[ sjaker @ 05.08.2015. 17:46 ] @
Stigao mi wireless 5 Mhz - 5Mbit down 1Mbit up ... po celoj kuciii i dvoristuuuu, al ce see archiii. A vi?
[ Lacika.1991 @ 05.08.2015. 18:10 ] @
5ghz..
[ vladd @ 05.08.2015. 18:12 ] @
10mb down, 1mb up...ALI..

Otprilike, na par nedelja moram da vilenim i okrecem tehnicku podrsku, posto u ugovoru(i u reklamama) pise mudro DO 10mbita, a i 2 mbita je "do" doticnih 10..

Nakon teskih reci, stigne i bude oko 9mbita

A inace, sve brzine su u opciji, znaju da padnu do nivoa dial up-a..
[ sjaker @ 05.08.2015. 19:33 ] @
Citat:
Lacika.1991: 5ghz..

jao, od euforije sam pobrljaveo..

Citat:
vladd: 10mb down, 1mb up...ALI..

Otprilike, na par nedelja moram da vilenim i okrecem tehnicku podrsku, posto u ugovoru(i u reklamama) pise mudro DO 10mbita, a i 2 mbita je "do" doticnih 10..

Nakon teskih reci, stigne i bude oko 9mbita:)

A inace, sve brzine su u opciji, znaju da padnu do nivoa dial up-a..:)

Samo ostro... evo ja cu sad da pokupim torrente pa idemo.. dok ne izgori antena :D
[ superbaka @ 05.08.2015. 19:44 ] @
[ sjaker @ 05.08.2015. 19:51 ] @
OOooo, bakice, uveo si net i u stalu :D
[ gilopile @ 05.08.2015. 20:12 ] @
@sjaker, ne verujem ti ja nista. Daj speed test.
[ Lacika.1991 @ 05.08.2015. 20:15 ] @
sećam se ovakve teme pre par godina :D sad mi je zanimljivo kad se setim...ono brzine 128kb/s..pa onda neko uleti sa 512kb/s a ono svima oči ispadaju :D
[ zica49 @ 05.08.2015. 20:33 ] @
I kod mene wireless na 5 hgz uredjaj Cambium ePMP. Inace danju ide jos brze.. http://www.speedtest.net/my-result/4560010114
[ sasa022 @ 05.08.2015. 20:54 ] @
@sjaker

U kom si mestu ?

Jel to direktno Orion ili je neki podprovajder ?

Kolika je cena paketa ?
[ legija @ 06.08.2015. 00:34 ] @

~45 eura, Huawei ONT, radi odlicno.
[ dusanboss @ 06.08.2015. 01:00 ] @
Meni down ide oko 6,7,8,9 Mbps kako kad i sasvim mi je dovoljno. Ako skidam nešto veće ostavim preko noći i to je to. Bitno mi je da ne prekida i što se toga tiče jako sam zadovoljan sa telekom adsl . Desi si ponekad na kratko ali baš retko.
[ vladd @ 06.08.2015. 05:55 ] @
Ovaj "ping 3" je pretezno, veci deo vremena, ali kada se pojave ova dva druga, sa "brzinama", tada krenem da vilenim.

[ fade @ 06.08.2015. 10:02 ] @
Citat:
legija:

Ping 0 sekundi, da nisi ti jarane seo pored servera i ubo direkt?

[ sjaker @ 06.08.2015. 11:16 ] @
Citat:
sasa022:
@sjaker

U kom si mestu ?

Jel to direktno Orion ili je neki podprovajder ?

Kolika je cena paketa ?

