[ altx @ 18.12.2015. 23:06 ] @
Idem ja veceras u gradu biciklom. I kako nema staze za bicikle (samo sa druge strane ulice) a ja imam posla sa ove strane, sta cu, idem trotoarom.
I prilazi mi neki lik sa dvoje dece, ja stanem lepo da ih pustim, on me napadne sta cu ja ovde, biciklom, pogazicu mu decu itd, da se treba ici sa druge strane..

Ja mu lepo kazem, sta je problem... lepo sam stao pored staze, pustio sam vas, pazio sam ti na decu, a on mi prilepi samarcinu i vice, ima da idem sa one druge strane.
A ja na biciklu, obe ruke na volanu, nisam imao sanse da se odbranim, i onako instiktivno sam ga zgrabio za rame jakne, da me ne napada dalje, i dok sam ga drzao skocio sa bicikla i bacio torbu sa ledja.

a on skida kapu, jaknu, vidim oce fajt, pa se spremim da skocim na njega, ako vec oce tucu, nek je dobije, a onda ugledam ono dvoje dece,
pa pomislim, ma bezi bre, nije ovo vredno toga, i ostao sam tako da stojim, a on se posle jednog vremena pokupio i otisao.

i jos govori deci, j@b@m mu m@ter, gledajte kako se tata tuce, itd..

E sad, sta bi vi uradili da ste na mom mestu? da li sam ispravno postupio sto sam ga pustio, ili sam trebao barem onu samarcinu da mu vratim, jeste bio visi od mene, ali ako me vec neko udara, ja to vise ne gledam.

Posto ja nemam pojma o ovome, sta kaze zakon u ovakvim situacijama?
Da li imam pravo da se branim? Posto sam mali, i ako nalatim ne neku budalu koja je veca a ne mozes pricom da ga smiris, da li mozes da koristis neko orudje?
Noz necu da nosim, mislio sam na kubotan ili nesto slicno sto je malo, a ne ubija niti ostavlja vece povrede. tek da ovakve budale shvate de se ne salim, i da me ostave na miru.

Osim toga, da nisam bio na biciklu, mozda bi instiktivno odmah udario likom pesnicom pu nosu, bez razmisljanja.
Sta na to kaze policija i sud? Da li je to neka olaksavajuca okolonst ako uzvratis instiktivno? pa nisi kriv, telo ti je samo reagovalo na napad.
A i policijska stanica je bila nekih 50m od nas, da sam otiso tamo i zalio se, jel bi murija uradila nesto?
[ Otto23 @ 19.12.2015. 00:15 ] @
1. Pepper spray ili suzavac... za odma' posle samara (ima na buvljaku). Pa nek' onda objasnjava deci zasto tata place.

Ako nece da se smiri posle toga, i ako ne mozes da zapalis sa bajsom, onda
2. ili shoker, ili palica, ili noz (noga, rame - nesto sto nije kriticno). Ako se plasis zakona, neces da nosis noz, naostri srafciger <- bez zezanja (to se vodi kao orudje za rad, a ne hladno oruzje, koje se jelte nosi sa predumisljajem).

E sad' najbolje je sve to izbeci. Ne kretati se tamo gde izlaze budale, u vremenu kad izlaze. Ali kad ti neko opali samar, tad je vec kasno.

Najbolje da se nisi upustao ni u kakve rasprave... samo da si ga gledao - i spremio se. Covek je dalabu, i bilo kakav razgovor i rasprava samo podgreva situaciju. Sve sto treba takvoj budali da kazes je "uredu", "izvini", na sve sto on kaze, bio upravu ili ne, i naravno da ga ignorises dok ne pokusa nesto fizicki (posle prelazis na stavku 1.).

[ gilopile @ 19.12.2015. 00:24 ] @
Citam i ne mogu da verujem kakva debilcina. Pa sta ako si presao bajsom, jaka stvar. Mogao je samo kulturno da ti skrene paznju, da ko normalne osobe ako treba porazgovarate, a ne `pljas`. Nisam ni ja za tucu, ali ne znam kako bih odreagovao na taj samar.

Sreca pa je naletio na normalnog momka, inace bi ga neko za rever i nasaftao da ne moze danima oci da otvori.
Vidi se da je neki bilmez, cim deci spominje i kao ` `ste videli tatu, a?...` Jadna i ta deca sa takvim ` roditeljem`. Na kakav li ce ih put izvesti, majko mila, ne smem ni da zamislim.

Sta da radis, pa nista. Zaboravi na to i cao. Bolje ces se osecati, a neka se on razmislja da li je dobro posupio ili ne, ako uopste ima trunke savesti.
[ jovajovic100 @ 19.12.2015. 00:51 ] @
Citat:
altx : planeta majmuna

Sam si rekao - planeta majmuna
[ anon142305 @ 19.12.2015. 01:07 ] @
Citat:
Otto23:
1. Pepper spray ili suzavac...

Citat:
Otto23:
shoker

Ovo je u Srbiji zabranjeno nositi, ako novi zakon nije stupio na snagu (pricali smo o tome na jednoj temi).
Citat:
Otto23:
Ne kretati se tamo gde izlaze budale, u vremenu kad izlaze.

Znas kako kazu boj se ovna, boj se govna...

Citat:
gilopile:
neka se on razmislja da li je dobro posupio ili ne

Ne zezaj, da li stvarno mislis da opisana osoba razmislja!? :)

Citat:
altx:
Posto ja nemam pojma o ovome, sta kaze zakon u ovakvim situacijama?

Ah, zakon... I ovako i onako.

Citat:
altx:
Da li imam pravo da se branim?

Pa u principu, imas - ali istom silom i intezitetom kojim si napadnut i to samo dok traje napad :)

Citat:
altx:
da li mozes da koristis neko orudje?
Noz necu da nosim, mislio sam na kubotan ili nesto slicno sto je malo, a ne ubija niti ostavlja vece povrede. tek da ovakve budale shvate de se ne salim, i da me ostave na miru.

Nezgodno je stalno nositi nesto, a i panduri ti mogu praviti problem.
Za ovaj kubotan sam morao da guglujem sta je :)

Citat:
altx:
A i policijska stanica je bila nekih 50m od nas, da sam otiso tamo i zalio se, jel bi murija uradila nesto?

Pretpostavljam da se zezas?

Citat:
altx:
E sad, sta bi vi uradili da ste na mom mestu? da li sam ispravno postupio sto sam ga pustio, ili sam trebao barem onu samarcinu da mu vratim, jeste bio visi od mene, ali ako me vec neko udara, ja to vise ne gledam.

Jesi ispravno postupio, ali mislim da se sad izjedas u sebi sto nisi drugacije odreagovao, pa ti mi dzabe pricamo.

U principu, ovo sto ti kaze @Otto23 stoji. Najbolje je ne ulaziti u sukob, tj. povuci se kad pocne.
Jbg, to znaci da treba progutati malo ponosa, ali bolje i to nego
- zavrsiti sa slomljenim nosem, vilicom i sl.
- odgovarati za nanosenje telesnih povreda, batinanje u policiji i sl.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 01:38 ] @
u bilo kojoj drugoj situaciji, razvalio bih ga od batina.
Ali pošto je bio sa decom, verovatno bih izbegao bilo kakvu diskusiju sa njim, nastavio bih svojim putem. Ne bih mu ni dozvolio da mi pridje i da bude u mogucnosti da mi udari samar.
Jednostavno ne bih pokusavao ni recima da ga vaspitavam pred njegovom decom...
A kamoli da ga prebijem pred tom decom, ko zna kakve bi traume imali...
Mada... mozda bih pozitivno delovao na njih, da shvate da "tata ne treba da bije i moze biti prebijen". Kad ih on već uči pogrešnom ponašanju.

Taj sprej jeste zabranjen, ali zabranjeno je i da mu vratiš šamar. Čak i da te prebije, ni u jednom momentu ne smeš da mu vratiš. Valjda možeš da se braniš samo, ako ti je život u opasnosti.
Tvoja dužnost je da se obratiš policiji da si napadnut i da te neko u tom momentu tuče :D

Ipak, suzavac u spreju, mislim da je OK varijanta i ja se razmišljam o nabavci jednog. Bolje nego što te savetovaše za naoštrene šrafcigere
[ 2012 @ 19.12.2015. 03:41 ] @
Zato je Amerika odlicna zemlja, ako nemas kriminalni dosije odes i kupis pusku, onda pusku na ledja i setas slobodno. Kad te neko vidi sa puskom obicno nema zelju da ti udara samare.
Dobra je i Engleska ako se ne zavlacis u siromasne kvartove, obicno je svaka tacka pokrivena sa dve-tri kamere, pa i ako se dogodi da te neko napadne onda je to snimljeno i lako se nadje ko je napadac.

Inace u konkretnom slucaju ja bih ga tukao pred decom jer to ima visestruki efekat: prvo dobio je batine, drugo ubio si mu autoritet kod dece, trece deci si dao dobar primer kako prolaze huligani na ulici.
Ne znam kakav je sprej u smislu sredstva za samoodbranu, ali meni se vise svidja ona igracka sa visokim naponom.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 19.12.2015. u 05:51 GMT+1]
[ Kovacevic Vladimir @ 19.12.2015. 04:30 ] @
@altx
Taj incident će Te dugo pratiti i može da bude opomena za buduća ponašanja, sa biciklom, ili bez.
Jer...danas na ulici ima puno nervoznih, agresivnih likova "kratkog fitilja", spremnih na sve što ne može normalan čovek ni zamisliti.

Veću štetu će imati taj divljak, svojim nevaspitnim potezom, jer je tu situaciju mogao završiti i verbalno, a time poentirati pred decom. Ovakav gest (kojim se on junači), samo može delovati loše, na buduća ponašanja te dece u školskom i drugom okruženju, pa kada postanu problematični, registrovani u Policiji i sl., onda će za pravilno roditeljsko vaspitanje - biti prekasno.
Taj divljak će jednog dana naići "na tvrdo", pa će biti naplaćen i Tvoj šamar, a ono što ga čeka (sa sve, tako loše vaspitanom decom) on još i ne zna - ali saznaće!

Pozdrav
[ skocimish @ 19.12.2015. 04:43 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ali pošto je bio sa decom...

Ta ista deca su posmatrala kako im otac na ulici šamara nepoznatog čoveka, pa zašto onda ne bi mogla da gledaju i kako neko prevaspitava njihovog oca.
Prava je šteta što tatica nije naleteo na nekog ko ne bi ostao tako zatečen. Siguran sam da bi deca izvukla jednu životnu pouku, a to je da batina ima dva kraja.
[ vilil1 @ 19.12.2015. 07:24 ] @
Za nepoverovati je da niko, ama bas niko ne osudjuje pokretaca teme i njegovo bahato ponasanje ali su svi jednoglasni da treba da se osudi lik koji ga "uci" normalnom ponasanju.

Citat:
altx: Idem ja veceras u gradu biciklom. I kako nema staze za bicikle (samo sa druge strane ulice) a ja imam posla sa ove strane, sta cu, idem trotoarom.
I prilazi mi neki lik sa dvoje dece, ja stanem lepo da ih pustim, on me napadne sta cu ja ovde, biciklom, pogazicu mu decu itd, da se treba ici sa druge strane..

Ja kada vozim bicikl, vozim stazom. Tamo gde je nema vozim ulicom (kolovozom) a nikada trotoarom. Bas nikada. I zaista ne mogy da razumem tu kolicinu bezobrazluka kod ljudi koji voze bicikl trotoarom, pa cak i u Knez Mihajlovoj u vreme najvece guzve.

Cuj..."Imam posla sa ove strane pa sta cu, moram". Neverovatno.

Jednostavno, nekim ljudima ne vredi govoriti, objasnjavati...lek za takve su samo batine. Nazalost, decko i pored ovog incidenta nista nije naucio. Njemu smeta sto je dobio samar, ne smeta mu to sto bicikl vozi trotoarom. Steta sto nije otisao u policiju da sam sebe prijavi, pa mozda oni da ga nauce redu kad vec samar nije uspeo.
[ altx @ 19.12.2015. 07:46 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir:
@altx
Taj incident će Te dugo pratiti i može da bude opomena za buduća ponašanja, sa biciklom, ili bez.
Jer...danas na ulici ima puno nervoznih, agresivnih likova "kratkog fitilja", spremnih na sve što ne može normalan čovek ni zamisliti.

Veću štetu će imati taj divljak, svojim nevaspitnim potezom, jer je tu situaciju mogao završiti i verbalno, a time poentirati pred decom. Ovakav gest (kojim se on junači), samo može delovati loše, na buduća ponašanja te dece u školskom i drugom okruženju, pa kada postanu problematični, registrovani u Policiji i sl., onda će za pravilno roditeljsko vaspitanje - biti prekasno.
Taj divljak će jednog dana naići "na tvrdo", pa će biti naplaćen i Tvoj šamar, a ono što ga čeka (sa sve, tako loše vaspitanom decom) on još i ne zna - ali saznaće! 8)

Pozdrav

E, zato sam i postavio pitanja, ne zbog ovoga sto se desilo sinoc, nije mi taj samar toliki problem, zaboravicu vremenom, niti mi je problem sto sam se bas iznervirao.

