[ hotchimney @ 17.12.2015. 16:09 ] @
Lako, treba se samo domoći državljanstva Finske.

Finska vlada pokreće pilot-projekat
Citat:
Finland is considering scrapping all welfare benefits and paying everyone $10,000 a year instead.

The Finnish government, elected earlier this year, is planning to introduce a tax-free monthly payment of 800 euros ($865) to all adult Finns, regardless of income, wealth or employment status. The payment would replace most other state benefits.

kojim će svi punoletni gradjani dobijati 800 evra mesečno.
Prelazni period predvidja start sa 550 evra mesečno.
Preliminarnim analizama je utvrdjeno da 69% gradjana Finske podržava taj plan.
Program će koštati oko 40-50 milijardi evra godišnje.

Procene su da će ovim Finska vlada u stvari uštedeti novac
i da će podstaći traženje posla
a trenutno je oko 9.5% nezaposlenih.
[ Otto23 @ 17.12.2015. 19:55 ] @
Finska radi ono o cemu sam ja razmisljao... tj. kako bi mogao da izgleda idealan sistem. Da svako ima krov nad glavom, i sta da jede, kao i vreme da odluci sta sa svojim zivotom. Da ne mora nista da radi ako nece... ali da ako zeli bilo sta vishe od minimuma, mora da pocne da radi. Ovaj buffer, mesecna lovica, mu daje mogucnost da se oseca sigurnim, da ne strahuje za sutra, kao i da ima od cega da prezivi dok se recimo usavrshava -> da moze da odvoji vreme, pronadje sebe i pocne da radi ono sto zeli.

Jedina mana je, to sto ostali sistemi ne funkcionishu tako... tj. zemlje koje svoje stanovistvo tretiraju kao robove, ce pojesti ekonomski pravedan sistem.
[ 2012 @ 17.12.2015. 20:16 ] @
Ovakvo nesto je postojalo u SFRJ, ali se sistem urusio jer dugorocno daje lose rezultate.

U SFRJ je bez problema moglo da se dobije drzavni stan, posao na koji se ne mora raditi, a dosta cesto i ne mora ni ici, onda lazna invalidska penzija, na osnovu invaliditeta (laznog) i jedan automobil iz inostranstva bez carine i akciza, a na kraju i desert u vidu poklonjenog stana da se ostavi naslednicima da se ne muce da kupuju.
[ Dexic @ 18.12.2015. 00:04 ] @
Poredis SFRJ, u kojoj se nista nije kontrolisalo i gde je "mito i korupcija" bila za uz jutarnju kaficu, sa Finskoj, jednoj od najrazvijenijih i uredjenijih zemalja sveta?:) Wow ;)

Otto, nece drugi sistemi urusiti takav sistem, jedino sto moze urusiti takav sistem je ako je previse cinilaca istog neradnik, koji ce radije da zivi na minimumu nego da radi, ili da gleda sto vise za minimalni trud, makar on bio lopovluk.
Mada ako je previse cinilaca takvo, oni ce u svakom sistemu da budu problem, ali ce biti jos veci problem u sistemu koji im omogucava da uz malo truda imaju dosta, dok drugi bez puno truda nece imati ni dovoljno (citaj: cist kapitalizam).

U Engleskoj ima maltene celi gradici gde ljudi samo zive od benefits, i retko ko nesto vise uradi (uglavnom lopovluk neki). Ali to nije zivot.... i onoliko njih ne moze biti namesteno za kamere. To nije bagra, bagra su iskonski losi ljudi, ovo su totalni neradnici... mi smo za njih i svima dobima "Srbije" (bila to Srbija, Jugoslavija, KSHS...) bilo bolji i jesmo bolji, npr.
Ali to opstaje u Engleskoj jer nije previse ljudi takvo.
[ Dexic @ 18.12.2015. 00:06 ] @
Ako se ne varam, u Nemackoj postoji vec slican sistem? Mesecno daje drzava do 600 ili 800e (mislim da bese 8000e trenutno, nisam siguran), ukoliko neko zaradjuje manje od toga?
S' tim da mora ici na obuke, mora prihvatiti jedan od tri ponudjena posla u njegovoj struci, ne moze bas da kaze "nece da radi".

Neka varijanta ovog sto Finska pokusava, sa malo kontrole, ali mozda u praksi uspesnije.
[ DaliborP @ 18.12.2015. 07:59 ] @
Ako se nekom da toliko para da moze sa prezivi mesec bez problema, usput sa smestajem - nema sanse da ce traziti posao. Zasto bi ako vec ima sve sto mu treba, dosta ljudi su zadovoljni minimumom.
Takav sistem je los za drustvo.
[ anon70939 @ 18.12.2015. 08:35 ] @
Što morate "preko grane" za socijalnu pomoć, kad je Jagodina tu blizu

http://www.kurir.rs/vesti/srbi...alne-kategorije-clanak-2062635

Možda vam se posreći, ukoliko ste samci, da vam Palma preko leta organizuje i letovanje sa nekom samicom... kao što je bilo pre neku godinu.
[ Miroslav Jeftić @ 18.12.2015. 12:13 ] @
Citat:
DaliborP: Ako se nekom da toliko para da moze sa prezivi mesec bez problema, usput sa smestajem - nema sanse da ce traziti posao. Zasto bi ako vec ima sve sto mu treba, dosta ljudi su zadovoljni minimumom.

Ne mora obavezno biti loš, nisu svi ljudi stvoreni da budu preduzetnici ili sposobni, ako se zadovoljavaju minimumom i to je ok, neka im taj minimum. S druge strane, možda će neko od tih konačno raditi nešto je oduvek želeo (i u čemu će možda biti i jako uspešan), umesto da se boji da zbog toga neće imati 'leba da jede.
[ DaliborP @ 18.12.2015. 12:23 ] @
Slazem se, nekom ko izgubi posao moze dosta da pomogne, problem je ako je socijalna pomoc previse dobra da bi neko uopste hteo da trazi posao.
Ako imas 800 evra mesecno, smestaj obezbedjen, plus gomilu drugih beneficija kao nezaposlen, a kvalifikovan si za minimalac, pitanje je da li se uopste isplati raditi.
Cilj drzave je da ljudi rade, ne da zive na racun iste.
[ Miroslav Jeftić @ 18.12.2015. 12:29 ] @
Citat:
DaliborP: Slazem se, nekom ko izgubi posao moze dosta da pomogne, problem je ako je socijalna pomoc previse dobra da bi neko uopste hteo da trazi posao.
Ako imas 800 evra mesecno, smestaj obezbedjen, plus gomilu drugih beneficija kao nezaposlen, a kvalifikovan si za minimalac, pitanje je da li se uopste isplati raditi.
Cilj drzave je da ljudi rade, ne da zive na racun iste.

Ja čisto sumnjam da je 800 evra u Finskoj neka lova da bi mislio da si obezbeđen do kraja života, jedva i da je ovde, a ne tamo.
Možda će jedan broj i biti zadovoljan tim minimalcem, ali ne verujem da će to biti neka značajnija cifra.
[ DaliborP @ 18.12.2015. 12:36 ] @
800 evra je verovatno medju vecim, vise od UK, Nemacke, Austrije, Belgije, Holandije....mozda Luxemburg, Danska i jace ekonomije daju vise.

