[ anon70939 @ 25.07.2015. 16:08 ] @
Ne volim da posecujem lekare, izbegavam ih...

Ali sam nedavno radio krvnu sliku. I sad bih trebao kao da odem kod Interniste, Gastroenteorologa, Pulmologa i Endokrinologa. To mi doktorka opšte prakse sve prepisala. S tim što mi tada nije ovako drhtala ruka.
Ali gadi mi se pomisao da odem ujutru u 8 i čekam 5 sati da me prozovu, i tako danima kod jednog po jednog. A pre toga svejedno moram da zakazujem. S tim sto oni svima zakazu u 8h

Trigliceridi i holesterol su mi malo poviseni. Holesterol 6.2 (ref između 3.4 i 5.2) a trigliceridi 2.5 (ref izmedju 04. i 1.7)
Takodje gvozdje i kalcijum.
Ostalo, pa i šećer je sve u granicama normale.

Drhtanje ruku sam ranije pripisivao tome kad sam gladan.
Ali sada recimo, u ovom momentu i nisam gladan, i zabrinulo me što mi drhti samo desna ruka. Što nisu obe... Drhti i leva, ali baš mnogo manje.

Je l' to znači da ću da umrem uskoro? :) Neki šlog, infarkt i slično?

Pritom mi je povećano i nešto "AST", 44 a ref je 5-34
AKT 76, a ref je 5-55

CaC 2.64, ref 2.10-2.55
Fe-PI 35.9 11.6-31.3
[ anon142305 @ 25.07.2015. 16:18 ] @
Ne znam osobu koja voli da posecuje lekare.
Ni ti nisi izuzetak. A ni ja :)

Na osnovu simptoma, niko ti ovde nista ne moze reci.
A i da moze, otkud znas da bi to vazilo i za tebe?

Zato nateraj sebe i idi.
Cekanje i guzva znaju da smore, naoruzaj se novinama i internetom na mob.

Na netu lako mozes da nadjes sta znace skracenice u analizi krvi:

http://www.elitesecurity.org/t...-znace-dobijene-dijagnoze-krvi

ali njihovo tumacenje ipak prepusti doktoru.
[ anon70939 @ 25.07.2015. 17:22 ] @
moracu tako da uradim :)

Evo sad mi prestalo drhtanje.
Pojeo sam lubenicu u medjuvremenu :)
[ anon142305 @ 25.07.2015. 17:38 ] @
Ispravno!
Samo nikako, ali nikako nemoj po netu da trazis sta znace simptomi, naci ces nesto najgore, iako je najmanje verovatno.

Ako ti se to za drhtanje ucini ozbiljnim, nazovi hitnu pomoc i ispricaj im simptome.
Hoce da saslusaju i dace ti savet. Ne moras da ih zoves samo da bi dosli, mogu i preko telefona na nesto da ti ukazu.
Samo kratko i koncizno opisi svoje stanje (godine, hronicne bolesti...) i ispricaj kako se sad osecas.
Ako ce ti biti lakse, mozes i odmah da ih nazoves!

Sto se mene tice, a mislim da niko od moderatora nece imati nista protiv, ovu temu mozes da iskoristis da jadanje prilikom susreta sa bajnim zdravstvom u Srbiji.
To poruke bi izgledale nekako ovako:

Citat:
Evo me u domu zdravlja, cekam.

Citat:
Jos cekam.

Citat:
Neki ulaze preko veze.

Citat:
Pauza.

Citat:
Pauza od 30 zapravo traje 90 min.

Citat:
Pao je sistem.

Citat:
Rekli su mi da dodjem sutra.

Citat:
Danas sam poranio. Prepuna cekaonica baba i deda. Sad znam zasto su ujutru puni autobusi. A ja mislio da idu na pijacu.

Citat:
Cekam.

Citat:
Pauza.

Citat:
Konacno me prozivaju. Lekar nece da me slusa. Pocinjem da urlam i od nerviranja dobijam srcani.

Citat:
Vicem lekaru - Jesam li rekao da mi jeste nesto!?

[ anon70939 @ 25.07.2015. 18:32 ] @
I ja guglao i video da ili imam multiplesklerozu ili parkinsonovu bolest. U najblazem slucaju problem sa stitnom zlezdom. A TSH mi je 4. Valjda je do 5 u granicama normale :)

Na kraju je verovatno bila dehidriranost, jer se ne secam da sam pio vodu danas. Pa mi lubenče rešilo problem dok sam guglao :).
I ranije bi mi se tresle ruke kad bih bio gladan ili zedan, ali me sad zabrinulo jer sam prvi put primetio da je jedna ruka.

Moj problem je sto ne osecam glad i zedj, nego moram "napamet" da jedem i pijem.
Tek kad pocnem da se tresem onda pretpostavim da sam gladan ili zedan
[ cika dacha @ 25.07.2015. 18:54 ] @
prvo odes kod kiroprakticara, nadji nekog dobrog.
[ anon142305 @ 25.07.2015. 19:11 ] @
Buduci da sam na nekom sajtu nasao nase najpoznatije zastupnike pseudonauke
i da medju njima postoje i kiroprakticari, ne bih mogao da se saglasim sa prethodnim savetom.

Nisam lekar, ne razumem se u sve to, ali verujem nauci i zato je moj savet:
prvo kod izabranog lekara opste prakse, a onda ce on dalje da uputi sta i kako treba.
[ zorg @ 25.07.2015. 19:19 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ne volim da posecujem lekare, izbegavam ih...

Ali sam nedavno radio krvnu sliku. I sad bih trebao kao da odem kod Interniste, Gastroenteorologa, Pulmologa i Endokrinologa. To mi doktorka opšte prakse sve prepisala. S tim što mi tada nije ovako drhtala ruka.
Ali gadi mi se pomisao da odem ujutru u 8 i čekam 5 sati da me prozovu, i tako danima kod jednog po jednog. A pre toga svejedno moram da zakazujem. S tim sto oni svima zakazu u 8h

Trigliceridi i holesterol su mi malo poviseni. Holesterol 6.2 (ref između 3.4 i 5.2) a trigliceridi 2.5 (ref izmedju 04. i 1.7)
Takodje gvozdje i kalcijum.
Ostalo, pa i šećer je sve u granicama normale.

Drhtanje ruku sam ranije pripisivao tome kad sam gladan.
Ali sada recimo, u ovom momentu i nisam gladan, i zabrinulo me što mi drhti samo desna ruka. Što nisu obe... Drhti i leva, ali baš mnogo manje.

Je l' to znači da ću da umrem uskoro? :) Neki šlog, infarkt i slično?