Da, direktno orion, mada je infrastruktura od starog provajdera bsb net. Pre par godina su kupili firmu i sire se polako. U pitanju je Trstenik. Imam ovde i druge nacine da se konektujem, ali mi je ovo najbolje, posto fiksni telefon ne koristim, ugasen mi je, ne placam kablovsku, ne treba mi...i tako...
Cena paketa je 1200, ugovor na dve godine, ne placam opremu. Nego jos mi traje probni signal, pA Je malo sporije, rekli su da ce sutra da mi puste 5Mbit. Zvao sam ih i dosli su posle 3-4 dana. namontirali za pola sata. i to je to. Bitno mi je da rade torrenti, dok moj prethodni provajder zabranio. Kad mi puste link, postavljam speedtest :)
[ djricky @ 06.08.2015. 11:20 ] @
[ sjaker @ 06.08.2015. 11:27 ] @
uu, brate, pokidao si :D
[ djricky @ 06.08.2015. 11:34 ] @
al' ovo je wifi 2.4GHz, N standard u kancelariji...
[ legija @ 06.08.2015. 11:39 ] @
Citat:
fade:
Citat:
legija:

Ping 0 sekundi, da nisi ti jarane seo pored servera i ubo direkt?

ELTA i MTEL imaju interkonekciju, inace je ping to tog test servera 1ms, nemam pojma kako je prijavilo 0, mozda u slucaju da je ispod 1ms da prijavi 0.
Do EU je od 15 do 45ms, US ~ 180ms east coast.
[ Sceka @ 06.08.2015. 12:02 ] @
Kad vec svi pokazuju ...

A kao ilustracija stabilnosti, prosli mesec...

Pozdrav!
[ Shon3i @ 06.08.2015. 13:04 ] @

Mislim da je ok za 30e mesecno :)
[ djricky @ 06.08.2015. 13:52 ] @
a ovo je relativno blizu servera...
[ sjaker @ 06.08.2015. 14:56 ] @
Mnogoo. Ja se sad osecam smesno :D
[ sasa022 @ 06.08.2015. 16:59 ] @
Za sta se u kucnoj varijanti osim za torente i eventualno neku IPTV moze u potpunosti iskoristiti konekcija preko 10M ???
[ gilopile @ 06.08.2015. 17:04 ] @
Citat:
sjaker:
Mnogoo. Ja se sad osecam smesno :D

Ne moras, @djricky je fotosopouvao. :D

Salim se. Burazer mi je neki dan poslao speed test iz kancelarije TV `N` ili kako vec se zove. Isto je islo oko 800-900 UP/down, a imaju lokal optiku do negde u Bosni i tu su brzine jos vece :D
[ anon115774 @ 06.08.2015. 18:46 ] @
^

Cenim da za ovo sto je djricky uradio nije potrebna optika vec je dovoljan 1G eth u njegovom slucaju. Ono sto je rekao "relativno blizu servera" verovatno znaci "server je u susednoj prostoriji" :)
[ Jbyn4e @ 06.08.2015. 20:40 ] @
Ah, kad se frljamo, da se podsetim brzine hetzner servera (u Nemačkoj) do Beča...

Mada, ljudi, da nije ovo malo offtopic?
[ sjaker @ 06.08.2015. 21:01 ] @
Nije offtopic, ali i nije za uporedjivanje, jer ja svojih 5mb/s koristim sam, a ovi linkovi se dele na trista cuda...tako da sam "prozvao" kucne korisnike..
[ Sceka @ 06.08.2015. 21:42 ] @
Citat:
sasa022:
Za sta se u kucnoj varijanti osim za torente i eventualno neku IPTV moze u potpunosti iskoristiti konekcija preko 10M ???

Ne znam bas za sve ostale ali ovo kako ja koristim 100 megabita je sledece. 1 desktop, 1 laptop, (najmanje) tri mobilna telefona - to je minimum koji je stalno "na vezi".

Sto znaci, a svakodnevno se desava, da se intenzivno radi nesto sa kompjuterima a putem Internet-a (narocito posle 18h) a u medjuvremenu se skida uvek nesto (samo moji fajlovi koje preuzimam - nevezano sa torrentima! - svakodnevno (nekoliko puta dnevno) su velicine 4 do 7 gigabajta a nekoliko puta nedeljno i preko 100 gigabajta), pa onda redovna komunikacija Skajpom pa Viber-om (PC varijanta i/ili uporedo glasom telefonima) pa poneki TeamViewer i tako dalje.

