|
[ kana @ 07.02.2016. 12:47 ] @
| Najavljeno ukidanje novcanice od 500 evra jer je najcesce koriste teroristi i kriminalci.
Najzesci su predlozi da se ukine iznenada i bez najave.
Sta da radimo mi koji nemamo poverenja u banke i novac drzimo u slamaricama?
Nego koja je najveca novcanica kod svajcvaraca? |
[ iculibrk @ 07.02.2016. 14:18 ] @
U Svedskoj su trebali skroz ukinuti papirni novac, ne znam da li jesu, ali bilo je reci od ove godine. Ako se uzme da su oni prvi i uveli euro, onda se moze predpostaviti da ce ukoliko se pokaze njima opravdano sve drzve u euro zoni ce prihvatiti isto. Svedjani ovo opravdavaju samnjenjem pljacki, vecom kontrolom svih transakcija... Naravno ima i jedan deo njih koji se bune zbog zarobljavanja svog kapitala i povecanom zavisnoscu od banaka.
Dva coveka koja su skoro isla poslovno u zapadnu Evropu su dobili po 500,00 eura za troskove smestaja. Kazu da su ih jako cudno gledali na prvom mestu gde su placali novcanicom od 500,00 eura. Kada su pitali domacine u cemu je problem, rekli su im bas to sto si rekao u svojoj prvoj recenici, kao i da oni sami nemaju te apoene i da pretezno placaju plastikom.
Tebi ostaje da ih za svaki slucaj rasitnis u apoene od 100,00 eura ili zamenis za franke.
Svajcarski franak imas u ovim apoenima: 10, 20, 50, 100, 200 i 1000.
[ SlobaBgd @ 07.02.2016. 16:57 ] @
Ma usitniš tih 500 evra u dve po 250, ili u novčanice od 200 i 300 evra, i ne razmišljaš.
[ bakara @ 07.02.2016. 17:10 ] @
Citat: kana:
Sta da radimo mi koji nemamo poverenja u banke i novac drzimo u slamaricama?
pa zamenis je regularno, postojece novcanice ce uvek biti konevrtibilne.
I marke jos uvek mogu da se zamene a ne 500eur
[ kana @ 07.02.2016. 17:23 ] @
Gde se inace to radi?
Prijatelj je imao problema da podigne 5000 sa racuna koje su mu
trebale hitno jer se nije najavio (valjda je najava par dana pre).
Sta bi se desilo onda kada bi odjednom mnogi hteli da zamene
novcanice?
[ Dexic @ 07.02.2016. 17:38 ] @
5000 ne mora da najavljuje, u stvari 600.000 RSD u protivrednosti valute ne mora da najavi, a to je nesto ispod 5000, pa zato namerno prave problem. Ali normalne banke ce do 5000EUR istog dana dati da se podigne.
Pa nista, rekli bi "nemamo trenutno vise apoena za zamenu, dodjite kasnije" :D
[ bakara @ 07.02.2016. 18:37 ] @
Bas tako kako Dexic kaze...
A i taj tvoj prijatelje je mogao da kaze da hoce da podigne 4900, kad vec insistiraju na najavi, onih 100e uzme u drugoj filijali
[ zica49 @ 07.02.2016. 19:25 ] @
Nedavno u Austriji nisu htjeli da i na bezniskoj pumpi uzmu novcanicu od 500€ (racun za gorivo i neke grickalice 107€),pocelo natezanje i pokazase mi prstom natpis na kome pise da ne uzimaju te novcanice. Danas cujem da odbijaju na nekim pumpama i novcanice od 200€.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2016. 19:39 ] @
Nece da ih uzmu zato sto su provalili da je na slici most na adi.:).
[ branko tod @ 07.02.2016. 20:14 ] @
Citat: zica49:
Nedavno u Austriji nisu htjeli da i na bezniskoj pumpi uzmu novcanicu od 500€ (racun za gorivo i neke grickalice 107€),pocelo natezanje i pokazase mi prstom natpis na kome pise da ne uzimaju te novcanice. Danas cujem da odbijaju na nekim pumpama i novcanice od 200€.
A ti sedneš u kola, kašeš danke sen i počneš da pališ auto.
