Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su mesne prerađevine štetne kao cigarete, alkohol i azbest! Zbog toga što ima dokaza koji ukazuju na povezanost između količine crvenog mesa i mesnih prerađevina i rizika od raka creva, SZO saopštiće da su slanina, kobasice i druge prerađevine kancerogene namirnice.
Šta će sada vlast da uradi , da zabrani paštete i kobaje . U Srbiji verovatno neće , ali u EU ko zna . Možda bude obavezan natpis na kobasici : ovo jedete na sopstveni rizik . Doduše kod nas pola populacije nije ugroženo , slabo nešto jede meso .
[ Java Beograd @ 26.10.2015. 13:33 ] @
Jel to beše ona ista organizacija koja je onomad tvrdila da će svinjski grip da potamani 2/3 svetske populacije ?
[ Shadowed @ 26.10.2015. 13:35 ] @
Nije.
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 26.10.2015. 13:58 ] @
Koja glupost ZDRAVO DOMACE meso nije kancerogeno, a to ne mogu da kazem za uvozni otpad koji je zaledjen pre 40 godina i kod nas se prodaje kao sveze meso !
Pa na cemu su ziveli nasi dedovi i pradedovi nego na slanini sapunjari i koliko su ziveli a koliko cemo mi ziveti?
[ sinpetrovic @ 26.10.2015. 15:00 ] @
Uskoro će sve biti zabranjeno jer je "štetno" i ješćemo samo supu od jednoćelijskih proteinskih organizama obogaćeno mineralima 50 sek.....
[ kaćunčica @ 26.10.2015. 18:17 ] @
Kad bismo pokušali da kompletiramo kancerogeni spisak, to bi izgledalo ovako:
- GMO
- duvan
- nitriti i nitrati u mesnim prerađevinama
- gljivice u žitaricama
- zaslađivači i aditivi u veštačkim sokovima
- pesticidi u svežem voću i povrću
- rafinirani ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom
- trans-masnoće
- većina vrsta plastičnih ambalaža
- upotreba raznih uređaja koji zrače, a kojih je sve više
Dodajmo još i priče o laktozi i odosmo u ...Matrix^
[ Ivan Dimkovic @ 26.10.2015. 18:56 ] @
I rostilj je kancerogen pa niko ne zabranjuje rostiljanje.
Sa druge strane WHO je obavezna da stvari nazove svojim imenom kada je tezina dokaza takva da ukazuju da je neka namirnica stetna po zdravlje. Kada bi ignorisali naucna istrazivanja, bili bi okrivljeni da ne rade svoj posao. Bilo bi krajnje neodgovorno da WHO ignorise nalaze i odluci da ne radi svoj posao.
To sto je neka namirnica proglasena potencijalno kancerogenom samo po sebi ne znaci nista, gomila stvari u svakodnevnoj ishrani mogu izazvati zdravstvene probleme ili prekomernim unosenjem ili u slucaju odredjenih populacionih grupa.
Bas kao i kad pojedete "resiji" komad rostilja, time malo povecavate rizik odredjenih kancera. Bas kao i kad popusite cigaretu sebi ste povecali sanse za medicinski problem. Ili masniji komad mesa, prezacinjen obrok itd... Koliko, i da li uopste, to zelite je samo vas izbor. Neko nema problem sa tim rizikom, neko ima.
Ono sto je bitno je da se rizik kvantifikuje, da se pojasne mehanizmi i ugrozene grupe kako bi odrasli ljudi, potrosaci, mogli da donose odluke o kupovini u koje je uracunata i eventualna stetnost. Bas kao sto se to radi kada se kupuje flasa viskija ili komad masne slanine.
WHO samo radi svoj posao i drzave i javnost obavestava o trenutnom stanju nauke kada je stetnost mesnih preradjevina po zdravlje u pitanju.
To je samo informacija, sta ona za vas licno znaci je vad izbor. Ali ljudi svakako imaju pravo da budu obavesteni o tome kakve su dobre i lose strane stvari koje jedu, piju, puse, udisu ili na neki drugi nacin stupaju u kontakt.
[ Darko Nedeljković @ 26.10.2015. 18:56 ] @
Mislim da je doslo vreme da se domace kobasice i samostalno suseno meso nekako proglase nebezbednim za ishranu i da se uvedu nekakve licence koje ce moci da dobije samo meso zivotinja odhranjenih licenciranim hemikalijama. Ako je zivotinja ikada uzivotu videla travu - pisi opasno po zivot. Ako je hranjena iskljucivo hormonima, GMO sojom i GMO kukuruzom, onda pisi bezbedno.
[ vladd @ 26.10.2015. 19:09 ] @
Mislim da ce se svesti na pricu "da li ste ikada jeli slaninu ili kobasicu", pacijent skruseno priznaje da jeste, ali u tom slucaju lecenje kosta mnogostruko vise, osiguranje ne vazi...
[ Ivan Dimkovic @ 26.10.2015. 19:10 ] @
@Darko, a gde se to tacno desava?
Gde to tacno teraju da zivotinja bude hranjena GMO hranom?
Nigde. To je tinfoil-hat teorija zavere. Na ovom kontinentu cak ni nema GMO hrane osim par izuzetaka a kamo li da se neko prisiljava da ke koristi.
Neki to mesaju sa insistiranjem na odredjenim procesima i kontroli kvaliteta koji se traze od proizvodjaca hrane za javnu upotrebu.
Mislim da su te stvari i te kako na korist potrosaca i sumnjam da ce isti izglasati da se vrate u neko proslo vreme.
Peci ti kako hoces rakiju i hrani i gaji zivotinje za svoju sopstvenu ishranu. Ali za prodaju drugima, za opstu korist je da se postuju procesi kako ne bi masovno ljudi zavrsavali sa trihinelozom ili slepilom od metanola i sl.
Procesirana mesna hrana puna djubreta je stetna po zdravlje, sad ispade WHO "bad guy" sto su konstatovali ocigledno. Nesto sto je procesirano hemikalijama i ciji je dobar % sadrzaja gomila konzervansa, vestackih boja, pokacivaca ukusa i jos gomile drugog djubreta, da ne pominjemo ako je jos stojalo na dimu, na duze staze ne moze a da ne bude stetno po zdravlje. To ne znaci da takvu hranu treba zabraniti, niti ce se to desiti, vec ljudi treba da budu svesni da takvu hranu ne treba da unose u prevelikim kolicinama AKO im ke zdravlje prioritet. Ako nije, nikom nista.
Sve sve ali to je tesko neka teorija zavere posto su proizvodjaci te hrane upravo najjace globalne korporacije u sektoru ishrane.
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 26.10.2015. 19:20 ] @
U zapadnoj evropi se za ishranu zivotinja koristi gmo soja, a takva soja tj sojina sacma se uvozi i kod nas tako daj je gmo hrana vec stigla kod nas na mala vrata.
