Citam danas novine i naidjem ja na podatak da je EU izdvojila 10 mil. evra za obnovu Obrenovca od steta nastalih od poplave. Izgleda mi kao da je Obrenovac dosta dobro saniram, normalno to je tako na TV-u, ne znam koliko je uradjeno u realnosti, medjutim iznenadila me i visina pomoci. To su bespovratna sredstva, sto bi se reklo poklon od EU.
Sad je meni nejasno kakav je to mentalni sklop kod pojedinaca koji svako malo zagovaraju propast EU, pljuju po istoj, zagovaraju da Srbija ne ulazi u EU, a ista ta Evropa daje bespovratna sredstav Srbiji. Prosto ne mogu da verujem da nisu informisani o tome koliko je sredstava u Srbiji doslo iz EU.
Nisu samo ovih 10 miliona, gledao sam pre neki dan koliko je sredstava iz EU poklonjeno za sredjivanje Vlasinsko jezera i razvoj turizma. Bilo je skoro, a i ja sam o tome pisao na forumu u vezi sredstava za razvoj poljoprivrede.
[ Dexic @ 27.01.2016. 18:43 ] @
A koliko je uzeto ka EU na konto subvencija FIAT-a i slicnih kradja?
[ madcama @ 27.01.2016. 18:48 ] @
@2012
Ni kod babe nema džabe.
[ deki77 @ 27.01.2016. 19:19 ] @
@2012
A tek klizišta,sanacija mostova....rečnih korita,infrastrukture.To što si ti naveo je podatak za Obrenovac..
Nego danas se pametno radi..Niko ne priča na sva zvona koliko se dobija na poklon..Kao ranije.Pa će narod da se pita gdi su pare?
A firme i lokalni biznismeni sve bogatiji ;)
Tako je bar kod mene u kraju..
[ test1234 @ 27.01.2016. 20:12 ] @
Pa vodja je na početku izjavio da bez finansijske pomoći EU ne bi mogli da funkcionisemo kao država.
[ zica49 @ 27.01.2016. 20:25 ] @
Sa najmerom je ostavljena mogucnost da se neki okoriste tim parama u privatne svrhe,a revansirace se tih famoznim donatorima onda kad donatori pozele da kupe energetski sektor Srbije.Naravno prodaja u bescijenje kao i sve ostalo ..."dao sam pare tad i tad i nemoj da ja pricam bolje ti je" tako to inace ide.
[ jovajovic100 @ 27.01.2016. 21:15 ] @
Zna se ko je lider u EU . Možda je ta pomoć ustvari griža savesti . Pomoć je namenjena ne samo Obrenovcu nego i svi pripadajućim selima kao što su Zabrežje , Rvati , Veliko Polje , Ušće i Skela . Pogotovo Skela !
Poplavljeni Obrenovac u prednjem planu Zabrejžje a u pozadini termocentrala . Ona se praktično nalazi u Skeli .
Tu je pored i Skela .
A zbog ovoga možda Srbi baš i ne ljube perjanicu EU .
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2016. 21:20 ] @
Mozda bi mogao da popises i listu svih agresora jos od stadijuma ameba, verovatno ce biti dovoljno da ni izmedju komsija ne bude puno ljubavi :)
[ SlobaBgd @ 27.01.2016. 21:44 ] @
Jbg, to što je za tebe istorija Nemačke počela kada si emigrirao u njojzi, to je tvoje viđenje.
Neki pamte malo duže, i ne stide se da kažu da su Nemci i Nemačka činili zločine nad Srbima. Ti ne moraš to da izjaviš, sve mi razumemo, ali nemoj ni druge ometati svojim podsmevanjem istorijskim činjenicama. Ti se bavi amebama, drugi će se baviti istorijom.
[ tune @ 27.01.2016. 22:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Mozda bi mogao da popises i listu svih agresora jos od stadijuma ameba, verovatno ce biti dovoljno da ni izmedju komsija ne bude puno ljubavi :)
Stvarno si pajser Dimkovicu,
meni su Nemci pobili pola blize familije, iz cista mira, kaznena ekspedicija,
I ti ces sad da se pozivas na amebe, ad hoc i ostale forumske trikove.
Evo imam 6 banki i cuvam slike mojih streljanih, ne trazim od tebe da se ti tu kao nesto izvinjavas u ime Nemaca
jos jednom kazem, ti si obican mali sebicni pajser.
ae sad, brisi banuj, udri virtuelno...
