|
[ 2012 @ 28.08.2015. 23:11 ] @
| Primetio sam da se ljudi ustezu da pozovu inspekciju ili da inspekciji prijave neku nepravilnos ili necije ponasanje i kad su direktno ugrozeni od toga.
Meni takav stav nije jasan i za mene je apsolutno neprihvatljiv. Ne vidim razlog zasto bi ja nekog stitio kad od njegovog/njenog ponasanja trpim direktnu ili indirektnu stetu. Normalno, verujem da i ostali diskutanti redovno pozivaju inspekciju, ali me zanima vase iskustvo sa reakcijom inspekcije kad im se obratite. |
[ Darko Nedeljković @ 28.08.2015. 23:32 ] @
Da, redovno to radim. Placanjem poreza placam izmedju ostalog i tu uslugu, pa zasto je ne bih koristio - to bi bilo isto kao da placam postpaid minute za mobilni, a ustrucavam se da ih koristim.
[ Otto23 @ 28.08.2015. 23:34 ] @
U stambenoj zgradi, lik podigne metalna vrata, pre ulaska u podrume svih stanara (dakle presece im jedini pristup podrumima) iako su postojala vrata za podrume. Posto niko nije hteo (osim jos jednog stanara) da ucestvuje u finansiranju tih novih vrata, lik onda nikome nije hteo da da kljuc. Vec je sebe samoproglasio za osobu koja treba da se "kontaktira" ako neko zeli da pridje svom podrumu, vodomeru, cvoru za kanalizaciju itd...
E sad, dolazi deo sa inspekcijom... uredno pozvana, konstatovali da postoje vrata, da su izgradjena bez dozvole... i nikome nista. Ne donosi se nikakvo resenje za uklanjanje. Svi se prave ludi (valjda lik ima neku vezu ili je potplatio).
I epilog, situacija je resena tako sto su ta vrata "sasvim slucajno" pocela da se glave "sama od sebe" - tri meseca posle kontaktiranja inspekcije (koja nije prstom mrdnula). Dakle, neko (sasvim slucajno) zasrafi u bravu sraf za drvo i odsece glavu, ili je zalepi super lepkom itd.
Kad vise niko nije mogao da koristi podrum, ukljucujuci i "graditelja", i kad je brava morala da se sece i bushi svako malo... e onda su naprasno svim stanarima podeljeni kljucevi...
I zamisli, brava se vishe ne "samozaglavljuje".
Toliko, o inspekciji, i njihovom radu.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 30.08.2015. u 00:59 GMT+1]
[ 2012 @ 29.08.2015. 03:09 ] @
Ne znam kako je u Srbiji, ali u Makedoniji su menjali zakone pa sad ako inspekcija ne reaguje na prijavu gradjana i ne resi problem u predvidjenom roku (koji su relativno kratki) nezadovoljna stranka moze da podnese krivicnu prijavu protiv svih u lancu od inspektora ili nadleznog rukovodeceg lica na najnizem nivou (opstinskog) pa sve do najviseg nivoa ili ministra. Ja sam sistem testirai i sistem stvarno radi, ali mi nije jasno zasto se gradjani boje da pokrenu "mehanizam" i tako bolje ostvare svoja prava.
Testirao sam jos jedan metod koji ostavlja dobar efekat, to je javno pismo nekoj instituciji ili organu. Generalno sam primetio da su imuni na pisanje stampe ili novinara koje su "etiketirali" kao protivnicke i na svako takvo pisanje ne reagiju, ali sam primeti da je bilo reakcije kad sam se ja kao obican gradjanin obratio gradonacalniku u otvorenom pismu preko javnih sredstava, to je ostavilo efekat na sve. Nisam politicki opredeljen, nemam mrlja, a imam hrabrosti da napisem sta mislim. Jedni su se javljali da pitaju da li se bojim, drugi su cestitali, treci su se raspitivali ko sam, ali niko nije imao hrabrosti da napise odgovor, niti gradonacalnik niti njegovi cinovnici.
Nije to neki relevantan uzorak, ali mislim da bi se stvari u mnogome promenili kad bi se narod vise bunio u smislu iskoristavanja svojih zakonskih prava, ali da takodje stakavo utisak da ogroman broj ne zna svoja prava, a jos veci deo se boji da se izbori za svoja prava.
[ kaćunčica @ 29.08.2015. 05:31 ] @
Ne bih da budem tužibaba i zato ništa nisam preduzela, ali baš me interesuje šta mislite o ovoj situaciji: ovo je slika jednog ugostiteljskog objekta, a građevinska skela od cevi i žabica već desetak godina izigrava noseće stubove za deo terase. Kad god ovo pogledam, pomislim da moje (i svih drugih koji to godinama gledaju) ćutanje možda nečiji život znači, čak i moje dece, koja tu svraćaju. S druge strane, nikom ne smeta, pa što bih se ja pravila pametna...
[ anon70939 @ 29.08.2015. 06:58 ] @
Ne bi da budes tuzibaba? Tako to zoves?
Da li be te pekla savest ako bi se to srusilo i ubilo nekoga, a ti si mozda mogla jednim telefonskim pozivom da resis problem? Da li bi krivila sebe zbog nepreduzimanja niceg?
[ Bata @ 29.08.2015. 07:42 ] @
-pre punih šest godina prijavio elementaran primer bespravne gradnje u kući gde stanujem.
-inspekcija došla na uviđaj istog dana
-za pet dana stiglo pisano rešenje o vraćanju u pređašnje stanje
-od tada je prošlo šest godina, papir je taman toliko omekšao da mogu da se ubrišem
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 08:17 ] @
Pre nekoliko meseci menjan je yakon po kom sada inspekcija reaguje za cini mi se 15 dana i donosi resenje. E, sad, tu postoji situacija kada inspekcija prebaci posao na tuzilastvo a oni su skloni da to ostave da ceka godinama.
[ hotchimney @ 29.08.2015. 08:33 ] @
Citat: 2012:
Normalno, verujem da i ostali diskutanti redovno pozivaju inspekciju
Ako si mislio na Srbiju
pozivanje inspekcije je nenormalno.
Ako neko pozove inspekciju to znači:
- da će navući gnev onih koji su prijavljeni inspekciji.
- da će navući gnev okruženja u kome živi jer će oni prijavljeni da ga ogovaraju kao "izdajnika" a što je veom moćnan metod proganjanja u Srbiji
- da će ispušiti jer inspekcija neće ništa preduzeti osim da će tražiti razloga kako da "opere ruke" i ispali "uzbunjivača"
- na kraju će i sam uzbunjivač shvatiti da je ispo magarac (pod uslovom da nije magarac)
- i još ako inspekcija reaguje, šta onda?
itd.
A razloga za intervenciju inspekcije svake vrste postoji "na tone":
- ispred prodavnica trotoari zakrčeni frižiderima, robom, ambalažom itd. o koje se sapliću prolaznici ili beže na drugu stranu ulice da bi onda odatle bežali opet jar su trotoari zakrčeni
- trgovci ne izdaju račune
- čopori poludivljih kerova krstare ulicama a sada im više ni to nije dovoljno
već su kerovi počeli da ulaze u prodavnice, poslastičarnice i druge objekte u potrazi za hranom
- vlasnici koji vode polubesne pse koji skaču na prolaznike
- divlji taksisti na medjugradskim linijama
- bezvredna roba bez garancije po kineskim prodavnicama
- prehrambeni artikli kojima je istekao rok upotrebe pa se po prodavnicama "valjaju" kao "preporuuka" ili "akcija"
- salame i kobasice za kerove i mačke se prodaju za ljudsku ishranu
- po apotekama se uvaljuju već korišćeni lekovi
- voda iz gradskih vodovoda je za piće, kvota 1.85
- pavlake prelivene sa 1-2cm vode
Ima još..
otvorenom pismu preko javnih sredstava
U Srbiji ti sredstva informisanja neće publikovati "otvoreno pismo".
Čim primete da si nešto "zucnuo" protiv "ugledne gospode" (osim ako nije prepucavanje sa komšijom oko kante za smeće ili nešto budalastije)
tvoje "otvoreno pismo" će završiti u kanti za smeće a verovatno i ti sa pismom.
[ pajapop @ 29.08.2015. 08:36 ] @
Meni se relativno cesto desava da prilikom kupovine cigareta na trafici ne izdaju fiskalni racun...tada uvek imam neku "zadrsku" u glavi, dal` da trazim ili ne...nekako me sramota da je opomenem, i uvek se u sebi zareknem, e sledeci put cu prijaviti inspekciji...pa nikako...neko mi je to, sta ja znam...mada znam da to indirektno utice i na mene, i sve nas,...Od tog PDV-a, finansiraju se i penzije, i socijalne usluge i plate u drzavnim institucijama...ovako to ide direktno u dzepove nazovi "gazda"...Na primer, moja zena je nekoliko godina radila u pekari...njen gazda je od nje i ostalih prodavacica trazio da poznatim musterijama ne izdaju racun...ako se i desila neka prijava, dodje inspekcija, po pravilu gazda nije tu, a sa njima ne nalazio u kafanici preko puta...kako se sve to zavrsavalo - pretpostavite i sami...
[ anon115774 @ 29.08.2015. 09:39 ] @
Ja sam jednom na ovom forumu vec izjavio nesto zbog cega sam bio popljuvan najstrasnije ako se dobro secam.
A izjavio sam: U Srbiji svako gleda svoja posla a u Svajcarskoj svako gleda tudja posla. Gde smo mi a gde oni...
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 10:36 ] @
Pre svega problem je u glavi - treba formirati misljenje da je prijavljivanje onih koji prave stetu pozeljno ponasanje. Kad se to u glavi prelomi, nikakav spoljasnji pritisak nije vazan. Tako ja naprimer otvoreno kazem svojim kolegama da ce biti prijavljeni ako ih vidim da prave stetu firmi u kojoj radimo. Oni mogu da biraju hocemo li mi privatno da se druzimo ili ne, ali to ce uvek biti tako. Slucajne greske su nesto sasvim drugo - ako neko hoce najbolje a ispadne najgore, onda sam tu prvi ko ce da pomogne da se zajednickim snagama otkloni steta i da se oko toga ne dize prasina. Ali planska, namerna ili sa krajnom nepaznjom izazvana steta ce biti prijavljena u roku od odmah, bez obzira da li mi je pocinilac prijatelj sa kojim sam kolko juce pio pivo.
