[ Otto23 @ 06.08.2015. 19:36 ] @
Citat:
Četvrtak 06.08.2015
Sudija priznao: Naterali su nas da oslobodimo Gotovinu!

Haški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke, napisao je Frederik Harhof, jedan od sudija u međunarodnom tribunalu u Hagu, u pismu svojim kolegama. Sadržaj pisma objavio je danski dnevni list "BT".

Američki predsednik suda Teodor Meron vršio pritisak na sudije da oslobode Gotovinu
U pismu se Harhof posebno osvrnuo na oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

- To je protiv svake vrste pravde - napisao je Harhof, koji se posebno osvrnuo na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

- Amerikanac Meron vršio je pritisak na sudije da oslobode Gotovinu. Američki predsednik suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje - piše Harhof.

Ostareli turski sudija na kojeg se Danac poziva je Mehmet Gunej, 77-godišnjak koji je glasao da se Gotovina i Markač oslobode. Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem - troje sudija bilo je za (Meron, Gunej i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agijus).

- Presude su izazvale kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgore od svega je sumnja da su neki moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebao da služi principima razuma i pravde - piše Harhof.

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika, Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

- Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD-a i Izraela uplašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima. Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka? - pita se Harhof u pismu.

http://www.vesti-online.com/Ve...-su-nas-da-oslobodimo-Gotovinu

Toliko o "medjunarodnom sudu" u Hagu. Zapadnim vrednostima. Pravdi.

[ anon142305 @ 06.08.2015. 19:40 ] @
Gle cuda, ma nikad ne bih rekao...
[ Braksi @ 06.08.2015. 19:47 ] @
Haski sud je penicilin za udbase !
[ Lacika.1991 @ 06.08.2015. 19:54 ] @
Braksi tebi valja malo ukinuti godišnji :D ti si pun snage,kad radiš sve uredu..kad odmaraš niču teme o politici :D
[ branko tod @ 06.08.2015. 22:12 ] @
Nemojte tako, Haški sud je oličenje poštenja.
[ Braksi @ 06.08.2015. 22:17 ] @
tacno. Mera za takve je Nirnberski sud. Kratko i brzo.
[ biciklista @ 06.08.2015. 23:56 ] @
Citat:
Braksi:
Haski sud je penicilin za udbase !

Nije, vidiš da se javljamo na ES.
[ ssi @ 07.08.2015. 09:55 ] @
Haski sud je dokazao svoju nepristrasnost.
Siguran sam da se tamo sudi posteno, na osnovu iznetih dokaza i svedocenja.

To je fer sud. Opet, uvek ce se naci neki koji ce reci da je to ANTI__________ (dopuniti po zelji/nacionalnosti).
[ Otto23 @ 07.08.2015. 10:00 ] @
^Bas tako, ocigledan primer o stepenu te nepristrasnosti, vladavini prava... je izneo upravo Sudija u tom sudu. Oh wait.
[ ssi @ 07.08.2015. 10:24 ] @
Citat:
Otto23: ^Bas tako, ocigledan primer o stepenu te nepristrasnosti, vladavini prava... je izneo upravo Sudija u tom sudu. Oh wait.

To je misljenje JEDNOG sudije.
[ Otto23 @ 07.08.2015. 10:29 ] @
Da bre, sta on zna... LOL
[ Braksi @ 07.08.2015. 10:48 ] @
kako kmece srpski nacionalisti udbasi oko pravde, oni isti koji su tolikima uskratili pravdu, a i sad bi da mogu (ali malo q mogu) sudili po svome...

jo jos hehe jos

[ ssi @ 07.08.2015. 10:48 ] @
Citat:
Otto23: Da bre, sta on zna... LOL

Mozda je uvredjen zbog neceg.
[ Otto23 @ 07.08.2015. 11:02 ] @
Citat:
ssi: Mozda je uvredjen zbog neceg.

A mozda je upravo rekao istinu, jer mu je dosta pritiska, ostario je pa ucene vishe nemaju tu tezinu. Uostalom, kad vidimo koji zlocinci su pusteni - ukljucujuci i one shiptarske, kao i dokaze koji su unisteni upravo u Haskom sudu... i kome to na kraju odgovara. Mislim da je sve vrlo jasno.

