[ ezoterica @ 17.01.2016. 22:44 ] @
Pre par dana mts je dao ponudu čitavoj zgradi da postave antenu i da nam naredne tri godine(ili 5 zavisi na koliko potpišemo ugovor) daju po ~100e svakom stanu. Sad, ugovor može da se potpiše samo ako se složi 50% stanara + ceo poslednji sprat. Na žalost, živim na tom poslednjem spratu i jedini sam koji se trenutno ne slaže sa tom idejom i zbog mene cela stvar može da propadne. Ovi ostali sa četvrtog su u fazonu kao okej je to, ne šteti ništa. Rok je do srede. Pare bi mi eventualno dobro došle jer bih zajedno sa ostalim komšijama sa četvrtog sredio krov koji svima prokišnjava. Koliko sam upoznat, radili bi onaj laki krov.

Nisam čitao ništa po netu da bih zvučio kako prosečni paranoični komentar kurira nego sam pitao bivšeg inženjera koji je radio u Telekomu, koji je radio baš na postavljanju sličnih sistema. Rekao mi je da je to veoma opasno i da su posebno te frekvencije na kojima rade te antene opasne. Sad, druga strana, komšija koji radi na rentgenu..koji je i neki primarius u medicini plus neke dodatne titule i slično, me uverava da je to sasvim okej. Imam razloga da mu verujem jer je jedan od onih koji između ostalog i promoviše zdrav život u ovom gradu. Tako da ja stavrno ne znam više šta da mislim. A nije da nemam razloga da se plašim štetnih posledica zračenja, imam ali su trenutno nebitni.

Samo da kažem. Antena neće biti direktno na krovu zgrade, već na nekom malo izdignutom delu gde je vešernica(3-4 metara od krova) i tako te prostorije jer je krov, bez tog dela, ravan.

Interesuje me vaše mišljenje. Znate nešto o tome? Koliko je to stvarno opasno po zdravlje? Da li i kako uopšte mogu da se zaštitim od tog zračenja?

Znate li, da li vrednost stanova manja ako se nalaze ispod takvih antena?
[ iculibrk @ 17.01.2016. 22:56 ] @
Imas http://www.elitesecurity.org/t448694-0
http://www.elitesecurity.org/t299501-0
http://www.elitesecurity.org/t...nice-mobilne-tefonije-stetnost
http://www.elitemadzone.org/t409524-0
Moguce da ima jos, procitaj ovo i pokusaj jos pronaci pomocu pretrage.
[ Otto23 @ 17.01.2016. 23:14 ] @
Koliko steti - ne znam tacno (bitno je i sta je izmedju tebe i antene). Ali sigurno ne bih voleo da sam prvi stanar ispod. E sad, ti se raspitaj da li su pitali i stanare okolnih zgrada. Moguce je da ste vi prvi izbor, ali to ne znaci da ne postoji drugi i treci, ako odbijete. Hocu da kazem, da nista nisi uradio ako ce da je stave na susednu zgradu ili prekoputa. Cak bi u tom slucaju mozda bilo i bolje da je stave na tvoju, jer dobijas pare, a mozes i da postavis neku izolaciju (metalni lim npr.) ispod krova gde se nalazi antena i time smanjis kolicinu zracenja (dok ako bi bila na zgradi prekoputa, bio bi jos izlozeniji, jer ne bi bilo nista izmedju tebe i antene osim prozora... ovako barem imas beton, i eventualno lim :)).

P.S. pogledaj da li u njihovom ugovoru stoji nesto oko zdravstvenih komplikacija. Ako stoji, znaci da znaju da je stetno, i unapred se ogradjuju od toga (recimo buduce tuzbe). To isto moze da bude dobar indikator usta se upustas.
[ ezoterica @ 17.01.2016. 23:38 ] @
Citat:
Otto23: Koliko steti - ne znam tacno (bitno je i sta je izmedju tebe i antene). Ali sigurno ne bih voleo da sam prvi stanar ispod. E sad, ti se raspitaj da li su pitali i stanare okolnih zgrada. Moguce je da ste vi prvi izbor, ali to ne znaci da ne postoji drugi i treci, ako odbijete. Hocu da kazem, da nista nisi uradio ako ce da je stave na susednu zgradu ili prekoputa. Cak bi u tom slucaju mozda bilo i bolje da je stave na tvoju, jer dobijas pare, a mozes i da postavis neku izolaciju (metalni lim npr.) ispod krova gde se nalazi antena i time smanjis kolicinu zracenja (dok ako bi bila na zgradi prekoputa, bio bi jos izlozeniji, jer ne bi bilo nista izmedju tebe i antene osim prozora... ovako barem imas beton, i eventualno lim :)).

P.S. pogledaj da li u njihovom ugovoru stoji nesto oko zdravstvenih komplikacija. Ako stoji, znaci da znaju da je stetno, i unapred se ogradjuju od toga (recimo buduce tuzbe). To isto moze da bude dobar indikator usta se upustas.Hvala. Pa..između mene i toga bi za sada bila samo betonska ploča. A kasnije i taj neki laki krov o kome su pričali..to je valjda crep+drvo ili nešto slično. Videću sutra da pitam. Znaš možda još nešto o toj začtiti od zračenja osim lima?
[ Otto23 @ 17.01.2016. 23:52 ] @
Ne bih pogresno da te uputim, bolje pitaj nekog strucnijeg o najboljoj/najjeftinijoj metodi da se spreci zracenje od antene na krovu (clan ES-a Vladd sigurno zna dosta o tome). Lim ce sigurno pomoci, jer ce sluziti kao antena, tj. reflektovace deo talasa. Mozes da ga postavis, polozis na betonsku plocu, ispod tog drvenog krova, npr. (nece biti toliko skupo).

Inace, zracenje opada sa kvadratom udaljenosti. Tako da, sto si dalje to bolje (vidi da izdignu to sto vishe). Ali opada i uzavisnosti od materijala kroz koji treba da prodje (tako da izolacija moze mnogo da ucini).

...
E da, oni postavljaju verovatno panel antene po sektorima, pa ne bi bilo loshe da pogledas/pitas koji je ugao zracenja optimalan za tip antena koji ce oni da koriste (tj. te antene ne zrace svuda oko sebe isto, nisu "omni" antene, vec su usmerene, tako da npr. zgrada prekoputa moze da ima mnogo vece zracenje od tebe).

Citat:
Znaš možda još nešto o toj začtiti od zračenja osim lima?

Znam, ali nije prakticno. Voda je dobar izolator od zracenja. Recimo krosnja drveta (lisce na granama ima vode u sebi) moze ozbiljno da poremeti wi-fi signal. Ono, zamisljam da bi najjeftinija varijanta bila najlon ispod krova, na koji si stavio gomilu kesa ili posuda punih vode (po mogucstvu umotanih u alufoliju), tako da se naslanjaju jedna na drugu. Ali to je stvarno neprakticno. :)


[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 18.01.2016. u 01:52 GMT+1]
[ dusanboss @ 18.01.2016. 00:05 ] @
Mislim da si u svakom slučaju već poprilično ozračen gomilom signala, tako da ti još jedan neće mnogo uticati. Od ovoga ćeš barem dobijati keš. Kratkoročno mislim da nema neke realne upasnosti, dogoročno teško je dokazivo čak i da ima. Raspitaj se oko zaštite pa napravi neku jeftinu. Zna se sigurno kako se to radi.
[ JankoNIS @ 18.01.2016. 00:55 ] @
Kao sto sam napisao u prvoj od gorenavedenih tema:

Citiram sebe - "Najmanje su stetne po stanare te zgrade jer zrace naokolo a ne nadole. Vise treba da se boji komsija preko ulice."
(Zbog autorskih prava na svoj post, sam sam sebi uplatio na racun 100 evra )

Tako da, slobodno prihvati, jer ako prihvate oni preko puta, tek onda ste vi naje*ali.
[ dava @ 18.01.2016. 07:40 ] @
Potpisujem ovaj post iznad. A evo i slike zračenja bazne stanice za mob. telefoniju.

[ gilopile @ 18.01.2016. 08:19 ] @
Sve zavisi i kakvu vrstu antene ce da stavljaju, jacinu i ugao rasipanja... Daleko od toga da ona na nekoj manjoj udaljenosti rasipa signal samo u jednu stranu, kao na gore navedenoj slici.

Nije se igrati sa time kada ti je bukvalno iznad glave sva ta oprema. Tu skalmeriju navatas telefonom i na 10km, za razliku od klasicnih usmerenih Wi Fi antena. O jacini ne treba ni trositi reci kada se ta dva standarda uporede.

Sigurno da je stetno, a sad u kolikoj meri, tesko je reci. Nista manje nije stetno i za ove u susednoj zgradi, to je sigurno.
[ Otto23 @ 18.01.2016. 08:35 ] @
Svaka antena rasipa oko sebe. Naravno sektorske GSM se prave tako da najveci deo snopa bude usmeren, ali to nikako ne znaci da u neposrednoj blizini neces imati zaracenje. Evo dijagrama zracenja.
http://www.telecomhall.com/wha...al-tilt-and-how-to-use-it.aspx


[ dava @ 18.01.2016. 08:39 ] @
@gilopile, na baznoj stanici su najčešće tri antene okrenute u različitim pravcima od 120 stepeni po horizontali, dok je ono na slici prikaz zračenja po vertikali. Više zračenja dospije po susjednim objektima nego po objektu ispod antena.

EDIT: preteče me @Otto23
[ deki77 @ 18.01.2016. 08:42 ] @
.
[ Sava @ 18.01.2016. 09:30 ] @
Citat:
Otto23:
Koliko steti - ne znam tacno (bitno je i sta je izmedju tebe i antene). Ali sigurno ne bih voleo da sam prvi stanar ispod.

Sve antene najmanje zrače ispod same nje. To se zove efekat kišobrana. E sada, ako je snaga prevelika kao što je nekada bio Radio Beograd na srednjim talasima ne pomažu ni kožne gaće. Koliko znam snage tih digipitera nisu naročito velike, ali su frekvencije visoke.
[ gilopile @ 18.01.2016. 10:24 ] @
BAs to sto kaze Sava. Sve zavisi od same snage tog predajnika. Ovisno o tome sta treba da pokriva, toliko ce ga repnuti. Npr. tamo gde je vec dovoljno pokrivenio, a ima po neka rupa, nece pustiti jak signal, u suprotnom ce ga odrepiti max i mozes kafu da zakuvas u blizini te antene :D

Zato je bolje raspitati se kod njih o specifikaciji samog linka, pa prema tome traziti negde neko strucno misljenje, jer se nije igrati sa tim, a mi mozemo ovde samo da nagadjamo da li je stetno ili ne, tj. koliko je stetno.
[ cika dacha @ 18.01.2016. 10:30 ] @
ezoterica@ tebi olovni lim tj ovo http://www.astaco.rs/b2b/images/Olovo%20PB%2099,99.JPG

I raspitaj se dal antena i ostali uredjaji emituju neke vibracije i zvukove?! I to moze jako da smeta
[ gilopile @ 18.01.2016. 10:49 ] @
Da bude malo jasnije sto sam napisao u predhodnom postu...

Evo, kod mene u jednom malom mestu imamo odasiljac, ali je jako male snage i bas kada si blize od 1km od njega mozes da se konektujes, a 99% vremena hvatam signale okolnih mesta koja su udaljena od 6-12KM vazdusnom linijom. Sto ce reci, nisu svi iste snage.
[ ctrl alt del @ 18.01.2016. 11:22 ] @
Jel ima neko info iz prve ruke kako se postavljanje ovih antena rešava u gradovima u uređenim državama (EU)? Koliku saglasnost stanara traže po zgradi, da li se pitaju i okolne zgrade, da li ima "sitnih slova" u ugovorima vezanih za štetnost zračenja i odgovornosti mobilnog operatera u slučaju pojave nekih oboljenja?
[ vladd @ 18.01.2016. 12:13 ] @
To zavrsi tako sto skup stanara pametuje i raspravlja o nebulozama, i onda postave antenu na sledeci ulaz ili zgradu, pa sve diskusije padnu u vodu.

Elem, to donese probleme i susednom ulazu, srecnom dobitniku podstanice, posto krene klrljacina kako da se arce lako dobijene, a nicije pare od rente. Nakon pola godine, max godinu dana, svi su traumaticno isposvadjani.
[ gilopile @ 18.01.2016. 13:17 ] @
Vladd, tacno tako! Pazi, nije ni malo kesa 100eur mesecno sledecih 3-5 godina. Pola kirije maltene :D I ja da se nadjem u toj situaciji, najverovatnije da bih pristao.

Kod mene u selu, liku su u dvoristu podigli `toranj` i uzeo covek bas dobru lovu. Mora da proverim da li ima nekih zdravstvenih problema otkad su to montirali.
[ zica49 @ 18.01.2016. 15:58 ] @
http://www.infoteh.rs.ba/rad/2010/B-III/B-III-3.pdf
[ R A V E N @ 01.02.2016. 03:16 ] @
Meni se čini da poneko prihvaća tvrdnju da je elektromagnetno značenje štetno kao aksiom. Da bi izazvalo rak (a obično se optužuje za rak), to zračenje mora da ima takvu energiju da "razloka" atome unutar DNA, a EM zračenja koja primjenjuje čovjek to nemaju. -zračenje ima.

Dosada nije bilo neke masovne pojave karcinoma koja se istovremeno odigrala sa pojačanim korištenjem wireless Interneta i GSM-a, a to je možda zadnjih 15 godina. Uz to imamo i radio i TV koji možda od 1920-ih ulaze u masovnu upotrebu.

Ljudi zanemaruju stvari za koje postoje jači dokazi da su kancerogene kao što su alkohol, pušenje, prekomjerna tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, crveno meso, sunčanje.

Znam da ima ljudi koji tvrde da im je EMZ uzrokovalo depresiju, nesanicu, ali i u to sumnjam.
[ Predrag Supurovic @ 01.02.2016. 10:17 ] @
Ne slušaj nagađače.

