[ plava_motorola @ 11.12.2015. 19:03 ] @
Pozdrav,

Moze li mi neko reci kako najlakse i najjeftinije otici sa aerodroma Ciampino do aerodroma Flumincino? Od jednog do drugog leta imam 7 sati pauze, sta mi preporucujete da obidjem u Rimu, ako je tako nesta moguce u tom kratkom vremenskom periodu
[ noreniou @ 11.12.2015. 20:31 ] @
sa
Ciampino-a do velike zel stanice Termini odnosno centra Rima, najbolje je otici busom
pogledati npr www.romeairportbus.com

za 7 sati izmedju letova, odnosno nek bude 4 sata u centru, moze dosta toga da se prodje posto su od Terminija - Koloseum/Vatikan/Spanske stepenice... udaljene do 20ak min laganog hoda -dok je npr stadion Rome/Lacija malo dalje pa je do njega potrebno ici busom/metroom
Dobro bi bilo uzeti par besplatnih karti Rima (ima ih na pamfletima raznih firmi koje reklamiraju svoje usluge te su pojedine i dosta dobro uradjene -> po pitanju oznacavanja i snalazenja) ili kupiti za 3/5/7 neku kartu u kiosku, a u medjuvremenu preko google/bing mapa malo proci centrom te posetiti npr i par zadnjih stranica ovde
www.klubputnika.org/forum/topic/1051-rim/

za odlazak iz centra preporuka voz

Citat:
Aerodrom Rim Fiumicino – "Leonardo da Vinci" , udaljen od centra grada 35 km i sa centrom je odlično povezan železničkim linijama "The Leonardo Express" i "The FMI Metropolitan Train".

Linija "The Leonardo Express" povezuje aerodrom Rim Fiumicino sa železničkom stanicom „Termini“. Na „Termini“ železničkoj stanici se ukrštaju linije metroa i ujedno predstavlja glavni gradski autobuski terminal. Vožnja od Aerodroma do stanice Termini traje oko pola sata a cena karte iznosi 9,50 EUR (saobraća svakog dana na 30 min od 06:37 do 23:37)
Železnička linija "The FMI Metropolitan Train"spaja aerodrom Rim Fiumicino sa železničkom stanicom „fara Sabina“ i sa usputnim međustanicama „Trastevere“, „Ostiense“ i „Tuscolana“. Vozovi polaze na svakih 15 minuta do pola sata., a vožnja do centra traje 45 minuta. Cena karte iznosi 5,00 EUR.
[ plava_motorola @ 11.12.2015. 20:52 ] @
Hvala puno na brzom odgovoru...Da li mi mozete reci da li ima negde tu u centru da se ostavi kofer na cuvanje ili tako nesta?
[ noreniou @ 12.12.2015. 07:54 ] @
ima na Terminiju dosta ormana za ostavljanje - cena http://www.romatermini.com/en/service/detail/left-luggage

U svakom slucaju lep provod/lako snalazenje i dobro vreme da bude :)
[ madcama @ 12.12.2015. 08:25 ] @
Druže mislim da nemaš mnogo vremena za gubljenje. Realno ti nemaš sedam sati između letova nego 5 i manje. Avion ti recimo sleće u 10:00. Dok pokupiš torbe to je u najboljem slučaju 10:30. Dok se snađeš za autobus do Terminija eto već 11:05. Dok stigneš do Terminija i ostaviš torbe to je minimum 12:00. Pod uslovom da ne kasniš i da se odmah snađeš gde da ostaviš torbe.

Da bi na Flumićinu bio do 16h treba da kreneš sa Terminija najkasnije u 14:50.

Ako uzmemo da ti je let sa Flumićina u 17:00 to znači da na aerodromu treba da budeš najmanje sat vremena pre poletanja, a i to je knap znajući kako može da izgleda "šetnja" od check-ina do ulaska u avion na Flumićino. Ja sam u junu ove godine promenio 3 aerodromska autobusa. Sreća moja pa sam ispravno razmišljao i uzeo sam taxi od Ćampina do Flumićina koji me je izašao 55€. Pogrešio sam kompaniju inače je moglo da me izađe nešto ispod 50€ (ali kad je beg bio cicija).

Drugim rečima ti za obilazak nemaš nemaš ni 3 sata. Ali zavisi kakav si turista. Po meni je realno da za to vreme imaš dovoljno "lufta" da napraviš samo nekog svojka i da bežiš dalje.

Moj ti je savet u Rim nikako bez tri dana, a ako možeš sebi da priuštiš produži bar na 5.

Sva ova računica je da ne kasniš i da ideš iz prevoza u prevoz kad da poslednjih 100 godina živiš u Rimu i znaš tačno koji prevoz gde ide.
[ etjen @ 12.12.2015. 17:54 ] @
računaj da će ti na snalaženje oko prevoza i na gužve u saobraćaju otići bar jedno dva sata neplanirano.