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2016. 22:22 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Jbg, to što je za tebe istorija Nemačke počela kada si emigrirao u njojzi, to je tvoje viđenje.
Neki pamte malo duže, i ne stide se da kažu da su Nemci i Nemačka činili zločine nad Srbima. Ti ne moraš to da izjaviš, sve mi razumemo, ali nemoj ni druge ometati svojim podsmevanjem istorijskim činjenicama.
Potpuno si promasio poentu, stvari koje su se desavale pre 70, 150, 200, 500 godina nemaju nikakve veze sa ljudima koji zive danas u Srbiji, Nemackoj ili nekoj desetoj zemlji.
Samo usijane glave bez puno pameti pokusavaju naci neku "istorijsku krivicu" ljudi koji nisu ni rodjeni u vreme kada se tako nesto desavalo. Neko ko nije rodjen u vreme kada su se zlocini WWII desavali jednostavno ne moze imati nikakve veze sa njima.
Zbog toga niko normalan od Francuza, Engleza pa ni Rusa ne nalazi za shodno da se bavi stvarima od pre 70 godina kao faktorima za donosenje odluka o danasnjici, vec trguju sa danasnjim Nemcima koji nikakve veze nemaju sa Nemcima iz 1940-tih. Bas kao sto ni danasnji Rusi, Englezi, Francuzi nemaju nikakve veze sa ljudima koji su ginuli u tom ratu.
Citat:
tune
Stvarno si pajser Dimkovicu,
meni su Nemci pobili pola blize familije, iz cista mira, kaznena ekspedicija,
I ti ces sad da se pozivas na amebe, ad hoc i ostale forumske trikove.
Evo imam 6 banki i cuvam slike mojih streljanih, ne trazim od tebe da se ti tu kao nesto izvinjavas u ime Nemaca
jos jednom kazem, ti si obican mali sebicni pajser.
ae sad, brisi banuj, udri virtuelno...
Nista od toga nema veze sa ljudima koji danas zive u Evropi.
Tragedija je sto su preci danasnjih Nemaca pobili pola tvoje blize familije (pobili su i deo moje), ali sa tim nemas nikakve veze ni ti a ni danasnji Nemci.
Potpuno nepovezane stvari.
Pajseri, i to ne sebicni vec osioni u potrazi za nekakvim "krivcem" za sta god, su samo oni koji ne mogu da ukapiraju toliko jednostavnu stvar - da se krivica ne prenosi sa kolena na koleno, osim u najprimitivnijim zajednicama koje po pravilu same sebe uniste kroz krvne osvete i slicne primitivne metode odnosenja sa konfliktima.
Kao drustvo ne treba zaboraviti zlocine koji su se desile, nikad. Ali sve to je deo proslosti a ne sadasnjosti. Ko ima problema sa mesanja ta dva pojma je ogranicenih mogucnosti logickog zakljucivanja.
[ SlobaBgd @ 27.01.2016. 22:44 ] @
Još kako ima veze šta su u prošlosti radili i Srbi i Nemci i Rusi... To se zove kolektivna svest i nasleđe, i ma kako tebi to bilo nepojmljivo, neki ljudi imaju korene, imaju (neki) odnos prema tradiciji, istoriji, precima. I ne svode odnose sa drugima (pojedincima ili narodima) na trgovinu, ebala te trgovina! Ko o čemu - ti o trgovini i parama. Da li je moguće da ti je jedino to važno i da sve oko sebe gledaš kroz trgovinu i profit?
Ili sam potpuno omašio poentu?
Citat:
Kao drustvo ne treba zaboraviti zlocine koji su se desile, nikad. Ali sve to je deo proslosti a ne sadasnjosti. Ko ima problema sa mesanja ta dva pojma je ogranicenih mogucnosti logickog zakljucivanja.
Ajde! Drago mi je da je tebi logika jača strana pa se osećaš pozvanim da arbitriraš o tuđoj logici i ograničenjima. Ti koji ne izlaziš iz okvira mantre o trgovini i profitu.
[ Sceka @ 27.01.2016. 22:52 ] @
Krivica se ne prenosi ali u slucaju Nemaca zelja za dominacijom se prenosi. To su istorijske cinjenice koje se u danasnje vreme potvrdjuju. Srecom, najnovija dominacija je bez oruzja, za sada.