[ Darko Nedeljković @ 26.10.2015. 19:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@Darko, a gde se to tacno desava?
Danas sam bas razmatrao mogucnost da za firmu legalno kupim rakiju od prirodnih neprskanih sljiva i to nije moguce legalno uraditi. Zar nije logicno da se za koju godinu isto dogodi sa mesom? Molim te reci da nije, pa da te za koju godinu prozivam ovde zbog te izjave :-)
Citat:
Peci ti kako hoces rakiju i hrani i gaji zivotinje za svoju sopstvenu ishranu. Ali za prodaju drugima, za opstu korist je da se postuju procesi kako ne bi masovno ljudi zavrsavali sa trihinelozom ili slepilom od metanola i sl.
Eto, o tome pricamo. Obrazlozenje je vec vidim spremno - nemas licencu koja kosta milion evra -> ne mozes nista sto se jede prodati. Mozda ja nemam dovoljno iskustva u jedenju i pijenju, ali za ovih par decenija od kad pratim, proces se krece jednosmernom ulicom - manjim proizvodjacima se malo po malo ukida pravo da proizvode hranu i pice, a ljudi su sve bolesniji.
[ Darko Nedeljković @ 26.10.2015. 19:45 ] @
Citat:
T.r.o.n.i.c.Srb:
U zapadnoj evropi se za ishranu zivotinja koristi gmo soja, a takva soja tj sojina sacma se uvozi i kod nas tako daj je gmo hrana vec stigla kod nas na mala vrata.
Ja sam isto dosao do saznanja da je jednocifren procenat soje na svetu neGMO, jer uopste nije isplativa u poredjenju sa GMO ekvivalentom, a kad se samelje na prvi pogled nema neke razlike. Ja kad sam na ovom forumu pre nekoliko meseci upitao za ideju da se zivotinje hrane prirodnom hranom, stav gotovo svih sagovornika je bio da je suludo hraniti zivotinje icim drugim osim industrijski pripremljenim praskovima sa visokim procentom gmo soje i hormona.
[ superbaka @ 26.10.2015. 20:04 ] @
nisi ti nista pitao nego si pokusavao da dokazes tvoju teoriju da kokoske mogu da opstanu samo na lucerki uz po neku glistu...
[ jovajovic100 @ 26.10.2015. 21:37 ] @
Alkohol snagu daje
Duvan zdravlje čuva
Hrana je navika
[ Darko Nedeljković @ 26.10.2015. 22:36 ] @
superbaka, predlazem da diskusiju o dokazima, teorijama, eksperimentima i iskustvima ostavimo za onu temu gde smo je i zapoceli, a da ti ne ostanem duzan za ovaj OFFTOPIC reci cu da su rezultati mnogo daleko od onih koje si ti predvideo, a predvideo si da ce da pocrkaju.
[ dusanboss @ 26.10.2015. 23:12 ] @
Jel može neki link gde je ovo detaljnije objašnjeno. Koliko vidim kod nas govore da je bilo koje crveno meso kancerogeno i da sa samo 50g dnevno raste rizik od karcinoma debelog creva za 18 %. 18% od čega? Ako može neki link sa konkretnim istraživanjima. I što kaže Darko. Ukoliko je u pitanju meso Životinje koja je pumpana hormonima, zatim njeno meso preradjeno da traje 10 godina ne čudime ovaj podatak.
Ne krivite GMO bez razloga. GMO biljke su nešto o čemu bi najmanje trebamo da brinemao (Nije tako jednostavno. Verovatno postoji tema o ovome. Genetska modifikacija samo po sebi nije opasna već razlog zbog koga je ona izvršena. Postoje gomila onih koje su potpuno bezopasne. U ostalom većina biljaka koje koristimo je već na neki način genetski modifikovano.)
Malo so diže prašina čini mi se oko ničega toliko bitnog. Sumljam da će ljudi posle ove objave drastično smanjti potrošnju crvenog mesa.
[ anon142305 @ 26.10.2015. 23:22 ] @
Citat:
dusanboss:
Jel može neki link gde je ovo detaljnije objašnjeno.
Citat:
Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje
Ovo sa mesom je naucno dokazano i nema tu komentara. Jednostavno to je tako, ali vi koji zivite u Srbiji necet biti osteceni ovim naucnim saznanjima, ali ce nama koji zivimo u drugim delovima sveta da lepo " skinu kozu" sa ledja samo kad spomenemo da jedemo meso (neko je vec naveo ko ce to da uradi).
Inace ja mislim da je ova odluka naucno utemeljena isto onoliko koliko i naucno utemeljena odluka da se u UK zabrani prodaja i uvoz usisivaca od 1600W , jer su stetni, ali moze da se uvoze i prodaju, recimo, od 1300W.
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2015. 07:48 ] @
Citat:
Darko Nedeljković
Eto, o tome pricamo. Obrazlozenje je vec vidim spremno - nemas licencu koja kosta milion evra -> ne mozes nista sto se jede prodati. Mozda ja nemam dovoljno iskustva u jedenju i pijenju, ali za ovih par decenija od kad pratim, proces se krece jednosmernom ulicom - manjim proizvodjacima se malo po malo ukida pravo da proizvode hranu i pice, a ljudi su sve bolesniji.
Koja to licenca kosta milion eura?
Mali proizvodjaci imaju sasvim drugi problem, isti problem koji imaju mali proizvodjaci bilo cega drugog - a to je isplativost posla kada im konkurencija postanu mega-korporacije ili cak i "srednje" korporacije koje ostvaruju veci profit i mogu da obore cenu proizvoda do nivoa kada se malim proizvodjacima biznis vise ne isplati.
Ali to je sasvim druga vrsta problema, nema nikakve veze sa "licencama od milion EUR" i teorijama zavere i vazi i za "malog proizvodjaca" elektronike, malog prodavca TV opreme ili bakalina na uglu i, naravno, malog proizvodjaca hrane.
Jednostavno su Nestle, Kraft Foods, Walmart, Amazon i sl. efikasniji u poslu od malih preduzeca.
To se moze vestacki drzati "izjednaceno" nekim subvencijama i sl., to je nekome pogresno a nekome ispravno ali sustina toga nema nikakve veze sa ovom temom.
Citat:
manjim proizvodjacima se malo po malo ukida pravo da proizvode hranu i pice, a ljudi su sve bolesniji.
Ovde nema ni grama cinjenica.
OK, kapiram da ti nesto smeta ali ne vidim kakva se uopste smislena diskusija moze voditi ako bi ljudi samo razmenjivali svoje hipoteze bez argumenata.
[ Shadowed @ 27.10.2015. 07:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: OK, kapiram da ti nesto smeta ali ne vidim kakva se uopste smislena diskusija moze voditi ako bi ljudi samo razmenjivali svoje hipoteze bez argumenata.
