blesave, zapanjiće te činjenica da neki ljudi povezuju grafeme sa određenim osobinama ličnosti, odnosno polom. Npr 4 je umišljena i ne želi da se druži ni sa kim, T je sav pogubljen i nesiguran dečačić i sl. U ovom snimku jedna devojka priča o tome - https://www.youtube.com/watch?...yer_embedded&v=Ulb6Te35igs
Njoj smetaju različiti fontovi jer onda slova menjaju karakter.
Sa druge strane, Daniel Tammet, savant sa autizmom, je zahvaljujući tome i grafem-boja sinesteziji uspeo da obori svetski rekord po broju zapamćenih cifara broja pi - ukupno 22.514. Moram priznati da to jeste impresivno, iako za mene C ima samo boju i ništa više.
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2015. 19:58 ] @
Meni su neki tonovi obojeni bojama, neki plavi a neki zuti (interesantno, ni jedan mi nije zelen)... posle kada sam se zainteresovao za celu tu stvar a i citajuci malo VS Ramachandran-a koji se dosta bavio pacijentima sa raznim vidovima sinestezije sam ukapirao da je to blaga forma sinestezije koja je svakako daleko manje spektakularna od recimo sinestezije gde odredjena slova trigeruju boju koja "iskoci" u vidnom polju subjekta.
Citat: dusanboss
zanimljiva mogućnost pošto sam kao mali imao epi napadu snu. Bar se na to smuljalo. Bio sam na ispitivanju i nije mi nadjeno ništa. Napad se nije ponovio nikad (koliko znam) sem još jednom mnogo kasnije. Doduše ovaj drugi je izazvan velikom dozom tramadola tako da se ne može uzeti u tu kategoriju.
Tramadol zbog svog SNRI/SSRI dejstva dosta aktivira serotoninski sistem tako da bljesci / blage halucinacije zatvorenih ociju nisu cudna pojava zbog aktivacije serotoninskih receptora . Ti si jos i imao srece sto sa velikom dozom tramadola nisi imao kompletnu epizodu sa gubitkom svesti i "grand mal" napadom posto je to cesta pojava u % populacije ciji je nervni sistem takav da ga je moguce dovesti u paroksisam sa relativno malom dozom pobudjujuceg agenta kao sto je primarni sastojak doticnog leka.
Neki ljudi mogu da podnesu enormne kolicine koje su vise maksimalnih dnevnih doza dok neki ljudi dobijaju epilepticne napade i pri dozama koje su ispod maksimalne preporucne dnevne doze. Pravo je cudo da je doticni lek uopste u tolikoj upotrebi sirom sveta ako se uzme u obzir velika varijacija u efikasnosti (P450 metabolizam) i varijacija u mogucim negativnim efektima. Odlican pokazatelj moci farmaceutske industrije koja je do prosle godine doticni lek uspela da drzi van scheduling statusa u USA, dok je u vecini EU zemalja takodje nekontroisan tj. prolazi na "obican" recept i, samim tim, biva prepisivan daleko cesce.
[ Shadowed @ 14.07.2015. 22:28 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Meni su neki tonovi obojeni bojama, neki plavi a neki zuti (interesantno, ni jedan mi nije zelen)
Kako se manifestuje? Kada cujes zvuk sve postaje plavlje ili se pojavljuje nesto plavo u vidnom polju ili..?
[ Lacika.1991 @ 14.07.2015. 22:36 ] @
Ivan sluša muziku i automatski ima light show u glavi :D kako ja nemam tako neku zanimljivost :D
[ Ivan Dimkovic @ 14.07.2015. 22:38 ] @
Manifestuje se tako sto "osecam" plavo / zuto / crveno, nije mi u vidnom polju ali mi je "na umu", dakle nije direktna "kvalija" koja mi iskoci u vidnom polju ali mi je nekako odmah "iza" u glavi.
[ dusanboss @ 15.07.2015. 00:23 ] @
Dimke nisi dobro pročitao (doduše ni ja se nisam baš naj jasnije izrazio, nadovezo sam se na moju predhodnu poruku. Sad kad čitam i meni deluje tako,ispravio sam) . Taj trip oko boje nema veze sa ovom epizodom sa tramadolom . Kod njega sam imao pravi napad sa gubitkom svesti i sve to na času hemije kod razredne. Tako da je došla i hitna . Do tad sam već došao sebi ali, su me vozili na ispiranje. Tako da taj deo mog života upšte ne budi lepa sećanja.
Ovo sa bojama nema veze nisakakvim psihoaktivnim supstancama. Jednostavno se desi spontano.
Jel si video moj fotošop tebe u Amsterdamu ? :) na "do i have potential to?"