Jedino se pitam sta da radim ako se ponovo desi ovako nesto. Kako da se odbranim?

Citat:
Ne kretati se tamo gde izlaze budale, u vremenu kad izlaze.

Sta onda da radim? Da ne izlazim na ulicu? Oko 17 sati se ovo desilo.

Citat:
Najbolje da se nisi upustao ni u kakve rasprave... samo da si ga gledao - i spremio se.

Kako da se spremim ako sedim na bajsu, i cekam da ljudi prodju, (a covek mi se unese u facu)? Da sam bio peske onda ok, dobro ti je sto si ovo pisao, sledeci put cu tako, gledati i povlaciti se polako, bolje da gledam ko sta radi, nego da pametujem.

Citat:
Taj sprej jeste zabranjen, ali zabranjeno je i da mu vratiš šamar. Čak i da te prebije, ni u jednom momentu ne smeš da mu vratiš. Valjda možeš da se braniš samo, ako ti je život u opasnosti.
Tvoja dužnost je da se obratiš policiji da si napadnut i da te neko u tom momentu tuče :D

Ne mogu da verujem da je ovo istina, znaci nek te lesi, ko kako hoce a ti pravno ne smes prstom da mrdnes?
Kolika je moguca zatvorska kazna ako se potabas sa nekim pa ga malo jace sredis?

Jos nesto, po vasim komentarima, ovako nesto nije neki izuzetak, jel je postalo normalno da udaras ljude po ulici ako ti se nesto ne svidja?
[ pajapop @ 19.12.2015. 07:48 ] @
Citat:
2012:

Inace u konkretnom slucaju ja bih ga tukao pred decom jer to ima visestruki efekat: prvo dobio je batine, drugo ubio si mu autoritet kod dece, trece deci si dao dobar primer kako prolaze huligani na ulici.

Upravo to...Zasto "stedeti" decu...pa to bi bilo upravo vaspitno zanjih...oni inace odrastaju u porodicnom nasilju i treba da vide kako prolazi neko ko svoju agresiju prenosi na ulicu...Ako se neko tako ponasa prema nepoznatoj osobi (jer nikad ne znas kakav je ko ludak - ja znam koliko sam ja lud al ne znam koliki je drugi ludak), onda treba da vide sta moze i njih da snadje ako se tako ponasaju...Ipak i konkretnom slucaju, najbolje resenje je bi bilo povlacenje iz sukoba...Sad se setih...Sigal je u Beogradu...mogao bi da nam demonstrira neki vid odbrane sa bicikla...
[ altx @ 19.12.2015. 08:05 ] @
Citat:
vilil1:
Za nepoverovati je da niko, ama bas niko ne osudjuje pokretaca teme i njegovo bahato ponasanje ali su svi jednoglasni da treba da se osudi lik koji ga "uci" normalnom ponasanju.

Citat:
altx: Idem ja veceras u gradu biciklom. I kako nema staze za bicikle (samo sa druge strane ulice) a ja imam posla sa ove strane, sta cu, idem trotoarom.

Ja kada vozim bicikl, vozim stazom. Tamo gde je nema vozim ulicom (kolovozom) a nikada trotoarom. Bas nikada. I zaista ne mogy da razumem tu kolicinu bezobrazluka kod ljudi koji voze bicikl trotoarom, pa cak i u Knez Mihajlovoj u vreme najvece guzve.

Cuj..."Imam posla sa ove strane pa sta cu, moram". Neverovatno.

Jednostavno, nekim ljudima ne vredi govoriti, objasnjavati...lek za takve su samo batine. Nazalost, decko i pored ovog incidenta nista nije naucio. Njemu smeta sto je dobio samar, ne smeta mu to sto bicikl vozi trotoarom. Steta sto nije otisao u policiju da sam sebe prijavi, pa mozda oni da ga nauce redu kad vec samar nije uspeo.

ovo nije beograd neko neki gradic, selendra, i ne u centru, neko podalje gde nema nicega, na stazi bio ovaj i jedan dedica kome su isto dobacivali nesto kad je video sta se desava.
pa znas i ja obicno idem stazom, i sad sam iso, dok je te staze bilo! nema staze, samo trotoar, a sl ulica malo dalje, zurio sam. Dok predjem put, medjunarodni e75, ima samo pesacki prelaz, pa cekaj dok prodju kola, pa posle ponovo isto kada se vracas na ovu stranu.
mnogi tako idu, samo sam ja bas tad bio jedini, i sta sad? stao bi i delio samare svima?
i sta je problem u tome da stanem kada ljudi prilaze i cekam da prodju? jel ih uznemiravam time sto stojim pored? pa ne jurim ko blesav madju ljudima.
[ Sava @ 19.12.2015. 08:13 ] @
Citat:
altx:
Idem ja veceras u gradu biciklom. I kako nema staze za bicikle (samo sa druge strane ulice) a ja imam posla sa ove strane, sta cu, idem trotoarom.
Bicikl je vozilo kao i svako drugo i njegovo kretanje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Prema tome nije dozvoljena vožnja bicikla po trotoaru već po kolovozu. Sve ostalo što si napisao je u domenu lične kulture i kućnog vaspitanja, verovatno ima i elemenata prekršaja.
[ Predrag Supurovic @ 19.12.2015. 08:22 ] @
Možeš stvar da gledaš i iz sasvim drugog ugla, da taj šamar shvatiš vaspitno i više ne voziš bicikl trotoarom.
[ pajapop @ 19.12.2015. 08:33 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Možeš stvar da gledaš i iz sasvim drugog ugla, da taj šamar shvatiš vaspitno i više ne voziš bicikl trotoarom.

Ama, ne radi se o tome...Niko nema prava da sprovodi svoju pravdu i da uzima "zakon " u svoje ruke...Ja bih jos mogao da razumem da se nesto desilo, biciklom naleteo na dete, pa ajde, roditelj ga brani i slicno...Al, ovako, kako se kome prohte, sutra ce izvaditi pistolj na nekog...ma to je ludak prve vrste, i on je drustvena opasnost, a ne neki biciklista...
[ SlobaBgd @ 19.12.2015. 09:03 ] @
Pa kad policija koja je 50 metara dalje ne rešava problem (bilo sa vožnjom bicikla po trotoaru, bilo sa nasilnikom koji deli šamare), građanin je primoran da sam rešava trenutni problem.
[ anon142305 @ 19.12.2015. 09:36 ] @
Citat:
vilil1:

Da... Meni pade na pamet, al kasno je bilo da se vracam da napisem.
A opet, imam vise saosecanja za bicikliste :)
Znam kakva stoka juri automobilima po putevima i zato razumem zasto biciklisti vole da voze po trotoaru.
Naravno, podrazumeva se onda da tu ne jure kao divljaci.

Ali zato poludim kad vidim da neko seta bebe po biciklistickoj stazi :)

Citat:
pajapop:
Niko nema prava da sprovodi svoju pravdu i da uzima "zakon " u svoje ruke...

Tacno, ali moze da se opomene, skrene paznju i sl. Niceg pogresnog u tome.
Kad sam nekoliko puta zastao na stazi i sasvim kulturno pitao pesake zasto su stoka sto setaju decu po stazi, umalo batin nisam dobio.

Citat:
SlobaBgd:
Pa kad policija koja je 50 metara dalje ne rešava problem (bilo sa vožnjom bicikla po trotoaru, bilo sa nasilnikom koji deli šamare), građanin je primoran da sam rešava trenutni problem.

I ovo je tacno :/
[ Shadowed @ 19.12.2015. 09:48 ] @
Citat:
altx:E sad, sta bi vi uradili da ste na mom mestu?

Isao bih biciklistickom stazom u startu.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 10:01 ] @
Citat:
skocimish:
Citat:
CoyoteKG:
Ali pošto je bio sa decom...

Ta ista deca su posmatrala kako im otac na ulici šamara nepoznatog čoveka,

Nisu ta deca kriva što im je otac bilmez

Citat:
altx:
Ne mogu da verujem da je ovo istina, znaci nek te lesi, ko kako hoce a ti pravno ne smes prstom da mrdnes?
Kolika je moguca zatvorska kazna ako se potabas sa nekim pa ga malo jace sredis?

Jos nesto, po vasim komentarima, ovako nesto nije neki izuzetak, jel je postalo normalno da udaras ljude po ulici ako ti se nesto ne svidja?

Itekako je istina. Meni neko jako blizak je pre 5 dana osuđen na 30 dana zatvora, bez mogućnosti uslovne ili plaćanja kazne.

A priča je bila, da je vozio mirno svoj skuter, neki nepoznati napaljeni klinci su ga pratili "tatinim autom" i glasnom muzikom, pretili mu, dobacivali kroz prozor...
Taj je sa skuterom pobegao i došao kući (nije smeo da se upušta u tuče jer je često to ranije radio i uvek sudski naebavao), dokle su ga pratili, kapija bila zaključana, ostavio je skuter ispred kuće i preskočio ogradu.
Klinci se parkirali ispred dvorišta, i počeli da šutiraju i razbijaju skuter.
Tad mu je pukao film, izašao je napolje i toliko prebio svu trojicu, da ih je unakazio, bukvalno su bili 15 dana u bolnici, a onda kad su nepomično ležali na zemlji, pozvao je policiju da ih prijavi.

Dakle, maltretiran usput, došli su mu ispred kuće. Napali su njegovu imovinu, on je izašao da se raspravi sa njima, napali su ga prvi. Tek tada ih je mnogo tukao i prijavio policiji.
Sud osudio svu trojicu na po 45 dana zatvora, a njega na 30 dana, uz obrazloženje advokata da nije smeo da izlazi ponovo iz kuće, nego je trebao da pozove policiju, sačeka da dođu...
To bi i bilo logično, da nije bio u afektu. Tako bi on njih tužio, naplatio štetu i ostalo...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 19.12.2015. u 11:16 GMT+1]
[ altx @ 19.12.2015. 12:00 ] @
Citat:
Tacno, ali moze da se opomene, skrene paznju i sl. Niceg pogresnog u tome.
Kad sam nekoliko puta zastao na stazi i sasvim kulturno pitao pesake zasto su stoka sto setaju decu po stazi, umalo batin nisam dobio.

mislite da bi pokrenuo ovu temu da mi je lik samo prisao i rekao da gresim?
ja znam sta nisam uradio kako treba, i napisao sam i svoje razloge zasto sam isao tamo gde jesam.
ja bi mu se bez problema izvinio.

ali ovako, da kazes lepo coveku, evo, jel sam stao i cekao sam lepo da prodjete?sklonio sam se, pazio sam na decu, itd a on mi prilepi samar, e to mi vec nije u redu.

Citat:

Možeš stvar da gledaš i iz sasvim drugog ugla, da taj šamar shvatiš vaspitno i više ne voziš bicikl trotoarom.

znaci tebi je normalno da ako neko negde nesto ne uradi tako kako treba, ali pri tom ne ugrozava nikoga - dobije za to batine?
i pri tome dajes pravo onome ko ugrozava, napada, udara drugoga krseci isti taj zakon jos jace?

[ anon70939 @ 19.12.2015. 12:10 ] @
altx, ovo je takav forum, sa takvom vrstom ljudi.
Zato i opstaje. Ostatak stručnog foruma, lagano umire, ali zato MZ je sve posećeniji i posećeniji, jer podseća na burek.
Da se svi slazu oko necega, teme ovde ne bi trajale ni jednu stranicu. A možeš primetiti kako neke nebulozne teme traju i po 50 stranica.

Ovako uvek ima kontraša koji iako možda ne misle tako, jednostavno imaju potrebu da kontriraju, čak i kad je situacija totalno nelogična... Čisto da ubiju svoje tužno RL vreme...
U ovoj temi ćeš ih videti da im je skroz OK da neko popije šamar "kao vaspitnu meru", a u sledećoj temi ćeš videti da zakon mora da se poštuje, fizička sila ne sme da se primenjuje i slično...

Dakle, zanemari njihove postove, pogotovo što verujem da ti nije lako zbog šamara... Inače možeš samo da se nerviraš :)
[ cika dacha @ 19.12.2015. 12:20 ] @
Nemoj da vozis bicikli gde su pesacke staze i cao. To ti nije velika greska ali opet nisi vozio po drumu gde je gore.
E sad, kad si popio samarcinu trebao si da se udaljis na bezbednu distancu, uzmes mobilni zovnes policiju, predstavis se i kazes sta se desilo i da ih cekas na licu mesta. Kret.n ako krene da bezi a nece moci brzo jer je sa decom , ti ga pratis sa bezbedne udaljenosti i opet zoves policiju. Policija ce sigurno doci!!!! E onda krece prekrsajna prijava posle policijske evidencije i ti na sudu jos njega tuzis! Za samar se dobija suma dovoljna za letovanje. Sad se sve to zavrsava do 6 meseci. Lepo odes na letovanje i sve to zaboravis. :-)

[ vladd @ 19.12.2015. 12:26 ] @
Ovo je sjajna skolica, i to sa prilicno srecnim krajem..