Pre svega da kazem da ja sa uvodjenjem standarda kvaliteta (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, HACCP…) imam veoma malo dodirnih tacaka iz licnog iskustva. Ranije sam radio u firmi gde je postojao sistem kvaliteta i tu su dvoje radnika primali platu samo da se tim procedurama bave, jer ta licenca nije nesto sto dobijes jednom i miarn si dozivotno, vec nesto gde je potrebno da svake godine napredujes sa kvaltetom sto proverava odgovarajuca komisija ciji izlazak isto nije besplatan. Ja licno poznajem coveka koji je sa investicijom od 100.000 evra krenuo ka dobijanju licence da moze da zakolje govece/svinju i proda meso i negde je zapelo zbog nedostatka novca, nisam se bas informisao o detaljima, ali ako je toliko neverovatno mogu da pitam da pojasni. Ljudi za svoje potrebe zakolju svinju ili govece na otvorenom prostoru, a meso iseku na stolu koji sami naprave od drveta, ali po sistemu kvaliteta ne moze tako, mora se napraviti objekat odredjenih karakteristika, sa sanitarnim prostorom i prostorom za smestaj radnika, sa sve gradjevinskim i upotrebnim dozvolama, zasebnim prikljuccima struje, vode, ne znam kakva su pravila sto se tice otpadnih voda, da li to sme u kanalizaciju ili sta se sa tim radi, onda objekat mora da ima zahtevani kvalitet zavrsnih radova i mora da bude opermljen kojekakvom opremom od skupih materijala (inox i slicno). Potrebne su razne hemijske i mikrobioloske analize, sanitarni pregledi, kojekakve hemikalije, konsultantske usluge, izlasci komisija i sa sve tim radom na poboljsavanju papirologije troskovi cele te zavrzlame od planiranja preko postizanja pa do nekoliko godina odrzavanja sistema kvaliteta ako ne iznose ceo milion onda ti reci koliko iznose.
Citat:
Ivan Dimkovic: OK, kapiram da ti nesto smeta ali ne vidim kakva se uopste smislena diskusija moze voditi ako bi ljudi samo razmenjivali svoje hipoteze bez argumenata.
Pa eto, kao sto vidis ja sa tim nemam mnogo dodirnih tacaka, tako da mi verovatno smeta zato sto sam po prirodi los covek, jer kako drugacije nazvati onog ko se zali zbog necega sto mu direktno ne ugrozava licni interes
[ la.linea @ 27.10.2015. 09:14 ] @
Ako se dobro sećam, pre nekih 50 godina, slanina je proglašena štetnom kao i svinjska mast a margarin i rafinisano ulje zdravim.
Recimo, šta se može naći u margarinu:
- ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, oštećuje živce;
- aceton, zapaljiva tvar, štetan za mozak i živce;
- fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina;
- kaustična soda;
- metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije;
- metanol (stvara se od natrij-metilata u postupku promjene masnih kiselina);
- izbjeljujuća sredstva;
- PHA poliaromatski ugljikovodici (jedna od najjačih kancerogenih tvari).
Interesantno je koliko se ljudi, u Srbiji, zemlji seljaka, zdrave hrane, prirodnih svinja i kokosaka, prirodnog kukuruza i zita "brinu" oko GMO hrane, protiv EU propisa, neko nesto oce da podvali i stajaznam...
A niko nema pojma da nas green srpski organski seljak truje bojnim otrovima bez ikakve kontrole i da njegov proizvod u EU ili Rusiji ne bi prosao ni najnize kriterijume...
[ Java Beograd @ 27.10.2015. 10:38 ] @
To je između ostalog i zato što su svakojaki, pa i najgori pesticidi u slobodnoj prodaji, u slobodnoj upotrebi i svako može da kupi koliko mu volja i da isprska useve kad mu je volja i koliko puta mu je volja. I da pojma nema šta znači termin "karenca" i da lepo tako iznese na pijacu i prodaje.
Zdrava, domaća hrana! Jutros ubrano. "Neprskano"
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 27.10.2015. 10:53 ] @
Nije da branim nase seljake ali pogresno je njih sve stavljati u isti kos, ima tu i zita i kukolja kao i svuda u zemljama drugog sveta ( gde mi pripadamo). Pitanje je sta radi inspekcija? Ko kontrolise domace ali i uvozne proizvode?
Ja sam licno za to da Srbija preuzme kompletan pravilnik o uvozu i proizvodnji prehrambenih proizvoda iz eu, a onda da inspekcija po tom pravilniku salje na ispitivanje sve proizvode. Do tada ko zna sta jedemo, sta uvozimo i sta proizvodimo!
[ gilopile @ 27.10.2015. 10:54 ] @
U Srbiji mozes bukvalno na prste da izbrojis proizvodjace organske hrane. Kontrole su rigorozne i imaju svi svoj sertifikat i zna se gde su ima standovi. Treba lagano donositi zakone da se zabrane sve te hemikalije i pesticidi, pa ko hoce da radi kako treba neka radi, a ko ne, neka se okrene drugom poslu i gotovo. Kada smo mogli i pre 20 godina da proizvodimo organsku hranu, mozemo i sada.
[ T.r.o.n.i.c.Srb @ 27.10.2015. 11:02 ] @
Gilopile to bi bilo pogresno jer ne bi nista postigao tim sem sto bi uvozili daleko vise hrane i to ne one hrane koja je kontrolisano proizvedena nego one iz zemalja gde je kontrola gora nego u Srbiji jer velika vecina ljudi nema dovoljno primanja da bi kupovala organsku hranu.
[ Shadowed @ 27.10.2015. 11:39 ] @
Citat:
gilopile:
U Srbiji mozes bukvalno na prste da izbrojis proizvodjace organske hrane. ... Treba lagano donositi zakone da se zabrane sve te hemikalije i pesticidi
Mislis da u organskoj proizvodnji nema hemije i pesticida? :)
[ Java Beograd @ 27.10.2015. 11:44 ] @
Pazi, država je uspešno (ne 100% ali sigurno preko 90%) suzbila prodavanje prvo lekova za smirenje, a onda i antibiotika. Do tada, lek za sve je bio Bensedin ! "Srpski narodni lek". Antibiotike su u Srbiji prodavani oho-ho. Mlado, staro, bebe, deca, starci, "Daj kilo Pentreksila, da se nađe. Zatrebaće".
Slično teba uvesti i za poljoprivredu. Naravno, ako se usvoji državna strategija za stvarno zdraviju hranu.
Ko je registrovan poljoprivrednik za proizvodnju (na primer) kupusa na toliko i toliko hektara, ima pravo da kupi te i te pestcide, u toj i toj količini. Gotova priča. Nema više. Šta će njemu (ili meni) otrov za krompirovu zlaticu.