[ anon115774 @ 08.02.2016. 08:26 ] @
Citat: zica49: Nedavno u Austriji nisu htjeli da i na bezniskoj pumpi uzmu novcanicu od 500€ (racun za gorivo i neke grickalice 107€),pocelo natezanje i pokazase mi prstom natpis na kome pise da ne uzimaju te novcanice. Danas cujem da odbijaju na nekim pumpama i novcanice od 200€.
U Austriji ce svuda da te pogledaju kao kriminalca kad im pokazes EUR 500 novcanicu jer niko ne nosi takve apoene sa sobom. Oni pri sebi imaju sitan novac za mala placanja a za vece cifre idu kartice. Kad na kasi vidis nekog ko kupuje tv/racunar/itd i broji gomilu stotki taj sanse nema da je austrijanac :)
A EUR 500 ti nece primiti nigde sem u banci.
Citat: branko tod: A ti sedneš u kola, kašeš danke sen i počneš da pališ auto.
Tako je. I onda za pet minuta shvatis da nisi vise na Balkanu a za deset minuta ti izadje slika u novinama i to u rubrici "verovali ili ne" :)
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 09:03 ] @
Čekaj, trgovci ne primaju apoene koje je izdala banka njihove zemlje, i koji su legitimno sredstvo plaćanja?
Je l' samo ja mislim da je tu nešto neverovatno glupo? Šta bi radili da je račun 490 evra?
[ AstralPro @ 08.02.2016. 09:10 ] @
Naravno da je glupo. Treba zvati inspekciju ili /i policiju i objasniti da nece da izvrse naplatu i izdavanje racuna.
To sto rade je cist bezobrazluk.
[ zica49 @ 08.02.2016. 09:12 ] @
U trgovinama prime apoen od 500€. Dodje sef odnese novcanicu (valjda posebna provjera autenticnosti) i donese sitne apoene u protuvrijednosti.Problematicna su mjesta gdje radi jedno kao sto je vecina pumpi po zapadu.
[ bgzeppelin @ 08.02.2016. 09:18 ] @
Sad, čitajući postove, prisetih se mog boravka u Kanadi pre nekih 15-estak godina i mog plaćanja novčanicom od sto dolara. Vidim, svi me gledaju a meni nije jasno zašto?
Posle su mi objasnili da retko ko tamo nosi sa sobom takve novčanice?!
E, ali oni ne znaju da sam ja došao iz Srbije i da u to vreme kod nas još nisu proradile kartice a plus, jako loše iskustvo građana sa srpskim bankama!
ostade kod nas navika keša pa svakog meseca kada stižu penzije...znate već!
Nema sile da penzonere ubedite da prihvate kartice! Čast izuzecima.
[ Darko Nedeljković @ 08.02.2016. 09:24 ] @
Citat: Informer:
Tako je. I onda za pet minuta shvatis da nisi vise na Balkanu a za deset minuta ti izadje slika u novinama i to u rubrici "verovali ili ne" :)
A kako ti mislis da treba resiti situaciju gde je neko sipao gorivo u rezervoar, a prodavac nece da mu prihvati jedinu novcanicu koju ima? Da istoci ne moze. Da ostavi auto kao garanciju pa ode pesice, suludo je. Ako nigde ne zuri i u kolima ima kamp opremu teoretski bi mogao da kampuje na placu pumpe, tu je uglavnom ona fina travica dusu dala za kampovanje, pa bi se za par dana situacija nekako resila. Ali ako zuri i ne voli kampovanje, onda mu ne ostaje vise opcija osim da se zahvali i sedne u kola, a pumpadziji ostaje broj tablica kako bi mogao da pokrene tuzbu. U Srbiji ima neki clan zakona koji definise da tuzba pada ako je tuzeni izrazio volju da regulise dugovanje pre prvog rocista i tuzilac onda placa sve sudske troskove. Ne znam kako je u austriji, ali ne bi me cudilo da je isto.