Ne bahatiti se i drndati tudje zivce, a kada dodje do pucanja filmova, smirivati situaciju...svaka situacija za sebe je korisna kao nauk.

Ruzno je narusavanje pravila zajednice, ruzno je imati prejaku reakciju, jedino lep detalj u ovom dogadjaju je sto je sprecena eskalacija sukoba..

I neka posluzi za korekciju ponasanja..oba ucesnika...
[ anon142305 @ 19.12.2015. 12:38 ] @
Citat:
altx:
ali ovako, da kazes lepo coveku, evo, jel sam stao i cekao sam lepo da prodjete?sklonio sam se, pazio sam na decu, itd a on mi prilepi samar, e to mi vec nije u redu.

Naravno da nije u redu, niko nije rekao da jeste.

Citat:
CoyoteKG:
altx, ovo je takav forum, sa takvom vrstom ljudi.
Zato i opstaje. Ostatak stručnog foruma, lagano umire, ali zato MZ je sve posećeniji i posećeniji, jer podseća na burek.
Da se svi slazu oko necega, teme ovde ne bi trajale ni jednu stranicu. A možeš primetiti kako neke nebulozne teme traju i po 50 stranica.

Meni se cini da je svaki forum slican. Da nije, zar bi bilo onog vica koliko clanova foruma je potrebno da se zameni sijalica :)

Citat:
cika dacha:
E sad, kad si popio samarcinu trebao si da se udaljis na bezbednu distancu, uzmes mobilni zovnes policiju, predstavis se i kazes sta se desilo i da ih cekas na licu mesta. Kret.n ako krene da bezi a nece moci brzo jer je sa decom , ti ga pratis sa bezbedne udaljenosti i opet zoves policiju. Policija ce sigurno doci!!!!

Ne bih se slozio.
Mislim da izlazak policije zavisi od toga sta se desilo, da li je patrola u blizini i sl.
Znam za slucaj da nisu hteli da izadju na teren (kod glavne sutobuske stanice) zbog dzeparenja, vec su trazili poziv/prijavu sa fiksnog.
[ Predrag Supurovic @ 19.12.2015. 12:59 ] @
Citat:
CoyoteKG:
U ovoj temi ćeš ih videti da im je skroz OK da neko popije šamar "kao vaspitnu meru", a u sledećoj temi ćeš videti da zakon mora da se poštuje, fizička sila ne sme da se primenjuje i slično...

Naravno da zakon treba da se poštuje.

Ja sam mu svetovao da to shvati kao vaspitnu meru baš zato sto sam nije poštovao zakon pa je to izvelo tog drugog lika iz takta i sve se završilo šamarom. A i ko zna koliko je drugih biciklista pre toga ispreskakalo njega i decu pre toga, a ovaj mu se samo namestio.

Nažalost, kad jednom nešto krene van zakona onda to povlači sa sobom i mnogo drugog.

Naravoučenije, poštuj zakon i ne ugrožavaj druge, pa ćeš imati manje problema.

Inače, kod nas, kad dođe do tuče, pa stigne do policije, na*ebu i napadač i napadnuti.

A ako se umesto pesnice upotrebi šaka pa zalepiš drugome šamar, na sudu ćeš mnogo gore proći nego da si udario pesnicom, jer šamar se smatra uvredom i poniženjem a ne samo fizičkom silom.

[ anon70939 @ 19.12.2015. 13:08 ] @
Znači Predraže, po tebi skroz je OK što je popio šamar? To je vaspitna mera...

Da li se slažeš da saobraćajac treba da ti lupi šamar svaki put kad napraviš prekršaj? Jer ko zna koliko puta si brzo vozio, i ko zna koliko puta si mogao nečiji život da ugroziš. Ti ćeš platiti kaznu, i opet brzo voziti, ali kad se setiš šamara... tada možda i razmisliš.
Ili ko zna koliko puta si se nepropisno parkirao, uključio sva četiri, samo na 5 minuta... pa neko ko ceo dan pokušava da dođe od tačke A do tačke B i nailazi na takve likove, kad dođe do "tebe", treba da ti udari šamar, čisto vaspitni?

Naveo sam dva hipotetička primera, ne moraš da mi objašnjavaš da ne voziš brzo i ne staješ na sred ulice sa uključenim žmigavcima...

Mrzi me da tražim onu temu o vaspitavanju dece, da proverim koliko vas raspoloženih za vaspitavanje šamarom, ste bili aktivni u toj temi.
[ pajapop @ 19.12.2015. 13:09 ] @
Citat:
vladd:

I neka posluzi za korekciju ponasanja..oba ucesnika...

Onaj drugi ne prati ovaj forum...
[ 2012 @ 19.12.2015. 13:15 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Naveo sam dva hipotetička primera, ne moraš da mi objašnjavaš da ne voziš brzo i ne staješ na sred ulice sa uključenim žmigavcima...

Hoces reci, nema potrebe da laze
[ Homer J. Simpson @ 19.12.2015. 13:19 ] @
Citat:
altx:
mislite da bi pokrenuo ovu temu da mi je lik samo prisao i rekao da gresim?
ja znam sta nisam uradio kako treba, i napisao sam i svoje razloge zasto sam isao tamo gde jesam.

To nisu nikakvi razlozi vec pokusaj opravdanja ludila.
Kao sto taj sto ti je lupio samar moze da prica (sebi i/ili drugima) da je to uradio da bi zastitio decu , sebe i ostale pesake od bahatih biciklista.
S takvim 'razlozima' mozete samo da obrisete dupe jer ne prolaze ni kod racionalnih ljudi ni na sudu.
Nema biciklisticke staze - vozis bicikl kolovozom (pa sve da je u pitanju Autobahn bez ogranicenja brzine) ili ides peske. Kraj price.
Citat:
altx:
E, zato sam i postavio pitanja, ne zbog ovoga sto se desilo sinoc, nije mi taj samar toliki problem, zaboravicu vremenom, niti mi je problem sto sam se bas iznervirao.

Jedino se pitam sta da radim ako se ponovo desi ovako nesto. Kako da se odbranim?

Ne ides vise stazom za pesake a ako te neko negde napadne 'iz cista mira' onda bezi ako neces da imas problema sa zakonom ili uzvrati ali samo dok te napadaju (a ne kad zavrse , okrenu se da odu i sl.) ili ako te zabole za zakon (a i posto kazes da je manje mesto) otidji mu na kucu , zovi da izadje napolje ili ti udji unutra , ulesi ga pa kad se procuje nece te vise dirati.
Citat:
cika dacha:
E sad, kad si popio samarcinu trebao si da se udaljis na bezbednu distancu, uzmes mobilni zovnes policiju, predstavis se i kazes sta se desilo i da ih cekas na licu mesta. Kret.n ako krene da bezi a nece moci brzo jer je sa decom , ti ga pratis sa bezbedne udaljenosti i opet zoves policiju. Policija ce sigurno doci!!!! E onda krece prekrsajna prijava posle policijske evidencije i ti na sudu jos njega tuzis! Za samar se dobija suma dovoljna za letovanje. Sad se sve to zavrsava do 6 meseci. Lepo odes na letovanje i sve to zaboravis. :-)

Mozda se zavrsava za 6 meseci ali koliko treba da pocne ?
Citat:
CoyoteKG:
Itekako je istina. Meni neko jako blizak je pre 5 dana osuđen na 30 dana zatvora, bez mogućnosti uslovne ili plaćanja kazne.

A priča je bila, da je vozio mirno svoj skuter, neki nepoznati napaljeni klinci su ga pratili "tatinim autom" i glasnom muzikom, pretili mu, dobacivali kroz prozor...
Taj je sa skuterom pobegao i došao kući (nije smeo da se upušta u tuče jer je često to ranije radio i uvek sudski naebavao), dokle su ga pratili, kapija bila zaključana, ostavio je skuter ispred kuće i preskočio ogradu.
Klinci se parkirali ispred dvorišta, i počeli da šutiraju i razbijaju skuter.
Tad mu je pukao film, izašao je napolje i toliko prebio svu trojicu, da ih je unakazio, bukvalno su bili 15 dana u bolnici, a onda kad su nepomično ležali na zemlji, pozvao je policiju da ih prijavi.

Dakle, maltretiran usput, došli su mu ispred kuće. Napali su njegovu imovinu, on je izašao da se raspravi sa njima, napali su ga prvi. Tek tada ih je mnogo tukao i prijavio policiji.
Sud osudio svu trojicu na po 45 dana zatvora, a njega na 30 dana, uz obrazloženje advokata da nije smeo da izlazi ponovo iz kuće, nego je trebao da pozove policiju, sačeka da dođu...
To bi i bilo logično, da nije bio u afektu. Tako bi on njih tužio, naplatio štetu i ostalo...

Treba da bude srecan , malo je dobio
Citat:
2012:
Ne znam kakav je sprej u smislu sredstva za samoodbranu, ali meni se vise svidja ona igracka sa visokim naponom.

Sprej je daleko bolji posto su sokeri tesko njesra.

[Ovu poruku je menjao Homer J. Simpson dana 19.12.2015. u 14:31 GMT+1]
[ vilil1 @ 19.12.2015. 13:39 ] @
Citat:
cika dacha: Nemoj da vozis bicikli gde su pesacke staze i cao. To ti nije velika greska ali opet nisi vozio po drumu gde je gore.

Steta sto nije zvao policiju. Prvo bi on platio kaznu od, mislim, 5.000din. A kada se uzme u obzir da nije sve bilo tako kao sto je decko napisao i taj sto mu je zavalio dandaru ne bi platio vise. Sto narod kaze - "nije nista bez nista", tako i taj samar nije bas bez ikakvog razloga, pala je tu sigurno i nekakva rasprava, pa ovome pukao film...

Ono, posle ga tuzi...letovanje...to moze da okaci macku o rep.
[ altx @ 19.12.2015. 13:54 ] @
Citat:
tako i taj samar nije bas bez ikakvog razloga, pala je tu sigurno i nekakva rasprava, pa ovome pukao film...

ajde mi reci zasto bih lagao? pa da nisam iskren ne bi ni napisao gde sam isao biciklom.
lakse bi bilo da sam napisao da sam samo isao biciklom i udarili me jel tako?

stao sam sa strane, pre nego sto su prisli, sedeo na biciklu, cekao da prodju a on mi se uneo u facu i poceo da vice da se ide sa druge strane.
ja mu rekao stao sam, pustio vas, pazio sam na decu, i kada sam to reko udario me je. nit sam se derao nit nista. digo sam glas tek nakon toga.
pa da sam tako jurio biciklom kako ovde neki misle, kako bi mogao u facu da mi se unese?
[ Homer J. Simpson @ 19.12.2015. 13:56 ] @
Onda sledeci put nemoj ni da stajes da ih propustis , i to je jedno od resenja
[ gilopile @ 19.12.2015. 14:17 ] @
Izgleda da svako pise ono sto mu pase, a uopste ne citaju sta covek pise.

Znaci, lik je stao sa bajsom, propustio coveka sa decom i cak rekao kako je savesno vozio, stao, propustio ih...I vi dalje mislite kako je zasluzio da ga osamari!? Ne razumem uopste.

Druga prica bi bila da se @altx bahato ponasao, jurcao trotoarom, psovao lika...

Sve sve, ali da ga udari, nema apsolutno u ovom slucaju nikakva prava. Sta vi, pobogu, pisete?

Bas bih voleo da vidim da ste se nasli u njegovoj situaciji. Nije bre klinac od 10 godina, pa da mu neki roditelj odvali cusku iza uveta...
[ vilil1 @ 19.12.2015. 14:40 ] @
Citat:
gilopile: Izgleda da svako pise ono sto mu pase, a uopste ne citaju sta covek pise.

Znaci, lik je stao sa bajsom, propustio coveka sa decom i cak rekao kako je savesno vozio, stao, propustio ih...I vi dalje mislite kako je zasluzio da ga osamari!? Ne razumem uopste.

Druga prica bi bila da se @altx bahato ponasao, jurcao trotoarom, psovao lika...

Pa sta ako je on tako napisao? Da li to znaci da mora bezuslovno da se veruje svakome? Evo, ja sa tobom smem u zivot da se kladim da nije tako bilo. Nesto se desilo, nesto sto je iziritiralo tog lika da ga udari. Da li je to bila psovka, da li je to bilo bezobrazno ponasanje, u stilu - 'ajde bre ne davi me vidis da sam se pomerio, da li je bio podsmesljiv pogled...uglavnom nesto se desilo sto je nateralo tipa da mu krene ruka.

Takodje smem da se kladim, da se decko izvinio, rekao da zna da gresi ali da je primoran, da je to rekao pomirljivim tonom, onim tonom kojim covek priznaje svoju gresku...nicega ne bi bilo.