[ gilopile @ 27.10.2015. 11:46 ] @
Pa ako je organska, ne bi trebalo da ima :D
Ok, znam da je to neka vrsta zacaranog kruga, ali da treba iz korena menjati sve sto se toga tice - treba. Kao sto reoh, pre ove zezancije smo se itekako hranili. Pijace pune voca i povrca i to dok se jos nisu izmislile sve te hemikalije i otrovi.
Tragedija, sve otislo dodjavola. Iz godine u godinu stanje sve gore i gore sto se svega tice. Bitno da se radi na tome da izadje iphone 7, a sto se svi zatrovasmo, vragu briga. Najosnovnije ne mozemo sebi da obezbedimo, a ovi hoce da nasele Mars....
[ Darko Nedeljković @ 27.10.2015. 12:10 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pazi, država je uspešno (ne 100% ali sigurno preko 90%) suzbila prodavanje prvo lekova za smirenje, a onda i antibiotika. Do tada, lek za sve je bio Bensedin ! "Srpski narodni lek". :) Antibiotike su u Srbiji prodavani oho-ho. Mlado, staro, bebe, deca, starci, "Daj kilo Pentreksila, da se nađe. Zatrebaće". :)
Uz svu podrsku tome sto govoris, ja iskreno ne znam kakvo je to sa antibioticima poboljsanje donelo, evo zasto:
Nekada, zaboli me grlo i curi mi nos, odem u apoteku, kupim antibiotik, probam terapiju dva dana i ako ne da rezultate idem kod lekara (a uglavnom uvek da rezultate)
Danas, zaboli me grlo i curi mi nos, zevam dan okolo po hladnom vremenu da prikupim dokumentaciju i overim knjizicu od cega mi bude jos gore, onda sutradan 3 sata u cekaonici sa pacijentima od kojih poprimim jos nekoliko vrsta bakterija i virusa, da bih dosao do lekara koji kaze "hajde da probamo antibiotik, pa ako ne pomogne dodji opet za 2 dana, cekaj opet 3 sata i podobijaj jos neke vrste prenosivih bolesti koje si danas nekakim cudom izbegao". Efikasan nacin testiranja da li je pacijent za antibiotik ne postoji ili se barem ne primenjuje u svakodnevnoj praksi. Posledica: moje zdravstveno stanje se poprilicno pogorsalo od kada redovno odlazim kod lekara. I kada nekoliko puta za redom dolazim na kontrole, uglavnom bude sve gore. Sada, kako se pojavim, tako dobijem koktel terapiju od 8 vrsta lekova (2 antibiotika, paracetamol ili tako nesto, vitamine, jos nesto za imunitet, propolis, sirup protiv kaslja, sredstvo za ispiranje grla) - zatrebace.
[ Shadowed @ 27.10.2015. 12:19 ] @
Citat:
gilopile: Pa ako je organska, ne bi trebalo da ima :D
Pa, nije bas.. Ima ih i u organoskoj proizvodnji, samo postoje pravila kojih ima (kao, samo prirodni otrovi).
[ vilil1 @ 27.10.2015. 12:31 ] @
Citat:
gilopile: Kao sto reoh, pre ove zezancije smo se itekako hranili. Pijace pune voca i povrca i to dok se jos nisu izmislile sve te hemikalije i otrovi.
Pre nekih tridesetak godina, drugar iz Slanaca mi je jednom prilikom rekao...nesto ovako - E, kad bi vi u gradu znali sta vam prodajemo, digli bi revoluciju.
Inace, za one koji ne znaju, Slanci, Veliko Selo...su bili glavni snabdevaci BG-a povrcem. Prskali su svim i svacim, kao i oni vocari iz Grocke, Ritopeka, Zaklopace...
Nazdrali smo se otrova samo tako. Sad nam je organizam naviknut na sve te otrove. Razboleli bi se ukoliko pojedemo nesto neprskano. :D
Verovali ili ne, meni se suljpa lagano krcka. Ubacio sam malo slaninice i suvih rebara :) Pa neka me izjede rakonja...
[ cika dacha @ 27.10.2015. 14:09 ] @
MNOGO GRESITE kad pljujete male poljoprivrednike!!!
Oni nemaju para za te otrove!!!
Svaki otrov koji danas ima da se kupi u polj.apoteci je mnogo manje steta za prirodu i coveka nego otrov pre 30god.
A i samih otrova nemoj te se toliko plasiti, jer postoji period karence, itd.
U svetu su radjena istrazivanja i Roundup otrov koje se masovno koristio u USA je ostavio najvise posledica po coveka. A pravi ga Monsanto. Imate sve na google.
Naravno da su stetne preradjevine jer se svasta u njih trpa. I prirodni duvan nije toliko stetan kao ovaj u cigareti. To vazi i za ostale namirnice.
kaćunčica@ na koje gljivice iz zitarica se misli?
[ Miroslav Jeftić @ 27.10.2015. 14:13 ] @
Citat:
cika dacha: MNOGO GRESITE kad pljujete male poljoprivrednike!!!
Oni nemaju para za te otrove!!!
Bez uvrede, ali ala si ti naivan... ili samo neobavešten, nešto od ta dva.
Tacno je da ima i go*vnjivih mesnih preradjevina, gde su samo koske i kacamak, ali iole poznate industrije mesa proizvode solidne proizvode, uključujući salame, rostiljske, virsle, pastete. Jedi i cuti, nije neki kvalitet ali nije ni rakozno, sto je nebuloza. Koji bolesnici objavljuju te stvari. Sta su uradili samo sa aflatoksinom, sto godina smo pili mleko a da nismo imali pojma o tome a sad nesto seru. Narod se pali. Vesti sluze da zapale narod, da im serviraju vesti koje su im zgodne. Ili ih neko placa za to ili sami rade po nahodjenju tek da bi bili senzacionalni ili naucno potkovani, s*eru bre.
Sta rade sa ovim recimo elektronskim cigarama, duvanska industrija placa istrazivace koji objavljuju kako je ta tecnost kancerogena kako je to otrov a duvan je majka priroda. A ovi drugi s*eru kako su te ceigare 95% zdravije od obicnih. De samo nalaze te procente. S*ere mi se od ovog drustva.
Zato sam se zavukao u svoj zivot i ne slusam nikog pusim cigare da sto pre crknem od raka, jedem slaninu, i pastetu mazem na leba. A kad kad uzmem parce mesa, pa me mrzi da ga przim nego ga stavim na 3 minuta u mikrotalasnu.
Mogu samo da kazem da zivimo u svetu g*ova*na. nikom ne mozes da verujes i nije bito sta kaze nego ko kaze.
[ kaćunčica @ 27.10.2015. 15:46 ] @
Citat:
kaćunčica@ na koje gljivice iz zitarica se misli?