Problem je sto je to samo jedna stavka, ako si nezaposlen mozes da dobijes smestaj od drzave, itd. Najbolje uporediti sa minimalcem. Ako neko zaradi sa minimalcem 1200-1300, i mora da plati stan, zasto bi uopste radio?
[ Dexic @ 18.12.2015. 13:00 ] @
Citat:
DaliborP: 800 evra je verovatno medju vecim, vise od UK, Nemacke, Austrije, Belgije, Holandije....mozda Luxemburg, Danska i jace ekonomije daju vise.

Problem je sto je to samo jedna stavka, ako si nezaposlen mozes da dobijes smestaj od drzave, itd. Najbolje uporediti sa minimalcem. Ako neko zaradi sa minimalcem 1200-1300, i mora da plati stan, zasto bi uopste radio?

Citat:
DaliborP:
Ako se nekom da toliko para da moze sa prezivi mesec bez problema, usput sa smestajem - nema sanse da ce traziti posao. Zasto bi ako vec ima sve sto mu treba, dosta ljudi su zadovoljni minimumom.

Poenta je da se ceo socijalni sistem menja kod njih u ovo. Znaci, nema 800EUR za trosak, plus smestaj - vec 800EUR i za smestaj, i za sve ostalo, a ti sam odredi kako ces trositi. A to znaci da imas taman da platis osnovne troskove (kiriju, komunalije, hranu). Tako sam ja razumeo, da ce i subvencija komunalija i ostalog biti ukinuta ovim. Stanovi nece biti vise besplatni, jedino mozda subvencionisani.
Takav sistem otprilike ima Nemacka, koliko razumem Nemce (ne nase pricalice koje zive tamo, vec prave Nemce), dakle dobijas neku sumu, mozes dobiti jeftiniji stan ako zelis, ali imas i pravo da odes u skuplji ako tako zelis da trosis taj novac.

Znaci po tome, neces ti imati stan + 800EUR za trosak. To ne bi bio neki minimum, to bio komforan zivot u FInskoj vec po osobi :) Barem sam ja tako razumeo.
Medjutim ovo sto ti kazes ne bi toliko demotivisalo ljude da traze posao, jer oni ako mogu minimalac samo dobiti, to je velika suma PREKO ovih 800EUR. A tih 800 EUR ne gube ako nadju posao, po ovome sto se planira u Finskoj.
U Nemackoj je taj deo recimo lose - nisi motivisan da nadjes i radis posao od 1000EUR, jer ti gubis onaj deo koji ti drzava daje, medjutim, u Nemackoj neces bas lagodno ziveti sa toliko. To ce nasi "kumovi" i slicni iskoristiti, jer njima to ne smeta. Ali normalnoj osobi, bila ona visoko ili cak nisko edukovana, nece biti zadovoljavajuce.

Sa druge strane, u Nemackoj ne postoji minimalac - pa je ovime prakticno drzava omogucila da niko nece raditi za bezorazno niske plate, i time podstice ekonomiju.
[ Miroslav Jeftić @ 18.12.2015. 13:01 ] @
Citat:
DaliborP: 800 evra je verovatno medju vecim, vise od UK, Nemacke, Austrije, Belgije, Holandije....mozda Luxemburg, Danska i jace ekonomije daju vise.

Zašto ne bi? Ekvivalent tih finskih 800 bi bilo možda nekih 200-250 evra u Srbiji... mislim da bih svakako radio i da imam odnekud obezbeđen smeštaj i taj minimalac.
[ dejanet @ 18.12.2015. 13:06 ] @
Mislim da ce im mesecni troskovi porasti za tacno tih 800 EUR.
[ pajapop @ 18.12.2015. 13:31 ] @
http://www.jutarnji.hr/jedini-...-se-da-nemaju---srece/1112778/
[ superbaka @ 18.12.2015. 14:03 ] @
ova ekonomska racunica je odavno poznata u ekonomiji, i ovde niko ne izmislja toplu vodu... po ekonomistima, vise od 80% ovih davanja ostaje u zemlji, sto bi teoretski trebalo da podstakne ekonomiju te zemlje, i zato se sprovode... vecina ekonomista smatra da ovaj sistem davanja u cilju povecanja javne potrosnje i podizanja ekonomije ne daje dugorocne efekte, a mi smo imali Mladjana Dinkica kao pristalicu tog sistema... ne kazem da je on pogresio na nasem primeru, niti da ce Finska da pogresi na sopstvenom primeru, ali ako im uleti emigrantska socijala, onda su pukli 100%! poznajuci Fince (boravio tamo neko vreme), to im ne gine... glupi nisu nimalo, ali su naivni za medalju...
[ DaliborP @ 18.12.2015. 14:31 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:Zašto ne bi? Ekvivalent tih finskih 800 bi bilo možda nekih 200-250 evra u Srbiji... mislim da bih svakako radio i da imam odnekud obezbeđen smeštaj i taj minimalac.

Zato sto vec postoji gomila primera gde odredjeni deo populacije zivi na socijalnoj pomoci i ne planira da bilo sta promeni u zivotu.

800 eura nije malo, to je 200 evra nedeljno. Naravno tu ima dosta dodatnih stvari, ako se radi o paru, pa sa decom, po pravilu majka registrovana kao samohrana...nema tog posla koji ce njih nagovoriti da ostave lagodnost i sigurnost koju imaju.

Naravno ne pricamo o normalnoj osobi sa nekim kvalifikacijama i zeljom za karijerom, vec o nekom ko nema niti radno iskustvo niti znanje, ko moze da radi u Meku ili da cisti negde.

Socijalna pomoc treba da bude namenjena ugrozenima, a u stvarnosti se maksimalno iskoristava od strane ostalih.

[ dejanet @ 18.12.2015. 16:21 ] @
Ako Finska drzava ima 50 milijardi evra viska, najbolje sto mogu da urade, jeste da smanje poreze.
Cak je bolje da ovaj visak spale u toplani, nego da podele svima.
[ Dexic @ 18.12.2015. 16:57 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
Miroslav Jeftić:Zašto ne bi? Ekvivalent tih finskih 800 bi bilo možda nekih 200-250 evra u Srbiji... mislim da bih svakako radio i da imam odnekud obezbeđen smeštaj i taj minimalac.

Zato sto vec postoji gomila primera gde odredjeni deo populacije zivi na socijalnoj pomoci i ne planira da bilo sta promeni u zivotu.

800 eura nije malo, to je 200 evra nedeljno. Naravno tu ima dosta dodatnih stvari, ako se radi o paru, pa sa decom, po pravilu majka registrovana kao samohrana...nema tog posla koji ce njih nagovoriti da ostave lagodnost i sigurnost koju imaju.

Naravno ne pricamo o normalnoj osobi sa nekim kvalifikacijama i zeljom za karijerom, vec o nekom ko nema niti radno iskustvo niti znanje, ko moze da radi u Meku ili da cisti negde.

Socijalna pomoc treba da bude namenjena ugrozenima, a u stvarnosti se maksimalno iskoristava od strane ostalih.

Ali oni mogu da rade 4h dnevno, ili nesto samo ponekad da zrade 500e dodatno. Sa vrlo malo rada za tu sumu u Finskoj. A to nece biti UMESTO 500e od 800e koji im daje drzava, vec PREKO tih 800e.
[ Dexic @ 18.12.2015. 16:58 ] @
Citat:
superbaka:
ova ekonomska racunica je odavno poznata u ekonomiji, i ovde niko ne izmislja toplu vodu... po ekonomistima, vise od 80% ovih davanja ostaje u zemlji, sto bi teoretski trebalo da podstakne ekonomiju te zemlje, i zato se sprovode... vecina ekonomista smatra da ovaj sistem davanja u cilju povecanja javne potrosnje i podizanja ekonomije ne daje dugorocne efekte, a mi smo imali Mladjana Dinkica kao pristalicu tog sistema... ne kazem da je on pogresio na nasem primeru, niti da ce Finska da pogresi na sopstvenom primeru, ali ako im uleti emigrantska socijala, onda su pukli 100%! poznajuci Fince (boravio tamo neko vreme), to im ne gine... glupi nisu nimalo, ali su naivni za medalju...

