[ mrkii @ 29.07.2015. 12:30 ] @
Da li je neko probao da na dno posude stavi papir za pecenje, ukoliko se jelo ustvari vise kuva, npr sarma ili punjene paprike.
Zalepi se cesto sarma ili punjena paprika malkice za dno, pa me zanima da li bi se papir za pecenje raspao.
Mozda i isprobam, pa ga prokuvam malo :)
[ dusanboss @ 29.07.2015. 12:34 ] @
Trebalo bi da izdrži . Probaj pa javi
[ anon142305 @ 29.07.2015. 12:57 ] @
Vidim da ima neki recept za sarme na papiru, pa valjda moze:
https://web.archive.org/web/20....com/posna-sarma-sa-pecurkama/

Obrati paznju na temperaturu, na papiru pise maksimalno dozvoljena.
[ Count Zero @ 29.07.2015. 13:00 ] @
Ako dobro zamastiš, ne bi trebalo da se opasno lepi, opet zavisi i od posuđa.
Izdržaće papir sto posto.
[ gilopile @ 29.07.2015. 13:12 ] @
Mozes staviti papir bez problema, ali je najbolje staviti par listova kupusa na dno, pa onda malo ribanac preko i onda slazes sarmu. Posto se sarma krcka na 1.5 od, recimo 6 ako imas na sporetu, nema sanse nista da zagori. Naravno, ne sme ispariti sva tecnost, tako da po malo dolevaj vodu dok krckas i nema problema.

Paprike tesko da mogu da zagore, jer ide dosta tecnosti kada se kuvaju, a isto se krckaju par sati na laganoj vatri i nema potrebe nista da stavljas na dno. I ako uhvate malo na dnu, nista strasno.
[ ctrl alt del @ 29.07.2015. 20:56 ] @
Meni prilikom spremanja nikad nije zagorela sarma (ni punjene paprike, ni tikvice), ali mi zato obavezno malo zagorecne prilikom sutrašnjeg podgrevanja. Dal stavim na prejaku vatru... Probaću sa papirom sledeći put.
[ branko tod @ 29.07.2015. 21:18 ] @
hoće da se raspadne
[ frankt @ 29.07.2015. 21:19 ] @
papir je za testo, nije za kuvanje..
[ gilopile @ 29.07.2015. 22:04 ] @
Citat:
ctrl alt del:
Meni prilikom spremanja nikad nije zagorela sarma (ni punjene paprike, ni tikvice), ali mi zato obavezno malo zagorecne prilikom sutrašnjeg podgrevanja. Dal stavim na prejaku vatru... Probaću sa papirom sledeći put.


E to da, zagorecne drugi dan jer su maltene suve. Dolij jako malo vode i ulja ili maslaca u serpu, pa poslazi paprike, poklopi i isto na najslabijoj vatri grejes. Jbg, ne moze to expres, mora jedno pola sata minimum da se lagano greju, ako ne i vise. Ja sam par puta grejao u mikrotalasnoj, ali nije to to, dobiju neki cudan smek. Nista bez ploce i sporeta :)

Najbolje je u rerni, ali je smor dok se zagreje...Zato treba imati onu malu rernicu za te stvari :)


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 29.07.2015. u 23:23 GMT+1]
[ branko tod @ 29.07.2015. 23:42 ] @
Kako mogu sarme da ostanu za drugi dan
[ Predrag Supurovic @ 30.07.2015. 08:57 ] @
Kod znalaca ostaju jer su drugi dan mnogo bolje :)
[ dusanboss @ 30.07.2015. 11:01 ] @
Da posle dan dva ili tri dobiju bolji ukus definitivno nego dok se ne olade.Nisam nikad lično kuvo sarme ali mislim da keva nema problema sa lepljenjem za dno. Šta radiš ti ? kuvaš na max? Sarma se krčka. :)
[ ctrl alt del @ 30.07.2015. 12:16 ] @
Citat:
branko tod:
Kako mogu sarme da ostanu za drugi dan

Pa skuvaš mnooooogoooooo...
[ gilopile @ 30.07.2015. 12:28 ] @
Ma dasta. Mi kada spremamo, to je u loncini od 25L, brdo sarmi, pa ostane, ne za 2 dana, nekad i 3,4...Nista njima ne fali kada su u frizideru toliko.
Jbg, kada se spremaju, ne moze to biti gotovo za sat-dva, potrebno je pola dana bukvalno da se sve pripremi i prokrcka :)

Neko ih i zamrzne, pa kad mu se prijedu, eto ih na stolu za pola sata :)
[ pctel @ 30.07.2015. 12:36 ] @
Ni meni nije jasno kako sarme mogu da zagore. Ja sav kupus cije liske su bilo pocepane ili premale za sarmu iseckam sitno i to ide na dno lonca, sloj najmanje 3 cm. Nekad sarme pustim da se krckaju vise od 10 sati.
[ anon70939 @ 30.07.2015. 12:36 ] @
Citat:
dusanboss:
nema problema sa lepljenjem za dno. Šta radiš ti ? kuvaš na max? Sarma se krčka. :)

I ja se pitam :)
Moja žena ih uspešno sprema, krčka se satima na laganoj vatri, i nisam primetio da se neka zalepila.
Mislim da sam video da ona i poređa na dno same listove koje ne upotrebi (pokidane i slične). Možda je to razlog zašto joj se ne lepe...
[ gigamg1 @ 30.07.2015. 14:06 ] @
Naseckaš slanine ispod i nemaš frke. Još dobije ekstra aromu.