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2016. 23:22 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Još kako ima veze šta su u prošlosti radili i Srbi i Nemci i Rusi... To se zove kolektivna svest i nasleđe, i ma kako tebi to bilo nepojmljivo, neki ljudi imaju korene, imaju (neki) odnos prema tradiciji, istoriji, precima. I ne svode odnose sa drugima (pojedincima ili narodima) na trgovinu, ebala te trgovina! Ko o čemu - ti o trgovini i parama. Da li je moguće da ti je jedino to važno i da sve oko sebe gledaš kroz trgovinu i profit?
Ili sam potpuno omašio poentu?
Naravno, da si je omasio, po drugi put.
Nema nikakvo veze trgovina i profit, to je samo primer kako neke druge drzave normalizuju odnose i sa danasnjim generacijama rade stvari bez iracionalnih i potpuno pogresnih optuzivanja za nesto sto te danasnje generacije nisu radile.
Ne mora to biti kroz trgovinu i pare, moze kroz milione drugih normalnih odnosa izmedju suseda, pogledaj kako zive Francuzi i Nemci, Englezi i Nemci - istoricari im se bave pitanjima zla iz WWII, danasnji ljudi sa tim nemaju nikakve veze posto se nisu rodili u WWII pa nisu mogli uticati illi biti aktivni deo bilo kakvih zlocina..
"Kolektivna svest i nasledje" nemaju nikakve veze sa pozivanjem na odgovornost ljudi koji ni ziveli za vreme nekog zlocina. To je apsurd, i postoji samo u najprimitivnijim plemenskim zajednicama koja se cesto istrebljuju zbog krvnih osveta.
Kada bi tebi neko uskratio posao, prijateljstvo, bilo sta, na osnovu toga da su neki tvoji preci ucinili nesto lose precima te druge osobe, ti bi naravno to smatrao za nepravdu i bezrazloznu diskriminaciju na cistom nivou etnicke mrznje, posto TI sa tim nemas ama bas nista.
Zahtevajuci od drugih da ne rade nesto sto bi ti opravdao za druge nije bas riznica konzistentnosti i ravnomernog tretiranja sebe vs. drugih u zivotnim situacijama.
Citat:
Ajde! Drago mi je da je tebi logika jača strana pa se osećaš pozvanim da arbitriraš o tuđoj logici i ograničenjima. Ti koji ne izlaziš iz okvira mantre o trgovini i profitu.
Vidi, ljudi danas u Evropi zive normalno i nisu optereceni necim sto se desilo pre njihovog zivota, na sta nisu imali nikakvog uticaja.
Ne mora to biti nikakva trgovina, moze biti ljubavna veza Francuza sa Nemicom ili obrnuto, udruzenja, naucni projekti, zajednicki stvoren kultirni program i milion drugih stvari.
Jenostavno, normalizovan zivot - jos iz vremena kada su jos ziveli protagonisti WWII, a kamo li danas kada vise skoro da tih ljudi uopste nema medju zivima.
Samo zatucan ili covek usijane glave bi pokusavao proizvoditi neki novi animozitet na osnovu davno zavrsenih stvari ciji su odgovorni vec odavno pod zemljom.
[ 2012 @ 28.01.2016. 00:09 ] @
Prvo i osnovno nije to novac Nemacke, vec se radi o novcu iz Evropske Unije, tako da price o dogadjanjima od pre 70 ili 100 godina nemaju nikakvu osnovu. Tako da bi logicnije bilo da se taj gest dobre volje pozdravi i da se kaze hvala, umesto sto se potezu price iz proslosti.
Taj novac je sakupljen od gradjana EU koji nemaju nikakve veze sa desavanjima 1941-45, a opet taj isti novac je mogao biti upotrebljen za pomoc nekim delovima u Rumuniji ili Bugarskoj koji su deo EU, koji zive jako bedno, ali su deo te iste unije. Pa cak i oni su platili porez i deo njihovog novca je unuter tih 10 mil.
Ovde primecujem jos jednu zanimljivost, cak ni najveci zagovaraci mrznje prema Nemcima ili EU, ni u jednom momentu ne kazu da je taj novac trebalo odbiti i ne kazu da taj novac treba pod hitno vratiti i odbiti saradnju sa ljudima za koje oni smatraju da ih podsecaju na neka istorijska desavanja.