Pritom mi je povećano i nešto "AST", 44 a ref je 5-34
AKT 76, a ref je 5-55

CaC 2.64, ref 2.10-2.55
Fe-PI 35.9 11.6-31.3

AST i ALT ukazuju na oštećenje jetre ali tvoje vrednosti su beznačajno povišene, idu i do hiljadu... Zbog kalcijuma uradi PTH nalaz (paratiroidni hormon). Zbog gvožđa bi se trebao malo zabrinuti ako stalno imaš tako povišene vrednosti. Za holesterol se ne sekiraj (pogotovo ako je HDL jak), ali trigliceridi su ti opasno visoki. Proveri i Insulin, a uradi i OGTT test, možda je u pitanju insulinska rezistencija... Koliko imaš godina? p.s. Nisam lekar.

Citat:
Velike količine gvožđa mogu u organizmu uzrokovati oštećenje crevnog trakta, povraćanje, dijareju, oštećenje jetre, abdominalne i bolove u zglobovima, gubitak telesne mase, zamor, osećaj žeđi i gladi, kancer, srčane poremećaje, artritis, osteoporozu, dijabetes i razne psihijatrijske poremećaje, cirozu jetre, prekomernu pigmentaciju kože, slabost organizma. Osobama sa povišenim nivoom gvožđa u organizmu je neophodna brza medicinska pažnja. Jetra je posebno osetljiva na prekomernu količinu gvožđa u organizmu obzirom da je to glavno mesto gde se skladišti gvožđe. Visak gvozdja se talozi i u mozgu i izaziva Alchakmerovu Parkinsonovu bolest. Visak zeljeza u vecini slučajeva je genetski.

Citat:
Organsko gvozdje i cink su slične strukture Visak gvozdja može biti manjak dragocenog cinka( i Cvitamina) i B komleks vitamina. Polusirovi stejkovi su krvavi i bogati gvozdjem koje organizam lako resorbuje potom talozi u jetri mozgu. Dobro vino jača telo i kao lek se preporucuje malokrvnim osobama.
Unositi vise cinka C vitamina i omega 3 nezasicene kiseline EPA preko ribe morskih plodova sa limunovim sokom umesto sircta. Sirce je bogato gvozdjem .

[ Shadowed @ 25.07.2015. 19:36 ] @
Citat:
IUOP_1:
Ne znam osobu koja voli da posecuje lekare.

Ako hoces, upoznacu te sa mojom babom :)
[ bachi @ 25.07.2015. 19:37 ] @
Citat:
IUOP_1:
Ispravno!
Samo nikako, ali nikako nemoj po netu da trazis sta znace simptomi, naci ces nesto najgore, iako je najmanje verovatno.

Ovo, na žalost potvrđujem iz ličnog iskustva. Hebo mi pas mater što sam to radio i onda istripuješ još žešće, psiha odradi svoje i p00kneš po zvečka.

Uvek, ali uvek završi tumorom, MSom, srčanom slabošću, plućnom hipertenzijom, i drugim smrtonosnim bolestima. :(
[ anon142305 @ 25.07.2015. 19:42 ] @
Citat:
Shadowed:
Ako hoces, upoznacu te sa mojom babom :)

A sa Silovickom i Zikom :)

Hteo sam da dodam nesto u smislu sem starijih ljudi, ali to mi bi otupilo ostricu iznetog stava,
a smatrao sam da pokretac teme treba da se pogura malo, a ne idi, kako hoces, tako nesto...
[ anon70939 @ 25.07.2015. 20:09 ] @
Nisam postavio pitanje ni na jednom medicinskom forumu, jer znam da se tamo uglavnom skupljaju pesimisticki hipohondri... Zato sam ovde postavio pitanje.

Al ajd kad sam vec zapoceo temu.

Ranije sam otvarao temu vezanu za test intolerancije.
Manje više nije mi bitna gojaznost koliko konstantni umor i iscrpljenost.
Spavam dovoljno, sigurno 6-8h dnevno i uglavnom i popodnevna dremka. Popodnevna dremka ne zato što je volim, nego bukvalno se onesvestim kad dođem sa posla. Dok god ne uđem u stan super mi je, mogu da budem aktivan ceo dan, ali čim uđem u stan, ručam, gotov sam...
Jedno vreme sam krivio stan :). Kao stvoren je za dremanje... Pa sam bio siguran da su u pitanju podzemne vode pošto sam u prizemlju, i na kraju sam krivio zle sile i hteo da zovem sveštenike da osveštaju stan.
Ne mogu da opišem koliko mi je teško da ostanem budan, i koliko se borim sa snom... posle toga ništa, budan sam i do 3 ujutru bez problema...

Počeli da mi se pojavljuju ogromni podočnjaci... Preterano se brzo i zadišem, srce samo što ne iskoči. Recimo da dah ne mogu da zadržim više od 30 sec...

I ja odlučio da odradim test intolerancije na hranu, i čuo da kod nas u higijenskom zavodu to može da se uradi i zapucao dole...
Naiđem na neku finu doktorku, koja mi objasni isto ono što ste vi ovde u toj temi koju sam otvorio... Da to što rade te firmice za 3000 din, to je na osnovu krvne grupe i da to nema baš nekog smisla.
Da ako hoću pravi test, da moram da platim (zaboravio sam tačno cifru) preko 100E. I tada se to nešto radi i dobijem spisak.

Ali me odgovorila od toga, nego za tu moju iscrpljenost da uradim prvo osnovne testove. pa da se vratim kod nje pa da vidimo dalje šta i kako.
Za nju nisu potrebni nikakvi uputi, nema nikakve gužve i oduševio sam se... Ali kad mi je ispisala šta treba da uradim, i kad sam otišao kod moje doktorke, pa saznao da se za TSH i neke vitamine čeka po mesec-dva... smorio sam se...
Nekako naterao sebe i uradio rezultate.

To su ovi. rezultati. Vitamin D nisam radio, jer sam morao kod privatnika, a nisam trenutno u mogućnosti.

[ Svarog @ 25.07.2015. 20:18 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Zvekni par vinjaka pa ako drhtanje ruku prestane znaci da si alkoholicar. :D
[ anon70939 @ 25.07.2015. 20:26 ] @
hahah to je to :)

Još zaboravih, nisam mator, 82. godište sam :).