Citat:
Hag uništio dokaze o „žutoj kući”

BEOGRAD – Dokazi, kao što su u đubre bačeni korišćeni medicinski materijal i mrlje od krvi na podu dnevnog boravka, koje je pronašao tim UNMIK-a istražujući navode o odvođenju lica sa Kosova u „žutu kuću” u mestu Burelj u Albaniji, predati su Haškom sudu na analizu, nikada nisu ispitani i po svoj prilici su uništeni u Tribunalu, kaže specijalni dopisnik Centra za istraživačko novinarstvo Majkl Montgomeri.

http://www.politika.rs/rubrike...io-dokaze-o-zutoj-kuci.lt.html

Citat:
BEOGRAD - Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mestu Ripe u blizini Burela u Albaniji.

"To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim. Dakle, ja ne optužujem Međunarodni sud za ratne zločine za zaveru, mislim da su načinili grešku", rekao je Marti u intervjuu za NIN.

Treba pokrenuti istragu

http://www.glas-javnosti.rs/node/122064/print

Citat:
Del Ponte je izjavila i da nije znala da je Hag uništio 400 dokaza koji se tiču tog slučaja i koji su sakupljeni 2004. godine.

"Obaviještena sam da su ti dokazi uništeni prošle godine iz štampe i, iskreno, bila sam iznenađena", dodala je Del Ponte.

http://www.vijesti.me/svijet/d...ovini-organima-na-kosovu-20219
[ biciklista @ 07.08.2015. 11:05 ] @
Evo malo o objektivnosti.

http://www.politika.rs/rubrike...vora-za-ratne-zlochine.lt.html

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=64&nav_id=665403
[ ssi @ 07.08.2015. 11:59 ] @
Citat:
Otto23:
Citat:
ssi: Mozda je uvredjen zbog neceg.

A mozda je upravo rekao istinu, jer mu je dosta pritiska, ostario je pa ucene vishe nemaju tu tezinu. Uostalom, kad vidimo koji zlocinci su pusteni - ukljucujuci i one shiptarske, kao i dokaze koji su unisteni upravo u Haskom sudu... i kome to na kraju odgovara. Mislim da je sve vrlo jasno.

Citat:
Hag uništio dokaze o „žutoj kući”

BEOGRAD – Dokazi, kao što su u đubre bačeni korišćeni medicinski materijal i mrlje od krvi na podu dnevnog boravka, koje je pronašao tim UNMIK-a istražujući navode o odvođenju lica sa Kosova u „žutu kuću” u mestu Burelj u Albaniji, predati su Haškom sudu na analizu, nikada nisu ispitani i po svoj prilici su uništeni u Tribunalu, kaže specijalni dopisnik Centra za istraživačko novinarstvo Majkl Montgomeri.

http://www.politika.rs/rubrike...io-dokaze-o-zutoj-kuci.lt.html

Citat:
BEOGRAD - Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mestu Ripe u blizini Burela u Albaniji.

"To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim. Dakle, ja ne optužujem Međunarodni sud za ratne zločine za zaveru, mislim da su načinili grešku", rekao je Marti u intervjuu za NIN.

Treba pokrenuti istragu

http://www.glas-javnosti.rs/node/122064/print

Citat:
Del Ponte je izjavila i da nije znala da je Hag uništio 400 dokaza koji se tiču tog slučaja i koji su sakupljeni 2004. godine.

"Obaviještena sam da su ti dokazi uništeni prošle godine iz štampe i, iskreno, bila sam iznenađena", dodala je Del Ponte.

http://www.vijesti.me/svijet/d...ovini-organima-na-kosovu-20219

Koji su to dokazi "unisteni" ?
[ Otto23 @ 07.08.2015. 15:24 ] @
Al' je tebi "dobro". LOL
[ niki212 @ 08.08.2015. 06:26 ] @
Citat:
ssi:
Koji su to dokazi "unisteni" ?

Mnogo http://www.chinesenewsingreece...stroyed-evidence-of-organ.html
[ 2012 @ 08.08.2015. 07:10 ] @
Jos jedna zabluda sirokih narodnih masa.
Nema suda na svetu koji nije pristrasan i nema suda koji "deli pravdu". Sud je mesto gde svako prezentuje svoju istinu, generalno nista ne mora biti istina, ali je presudno kako se prezentuje. Ko bolje prikaze svoju istinu, on pobedjuje. Uloga suda i sudija nije da sakuplja dokaze ili da utvrdjuje sta je pravedno, uloga suda je da procita prilozene dokaze i saslusa price svedoka i zastupnika(advokata). Ko ima bolje upakovane dokaze i lepsu "pitkiju" pricu pobedjuje na sudu.
U konkrtnom slucaju misleci se na presude Srbima, karakteristicne su nekoliko gresaka:
- loso pripremljena odbrana
- nedovoljno poznavanje anglo-saksonskog prava (Haski sud radu na osnovu anglo-saksonskog prava, a ne na osnovu evropskog kontinentalnog prava)
- "kalimero kompleks" ili stalno pozivanje na nepravdu, a nista nije ucinjeno na "nametanju" sveje istine ili svoje verzije pravde
- vecina Srba osudjenih u Hagu imali su opstrukciju od strane srpskih nadleznih/drzavnih institucija
- los marketing