Znam primer saobracajca koji je zaustavio sopstvenog oca, iskljucio iy saobracaja i pisao mu kaznu jer je pijan vozio od kafane do kuce sto je 200 metara... kao i policajca koji je prijavio rodjenog brata da mu je uzeo motocikl bez pitanja i nedaleko odatle pao u krivini. Mladji brat je proveo desetak dana u zatvoru, uz molbu starijeg brata policajca da mu se ne gleda kroz prste, jer ce ako ga sad propuste stalno praviti probleme i ocekivati da to policija tolerise. Nisam bio u takvoj situaciji pa ne znam da li ja imam toliki nivo svesti, ali podrzavam i mislim da tome treba teziti.
[ gilopile @ 29.08.2015. 10:43 ] @
Ima li neko pozitivna iskustva sa tom inspekcijom? Koliko se da procitati po raznim forumima, uglavnom su to losa iskustva i ima toga na tone...
Nikada do sada ih nisam zvao, fala Bogu. Mada je bilo nekih slucajeva gde sam trebao, ali iz nekih razloga to nisam uradio. @pajapop je naveo jedan od razloga :) Milion puta mi nisu izdali racun...Sta znam, nekako mi je glupo da ih prijavim. Ipak smo tu u selendri i dobro se poznajemo, pa nisam hteo coveku da pravim problem. Znam da sam trebao, ali...
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 12:33 ] @
Naravno da ima, ali cemu pisanje po forumu tipa "prijavio sam komsiju inspekciji i bas imam pozitivno iskustvo kako su ga odrapili". Ali, ako ne odreaguju kako je planirano, onda je vec interesantno za siroke narodne mase. Neka mi neko dostavi dokaz da je predao opravdanu zalbu inspekciji sa delovodnim brojem pod kojim su je primili i nisu odreagovali i ja cu da napisem prijavu inspektoratu koji kontrolise inspekcije. Taj inspektrat takodje finansiram placanjem poreza, pa bih voleo da malo koristim i tu uslugu koju placam a do sada je nisam koristio.
[ 2012 @ 29.08.2015. 13:33 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Naravno da ima, ali cemu pisanje po forumu tipa "prijavio sam komsiju inspekciji i bas imam pozitivno iskustvo kako su ga odrapili".
potpuno se slazem sa napisanim, ali bih se zadrzao samo na ovom delu teksta da bih pojasnio nesto.
Govoricu u licno ime.
Nije cilj prijavljivanja inspekciji da neko bude kaznjen ili da ga inspekcija odrapi, vec je cilj prijavljivanja ili bi tako trebalo da bude ili se ja nadam da tako treba da bude da se neka pojava ili nepravilnost ispravi sve sa ciljem da ja i ljudi oko mene nemaju problema ili neprilika ili ne budem ugrozen zbog necijeg ponasanja. kazna nije vazna, ne trazim ja od inspekcije da nekoga kazni, vec samo da izadje na teren, otkloni tu nepravilnos i lisi me neprijatnosti ili eventualnog rizika.
Kad pozovem pauk da odnese neko auto sto mi je parkirano ispred garaze ne cinim ja to sa ciljem da neko bude kaznjen vec da ja mogu koristiti garazu, a da ostali vide da nije dobro parkirati auto ispred necije garaze jer im se moze dogoditi da im auto bude odneseno.
Primer:
Ima Knjaz Milos pakovanja vode na kojima pise (na ambalazi) 5+1 gratis, ja trazim paket vode i prodavac mi donosi paket vode u toj ambalazi, ali kuca x6, ja reagujem i dobijem objasnjenje da je akcija prosla, ali ovo im se nije prodalo, pa sad vise popust ne vazi. Kako da ne pozovem inspekciju i samu fabriku da prijavim slucaj?
Slucaj dva:
u blizini zgrade ima auto salon, onda dodje kamion sa vozilim i zakrci ulicu istovarom vozila, ja pozovem lepo policiju da rascisti ulicu jer ima nepropisno parkiran kamion. Mogu oni lepo pre radnog vremena da dodju ranije kad ostali spavaju da zavrse posao ili uvece kad nema prometa tom ulicom da lepo istovare vozila ili ima u blizini parking na kojem se mogu parkirati i da nikome ne smetaju, ali ljudi misle ako su veliki salon da su kupili celu ulicu.
U vezi parkiranja ima jedno mnogo lepo pravilo koje sam video u Engleskoj, na parkinzima ispred zgrade ima ogranicenje da niko osim stanara ne sme da koristi parking u nekom odredjenom vremenu recimo izmedju 8-10 i 17-19, to je zbog toga da bi u tom vremenu bilo mesta za sve koji tu dolaze na posao ili da stanari koji polaze na posao da mogu bez problema da odu na posao. Popodne opet da bi svi stanari mogli da nesmetano dodju sa posla ( da se parkiraju ispred zgrade) ili da oni koji tu rade da mogu da nesmetano odu sa posla. U medjuvremenu svi mogu da koriste parking koji se placa, stanari imaju povlasticu, ali ima ogranicenja u broju vozila po stanu.
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 14:19 ] @
2012, ja kaznjavanju pridajem vecu vaznost od otklanjanja nedostataka - recimo, ako u prodavnici prodaju jogurt kome je istekao rok trajanja, sta kao inspekcija treba da dodje, unisti neispravan jogurt i teraj dalje? Sledece nedelje opet u prodaju jogurt kome je istekao rok, pa ako inspekcija ne dodje super, ako dodje isto super? Ne brale, lupis kaznu, pa da vidis kako ce gazda da naredi radnicama da na svaka dva sata proveravaju datume na jogurtu
[ Homer J. Simpson @ 29.08.2015. 14:24 ] @
Ako kupci vole da kupuju jogurt sa isteklim rokom trajanja , zasto ih sprecavati u tome ?
[ NapredniBot @ 29.08.2015. 14:55 ] @
Ne treba sprečavati kupce da kupuju jogurt sa isteklim rokom trajanja, već prodavce da prodaju takav jogurt. To je potrebno zbog kupaca koji ne žele, zaboravljanju ili nisu u mogućnosti (npr. nisu poneli naočare za vid ili ne umeju da čitaju) da proveravaju datume na ambalaži svakog proizvoda koji kupe. Ukoliko je tebi baš potrebna namirnica sa isteklim rokom trajanja, sve što treba da uradiš je da sačekaš određeni vremenski period nakon kupovine.
[ hotchimney @ 29.08.2015. 14:56 ] @
Citat: Darko Nedeljković:
Neka mi neko dostavi dokaz da je predao opravdanu zalbu inspekciji sa delovodnim brojem pod kojim su je primili i nisu odreagovali i ja cu da napisem prijavu inspektoratu koji kontrolise inspekcije.
Uzbudljivo!
I šta onda?
Ne treba ti nikakav delovodni broj.
Dovoljno je za vreme radnog vremena (recimo izmedju 10-13h)
da obidješ kafiće, butike, šopove
i da zatekneš sve moguće karakondžule
ispektora iz svih sektora
kako pijuckaju kafu, isprobavaju torbice, cipelice
itd.
Odmah ih prijavi što nisu na svom radnom mestu.
Pa nam javi kako si prošao.
[ 2012 @ 29.08.2015. 15:21 ] @
2012, ja kaznjavanju pridajem vecu vaznost od otklanjanja nedostataka - recimo, ako u prodavnici prodaju jogurt kome je istekao rok trajanja, sta kao inspekcija treba da dodje, unisti neispravan jogurt i teraj dalje? Sledece nedelje opet u prodaju jogurt kome je istekao rok, pa ako inspekcija ne dodje super, ako dodje isto super? Ne brale, lupis kaznu, pa da vidis kako ce gazda da naredi radnicama da na svaka dva sata proveravaju datume na jogurtu :-)
Nismo se razumeli, kaznjavanje ima veliku vaznost upravo iz razloga koji si napisao. ja sam hto reci da mi nije kazna primarni cilj prijavljivanja. Vec mi je cilj da se negativna pojava iskoreni, da se ne ponavlja. Ako prodavac uoci svoju gresku i istu vise ne ponavlja onda ne mora ni biti kaznjen, to sam hteo reci.
neka inspekcija izadje na licu mesta neka se napravi zapisnik i neka se prodavac prvi put upozori, ne mora se odmah kaznjavati, ako se greska ponovi ond se krivac kazni tako da mu se "bubreg odvali" ali mu prvi put kazes da ce sledeci put propisno stradati.
Dacu ti primer:
u kompaniju i kojoj sam radio imali smo sluzbena vozila na koriscenje, dogodi se da neko zbog nepaznje osteti vozilo svojom krivicom. Ne kaznjava se odmah, oduzme mu se pravo da upravlja vozilom neko odredjeno vreme i posalje se na dodatni trening, prodje jos jednom obuku i potpuse dokument da je uvideo svoju gresku i da sad zna kako treba da se ponasa u saobracaju. Ako se ponovi da svojom krivicom napravi gresku nema vise pardona, dobije otkaz i tu prica zavrsava.
To u praksi znaci sledece:
na razgovoru za sledeci posao ima problem da objasni zasto je napustio prethodni posao, nece dobiti pozitivnu preporuku od poslodavca, a ako mu se ponovi takvo nesto u sledecoj kompaniju postoji velika sansa da nikad vise ne dobije sluzbeno vozilo na koriscenje sto znaci da mora menati profesiju jer ima velik broj profesija koje su direktno vezane sa upotrebom sluzbenog vozila.
[ 2012 @ 29.08.2015. 15:26 ] @
Citat: hotchimney:
Neka mi neko dostavi dokaz da je predao opravdanu zalbu inspekciji sa delovodnim brojem pod kojim su je primili i nisu odreagovali i ja cu da napisem prijavu inspektoratu koji kontrolise inspekcije.
Uzbudljivo!
I šta onda?
da obidješ kafiće, butike, šopove
i da zatekneš sve moguće karakondžule
ispektora iz svih sektora
kako pijuckaju kafu, isprobavaju torbice, cipelice
itd.
