[ 2012 @ 29.11.2015. 22:03 ] @
Ne znam ni sam zasto, ali i dan danas se setim 29. novembra Dana Republike, nekad sam slavio, dans sao obelezim. Potrazim prijatelje po belom svetu, cujemo se, spomenemo kako nam je nekad bilo i toliko.
Ma koliko zamerki imao na Jugoslaviju posle Tita, ipak je bilo lepo mesto za zivot. Nije mogla da opstane jer je posle Tita sve radjeno naopako, ali ja je secam po lepom.

Slavite li vi Dan Republike?
[ 2__0__2 @ 29.11.2015. 22:07 ] @
Kasnis iz skole, ne pratis "situlaciju" na casu a i nemiran si, reci caletu da dodje na "Otvorena Vrata",

http://www.elitemadzone.org/t316338-271#3627649
[ 2012 @ 29.11.2015. 22:31 ] @
@2__0__2

Razumes li ti uopste samog sebe kad napises komentar? Sto lupetas bez potrebe?
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 08:00 ] @
Slavimo samo Dan Bezbednosti..
[ bachi @ 30.11.2015. 08:05 ] @
Ko su ovi likovi 2__0__2 i 3__0__3?

Jeste li svesni da je ovaj forum otišao do đavola?

Šta je više svrha ovog foruma, jer IT je odavno prestao da bude?

[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 08:08 ] @
Robijevi rezervni nickovi ;-)
[ član @ 30.11.2015. 10:12 ] @
Citat:
2012:
Ne znam ni sam zasto, ali i dan danas se setim 29. novembra Dana Republike, nekad sam slavio, dans sao obelezim. Potrazim prijatelje po belom svetu, cujemo se, spomenemo kako nam je nekad bilo i toliko.
Ma koliko zamerki imao na Jugoslaviju posle Tita, ipak je bilo lepo mesto za zivot. Nije mogla da opstane jer je posle Tita sve radjeno naopako, ali ja je secam po lepom.

a na Jugoslaviju za vreme Tita nemas zamerki!?

ne vidim razlog da se proslavlja Dan Republike! to je isto kao kad bi npr. neko proslavljao dan kad je dobio kredit od banke i onda 5 godina ziveo luksuznim zivotom, a sad ce do kraja zivota da zivi u teskoj bedi i dugovima, ali ce se sa nostalgijom secati tih lepih vremena!

sve ovo *ranje u kom se danas nalaze sve ex-YU republike upravo je posledica toga sto je SFRJ za vreme Tita "bilo lepo mesto za zivot". rodio sam se nakon sto je copavi pandrknuo, pa ne mogu da iznesem licna iskustva iz tog doba, ali mislim je da sada posle toliko godina svima jasno je da je u toj drzavi sve bilo lazno! ceo sistem je bio zasnovan na lazi, drpanju i otimanju! bratstvo i jedinstvo je bilo lazno, radnici su bili prividno "zaposleni" a fabrike im proizvodile gubitke - al koga je briga, bitno je da rade, pokrice se gubici sa druge strane. kupovao se socijalni mir zaduzivanjem drzave i od pomoci koju je Broz dobio za vreme svoje vladavine! davalo se sakom i kapom partijskim neradnicima, stanovi su se kupovali za kutiju sibica, itd. i sta je drugo moglo da se ocekuje nego da se raspadne cim se zavrne slavina?
verovatno bi da sam ziveo u tom dobu i sam sada za tim zalio, ali verujem da ces se bar donekle sloziti da zbog svega toga cemu se sad tvoja generacija divi i sa nostalgojom seca smo i zavrsili tu gde smo sada, pa onda ne vidim ni smisao proslavljanja toga!?
[ branko tod @ 30.11.2015. 15:37 ] @

29 Novenbar se ovako slavio

[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 16:07 ] @
[quote]član:
Citat:
2012:
sve ovo *ranje u kom se danas nalaze sve ex-YU republike upravo je posledica toga sto je SFRJ za vreme Tita "bilo lepo mesto za zivot". rodio sam se nakon sto je copavi pandrknuo, pa ne mogu da iznesem licna iskustva iz tog doba, ali mislim je da sada posle toliko godina svima jasno je da je u toj drzavi sve bilo lazno! ceo sistem je bio zasnovan na lazi, drpanju i otimanju! bratstvo i jedinstvo je bilo lazno, radnici su bili prividno "zaposleni" a fabrike im proizvodile gubitke - al koga je briga, bitno je da rade, pokrice se gubici sa druge strane. kupovao se socijalni mir zaduzivanjem drzave i od pomoci koju je Broz dobio za vreme svoje vladavine! davalo se sakom i kapom partijskim neradnicima, stanovi su se kupovali za kutiju sibica, itd. i sta je drugo moglo da se ocekuje nego da se raspadne cim se zavrne slavina?
verovatno bi da sam ziveo u tom dobu i sam sada za tim zalio, ali verujem da ces se bar donekle sloziti da zbog svega toga cemu se sad tvoja generacija divi i sa nostalgojom seca smo i zavrsili tu gde smo sada, pa onda ne vidim ni smisao proslavljanja toga!?

Mislim da ne treba bas toliko pljuvati Broza previse. Istina bio je diktator, imao je krv na rukama, drzao je tamnice, progonio je demokratsku opoziciju u Srbiji. Ali, za njegovog vakta, zemlja je dostigla nesluceni nivo industrijalizacije, radnik je imao socijalni mobilitet, lekovi su bili besplatni, opstebesplatno zdravstveno osiguranje. Historijsku gresku po meni je napravio sto 1945 je odlucio da ukrade izbore protivno savetu Djilasa koji je ispravno tvrdio da nema potrebe za tako necim, jer su toliko popularni da ce svakako osvojiti i normalne izbore. Ali drug stari, ucenik Staljina, nikako to nije mogao da dozvoli, i umesto da napravi robustnu drzavu koja ce imati buducnost i nakon *njega*, sve je to nestalo samo 10 godina nakon njegove smrti. Zali boze posla..
Nakon njega, Slobodan Milosevic opet pravi istu gresku, koja ga je na kraju i odvela da lezi pod lipom, jedina razlika izmedju njega i JBT je sto je on pljackao, a ovaj bar stvarao..

Da, i da ne zaboravim, neki su dobili sansu da formiraju nacije prvi put u historiji za vreme njega :D

[ 2012 @ 30.11.2015. 17:28 ] @
Citat:
član:
Citat:
2012:

ne vidim razlog da se proslavlja Dan Republike! to je isto kao kad bi npr. neko proslavljao dan kad je dobio kredit od banke i onda 5 godina ziveo luksuznim zivotom, a sad ce do kraja zivota da zivi u teskoj bedi i dugovima, ali ce se sa nostalgijom secati tih lepih vremena!

Iznos kredita za period 1945-1980 je daleko manji od ukupne sume za period 1980-1992.
Ukupna suma kredita koji su podignuti u svim Ex-Yu republikama u periodu 1992-2000 su desetak puta veci od diga za period 1945-1992.
Svaki sadasnja drzava, a bivsa republika SFRJ ima veci dug od ukupnog duga koji je SFRJ dobila u periodu 1945-1992.

Nije danasnjo stanje posledica onoga sto je pogreseno u periodu od 1945-1992 vec je posledica gresaka koje su napravljene u periodu 1980-1992.

fabrike su realno radile do 1980, posle toga je pocelo urusavanje sistema jer se praktikovao pogresan model socijalisticke izgradnje koji je po svojoj prirodi autodestruktivan. U periodu 1980-1992 godina ogroman broj veoma nesposobnih je uspelo da se docepa rukovodecih pozicija, a to je za posledicu imalo dogadjaje posle 1992.
najveca greska je sto se ranije nije uslo u razvijanje privatne inicijative u sto je moguce ranije uvodjenje kapitalizma dok je jos imalo industrije koja je realno radila, od '80-tih opada industrijska proizvodnja (mada tacnih statistickih podataka nema, vecina su lazirana).
Danasnja praksa na prostorima Ex-Yu bez Slovenije je takodje da se statisticki podaci laziraju, a da se podaci od javnog interesa ne objavljuju. Time se sistematski sprecava uvid u realno stanje u republikama Ex-Yu.

da zakljucim:

danas je stanje gore iz sasvim drugih razloga, a ne zbog kredita iz perioda 1945-1980.
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 18:20 ] @
http://www.novinar.de/2011/04/...e-tito-razbio-jugoslaviju.html

Citat:

Treba razlikovati poziciju države, partije i ličnost vođe u tadašnjoj Jugoslaviji. Rasprave koje su vođene početkom šezdesetih u vrhu jugoslovenske države, o kojima govori Bilandžić, pokazuju da je Tito razmišljao šta će biti sa zemljom posle njega i očigledno se odlučio daza sebe ostavi izvorni komunsitički koncept Jugoslavije kao skup nezavisnih država zasnovanih na antisrpskoj ideološkoj osnovi koja glasi: „Kada se svi drugi namire, ono što ostane, to je Srbija”. Ta Titova teza je dobila otelotvorenje tokom devedesetih godina – zaključuje Pavlović.

Da i umalo da zaboravim da je JBT bio izrazito antisrpski nastrojen :)
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 18:23 ] @
Citat:
2012:
Citat:
član:
Citat:
2012:

Iznos kredita za period 1945-1980 je daleko manji od ukupne sume za period 1980-1992.
Ukupna suma kredita koji su podignuti u svim Ex-Yu republikama u periodu 1992-2000 su desetak puta veci od diga za period 1945-1992.
Svaki sadasnja drzava, a bivsa republika SFRJ ima veci dug od ukupnog duga koji je SFRJ dobila u periodu 1945-1992.

Nije danasnjo stanje posledica onoga sto je pogreseno u periodu od 1945-1992 vec je posledica gresaka koje su napravljene u periodu 1980-1992.

fabrike su realno radile do 1980, posle toga je pocelo urusavanje sistema jer se praktikovao pogresan model socijalisticke izgradnje koji je po svojoj prirodi autodestruktivan. U periodu 1980-1992 godina ogroman broj veoma nesposobnih je uspelo da se docepa rukovodecih pozicija, a to je za posledicu imalo dogadjaje posle 1992.
najveca greska je sto se ranije nije uslo u razvijanje privatne inicijative u sto je moguce ranije uvodjenje kapitalizma dok je jos imalo industrije koja je realno radila, od '80-tih opada industrijska proizvodnja (mada tacnih statistickih podataka nema, vecina su lazirana).
Danasnja praksa na prostorima Ex-Yu bez Slovenije je takodje da se statisticki podaci laziraju, a da se podaci od javnog interesa ne objavljuju. Time se sistematski sprecava uvid u realno stanje u republikama Ex-Yu.

da zakljucim:

danas je stanje gore iz sasvim drugih razloga, a ne zbog kredita iz perioda 1945-1980.

Ti mozes kao MKD drzavljanin svake godine da mu obilazis grob, ja kao Srbin bas i ne..razlikujemo se malo :)
[ 2012 @ 30.11.2015. 18:55 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Citat:

Treba razlikovati poziciju države, partije i ličnost vođe u tadašnjoj Jugoslaviji. Rasprave koje su vođene početkom šezdesetih u vrhu jugoslovenske države, o kojima govori Bilandžić, pokazuju da je Tito razmišljao šta će biti sa zemljom posle njega i očigledno se odlučio daza sebe ostavi izvorni komunsitički koncept Jugoslavije kao skup nezavisnih država zasnovanih na antisrpskoj ideološkoj osnovi koja glasi: „Kada se svi drugi namire, ono što ostane, to je Srbija”. Ta Titova teza je dobila otelotvorenje tokom devedesetih godina – zaključuje Pavlović.

Da i umalo da zaboravim da je JBT bio izrazito antisrpski nastrojen :)

Teze koje iznosis, a koje nisu utemeljene na faktickom stanju su bili uzrok ratova na prostorima Ex-Yu, strasno je sto vas ima jos uvek koji verujete u apsolutne neistine koje se plasiraju od 1989 naovamo.
Onog momenta kad su radnici pomislili da ce postati gospoda samim tim sto ce promeniti pozdrav ili oslovljavanje poceo je propast, ali kad su pomislili da ce im nacionalizam doneti nesto dobro umesto da gaje zajednistvo, onda je dosao kraj i vise pomaka nema.
Takvo nakaradno razmisljane koje je usko, nacionalisticko i nazadno danas se ispoljava podgrevanjem otpora prema EU, to je ista matrica koja ce doneti iste rezultate.
[ 2012 @ 30.11.2015. 19:02 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Ti mozes kao MKD drzavljanin svake godine da mu obilazis grob, ja kao Srbin bas i ne..razlikujemo se malo :)

Ja nisam drzavljanin Makedonije, a ispunjavam uslove da budem drzavljanin Srbije.
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 19:14 ] @
[quote]2012:
[quote]DusanSukovic:

Citat:

Teze koje iznosis, a koje nisu utemeljene na faktickom stanju su bili uzrok ratova na prostorima Ex-Yu, strasno je sto vas ima jos uvek koji verujete u apsolutne neistine koje se plasiraju od 1989 naovamo.
Onog momenta kad su radnici pomislili da ce postati gospoda samim tim sto ce promeniti pozdrav ili oslovljavanje poceo je propast, ali kad su pomislili da ce im nacionalizam doneti nesto dobro umesto da gaje zajednistvo, onda je dosao kraj i vise pomaka nema.
Takvo nakaradno razmisljane koje je usko, nacionalisticko i nazadno danas se ispoljava podgrevanjem otpora prema EU, to je ista matrica koja ce doneti iste rezultate.

Koje su to neistine koje ja iznosim? Da nije mozda Broz negde drugde autonomije osnivao osim na teritoriji Srbije?
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 19:15 ] @
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:

Ja nisam drzavljanin Makedonije, a ispunjavam uslove da budem drzavljanin Srbije.

Ne znam da li ispunjavas ili ne, nebitno je u ovoj prici, vidim da si obozavaoc lika i dela JBT..
[ zica49 @ 30.11.2015. 19:46 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Koje su to neistine koje ja iznosim? Da nije mozda Broz negde drugde autonomije osnivao osim na teritoriji Srbije?