Ljudi u Srbiji imaju problem sto nikako ne mogu da shvate da nije vazno sta je istina, jedino je vazno da ubedis ljude da veruju u tvoju istinu, a to se postize reklamom.
[ vladd @ 08.08.2015. 08:04 ] @
Upravo tako, sudove ne dele "pravdu" vec sprovode pravila osnivaca. Pisana ili nepisana...

A pravda ne postoji, to je neka vrsta "fer pleja" u zivotu, za koju-koji treba prvo pokazati da se zasluzuje, a ne traziti pravdu kada i kome bas odgovara...

Citat:
Braksi: kako kmece srpski nacionalisti udbasi oko pravde, oni isti koji su tolikima uskratili pravdu, a i sad bi da mogu (ali malo q mogu) sudili po svome...

jo jos hehe jos

I tu se potpuno slazem, s tim sto je nedefinisano sta su to "srpski nacionalisti", posto je u vecini, i ono sto najcesce srecemo, pod srpskim nacionalistima su nazvani neki fragmenti ili grupe udbasa..koji sire patrijotizam po zadatku i potrebi aktivnosti sluzbe..

Pravih rodoljuba gotovo i da nema u vidokrugu, mislim, postoje, ali su van javnosti...nema mesta od udbasa...
[ anon142305 @ 08.08.2015. 08:21 ] @
Citat:
2012:
Ljudi u Srbiji imaju problem sto nikako ne mogu da shvate da nije vazno sta je istina, jedino je vazno da ubedis ljude da veruju u tvoju istinu, a to se postize reklamom

Aha, da su Srbi imali reklamu, Gotovina i Haradinaj bi bili... ma daj, ne izvodi, zivota ti.
[ 2012 @ 08.08.2015. 08:48 ] @
Citat:
IUOP_1: Aha, da su Srbi imali reklamu, Gotovina i Haradinaj bi bili... ma daj, ne izvodi, zivota ti.

Tacno tako. Samo ne reklama tipa Carnex pastete, malo drugacija reklama.
[ anon142305 @ 08.08.2015. 09:15 ] @
To ti je razmisljanje na nacin - Sloba je pogresio sto je odbio da udje u NATO, jer da jeste, ne bi izvrsili agresiju, ni nista.
Ili, da smo placali lobiste, SAD bi bile na srpskoj strani.
[ vladd @ 08.08.2015. 09:42 ] @
Ne nego je razmisljanje na nacin, da je glupavi sloba gurnuo pare americkom kongresmenu a ne da uzgaja razne karice i islicne sockomunisticko-satrokapitalisticke produkte(beko, djunic), sasvim bi se drugacija prica pricala.

Ali,Srbija nikada nije imala pismene politicare(niti je pismenima davala podrsku), nikada nije imala pismene muzicke urednike..., s tim sto je posledica rada ovih drugih uglavnom los zvuk na filmovima, dok je posledica rada ovih drugih mnogo krvavija..
[ 2012 @ 08.08.2015. 10:05 ] @
Vladd je slikovitije objasnio sta sam ja hteo reci.

Interesantno je da jedni te isti diskutanti vode svoje promasene diskusije o Americi i svetskoj politici, a da pojma nemaju kako razmislja prosecan Amerikanac i kako su postavljene relacije i odnosi u svetu.

Za pocetak bih preporucio neupucenima da pokusaju da razumeju sledece:

Prosecan Amerikanac hoce fer tucu kada ne ucestvuje u njoj i hoce ulogu zastitnika slabijeg. Kroz reklamu moras ubediti Amerikance da si slab, nemocan, neduzan i da ti treba Americka zastita i pomoc. Sta ti stvarno radis i cime se bavis nije vazno nikome.
[ vladd @ 08.08.2015. 12:04 ] @
Prosecan amerikanac oce fer tucu ako nije uplatio kladionicu..

Ako su pare u pitanju, doticni prosecni ne pita za "fer".

No oni i ne uticu na spoljnu politiku, za koju su Amerikanci, voleli mi to ili ne, ipak broj jedan u svetu. Imaju resurse, okrenuti su prema tom problemu u svakom segmentu sopstvenog zivota i rada, funkcionisanja drzave.