I, sta mislis pod tim "savesno vozio"? Sta je tu savesno? Pa to je isto kao da je vozio auto trotoarom. Sta bi ti, a i ostali kojima ne smeta ovakvo ponasanje rekli da je neko vozio svoj auto trotoarom i zbog toga dobio samar? Da li biste i onda stali u njegovu odbranu?
[ vladd @ 19.12.2015. 15:35 ] @
Bas tako vilil 1, vozio auto trotoarom, ali vrlo pazljivo, drzao desnu stranu(blize izlozima) i nije presao 40...

Kada se propadne na "onu" stranu propisa, nema vise "pazljivo"..prekrsaj je prekrsaj, a ako je jos i bahato pride, to samo uvecava prekrsaj i kaznu..
[ altx @ 19.12.2015. 15:53 ] @
sad sam ponovo bio u gradu, i pre nego sto sam krenuo, shvatio sam da se bojim, sta ako ponovo naletim na njega, pa me prepozna i pocne da me smara?

Citat:
Takodje smem da se kladim, da se decko izvinio, rekao da zna da gresi ali da je primoran, da je to rekao pomirljivim tonom, onim tonom kojim covek priznaje svoju gresku...nicega ne bi bilo.

jel ti citas sta pisem? covece imam 35 godina, u policiji sam bio pre 10 godina kada sam pravio licnu, a na sudu sam bio jednom kao svedok jednom drugu sto se pobio ispred diskaca (kao svedok) pre jedno 7-8 godina.

nit imam dosije, nit sam poznat odranije policiji, niti znam ijednog pandura. a ove nabildovane sto nose utoke jos manje.
mali sam 164cm, kao malog su me stalno kinjili, posle sam izgubio sluh, jedva cujem, i nikada nisam imao nikavih vecih problema, jer sam naucio da gledam svoja posla. a i ovo bih izbegao da nisam morao bas da zurim. Uvek gledam da se drzim zakona, jel imam samo jedan zivot koji jako cenim, i ne trebaju mi razne gluposti.
imao sam prilike dosta puta da se fajtam kao mladji, ali sam uvek izabrao ovo drugo, da se povucem (osim kad mi je ocuh tuko majku a ja naisao pa obriso patos sa njim).

eto sad sam isto iso bajsom, i ide neka baba peske, na bic stazi, morao sam da stanem i da sacekam da se skloni.

jel sam po tebi morao da joj se unesem u facu i da je isamaram i da joj vicem eno ti na 50cm staza za pesake?
a video sam i jednog lika sto je pretrcavao kod semafora kad je crveno, i njega sam trebao da izsutiram malo da se nauci reda.

[Ovu poruku je menjao altx dana 19.12.2015. u 19:10 GMT+1]
[ gilopile @ 19.12.2015. 16:04 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
gilopile: Izgleda da svako pise ono sto mu pase, a uopste ne citaju sta covek pise.

Pa sta ako je on tako napisao? Da li to znaci da mora bezuslovno da se veruje svakome? Evo, ja sa tobom smem u zivot da se kladim da nije tako bilo. Nesto se desilo, nesto sto je iziritiralo tog lika da ga udari. Da li je to bila psovka, da li je to bilo bezobrazno ponasanje, u stilu - 'ajde bre ne davi me vidis da sam se pomerio, da li je bio podsmesljiv pogled...uglavnom nesto se desilo sto je nateralo tipa da mu krene ruka.

I, sta mislis pod tim "savesno vozio"? Sta je tu savesno? Pa to je isto kao da je vozio auto trotoarom. Sta bi ti, a i ostali kojima ne smeta ovakvo ponasanje rekli da je neko vozio svoj auto trotoarom i zbog toga dobio samar? Da li biste i onda stali u njegovu odbranu?

Cekaj malo...Pa lik je napisao kako se desilo i mi trebamo na osnovu njegovog teksta komentarisati, a ne kako nama pase i da nagadjamo kako se i sta desilo. Pa ajd onda, recimo da je jurcao pijan trotoarom, udario u dete, psovao mu mamu maminu sto hoda tuda i da je nasrnuo na njegovog caleta...Ako je tako lakse, onda ajd da je bio taj scenario pa da raspalimo.

Nije isto vozitti bajs ili kola po trotoaru. Ja ne vidim nikakavo bahacenje ako lagano i pazljivo vozim po trotoaru na onim mestima gde nema bicik. staze. Pobogu, pre nisu ni postojale te staze, vozili smo ko klinci svuda gde bajs moze proci, pa sta? Nikoga nisam ni zgazio ni ubio sto sam vozio po trotoaru. Preuvelicavamo stvari nenormalno. Bajagi se tu nesto grcamo na te sitnice, a mnogo vaznije stvari ne resavamo i zato smo tu gde smo.

Mo`s misliti, vozio bajs po trotoaru :))) Treba ga sada osuditi na dozivotnu robiju, na goli otok? Obesiti i spaliti?
[ pajapop @ 19.12.2015. 16:06 ] @
Ma,... ALTX@, ..ne sekiraj se vise, i ne razmisljaj mnogo o tome...zivi i radi normalno, kao i do sada...To je bila samo jedna neprijatna epizoda koja se vise mozda nikad nece ponoviti...Svi smo mi bili, ili ce mo se naci nekad u neprijatnoj situaciji, kad razum mora da prevlada sto je navaznije...U sustini...covek mora da se drzi propisa, pravila i zakona...ali, uvek ti ima i nekih "krivina"...e sad, svako na nekoj krivini prodje ovako ili onako...I sto kaze [email protected] za bicikle...sve imamo samo nam one fale, otkad postadosmo toliki Evropejci???
[ MajorFatal @ 19.12.2015. 16:39 ] @
Al ove poteze koristi samo u samoodbrani. Sa velikom moći dolazi velika odgovornost! :)

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xP00DwsZuZI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
[ dusanboss @ 19.12.2015. 23:31 ] @
Auu. Koliko je malo mesto? Jel se poznajete?

Po ovome što si napisao nikako nema pravo da ti udari šamar i ne mogu da verujem da neko povlašćuju taj postupak.

Dača ti je dao najbolji odgovor. Trebao si da zoveš muriju. Činimi se da si dobro procenio da bi uzvraćanje sile bilo nepovoljno po tebe.

Napad nožem bi ili šrafcigerom bi ti samo napravio velike probleme. Pepper spray sa pijaca je igračka koja bi iziritirala nasilnika tako da bi samo dobio gore batine.

Najbolje se povuci iz takvih situacija ukoliko vidiš da dolazi šamar. Ali izgleda da ovde nisi očekivao to. Neko je već rekao činimi se, takve situacije su obično predvidljive. Ukoliko ih ne izazivaš sam svojim ponašanjem teško da će se ponoviti. Ako se ponove zovi policiju. Upotreba oružija neće ti doneti dobro.
[ cika dacha @ 19.12.2015. 23:31 ] @
Citat:
sad sam ponovo bio u gradu, i pre nego sto sam krenuo, shvatio sam da se bojim, sta ako ponovo naletim na njega, pa me prepozna i pocne da me smara?

Mozda manijak sa staze ima i profil ovde na ES ?!
[ dusanboss @ 19.12.2015. 23:43 ] @
Što bi te šamarao ponovo? Okoliko si nevin koliko opisuješ verovatno je i njemu pomalo krivo zbog svoga postupka. Možda nam nisi baš sve napisao?
[ Otto23 @ 20.12.2015. 03:24 ] @
Citat:
Pepper spray sa pijaca je igračka koja bi iziritirala nasilnika tako da bi samo dobio gore batine.

Ja sam kupio kevi i zeni onaj "NATO CS", suzavac sa belom zvezdom na sebi (a cuo sam da je dobar pepper sprej cak i bolji od CS, jer navodno ne mozes da se naviknes na njega, pa da ignorises bol)... i naravno, posto ne zelim da rizikujem, odlucim da probam na sebi, kao, ma ovo sto posto ne radi - tj. bilo bi glupo da nose nesto sto ce samo da iziritira protivnika :)

Prsnuo sam ga sebi u lice, u kontrolisanim uslovima (kupatilo :)):
- prvih 10-15 sec uopste nisam mogao da otvorim ni jedno oko, ma koliko se trudio
- bol, suze, otezano disanje, bljuvanje sluzi iz usta, nos isto krene da slini i pece
- posle tih 15 sec, mogao sam na 0.5 sec da otvorim, tj. zmirnem kratko, i onda mi se oko od bola i suza, ponovo, samo od sebe, zatvori na po 5 sec. To zmirkanje, uz bol, je trajalo tako jos minut, minut ipo.
- posle se stanje stabilizovalo, mogao sam koliko toliko, da gledam kroz suze. Ali opet ni priblizno kao da je sve 100% ok.
- Da napomenem, da sam prvih 30 sec imao problema sa disanjem, sluz u grlu od iritacije, bol... itd.

Tako da, to nije nimalo bezazlena stvar. Ako nista drugo, moze da ti da znacajnu prednost u bilo kakvoj konfliktnoj situaciji. Da imas vremena da pobegnes, ili da napadaca ("bratski") osakatis do mere da ti vishe ne predstavlja problem (posebno ako nosis jos nesto). Naravno, ucinak zavisi da li si ga lepo zasuo, ili promasio... ali ako ga pogodis... kao u mom slucaju, ne ponovilo se :)
[ altx @ 20.12.2015. 09:48 ] @
Citat:
dusanboss:
Auu. Koliko je malo mesto? Jel se poznajete?

Po ovome što si napisao nikako nema pravo da ti udari šamar i ne mogu da verujem da neko povlašćuju taj postupak.

Dača ti je dao najbolji odgovor. Trebao si da zoveš muriju. Činimi se da si dobro procenio da bi uzvraćanje sile bilo nepovoljno po tebe.

Napad nožem bi ili šrafcigerom bi ti samo napravio velike probleme. Pepper spray sa pijaca je igračka koja bi iziritirala nasilnika tako da bi samo dobio gore batine.

Najbolje se povuci iz takvih situacija ukoliko vidiš da dolazi šamar. Ali izgleda da ovde nisi očekivao to. Neko je već rekao činimi se, takve situacije su obično predvidljive. Ukoliko ih ne izazivaš sam svojim ponašanjem teško da će se ponoviti. Ako se ponove zovi policiju. Upotreba oružija neće ti doneti dobro.

nikada ga dosad nisam video. pisao sam da slabo cujem, imam neko svoje drustvo i krecem se medju njima, u grad idem samo onda kada mi nesto treba.
nisam ocekivao samar niti bilo kakvu silu, da je tako, ne bi sedeo onako mirno na biciklu i cekao da ode.
rekao sam mu i da slabo cujem, a on mi se uderao u usi "hebem ti mat@r", ali sam presao preko toga, kao da nisam ni cuo, posle sam rekao da sam se sklonio i ostalo. a onda samar.
posle kad sam sisao sa bicikla, i stojali smo jedan naspram drugog, ponovo nista nisam radio, nit sam reko nesto nit sam se pomerao, prvo sam mislio da ga napadnem ali me je to zbog dece proslo, posle sam ga onako spremno gledao u oci i cekao sta ce da radi, on je nastavio da psuje i da mi pokazuje na drugu stranu, a kad je video da ne radim nista, otisao je do dece pa su nastavili dalje, kao da nista nije bilo, isao je i neki deda malo dalje, ne znam sta su mu rekli, jer se samo okratao za njima i gledao ih.
zato me sad nervira ovo, uvek gledam svoja posla, nisam navikao na tako nesto da mi neko pridje, pocne da se dere na mene a ako kazem nesto da mi udari samar. Iskreno, ne bojim se lika, vise me nervira to sto znam da vise nisam siguran na ulici. Nekako drugacije sam gledao na ljude juce kad sam prolazio pored njih.
Dobro je rekao neko ovde, ovo ce me pratiti jedno vreme.
Na muriju nisam odmah ni pomislio, eto toliko nemam iskustva sa ovim stvarima. Zato sam i pitao sta zakon kaze.
tek kasnije mi je palo to napamet, kad sam otisao malo dalje, ali onda je vec bilo kasno.
telefon sam ostavio kod kuce, nisam mislio da mi treba. i slusni aparat, jos dobro, jel bi mi ga mozda ostetio kad me je udario.
[ altx @ 20.12.2015. 09:59 ] @
sto se pepper spreja tice, ja sam jedan takav kupio kevi pre par godina, probao sam da spricnem na zid da li radi, vidim radi, sprica, samo nisam primetio da mi je otislo malo na prst, a oci me zasvrbele, ja budala pocesao sam oci i ljudi, kako je to peklo...

izgleda da cu nabaviti i ja jedan. jel je to dozvoljeno nositi?

[ botr @ 20.12.2015. 10:22 ] @
Budala, kad ta deca odrastu, onda ce ona njega isto tako da samaraju, ako nije dobar.

Bez obira na sve, najpravilnije je da se povuces i izbegnes bilo kakav konflikt, eventualno pozoves policiju.