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 15.07.2015. u 11:10 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2015. 17:51 ] @
Citat: dusanboss
Jel si video moj fotošop tebe u Amsterdamu ? :) na "do i have potential to?"
Hehe, jedino ti nedostaje citat pokojnog Moskrija iz Prti Bee Gee-a, citiram:
Citat:
Bez dopa i Monte Karlo Svilajnac mi je
Ne mogu da k*ram i idem u Mek, za depresiju pajdo najbolji je lek
Back on topic, IMHO pretpostavljam da je sinestezija posledica evolucije ljudskog mozga i da se desava kada se formira previse "feed-forward" veza izmedju primarno senzornih delova korteksa i tzv. "visih" tj. asocijativnih delova koji integrisu multi-modalne informacije. Sinestezisti najverovatnije imaju sinapticke veze tamo gde "normalni" ljudi nemaju iste.
Iako na prvi pogled izgleda kao hendikep, pogotovu ako ima senzorne posledice (slova sa bojom i sl.) mozda ti ljudi imaju jos nekih "posebnosti" koje mogu biti korisne, recimo u umetnosti ili nekoj drugoj aktivnosti koja zahteva apstrakciju / generalizaciju.
Inace preporucujem naucno-popularnu knjigu V.S. Ramachardran-a "Phantoms in the Brain: Probing the mysteries of the Human Mind" ( http://www.amazon.com/Phantoms...-Mysteries-Human/dp/0688172172).
U ovoj knjizi je V.S. Ramachardran opisao gomilu "cudnih" slucajeva koji su prodefilovali kroz njegovu ordinaciju - od sinestezista do ljudi sa fantomskim udovima kao i njegove ingeniozne metode testiranja i, u nekim slucajevima, lecenja problema (cuveni pristup lecenja fantomskog bola uz pomoc postavke sa ogledalima, recimo - inace tema jedne od epizode Dr. House-a, pravi izumitelj je V.S. Ramachandran).
[ yellowday @ 15.07.2015. 19:45 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Manifestuje se tako sto "osecam" plavo / zuto / crveno, nije mi u vidnom polju ali mi je "na umu", dakle nije direktna "kvalija" koja mi iskoci u vidnom polju ali mi je nekako odmah "iza" u glavi.
Ja imam tako neki osećaj kada čujem ime, geografski pojam, naziv neke privredne ili naučne grane i sl, što jeste povezano sa time kako se pišu. Jako bih voleo da čujem zvukove u boji, baš me zanima da li bi mi to pomoglo da naučim da sviram neki instrument i da skidam pesme po sluhu. Koliko boja razlikuješ? Da li boje imaju veze sa tim koji je ton viši a koji niži? Kada kažeš da nemaš zelenu, ja imam čak 5 zelenih slova :D
Sa druge strane, vidim da si dosta istraživao o tome. Čitao sam i ja svašta na netu, ali sam Ramachadrana iz nekog razloga zaobišao. Mogao bih malo da vidim do kakvih je rezultata došao u svom radu. Nakon par naučnih članaka malo su me smorili njihovi stručni termini i shvatio sam da su mi nekako korisnije informacije ljudi koji su davali intervju o svojoj percepciji. To mi je pomoglo da sagledam neke pojedinosti u mom slućaju, kao npr da se boje u rečima stapaju u jednu, a u brojevima i formulama ostaju nepromenljive.
Citat: Lacika.1991: Ivan sluša muziku i automatski ima light show u glavi :D kako ja nemam tako neku zanimljivost :D
Jest zanimljivo (sigurno i sound-color slučaj), i što je dusanboss napisao negde na prvoj strani, svakako ću svoje boje nastojati da to iskoristim na najbolji mogući način. Jedino problem nastaje kada nekome pokušavam da objasnim o čemu se tu radi i kako je to kul, jer se dešava da me isprva svrstavaju u koš sa šizofrenima. Iz tog razloga u realnom životu pažljivo biram sagovornike na tu temu.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2015. 20:47 ] @
Mislim da mogu da razlikujem bar jedno 10-tak nijansi - plave, zute, crvene i sive (do bele).
Osecaj "boje" zavisi od visine tona ali i od strukture tj. waveform-a (gde sinusoide idu vise ka zutoj/crvenoj, testerasti waveform ide ka plavoj dok sum/perkusija ide u sivu do bele).
Iskreno, nisam puno istrazivao o tome (daleko manje nego, recimo, nego sto me je zanima funkcionisanje neuronskih kola na nivou receptore, neurona i grupa neurona) - ali mislim da je knjiga "Phantoms in the brain" prilicno jednostavna za citanje i da je prilagodjena nivou nekoga ko nema bas nikakve veze sa neurologijom (ako i uvede neke strucne izraze, pre toga ce pojasniti obicnim jezikom sta znace).