[ branko tod @ 28.01.2016. 00:28 ] @
Ovde primecujem jednu zanimljivost, da najveci zagovaraci mrznje prema Rusima
večito pokreću kojekakve teme u kojima će usput pljunuti one koji vole Srbiju. Sve
je uvek isto, zapad je dobar i iz velike empatije želi da podle i pokvarene Ruse i
zatucane, glupave i neobrazovane Srbe izvede na pravi put.
I to nam najviše otvaraju oči oni koji su najviše svesno pokidali sve duhovne niti
koje su ih vezivale sa Srbijom.
Ko zna, možda se i opametimo jednog dana ...
[ 2012 @ 28.01.2016. 00:39 ] @
Citat:
branko tod:
I to nam najviše otvaraju oči oni koji su najviše svesno pokidali sve duhovne niti
koje su ih vezivale sa Srbijom.
Sta su to "duhovne niti"?
P.S. Sad si opet dobio "ciklus" (u kojem si vernik), verovatno zbog toga spominjes nekakve "duhovne niti".
[ Lavlja_Jazbina @ 28.01.2016. 07:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic...Naravno, da si je omasio, po drugi put.
Izvini.Prvo rec pajser(i) ti ne dolikuje da bilo kome kacis kao epitet ( nisi meni) sagovorniku.
Drugo,da pogledas svoj prvi post pa Slobin ispod (primetis lajkove) video bi da ti zagovaranje od eu do usa bas i nije neko.
Ovog trola sto otvori temu a nikad nije ni bio u Obrenovcu oberucke prihvatas sa nekim njemu cudjenjem.To "BESPLATNO"
dodje kao kod Grka,odose ostrva i aerodromi itd.Skraceno odose gace.
Trece.Niko tebi ne daje pravo ako ti omalovazavas svoje zrtve u wwII to cinis i u tudje ime.
A kao cetvrto,to vracanje unazad recimo 70 GOD. bas mi nije jasno pa mi objasni kod tih hrvata,sahovnica.To je nesto zaboravljeno
ili se posle 70 godina vraca u zizu kao i ono za dom spremni.Ja ne znam koje ti fiks ideje imas u zivotu,ali sinko poso ti ne valja.
p.s.Bolje ti nemoj na ulicu za vece prazniKe u toj germaniji da slucajno nebi nastradao,od ovih zabradjenih.
Sve u svemu,trol i dalje zivi,otvara teme iz nekog kladionicarskog brloga.Ova prepucavanja,a posebno razlicita misljenja nisu
za ES.POLITIKE NEMA.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2016. 07:43 ] @
@Lavlja_Jazbina,
To ponasanje hrvatskih zlocinaca ratova 90tih nije nikakvo vracanje 70 godina vec novi zlocini i novi odgovorni.
Odgovornost za zlocine se ne nasledjuje niti se prenosi kao prehlada vazduhom.
Ljudi koji brkaju te stvari su ili politicki ostrasceni ili intelektualno onesposobljeni.
Mislim, jedan Izrael sasvim normalno saradjuje, posluje, putuju u i stvaraju prijateljstva sa Nemackom, ili Francuzi s Englezima; Francuzi i Austrijanci - iako su te zemlje ili zemlje / narodi iz kojih su nastali imale krvave zlocine izmedju sebe ili nad njima (u slucaju Jevreja i nacisticke Nemacke)
Zasto? Zato sto su ocigledno uznapredovali civilizacijski od nivoa plemenske zajednice.
Srecom po druge stanovnike Srbije, to je takodje slucaj i u Srbiji. Ekipica "oko za oko", "istorijska odgovornost" i sl. su samo bucna mala grupica ekstremista (kakvih ima svuda i svako uredjeno drustvo se trudi da takvi ostanu na marginama). Normalan svet ne deli ljude po tome da li su rodjeni na parcetu zemlje gde su u predhodnim vekovima ziveli neki agresori.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.01.2016. u 08:56 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 28.01.2016. 08:25 ] @
Qyrca u slamnatom šeširu, kako to da su sadašnji Nemci, Hrvati i Amerikanci amnestirani za nepočinstva koja su radili njihovi preci, a Rusi, Srbi i ostala boranija odgovornost za sadašnje stanje u državi i nedavne događaje ima da zahvale tome što su genetski i istorijski takvi, inadžije, neprosvećeni, varvari, ubice svojih kraljeva, ma jedno zlo evropske civilizacije?