Nisam ni debeo, osim što imam ogroman stomak :). To mi je genetski, ali sala skoro da nemam.
Bio sam na nekom merenjeu, i imam visok procenat misica. Lik koji mi je to merio se iznenadio s obzirom da zna da nisam preterano aktivan. Rekao mi je da imam "dimenzije" kao neki amaterski sportista, odnosno neko ko trenira svaki dan. Ali ga je zavarao oblik mog stomaka :D
[ Tyler Durden @ 25.07.2015. 20:38 ] @
IUOP_1 ti je dao nekoliko vrlo pametnih savjeta, i to je najviše što možeš da očekuješ od interneta. Ja ću ti samo reći da je najbolje da uradiš kako ti je rekao.
[ Braksi @ 25.07.2015. 20:43 ] @
Coyote i povedi Pericu da piski.
[ biciklista @ 25.07.2015. 21:16 ] @
Citat:
IUOP_1:
:)

Ovo sve što si napisao je živa istina, a da li je smešno, ne znam.

Citat:
CoyoteKG:Počeli da mi se pojavljuju ogromni podočnjaci... Preterano se brzo i zadišem, srce samo što ne iskoči. Recimo da dah ne mogu da zadržim više od 30 sec...

Imamo neke slične simptome. Koliko paklica goriš dnevno?
[ Lacika.1991 @ 25.07.2015. 21:59 ] @
da ja tebi ovako kažem :D prodaj svu imovinu što imaš :D idi na put oko sveta,,radi sve što si oduvek želeo :D i kad shvatiš da nećeš da umreš..i onda kad shvatiš da si spiskao sve što si godinama gradio..biće ti bolje :D ili će te zveknuti infarkt i onda će svi simptomi života da prestanu :D

šalim se naravno :D nema druge osim da se stručno lice tj specijalista izjasni :D
[ anon70939 @ 25.07.2015. 23:07 ] @
Nisam u zivotu povukao dim duvana... Cigaretu nikad nisam zapalio...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 26.07.2015. u 00:19 GMT+1]
[ Braksi @ 25.07.2015. 23:53 ] @
eto a posle kazu pusenje ubija !
[ gilopile @ 26.07.2015. 03:15 ] @
...
Samo da mi tema `udje` u profil, da je ne trazim posle :D

Po podne cu da procitam....hehehe
Laku noc!

P.S. Je je, ima i toga, da da :)
[ biciklista @ 26.07.2015. 09:57 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Nisam u zivotu povukao dim duvana... Cigaretu nikad nisam zapalio...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 26.07.2015. u 00:19 GMT+1]

Moja pretpostavka je bila da ako se brzo zadišeš, ne bi bilo loše da smanjiš duvan, ali očigledno je bila pogrešna. A što se podočnjaka tiče, pa potrudi se da izbaciš popodnevnu dremku, a i odlazak na spavanje u 2, 3, 4 ujutru.
[ anon142305 @ 26.07.2015. 10:01 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ranije sam otvarao temu vezanu za test intolerancije.

Secam se te teme.
Spadas u one koji bi pre isli ka alternativnim metodama?
Ako je tako, to je tvoj izbor. I posledice.

Citat:
biciklista:
Ovo sve što si napisao je živa istina, a da li je smešno, ne znam.

Pa mozda i nije.
Ali kad je vec dugo tako, a gradjani ne pokazuju zelju da se to promeni, sta preostaje nego da se sprdas?
[ biciklista @ 26.07.2015. 10:42 ] @
I to što kažeš, imam dva primera, pa sam zato tako i reagovao. Prvi: otišao sam ujutru kod lekara, negde oko 7.30, a u 12.00 sam uzeo knjižicu i vratio se nazad jer sam morao na posao. Drugi: sestra je prihvatila moju knjižicu tek pošto mi je izmerila povišenu temperaturu(a ja jedva stajao na nogama), jer nisam došao u terminu kada radi moj izabrani lekar. U stvari, imam i treći, ali me mrzi da pišem.
[ anon142305 @ 26.07.2015. 10:50 ] @
Moj DZ je mali, pa nemam takva iskustva za lekara opste prakse, ali imam za specijaliste, dva-tri slucaja u zadnjih godinu dana.
[ cika dacha @ 26.07.2015. 11:18 ] @
Coyote@ Hajde opisi sta i kad jedes i sta i kad pijes tokom dana, Ali Iskreno. Svoje fizicke aktivnosti itd. Znas kako kazu "zdravlje na usta ulazi"

ono sto sam napisao za kiroprakticara nisam se uopste salio, posto idem jednom u 6 meseci kod jednog u NS na masaze i lomljenje kostiju, i dosta ljudi dodje na tretman jer mu drhti ruka, noga itd. Koliko sam skontao neki zivci se prikljeste itd. To ti nije skupo a ne moze da steti. Samo nadji dobrog majstora.
[ anon70939 @ 26.07.2015. 12:10 ] @
Ma ovo sam drhtao jer mi je pao šećer ili sam dehidrirao... Ne drhtim često.
Odnosno druhte mi ruke, ali mi se čini da je to od momenta kada sam imao bliski kontakt sa strujom, pre 15 godina....

Ishrana i aktivnost mi nisu baš na zavidnom nivou :) Sad ćeš da me iskritikuješ, kao što svi i rade...

Ne treniram ništa. Često sam za računarom. U principu jedina aktivnost mi je što sa suprugom prošetamo neki krug od desetak kilometara, jednom do dva puta nedeljno i to je to...

Vodu skoro da ne pijem. Znam da moram :). Trudim se u poslednje vreme, pa popijem bar litar dnevno. Koka kolu sam do pre tačno 6 godina (danas mi godišnjica braka :)) pio dva litra dnevno. Žena mi uskratila to zadovoljstvo, pa sada imam pravo na jednu limenku u 2-3 dana. Doduše i ne pije mi se više.

Ishrana... kuva često, ali recimo, odem na posao, zablesim se tamo, ne doručkujem ništa, ne popijem ni čašu vode, jedino 2 kafe, jer se zablesim uz neke izveštaje... ni ne setim se iskreno da pijem vodu. Ni ne doručkujem jer nisam gladan.
Pa kad dođem kući oko 17h, tada jedem nešto kuvano, ali se razvalim... I u principu možda još nešto sitno pojedem uveče, ali često se desi i da ne pojedem ništa. Možda neke grickalice i slično...
Svodi mi se ishrana na jednom dnevno. Mada se trudim u poslednje vreme i da to malo korigujem.
Kao što rekoh u nekom od prvih postova. Problem mi je što ne osećam glad i žeđ, pa i nemam neki nagon da češće pijem i jedem pa se ni ne setim da to uradim više puta dnevno...
[ branko tod @ 26.07.2015. 12:57 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Još zaboravih, nisam mator, 82. godište sam .
Nisam ni debeo, osim što imam ogroman stomak . To mi je genetski, ali sala skoro da nemam.