[ dusanboss @ 15.07.2015. 21:33 ] @
U pravu si yellowday . Biraj kome ćeš da sapštiš da imaš sinteziju. Većina ljudi će te gledati čudno nakon tog saopštenja i ako pojima nemaju o čemu se radi.
Dimke, Moskri je izgleda bio žešće depresivan ali, je potpuno u pravu sa navedenim stihom . Barem na kraće staze.
Kad pomnješ fantomske udove , verovatno misliš na ljude koji su izgubili ud (mislim na nogu ili ruku ) i koji i dalje imaju osećaj da im je ruka tu.
Kad si to napisao setio sam se šta se meni dešava i to često.
Evo ovako samo bez mnogo smejanja
Imam osećaj da na nozi imam majmunski palac ali, bez imalo zezanja. Odprilike imam osećaj da mogu nešto da uhvatim nogom kao što bi rukom (od prilike kao šimpanza ili bilo koj ejp .Ako negrešim svi sem nas imaju taj nožni palac za hvatanje).
Šta se to dešava nemam pojima . Da li to ima veze sa ovim switch genima? Poznato je da na primer kokoška nosi sve informacije u genetskom kodu kako da telo u embrionoj fazi rezvije nešto kao rep dinosaurusa ili zube ali, su geni koji pokreću formiranje datih osobina izključeni. Čak mislim da su napravljena i neki eksperimentalni napredci na tom polju .
A mozda je opet neka vrsta sintezije gde mozak brka stopalo za šaku.
Ili nešto treće . nemam pojima. Nije baš prijatno . Čudan osećaj , evo i sad ga osećam a, i svaki put ako se skoncetrišem na to . Osećam da počinje negde ispod članka i imam kao da mogu da ga savijam.
Da li neko zna o čemu se ovde radi ? Ovo mi je mnogo realnije nego ono sa bojama.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2015. 21:45 ] @
Hm, da bi imao fantomski ud trebalo bi prvo da imas pravi ud i da ga izgubis, posto je senzomotorni feedback koji se desava dok je fetus u majcinoj utrobi neophodan kako bi se formirale odgovarajuce mape u centralnom nervnom sistemu koje, zapravo, predstavljaju reprezentaciju tog uda (na vise nacina i na vise mesta u mozgu i kicmenoj mozdini).
Medjutim, poznato je da je uz pomoc vrlo jednostavnih eksperimenata moguce i kod potpuno zdravih ljudi izazvati osecaj fantomskog uda (videti, recimo: http://www.livescience.com/286...mputees-feel-phantom-limb.html) - izgleda je sve sto je neophodno da mozak bude dovoljno izlozen senzomotornom feedback-u koji izgleda kao da je virtuelni "ud" zapravo deo tela, i posle nekog vremena mozak prihvata tu informaciju i pocinje da smatra da je to zaista deo tela. Ovo mozemo da zahvalimo verovatno nasoj razvijenoj mozdanoj kori koja je rapidno u stanju da formira asocijacije i da, ako treba, "preglasava" starije delove mozga u odredjenim situacijama.
Zapravo, situacija je jos ludja - do skoro je dominiralo misljenje da "virtuelni fantom" mora biti nesto sto lici na ljudski ud - ali, skorasnji eksperiment je pokazao da je moguce mozak utrenirati da ima osecaj telesnog vlasnistva nad... kvadratom ili balonom (!!!):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26094223
Citat:
Rubber-hand and virtual-hand illusions show that people can perceive body ownership for objects under suitable conditions. Bottom-up approaches assume that perceived ownership emerges from multisensory matching (e.g., between seen object and felt hand movements), whereas top-down approaches claim that novel body parts are integrated only if they resemble some part of a permanent internal body representation. We demonstrate that healthy adults perceive body ownership for a virtual balloon changing in size, and a virtual square changing in size or color, in synchrony with movements of their real hand. This finding is inconsistent with top-down approaches and amounts to an existence proof that non-corporeal events can be perceived as body parts if their changes are systematically related to one's actions. It also implies that previous studies with passive-stimulation techniques might have underestimated the plasticity of body representations and put too much emphasis on the resemblance between viewed object and real hand.
Tako da - vracanje na tvoj slucaj, moguce je da je to sto ti se desava zaista u tvojoj glavi (zapravo mora biti ako to stvarno osecas), ali bi jedini nacin da se utvrdi sta je tacno u pitanju kontrolisano ispitivanje koje bi ukljucivalo eksperimente, MRI i sl. - ako te bas zanima probaj da kontaktiras neke doktorante i sl. koji se bave ovom tematikom, mozda te ukljuce u testove.
[ dusanboss @ 15.07.2015. 21:54 ] @
Jbg Moskri se prelečio
Da, gledao sam sličan eksperiment samo su koristili čekić.