Ako bas insistira na sukobu, mogao si da ga sutnes medju noge.
[ 2012 @ 20.12.2015. 10:42 ] @
@altx

A sto ti ne potrazis tog lika, ako je mali grad u pitanju nacices ga relativno lako. Raspitaj se lepo ko je, sta je, cime se bavi i onda lepo odes i suocis se sa njim.
Tako ces resiti svoj problem sa strahom izazvanim iscekivanjem, pokazaces inicijativu i pokazati sebi i toj osobi kakve su vase pozicije. Testiraces sebe, a testiraces i tu osobu. Mozda se izmirite, mozda postanete i prijatelji.
[ gilopile @ 20.12.2015. 11:03 ] @
2012, ma mani bre...Gde da se susrece sa budalom!?. Najbolje je da sve lepo zaboravi i caos. Bolje da ostane na ovome, nego da se iskomplikuje jos vise, pa da ima zescih problema.

Nije velika steta nastala do sada, pa je najbolje udariti tacku na sve i gotovo. Zaboravices na taj dogadjaj dok si rekao `piksla`. Vreme leci sve...

Takve likove treba, sto se kaze, zaobilaziti u sirokom luku, i nemati nikakav kontakt sa njima.
[ bakara @ 20.12.2015. 12:08 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Ja sam mu svetovao da to shvati kao vaspitnu meru baš zato sto sam nije poštovao zakon pa je to izvelo tog drugog lika iz takta i sve se završilo šamarom. A i ko zna koliko je drugih biciklista pre toga ispreskakalo njega i decu pre toga, a ovaj mu se samo namestio.

Nažalost, kad jednom nešto krene van zakona onda to povlači sa sobom i mnogo drugog.

Naravoučenije, poštuj zakon i ne ugrožavaj druge, pa ćeš imati manje problema.

Kakav je to zakon on prekrsio?

Koliko znam nije zabranjena voznja bicikla trotoarom, osim u pesackim zonama i kada postoji biciklisticka staza.
[ vilil1 @ 20.12.2015. 13:20 ] @
Citat:
bakara: Kakav je to zakon on prekrsio?

ZOBS

Citat:
bakara: Koliko znam nije zabranjena voznja bicikla trotoarom, osim u pesackim zonama i kada postoji biciklisticka staza.

Zabranjeno je -

Član 7
Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

21) trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka

32) bicikl je vozilo...

Član 34
Za kretanje vozila vozač mora da koristi površinu namenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojim upravlja, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Vozač vozila koji se kreće površinom koja nije namenjena za saobraćaj te vrste vozila, ako je ovim zakonom to dozvoljeno, obavezan je da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom.

Član 40
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.

Član 333
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

11) člana 34,

[ anon142305 @ 20.12.2015. 13:49 ] @
Citat:
altx:
izgleda da cu nabaviti i ja jedan. jel je to dozvoljeno nositi?

Ne znam kako je u novom predlogu zakona, ali za sad je i dalje zabranjeno:

http://www.mup.gov.rs/cms_cir/...nje-sredstava-za-samoodbranu.h
[ zorg @ 20.12.2015. 14:06 ] @
Za početak bi bilo korisno da saznaš identitet napadača. Ako ti je baš stalo, možeš platiti privatnog istražitelja, koji preko mobilnih operatera može dobiti spisak korisnika prisutnih u datom rejonu u tom trenutku. Lakše bi bilo da si tada imao svoj telefon sa sobom zbog gsm matchinga. Možda je u okolini bila i neka nadzorna kamera koja je snimila ceo incident...
Možeš i sam špartati tuda u slično vreme i sigurno ćeš naleteti na dotičnu osobu, navika je čudo...
[ altx @ 20.12.2015. 14:09 ] @
Citat:
trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka

prvenstveno? jel to znaci da ga mogu koristiti i drugi?

bas sam pogledao ovo, i ovde http://fanatic.rs/faq/ pise da nije zabranjeno ici trotoarom, jeste da nije lepo, kada ima staza za bicikle.

[ anon70939 @ 20.12.2015. 14:12 ] @
pa da..., naravno da mogu i drugi. ali mora da se ispostuje prvenstvo, koje si ti i ispostovao
[ altx @ 20.12.2015. 14:24 ] @
Citat:
zorg:
Za početak bi bilo korisno da saznaš identitet napadača. Ako ti je baš stalo, možeš platiti privatnog istražitelja, koji preko mobilnih operatera može dobiti spisak korisnika prisutnih u datom rejonu u tom trenutku. Lakše bi bilo da si tada imao svoj telefon sa sobom zbog gsm matchinga. Možda je u okolini bila i neka nadzorna kamera koja je snimila ceo incident...
Možeš i sam špartati tuda u slično vreme i sigurno ćeš naleteti na dotičnu osobu, navika je čudo...

ma bas me briga za njega. ne zelim nit da ga vidim nit da se svetim.

imam ja svoje probleme i bavicu se njima. a ako ga nekad sretnem iskuliracu ga totalno. ako bude pravio problem, e onda cemo da vidimo sta cemo.

pisao sam da mi nije problem ovaj lik, nego taj samar i cinjenica da ti moze neko prici ulicom i dati samarcinu. dakle, nemam vise taj osecaj bezbednosti sto sam dosad imao.
[ anon70939 @ 20.12.2015. 14:35 ] @
Iskreno, ne znam šta kukaš ovde o bezbednosti, i strahu...

Najčudnije od svega mi je, ako si takva osoba koja je miroljubiva i oslanja se na zakon, zašto onda nisi prijavio policiji, koja je između ostalog bila na 50m od događaja?
[ altx @ 20.12.2015. 14:40 ] @
Citat:
Iskreno, ne znam šta kukaš ovde o bezbednosti, i strahu...

Najčudnije od svega mi je, ako si takva osoba koja je miroljubiva i oslanja se na zakon, zašto onda nisi prijavio policiji, koja je između ostalog bila na 50m od događaja?

jel mi nije odmah palo na pamet, pisao sam vec.
[ anon70939 @ 20.12.2015. 14:45 ] @
dobio si po nosu, i smatrao si to normalnim, pa ti nije palo na pamet da prijavis policiji...

onda OK
[ altx @ 20.12.2015. 14:51 ] @
Citat:
dobio si po nosu, i smatrao si to normalnim, pa ti nije palo na pamet da prijavis policiji...

onda OK

ne nego sam bio iznenadjen, besan i nisam znao sta da radim jel me je sve to zateklo, mozda ste vi iskusniji, imali ste prilike da se tabate i sl. ali meni je sve ovo novo.

pa da sam znao sta da radim, i sta se moze i sta ne, ne bi ni pokretao temu da se informisem, da cujem sta drugi kazu nego bi delao u tom trenutku kada se to dogadjalo.
[ zorg @ 20.12.2015. 15:06 ] @
Citat:
cinjenica da ti moze neko prici ulicom i dati samarcinu. dakle, nemam vise taj osecaj bezbednosti sto sam dosad imao.
Onda je prosto, sve ovo vreme imao si lažan osećaj bezbednosti, a da toga nisi bio ni svestan.
[ bakara @ 20.12.2015. 15:12 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
bakara: Kakav je to zakon on prekrsio?

ZOBS

Citat:
bakara: Koliko znam nije zabranjena voznja bicikla trotoarom, osim u pesackim zonama i kada postoji biciklisticka staza.

Zabranjeno je -

Član 7
Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

21) trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka

32) bicikl je vozilo...

Član 34
Za kretanje vozila vozač mora da koristi površinu namenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojim upravlja, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Vozač vozila koji se kreće površinom koja nije namenjena za saobraćaj te vrste vozila, ako je ovim zakonom to dozvoljeno, obavezan je da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom.

Član 40
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.

Član 333
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

11) člana 34,

Tu nigde ne pise da je zabranjeno voziti bicikl po trotoaru, a clan 32. koji si isekao definise sta je to bicikl a ne bicikl kao vozilo.
[ vilil1 @ 20.12.2015. 16:52 ] @
Da, isekao sam ostatak definicije bisikla jer nije bitan, bitno je da je bicikl "vozilo". A ako bas insistiras -

31) vozilo je sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu,

32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove,

33) motorno vozilo je vozilo koje se pokreće snagom sopstvenog motora, koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za prevoz lica, odnosno stvari, za obavljanje radova, odnosno za vuču priključnog vozila, osim šinskih vozila,

34) moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,

I tako dalje.

Citat:
bakara: Tu nigde ne pise da je zabranjeno voziti bicikl po trotoaru...

Ali zato eksplicitno pise gde je dozvoljeno voziti -

13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala,

26) biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala,

I onda ponovo procitas -

"Član 34

Vozač vozila koji se kreće površinom koja nije namenjena za saobraćaj te vrste vozila, ako je ovim zakonom to dozvoljeno, obavezan je da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom."

I Član 40 koji je vezan za stav 2. u Clanu 34 -

"Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza."

Znaci osim biciklisticke trake i biciklisticke staze, bicikl smes da vozis samo po kolovozu. ;)

Dobro, mozda sam prevideo neki clan zakona u kome pise da je dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru, pa ako znas koji, citriraj ovde.

[ bakara @ 20.12.2015. 17:00 ] @
haha Vili ti si car

Tako si vesto izokrenuo i citirao zakon da slobodno mozes da ides u advokate...

Ne pise nigde u zakonu da je zabranjeno voziti bicikl po trotoaru i to samo zato jer bicikl moze da vozi i dete od 2,3,5, 7 godina, ne njih nece oterati na kolovoz ni po jednom zakonu, a bici staze kao sto i sam znas postoje samo tamo gde ti ne treba.
Takodje kako ces biciklom doci do svoje zgrade ne krseci zakon, ako je zabranjeno da se kreces trotoarom?
Najbolje na ledjima da ga nosis.
[ vilil1 @ 20.12.2015. 17:21 ] @
Vidi, Zakon je bukvalan. nije podlozan tumacenju. Oni koji zele da tumace bilo sta iz bilo kog zakona su muljatori.

Ako nesto pise u zakonu, to se shvata bukvalno. Seti se kako su motoristi radili policiju noseci kacige na rukama. Pa je morao zakon da se menja. ;)

Ako u zakonu pise da je dozvoljena voznja bicikla stazom, trakom i po potrebi kolovozom, to je to. Nikakvi trotoari, stepenice ili bilo sta.

A da li ces ti da nosis bicikl do staze, da li ces da ga guras ili prevozis autom...to je tvoja stvar. Dokle god u zakonu ne pise drugacije, bicikl je zabranjeno ili nije dozvoljeno ako ti vise odgovara, voziti trotoarom, a predvidjena kazna je kao sto smo videli, 5.000din.

Druga je stvar sto zakon ne moze da predvidi svaku situaciju iz zivota, pa se gleda kroz prste. Recimo MB i voznja po kojekakvim brdima. Ali ako bi se striktno drzali zakona...;)
[ bakara @ 20.12.2015. 19:48 ] @
Citat:
vilil1
Ako u zakonu pise da je dozvoljena voznja bicikla stazom, trakom i po potrebi kolovozom, to je to. Nikakvi trotoari, stepenice ili bilo sta.

A da li ces ti da nosis bicikl do staze, da li ces da ga guras ili prevozis autom...to je tvoja stvar. Dokle god u zakonu ne pise drugacije, bicikl je zabranjeno ili nije dozvoljeno ako ti vise odgovara, voziti trotoarom, a predvidjena kazna je kao sto smo videli, 5.000din.

Pa upravo ga ti tumacis kako hoces, pa si citirao deo zakona koji se odnosi na motorna vozila, a deo gde objasnjava sta se smatra biciklom si ostavio samo da je to vozilo, a i pritom si izostavio clan u kome pise da je deci ispod devet godina zabranjena voznja biciklistickom stazom....

Znaci deci je svugde zabranjeno, dobar neki zakon

[ dusanboss @ 20.12.2015. 20:00 ] @
Ima sprejeva i dobrih koji mogu poprilično da onesposobe. Ja sam imao iskustvo sa nikum koji je nešto jači od zabiberene supe. Narvno može se naći i vojni suzavac od koga će noko trajno oslepeti a možda i umreti ali teško.
Mislim da su sprejevi zabranjeni zakon.

Inače ne znam na koji način bi ti on pomogao u sličnoj situaciji. Ti šamar nisi očekivao. Ako bi posegao za sprejom posle napada, napadač bi mogao da pomisli da vadiš neko opasnije oružije i ukoliko je nekim slučajem nauražan moglo bi da ispadne svašta.

Nemoj bacati pare na sprej ne ćeš imati konkretne koristi od njega. Jedino ukoliko će tebi ulit neku sigurdnost onda OK.

Velika većina ljudi nije kao lik iz tvoje priče i ukoliko ne provociraš ljude i sklanjaš se iz takvih situacija verovato ti se to neće nikad ponoviti.

Koliko nadzirem moguće je da je došlo do nesporazuma. On ti je rekao da se skloniš sa druge strane, ti ga nisi čuo. Rekao si mu da nečuješ, moguće da je on to protumačio kao provokaciju.

Svako je pod utiskom posle takvog nekog incidenta, pogtovo osobe koje nisu sklone nasilju. Proćiće te to vremenom (ako te do tad još neko ne išamara :)) Šalim se naravno. Kažem ti da su takve osobe retke i da se neće ponoviti. Čini mi se da bi se i ovo izbeglo da nije došlo do nesporazuma.

