|
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 00:07 ] @
| Kretao sam se motornim vozilom unazad, nisam bio alkoholizovan (policija je uzela uzorak krvi u bolnici), brzina kretanja unazad je bila veoma spora, manje od 10 km/h, kretanje je bilo na trotoaru ispred zgrade, gde nije zabranjeno ulazenje vozila (garaze su tu i parkirana vozila) iznenada i pored stalnog gledanja u sva tri retrovizora u trenutku vidim coveka u levom uglu srednjeg retrovizora i cujem krik (covek pada). Odmah sam zaustavio automobil i izasao da pomognem coveku. Napominjem da covek ima 88 godina, nosi sociva koja mu onemogucavaju pogled u stranu (izjavio je to policajcu) a pored ulaza u zgradu ima zid koji mu je zaklanjao pogled u stranu i eventualnu njegovu reakciju da izbegne moja kola. Teretim se po krivicnom delu "Tesko delo protiv bezbednosti javnog saobracaja iz clana 297. stav 3 u vezi clana 289 stav 3 u vezi stava 1 Krivicnog zakonika Republike Srbije". Na stranu sto mi je psiholoski veoma tesko sto sam udario starog coveka (slomljen mu je kuk) i sto ce najverovatnije tesko da se od ovog da oporavi, tuzilac je zbog toga sto nisam pre krivicno osudjivan ponudio nagodbu da uplatim 80.000 dinara u humanitarne svrhe i sto se njega tice slucaj je Ad Acta. Sve je to u redu, bogu se molim da covek se povrati i nastavi svoj zivot kao pre, ali mi nije jedno jasno, upravo sam letimice pregledao Zakon o Javnoj Bezbednosti Saobracaja, gde je moja krivica tu? |
[ ŽIKI @ 31.08.2015. 02:45 ] @
Citat: gde je moja krivica tu?
jbt, udariš u čoveka na trotoaru i još pitaš kako si ti kriv...budi srećan što su ti ponudili takvu nagodbu!
Koliko je prošlo vremena od nesreće do ponuđene nagodbe?
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 05:23 ] @
Citat: Kretao sam se motornim vozilom unazad, nisam bio alkoholizovan (policija je uzela uzorak krvi u bolnici), brzina kretanja unazad je bila veoma spora, manje od 10 km/h, kretanje je bilo na trotoaru ispred zgrade
TI SI PROCITAO NEGDE U ZAKONU ZA BRZINU KRETANJEM VOZILA UNAZAD!??
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 05:32 ] @
Citat: ŽIKI:
Citat: gde je moja krivica tu?
jbt, udariš u čoveka na trotoaru i još pitaš kako si ti kriv...budi srećan što su ti ponudili takvu nagodbu!
Koliko je prošlo vremena od nesreće do ponuđene nagodbe?
Proslo je oko 5-6 casova. Cekaj voznja unazad na parkingu je isto zabranjena? Ziveli gumeni paragrafi!
[ fanfon @ 31.08.2015. 05:46 ] @
Nije zabranjena voznja na parkingu, ali ako ne gledas gde ides i udaris pesaka prekrsio si zakon, a upravo si to ucinio. Na taj zid koji je njemu "zaklanjao pogled u stranu" trebao si ti da pazis. Budi srecan sto si dobio novcanu kaznu jer u clanu 297. Stav 3. KZRS pise da je za takvo delo gde je nastupila teska telesna povreda moguce izreci kaznu zatvora do 4 godine. Olasavajuca okolnost ti je nehat, ali procitaj u zakonu definiciju nehata pa ce ti biti jasnije.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 05:46 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
Citat: Kretao sam se motornim vozilom unazad, nisam bio alkoholizovan (policija je uzela uzorak krvi u bolnici), brzina kretanja unazad je bila veoma spora, manje od 10 km/h, kretanje je bilo na trotoaru ispred zgrade
[quote]
Član 37
Vozač ne sme da se kreće vozilom unazad.
Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju.
Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima, na delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i na prelazima preko železničke pruge.
[quote]
Ajd boga ti protumaci mi ovaj clan iz Zakona o Bezbednosti Saobracaja , - znaci svaki dan kad sa parkinga ispred zgrade krenem unazad, ja sam prekrsio zakon?
http://paragraf.rs/propisi/zak...ti_saobracaja_na_putevima.html
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 05:47 ] @
[quote]
Član 37
Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju.
Kretanje vozila unazad nije dozvoljeno na nepreglednom delu puta, pri smanjenoj vidljivosti, u tunelima, na delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i na prelazima preko železničke pruge.
[quote]
Ajd boga ti protumaci mi ovaj clan iz Zakona o Bezbednosti Saobracaja , - znaci svaki dan kad iz zgrade krenem unazad, ja sam prekrsio zakon?
http://paragraf.rs/propisi/zak...ti_saobracaja_na_putevima.html
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 05:51 ] @
Citat: fanfon:
Nije zabranjena voznja na parkingu, ali ako ne gledas gde ides i udaris pesaka prekrsio si zakon, a upravo si to ucinio. Na taj zid koji je njemu "zaklanjao pogled u stranu" trebao si ti da pazis. Budi srecan sto si dobio novcanu kaznu jer u clanu 297. Stav 3. KZRS pise da je za takvo delo gde je nastupila teska telesna povreda moguce izreci kaznu zatvora do 4 godine. Olasavajuca okolnost ti je nehat, ali procitaj u zakonu definiciju nehata pa ce ti biti jasnije.
Gde u zakonu pise da nije zabranjena voznja unazad na parkingu?
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 06:19 ] @
Citat: Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred
Nije zabranjena,ali i ovde ne pise za parking.Ja jesam polagao direktno C ali i tamo stoji da moram imati lice koje mi pokazuje iza vozila,bilo pre 27 godina.
Udario si pesaka na parkingu,nema tog advokata koji te moze spasiti.
[ veselinovic @ 31.08.2015. 06:21 ] @
Evo sam si napisao.
Sa posebnim osvrtom na: ako time ne ugrozava....
Citat:
Član 37
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 06:27 ] @
Citat: Kretanje vozilom unazad dozvoljeno je isključivo na kratkom delu puta, onom stranom kolovoza kojom se do tada vozilo kretalo unapred
Nije zabranjena,ali i ovde ne pise za parking.Ja jesam polagao direktno C ali i tamo stoji da moram imati lice koje mi pokazuje iza vozila,bilo pre 27 godina.
Cekaj znaci da sam ja vozio unazad na gore opisan nacin i slep covek istrcao kroz taj prokleti ulaz meni pravo pred kola, opet sam kriv?
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 06:34 ] @
Da li si ti procitao paragraf 37 Zakona o Bezbednosti Saobracaja koji kaze da je "Voznja unazad zabranjena" ?
Citat:
Ja ovde ne vidim u ovom genijalnom zakonu nigde odredbe da se sme voziti unazad na parkiralistu? Moje mislljenje je da ako nam je zakonodavac nedorecen i nesposoban da donese normalan zakon, neka prepise neki ZOBS jedne od evropskih zemalja, koliko mi se cini ne postoji copyright na zakone..