Šta znam. Ako budem bio u prilici i ako neko ima želju da me proučava pristaću. Osećaj je poprilično snažan i imam ga već godinama, ne verujem da je u pitanj samo nešto što sam ja "utripovao".
[ MajorFatal @ 19.07.2015. 05:16 ] @
[quote] yellowday:
Citat: MajorFatal: Svasta! :)
Boja grafema zavisi od toga kako ga interpretiram. Npr C latinično bi bilo narandžaste, a na ćirilici zelene boje. Oblici nemaju previše veze, recimo S je zelene a 5 narandžaste boje (drugačija nijansa od C). Što se tiče kukičavih slova, S je zelena - boja lista breze (ne znam drugačije da opišem) dok je Š dosta tamnija nijansa zelene, tako da kukice u stvari čine da znakovi potamne. Glasovne promene koje si naveo obično se dešavaju u sredini reči, a boja reči je određena prema početnom slovu, eventualno prva dva, pa ni to zapravo ne utiče. Interesantno je da znakovi interpunkcije nemaju boju, ni kineska, arapska slova i tome slično.
Da, što se tiče fontova ni to ne utiče na boju, već sama interpretacija.
Da bi svasta, sad ispada da oblik ipak donekle igra ulogu jer sa kvacicama samo potamne iako su c, ć, č sasvim razlicita slova i razlicito se interpretiraju a c,ć,č samo menjaju nijansu. jel te ne mrzi da u nekom grafickom programu ispises celu azbuku i abecedu i brojeve i grcka slova u onim bojama najpribliznije kako ih vidis dozivljavas?
[ yellowday @ 29.07.2015. 17:32 ] @
Citat: MajorFatal: Da bi svasta, sad ispada da oblik ipak donekle igra ulogu jer sa kvacicama samo potamne iako su c, ć, č sasvim razlicita slova i razlicito se interpretiraju a c,ć,č samo menjaju nijansu. jel te ne mrzi da u nekom grafickom programu ispises celu azbuku i abecedu i brojeve i grcka slova u onim bojama najpribliznije kako ih vidis dozivljavas?
Zapravo malo me smara kada treba da tražim tačnu boju preko programa jer po pravilu nikad ne nađem baš tu nijansu koja odgovara grafemu. Ovde sam stavio neka od slova, da bi mogao da proveriš svoju teoriju. Jako me je mrzelo da tražim za sve, oduzima puno vremena.
[att_img]
Kao što vidiš, c,č,ć jesu povezani po nijansama, kao i z i ž.
Ćirilično i latinično B se nešto razlikuju, dok je ćirilično V "upilo" boju od latiničnog B.
G menja nijanse od sive do bež, tj. postaje bež kada stoji pored H, što je često slučaj u matematici. Ipak, ćirilično G je nedvosmisleno sivo.
Preostala slova su uglavnom iste boje u ćirilici i latinici, a grčka slova su uglavnom prema bojama slova na koje me podsećaju, bilo ćirilična ili latinična.
[ MajorFatal @ 09.08.2015. 19:21 ] @
Nemam nikakvu teoriju, pa nema sta da proveravam, samo me zanimalo kako vidis slova oznake i u kojim bojama eventualno da li postoji neka pravilnost u tome, izvini ako si se namucio trazeci nijanse ali sa ovako polovicnom azbukom i abecedom mozemo samo da donesemo polovican zakljucak: Mislim da je kod tebe latinicno pismo... ostatak cu napisati kad dostavis celu abecedu, sve sve ali kako te nije mrzelo da ispises 5 brojeva a preostale ne?
[ yellowday @ 19.08.2015. 14:23 ] @
Citat: MajorFatal:Mislim da je kod tebe latinicno pismo...
Ako ciljaš na to da je latinica nekako dominantna, to se slažem. Postoji opravdan razlog za to. Što se tiče ostalog, u prilogu imaš sve, samo pazi da ti se ne zavrti u glavi od silnih boja.
Let us know what you've got, Sherlock.
[ dusanboss @ 19.08.2015. 14:58 ] @
Kako vidiš yellowday ? jel vuče na žuto?
[ yellowday @ 19.08.2015. 18:35 ] @
Nope. Yellowday je narandžaste boje, kao slovo Y (po meni to je narandžasta), dok je žuto boje Ž, tamnozelena. Deluje uvrnuto, al takav život živim. :)
[ MajorFatal @ 19.08.2015. 18:40 ] @
Citat: MajorFatal:Mislim da je kod tebe latinicno pismo...
Ako ciljaš na to da je latinica nekako dominantna, to se slažem. Postoji opravdan razlog za to. Što se tiče ostalog, u prilogu imaš sve, samo pazi da ti se ne zavrti u glavi od silnih boja.