Odmah ih prijavi što nisu na svom radnom mestu.
Pa nam javi kako si prošao.
Ovde si pogresio. Po opisu radnog mesta imaju obavezu da u periodu koji si naveo da budu na terenu i vrse inspekcijski nadzor objekata. ja nisam znao za ovo pa sam razmisljao kao sto ti razmisljas i prijavio sam inspektora zato sto ga ne mogu naci na poslu (kancelariji, radnom mestu) i dobio sam odgovor od republicke inspekcije da inspektori imaju obavezu da budu na terenu i da sprovode nadzor. Imaju i pravilnik koliko objekata treba da posete u toku dana/meseca.
[ Miroslav Jeftić @ 29.08.2015. 16:00 ] @
Citat: CoyoteKG:
Ne bi da budes tuzibaba? Tako to zoves?
Da li be te pekla savest ako bi se to srusilo i ubilo nekoga, a ti si mozda mogla jednim telefonskim pozivom da resis problem? Da li bi krivila sebe zbog nepreduzimanja niceg?
Ako to stoji deset godina kao što piše, čisto sumnjam da ceo grad već ne zna da je to tako. Da su hteli nešto da urade mogli su odavno.
[ hotchimney @ 29.08.2015. 17:31 ] @
Ovde si pogresio.
A šta sam pogrešio?
Nije posao ispektora da za vreme radnog vremene dangubi ispijajući kafe
i čavrljajući sa direktorima javnih preduzeća koji isto tako dangube umesto da su na radnim mestima.
Ako vrše inspekcijskli nadzor zašto su uvek u istom kafiću?
U Srbiji se svakodnevno izvrši bar 50% kupoprodajnih transakcija bez fiskalnog računa. I to inspektori "na terenu" ne mogu da primete? Naravno da ne primećuju jer su plaćeni da ne primećuju.
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 19:40 ] @
da obidješ kafiće, butike, šopove...
Necu ja nista da obilazim, niti imam prava da legitimisem ljude po kaficima i da ih teram da mi pokazu potvrdu u kojoj firmi rade i kad im je radno vreme. Po prijemu prituzbe, pokrece se upravni postupak. Podnosilac prituzbu podnosi u dva primerka, ili je daje usmeno pa se opet stampa u dva primerka, od kojih jedan dobija za sebe sa upisanim delovodnim brojem u gornjem desnom uglu.
U nadleznostima inspektora izmedju ostalog je i pregledanje opstih i pojedinacnih akata, evidencija i drugih dokumenatra, saslusavanje i uzimanje izjava odgovornih i zainteresovanih, naredjivanje eventualnih merenja od strane ovlascenih institucija, davanje obavestenja i saveta, predlaganje akcija koje bi trebalo izvrsiti i slicno. Ja nigde nisam nasao propis koji kaze da se sve to ne moze raditi za stolom u kaficu preko puta, tako da ja nemam nikakav problem sa tim gde ko sedi.
Duznost inspektora je da pruzi pomoc u sprovodjenju propisa, te da predlozi preventivne mere radi sprecavanja povrede zakona i drugih propisa. Mera ukazivanja propisana je Zakonom o drzavnoj upravi, ona se donosi u pisanom obliku ie dostavlja strankama u postupku. Po okoncanju inspekcijskog postupka, donosi se resenje u pisanoj formi, a samo izuzetno u usmenoj formi, u slucaju izuzetne hitnosti u postupanju. Stranka u postupku moze traziti da se i tada resenje naknadno otpremi u pisanoj formi. Eto, to je osnovnbo sto se tice pravila. Svako ko smatra da mu ovo nije ispostovano, a mrzi ga da kuca prijavu inspektoratu, moze da me obavesti pa cu ja da otkucam i odnesem, ali, jos jednom, nista rekla-kazala, nego dajte delovodni broj pa da se nepostovanje zakona istera na cistac.
Stice se utisak da stanovnistvo Srbije voli da kuka na radnike drzavnih sluzbi kako ne izvrsavaju savesno svoje radne zadatke, a u isto vreme isto to stanovnistvo radije sedi na facebook-u, po forumima ili gleda velikog brata i farmu, nego sto ce da procita tekst zakona i mrdne goozicom za postovanje zakona. Da sam ja inspektor, pored takvog neodgovornog stanovnistva koje niti zna zakone niti hoce da prijavi krsenje istih, ni ja ne bih nista radio, nego bih od 7 do 15h pio kafe i citao novine. Ako su inspektori losi, oni su takvi jer smo mi losi pa im mi to dozvoljavamo. Po mom misljenju su i mnogo bolji od onih kakve mi svojim ponasanjem zasluzujemo.
[ Darko Nedeljković @ 29.08.2015. 19:59 ] @
U Srbiji se svakodnevno izvrši bar 50% kupoprodajnih transakcija bez fiskalnog računa. I to inspektori "na terenu" ne mogu da primete? Naravno da ne primećuju jer su plaćeni da ne primećuju.
Za vecinu proizvoda to nije toliko bitno koiko mi mislimo. Naprimer, pitao sam vlasnika benzinske pumpe zasto naplacuje kod samog aparata, a ne ide do kase da to evidentira ipitao ga gde uspe na crno da nabavi gorivo i odgovor je da se gorivo nikako ne moze nabaviti na crno a da je razlog neizdavanja fiskalnih isecaka to sto vecini kupaca odgovara da pruzi hiljadarku, uskoci u auto i tera dalje, nego da se drnda odlaskom do kase. Kaze, on na kraju dana proveri koliko su aparati izmerili, izvuce presek kolko je otkucao i ako nije otkucao 1.000 litara, on kuca jedan racun za 1.000 litara i tako sravni kasu sa automatima za merenje. Nije po propisu, ali drzava dobije svoje i ne buni se mnogo.
Takodje, nekom je mozda promaklo da je pre godinu-dve menjan zakon o fiskalnim kasama, cime je vecina delatnosti oslobodjena obaveze posedovanja fiskalne kase, pa zato naprimer za bilo kakve zanatske radove danas ne dobijate fiskalni isecak, a ranije je bilo.
[ hotchimney @ 29.08.2015. 23:06 ] @
To što si napisao
opisao si ponašanje tipičnog srbijanskog inspektora koji se pravi blesav.
Nije stvar da li je ili nije sravnjeno stanje od 1000 litara goriva.
Stvar je u poštovanju pravila i procedura.
A to podrazumeva štampanje fiskalnog računa čak i onda kad kupac neće da uzme račun
Odnosno svaka transakcija mora biti evidentirana.
U Srbiji ne postoji demokratija.
Miloševića nisu smenili gradjani već
je NATO pakt srušio Miloševića.
A sistem partijskog (a ne demokratskog) upravljanja državom je ostao netaknut. Samo su se guzce rotirale na foteljama po uzoru na rotaciju predsedništva SFRJ.
Dokle će to biti tako?
Pa dok se letve ne polome o ledja partijske stoke.
Partijska stoka mora biti naučena da se ne pravi blesava
već da radi svoj posao.
A to će biti tek onda kad na sopstvenim ledjima oseti gnev demokratske letve.
U medjuvremenu će inspektori tokom radnog vremena izležavati se po kafićima i ispijati kafice sa lokalnim spletkarošima
i praviti se blesava na prijave i primedbe gradjana.
[ 2012 @ 29.08.2015. 23:34 ] @
@hotchimney
Pvo da ti odgovorim gde si pogresio u prethodnom komentaru.
Nisi pogresio u tome da li inspektori sede po kaficima ili kafanama, verovatno je tako, medjutim pogresio si u delu da trebaju sedeti na svom radnom mestu, misleci na kacelariju u inspekciji/inspektoratu.
Slazem se sa vecim delom poslednjeg komentara, posebno sa delom u vezi obaveze postovanja pravila i procedura, ali i tu imas jednu gresku. Izdavanje ili ne izdavanje fiskalnog racuna nije nesto mnogo vazno, nebkontrolise se tako "crno trziste" ili legalnost poslovanja.
Evo na primer u USA nije obavezno izdavanje racuna, pa je crno trziste svedeno na minimum. Kako se to postize?
Uvede se jedna pravna forma ili obaveza dokazivanja porekla novca. Mnogo je delotvornija od fiskalnih racuna i svih ostalih mera kontrole crnog trzista.
Utvrdjivanje porekla imovine je poslednje nesto sto ce uvest/dozvoliti vlast ili administracija (svejedno kako ih zovemo). A tom merom regulise se ponasanje svih lica u drzavi, kako pravnih tako i fizickih.
[ Otto23 @ 29.08.2015. 23:44 ] @
Drugi primer. Zajednicko dvoriste, jedan od korisnika je izgradio shupu u dvoristu... naravno, totalno na crno i bez dozvole ostalih korisnika, od cvrstog materijala (cigla i crep). Obavestena inspekcija na paliluli, dosli inspektori, videli, doneli resenje o vracanju u predhodno stanje i uklanjanju objekta. Sve zvanicno sa pecatom itd.
I od tada je proslo 6-7 godina. Lik koji je to izgradio nije hteo sam da je ukloni u predvidjenom roku, a oni nisu dosli da postupe po svom resenju -> i pojeo vuk magarca. To tako stoji i dan danas.
Pisano vishe puta opstini, predsedniku opstine, dobijen je odgovor da ce se o tome rasparavljati na sledecem zasedanju skupstine (valjda) i da ce se alocirati sredstva za uklanjanje objekta, posto ih trenutno nema. Takodje u tom odgovoru je inpektor zaduzen za to reshenje, naveo i da se tu radi o "sukobu medju komsijama" i "insistiranju jedne strane iz prkosa" da se to ukloni - > sta god to trebalo da znaci, posto je zakon ocigledno prekrsen i resenje o izvrshenju je doneto.
Sva ta reshenja sam ja video svojim ocima, i tako lete dani, idu godine. Odnosno, drzava se ne zanima previshe za sprovodjenje svojih reshenja i zakona -> jer to kosta -> a od tih para, kojih ima konacno, ako se potroshe na sprovodjenje reshenja i uspostavljanje reda, manje ce posle ostati opstini, da ih opere preko svojih fantomskih tendera, sece stabala i sl. partijskih akcija (tada je DS bio na vlasti).