U kojoj republici osim Srbije je jos bila potrebna autonomna oblast a nije napravljena ?
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 20:04 ] @
Citat:
zica49: U kojoj republici osim Srbije je jos bila potrebna autonomna oblast a nije napravljena ?

Moze kontrapitanje? Koliko je procentualno bio odnos Albanaca u Srbiji 1974, a Srba u BIH, Hrvatskoj, Crnoj Gori?
[ 2012 @ 30.11.2015. 20:39 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:

Ne znam da li ispunjavas ili ne, nebitno je u ovoj prici, vidim da si obozavaoc lika i dela JBT..

A kakve veze ima drzavljanstvo Makedonije sa mojim stavom da je SFRJ za vreme Josipa Broza bila kvalitetna drzava kkoja je belezila veoma zapazajuce rezultate na svim poljima i da propast pocinje posle njegove smrti.
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 20:41 ] @
Citat:
2012: A kakve veze ima drzavljanstvo Makedonije sa mojim stavom da je SFRJ za vreme Josipa Broza bila kvalitetna drzava kkoja je belezila veoma zapazajuce rezultate na svim poljima i da propast pocinje posle njegove smrti.

Ja da sam Makedonac, gledao bih u JBT boga, coveka koji mi je prvi put u historiji osnovao drzavu, gresim li?
[ 2012 @ 30.11.2015. 20:44 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
zica49: U kojoj republici osim Srbije je jos bila potrebna autonomna oblast a nije napravljena ?

Moze kontrapitanje? Koliko je procentualno bio odnos Albanaca u Srbiji 1974, a Srba u BIH, Hrvatskoj, Crnoj Gori?

Tvoje pitanje je promaseno i besmisleno iz vise razloga.
Medjutim, kako ti ne poznajes dobro istoriju SFRJ, a povodis se za pisanjima sa nekih neozbiljnih i krajnje pristrasnih sajtova (koje citiras i linkujes), a usput ne mozes da shvatis razliku izmedju predsednika drzave, jos vise velike istorijske licnosti i drzavnika i jednog klovna kojem je posao da zabavlja ljude i prebacuje lopticu preko mreze, nije ni cudo sto postavljas takva promasena pitanja.
[ DusanSukovic @ 30.11.2015. 20:46 ] @
Citat:
2012: Tvoje pitanje je promaseno i besmisleno iz vise razloga.
Medjutim, kako ti ne poznajes dobro istoriju SFRJ, a povodis se za pisanjima sa nekih neozbiljnih i krajnje pristrasnih sajtova (koje citiras i linkujes), a usput ne mozes da shvatis razliku izmedju predsednika drzave, jos vise velike istorijske licnosti i drzavnika i jednog klovna kojem je posao da zabavlja ljude i prebacuje lopticu preko mreze, nije ni cudo sto postavljas takva promasena pitanja.

Nadam se da neces zavrsiti uvredama ovu pisaniju i nipodastavanjem u tvom poznatom stilu?
[ 2012 @ 30.11.2015. 21:52 ] @
Ti si prvi poceo sa vredjanjem. Tako da ne znam gde si i cime si ti uvredjen.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 02:54 ] @
Gde sam te uvredio? :-)

Uvredio sam ti bio Idola, kojeg smatras "drzavnikom" ?

Prijatelju, da nije bilo Rusa koje ti organski btw ne podnosis, on bi u najboljem slucaju bio predsednik Like i severozapadne Bosne, nikako Srbije. Zar ne? Nego da se vratimo na temu, nemoj mi mutiti vodu. Navodis da je moje pitanje "promaseno i besmisleno iz vise razloga". Da licno ja i ostali je bi ostali uskraceni za te razloge, objasni nam koji su to razlozi?
[ MHC @ 01.12.2015. 06:07 ] @
Citat:
DusanSukovic: da nije bilo Rusa koje ti organski btw ne podnosis, on bi u najboljem slucaju bio predsednik Like i severozapadne Bosne, nikako Srbije. Zar ne?

Ovo je "duboko" :)
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 06:15 ] @
Citat:
MHC: Ovo je "duboko" :)

Pa ne znam kako bi JBT sa svojim stratezima zauzeo grad velicine Beograda, da nije bilo Rusa. Ko bi to izveo? Peko Dapcevic? Pa njemu je trebalo skoro 6 meseci da probije Sremski Front, kad je vec Berlin bio pred padom..:-)
[ veselinovic @ 01.12.2015. 06:44 ] @
I danas je neki Dan.
Oni koji slave 29.11. bi se trebali podsjetiti i na danasnji dan.
29. su samo potvrdili ono sto je zacrtano 1.12.
Tek kasnije su promijenili poredak.
[ zica49 @ 01.12.2015. 07:02 ] @
Citat:
DusanSukovic: Ja da sam Makedonac, gledao bih u JBT boga, coveka koji mi je prvi put u historiji osnovao drzavu, gresim li?

Makedonija je bila drzava jos za vrijeme Aleksandra Makedonskog.

Srpski narod u Hrvatskoj,BiH,Crnoj Gori je bio procentualno visestruko zastupljen u tim drzavama nego Albanci na Kosovu ali nikada nisu pokrenuli pitanje autonomije.Nisu ni imali potrebu jer su imali ravnopravan ako ne i favoriziran status .
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 07:08 ] @
Citat:
zica49: Makedonija je bila drzava jos za vrijeme Aleksandra Makedonskog.

Srpski narod u Hrvatskoj,BiH,Crnoj Gori je bio procentualno visestruko zastupljen u tim drzavama nego Albanci na Kosovu ali nikada nisu pokrenuli pitanje autonomije.Nisu ni imali potrebu jer su imali ravnopravan ako ne i favoriziran status .

Kakve veze ova sad Makedonija ima sa Aleksandrom Makedonskim? Po cemu su Srbi imali ravnopravan, ako ne favorizovan status, gde, kako, zasto?
Prijatelju kako objasnjavas zabranu SKD "Prosvjeta" u Hrvatskoj 1971, ako su Srbi imali ravnopravan status, pa i favorizovan - dok se recimo 1978 osniva Akademija nauka na Kosovu?
Sta bi bilo da su recimo Srbi u Hrvatskoj trazili "Akademiju nauka i umjetnosti", sta mislis?
[ MHC @ 01.12.2015. 07:12 ] @
Malo secanja....

[ zica49 @ 01.12.2015. 07:17 ] @
Za Makedoniju si spomenuo nekoliko postova pre da je JBT zasluzan sto je postala drzava.Nije postala drzava nego republika u SFRJ.
Ravnopravan ako ne i favorizirn status u SFRJ potkrepljujem cinjenicom da moji danasnji prijatelji koji su Srbi a imam ih svuda u BiH,Srbiji,Hr
svi tvrde da im je bilo bolje u SFRJ.I meni jej bilo bolje u SFRJ tako da sam i ja bio ravnopravan sa Srbima.
Favoriziran status u drzavi SFRJ potkrepljujem cinjenicom da je 70-tih godina od 100 % gastarbajtera koji su iz mog kraja otisli vani raditi 80 % bilo ne Spskog naroda.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 07:22 ] @
Citat:
zica49: Za Makedoniju si spomenuo nekoliko postova pre da je JBT zasluzan sto je postala drzava.Nije postala drzava nego republika u SFRJ.
Ravnopravan ako ne i favorizirn status u SFRJ potkrepljujem cinjenicom da moji danasnji prijatelji koji su Srbi a imam ih svuda u BiH,Srbiji,Hr
svi tvrde da im je bilo bolje u SFRJ.
Favoriziran status u drzavi SFRJ potkrepljujem cinjenicom da je 70-tih godina od 100 % gastarbajtera koji su iz mog kraja otisli vani raditi 80 % bilo ne Spskog naroda.

Nebitno - republika, drzava, zna se kakve su forme republike 1974 imale, a to su maltene forme drzava, ne? Neces reci da je Makedoniju formirao Vasil Tupurkovski sve sa dzemperom?
Znaci samo Srbi tvrde da im je bilo bolje u SFRJ? :)
Sedamdesetih godina se emigriralo uglavnom iz pasivnih krajeva, ne iz industrijskih centara..
[ 2012 @ 01.12.2015. 09:38 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Kakve veze ova sad Makedonija ima sa Aleksandrom Makedonskim? Po cemu su Srbi imali ravnopravan, ako ne favorizovan status, gde, kako, zasto?
Prijatelju kako objasnjavas zabranu SKD "Prosvjeta" u Hrvatskoj 1971, ako su Srbi imali ravnopravan status, pa i favorizovan - dok se recimo 1978 osniva Akademija nauka na Kosovu?
Sta bi bilo da su recimo Srbi u Hrvatskoj trazili "Akademiju nauka i umjetnosti", sta mislis?

Ti si prvi postavio pitanje Makedonije, makedonskog drzavljanstva i slicno, naravno, bez ikakvog razumljivog razloga.

Za drugi deo komentare mogao bih da ti odgovorim kad bi me bole upoznao sa navedenim slucajevima, za pocetak bi bilo dobro da vidimo da li su se navedeni dogadjaji realno dogodili ili su izmisljeni.

Sto se tice Akademije nauka i umetnosti, bila je formirana i Vojvodjanska akademija nauka, ali je ne spominjes u negativnom kontekstu.
[ 2012 @ 01.12.2015. 09:42 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
zica49: Za Makedoniju si spomenuo nekoliko postova pre da je JBT zasluzan sto je postala drzava.Nije postala drzava nego republika u SFRJ.
svi tvrde da im je bilo bolje u SFRJ.

Nebitno - republika, drzava, zna se kakve su forme republike 1974 imale, a to su maltene forme drzava, ne? Neces reci da je Makedoniju formirao Vasil Tupurkovski sve sa dzemperom?
Znaci samo Srbi tvrde da im je bilo bolje u SFRJ? :)
Sedamdesetih godina se emigriralo uglavnom iz pasivnih krajeva, ne iz industrijskih centara..

Zavisi na koju Makedoniju mislis, Tupurkovski nije formirao ni jednu, ali je ucestvovao u osamostaljenju danasnje Makedonije kad je postalo jasno da od ocuvanja SFRJ nema nista. Inace Kiro Gligorov je mnogo zasluzniji i mnogo cenjeniji od Tupurkovskog.
[ 2012 @ 01.12.2015. 09:54 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Gde sam te uvredio? :-)

Uvredio sam ti bio Idola, kojeg smatras "drzavnikom" ?

Prijatelju, da nije bilo Rusa koje ti organski btw ne podnosis, on bi u najboljem slucaju bio predsednik Like i severozapadne Bosne, nikako Srbije. Zar ne? Nego da se vratimo na temu, nemoj mi mutiti vodu. Navodis da je moje pitanje "promaseno i besmisleno iz vise razloga". Da licno ja i ostali je bi ostali uskraceni za te razloge, objasni nam koji su to razlozi?

Nije Tito bio predsednik Srbije, vec Jugoslavije, a to je mnogostruko visa funkcija, za pocetak.

Vredjas sagovornike tako sto iznosis nebuloze koje "pokupis" sa nekih cetnickih sajtova, bez elementarnog znanja i bez zelje da realno sagledas stvari.

Cim ti predstavljanje pocinje sa :

mi smo bla, bla, bla iz otadzbine i rasejanja, to se odmah vidi da to smrdi na cetnike i nista drugo. A tu nema vise razumne diskusije.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 09:58 ] @
Citat:
2012: Nije Tito bio predsednik Srbije, vec Jugoslavije, a to je mnogostruko visa funkcija, za pocetak.

Vredjas sagovornike tako sto iznosis nebuloze koje "pokupis" sa nekih cetnickih sajtova, bez elementarnog znanja i bez zelje da realno sagledas stvari.

mi smo bla, bla, bla iz otadzbine i rasejanja, to se odmah vidi da to smrdi na cetnike i nista drugo. A tu nema vise razumne diskusije.

Aha, jesii i ti cetnik? Da li bi ti lakse bilo da sam citirao ustaske sajtove?
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 09:59 ] @
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Ti si prvi postavio pitanje Makedonije, makedonskog drzavljanstva i slicno, naravno, bez ikakvog razumljivog razloga.

Za drugi deo komentare mogao bih da ti odgovorim kad bi me bole upoznao sa navedenim slucajevima, za pocetak bi bilo dobro da vidimo da li su se navedeni dogadjaji realno dogodili ili su izmisljeni.

Sto se tice Akademije nauka i umetnosti, bila je formirana i Vojvodjanska akademija nauka, ali je ne spominjes u negativnom kontekstu.

Vidis dobro si se setio, tjopavi svuda osnivao po Srbiji akademije :-))) U Hrvatskoj nije moglo ni kulturno drustvo da bude, to smrdi vec na cetnike...
[ 2012 @ 01.12.2015. 10:02 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012: Nije Tito bio predsednik Srbije, vec Jugoslavije, a to je mnogostruko visa funkcija, za pocetak.

Aha, jesii i ti cetnik? Da li bi ti lakse bilo da sam citirao ustaske sajtove?

Nisam ja cetnik, niti je neko moj bio, a ne trebaju mi ni ustaski sajtovi zato sto imaju isti znacaj i tezinu kao i cetnicki, ne vidim razliku izmedju njih, ja sam antifasista.
[ 2012 @ 01.12.2015. 10:06 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Vidis dobro si se setio, tjopavi svuda osnivao po Srbiji akademije :-))) U Hrvatskoj nije moglo ni kulturno drustvo da bude, to smrdi vec na cetnike...

Nije Tito osnovao akademije vec su to gradjani radili.
Za drustvo koje pominjes moras dati vise podataka da bi mogli da vidimo o cemu se radi. Ako je ta drustvo zabranjeno, mora se videti zbog cega je to uradjeno, recimo da je mozda imalo cetnickih obelezja ili je izvodilo cetnicke pesme.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:06 ] @
Citat:
2012: Nisam ja cetnik, niti je neko moj bio, a ne trebaju mi ni ustaski sajtovi zato sto imaju isti znacaj i tezinu kao i cetnicki, ne vidim razliku izmedju njih, ja sam antifasista.