Pa pomislio sam ili dominantna, vise koristis, ili prvo naucio, sto me inspirisalo na sledece pitanje (ako nisi vec pisao): kad sti se javio taj fenomen, vec prilikom ucenja prvih slova ili kasnije?
Let us know what you've got, Sherlock.
Za sad da ne znas koja sve slova imaju, izmedju NJ i P na latinici fali ti O :)
[ yellowday @ 19.08.2015. 20:20 ] @
@MajorFatal
Vid stvarno fali O. I ti si čovek, od tolikih slova sad nađe da cepidlači za pišljivo O. Prepiši iz drugog reda.
Latinicu sam naučio možda dve godine pre ćirilice. Onog dana kada sam naučio kako se piše slovo R znao sam da je ono crvene boje. Osobe koje sam upoznao u prvom razredu osnovne pamtim po bojama, pa bi neko sa inicijalima N.N. ostao kod mene u sećanju u svetloljubičastoj boji. Nijanse se nisu menjale od tada. I dalje me iste boje vezuju za iste osobe, prema imenima, tj inicijalima.
Tokom svih ovih godina znao sam da su boje tu, ali je to sve vreme bilo nekako u podsvesti dok nisam naglas jednom prokomentarisao da zeleno R na papiru treba da bude crveno. Gle blama i čuđenja. Posle sam guglao na netu i skontao da za to čak postoji i ime i da to nije uobičajeno.
Zaista, očekivao sam nešto dublju analizu, nije se isplatilo traženje svih tih silnih boja.
[ MajorFatal @ 21.08.2015. 08:23 ] @
Citat: yellowday: @MajorFatal
Vid stvarno fali O. I ti si čovek, od tolikih slova sad nađe da cepidlači za pišljivo O. Prepiši iz drugog reda.
Latinicu sam naučio možda dve godine pre ćirilice. Onog dana kada sam naučio kako se piše slovo R znao sam da je ono crvene boje. Osobe koje sam upoznao u prvom razredu osnovne pamtim po bojama, pa bi neko sa inicijalima N.N. ostao kod mene u sećanju u svetloljubičastoj boji. Nijanse se nisu menjale od tada. I dalje me iste boje vezuju za iste osobe, prema imenima, tj inicijalima.
Tokom svih ovih godina znao sam da su boje tu, ali je to sve vreme bilo nekako u podsvesti dok nisam naglas jednom prokomentarisao da zeleno R na papiru treba da bude crveno. Gle blama i čuđenja. Posle sam guglao na netu i skontao da za to čak postoji i ime i da to nije uobičajeno.
Zaista, očekivao sam nešto dublju analizu, nije se isplatilo traženje svih tih silnih boja.
Otkud znas da je pisljivo O, mozda od njega zavisi cela zagonetka, Frojd je obozavao omaske i pogreske?
Pa sad ko sta ocekuje...ja ocekivao ona jedna mala da se zaljubi u mene, kad ono nista, neko bi ocekivao i da osoba upise ime i prezime u za to predvidjena polja - open nista samo yellowday, da neko ko se bavi matematikom ucestvuje na matematickom delu foruma - opet nista, kad se neko uclani na pretezno tehnicki forum da ucestvuje u tehnickim raspravama - opet nista nego pravo u mad zone sa neuobicajeno cudnim fenomenom...a sta se isplati sta znam meni se isplatilo da saznam kako su tebi obojena slova i uopste mi ne smeta sto si se oko toga pomucio...:)
Nego imam jos pitanja bez obecanja za izvodjenje bilo kakvog zakljucka: poznate su dve vrste mesanja boja kao na papiru kad pomesas tempere crvena plava i zelena dace crnu, i kao kad projektujes svetlost na zid u preseku crvene plave i zelene bice bela svetlost, kako se rec ofarba kod tebe na koji od navedenih nacina ili neki treci? Kako ti je ofarbana RS skracenica od Republika Srbija s obzirom da su crvena i zelena prilicno iskljucive kao i par plava - zuta? Kako je ofarban pozdrav Yo! (plava + zuta)?
[ yellowday @ 22.08.2015. 12:03 ] @
@MajorFatal
Očekivanja jesu gadna stvar, moram priznati. Što se mala nije zaljubila tu ti ne mogu pomoći. Što se tiče ostalog, jedno je kada očekuješ odgovor na datu reč, a drugo je kada očekuješ praznih ruku. Kada bi čitao temu od početka možda bi ti došla na um ideja zašto se nisam predstavio onako kako si to očekivao, a što se tiče učešća na temama to sam već negde ranije spomenuo. Ostalo neka bude misterija.