Genetski stomak he, he, he.. Šta sve neće da izmisle ...
Mator si dovoljno da počnu da se manifestuju potencijalne hronične bolesti koje će pod staros
da ti zagočavaju život. Napuni dve flaše od 1,5 l vodom, i neka ti je to zadatak da popiješ u toku
dana. Pogotovo po ovakvom vremenu. Analize nisu za nekoga ko ima 33 godine, Ali nije to nešto
što ne može da se lako popravi. Možda malo bicikla ne bi bilo loše. A možda malo da porazovaraš
i sa bivšom predsenicom Parlamenta (). I kod lekara pod obavezno, beš alternative! TSH se radi
za 700 din u privatnoj lababoratoriji za dan dva.
Ja se non stop družim sa lekarima i nemam tako loša iskustva sa njima. Većina su ok ljudi i vole
svoj posao. Najbolje iskustvo mi je kada sam napisao meil čuvenom profesoru i akademiku u 8 uveče,
a ujutro u 10 me je pozvao njegov asistent i zakazao mi pregled za sledeći dan ujutro.
[ cika dacha @ 26.07.2015. 13:42 ] @
CoyoteKG@
Hajde lepo da mi svi zajedno tebi sastavimo spisak
kako da poboljsas svoje zdravlje i zivot,
pa ti se samo 3 nedelje pridrzavas onog sto ti posavetujemo.
Eto da to bude neka vrsta javnog testa za tvoje bolje sutra.
Moze?
[ Braksi @ 26.07.2015. 14:29 ] @
javlja se sin ocu iz Amerike i pita ga tata: jel jos pusis i pijes sine ? Da tata, kaze sin. E pa sine to nije dobro po zivot. E pa tata ni zivot u Srbiji nije dobar po zivot...
[ branko tod @ 26.07.2015. 16:29 ] @
Citat:
cika dacha:
CoyoteKG@
Hajde lepo da mi svi zajedno tebi sastavimo spisak
kako da poboljsas svoje zdravlje i zivot,
pa ti se samo 3 nedelje pridrzavas onog sto ti posavetujemo.
Eto da to bude neka vrsta javnog testa za tvoje bolje sutra.
Moze?

Dačo, napravi ti meni neki spisak za poboljšanje zdravlja. Pa da se svi pridržavate
petnaestak dana toga, pa da vidimo da li će da mi bude bolje
[ dusanboss @ 26.07.2015. 18:13 ] @
Ja sam ranije imao maltene svakodnevno drhtanje desne ruke. Sad sve redje i redje. Naravno za to vreme držao sam nešto u ruci

Izvinjavam se ako je žala neukusna naziv teme me je odmah asocirao na to
Sada ozbiljno i ja sam imao problema sa drhtanjem ruku doduže obe, mislim da je kod meni bio slučaj sa niskim šećerom u tom trenutku pošto sam oseća i malaksalost,blagu vrtoglavicu. Nisu bili neki česti i izraženi simptomo tako da nisam prekontrolisao.
[ cika dacha @ 26.07.2015. 18:26 ] @
branko tod@ reci sta te muci, i odgovori na pitanja koja sam i Coyotu postavio.
[ Lacika.1991 @ 26.07.2015. 18:56 ] @
Citat:
dusanboss:
Ja sam ranije imao maltene svakodnevno drhtanje desne ruke. Sad sve redje i redje. Naravno za to vreme držao sam nešto u ruci :)

Izvinjavam se ako je žala neukusna naziv teme me je odmah asocirao na to :)
Sada ozbiljno i ja sam imao problema sa drhtanjem ruku doduže obe, mislim da je kod meni bio slučaj sa niskim šećerom u tom trenutku pošto sam oseća i malaksalost,blagu vrtoglavicu. Nisu bili neki česti i izraženi simptomo tako da nisam prekontrolisao.

zvekneš dobar džok i eto..drhtavica kao dimom odnešena :D
[ niki212 @ 26.07.2015. 20:12 ] @
Citat:
dusanboss:
Ja sam ranije imao maltene svakodnevno drhtanje desne ruke. Sad sve redje i redje..

Jel si zato počo da trošiš duducku
[ dusanboss @ 26.07.2015. 21:33 ] @
Citat:
Lacika.1991:

zvekneš dobar džok i eto..drhtavica kao dimom odnešena :D

Nije tako jednostavno ne prija mi već godinama.

[ dusanboss @ 26.07.2015. 21:34 ] @
Citat:
niki212:

Jel si zato počo da trošiš duducku

Malo preciznije ?
[ ssi @ 27.07.2015. 09:48 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Odnosno druhte mi ruke, ali mi se čini da je to od momenta kada sam imao bliski kontakt sa strujom, pre 15 godina....

Ishrana i aktivnost mi nisu baš na zavidnom nivou :) Sad ćeš da me iskritikuješ, kao što svi i rade...

Ne treniram ništa. Često sam za računarom. U principu jedina aktivnost mi je što sa suprugom prošetamo neki krug od desetak kilometara, jednom do dva puta nedeljno i to je to...

Vodu skoro da ne pijem. Znam da moram :). Trudim se u poslednje vreme, pa popijem bar litar dnevno. Koka kolu sam do pre tačno 6 godina (danas mi godišnjica braka :)) pio dva litra dnevno. Žena mi uskratila to zadovoljstvo, pa sada imam pravo na jednu limenku u 2-3 dana. Doduše i ne pije mi se više.

Ishrana... kuva često, ali recimo, odem na posao, zablesim se tamo, ne doručkujem ništa, ne popijem ni čašu vode, jedino 2 kafe, jer se zablesim uz neke izveštaje... ni ne setim se iskreno da pijem vodu. Ni ne doručkujem jer nisam gladan.
Pa kad dođem kući oko 17h, tada jedem nešto kuvano, ali se razvalim... I u principu možda još nešto sitno pojedem uveče, ali često se desi i da ne pojedem ništa. Možda neke grickalice i slično...
Svodi mi se ishrana na jednom dnevno. Mada se trudim u poslednje vreme i da to malo korigujem.
Kao što rekoh u nekom od prvih postova. Problem mi je što ne osećam glad i žeđ, pa i nemam neki nagon da češće pijem i jedem pa se ni ne setim da to uradim više puta dnevno...

Licis na mene, dok sam ziveo starim nacinom zivota.

Bez fizickih aktivnosti, gazirani sokovi, malo kretanja, odlazak na spavanje daleko posle ponoci.