I sta sad, sada bi trebalo da se kontaktira organ koji kontrolishe rad inspekcijskih sluzbi, da se trazi sprovodjenje reshenja, da se pishe gradonacelniku... itd. (posto se vec pisalo predsedniku opstine) - da se dodatno obijaju pragovi i gubi vreme, moljaka da se uradi nesto sto bi moralo da funkcionishe po zakonu.
Ovakvih primera znam jos barem dva.
...
Takodje, pricao mi covek koji je nadogradio svoju kucu na paliluli, da je direktno platio shefu za gradjevinske poslove da ga inpekcije ostave na miru i gledaju na drugu stranu. Dakle:
1) Otishao i dogovorio se, rekao sta hoce da radi - podigne sprat na tavanu svoje kuce.
2) Ovaj mu rekao da su u tom kraju kuce pod nekom zastitom i da ne moze da se dobije dozvola, ali da ako plati 2K evra... oni ga nece dirati, donositi reshenja itd.
3) Da kad ponovo bude legalizacija, on podnese zahtev i da ce mu oni to srediti da se uknjizi i legalizuje. (To je bilo u periodu kad su legalizacije radili po opstinama)
4) Covek platio mito, i sagradio sprat... na crno. I sad ceka da to "legalizuje".
Nemate vi pojma koliko su trule sluzbe... i koliko se mita uzima.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 30.08.2015. u 01:00 GMT+1]
[ 3way @ 29.08.2015. 23:52 ] @
Citat: Otto23:
I sta sad, sada bi trebalo da se kontaktira organ koji kontrolishe rad inspekcijskih sluzbi, da se trazi sprovodjenje reshenja, da se pishe gradonacelniku... itd. (posto se vec pisalo predsedniku opstine) - da se dodatno obijaju pragovi i gubi vreme, moljaka da se uradi nesto sto bi moralo da funkcionishe po zakonu.
Ne, nego treba da uzmes motku pa da resis problem. Ovi naivci sto veruju da ce nekakvim prijavama resiti probleme neka i dalje podnose molbe, zalbe, dopise i cekaju resenja, ali dok neko ne dobije po tintari, taj se ne nauci redu i disciplini...
[ 2012 @ 30.08.2015. 00:35 ] @
@Otto23
Prvi primer koji si naveo nije nista drugo vec tipicno ponasanje, zapocet proces i onda ostavljeno da se po mogucnosti zavrsi sam od sebe. Povsno, neuko, bez ideje i koncepta.
Citat: I sta sad, sada bi trebalo da se kontaktira organ koji kontrolishe rad inspekcijskih sluzbi, da se trazi sprovodjenje reshenja, da se pishe gradonacelniku... itd. (posto se vec pisalo predsedniku opstine) - da se dodatno obijaju pragovi i gubi vreme, moljaka da se uradi nesto sto bi moralo da funkcionishe po zakonu.
Zasto da se ne kontaktira neko ko kontrolise inspekcije? Ako treba podneses i krivicnu prijavu, zasto bi to bio problem?
Drugi primer mi lici na tipicnu izmisljotinu u stilu rekla-kazala, jos jedna od urbanih legendi.
[ 2012 @ 30.08.2015. 00:39 ] @
Citat: 3way:
Ne, nego treba da uzmes motku pa da resis problem. Ovi naivci sto veruju da ce nekakvim prijavama resiti probleme neka i dalje podnose molbe, zalbe, dopise i cekaju resenja, ali dok neko ne dobije po tintari, taj se ne nauci redu i disciplini...
Ajde daj jedan primer gde si problem sa administracijom resio motkom. Ne mora sa administracijo, daj primer koje si probleme uspesno resio motkom.
[ 3way @ 30.08.2015. 00:43 ] @
Citat: 2012: Ajde daj jedan primer gde si problem sa administracijom resio motkom. Ne mora sa administracijo, daj primer koje si probleme uspesno resio motkom.
Pre 10 i vise godina jedan se nonstop parkirao na prolaz izmedju zgrada. Pricali sa njim, zvali pauka - rac....i od kada mu je neko od stanara spustio ciglu u soferku nije se vise tu parkirao...Problem uspesno resen.
[ 2012 @ 30.08.2015. 00:48 ] @
Citat: 3way: Pre 10 i vise godina jedan se nonstop parkirao na prolaz izmedju zgrada. Pricali sa njim, zvali pauka - rac....i od kada mu je neko od stanara spustio ciglu u soferku nije se vise tu parkirao...Problem uspesno resen.
pa i nije ti neki primer. Pod "uzimanje motke" se podrazumeva nesto sasvim drugo. Ovo je primer nekakvog kukavickog nanosenja stete nekome.
[ 3way @ 30.08.2015. 00:52 ] @
Ne, to je upravo primer resavanja problema motkom. Nanosenje stete bi bilo da mu je neko iz cista mira razbio auto...ovo je pedagosko nanosenje stete.
[ hotchimney @ 30.08.2015. 00:57 ] @
Pvo da ti odgovorim gde si pogresio u prethodnom komentaru.
Ma ko si ti da odredjuješ ko je pogrešio?
Nisam te pitao ni za mišljenje ni za savet.
Niti si iz Srbije
niti znaš šta se dogadja u Srbiji.
Koga u Srbiji zabole što se u tamo nekoj Americi ne izdaju računi?
Zakonom u Srbiji je regulisano "Trgovac je dužan da za kupljenu robu ili uslugu potrošaču izda račun."
nema "ako kupac traži" ili nešto drugo.
A kaznenin odredbama je predvidjena novčana kazna ako se "ne izda potrošaču račun".
Imaš inspektore koji su plaćeni
da dežuraju i paze da neko ne prekrši propise
a ne da gube vreme na sopstvene provode i pijanke.
I sta sad, sada bi trebalo da se kontaktira organ koji kontrolishe rad inspekcijskih sluzbi, da se trazi sprovodjenje reshenja, da se pishe gradonacelniku... itd.
Koja svrha kad su kontrolori oni koji su rotirali fotelje sa inspektorima?
[ 2012 @ 30.08.2015. 01:09 ] @
Citat: Koga u Srbiji zabole što se u tamo nekoj Americi ne izdaju računi?
To je sustina problema, moras pogledati kako je taj problem resen kod drugih. Gledajuci samo u sopstveno selo ostajes uskracen za znanje koje drugi poseduju, tacnije ostajes zatucan.
Ako ne znas da resisi problem koji imas moras pogledati da li je neko drugi resio takav ili slican problem, ako nadjes da je neko pronasao resenje prolema moras ili da mu "ukrades" znanje ili da ga pitas da ti svoje znanje i vestinu proda.
Na osnovu tvojih komentara moze se zakljuciti da ti ili vi u Srbiji ne mozete da resite svoje probleme, a kako ti kazes ne treba ti/vam znanje sa strane.
Po svemu izgleda da na taj nacin necete resiti svoje probleme jos 1000 godina.
[ hotchimney @ 30.08.2015. 05:21 ] @
Prvo, nigde nisam napisao da ne znam da rešim problem.
Takodje nigde nisam rekao da ne treba znanje sa strane.
Ti bolje gledaj u svoje selo
jer takvih zatucanih gologuzana koji ni 25 godina nakon raspada SFRJ
ne znaju kako se zovu ni kako su se zvali ni kako će se zvati
stvarno nema u svetu.
I umesto da nam iznosiš uspešna rešenja
iz svoje "bivše republike"
ti nam kao navodni ekspert
preporučuješ da pogledamo kako je rešeno u Americi.
Pogleedajte vi dole u vašoj "bivšoj"
kako su nazive država u Americi rešili Amerikanci
pa tako i vi rešite vaš problem "bivše republike".
Pa kad više ne budete "bivši"
javi se da soliš pamet po srbijanskim selima.
Nemoj žurit, za jedno 1000 godina.
[ Blue82 @ 30.08.2015. 08:36 ] @
Evo jedan primer sta se radi po malim mestima.
A onda mozemo samo zamisliti kakva je situacija u Beogradu, Novom Sadu...
I onda se mi kao borimo protiv njih. Smesno. Dok drzava ne pocne borbu, gradjani to svakako ne mogu.
http://www.magazin-tabloid.com...is/?id=06&br=232&cl=24
[ vladd @ 30.08.2015. 10:24 ] @
Ne vidim po cemu to moze da se kauzalno uporedi neka provincija sa Beogradom?
Ako se nesto dogodi u malom mestu, "kako li je tek"..kako je tako je, ali nikakvu korelaciju nema sa svinjarijom u malom mestu.
Pride mislim da je u Beogradu MNOGO GORE, posto je vecina provincijalaca uspela preko provincijalnih korelacija da se usanci na birokratskim mestima, samo sto misle da ih u velikom Beogradu "niko" ne vidi i ne poznaje. I da ce ih "zemljaci" stititi...
[ Blue82 @ 30.08.2015. 10:58 ] @
Veliko i malo mesto se vrlo lepo uporedjuju posto se moze spoznati korelacija izmedju njega i velegrada, bilo kog. Veliki mafijasi sigurno nece ziveti u Osnicu, vec u velikom gradu, ako ni zbog cega drugog zbog obilja mogucnosti. A onaj ko ima vise novca, taj je u vecim i bolje organizovanim prevarama u odnosu na one "siromasnije" od njega. Dakle svako onaj ko je na glasu u Beogradu ima mnogo nezamislivije poslovne poduhvate od onoga ko je na glasu u Osnicu, a onaj ko je na glasu u Njujorku, je u nemerljivo zamrsenijim vezama u odnosu na onog u Beogradu. S tim u vezi mogu da zamislim sta se radi po BGD-u a verovatno ne mogu ni da zamislim sta se radi u Njujorku.
Kako god cilj onog teksta nije pljuvanje po provinciji (cini mi se da imas problem sa provincijalcima), nego je cilj teksta da kad ti prijavis nekoga, prijava dolazi u policiju, a isti taj kome se podnosi prijava nazove prijavljenog pa ti se prijavljeni lepo piiiip piiiiip za primer drugima koji bi da se bore sa vetrenjacama. Ti kao pojedinac ne mozes da uradis nista, osim da primis sipku po ledjima, ako ti to deluje primamljivo, a oni ce da nastave po starom. Takvi problemi se resavaju samo sistemski, na nivou drzave a to se ovde nece desiti bar jos 30 godina, a onda cemo videti da li se nesto promenilo ili cemo produziti taj period cekanja.