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 06:51 ] @
Ja jesam procitao.Ti ako ces da bistris zakon nadji i onaj deo gde kada se na suzenom putu nadju dva vozila jedno se mora kretati unazad.
Na parkingu si,od tebe se ocekuje da primetis i prepelicu ( inace probise glavu lovci za vikend):) a ne coveka.
[ anon115774 @ 31.08.2015. 07:02 ] @
A zasto svi pricate o nekakvom parkingu kad covek sam kaze da ga je udario na trotoaru?
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 07:06 ] @
Citat: Informer: A zasto svi pricate o nekakvom parkingu kad covek sam kaze da ga je udario na trotoaru?
Ja teoretisem o nedorecenosti zakona. Ponovo sam pregledao detaljno zapisnik gde je Policija definisala da se nesreca dogodila na "ulici". Ovo je Jug Srbije. Ne znas da li je izvesni prostor- trotoar, parking mesto, ulica, mesto za prodavanje turskih hulahopki..
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 31.08.2015. u 08:31 GMT+1]
[ botr @ 31.08.2015. 07:42 ] @
Prihvati nagodbu odmah, inace moze da bude samo gore po tebe (zatvor). Kriv jesi, a to sto covek ne vidi je samo olaksavajuca okolnost po tebe, nista vise od toga, posto si, u svakom slucaju, bio duzan da propustis pesaka.
[ Java Beograd @ 31.08.2015. 08:06 ] @
@DusanSukovic
Postoji na [es] dežurna grupa pljuvača. Ne ulazi u raspravu.
Da li si pažljivo vozio ? Jesi. I ja bih tako vozio da sam na tvom mestu. Laganica, pod minimalnim gasom, i pažljivo gledam sve retrovizore. Na sreću nije mi se nikad desilo da ja nekog udarim vozeći u rikverc, ali par puta me je spasila čista sreća. Posebno ovaj moj sadašnji auto Lanća Libra karavan ima baš lošu vidljivost.
Da li si kriv po zakonu ? Jesi. Uradio si čoveka koji je šetao trotoarom. Pešaci su zaštićena kategorija u saobraćaju. Pešak svakako nije kriv.
Prihvati nagodbu, podigni keš kredit ako nemaš da platiš, i gotova stvar.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 08:17 ] @
Ma znam ljudi platicu, nego mi ne ide u glavu - da sam recimo bio pijan, jurcao, vozio ukradeno vozilo, neregistrovano i slicno ok kazna novcana/zatvor sve ok, ne bih ni postirao ovde pitanje. Nego malo mi tesko da prihvatim cinjenicu da cu najverovatnije morati u mardelj prvi put u zivotu u svojoj 45-toj godini ako ne uplatim danas kaznu..
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 08:21 ] @
Ma znam ljudi platicu, nego mi ne ide u glavu - da sam recimo bio pijan, jurcao, vozio ukradeno vozilo, neregistrovano i slicno ok kazna novcana/zatvor sve ok, ne bih ni postirao ovde pitanje. Nego malo mi tesko da prihvatim cinjenicu da cu najverovatnije morati u mardelj prvi put u zivotu u svojoj 45-toj godini ako ne uplatim danas kaznu..
[ botr @ 31.08.2015. 08:24 ] @
Slusaj, gledaj to na ovaj nacin. Sudjenje ima da se otegne, dok zakazu, deda je u godinama, moze i da mre, a ako jos lekar napise da je stradao zbog posledica saobracajne nesrece, onda ti robija ne gine. Bolje plati i cuti, dobro si prosao.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 08:28 ] @
Citat: botr: Slusaj, gledaj to na ovaj nacin. Sudjenje ima da se otegne, dok zakazu, deda je u godinama, moze i da mre, a ako jos lekar napise da je stradao zbog posledica saobracajne nesrece, onda ti robija ne gine. Bolje plati i cuti, dobro si prosao.
Da u pravu si, policajac mi je rekao da postoji clan nekog zakona da je onaj koji je prouzrokovao nezgodu odgovoran prema ostecenom 30 dana nakon nesrece.
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 09:27 ] @
Citat: Dusan...Ma znam ljudi platicu, nego mi ne ide u glavu - da sam recimo bio pijan, jurcao, vozio ukradeno vozilo, neregistrovano i slicno ok kazna novcana/zatvor sve ok, ne bih ni postirao ovde pitanje. Nego malo mi tesko da prihvatim cinjenicu da cu najverovatnije morati u mardelj prvi put u zivotu u svojoj 45-toj godini ako ne uplatim danas kaznu..
Dusane....da ti kaze dezurni pljuvac,ako mozes snadji se za pare.To sa kukom ( da te ne plasim ) nikad nije kod starih osoba islo na bolje nego se zavrsavalo lose.Raspitaj se i sam.
Onda se drugacije prekvalifikuje cela zbrka.
IMHO.cim si pomenuo brzinu kretanja u rikverc,nije bilo 10 nego vise a i 10km/h da se udari bandera je poprilicna steta.Sta je bilo,bilo je.Ponuda od 80k/rsd je po meni izlaz iz problema.
[ Java Beograd @ 31.08.2015. 09:58 ] @
Generalno i zakonski, kriv si, ali bemliga, zapravo se desila nesreća. Da je bio neko mlađi on bi te već uočio i sklonio bi se.
[ jablan @ 31.08.2015. 12:01 ] @
Lepo je znati kolika je cena života (ili barem trajnog invaliditeta) u Srbiji.
Citat: DusanSukovic:
Nego malo mi tesko da prihvatim cinjenicu da cu najverovatnije morati u mardelj prvi put u zivotu u svojoj 45-toj godini ako ne uplatim danas kaznu..
Ti bi radije da si npr. na dedinom mestu?
[ bakara @ 31.08.2015. 14:14 ] @
Kriv bi bio i da si udario u zid a ne u pesaka, tako da je svakako najbolje da platis to...
Samo ovde postoji i jedan drugi problem je a to je sto i deda moze privatnom tuzbom da te tuzi, a to ce da kosta mnogo vise od tih 80k
Budi srecan ako se to samo tako zavrsi.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 15:38 ] @
Citat: bakara: Kriv bi bio i da si udario u zid a ne u pesaka, tako da je svakako najbolje da platis to...
Samo ovde postoji i jedan drugi problem je a to je sto i deda moze privatnom tuzbom da te tuzi, a to ce da kosta mnogo vise od tih 80k
Znaci u nasem zakonodavstvu u praksi skoro i da ne postoji odgovornost pesaka? Tehnicki on je izasao na put, znaci li to da je istrcao zatvorenih uciju na neki drugi put i covek ga udario, vozac bi koji se pridrzavao svih propisa, bio kriv?