Mislila sam na mikotoksine o kojima sam čitala (kažu da se prilikom skladištenja žitarica plesni neminovno razmnožavaju), npr:
"-Aflatoksini
Dele se na više podvrsta, najopasniji su od svih mikotoksina. Razvijaju se među žitaricama i orašastim plodovima. Preko stočne hrane mogu doći u mleko i mlečne proizvode.
-Okratoksin A
Javlja se u žitaricama, kafi i grožđu. Uzrokuje probleme u urinarnom sistemu i oštećenja bubrega, ai ima kancerogeno delovanje.
-Trihoteceni
Obuhvataju mnogo podvrsta, a najčešće se otkrivaju u pšenici, kukuruzu, zobi i ječmu.
-Zearalenon
Najčešće je prisutan u kukuruzu, ali i u pšenici, pirinču, soji, ječmu i prosu."
Ovo sam na prvu loptu našla da ilustrujem ono na šta sam mislila kad sam nespretno rekla "gljivice iz žitarica", a poenta je da se svakoj grupi namirnica nalazi zamerka, pa ispadne da je samo samonikla bundeva zdrava.
Znam da je moja ishrana više nego rizična (prilično tipična vojvođanska, pa još pokvarena činjenicom da više ne živim u domaćinstvu koje bilo šta od hrane proizvodi), ali ne mogu da zamislim da nabavljam i pripremam hranu od nekih egzotičnih voćki, povrćki, žitarica i ulja, na koje su lokalni trgovci opi.ili nenormalne marže i samo čekaju ove prosvetljene istočnofilozofske vegane intolerantne na gluten i laktozu.
[ cika dacha @ 27.10.2015. 15:56 ] @
kacunica@ Hvala.
Ukoliko umereno jedes, i pomalo praktikujes fizicke aktivnosti, vojvodjanska kuhinja nista losa nije. Ali treba teziti da svako domacinstvo pravi makar hleb. Bar su brasno, voda, itd dostupni a one mini pekarice nisu skupe.
Svuda se mogu naci zdrave jabuke, sokovi. Pa i kad se jede slanine i luka :-) ako je to domace ili bez hemije onda ta hrana nije rizicna. Najbitnija je stavka umerenosti!
Miroslav Jeftić@ Govorim iz iskustva, jer pricam o ljudima sa sela, a ne o preprodavcima sa BG i NS pijaca.
[ vladd @ 27.10.2015. 16:49 ] @
To domace ne mora da bude obavezno i "bez hemije", nekada se domacini ispreturaju, pa ih ispiraju.
I sta je problem sto je "na listi", treba da bude na listi potencijalno sve stoizaziva probleme, i da se samo ukalkulise u preterivanje sa hranom.
Nista nije toliko stetno, ili korisno, kao sto jebitna kolicina doticne materije koja se unosi.
I sigurno organizam ne reaguje jednako na 50-100g slanine, ili na 700 grama pojedene slanine, za jedan obrok.
gilopile:
U Srbiji mozes bukvalno na prste da izbrojis proizvodjace organske hrane. Kontrole su rigorozne i imaju svi svoj sertifikat i zna se gde su ima standovi .
Ja ih znam sigurno deset .
[ DaliborP @ 27.10.2015. 22:58 ] @
Informacija da preterano konzumiranje procesiranih mesnih proizvoda poput kobasica, sunke, itd nije uopste nova, vise istrazivanja povezuju procesirano meso sa rakom. Pre nekoliko godina je objavljeno istrazivanje radjeno na vecoj grupi ljudi.
Cinjenica da je WHO sad to javno oglasila je pohvalna, nema nista lose u tome da se ljudi edukuju o hrani koje uzimaju. I ja sam ljubitelj prsuta i slicnih stvari, ali necu sebe zavaravati da je to zdravo jer je eto moj deda jeo slaninu i ziveo 95 godina. Cilj je prepoznati sta je lose i da treba hranu tog tipa konzumirati umereno.
gilopile:
U Srbiji mozes bukvalno na prste da izbrojis proizvodjace organske hrane. Kontrole su rigorozne i imaju svi svoj sertifikat i zna se gde su ima standovi .
Ja ih znam sigurno deset .
Pa, realno, na prste mozes da brojis do 1024. I to da ne koristis prste na nogama.
[ 2012 @ 28.10.2015. 18:12 ] @
Kad se diskutuje o zdravoj hrani, tacnije da bi jednu prehrambenu namernicu nazvali zdravom hranom ili EKO Food, pored podataka o tome da li je hrana prskana ili ne i ako je prskana, cime je prskana uzimaju se u obzir i podaci o lokaciji gde se hrana odgaja. Tako da moramo razmatrati i uticaje zagadjivaca na proizvode/hranu. Onda se uzima u obzir blizina jalovista, blizina, deponija, blizina vojnih poligona. Zatim, kakve su podzemne vode prisutne na mestu gde se hrana proizvodi.
E sad, kad uzmemo sve nabrojane parametre koji se uzimaju (ili se trebaju uzeti u obzir) onda trebamo videti koliko proizvodjaca zadovoljavaju uslove za dobijanje deklaracije o proizvodnji zdrave hrane.
[ kaćunčica @ 28.10.2015. 19:18 ] @
Citat:
Shadowed:
Pa, realno, na prste mozes da brojis do 1024. I to da ne koristis prste na nogama.
Ko moze da jede slaninu svaki dan?? Ajde da je neka super hrana, radi se o obicnoj masti.
[ Darko Nedeljković @ 29.10.2015. 13:50 ] @
Vojvodjani generalno jedu mnogo slanine, ako ne pojedu pola kila danas odmah im nije dobro
Na fejsbuku svake dve nedelje selfi sa mrtvom svinjom u pozadini.
Ali statistika kaze i da im je zivotni vek najkraci na domacim prostorima.
[ crvenitornado @ 29.10.2015. 14:05 ] @
Ovo je katastrofa sto se radi, sad odoh do prodavnice da kupim 300 grama kulena. Oce da nas uniste seme im njihovo profitersko, ova evropa i zapad i potplaceni kvazi strucnjaci koji rade kako im se kaze.
Hrana je zdrava, jel da nije zdrava ne bi covek jeo nego bi ziveo od vazduha. Zastitnici zivotinja i njihov bolesni loby sve to radi, hoce da pasemo travu. Ja volim da se najedem, mesa raznoraznog. Nisam debeo, zdrav sam covek, ali jedem i povrce i organsko i neorgansko i prskano i ne prskano, sve to covekov organizam svari, ima tu otrova ne kazem da nema, so je najveci otrov, secer takodje i sta treba da crknemo, mamu im ebem bolesnu, sve je stvar ukusa i balansa, mere, malo ribu, malo kulen, malo krompir, malo sira, covek je po svojoj prirodi svastojed i jede sve, pojedi staklenu casu, kiselina ce da je razgradi, samo sto nije hranljivo.