Postoje standardni, propisi i preporuke zbog zaštite od takvog zračenja baš zato što zračenje jeste štetno.

Naročito ne slučaj nagađače koji ti kažu da si ionako ozračen pa to malo nije bitno. Velika je razlika u ozračenju od udaljenih i slabih izvora i ozračenju izvora velike snage koji se nalazi tako blizu.

Na tvom mestu ja ne bih pristao da mi to montiraju iznad glave, a ni na susednoj zgadi.
[ aLtipar @ 02.02.2016. 01:30 ] @
Poslusaj sta ti Pedja Supurovic kaze. Ako su montirani suprotno propisima, primopredajnici mobilne telefonije mogu da budu i te kako opasni po zdravlje.

[Ovu poruku je menjao aLtipar dana 02.02.2016. u 02:46 GMT+1]
[ vladd @ 02.02.2016. 06:54 ] @
Ako su lose zasrafljeni, mogu da padnu nekome na glavu.

Naravno da su uradjeni maksimalno korektno, i to daleko bolje od praga propisa, posto je cilj doticnih da obave komunikacioni zadatak, a ne da rasipaju snagu na okolno zracenje.

Od civilizacije se moze pobeci na razne nacine, cak se i sakriti od pomracenja sunca.

Edukacija je slobodni i prihvatljivo resenje za doticna i razna druga zracenja. I mnogo pomaze dusevnom miru.

Uzgred, jedan od ozracenih iz Vince je napunio 80 i neku godinu....
[ aLtipar @ 03.02.2016. 04:36 ] @
Vladd, ima i onih koji su preziveli Hirosimu i Nagasaki i doziveli duboku starost. Pa sta sad, jel treba da tvrdimo da je atomska bomba bezbedna po zdravlje ljudi, koristeci prezivele iz Japana kao dokaz? Mada zaista ne vidim kakve veze jonizujuce zracenje (Vinca) ima sa ovom temom...

Pre nekih 6-7 godina sam pricao sa ljudima iz vrha Ratela, i oni su veoma dobro upuceni u stetne efekte lose postavljenih baznih stanica mobilne telefonije. Ovo nije nikakva tajna, niti teorija zavere. Uostalom, zato su u medjuvremenu i doneti raznorazni pravilnici, pa ti sada kao fizicko lice imas pravo da trazis da tehnicari iz Ratel-a dodju u tvoj stan i izvrse merenje nivoa radijacije, ukoliko sumnjas da neka bazna stanica iz neposrednog okruzenja emituje ka tvom stanu vise zracenja nego sto je dozvoljeno. Jesi li znao za ovo, ili i dalje mislis da se radi o dusevnim bolesnicima?

E sada, ko i kako postavlja bazne stanice sirom Srbije, eeee to je tek posebna prica. Recimo, jedna od normi koja ne sme da bude prekrsena, odnosi se na visinu bazne stanice u odnosu na neposredno okruzenje. Npr. bazna stanica ne sme da se postavi na neku od najnizih zgrada (link). Hajde sada, prosetaj se malo Beogradom i pogledaj gde su i kako postavljene bazne stanice. Stice se utisak da operatere mobilne telefonije zabole i za propise i za gradjane. Ili mozda gresim?

Inace, cisto da znas da je u Kanadi u svim provincijama strogo zabranjeno postavljanje baznih stanica mobilne telefonije na, i u neposrednoj blizini svih drzavnih obrazovnih institucija, a isto vazi i za vecinu zdravstvenih i drugih ustanova. Jel da im javim da grese, da ima neki Vladd iz Srbije koji to zna mnogo bolje od njih? :)

Ako stignem, sledece nedelje cu postaviti fotke iz jedne bolnice u Otavi, gde se pored saltera nalaze obavestenja o stetnosti baznih stanica mobilne telefonije, i gde je citirano barem jedno 20-ak kanadskih istrazivanja na tu temu. Nadam se, Vladd, da ces nakog toga opet doci da nam pricas o pomracenju sunca...

[Ovu poruku je menjao aLtipar dana 04.02.2016. u 01:35 GMT+1]
[ zica49 @ 04.02.2016. 21:58 ] @
Mobitel na uhu sa svojih 0,5-2W je gore sr*nje od mobilne stanice na krovu zgrade..pobacajte mobitele svi vi koji se plasite EM zracenja...
[ gargamel011 @ 04.02.2016. 22:04 ] @
Citat:
aLtipar: ..

Ovo nije nikakva tajna, niti teorija zavere. Uostalom, zato su u medjuvremenu i doneti raznorazni pravilnici, pa ti sada kao fizicko lice imas pravo da trazis da tehnicari iz Ratel-a dodju u tvoj stan i izvrse merenje nivoa radijacije, ukoliko sumnjas da neka bazna stanica iz neposrednog okruzenja emituje ka tvom stanu vise zracenja nego sto je dozvoljeno. Jesi li znao za ovo, ili i dalje mislis da se radi o dusevnim bolesnicima?]


ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009)

a na osnovu njega

PRAVILNIK O IZVORIMA NEJONIZUJUĆIH ZRAČENjA OD POSEBNOG INTERESA, VRSTAMA IZVORA, NAČINU I PERIODU NjIHOVOG ISPITIVANjA


Citat:
aLtipar:
E sada, ko i kako postavlja bazne stanice sirom Srbije, eeee to je tek posebna prica. Recimo, jedna od normi koja ne sme da bude prekrsena, odnosi se na visinu bazne stanice u odnosu na neposredno okruzenje. Npr. bazna stanica ne sme da se postavi na neku od najnizih zgrada (link). Hajde sada, prosetaj se malo Beogradom i pogledaj gde su i kako postavljene bazne stanice. Stice se utisak da operatere mobilne telefonije zabole i za propise i za gradjane. Ili mozda gresim?]


PRAVILNIK

Način ispitivanja novih i rekonstruisanih izvora
Član 6.
Postupak pripreme za izgradnju, postavljenje i upotrebu novih izvora
nejonizujućih zračenja, odnosno rekonstrukcija postojećih izvora nejonizujućih
zračenja, vrši se uz:
1) pribavljanje uslova i mera zaštite životne sredine koje izdaje nadležni
organ u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine;
2) procenu uticaja na životnu sredinu u postupku koji sprovodi nadležni
organ pre izdavanja odobrenja za njihovu izgradnju, odnosno postavljanje i upotrebu u
skladu sa propisima kojima se uređuje procena uticaja na životnu sredinu.
U postupku izdavanja uslova i mera zaštite životne sredine, odnosno
odlučivanja o potrebi procene uticaja na životnu sredinu iz stava 1. ovog člana
korisnik izvora nejonizujućeg zračenja od posebnog interesa (u daljem tekstu:
korisnik) podnosi nadležnom organu stručnu ocenu opterećenja životne sredine
kao dokaz da taj izvor neće svojim radom dovesti do prekoračenja propisanih
graničnih vrednosti.
Stručnu ocenu iz stava 2. ovog člana daje organizacija ovlašćena za
sistematsko ispitivanje nivoa nejonizujućeg zračenja u životnoj sredini, pri čemu
uzima u obzir postojeće opterećenje koje se utvrđuje merenjem i opterećenje koje
novi ili rekonstruisani izvor unosi u životnu sredinu.

Član 7.
Pri pribavljanju upotrebne dozvole korisnik podnosi nadležnom organu
prijavni list sa podacima o izvoru i korisniku, kao i dokumentaciju iz člana 6.
ovog pravilnika.
Nakon izgradnje, odnosno postavljanja objekta koji sadrži izvor
nejonizujućeg zračenja, a pre izdavanja dozvole za početak rada ili upotrebne
dozvole vrši se prvo ispitivanje, odnosno merenje nivoa elektromagnetnog polja u
okolini izvora.
Za potrebe prvog ispitivanja korisnik može izvor elektromagnetnog polja
pustiti u probni rad u periodu ne dužem od 30 dana ili za telekomunikacione
objekte može merenja izvršiti u okviru tehničkog pregleda.
Organ nadležan za obavljanje tehničkog pregleda, odnosno za izdavanje
dozvole za početak rada ili upotrebne dozvole za objekat koji sadrži izvor
nejonizujućeg zračenja od posebnog interesa može pustiti u rad taj izvor ako je
merenjem iz st. 2. i 3. ovog člana utvrđeno da nivo elektromagnetnog polja ne
prekoračuje propisane granične vrednosti i da izgrađeni, odnosno postavljeni
objekat neće svojim radom ugrožavati životnu sredinu.

MTS prosirenje LTE

VIP prosirenje LTE

Telenor novi sajt


Citat:
aLtipar:
Inace, cisto da znas da je u Kanadi u svim provincijama strogo zabranjeno postavljanje baznih stanica mobilne telefonije na, i u neposrednoj blizini svih drzavnih obrazovnih institucija, a isto vazi i za vecinu zdravstvenih i drugih ustanova. Jel da im javim da grese, da ima neki Vladd iz Srbije koji to zna mnogo bolje od njih? :) ]


S obzirom na predjasnje pausalne izjave?

Pravilnik clan 2. stav 5.
5) zone povećane osetljivosti jesu: područja stambenih zona u kojima se
osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno; škole, domovi, predškolske ustanove,
porodilišta, bolnice, turistički objekti, te dečja igrališta; površine
neizgrađenih parcela namenjenih, prema urbanističkom planu, za navedene namene, u
skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

A sto se pokretaca teme tice 100evra po stanu dobijate ako u zgradi ima 4 stana, jer operateri u urbanim zonama placaju maksimalno 400e skupstini stanara, ne stanarima.
Ako vi ne prihvatite u komsiluku neko sigurno hoce a to moze da bude samo stetnije po vas.
[ Rapaic Rajko @ 11.02.2016. 07:49 ] @
Veoma zanimljiva tema, zaista.
Sta je na kraju bilo, mislim na postavljanje antene?

Setih se necega. Kad se vec pominjao 'laki krov', kolika je korist (u smislu zastite) od presovanih limova sa paternom (uzorkom) krovnog crepa? Znate na sta mislim, komadi lima prilicne kvadrature, koje izdaleka ne mozete razlikovati od klasicnog crepa/krova? Sve cesce vidjam takve krovove po gradu - lakse od toga ne postoji, a mislim da predstavljaju i neku EM zastitu.

Pozz
[ boztoga @ 24.02.2016. 15:53 ] @
I mene zanima sta se desilo na kraju? Ja zivim na poslednjem spratu solitera i imam na krovnoj terasi iznad svog stana oko 40 razlicitih antena internet i mobilnih operatera. Niko nas nije pitao da li zelimo to iznad glava, nista nismo potpisali, pare od toga nikad nismo videli... samo poslednja dva sprata nemaju signal na mobilnim telefonima.
[ dulsrules @ 01.03.2016. 21:41 ] @
Druze, spasavaj se asap.
[ 7.scena @ 01.03.2016. 23:47 ] @
Smešno je kada elektro inženjeri glume eksperte za biologiju, fiziologiju, medicinu.
Moj rodjak je jedan od tih eksperata, instalirao je sebi u dvorište ogromnu antenu mobilnog provajdera u inat svim komšijama da pokaže kako je bezpasno. To nije jonizujuće zračenje i tačka, kaže on, savršeno je super bezbedno.

Naravno da to nije gama ili x ili alfa zračenje, ali jeste zračenje koje ima efekte po biološke sisteme, a nisu jonizacija molekula. Zgrevanje tkiva ili uticaj na prostornu strukturu biomolekula je dokazan efektat. To je nešto što se ne izučava u dva i po paragrafa na tehničkim fakultetima. Ti efekti jesu relativno mali, ali postoje. Prave epidemioloske studije će dati rezultate decenijama kasnije jer je ovo mlada tehnologija.
Činjenica da u gusto naseljenom mestu nema izbora, ali nije tačno da su predjnici bezopasni. Energija zračenja opada sa kvadratom razdaljine, pa što dalje to eksponencijlno bolje po vas...


[ bora61 @ 10.03.2016. 12:31 ] @
Sva sreca pa zivim u zgradi sa 4 sprata.
[ branko tod @ 11.03.2016. 21:46 ] @
Citat:
boztoga:
I mene zanima sta se desilo na kraju? Ja zivim na poslednjem spratu solitera i imam na krovnoj terasi iznad svog stana oko 40 razlicitih antena internet i mobilnih operatera. Niko nas nije pitao da li zelimo to iznad glava, nista nismo potpisali, pare od toga nikad nismo videli... samo poslednja dva sprata nemaju signal na mobilnim telefonima.


Ako te niko nije pitao sečice u ruke ...
[ rade.zrnic @ 11.03.2016. 23:52 ] @
Citat:
boztoga:
I mene zanima sta se desilo na kraju? Ja zivim na poslednjem spratu solitera i imam na krovnoj terasi iznad svog stana oko 40 razlicitih antena internet i mobilnih operatera. Niko nas nije pitao da li zelimo to iznad glava, nista nismo potpisali, pare od toga nikad nismo videli... samo poslednja dva sprata nemaju signal na mobilnim telefonima.


Brate, pa ti si mrtavac samo te niko nije obavestio pošto nisi uplatio kredit, hehhhahhhahh
[ Java Beograd @ 12.03.2016. 10:16 ] @
Citat:
boztoga:
I mene zanima sta se desilo na kraju? Ja zivim na poslednjem spratu solitera i imam na krovnoj terasi iznad svog stana oko 40 razlicitih antena internet i mobilnih operatera. Niko nas nije pitao da li zelimo to iznad glava, nista nismo potpisali, pare od toga nikad nismo videli... samo poslednja dva sprata nemaju signal na mobilnim telefonima.

40 antena ?! Gde stanujes ? Ne moras adresu, ali bar grad i naselje ?
[ entero11 @ 15.03.2016. 21:54 ] @
ja jos nisam cuo da su negde postavili toliko antena a da se stanari nisu ogrebali za lift ili fasadu.
[ Dalibor81 @ 18.03.2016. 19:07 ] @
Citat:
7.scena:  Ti efekti jesu relativno mali, ali postoje. Prave epidemioloske studije će dati rezultate decenijama kasnije jer je ovo mlada tehnologija.