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 15:48 ] @
Citat: Dusan...Ma znam ljudi platicu, nego mi ne ide u glavu - da sam recimo bio pijan, jurcao, vozio ukradeno vozilo, neregistrovano i slicno ok kazna novcana/zatvor sve ok, ne bih ni postirao ovde pitanje. Nego malo mi tesko da prihvatim cinjenicu da cu najverovatnije morati u mardelj prvi put u zivotu u svojoj 45-toj godini ako ne uplatim danas kaznu..
Dusane....da ti kaze dezurni pljuvac,ako mozes snadji se za pare.To sa kukom ( da te ne plasim ) nikad nije kod starih osoba islo na bolje nego se zavrsavalo lose.Raspitaj se i sam.
Onda se drugacije prekvalifikuje cela zbrka.
IMHO.cim si pomenuo brzinu kretanja u rikverc,nije bilo 10 nego vise a i 10km/h da se udari bandera je poprilicna steta.Sta je bilo,bilo je.Ponuda od 80k/rsd je po meni izlaz iz problema.
Citat:
Zakon je ovde poprilicno nejasan. U prvoj recenici se zabranjuje bilo kakvo kretanje unazad. A zatim u sledecoj recenici dozvoljava neke odredjene situacije...
[ DaliborP @ 31.08.2015. 16:00 ] @
Znaci u nasem zakonodavstvu u praksi skoro i da ne postoji odgovornost pesaka? Tehnicki on je izasao na put, znaci li to da je istrcao zatvorenih uciju na neki drugi put i covek ga udario, vozac bi koji se pridrzavao svih propisa, bio kriv?
Iskreno, tebi bi trebalo i dozvolu oduzeti. Udaris starog coveka bez ikakve sumnje svojom nepaznjom i onda se jos usudis da preispitujes krivicu.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 16:40 ] @
Citat: DaliborP: Iskreno, tebi bi trebalo i dozvolu oduzeti. Udaris starog coveka bez ikakve sumnje svojom nepaznjom i onda se jos usudis da preispitujes krivicu.
I jos metak u celo? Da konacno dokazemo da pravna drzava funkcionise u Srbiji?
[ Nebojsa Milanovic @ 31.08.2015. 16:43 ] @
Trolovi, bez paušalog osuđivanja i sličnih gluposti.
Nisam čitao sve ali sam siguran da slično može da se desi gotovo svakom vozaču.
[ jablan @ 31.08.2015. 16:58 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Nisam čitao sve ali sam siguran da slično može da se desi gotovo svakom vozaču.
Svakom "može da se desi" (posebno ako ne gleda), ali nema svako obraza da posle dođe da kuka na forumu kako mora da plati 700e da ne bi išao u zatvor jer je obogaljio čoveka (ako ne i nešto gore).
[ bakara @ 31.08.2015. 17:00 ] @
Citat: bakara: Kriv bi bio i da si udario u zid a ne u pesaka, tako da je svakako najbolje da platis to...
Naravno da moze postojati odgovornost pesaka, ali ne u tvom slucaju.
Ti si pesaka udario krecuci se u rikverc, vec je citiran clan zakona gde se na kretanje unazad gleda kao rizicnu operaciju i gde vozac mora sa pojacanom paznjom da pazi na ostale ucesnike saobracaja.
Ili kratko receno, najcesce je kriv onaj koji se krece u rikverc.
I na kraju nije pesak tebe udario, vec ti njega.
Super si ti tu prosao ako te niko ne tuzi zbog invaliditeta i trazi odstetu posto su u pitanju ozbiljne telesne povrede.
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 17:16 ] @
Citat: jablan:
Citat: Nebojsa Milanovic: Nisam čitao sve ali sam siguran da slično može da se desi gotovo svakom vozaču.
Svakom "može da se desi" (posebno ako ne gleda), ali nema svako obraza da posle dođe da kuka na forumu kako mora da plati 700e da ne bi išao u zatvor jer je obogaljio čoveka (ako ne i nešto gore).
Gde sam ja kukao sto moram da platim 700 EUR?
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 17:18 ] @
Citat: bakara:
Naravno da moze postojati odgovornost pesaka, ali ne u tvom slucaju.
Ti si pesaka udario krecuci se u rikverc, vec je citiran clan zakona gde se na kretanje unazad gleda kao rizicnu operaciju i gde vozac mora sa pojacanom paznjom da pazi na ostale ucesnike saobracaja.
Ili kratko receno, najcesce je kriv onaj koji se krece u rikverc.
I na kraju nije pesak tebe udario, vec ti njega.
Super si ti tu prosao ako te niko ne tuzi zbog invaliditeta i trazi odstetu posto su u pitanju ozbiljne telesne povrede.
Molim te definisi "pojacanu paznju"? Sta sam konkretno trebao da uradim? Reci mi koju sam ja nezakonitu radnju izveo kojom sam uzrokovao ovu nesrecu? Cisto sa zakonskog stanovista?
Na stranu sto se sve desilo, obogaljivanje coveka i ostalo. To pred bogom i mojom savescu nema isprike.
[ bakara @ 31.08.2015. 17:25 ] @
Citat: DusanSukovic: Molim te definisi "pojacanu paznju"? Sta sam konkretno trebao da uradim? Reci mi koju sam ja nezakonitu radnju izveo kojom sam uzrokovao ovu nesrecu? Cisto sa zakonskog stanovista?
Pa prekrsio si ovo:
Citat: ako se time ne ugrožavaju niti ometaju drugi učesnici u saobraćaju.
Ti si udario pesaka, zar ne?
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 17:33 ] @
DusanSukovic...Pusti raspravu kako nisi kriv.Bakara ti je napomenuo da moze biti i gore a to je da ovi sto rade osiguranja dodju do ovog starijeg gospodina.
[ DaliborP @ 31.08.2015. 17:44 ] @
Citat: Molim te definisi "pojacanu paznju"? Sta sam konkretno trebao da uradim?
Da vise pazis. Koliko moze brzo da se pojavi covek od 88 godina a da ga ti ne primetis? Ili nisi gledao, ili ti brzina nije bila prilagodjena uslovima, u svakom slucaju kriv si.
[ pajapop @ 31.08.2015. 17:58 ] @
[ DusanSukovic @ 31.08.2015. 18:43 ] @
Citat: DaliborP:
Da vise pazis. Koliko moze brzo da se pojavi covek od 88 godina a da ga ti ne primetis? Ili nisi gledao, ili ti brzina nije bila prilagodjena uslovima, u svakom slucaju kriv si.
Dobro mozda i ja akademski cepidlacim u vezi zakona, ali sledeci put kad krenem u rikverc ima da se debelo zamislim sta i kako. Gledao jesam, ali izgleda u kljucnoj sekundi nisam gledao na levo ogledalo, sad sam pricao sa ostecenim ucesnikom u saobracaju , jako fin covek, kaze da me nije video uopste :/ A sigurno ni cuo, motor tiho radi, u leru je radio jedno 15 minuta posle udesa, dok me policajac na uvidjaju nije pitao da li to motor radi ..splet nesrecnih okolnosti, nikom se ne dogodilo vise.