Citat: MajorFatal:
Otkud znas da je pisljivo O, mozda od njega zavisi cela zagonetka, Frojd je obozavao omaske i pogreske?
a sta se isplati sta znam meni se isplatilo da saznam kako su tebi obojena slova i uopste mi ne smeta sto si se oko toga pomucio...:)
Sad mi je nešto sinulo, kad si već spomenuo, postoji jedna začkoljica u vezi ovog slova koju nisam spomenuo. Svojim pomalo nadmenim stavom nisi mi dao previše motivacije da ti to otkrijem.
Nego imam jos pitanja bez obecanja za izvodjenje bilo kakvog zakljucka: poznate su dve vrste mesanja boja kao na papiru kad pomesas tempere crvena plava i zelena dace crnu, i kao kad projektujes svetlost na zid u preseku crvene plave i zelene bice bela svetlost, kako se rec ofarba kod tebe na koji od navedenih nacina ili neki treci? Kako ti je ofarbana RS skracenica od Republika Srbija s obzirom da su crvena i zelena prilicno iskljucive kao i par plava - zuta? Kako je ofarban pozdrav Yo! (plava + zuta)?
Ako bih morao da biram, boje se mešaju na prvi način. To nije uvek pravilo, kod npr reči "strela" slovo r prelazi iz crvene u neku nijansu zelene, pod uticajem drugih boja. Što se tiče skraćenica i reči od dva slova, boje se ne menjaju već boja svakog slova stoji za sebe, što je slučaj i kod brojeva.
[ dusanboss @ 22.08.2015. 12:36 ] @
Da li samo slova i brojeve na papiru povezuješ sa bojim tj. vidiš u bojio ili i glasovo (izgovorenio ili zamšljeni) imaju boju ? Na primer zamisliš glas A ali bez da sebi u glavi prestaviš sliku slova već samo glas. Još bolje formulisano da li si vide reči u boji i pre nego što si naučio da pišeš.
[ yellowday @ 24.08.2015. 16:55 ] @
Pretpostavljam da su se boje javile kada sam naučio kako se reči zapisuju. Kada čujem glas A i vizuelizujem u mislima kako se piše, tada vidim boju, inače ne. Bilo bi jako zanimljivo kada bih konstantno video boje dok slušam sagovornika, ali nije tako. To je slučaj samo kod personalnih imenica, tj imena, geografskih pojmova i sl, ili kod apstraktnih imenica. Kada čujem reč lopta ne pomislim na određenu boju, kada čujem reč Francuska ili ekonomija, onda da. Dani u nedelji, meseci i godine takođe imaju boju 'po sluhu'.
[ MajorFatal @ 25.08.2015. 00:29 ] @
@MajorFatal
Što se tiče ostalog, jedno je kada očekuješ odgovor na datu reč, a drugo je kada očekuješ praznih ruku. Ostalo neka bude misterija.
Sad mi je nešto sinulo, kad si već spomenuo, postoji jedna začkoljica u vezi ovog slova koju nisam spomenuo. Svojim pomalo nadmenim stavom nisi mi dao previše motivacije da ti to otkrijem.
Na datu rec? Ne secam se da sam bilo sta obecao?
Pomalo nadmen stav? Bilo je: "Proveri svoju teoriju" i "Da vidimo sta imas Sherloce", "Ocekivao sam dublju analizu", "Nije se isplatilo da se mucim" zvucalo je kao prozivka ili sala, kad sam ti odgovorio salom ti se ljutis? Predstavio si neki fenomen, ali te mrzi da ga predstavis do kraja jer ne mozes da nadjes nijansu izmedju 256.000 boja koje se nude??? "Nek bude misterija", i "znam ali necu da kazem" je kao deca kad se raspravljaju i to me nece motivisati da postavim jos pitanja...
Fenomen je zanimljiv i simpatican i zato sam se raspitivao, a ti ako neces da razgovaras ok.
Ako zezas sve vreme, ok, ako ne, bio bi odlican ispitanik za psihologe bas zbog postojanja dva pisma na nasem jeziku, kod vecine sineastizasta verovatno to nije moguce...
Uzivaj
[ yellowday @ 04.09.2015. 22:11 ] @
@MajorFatal
Nažalost da, dešava se da se stavovi protumače drugačije, naročito na forumima. I u realnom životu me optužuju da stvari shvatam previše bukvalno. Doduše, kada se nađe dvoje takvih u raspravi, onda bude veselo. Ako sam te svojim stavom uvredio ovim putem se izvinjavam, znaj da mi to nije bila namera.