Za Fince sto si rekao se slazem, ali sta je Mladja kod nas tako uradio? :D Jedino ako ne mislis sto je FIATu dao vise nego svim domacim firmama zajedno, pa to racunas u neku socijalu :)
[ DaliborP @ 18.12.2015. 17:24 ] @
Citat:
Dexic:
Ali oni mogu da rade 4h dnevno, ili nesto samo ponekad da zrade 500e dodatno. Sa vrlo malo rada za tu sumu u Finskoj. A to nece biti UMESTO 500e od 800e koji im daje drzava, vec PREKO tih 800e.

Mogu, ali nece. Pa i da rade jos koji sat, cemu takav sistem? Zar nije bolje uposliti populaciju?
[ superbaka @ 18.12.2015. 17:25 ] @
nije on uradio nista slicno kao Finci, vec rekoh da je pristalica vece javne potrosnje... sada u zemlji imamo potpuno drugaciju politiku - kresanje budzetskih davanja, smanjenje plata i penzija itd, sto smanjuje javnu potrosnju...
[ Darko Nedeljković @ 18.12.2015. 20:28 ] @
Pre nego sto se iscudjavamo Fincima, mogli bismo malo da zavirimo u sopstveno dvoriste. Ja sam proslog meseca ovde kod nas bio svedok situacije gde jedan bravar daje otkaz u firmi jer mu se vise isplati socijalna pomoc nego plata od 53.000 dinara plus doprinosi. Evo kako se dolazi do te racunice:
25.000 socijalna pomoc za njega, zenu i dete, deciji i slicni dodaci
10.000 usteda za vrtic ako su oba roditelja nezaposlena
5.000 usteda za socijalnu struju, grejanje i ostale komunalije
----------------------------------------------------------------------------------------------
40.000 dinara za sedenje u kuci po ceo dan, u odnosu na 53.000 dinara za naporan rad na terenu uz cesto ostajanje prekovremeno zaista je vise nego razumna opcija. Narocito sto je on nasao isti takav posao nedaleko od kuce na crno za 25.000 dinara. E, sad, sto nece jednog dana imati penziju, o tome niko ne razmislja, vec ocekuje da ce drzava svakako dozivotno da ga socijalno zbrine. -

Sta je resenje za taj problem? Jedino sto meni u ovom trenutku pada na pamet je vezivanje prava na socijalnu pomoc za radnu obavezu, o cemu je vec govoreno, ali ja nisam primetio da se odmaklo dalje od govorancije. Moye socijalna pomoc kome god je potrebna, ali pod uslovima da niti lencari niti radi na crno, vec da u zamenu za socijalnu pomoc obavlja javne radove - uredjivanje zelenih povrsina, posumljavanje goleti, izgradnju nasipa za preventivnu zastitu od poplava, sakuplanje i selekcionisanje smeca, prikupljanje sekundarnih sirovina i slicno. Nadam se da Finska ima to u vidu kad kaze - plata svakom. Takvo nesto bi po mom misljenju bilo odrzivo i uticalo bi da ljudi ne zloupotrebljavaju ovo pravo, vec da upravo izbegavaju da ga koriste ako imaju ikakve alternativne mogucnosti.

[ pajapop @ 18.12.2015. 21:06 ] @
Citat:
Darko Nedeljković

Sta je resenje za taj problem? Jedino sto meni u ovom trenutku pada na pamet je vezivanje prava na socijalnu pomoc za radnu obavezu, o cemu je vec govoreno, ali ja nisam primetio da se odmaklo dalje od govorancije. Moye socijalna pomoc kome god je potrebna, ali pod uslovima da niti lencari niti radi na crno, vec da u zamenu za socijalnu pomoc obavlja javne radove - uredjivanje zelenih povrsina, posumljavanje goleti, izgradnju nasipa za preventivnu zastitu od poplava, sakuplanje i selekcionisanje smeca, prikupljanje sekundarnih sirovina i slicno.

Tu si u pravu...Evo, jedan moj "rodjak sa sela" je primao jedno vreme socijalnu pomoc...nema zemlju, a posto zivi na selu, nema ni neke siroke mogucnosti za zaposlenje...Pa je primao neku bedu od pomoci, tek toliko da moze da plati neke racune...Al` bio je u obavezi da se odazove na poziv za rad na komunalnim poslovima, ciscenje snega i slicno po potrebi...ali, mislim da ga nisu nikad za nista zvali...U svakom slucaju, nasao je posao i sa svim troskovima prevoza do posla, ipak mu ostane nesto vise nego od socijalne pomoci...
[ jovajovic100 @ 18.12.2015. 22:16 ] @
Pređite u Rome ako hoćete socijalnu pomoć.

Romske beneficije:
- Romski đaci koji polažu prijemni ispit dobijaju 30 bodova pri upisu, imaju mogućnost upisa željene škole, dobijanja stipendije i smeštaja u studentskom i đačkom domu
- Pripadnici romske nacionalne manjine imaju besplatnu kompletnu zdravstvenu zaštitu
- Imaju pravo na subvencije za zapošljavanje (od 100.000 do 400.000 dinara po zaposlenom Romu) i samozapošljavanje (160.000 dinara)
- Najbrojniji su korisnici socijalne zaštite, koja podrazumeva: jednokratnu novčanu pomoć od 5.000 dinara, uvećanu jednokratnu pomoć u iznosu od jedne do četiri prosečne opštinske plate, pravo na besplatan obrok u narodnim kuhinjama, besplatne udžbenike za školovanje dece, roditeljski dodatak, popust za plaćanje struje, komunalnih računa i javnog gradskog prevoza

http://arhiva.alo.rs/vesti/akt...i-masovno-prelaze-u-rome/20592
[ pajapop @ 18.12.2015. 22:40 ] @

Heee, Jajovic, tek si ti u pravu...U stvari, taj moj rodja je primao oko 5000din mesecno (sramotno)...A vise puta sam se zadesio u posti da nesto platim, kad tamo gomila Roma ( i sitne decice) primaju socijalnu pomoc...A svi dosli sa nekim kombijima, kolima, jedan cak i sa dzipom, ma nema gde da se parkiram...isplata...i brate, broje im, nikad dosta...Ja rodji kazem, na sledecem popisu da se izjasni kao Rom...
[ jovajovic100 @ 18.12.2015. 22:51 ] @
Citat:
jajojop: Heee, Jajovic, tek si ti u pravu......:)

Jesam
[ hotchimney @ 18.12.2015. 23:10 ] @
Ne razumem se mnogu u tu problematiku
ali čini mi se da bi u Srbiji socijalna pomoć za sve punoletne gradjane bila dobra opcija.

Zašto?

Zato što je sadašnji "socijalni sistem" Srbije
zatrovan teškom korupcijom
kako pri dodeli prava na socijalnu pomoć
tako i pri realizaciji tih prava.