Svi se uzdamo u evoluciju, spasila nas je i ranije nekoliko puta :) Mislim da svi idu logikom veca je korist od stete, pa se tako i ophodi prema tehnologiji, licno ne mislim da je stetno, bar ne koliko 100tinak drugih stvari kojima smo dnevno izlozeni ne svojom voljom... Dizel se i dalje trosi, sunce i dalje sija... Sto neko ranije rece, mnogo je opasniji telefon uz glavu tokom razgovora od bilo koliko udaljene antene, sasvim logicno... A i vecina Srba bi pristala da im neko tenk drzi parkiran u dnevnoj sobi za 100 eur/mesecno.
[ boztoga @ 23.03.2016. 17:06 ] @
u pitanju je novi beograd. i neprestano dobijamo nove predajnike. krov izgleda kao jez bukvalno. uzas...
[ B0janD @ 27.03.2016. 14:58 ] @
Pozdrav svima,
Ako se nalazite direktno ispod antene (zadnji sprat i sl.) onda je zracenje signala minimalno ili gotovo neprimetno, tako da stanari zgrade (solitera i sl.) na kojoj se nalazi antena ili antene su najmanje izlozeni zracenju (na objekat) postavljenih antena.
Usput, postoji vise tipova antena... direkcione, omnidirekcione, prijemne, predajne, usmerene itd. Hocu da kazem da nema mesta panici ili tome slicno.
Jos jedna stvar, mobilni operatori ( a i drugi interesenti-postavljaci antena) imaju dve mogucnosti: prva mogucnost je postojeca-da antene postavljaju na solitere(zgrade), a druga je da se promeni zakon pa da umesto na zgrade opremu za telekomunikaciju postavljaju na antenske stubove-pored zgrada sto je ruzno i gore resenje...Toliko
[ cukovanny @ 27.03.2016. 22:40 ] @
u 99% slučajeva pri montaži ovih sistema imamo montirane:

1. linkovske antene (izgledaju kao doboši ili tanjiri) i one nas ne zanimaju. to su male snage do 2W, uski snopovi i jako visoke freq. preko 11Ghz.

2. ono što nas zanima i što generiše "štetno" zračenje su panel/sektor antene koje izgledaju kao 3x8 drvena štafna :) dugačke barem metar ili metar ipo. to su talasovodne antene (kolege ing. znaju koncept) i njihov rad zasniva se na razonovanju rf talasa određenih talsnih dužina unutar antene.
uglavnom imaju prilično uzan vertikalni snop zračenja (do 10stepeni) pa su relativno bezbedne (pogledaj tekst iz novog reda) za stanovnike kuća i zgrada koje se nalaze direktno ispod njih. naravno , ako se radi o snagama koje su okolo 10-20W. misli se na tzv mikro ćelije.
problem je što sve antene imaju tzv proximity efekat. pogotovo na freq. aktuelnim za mob.tel a to su između 850-2150Mhz. to znači da u neposrednoj blizini antene (unutar 10m) i bez rf kaveznih prepreka (limeni krovovi, armirano bet. konstrukcije) mogu se tretirati kao izotropni izvori, to jest može ih se gledati kao da emituju izračenu snagu u SVIM smerovima podjednako.

molim kolege da me isprave ukoliko grešim.

osim toga, može se odokativnom metodom proceniti da akumulativna dnevna doza primljenog rf zračenja mobilne telefonije u urbanom području za pojedinca, uključujući i njegov lični mobilni koji drži na 5mm od neocortexa čitavo telo čovekovo praktično 24h drže u nekoj (kojoj?!) dozi elektromagnetnog polja. DA ! ovo ne treba zvati rf zračenje nego em polje. to je bolji termin, a ne ubacuje pretpostavku da je u pitanju zračenje (koje leksički donosi štetnu konotaciju). dakle treba se odnositi prema ovoj stvari kao relativno neispitanoj...

pozdrav i sreća svima.
[ misamix @ 30.03.2016. 22:39 ] @
a šta će, nema drugu alternativu
[ DJ_Boris @ 18.06.2016. 00:58 ] @
I na kraju, jel zgrada dobila novu baznu stanicu?
[ zeljkoa @ 19.06.2016. 20:04 ] @
Nisam stručnjak za zračenje, ali mi sve ovo izgleda po malo smešno. Raspravljamo o štetnosti antena na krovovima, a svakodnevno koristimo mobilne telefone na nekoliko milimetara od mozga. Ako je to čudo štetno, ubiće nas sami telefoni, a ne antene na zgradama.
[ JankoNIS @ 20.06.2016. 11:40 ] @
Nije smesno, razlika u kolicini zracenja izmedju mobilnog telefona i bazne stanice je ogromna. Drugo, telefon koristis "na nekoliko milimetara od mozga" kratko vreme u toku dana, a bazna stanica radi 24/7/365.
[ zeljkoa @ 26.06.2016. 10:42 ] @
Telefon isto radi 24/7 i ako nije pored mozga, onda je verovatno negde u džepu pored srca ili pored genitalija. Telefon isto mora da ima snagu i dobaci signal do najbliže stanice koja može biti udaljena i nekoliko kilometara. Ovo govorim laički, meni to tako izgleda.
[ Dexic @ 26.06.2016. 17:26 ] @
Stanica uvek emituje, 24/7, bez prestanka, velikom snagom.

Telefon emituje jace samo kada se koristi, dok je u standby, ne radi stalno, vec ima "proveru" na neki interval samo. Zato se i pozivi ne dobijaju istog trenutka.

I ovo je laicki ;)
[ JankoNIS @ 26.06.2016. 18:16 ] @
Citat:
zeljkoa:
Telefon isto radi 24/7 i ako nije pored mozga, onda je verovatno negde u džepu pored srca ili pored genitalija. Telefon isto mora da ima snagu i dobaci signal do najbliže stanice koja može biti udaljena i nekoliko kilometara. Ovo govorim laički, meni to tako izgleda.


To je tacno, zato se i savetuje da se telefon ne drzi na ta dva najosetljivija mesta. Svako sebe stiti kako smatra da je najbolje.

Sa druge strane, bazne stanice u gradu nisu nikad dalje od 1 kilometar (u najgorem slucaju), tako da je i zracenje mobilnog adekvatno toj udaljenosti, sto je prakticno zanemarljivo u odnosu na mnogo jace zracenje bazne stanice.
U ruralnim predelima je malo losija situacija, ali ne mnogo.
[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2016. 19:26 ] @
Citat:
JankoNIS
sto je prakticno zanemarljivo u odnosu na mnogo jace zracenje bazne stanice.


Ali intenzitet zracenja opada sa kvadratom razdaljine, tako da... osim ako ti bazna stanica nije u dzepu, ne bi trebalo da predstavlja problem ;-)
[ JankoNIS @ 26.06.2016. 21:47 ] @
Kvadrat razdaljine nista ne znaci Telekomu ili Telenoru ili VIP-u. Iskreno bih voleo da imam uvid u njihove realne dijagrame i snage zracenja (narocito za lokacije na krovovima zgrada, kao sto je i izvorni slucaj).
Naslucujem da se ogranicenja o max izlaznoj snazi ne postuju bas mnogo na ovim prostorima.
[ MyWay @ 30.07.2016. 21:59 ] @
http://www.srbijadanas.com/cla...ako-da-se-zastitite-25-02-2016
[ bonifacic @ 07.08.2016. 11:02 ] @
svaka antena ima diagram zracenja. Nije to nikakva misterija, a antena na zgradi sigurno se vezuje na gradsku 220V mrezu tako da ne bi trebao biti problem da se izracuna snaga zracenja antene u neposrednoj blizini.
[ Vreljanski Milan @ 26.08.2016. 10:07 ] @
Ozbiljno,

Iz visegodisnjeg iskustva sa ovime, umrecete svakako, bolje da bar neko da neki dinar :-)

I obavezno postavite sloj folije aluminijumske preko krova :-)

i svi da nose kape od alu folije

i opet cete svakako svi umreti jednog dana :-)

msm

nisam mogao da odolim. morao sam :-P. Poenta je da je ETar u Srbiji danas toliko zagadjen, da ova antena gore ne menja puno, mozda poslednja dva sprata mogu da osete neku merljiviju razliku.

a em zracenje dal smeta, pa smeta, zavisi od frekvencije, neke frekvencije zagrevaju molekule vode u telu, neke nesto drugo...

A opet Tesla ziveo 100 god.

nisam pametan :-)
[ gilopile @ 26.08.2016. 10:12 ] @
Hehhee, ajd ti to objasni ovom liku :D

http://www.kurir.rs/crna-hroni...-bacio-kasikaru-clanak-2408607

[ krusko73 @ 09.09.2016. 14:33 ] @
Poštovani,
NA zgradi na kojoj je postavljena antena ne postoji nikakva opasnost od zračenja. GSM paneli (antene) signal šalju u obliku izgleda kišobrana,tako da ispod stuba ili same antene štetno zračenje je veoma malo ili ga uopšte nema .
[ HCl @ 19.11.2016. 12:50 ] @

Nema dileme:
1. Antena za mobilnu telefoniju su štetne po životnu sredinu i to vrlo ozboljno.
2. Antene za mobilnu telefoniju će se koristi i dalje.

Pre mnogo godina naručena je jedna studija koja je izgledala otprilike ovako: Ispred antene od mobilne telefonije stavljeno je 100 štavljenih kravljih koža 6 meseci izmereno je koliko one apsorbuju zaračenja. Studija je plaćena, ali rezultati nisu nikada obljavljeni.

lako je sabrati koliko ima predajnika za mobilnu telefoniju i onda napraviti jedan ekvivalenat. To je sigurno preko 1 GW zračenja na učestanostima od 1 GHz. Za laike, to je jedna mikrotalasna pećnica snage 1000 Djerdapa. Na kom odstojanju od te pećnice biste smeli da stojite? To što se stvarnosti emituju vrlo disperzivno zračenje, ne menja puno stvar. Efekat je isto, samo stiže sa zadrškom.

Radi provere ovog stava, dovoljno je napraviti statistiku broja i pola dece operatera na radarskim antenama JNA. Puno njih je imalo problema sa delimičnim ili punim sterlitetom, a većina njih je imala samo žensku decu.
Dodatno nadjite spisak prvih 5000 korisnika korisnika Karićevog Mobtela i pogledajte procenat raka testisa.

Iako je sve ovo proverljivo, mobilni telefoni će se i dalje koristiti. I to još i više nego do sada. Mobilni internet je nešto što je ušlo u svakodnevni život i to se više ne može ukinuti. Uostalom ljudi ginu i u saobraćaju, ali nikome ne pada na pamet da ukine automobile.
E sada što u uredjenim zemljama ne stavljaju antene na krovove stmabenih jedinica, nego na stubove, to je pre svega pitanje svesti o tome koliko vredi ljudski život.[ eeestablishment @ 19.11.2016. 18:44 ] @
[ Bik Koji Sedi @ 20.11.2016. 19:09 ] @
Citat:
HCl:
Dodatno nadjite spisak prvih 5000 korisnika korisnika Karićevog Mobtela i pogledajte procenat raka testisa.


Pa, koliki je procenat? I zašto testisa, a ne mozga?
[ Java Beograd @ 20.11.2016. 19:19 ] @
Citat:
HCl:
Pre mnogo godina naručena je jedna studija koja je izgledala otprilike ovako: Ispred antene od mobilne telefonije stavljeno je 100 štavljenih kravljih koža 6 meseci izmereno je koliko one apsorbuju zaračenja. Studija je plaćena, ali rezultati nisu nikada obljavljeni


Ovde rezultat najviše zavisi od toga čime su krave hranjene tokom života, koncentratom ili su pasle na livadi. I naravno, bitno je koliko su litara mleka davale dok su bile žive. Ne mogu se tek tako davati rezultati bez prethodne procene mlečnosti krava.
[ vladd @ 21.11.2016. 17:19 ] @
Da, i zavisi u kakvoj je hemiji stavljena koza, zasto bas 100, zar nije dovoljno 43, i ko je izvodjac "studije" kravljih koza.
I koje su to "zracenje" hteli da otkriju sa stavljenim kravljim kozama?

Mislim da je u naslovu teme deo [ozbiljno] jako zanemaren.
[ jovajovic100 @ 21.11.2016. 20:43 ] @
Citat:
HCl:
Dodatno nadjite spisak prvih 5000 korisnika korisnika Karićevog Mobtela i pogledajte procenat raka testisa.


Može li neki tekst ?
[ Drezden @ 24.01.2017. 17:07 ] @
Nova studija, bazne stanice krive za epidemiju dijabetesa u svetu:
http://www.naturalhealth365.com/cell-phone-emf-diabetes-1701.html

Zracenje deluje tako sto povecava nivo kortizola u telu, sto znaci da moze da izazove bilo koju bolest jer je uzrok svemu stres.[Ovu poruku je menjao Drezden dana 24.01.2017. u 18:23 GMT+1]
[ lazar markovic @ 28.01.2017. 10:36 ] @
Mozda ovo bude zanimljivo, ako i kod vas neko hoce da postavi predajnik ('antenu') i uzme proviziju.

Rec je o prevodu Apela nemackih lekara, (tzv Frajburski apel), engleski tekst ovde:

http://no-celltower.com/Freiburger%20Appeal.pdf

Ovaj tekst je ubacivan u fizicke i elektronske sanducice stanara nase zgrade. Posle su izglasali da se tri Orionova predajnika skinu (a koje je bivsi predsednik skupstine stanara nelegalno postavio). Pozz

* * *

Poštovane komšije,

U vezi dileme oko postavljanja antene na krovu naše zgrade, donosimo vam prevod Apela nemačkih lekara i profesora koji je do sada potpisalo više od 2000 visokokvalifikovanih medicinskih stručnjaka, većinom lekara i profesora medicine, kao i veliki broj organizacija. U Apelu je reč o štetnosti mikrotalasnog zračenja, koje će biti emitovano i sa antene na našoj zgradi.