Sta je sa crvljivim jabukama, sta je sa lepim jabukama iz marketa, sve se radi plaski. unistavaju nam izvore profita. Sta je sa rakijom i kazanom za pecenje, sta je sa duvanom. A pored svega sta je sa mobilnim telefonima, i oni su stetni pa sto ih niko ne zabrani? Pa nece jer im to stvara profit.
A inace imam abverziju prema svim tim istrazivanjima. Odem u sumu i kako biram jestive pecurke, tako sto ih prepolovim na pola i liznem ako su gorke, otrovne su, pljunem sadrzaj. Ako su bazne, kao sapun, onda su jestive. To se radilo pre sto godina, ali sad postoje knjige i drustva, cak i skole za berace pecuraka. Sve je to bolest. Zivimo u relativno zdravoj prirodi i nezdravgom drustvu, jer je i go*vno postalo profit i kad ga *is*eres mora da bude po standardima evropske unije. To je to. Nemam vise reci. Evo i moja majka slusa kojekakve ludosti pa mi zabranjuje da jedem masno meso, da pijem pivo da jedem cvarke. Mislim ko meni sta moze da zabrani :) ali brine zena.
Mediji su zlo. I ti naucnici. Pos*erem im se na diplome i knjige koje pisu. Zato i zivim na selu, ali steta pa je i ono urbano, divim se ljudima koji su digli ruke i preselili se negde u sumu i zive kako oni hoce. Sve je stvar navike i percepcije, ako se plasis dok jedes, razboleces se definitivno, samo zdrav stav i vera u boga. To vam ja kazem.
Procitajte bozijue zapovesti, negde pise umerenost u jelu i picu. Samo to primenite na sebi i zdravlje je tu. Zdravlje na usta ulazi.
[ Ivan Dimkovic @ 29.10.2015. 14:16 ] @
Jest vala, naucnici su zlo, da nije njih sad ne bi ni mogli da citamo poruke niti bi kuckali po ovim sokocalima vec bi imao mnogo vise vremena da se bavimo bozjim zapovestima na polju, ali avaj.
WHO otkrili rupu na saksiji i ispada kao da su nekom ruku odsekli zato sto su procesirano meso nakrkano tonom hemiklija nazvali pravim imenom.
Mislim, neverovatno, upravo je ideja bas ta da ljudi budu umereni, pogotovu sa stvarima koje su kancerogene ako se unose u velikim kolicinama. WHO cini dobru stvar zato sto je ovim podigla nivo obavestenosti sire javnosti. Ne citaju svi medicinske zurnale i ne prate istrazivanja stetnosti tipicnih prehrambenih proizvoda.
[ crvenitornado @ 29.10.2015. 14:42 ] @
Jednostavno sam povucen za jezik. Nisu svi naucnici zlo, ali nekad je nauka bila mozak, danas je nauka jezik, tj. onaj cije price zvuce zanimljivije i uverljivije on je veci naucnik, za medije ali i za ljude, jer pravi naucnik je skeptik, pronalascima ne daje na znacaju i uvek ima rezervnu varijantu i objasnjenje i za dobro i za zlo. ali takvi naucnici nisu zanimljivi, njih mediji pojedu, isplivaju na povrsinu samo senzacije i onda nam neko preti nalepnicama sa kosturskim glavama na proizvodima od mesa.
Tebi Dimkoicu svaka cast, kad nadjes vremena i za prepucavanja, ali ima ih, onih...koji drze zanimljiva predavanja i smeju ti se u lice a prodaju ti ono sto ti vec znas samo lepse zapakovano.
[ DaliborP @ 29.10.2015. 16:34 ] @
Citat:
crvenitornado: Jednostavno sam povucen za jezik. Nisu svi naucnici zlo, ali nekad je nauka bila mozak, danas je nauka jezik, tj. onaj cije price zvuce zanimljivije i uverljivije on je veci naucnik, za medije ali i za ljude, jer pravi naucnik je skeptik, pronalascima ne daje na znacaju i uvek ima rezervnu varijantu i objasnjenje i za dobro i za zlo. ali takvi naucnici nisu zanimljivi, njih mediji pojedu, isplivaju na povrsinu samo senzacije i onda nam neko preti nalepnicama sa kosturskim glavama na proizvodima od mesa.
Bezveze teoretises. Radi se o konkretnoj stvari, a to da je prekomerna upotreba procesiranih proizvoda mesna jako stetna za zdravlje. Nije to nikakva prica niti senzacija, vec cinjenica zasnovana na naucnim istrazivanjima. Svako malo se pojavljuju izvestaji o povecanju kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja kod nas, ali boze moj slaninu mi ne dirajte.
Mada iskreno ako nekom treba WHO da kaze da ne valja jesti slaninu svaki dan, onda je svaka rasprava bespotrebna.
[ anon142305 @ 29.10.2015. 16:44 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Na fejsbuku svake dve nedelje selfi sa mrtvom svinjom u pozadini.
[ mrle011 @ 29.10.2015. 18:57 ] @
Kapitalisti hoće da zabrane sve što je crveno. Smeta im crvena petokraka, crvena knjižica, crveno meso... šta je sledeće? Crvena paprika, uskršnja jaja, ruže?
[ dusanboss @ 29.10.2015. 19:19 ] @
Jel neko pročitao konkretan izveštaj? Ja jesam. Piše da je crveno meso verovatno kancerogeno bazirano na ograničenim dokazima.
Za mesne prerade tvrde da povećavaju rizik od nastanka raka. Mesne prerade su jako širok pojam. Izveštaj je maltene smešan ukoliko je to ceo izveštaj .
Ja sam našao ovo https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
Da bi to bilo ozbiljno prihvaćeno mislim da bi moralo da sadrži opise i (navode) istraživanja koja su dovela do ovog izveštaja. Ukoliko neko ima link bio bih zahvalan.
Ovako deluje malo bez veze.
-WHO: Meso izaziva rak.
-Zašto?
-WHO: Zato što smo mi WHO i mi tako kažemo.
-Na osnovu čega tvrdite to?
-WHO: Na osnovu preko 800 istraživanja sprovedenih u proteklih 20g.
-Koja istrašivanja?
-WHO: Mi smo svetska organizacija ti si samo jedan čovek. Ko si ti da nama postavljaš pitanja?
-Samo još jedno ko vas finansira?
Ovo mora da je neka nova zavera...protiv mesa? Ko to finansira?
[Ovu poruku je menjao DaliborP dana 29.10.2015. u 21:00 GMT+1]
To je jasno, amerikanci, amerikanci su gojazni, jedu meso kao stoka, i to u raznim preradama pa su svetski lobisti stavili prst na celo pa okupili vegetarijance, jer inace svi bogotuni su vegetarijani ali ne iz znanja nego iz cefa... to je isti onaj lobby koji se zalaze za zelenu energiju, isti lobby koji sprovode zelene planove, zabranjuju nuklearne elektrane nego promovisu solarne panele, isti onaj lobby koji podrzava gmo, a sve je to sa bolesnog zapada stiglo.