Ukoliko bi se socijalna pomoć delila svima
onda bi se partijskoj stoci izbila jedna poluga korupcije.
Takodje bi se smanjio broj zaposlenih na "istraživanju i raspodeli socijale"
jer ne bi bilo refernata i referenata referenata koji bi utvrdjivali osnovanost za dobijanje socijalne pomoći.
Na taj način bi se u stvari uštedelo jer je takvih beskorisnih referenata po Srbiji na stotine hiljada.
[ Darko Nedeljković @ 18.12.2015. 23:25 ] @
Citat:
pajapop:
Ja rodji kazem, na sledecem popisu da se izjasni kao Rom...:)

Ne moze to da se resi putem popisa, potrebno je da ode u opstinu, da izjavu da od danas zeli da se izjasnjava kao rom i to je to. Nije potrebno romsko poreklo, tamna koza ili kosa niti poznavanje jezika - pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti je garantovano ustavom. Jednostavno kazes od ovog trenutka hocu da budem rom/kinez/eskim/indijanac/zulu i niko to ne moze da ti zabrani. Ipak, vezano za temu, nisam siguran da li romi zaista imaju povlastice pri odobravanju socijalne pomoci, gde to pise?
[ Dexic @ 19.12.2015. 01:29 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
Dexic:

Mogu, ali nece. Pa i da rade jos koji sat, cemu takav sistem? Zar nije bolje uposliti populaciju?

Nece? Ti si video na delu ovo sto jos uvek ne postoji i znas da se desilo u buducnosti?:)
Ti izgleda i dalje mesas i ne shvatas ovaj novi sistem...

I kao da bolje znas od ozbiljnih psihologa i drugih koji su radili na ovome kako ce to u Finskoj raditi?
Takvim stavom bi ti i rekao da legalizacija droga u Holandiji nece uroditi plodom, vec ce napraviti mnogo veci problem.
[ 2012 @ 19.12.2015. 03:57 ] @
Ja bih ukinuo socijalnu pomoc svakome ko je radno sposoban. Socijalnu pomoc bi ostavio samo osobama koji su zbog bolesti spreceni da rade. Ostavio bi pomoc koja se dobija pri gubitku posla, ali bi osoba morala da pokazuje namreu da dodje do novog posla tako sto ce pokazati da je aktivan trazilac posla.
Takodje bi ukinuo i besplatnu zdravstvenu zastitu osobama koje ispunjavaju uslove za ukidanje socijalne pomoci.

Iako sam i ja stranac u zemlji u kojoj zivim, ja bih ukinuo socijalnu pomoc svim strancima koji nemaju barem tri godine radnog staza, a strancima koji duze od godinu dana ne mogu pronaci posao otkazivao bi im dozvolu boravka.
Kod dobijanja drzavljanstva promenio bih malo zakon tako da pored provedenog perioda u datoj zemlji uveo bi i odredbu godine radnog ztaza, tako da ako meni za Englesko drzavljanstvo treba 5 godina boravka, ja bih dodao i min toliko radnog staza, svaki dan na socijalnoj pomoci minusirao bi dan radnog staza.

Za ove novodosle izbglice ne bih da se javno izjasnjavam da me ne optuze za izazivanje mrznje, ali bi bio veoma restriktivan.
[ pajapop @ 19.12.2015. 07:37 ] @
Citat:
2012

Za ove novodosle izbglice ne bih da se javno izjasnjavam da me ne optuze za izazivanje mrznje, ali bi bio veoma restriktivan.

I ova recenica je dovoljna da te neko "nagazi"...
[ 2012 @ 19.12.2015. 10:22 ] @
Citat:
pajapop: I ova recenica je dovoljna da te neko "nagazi"...

Slobodno, meni je poznat opis krivicnog dela izazivanja mrzne, tako da sam se ja ogradio. Restriktivan moze znaciti svasta, tako da nema elemenata krivicnog dela, mada moram da priznam da bih voleo da me neko tuzi, pa da imam priliku da javno iznesem svoje stavove.
[ pajapop @ 19.12.2015. 10:52 ] @
Ma neee...ja se malo salim, mislio sam na ove tvoje pajtose, s kojima volis da se "prepucavas"...
[ 2012 @ 19.12.2015. 11:28 ] @
Citat:
pajapop: Ma neee...ja se malo salim, mislio sam na ove tvoje pajtose, s kojima volis da se "prepucavas"...:)

Ne radi se o prepucavanju, to samo tako izgleda.

Ja se trudim da ih edukujem, a oni se koprcaju. Nemaju zelju da nesto (za svoje dobro) nauce, pa to ti je.
[ DaliborP @ 19.12.2015. 11:31 ] @
Citat:
Dexic:
Nece? Ti si video na delu ovo sto jos uvek ne postoji i znas da se desilo u buducnosti?:)
Ti izgleda i dalje mesas i ne shvatas ovaj novi sistem...

A jesi li ti video na delu novi sistem?
Ne mesam ja uopste nista, sistem mi je potpuno jasan i nije tesko predvideti sta ce se dogoditi, ljudi ce potrositi te pare i traziti jos od drzave.
Citat:

I kao da bolje znas od ozbiljnih psihologa i drugih koji su radili na ovome kako ce to u Finskoj raditi?

Kojih psihologa?? Ne treba biti psiholog vec statisticar, i vrlo lako utvrditi sta se desava trenutno na zivom primeru sa ljudima koji uzurpiraju socijalnu pomoc. Ili sa drzavama gde je socijalna pomoc visoka.
Citat:
Takvim stavom bi ti i rekao da legalizacija droga u Holandiji nece uroditi plodom, vec ce napraviti mnogo veci problem.

babe i zabe....
[ hotchimney @ 19.12.2015. 14:59 ] @
Mnoge osobe koje su socijalni slučajevi partijski sistem Srbije ne prepoznaje ili odbija da ih prepozna jer nisu "deo sistema".
Na primer, kažu da je u Srbiji oko 800000 nezaposlenih.
Medjutim to je "statistički podatak" koji se odnosi samo na one koji su prjavljeni na biro NSZ.
A realno je broj nezaposlenih veći i za 3 puta.
Na Novo-Beogradskom buvljaku je svakodnevno angažovano na stotine i hiljade "prodavaca" "polovne" robe. A ta "polovna" roba se u poslednje vreme svela na preturanje po kontejnerima.
Da li su ti ljudi u sistemu "socijalne pomoći" Srbije?
Sumnjam.
Da li hoće da rade? Očigledno da hoće jer rade, drugo je pitanje da li je to isplativ posao. Ali svakako rade, ako ništa drugo ono bar prikupljaju "sekundarne sirovine".
Dakle, ljudi su socijalni slučajevi ali im korumpirani sistem ne omogućava korišćenje bilo kakvih prava.

Postoji dobra osnova da se kategorija "socijalni slučaj" ukine i predje na sistem isplate minimalne socijalne pomoći svim punoletnim gradjanima.

Ono, jasno je da je masa novca koja se može odvojiti za socijalnu pomoć ograničena.
Ali ukidanjem radnim mesta već pomenutih "referenata za socijalnu pomoć" i čitavog niza pomoćnog i nadredjenog osoblja
novčana masa za isplatu socijalne pomoći bi se povećala
za iznos mase novca namenjen za plate i beneficije tih referenata i pratećeg osoblja (što je bar 50% od onoga što se odvaja za socijalnu pomoć)
a kao "kolateralna korist" suzbila bi se koprupcija u toj oblasti.
[ Dexic @ 19.12.2015. 16:08 ] @
Citat:
DaliborP:
A jesi li ti video na delu novi sistem?