Na prethodom sastanku Kućnog saveta dogovorili smo se da pre potpisivanja prikupimo što više informacija o razlozima za i protiv postavljanja antene, pre svega njenog uticaja na zdravlje.

Mi smo napravili malo istraživanje, i naišli na kontradiktorne informacije, jer su sada naučnici i stručnjaci u svetu i kod nas podeljeni po pitanju štetnosti zračenja u dve grupe:

1. Oni koji smatraju da učinak zračenja nije dramatičan, odnosno da nisu nesporno dokazani ozbiljniji efekti po ljudsko zdravlje; često se ističe da su u toj grupi najglasniji oni, čija istraživ­anja finansiraju zainteresovane kompanije.

2. Oni koji su ubedjeni da je dokaza o štetnosti dovoljno, ili bar smatraju da ih je isuviše mnogo da bi se dalje rizikovalo zdravlje ljudi.

Vi odlučite kojoj grupi treba da poklonite poverenje.

Ne očekujte da bilo koja država i državni instituti budu protiv postavljanja antena dok se stopstotno ne dokaže opasnost, do čega će sigurno doći, nadamo se ne prekasno. Kao u slučaju azbesta, korišcenog od 1959.g. a koji je tek '80- tih zabranjen. Više od 20 godina su tvrdili da nije štetan.

U interesu svih nas je da ovaj apel uzmemo u ozbir pri donošenju odluke da li ćemo prihvatiti da se aktivira antena na krovu (koja je vec postavljena ali još nije počela sa radom). Apel možete lako naći na internetu: Ukucajte na google.com ključne reci FREIBURGER APPEAL. Takođe, treba razmotiriti Peticiju protiv antene koja zrači sa susednog solitera.

Antena se nudi kao rešenje za pokrivanje troškova održavanja naše zgrade, kao što je problem plaćanja popravke neparnog lifta. Ti troškovi nisu toliko veliki da bismo ih plaćali našim zdravljem i zdravljem naše dece, koje posle nikakav novac ne može da vrati.

Poštovane komšije, nije nam cilj da vršimo pritisak na bilo koga već da sa vama podelimo informacije do kojih smo došli kako bi zajednički mogli da donesemo pravu odluku. Sigurni smo da mnogi ne bi potpisali da su znali za ovaj Apel čiji prevod objavljujemo. Da biste povukli svoj potpis treba da posetite stan 50 na osmom spratu, gde se nalazi spisak.

Interdisziplinare Gesellschaft fur Umweltmedizin e. V.
IGUMED, Bergseestr. 57, 79713 Bad Sackingen
Tel. 07761 913490, FAX 913491, e-mail: HYPERLINK "mailto:[email protected]"i HYPERLINK "mailto:[email protected]"[email protected]; HYPERLINK "http://www.igumed.de/"www.igumed.de

IGUMED – Interdisciplinarna asocijacija za medicinu i životnu sredinu

Interdisziplinare Gesellschaft fur Umweltmedizin e. V.
IGUMED, Bergseestr. 57, 79713 Bad Sackingen
Tel. 07761 913490, FAX 913491, e-mail: [email protected]
www.igumed.de

FRAJBURŠKI APEL

http://no-celltower.com/Freiburger%20Appeal.pdf

Zbog velike zabrinutosti za zdravlje ljudi, mi kao priznati lekari i specijalisti iz različitih oblasti medicine, obraćamo se kako političarima i zaposlenima u javnom zdravstvu, tako i najširoj javnosti.

Poslednijh godina smo registrovali dramatičan porast teških i hroničnih bolesti kod naših pacijenata, posebno:

• Poremećaje učenja, koncentracije i ponašanja (npr. poremećaj pažnje)
• Ekstremne varijacije krvnog pritiska, na koje se teško može uticati lekovima
• Poremećaje srčanog ritma
• Srčane udare i šlogove kod sve mlađe i mlađe populacije
• Degenerativne bolesti mozga (npr. Alchajmerova bolest) i epilepsije
• Karcinome: lukemije, tumore mozga

Pored toga, primetili smo sve vecu pojavu raznih poremecaja, koji se često pogresno dijagnostikuju kao psihosomatske smetnje pacijenata:

• Glavobolje, migrene
• Hronična iscrpljenost
• Uznemirenost
• Nesanica, pospanost tokom dana
• Zujanje u ušima
• Sklonost ka infekcijama
• Bolovi u nervima i zglobovima; ovde uobičajeni uzroci ne mogu objasniti čak ni naj-očiglednije simptome.
Obzirom na to da nam je dobro poznat način života kao i okruženje u kojem žive naši pacijenti – uvideli smo, posebno nakon pažljivo izvedenih istraživanja, jasnu vremensku i prostornu povezanost između pojave bolesti i izloženosti pulsirajućoj visoko-frekventnoj mikrotalasnoj radijaciji (High-Frequency Microwave Radiation HFMR) usled:

• Instalacije bazne stanice za mobinu telefoniju u bližoj okolini
• Intenzivnog korišćenja mobilnog telefona
• Instalacije digitalnog bežičnog telefona (DECT) u kući ili u komšiluku

Ove činjenice više ne možemo smatrati čistom slučajnošću jer:

• Isuviše često uočavamo značajnu koncentraciju neke određene bolesti u području ili stanovima izloženom HFMR zračenju;
• Isuviše često oslabe simptomi dugotrajnih bolesti, ili se potpuno povuku u relativno kratkom periodu nakon smanjenja ili eliminacije HFMR zagađenja u pacijentovom okruženju;
• Merenjem Intenziteta zračenja na takvim mestima suviše često se dobijaju velike vrednosti da bi to bila prosta slučajnost.

Na osnovu našeg svakodnevnog iskustva, smatramo da se tehnologija mobilne komunikacije (uvedena 1992.god., i od tada u stalnoj ekspanziji) kao i bežična digitalna telefonija (DECT standard) nalaze među temeljnim uzročnicima ovakvog fatalnog razvoja dogadjaja.

U današnje vreme teško je izbeći pulsne mikro-talase. Oni uvećavaju rizik od već prisutnih hemijskih i fizičkih uticaja, opterećuju imuni sistem, i mogu dovesti do prestanka funkcije telesnih regulatornih mehanizama, onih koji još uvek deluju.

Trudnice, deca, adolescenti, stare osobe i bolesnici su posebno izloženi riziku.

Naši terapeutski pokušaji da povratimo zdravlje postaju sve manje efikasni: neometano i stalno prodiranje zračenja u životni i radni prostor – posebno u spavaću sobu - koja je nezamenljiv prostor za opuštanje, regeneraciju i izlečenje – dovodi do neprekidnog stresa i sprečava potpuni oporavak pacijenta.

U svetlu ovako uznemirujućeg razvoja dešavanja, osećamo obavezu da informišemo javnost o našim saznanjima – posebno pošto je Nemački sud proglasio opasnost od zračenja mobilnih telefona za “čisto hipotetičku” (pogledati odluke Konstitucionalnog suda Karlsrue-a, i Administrativnog suda Majnhajma, proleće 2002).

Ono što mi doživljavamo u svakodnevnoj stvarnosti naše medicinske prakse je sve, samo ne hipotetičko!

Vidimo porast broja hronično obolelih pacijenata takođe i kao posledicu neodgovorne politike “dozvoljenih nivoa zračenja”, koja nije odabrala za svoj kriterijum delovanja zaštitu javnosti od kratkoročnih I dugoročnih posledica zračenja. Umesto toga, ona se potčinjava diktatu jedne tehnologija koje je još odavno prepoznata kao opasna. Po nama, to je početak jednog veoma zabrinjavajućeg razvoja stvari koji zdravlje mnogih ljudi dovodi u opasnost.

Nećemo više dozvoliti da nas primoraju da čekamo neke naredne nerealne rezultate istraživanja, na koje po našem iskustvu često utiče telekomunikaciona industrija, dok se proverene studije ignorišu.

Smatramo da je hitno i neophodno da delujemo smesta!

Iznad svega, mi smo svi, kao lekari, zastupnici naših pacijenata. U interesu svih zainteresovan, a čije je osnovno pravo na život i na slobodu od uticaja štetnih po telo sada stavljeno na kocku, apelujemo na uticajne ljude u sferi politike i javnog zdravstva.

Molimo vas da vašim uticajem podržite sledeće zahteve:

• Uvesti nove neškodljive tehnike telekomunikacije, posle nezavisne analize njihovih rizika po zdravlje,

i odmah preduzeti sledeće mere i prelazne korake:

• Pooštriti dozvoljene granice zračenja i veoma značajno smanjiti snagu odašiljanja signala HFMR zagađenja u opravdanoj meri, posebno u područjima gde stanovništvo spava ili se oporavlja;
• Pravo je lokalnih gradjana i zajednice da se izjasne o postavljanu antena kod njih, što se i podrazumeva u demokratiji;
• Informisati javnost, posebno korisnike mobilnih telefona o zdravstvenim rizicima elektromagnetnih polja;
• Zabraniti upotrebu mobilnih telefona maloj deci , a ograničiti korišćenje adolescentimav
• Zabraniti upotrebu mobilnih i bežičnih DECT telefona u predškolsikm ustanovama, školama, bolnicama, javnim salama i ustanovama, i u vozilima (kao što je zabranjeno i pušenje);
Obezbediti zone slobodne od mobilne telefonije i visoko-frekventne mikrotalasne radijacije (HFMR), slično postojećim zonama bez automobila;
• Preispitati DECT standarde za bežične telefone sa ciljem da se smanji jačina zračenja, uz ograničenje dužine korišćenja, kao i da se izbegne biološki kritična HFMR pulsacija;
• Obezbediti istraživanja nezavisna od uticaja telekomunikacione industrije, koja bi napokon uključila i rezultate kritičkih istraživanja, kao i naših medicinskih nalaza.

Ovaj Apel su do sada potpisali:

Dr. med. Thomas Allgaier, Opšta medicina, Medicina životne sredine, Heitersheim
Dr. med. Christine Aschermann, Neurolog, Psihoterapija, Leutkirch
Dr. med. Waltraud Ba r, Opšta medicina, Prirodno lečenje, Medicina životne sredine, Wiesloch
Dr. med. Wolf Bergmann, Opšta medicina, Homeopatija, Freiburg
Dr. med. H. Bernhardt, Pedijatrija, Schauenburg
Dr. Karl Braun von Gladiü, Opšta medicina, Holistička medicina, Teufen
Hans Bruggen, Interna medicina, Pulmologija, Medicina životne sredine, Alergologija, Deggendorf
Dr. med. Christa-Johanna Bub-Jachens, Opšta medicina, Prirodno lečenje, Stiefenhofen
Dr. med. Arndt Dohmen, Interna medicina, Bad Sackingen
Barbara Dohmen, Opšta medicina, Medicina životne sredine, Bad Sackingen
Verena Ehret, Doktor, Kotzting
Dr. med. Joachim Engels, Interna medicina, Homeopatija, Freiburg
Karl-Rainer Fabig, Lekar opšte prakse
Dr. med. Gerhilde Gabriel, Doktor, Munchen
Dr. med. Karl Geck, Psihotherapija, Murg
Dr. med. Jan Gerhard, Pedijatrija, Dečija/adolescentna psihijatrija, Ahrensburg
Dr. med. Peter Germann, Doktor, Medicina životne sredine, Homeopatija, Worms
Dr. med. Gertrud Grunenthal, Opšta medicina, Medicina životne sredine, Bann
Dr. med. Michael Gulich, Doktor, Schopfheim
Julia Gunter, Psihotherapija, Korbach
Dr. med. Wolfgang Haas, Interna medicina, Dreieich
Dr. med. Karl Haberstig, Opšta medicina, Psihotherapija, Psihosomatika, Inner-Urberg
Prof. Dr. med. Karl Hecht, Specijalista za medicinu stresa, sna, vremena i svemirskih letova, Berlin
Dr. med. Bettina Hovels, Opšta medicina, Lorrach
Walter Hofmann, Psihotherapija, Singen
Dr. med. Rolf Janzen, Pedijatrija, Waldshut-Tiengen
Dr. med. Peter Jaenecke , Stomatolog, Ulm
Michaela Kammerer, Doktor, Murg
Dr. med. Michael Lefknecht, Opšta medicina, Medicina životne sredine, Duisburg
Dr. med. Volker zur Linden, Interna medicina, Bajamar
Dr. med. Dagmar Marten, Doktor, Ochsenfurt
Dr. med. Rudolf Mraz, Psihotherapija, Prirodno lečenje, Stiefenhofen
Dr. med. Otto Pusch, Nuklearna medicina, Bad Wildungen
Dr. med. Josef Rabenbauer, Psihoterapija Freiburg
Elisabeth Radloff-Geck, Doktor, Psihoterapija, Homeopatija, Murg
Dr. med. Anton Radlspeck, Practical doctor, Prirodno lečenje, Aholming
Barbara Rautenberg, Opšta medicina, Medicina životne sredine, Kotzting
Dr. med. Hans-Dieter Reimus, Stomatolog, Oldenburg
Dr. med. Ursula Reinhardt, Opšta medicina, Bruchkobel
Dr. med. Dietrich Reinhardt, Interna medicina, Bruchkobel
Dr. med. Andreas Roche, Opšta medicina, Kaiserslautern
Dr. med. Bernd Salfner, Pedijatrija, Alergologija, Waldshut-Tiengen
Dr. med. Claus Scheingraber, Stomatolog, Munchen
Dr. med. Bernd Maria Schlamann, Stomatolog, ne-medicinski praktičar, Ahaus-Wessum
Dr. med. Hildegard Schuster, Psihoterapija, Lorrach
Norbert Walter, Opšta medicina, Prirodno lečenje, Bad Sackingen
Dr. med. Rosemarie Wedig, Doktor, Psihoterapija, Homeopatija, Dusseldorf
Dr. med. Gunter Theiss, Opšta medicina, Frankfurt
Prof. Dr. med. Otmar Wassermann, Toksikologija, Schonkirchen
Prof. Dr. med. H.-J. Wilhelm, Oto-rino-laringologija, Phoniater, Frankfurt
Dr. med. Barbara Wurschnitzer-Hunig, Dermatologija, Alergologija, Medicina živ. sredine, Kempten
Dr. med. Ingo Frithjof Zurn, Opšta medicina, Phlebology, Prirodno lečenje, Medicina životne sredine, Nordrach