A kazem bolesni zapad, zato sto su toliko razvijeni ako me razumete, da vise ne znaju sta ce od hira...
ljudi pare, samo pare. Kad nam postanu nevazne kao i meni, tek onda mozemo racionalno da razmisljamo i da rasudjujemo i to je jedini nacin da im se suprostavimo.
[ DaliborP @ 29.10.2015. 21:25 ] @
Citat:
crvenitornado: To je jasno, amerikanci, amerikanci su gojazni, jedu meso kao stoka, i to u raznim preradama pa su svetski lobisti stavili prst na celo pa okupili vegetarijance, jer inace svi bogotuni su vegetarijani
To je barem svima jasno.
[ dusanboss @ 29.10.2015. 23:53 ] @
Da se razumemo. Zalažem se za naučna otkrića i ukoliko su ljudi iz WHO pronašli nešto u hrani što je štetno naravno da treba objaviti. Vaš je izbor dali će te jesti ili ne crveno meso i u kojoj količini ili, bilo šta drugo. Dokle god ga zakonski ne zabranjuju meni nesmeta.
Ne svidjami se način na koji je to objavljeno i čitava varsa koja se oko toga.
Tema je pogotovo osetljiva. Kancerogene substance se unose 10, 20 ili više godina u manjim količinama da bi konačno izazvale bolest.
Ne znam na koji način su mogla biti izvedena istraživanja u vezi toga. Možda i jesu ali, bih voleo da vidim konkrtno šta i kako.
Dalibore link koji si naveo ne odgovara na moja pitanja. Već odavno je poznato da prekomerno konzumiranje crvenog mesa i masne hrane nije dobro za zdravlje.
Ne znam zašto se ovolika prašina digla oko ovoga.
Ako će mo oko lobiranja mislim da je mesni lobi jači od vegeterijanskog.
Možda hoće da nam zabrane da bi više jeli. Najsladje je zabranjeno voće.(meso)
[ Java Beograd @ 30.10.2015. 06:25 ] @
Citat:
mrle011: Kapitalisti hoće da zabrane sve što je crveno. Smeta im crvena petokraka, crvena knjižica, crveno meso... šta je sledeće? Crvena paprika, uskršnja jaja, ruže?
Samo crvene ruze. Ostale su OK.
[ superbaka @ 30.10.2015. 13:07 ] @
osiguravajuce kuce u SAD koje se bave zdravstvenim osiguranjem, godisnje obrcu stotine miliona $ kapitala... samo jedna nova stavka u ugovoru o osiguranju legitimizirana od strane WHO moze da pokrije godisnje gubitke stotine miliona $, odnosno da godisnje donese najmanje toliko prihoda vlasnicima istih... gde su ostali...
zato mislim da su sve vase price tipa - moj deda je ziveo 200 godina na slanini, potpuno irelevantne za ovu temu...
[ jovajovic100 @ 30.10.2015. 18:32 ] @
Lažu nas , mesojedi su zdraviji od vegetarijanaca .
ps : ja nisam još čuo da je neki vegetarijanac preživeo život .
[ Darko Nedeljković @ 30.10.2015. 21:05 ] @
@jovajovic100
E, ako je tako, odoh ja da popravljam svoje zdravlje:
[att_img]
[ dusanboss @ 30.10.2015. 23:58 ] @
Tema je nebuloszna skroz i ne želim da učestvujem više u njoj. Pozdrav !
[ DaliborP @ 31.10.2015. 00:53 ] @
Citat:
jovajovic100:
Lažu nas , mesojedi su zdraviji od vegetarijanaca .
Ovde se prica o mesnim preradjevina, dakle hrani punoj soli i ko zna cega. To ne moze buti dobro za ishranu, koliko god neko voleo slaninu i kobasice. Meso svakako moze biti zdravo u umerenim kolicinama.
[ vladd @ 31.10.2015. 07:46 ] @
Jedino sto je nezdravo je preterivanje i jednolicnost.
Takodje treba obratiti paznju na "geografske incidente" u hrani, organizmi su prilagodjeni okolini, pa ucestalo konzumiranje neteritorijalne hrane takodje moze da izazove pobunu u organizmu...
Ukratko, nismo za "susi", vec za meso koje se susi
[ cika dacha @ 31.10.2015. 11:18 ] @
vladd@ Tacno tako! Samo hrana sa lokala!
[ 2012 @ 31.10.2015. 13:58 ] @
Citat:
vladd:
Ukratko, nismo za "susi", vec za meso koje se susi:)
I Japanci bi rado jeli prasetinu samo imaju problem da gaje prasice zato sto nemaju prostora i nemaju cime da ih hrane, pa su zbog toga upuceni na pirinac i hranu iz mora.
Kinezi zato ne da jedu vec tamane prasetinu (a ne mrste se ni svinjetini)
[ DaliborP @ 31.10.2015. 17:10 ] @
Citat:
vladd:
Ukratko, nismo za "susi", vec za meso koje se susi:)
Ne znam odakle ljudima takvo misljene ali nema veze s vezom. Kamo srece da se jede sushi.
[ crvenitornado @ 31.10.2015. 17:12 ] @
Ja volim rostilj. Mislim da najbolja varijanta mesa je rostilj. Isto tako rostilj je kazu najkancerogeniji, sto mogu i da razumem, jer se ugljenise kora, ali opet ko moze da dokaze da je ugljenik kancerogen. Nije moje da sudim, ja sam tu da jedem. Neko jede da bi ziveo, ja zivim da bi jeo :) :)
[ vladd @ 01.11.2015. 09:42 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
vladd:
Ukratko, nismo za "susi", vec za meso koje se susi
Ne znam odakle ljudima takvo misljene ali nema veze s vezom. Kamo srece da se jede sushi.
To sto si izvukao posalicu da komentarises, je posebna prica. Procitaj ceo post, bice ti jasnije.
Nece te ubiti povremeno jedenje hrane sa drugih terena, naprotiv, ali da permanentno predjes na exteritorijalnu ishranu, stizu problemi...
[ mrle011 @ 01.11.2015. 14:49 ] @
Šta kaže WHO u vezi sa sungazingom (dijeta koja podrazumeva gledanje direktno u Sunce)?
Sećam se bejaše jedan sangejzer ovde na forumu. Nadam se da se nije prepustio poroku i sa zdrave sunčeve energije prešao na crveno meso.
[ DaliborP @ 01.11.2015. 16:06 ] @
Citat:
vladd:
Nece te ubiti povremeno jedenje hrane sa drugih terena, naprotiv, ali da permanentno predjes na exteritorijalnu ishranu, stizu problemi...
Kakvi tacno problemi? Mozes da objasnis sta ce se dogoditi nekom ko napusti srpsku ishranu?