Tesko da nabrojano (a ima toga jos dosta) moze da podnese 10 megabita DL. Zapravo, ne tesko nego apsolutno nemoguce. I onda me napadaju na SBB forumu sto se zalim da je mala brzina i da bi trebalo da za moj paket imam kao u Sloveniji (Telemach, ista firma kojoj pripada i SBB) 200 megabita DL - a ista fora kao i ti "Pa sta ce ti 200 megabita?".

Problem mi predstavlja UL koji je 3.5 megabita ali to resavam tako sto odnesem hard kod ortaka koji ima oko 75 megabita UL... ne treba mi svaki dan ali relativno cesto...

Jel' dovoljno?

Pozdrav!
[ anon115774 @ 06.08.2015. 21:53 ] @
^

Realno, tebi je tih 100-200Mbit potrebno samo zbog tih velikih fajlova. Za sve ostalo sto si nabrojao je dovoljno i pet puta manje.
[ Sceka @ 06.08.2015. 21:58 ] @
Dobro.

Pozdrav!
[ sasa022 @ 06.08.2015. 22:02 ] @
@Sceka

To sve sto si napisao iako radis iz kuce koristis u poslovne svrhe ( koliko shvatam bavis se audio-video produkcijom ) , a lepo sam napisao "kucna varijanta" - nista vezano za poslovnu primenu .....
[ Sceka @ 06.08.2015. 22:25 ] @
U danasnje vreme "kucna varijanta" ne postoji. Kucna varijanta podrazumeva umrezenost makar jedno0g desktopa i nekoliko telefona. Kad se zna kako se koriste telefoni u danasnje vreme a i kucno koriscenje Internet-a onda 10 megabita nije dovoljno.

BTW, pitanje je bilo kako se moze u potpunosti iskoristiti, ja dao odgovor kako ja koristim kod kuce. A znam prilican broj ljudi koji kod kuce imaju nekoliko kompjutera i mnogo telefona, tableta i nista ne rade "poslovno" a nedovoljno im je ono sto imaju (25 ili oko/do 40 megabita DL...).

Narocito u danasnje vreme YT-a i torrent-a cekati da se skine film dobre rezolucije celu noc (ili gledati onlajn nesto a da nije HD...) ... mislim...

Pozdrav!

(ja ne radim kod kuce nista osim slusanja, odabira... rad kao takav je nemoguce raditi kuci, sve radim u Studiju. Da, ne bavim se video produkcijom, samo Audio.)
[ Shadowed @ 06.08.2015. 23:21 ] @
Citat:
Sceka: Kucna varijanta podrazumeva umrezenost makar jedno0g desktopa i nekoliko telefona.

Ne.
[ sasa022 @ 06.08.2015. 23:24 ] @
@Sceka

To je samo tvoje vidjenje stvarnosti i tvoja neprekidna vezanost za posao ( internet i komunikacije )

"kucna varijanta" i dalje postoji.... i tu se u potpunosti slazemo oko iskoriscenja resursa ( torenti , HD video ili varijanta da par clanova porodice u isti mah "vise na netu" )
[ Sceka @ 06.08.2015. 23:30 ] @
Pa naravno da je moje vidjenje. Oko mene i ono sto cujem, vidim.

Ali ok, ako nisam u pravu - sta je "kucna varijanta" koriscenja Internet-a? Cisto da znam, naucim gde gresim...