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 19:20 ] @
Citat: Gledao jesam, ali izgleda u kljucnoj sekundi nisam gledao na levo ogledalo,
Pusti kamionsko-pikap drajverisanje.Sledeci put se + okrenes,kao na polaganju kada skreces.Tu je kvaka zasto si ga udario.Bio je vec na sredini puta a zato sto se nisi okrenuo , to se i desilo.
[ pajapop @ 31.08.2015. 19:27 ] @
Vrlo moguce...Ja sam skoro imao takvo isparkiravanje, i sam me "bog pogledao"...(udario bi me covek - vozilo koje se kretalo niz ulicu)...Naravno, ja bi bio kriv...
[ etjen @ 31.08.2015. 19:38 ] @
odgovor na tvoje pitanje iz naslova teme:
Da, kriv si.
Kad god ideš u rikverc i udariš u nekog/nešto, ti si kriv. Pomalo nepravedno i glupo, ali je tako.
Iz situacije koju si opisao, zaista je moglo svakome da se desi. Lično, ne krivim te uopšte, to je, po meni, čist nesrećan slučaj (ako je sve tako kako si opisao)
ali, po zakonu si kriv, i to je to.
I ja te savetujem da platiš kaznu što pre i da zaboraviš na to.
Nemoj sebi da prebacuješ ništa jer je to jedan najobičniji nesrećni slučaj.
A svi koji te osuđuju i napadaju neka dobro razmisle o tome šta pričaju, i poruči im da leče svoje dnevne frustracije negde drugde.
[ DaliborP @ 31.08.2015. 19:44 ] @
Kome da prebacuje ako ne sebi? Da nece dedi? Ja vas ne razumem, da se meni sutra dogodi isti slucaj(ne osporavam da moze svakom da se dogodi) naravno da cu da krivim sebe jer nisam bio dovoljno oprezan.
[ Lavlja_Jazbina @ 31.08.2015. 19:44 ] @
Ja sam se pre 15 dana prislonio sa bukvalno 1 km/h,milio, na matorog koga nisam video.To sa rikvercom nije nimalo naivno,uvek je sansa da se previdi ali ako se ide bas sporo moze se
i nedaj Boze neko dete primetiti koje je nize od vidnog polja.Cak i sa kiperom sam jedva milio,bas zbog slucaja na Makisu kada je kamiondzija prevideo dete sa biciklom koje je u nekom momentu bilo ispred kipera.
30t,mislices da je cigla kada predjes,a posle je kasno.
[ botr @ 31.08.2015. 20:04 ] @
Meni se umalo desilo da udarim dete, malom brzinom, ali opet udario bih ga. Na parkingu, pogledao levo preko ramena, nista, okrenuo se desno tj. bacio pogled na desnu stranu i gledao sredinu i krenuo lagano, kad sam na trenutak video nesto, i odmah prikocio. Dete je odnekud istrcalo, sa leve strane a posto je malo, nisam ga video ni od gepeka ni od zadnjeg stuba, proslo je po nekim uglom pod kojih nisam mogao da ga vidim, nekako se provuklo da sam video samo da je nesto proslo.
Kamion ili autobus ne bih vozio u rikverc u naseljenom mestu bez pomocnika, ne zato sto ne umem nego zato sto se bojim takvih situacija. Kad je nego po sredini vozila, ne mozes da ga vidis.
[ X Files @ 31.08.2015. 21:08 ] @
I mene je do sada puka sreća pratila pri kretanju u rikverc. Zaista jeste jedna od rizičnijih operacija, ma kojom brzinom se kretao, ma koliko pazio. Svi smo u nekoj žurbi i rukovodimo se pretpostavnkom da "nema nikoga". Par puta me hladan znoj oblio od saznanja šta je moglo biti.
Kamioni imaju zvučnu signalizaciju za kretanje unazad, izgleda da ne bi bilo loše da imaju i putnička vozila.
Elem, dobro si prošao, plati i ćuti. Deda nažalost za 80,000 ne može izlečiti kuk.
[ BluesRocker @ 31.08.2015. 22:43 ] @
Svakome može da se desi. Parking senzori su odlično rešenje, a koštaju ko jedna polovna guma. Trebalo bi ih uvrstiti u obaveznu opremu.
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 11:55 ] @
Citat: BluesRocker: Svakome može da se desi. Parking senzori su odlično rešenje, a koštaju ko jedna polovna guma. Trebalo bi ih uvrstiti u obaveznu opremu.
Izvini, glupo pitanje - parking senzor reaguje na coveka u pokretu?
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 11:59 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Pusti kamionsko-pikap drajverisanje.Sledeci put se + okrenes,kao na polaganju kada skreces.Tu je kvaka zasto si ga udario.Bio je vec na sredini puta a zato sto se nisi okrenuo , to se i desilo.
Mislim da nije bio na sredini, ja sam ga u trenutku kad sam ga ugledao video u levom uglu srednjeg retrovizora, ali svakako u pravu si, sledeci put ima da angazujem coveka da mi kaze ima li koga, brate mnogo stresa, muke i griznje savesti .
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 12:06 ] @
Citat: DaliborP:
Samo za informaciju covek je pre udesa redovno trcao, nikad nije pusio, pio, bio je sportista, uredan i ispravan zivot. Nije njegov korak isti kao sto se zamislja nekog od 88 godina, sa stapom, kao neka osoba koja je pusila i alkoholisala se ceo zivot.
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 01.09.2015. u 17:14 GMT+1]
[ jnk @ 01.09.2015. 12:26 ] @
Isao si u rikverc i pazljivo gledao sva 3 retrovizora?!?!?
Pa taj sto te tako ucio treba da odgovara zajedno sa tobom. U rikverc se ide tako sto se okrenes unazad i gledas bas iz tog razloga koji se tebi desio, cuj gledao si retrovizore. Retrovizore gledas eventualno pri parkiranju i to u finalnim fazama.
[ djoka_l @ 01.09.2015. 12:41 ] @
Citat: Izvini, glupo pitanje - parking senzor reaguje na coveka u pokretu?
Parking senzori reaguju čak i na žbunje i malo gušću travu, a kamoli na čoveka.
[ bakara @ 01.09.2015. 13:11 ] @
Pa sad, parking senzori u ovom slucaju ne bi sprecili udaranje pesaka jer se to odigra u pola sekunde a senzori su namenjeni odredjivanju udaljenosti od prepreke.
Za zastitu pesaka su najbolje pistalice koje piste kada se ubaci u rikverc i na taj nacin upozoravaju pesake, a vidjao sam da ima tih pistalica u samim sijalicama za rikverc svetlo.
Ovako nesto:
http://www.aliexpress.com/item...arning-Buzzer/32213527382.html
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 13:38 ] @
Citat: bakara: Pa sad, parking senzori u ovom slucaju ne bi sprecili udaranje pesaka jer se to odigra u pola sekunde a senzori su namenjeni odredjivanju udaljenosti od prepreke.
Za zastitu pesaka su najbolje pistalice koje piste kada se ubaci u rikverc i na taj nacin upozoravaju pesake, a vidjao sam da ima tih pistalica u samim sijalicama za rikverc svetlo.