[ Otto23 @ 30.08.2015. 12:18 ] @
@Blue82
Znas li sta je jos strasnije... to sto su taj tekst smele da objave samo realtivno anonimne novine. Umesto da je na naslovnoj strani Blica ili Novosti.
Uzas.
...
A povodom "urbanih legendi" o placanju inspekcije da ne cini nista... evo par dobro poznatih fotki iz BG-a, koje ilustruju "rad" inspekcijskih sluzbi:
[ vladd @ 30.08.2015. 13:35 ] @
Jeftina zapazanja su potpuno oftopic na vec oftopic postovima u temi.
Nemam ja problem ni sa provincijom ni provincijalcima, svako uredjuje sopstveni zivot i folklor.
Ono sto mi izaziva reakciju je nakaradan ili pritup nacin razmisljanja, hajde sve da svedemo na "poznatu" velicinu, pa samo malo uvecamo...
Evo, jasno da pitam, KOGA to ugrozavaju DIREKTNO ove skalamerije na slikama? Ili da ponovo procitamo naslov teme...?
Znaci samo da se odlutalo u oftopic, i navode se primeri kako "mozda" negde neko nekoga ugrozava..
Ili da sitnicarimo, evo mozda u nekoj daljini me ugrozava ju ove kuce na krovu kod zelenjaka, ali licno mislim da me najvise ugrozava trzni centar USCE....po istom principu, a ne vidim da ga je neko SLIKAO za PRIMER...
Pokradeno zemljiste, prakticno bespravna gradnja bez urbanistickog plana, na cef jednog od mocnika uz narusavanje estetskog izgleda zone grada..nekome je bio neophodan sanduk-ali sanduk "trzni centar"(soping mol, ili preciznije soping tor), posto ni sa sta drugo elita nije sposobna, samo da krade, preprodaje i reketira...
Cisto da usmerim diskusiju na realni i ozbiljniji nivo..kada je vec zasla u off...
[ 3way @ 30.08.2015. 15:12 ] @
Citat: vladd: Jeftina zapazanja su potpuno oftopic na vec oftopic postovima u temi.
Nisu to nikakva jeftina zapazanja nego posledica podnosenja prijava, dopisa i zalbi - ono sto naivcine uglavnom i rade :)
Citat: vladd:Evo, jasno da pitam, KOGA to ugrozavaju DIREKTNO ove skalamerije na slikama?
Onoga ko zivi ispod njih.
Pa kad krenu da pucaju zidovi, da prokisnjava na sve strane, a onda oni lepo podnesu zalbu, pa za jedno 30-40 godina ostvare svoje pravo da normalno zive u stanu.
Umesto da su uzeli mocugu kao sav normalan svet pa se "dogovorili" sa "investitorom"....
Citat: vladd:
Pokradeno zemljiste, prakticno bespravna gradnja bez urbanistickog plana
A kako tebe ugrozava pokradeno zemljiste?
Jel si ti hteo da gradis trzni centar, pa te neko zehebo?
[ Otto23 @ 30.08.2015. 15:21 ] @
@Vladd
Ako nista drugo, svi ti primeri ilustruju stepen (ne)rada i potkupljivost doticnih inspekcija. Dakle, kao sto se vidi, nije prisutna samo visoka korupcija (ovo oko trznih centara, sto je isto veliki problem), vec se ta bolest prosirila na najnizi nivo, nivo obicnog coveka... na supe, i koje-kakve gradjevine i "adaptacije", tj. na nesto sto se bukvalno iz aviona vidi da nije uradjno po bilo kakvim ubanistickim propisima/dozvolama. I kao sto to biva, niko nije odgovoran, niko nije smenjen, isti ljudi idalje "rade" iste poslove... primaju platu... razvijaju "biznis"... i slezu ramenima.
[ 3way @ 30.08.2015. 16:07 ] @
Citat: Otto23: I kao sto to biva, niko nije odgovoran, niko nije smenjen, isti ljudi idalje "rade" iste poslove... primaju platu... razvijaju "biznis"... i slezu ramenima.
E, ali mora da se podnese tuzba, da se posalje dopis, uplati taksena marka, pa da se tek onda vidi sta cemo...Da se zapise broj prijave, pa da se kasnije proveri gde je ta prijava...Mislim, sasvim ok zabava za penzionere i ove sto nista ne rade pa imaju visak vremena....
[ NapredniBot @ 30.08.2015. 16:11 ] @
Nije problem taksena marka i dopis, mislim da je veći problem osveta onoga koji je prijavljen. Najmanje što može da uradi je da izmisli neke gluposti i prijavi on vas. Ako ima veze u tužilaštvu velika je verovatnoća da će prijava protiv vas završiti na sudu, a prijava protiv njega u nekoj fioci.
[ 3way @ 30.08.2015. 16:23 ] @
Pa onda ti prijavis njega, pa onda on podnese taksenu marku, pa depesu i telegram, a ti to primis tek iz treceg puta, i tako...imaju naivci, neradnici i penzionere raznorazne taktike za razbijanje dosade...
[ vladd @ 30.08.2015. 16:40 ] @
@3way... Nije se moj post odnosio nasiroko, vec na par komentara u vezi provincije.
Naravno da postoje razni oblici ugrozavanja. I iza svih produzenih aktivnosti ugrozavanja postoji korupcija.
Mene tc usce ne ugrozava direktno taman koliko i doticne skalamerije na krovovima.
Ali idirektno, daleko je veci problem teske drzavne korupcije, to nam sigurno indirektno satire zivote, mnogo visenego sitna komunalna svinjarija.
Posto znamo da je kokoska starija od jajeta(naucno dokazano ), tako i velika drzavna korupcija izaziva sitnu, donajnizeg cinovnika.
Nekakve zalbe u ovom stepenu korupcije su ravne borbi sa vetrenjacama, prema tome su i paralele sa korektnijim drustvenim zajednicama neumesne.
Stepen korupcije direktno uvecava stepen besmisla pisanja zalbe.
[ Darko Nedeljković @ 30.08.2015. 17:03 ] @
Citat: Blue82: Ti kao pojedinac ne mozes da uradis nista, osim da primis sipku po ledjima, ako ti to deluje primamljivo, a oni ce da nastave po starom. Takvi problemi se resavaju samo sistemski, na nivou drzave a to se ovde nece desiti bar jos 30 godina, a onda cemo videti da li se nesto promenilo ili cemo produziti taj period cekanja.
Isto tako Karadjorje nije mogao da uradi nista protiv Turaka, osim da primi sekiru i trebalo je da mirno sedi, bavi se trgovinom i ceka da neko drugi uradi nesto. Ili, nase pradede Solunci, isto su trebali da sede tamo i cekaju da neko drugi sredi stvar, a ne da jurisaju po rovovima gde im neki svaba moze piiiip piiip.
Ja ne znam kako se namnozio ovoliki broj 3.14ckica u Srbiji, svako se plasi da da svoj doprinos i svi bi da sede i cekaju da neko drugi pobedi neprijatelja. A neprijatelj Srbije, suprotno tome sto zele da nas nauce sredstva javnog informisanja, nije ni u Pentagonu, ni u Zagrebu, ni u Tirani. Neprijatelji Srbije su u Beogradu i svuda tu oko nas. Nema borbe bez stradalih, pa da li je onda svaka borba besmislena? Ja sam pre petnaestak godina dobio zestoke batine od trojice nabildovanih kriminogenih likova kojima sam kvario kriminalni "posao". Ali, kad podvucemo crtu sta je rezultat - ja sam danas ziv i podjednako resen da istrajem bez obzira na posledice, a oni su sva trojica davno zakopani dva metra ispod zemlje. Neko ih ubio, ne zna se ko je.
Neprijatelji Srbije su oni koji ne placaju porez kao i oni sto nadju nacina da deo vec uplacenog prigrabe sebi. Patriote su oni koji placaju porez i ne zakidaju drzavu, a ne oni koji se kunu u Srbiju, a nikada u zivotu dinara u budzet nisu uplatili. Borba protiv neprijatelja je nasa duznost, koju su nam generacije nasih predaka ostavile gubeci zivote u nekim slicnim takvim borbama. Sto se mene tice, nek me i sutra upuca neko, ne krijem se i javno se borim protiv tih savremenih neprijatelja, radije cu da zivim jedan dan dostojanstveno, nego sto godina kao kukavica, oko toga nemam nikakvu dilemu.
[ Darko Nedeljković @ 30.08.2015. 17:08 ] @
Citat: 3way:
Umesto da su uzeli mocugu kao sav normalan svet pa se "dogovorili" sa "investitorom"....
Nesto ja tu ne razumem, pa ako mozes da mi pojasnis - ako hocu da sagradim isti takav "golubarnik", onda treba samo da izaberem zgradu i kupim cement i blokove, ili moram imati saglasnost stanara? Rekao bih da je ovo drugo - stanari su nasli interesa da to izgleda tako kako izgleda.
[ dejanet @ 30.08.2015. 17:19 ] @
Slike gore su rani radovi iz vremena Se-Pe-O.
Kakve bre crne saglasnosti stanara..
[ vladd @ 30.08.2015. 18:42 ] @
Citat: Isto tako Karadjorje nije mogao da uradi nista protiv Turaka, osim da primi sekiru i trebalo je da mirno sedi, bavi se trgovinom i ceka da neko drugi uradi nesto. Ili, nase pradede Solunci, isto su trebali da sede tamo i cekaju da neko drugi sredi stvar, a ne da jurisaju po rovovima gde im neki svaba moze piiiip piiip.