Iz iskustva znam da covek koji ima pun novcanik raznih apoena na kraju ostane sa samo najvecim apoenom, a i dalje su mu potrebna dobra i usluge. U Srbiji znaju da gundjaju i kad hoces da platis novcanicom od 5.000 dinara, ali na kraju nekako nadju resenje. Tom trgovcu koji bi istakao obavestenje da ne prima zvanicni novac drzave u kojoj se nalazi bi na Balkanu za deset minuta izasla slika u novinama i to u rubrici "verovali ili ne". Sumnjivo mi je da Austrija moze imati nizi stepen prava potrosaca. Da ne pominjemo sto je na Balkanu kaznjivo nekog kategorisati kao kriminalca pre nego sto se objavi pravosnazna presuda, u Austriji to tako moze legalno?
[ bgzeppelin @ 08.02.2016. 09:30 ] @
Prošle godine, uđem u gradski autobus i skapiram da nisam poneo kartu. Ok, odem do vozača i tražim kartu i pružam mu novčanicu od 2000 dinara. On kaže nema sitno. Ok, pitam jel se može platiti karticom, on kaće da ne može.
Ništa. Posle par stanica uđe kontrola i ja im kažem situaciju a oni meni da sam dužan da imam sitan novac?!
Čuj dužan?!
Ok, bili su korektni jer je vozač potvrdio da sam hteo da kupim kartu.
[ DaliborP @ 08.02.2016. 09:31 ] @
Videti 500 evra u EU je stvarno retkost, ja sam davno imao jednu i bukvalno sam morao da idem u banku da je usitnim jer niko nije hteo da je uzme.
Isto vazi i za novcanice od 200 i 100, bankomati daju najvise 50 evra u komadu.
Mogucnost da prosecna osoba dodje do te novcanice je jako mala, samim tim su i prodavni sumnjicavi da je prime, vece novcanice se dosta falsifikuju.
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 09:39 ] @
Pa to ti je kad kontrolori Bus Plusa određuju propise i tumače uredbe i zakon.
Meni je jedna iz te kontrole rekla da će mi stići krivična prijava jer nisam očitao kartu (ja je prislonio na validator, sačekao dve sekunde i sklonio, misleći da je validirana, tj. da mi je skinut iznos za 90 min vožnje, ali nije, validator je nešto brljavio). Pazi, krivična prijava?! Isto kao ovo da je utnik dužan da ima sitan novac.
[ Darko Nedeljković @ 08.02.2016. 09:45 ] @
Citat: zica49:
U trgovinama prime apoen od 500€. Dodje sef odnese novcanicu (valjda posebna provjera autenticnosti) i donese sitne apoene u protuvrijednosti.Problematicna su mjesta gdje radi jedno kao sto je vecina pumpi po zapadu.
Pa nek uvedu placanje unapred kao u Rusiji. Ustvari, sad se secam, ponegde i u EU sam video sistem sa placanjem unapred, platis, pa tek onda crevo za tocenje radi i ispusta tacno onoliko koliko si platio. Ako trgovac trenutno ne moze da primi apoen koji nudis, onda nije problem, on se izvine, a ti produzis do konkurencije. Uvek ce biti preduzimljivih vlasnika pumpi koji se bolje organizuju kako bi prodali gorivo. Petsto evra nije neka suluda suma na pumpi, toliko staje dizela u bilo koji veci kamion. Ako kamion ide do Holandije i nazad, mogao bi da sipa i 4x po toliko.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 09:58 ] @
Citat: SlobaBgd:
Čekaj, trgovci ne primaju apoene koje je izdala banka njihove zemlje, i koji su legitimno sredstvo plaćanja?
Je l' samo ja mislim da je tu nešto neverovatno glupo? Šta bi radili da je račun 490 evra?
Skoro niko ne prima novcanice od 500 EUR, osim mozda tu i tamo nekih sa jakim on-site security-jem i koji i ovako i onako primaju puno love i imaju na svim POS-ovima i detaljnu proveru. Obicno su to... banke :) Ogromna vecina drugih ustanova (prodavnice, benzinske pumpe, bioskopi, restorani, teretane stagod) odbija da ih prima.
Jeste glupo, posto je u pitanju regularna novcanica, ali izgleda do sada nije jos testirano po sudovima da li prodavci smeju da je odbijaju. Ogromna vecina ljudi jednostavno ne koristi te novcanice u svom svakodnevnom zivotu, ATM masine ih ne izdaju generalno tako da do problema ocigledno ne dolazi dovoljno cesto da predstavlja javni problem sa kojim bi se neko bavio.