Naravno da nisam, jer ne postoji jos uvek nigde takav sistem.

Citat:
Ne mesam ja uopste nista, sistem mi je potpuno jasan i nije tesko predvideti sta ce se dogoditi, ljudi ce potrositi te pare i traziti jos od drzave.

Zasto? Nema "potpuno jasno" kada se o ovakvim stvarima radi, daj konkretno objasni zasto smatras da ce tako biti?
I ubedjeno tvrdis da nece raditi dodatno, jer "ne rade sada", a sistem nigde jos uvek ne postoji, da mozes reci da ne rade sada :D (mislim na tvoj stav da se nece truditi da zarade 500e za 4h rada dnevno, koji im je potpuno PREKO 800e)

Citat:

Kojih psihologa?? Ne treba biti psiholog vec statisticar, i vrlo lako utvrditi sta se desava trenutno na zivom primeru sa ljudima koji uzurpiraju socijalnu pomoc. Ili sa drzavama gde je socijalna pomoc visoka.

Treba biti psiholog i shvatiti zasto poredis stalno nesto sto jos uvek ne postoiji, kao da postoji.

Citat:
Citat:

babe i zabe....

su tvoja poredjenja ovog moguceg sistema i postojecih sistema socijalne pomoci.
[ Miroslav Jeftić @ 19.12.2015. 17:26 ] @
Pretpostavljam da je sledeće predlog za ukidanje i to malo socijalne pomoći, jer ko ne može da dovoljno "doprinese" neka crkne, da slučajno ne bi opterećivao državu. Zavideti onima koji je primaju je stvarno da se čovek zapita šta sve ovde neće pročitati.
[ hotchimney @ 19.12.2015. 18:06 ] @
Da se razumemo
"zarobljen novac" je beskoristan novac.
Ko ima najviše "zarobljenog novca"? Pa država.
Ako ne koristiš novac kojim raspolažeš tada gubiš jer novac vremenom gubi na vrednosti.
Ali ako nekako iskoristiš "zarobljen novac" onda možda budeš na dobitku.
Svako ko dobije taj "socijalni novac" će moći nešto da uradi.
Šta će da radi nije baš previše bitno.
Ako ga samo troši deo tog novca se kroz porez opet vraća državi a proizvodjač robe je takodje na dobitku, dakle tri zadovoljne strane.
Ako se taj novac investira u uspešan biznis, makar i prikupljanje sekundarnih sirovina
onda je celo društvo na dobitku.

Kratko rečeno, novac u opticaju je uvek, na ovaj ili onaj način, dobitak za državu.
Povećana potrošnja po pravilu vuče povećanu proizvodnju a to je uvek pozitivno za državu u celini.
[ Dexic @ 19.12.2015. 18:25 ] @
Postoje dve-tri ozbiljne (vece, ne city-state) drzave koje imaju visak novca.
Finska nije medju njima.
[ pajapop @ 19.12.2015. 21:25 ] @
Citat:
hotchimney
"zarobljen novac" je beskoristan novac.
Ko ima najviše "zarobljenog novca"? Pa država.

Tacno...Socijalna davanja zavise od ekonomske snage drzave i njenog socijalnog programa...Nego,...sad ce da vidimo kakva je ova nasa drzava...Ja sam na bolovanju od 27. 10. (operisao sam kuk)...od 1.12. ne primam bolovanje vac to sad pada na teret socijalnog...izgleda da cu pre zakljuciti bolovanje i poceti da radim nego sto cu primiti ovaj zaostatak...El` ima neko saznanja kako je sa tim isplacivanjima, kada mogu da ocekujem neku "crkavicu"...???
[ 2012 @ 20.12.2015. 01:51 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Pretpostavljam da je sledeće predlog za ukidanje i to malo socijalne pomoći, jer ko ne može da dovoljno "doprinese" neka crkne, da slučajno ne bi opterećivao državu. Zavideti onima koji je primaju je stvarno da se čovek zapita šta sve ovde neće pročitati. :)

Loso si razumeo zasto je dobro uskracivanje ili redukovanje socijalne pomoci, nije to zbog toga sto neko nekome zavidi.
Ima milion idiotskih poslova koje neko mora da radi, neophodno su potrebni da bi zajednica egzistirala i opstala, davajuci socijalnu pomoc u nekom pristojnom iznosu za zivot stvaras dva problema, prvi moras potrositi novac, to je manji problem. Drugi problem je sto i dalje imas problem da se resi obavljanje nekih losih poslova, ali si izgubio grupu iz koje bi mogao da regrutujes zainteresovane i sad imas jos veci problem gde ces naci radnike za tu vrstu poslova.
[ hotchimney @ 20.12.2015. 08:49 ] @
Citat:
pajapop:

od 1.12. ne primam bolovanje vac to sad pada na teret socijalnog...izgleda da cu pre zakljuciti bolovanje i poceti da radim nego sto cu primiti ovaj zaostatak...El` ima neko saznanja kako je sa tim isplacivanjima, kada mogu da ocekujem neku "crkavicu"...???

Ti si upravo primer kategorije stanovništva koju sam opisao sa
"ostvaruje pravo na socijalnu pomoć ali ne može da realizuje to pravo".

Zašto?

Zato što armija referenata i referenata referenata
zapošljena na partijskom zadatku
mora da prima podebele plate 10, 20 ili 50+ puta veće od tvoje "crkavice".
Svi oni primaju redovne plate i zato ti moraš da čekaš na red.

Da li ima novaca?

Ako se pogleda BDP
vidi se da je 2000 god. BDP iznosio 8.7 milijardi dolara
a da je 2014 god. BDP iznosio 58.1 milijardi dolara, odnosno 6.68 puta više.
Budžet 2005 god. je iznosio 416.6 milijardi dinara odnosno 5 milijardi evra (po kursu od 2005.),
a 2015 god. budžet Srbije je 1083 milijardi dinara više od 9 milijardi evra (današnji kurs).

Kud ode sav taj novac
kad su plate i penzije "oladjene"?
Pa ode na plate "referenata i referenata referanata"
kojih je višestruko više 2015 nego 2005 god. (svaka vlada je zapošljavala svoje da obezbedi glasačku mašinu).
[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 11:41 ] @
Citat:
2012:
Ja bih ukinuo socijalnu pomoc svakome ko je radno sposoban.

Pa i radno sposobni imaju potrebu da jedu, terba im ostaviti makar pristup hrani. Naprimer, u Srbiji zivi oko 3.4 miliona radno sposobnih ljudi, od cega 1,7 miliona moze biti zaposleno, nije li humanije da streljamo suvisne, nego da ih ostavimo bez hrane?

Citat:
Iako sam i ja stranac u zemlji u kojoj zivim, ja bih ukinuo socijalnu pomoc svim strancima koji nemaju barem tri godine radnog staza, a strancima koji duze od godinu dana ne mogu pronaci posao otkazivao bi im dozvolu boravka.

Ja sam verovao da je to vec tako. Da li ja kao stranac, koji bih u tvoju zemlju usao naprimer po osnovu braka sa drzavljankom EU, mogu da racunam na socijalnu pomoc i na dozivotnu dozvolu boravka bez obzira sto ne nalazim posao?

[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 11:52 ] @
Citat:
pajapop:
I ova recenica je dovoljna da te neko "nagazi"...