Da li je dozvoljeno ili nije voziti po trotoaru uopšte je nebitno. Niko nema pravo da nekog šamara zbog toga.
[ 2012 @ 20.12.2015. 20:06 ] @
Citat:
vilil1: Vidi, Zakon je bukvalan. nije podlozan tumacenju. Oni koji zele da tumace bilo sta iz bilo kog zakona su muljatori.

Ako nesto pise u zakonu, to se shvata bukvalno. Seti se kako su motoristi radili policiju noseci kacige na rukama. Pa je morao zakon da se menja. ;)

Druga je stvar sto zakon ne moze da predvidi svaku situaciju iz zivota, pa se gleda kroz prste. Recimo MB i voznja po kojekakvim brdima. Ali ako bi se striktno drzali zakona...;)

A gde pise da se voznja bicikla po trotoaru kaznjava sa 5000 dinara?

Imas jednu gresku u tumacenju zakona, sve sto nije zabranjeno i taksativno navedeno i opisano kao kaznjivo je dozvoljeno.
[ bakara @ 20.12.2015. 20:11 ] @
Citat:
dusanboss:ovo izbeglo da nije došlo do nesporazuma.

Da li je dozvoljeno ili nije voziti po trotoaru uopšte je nebitno. Niko nema pravo da nekog šamara zbog toga.

Naravno da nema, i decko se nije snasao vec se povukao a nasilnik je nasrnuo kada je osetio slabost.

Meni se pre neki dan slicno dogodilo u saobracaju vozeci po onoj magli rano ujutro.
Gusta magla, oko 6 ujutro.
Lik iza mene mi agresivno ablenduje i trubi, vozim lagano negde oko 55km/h, pali se crveno na semaforu ja stajem...
Ovaj lik iza izlazi, i naglas psuje, vice, mase rukama, i prilazi mom autu, ja ga ne cekam da dodje, vec odmah otvaram vrata i pitam u cemu je problem...
Kaze brate vuces se vozis 20 na sat, i onda naglo zakocis, a klizavo je mogao sam da te udarim i dalje galameci i psujuci...

Kako 20 na sat i naglo kocenje, to ne ide bas jedno sa drugim....i crveno je, valjda vidis, u ostalom sto me nisi zaobisao i prosao na crveno?

OK, odustaje on, vrati se u kola psujuci i mrzeci ceo svet nastavi da vozi iza mene....

Osetilo se, da je bio raspolozen da mi udeli neki samar...al eto odustao je jer stvarno nisam imao nameru da cekam da me udari.
[ dusanboss @ 20.12.2015. 20:46 ] @
Da. Ima dosta takvih likova koji se razžeste kada osete slabost a, ukoliko im se pruži otpor povlače se.
[ vilil1 @ 20.12.2015. 21:12 ] @
Citat:
bakara: Pa upravo ga ti tumacis kako hoces, pa si citirao deo zakona koji se odnosi na motorna vozila, a deo gde objasnjava sta se smatra biciklom si ostavio samo da je to vozilo, a i pritom si izostavio clan u kome pise da je deci ispod devet godina zabranjena voznja biciklistickom stazom....

Znaci deci je svugde zabranjeno, dobar neki zakon :D

Ja sad ne znam da li ti zaista ne razumes ili se zahebavas. Al' u slucaju da ne razumes da ponovim...

Bicikl je vozilo, motorno vozilo je vozilo, to su sve vozila!!!...Pa imas Cl. 34 -

"Za kretanje vozila vozač mora da koristi površinu namenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojim upravlja, osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Vozač vozila koji se kreće površinom koja nije namenjena za saobraćaj te vrste vozila, ako je ovim zakonom to dozvoljeno, obavezan je da upravlja vozilom sa naročitom pažnjom."

Sto vazi i za bicikl, jer je bicikl vozilo. Valjda tu nema spora?!

Onda imas -

13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala,

Valjda je i ovde jasno? Bicikl mora da se vozi samo stazom ili trakom, osim...tada stupa na scenu Cl. 40 -

"Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza."

I tu je kraj. Nigde se vise ne pominje bilo koje drugo mesto gde bicikl sme da se vozi. Sad, ti mozes da pises sta god hoces ali daj potkrepi to pisanje necim konkretnim. Recimo nekim clanom zakona, uredbe, bilo cime a da nije samo prazna prica.

[ bakara @ 20.12.2015. 21:24 ] @
Dzaba se trudis...

Citat:
vilil1

Valjda je i ovde jasno? Bicikl mora da se vozi samo stazom ili trakom, osim...tada stupa na scenu Cl. 40 -

I tu je kraj. Nigde se vise ne pominje bilo koje drugo mesto gde bicikl sme da se vozi. Sad, ti mozes da pises sta god hoces ali daj potkrepi to pisanje necim konkretnim. Recimo nekim clanom zakona, uredbe, bilo cime a da nije samo prazna prica.

Pored ovih "iskljucivosti" imas i ova definicija za trotoar, gde "slucajno" bas nema te iskljucivosti:

Citat:

i ti si opet uspeo da zakljucis da je to zabranjeno i ako nigde ne pise tako?
[ vilil1 @ 20.12.2015. 21:34 ] @
Jaoooo, sad se spustas na nivo onog krmka...Ako ne pise da je zabranjeno onda je dozvoljeno? LOL

Sto bi znacilo da recimo nije zabranjeno da vozis bicikl po parkiranim automobilima, ono kad su parkirani jedan do drugog, ti zaredjas po njima i...pa sta se bunite nigde ne pise da je zabranjeno!!! :D Ili po ljudima koji se suncaju ili...

Nigde ne pise da je zabranjeno da letvom ubijes nekoga, sto bi znacilo da je dozvoljeno je l' da?

Dobro je, sve si rekao. :D
[ 2012 @ 20.12.2015. 21:53 ] @
Citat:
vilil1: Jaoooo, sad se spustas na nivo onog krmka...Ako ne pise da je zabranjeno onda je dozvoljeno? LOL

Sto bi znacilo da recimo nije zabranjeno da vozis bicikl po parkiranim automobilima, ono kad su parkirani jedan do drugog, ti zaredjas po njima i...pa sta se bunite nigde ne pise da je zabranjeno!!! :D Ili po ljudima koji se suncaju ili...

Dobro je, sve si rekao. :D

E glupi covece, uzeo si da tumacis zakon na nivo idiota. Tacno kako sam ti napisao, ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno. Zato se i taksativno navodi sta je zabranjeno i kakva je kazna za koje delo.
Ajde tupsone, reci ti meni kako ce neko da ti napise kaznu ako nema opisa dela u kaznenom delu zakona. Pogledaj zakon i plati jednu konsultaciju kod advokata da bi se uverio u ovo sto ti govorim.

Nije zabranjeno da vozis bicikl po parkiranim automobilima, ali ces odgovarati ako ostetis bilo koji automobil ili povredis nekoga cineci to delo. Isto kao sto ces odgovarati i biti kaznjen ako povredis nekoga vozeci po biciklistickoj stazi. Ne uzima se zakon u tumacenje vec uzimaju zakoni kad se o necemu diskutuje. Takodje ima cela grupa predmeta koje treba savladati pre nego sto se pristupi citanju i tumacenju zakona.
Samo sto si ti glup da bi to razumeo.
Nigde nije zabranjeno udaranje samara i neces odgovarati zbog samara vec zbog nanesene povrede ili zbog uvrede koju si naneo nekome time sto si mu udario samar, ako te osteceni prijavi, ako te ne prijavi onda nikome nista, taman da su svi videli kako si nekome udario samar, pa cak i da to uradis ispred policajca.
[ anon70939 @ 20.12.2015. 23:01 ] @
Citat:
2012:ako te ne prijavi onda nikome nista, .... pa cak i da to uradis ispred policajca.

Ne mora privatno da ga goni, ali policajac mora da piše prijavu za kršenje javnog reda i mira...

Ali slažem se da ovo što vilil1 piše je u najmanju ruku smešno :)
[ gilopile @ 20.12.2015. 23:06 ] @
Temu zakljucavam.
Upis vise nije moguc!
[ Otto23 @ 21.12.2015. 01:27 ] @
Jbt. a ja citavo proslo leto vozio sina u stolici za decu na mom bajsu. I naravno, isli smo trotoarima, kroz grad, do biciklisticke staze koja vodi na Adu -> a ne kolovozom.

Mislim, mozda sam trebao da rizikujem svoj i njegov zivot na ulici... pritom znajuci, da deca npr. ne smeju da se voze motorom (zabranjeno zakonom), ili cak ni na prednjem sedistu auta (dok na zadnjem moraju da imaju posebno sigurnosno sediste i budu vezana). Ali eto, zakon je zakon, tako da ako su na bajsu... onda je slobodna sezona, tj. mogu slobodno (ili cak "moraju", po slovu zakona) da se ukljuce u saobracaj. Mislim, dajte ljudi.

...
Mislim da je mnogo realnije da je psihopata procenio da moze da se iskali na slabijem od sebe.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 21.12.2015. u 02:37 GMT+1]
[ miki069 @ 21.12.2015. 08:27 ] @
Citat:
altx:

Pojasni malo kako ti to prilazi lik sa dvoje dece.

1. Krećete se u istom smeru i sustiže te lik i prestiže te idući peške?
2. Idete suprotnim smerovima i mimoilazite se?
Ili najverovatniji scenario kod biciklista:
3. Oni su bili ispred tebe. Ti si ne zvoneći, pošto nemaš zvonce, napravio vele-slalom kroz pešake.

Ako je opcija 2. stvarno je glupo što te ošamario.
Ako je opcija 3. u pitanju trebao je pesnicom a ne šamarom.

[ dusanboss @ 21.12.2015. 14:15 ] @
Čovek se je sišao sa bicikla da ih propusti. To mu je bila greška. Da je napravio napravio vele-slalom prošao bi bez šamara uz možda neko dobacivanje i psovku.
[ altx @ 21.12.2015. 14:30 ] @
Citat:
Pojasni malo kako ti to prilazi lik sa dvoje dece.

1. Krećete se u istom smeru i sustiže te lik i prestiže te idući peške?
2. Idete suprotnim smerovima i mimoilazite se?
Ili najverovatniji scenario kod biciklista:
3. Oni su bili ispred tebe. Ti si ne zvoneći, pošto nemaš zvonce, napravio vele-slalom kroz pešake.

Ako je opcija 2. stvarno je glupo što te ošamario.
Ako je opcija 3. u pitanju trebao je pesnicom a ne šamarom.

2.
ja idem bajsom prema njima , oni ispred mene dolaze prema meni, kad sam video da se ne mozemo mimoici (on u sredini, deca sa dve strane, zauzeli celu stazu, necu valjda decu gaziti), stao sam sa desne strane, mozda sam i skroz siso sa trotoara ne secam s tacno. i cekao da prodju. nisam stao tacno pred njima nego ranije, oko 2-3m. i nisam jurio ko blesav. niti je to neke mala stazica pa da se guramo, 3 - 4coveka mogu komotno da idu jedano pored drugog. sve vise mislim da sam samar dobio jer nikoga nije bilo u blizini, u centru, punom ljudi, mi verovatno ne bi ni prisao.

Citat:
Čovek se je sišao sa bicikla da ih propusti. To mu je bila greška. Da je napravio napravio vele-slalom prošao bi bez šamara uz možda neko dobacivanje i psovku.

sedeo sam na bajsu, cekao sam da prodju pa da nastavim. sa bicikla sam siso tek kad me je udario.
[ fanfon @ 21.12.2015. 15:54 ] @
I da je zabranjeno voziti trotoarom-on nije nadlezan da te spreci osim ako ne ugrozavas njegovu bezbednost i bezbednost njegove dece (sto se nije desilo), a deca mu nisu opravdanje da te udari. Trebao si mu razbiti pi**u. U ovoj banana drzavi se krse mnogo veci zakoni od voznje po hebenom trotoaru pa takve niko ne sankcionise. Smrad...
[ jovajovic100 @ 21.12.2015. 16:18 ] @
Citat:
altx: sedeo sam na bajsu, cekao sam da prodju pa da nastavim. sa bicikla sam siso tek kad me je udario.

Ćuti , ti si ustvari srećan . Šta misliš da je imao pištolj .
[ vilil1 @ 21.12.2015. 16:25 ] @
Citat:
Otto23: Jbt. a ja citavo proslo leto vozio sina u stolici za decu na mom bajsu. I naravno, isli smo trotoarima, kroz grad, do biciklisticke staze koja vodi na Adu -> a ne kolovozom.

Mislim, mozda sam trebao da rizikujem svoj i njegov zivot na ulici... pritom znajuci, da deca npr. ne smeju da se voze motorom (zabranjeno zakonom), ili cak ni na prednjem sedistu auta (dok na zadnjem moraju da imaju posebno sigurnosno sediste i budu vezana). Ali eto, zakon je zakon, tako da ako su na bajsu... onda je slobodna sezona, tj. mogu slobodno (ili cak "moraju", po slovu zakona) da se ukljuce u saobracaj. Mislim, dajte ljudi.