Pozdrav!
[ sasa022 @ 07.08.2015. 00:32 ] @
"kucna varijanta" bi bilo sve ono nevezano za neku vrstu posla koji u danasnje doba zahteva sto brzi transfer nekih podataka i stalnu prisutnost i dostupnost.

drustvene mreze ( Fejs.... ) , multimedija ( YouTube,filmovi,XXX video,TV,radio... ) ,forumi i raznorazni sajtovi gde se sve uglavnom svodi na citanje nekih tekstova,on-line igranje,povremeno neki vid voip komunikacije.
[ gilopile @ 07.08.2015. 02:45 ] @
Ne treba vise od 10/1. 99% zadovoljava. Za neke live stream, slanje gomilu podataka je neophodno, naravno, 1:1, a to u Srbiji je malo teze. Ja sam jedva iskamcio 40/4 Wi Fi x 2 :D . Kad pogledam ADSL, ja sam na konju. ADSL - 764kbps UP, mislim....
[ anon70939 @ 07.08.2015. 07:54 ] @
Secam se ranije kada sam imao 128kbps, tad mi je dowload radio 24h dnevno. :)

A sada imam 25/2 na SBBu, onaj najjeftiniji paket. Meni je skroz neiskoristen.

Jedno vreme sam pustio wi fi komsiluku da ih malo usrećim, ali se neko izbezobrazio kad je vec "besplatno", pa je iskoristavao maksimalno, downloadovao po ceo dan ko zna sta, ja sa tolikom brzinom nemam ideju šta bih skidao po ceo dan, niti dovoljno veliki HDD da non stop nešto vučem... Pa sam morao ipak da zavrnem slavinu.
[ djricky @ 07.08.2015. 08:25 ] @
Citat:
Informer:Ono sto je rekao "relativno blizu servera" verovatno znaci "server je u susednoj prostoriji"

da budemo precizni: test je radjen sa virtualne masine koja se nalazi u SBB Teleparku u Kumodraskoj, ali je IP terminacija (L3 switch) locirana u Telenor Data centru, "provucen" je VLAN, pa saobracaj putuje 2x istom putanjom, i definitno nije u susednoj prostoriji

a posto host masina za virtualke ima 4x1GE u LACP bondu (layer2+3 Transmit Hash Policy), i izmedju su 10G linkovi po optici, teoretska brzina bi mogla biti i do 4Gbit/s...
nazalost, svi speedtest serveri u Srbiji su vezani na gigabitne veze...
[ Bufalo Kikiriki @ 07.08.2015. 09:14 ] @
OT

[ sasa022 @ 07.08.2015. 09:43 ] @
@Bufalo Kikiriki

Koji ti je ovo paket ?

Standardna ponuda za privatne korisnike na Oriona WiFi podrazumeva upload do 2 Mbps
[ sjaker @ 07.08.2015. 09:50 ] @

Bogami, Ovo nije bas ono sto sam ocekivao..Orion wifi
[ Bufalo Kikiriki @ 07.08.2015. 10:10 ] @
Citat:
sasa022:
@Bufalo Kikiriki

Koji ti je ovo paket ?

Standardna ponuda za privatne korisnike na Oriona WiFi podrazumeva upload do 2 Mbps

Ovo je poslovni paket, brzina merena u kancelariji ;)
[ anon115774 @ 07.08.2015. 12:11 ] @
Citat:
CoyoteKG:Jedno vreme sam pustio wi fi komsiluku da ih malo usrećim, ali se neko izbezobrazio kad je vec "besplatno", pa je iskoristavao maksimalno, downloadovao po ceo dan ko zna sta, ja sa tolikom brzinom nemam ideju šta bih skidao po ceo dan, niti dovoljno veliki HDD da non stop nešto vučem... Pa sam morao ipak da zavrnem slavinu.