Ovo sa kokakolom nisi smeo da radis, takva kolicina moze da osteti jetru. Video sam kod kolege. Covek otisao kod lekara i rece mu lekarka, da mora odmah da prestane sa alkoholom (!?!?).

Prvo: resi ishranu.

Ujutro, normalan dorucak 2-3 sendvica
Rucak, normalan ili kasni (sa nekom uzinom)
Nosi voce na posao i tu i tamo jedi.

Drugo: resi odlazak na spavanje. Ponoc ili 01.00 najkasnije.

Trece:
Posle posla teretana, za pocetak 2x nedeljno, pa polako predji na 3x. Ne neces se "nabildovati" - to ne moze bez hemije.

Batali grickalice.

Moguce je da si pod stresom, a da ni ne znas. To zna da izazove jako, jako cudne simptome.
Zujanje u usima, cudne glavobolje, periodicno drhtanje misica,trnce u ekstremitetima, zadihanost, lupanje srca, cudan nacin disanja,
osecaj "nisam tu", vrtoglavice koje nekako nisu stvarne (cudno), i.... jos mnooooogo toga.

To sam doziveo. Tripovao sam da imam.... razne bolesti. Tako da kada kazete hipohondrija... to nije sala. To je gadna stvar, jer pojacava ove gore navedene
simptome. To deluje zastrasjuce, pogotovo ako se jos umesa "dr. Google".

Na primer pojavi se glavobolja, koju izazovu napeti misici vrata. Lek ? Fizicko vezbanje (teretana). Jak tempo sa vecim tezinama, zna da "popravi" to. Tj. promeni
hemiju celog tela i uravnotezi je.

Naravno, proveri sa lekarom. Pravim, ni slucajno nemoj da konsultujes "dr. Google".

[Ovu poruku je menjao ssi dana 27.07.2015. u 11:03 GMT+1]
[ DaliborP @ 27.07.2015. 10:24 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Nisam kompetentan kao ni ostali ovde da kaze sta je uzrok problema, ali mogu reci da ti je zivotni stil jako los i svakako da ce bilo kakva promena biti dobra.

Zdravija i redovna ishrana(posebno dorucak), 2 litre vode dnevno i redovne fizicke aktivnosti ce ti sigurno pomoci. Smrsaj malo, niko nema genetski stomak u tridesetim :)

Ja sam svoj zivotni stil isto promenio pre jedno 10 godina, i mnogo se bolje osecam. Mada iskreno nisam ni imao nekih problema, ali svakako sam osetio promene na bolje, pogotovo kad se radi o ishrani.

Nisi penzioner da se ponekad setas, imas 30+ godina i trebalo bi da si u najboljoj zivotnoj formi, prihvati se nekog sporta bar 3 puta nedeljno. Ne bi preporucio teretanu, ali neku jacu fizicku aktivnost sigurno. Oznoji se posteno, ostani bez daha, da osetis da si ziv :)
[ ssi @ 27.07.2015. 11:33 ] @
Nisam rekao, ali teretanu sam preporucio zbog efikasnosti u jedinici vremena. Bar je takav moj osecaj.
[ DaliborP @ 27.07.2015. 11:42 ] @
Ne kazem ja da je teretana losa, ali ne moze covek da potrci u njoj normalno niti da se zabavi kao sto moze na nekom sportu. Moze biti prilicno dosadna nekom ko nije navikao da radi fizicke aktivnosti sam.
[ anon70939 @ 27.07.2015. 12:04 ] @
Da menjam način života, još uvek sam previše lenj za to... Potrudiću se nekako :)

Evo od jutros popio čašu kafe, vodu nisam ni pio, i pojeo kesicu nekog keksa... Umesto da sam otišao kod lekara :/.
Bilo je razmišljanje "samo da završim još ova dva laptopa, ljudi idu večeras na odmor, mogu i sutra kod lekara". I tako radim već mesec dana.

Što se tiče aktivnosti, nisam baš toliko neaktivan, ali ipak je to puno manje nego pre 5 godina.
U teretanu sam ranije redovno išao, ali mi se sad ne ide.
Trčanje mi je prilično dosadno, ali zato vozim bicikl čak i po ovim vrućinama. Auto sam izbacio iz upotrebe.
Pređem dnevno petnaestak km biciklom. To nije rekreativna, nego funkcionalna vožnja, odnosno kako što brže stići od tačke A do tačke B. I pritom se ne umorim ni malo, mogao bih još toliko...
Prošle godine sam sa prijateljem pravio ture po 30-40km i prilično mi je lepo bilo. Ove godine on ne može zbog posla da digne glavu pa se ne vozimo.

Kad sam pomenuo šetnju, nije to ni malo penzionerska šetnja. Nego 10-15km odjednom.

Ta drhtavica zbog koje sam započeo temu, je sigurno bila zbog toga što sam dehidrirao.
Ceo dan bio na vrućini, nisam popio ni čašu vode. Samo kafu
Nisam osetio žeđ, ali eto kad sam stigao kući i pojeo lubenicu, smirila mi se ruka. Da su se tresle obe ruke ne bih se zabrinuo, više me zabrinulo što je samo desna.
[ ssi @ 27.07.2015. 12:54 ] @
Koliko kafe pijes dnevno ? Da smanjis malo na 0 ? Jer kafa je diuretik - ubrzava izbacivanje vode, uz to iritira nervni sistem, pogotovo ako si pod stresom.

Inace oni "simptomi" koje sam ja naveo kao rezultat stresa, jesu cesto tj. uglavnom jednostrani.

Opet, ja nisam lekar, samo govorim o svojim iskustvima (bio sam kod lekara i sazanao da imam problem sa stresom, posle testova)

[Ovu poruku je menjao ssi dana 27.07.2015. u 14:09 GMT+1]
[ Lacika.1991 @ 27.07.2015. 13:27 ] @
čoveče ja pijem 8 šolja kafe dnevno..ponekad i preko 8..i to one milfordove za čaj one velike :D za sad mi ne smeta..al kad ostarim malo mogu zamisliti šta će biti :D
[ Sceka @ 27.07.2015. 13:33 ] @
Sto se kafe tice... da li se secate (oni stariji se sigurno secaju) da se nekada kafa u kafanama donosila sa obaveznom casom vode. Samo zato sto kafa "dehidrira" organizam (da ne ulazim u detalje, moze se naci na Netu tacno kako i zbog cega je tako). U vecini kafana se dobijala ona mala tacnica sa dzezvom, soljom i casom od jedan deci vode, nekada i po negde i ratluk sa cackalicom ali bas redje. I bile su male soljice, ne solje nego soljice. Onda je pocelo "pomodarstvo" da se pije iz solja od dva deci ili vecim od toga (i opet, da ne ulazim u to zasto je to pocelo a nastavilo se do danas...). Sto je najgore, samo je kolicina preomenjena/povecana a sama tekucina je ostala ista - turska kafa, sad zvana domaca, kuvana...