Ja ne znam kako se namnozio ovoliki broj 3.14ckica u Srbiji, svako se plasi da da svoj doprinos i svi bi da sede i cekaju da neko drugi pobedi neprijatelja. A neprijatelj Srbije, suprotno tome sto zele da nas nauce sredstva javnog informisanja, nije ni u Pentagonu, ni u Zagrebu, ni u Tirani. Neprijatelji Srbije su u Beogradu i svuda tu oko nas. Nema borbe bez stradalih, pa da li je onda svaka borba besmislena? Ja sam pre petnaestak godina dobio zestoke batine od trojice nabildovanih kriminogenih likova kojima sam kvario kriminalni "posao". Ali, kad podvucemo crtu sta je rezultat - ja sam danas ziv i podjednako resen da istrajem bez obzira na posledice, a oni su sva trojica davno zakopani dva metra ispod zemlje. Neko ih ubio, ne zna se ko je.
Neprijatelji Srbije su oni koji ne placaju porez kao i oni sto nadju nacina da deo vec uplacenog prigrabe sebi. Patriote su oni koji placaju porez i ne zakidaju drzavu, a ne oni koji se kunu u Srbiju, a nikada u zivotu dinara u budzet nisu uplatili. Borba protiv neprijatelja je nasa duznost, koju su nam generacije nasih predaka ostavile gubeci zivote u nekim slicnim takvim borbama. Sto se mene tice, nek me i sutra upuca neko, ne krijem se i javno se borim protiv tih savremenih neprijatelja, radije cu da zivim jedan dan dostojanstveno, nego sto godina kao kukavica, oko toga nemam nikakvu dilemu.
Ovo je zanimljivo stivo, i tu negde se kose licne dogodovstine sa realnim zivotom.
Krs drzava i narod pogubljen. Drzava se prema narodu odnosi kao prema stoci, a narod pokusava da bude veca stoka nego sto drzava misli.
Cinjenice su da se mnogo toga surovog izdesavalo u poslednjih par decenija, ali je drzava i dalje nastavila da siba gradjane. Zasto je tako, nije mi najjasnije. Moje univerzalno resenje je "udba" ili neki rasuti delovi, ali to "resenje" ne pokriva neke periode.
Negde su slicno zbunjeni i ostali,mozda isuvise "gledaju svoja posla", ili im se tako cini da je u "normalnim" drzavama. S tim sto puno grese, cinjenica je da u Nemackoj(kao ugledna zajednica) poprilicno poprivatnom pitanju gledaju svoja posla,ali kada je zajednica u pitanju, neka nepravilnost van pisanih ili nepisanih pravila, krecu SVI kao jedan da brane sistem zajednice. Sistem im omogucava da budu mirni, svoji, slobodni, da formiraju neki licni zivotni put..
U Srbiji je zajdnica znacajno drugacija, nemoralna, rodovska, klanovska. Pravila nema, odnosno svaki klan pokusava da namece neka gluplja i ludja pravila.
Zato mnogi gradjani izbegavaju kontakt sa sistemom, imaju objasnjenja za idiotluke, u trulezi sistema, i shvataju ili na konkretnim primerima vide da je sistem upravo takav, truo i korumpiran.
I zasto kriviti gradjane, koji su realno zeljni mirnog zivota, u toj neuslisenoj zelji im zivot promice, i zasto bi ga dodatno komplikovali..bez nade za odmor od idiotluka.
Sta se ocekuje od nenaoruzanog gradjanima, okruzenog korumpiranim sistemom, batinasima, kriminalcima pod kontrolom sistema, sa prodanim dusama navodne inteligencije, najcesce proglasene "elitom", a realno potomcima crvene parazitske vlastele???
Zasto meni da smeta smesna "kuca na krovu" a ne smeta recimo gradskom menadzeru, ili nekom akademiku, arhitekti od uticaja????
Zasto se ocekuje da se obican gradjanin, izvredjan i ponizen sto je uopste ziv, pa trosi resurse na kojima bi moglo da se "ustedi", pozvan i prozvan da je gnjidica ili ono sa grckim slovom.....kada TE SVINJARIJE ne smetaju nasim "uglednim" vodjama, naucnicima, umetnicima, arhitektama, gradskoj ili republickoj upravi?????????????
Ko je bre tu GNJIDA?????
[ Darko Nedeljković @ 30.08.2015. 18:43 ] @
@dejanet
Aha, znaci samo vidim zgradu, kupim materijal, dovedem radnike i to je to? Ne ide to tako.
[ Otto23 @ 30.08.2015. 19:34 ] @
Ide, ide... zavisi koliko ti je debeo obraz, i koliko si bahat. I da, ovo nije iz vremena "Se-Pe-O"...
Citat: VRHUNAC DIVLJE GRADNJE
Prokopao Taš da sebi napravi stan
Marija Nikolić | 25. 04. 2015. - 21:47h | Foto: M. Ilić | Komentara: 102
Većina Beograđana ovim delom Bulevara kralja Aleksandra, pored Tašmajdanskog parka, prolazi često. Većina verovatno i ne zna za ove stepenice. Ali nikome sigurno ne bi pala na pamet priča koja se krije iza toga...
Mitić se doselio kada je nasledio stan od svega 14 kvadrata koji se nalazi u zajedničkom dvorištu
Stanari zgrade kod Tašmajdanskog parka, u Bulevaru kralja Aleksandra 63 (preko puta Pravnog fakulteta), godinama se bore protiv nelegalne gradnje komšije Dušana Mitića, koji je sebi napravio stan ni manje ni više nego - na temeljima Tašmajdanskog parka.
Mitić, koji je sebi napravio još jedan stan u zgradi, do svojih odaja napravio je čak i stepenice, prokopavajući sam park, postavio je nadstrešnicu koja se oslanja na stubiće u parku, a pored je posadio i cveće i sebi napravio malo dvorište. Na ulazu nelegalnog stana postoji i poštansko sanduče, a tokom leta, kako kažu komšije, u „svom delu parka“ sadi paradajz i krastavce.
KOPAO NOĆU ŠEST MESECI
Stanari sumnjaju da je Mitić zapravo napravio dve stambene jedinice u podrumu jer je probio svetlarnik kod obližnje pekare, zato što svetlost nije dopirala do tog drugog stana.
- Šest meseci bismo ga viđali samo noću, blatnjavog, kada je valjda kopao do svetlarnika. Ljudi su ga viđali kako mu glava izranja iz trotoara - priča sagovornica.
- Mitić je uzurpirao 50 kvadrata zajedničkih prostorija, uključujući i dve podrumske prostorije. Svima nama je uskratio mogućnost da ih koristimo, prisvojio ih je i sebi napravio stančić. Samim tim otvorio je drugi ulaz u zgradu, narušio statiku zgrade koja je napravljena još 1896. godine - priča u dahu jedna od stanarki koja nije želela da joj objavljujemo ime jer se već dešavalo da Mitić lepi silikonom brave komšija koji ga prijave za nelegalnu gradnju.
Mitić se doselio kada je nasledio stan od svega 14 kvadrata koji se nalazi u zajedničkom dvorištu. Podelio ga je po visini, jer je plafon bio visine 4,8 metara.
- Ugrozio je statiku zgrade, rušio je delove nosećih zidova kako bi napravio otvore za vrata od soba. Uz to, stavio je metalne stepenice koje vode na drugi sprat, a sa prozora je sklonio noseću gredu da bi napravio ulazna vrata za stan iznad - zabrinuta je ona.
Koliko je to otišlo daleko, govori i to što je dao oglas za prodaju tih stanova. Doduše, na svojim vratima.
Stanari su već uputili prijavu odeljenju za inspekcijske poslove. Naloženo mu je da sve vrati u pređašnje stanje, što do danas nije učinio. Žalili su se i Zavodu za zaštitu spomenika, građevinskoj inspekciji, komunalnoj inspekciji i "Zelenilu Beograd".
- Uprkos rešenjima da vrati objekat u prvobitno stanje, nije ništa učinjeno - kaže ona.
http://www.blic.rs/Vesti/Beogr...kopao-Tas-da-sebi-napravi-stan
Tako to ide u Srbiji, pravnoj drzavi... olicenje rada inspekcija, sprovodjenja donetih reshenja po zakonu itd.
[ 3way @ 30.08.2015. 19:42 ] @
Nesto ja tu ne razumem, pa ako mozes da mi pojasnis - ako hocu da sagradim isti takav "golubarnik", onda treba samo da izaberem zgradu i kupim cement i blokove, ili moram imati saglasnost stanara? Rekao bih da je ovo drugo - stanari su nasli interesa da to izgleda tako kako izgleda.
Sigurno. Bez saglasnosti nista.
[ dejanet @ 30.08.2015. 19:50 ] @
Danasnji scenario:
Obicno komsija 'investitor', farba komsiluk da bi dobio potpise, onda napravi sr*nje od nadogradnje, zajebe sve oko sebe, ljudima prepolovi vrenost imovine, proda i kupi normalan stan.
[ zica49 @ 30.08.2015. 19:57 ] @
Ne kontam kako one kuce na krovu zgrade dobiju prikljucak na komunalije?
U stvari kako uopste izvedu to?
[ hotchimney @ 30.08.2015. 23:54 ] @
Šta je tu čudno?
Srbija je oduvek bila, jeste i biće
čardak ni na nebu ni na zemlji.
[ 2012 @ 31.08.2015. 00:45 ] @
Danas sam gledao jednu reportazu o divogradnji u Srbiji http://balkans.aljazeera.net/v...tiv-nelegalne-gradnje-u-srbiji
tu se navodi podtatak daima 770 000 zaheva za legalizaciju objekata, ako tome dodamo vec legalizovane i objekte koji se u momentu grade bez dozvole dolazimo do ogromnog broja objekata, neka je neko imao i vese nelegalnih objekta sigurno broj onih koji su imali dovogradnju premasuje broj 1 000 000 osoba koji su legalizovali ili cekaju legalizaciju. Tu se onda postavlja jedno malo drugacije pitanje. Nema teoretske sanse da su to sve kriminalci i partijski funkcioneri, znaci da je ogroman broj obicnih ljudi koji ne postuju zakon, ako dodamo tome podatak da prosecno domacinstvo ima 3-4 clana (uzecemo 3) ispada da 3 000 000 osoba zivi u objektima izgradjenih bez dozvole, a to je skoro pola drzave.
iz ovoga proizlazi sledece pitanje, da li je divogradnja "drzavna politika" ili recimo da li je nepostovanje zakona osnovni nacin zivota, deo mentaliteta. Mozda se ljudi ne zale inspekciji da se ne bi pokrenuo mehanizam "uterivanja zakona" od cega ce skoro svi stradati. Sto ako ludi ne prijavljuju neciju nepravilnost da ne bi neko prijavio njihovu nepravilnost i da je toliko uzelo maha da nema "neukaljanih" ili ako ih slucajno i ima da je to toliko mali broj da komotno moze da se nazove "marginalna grupa".
razmisljao sam se malo da li da pominjem statistiku, ali odlucio sam da bi trebalo.