Kako ti ne trebaju ustaski sajtovi, zar nisu dogovorili zajednicku saradnju oni i KPJ na kongresu u Dresdenu 1929 ?
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:08 ] @
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Za drustvo koje pominjes moras dati vise podataka da bi mogli da vidimo o cemu se radi. Ako je ta drustvo zabranjeno, mora se videti zbog cega je to uradjeno, recimo da je mozda imalo cetnickih obelezja ili je izvodilo cetnicke pesme.

A da se ti ipak drzis uzgoja lubenica, a? U Hrvatskoj su se cetnici mogli maltene na prste nabrojati, svi Srbi su bili za Broza.
[ 2012 @ 01.12.2015. 10:22 ] @
Citat:
DusanSukovic: Kako ti ne trebaju ustaski sajtovi, zar nisu dogovorili zajednicku saradnju oni i KPJ na kongresu u Dresdenu 1929 ?

NDH je formirana posle 1941, ne znam kako su mogli da se dogovaraju nesto ako nisu ni postojali.
[ 2012 @ 01.12.2015. 10:24 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

A da se ti ipak drzis uzgoja lubenica, a? U Hrvatskoj su se cetnici mogli maltene na prste nabrojati, svi Srbi su bili za Broza.

I sad hoces da objasnis kako su bili za Broza, ali im bilo zabranjeno osnivanje KUD-a, posle pitas kako vredjas sagovornike.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:30 ] @
Citat:
2012: NDH je formirana posle 1941, ne znam kako su mogli da se dogovaraju nesto ako nisu ni postojali.

Nemoguce da takav poznavaoc historije to ne zna? Zezas me?

A tek ovo?

https://en.wikipedia.org/wiki/...Yugoslav_Partisan_negotiations

Citat:

In their written statement, the Partisans:[9]

identified their prisoners and indicated who they wanted in exchange, emphasising that they wanted to complete the exchange as soon as possible;
said that if the Germans accepted the Partisan proposal, especially in regard to the wounded and captured, the Partisans would reciprocate;
stated that Partisan Supreme Headquarters believed that, in the circumstances, there was no reason for the Germans to attack the Partisans, and it would be in the interests of both if hostilities stopped and areas of responsibilities were agreed;
stated that they considered the Chetniks their main enemies;
proposed that an armistice should apply during the negotiations; and
required a signature from their higher headquarters on any final agreement.

Lazu cetnici, a?
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:32 ] @
Citat:
2012:

I sad hoces da objasnis kako su bili za Broza, ali im bilo zabranjeno osnivanje KUD-a, posle pitas kako vredjas sagovornike.

Naravno da su bili za Broza, zar mu nisu spasili poljsku kozu 1944 tokom desanta na Drvar? Brozu je dato vreme za evakuaciju tokom kontranapada VI Licke divizije, koliko se secam, nije ga spasavala divizija Aleksandar Makedonski, ne?
[ hotchimney @ 01.12.2015. 10:37 ] @
Citat:
zica49:

Prepostavljam da pod tim "Srpski narod" podrazumevaš Srbe (u suprotnom postavlja se pitanje da li su Srbi podskup "Srpskog naroda" ili je obratno da su Srbi nadskup "Srpskog naroda").

Dalje, to što tvrdiš "procentualno visestruko zastupljen" može biti netačno ili tačno.

1. Ako je netačno onda "Srpski narod" na taj način ne možeš dovoditi u istu ravan sa Albancima na Kosovu.
2. Ako je tačno "procentualno visestruko zastupljen" onda to može da znači pre svega da su glupi ko noć jer nisu tražili ono što im pripada.

Citat:
DusanSukovic:

da nije bilo Rusa koje ti organski btw ne podnosis, on bi u najboljem slucaju bio predsednik Like i severozapadne Bosne, nikako Srbije.

Upravo po tome što si naveo vidi se da je on zaista bio DRŽAVNIK.
U suprotnom bio bi kako kažeš "predsednik Like i severozapadne Bosne" i to u najboljem slučaju.
Medjutim, kako je on bio DRŽAVNIK u pravom smislu tog pojma
iskoristio je Ruse ko volove a zatim ih naguzio marš iz Jugoslavije.
Staljina je hebo u mozak ko magarca dok magarac nije riknuo.
To može samo istinski DRŽAVNIK.

Sa druge strane možeš da vidiš primer imitacija od državnika kojima putin trlja nos ko klovnovima
a ti "državnici" ne mogu bez NATO dozvole da kroče na teritoriju svoje "države" koju drže "u srcu" (i Ustavu) a ponajviše u partijskoj raspodeli fotelja.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:39 ] @
[quote]hotchimney: Upravo po tome što si naveo vidi se da je on zaista bio DRŽAVNIK.
U suprotnom bio bi kako kažeš "predsednik Like i severozapadne Bosne" i to u najboljem slučaju.
Medjutim, kako je on bio DRŽAVNIK u pravom smislu tog pojma
Staljina je hebo u mozak ko magarca dok magarac nije riknuo.
To može samo istinski DRŽAVNIK.

Citat:

Iskoristio je on Srbe kao volove, a zatim naguzio, meni se cini, mislim da si pogresio u ovom teoremu..
Znaci razbucavas nekome drzavu, jos te cuvaju - zivot bi dali za tebe, i pri tome mirno spavas, nemas frke da ce ti neko prosvirati tikvu. Priznajem, kapa dole. To može samo istinski DRŽAVNIK.
[ član @ 01.12.2015. 10:39 ] @
Citat:
2012:Iznos kredita za period 1945-1980 je daleko manji od ukupne sume za period 1980-1992.

evo par tekstova koji nije bas da su u saglasnosti sa ovim sto si ti napisao:

Ekonomija Titove Jugoslavije - Odlaganje nemonovnog kraha

Jugoslavensko ekonomsko čudo (razbijanje mitova)

za oba teksta su navedeni izvori podataka na koje se u tekstu autori pozivaju.

i za bilo kakvu diskusiju na ovu temu mislim da nema smisla govoriti o ciframa, jer kao sto se i u jednom od ovih tekstova kaze, 10 milijardi USD ne moze da ima istu vrednost 1980 i danas!
http://www.measuringworth.com/uscompare/

[Ovu poruku je menjao član dana 01.12.2015. u 11:54 GMT+1]
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:45 ] @
Citat:
član: evo par tekstova koji nije bas da su u saglasnosti sa ovim sto si ti napisao:

Ekonomija Titove Jugoslavije - Odlaganje nemonovnog kraha

Jugoslavensko ekonomsko čudo (razbijanje mitova)

za oba teksta su navedeni izvori podataka na koje se u tekstu autori pozivaju.

SFRJ je imala relativno mali kredit, ako te bas zanimaju dugovi imas wikipedia listu drzava duznika sa iznosem :)

EDIT: evo je:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
[ hotchimney @ 01.12.2015. 10:47 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Znaci razbucavas nekome drzavu, jos te cuvaju - zivot bi dali za tebe, i pri tome mirno spavas, nemas frke da ce ti neko prosvirati tikvu. Priznajem, kapa dole. To može samo istinski DRŽAVNIK.

Pa to onda znači da su glupi ko magarci oni koji bi "život bi dali za tebe".
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 10:49 ] @
Citat:
hotchimney: Pa to onda znači da su glupi ko magarci oni koji bi "život bi dali za tebe".

Za koga, mene licno? To sam rekao onako preneseno..
Naravno da su bili magarad, ali naknadna pamet ide sarovu pod rep :)
[ MHC @ 01.12.2015. 11:09 ] @
.
[ 2012 @ 01.12.2015. 11:41 ] @
@član

Podatke koje si naveo, tacnije izvor koji navodis ne iznosi tacne podatka u smislu da su podaci selektivno izvuceni iz konteksta te kao takvi ne pokazuju realno stanje u SFRJ za period 1945-1980.

Za pocetak nema podataka o stepenu razrusenosti zemalja na dan zavrsetka rata
- nema podataka o stambenoj izgradnji
- nema podataka o kvalitativnim promenama tipa:
- broj pismenih 1945 i broj pismenih 1980,
- stepen obrazovanja
- kretanje standarda porodica

i opet se cini sita greska, a to je da ja govorim za period 1945-1980, nema podataka koliko iznosi dug u momentu Titove smrti, koliko BDP, i drugi pokazatelji koji bi dali presek stanja na dan smrti, kako dugove tako i opste stanje u drzavi.
[ član @ 01.12.2015. 12:02 ] @
iz texta: 1980 - spoljni dug oko 18 milijardi USD / BDP 6000 USD.
[ 2012 @ 01.12.2015. 12:29 ] @
Citat:
član: iz texta: 1980 - spoljni dug oko 18 milijardi USD / BDP 6000 USD.

Pre bi se reklo 15-16.

Pogledaj grafikon gde je pokazan odnos izvoza i uvoza, iz istog se vidi da uvoz opada, a takodje je primetan trend liearnog povecanja izvoza.

Svi problemi nastaju posle 1980 godine.

Tito je polako pocinjao sa pripremama za prelazak na kapitalizam ili neki hibridni model kao sto danas ima Kina, medjutim sta se dogodilo. Njegovi naslednici nisu nastavili sa transformacijom sistema kako je bilo ispravno uraditi, a sam socijalizam je po svojoj prirodi autodestruktivan i morao se napustati kao sistem.
Medjutim njegovi naslednici nisu bili sposobni za prelazak i umesto na jacanje Jugoslovenstva, a unistavanja nacionalizma priklonili su se nacionalizmu i onda su cetnici i ustase poceli da se pojavljuju u politici, a to je unistilo sistem i srusilo drzavu.

Nacionalizam je unistio SFRJ, tacnije cetnici, ustase i nove nacionalne vodje kojima ne mozemo utvrditi politicko opredeljenje tipa Izetbegovic ili Milosevic, za koje mi i dan danas nije jasno koji su drustveni sistem zagovarali i kakve su ideje imali.
[ dava @ 01.12.2015. 13:09 ] @
Nisam baš siguran da je socijalizam autodestruktivniji od kapitalizma, ali da je manje otporan na imperijalizam to da.

Neko reče stanovi se djelili za žvaku! Stanove je pravila država/privreda u razvoju i davala ih svojim građanima/radinicima jer tada nije bilo tajkuna koji će te oderati za stan, a usput sve pare koje zaradi čuvati u stranim bankama. Tad je država proizvodila sve što joj treba, od toalet papira do vojne opreme koja se izvozila. Ta fabrika toalet papira ako je radila sa gubitkom postojala je preraspodjela sredstava, što je bolje nego zatvoriti preduzeće i ljude poslati na ulicu. Ako je postojao višak to se raspoređivalo među radnicima, jer nije bilo tajkuna da sav extra profit trpaju na ino račun itd. Da je socijalizam savršen, nije ali brate od ovog danas je sve bolje.
[ branko tod @ 01.12.2015. 14:19 ] @
Citat:
zica49:

U kojoj republici osim Srbije je jos bila potrebna autonomna oblast a nije napravljena ?

Ne bih sa tobom da polemišem po ovom pitanju, jer mi je prijatnije da džakamo o struji.
Ali šta misliš kako bi bilo sasvim normalno da su postojale AP Krajina i AP Slavonija.
[ Ivan Dimkovic @ 01.12.2015. 15:11 ] @
Citat:
dava
jer tada nije bilo tajkuna koji će te oderati za stan

Ako je postojao višak to se raspoređivalo među radnicima, jer nije bilo tajkuna da sav extra profit trpaju na ino račun itd. Da je socijalizam savršen, nije ali brate od ovog danas je sve bolje.

Nope, samo je postojala armija partijskih aparatcika kao i gomila onih koji nisu "dobili" stan ali su vredno "doprinosili" ceo svoj radni vek.

Jbg, nisu imali srece sta da se radi, njihova kinta je skucila nekog "ravnopravnijeg".

Da je taj ekonomski sistem bio efikasan kao sto se pominje u bajkama, danas ne bi bio istorijski kuriozitet.

Na zalost socijalista, produkti njihovog sistema su bili sve samo ne efikasni i cim su bili izlozeni konkurenciji ili obicnom testu vremena pukli su k'o tikva.

Ljudi su glasali - sto glasovima to i novcanicima i taj sistem je zavrsio isto kao i ptica dodo.

[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 15:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, samo je postojala armija partijskih aparatcika kao i gomila onih koji nisu "dobili" stan ali su vredno "doprinosili" ceo svoj radni vek.

Jbg, nisu imali srece sta da se radi, njihova kinta je skucila nekog "ravnopravnijeg".

Da je taj ekonomski sistem bio efikasan kao sto se pominje u bajkama, danas ne bi bio istorijski kuriozitet.

Na zalost socijalista, produkti njihovog sistema su bili sve samo ne efikasni i cim su bili izlozeni konkurenciji ili obicnom testu vremena pukli su k'o tikva.

Ljudi su glasali - sto glasovima to i novcanicima i taj sistem je zavrsio isto kao i ptica dodo.
''

Onog trenutka kad su komunisti zakucali na vrata imperijalista i pokunjeno zatrazili pare na kamatu priznali su koji je sistem efikasniji i da je komunizam i socijalizam samo despotija, sorry folks - tu se sva prica zavrsava, pitanje je vremena bilo samo koliko ce se koprcati.
[ 2012 @ 01.12.2015. 17:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
dava
jer tada nije bilo tajkuna koji će te oderati za stan

Ako je postojao višak to se raspoređivalo među radnicima, jer nije bilo tajkuna da sav extra profit trpaju na ino račun itd. Da je socijalizam savršen, nije ali brate od ovog danas je sve bolje.

Nope, samo je postojala armija partijskih aparatcika kao i gomila onih koji nisu "dobili" stan ali su vredno "doprinosili" ceo svoj radni vek.

Socijalizam je "Razvojni" sistem da ga tako nazovem tacnije daje odlicne rezultate u fazi izgradnje ili kao medjufaza ili prelazan sistem ka kapitalizmu. Kao sistem je nedovrsen i zbog toga u jednom momentu postaje autodestruktivan ili pocinje da jede sam sebe. Jedan primer toga si naveo.