Podrška Frajburškom apelu:

Dr. med. Wolfgang Baur, Opšta medicina, Psihoterapija, Medicina životne sredine, Vienenburg
Prof. Dr. Klaus Buchner, Fizičar, Munchen
Volker Hartenstein, Član parlamenta (Bavaria), Ochsenfurt
Maria und Bruno Hennek, Grupa za samopomoć, Wurzburg
Dr. Lebrecht von Klitzing, Medicinski fizičar, Stokelsdorf
Wolfgang Maes, Biologija stanovanja i Analiza životne sredine, Neus
Helmut Merkel, Predsednik Biobiološke organizacije, Bonn
Peter Neummhold, Ne-medicinski praktičar, Berlin
Prof. Dr. Anton Schneider, Naučni lider Instituta za Biologiju stanovanja i ekologiju, Neubeuern
Dr. Birgit Stocker, Predsednica Organizacije za elektrosenzitivne, Munchen
Prof. Dr. Alfred G. Swierk, Mainz
Dr. Ulrich Warnke, Biofizika, Biopsihologija, Biomedicina, Saarbrucken

[ Drezden @ 30.01.2017. 14:03 ] @
Posledice elektrozagadjenja ce u decenijama koje dolaze biti KATASTROFALNE. Neki trendovi u svetu, najrazvijenijim zemljama ali i kod nas, su toliko crni da je mucno i pisati o njima, tako da cu ovde stati sa komentarisanjem.

http://www.dnevnik.rs/drustvo/elektrozagadjenje-pretnja-zdravlju
Sve veći broj naučnih istraživanja potvrđuje da, u ovom trenutku, najveću pretnju zdravlju predstavlja elektrozagađenje – nevidljivo, podmuklo i svuda prisutno. Elektromagnetna polja i zračenja su svuda oko nas i ljudsko telo ih apsorbuje emitujući elektromagnetne talase.

Informacije u mozgu i na nivou ćelija prenose se elektromagentnim putem – objasnio je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS. – Duga izloženost kompleksnom uticaju štetnih zračenja narušava energetsku strukturu bioloških sistema. Stručnjaci već godina upozoravaju na simptome prvih oboljenja izazvanih štetnim delovanjem zračenja – povećana razdražljivost i nervoza, nesanica, glavobolja, osećaj malaksalosti i hroničkog umora, anksioznost, sklonost depresiji. Najposnija mesta su ona na kojima se čovek najduže zadržava, a to su kuća ili radno mesto.
[ DiplomiraniDuduk @ 09.02.2017. 19:12 ] @
Do danas nema naučnih dokaza da od antena, mobilnih telefona i drugih uređaja, postoji štetno zračenje po ljude.

Štaviše neka istraživanja su potvrdila da nema opasnosti. (Bilo je na teletekstu, pa ne znam izvor.)

Lično bih pristao da se na moju kuću ili zgradu postavi bilo kakva antena, bez ikakve bojazni po zdravlje, moje ili moje dece.
[ zeljkoa @ 28.05.2017. 10:10 ] @
Više od antene na krovu treba da Vas brine telefon pored glave, dok telefonirate. Tačno je da antena na krovu treba da dobaci signal nekoliko kilometara, ali zar to isto ne važi i za telefon?
Zamislite da telefon držite u desnoj ruci, pored glave i telefonirate dok se antena provajdera nalazi levo od Vas ... signal od telefona prolazi kroz vašu glavu kao kroz glavicu kupusa ... ako je nešto zabrinjavajuće, onda je to telefon, a ne antena na krovu! Ako grešim, neka me neko ispravi!
[ Branimir Maksimovic @ 28.05.2017. 13:05 ] @
Telefon zraci samo kad zvoni i kad je uspostavljena veza. Secam se oko 2000 kako je telefon kad zvoni izazivao da na CRT monitoru titra slika.
[ djoka_l @ 28.05.2017. 15:16 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Telefon zraci samo kad zvoni i kad je uspostavljena veza. Secam se oko 2000 kako je telefon kad zvoni izazivao da na CRT monitoru titra slika.


To nije tačno, telefon zrači svaki put kada razmenjuje poruke sa baznom stanicom, kao i za vreme razgovora. Velika razlika između telefona iz 2000. godine i današnjih je u tome što današnji imaju znatno manju izlaznu snagu. Dok su prvi mobilni telefoni imali snagu 0.6 W (neki i više), a i bazne stanice nisu bile toliko "guste" današnji telefoni rade sa izlaznom snagom od 0.2 W tipično.

Što se tiče antene na krovu zgrade, ona je omnidirekciona u horizontalnoj ravni (u svim pravcima zrači isto), međutim većina njenog zračenje je u blizini antene uglavnom u ravni paralelnoj sa površinom zemlje. Tipično, oni koji žive na 50-300m od antene primaju veću količinu EM zračenja nego oni koji žive ISPOD antene.

http://stgvisie.home.xs4all.nl/VISIE/low_gain3.gif
[ Drezden @ 22.06.2017. 13:32 ] @
Cudno je da komentarisete telefonske pozive, a niko Wi-Fi, na koji su telefoni sada neprekidno povezani? Evo vam pregled 136 studija koje dokazuju netermicku pogubnost samo frekvencije od 2.45 GHz po sve organske sisteme:

http://www.mainecoalitiontosto...i-and-Device-Studies-Final.pdf

Effects on Insulin
Salah MB, Abdelmelek H, Abderraba M. Effects of olive leave extract on metabolic
disorders and oxidative stress induced by 2.45 GHz WIFI signals. Environ Toxicol
Pharmacol. 36(3):826-834, 2013. We investigated the effect of olive leaves extract administration on glucose metabolism and oxidative response in liver and kidneys of rats exposed to radio frequency (RF). The exposure of rats to RF (2.45 GHz, 1h/day during 21 consecutive days) induced a diabetes-like status. Moreover, RF decreased the activities of glutathione peroxidase (GPx, -33.33% and -49.40%) catalase (CAT, -43.39% and -39.62%) and the superoxide dismutase (SOD, -59.29% and -68.53%) and groups thiol amount (-62.68% and -34.85%), respectively in liver and kidneys. Indeed, exposure to RF increased the malondialdehyde (MDA, 29.69% and 51.35%) concentration respectively in liver and kidneys. Olive leaves extract administration (100 mg/kg, ip) in RF-exposed rats prevented glucose metabolism disruption and restored the activities of GPx, CAT and SOD and thiol group amount in liver and kidneys. Moreover, olive leave extract administration was able to bring down the elevated levels of MDA in liver but not in kidneys. Our investigations suggested that
RF exposure induced a diabetes-like status through alteration of oxidative response.
Olive leaves extract was able to correct glucose metabolism disorder by minimizing
oxidative stress induced by RF in rat tissues.

...

Sada zamislite sta ovaj sistem radi u kombinaciji sa termickim efektima.

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 22.06.2017. u 14:42 GMT+1]
[ WinterMute @ 04.07.2017. 15:01 ] @
Citat:
R A V E N:
Meni se čini da poneko prihvaća tvrdnju da je elektromagnetno značenje štetno kao aksiom. Da bi izazvalo rak (a obično se optužuje za rak), to zračenje mora da ima takvu energiju da "razloka" atome unutar DNA, a EM zračenja koja primjenjuje čovjek to nemaju. -zračenje ima.

Dosada nije bilo neke masovne pojave karcinoma koja se istovremeno odigrala sa pojačanim korištenjem wireless Interneta i GSM-a, a to je možda zadnjih 15 godina. Uz to imamo i radio i TV koji možda od 1920-ih ulaze u masovnu upotrebu.

Ljudi zanemaruju stvari za koje postoje jači dokazi da su kancerogene kao što su alkohol, pušenje, prekomjerna tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, crveno meso, sunčanje.

Znam da ima ljudi koji tvrde da im je EMZ uzrokovalo depresiju, nesanicu, ali i u to sumnjam.


Tačno!

3G i WiFi imaju talasnu dužinu od 6 do 15cm dok je DNK prečnik od 2 do 50 nanometara.
Trenutna nauka nalaže da talas od 15cm nema šanse da "razloka" DNK kako kaže RAVEN.
[ Java Beograd @ 04.07.2017. 16:01 ] @
Citat:
WinterMute: Tačno!

3G i WiFi imaju talasnu dužinu od 6 do 15cm dok je DNK prečnik od 2 do 50 nanometara.
Trenutna nauka nalaže da talas od 15cm nema šanse da "razloka" DNK kako kaže RAVEN.

Tačno !

Ali, trenutna nauka nema saznanja šta se dešava ako su ljudi izloženi talasima od 15 cm duži vremenski period. Na primer tri decenije.
Ili još manje ima saznanja šta se dešava ako pojedina grupa ljudi (bolesni od ovog ili onog, deca ... ) bude izložena sličnom elektromagnetnom zračenju duži vremenski period.

I pri tome, pazi, logika kao argument tu ne pali "ako je ovo 'vako a ono onako onda je jasno da je ...". Jok, nego jasna empirijska istraživanja, velikog broja različitih ljudi, u dugačkim vremenskim intervalima.

E sad, da me neko ne shvati pogrešno, ne tvrim ja ništa, samo hoću da se problematika jasno osvetli iz više uglova.
[ whitie2004 @ 04.07.2017. 16:45 ] @
Ako sam dobro shvatio i ispratio ovu temu, jedino sto sigurno utice na zdravlje i raspolozenje ljudi u ovoj pricu su par stotina eura koji svaki mesec kapnu u neciji dzep ...
[ Drezden @ 15.07.2017. 19:27 ] @
i kad ce da bude zabranjena mobilna telefonija?

elektromagnetno polje strujne mreze ima talasnu duzinu od 6000 kilometara...


EDIT: Koristi edit opciju

[Ovu poruku je menjao djalf dana 18.07.2017. u 10:32 GMT+1]
[ vladd @ 23.07.2017. 11:58 ] @
Trenutna nauka ima saznanja kako zracenje utice na celije, ali trenutna nauka funkcionise po principu plati pa radi placeno. Jednostavno nije u necijem interesu da izbacuje nekakve rezultate.
Ili na drugaciji nacin receno, doticni rezultati bi mogli da se preuvelicaju, marketinski obrade, naprave stetu bez objektivne koristi po zajednicu.

Ono sto je cinjenica je da odredjena zracenja nemaju znacajan uticaj, i taj minimalni uticaj se svodi pod manje bitan, ako se uzmu u obzir ostali uticaji kojima su gradjani izlozeni. A pride i ne pojacava dejstvo ili ne interaguje sa ostalima.

Mislim do cega bi dovelo da se obelodani uticaj alkohola na zdravlje?
I kako bi se razmatrali i ocenjivali doticni zakljucci?

Ili Sunca, koje planeti "daje zivot"..

Prema tome, praviti slona od komarca nije bas koristan posao, postoji uticaj ali je ispod nivoa rekuperacije organizma.
[ Dexic @ 23.07.2017. 14:46 ] @
Vi jos ne znate kako deluje alkohol i Sunce?
Hmm, sa koje li sam ja planete onda ;)
[ vladd @ 24.07.2017. 09:47 ] @
Sta mislis koliki je broj domacinstava bez flase alkoholnog pica?

A tek koliko ih znima doticni uticaj

Nego, gadan mentalitet, nema kome da kmeci i zali se na kojesta..
[ mjanjic @ 24.07.2017. 10:09 ] @
Tako je bila priča u SAD da bežični telefoni nisu štetni, pa su neki koji ih svaki dan po nekoliko sati nisu skidali sa uveta dobili rak mozga. A bio je u jednoj emisiji prikazan slučaj čoveka koji radi u tehničkoj podršci za korisnike usluga neke kompanije (internet provajder ili kablovska/telefonija, nisam siguran), čovek po 4-5 sati priča na mobilni svaki dan, i kaže da je počeo redovno da dobija glavobolje i sl.

A u Italiji je ove godine stigla prva presuda u korist radnika njihovog Telekoma koji od 1995. godine intenzivno koristi mobilni telefon zbog posla (prvo je ogluveo na levoj strani, dali mu pogrešnu dijagnozu, pa se na skeneru kasnije ispostavilo da je tumor, a nakon operacije je izgubio sluh i na desnoj strani):
http://www.independent.co.uk/n...ile-phone-ruling-a7693986.html
[ vladd @ 24.07.2017. 20:37 ] @
Svaki energetski ili hemijski upliv nepozeljnih materija u celiju moze da pravi problem. Pitanje je samo intenziteta i mogucnosti celije da se rehabilituje.

U cemu god da se preteruje, nanosi trajne posledice.