Ovako nesto:
http://www.aliexpress.com/item...arning-Buzzer/32213527382.html
Bravo Bakara, ovo cu da kupim plus parking senzore, a dok to ne stigne 6 ociju da otvorim ako bas moram u rikverc i na parkingu.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.09.2015. 14:20 ] @
Olaksaj dusu i priznaj da si isao u rikverc vise od tih pomenutih 10km/h.
[ gilopile @ 01.09.2015. 14:32 ] @
E sad, nije bas za tvorza. Jbg, nesrecan slucaj. Plati kaznu i najmanje sto mozes da uradis je da izadjes u susret porodici unesrecenog i njemu samom tako sto ces se redovno raspitivati za njegovo zdravlje, posetiti ga u bolnici, finansijski pomoci u lecenju ( ako je potrebno ). Najbitnije je izaci u susret ljudima i biti covek.
Posto se radi o osobi od 88 godina, lomljenje kuka nije bas bezlazlen, naprotiv, bice covek zakovan za krevet minimum 1 godinu i pitanje je da li ce izvuci zivu glavu.
Sve u svemu, bas tuzno, ali moze se svakome desiti. Dovoljno je 3 sekunde nepaznje i eto sranjja :(
[ gilopile @ 01.09.2015. 14:43 ] @
E sad, nije bas za tvorza. Jbg, nesrecan slucaj. Plati kaznu i najmanje sto mozes da uradis je da izadjes u susret porodici unesrecenog i njemu samom tako sto ces se redovno raspitivati za njegovo zdravlje, posetiti ga u bolnici, finansijski pomoci u lecenju ( ako je potrebno ). Najbitnije je izaci u susret ljudima i biti covek.
Posto se radi o osobi od 88 godina, lomljenje kuka nije bas bezlazlen, naprotiv, bice covek zakovan za krevet minimum 1 godinu i pitanje je da li ce izvuci zivu glavu.
Sve u svemu, bas tuzno, ali moze se svakome desiti. Dovoljno je 3 sekunde nepaznje i eto :(
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 16:08 ] @
Olaksaj dusu i priznaj da si isao u rikverc vise od tih pomenutih 10km/h.
Zakleo bih se da nisam, ali nemam dokaza da ne lazem, nema tahografa, valjda ima par svedoka koji su videli, osim toga covek je bio sa mnom u autu on moze da posvedoci da sam isao vrlo polako. Kad se stvar kod mene psiholoski sredi, otici cu na poligon i voziti u rikverc da vidim kako izgleda brzina 10 km/h.
[ DusanSukovic @ 01.09.2015. 16:11 ] @
Citat: gilopile:
Sve u svemu, bas tuzno, ali moze se svakome desiti. Dovoljno je 3 sekunde nepaznje i eto :(
Platio sam vec kaznu, OJT je ostavio jedan dan da nadjem pare kako znam i umem, posetio sam coveka juce u Bolnici, nije ljut na mene (uzevsi u obzir situaciju sta mu se desilo!), to je jedan jako fin covek, sutra mu je operacija. Naravno da moram da mu pomognem finansijski u lecenju, tu predstoji dugotrajna rehabilitacija sa neizvesnim ishodom :(
[ Lavlja_Jazbina @ 01.09.2015. 16:14 ] @
Citat: i voziti u rikverc da vidim kako izgleda brzina 10 km.
Velika,probaj da udaris u banderu pa ces videti.Isto kao sto je 40km/h sa 30t velika brzina.
Sredi se,pusti sada utvrdjivanje i pravdanje.Vecina nesreca je neka situacija i nepaznja.Svakom se desava,pa neka je i neka krater rupa koja se previdi.
Da dodam,sada sam pajapopu nesto spomenuo pa da i ovde kazem.Mozda nije ni on gledao posto su tebi tada bila upaljena svetla za rikverc.
Licno za kretanje unazad koristim i dodatno upaljena sva 4 migavca.
[ DusanSukovic @ 02.09.2015. 06:43 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Velika,probaj da udaris u banderu pa ces videti.Isto kao sto je 40km/h sa 30t velika brzina.
Sredi se,pusti sada utvrdjivanje i pravdanje.Vecina nesreca je neka situacija i nepaznja.Svakom se desava,pa neka je i neka krater rupa koja se previdi.
Da dodam,sada sam pajapopu nesto spomenuo pa da i ovde kazem.Mozda nije ni on gledao posto su tebi tada bila upaljena svetla za rikverc.
Licno za kretanje unazad koristim i dodatno upaljena sva 4 migavca.
Vidis, interesantno tog kobnog trenutka nisam upalio sva 4 zmigavca, a ne verujem da bi pomoglo mnogo, jer covek nosi sociva i ne vidi u stranu. Inace 4 zmigavca palim i na najmanje zaustavljanje cak recimo i kad sam na odmoristu u Gredlickoj klisuri, zlu ne trebalo. Ako neko pored mene izvuce pouku od ovog threada i jos opreznije vozi tokom voznje unazad ili smanji takvu vrstu voznje na najmanju mogucu meru to, bice mi drago ako je izbegnuta neka nesreca.
[ DusanSukovic @ 02.09.2015. 07:03 ] @
http://www.ebay.com/itm/New-4-...2576635?fits=Make%3AMitsubishi|Model%3AASX&hash=item2ee35641fb&vxp=mtr
Citat: LED digital display with BiBi sound reminder.
4 sensor system, double CPU and advanced chipset to enhanced coverage and detection.
Be beneficial to prevent dangerous and costly collisions.
Help to provide increased safety for passengers, pedestrians and family members who happen to be around the moving vehicle.
Detect small children and low walls as well.
Anti-freeze and rain proof.
Easy installation and operation.
With a drill head, convenient to drill hole.
Da li je ovo samo reklama ili ipak vredi nesto?
[ HoT_Steppa @ 02.09.2015. 08:47 ] @
Kad vozis u rikverc u vozilu koje ima zadnje staklo, okrenes se i gledas svojim ocima kroz to staklo a ne preko retrovizora. Ti si malo mangupski se isparkiravao, izigravao kamiondziju. Imam utisak da vise nikad neces tako da se isparkiravas. Dobro si prosao, moglo je da bude sa gorim ishodom, iako ni lomljenje kuka nije malo.
[ bakara @ 02.09.2015. 09:24 ] @
http://www.ebay.com/itm/New-4-...2576635?fits=Make%3AMitsubishi|Model%3AASX&hash=item2ee35641fb&vxp=mtr
Citat: LED digital display with BiBi sound reminder.
4 sensor system, double CPU and advanced chipset to enhanced coverage and detection.
Be beneficial to prevent dangerous and costly collisions.
Help to provide increased safety for passengers, pedestrians and family members who happen to be around the moving vehicle.
Detect small children and low walls as well.
Anti-freeze and rain proof.
Easy installation and operation.
With a drill head, convenient to drill hole.
Da li je ovo samo reklama ili ipak vredi nesto?
To su klasicni parking senzori kakvi se prodaju i ovde, samo sto su ovde jeftiniji.