Analiziraju sve detalje, skoluju kadrove i strucnjake, ulazu ogroman novac u resurse i razvoj, ukljucujuci i arsenal oruzja, i sa takvim stavom prema temi spoljne politike su opravdano na prvom mestu..po sposobnosti.

A malisani, narocito glupavi, treba bar nekada, ako pozive, da shvate koliki je rad i vestina potrebna za medjunarodnu politiku(ne shvataju rad i vestinu ni za unutrasnju politiku..), a ne da salju polulude penzionere ili svalerke po inostranstvu, da prezentuju stavove i poziciju Srbije u medjunarodnim odnosima...ili one trece podobne kako bi ih Matija Beckovic nazvao, devijantne poltrone..kojima je karijera zagarantovana
[ 2012 @ 08.08.2015. 13:22 ] @
Citat:
vladd: Prosecan amerikanac oce fer tucu ako nije uplatio kladionicu..

Ako su pare u pitanju, doticni prosecni ne pita za "fer".

No oni i ne uticu na spoljnu politiku, za koju su Amerikanci, voleli mi to ili ne, ipak broj jedan u svetu. Imaju resurse, okrenuti su prema tom problemu u svakom segmentu sopstvenog zivota i rada, funkcionisanja drzave.

Analiziraju sve detalje, skoluju kadrove i strucnjake, ulazu ogroman novac u resurse i razvoj, ukljucujuci i arsenal oruzja, i sa takvim stavom prema temi spoljne politike su opravdano na prvom mestu..po sposobnosti.

A malisani, narocito glupavi, treba bar nekada, ako pozive, da shvate koliki je rad i vestina potrebna za medjunarodnu politiku(ne shvataju rad i vestinu ni za unutrasnju politiku..), a ne da salju polulude penzionere ili svalerke po inostranstvu, da prezentuju stavove i poziciju Srbije u medjunarodnim odnosima...ili one trece podobne kako bi ih Matija Beckovic nazvao, devijantne poltrone..kojima je karijera zagarantovana

Ja sam Vladd lepo napisao "ako ne ucestvuje u tuci", ako se on tuce onda se podrazumeva da je u pravu, da je on 'dobar momak" i da su sva oruzja dozvoljena.
Sa ostalim tekstom se potpuno slazem.

Samo bih dodao nesto u ovom kontekstu. Pamet je kod Britanaca, Amerikanci su malo u zaostatku i malo su "prostiji", jos uvek Amerikanci mnogo toga uce od Britanaca.
[ biciklista @ 08.08.2015. 13:52 ] @
Citat:
2012:
Jos jedna zabluda sirokih narodnih masa.
Nema suda na svetu koji nije pristrasan i nema suda koji "deli pravdu". Sud je mesto gde svako prezentuje svoju istinu, generalno nista ne mora biti istina, ali je presudno kako se prezentuje. Ko bolje prikaze svoju istinu, on pobedjuje. Uloga suda i sudija nije da sakuplja dokaze ili da utvrdjuje sta je pravedno, uloga suda je da procita prilozene dokaze i saslusa price svedoka i zastupnika(advokata). Ko ima bolje upakovane dokaze i lepsu "pitkiju" pricu pobedjuje na sudu.
U konkrtnom slucaju misleci se na presude Srbima, karakteristicne su nekoliko gresaka:
- loso pripremljena odbrana
- nedovoljno poznavanje anglo-saksonskog prava (Haski sud radu na osnovu anglo-saksonskog prava, a ne na osnovu evropskog kontinentalnog prava)
- "kalimero kompleks" ili stalno pozivanje na nepravdu, a nista nije ucinjeno na "nametanju" sveje istine ili svoje verzije pravde
- vecina Srba osudjenih u Hagu imali su opstrukciju od strane srpskih nadleznih/drzavnih institucija
- los marketing

Ljudi u Srbiji imaju problem sto nikako ne mogu da shvate da nije vazno sta je istina, jedino je vazno da ubedis ljude da veruju u tvoju istinu, a to se postize reklamom.

Hvala ti što si nam objasnio. Sad mi je lakše.
[ 2012 @ 08.08.2015. 14:01 ] @
Citat:
biciklista: Hvala ti što si nam objasnio. Sad mi je lakše.

ne bih se slozio da ti je lakse. Ako iz ovoga ne izvuces pouku i ne promenis nesto u svom razmisljanju vec nastavis po starom, a od toga i dalje trpis stetu, onda nema ni reci da ti je lakse. Takvo ponasanje lici na samopovredjivanje ili neki oblik mazohizma.
[ niki212 @ 12.08.2015. 06:24 ] @
Predsednik specialnog suda na kosovu amerikanac , al će tu biti poštenja