Izrael je skolski primer gde je socijalizam ili jos ekstremniji oblik komunizma dao odlicne rezultate. U fazi stvaranja drzave bili su organizovani na principima komune (kibuci), ali su posle prelazne faze, kad se sistem stabilizovao preslo se na kapitalizam sa jakom socijalnom politikom. Sad imaju slican princip organizacije na teritorijama koje naseljavaju.
Sustina problema i osnova raspada SFRJ je nacionalizam koji se i danas odrzava na nepotrebno visokom nivou.
[ hotchimney @ 01.12.2015. 18:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Ta "armija partijskih aparatcika" nije imala više od 20% u odnosu na ostale.
I to vrlo retko.

Direktor preduzeća je imao manju platu od KV radnika na terenu.

Naravno postojale su i strogo partijske firme, na primer JAT. Baš kao i danas pa su tokom privatizacije JAT deonice vredele 500-600 dinara da bi što više ostalo partijskim članovima (danas).
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 18:33 ] @
Citat:
2012
Sustina problema i osnova raspada SFRJ je nacionalizam koji se i danas odrzava na nepotrebno visokom nivou.

Sustina SFRJ je antisrpski ustroj, i samo je bio potreban jedan cinican aparatcik koji sad lezi pod lipom da iskoristi taj sentiment, ostalo je historija. Onog trenutka kad je aparatcik hteo ili je stvarno to mislio da dominira nad ostalima, SFRJ se raspala. Dok su Srbi cutali i drugi narodi i narodnosti dominirali nad njima, sistem je bio ok, odrzavao privid stabiliteta.
Mislim da ono sto je propalo, za tim nema potrebe zaliti, niti pevati hvalospevke, tocak historije se ne vraca nikad u nazad.
[ zica49 @ 01.12.2015. 18:46 ] @
Citat:
branko tod:
Citat:
zica49:

Ne bih sa tobom da polemišem po ovom pitanju, jer mi je prijatnije da džakamo o struji.
Ali šta misliš kako bi bilo sasvim normalno da su postojale AP Krajina i AP Slavonija.

Stariji si od mene i najvjerovatnije znas podatak da li su ikada Srbi (pravoslavci) u Krajini,Slavoniji,BiH ili drugdje trazili autonomiju?

O svemu i svacemu normalni i kulturni ljudi mogu raspravljati :)
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 18:51 ] @
Citat:
zica49: Stariji si od mene i najvjerovatnije znas podatak da li su ikada Srbi (pravoslavci) u Krajini,Slavoniji,BiH ili drugdje trazili autonomiju?

Kako da traze autonomiju kad im je i kulturno drustvo bilo zabranjeno? First things first, zar ne?
[ zica49 @ 01.12.2015. 18:52 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012

Sustina SFRJ je antisrpski ustroj, i samo je bio potreban jedan cinican aparatcik koji sad lezi pod lipom da iskoristi taj sentiment, ostalo je historija. Onog trenutka kad je aparatcik hteo ili je stvarno to mislio da dominira nad ostalima, SFRJ se raspala. Dok su Srbi cutali i drugi narodi i narodnosti dominirali nad njima, sistem je bio ok, odrzavao privid stabiliteta.
Mislim da ono sto je propalo, za tim nema potrebe zaliti, niti pevati hvalospevke, tocak historije se ne vraca nikad u nazad.

Dusane svaki narod ili narodnost koja je zivjela u SFRJ za istu moze reci da je bila "anti njih " ustroja.

Meni je u SFRJ bilo bolje nego sto je danas u ovoj nekoj demokratkoj kur*evoj BiH gdje je skoro postao dio folklora da neko uzme kalasnjikov i roka okolo po ambasadama ili ljudima.
[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 18:55 ] @
Citat:
zica49: Dusane svaki narod ili narodnost koja je zivjela u SFRJ za istu moze reci da je bila "anti njih " ustroja.

Meni je u SFRJ bilo bolje nego sto je danas u ovoj nekoj demokratkoj kur*evoj BiH gdje je skoro postao dio folklora da neko uzme kalasnjikov i roka okolo po ambasadama ili ljudima.

Ne bih bas rekao da je za vecinu SFRJ bila protiv, mozes li mi objasniti to? Na koji je nacin SFRJ bila recimo protiv Slovenaca?
Finta je sto su skoro svi osim Srba Ustav 1974 gledali kao nukleus razvoja svoje nacije na putu za samostalnost, dok su Srbi imali iluziju da imaju drzavu.
U pravu si sto kazes da Srbi nisu trazili autonomiju, ali ja mislim da bogami nisu ni smeli..
[ zica49 @ 01.12.2015. 19:05 ] @
A kako su smjeli Albanci i Vojvodjani?

[ DusanSukovic @ 01.12.2015. 20:04 ] @
Citat:
zica49: A kako su smjeli Albanci i Vojvodjani?

Broz je tako aminovao?
[ branko tod @ 01.12.2015. 21:54 ] @
Citat:
zica49:

Stariji si od mene i najvjerovatnije znas podatak da li su ikada Srbi (pravoslavci)?? u Krajini,Slavoniji,BiH ili drugdje trazili autonomiju?

Vidi, ako uđemo u polemiku sleduje mi 15 do 30 dana apsa.
Samo ovo:
Majka mi je pobegla aprila 1941 iz Slavonije, znaš i sam zašto. Ujak mi
je početkom maja 1941 prvi podigao ustanak u Hrvatskoj koji nije priznat
jer je bio otpor Srba protiv koljača, a to se nije uklapalo u KPJ sliku.
Komuniste je sreo tek pri kraju 42 na Papuku.
A taj prvi okšaj je bio u gostioni na putu Uljanik Garešnica.

Ali o tome nećemo. Više bih voleo da popijemo po ladnu pivu.
[ dusanboss @ 02.12.2015. 01:14 ] @
Mislim da je priča plasirana do skoro kako nas je TITO zadužio pa eto mi jadni sad moramo da vraćamo, jedna velika laž i opravdanje države da se zadužuje sve više.
Ne verujem da su Srbi kao najbrojniji narod u SFRJ bili nešto ugroženi. Normalno bili su ugroženi oni koji su otvoreno izražavali nacionalizam ali, to je bio slučaj i sa drugim narodima bivše SFRJ. Dok su takvi lupali kamen na golom otoku imali smo veliku,jaku i stabilnu državu iz koje si uzdignute glave mogao da kažeš da si Jugosloven. Kada su sa tucanja kamena prešli u fotelje imali smo rat.
Ja danas ne mogu uzdignute glave da kažem da sam Srbin.

Problem u SFRJ je bila centralizacija (ni blizu ovoj koju imamo danas). Slovenija je ekonomski bila razvijenija zbog povoljnog geografskog položaja a, ne zato što je neko upumpavao navac tamo. Čak šta više mislim da se najviše vuklo za Beograd.

Nisam bio rodjen dok je Tito bio živ i mali sam bio do raspada da bih kapirao stvari. Na osnovu priča ljudi starijih od mene zaključujem da se tada mnogo bolje živelo nego u bilo kom priodu naše istorije.
70ih-80ih je moglo je bez problema da se ode u Nemačku, Austriju i da se legalno radi za lepu svotu novca. Ipak ljudi nisu masovno odlazili jer su ovde dobijali nešto manju svotu za mnogo manje uloženog rada (to je bio jedan od problema SFRJ).

Dali bih se ja danas dvomio 5 min ukoliko bih imao priliku da odem i legalno radim u Nemačkoj?
Ma prodao bih i kravu da je imam.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 01:16 ] @
Citat:
zica49

Potpuno se slazem :-) Samo sto neko izgubi brzo strpljenje i pocne da etiketira..

[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 01:26 ] @
Citat:
dusanboss: Dok su takvi lupali kamen na golom otoku imali smo veliku,jaku i stabilnu državu iz koje si uzdignute glave mogao da kažeš da si Jugosloven

Mislim da gresis. Dosta je ljudi zbog besmislica islo da guli zatvor, a neko ce reci da je ok sto su na primer IB-ovci ( stvarni ili nabedjeni) bili zatoceni na Golom otoku. Mislim da cak ni to nije bilo u redu. Evo recimo velikom IB-ovcu Vladi Dapcevicu Belgija je dala politicki azil, znaci zemlja koja je na drugoj strani borbe protiv komunizma, sto licno mislim da je za postovanje, a niti su propali zbog toga. Pored izrazite antisrpske politike, mislim i da je JBT i njegovi naslednici bio dosta rigidan prema politickim protivnicima, nebitno koje nacije, sto isto ne pije kod mene vode u historijskoj citanki..

EDIT: Da ne zaboravim likvidacije od strane Staneta Dolanca politickih protivnika osamdesetih, od kojih su gro bili samo piskarala protiv rezima, sto je maltene dovelo do cini mi se oznake US State Departmenta SFRJ kao zemlje koja podrzava terorizam, podsecam i na aferu sa otmicom broda "Achille Lauro" kada PLO ekipa bezi uz pomoc JAT-ovog aviona sto je ogromna blamaza..
[ dava @ 02.12.2015. 07:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Stanovi su se gradili za radničku klasu i velika većina ljudi je došla do stana, e sad što ti kažeš gomila, koliko je to u procentima (gomila može biti i deset ljudi na gomili). Ako deset ljudi nije dobilo stan to je stvarno sistem za srušiti.

Proizvodilo se sve živo, izvozilo se čak i vojno noružanje po bliskom istoku, tada smo bili na dobrom putu da postanemo nuklearna sila... oh wait!

Ljudi glasali, misliš kao što su ukrajinci glasali.

@DusanSukovic eto sad imaš svoju državu, uživaš li na tom krevetu?

[ dusanboss @ 02.12.2015. 07:55 ] @
Slažem se da je bilo i nivnih ljudi tamo. Siguran sam da je dobar deo bio sa razlogom na golom otoku. Navodno se zbog pevanja pesama moglo završiti u zatvoru. To je ponekad verovatno bilo tačno ali, su uglavnom bile blaže mere ukoliko je u pitanju bilo samo pevanje u kafani.
Znam za primer kada su moj deda i njegov brat pevali četičke pesme u kafani. Privedeni su , verovatno malo prevaspitani ali, nije bilo kaznene mere.
Dok je brat drugog dede završio u zatvoru (ne znam koliko vremena) ali, držao je brebernicu u kojoj su se skupljali "Beli Orlovi" . Nravno bio je član i ne znam šta još je tu bilo. Moram da ispitam tetku ona to zna.
Priču da je Broz bio protiv Srba sam čou nebrojano puta. Dali je tačna ili je nastala 90ih ne znam.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 08:21 ] @
[quote]dava:
Citat:

@DusanSukovic eto sad imaš svoju državu, uživaš li na tom krevetu?

Uzivam 90 %, imas li jos koje pitanje?
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 08:24 ] @
Citat:
dusanboss:
Priču da je Broz bio protiv Srba sam čou nebrojano puta. Dali je tačna ili je nastala 90ih ne znam.

Sta ce ti prica moja da li je bio protiv Srba ili ne. Ja samo diskutujem. Mogu biti i 100 % u pogresnom ubedjenju. Ali dovoljno da pogledas da je u Srbiji pravio autonomije, a drugde *nije*, autonomije od kojih je jedna zavrsila nezavisnoscu, meni je indikator da je pod Brozovim vaktom za Srbe nesto gadno smrdilo. Znaci JBT od predratnog poklica KPJ da je Kraljevina Jugoslavija jedna Velikosrpska tamnica i da je treba federalizovati, ide do toga da federalizuje i samu Srbiju. Bolje nismo ni mogli ocekivati od K.u.K feldwebella?
[ Nika Matejic @ 02.12.2015. 11:08 ] @
Citat:
dava: Stanovi su se gradili za radničku klasu i velika većina ljudi je došla do stana, e sad što ti kažeš gomila, koliko je to u procentima (gomila može biti i deset ljudi na gomili). Ako deset ljudi nije dobilo stan to je stvarno sistem za srušiti.

Šansa da Ivan Dimković navede samo jedno ime i prezime nekoga ko je ceo radni vek radio u društvenoj organizaciji i izdvajao od plate u stambeni fond, a da je penzionisan bez rešenog stambenog pitanja, je ravna nuli. Dakle ta njegova "gomila" = 0.
Sa druge strane na hiljade je onih (invalida, socijalnih slučajeva, "slobodnih" umetnika, sportista, nezaposlenih samohranih majki, dece bez roditelja itd) koji nisu izdvojili ni jedan dinar u nikakav stambeni fond, a kojima je rešeno stambeno pitanje, kao i na hiljade nedodeljenih stanova koji su pretekli "komunizam", a koje su posle oslobodioci od komunizma podelili sami sebi.
Osim toga i danas je na primer na hiljade onih koji od svoje plate izdvajaju u zdravstveni fond, a nikada ne potroše ni jedan dinar odatle, ili onih koji izdvajaju u penzioni fond, a nisu u braku i ne dožive penziju, pa to ništa ne smeta da ovaj sistem bude "najbolji".
[ hotchimney @ 02.12.2015. 11:26 ] @
Za vreme Josipa Broza Kosovo je bilo deo Srbije.
A od kad je zavladalo blagostanje demokratije od Kosova je ostao samo partijski grabež za foteljama.

Što se tiče stanova.
Stanove je dobijao svaki malo vredniji radnik (ako nije imao rešeno stambeno pitanje). I nije morao imati partijsku knjižicu.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 11:52 ] @
Citat:
hotchimney: Za vreme Josipa Broza Kosovo je bilo deo Srbije.

Opet mislim da gresis. Mislim da su i za vreme Ustava 1974 i Kosovo i Vojvodina samo *formalno* bili delovi Srbije.

Case in point:

Epidemija Variola Vere u Srbiji:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1041070

Citat:

Rad Republičke zdravstvene inspekcije ograničavao je amandman 18 na Ustav SFRJ, po kome su pokrajine imale svoje zdravstvene službe, pa prema tome i svoje sanitarne inspekcije. To znači da pokrajinske zdravstvene vlasti nisu bile podređene republičkim, već direktno saveznim. Zbog toga je Republička zdravstvena inspekcija na Kosovu mogla da deluje tek posle intervencije kod saveznih organa. Da ironija bude veća, republički sekretar za zdravlje bio je kadar iz Vojvodine, a njegov zamenik kadar sa Kosova.