Koliko se ja razumem u ustav i prava gradjana, javno izrazavanje inicijativa za zakonske promene je dozvoljeno, pa tako neko moze da se zalaze ya izglasavanje bilo kakvog zakona. Tako i on moze da se zalaze za to da se izglasa takav zakon gde bi se svi ljudi odredjene boje koze/porekla proterali i niko mu nista ne moze sve dok u medjuvremenu postuje trenutni zakon koji je na snazi. Tako i ja sad mogu da kazem "da se ja pitam ja bih te i te ljude streljao, ali ne pitam se pa se prema tim istim ljudima ponasam pristojno i u skladu sa zakonom". Isto tako ja se ne slazem sa trenutnim ustavom srbije i zalazem se da se stosta promeni, ali dok se to ne uradi postujem trenutno vazecu verziju.
[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 12:06 ] @
Citat:
pajapop:
Ja sam na bolovanju od 27. 10. (operisao sam kuk)...od 1.12. ne primam bolovanje vac to sad pada na teret socijalnog...izgleda da cu pre zakljuciti bolovanje i poceti da radim nego sto cu primiti ovaj zaostatak...El` ima neko saznanja kako je sa tim isplacivanjima, kada mogu da ocekujem neku "crkavicu"...???

Ja nemam iskustava sa bolovanjima preko 30 dana, ali imam sa porodiljskim bolovanjima, sto bi trebalo da se svodi na isto. Po isteku meseca koriscenja prava, potrebno je da se do petog dana narednog meseca da preda dokumentacija, kako bi isplata bila oko 20-og. Ako se zakasni, onda sledeci 20-i. Konkretno, naknada za porodilje za decembar ce biti isplacena oko 20. januara ako se dokumentacija preda do 5. januara, a ako se preda kasnije, onda oko 20. februara. Ne znam da li sam ti ovim pomogao, ne zameri ako su "babe i zabe".
[ 2012 @ 20.12.2015. 12:10 ] @
@Darko

I radno sposobni imaju potrebu da jedu, ali su oni radno sposobni ili sposoni da rade i onda svojim radom moraju naci nacina da obezbede sebi hranu ili nekoga ko ce da ih izdrzava, a da to nije drzava.
Tako racimo mogu da se vrate na selo i proizvode sebi hranu, ima slobodnog drzavnog zemljista i mogu sebi da obezbedjuju hranu. Mogu da se prekvalifikuju za druge poslove i tako dalje.

Citat:
Darko Nedeljković: Ja sam verovao da je to vec tako. Da li ja kao stranac, koji bih u tvoju zemlju usao naprimer po osnovu braka sa drzavljankom EU, mogu da racunam na socijalnu pomoc i na dozivotnu dozvolu boravka bez obzira sto ne nalazim posao?

Zavisi od drzave do drzave, svaka ima neku svoju internu politiku. Ako se pitanje odnosi na UK onda je drzava veoma restriktivna po tom pitanju i koliko sam procitao socijalna pomoc je veoma niska i mislim da iznosi 75 funti/ nedeljno, ne znam tacno jer nisam korisnik socijalne pomoci, na pitanje vezano za brak i boravak nisam razumeo da li se odnosi da ti je supruga EU drzavljanka ili UK drzavljanka.
Koliko sam citao ukinuta su prava na socijalnu pomoc EU drzavljanima koji borave u UK u prvih nekoliko godina, dalje namas pravo boravka ako ne radis taman i da si EU drzavljanin mozes ostati do 90 dana i posle ili nalazis posao ili odlazis.
Ako se ozenis UK drzavljankom, morate dokazati da imate dovoljno prihoda za izdrzavanje inace moze da se dogodi da ti ne dozvole boravak u UK iako si u braku.
Dalje, ako ti supruga radi i ima nekakv prihod iznad minimuma neces dobiti socijalnu pomoc.

Ogradujem se ako u praksi ima drugacijih primera, moguce je da ljudi pronalaze rupe u zakonu i da ostvaruju nekakva prava koja im inace ne pripadaju.
[ hotchimney @ 20.12.2015. 13:48 ] @
Citat:
Ako se pitanje odnosi na UK onda je drzava veoma restriktivna po tom pitanju i koliko sam procitao socijalna pomoc je veoma niska i mislim da iznosi 75 funti/ nedeljno

To je oko 420 evra mesečno. I ne zaostaje baš za predloženih Finskih 500 evra.
Ono, jeste da nastavnik matematike u školi može da dobije 150 funti dnevno
ali ni 420 evra nije za bacanje nekom ko nema posla.
[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 14:21 ] @
@2012
pa eto, to upravo htedoh da kazem, da izmedju onog sto vazi u UK i onog za sta se ti zalazes i nema neke bitne razlike
[ pajapop @ 20.12.2015. 14:57 ] @

Darko, hvala na informaciji...Znaci, da se nadam da ce kolko sutra biti necega....Sad je i ta "crkavica" ko kuca...
[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 15:28 ] @
@pajapop
Ja ako sam dobro razumeo, rec je o nadoknadi za ovaj mesec, a ne za novembar, pa za to treba sacekati da mesec prodje (kako bi inace znali da ces ceo mesec biti na bolovanju)?
Nakon toga do 5. januara predati dokumentaciju pa 20-og januara dobiti novac. Nije mi bas najjasnije kako to da si nestrpljiv, a mesecu se jos ne nadzire kraj... ti kao da bi hteo da ti nadoknadu isplacuju unapred? Je li ti poslodavac isplatio novembarsku platu? Jedino ako si navikao da platu primas iz 2 dela? Ja nikada to nisam hteo da razdvajam na 2 dela, vec sve odjednom i cao.
Ako je to isto kao kod poreodiljskog bolovanja, poslodavac ce ti decembarsku platu isplatiti istog dana kada je bude isplatio i ostalim zaposlenima, pa ce on cekati refundaciju.
[ Dexic @ 20.12.2015. 17:54 ] @
Citat:
2012:
Zavisi od drzave do drzave, svaka ima neku svoju internu politiku. Ako se pitanje odnosi na UK onda je drzava veoma restriktivna po tom pitanju i koliko sam procitao socijalna pomoc je veoma niska i mislim da iznosi 75 funti/ nedeljno, ne znam tacno

Social benefits u UK su priiiiilicno komplikovani (ako znate kako je kod nas i ko to radi, slicno je prilicno zakukuljeno i dosta korumpirano i zloupotrebljivano u UK, samo sto ima mnogo vise ne-belaca radnika nego kod nas :D)
Social beneifts je prilicno sirok pojam, i moze i 1000 funti da se dobije mesecno, ako se sve iskoristi.

Ali za razliku od velike vecine drzava, HMG (vlada UK :)) ima sajt za ove stvari gde je sve prilicno prosto i dobro objasnjeno, kome treba.
[ 2012 @ 20.12.2015. 19:50 ] @
Citat:
Dexic: Social benefits u UK su priiiiilicno komplikovani (ako znate kako je kod nas i ko to radi, slicno je prilicno zakukuljeno i dosta korumpirano i zloupotrebljivano u UK, samo sto ima mnogo vise ne-belaca radnika nego kod nas :D)
Social beneifts je prilicno sirok pojam, i moze i 1000 funti da se dobije mesecno, ako se sve iskoristi.

Ali za razliku od velike vecine drzava, HMG (vlada UK :)) ima sajt za ove stvari gde je sve prilicno prosto i dobro objasnjeno, kome treba.