Malo ot... jel moze neko da mi objasni ovu pojavu? :)

Znam gomilu ljudi sa potpuno istom pricom: "pustio sam komsijama net a onda kada su se navukli - iskljucio sam ga!". Koja je svrha? Neki osecaj moci ili sta je vec...?
[ sasa022 @ 07.08.2015. 12:23 ] @
@Informer

Problem je sto vecina ljudi nema mere kad im das nesto za dzabe i jos se nadju uvredjeni kad im kazes da su preterali....
[ Sceka @ 07.08.2015. 12:41 ] @
I jos jedan pokazatelj toga da je samo rec o kinti koja se daje za Internet. Ja sam u vreme kad sam imao 40 megabita isto tako pustio WiFi slobodno i pratio sta se desava. Cim se "proculo" opterecenje je bilo 100% 24h dnevno. I tako nesto vise od mesec dana jer sam imao mnogo posla pa sam kod kuce bivao vrlo malo. Zavrsih posao, opet kod kuce provodim dosta vremena pa iskljucim "besplatno za sve koji 'vataju signal" jer je i sam surf bio mucno spor. Vec sutra na parkingu pita komsija sta se desilo i zasto ne moze da pristupi?! Ni traga od bilo kakve neprijatnosti, blama, nelagode... jednostavno nezadovoljan sto sam mu ukinuo dzabe Internet. Na moje pitanje zasto ne uzme paket sa vecom brzinom ako mu treba odgovor je bio "Necu da im placam". (?!)

Znaci, nije da nema potrebe nego "Necu da im placam". Moze da se iskoristi, i koristi se kad je dzabe. Lepo je kad se ne ceka celu noc da se skine par necega (film, epizoda...) ali ako je dzabe. A "kucna varijanta koriscenja" - ali kad je dzabe onda moze brzo, sto brze...

S' vremena na vreme pustim po desetak, petnaest dana... ove godine dva puta... i uvek se nadje neko da negoduje kad ukinem. Uglavnom isti ljudi iz komsiluka (nije veliki domet ali pokriva veci deo moje i susedne zgrade) i uglavnom isto reaguju.

Pozdrav!
[ anon142305 @ 07.08.2015. 12:44 ] @
Citat:
Sceka:
Zavrsih posao, opet kod kuce provodim dosta vremena pa iskljucim "besplatno za sve koji 'vataju signal" jer je i sam surf bio micno spor. Vec sutra na parkingu pita komsija sta se desilo i zasto ne moze da pristupi?! Ni traga od bilo kakve neprijatnosti, blama, nelagode... jednostavno nezadovoljan sto sam mu ukinuo dzabe Internet.

hahahaha
[ anon115774 @ 07.08.2015. 13:05 ] @
Citat:
sasa022:
@Informer

Problem je sto vecina ljudi nema mere kad im das nesto za dzabe i jos se nadju uvredjeni kad im kazes da su preterali....

Ma ne mislim na to. Mozda se nisam precizno izrazio. Meni su potpuno jasni oni koji bi sve dzabe da koriste i da se izivljavaju. Nego mi nisu jasni ovi koji to omogucavaju. Tu mi nije jasna poenta. Cak i ako zanemarimo potpuno bezbednosni aspekt cele price (neko posalje mail sa pretnjom bombom ko zna kome i onda ja objasnjavam da nisam) uopste ne mogu da skontam zasto bih ja omogucavao nekom da besplatno koristi ono sto ja placam.

To mi dodje isto kao da im dam da se nakace na moju struju ili vodu :)

Citat:
Sceka: Na moje pitanje zasto ne uzme paket sa vecom brzinom ako mu treba odgovor je bio "Necu da im placam". (?!) :)

Ovo je potpuno isto kao kad je mene jedna poznanica svojevremeno zamolila da joj narucim nesto preko Interneta. Na moje pitanje zasto ne naruci sama dobio sam odgovor: "Ma kako da ne, pa da mi neko zloupotrebi karticu." (?!?!)
[ Sceka @ 07.08.2015. 14:17 ] @
Poenta je u tome da se menja stanje svesti pojedinca kad je nesto dzabe, pa tako i "kucna upotreba Internet-a" prerasta u normalno koriscenje velikih brzina i tada nema mesta prici "meni ne treba vise od 10 megabita" - sve dok se ne mora kinta dati iz svog dzepa.

A onda se vraca na tezu "sve moze da radi i sa manje od 10 megabita".

Pozdrav!