Znaci srpska zdravstvena sluzba je prvo morala da kosultuje savezne organe da bi sprovela neke stvari na Kosovu..jadan mi je to suverenitet :)
[ hotchimney @ 02.12.2015. 12:27 ] @
Šta ti znači fraza "formalno"?
Kosovo je bilo sasatavni deo Srbije.
Sada nije ni formalno.
Na Kosovo si mogao otići kad god si hteo i ko je hteo.
Nisi morao da se izuvaš niti da pitaš za dozvolu.

Kosovo kao sastavni deo Srbije ti je u amanet ostavio Josip Broz.
Što si ti spisko zemlju posle njega nemoj kriviti pokojnika.
[ djoka_l @ 02.12.2015. 12:34 ] @
Neviđene gluposti se pišu o stambenom fondu.

Izdvajanje za solidarnu stambenu izgradnju bilo je simbolično. Za ceo radni vek, prosečan radnik nije uložio u fond ni koliko bi dovoljno da se kupi 5 kvadratnih metara stana.

Praktično sva stambena izgradnja potekla je iz profita firme. Iako su firme, formalno, bile u vlasništvu zaposlenih, profit je pripadao, kako se tada govorilo, društveno političkoj zajednici.

Naravno, samoupravljačima nije odgovaralo da profit izlazi iz firme, pa su najcenjeniji direktori bili oni čije su firme na kraju godine iskazivale što manji profit. Kako se sredstva na bi odlivala iz firme, firme su kupovale stanove (ili su davali druge benificije zaposlenima). Deo tih stanova je deljen na osnovu nekakvih lista prioriteta, a deo su bili, takozvani, "kadrovski" stanovi, tj. dodeljivali su se kao stimulacija stručnjacima da ostanu u firmi.

Svi ti stanovi su, formalno, bili u vlasništvu firme, ali su mogli biti nasleđeni - stambeno pravo je bilo nasleđivano. Kada je sve puklo, oni koji su dobili stanove od firme mogli su da ih otkupe za simbolične iznose.

Drugi deo stanova ljudi su kupili ili napravili tako što su uzeli kredit. Krediti su davani po nerealnim kamatnim stopama, pa je pri kraju otplate kredita rata bila mnogo manja (efektivno) nego na početku. U tom smislu, i ti stanovi su "poklonjeni", odnosno plaćeni su mnogo manje nego što je bila njihova tržišna vrednost.

Naravno, svi smo mi na kraju to platili. Platili su oni koji nisu dobili stanove, platile su firme kojima su oteti stanovi iz njihovog vlasništva i prodati u bescenje, platile su štediše koje su za svoje depozite dobijale manju kamatu od stope inflacije. A onda se lepo štednja 2 puta "resetovala", prvi put "stara devizna štednja", drugi put hiperinflacija.

I ta stara devizna štednja je bila otimačina od štediša. Uvoznici su kupovali devize po kursu ispod ekonomskog, prodavali uvoznu robu po cenama ispod tržišnih (jer je u kalkulaciji cene bila nerealna cena uvoza), na kraju su oni koji su štedeli devize ostali be svojih uloga.

Sve to pa još gomila promašenih investicija (Feni, Obrovac kao najveći promašaji, što ne reći i železara Smederevo), ostavili su nam fini dug.

[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 12:36 ] @
Citat:
hotchimney: Šta ti znači fraza "formalno"?
Kosovo je bilo sasatavni deo Srbije.
Sada nije ni formalno.
Na Kosovo si mogao otići kad god si hteo i ko je hteo.
Nisi morao da se izuvaš niti da pitaš za dozvolu.

Kosovo kao sastavni deo Srbije ti je u amanet ostavio Josip Broz.
Što si ti spisko zemlju posle njega nemoj kriviti pokojnika.

Ti stvarno onda neke cinjenice ne znas, nazalost.
Kosovo ostavio u amanet Josip Broz? Kako ? Da se nije 1915 borio za Kosovo? :D
Moja argumentacija za "formalno" stoji u linku gore, a ti ako imas problem da razumes, to je tvoje..
[ 2012 @ 02.12.2015. 12:44 ] @
Zasto ljudi prvo ne promisle pre nego sto nesto napisu/

3/8 su vise od 1/6 ili od pokrajina je Srbija imala visestruku korist, samo mnogo je tesko razgovarati sa ljudima koji se boje da razmisljaju, a jos teze je razgovarat sa ljudima koji se boje da razmisljaju, a pojma nemaju kako je bio organizovan sistem upravljanja i glasanja.

Svaka republika je imala pravo glasa kao i obe autonomne pokrajine. Kako je kadar u pokrajinskim rukovodstvima postavljan iz Beograda onda je Srbija uvek imala 3 glasa i prednost nad ostalima. Medjutim ljudi to precutuju, verovatno iz neznanja.

kad se odlucivalo o raspadu Jugoslavije bilo je glasanje na kojem su glasali podjednako ravnopravno republike i AP, na kojem glasanju je bilo 4:4

R.Srbija, R. Crna Gora, AP Vojvodina i AP Kosovo i Metohija naspam ostalih. Nije se moglo odluciti i dogodio se rat. Sad neko objasnjava kako je Srbija bila ostecena pokrajinama, ali ne zeli da objasni sta bi se dogodilo na tom istom glasanju da nije bilo pokrajina i da je Srbija imala jedan glas i jedan glas Crna Gora.

Tad bi glasanje bilo 4:2 za razilazenje i Srbija ne bi imala osnova da pridobije JNA na svoju stranu, vec bi situacija bila mnogo jasnija.

Zasto je Srbija izgubila Kosovo objasnjavao sam mnogo puta do sad i to nema nikakvih osnova u postojanju AP, desilo bi se isto i da je Kosovo deo Srbije, samo bi sukob bio mnogo ranije i bio bi mnogo krvaviji. Za odlazak Kosova iz Srbije odgovorno je rukovodstvo u Beogradu, kako pre 30 godina tako i danas.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 12:47 ] @
Citat:
2012: Za odlazak Kosova iz Srbije odgovorno je rukovodstvo u Beogradu, kako pre 30 godina tako i danas.

Ma da, a ko je odgovoran za probleme u MKD sa Albancima, isto Beograd?
[ 2012 @ 02.12.2015. 12:50 ] @
@djoka_l

Sve si tacno napisao, nemam sta dodati osim da si pokrio period od 1945 - 2000, a trebamo razdvojiti periode od 1945-1980, do 1992, posle 1992, posle 2000.
Svaki period se drasticno razlikuje od prethodnog. Inace opis je apsolutno tacan.
[ 2012 @ 02.12.2015. 12:54 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
2012: Za odlazak Kosova iz Srbije odgovorno je rukovodstvo u Beogradu, kako pre 30 godina tako i danas.

Ma da, a ko je odgovoran za probleme u MKD sa Albancima, isto Beograd?

Pogledaj svoje pitanje, koje nije pitanje vec upadica i onda mi kazi zasto se ljutis kad ti kazem da si infantilan.

Ako si srrao o Autonomnim pokrajinama, ja sam ti odgovorio. Ako moj odgovor nije tacan daj svoj komentar ili navedi sta nije tacno u istom.

Makedonija nije u kontekstu pitanja oko AP, a takodje nigde nije pomenuto da je Beograd kriv za stanje u Makedoniji.

Mozemo elaborirati pitanje Autonomnih pokrajina ili ga privrsavati, a nemam nista protiv i da otvorimo pitanje Makedonije i njen polozaj i dobrobiti od SFRJ.

Da zakljucimo, u cemu je steta po Srbiju od postojanja AP u njenom sastavu?
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 12:57 ] @
Citat:
2012: Pogledaj svoje pitanje, koje nije pitanje vec upadica i onda mi kazi zasto se ljutis kad ti kazem da si infantilan.

Ako si srrao o Autonomnim pokrajinama, ja sam ti odgovorio. Ako moj odgovor nije tacan daj svoj komentar ili navedi sta nije tacno u istom.

Makedonija nije u kontekstu pitanja oko AP, a takodje nigde nije pomenuto da je Beograd kriv za stanje u Makedoniji.

Mozemo elaborirati pitanje Autonomnih pokrajina ili ga privrsavati, a nemam nista protiv i da otvorimo pitanje Makedonije i njen polozaj i dobrobiti od SFRJ.

Da zakljucimo, u cemu je steta po Srbiju od postojanja AP u njenom sastavu?

Ja smo i ti za sva vremena ZAVRSILI. Voljno si sto se mene tice.
[ 2012 @ 02.12.2015. 13:12 ] @
Citat:
DusanSukovic: Ja smo i ti za sva vremena ZAVRSILI. Voljno si sto se mene tice.

A sto si se javljao za rec svojom glupom upadicom o Makedoniji, kad Makedonija nije tema razgovora, a jos manje problemi sa Siptarima u Makedoniji, koji realno ne postoje vec se nasilno pokusava da se stvore.

Sad nemas odgovor koji bi mogao da opravde teze o negativnosti AP u sastavu Srbije, pa opet u stilu svog nezrelog ponasanja pokusavas da prekines diskusiju jer ne mozes pruziti argumentovan odgovor.

problem je sto na tvojim cetnickim sajtovima nema odgovor na pitanje koje sam ti postavio, tvoje znaje je veoma limitirano (tanko) i sad imas problem.
[ djoka_l @ 02.12.2015. 13:29 ] @
Citat:
kad se odlucivalo o raspadu Jugoslavije bilo je glasanje na kojem su glasali podjednako ravnopravno republike i AP, na kojem glasanju je bilo 4:4

R.Srbija, R. Crna Gora, AP Vojvodina i AP Kosovo i Metohija naspam ostalih. Nije se moglo odluciti i dogodio se rat. Sad neko objasnjava kako je Srbija bila ostecena pokrajinama, ali ne zeli da objasni sta bi se dogodilo na tom istom glasanju da nije bilo pokrajina i da je Srbija imala jedan glas i jedan glas Crna Gora.

2012 - namerno zaboravljaš neke činjenice. Republika Srbija je do 1988. godine bila rasparčana. Kosovo i Vojvodina su imale svoje skupštine, svoje zakone, svoje predstavnike u skupštini Jugoslavije i u predsedništvu Jugoslavije. Uža srbija nije to imala. Skupštinu republike Srbije činili su predstavnici kako uže Srbije tako i pokrajina. Srbija nija mogla da donese "svoje" zakone bez uticaja pokrajina. Uža Srbija nije imala nikakve ingerencije na teritoriji Kosova.

Kada su 1980. godine počeli nemiri na Kosovu, to je trebalo da reši ili kosovska policija, ili jugoslovenska, ne srpska. Nemoć jugoslovenske države da smiri situaciju na Kosovo, kao i nezaintresovanost kosovske da radi svoj posao doveo je do ogromnog talasa iseljavanja Srba, najviše u užu Srbiju, Vojvodinu kao i Crnu Goru. Takav razvoj situacije direktno je doveo na vlast Slobodana Miloševića, prvo na čelo beogradskih komunista, a zatim i na čelo Srbije.

Slobodan Milošević je obećao politiku čvrste ruke i praktično doveo marionetsku vlast na Kosovo.
Posle toga, Srbija je bila u predsedništvu zastupljena sa 2:6.
Da li manipulacijom sa nezadovoljnim građanima, ili spontano, došlo je do "jogurt revolucije" u Vojvodini i Crnoj Gori. Kao posledica tog nezadovoljstva, u Crnoj Gori i u Vojvodini došla je na vlast pro srpska opcija i tek tada, 1988. godine, došlo se do odnosa 4:4

Cela situacija sa pokrajinama u sastavu Srbije je i bila osmišljena da se obezvlasti Srbija i da se kontroliše na taj način što nije mogla da obavlja državne funkcije na celoj svojoj teritoriji.

Čak i u situaciji kada je bilo 4:4 u predsedništvu, Srbija je opet bila u nepovoljnijem položaju nego ostali, iz prostog razloga što su ta 4 glasa predstavljala (uslovno rečeno, ako brojim i Kosovo) više od pola stanovništva Jugoslavije, a ipak, samo pola u predsedništvu.
[ 2012 @ 02.12.2015. 14:10 ] @
@djoka_l

cinis istu gresku kao u prvom komentaru skacuci iz perioda u period bez da hronoloski obradjujes period po period, tacnije u poslednjem komentaru ides nekim redom ali ne pocinjes od pocetka.

Pokrajine su formiranje 1945, resetiranje i nacrt stvaranja nove drzave je napravljen 1944, odatle treba da pocnes i da vidimo kakovo je stanje na terenu 1944-45 i kakve relacije i uslovi vladaju na Kosovu i kakvi u Vojvodini. Ako se zna da je SFRJ bila zamisljena kao ravnopravna zajednica onda se postavlja pitanje brojcanog stanja Siptara koji nemaju svoju republiku i imamo stanje u Vojvodini gde zivi odredjena mesovita populacija koja nema svoju republiku, a plus je ogroman deo teritorije nenaseljen.
Tako se sbog izlazenja u susret tom stanovnistvu daje manje nego drugima, a opet vise nego da im se nista ne da.
Trebas uzeti u obzir da se tad pojavljuje Bosna i Hercegovina kao republika/drzava, pojavljuje se Makedonija kao republika/drzava, pa je logicno da se nesto da i Siptarima koji su takodje deo SFRJ, kako im se nije mnogo verovalo, a dobar deo je bio i neposoban za uspostavljanje sistema daje im se autonomija, ali ne i puni oblik u vidu republike.
Isto je pitanje i sa Vojvodinom, u toku rata narusena je strktura stanovnistva, a u momentu zavrsetka rata na tom delu teritorije ostaju delovi stanovnistva/ narodi koje trebaju "proci odredjenu proveru" da li su za SFRJ i da li ce biti lojalni, a opet kako je medju njima ogroman broj proverenih komunista mora im se dadti i odredjena vlast na delu teritorije gde zive i zato se formira Autonomna pokrajina. Jednostavno nije to u pravom smislu deo Srbije, jer tamo ima njamanje Srba u momentu formiranja/dobijanja statusa. Nemoj da mesas broj Srba posle kolonizacije, vec uzmi fakticko stanje u momentu stvaranja.
Vojvodinu je SHS dobila kao retni plen posle I svetskog rata, znaci teritoriju je dobila SHS, ne Srbija, onda ide novo resetiranje 1941-1944 i novo teritorijalna organizacija. Postavlja se pitanje zasto bi vojvodina bila deo Srbije, a ne recimo Hrvatske ili pola/pola. Tako da ja mislim da je Titi i tadaasnje rukovodstvo napravio veoma korekta potez prema Srbiji zbog toga sto joj je na jedan suptilan nacin dodelio Vojvodinu.