[ 2012 @ 28.01.2016. 08:53 ] @
Prvobitna namera nije bila da se diskusija vodi o politici ili desavanjima pre 70 godina. Mene interesuje socioloski aspekt, opservacija jedne pojave u vezi koju imam mnogo pitanja bez odgovora.
Recimo, nemam odgovor na pitanje kako to da se ovde oseca netrpeljivost prema Nemackoj, a tema na ES " kako otici u Nemacku" je najposecenija i najaktivnija.
Onda mi nije jasna netrpeljivost prema Nemackoj i secanja od pre 100 godina, a verujem da istim tim diskutantima ne smeta da idu u Nemacku, a jos manje da kupe auto iz Nemacke kojim ce se kasnije ponositi.
[ Lavlja_Jazbina @ 28.01.2016. 09:16 ] @
Pa vidi Ivane,sahovnica je pavelicevo delo rasplamsato 90. sa onim tupsonom tudjmanom.Znaci,pamte.
Izrael je vestacka tvorevina,oni jesu dobili na poklon zemlju od amera,kao i nemci uspeh za svemirski napredak.
Pare niko ne poklanja,uvek postoji dug koji je jos veci DUG.Polako,zakoracili ste u put bez povratka.
Tvoja obecana zemlja je cak i ovom polusvetu koji ste primili.Ko se tu omastio,videcemo.
Ova matora ce da ode,a zamenik je pitanje.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2016. 09:44 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
Tvoja obecana zemlja je cak i ovom polusvetu koji ste primili.Ko se tu omastio,videcemo.
Nemam ja nikakvu obecanu zemlju stavise, kao i milionima drugih, prija mi da ih menjam ako mi je negde jos zanimljivije i bolje, cak trenutno zivim u drzavi ciji niti sam drzavljanin niti koja ima neke specijalne veze sa tim ljudima koje vredjas i nazivas polusvetom osim sto primi tu i tamo ponekog ko nece u Nemacku ili Svedsku.
Tvoje insinuacije i projekcije o "obecanim zemljama" i "polusvetu" su samo tvoje ogledalo.
Pitam se da li si nesrecnike u kolonama koji su 1995-te proterani od istih tih hrvatskih zlocinaca iz tvog proslog posta nazivao "polusvetom" dok su bezali od zla?
Pretpostavljam da nisi, ali to uopste ne cudi za osobu kojoj su i dalje aktuelni socijalni koncepti iz 19-tog veka.
Citat:
Izrael je vestacka tvorevina,oni jesu dobili na poklon zemlju od amera,kao i nemci uspeh za svemirski napredak.
Potpuno si promasio poentu, predvidljivo doduse, potpuno je nebitno sta je Izrael i kakva je Izrael tvorevina, poenta je da zitelji Izraela, Jevreji, ciji su pretci bili zrtve holokausta ne smatraju danasnje stanovnike Nemacke za zlocince, vec imaju normalne odnose sa njima.
Da li treba da se crta? Jel si ti zlocinac ili da li imas "zlocinacke tendencije" zato sto je mozda neko od tvojih predaka ili njihovih sunarodnika ubio nekog iz zlocinackih pobuda?
Citat:
Pare niko ne poklanja,uvek postoji dug koji je jos veci DUG.Polako,zakoracili ste u put bez povratka.
Hvala sto si mi otvorio oci Nostradamuse, ajde sad smanji patetiku i baci te prevazidjene koncepte u djubre, kao sto si bacio vrsenje nuzde u sumi, 21-vi vek je, pismen si, vladas IT tehnologijama ffs, nemoj da delis sulude ideje sa polupismenim ekstremistima.
[ petardel @ 28.01.2016. 10:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Potpuno si promasio poentu, stvari koje su se desavale pre 70, 150, 200, 500 godina nemaju nikakve veze sa ljudima koji zive danas u Srbiji, Nemackoj ili nekoj desetoj zemlji.
Samo usijane glave bez puno pameti pokusavaju naci neku "istorijsku krivicu" ljudi koji nisu ni rodjeni u vreme kada se tako nesto desavalo. Neko ko nije rodjen u vreme kada su se zlocini WWII desavali jednostavno ne moze imati nikakve veze sa njima.
Zbog toga niko normalan od Francuza, Engleza pa ni Rusa ne nalazi za shodno da se bavi stvarima od pre 70 godina kao faktorima za donosenje odluka o danasnjici, vec trguju sa danasnjim Nemcima koji nikakve veze nemaju sa Nemcima iz 1940-tih. Bas kao sto ni danasnji Rusi, Englezi, Francuzi nemaju nikakve veze sa ljudima koji su ginuli u tom ratu.