[ Flo33 @ 02.09.2015. 18:11 ] @
Citat: HoT_Steppa:
Kad vozis u rikverc u vozilu koje ima zadnje staklo, okrenes se i gledas svojim ocima kroz to staklo a ne preko retrovizora. Ti si malo mangupski se isparkiravao, izigravao kamiondziju. Imam utisak da vise nikad neces tako da se isparkiravas. Dobro si prosao, moglo je da bude sa gorim ishodom, iako ni lomljenje kuka nije malo.
Nije pa obavezno, ja nemam pojma da vozim kroz zadnju sajbu. Bilo da je mali auto, ili dzip sa 1kv/m retrovizorima. Jednostavno sam sigurniji sa retrovizorima, jer vidim vise nego da gledam iza i desni retrovizor samo. Pomaze dosta i parking senzor, ili kamera. Priporucujem ko nema neka radije ugradi, dodatna sigurnost je.
Srecom, nikada nisam imao problem sa rikvercom, osim kada me jednom neki rus zakacio sa ML-om dok sam se isparkiravao, ali bi rekao da smo obojca krivi, on se isparkiravao u napred, ja u nazad, i on nije mene video, ni ja njega. Srecom nije bilo stete osim izgrebanih tablica.
Isto tako na nbgd jednom smo se ogrebali, ja sam isparkiravao rikverc, on se vozio valjda 100km/h na parkingu, pa je samo cutke pogledao auto, i otisao.
Tu ne pomaze nista, osim da imas nekoga van vozila da te navodi.
[ jnk @ 02.09.2015. 18:44 ] @
Za to je kriv instruktor voznje koji te nije naucio, al nikad nije kasno da naucis ispravno.
[ Flo33 @ 02.09.2015. 20:12 ] @
Neka, u redu mi je ovako, sta vise, instruktora imam u krugu poznanika, i nije odredjeno kako mora, ali se preporucuje na ogledala, jer noviji auti uglavnom imaju slabiju vidljivost. Osim ako si naravno ogranicen da obradis u glavi vise od dve informacije u isto vreme.
[ jnk @ 03.09.2015. 01:57 ] @
Sujetan i samouveren, dobitna kombinacija.
[ BluesRocker @ 03.09.2015. 02:42 ] @
Da odgovorim bakari:
Što se tiče parking senzora, nisu oni svemoćni, ali kad idem u rikverc, dam blagi gas i odmah prebacim nogu na kočnicu i polako klizim. U slučaju da zapišti mogu da stanem u momentu. Mislim da hvataju na oko 1,5m i dovoljno u širinu.
[ HoT_Steppa @ 03.09.2015. 07:43 ] @
Citat: jnk: Za to je kriv instruktor voznje koji te nije naucio, al nikad nije kasno da naucis ispravno.
Kad sam ja polagao, a to je bilo pre 22 godine ko se nije okretao za rikverc je padao odmah na poligonu.
[ Java Beograd @ 03.09.2015. 07:50 ] @
Citat: Flo33:Neka, u redu mi je ovako, sta vise, instruktora imam u krugu poznanika, i nije odredjeno kako mora, ali se preporucuje na ogledala, jer noviji auti uglavnom imaju slabiju vidljivost. Osim ako si naravno ogranicen da obradis u glavi vise od dve informacije u isto vreme.
Otprilike delim mišljenje.
Navikao sam da se okrećem (desna ruka zakačena iza sedišta suvozača), ali sam već dosta puta primetio da onda ništa ne vidim sa strane vozača. Ništa ! Tako da, polako svesno menjam naviku, i orijentišem sa na ogledala, uz parking senzore.
[ DusanSukovic @ 03.09.2015. 08:21 ] @
Citat: HoT_Steppa:
Citat: jnk: Za to je kriv instruktor voznje koji te nije naucio, al nikad nije kasno da naucis ispravno.
Kad sam ja polagao, a to je bilo pre 22 godine ko se nije okretao za rikverc je padao odmah na poligonu.
Ja sam polozio 1989 godine na kamionu, ali nikad nisam vozio isti, usput sam i B katergoriju dobio..
[ Flo33 @ 03.09.2015. 15:35 ] @
Citat: jnk:
Sujetan i samouveren, dobitna kombinacija.
Meni radi. Bolje nego forumski dušebrižnik i dežurni savetnik.
@Java, upravo tako. Još ako je višlji prtljažnik, ne vidiš ni nazad bog zna kako
[ bakara @ 03.09.2015. 16:10 ] @
Citat: Flo33: Neka, u redu mi je ovako, sta vise, instruktora imam u krugu poznanika, i nije odredjeno kako mora, ali se preporucuje na ogledala, jer noviji auti uglavnom imaju slabiju vidljivost. Osim ako si naravno ogranicen da obradis u glavi vise od dve informacije u isto vreme.
Proveri ti to sa instruktorom, ali sam siguran da novopecene vozace uce da se prvo gleda preko ramena pa tek onda u retrovizore, naravno jedno ne iskljucuje drugo.
Citat: BluesRocker: Da odgovorim bakari:
Što se tiče parking senzora, nisu oni svemoćni, ali kad idem u rikverc, dam blagi gas i odmah prebacim nogu na kočnicu i polako klizim. U slučaju da zapišti mogu da stanem u momentu. Mislim da hvataju na oko 1,5m i dovoljno u širinu.
Parking senzor je za staticne prepreke, a kada ti nesto ide brze u susret sve sto ces cuti je pisak i bum...
Za aktivnu zastitu pesaka su samo pistalice, i tu se Dusan sa pravom ljuti sto deda njega nije ni cuo ni video, a da je imao pistalice verovatno se ne bi nista ni dogodilo.
[ Flo33 @ 03.09.2015. 16:57 ] @
Pre 4-5 godina sam morao prebaciti na EU vozačku, i naravno radio ispit. Doduše, nisam išao na časove, mislio sam da nema potrebe, jer se od prve vozačke trudim da vozim po pravilima.
Uopšte nisam ni razmišljao o pravilu za parkiranje u rikverc, mahinalno sam gledao retrovizore, jer to uvek radim, sigurniji sam nego da se obrćem, instruktor, i pandur ništa nisu rekli, u zapisniku nije bilo navedeno kao greška.
Posle ispita sam pričao sa njima, napomenuo mi je policajac da se manje tripujem sa retrovizorima i gledanjem kroz njih na bicikliste, da ih koristim kada treba, za parkiranje, prestrojavanje.. (instruktor mi je to napomenuo pred ispitom da u Sloveniji baš gledaju na bicikliste, jer su skoro svi gradovi prilagođeni biciklima, i da su sve veće saobraćajnice pokrivene stazama, i da vodim računa da ih gledam na raskrsnicama, prelazima i slično. Očigledno sam malo preterao, ali nije navedeno kao neka greška da bi više od usmene opomene bilo potrebno)
Posle nekog vremena, uz kafu, neobaveznu priču, smo došli do te teme, doduše se ne sećam da li je rekao da je zakonski regulisano, ili je u CPP-u navedeno, uglavnom smo se složili da moraju obe ruke biti na volanu, (kako onda gledati nazad??) i da je veća mogućnost nesreće pri okretanju, jer ne vidiš levu stranu, da se okrećeš na levi retrovizor i nazad na šajbu, je nesigurno i sporo, da se može desti da sklizne noga sa papučica, zbog položaja tela i tako to.