Nisam upucen u finese koja se prave mogu ostvariti, nisam razmisljao o socijalnoj pomoci, ali sam negde procitao da je pomoc 75funti/nedeljno.
Neka je moguce dobiti i 1000/mesecno,kako kazes, opet je to veoma malo .
Pa 900funti/mesecno je prag siromastva
[ pajapop @ 20.12.2015. 21:04 ] @
Citat:

Pa 900funti/mesecno je prag siromastva

Socijalna pomoc u svim drzavama je na granici siromastva...Ona ne sluzi da bi ljudi ziveli "komotno", vec za zadovoljenje osnovnih zivotnih potreba, da se plati racun za struju, komunalije, telefon i osnovno prezivljavanje...znaci, bez voznje kola, cigareta, izlazaka, sladoleda, cokolada i ostalih poslastica...Zato se normalni ljudi trude da sto pre izadju iz "bule" zbog gubitka posla ili da se sto pre zaposle posle nekog skolovanja, i da nadju bilo kakav posao kojim ne spadaju pod teret drzave, jer samo tako mogu da ostavuju i druge povlastice, kao na primer podizanje nekog kredita i slicno i da podignu zivotni standard...Bogatije drzave i nezaposlenim licima daju socijalu da bi im olaksali zivot dok ne nadju posao, sto je i cilj svakom normalnom coveku u tim sredinama...Socijalnom pomocu se zadovoljava samo odredjena kategorija stanovnistva, nejcesce su to neki sumljivi emigranti na granici sitnog kriminala...Nego, sta ce mo mi sa nama? NIsmo "socijalni slucajevi" jer imamo pristojan posao... sa odgovarajucom strucnom spremom,... radimo u eminentnim ustanovama, a kad se malo zagrebe po povrsini, ono beda...Evo na primer ja...Radim u zdravstvu sa visom strucnom spremom...Za 30 god staza, imam sve ukupno mozda 30 dana bolovanja...Sad sam prvi put na duzem bolovanju zbog operacije, i gledam da se sto pre oporavim da bi mogao da radim....Zasto? Pa zato sto kad od moje plate( uracunati porez i samodoprinos) jos odbijem 30% alimentacije + 4100 din zivotnog osiguranja + sindikat + komora to je = nemam dovoljno za struju, komunalije, telefon-internet-tv....servisiranje kreditniih kartica...Nego pored posla, moram i privatno (sa strane) da radim da bi mogao to da priustim i da jos vozim kola i kolko toliko normalno zivim...i opet se mislim dal da uzmem sladoled u samoposluzi...E to je ono...sto ti sa normalnim zvanjem i poslom ne mozes da ostvaris normalne zivotne potrebe, koje ostvaruju nese kolege "na zapadu"...I to bre, traje...ne vidi se kraj...
[ 2012 @ 20.12.2015. 22:31 ] @
Socijalna pomoc u UK je izracunata da ti pokrije hranu i sredstva za higijenu i osnovnu garderobu. Meni ne bi moglo da pokrije cigarete, ali pretpostavljaju da socijalci ne puse.

900 funti mesecno je minimalna plata, najniza kategorije i oni su oslobodjeni poreza ili bilo kakvih davanja. Imaju socijalnu zastitu, imaju penzisko osiguranje, ali ne izdvajaju nista od primanja.
Za normalnu, pristojnu ishranu mesecno treba izdvojiti oko 500funti za porodicu od cetiri clans, za dvoclanu porodicu 350-400 je OK, bez ustrucavanja da li nesto kupiti, cak i da se nesto baci ako se ne pojede. Ako je neko voljan da juri popuste ili da kupuje hranu koja je od pre nekoliko dana, onda moze proci jos jeftinije. Recimo, ne kupe banane od danas, vec od prekjuce ili ne kupe peceno pile od pre sat vremena nego od jutros ili od juce ili ako kupis hranu kojoj istice rok za ,recimo, 3-5 dana, onda dobijas maltene dzabe.

Sto se tice plate i standarda, Brajton je manji od Londona i sve je jeftinije, tako i stanovi su jeftiniji, pa je matematika sledeca:
dobar stan 1200-1500 funti
drugi troskovi 300 funti
prevoz 100 funti
hrana 400 funti.

Prosecna plata za visistu od 2300-2800 funti. To u prevodu znaci da ako ste dvoje i imate dve prosecne plate, jadna plata pokriva sve troskove, a druga je za provod ili mozes da stedis i za 5-6 meseci da kupis novo auto.

Izlasci nisu skupi kako se prica, ali su skuplji nego u Srbiji. Garderoba je jeftina, cak bih rekao jos jeftinija nego u Srbiji. Knjige su jeftine, mnogo jeftinije nego u Srbiji gledano prema plati.
[ luaay @ 26.12.2015. 17:35 ] @
Citat:
2012:
Kod dobijanja drzavljanstva promenio bih malo zakon tako da pored provedenog perioda u datoj zemlji uveo bi i odredbu godine radnog ztaza, tako da ako meni za Englesko drzavljanstvo treba 5 godina boravka, ja bih dodao i min toliko radnog staza, svaki dan na socijalnoj pomoci minusirao bi dan radnog staza.
.

Stranci imaju bezbroj barijera u trazenju posla cak i da su kvalifikovanii da zele da rade,bas zato sto su stranci,sto imaju akcnent,sto nemaju cool ,in english imena,cak i da su bolje obrazovani od domacih,i zato ne mogu naci posao cesto.Takodje ih je tesko vratiti u zemlju porekla,Kako mislis vratiti nekog u Pakistan,Afganistan,Somaliju,...?Slomiti mu noge pa na avion ili voz,kao sto su jednom hrvati uradili jednom azilantu?
Radjeno je istrazivanje u Kanadi bas na ovu temu.
Affirmative action nije savrseno resenje ali je najbolje moguce u ovakvoj situaciji...
Ne znam po kojoj logici tako razmisljas.
[ Darko Nedeljković @ 26.12.2015. 20:11 ] @
a o cemu tacno vas dvojica razgovarate - koja to drzava deli socijalnu pomoc strancima, ako izuzmemo azilante, koliko znam nema drzave gde bih koliko sutra mogao da odem i da mi tamo poreski obveznici finansiraju smestaj i hranu.
[ 2012 @ 26.12.2015. 20:17 ] @
A po kojoj logici moraju da borave u nekoj zemlji ako ne mogu naci posao?
Zasto bi se dozvoljavalo njihovo doseljavanje ako nema potreba za njima. Ja pokusavam da obezbedim egzistenciju u Engleskoj, kao EU drzavljanin imam pravo da konkurisem za posao u UK, medjutim, ako moje znanje ne treba nikome i ja ne uspevam da nadjem posao ili nacin da legalno zivim u UK, ne vidim logiku da mi UK daje socijalnu pomoc, vec vidim logiku da se spakujem i odem iz Engleske.
Da li ce akcenat biti razlog zasto ne mogu dobiti posao ili ime (koje se veoma lako promeni) ili nesto trece, nije ni vazno. Meni je jedino vazno da nema diskriminirajucih zakona, sve drugo je stvar vestine, znanja i srece.
Koliko sam ja mogao da primetim nikome ne smeta moj akcenat ako nadjemo zajednicki interes ili neko ima potrebu za mojim znanjem ili uslugama. Ako si cuo kako pricaju Indijci, pa nikome ne smeta da pronadu dobre poslove.
Poslusaj nekad Kusturicu kako prica engleski, a covek je bio profesor na fakultetu.
[ luaay @ 27.12.2015. 10:43 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
@pajapop
Je li ti poslodavac isplatio novembarsku platu? Jedino ako si navikao da platu primas iz 2 dela? Ja nikada to nisam hteo da razdvajam na 2 dela, vec sve odjednom i cao.