Talas iseljavanja sa Kosova nije poceo posle demonstracija vec je poceo mnogo ranije i nije posledica delovanja Siptara vec je posledica ponasanja samih Srba na Kosovu.
Pogledaj sastav rukovodecih organa na Kosovu u periodu do 80-te, pogledaj sastav policije pa mi reci koliko je Siptara, a koliko Srba. Onda se malo raspitaj, ako imas uslova kako su Srbi sa Kosova dolazili u Srbiju i kako su se lepo "uklapali" u sistem i po kojoj ceni su prodavali imovinu. Srbi su prodali Kosovo za cvrstu valutu, skoro nista im nije oduzeto, ja sam 80-90 bio prisutan tamo i znam tacno sta se desavalo.

Citat:
Čak i u situaciji kada je bilo 4:4 u predsedništvu, Srbija je opet bila u nepovoljnijem položaju nego ostali, iz prostog razloga što su ta 4 glasa predstavljala (uslovno rečeno, ako brojim i Kosovo) više od pola stanovništva Jugoslavije, a ipak, samo pola u predsedništvu.

Ovaj deo bi morao da mi pojasnis da bih mogao da ti odgovorim.

[ djoka_l @ 02.12.2015. 14:29 ] @
OK, moja greška za pola-pola Srbija (sa pokrajinama) i Crna Gora zajedno nešto preko 10 miliona, svi ostali oko 13 miliona.

Uzgred, SHS nije učestvovala u I svetskom ratu. Učestvovale su Srbija i Crna Gora. Crna Gora je odlučila da se pridruži Srbiji, ostale teritorije su "ratni plen" Srbije, a to što se država nije zvala Srbija nego SHS je ustupak Srbije novim teritorijama. Tito nije ništa dao Srbiji. Može se reći da je dao Istru Hrvatskoj, a Jugoslavija je ono dokle je stigao srpski vojnik 1912., 1913. i 1918. godine (i nešto malo posle II svetskog rata) pa Tito preuredio.
[ 2012 @ 02.12.2015. 15:30 ] @
Citat:
djoka_l:

Uzgred, SHS nije učestvovala u I svetskom ratu. Učestvovale su Srbija i Crna Gora. Crna Gora je odlučila da se pridruži Srbiji, ostale teritorije su "ratni plen" Srbije, a to što se država nije zvala Srbija nego SHS je ustupak Srbije novim teritorijama. Tito nije ništa dao Srbiji. Može se reći da je dao Istru Hrvatskoj, a Jugoslavija je ono dokle je stigao srpski vojnik 1912., 1913. i 1918. godine (i nešto malo posle II svetskog rata) pa Tito preuredio.

SHS nije ratni plen Srbije, vec je nova tvorevina. U I svetskom ratu srpski vojnik nije presao Drinu, tako da ne moze biti reci o ratnom plenu. To je nova tvorevina koja je napravljena tada, jednostavno nije pre toga postojala i tad je stvorena, nema ni govora o ustupku Srbije, vec je rec o ustupku saveznika Srbiji. Saveznici su stvorili SHS i dali pravo srpskom kralju da vlada celom teritorijom Jugoslavije, Tu nastaje problem koji se vuce od samog pocetka stvaranja, a to je nerazumevanje ko je ko i kome sta pripada.

Da ti pojsanim:

Srbija je usla u I svetski rat sa svojom teritorijom, kao posledica rata raspala se Austro-Ungarska, ali njih nije pobedila Srbija vec saveznici i oni posle toga dele teritoriju, ne deli je Srbija drogome, vec neko veci njoj daje nesto kao nagradu a to je pravo vladaru da vlada nad mnogo vecom teritorijom nego sto je imao pre rata, ali ima i "ortake" u tome, a to su Hrvati i Slovenci. Problem kod Srba je sto ne razumeju sta znaci ortacko poslovanje, zbog toga imaju problem od posle 1918 do dan danas.

1945 dolazi novo resetiranje i opet idemo iz pocetka. Tito i komunisticka partija su pobednici, osnovna ideja je Jugoslovenstvo, borbe su se vodile na celoj teritoriji bivse SHS i ne vidim osnovu da se neko drugi pojavljuje kao pobednik u ratu sa nekakvim pravom za teritorijom ili nekakvim precim pravima nad drugima.
Ako pogledamo kraj rata svaki od naroda ima svoje partizane i svoj balast, tako da ni jedan narod nije pobednik u ratu vec su pobednici partizani koji su sastavljane od svih naroda koji zive na tom prostoru.
Ako kazemo da su pobednici Srbi, onda imamo balast koji se zovu cetnici, ljoticevci, i ostali.
ako kazemo da su pobednici Hrvati, onda imamo balast ustasa i NDH
ako kazemo da su pobednici neki treci sigurno i oni imaju svoj balast

zbog toga su pobednici partizani na celu sa Titom i komunistickom partijom koja predstavlja (koja je sastavljena od) svih naroda i narodnosti, a kako smo vec rekli da pobednici postavljaju uslove i uspostavljaju vlast onda dolazimo do toga da su tako odlucili jedino oni koji imaju pravo na takvo nesto, a to su narodi i narodnosti SFRJ.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 15:58 ] @
[[quote]2012

Citat:

SHS nije ratni plen Srbije, vec je nova tvorevina. U I svetskom ratu srpski vojnik nije presao Drinu, tako da ne moze biti reci o ratnom plenu.

Lupetas po starom obicaju, gde si ti zavrsio skolu?

[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:00 ] @
[quote]2012:
Citat:

Vojvodinu je SHS dobila kao retni plen posle I svetskog rata, znaci teritoriju je dobila SHS, ne Srbija, onda ide novo resetiranje 1941-1944 i novo teritorijalna organizacija. Postavlja se pitanje zasto bi vojvodina bila deo Srbije, a ne recimo Hrvatske ili pola/pola. Tako da ja mislim da

Vojvodina je pristupila Srbiji 1918, a ne SHS budjavi lubenicaru....
[ hotchimney @ 02.12.2015. 16:07 ] @
Citat:
djoka_l:

Naravno, svi smo mi na kraju to platili. Platili su oni koji nisu dobili stanove, platile su firme kojima su oteti stanovi iz njihovog vlasništva i prodati u bescenje, platile su štediše koje su za svoje depozite dobijale manju kamatu od stope inflacije. A onda se lepo štednja 2 puta "resetovala", prvi put "stara devizna štednja", drugi put hiperinflacija.

Samo hiperinflacija i otimanje devizne štednje nije bilo u periodu Josipa Broza već u vreme "izobilja demokratije i patriotizma".
Hiperinflacija i otimanje devizne štednje je posledica rušilačkih sila nacional-socijalizma koji je predvodio Milošević sa pionima koji se danas keze kao ugledna gospoda a u stvarnosti su gradili nelegalne stambene objekte i falsifikovali diplome.
I tu treba tražiti uzroke današnjeg očajnog stanja koje je de fakto u Srbiji.
[ 2012 @ 02.12.2015. 16:07 ] @
Citat:
DusanSukovic: Vojvodina je pristupila Srbiji 1918 i, a ne SHS budjavi lubenicaru....

ne znam sta znaci

Citat:
budjavi lubenicaru

ali da pretpostavimo da je to nesto od tvojih infantilnih ispada.

Ne moze vojvodina da pristupi Srbiji dok postoji Austro-Ungarska, a kad nestaje Austro-Ungarska nastaje SHS, tacnije pojavljuje se Jugoslavija ciji deo postaje i Vojvodina, a kako u SHS nemamo teritorijalnu podelu na republike vec na banovine onda je Vojvodina deo SHS.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:14 ] @
Citat:
2012: ali da pretpostavimo da je to nesto od tvojih infantilnih ispada.

Ne moze vojvodina da pristupi Srbiji dok postoji Austro-Ungarska, a kad nestaje Austro-Ungarska nastaje SHS, tacnije pojavljuje se Jugoslavija ciji deo postaje i Vojvodina, a kako u SHS nemamo teritorijalnu podelu na republike vec na banovine onda je Vojvodina deo SHS.

To je tvoj dokaza nepoznavanja historije, bolje se drzi kocke i statistike o njoj..
[ 2012 @ 02.12.2015. 16:18 ] @
Citat:
DusanSukovic: To je tvoj dokaza nepoznavanja historije, bolje se drzi kocke i statistike o njoj..

Rekoh ti vec da se batalis nezrelih ispada, nema to nikakvog smisla. Iznesi ti svoje argumente i objasni nam kako to Vojvodina nije postala deo SHS, a postala je deo Srbije.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:20 ] @
Citat:
2012: Rekoh ti vec da se batalis nezrelih ispada, nema to nikakvog smisla. Iznesi ti svoje argumente i objasni nam kako to Vojvodina nije postala deo SHS, a postala je deo Srbije.

Tebi da iznosim argumente? To ne pomaze, bolje da podnesak napisem lokalnom prodavcu lubenica, slatki drzi se kocke rekoh ti..
Nisam ti ja kriv sto bolje poznajes historiju Aleksandra Makedonskog od historije Srbije, ali please ne lupetaj nesto sto je opstepoznata cinjenica.
[ hotchimney @ 02.12.2015. 16:23 ] @
Hoćeš da kažeš da je Vojvodina bila nezavisna država kad je pripojena Srbiji?
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:27 ] @
Citat:
hotchimney: Hoćeš da kažeš da je Vojvodina bila nezavisna država kad je pripojena Srbiji?

Nije bila nezavisna, glasala je da se pripoji Srbiji, u cemu je problem?
[ 2012 @ 02.12.2015. 16:28 ] @
Citat:
DusanSukovic: Tebi da iznosim argumente? To ne pomaze, bolje da podnesak napisem lokalnom prodavcu lubenica, slatki drzi se kocke rekoh ti..

Ne moras meni, ti ih napisi ovde, javno. Ti si se sam, dobrovoljno, javio za ucesce u diskusiji, niko te nije prisiljavao, a kako je osnova svake diskusije iznosenje argumenata sa skojima diskutant raspolaze onda je normalno da i ti u tom duhu izneses svoje argumente.

E, moramo spomenuti i drugu grupu diskutanata, tacnije rupu kojoj i ti pripadas. Vi uglavnom nemate valjanje argumente, znanje vam je dosta oskudno, a ponasanje krajnje nezrelo i detinjaste. Ako se neko ne slozi sa tvojim/vasim nebulozama odmah se prelazi na brecanje, ubacivanje bespotrebnih pitanja, zatim sledi "kakicu-piskicu" ponasanje i tako dalje.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:29 ] @
Citat:
2012: Ne moras meni, ti ih napisi ovde, javno. Ti si se sam, dobrovoljno, javio za ucesce u diskusiji, niko te nije prisiljavao, a kako je osnova svake diskusije iznosenje argumenata sa skojima diskutant raspolaze onda je normalno da i ti u tom duhu izneses svoje argumente.

E, moramo spomenuti i drugu grupu diskutanata, tacnije rupu kojoj i ti pripadas. Vi uglavnom nemate valjanje argumente, znanje vam je dosta oskudno, a ponasanje krajnje nezrelo i detinjaste. Ako se neko ne slozi sa tvojim/vasim nebulozama odmah se prelazi na brecanje, ubacivanje bespotrebnih pitanja, zatim sledi "kakicu-piskicu" ponasanje i tako dalje.

Jao tvoji su mi argumenti valjani :))))
[ djoka_l @ 02.12.2015. 16:30 ] @
Nema potrebe da se vređate - evo citata iz wiki:

Citat:
Posle raspada Austrougarske monarhije, Narodno veće u Novom Sadu je 25. novembra 1918. godine proglasilo ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom, odnosno, otcepljenje Banata, Bačke i Baranje od Ugarske i njihovo priključenje Srbiji, što je kasnije ozakonjeno Vidovdanskim ustavom. Jedan dan pre toga (24.11.1918.), skupština Srema, održana u Rumi, se takođe izjasnila za priključenje Srema Srbiji. Delegaciju Narodnog veća primio je regent Aleksandar u Beogradu 1. decembra 1918. godine, kada je proglašeno stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Dakle, Vojvodina jeste izglasala ujedinjenje sa Srbijom, 5 dana pre nego što je proglašena Kraljevina SHS.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:32 ] @
Citat:
djoka_l: Nema potrebe da se vređate - evo citata iz wiki:

Dakle, Vojvodina jeste izglasala ujedinjenje sa Srbijom, 5 dana pre nego što je proglašena Kraljevina SHS.

Nemoj rusiti san Helena ovde..
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 16:34 ] @
Citat:

U I svetskom ratu srpski vojnik nije presao Drinu, tako da ne moze biti reci o ratnom plenu.

Gde si nasao izvor za ovu tvrdnju slatki?

[ 2012 @ 02.12.2015. 16:46 ] @
Citat:
DusanSukovic: Gde si nasao izvor za ovu tvrdnju slatki?

U knjigama koje pokrivaju tu materiju.

Posle pocetnih uspeha u 1914 i mirovanja koje je trajalo do kraja 1915 kada pocinje povlacenje ka jugu i kratak period priprema za prelazak Albanije ili Makedonije. Kako je prevladal opcija za prelazak Albanije napustena je ideja da se pokusa proboj i prolazak kroz Makedoniju.

Ako ti imas druge podatke, mozes ih izneti da bi videli koje su jedinice presle Drinu i kad.
[ djoka_l @ 02.12.2015. 16:57 ] @
"Neutralni izvor" http://www.hrt.hr/261179/prvi-svjetski-rat/bla-kopija-1

Citat:
Nakon pada Niša (12. 10.) austrougarska vojska uzalud je pokušala zadržati napredovanje savezničkih postrojba na Savi i Dunavu. U jesen 1918. Austro-Ugarska je doživjela slom, a car Karlo I. abdicirao je 11. 11. 1918. i sutradan napustio zemlju. Iako su 13. 11. Madžari u Beogradu potpisali primirje, srpska vojska je tijekom studenoga zaposjela južnu Ugarsku te, na poziv Narodnoga vijeća SHS u Sarajevu i Zagrebu, 6. 11. ušla u Sarajevo, a 14. 11. u Zagreb.