Proveriću pa da li je zakon neki odredio definitivno šta treba i kako treba.
Edit: Ne kaže zakon ništa, verovatno je u CPP određeno.
Citat: Vzvratna vožnja
28. člen
(1) Vzvratna vožnja je dovoljena le na kratki razdalji. Voznik vozi vzvratno po desni strani desnega smernega vozišča glede na položaj vozila. Kadar vozi vzvratno, mora voznik ustaviti vozilo, ko mu pripelje nasproti po istem prometnem pasu drugo vozilo.
(2) Med vzvratno vožnjo morajo biti na vozilu vklopljene varnostne utripalke. Pri vzvratnem parkiranju in vzvratnem obračanju mora voznik vklopiti smerne utripalke.
(3) Vzvratna vožnja je prepovedana, kadar bi voznik s tako vožnjo lahko ogrozil drugega udeleženca v cestnem prometu ali premoženje, zlasti pa na nepreglednem ali zoženem delu ceste, na delu ceste, kjer je prepovedana ustavitev, na prehodu ceste čez železniško progo, v predoru, galeriji ali na mostu, ob zmanjšani vidljivosti ali pri prehajanju z neprednostne na prednostno cesto.
(4) Motorna vozila, na katerih je zaradi konstrukcije vozila vozniku omogočen pogled na dogajanje za (praznim ali natovorjenim) vozilom le s pomočjo vzvratnih ogledal, morajo imeti na zadnji strani vozila poleg bele luči za vzvratno vožnjo vgrajeno tudi napravo za dajanje posebnega zvočnega znaka za vzvratno vožnjo, ki se vklopi z vklopom prestave za vzvratno vožnjo.
(5) Določba prejšnjega odstavka se ne uporablja za starejša vozila, ki nimajo priključka za vklop luči za vzvratno vožnjo. Napravo za dajanje posebnega zvočnega znaka za vzvratno vožnjo je dovoljeno vgraditi in uporabljati le na vozilih iz prejšnjega odstavka.
(6) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim ali petim odstavkom tega člena.
(7) Z globo 160 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.
[ jnk @ 03.09.2015. 19:13 ] @
Retrovizori su dovoljni za staticne prepreke ali nisu za pokretne mete poput pesaka. Kad se okrenes pored dela u koji gledas imas i periferni vid i mnogo lakse ces uociti pesaka. Pricam to iz najbolje namere, ne moralisem i sto se mene tice radi kako oces al nek ostane zapisano.
[ bakara @ 03.09.2015. 19:15 ] @
Citat: Flo33:
Posle nekog vremena, uz kafu, neobaveznu priču, smo došli do te teme, doduše se ne sećam da li je rekao da je zakonski regulisano, ili je u CPP-u navedeno, uglavnom smo se složili da moraju obe ruke biti na volanu, (kako onda gledati nazad??) i da je veća mogućnost nesreće pri okretanju, jer ne vidiš levu stranu, da se okrećeš na levi retrovizor i nazad na šajbu, je nesigurno i sporo, da se može desti da sklizne noga sa papučica, zbog položaja tela i tako to.
Ne pise u zakonu kako ces voziti i gde ces drzati ruke, a i ko bi to proveravao i kako...
U auto skoli se uci tzv. skolska voznja, znaci ruke u polozaj 10-3, i vozac se uci da gleda i preko ramena a ne samo u retrovizor koji nije svemoguc.
Znaci obavezno gledati i oko sebe i koristiti retrovizore, gledanje samo u retrovizor je za vozila koja ne mogu drugacije.
[ Flo33 @ 03.09.2015. 20:42 ] @
Citat: jnk:
Retrovizori su dovoljni za staticne prepreke ali nisu za pokretne mete poput pesaka. Kad se okrenes pored dela u koji gledas imas i periferni vid i mnogo lakse ces uociti pesaka. Pricam to iz najbolje namere, ne moralisem i sto se mene tice radi kako oces al nek ostane zapisano.
Pusti me tvoje lepe namere, prva poruka ti je bila provokatorska i bezobrazna, ničim izazvana. Kao i druga. Pametuj drugome.
Bakara, normalno je da čovek gleda što više. Ali sedi u auto i proveri vidno polje na 3 retrovizora i kada das ruku za suvozacko sedište. Objekat sa leve strane vozila je praktično nemoguće uočiti. Možda su ta pravila pisana za jugice kada nije ni bilo jednog retrovizora a kroz zadnju sajbu si i auspuh mogao videti. Svi znamo kako su ažurni kod nas.
Uostalom nek svako vozi kako mu odgovara, dokle god ne krši zakon i ugrožava bezbednost saobraćaja.
[ DusanSukovic @ 03.09.2015. 20:43 ] @
Citat: bakara:
Citat: Flo33: Neka, u redu mi je ovako, sta vise, instruktora imam u krugu poznanika, i nije odredjeno kako mora, ali se preporucuje na ogledala, jer noviji auti uglavnom imaju slabiju vidljivost. Osim ako si naravno ogranicen da obradis u glavi vise od dve informacije u isto vreme.
Proveri ti to sa instruktorom, ali sam siguran da novopecene vozace uce da se prvo gleda preko ramena pa tek onda u retrovizore, naravno jedno ne iskljucuje drugo.
Citat: BluesRocker: Da odgovorim bakari:
Parking senzor je za staticne prepreke, a kada ti nesto ide brze u susret sve sto ces cuti je pisak i bum...
Za aktivnu zastitu pesaka su samo pistalice, i tu se Dusan sa pravom ljuti sto deda njega nije ni cuo ni video, a da je imao pistalice verovatno se ne bi nista ni dogodilo.
Jest da je kasno, ali narucio sam one pistalice, zlu ne trebalo..
[ DusanSukovic @ 03.09.2015. 21:44 ] @
Pogled na mesto nesrece: automobil je bio parkiran maltene u poziciji ove skode sa slike, posle drugih garaznih vrata unazad su iu;azna vrata stambene zgrade . Obratite paznju da kraj vrata je cak i zid koji pesaku je onemogucio eventualan pogled i reakciju da me izbegne, a izmedju vrata i polazne pozicije unazad bio je parkiran jedan automobil, da bih ga izbegao, skrecem malo blago ulevo..i to je to..definitivno je moja greska sto sam odlucio da idem vise od 50 metara unazad, koliko god polako :-/
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 03.09.2015. u 22:59 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 03.09.2015. u 23:01 GMT+1]
[ jnk @ 03.09.2015. 23:09 ] @
@Flo33
Prva poruka se moze shvatiti kao bezobrazna samo ako si sujetan sto lepo i rekoh u drugoj poruci a eto ispadoh u pravu. Trebalo je da znam, mi muskarci se najvise iznerviramo kada nam neko komentarise tehniku voznje i sexa.