Bila su korisna tvoja pitanja, i zahvaljujem na tome. Ako se dobro sećam, mislim da sam odgovorio na svako. Ovo sa O mislim da nije ni bilo ni pitanje, no ajd da ne bude da krijem potencijalno korisne informacije - dvoumim se između tamno plave i bele, tamno plave jer liči na Q, a bele zbog 0. Često reči koje počinju sa O budu tamno plave, ali po pravilu kada su u sred reči budu bele boje. Više bih voleo da budu plave, više mi se dopada ta boja.
Citat: [url=/p3602634]
Predstavio si neki fenomen, ali te mrzi da ga predstavis do kraja jer ne mozes da nadjes nijansu izmedju 256.000 boja koje se nude??? "
Ovime si potcenio samu prirodu ovog fenomena. Ovo sam valjda već spomenuo ranije - svako slovo ima jedinstvenu boju. Ako treba da biram između 256.000 boja izbor je zapravo vrlo težak, a moguće je i da neću naći boju koju tražim, bar ne tačnu nijansu. To naravno ume da bude iritantno jer čak ni taj spektar boja nije dovoljan da pokažem šta zaista "vidim". Ipak, izdvojio sam vreme za to i nadam se da će zapravo nekom ovde koristiti.
Neki ljudi koji se bave proučavanjem ovog fenomena (Ameri pretpostavljam) su postavili jedan sajt za testiranje na više oblika sinestezije. Na taj način prikupljaju "šarene abecede" svojih ispitanika (i štošta drugo) i koriste to u svojim istraživanjima. Pošto sam odradio test imaju i moju, a kada budem imao više vremena mogu odraditi i ćirilicu i doprineti istraživanju na taj način.
U svakom slučaju doprineo si dinamici na ovoj temi, što je jako kul. Slodobno možeš postaviti još koje pitanje. Ako nemaš volje za to, ugodan dan želim.
[ Flo33 @ 05.09.2015. 21:49 ] @
Da li čitaš onda po zvuku, ili bojama? Odnosno da li pročitana reč ima zvučni ekvivalent ili vizuelni (obojeni?)
[ yellowday @ 07.09.2015. 08:30 ] @
@Flo33
Citat: Flo33: Da li čitaš onda po zvuku, ili bojama? Odnosno da li pročitana reč ima zvučni ekvivalent ili vizuelni (obojeni?)
Nisam siguran da li sam dobro razumeo tvoje pitanje. Kada vidim reč na papiru primećujem boju svakog slova, kada je čujem onda najčešće zapazim samo jednu boju, onu glavnu. Ovo za zvuk odnosi se samo na one reči koje imaju boju kada ih čujem, vlastite i apstraktne imenice i sl (što sam već ranije spomenuo). Kada čujem reč u razgovoru nemam vremena da razmišljam o svakom slovu, pa zato vidim samo jednu boju.
Sa druge strane, boje ovih pojedinih reči baziraju se po tome kako se pišu, odnosno kako mislim da se pišu. Tako npr. godinama je za mene ime Celine (Dion) bilo zelene boje, jer sam mislio da se piše Selin. Kada su "obične" reči u pitanju, one imaju boju kada ih zamislim u mislima, ali u razgovoru ne razmišljam kako se pišu, pa zbog toga ne vidim boju svake reči po zvuku. Drvo je ljubičasto, ali ja ne pomislim na ljubičastu boju kada čujem tu reč, već samo kada je vizuelizujem u mislima, odnosno vidim na papiru.
[ MajorFatal @ 09.09.2015. 22:33 ] @
@MajorFatal
Nažalost da, dešava se da se stavovi protumače drugačije, naročito na forumima. I u realnom životu me optužuju da stvari shvatam previše bukvalno. Doduše, kada se nađe dvoje takvih u raspravi, onda bude veselo. Ako sam te svojim stavom uvredio ovim putem se izvinjavam, znaj da mi to nije bila namera.
Ma kakva uvreda, ali jesi malo zadrt i sa prozivanjem, vec na pocetku teme te neko prozvao kao nemas ideja za novi nik pa sam pomislio da te poznaje... malo je nezahvalno kad pokusavas da razgovaras a ne znas da li sagovornik zeza, ali nema veze
Bila su korisna tvoja pitanja, i zahvaljujem na tome. Ako se dobro sećam, mislim da sam odgovorio na svako. Ovo sa O mislim da nije ni bilo ni pitanje, no ajd da ne bude da krijem potencijalno korisne informacije - dvoumim se između tamno plave i bele, tamno plave jer liči na Q, a bele zbog 0. Često reči koje počinju sa O budu tamno plave, ali po pravilu kada su u sred reči budu bele boje. Više bih voleo da budu plave, više mi se dopada ta boja.