Povremeno izlaganje organizma nekakvom oslabljenom i usmerenom rf-u nije visoko na listi opasnosti, naprotiv. Naravno, moze se preuvelicavati i dramiti, ali to nije realnost.
To da li je repetitor na zgradi, ili na zgradi pored, spada u zonu istih, benignih stvari.
[ Drezden @ 20.08.2017. 20:28 ] @
prilazem jednu pionirsku teoriju na temu veze mobilne telefonije i klimatskih promena;

Martin, W. (2016) KELEA, [B]Cosmic Rays, Cloud Formation and Electromagnetic Radiation: Electropollution as a Possible Explanation for Climate Change.[/B] Atmospheric and Climate Sciences, 6, 174-179. doi: 10.4236/acs.2016.62015.
ABSTRACT
The basic premise of this article is that human generated electromagnetic radiation is contributing to global warming. It may do so by diverting an energy force termed KELEA (kinetic energy limiting electrostatic attraction) from its presumed association with cosmic rays. Cosmic ray delivered KELEA is viewed as normally participating in the formation of cloud condensation nuclei (CCN). It may do so by transforming electrostatically inert particles into electrostatic aerosols capable of acting as CCN. The resulting clouds act as a reflective barrier to some of the infrared radiation from the sun and, thereby, reduce the earth’s heat. [B]This article proposes that increasing levels of electromagnetic radiation in the atmosphere is reducing the capacity of cosmic rays to deliver adequate KELEA to maintain climate stability through optimal cloud formation.[/B] Specifically, the fluctuating electrical fields accompanying electromagnetic radiation may do so by competitively withdrawing some of the KELEA from the incoming cosmic rays. Previously described studies by Dr. Wilhelm Reich attributed to an energy force termed orgone, are consistent with weather activity being inducible using a device that likely delivers KELEA to the atmosphere. In addition to the foregoing consideration, there are many agricultural and industrial applications of KELEA activated fluids that can reduce carbon emissions. It is important that the scope of climate science be broadened to include a detailed understanding of KELEA and of its many potential practical applications in addressing global warming.[/I]
[url]http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=64084[/url]
[ vladd @ 21.08.2017. 11:49 ] @

Eto, neka cika Martin pojasni ovima sto nadrljase u nevremenu, kako je emi zagadjenje razbilo oblake, inace bi jos gore prosli :)

Samo mi nije jasno kako se uvek zanemari red velicina. I tako postaje slon od komarca...valjda je zanimljivo.
[ Drezden @ 26.08.2017. 12:46 ] @
Jos na ovu temu. Da li su radio talasi, osim pomora pcela i ostalih letecih vrsta, krivi i za unistenje ozonskog omotaca? Pandorina kutija je otvorena...

http://broadcast.homestead.com/Learnmore.html

Dear Colleagues,
The Swedish Institute of Space Physics have already proven that radio waves stimulate a known ozone depletion mechanism and warned that global broadcast is a major public concern.
Broadcast Theory reveals that there is indeed a connection between our historic use of broadcast frequencies and the global climate.


http://www.livingplanet.be/globalchange.htm

The DEMETER satellite project (partly) from the Laboratoire de Physique et Chimie de l'Environnement (LPCE) at the french National Centre for Scientific Research (CNRS) has the objective to investigate the ionospheric perturbations due to the seismic activity, and the global study of the Earth electromagnetic environment. Dr. Michel Parrot, the principal investigator of the DEMETER project, and others, have studied and published about the ionospheric effects of anthropogenic low frequency electromagnetic radiation from power lines and transmitters, and high frequency broadcasting stations (to some MHz frequencies). All the observations indicate that Power Line Harmonic Radiation (PLHR) influences the atmosphere-ionosphere-magnetosphere coupling. On one hand, non linear interactions between electrons and PLHR can participate in the precipitation of electrons from the slot region in the radiation belts, on the other hand, main part of the PLHR energy dissipates in the lower ionosphere and modifies the ionospheric currents. This problem now requires serious attention because the electrical power consumption is always increasing in the world. It was also found that the very low frequency fields from ground-based transmitters (used for radio-navigation and communications) can also have an influence. Their ionospheric perturbations include: the triggering of new waves, ionospheric heating, wave-electron interactions, and particle precipitation. At high frequencies (to some MHz but not in the GHz range), broadcasting stations utilise powerful transmitters which can also heat the ionosphere and change the temperature and the density. According to Dr. Parrot, all these wave dissipations in the ionosphere could participate to the global warming of the Earth because the change in global temperature increases the number of natural lightning discharges in the atmosphere. Then the supplementary lightning discharges produce more magnetospheric whistlers which could produce heating and ionization in the lower ionosphere. Furthermore, it is a feedback mechanism because two different processes could be involved. First, lightning is a source of NOx, and NOx affects the concentration of ozone in the atmosphere which contributes to the greenhouse effect. Second, precipitation of energetic electrons by man-made waves may trigger other lightning discharges. It explains the importance of the study of such man-made waves (see the links below for more information).

The higher frequency radiation (900 MHz and more) from cell phone use and cell phone transmission base stations, cannot directly interact with the ionosphere. But maybe this radiation could also result in higher global temperatures due to other effects/interactions in the atmosphere ? There was a news item claiming that a group of fifty scientists in Columbia have revealed that the explosive application of mobile phones (and other man-made electromagnetic sources) can contribute to global warming, but I haven't seen confirmation of that news item.

The Swedish Institute of Space Physics have already proven that radio waves stimulate an ozone depletion mechanism and warned that global broadcast is a major public concern. Broadcast Theory reveals that there is indeed a connection between our historic use of broadcast frequencies and the global climate.

“The processes in this transition region connect the solar and magnetospheric effects with the atmos[/I]pheric response which, in fact, determine space weather in the Earth’s environment. This region is also the part of the Earth’s atmosphere where electromagnetic radiation from natural sources such as lightnings, and artificial sources such as radio, TV and radar transmitters, exhibit resonance and other interaction phenomena. The impact of these natural and man-made effects on the Earth’s space environment are of major public concern. Controlled experiments using purpose-built radio transmitters have shown that non-linear interactions in the ionosphere give rise to noise-like secondary EM radiation. This radiation is particularly strongly excited when the frequency of the injected radio wave is near a harmonic of the ionospheric electron cyclotron frequency. Similar sideband structures are expected when radio waves from powerful broadcast stations propagate in the ionosphere.”

[ Drezden @ 19.02.2018. 17:00 ] @
Za četiri godine broj pčela u Srbiji se smanjio za 20 do 37 odsto, a njihovo nestajanje se održava na privredu čitave zemlje, rečeno je na tribini “Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas”.

http://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/pcela-sve-manje/

Nis 2012. http://spos.info/1-1169/
[ Drezden @ 24.07.2018. 16:06 ] @
Prsla jonosfera kao zvecka, o ovome je pisao i casopis "Planeta" 2008. Sta je tek uradio GPS kad talasi koje koristi mornarica imaju ovakav ucinak??

https://naukaitehnologija.com/...-okruzuje-neprirodna-barijera/
[ bordzija @ 14.08.2018. 14:15 ] @
I da ti plate a ne zrači, nešto to ne ide zajedno 😁
[ Drezden @ 15.08.2018. 17:20 ] @
Dva dobra niko nije sastavio. Klimatske promene su ocigledno posledica zelje da se telekomunikacioni sistem i IoT zastite od nezeljene solarne aktivnosti. Na neki nacin slicno paranoji oko severnokorejskog nuklearnog programa, s tim sto se sada sve to pretvorilo u krajnje morbidnu orvelovsku distopiju koja je do sada imala premca jedino upravo u Severnoj Koreji, a sada je zahvatila ceo svet.

"Oluja sa Sunca napravila bi stetu od dva triliona dolara
Srecom vestacka barijera sada je na nasoj strani
Ovo je sjajna stvar za buducnost (robota) na ovoj planeti"


https://www.youtube.com/watch?v=LVFSCc1oE8Y[Ovu poruku je menjao Drezden dana 15.08.2018. u 18:39 GMT+1]
[ Drezden @ 01.10.2018. 09:11 ] @
Technology is quite literally destroying nature, with a new report further confirming that electromagnetic radiation from power lines and cell towers can disorientate birds and insects and destroy plant health. The paper warns that as nations switch to 5G this threat could increase.

In the new analysis, EKLIPSE, an EU-funded review body dedicated to policy that may impact biodiversity and the ecosystem, looked over 97 studies on how electromagnetic radiation may affect the environment.

https://www.newsweek.com/migra...ectromagnetic-radiation-934830

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 01.10.2018. u 10:29 GMT+1]


[Ovu poruku je menjao Drezden dana 01.10.2018. u 10:35 GMT+1]
[ DiplomiraniDuduk @ 25.01.2019. 21:39 ] @
Citat:
Drezden:
Za četiri godine broj pčela u Srbiji se smanjio za 20 do 37 odsto, a njihovo nestajanje se održava na privredu čitave zemlje, rečeno je na tribini “Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas”.

http://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/pcela-sve-manje/

Nis 2012. http://spos.info/1-1169/
Citiram navedeni članak:

"Marković je istakao da ima čak 17 uzroka nestajanja pčela, a među prvima su bolesti varoa i nezemoza, a zatim nestručna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi."


Dokaz da se pokušava silom dokazati "štetnost zračenja" iako u tekstu lepo piše šta jesu uzroci nestajanja pčela.

Prevaranti su se obogatili koristeći strah od nepostojećeg "štetnog zračenja".
[ Drezden @ 03.02.2019. 15:55 ] @
Opet ti :D Hoces li nauciti da prevodis sa engleskog uskoro?

Dok proucis sta se desilo sa pcelama, evo ti na srpskom jasnog dokaza o uzroku globalnog zagrevanja (pozitivni joni u vazduhu su vrlo bitni kod raznih zdravstvenih efekata, ali ovo dodje kao slag na tortu):

http://www.planeta.org.rs/38/6%20jonizacija.htm

Negativno dejstvo snazne pozitivne jonizacije posebno je ispoljeno u oblastim gde su prisutna jaka emisiona polja VF telekomunikacionih predajnika, RTV emisionih postrojenja i baznih stanica mobilne telefonije.

Citat:

https://macvaskyinfo.rs/2017/1...nuti-rezultati-su-fascinantni/
https://macvaskyinfo.rs/2017/1...kontrolu-vremena-sprecio-susu/

Rusi su razvili revolucionaran sistem kojim se, pomoću uticaja na elekticitet u atmosferi, mogu do određene mere kontrolisati vremenski uslovi na određenoj teritoriji.
Ovaj sistem je uspešno testiran u više navrata, u Rusiji, Australiji, i drugim zemljama, a njegova primena može u određenom regionu da prekine sušni period, ublaži katastrofalne padavine i pogodno utiče na niz drugih vremenskih prilika.
Portal Mačva Sky Info vam u okviru projekta „Ekološko regulisanje klimatskih promena“ ekskluzivno donosi uvid u ovaj revolucionarni sistem.

Svaki uređaj za emitovanje jona Atlant tehnologije se sastoji od visokonaponskog generatora povezanog u veliku mrežu tankih žica u metalnoj kompoziciji postavljenoj na okviru sa različitim piramidama na vrhu. Dimenzije uređaja su otprilike 12x4x5 metara, a težak je oko 500 kilograma.


Citat:
DiplomiraniDuduk:
Prevaranti su se obogatili koristeći strah od nepostojećeg "štetnog zračenja".


Izvali i ostade ziv :D Svetska ekonomija od zracenja zaradjuje trilione dolara, po kojoj se to logici moze zaraditi na strahu od istog?

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 03.02.2019. u 17:07 GMT+1]
[ vladd @ 03.02.2019. 16:59 ] @
Ja prosto ne znam sta je gore, fasciniranost novcem ili fasciniranost intenzitetom jurnjave za istim.

I naravno, sva prisutna lupetanja koja velicinu stete izrazavaju novcem, pride je cena ljudskog zivota ocigledno NULA...u bilo kom valutnom iznosu...
[ DiplomiraniDuduk @ 15.02.2019. 18:00 ] @
Citat:
Drezden:
Opet ti :D Hoces li nauciti da prevodis sa engleskog uskoro?
Zašto?

Da bih čitao nešto što blage veze nema sa temom niti je bilo kakav naučni dokaz?

Nesporno je da se broj pčela smanjuje ali u tekstu koji si već pomenuo nikakvo se zračenje ne pominje. Za nestanak pčela jednako možeš navesti kao "dokaz" to što mnogi suše veš na terasama. Veza je ista - tj. nema je.
Citat:

https://macvaskyinfo.rs/2017/1...nuti-rezultati-su-fascinantni/
https://macvaskyinfo.rs/2017/1...kontrolu-vremena-sprecio-susu/

Rusi su razvili revolucionaran sistem kojim se, pomoću uticaja na elekticitet u atmosferi, mogu do određene mere kontrolisati vremenski uslovi na određenoj teritoriji.
Ovaj sistem je uspešno testiran u više navrata, u Rusiji, Australiji, i drugim zemljama, a njegova primena može u određenom regionu da prekine sušni period, ublaži katastrofalne padavine i pogodno utiče na niz drugih vremenskih prilika.
Portal Mačva Sky Info vam u okviru projekta „Ekološko regulisanje klimatskih promena“ ekskluzivno donosi uvid u ovaj revolucionarni sistem.

Svaki uređaj za emitovanje jona Atlant tehnologije se sastoji od visokonaponskog generatora povezanog u veliku mrežu tankih žica u metalnoj kompoziciji postavljenoj na okviru sa različitim piramidama na vrhu. Dimenzije uređaja su otprilike 12x4x5 metara, a težak je oko 500 kilograma.
Dokaz??? I kakva je veza sa temom?
Citat:
DiplomiraniDuduk:
Prevaranti su se obogatili koristeći strah od nepostojećeg "štetnog zračenja".
Citat:
Izvali i ostade ziv :D Svetska ekonomija od zracenja zaradjuje trilione dolara,
Dokaz??? Ko je išta zaradio od zračenja?
Citat:
po kojoj se to logici moze zaraditi na strahu od istog?
Onima koji se boje nepostojećeg zračenja prevaranti za teške pare prodaju "zaštitnike od zračenja". Prevaranti se obogatiše koristeći glupost.


[ Drezden @ 16.02.2019. 20:39 ] @
Citat:
Dokaz??? I kakva je veza sa temom?


Apsolutno, prvi eksperimentalni dokaz da jedna ljudska aktivnost stvarno moze da menja klimu, i to uobicajena. Navedena tehonologija povecava broj negativnih jona u vazduhu (koji sluze kao jezgra kondenzacije) i smanjuje pozitivnih, predajnici i radari rade obrnuto. Nalaze se na vrhu brda, planine, zgrade, pa i u samoj jonosferi, gde duvaju jaki vetrovi i nose jone svuda gde (ne) treba.