Sto se kafe tice... malocas (kakva slucajnost!) je moj prijatelj Sloba Markovic na FB objavio status koji cu preneti, izvinjavam se radi duzine ali je koristan a provereno i ranije kod mnogih drugova lekara i farmaceuta...

Citat:
Pre 15-20 godina imao sam priliku da sviram na jednoj zabavi, koja je usledila posle svetskog kongresa patologa - forenzičara, održanom u "Sava Centru". ljudi tražili bend da se izigraju posle kongresa...Mi odsvirali tri seta po 45 minuta, ljudi bili prezadovoljni, lepo platili, i pozvali nas da sednemo sa njima za dugačak sto. Ja seo preko puta jedne Francuskinje, sudskog patologa, i kada me pitala šta ću da popijem, ja rekoh "Espresso", pošto mi se spavalo, a morao sam da završim neki aranžman, ona pita: "Pa zar vi ne pijete onu vašu "Tursku" kafu, ja kažem uglavnom, mada mi se sada pije espresso....Ona mi ispriča priču da ju je pre 15-ak dana zvao istražni sudija, da izvrši autopsiju jedne naše sunarodnice, koja je nađena mrtva u svom stanu, u Marseju, a spoljnih tragova nasilne smrti nema, a žena mlada, manje od 40 godina...Žena uradila autopsiju, i konstatovala da je naša mlada žena umrla od moždanog udara, ali mi je napomenula da je u njenom debelom crevu našla tzv "soc" od turske kafe, koji je bio star preko 10 godina, i zaglavio se na "lamelama" debelog creva. Rekla mi je i da je taj "soc" nerastvoriv, da se zabija u lamele creva, i da izaziva tzv "Divertikule" a izaziva i rak bešike, teška oboljenja bubrega, itd itd, tako da ja od tada skoro uvek pijem Nes ili espresso, koji je mnogo manje štetan, jer prolazi kroz filter, a reče mi da je najzdravija kafa tzv "Filter-kafa" jer ni jedna sitna čestica kroz filter ne može da prođe. Takođe mi reče da je ta "naša" kafa skoro uvek prepržena, tamna, i suviše sitno mlevena, kao i da zbog toga što je prepržena sadrži kancerogene, otrovne materije, i da uopšte nije dobra za zdravlje...Elem, ja od tada počeo da proređujem tursku kafu, i sada pijem ujutro filter kafu, a preko dana espresso ili "Nes" jer se te granule potpuno rastvaraju u vodi i ne ostavljaju nikakav "soc", ni talog kao što ćete primetiti. Izvinjavam na dugom postu, ali je to po malo i upozorenje...Eto...

Ja sam bio "zakleti kafedzija" par desetina godina, svaki dan je pocinjao sa najvecom mogucom soljom i veoma jakom kafom. Dok sam radio u Studiju u Zamunu sekretarica je imala "zadatak" da cim bude pri kraju kafa u mojoj solji stavi dzezvu za novu... i tako godinama. Zadnjih nekoliko godina ne pijem kafu skoro uopste. A kad pijem (samo van kuce, kod kuce jok) onda narucim uglavnom "hladan nes nemucen sa ledom unutra i bez slamcica" i redje "produzeni espreso sa 'ladnim mlekom i voda sa dosta leda".

Jos jednom se izvinjavam na duzini posta, ali mozda nekome bude korisno ili bar zanimljivo.

Pozdrav!
[ Lacika.1991 @ 27.07.2015. 13:36 ] @
e da nisam pročitao ovo ne bi verovao :D
[ Count Zero @ 27.07.2015. 14:11 ] @
"Nikada ne podcenjujte benefite drhtave desnice." (Plinije stariji)
[ cika dacha @ 27.07.2015. 17:42 ] @
Covece Coyote pa zasto radis protiv sebe ?!? Lenj si za svoje zdravlje?!? Alooooooooo
[ anon70939 @ 27.07.2015. 17:51 ] @
Valjda je svako lenj dok jednog dana ga bolest ne natera da se dovede u red... a tada verovatno bude kasno da bi bilo bez posledica.

Sto se tice kafe, nisam je pio nikada do pre 5 godina, kada me kolega iz kancelarije navukao :).
Od tada svakodnevno popijem bar po 2 slatke, nemucene nes kafe... Crnu domacu ne pijem.

Ako ne popijem kafu neki cudan osecaj mi je u glavi, pa cak mogu da ga nazovem i bolom... Nije trip, vise puta mi se desilo da me boli glava, a da pojma nemam zasto, i onda se setim da nisam popio kafu.
Dačo, obećavam da idem u sredu :). Taman imam neke usputne obaveze da završim u tom delu grada, pa ću usput svratiti naoružan strpljenjem i sa punom baterijom na telefonu :)
[ cika dacha @ 27.07.2015. 18:52 ] @
kafu zameni zelenim cajem. Vodu da pijes 1,5l svaki dan!!! glava te boli jer si zedan i mozda ne naspavan!

sutra ovde da okacis slike prazne flase vode. i praznu solju caja :-) Lepo i iskreno te savetujem.
[ branko tod @ 27.07.2015. 21:14 ] @
Čika Dača sigurno zna, nije džabe čika!

A sada bez šale: pričam pre desetak godina sa jednim original seljakom,
ali visprenim čovekom
ja - muči me nešto pritisak
on - imam siguran lek za tvoj problem
ja - ( upecan ) kakakav, kazuj
on - popiješ ujutro dve ljute rakije i najedeš se kiselog kupusa ...
ja - ala ti je lek, to je sve baš super za pritisak
on - čekni malo, kada uzmeš lek od malopre, motiku u ruke pa kopaš sve dok
ti gaće ne budu skroz mokre i tako tri nedelje i nema pritiska
[ zica49 @ 27.07.2015. 21:42 ] @
@CoyoteKG
Dvije do tri kafe na dan nisu uopste problem.
Problem je sto ne uzimas vodu i to katastrofalan,takvim nacinom zivota krv postane gusca,nivo elektrolita kalija,kalcija,zeljeza i i ostalog postaje visi bas kako ti nalazi krvne slike pokazuju.Svasta ti nesto poviseno.
Simptoma vezano za ta cudesa moze biti milion,tebi igra ruka i to najvjerovatje ona koja ima jace misice.
Tijelo je kao spuzva i treba konstantno unositi tecnost,ne moze se unijeti viska jer ono to perfektno dok je zdravo rjesava.
Pamet u glavu ovog trenutka mozes uciniti najvise za sebe da ustanes i popijes casu vode i da ujutro cim progledas popijes dvije.Natjeraj se.10-15 od 2 dcl u toku dana,u ovo ljetno vrijeme.
Doktor svakako ali prvo neuropsihijatar jer kako kazes ne osjecas glad i zedj koji su fundamentalni,reci mu to.Reci mu da ne uzimas tekucinu..
[ valerijan @ 27.07.2015. 21:45 ] @
Citat:
gilopile:...Samo da mi tema `udje` u profil, da je ne trazim posle :D Popodne cu da procitam....hehehe. Laku noc! P.S. Je je, ima i toga, da da :)