Ako zadrzimo pribliznu proporciju/odnos iz gornjeg dela komentara, onda logicno dolazimo da je priblozno isti odnos i medju posetiocima ovog foruma, tako da ne cudi sto se na jednoj ovakvoj temi javio veoma mali broj diskutanata.
[Ovu poruku je menjao 2012 dana 31.08.2015. u 01:55 GMT+1]
[ Otto23 @ 31.08.2015. 11:59 ] @
Nikakav deo mentaliteta nije u pitanju. Sa jedne strane imamo jako komplikovane i skupe procedure da bi se dobila dozvola za gradnju... a sa druge strane impotenciju drzave koja nije u stanju da sprovodi zakon. Kao i neverovatnu kolicinu vidljivih primera, da to moze nesmetano da se radi, ukljucujuci i predsednika drzave i shiru svitu, koja ima bespravno izgradjene vikendice.
Covek koji je hteo da sagradi kucu, legalno, mi je objasnio da mu je na kraju bilo lakse i jeftinije da kupi kucu u BG-u u totalno raspadnutom stanju, pa da je srusi do temelja (na crno, prijavio je to kao "adaptaciju" postojeceg objekta), nego da placa mito, obija pragove, i "dogovara se" da bi sve dozvole i prikljucke dobio u nekom realnom vremenu. Sa druge strane, kazne za bespravnu gradnju gotovo da nema, odnosno, sansa da ti uklone bespravno izgradjen objekat je relativno mala (posebno ako si spreman da podmazes)... a da situacija bude gora, sada postoji i opcija "legalizacije", tako da je svako ko je nesto izgradio (na crno) podneo zahtev... a posto sluzba koja "legalizuje" radi brzinom puza, onda su mirni barem deceniju (ili par decenija) - jer prosto, svakoj inspekciji kazu -> pa to je u procesu legalizacije -> a inspekcija onda slegne ramenima i ode na kaficu...
Zamislite da parking u BG-u funkcionishe kao bespravna gradnja. Uparkiras se ti u park ili na pesacki, zalepe ti kaznu, ti je ne platis, i nikom nista - ona zastari :)
Ili neko pozove pauka, on dodje, stavi ti upozorenje na auto da ce ti biti odnet za 15 minuta, ali ga nikad ne odnese, i ti ne platis nikakvu kaznu - prodjes totalno bez posedica. Neplatis parkiranje, opet dobijes papiric, koji nista ne znaci... itd.
Sta mislite, da li bi se onda postovala pravila o parkiranju? Naravno da ne bi. Prvo bi relativno mala grupa bahatih pocela sa osmehom da se parkira gde hoce, i da se hvali kako je zaj*bala sistem, a ona bi i ostali rekli: "pa nismo ni mi budale", i nastao bi opsti haos. E sada u Srbiji imamo opsti haos, na prvom mestu zbog nesposobnosti drzave da sprovodi svoja reshenja i zakone, kao i neverovatnog nerada inspekcija i sl. sluzbi.
[ 2012 @ 31.08.2015. 15:51 ] @
@Otto23
ja sam pazljivo procitao tvoj komentar i dosao do zakljucka da je problem u tome sto ljudi jedno pisu/pricaju, drugo misle, a trece rade.
Evo recimo ti, moguce je da imas nekakav objekat koji je podignut/izgradjen bez dozvole (divogradnja), ali sad bi da svoju odgovornost prebacis na drzavu i tako sebe amnestiras. Nema logike da "znas" sve trikove kako se moze "zajjebati" sistem, a da bar neki nisi primenio.
Video sam da imas sklonost da izmisljas, ali mi moras objasniti sledece:
Ako si ti odgovorio na moj komentar, a jesi jer je to vidljivo iz tvog odgovora, kako si u tome uspeo ako ne citas moje komentare?
Opcija dva, citas moje komentare i odgovaras na iste, ali lazes ostale kako ignorises moje pisanje.
Kako god bilo ocigledna je laz i obmanjivanje ostalih diskutanata, tako da ne vidim zasto ne bi obmanjivao druge i po pitanju divogrednje ili krsenja propisa. Sumnjiv si ti meni jos od prvih tvojih komentara, samo sam morao da sacekam da se lepo upecas.
Nije problem i da pokusas da objasnis kako to sto je napisano u tvoje ime nisi ti pisao, a mozes i da pokusas da obrises, ne bi to bilo nista novo, to su i drugi pokusavali.
[ Otto23 @ 31.08.2015. 16:33 ] @
Pravi ignore na ES-u ne postoji (tipa da ih ne vidim uopste - mada bi realno trebalo to ugraditi). Ignore u potpisu je tu (ja sam ga stavio), da ljudi na forumu znaju da ti verovatno necu odgovoriti, ne zato sto smatram da si upravu i nemam sta da kazem, vec zato sto smatram da 95% tvojih komentara ne zavredjuje da se na njih potrosi ni minimum vremena, ravni su budalastinama. Dobar primer je ovaj tvoj "napad", i citava mentalna "konstrukcija" oko toga, o nekakvim "nelegalnim" objektima koje ja imam -> pa znam. Mozda ti nije palo na pamet da znam ljude, koji muku muce, upravo sa buzdovanima koji grade bez dozvole i drzavom koja je ne efikasna i boli je tuki...
...
Dakle, iskreno se trudim da ih necitam (preko 95% ne citam, procitam mozda prvu recenicu i preskocim), posebno ako recenica pocinje sa uvredljivim tonom ili se nastavlja sa baljezganjem i ignorisanjem onog sto je vec napisano u temi od strane drugih clanova.
...
Ali hej, ako ti je lakse, ako se osecas vaznim... "pobedio si", i "provalio si me"... konislav rulz...
king of the trolls...
[ 2012 @ 31.08.2015. 16:49 ] @
Citat: Otto23: Pravi ignore na ES-u ne postoji (tipa da ih ne vidim uopste - mada bi realno trebalo to ugraditi). Ignore u potpisu je tu (ja sam ga stavio), da ljudi na forumu znaju da ti verovatno necu odgovoriti, ne zato sto smatram da si upravu i nemam sta da kazem, vec zato sto smatram da 95% tvojih komentara ne zavredjuje da se na njih potrosi ni minimum vremena, ravni su budalastinama. Dobar primer je ovaj tvoj "napad", i citava mentalna "konstrukcija" oko toga, o nekakvim "nelegalnim" objektima koje ja imam -> pa znam. Mozda ti nije palo na pamet da znam ljude, koji muku muce, upravo sa buzdovanima koji grade bez dozvole i drzavom koja je ne efikasna i boli je tuki...
...
Dakle, iskreno se trudim da ih necitam (preko 95% ne citam, procitam mozda prvu recenicu i preskocim), posebno ako recenica pocinje sa uvredljivim tonom ili se nastavlja sa baljezganjem i ignorisanjem onog sto je vec napisano u temi od strane drugih clanova.
...
Ali hej, ako ti je lakse, ako se osecas vaznim... "pobedio si", i "provalio si me"... konislav rulz...
king of the trolls...
Niti mi je lakse, niti mi je teze, niti sam pobedio, niti sam izgubio, ja samo utvrdjujem cinjenicno stanje.
Ignor ne postoji, ali ga ti reklamiras, komentare ne citas, ali na njih odgovaras. Doduse i kad ih citas to je prva recenica, ali odgovor pocinjes recenicom iz sredine mog prthodnog komentara. Moram priznati da ne zanam kako odabiras 5% komentara koje citas, ali to je verovatno posebna vestina.
[ Otto23 @ 31.08.2015. 18:04 ] @
/ignore active :)
[ 2012 @ 31.08.2015. 20:07 ] @
Citat: Otto23: /ignore active :)
Ako sam te jednom uhvatio u lazi, zasto mislis da to ne mogu uraditi jos nekoliko puta. Ja sam primetio i dokumentovao tvoju sklonost da lazes sto znaci da sam ti otkrio nacin razmisljanja, sad je sve rutinska stvar. Lagao si i u temi sa drogom, tacnije u vezi dugova koje je imala tvoja rodjakinja. Tako da si ti poznat po izmisljanju.
[ Otto23 @ 31.08.2015. 21:31 ] @
Nista ja nisam "lagao", nego si ti ustvari toliko glup da ni neshvatas sta ti se govori - i onda izvacis neke svoje "zakljucke" i prozivas ljude. Zalosno.
[ 2012 @ 31.08.2015. 22:57 ] @
Citat: Otto23: Nista ja nisam "lagao", nego si ti ustvari toliko glup da ni neshvatas sta ti se govori - i onda izvacis neke svoje "zakljucke" i prozivas ljude. Zalosno.
Kako nisi lagao kad jos uvek lazes. Tvrdis da ne citas moje komentare, a odgovaras na iste. Onda te uhvatim i to lepo prezentujem i dokazem da si lazov.
Pokusas da se kao crv izvuces iako si uhvacen sa "spustenim gacama", lepo ti objasnim da cu te opet uhvatiti u lazi, jer to ti je stil, nacin rada, Modus operandi.
Sta ti uradis?
Tipicno za bica slicna tebi opet se kurrcis naivno verujuci u snagu svog karaktera (inace ta iluzija sa snagom karaktera je cesto zastupljena, mada si ti amater za Scekica i Braksija) i napises sledece:
Citat: Otto23: /ignore active :)
i sta se dogodi?
Znajuci da ces citati moje komentare, a da si lazov i osoba slabog karaktera ja tebi namestim zamku
Citat: 2012: Ako sam te jednom uhvatio u lazi, zasto mislis da to ne mogu uraditi jos nekoliko puta. Ja sam primetio i dokumentovao tvoju sklonost da lazes sto znaci da sam ti otkrio nacin razmisljanja, sad je sve rutinska stvar. Lagao si i u temi sa drogom, tacnije u vezi dugova koje je imala tvoja rodjakinja. Tako da si ti poznat po izmisljanju.