Citat:

Kada se jonizacija u atmosferi promeni, broj jezgara kondenzacije oblaka se menja i utiče na svojstva oblaka.
Više jezgara kondenzacije oblaka znači više oblaka i hladniju klimu, i obrnuto.

https://www.science20.com/news..._climate_change_studies-229235


U prevodu, izmenjena elektricna svojstva atmosfere izazvana elektromagnetnim zagadjenjem time postaju sasvim ocigledan uzrok globalnog zagrevanja.

Citat:

Nesporno je da se broj pčela smanjuje ali u tekstu koji si već pomenuo nikakvo se zračenje ne pominje. Za nestanak pčela jednako možeš navesti kao "dokaz" to što mnogi suše veš na terasama. Veza je ista - tj. nema je.


Ne taj nego tekst na engleskom iz 2018. koji sam postavio iznad. Evo prevoda

Citat:

Tehnologija je doslovno uništila prirodu, sa novim izvještajem koji dalje potvrđuje da elektromagnetno zračenje iz energetskih vodova i ćelijskih tornjeva može dezorijentirati ptice i insekte i uništiti zdravlje biljaka. List upozorava da bi se, s obzirom na to da zemlje prelaze na 5G, ta pretnja mogla povećati.

U novoj analizi, EKLIPSE , tijelo za reviziju finansirano od strane EU, posvećeno politici koja može uticati na biodiverzitet i ekosistem, pregledala je 97 studija o tome kako elektromagnetno zračenje može utjecati na okoliš.https://www.newsweek.com/migra...ectromagnetic-radiation-934830


Tekst na srpskom opisuje sta se desilo tokom poslednje 4 godine, perioda u kom nije eksplodirala upotreba pesticida nego mobilna telefonija. Da su pesticidi tako bitan uzrok, ne bi se smanjivao i broj ostalih insekata koji uopste nisu u kontaktu sa njima.

Dakle, i to je zakljuceno.

Citat:
Dokaz??? Ko je išta zaradio od zračenja?


Bas te boli ova tema, a? ;) Ne zaradjuje se od zracenja, nego od onoga sto zraci. isto kao sto izduvni gasovi nisu profitabilni zato sto zaudaraju na sve strane, nego zato sto ih koriste avioni i kamioni koji podizu produktivnost privredjivanja do neslucenih razmera. Gotovo jednako kao i "elektrifikacija".[ DiplomiraniDuduk @ 17.02.2019. 15:22 ] @
Sva sreća pa je sve napisano! Svako može da pročita i sam zaključi koliko koga boli ova tema.

Pogledaš li internet videćeš ogroman broj ponuda "zaštitnika od zračenja" koje nude prevaranti. Već bi i sama logička analiza tih "zaštitnika" trebalo jasno da pokaže o čemu se radi.

23. 5. 2013. hrvatska tv koja ima emisiju "Provjereno" emitovala je prilog "Testirali smo blokatore zračenja koji to nisu!" i jasno pokazala da je reč o prevari. Pošto je prevarantski lobi suviše jak, klip je skinut sa YT. Srećom snimio sam ga i imam ga u računaru.

S druge strane, suprotni primeri ne nalaze pravo mesto u štampi iz istog razloga.

[ Drezden @ 17.02.2019. 17:56 ] @
A cime ti trgujes, polovnim televizorima? Malo ima realnih blokatora zracenja (iako u teoriji cak i staticko magnetno polje moze da se blokira superprovodnicima), vecina toga sto se reklamira su u stvari svojevrsni jonizatori vazduha (i to ne bas uspesni!).
Najbolji jonizatori vazduha su fontane, pa bi bilo idealno imati jednu u kuci da bi se neutralisao (deo) efekata elektrosmoga.
Pravi jonizatori vazduha istovremeno ciste i od izduvnih gasova itd., sto implicira da elektrosmog povecava kolicinu svih ostalih zagadjivaca i narocito alergena, dok se obrnuto ne moze reci, recimo da polen smanjuje nivo elektrosmoga. Postoje visokonaponski (koji zbog tog visokog napona samim tim dodatno zrace), radioaktivni i mnogi drugi...
Radioaktivne pominjem zato sto i geolosko i kosmicko zracenje imaju zgodnu osobinu da u vazduhu generisu negativne jone, pa se moze reci da deluju blagotvorno na ljude i atmosferu.

Dakle, kao sto vidis, sve je relativno. Osim love. Bitno je da biznis cveta onima kojima treba da cveta. Sustinska odlika tzv. cetvrte industrijske revolucije je da je zracenje postalo glavni "nosilac informacija koje hrane vestacku inteligenciju (i kontrolisu prirodnu!)" i bez njega bi ceo gadni poredak prosao kao komunizam, a gubici i patnje bogatasa bi se merili beskonacnoscu. ;)

Citat:

S druge strane, suprotni primeri ne nalaze pravo mesto u štampi iz istog razloga.


Eto, ispucali su sta su imali. Sve sto je otrovno moze na neki nacin da se iskoristi i kao lek, "smanjujuci depozite beta-amiloida kod miseva", podseca me na nacin na koji se radioaktivni jos koristi za kontrolisanje funkcija stitne zlezde. U moru frekvencija i modulacija sigurno ima i neka koja radi obrnuto od ostalih, ovde imas uobicajen rezultat da recimo frekvencija naizmenicne struje od 50 Hz izaziva upravo Alchajmerovu bolest, povecavajuci sekreciju tih istih beta-amiloida:

Citat:

Studije pokazuju da dugotrajna izloženost elektromagnetnim poljima niske frekvencije može biti značajan faktor rizika za razvoj Alchajmerove bolesti [38]. Prema ovim studijama, štetni efekti EMF-a javljaju se na nekoliko načina, uključujući, između ostalog, povećanu proizvodnju β-amiloida, smanjenu proizvodnju melatonina, interferenciju sa moždanom aktivnošću, promene u aktivnosti NMDA receptora i nestabilnost genoma [3]. , [39][40][41] [42]. U tom smislu, pokazalo se da izlaganje elektromagnetnom zračenju tokom života uzrokuje značajno smanjenje piramidalnih ćelija u Amonovom rogu, području hipokampusa specifično povezanog sa prostornim učenjem
https://www.researchgate.net/p..._in_cultured_human_neuroglioma


Kao sto vidis, ovi rezultati se nikad nigde i ne objave nego ostanu upakovani u pdf dokumente, dok si ti meni uslikao lep (i sada vec svakako zastareo) novinski tekst.
[ DiplomiraniDuduk @ 19.02.2019. 13:34 ] @
Kako to fontana ili bilo šta slično može zaštititi od bilo kakvog zračenja?

Ako ima malo "realnih blokatora zračenja" (ma šta to bilo) nisu li oni koji prodaju "nerealne" blokatore prevaranti?

I još nisi dokazao štetnost zračenja.
[ jovajovic100 @ 19.02.2019. 21:00 ] @
Citat:
DiplomiraniDuduk:
Sva sreća pa je sve napisano! Svako može da pročita i sam zaključi koliko koga boli ova tema.

Malo mi je neprijatno da koristim tvoj samodabrani pseudonim u komunikaciji jer sam vaspitan da
uvek poštujem starije ljude , naročito ako su tvojih godina . Dve stvari nikako ne razumem . Prvo mi
nije jasan takav prizemni nivo koji prihvataš u diskusiji sa drugim članom . A drugo pitanje je da li ti
stvarno veruješ u pouzdanost i istinitost jednog člančića objavljenog u " čuvenom " listu Novosti .
[ DiplomiraniDuduk @ 19.02.2019. 22:31 ] @
Verujem da je "štetno i patogeno zračenje" mobilnih uređaja, kućnih aparata, podzemnih voda itd. samo način da se neki obogate.

Nauka do sada nije našla osnov za verovanje u to a ja verujem u nauku.

Za ostalo si možda u pravu.

Što se tiče nadimka, počeo sam na zabavnom delu interneta (Pričaonici), nastavio kao bloger i tek onda došao ovamo. Po nekoj inerciji sam zadržao isti nadimak iako je ovaj forum svakako ozbiljan.

Ne znam da li je moguće sada izmeniti nadimak ili bih morao ponovo da se učlanjujem. :)

[Ovu poruku je menjao DiplomiraniDuduk dana 20.02.2019. u 20:27 GMT+1]
[ Drezden @ 23.11.2019. 19:00 ] @
Geopatogeno zracenje nije elektromagnetno nego informaciono-torziono.

All electronic devices generate like natural cosmogenic fields - technical TF. Large amount of free radicals produces in the body under their influence.
https://www.longdom.org/open-a...athogeni-2167-0587-1000188.pdf

U Rusiji postoje detektori kojima mogu da se detektuju Hartmanove mreze, podzemne vode itd. https://geo-vega.com/vega-12u-new-modification/
[ Milan Kragujevic @ 24.11.2019. 11:32 ] @
@Drezden

Na temu slobodnih radikala: Najveći uzročnik stvaranja slobodnih radikala u telu je zapravo kiseonik.

Dakle, ako ne želiš slobodne radikale (između ostalog i Vojvodu :P), nemoj da dišeš.

Rešen problem, antene ne treba da te brinu

Source: https://www.ejcancer.com/article/0959-8049(95)00531-5/pdf
[ mjanjic @ 24.11.2019. 13:15 ] @
"Više jezgara kondenzacije oblaka znači više oblaka i hladniju klimu, i obrnuto"

Oblaci se sastoji od vodene pare i/ili kapljica kiše, a mogu sadržati i led ako se vodena para pretvara direktno u led u višim hladnijim slojevima.
Da li će doći do kondenzacije pare u kapljice vode ili led zavisi od temperature. Ako ne bi dolazilo do kondenzacije pare, ona bi ostajala u atmosferi sve dok cela planeta ne bi bila prekrivena "maglom" u visokim slojevima atmosfere.
Poenta i jeste da se para kondenzuje i pada kao kiša.

Da citirana rečenica i nema neke veze sa životom pokazuje činjenica da često imamo duge periode bez kiše, mada u zadnjih par godina imamo kišna leta. Naravno, da bi uopšte bilo kiše, odnosno vodene pare na većim visinama, mora više vode da isparava, što znači da globalna temperatura ipak mora da raste.
[ Branimir Maksimovic @ 24.11.2019. 13:47 ] @
Kod mene su isto hteli da postave antenu, ali 90% zgrade je reklo ne.
[ Drezden @ 24.11.2019. 15:39 ] @
Citat:
mjanjic:
"Više jezgara kondenzacije oblaka znači više oblaka i hladniju klimu, i obrnuto"

Oblaci se sastoji od vodene pare i/ili kapljica kiše, a mogu sadržati i led ako se vodena para pretvara direktno u led u višim hladnijim slojevima.
Da li će doći do kondenzacije pare u kapljice vode ili led zavisi od temperature. Ako ne bi dolazilo do kondenzacije pare, ona bi ostajala u atmosferi sve dok cela planeta ne bi bila prekrivena "maglom" u visokim slojevima atmosfere.
Poenta i jeste da se para kondenzuje i pada kao kiša.

Da citirana rečenica i nema neke veze sa životom pokazuje činjenica da često imamo duge periode bez kiše, mada u zadnjih par godina imamo kišna leta. Naravno, da bi uopšte bilo kiše, odnosno vodene pare na većim visinama, mora više vode da isparava, što znači da globalna temperatura ipak mora da raste.


Nema vise ni pojave magle u gradovima... Mozda je stvar bas u tome, da se oblaci podizu na vece visine nego ranije?

Dr Vujović je objasnila i kako dolazi do zagrevanja atmosfere poslednjih decenija. – (Pojačana Sunčeva aktivnost je sprečavala galaktičke kosmičke zrake da dopru do atmosfere Zemlje i to je uzrokovalo manje aerosola), zato je i manje niskih oblaka, pa je i slabije hlađenje atmosfere, odnosno temperatura vazduha je viša.

http://www.politika.co.rs/sr/c...reba-se-plasiti-promena-klime#


[ DiplomiraniDuduk @ 02.12.2019. 10:58 ] @
Citat:
Drezden:
Geopatogeno zracenje nije elektromagnetno nego informaciono-torziono.
Zanimljivo.

Da li bi objasnio šta to stvarno znači?

Ubacivanje novih neobjašnjenih i nejasnih izraza je stari prevarantski trik.


Citat:
Drezden:All electronic devices generate like natural cosmogenic fields - technical TF. Large amount of free radicals produces in the body under their influence.
https://www.longdom.org/open-a...athogeni-2167-0587-1000188.pdf

U Rusiji postoje detektori kojima mogu da se detektuju Hartmanove mreze, podzemne vode itd. https://geo-vega.com/vega-12u-new-modification/
Ovde se stvarno pominju neki instrumenti ali se ne objašnjava šta i kako mere.

Naravno da se kada se prinese namotaj bilo kom strujnom kolu kroz njega dobija nekoliko MIKROampera struje ali je to u fizici već odavno poznato i ne dokazuje nikakvo "geopatogeno" zračenje.
[ Drezden @ 02.12.2019. 13:33 ] @
Torziona odnosno spiralna polja emituju svi rotirajuci objekti (u prostoru se vrte, a u prostor-vremenu rotacija se pretvara u spiralu), recimo planete solarnog sistema. Veoma su, dakle, prisutna u parapsihologiji i astrologiji i objasnjavaju mehanizam horoskopa.*
Vilhelm Rajh je otkrio pozitivnu i negativnu orgonsku energiju koja u stvari predstavlja desno i levo torziono polje. Izvor levih torzionih polja su niskofrekventni elektromagnetni talasi (zapravo njihova elektricna komponenta, negde do frekvencije od oko 100 GHz). Infracrvena svetlost i UV nemaju DOR energiju, a ponovo se javlja tek od rendgenskog dela spektra (mozda zbog spina visokoenergetskih fotona?)
U svakom slucaju cinjenica je da se mikrotalasi ne prostiru u fotonima jer u suprotnom ne bi bilo koronarnog efekta na televizijskim predajnicima (sto je u suprotnosti Ajnstajnovim fotoefektom u kome svetlosni fotoni - cestice izbacuju elektrone iz metala).
Zato se najlakse detektuju viskom, torzionim klatnom itd. https://naslovi.net/2017-07-23...-nismo-ni-svesni-toga/20258324
Citat:
Eksperimentalno je pokazano da većina elektronskih pokreta generiše leva torzijska polja. Prvo su mobilni telefoni, televizori, monitori, sveske i mikrotalasne rerne. Treba da obratimo posebnu pažnju na antene baznih stanica kao sredstva mobilnih komunikacijskih kula i vetroturbine.