Uopste nije bitno sto ti vozis trotoarom, niti ja, niti bilo ko, bitno je da covek treba da bude svestan da je to prekrsaj, pa ako ga kojim slucajem policajac zaustavi (mada ne verujem) ne pocne da pametuje kako je to dozvoljeno, vec da plati kaznu. Sto se kaze - If you can't do the time don't do the crime.

Bre, samo ovde, na ESu, ljudi pominju, "Ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno". Pa eto, pozivam sve, na celu sa bakarom i debelom nakazom, posto nigde ne pise da je zabranjeno voziti kamion, automobil, autobus...trotoarom, da pocnu da voze trotoarima a ne ulicama. Bas bi bilo zanimljivo gledati ih kako objasnjavaju policiji da je to dozvoljeno. :D
[ jovajovic100 @ 21.12.2015. 16:37 ] @

Bacio bi taj tip decu u kanal da je na biciklu bila ovakva osoba .
[ altx @ 21.12.2015. 17:57 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
Otto23: Jbt. a ja citavo proslo leto vozio sina u stolici za decu na mom bajsu. I naravno, isli smo trotoarima, kroz grad, do biciklisticke staze koja vodi na Adu -> a ne kolovozom.

Uopste nije bitno sto ti vozis trotoarom, niti ja, niti bilo ko, bitno je da covek treba da bude svestan da je to prekrsaj, pa ako ga kojim slucajem policajac zaustavi (mada ne verujem) ne pocne da pametuje kako je to dozvoljeno, vec da plati kaznu. Sto se kaze - If you can't do the time don't do the crime.

Bre, samo ovde, na ESu, ljudi pominju, "Ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno". Pa eto, pozivam sve, na celu sa bakarom i debelom nakazom, posto nigde ne pise da je zabranjeno voziti kamion, automobil, autobus...trotoarom, da pocnu da voze trotoarima a ne ulicama. Bas bi bilo zanimljivo gledati ih kako objasnjavaju policiji da je to dozvoljeno. :D

:)

[Ovu poruku je menjao altx dana 21.12.2015. u 19:10 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 21.12.2015. 20:38 ] @
Citat:
31) vozilo je sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu,

Pa i deciji automobil na pedale ispade vozilo.

Mene zanima kako bi taj reagovao da je dete na biciklu vozilo po trotoaru i naletelo na njegovu decu?
[ 2012 @ 21.12.2015. 21:27 ] @
Citat:
vilil1:

Glupi covece, zabranjeno je kretanje kamiona, automobila i autobusa po trotoarima.

Kod voznje bicikla postoje male nedorecenosti sto se tice kretanja/voznje po trotoaru, ali iz drugih zakona moze se videti da voznja bicikla po trotoaru nije izricito zabranjena, nije predvidjena kazna, tako da mozemo smatrati da je voznja bicikla dozvoljena ako ne ugrozava pesake.
[ tahuti @ 22.12.2015. 00:05 ] @
Gde spada trotinet, ali za odrasle kao http://www.nycewheels.com/kickped-kick-scooter.html

Da li se tretira kao pesak, vozilo ili nesto trece?
[ Otto23 @ 22.12.2015. 00:57 ] @
Da li moze neko da objasni, s' obzirom na ovako lepo i jasno napisan zakon, gde sme dete, u recimo osnovnoj skoli, da vozi bicikl? Samo po kolovozu i biciklistickoj stazi?
Da li treba da polaze neka saobracajna pravila za voznju bicikla - ili moze po principu, sta zna dete sta je to sto kila/pravo prvenstva/jednosmerna/kruzni tok i sl. gluposti?
Da li sme da ga vozi po parku i trotoarima, ili je zakonom definisano iskljucivo po kolovozu - sa ostalim ucesnicima u saobracaju, kao uostalom i za sva "vozila"?
Da li na kraju uopste sme da ga vozi? Posto, jelte, nema nikakvu dozvolu za to... a bicikl je vozilo, koje se ukljucuje u saobracaj?
Da li je voznja bicikla dozvoljena gde hoces (trotoari, parkovi i sl.) ako si dete, a opet nije dozvoljena, ako si stariji od X na N-ti godina?
...
[ MajorFatal @ 22.12.2015. 01:15 ] @
Po trotoaru moze da gura bicikl pored sebe, a moze da vozi po kolovozu i biciklistickim trakama, stazama, verovatno moze i po stazi u parku jer je park i ovako predvidjen za rekreaciju i odmor.

[ 2012 @ 22.12.2015. 07:50 ] @
Citat:
Otto23:
Da li moze neko da objasni, s' obzirom na ovako lepo i jasno napisan zakon, gde sme dete, u recimo osnovnoj skoli, da vozi bicikl? Samo po kolovozu i biciklistickoj stazi?
Da li treba da polaze neka saobracajna pravila za voznju bicikla - ili moze po principu, sta zna dete sta je to sto kila/pravo prvenstva/jednosmerna/kruzni tok i sl. gluposti?
Da li sme da ga vozi po parku i trotoarima, ili je zakonom definisano iskljucivo po kolovozu - sa ostalim ucesnicima u saobracaju, kao uostalom i za sva "vozila"?
Da li na kraju uopste sme da ga vozi? Posto, jelte, nema nikakvu dozvolu za to... a bicikl je vozilo, koje se ukljucuje u saobracaj?
Da li je voznja bicikla dozvoljena gde hoces (trotoari, parkovi i sl.) ako si dete, a opet nije dozvoljena, ako si stariji od X na N-ti godina?
...

Sve sto si pitao opisano je u zakonu samo je tebe mrzelo da procitas. Sad bi da nadjes nekoga koga ne mrzi da bi ti prepricao, a onda ces ti da mu postavljas dodatna glupa pitanja i da mu objasnjavas kako nije u pravu.
Jedva cekam da vidim ko ce biti dobrovoljac.
[ 2012 @ 22.12.2015. 07:59 ] @
Citat:
tahuti:
Gde spada trotinet, ali za odrasle kao http://www.nycewheels.com/kickped-kick-scooter.html

Da li se tretira kao pesak, vozilo ili nesto trece?

U grup: bicikl

Clan 7, tacka 32 Zakona o bezbednosti saobracaja na putevima

32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika,koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove
[ dule_ns @ 22.12.2015. 14:24 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:

1) Naravno da je u zakonu zabranjeno da se automobili i kamioni voze po trotoaru.

2) Naravno da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno.
[ vilil1 @ 22.12.2015. 15:27 ] @
Ajde molim te citiraj taj clan u kome pise da je zabranjeno voziti kamion po trotoaru. Trazim gde pise ali ne mogu da nadjem. Verovatno previdjam.
[ 2012 @ 22.12.2015. 15:42 ] @
Citat:
vilil1: Ajde molim te citiraj taj clan u kome pise da je zabranjeno voziti kamion po trotoaru. Trazim gde pise ali ne mogu da nadjem. Verovatno previdjam.

Citaj ponovo, propustio si taj deo ili mozda nisi razumeo sta tacno pise.

Recimo ovako:

A onda potrazis kod kazni imali te tacke zakona na listi kazni

Za Clan 35. /obaveza kretanja desnom stranom/

kazna za nepostovanje ove obaveze predvidjena je u Clanu 331.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 22.12.2015. u 17:21 GMT+1]
[ tahuti @ 22.12.2015. 16:42 ] @
Citat:
bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika,koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove

trotinet - 2 tocka OK
pokrece se snagom vozaca OK

Koja se pomocu pedala ili rucica prenosi na tocak - ovo nije isto; kod trotineta stopalo vozaca je u kontaktu sa zemljom da bi kreirao pogon

Da li je i skajteboard i roleri vozilo.

sto se tice rucica kao pogon bicikla ima

[ 2012 @ 22.12.2015. 17:03 ] @
Citat:
tahuti: trotinet - 2 tocka OK
pokrece se snagom vozaca OK

Koja se pomocu pedala ili rucica prenosi na tocak - ovo nije isto; kod trotineta stopalo vozaca je u kontaktu sa zemljom da bi kreirao pogon

Treba da potrazis u zakonu da li se i boja poklapa, boja trotineta mora da bude ista se nekom od boja navedenih u zakonu, u suprotnom "nije isto"
[ vilil1 @ 22.12.2015. 17:36 ] @
Nakazo, ne trpaj se sada k'o goovno na lopatu. Sve sto si mao da kazes, rekao si posle mog posta -

http://www.elitemadzone.org/t4...ulici-ti-na-biciklu-samodbrana

A Duleta sam pitao jer je ocigledno da nije citao temu od pocetka. Da jeste video bi sta ste bakara i ti zagovarali. A to je, da ako ne pise "zabranjeno" u zakonu, onda je dozvoljeno. Ti sada mozes do sutra da vadis taj kolac iz boolje na koji si se nasadio (A mozda i uzivas da ti je zabijen. Vrlo verovatno.) ali ostaju postovi u kojima si pokazao koliki su glupander.
[ 2012 @ 22.12.2015. 18:09 ] @
Citat:
vilil1

A Duleta sam pitao jer je ocigledno da nije citao temu od pocetka. Da jeste video bi sta ste bakara i ti zagovarali. A to je, da ako ne pise "zabranjeno" u zakonu, onda je dozvoljeno. Ti sada mozes do sutra da vadis taj kolac iz boolje na koji si se nasadio (A mozda i uzivas da ti je zabijen. Vrlo verovatno.) ali ostaju postovi u kojima si pokazao koliki su glupander.

Tacno tako glupi covece, kako sam napisao sve sto nije zabranjeno/ograniceno/izricito navedeno kao obavezujuce je dozvoljeno, ma koliko ti imao problema da to razumes to je tako. Zbog toga sam ti zakacio zakon da vidis gde je zabranjeno vozenje kamiona po trotoaru.

Kad slicni tebi pocnu da pisu zakone gde svaki clan zakona mora biti nacrtan i gde ce vaziti samo nacrtano, onda ces dobiti zakon gde tacno pise: "zabranjeno je voziti kamion po trotoaru", medjutim dokle god zakon pisu malo pismeniji pisace kako je napisano u clanu 34.

Slazem se da ostaju postovi u kojima si pokazao koliki su glupander.
[ tahuti @ 22.12.2015. 18:32 ] @
Citat:
2012:
Treba da potrazis u zakonu da li se i boja poklapa, boja trotineta mora da bude ista se nekom od boja navedenih u zakonu, u suprotnom "nije isto"

Da li je invalidska kolica vozilo tj biciklo, prema tome nije mu mesto na trotoaru?

2 tocka,
pokrece se snagom vozaca
[ 2012 @ 22.12.2015. 18:47 ] @
Citat:
tahuti: Da li je invalidska kolica vozilo tj biciklo, prema tome nije mu mesto na trotoaru?

2 tocka,
pokrece se snagom vozaca

Da li si procitao zakon?

69) pešak je lice koje se kreće po putu, odnosno koje po putu sopstvenom snagom vuče ili
gura vozilo, ručna kolica, dečje prevozno sredstvo, kolica za nemoćna lica ili lice u
dečjem prevoznom sredstvu ili lice u kolicima za nemoćna lica koje pokreće sopstvenom
snagom ili snagom motora ili lice koje klizi klizaljkama, skijama, sankama ili se vozi na
koturaljkama, skejtbordu i sl,

Prvi uslov da bi ljudi diskutovali je da nesto procitaju, da se informisu ili narodski receno da se opismene.
[ vilil1 @ 22.12.2015. 20:02 ] @
Citat:
2012

Kad slicni tebi pocnu da pisu zakone gde svaki clan zakona mora biti nacrtan i gde ce vaziti samo nacrtano, onda ces dobiti zakon gde tacno pise: "zabranjeno je voziti kamion po trotoaru", medjutim dokle god zakon pisu malo pismeniji pisace kako je napisano u clanu 34.

Ahahahaha...nakazo moralna i fizicka...Na strani 3. ove teme sam citirao delove zakona koji se odnose na voznju, kao i na visinu kazne. A tvoji postovi posle toga su bili, izmedju ostalog -

"Tacno kako sam ti napisao, ako nije zabranjeno, onda je dozvoljeno. Zato se i taksativno navodi sta je zabranjeno i kakva je kazna za koje delo."

"A gde pise da se voznja bicikla po trotoaru kaznjava sa 5000 dinara?

Imas jednu gresku u tumacenju zakona, sve sto nije zabranjeno i taksativno navedeno i opisano kao kaznjivo je dozvoljeno."

Dakle zaista si degenerik. Bukvalno.
[ 2012 @ 22.12.2015. 20:11 ] @
Mozes da se smejes do mile volje, amozes i da glumis ludilo koliko te volja, ali ostaje da pronadjes u zakonu gde je zabranjeno voziti bicikl na trotoaru. Cisto da bi dokazao da nisi degenerik za kakvog se inace predstavljas svojim pisanjem.