A kad se spominje Rusija, onda se uvek poziva na dela i nedela SSSR, Staljina i slično. Ne samo Rusija, bilo koja anti-us država. Kranje licemerno i dvolično
[ cika dacha @ 28.01.2016. 11:08 ] @
Citat:
Citat:
Potpuno si promasio poentu, predvidljivo doduse, potpuno je nebitno sta je Izrael i kakva je Izrael tvorevina, poenta je da zitelji Izraela, Jevreji, ciji su pretci bili zrtve holokausta ne smatraju danasnje stanovnike Nemacke za zlocince, vec imaju normalne odnose sa njima.
Obojica mnogo gresite!!!
Nit je nama iko poklonio danasnju teritoriju, nit danas imamo dobre odnose sa nemackim narodom.
Imamo dobre odnose sa nemackim kapitalom i polovicno dobre odnose sa nemackom politikom!
[ Shadowed @ 28.01.2016. 11:43 ] @
Cek, je l' to Srbija promenila ime u Izrael? Zasto mene niko nije obavestio?!
[ MaCvele @ 28.01.2016. 12:02 ] @
Citat:
jovajovic100:
Zna se ko je lider u EU . Možda je ta pomoć ustvari griža savesti . Pomoć je namenjena ne samo Obrenovcu nego i svi pripadajućim selima kao što su Zabrežje , Rvati , Veliko Polje , Ušće i Skela . Pogotovo Skela !
Poplavljeni Obrenovac u prednjem planu Zabrejžje a u pozadini termocentrala . Ona se praktično nalazi u Skeli .
Tu je pored i Skela .
A zbog ovoga možda Srbi baš i ne ljube perjanicu EU .
Skela je na većoj nadmorskoj visini nego Obrenovac. Posredno je imala štete od poplava, da ih tako nazovemo, jer su podzemne vode bile jako visoke i masa njiva je dugo vremena bila pod vodom. To je jedina šteta u Skeli, Ušću, Ratarima. Rvati su deo Obrenovca i dobro su stradali. Veliko polje je bilo na putu vodi koja je dolazila do Obrenovca pa ima priličnu štetu.
Ova elektrana se nalazi u Urovcima, Skela je desetak kilometara dalje. Verujem da si je pomešao sa drugom elektranom, koja je na granici Skele i Ušća.
Poslednju sliku ne bih da komentarišem. Postoje mnogo veći razlozi zašto ne volimo Evropu.
[ 2012 @ 28.01.2016. 12:26 ] @
Citat:
MaCvele: Postoje mnogo veći razlozi zašto ne volimo Evropu.
Koji su to razlozi, ako nije problem da ih navedes?
P.S. Nije mi jasno od kakvoj je znacaja koje je selo koliko stradalo od poplava, u kontekstu stava prema Evropi.
[ 2012 @ 28.01.2016. 12:31 ] @
Citat:
cika dacha:
Obojica mnogo gresite!!!
Nit je nama iko poklonio danasnju teritoriju, nit danas imamo dobre odnose sa nemackim narodom.
Imamo dobre odnose sa nemackim kapitalom i polovicno dobre odnose sa nemackom politikom!
Ako si u Izraelu, onda grese jer vam nije USA "poklonila" danasnju drzavu vec je to zasluga Engleske.
Ako si u Srbiji, onda ti gresis, Vojvodina je poklon Engleske i Francuske Srbiji posle 1. svetskog rata
[ Lavlja_Jazbina @ 28.01.2016. 15:27 ] @
Citat:
Pitam se da li si nesrecnike u kolonama koji su 1995-te proterani od istih tih hrvatskih zlocinaca iz tvog proslog posta nazivao "polusvetom" dok su bezali od zla?
Mislis na moje sunarodnike,tada.Pa nisu oni i arapi koji siluju i stipaju zene-devojke,pisaju u bazenu isto kao sto ti poredis.
Mada to po pitanju nesretnika verovatno malo mislis i na sebe.Izvini,nisi se snasao u Srbiji,tvoj problem i nesposobnost-
A to da li sam naucio da ne pisam u sumi.Smesno.Uvrede su ti degute.
p.s. nasao novi posao ili si nervozann zbog toga.Kako rece otvaras firmu,kako ide?