Veruje se da su elektromagnetna polja nastala kao glavni faktori koji negativno utiču na ljude. Međutim, prema nedavnim istraživanjima koja su vršena u Ukrajini, Rusiji i Francuskoj, glavni faktori negativnog uticaja na zdravlje ljudi su upravo torzijska elektromagnetna zračenja. Ne treba zanemariti činjenicu da je nivo elektromagnetnog zračenja proizveden od strane većine elektronskih uređaja, relativno ne tako visok, a torziona polja ovih uređaja mogu dostići značajne količine. https://spinor-bulgaria.com/en/torsion-fields/


Rajh je, inace, bio prvi koji je upozorio na klimatske promene:
Citat:
Jasno je da, kada naučna zajednica upozorava međunarodne lidere na opasnost od globalnog zagrevanja, pitanje modifikacije vremena u naše vreme dobija naročito veliki značaj. Reich je predvideo promjenu u našoj atmosferi i upozorio gledaoce na sudu da je postojala „planetarna vanredna situacija.“ Vjerovao je da će to ugroziti planetu ako mu se ne dozvoli da nastavi sa svojim istraživanjima. U svetlu informacija koje iznosim, ​​njegovo upozorenje bilo je izvanredno mudro. Njegova smrt i politička destrukcija je tragedija koja se proteže mnogo dalje od smrti velikog čoveka, jer su njegovo znanje i uvid u to vreme u stvari ostali izgubljeni naučnoj zajednici.
https://www.psychorgone.com/or...ng-and-the-planetary-emergency

*Primer:
Citat:
]Theodore Schvenck, u laboratoriji švajcarske kompanije Veleda, otkrio je da je na kristalizaciju odgovarajućeg rešenja značajno uticala veza Mars-Saturn iz 1949. godine, eksperiment koji je Karl Voss ponovio 1964. 1967. godine, još jedan antropozof, Agnes Fife objavila je članak u kojem je izvestila da je taloženje pažljivo pripremljenih rastvora gvožđe-srebra odloženo tokom pola sata nakon tačne veze između Marsa (vladara gvožđa) i Meseca (vladara srebra). Početkom 1972. godine, Nikola Kollerstrom započeo je niz eksperimenata koji su uključivali veze i druge aspekte između Marsa i Saturna, Meseca i Saturna i Meseca i Marsa. Uspeo je u eksperimentima gde upotrijebljeni metali odgovaraju planetama koji su uključeni u konjunkciju. Takođe je otkrio da su veze Mars-Saturn (koje su manje prolazne od aspekata koji uključuju tranzitni Mesec) proizvele naročito izrazite efekte koji su obično trajali nekoliko dana. Takođe je otkrio da se vršni uticaj konjunkcija koje uključuju planete osim Meseca uvek dogodio nakon što su konjunkcije tačne, kao da je efekat poremećaja u Mars-Saturn-ovim „energijama“ kasnio https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Kolisko+Effect

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 02.12.2019. u 14:55 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 02.12.2019. u 14:56 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 02.12.2019. u 14:58 GMT+1]
[ Drezden @ 02.12.2019. 13:33 ] @
Kao sto je poznato piramidalni obllici su (iz nepoznatog razloga) koncentratori pozitivne orgonske energije:

Citat:

Istraživanje bez presedana: Ruska nacionalna akademija nauka
Sve nam zvuči suviše alternativno. Ali pogledajmo detaljnije istraživanje koje je sprovela Ruska nacionalna akademija nauka i podređene institucije: Ruska akademija medicinskih nauka, Institut za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku, Institut za grafite i Institut za fiziku u Ukrajini. Navedeni rezultati pokazuju pozitivne efekte i na žive i na neživu materiju. Među njima biramo:
poboljšanje imunološkog sistema organizma, regulisanje nivoa belih krvnih zrnaca i brža regeneracija tkiva
poboljšanje specifičnih svojstava farmaceutskih proizvoda i ublažavanje sporednih efekata
20-100% povećanje prinosa od semenskih kultura stavljenih u piramidu od 1 do 5 dana
smanjenje patogenih (sila) različitih virusa i bakterija
smanjenje radioaktivnih emisija
smanjenje agresivnog ponašanja 5000 zatvorenika
vjerovatna fragmentacija seizmičke aktivnosti - Umjesto velikih zemljotresa, postoje stotine sitnih šokova oko piramide; sumnja na ublažavanje vremenskih fluktuacija
povećanje prinosa od ekstrakcije nafte u Baškiriji u Južnoj Bohemiji za oko 30% - ulje postaje lakše, tj. manje viskozno i lepljivo; ove rezultate potvrđuje Gubkinova Moskovska akademija za preradu nafte
spontano punjenje kondenzatora
promene temperaturnih pragova za supravodljivost, poluvodičke osobine i ugljenične materijale
voda se ne smrzava na -38 stepeni Celzijusa i zadržava svojstva godinama nepromenjena
Naučnici iz Instituta za fiziku u Ukrajini su uzbuđeni
Istraživanje je od velikog interesa za vrhunskog fizičara Volodimira Krasnoholoveca iz Kijevskog instituta za fiziku u Ukrajini, koji je osnovna institucija Nacionalne akademije nauka Ukrajine. Istovremeno, to je jedan od vodećih naučnih centara bivšeg Sovjetskog Saveza, a danas je ključna institucija za vojna istraživanja. Dr. Krasnoholovec rezimira rad svojih kolega fizičara, biologa i istraživača:

Eksperiment donosi šokantan uspeh
Profesor SM Klimenko i DN Nosik sa Instituta za istraživanje virologije Ivanov pri Ruskoj akademiji medicinskih nauka proučavaju uticaj piramidnog energetskog polja na sposobnost imunoglobulina da odlaže viruse. Eksperiment koristi svoju specifičnu vrstu, humani venoglobulin za intravensku upotrebu. Kultura mišjeg virusa, koja uzrokuje upalu mozga i srca, i odgovarajuću kulturu ćelija ljudskog tkiva su odabrani za test materijal.
Venoglobulin se na odgovarajući način razblažuje destilovanom vodom do koncentracije od 50 mikrograma / ml, a polovina se stavlja u piramidu na 24 sata. Virusu je dozvoljeno da se umnožava u međuvremenu. Nakon venoglobulina, naučnici sa entuzijazmom posmatraju kako piramidalni uzorak uništava virus više od tri puta brže od uzorka koji nije bio izložen piramidi. Kada naučnici budu razblaženi venoglobulinom, doživeće još jedan šok! Antivirusna aktivnost venomulina u piramidi se ne menja sa daljim razblaživanjem - čak i pri koncentraciji od samo 0,00005 mikrograma po mililitru.

https://en.suenee.cz/rusko-novodoby-stavitel-pyramid/


[Ovu poruku je menjao Drezden dana 02.12.2019. u 14:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Drezden dana 02.12.2019. u 14:47 GMT+1]
[ Java Beograd @ 02.12.2019. 13:51 ] @
Citat:
Drezden:
Torziona odnosno spiralna polja emituju svi rotirajuci objekti (u prostoru se vrte, a u prostor-vremenu rotacija se pretvara u spiralu), recimo planete solarnog sistema. Veoma su, dakle, prisutna u parapsihologiji i astrologiji i objasnjavaju mehanizam horoskopa.*
Vilhelm Rajh je otkrio pozitivnu i negativnu orgonsku energiju koja u stvari predstavlja desno i levo torziono polje. Izvor levih torzionih polja su niskofrekventni elektromagnetni talasi (zapravo njihova elektricna komponenta, negde do frekvencije od oko 100 GHz). Infracrvena svetlost i UV nemaju DOR energiju, a ponovo se javlja tek od rendgenskog dela spektra (mozda zbog spina visokoenergetskih fotona?)
U svakom slucaju cinjenica je da se mikrotalasi ne prostiru u fotonima jer u suprotnom ne bi bilo koronarnog efekta na televizijskim predajnicima (sto je u suprotnosti Ajnstajnovim fotoefektom u kome svetlosni fotoni - cestice izbacuju elektrone iz metala).
Zato se najlakse detektuju viskom, torzionim klatnom itd. https://naslovi.net/2017-07-23...-nismo-ni-svesni-toga/20258324

Rajh je, inace, bio prvi koji je upozorio na klimatske promene:
Citat:
Jasno je da, kada naučna zajednica upozorava međunarodne lidere na opasnost od globalnog zagrevanja, pitanje modifikacije vremena u naše vreme dobija naročito veliki značaj. Reich je predvideo promjenu u našoj atmosferi i upozorio gledaoce na sudu da je postojala „planetarna vanredna situacija.“ Vjerovao je da će to ugroziti planetu ako mu se ne dozvoli da nastavi sa svojim istraživanjima. U svetlu informacija koje iznosim, ​​njegovo upozorenje bilo je izvanredno mudro. Njegova smrt i politička destrukcija je tragedija koja se proteže mnogo dalje od smrti velikog čoveka, jer su njegovo znanje i uvid u to vreme u stvari ostali izgubljeni naučnoj zajednici.
https://www.psychorgone.com/or...ng-and-the-planetary-emergency

*Primer:
Citat:
]Theodore Schvenck, u laboratoriji švajcarske kompanije Veleda, otkrio je da je na kristalizaciju odgovarajućeg rešenja značajno uticala veza Mars-Saturn iz 1949. godine, eksperiment koji je Karl Voss ponovio 1964. 1967. godine, još jedan antropozof, Agnes Fife objavila je članak u kojem je izvestila da je taloženje pažljivo pripremljenih rastvora gvožđe-srebra odloženo tokom pola sata nakon tačne veze između Marsa (vladara gvožđa) i Meseca (vladara srebra). Početkom 1972. godine, Nikola Kollerstrom započeo je niz eksperimenata koji su uključivali veze i druge aspekte između Marsa i Saturna, Meseca i Saturna i Meseca i Marsa. Uspeo je u eksperimentima gde upotrijebljeni metali odgovaraju planetama koji su uključeni u konjunkciju. Takođe je otkrio da su veze Mars-Saturn (koje su manje prolazne od aspekata koji uključuju tranzitni Mesec) proizvele naročito izrazite efekte koji su obično trajali nekoliko dana. Takođe je otkrio da se vršni uticaj konjunkcija koje uključuju planete osim Meseca uvek dogodio nakon što su konjunkcije tačne, kao da je efekat poremećaja u Mars-Saturn-ovim „energijama“ kasnio https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Kolisko+Effect


Brate, ne znam na čemu si, ali ako je vutra, mnogo je dobra! Ali, biće da su gljive ludare udarile u glavu, pa vidiš torzije, spirale, planete i orgone!
[ Ivance123 @ 03.04.2024. 18:00 ] @
@ezoterica
Postovani,
Naišao sam na Vašu temu, a sad sam i ja u istoj situaciji kao Vi, takodje živim na poslednjem spratu u zgradi gde žele da postave baznu stanicu mobilnog operatera.
Zanima me da li ste sigurni da je pored 50% potpisa stanara potrebno i da se slože stanari poslednjeg sprata?
[ Ivance123 @ 03.04.2024. 18:03 ] @
Postovani,
Naišao sam na Vašu temu, a sad sam i ja u istoj situaciji kao Vi, takodje živim na poslednjem spratu u zgradi gde žele da postave baznu stanicu mobilnog operatera.
Zanima me da li ste sigurni da je pored 50% potpisa stanara potrebno i da se slože stanari poslednjeg sprata?
Nadam se da ćete videti ovu poruku!
[ ademare @ 03.04.2024. 20:19 ] @
Promenio se Zakon ! Nije vise potrebno ni 50 % !

Nego se sazove skupstina stanara koja mora da ima "kvorum " 50 % i onda od prisutnih vecina !

Znaci po novom zakonu je dovoljna 1/4 +1 !!

Moze i manje ako se sednica ne odrzi zbog nedostatka " kvoruma" pa se ponavlja onda je novi " kvorum" 1/3 , a odlucuje 1/6 + 1 !


Sve je Namesteno u zakonima da se Zaebe narod i opljacka !!
[ Java Beograd @ 04.04.2024. 08:05 ] @
Tako i treba.
Zakon je takav da se ne bi moglo desiti da se neke odluke UOPŠTE ne mogu sprovesti.
Jer, eto 2/3 stanara uopšte ne dolazi na skupštinu stanara, i onda, na primer, ne može da se donese odluka da se poprave ulazna vrata ili da se zameni pokvareni ventil u podrumu.
Sve je ovo iskustvo iz zgrade u kojoj sam nekada stanovao. Ventil curi, pokvaren, nefunkcionalan, ali ne može da se popravi. Real life slučaj.

Naravoučenije:
Narod koga zabole kajta da učestvuje u odlučivanju važnih pitanja za državu, pa ne izađu na glasanje - treba iebati.
Stanare koje zabole kajta da učestvuju u odlučivanju važnih pitanja za zgradu, pa ne dođu na skupštinu stanara, takođe treba iebati.

Ali, ako su stanari odgovorni i pametni, onda nikako ne može da se desi da važnu odluku za sto stanova donese njih desetorica, tj. neće ih niko iebati.
Sve dolazi iz glave.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.04.2024. u 09:27 GMT+1]