[ la.linea @ 19.09.2015. 10:02 ] @
Pre 45 godina umro Džimi Hendriks jedan od najvecih gitarista u istoriji rok muzike, zvezda koju je časopis Rolling Stoun 2005. godine postavio na prvo mesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

Sa 12 godina dobio je svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život. U mladosti svirao je po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe "Animals", Čas Čendler, koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio.

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput "The Who", "The Beatles" i "The Cream" i u to vreme nastao je sastav "The Jimi Hendrix Experience" sa Noelom Redingom na basu, Mič Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Hitovi: "Hey Joe", "The Wind Cries Mary", "Purple Haze" i drugi napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj, a njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rock"n"roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvezda u Holivudu je postavljena 1994. godine.

[ dukanizi @ 19.09.2015. 10:41 ] @
Covek koji je postavio standarde roka;)
Jedan jedini, neponovljivi.

Moja omiljena


P.S. Umro je na jucerasnji dan 18. septembar.