Teoretski, nisu morali da pređu Drinu da uđu u Sarajevo, ali su u svakom slučaju bili "sa druge strane Drine"...
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 17:02 ] @
Srpsko/Crnogorske trupe su drzale Cajnice tokom 1914, tako da..

Serbia and Balkan Front, 1914
The outbreak of Great War

JAMES LYON

Strana 154, "David invades Goliath"

Srpske snage su napravile dzep skoro do Pala. Hoces da ti fotografisem mapu slatki?
[ djoka_l @ 02.12.2015. 17:09 ] @
A evo kako su napravljene granice SHS na severu - od trupa formiranih od srpskih zarobljenika

Citat:
U Kasarni u Mariborskom Melju 1. novembra 1918. počinje da formira dobrovoljačke odrede sastavljene od vojnika i oficira slovenačke nacionalnosti, kao i od srpskih ratnih zarobljenika, i stavlja ih pod svoju komandu. Tim činom praktično započinje Majsterova borba za severnu granicu buduće države.

U Službenim Novinama objavljenim 3. decembra 1918. Vlada Kraljevine SHS objavljuje da Rudolf Majster prima u vojsku sa činom generala.

Od 1921. do 1923. je bio predsednik komisije za razgraničenje sa Italijom. Prisilno je penzionisan u činu divizijskog generala.

A da srpska vojska nije ušla u Hrvatrsku i Bosnu, ostale bi u izmenjenoj Austro-Ugarskoj

Citat:
Creation of the State of Slovenes, Croats and Serbs[edit]
As a consequence of the World War, the Austro-Hungarian Empire began to dissolve even before an official end to war was declared. In period between 5–8 October 1918 a pro-Yugoslav National Council of Slovenes, Croats and Serbs took control over the regional administration in Zagreb. On 29 October the National Council declared the formation of a Yugoslav state, following a rejection of a plan of greater autonomy within Austria-Hungary. Entente powers did not recognise the newly found state before it merged with Kingdom of Serbia only three days later in an effort to gain a stable and recognised country of all South Slavs, as well as discouraging Italy from conquering Slav-settled territory not accounted as war reparation to Italy in Treaty of London.[7]
[ hotchimney @ 02.12.2015. 19:07 ] @
Citat:
Vojvodina jeste izglasala ujedinjenje sa Srbijom, 5 dana pre nego što je proglašena Kraljevina SHS.

Ma ok,
i Albanci su izglasali nezavisnost Kosova:
Citat:
Kosovo declaration of independence

was adopted on 17 February 2008 by representatives of the Kosovo people. The participants unanimously declared Kosovo to be independent from Serbia,[1] while all 11 representatives of the Serb minority boycotted the proceedings.[2] It was the second declaration of independence by Kosovo's Albanian-majority political institutions; the first was proclaimed on 7 September 1990.

[ djoka_l @ 02.12.2015. 19:33 ] @
OK, da pređem sa malo starije istorije na noviju.

Činjenica je da je Jugoslavija počela da propada i da se raspada 1980. godine.
Činjenica da je Tito umro te godine je samo koincidencija, možda je njegova smrt malo doprinela, ali tu su bili i mnogi drugi faktori. Te iste godine Gorbačov je promovisao perestrojku i glasnost. Te iste godine počeli su radnički nemiri u Poljskoj. Praktično, komunizam u Evropi je krenuo putem propasti.

Mi smo u Jugoslaviji živeli na kredit, balansirajući između istoka i zapada i bili smo tetošeni od strane zapada kao zemlja koja se suprostavila ruskoj dominaciji i koja je varšavskom paktu izazivala zavist.

Tada su krediti došli na naplatu, a ustavna konfederalizacija Jugoslavije došla do vrhunca. Tito je sprovodio politiku koja je čuvala na okupu rogove u vreći, a njega su nasledili epizodisti kojih se skoro niko i ne seća.

Jugoslavija je mogla da se raspadne i bez mnogo krvi, kao što su otišle Slovenija, Makedonija i kasnije Crna Gora.
Problem je nastao zbog komunističkih granica.
Dok je situacija bila relativno čista u slučaju ove tri republike, dotle je sa preostale tri bio mnogo veći problem.

Da bi ograničio dominaciju Srbije, Tito i njegova garnitura su je rasparčali. Od istorijskih granica Srbije otkinuli su Makedoniju. Nije da sam protiv toga da makedonci imaju svoju državu, a ni ne poričem da su bili obespravljeni i u Kraljevini Srbiji i u Kraljevini Jugoslaviji. Mežutim, posledice stvaranja Republike Makedonije tek će stići makedonce. Veliko je pitanje da li su granice dobro postavljene imajući u vidu severozapad sa albaskim stanovništvom.

Dalje, Srbiji si oduzeli Kosovo i Metohiju i napravili veštačku tvorevinu koja nije funkcionisala od samog početka, pa ni danas, 16 godina nakon što su priznati od velikog broja zemlaja ne funkcionišu.

Srbiji su otkinuli i Vojvodinu. Istina, u okvir Vojvodine je ušao i Srem koji je pripadao Hrvatskoj banovini pre rata.
Od Hrvatske su otkinuli deo koje je Hrvatska banovina imala u Bosni (sve do Mostara). Rasturili su Vrbasku banovinu (sa Banja Lukom kao regionalnim centrom) i raspračali je između BIH i Hrvatske. Iz Hrvatske banovine su dali deo oko Save (od Dervente do Brčkog).

Dakle, Srbija je rasturena, Hrvatska kažnjena zbog ustaške prošlosti i stvoren veštački entitet BIH koji je bio Jugoslavija u malom.
Imali smo dakle, veliku Jugoslaviju sa nezadovoljnom Hrvatskom i Srbijom i malu Jugoslaviju (BIH) koju niko baš nije iskreno želeo.

Podela koja nije poštovala etničke, istorijske i kulturne granice je upravo razlog zašto su Hrvatska i BIH ratovale devedesetih. Obratite pažnju da su problematične oblasti baš one koje sam pomenuo. Ono što je nekada bilo Vrbaska banovina, postalo je Republika Srpska i SAO Krajina. Ono što je bio deo Hrvatske banovine (deo BIH sa većinskim hrvatskim stanovništvom) borio se u BIH protiv muslimanskih snaga (i nije pobedio). Ono što je bio deo Hrvatske banovine preko Save, u toku jedne noći je totalno razoren, stanovništvo iseljeno u Hrvatsku, te je stvoren "koridor" koji povezuje zapad i istok Republike Srpske. Ono što je bilo problematično u podeli između Hrvatske i Srbije (istočna Slavonija) postalo je druga krizna tačka u Hrvatskoj.

Naravno, ni rukovodstvo SFRJ koje je bilo na vlasti krajem osamdesetih, nije baš pomoglo da se situacija mirno reši. Nedostatak volje, a pre svega vizije i sposobnosti uzrokovao je da se insistira na podeli u Titovim granicama, a na taj način stvorene države baš i nisu bile ono što su želeli.
[ adzo_ @ 02.12.2015. 19:50 ] @
Plus na sve to i:
Malo zacina

"Can you name the politicians in the former Yugoslavia were paid by the CIA?

Yes, although it is somewhat delicate. Stipe Mesic, Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, many counselors and members of the government of Yugoslavia, were paid as were Serbian generals, journalists and even some military units. Radovan Karadzic was being paid for a while but stopped accepting help when he realised he would be sacrificed and charged with war crimes committed in Bosnia. It was directed by the American administration."

[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 20:23 ] @
Citat:

Činjenica je da je Jugoslavija počela da propada i da se raspada 1980. godine.
Činjenica da je Tito umro te godine je samo koincidencija, možda je njegova smrt malo doprinela, ali tu su bili i mnogi drugi faktori. Te iste godine Gorbačov je promovisao perestrojku i glasnost. Te iste godine počeli su radnički nemiri u Poljskoj. Praktično, komunizam u Evropi je krenuo putem propasti.

Gresis.

Tito je umro 1980.
Gorbacov je dosao na vlast tek 1985.
Neredi u Poljskoj pocinju 1981, uvodi se vanredno stanje.

Kao sto sam vec napisao, onog trenutka kad su komunisti dosli kod imperijalista da uzmu dolare na kamatu, jasno je bilo i pticama na grani koji je bilo koji je sistem efikasniji. Hruscovljevo: "We will bury you..." pokazalo se historijski kao obicna serunjaza, da oproste deca i zene, i ovaj slatki ovde jelte...

Citat:

Dakle, Srbija je rasturena, Hrvatska kažnjena zbog ustaške prošlosti i stvoren veštački entitet BIH koji je bio Jugoslavija u malom.

Hrvatska je najbolje prosla i u 1. svetskom ratu, 2 svetskom ratu, i u Balkanskim ratovima devedesetih, Srbija ga konstatntno duha..to je neka konstanta, ne?
Daklem, tko zna zna, tko ne zna - dva.
[ djoka_l @ 02.12.2015. 20:25 ] @
Ma daj. biraj izvor koji citiraš. Od istih autora:

TAJNE PODZEMNIH VRATA KA DREVNOM SVETU: Otkriveni tuneli stari 12.000 godina koji se protežu se od Škotske do Turske! (VIDEO)

Proročanstvo Alojza Irlmajera: „U trenutku kada će svima delovati da je svet napokon u miru – desiće se ubistvo na Balkanu, a onda će velika vojska proći sa istoka kroz Beograd, ka Italiji i Nemačkoj! (VIDEO)

UTVRĐENA VERODOSTOJNOST PROROČANSTVA SVETOG KOZME ETOLSKOG O DANAŠNJIM VREMENIMA: OSTAĆETE BEZ TEKSTA KADA PROČITATE ONO ŠTO STE I VI SVEDOCI- „KAD VIDITE DA SE JEDNI SELE NA JUG, DRUGI NA SEVER- ZNAČI DA JE BLIZU…“

RUSIJA STVARA ORUŽJE KAKVO SVET NIKADA RANIJE NIJE VIDEO: TORPEDO KOJI MOŽE DA STVORI CUNAMI VISOK 300 METARA I ZBRIŠE POLA KONTINENTA!

TAJNA SLUŽBA RUSIJE TVRDI: Napad u Parizu na petak 13. je masonski ritual koji prethodi Trećem svetskom ratu!

MISTERIJA NA ANTARKTIKU: TENKOVI ČUVAJU VANZEMALJSKI NLO KOJI JE PAO! (VIDEO)

FILM KOJI JE ZALUDEO SVU DECU SVETA- PRITAJENO ZLO I SATANIZAM, KOJI SE SKRIVAJU IZA PROJEKTA „MINIONS“, A DA TOGA RODITELJI NISU NI SVESNI! (VIDEO)

Citat:
Gresis.

Tito je umro 1980.
Gorbacov je dosao na vlast tek 1985.
Neredi u Poljskoj pocinju 1981, uvodi se vanredno stanje.

U pravu si za Gorbačova, tu sam omanuo, ali Solidarnost zaista počinje da deluje 1980. Tačno je i da je tek 1981. uvedeno vanredno stanje, ali tenzije počinju 1980.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 20:34 ] @
Citat:
djoka_l
U pravu si za Gorbačova, tu sam omanuo, ali Solidarnost zaista počinje da deluje 1980. Tačno je i da je tek 1981. uvedeno vanredno stanje, ali tenzije počinju 1980.

Mislim da se Poljaci nikad nisu pomirili da budu vazalna drzava SSSR, u Poljskoj su uvek bile tenzije od rata...
[ VlaK @ 02.12.2015. 20:52 ] @
Ja sam lepo proslavio 29. novembar sa prijateljima, uz kuvanje pasulja u kotliću, partizanske pesme, rakiju i kulen. Posle ručka je bila bundevara. Svi smo bili sretni i veseli. Svi smo iz Vojvodine i baš nas briga za vaša filozofiranja ovde. Smanjite doživljaj.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 21:01 ] @
Citat:
VlaK: Ja sam lepo proslavio 29. novembar sa prijateljima, uz kuvanje pasulja u kotliću, partizanske pesme, rakiju i kulen. Posle ručka je bila bundevara. Svi smo bili sretni i veseli. Svi smo iz Vojvodine i baš nas briga za vaša filozofiranja ovde. Smanjite doživljaj.

Srecno vam bilo, isto tako proslavite 1.april :D
[ 2012 @ 02.12.2015. 21:02 ] @
Citat:
VlaK: Ja sam lepo proslavio 29. novembar sa prijateljima, uz kuvanje pasulja u kotliću, partizanske pesme, rakiju i kulen. Posle ručka je bila bundevara. Svi smo bili sretni i veseli. Svi smo iz Vojvodine i baš nas briga za vaša filozofiranja ovde. Smanjite doživljaj.

Lepo ste se proveli, ali priznaj da vam je malo smetalo sto je Vojvodina AP, a nije kao Sumadija.
[ Nika Matejic @ 02.12.2015. 21:04 ] @
Srbija u Kraljevini Jugoslaviji, u političkom smislu, uopšte nije postojala, pa je zato potpuno nejasno kako su je to komunisti onda "rasparčavali", "oduzimali" joj nešto, "otkidali" joj itd?
Ali sve jedno, koliko god to bilo nekome drago ili ne - najveća Srbija u novijoj istoriji (proteklih nekoliko vekova) je bila Titova Srbija.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 21:10 ] @
Citat:
Nika Matejic: Srbija u Kraljevini Jugoslaviji, u političkom smislu, uopšte nije postojala, pa je zato potpuno nejasno kako su je to komunisti onda "rasparčavali", "oduzimali" joj nešto, "otkidali" joj itd?
Ali sve jedno, koliko god to bilo nekome drago ili ne - najveća Srbija u novijoj istoriji (proteklih nekoliko vekova) je bila Titova Srbija.