Odgovorio si na svako pitanje i svaka cast za to, samo ne znam kome su bila korisna :)
Citat: [url=/p3602634]
Predstavio si neki fenomen, ali te mrzi da ga predstavis do kraja jer ne mozes da nadjes nijansu izmedju 256.000 boja koje se nude??? "
Ovime si potcenio samu prirodu ovog fenomena. Ovo sam valjda već spomenuo ranije - svako slovo ima jedinstvenu boju. Ako treba da biram između 256.000 boja izbor je zapravo vrlo težak, a moguće je i da neću naći boju koju tražim, bar ne tačnu nijansu. To naravno ume da bude iritantno jer čak ni taj spektar boja nije dovoljan da pokažem šta zaista "vidim". Ipak, izdvojio sam vreme za to i nadam se da će zapravo nekom ovde koristiti.
Nisam potcenio, namerno sam tako da te isprovociram da odgovoris... :)
Neki ljudi koji se bave proučavanjem ovog fenomena (Ameri pretpostavljam) su postavili jedan sajt za testiranje na više oblika sinestezije. Na taj način prikupljaju "šarene abecede" svojih ispitanika (i štošta drugo) i koriste to u svojim istraživanjima. Pošto sam odradio test imaju i moju, a kada budem imao više vremena mogu odraditi i ćirilicu i doprineti istraživanju na taj način.
Daj link sajta, i jos jednom preporuka za neke psiholoske forume kod nas, inzenjeri mozda imaju analiticki mozak ali nisu za svaku tematiku, psiholozi se mnogo duze i temeljnije verovatno bave ovakvim fenomenima
U svakom slučaju doprineo si dinamici na ovoj temi, što je jako kul. Slodobno možeš postaviti još koje pitanje. Ako nemaš volje za to, ugodan dan želim.
E bez tvoje pohvale ne bih pregurao dan :) nekako se poklopilo nemam ni ja vise inspiracije za pitanja. Jedino...
J3D1N0... D4 L1 M0235 D4 PR0c1T45 0V0? 4K0 M0235 K0JU 80JU 1M4JU R3C1? D4 L1 5U D0M1N4NTN1 8R0J3V1 1L1 5L0V4?
ostalo je jos i da navedes primere nekih jednacina sa pripadajucim bojama posto nema sansi da uklavirim kako neka boja moze da ti pomogne da budes uvereniji da li je resenje tacno ili ne...
[ yellowday @ 12.09.2015. 18:25 ] @
Na sajtu www.synesthete.org se nalazi sam test, ali ima drugih sajtova koji detaljnije opisuju sam fenomen, lako ih je naći preko pretrage. Što se tiče psiholoških foruma, nije me zanimala toliko sama dijagnoza već iskustva ljudi koji više mozgaju logički (u boji naravno). Šta ćeš, izgleda da ovde nema puno takvih, ili samo ne žele da učestvuju u temi. Što se uopšte tiče foruma ili bilo kakvih sajtova sa ovih prostora, u pretrazi gotovo ništa nisam našao o sinesteziji. Čini se da se ovde niko ne bavi time i da ljudi jednostavno nisu obavešteni o tome da tako nešto postoji.
J3D1N0... D4 L1 M0235 D4 PR0c1T45 0V0? 4K0 M0235 K0JU 80JU 1M4JU R3C1? D4 L1 5U D0M1N4NTN1 8R0J3V1 1L1 5L0V4?
Uf, vrlo iritantan tekst! Dominantniji su brojevi, i to je toliko neprirodno jer se ne poklapa sa bojom slova koje treba da stoji na određenom mestu. Osim slova O i I.
ostalo je jos i da navedes primere nekih jednacina sa pripadajucim bojama posto nema sansi da uklavirim kako neka boja moze da ti pomogne da budes uvereniji da li je resenje tacno ili ne...
Što se tiče formula, fizičar Ričard Fejnman je tvrdio da ima osećaj da po bojama odredi da li je neka jednačina ispravna ili ne. Da ja imam ovakva iskustva možda bih već bio na putu za Fieldsovu medalju (ne bih se bunio), ali šalu na stranu, ne znam kako to postiže. Za mene boje predstavljaju samo ulepšavanje matematike koja je sama po sebi već lepa, i zapravo jako uživam u tim bojama.
[ dusanboss @ 12.09.2015. 20:02 ] @
MajorFatal zašto imam osećaj da malo zezazš yellowday?
Yellowday nije tačno da ljudi ne znaju za sinteziju. meni je pojam poznat već godinama ne tvoj tip ,ali neki dugi tipovi. Izgleda da je tvoj tip sintezije jedan od najčešćih koliko sam informisan.
[ MajorFatal @ 13.09.2015. 07:12 ] @
Citat: dusanboss: MajorFatal zašto imam osećaj da malo zezazš yellowday?
Zato sto imas osecaje (trep, trep...)? Zato sto si tenkre? Evo ne znam.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|