Kad pročitaš, ako te ne mrzi, prepričaj u dve/tri reči ;)

A u međuVremenu...hoće kod dešnjaka da zadrhti desnica a kod levorukih levica kad se opamete posle brzopletog glasanja..

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 27.07.2015. u 23:21 GMT+1]
[ branko tod @ 28.07.2015. 05:46 ] @
Citat:
Sceka:
ali mi je napomenula da je u njenom debelom crevu našla tzv "soc" od turske kafe, koji je bio star preko 10 godina, i zaglavio se na "lamelama" debelog creva. Rekla mi je i da je taj "soc" nerastvoriv, da se zabija u lamele creva,

Pozdrav!

Preteraste ga i ti i Sloba ( koga i ja znam iz nekih davnih vremena ), a i ta doktorka ako je to uopšte i rekla.
Da li si čuo za kolonoskopiju i da li si video snimak debelog creva za vreme kolonoskopije. Crevo MORA da
bude potpuno čisto da bi se odradio pregled. Da je tako ne bi crevce izgledalo ovako.

https://www.youtube.com/watch?v=ewCIqAAJGPg
[ anon70939 @ 28.07.2015. 11:41 ] @
Citat:
IUOP_1:
ovu temu mozes da iskoristis da jadanje prilikom susreta sa bajnim zdravstvom u Srbiji.
To poruke bi izgledale nekako ovako:
:)

Pa ajd da pocnem. :)
Bio u Klinickom centru, javio se na glavni salter, neka napucana riba drnda po telefonu.
Pitam je gde treba da idem, pogledala me kao ludaka, prevrnula ocima i nastavila da bulji u telefon.
Onda sam dreknuo i udario dlanom o pult, pa mi je objasnila.
A taman sam bio naoruzan strpljenjem do tog momenta...

Evo sad nasao tu neku ATD zgradu, i cekam kod pulmologa.
Bilo bez guzve, ali samo sto je problem sto treba da snimim pluca, a tehnicarka skita negde...

Elem, dosla je. Cekao sam samo 20 minuta.
Posle jos toliko cekao za spirometriju jer se druga tehnicarka isto setkala.
Cela zgrada prazna, samo ja od pacijenata i jedno 20 zdravstvenih radnika po onim njihovim sobama za odmor.
Pa kad jedan vidi da neko ceka, onda vikne na sav glas "SPIROMETRIJA", i tako iz neke pete sobe izadje nadrndana sestra koja na zalost mora da radi svoj posao. Vratim se kod doktorke i kaze da je sve u redu sa plucima i napise mi uput za internistu.

Elem, pitam gde su gastroenteorolog i endokrinolog, da idem dalje, posto mi je ona napucana sa pocetka price rekla da su svi u toj zgradi, na kraju ispalo da nije tako, nego da moram kod nje da se vratim da je to ipak u glavnoj zgradi...

Odem na salter gastroenteorologije zakazu mi tek za 24.8.2015. Do tada mozda i umrem :)
Odem na salter endokrinologije, tu mi ni ne zakazu, nego mi daju broj telefona da pozovem da pitam za termin kada ce tek da bude zakazano :)
Izmedju ostalog, starija teta koja mi je to rekla je pusila na svom radnom mestu u ustanovi koja bi trebalo da bude olicenje zdravlja i higikene... Pa sam je zamolio za jednu fotku. Pokusala da se skloni pa sam morao brzo da slikam, nisam ukljucio blic pa je malo mutnjikava.
[ bachi @ 28.07.2015. 12:48 ] @
Meni u maju zakazali gastroenterologa u KCS za 28. septembar...
[ anon70939 @ 28.07.2015. 12:53 ] @
Evo došao kući, pa i da okačim fotke ove gospođe koju sam zamolio da je fotkam za EMZ

I sada bih rado poslao ove fotke na pravu adresu, ali nisam dovoljno maštovit, gde bi bilo najbolje...
Jer njenog direktora tu definitivno zabole patka za to što rade... pa bih voleo da i njega malo zaboli, jer nije ova žena kriva što puši na radnom mestu, nego on što joj je to omogućio i dozvolio.

Prošle nedelje žena dok je sekla lubenicu, posekla prst, pa sam je vodio u hitnu na ušivanje. Ušao tamo, njih dvojica sede u onim fluorescentnim odelima u hodniku i puše.
Pošalju nas u klinički centar, odem tamo, kad i tamo na glavnom šalteru (onaj od malopre gde je ona "napucana riba sa mobilnim") tu neki lik isto puši, pije kafu i gleda utakmicu.
Pomislio sam da je vikend pa su zato tako bahati, ali evo ova gospođa u sred bela dana... Pa sam odlučio da je ovekovečim.

I tako... danas ništa nisam uradio :)
Odnosno, na kraju otišao kod interniste, nekog savetnika, nije u kliničkom centru. Koja mi je popravila utisak, umanjila mi je gadjenje i mucninu.
Izmerila mi pritisak 140/100. Ispipavala mi štitnu žlezdu, slušala pluća par puta, radila EKG, pregledala sve one rezultate, i zakazala mi ultrazvuk abdomena, štitne žlezde i neki "skrining test". Valjda krv u stolici...

Za ultrazvuk štitne žlezde će da me zovu kada mi nađu termin, a abdomen tek za 19. avgust.

Pojeo sam sendvic jutros pre nego sto sam krenuo i popio dve case vode, :). I dok sam vozio bajs po gradu od jednog mesta do drugog, kupio jos pola litra i popio, evo dosao kuci i opet se ceo tresem :)
I puca mi lobanja, potiljak. Isti onaj bol kad ne popijem ujutru kafu... Evo sad ću da je skuvam i proći će za 10 minuta.