mesecna plata je fenomen post komunistickih drustava,istocnog bloka.Na zapadu te placaju sedmicno,nekad cak i dnevno,zavisi od posla.
[ luaay @ 27.12.2015. 11:07 ] @
Citat:
2012: A po kojoj logici moraju da borave u nekoj zemlji ako ne mogu naci posao?
Zasto bi se dozvoljavalo njihovo doseljavanje ako nema potreba za njima. Ja pokusavam da obezbedim egzistenciju u Engleskoj, kao EU drzavljanin imam pravo da konkurisem za posao u UK, medjutim, ako moje znanje ne treba nikome i ja ne uspevam da nadjem posao ili nacin da legalno zivim u UK, ne vidim logiku da mi UK daje socijalnu pomoc, vec vidim logiku da se spakujem i odem iz Engleske.
Da li ce akcenat biti razlog zasto ne mogu dobiti posao ili ime (koje se veoma lako promeni) ili nesto trece, nije ni vazno. Meni je jedino vazno da nema diskriminirajucih zakona, sve drugo je stvar vestine, znanja i srece.
Koliko sam ja mogao da primetim nikome ne smeta moj akcenat ako nadjemo zajednicki interes ili neko ima potrebu za mojim znanjem ili uslugama. Ako si cuo kako pricaju Indijci, pa nikome ne smeta da pronadu dobre poslove.
Poslusaj nekad Kusturicu kako prica engleski, a covek je bio profesor na fakultetu.

Dok sam sam ziveo na Zapadu ,primetio sam kako vecina tamosnjih ljudi,bar onih koji nikad nisu putovali i nigde ne idu imaju utisak kako ceo svet hrli na Zapad i da je svima san da zive na Zapadu i da nisu srecni u svojim zemljama.Kao da beba koja se rodi na Sumatri prvo sto sanja je kako da stigne u Ameriku.Ko god je malo video sveta zna da ta teorija nema veze sa stvarnoscu.Coveka obicno natera muka ili okolosti (kao sto su rat,ljubav i slicno) da se preseli daleko od svog doma.
Ti kao EU drzavljanin imas izbor da se spakujes iz Engleske zato sto ti EU ustav to omogucuje.Kad ti dosadi kisoviti London mozes da se suncas u Gibraltaru,mozes da beskonacko lezbaris na Kritu,na obalama Azura,Portugala i gde sve ne.Izbeglica iz Somalije koji "zivi u Engleskoj" kome su fanatici spalili kucu i pobili familiju u Somaliji nema takvu pogodnost kao ti,takodje on se ne moze lako adaptirati zbog mentalog stanja u kome je i zato mu treba pomoci i socijala je minimum sto mu englesko drustvo moze i treba pruziti.Da li je to savrseno?Nije ,ali srecom svetlo iz tunela se vidi,njegova deca nece biti u situaciji kao on itd.Radjeno je istrazivanje u Kanadi bas povodom ove teme i rezulutat je bio da najvise primaoca socijale nisu imigranti kako se do sad mislilo vec upravo domaci ,beli Kanadjani i to unazad nekoliko generacija.imigranti samo koriste socijalu u pocetku dok ne stanu na svoje noge.Druga generacija imigranata skoro nikad nije na socijali.Ovo je sve uopstavanje ali glavna misao je ocigledna.
Sto se tice diskriminirajucih zakona to su price za malu decu.Poslodovac ce uvek naci nacina da ne primi onog nepozeljnog bez obzira na zakone,izuzev ukoliko je ogromna disproporcija u odnosu na potraznju i ponudu.
Zbog toga imigrant doktor se tesko zaposli u Vankuveru ,Njujorku,Seattle ali ce lako naci posao u Inuviku gde niko ne zivi osim Eskima,belih medveda i gde belac,urodjenik ne zeli da zivi.
U Kanadi nema sanse da vidis taksistu koji nije Indus,bar ja za deset godina boravka tamo nisam video,jer Indusi drze monopol nad taksijem.Indus koji ne zna rec engleskog vozi taksi a kanadjanin koji je rodjen u Kanadi ne moze.Zbog cega ako su zakoni tu i ako su savrseni?
Uostalom ako cemo po tvojoj logici i Severna Koreja ima savrsene zakone ,najbolje napisan ustav itd pa svi znamo da je zemlja nista drugo nego gulag.Zapazi,kako vecina gradjana te zemlje koji nigde nikad nisu bili zaista misle da zive u dobroj zemlji.
Koristiti dobre zakone kao argument je cist primer logicke greske (fallacy)
[ 2012 @ 27.12.2015. 12:16 ] @
Citat:
Dok sam sam ziveo na Zapadu ,primetio sam kako vecina tamosnjih ljudi,bar onih koji nikad nisu putovali i nigde ne idu imaju utisak kako ceo svet hrli na Zapad i da je svima san da zive na Zapadu i da nisu srecni u svojim zemljama.Kao da beba koja se rodi na Sumatri prvo sto sanja je kako da stigne u Ameriku.Ko god je malo video sveta zna da ta teorija nema veze sa stvarnoscu.Coveka obicno natera muka ili okolosti (kao sto su rat,ljubav i slicno) da se preseli daleko od svog doma.

Slazem se da jedan veliki deo populacije u USA (za Kanadu ne znam) ima pogresno misljenje o sebi i drugima, ali to je razumljivo ako se uzme u obzir njihov proces skolovanja.

Drugi deo komentara ne razumem u potpunosti jer sam ja dao odgovor da nije tacno da ces ti imati problema da nadjes posao ako nekome treba znanje koje ti imas. Ako vas ima nekoliko sa istim "kvalitetima", onda je moguce da nekome prevagne akcenat. Za ime sam ti rekao da se moze promeniti, to je veoma lako i ne vidim nista lose u tome. Ostaje problem asimilacije, neko uspe lakse, a neko nikada ne uspe i onda zivi u nekom svom paralelnom svetu u svom getu medju "svojima", ja nisam pristalica toga i tvrdim da je tu veca greska kod onih koji su dosli.

Sto se tice socijalne pomoci, izbeglice su posebna kategorija i nisam nesto proucavao njihova prava i njihovo ponasanje. Nije bilo predmet mojeg interesovanja, ali nisam pristalica da dobijaju vecu pomoc od "domacih" kojima je pomoc takodje potrebna.

Sto se tice primera sa taksi sluzbom u Kanadi ne znamsta da ti kazem, verovatno je tako kako kazes, moram da pitam nekoga da mi to objasni, ali ima toga i u drugim profesijama i nema veze sa temom o socijalnim pravama.

Ima nesto sto je nejasno u tvom kometaru. Da li pokusavas da mi objasnis da neko ko je juce dosao moze i treba imati veca prava od nekoga ko je tu rodjen ili vec zivi dugo godina. Svako ko dolazi mora da se izbori i da sebi obezbedi poziciju u drustvu, to ce uraditi svojim znanjem i vestinama koje poseduje. To sto je neko dosao kao lekar to nista ne znaci jer taj neko nema validne dokumente da je njegovo/njeno znanje na zadovoljavajucem nivou da bi bio lekar u drzavi u kojoj je dosao. kad potvrdi svoje znanje postace punopravni lekar, onda treba sebi obezbediti posao na isti nacin kao sto to moraju uraditi i svi drugi koji su zavrsili medicinu.

U vezi dobrih i losih zakona nisam razumeo sta zelis reci jer primer sa Severnom Korejom nisam razumeo.