Sa druge strane, ako se bas zadesi da na benzinskoj pumpi kao stranac nemas nista osim 500 EUR novcanice, najvece sanse su da ce ti biti primljena (video sam svojim ocima par puta tu situaciju), posto je to prakticno jedini nacnin za pumpu da vidi svoju kintu. Ako si "domaci" ili mozes da platis sledeci put ako te znaju ili ce ti poslati racun na kucnu adresu.
Sto se originalnog pitanja postavljace teme tice: cak i kada bi ukinuli te novcanice, ljudi koji ih imaju ce svakako moci da ih zamene za druge.
[ bachi @ 08.02.2016. 10:16 ] @
Pa ako je ukidaju zato što se falsifikuje, šta će sprečiti onda krimose da se bace na niže apoene?
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 10:22 ] @
Tu se otvara jedno mnogo ozbiljnije pitanje: je l' to trgovačke kompanije uvode pravila mimo zakona koji važe u nekoj zemlji? I da li, iako se za tu pojavu zna, sudstvo ćuti i ne reaguje dok neko ne pokrene privatnu tužbu? Odnosno, da li vlast u nekoj državi svesno žmuri na kršenje građanskih i potrošačkih prava svojih građana (i gostiju) jer je trgovcima tako zgodnije? Isto kao što Šveđani hoće da ukinu keš jer je državi tako lakše u borbi protiv kriminala i terorizma. A građane ko iebe, njih ćemo da gurnemo u nedobrovoljni, nametnuti poslovni odnos sa bankama.
[ Java Beograd @ 08.02.2016. 10:46 ] @
Ustavna prava ili ne - ja sam po Nemačkoj viđao na kasama nacrtano da ne primaju ni 500 € ni 200 € novčanicu. Ono, nacrtano pa kao, precrtano.
Možeš da se buniš koliko hoćeš, džaba. Ili plati karticom, ili manjim apoenima, ili ostavi robu.
E sad, ovo na benzinskim pumpama je dobra fora, mora da primi, ili će da ostane bez kinte.
A takođe se na nekim kasama regularno proverava UV svetlom svaka novčanica veča od 20 €.
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 10:52 ] @
Pa o tome i pričam: država izdala apoen, a trgovina ga ne prima. Jbš državu, trgovina je zakon!
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 10:56 ] @
Citat: SlobaBgd
Tu se otvara jedno mnogo ozbiljnije pitanje: je l' to trgovačke kompanije uvode pravila mimo zakona koji važe u nekoj zemlji? I da li, iako se za tu pojavu zna, sudstvo ćuti i ne reaguje dok neko ne pokrene privatnu tužbu? Odnosno, da li vlast u nekoj državi svesno žmuri na kršenje građanskih i potrošačkih prava svojih građana (i gostiju) jer je trgovcima tako zgodnije? Isto kao što Šveđani hoće da ukinu keš jer je državi tako lakše u borbi protiv kriminala i terorizma.
Izgleda da je u pitanju vakuum izmedju nacionalnih propisa ( http://www.europe-consommateur...it_for_cash_payments_in_EU.pdf) i preporuka EU komisije: http://ec.europa.eu/economy_fi...cash/legal_tender/index_en.htm
EU komisija preporucuje kompletno prihvatanje svih novcanica osim u izuzetnim okolnostima.
Medjutim razni nacionalni propisi negde omogucavaju trgovcima da odbiju da primaju odredjene novcanice ili kes kompletno, videti gore.
Dakle:
1. Prihvatanje ili ne-prihvatanje kesa je stvar zakona individualnih drzava
2. Postoji EU preporuka da se prihvataju sve novcanice, ali ta preporuka je niza od zakona drzava, recimo neke EU drzave poput Francuske imaju eksplitne limite za placanje kesom, dok neke druge poput Svedske prodavcima daju pravo da ne primaju kes uopste ako je to jasno napisano
Iz ovoga se moze zakljuciti da je pitanje primanja ili ne novcanica od 500 EUR zamrsena nacionalna stvar gde bi turista trebao da se informise pre nego sto putuje u neku drzavu Eurozone.
Citat:
A građane ko iebe, njih ćemo da gurnemo u nedobrovoljni, nametnuti poslovni odnos sa bankama.