Kao da je hrana koje se jede u Srbiji poreklom sa tih podrucja, pa da ti je prica validna, a u stvarnosti je donesena sa drugih kontinenata.
[ crvenitornado @ 01.11.2015. 16:09 ] @
Upravo sam kavurmu malo preprzio pa je uz ljutu papricicu pojeooo. Prosto se divim ovoj nezdravoj hrani.
[ SlobaBgd @ 01.11.2015. 16:35 ] @
Jbeš ga, kromir je iz Ivanjice, kupus iz Futoga, pasulj iz Tetova, paradajz iz Velikog sela, jagnjetina iz Ivanjice a prasetina iz Banata. Šta je tu stranjsko?
[ DaliborP @ 01.11.2015. 16:54 ] @
Citat:
SlobaBgd: Jbeš ga, kromir je iz Ivanjice, kupus iz Futoga, pasulj iz Tetova, paradajz iz Velikog sela, jagnjetina iz Ivanjice a prasetina iz Banata. Šta je tu stranjsko?
Slobo, vladd hoce da kaze da ako jedes hranu sa drugih teritorija koja nije svojstvena podrucju, imaces nekakve probleme. Ja ne znam kakve, zato i pitam.
A kad sam rekao poreklo, mislio sam da hrana koju jedemo danas nije postoja na podrucju Srbije pre par stotina godina vec je donesena sa drugih kontinenata. Ne sva, ali svakako dosta povrca.
[ crvenitornado @ 01.11.2015. 17:01 ] @
Zasto su cigancici otporniji na bekaterije i bolesti, zato sto ceo zivot zive u prljavstini, pa im imuni sistem ojaca. Tako je i sa hranom, treba da bude sto raznovrsnija. I nema veze sa podnebljem. Cak je pozejno jesti hranu iz drugih predela, da bi organizam navikli i takodje ojacali imuni sistem.
[ SlobaBgd @ 01.11.2015. 17:02 ] @
Znam, Dalibore, ali smo se već navikli na pirinač, papriku i krompir, ali nismo na japansku ribu i meksičke začine. Dakle, nije problem u jelima (suši i slično) već u namirnicama - može suši da se pravi i sa našom (evropskom) ribom.
[ DaliborP @ 01.11.2015. 17:38 ] @
Citat:
crvenitornado: Zasto su cigancici otporniji na bekaterije i bolesti, zato sto ceo zivot zive u prljavstini, pa im imuni sistem ojaca.
Tako je, i onda jedva dozive sezdesetu.
Citat:
SlobaBgd: Znam, Dalibore, ali smo se već navikli na pirinač, papriku i krompir, ali nismo na japansku ribu i meksičke začine. Dakle, nije problem u jelima (suši i slično) već u namirnicama - može suši da se pravi i sa našom (evropskom) ribom.
Ne radi se o navici, ako imas normalan probavni sistem ne vidim zasto ne bi jeo japansku ribu ili meksicke zacine dok god ti se nesto svidja. Evo ja te ziv i zdrav pozdravljam iz Meksika :)
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2015. 19:12 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Znam, Dalibore, ali smo se već navikli na pirinač, papriku i krompir, ali nismo na japansku ribu i meksičke začine. Dakle, nije problem u jelima (suši i slično) već u namirnicama - može suši da se pravi i sa našom (evropskom) ribom.
Ne mogu da pricam za druge, ali ja sam u Japanu bio bar 30 puta i nikada nisam imao nikakav problem sa njihovom hranom. Stavise, primetio sam da prilikom leta nazad nemam nikakvih stomacnih tegoba ili nadimanja, sto se ne bi moglo stalno reci za puteve iz Evrope.
Sa druge strane, skoro svaki put kad sam bio u Crnoj Gori sam imao cesto druzenje sa WC soljom par dana po dolasku.
Sumnjam da je moj zeludac drugaciji od ostalih ucesnika na temi. Pre ce biti da su reakcije na hranu vezane za druge stvari, tipa netoleranciju, bakterije i sl.
[ superbaka @ 01.11.2015. 20:04 ] @
Citat:
Sa druge strane, skoro svaki put kad sam bio u Crnoj Gori sam imao cesto druzenje sa WC soljom par dana po dolasku
moguce da ti je to na nervnoj bazi... :)
[ 2012 @ 01.11.2015. 21:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sa druge strane, skoro svaki put kad sam bio u Crnoj Gori sam imao cesto druzenje sa WC soljom par dana po dolasku.
ovo sto se tebi desava nije nesto novo i nevidjeno na prostorima Ex-Yu. Tamo negde krajem '80-tih bilo je trovanje rudara (samo Siptara) u Titivoj Mitrovici (Kosovo) na nacionalnoj osnovi. Njima je u postupku lecenja pomogao pokojni Badza i specijalne jedinice policije, ti si vise pristalica neagrsivnih metoda lecenja, tako da moras sam videti ko ti moze pomoci, je nemam ideju.
[ DaliborP @ 01.11.2015. 21:06 ] @
Citat:
Sa druge strane, skoro svaki put kad sam bio u Crnoj Gori sam imao cesto druzenje sa WC soljom par dana po dolasku.
Meni su godinama govorili da je to normalno, takozvana promena klime, kao da sam u Indiju otisao :-)
[ AstralPro @ 04.11.2015. 19:08 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Jbeš ga, kromir je iz Ivanjice, kupus iz Futoga, pasulj iz Tetova, paradajz iz Velikog sela, jagnjetina iz Ivanjice a prasetina iz Banata. Šta je tu stranjsko?
Da, za koji god krompir na kvantasu da pitas Ivanjicki je a cigan koji ga prodaje nema pojma gde je Ivanjica :)
Isto je i za futoski kupus. Prodaju obican hibrid a krste ga kao futoski.
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2015. 18:08 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sa druge strane, skoro svaki put kad sam bio u Crnoj Gori sam imao cesto druzenje sa WC soljom par dana po dolasku.
ovo sto se tebi desava nije nesto novo i nevidjeno na prostorima Ex-Yu. Tamo negde krajem '80-tih bilo je trovanje rudara (samo Siptara) u Titivoj Mitrovici (Kosovo) na nacionalnoj osnovi. Njima je u postupku lecenja pomogao pokojni Badza i specijalne jedinice policije, ti si vise pristalica neagrsivnih metoda lecenja, tako da moras sam videti ko ti moze pomoci, je nemam ideju.
Mislim da se radilo o nekom virusu, bar su tako pricali mestani objasnjavajuci toilet-slave sindrom koji te zadesi kad dodjes i koji prodje par dana posle. Za bolest po nacionalnoj osnovi ne bih znao sta da ti kazem posto mi je jedan roditelj iz Srbije a drugi iz CG, iskreno trebao bih biti imun na ta s*anja. Bice da je ipak objasnenje bio los vodovod.