Da te uputim sta trebas uraditi:

trebas pronaci kaznu kojom ce biti kaznjen biciklista koji vozi bicikl po trotoaru. Ako zbog niceg drugog da bi mogao neko da ti napise kaznu mora u resenju ili presudi da pise na osnovu tog i tog clana za to i to delo kaznjava se lice XYZ.
[ dusanboss @ 22.12.2015. 23:23 ] @
Citat:
vilil1:
Nakazo, ne trpaj se sada k'o goovno na lopatu. Sve sto si mao da kazes, rekao si posle mog posta -

http://www.elitemadzone.org/t4...ulici-ti-na-biciklu-samodbrana

Ako sam ja taj Dule čitao sam temo od početaka, ali sam preskakao vaše rasprave o tome da li je ili ne pokretač teme napravio prekršaj.

Mislim da je to totalno nebitna stavka u ovoj temi. Uhvatili ste se toga da li je prekršaj ili nije, da li neko može kamion da vozi po trotoaru i gazi ljude?

Kakve to veze ima sa temom? Čovek je vozio bicikl trotoarom, zaustavio se da propusti pesake. Oupšte nije bitno da li je napravio prekršaj, nema pravo da ga šamara niko.

Sad vidim nisam ja u pitanju već dule ns.

Da li vi primećujete razliku izmedju ova dva kršenja zakona? Uopšte neću da ulazim u to da li je ,gde i kako dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru (čak ste se uhvatili i teme šta spada pod bicikl).
Da kažemo da je čovek napravio prekršaj. Dobio je šamarčinu, siguran sam da nije bila blaga. Ima strah da se kreće po gradu. Šamar, ma koliko bezazleno zvuči može da ostavi trajne posledice ukoliko je osoba koja ga prima fizički na neki način inferiorna, a osoba koja zadaje udarac ima odredjenu fizičku spremnost i obučenost kako da zada udarac i prtom nanese sto više štete.

Mislim da je bezveze raspravljati o prikladnoj vožnji bicikla, a pritom ne osudjivati ili čak odobravati fizičko nasilje.

[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 23.12.2015. u 12:28 GMT+1]
[ tahuti @ 22.12.2015. 23:29 ] @
2012

vidi se i ti nisi citao zakon

69) pešak je lice koje se kreće po putu, odnosno koje po putu sopstvenom snagom vuče ili
gura vozilo

trotinet se gura, ne spada u bicikle sto si prethodno napisao

Sada ces i unickl da tvrdis da je bicikl.
[ 2012 @ 23.12.2015. 06:22 ] @
Da li je trotinet bicikl, da li se gura, vozi ili odgurava jednom nogom to ce utvrditi sud, ali ja sam utvrdio i dokazao da nisi procitao zakon jer si postavio pitanje o invalidskim kolicima sa ciljem da filozofiras i poddjebavas, ali dobio si odgovor da su invalidska kolica opisana u zakonu, a to nisi znao jer nisi procitao zakon.
[ jovajovic100 @ 23.12.2015. 14:46 ] @

Kazna za vožnju bez ruku

Jedan momak iz Kule je juče morao da plati kaznu jer je vozio bicikl "bez ruku".On je morao da plati kaznu u iznosu od 3.000 dinara.

Kako piše u prekršajnom nalogu kontrolom je ustanovljeno da je obe ruke držao u džepu.

http://www.alo.rs/platio-kaznu-jer-je-vozio-bicikl-bez-ruku/25453

[ bakara @ 23.12.2015. 16:26 ] @
Pa verovao ili ne, stvarno je zabranjeno voziti bez ruku, to se ucilo jos u osnovnoj skoli kad se uce oni prvi znakovi i pravila u saobracaju.
Zabranjeno je i na trotoaru, ali gde postoji znak zabrane i na mestima rezervisanim za pesake...
[ gilopile @ 23.12.2015. 16:37 ] @
Hehehe, kad se setim pre 30 i kusur godina, da te pandur zaustavi i pise ti kaznu zato sto vozis bajs bez ruku, LOL!

Danas samo izmisljaju nesto da napune budzet. Pre se vozile trabakule sa gumama starim i po nekoliko decenija, svaki drugi vozac janpi ko cep :D, pa nije bilo toliko saobracajki. Danas ginu ko muve. Znam da ce neko reci da su kola danas brza...Ma ne pije ni to vodu. Znaci svaki kamiondzia bi u to vreme naduvao bar 2 promila :)

Mi smo se promenili, ljudi su pukli i nece tu pomoci nikakav zakon ni uvodjenje tih nebuloza...

Dzaba sve, moze kazna za upravljanje vozilom bez dozvole da bude i milion dinara, opet ce neki napaljen klinac koji je odrastao na TY klipovima da uzme caletova kola i da jurca ko muva bez glave i usmrti sebe i nekog neduznog jadnika...A tahvih klinaca je mali milion danas...Gledam i ne verujem kakvi likovi.

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 23.12.2015. u 17:47 GMT+1]
[ jovajovic100 @ 23.12.2015. 17:13 ] @
ČAČAK, 15. januar 2012, (Njuz) – Prekršajni sud u Čačku kaznio je Zorana Ivanovića sa 100.000 dinara jer je pijan vozio sobni bicikl.

Ivanović je, kako se navodi, višestruki povratnik, jer je zbog ovog prekršaja već 25 puta kažnjavan.
[ 2012 @ 23.12.2015. 19:04 ] @
Citat:
jovajovic100: ČAČAK, 15. januar 2012, (Njuz) – Prekršajni sud u Čačku kaznio je Zorana Ivanovića sa 100.000 dinara jer je pijan vozio sobni bicikl.

Ivanović je, kako se navodi, višestruki povratnik, jer je zbog ovog prekršaja već 25 puta kažnjavan.

Sta pise Njuz, da li su zaustavili tog prestupnika na raskrsnici ili negde na otvorenom putu?
[ mrkii @ 23.12.2015. 19:25 ] @
Citat:
gilopile:
Hehehe, kad se setim pre 30 i kusur godina, da te pandur zaustavi i pise ti kaznu zato sto vozis bajs bez ruku, LOL!

Danas samo izmisljaju nesto da napune budzet. Pre se vozile trabakule sa gumama starim i po nekoliko decenija, svaki drugi vozac janpi ko cep :D, pa nije bilo toliko saobracajki. Danas ginu ko muve. Znam da ce neko reci da su kola danas brza...Ma ne pije ni to vodu. Znaci svaki kamiondzia bi u to vreme naduvao bar 2 promila :)

Mi smo se promenili, ljudi su pukli i nece tu pomoci nikakav zakon ni uvodjenje tih nebuloza...

Dzaba sve, moze kazna za upravljanje vozilom bez dozvole da bude i milion dinara, opet ce neki napaljen klinac koji je odrastao na TY klipovima da uzme caletova kola i da jurca ko muva bez glave i usmrti sebe i nekog neduznog jadnika...A tahvih klinaca je mali milion danas...Gledam i ne verujem kakvi likovi.

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 23.12.2015. u 17:47 GMT+1]

Zašto bi morali da izmišljaju prekršaje kada ih svi prave masovno?
Ja dok se prošetam do posla za dvadesetak minuta primetim bukvalno desetine prekršaja u saobraćaju.
Ovde se našao policajac koji je obavio svoj posao. I znam, znam, trebao bi da juri ozbiljne kriminalce, a ne decu na biciklu ... Kako se usudio da radi svoj posao.

I nije sve džabe. Kada bi sve kažnjavali za sve, bez pardona, drakonskim kaznama, za mesec dana srbi bi se ponašali u saobraćaju kao nemci. Eh, da mi je vlast samo pola godine ... ulice bi izgledale kao u Singapuru, a smrtnost na drumovima bila bi kao u Norveškoj. Napaljeni klinci bi ležali po zatvorima, još pre nego što sednu u tatin auto.
[ tahuti @ 24.12.2015. 01:33 ] @
Citat:
2012:
Da li je trotinet bicikl, da li se gura, vozi ili odgurava jednom nogom to ce utvrditi sud, ali ja sam utvrdio i dokazao da nisi procitao zakon jer si postavio pitanje o invalidskim kolicima sa ciljem da filozofiras i poddjebavas, ali dobio si odgovor da su invalidska kolica opisana u zakonu, a to nisi znao jer nisi procitao zakon.

Procitaj celu pricu ne samo zadnju.

Postavio sam ti pitanje o invalidskim kolicima kao primer nije sve sto ima tockove bicikl.

Netreba sud, samo mi pokazi gde su pedale na trotinetu, koje prenose snagu vozaca na tockove.

Jer si postavio sam:

32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača, odnosno putnika,koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak, odnosno točkove

Posto sam u inostranstvu, znam da na nekim ulicama, zabranjeno je voziti se klizaljkama, skejtbordovima, trotinetima na trotoaru, kao gradske odluke uglavnom ulice gde su guzve kao u centru, dok zakonski nisu za put.
[ dusanboss @ 24.12.2015. 01:50 ] @
Ma da, ti napaljeni klinci što voze bez bajs bez ruku. :) Sve to treba u zatvor.
[ 2012 @ 24.12.2015. 06:13 ] @
Citat:
tahuti:
Citat:
2012:

Procitaj celu pricu ne samo zadnju.

Postavio sam ti pitanje o invalidskim kolicima kao primer nije sve sto ima tockove bicikl.

Netreba sud, samo mi pokazi gde su pedale na trotinetu, koje prenose snagu vozaca na tockove.

Jer si postavio sam:

Posto sam u inostranstvu, znam da na nekim ulicama, zabranjeno je voziti se klizaljkama, skejtbordovima, trotinetima na trotoaru, kao gradske odluke uglavnom ulice gde su guzve kao u centru, dok zakonski nisu za put.

Nije bicikl sve sto ima tockove, ali mora biti izdvojeno i opisano u posebnom clanu, ako nije posebno izdvojeno i opisano onda se uzima clan zakona/opis koji delo/vozilo najpribliznije opisuje.

Sto se tice drugog dela, samim postavlanjem znaka zabrane na nekom delu ulice ili trotoara znaci da je generalno dozvoljeno, ali treba poseban znak da bi se zabranilo.
[ dule_ns @ 24.12.2015. 07:39 ] @
Citat:
vilil1:
Ajde molim te citiraj taj clan u kome pise da je zabranjeno voziti kamion po trotoaru. Trazim gde pise ali ne mogu da nadjem. Verovatno previdjam.

Izgleda da si u pravu što se tiče trotoara. Ima neka razlika u definiciji pešačka staza / trotoar ali ni za pešačku stazu ne vidim neki član zakona koji kaže da je zabranjeno voziti i kolika je kazna. Moja greška priznajem.

Inače vezano za temu zanimljiv link (ovo je za bicikliste):

http://fanatic.rs/faq/

Citat:

Mogu li voziti po trotoaru?

Vožnja trotoarom nije zabranjena, ali nije lepo zauzimati pešacima prostora, pogotovo ako već postoji biciklistička staza. Vožnja trotoarom može izazvati i sukobe sa pešacima, a isto kao i vožnja u suprotnom smeru može izazvati udes pošto pešaci ne očekuju bicikliste pa često neće pravilno odreagovati u pokušaju da se sklone s puta. Stariji ljudi i deca mogu slučajno zastati ili se čak i namestiti pred Vašu putanju jer nemaju reflekse kao ostali. Takođe ostali učesnici u saobraćaju neće očekivati da biciklisti, koji se brže kreću od pešaka, izlaze odatle na put, pogotovo na raskrsnicama. Izuzetak mogu biti jedino mala deca koja još nisu sigurna na biciklu i idu uz pratnju roditelja.
[ vilil1 @ 24.12.2015. 09:16 ] @
Citat:
dule_ns: Izgleda da si u pravu što se tiče trotoara.
U pravu sam sto tvrdim da je bicikl zabranjeno voziti po trotoaru?
[ dule_ns @ 24.12.2015. 10:57 ] @
Citat:
vilil1: U pravu sam sto tvrdim da je bicikl zabranjeno voziti po trotoaru?

Kamion. Nigde u ZOBS-u nisam našao odrednicu da je po trotoaru ili pešačkoj stazi zabranjeno voziti kamion. Mada bilo je ovlaš, ne mogu 100% da tvrdim.
[ vilil1 @ 24.12.2015. 12:23 ] @
Pa da, ne pise. Sto znaci da se i za bicikl primenjuju saobracajni propisi kao i za kamion, auto...Nema voznje pod uticajem alkohola, nema voznje po trotoarima, nema voznje i telefoniranja, nema voznje kontra smerom, nema voznje po parkovima, bicikl se ne vozi vec gura preko pesackog...

Citat:
Krmak: trebas pronaci kaznu kojom ce biti kaznjen biciklista koji vozi bicikl po trotoaru. Ako zbog niceg drugog da bi mogao neko da ti napise kaznu mora u resenju ili presudi da pise na osnovu tog i tog clana za to i to delo kaznjava se lice XYZ.

Pisano vec, samo si ili polupismen ili mnogo glup. Bice da si oba. Evo ti ponovo -

"Član 333

11) člana 34"