Mislis na UZAS? Necemo se sloziti..
[ Nika Matejic @ 02.12.2015. 21:37 ] @
Mislim na Titovu Srbiju, u "avnojevskim granicama". Nije bitno tvoje slaganje, mišljenje, ideologija ... to je stvar čiste matematike - Titova Srbija od toliko i toliko km² je najveća Srbija u proteklih nekoliko vekova, a kako stvari stoje i ostaće. To je jednostavno tako.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 21:44 ] @
Citat:
Nika Matejic: Mislim na Titovu Srbiju, u "avnojevskim granicama". Nije bitno tvoje slaganje, mišljenje, ideologija ... to je stvar čiste matematike - Titova Srbija od toliko i toliko km² je najveća Srbija u proteklih nekoliko vekova, a kako stvari stoje i ostaće. To je jednostavno tako.

Nemoj da si ko slatki ovde brate iz glave izvlacis podatke, argumentiraj cinjenicama - kazi mi koliko je km kvadratnih imala Srbija 1918 i 1945?
[ 2012 @ 02.12.2015. 21:55 ] @
Citat:
DusanSukovic: Nemoj da si ko slatki ovde brate iz glave izvlacis podatke, argumentiraj cinjenicama - kazi mi koliko je km kvadratnih imala Srbija 1918 i 1945?

Razlika je samo za velicinu Makedonije., koja posle 1945 dobija status republike, ostalo ostaje isto. Samo sto trebamo dodati da je organizacija (teritorijalna) i politicka bila sasvim drugacija u sHS i SFRJ.
[ DusanSukovic @ 02.12.2015. 22:11 ] @
Citat:
2012: Razlika je samo za velicinu Makedonije., koja posle 1945 dobija status republike, ostalo ostaje isto. Samo sto trebamo dodati da je organizacija (teritorijalna) i politicka bila sasvim drugacija u sHS i SFRJ.

Kako je onda Srbija bila najveca za vreme JBT u poslednja tri veka?
[ 2012 @ 02.12.2015. 22:25 ] @
Citat:
DusanSukovic: Kako je onda Srbija bila najveca za vreme JBT u poslednja tri veka?

Ne mora biti najveca, ali recimo najsnaznija, prvi put sa Brozom pocinje da lici na ozbiljnu drzavu.
[ iculibrk @ 02.12.2015. 23:15 ] @
Citat:
2012:
Ne mora biti najveca, ali recimo najsnaznija, prvi put sa Brozom pocinje da lici na ozbiljnu drzavu.

Nesto se ti nama mnogo zbunjivas, izgleda da kod tebe vetar jako duva, pa ti mnogo trese tu nit koja ti drzi usi i stvara ti konfuziju. Istoriju u ruke sinak.
[ hotchimney @ 02.12.2015. 23:45 ] @
Prvo treba utvrditi kada je u istoriji
Srbija uopšte bila veća od Brozove Srbije.
Po broju stanovnika nije nikada bila veća od Brozove Srbije (da li se i kako izbeglice računaju?).
Po obimu ekonomije nikada nije bila veća od Brozove Srbije.
Po blagostanju u kome su Srbi živeli nikada nije bila veća od Brozove Srbije.
Po pismenosti i kulturi nikada ni jedna Srbija nije bila veća od Brozove Srbije.

Što se tiče veličine teritorije,
obično se Dušan Silni smatra da je imao najveće teritorije
što se može videti i po mapi

https://sr.wikipedia.org/wiki/...iversity_of_Belgrade,_1922.jpg

datoj u sledećem dokumentu:
Citat:
Dušan Silni (oko 1308 — 20. decembar 1355)

Dušan se 1345. proglasio za cara Srba, Romeja i Bugara

Dokument je očigledno pisan u ekstremno religioznom afektu
pa je teško utvrditi šta je tačno.

Imajući na umu da se Dušan Silni "proglasio za cara Srba, Romeja i Bugara"
postavlja se pitanje šta je tu Srbija, šta Bugarska, šta je ta "Romeja", šta Grčka a šta BJRM, itd?
[ Nika Matejic @ 03.12.2015. 00:03 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
Nika Matejic: Mislim na Titovu Srbiju, u "avnojevskim granicama". Nije bitno tvoje slaganje, mišljenje, ideologija ... to je stvar čiste matematike - Titova Srbija od toliko i toliko km² je najveća Srbija u proteklih nekoliko vekova, a kako stvari stoje i ostaće. To je jednostavno tako.

Nemoj da si ko slatki ovde brate iz glave izvlacis podatke, argumentiraj cinjenicama - kazi mi koliko je km kvadratnih imala Srbija 1918 i 1945?

Kraljevina Srbija nakon balkanskih ratova - 87.300 km².
Titova "avnojevska" Srbija - 88.361 km².
(Razlika je u ± Vojvodina i Makedonija, i nešto u delovima Sandžaka i C. Gore na "štetu" Kraljevine)

I po populaciji je Titova Srbija bila najveća Srbija, i isto, kako stvari stoje, će nažalost i ostati.
I po broju izgrađenih stanova i kuća, fabrika, škola i bolnica, kilometara puteva, po broju diplomiranih studenata, po ugledu u svetu, po standardu i sigurnosti življenja ... je Titova Srbija bila najveća Srbija i kako stvari stoje će nažalost i ostati.
[ dusanboss @ 03.12.2015. 00:15 ] @
Srbija je treitorija na kojoj su živeli Srbi :). Dušan je vladao delom Bugarske i delom Vizantije čiji su se stanovnici nazivali Romejima po ugledu na stare Rimljane mada su pretežno bili Grci.

Pišem bez guglanja. Ispravite ako grešim.
[ hotchimney @ 03.12.2015. 00:38 ] @
Citat:
Srbija je treitorija na kojoj su živeli Srbi

Kad Albanac sa porodicom živi u Beogradu
da li je to Albanija uzimajući u obzir da je reč o "treitoriji na kojoj žive Albanci"?
[ DusanSukovic @ 03.12.2015. 08:04 ] @
Citat:
Nika Matejic:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Citat:

Kraljevina Srbija nakon balkanskih ratova - 87.300 km².
Titova "avnojevska" Srbija - 88.361 km².
(Razlika je u ± Vojvodina i Makedonija, i nešto u delovima Sandžaka i C. Gore na "štetu" Kraljevine)

Budi precizan, nemoj mi plus minus. To ne ide kod mene, nismo u Kumrovcu.

Citat:

I po populaciji je Titova Srbija bila najveća Srbija, i isto, kako stvari stoje, će nažalost i ostati.
I po broju izgrađenih stanova i kuća, fabrika, škola i bolnica, kilometara puteva, po broju diplomiranih studenata, po ugledu u svetu, po standardu i sigurnosti življenja ... je Titova Srbija bila najveća Srbija i kako stvari stoje će nažalost i ostati.

Cekaj prijatelju, da li ostale republike SFRJ I po broju izgrađenih stanova i kuća, fabrika, škola i bolnica, kilometara puteva, po broju diplomiranih studenata, po ugledu u svetu, po standardu i sigurnosti življenja ... su bile najvece, plus nisu bile federalizovane?
Ne razumem taj sentiment srpskog seljaka i radnika za Brozom, "dobro se zivelo" ? Da li to spijuni Kominterne imaju patent za "dobar zivot" ? Sto se sad ne moze "dobro ziveti" ? Ko nas sprecava u tome?
[ DusanSukovic @ 03.12.2015. 08:09 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:
Srbija je treitorija na kojoj su živeli Srbi

Kad Albanac sa porodicom živi u Beogradu
da li je to Albanija uzimajući u obzir da je reč o "treitoriji na kojoj žive Albanci"?

To je izolovan slucaj, ne zivi bar 500.000 Albanaca u Beogradu?
[ iculibrk @ 03.12.2015. 10:28 ] @
Poredjenje bilo cega u razlicitim razvojnim oblicima drustva je vise nego smesno. Pa naravno da se zivelo bolje nego u prvobitnoj zajednici, robovlasnistvu, feudalizmu... Bilo bi cudno da nije. Imalo je to doba odlike svih tih oblika. Priznajem da je bilo mnogo visokoobrazovanih ali je mnogo njih otrcalo u birokratiju i slabo su privredjivali, a standardi veliki... Niko ne moze da tvrdi da je tu sve bilo lose, mada to doba je najbolje izanalizirao Branimir Stulic u svojoj pesmi Nedeljni komentar i jos nekim pesmama.
[ hotchimney @ 03.12.2015. 10:55 ] @
Citat:
To je izolovan slucaj, ne zivi bar 500.000 Albanaca u Beogradu?

Na Kosovu živi

Citat:
Kosovo Albanians

According to the 1991 Yugoslav census, boycotted by Albanians, there were 1,596,072 ethnic Albanians in Kosovo or 81.6% of population.

Dakle, već 1992. na Kosovu je živelo više od 1.5 miliona Albanaca što je tri puta više od cenzisa koji si ti postavio.

Iz svega napisanog sledi da je već tada Kosovo bilo Albanija.
[ iculibrk @ 03.12.2015. 12:37 ] @
Dok su oni na razne nacine osvajali deo po deo Kosova i Metohije, Srbi su ginuli u Oslobodilackim ratovima, te je tu jedan od razloga naglog povecanja njihovog stanovnistva na Kosovu i Metohiji, npr. 1871. Srba je bilo dva puta vise, a to je bilo mnogo posle Seoba kada je mnogo Srba napustilo ove prostore i preslo na teritoriju iznad Dunava. Ratovi, uvoz Albanaca iz Albanije u sfrj od strane vlasti u vreme posle 45`, pretnje i izgnanstva naseg stanovnistva su dovele do toga da se prcenat Srba mnogo smanji. U isto vreme jedan deo naseg naroda se ponasao slicno kao u Domanicevoj pripovetci "Razmisljanje jednog obicnog srpskog vola". I dan danas vecina nije uvidela sta su on, Nusic, Rajs i ostali hteli da kazu. U doba te sfrj, mnogi su okretali glavu od problema, trenutna zadovoljsta su bila vaznija. A onaj ko bi izneo problem u bilo kom delu te sfrj bi ili bio uhapsen... a u najboljem slucaju degradiran.
[ 2012 @ 03.12.2015. 19:36 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Sto se sad ne moze "dobro ziveti" ? Ko nas sprecava u tome?

pa to je i poenta cele teme. Sami sebe sprecavate da zivite bolje time sto niste sposobni da sebi organizujete bolji zivot. Dok je Titi bio ziv bilo je boljeg zivota jer je on bio sposoban da organizuje bolji zivot, niti pre njega niti posle njega nema sposobnog/ih na prostoru Ex-YU koji bi mogli da organizuju dobar zivot, ne bolji, vec nema sposobnih da orgamnizuju dobar zivot.
Samo u sekvenci vremena koje se zove "za vreme druga Tita" moglo se ziveti dobro i to je jedini period izgradnje i stvaranja.
[ DusanSukovic @ 03.12.2015. 19:51 ] @
Citat:
2012: pa to je i poenta cele teme. Sami sebe sprecavate da zivite bolje time sto niste sposobni da sebi organizujete bolji zivot. Dok je Titi bio ziv bilo je boljeg zivota jer je on bio sposoban da organizuje bolji zivot, niti pre njega niti posle njega nema sposobnog/ih na prostoru Ex-YU koji bi mogli da organizuju dobar zivot, ne bolji, vec nema sposobnih da orgamnizuju dobar zivot.
Samo u sekvenci vremena koje se zove "za vreme druga Tita" moglo se ziveti dobro i to je jedini period izgradnje i stvaranja.

Slatki, ne lupetaj, nije JBT radio za 6-7 miliona ljudi? Kako si ti to sposoban kad si razgulio za UK?
[ 2012 @ 03.12.2015. 20:47 ] @
Nije radio za 6-7 miliona, radio je 22 miliona i svima je bilo dobro.

ako nisi sposoban ne mozes ni "razguliti" (ne znam sta znaci, ali ga prenosim) u UK.

Potrebna je veca sposobnost da bi se zivelo u UK, nego sto je potrebna za zivot u Srbiji. Veca je konkurencija visoko strucnih lica i nema sanse da mozes doci i dobiti posao ako nemas sposobnosti koje su daleko bolje/kvalitetnije od ostalih koji takodje pokusavaju da dobiju posao.

[ DusanSukovic @ 04.12.2015. 08:13 ] @
Citat:
2012: Nije radio za 6-7 miliona, radio je 22 miliona i svima je bilo dobro.

ako nisi sposoban ne mozes ni "razguliti" (ne znam sta znaci, ali ga prenosim) u UK.

Potrebna je veca sposobnost da bi se zivelo u UK, nego sto je potrebna za zivot u Srbiji. Veca je konkurencija visoko strucnih lica i nema sanse da mozes doci i dobiti posao ako nemas sposobnosti koje su daleko bolje/kvalitetnije od ostalih koji takodje pokusavaju da dobiju posao.

Ergo, ti si veoma sposoban covek?
[ alimamnekolikokuća @ 29.11.2019. 07:21 ] @
Pre 76 godina 29. novembra 1943. godine - održano drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu.
Doneta je odluka o federalnom uredjenju Jugoslavije.
AVNOJ je proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo.
Odlučeno je da se nova Jugoslavija izgradi na demokratskom principu
i da će biti zajednica ravnopravnih naroda.
Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije
i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije
proglašen je za maršala Jugoslavije.

[ sneguljko @ 29.11.2019. 07:53 ] @
Evo proslavljam uz hrvatsku koktu :)
[ Darko Nedeljković @ 29.11.2019. 11:39 ] @
Ja trenutnno u Nemackoj, pitam se sta je nasim dedovima trebao taj Avnoj i to federalno uredjenje. Da se nisu oni i slicni pravili pametni, mogli smo danas biti Nemacka, imati svi nemacke pasose i raditi za platu 2-3 hiljade evra. Ovako zbog njih moras cekati godinu dana na termin za radnu dozvolu. Pokakim im se praznoglavim i na avnoj i na praznik. :D
[ djoka_l @ 29.11.2019. 12:03 ] @
Mi između dva svetska rata nismo imali AVNOJ, pa opet nismo bili Nemačka.
[ Matroz @ 29.11.2019. 12:11 ] @
Citat:
djoka_l:
Mi između dva svetska rata nismo imali AVNOJ, pa opet nismo bili Nemačka.

Pa nismo mogli ni da budemo kad nas je ta ista Nemacka u prvom svetskom smlatila za jednu trecinu svega sto je bilo sposobno i imalo mooda i glavu da misli.

Dalje, zna se...