U koju ti normalno upadnes i opet pokazes da pazljivo citas i pratis moje komentare.
Sta si pokazao?
-da si lazov
-da si slabog karaktera
-da si mnogo glup
[ pajapop @ 31.08.2015. 23:02 ] @
Da li je moguce da nema teme na ovom forumu gde nema ovakvih prepucavanja...manje vise iste osobe...da se coveku zgadi...
[ 2012 @ 31.08.2015. 23:07 ] @
Citat: pajapop: Da li je moguce da nema teme na ovom forumu gde nema ovakvih prepucavanja...manje vise iste osobe...da se coveku zgadi...
Prvo se kaze dobro vece!
Jesi li ti mnogo gadljiv ili i ti malo glumis kao ovaj moj pacijent sto ga sad obradjujem?
[ Bleya2 @ 01.09.2015. 06:53 ] @
Citat: pajapop:
Da li je moguce da nema teme na ovom forumu gde nema ovakvih prepucavanja...manje vise iste osobe...da se coveku zgadi...
Tako ti je to kada se intelektualci skupe na jednom forumu... Svaka tema izdrži do max treće strane i onda kreće prepucavanje.
Deluje kao da administratori ne zalaze ovde....
[ SlobaBgd @ 01.09.2015. 08:36 ] @
Još gore, kao da uredništvu odgovara ovakvo stanje.
Pitam se da li je sve ovo neki eksperiment, ili im zinulo dupe na što veću aktivnost, ili ih zabole stojko što se članovi foruma bune i negoduju zbog ovakve negativne atmosfere.
[ Bleya2 @ 01.09.2015. 11:07 ] @
Verovatno im odgovara veća aktivnost pa se boje da će im propasti forum ako banuju ovih par botova.
Stvarno sramota u šta se pretvorio [es], bolje ugasite forum ako ne možete da ga održavate, ne brukajte se.
[ Urkelele @ 01.09.2015. 11:47 ] @
Evo bas situacije od sinoc sa leskovacke rostiljijate. Po zavrsteku programa burazer i ja hteli da kupimo po flasicu vode da imamo za usput. Prvo iznenadjenje to sto je 0,5L 100 dinara. Devojka nam dala dve flasice, a burazer zatrazio fiskalni racun (on inace svuda trazi fiskalni). Mala pocela da se trese, zove tamo nekog, dodje mladji lik, dodje stariji nesto poceli oni da se bune, a burazer hoce fiskalni da vidi da li je to ta cena i poceo da prigovara kako ih nije sramota da toliko skupo naplacuju vodu. Cica poceo on da se buni na foru "esi trasio fiskalni? esi dobio fisklani? ajde sad begaj sa standa da te ne vidim vise ili da ti predjem tamo sa druge strane da ti pokazem svog Boga...". Tu se burazer iznervirao, otisao do pandura da mu kaze kako je ovaj pretio, a ovaj mu 'ladno odgovorio na foru kao, najbolje bi bilo to da resite izmedju sebe da se mi ne petljamo ili ako hocete idite u onu tamo zgradu i mozete da predate zalbu nekom insektoru za privredni kriminal... bla bla bla (ako i on zna sta je rekao i na sta je mislio).
Mog burazera nije mrzelo da ode, ali u stvari tu je bio MUP Leskovca. Tamo jos gore, neki VD sef krenuo pricu kako je Leskovcanin i kako nikada nije otisao na rostiljijadu, kako kada mu dodju prijatelji on kupi meso i sam pravi rostilj i tome slicno. Onda, ako hocemo, mozemo da podnesemo krivicnu prijavu za pretlju, ali kao zasto bi se maltretirali da dolazite u Leskovac da dajete izjave i da svedocite kad to zavisi od prekrsajnog sudije da li ce i koliko da ga kazni. A sto se tice fiskalnog i to da ne izdaju on sam kaze da niko ne izdaje ali da je to posao trzisne inspekcije i da treba da idemo kod njih da to prijavimo, ali da on pretpostavlja da ce taj da casti inspektora sa doruckom kada mu dodje u kontrolu i da takodje od toga nece biti nista. Na tome je i ostalo.
Generalno, kada znam da sam u pravu ja trazim svoja prava. Neki put za sitnice necu da se cimam. Vise puta sam prijavljivao neka nepravilnosti, tipa punjenje boce plina od 35L sa 40L plina, naplacivanje 3 salate a donesena jedna, neizdavanje fiskalnog raucna vecih iznosa ili neceg sto je za mene bilo bitno zbog reklamacije. Uglavnom slao mejlove sa dokazima, zvao telefonom inspekciju ali se ne secam da su mi ikad nesto konkretno odgovorili ili odreagovali.
Da li treba prijavljivati - mislim da DA.
Ali, vec svi znamo koliko smo korumpiran narod i da tesko to kod nas moze da se ispegla, da treba dosta vremena i truda dok se to sve ne dovede u red.
[ Otto23 @ 01.09.2015. 18:44 ] @
Citat: Da li treba prijavljivati - mislim da DA.
Ali, vec svi znamo koliko smo korumpiran narod i da tesko to kod nas moze da se ispegla, da treba dosta vremena i truda dok se to sve ne dovede u red.
Ja misilim da na prvom mestu nije problem u narodu, vec u drzavi koja to ne zeli da reshi. Da zeli, promenila bi zakon tako da inspektori i sluzbenici koji ne rade svoj posao, za koje postoji niz prituzbi, mogu da dobiju, i dobijaju, jako brzo otkaz, a u najboljem slucaju prekomandu na najloshiji moguci posao, bez mogucnosti napredovanja. Takodje, osnovala bi "agenciju" (ionako ih ima 200 koje ne rade nista) ili kontrolni organ, kojem bi gradjani anonimno prijavljivali (ne)rad i korupciju u drzavnim sluzbama. A koji bi po tom novom zakonu mogao delotvorno, tj. konkretno i brzo, da deluje na (ne)rad tih sluzbi i inspektora. U prevodu, samo otkazi i kazne, i jasno definisana procedura - nikakvo upustanje u objasnjavanja i sl. Organizacija odgovornosti slicna kao u vojsci.
Ali eto, najkorumpiraniji su oni koju ovu drzavu treba da vode, i bore se protiv korupcije. Njima na prvom mestu ovakvo stanje odgovara -> dobro je za njihov biznis, zbog cega su i usli u politiku, ili finansiraju politicke opcije, koje im posle vracaju uslugu preko svojih "kadrova" (trzni centri, krupna korupcija), a ti kadrovi onda sa strane rade i za sebe (shupe, nadogradnje)... znajuci da niko ne moze da ih smeni, jer su zasticeni.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 01.09.2015. u 19:56 GMT+1]
[ 2012 @ 01.09.2015. 22:16 ] @
Citat: Otto23: Ja misilim da na prvom mestu nije problem u narodu, vec u drzavi koja to ne zeli da reshi. Da zeli, promenila bi zakon tako da inspektori i sluzbenici koji ne rade svoj posao, za koje postoji niz prituzbi, mogu da dobiju, i dobijaju, jako brzo otkaz, a u najboljem slucaju prekomandu na najloshiji moguci posao, bez mogucnosti napredovanja. Takodje, osnovala bi "agenciju" (ionako ih ima 200 koje ne rade nista) ili kontrolni organ, kojem bi gradjani anonimno prijavljivali (ne)rad i korupciju u drzavnim sluzbama. A koji bi po tom novom zakonu mogao delotvorno, tj. konkretno i brzo, da deluje na (ne)rad tih sluzbi i inspektora. U prevodu, samo otkazi i kazne, i jasno definisana procedura - nikakvo upustanje u objasnjavanja i sl. Organizacija odgovornosti slicna kao u vojsci.
Ali eto, najkorumpiraniji su oni koju ovu drzavu treba da vode, i bore se protiv korupcije. Njima na prvom mestu ovakvo stanje odgovara -> dobro je za njihov biznis, zbog cega su i usli u politiku, ili finansiraju politicke opcije, koje im posle vracaju uslugu preko svojih "kadrova" (trzni centri, krupna korupcija), a ti kadrovi onda sa strane rade i za sebe (shupe, nadogradnje)... znajuci da niko ne moze da ih smeni, jer su zasticeni.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 01.09.2015. u 19:56 GMT+1]
Demagogija najgore vrste. Nije kriv narod, on je neduzan, ali je kriva drzava (ma sto znacilo) koji su verovatno pali sa Marsa. Podneseno je 770 000 zahteva za legalizaciju objekata, medjutim to narod nije gradio, ma kakvi, to su gradili zle cike koje predstavljaju drzavne cinovnike ili "kadrovi" (ma sta to znacilo), niko drugi nije gradio. A ovi sto su gradili to narod niti je izabrao, niti su iz Srbije, niti narod ima bilo kakvog kontakta sa njima.
Ali ovaj deo je najbolji:
Code: Takodje, osnovala bi "agenciju" (ionako ih ima 200 koje ne rade nista) ili kontrolni organ, kojem bi gradjani anonimno prijavljivali (ne)rad i korupciju u drzavnim sluzbama. A koji bi po tom novom zakonu mogao delotvorno, tj. konkretno i brzo, da deluje na (ne)rad tih sluzbi i inspektora.
Samo sto "genije" nije objasnio kako ce neko biti kaznjen ako nema dokaza da je neko korumpiran, a nije objasnio ni kako ce dokazati ako je prijavu izvrsio anonimno. Mada nije objasnio ni sta bi se tek desilo kad bude bilo stotinu anonimnih poziva dnevno od kojih pola budu uputili razni pacijenti, a pola bude cista zajjebancija ili obicna pakost.
[ gilopile @ 01.09.2015. 22:36 ] @
@Urkelele, auuu, koja katastrofa. Neverovatno kako niko nece, ne zna ili ne zeli da radi svoj posao, pa to je cudo jedno. Za koji q oni primaju tu platu?
Obicno tako biva, svako, da te skine sa one stvari, salje nekom drugom i tako u krug. Sve je to bagra...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|