[ Otto23 @ 28.01.2016. 15:58 ] @
Mozemo da se pravimo ludi, ali je dovoljan mali test. Naime sansa za objavljivanje ovakvog komentara, na vesti koje se odnose na stavove USA ili EU diplomate o Srbiji, je vrlo mala:
"Nadam se da cemo biti u prilici, da vam sve sto ste ucinili Srbiji i Srpskom narodu, vratimo duplo, ili barem istom merom."
Pitam se zasto? Zasto se to smatra kao neprimereno, ili pretnja?
Nepotrebno je odgovoriti, jer svako ko nije ostrascen, zna odgovor.
[ 2012 @ 28.01.2016. 16:02 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
A to da li sam naucio da ne pisam u sumi.Smesno.Uvrede su ti degute.
Nemoj da nasedas na provokaciju Dimkovica. Dimkovic misli da ako je on civilizovan da si i ti, reci mu otvoreno da nisi naucio i da jos uvek pisas iza kuce.
[ 2012 @ 28.01.2016. 16:06 ] @
Citat:
Otto23:
Mozemo da se pravimo ludi, ali je dovoljan mali test. Naime sansa za objavljivanje ovakvog komentara, na vesti koje se odnose na stavove USA ili EU diplomate o Srbiji, je vrlo mala:
"Nadam se da cemo biti u prilici, da vam sve sto ste ucinili Srbiji i Srpskom narodu, vratimo duplo, ili barem istom merom."
Pitam se zasto? Zasto se to smatra kao neprimereno, ili pretnja?
Nepotrebno je odgovoriti, jer svako ko nije ostrascen, zna odgovor.
kakve veze sa temom ima USA diplomatija, rec je o novcu iz EU i odnosu gradjana Srbije na pomoc koje dobija od EU, a u kontekstu negativnog stava jednog dela stanovnistva prema EU.
[ niki212 @ 28.01.2016. 18:54 ] @
Lele, bratko , bre što si ne analiziraš ovi tvoji Macedonci
[ ŽIKI @ 28.01.2016. 23:07 ] @
2012 - meni nije jasno kako tebi nije jasno zašto jedan deo ne voli EU
'91 , '99 ,kosovo, hag, nato, šargarepe od integracija, dvostruki standardi, loš standard... biraj
[ MaCvele @ 29.01.2016. 09:07 ] @
Citat:
2012:
Citat:
MaCvele: Postoje mnogo veći razlozi zašto ne volimo Evropu.
Koji su to razlozi, ako nije problem da ih navedes?
P.S. Nije mi jasno od kakvoj je znacaja koje je selo koliko stradalo od poplava, u kontekstu stava prema Evropi.
Prvo da odgovorim na zadnji komentar. Nema značaj. Nije mi se uklapala treća slika iz posta jovajovic100 u ceo post, niti mislim da zbog toga Srbi mrze Evropu. Pa sam hteo da pokažem da je "omašio temu".
Zašto ne volimo evropske zemlje? U oba svetska rata možemo da vagamo od koga smo više stradali, od napadača, ili saveznika. Uvek se čekao neki povoljan trenutak da se udari po nama. I 99-te, zašto smo bombardovani? Naravno, dobili smo jako fine donacije posle toga, dobijamo još uvek. Ali sve to ima neku pozadinu. Recimo te 99-te su uništili razvodno postrojenje kod termoelektrane. Dinar nije uložen da se to popravi, sve je završeno od donacija, najviše mislim od Siemensa. Šta je posledica? Kada dođe red na zamenu nekog dela, više ne možeš da kupiš taj deo od bilo koga, već samo od Siemensa. Njih ništa nije koštalo (jer je već zastarela tehnologija), a imaju dobit. Verujem da je isto i sa mnogim drugim donacijama, kao i raznim povoljnim kreditima.
[ dule_ns @ 29.01.2016. 09:30 ] @
Citat:
2012:
Citam danas novine i naidjem ja na podatak da je EU izdvojila 10 mil. evra za obnovu Obrenovca od steta nastalih od poplave. Izgleda mi kao da je Obrenovac dosta dobro saniram, normalno to je tako na TV-u, ne znam koliko je uradjeno u realnosti, medjutim iznenadila me i visina pomoci. To su bespovratna sredstva, sto bi se reklo poklon od EU.