[ Sceka @ 28.07.2015. 13:03 ] @
Ovo kacim na FB odmah sada. :) Zahvaljujem, ja nikako da se setim jer nemam naviku koriscenja mobilnog telefona za slikanje... :)

Pozdrav!
[ anon70939 @ 28.07.2015. 13:18 ] @
Nemam ni ja, ali se mnogo puta ponovilo za ovo kratko vreme, i uvek mi bilo zao sto nisam fotografisao.
Ova je dosla na volej :)
[ anon142305 @ 28.07.2015. 13:19 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Odem na salter gastroenteorologije zakazu mi tek za 24.8.2015.

Citat:
bachi:
Meni u maju zakazali gastroenterologa u KCS za 28. septembar...

Meni u junu za sredinu septembra.

Citat:
CoyoteKG:
I sada bih rado poslao ove fotke na pravu adresu, ali nisam dovoljno maštovit, gde bi bilo najbolje...
Jer njenog direktora tu definitivno zabole patka za to što rade... pa bih voleo da i njega malo zaboli, jer nije ova žena kriva što puši na radnom mestu, nego on što joj je to omogućio i dozvolio.

Mislim da je najbolje na FB stranici nekih novina ili nekog portala (kako li se vec kaze).
[ zica49 @ 28.07.2015. 13:37 ] @
@CoyoteKG
Poslije pet do sest dana ces primjetiti poboljsanje od unosa tekucine,malo strpljenja i samo nastavi tako.

Ovo sa pusenjem me podsjetilo na prija dvije godine.Internista u Maglaju udjem u ordinaciju vidljivost skoro nula od dima,skoro da se dim moze lopatom izbaciti van.Pepeljara prepuna opusaka i na stolu tri cetiri kutije cigara.Internista mozda 70 godina (odavno trebao biti u penziji) i ja mu poslije dobar dan uz smijeh govorim "doktore trebate se proci cigara" he he he..
Kaze trebao bi ali ne mogu..

Ruzne su to slike iz javnih ustanova a pogotovo u zdravstvenim ustanovama.
Podrzavam slikanje i javno objavljivanje ovih slika,i zelja da iste promijene nesto!
[ branko tod @ 28.07.2015. 17:53 ] @
Kojote, jesi li merio pretisak i obavezo puls u tim ekstremnim situacijama, kada
se treseš i kada te boli glava?
[ cika dacha @ 28.07.2015. 20:40 ] @
Coyote samo nastavi tako jer znas kako kaze poslovica Ono si sto jedes !
[ anon70939 @ 28.07.2015. 21:21 ] @
nemam kako da merim pritisak :)
I izbegavao sam to da radim.
Ali danas neposredno pre nego što je počela da me boli glava mi je doktorka izmerila 100/140.

Kad sam popio kafu, sve je prošlo :)

Dačo, pojedoh malopre 3 palačinke sa kremom :)
[ gilopile @ 28.07.2015. 21:31 ] @
Samo ruckaj, dete :D
Vodeci se cika Dacinom poslovicom, Kojot nam ispade `palacinka man` :D
Nego to kada popijes kafu i glava prestane da boli...mozda imas nizak pritisak?
[ anon70939 @ 28.07.2015. 21:40 ] @
pa kazem ti, izmerila mi 100/140

to je valjda visok?
[ ssi @ 28.07.2015. 21:43 ] @
Citat:
CoyoteKG:
...
Izmerila mi pritisak 140/100.
...
Pojeo sam sendvic jutros pre nego sto sam krenuo i popio dve case vode, :). I dok sam vozio bajs po gradu od jednog mesta do drugog, kupio jos pola litra i popio, evo dosao kuci i opet se ceo tresem :)
I puca mi lobanja, potiljak. Isti onaj bol kad ne popijem ujutru kafu... Evo sad ću da je skuvam i proći će za 10 minuta.

Hm, ovo meni i dalje lici na mene nekada... posledice stresa...

Ali opet... proveri sve.
[ branko tod @ 29.07.2015. 15:44 ] @
Pretisak može da bidne samo 140/100. Jesi li išao do Slavice ?
[ anon70939 @ 29.07.2015. 16:58 ] @
Da 140/100, nisam neki stručnjak za te pritiske :)

Kakva Slavica??? O.o

Jutros sam trebao da odem da uzmem kod moje doktorke te neke upute, ali me kum probudio i zvao da ga hitno vozim na aerodrom, tako da eto opet još jednog odlaganja do sutra.
[ gilopile @ 29.07.2015. 17:00 ] @
I ja se slabo razumem u te brojke, ali sam mislio da ti je mozda mali pritisak. Ono, milion puta sam cuo kad neko kaze, `pao mi pritisak, odoh da popijem kafu`, a opste je poznato da hoce glava da boli kada padne pritisak.

[ Shadowed @ 29.07.2015. 17:08 ] @
Standarno je pritisak 110/70 do 120/80
[ branko tod @ 29.07.2015. 18:20 ] @
Nisam mogao da odolim, Kojote

Malo da popričaš sa njom ili kolegama.

A ne bi bilo loše da prekontrolišeš nadbubrežne žlezde.
[ anon70939 @ 29.07.2015. 21:59 ] @
Voleo bih da mogu da popričam sa njom.
Par mojih prijatelja jeste, i kažu da je strašan profesionalac, i odličan lik
[ branko tod @ 29.07.2015. 23:43 ] @
Ja malko drugačije mislim
[ madmax-wifi @ 30.07.2015. 02:23 ] @
Nisam lekar ali mogu ti dati neke smernice:
Prekontrolises srcku cisto radi sebe da si siguran da je ok (to uradis sad i mozda nikad vise ako je ok).
1. Kardiolog
- ultrazvuk srca
- analiza krvi (rece ti kardiolog sta treba)
- pregled pluca
- holter srca
- holter pritiska
- test opterecenja
- ocni pritisak (da se vidi kolko dugo imas problem sa pritiskom)
* ako je srcka ok onda ides dalje...
2. Neurolog (da ti vidi taj problem sa rukom)

Ovako sa ovim pritiskom sto imas sada, ako ga ne izregulises sa ishranom (neko ne moze) trebao bi da krenes sa terapijom.

p.s. Makar neka aktivnost je pozeljna, mozda biciklom da ides na posao. U vezi ruke obrati paznju kako sedis za stolom/kompijuterom, da ti nebudu podlaktice pola u vazduhu pola na stolu, mozda nesvesno pritiskas neki nerv.
[ jovajovic100 @ 03.08.2015. 08:31 ] @
Drkte li ruke ?