[ raikkonen @ 04.09.2015. 08:59 ] @
Citajuci ovu temu odlucio sam da preispitam nacin na koji vozim unazad. Do sada sam koristio iskljucivo retrovizore (navika jer sam direktno polagao za C). Pre par dana sam bio na parkingu oko koga uvek ima mnogo dece. Morao sam da se krecem unazad i ovoga puta sam to radio, pod utiskom i ove teme, gledajuci kroz zadnje staklo. Imam utisak da je ovo bezbedniji nacin od gledanja u retrovizore. Pre nekoliko godina sam imao manji udes pri kretanju unazad. Bio sam parkiran ukoso na desnoj strani ulice. Do mene sa desne strane bio je parkiran kombi ili neki dzip sa zatamnjenim staklima, tako da nisam mogao da vidim vozila koja se krecu, a pored toga bio je mrak i bio sam sam u autu. Iako sam se polako kretao, takoreci decimetar po decimetar, naisao je auto koji se kretao prilicno brzo i zakacio levi zadnji deo mog auta. Pokusavajuci da me izbegne skrenuo je na levo i udario jos jedan auto koji je bio parkiran na levoj strani. Niko nije bio ni ogreban, steta je bila par stotina evra koju sam naravno ja platio jer sam se osecao odgovornim iako se auto kretao vecom brzinom od 50km/h. Ovakve nezgode mogu svakome da se dogode i ostaje da se nadamo da ce povredjeni uskoro biti dobro.
[ DusanSukovic @ 16.09.2015. 06:06 ] @
Evo, stigle su lampe, proizvodjac je promata.cn.
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 16.09.2015. u 12:27 GMT+1]
[ Java Beograd @ 16.09.2015. 08:05 ] @
Citat: raikkonen:Citajuci ovu temu odlucio sam da preispitam nacin na koji vozim unazad .... ... ovoga puta sam to radio, pod utiskom i ove teme ...
Moram priznati, i ja se preispitujem, ali obrnuto od tebe.
Zaključak: veoma sporo i veoma, veoma pažljivo, i retrovizori, i pogled unazad.
Eto, prošle nedelje, na parkingu, stvori se žena iza mene "niotkud" ! Valjda dok sam gledao u jedan retrovizor, ova se pojavila s druge strane. Sva sreća, sporo sam se isparkiravao, a oglasio se i parking senzor pa sam ukočio momentalno.
[ DusanSukovic @ 16.09.2015. 09:04 ] @
Citat: Java Beograd: Moram priznati, i ja se preispitujem, ali obrnuto od tebe.
Zaključak: veoma sporo i veoma, veoma pažljivo, i retrovizori, i pogled unazad.
Eto, prošle nedelje, na parkingu, stvori se žena iza mene "niotkud" ! Valjda dok sam gledao u jedan retrovizor, ova se pojavila s druge strane. Sva sreća, sporo sam se isparkiravao, a oglasio se i parking senzor pa sam ukočio momentalno.
Ipak znaci parlking senzor deluje? Bataliti voznju na retrovizore unazad putnickim vozilom ..ili izbegavati koliko je to max moguce..
[ Java Beograd @ 16.09.2015. 09:14 ] @
Pa već smo diskutovali. Zavisi od automobila. Na jugiću i Fiat Tipo, kad se okrenem - vidim sve. Na Lanći - vidi se oko 60% - tj. ne vidi se ono šta je sa vozačeve strane.
Parking senzori deluju, nema tu diskusije. Dobro je imati ih. Ja sam kupio preko AliExpresa, bilo je oko 20 - 25 €
[ DusanSukovic @ 16.09.2015. 11:07 ] @
Sve ok, ali ovde je vec bilo price da parking senzor nije dobar bas za pokretne objekte?
[ Java Beograd @ 16.09.2015. 11:58 ] @
Evo primer kako to funkcioniše
Ubaciš u rikverc, uključi se parking senzor, ništa iza tebe, senzor se ne javlja. (nema pištanja) Ti kreneš polako, (fiksni objekti su i dalje daleko), ali neko se pojavi iza - senzor počne da pišti. Kad taj neko ode, senzor se ućuti.
Dakle, u tom jednom momentu, kad je neko prolazio iza kola, senzor se javio. OK, možda ne može da sračuna tačnu udaljenost, ali i zvučni signal je sasvim dovoljan.
E sad, zavisi od senzora, kakav je i kako funcioniše. Ja imam neki najobičniji, kineski, koji ima displej i kažem, zvučni signal. Prvi zvuk se javlja otprilike na oko 1 m - 1.5 m od prepreke. Što je prepreka bliža, bip-bip-bip je učestalije.
[ DusanSukovic @ 16.09.2015. 12:55 ] @
Pa to je super, definitivno pomaze, a plus jos kombinacija lampi za rikverc sa bip signalom...
[ jablan @ 16.09.2015. 16:05 ] @
Evo, stigle su lampe, proizvodjac je promata.cn.
Znači odsad gaziš samo gluvoneme... B-)
[ DusanSukovic @ 16.09.2015. 17:51 ] @
Citat: jablan: Znači odsad gaziš samo gluvoneme... B-)
Uzas, ne dogodilo se nikome ..
[ smfilip @ 16.09.2015. 19:31 ] @
mogu senzori da te upozore na takve situacije,desavalo mi se par puta,ali moras da ides polako,i da budes spreman da reagujes na kocnicu u milisekundi... neko napisa,a i ja tako radim, malo brze krenem,pa prebacim nogu na kocnicu i onda je vrijeme reakcije minimalno...
sto se tice voznje na retrovizore, polagao sam prije skoro 10 godina vozacki u cg, uceni smo na voznju na retrovizore,nije bilo dozvoljeno okretanje...mada je meni iskreno 1000 puta preglednije i lakse da vozim na 3 retrovizora(ne ulazim opet u to sta je pravilnije,kod nas tako uce),nego da gubim citavu lijevu stranu i da povecavam mogucnost da 'osamarim' nekoga kad skrecem...
[ peromalosutra @ 17.09.2015. 06:21 ] @
I ja sam do sada unazad vozio isključivo koristeći retrovizore. Pogotovo kada se isparkiravam iz uskih parkinga, ili me neko blokira pa se provlačim unazad, kroz retrovizore (pogotovo bočne) mogu puno bolje da naciljam i precizno prodjem i na centimetar od prepreke ako je to potrebno.
Unazad se krećem veoma polako i trudim se da gledam u sva tri retrovizora. Za niske objekte koje ne vidim (čunjiće, ili još gore, djecu), oslanjam se na zadnje parking senzore, pomogli su mi više puta kad se prepreka jednostavno ne vidi, jer je dupe auta relativno visoko. Međutim, istu ne bi vidio ni da sam okrenut nazad. Na pisak senzora nogom bodem kočnicu, to mi je već refleks.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|