Sad je meni nejasno kakav je to mentalni sklop kod pojedinaca koji svako malo zagovaraju propast EU, pljuju po istoj, zagovaraju da Srbija ne ulazi u EU, a ista ta Evropa daje bespovratna sredstav Srbiji. Prosto ne mogu da verujem da nisu informisani o tome koliko je sredstava u Srbiji doslo iz EU.
Nisu samo ovih 10 miliona, gledao sam pre neki dan koliko je sredstava iz EU poklonjeno za sredjivanje Vlasinsko jezera i razvoj turizma. Bilo je skoro, a i ja sam o tome pisao na forumu u vezi sredstava za razvoj poljoprivrede.
Čisto informacije radi:
Ako je ista varijanta kao i posle 2000. možeš odma tih 10 miliona da pomnožiš sa 0,6 - 0,8, naime ostatak su prenaduvane cene opreme / materijala / usluga / koječega.
Koliko posle toga još uzmu lokalne maharadže u to se ne bi petljao.
Naravno, poklonu se u zube ne gleda, ali da ne pomisli neko da se samo kod nas klepa naveliko.
Ako je ista varijanta kao i posle 2000. možeš odma tih 10 miliona da pomnožiš sa 0,6 - 0,8, naime ostatak su prenaduvane cene opreme / materijala / usluga / koječega.
Koliko posle toga još uzmu lokalne maharadže u to se ne bi petljao.
Naravno, poklonu se u zube ne gleda, ali da ne pomisli neko da se samo kod nas klepa naveliko.
po nekim nezvanicnim podacima kazu da 30% odmah ostane onima koji daju novac (misli se na sluzbenike koji ucestvuju u odlucivanju), a da ostatak novca "podje" ka primaocima, uz put se gubi jos jedan solidan deo na sluzbenike koji novac primaju. Od novca koji nekako stigne na cilj jedan deo ode na prenaduvanje cene i imaginarne usluge lokalnih manipulatora,
Tako da ja ne sporim da se jedan deo novca ukrade usput, ali jedan solidan deo opet stigne do krajnjih korisnika.
[ Otto23 @ 29.01.2016. 14:42 ] @
Hmm, dodje grupa mafijasa... i ubije/unisti vlasnika firme gde rade tvoji roditelji, pobije deo radnika (i njihove dece, tvojih drugova), spali fabriku i proizvodni pogon. Ostanu bez posla. Banku koja vam je dala kredit za stan, bankrotira grupa politicara koju je ta mafija postavila i drzi u shaci, pa je onda za kikiriki i semenke kupi ista ta mafijaska korporacija koja je sve spalila. Zatim vas ta (nova) banka izbaci iz stana, jer nemate posao i od cega da vracate kredit. I posto nemate buducnost, svi radite za 200 Evra kao utovarivaci, u novootvorenom prcvarniku koji se bavi uvozom robe iz zemlje iz koje su dosli mafijasi. Prcvarniku koji je u vlasnistvu istih tih mafijasa, a radite cutke, kako bi placali budjavu sobu u podrumu i jeli bajat hleb. Jednog dana, mafijas, vlasnik firme/prcvarnika gde svi radite, ugleda te, vidi kako si neuhranjen, i kaze: Mali, aj samnom, i kupi ti najvecu i najsocniju pljeskavicu koju si ikad video. Kad si je pojeo, on te pogleda, snimi tvoj pogled i stav, i pita se: Pa zasto me idalje mrzi? Pa kupio (donirao) sam mu i pljeskavicu? Pfff, nezahvalno stvorenje, mora da nesto nije uredu sa njegovim genima, kakav li je to mentalni sklop?
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 29.01.2016. u 15:54 GMT+1]
[ DaliborP @ 29.01.2016. 14:55 ] @
Citat:
MaCvele:Zašto ne volimo evropske zemlje?
Kao prvo, ne znam ko je tebe postavio kao predstavnika celog naroda? U cije ime pricas?
Kao drugo, ja iskreno sumnjam da je to uopste tacno.
Iz mog iskustva prosecan stanovnik Srbije je i dalje mnogo vise vezan za evropske drzave, nego za neke druge. Vise faktora navodi ka tome, istorijski odnosi, bilo kakva anketa ce to pokazati, zatim politicki programi stranaka, pa i zastupljene turisticke destinacije.
Pre ce biti da se radi o manjini koje simpatise Rusiju, tj ne simpatise EU, a takvi su obicno na marginama, sto foruma, sto drustva. (Obraz, radikali i sl.)