Gradjani mogu da se zastite od iebanja samo ako se oni organizuju i nesto urade.
Na zalost, kada je u pitanju kes, pogotovu kada su u pitanju novcanice velike vrednosti, interesovanje gradjana za ocuvanje prava je jako malo, pogotovu zato sto je bezgotovinsko placanje jednostavnije.
Primer iz Holandije, vec postoji masa prodavaca koji ne prihvataju kes uopste. Cak kod nekih moras imati EC/Maestro/Visa Electron karticu - kreditna nece raditi.
Na prvi pogled, deluje cudno - prvo propustaju strance bez EC kartica dakle musterije. Ali ocigledno su sracunali da im se vise isplati tako, mozda su previse mali i imaju premali obrt da bi isplatili bezbednost za cuvanje kesa, razmenu novca i sl... zvuci bizarno, ali postoji i to. Fora je da se lokalno stanovnistvo ne buni oko toga, i to funkcionise :(
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 11:13 ] @
Zanimljivo, sad gledam tu prvu tabelu što si linkovao, i tamo piše za Nemačku da nema ograničenja. A Java Beograd piše o svom iskustvu u nemačkim trgovinama, gde ne primaju novčanice od 200 i 500 evra.
Znači, opet ko iebe državu. I tu ne bi trebalo ništa da zavisi od građanske inicijatve, to je direktno uvođenje paralelnih zakona/pravila mimo zvaničnog državnog zakonskog okvira, i tu bi inspekcijski organi trebalo da oštro reaguju, a sudovi da dobro nauče pameti svakog ko hoće da bude kalif iznad kalifa.
[ DaliborP @ 08.02.2016. 11:17 ] @
Stvarno retko ko koristi te novcanice po EU, pretpostavljam iskljucivo turisti/stranci, pa zato i nema neke inicijative da se angazuje drzava i kazni prodavce. Niti verujem da ce biti.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 11:22 ] @
Zanimljivo, sad gledam tu prvu tabelu što si linkovao, i tamo piše za Nemačku da nema ograničenja. A Java Beograd piše o svom iskustvu u nemačkim trgovinama, gde ne primaju novčanice od 200 i 500 evra.
Znači, opet ko iebe državu. I tu ne bi trebalo ništa da zavisi od građanske inicijatve, to je direktno uvođenje paralelnih zakona/pravila mimo zvaničnog državnog zakonskog okvira, i tu bi inspekcijski organi trebalo da oštro reaguju, a sudovi da dobro nauče pameti svakog ko hoće da bude kalif iznad kalifa.
Sad sam pogledao, kako stvari stoje, u Nemackoj je snaga ugovora iznad obaveze prihvatanja novcanica, sve dok je to jasno naznaceno na mestu prodaje (transakcija se smatra ugovorom izmedju prodavca i kupca). Izvor: ADAC ( https://www.adac.de/infotestra...nd-antrieb/probleme-tankstelle)
Sto znaci, bar sto se Nemacke tice, inspekcijski organi nemaju na sta da reaguju zato sto prodavci imaju prava da ne prihvate kes, ako su to definisali kao uslov prodaje.
Da bi se nesto promenilo, morali bi prvo gradjani da traze da se promeni zakon tako da primanje novcanica bude potrosacko pravo zasticeno zakonom.
To u ovom momentu nije slucaj u Nemackoj.
A, sudeci po trenutnoj politickoj klimi, stvari idu u suprotnom pravcu :(
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 11:34 ] @
Znači to nas čeka kad tamo neke godine odemo tamo gde težimo kao deo evropske porodice...
Bole mene za apoene i keš, nego me brine ta moć korporacija i paralelnih donosilaca propisa da ignorišu ili čak rade protivno zakonima neke zemlje, a da država ne reaguje na to.
Ali ćemo i to prihvatoti sa razumevanjem i bez glasa protiv, kao i mnoge druge stvari. Kao kuvana žaba.
[ anon142305 @ 08.02.2016. 11:38 ] @
Citat: bgzeppelin:
Prošle godine, uđem u gradski autobus i skapiram da nisam poneo kartu. Ok, odem do vozača i tražim kartu i pružam mu novčanicu od 2000 dinara. On kaže nema sitno. Ok, pitam jel se može platiti karticom, on kaće da ne može.
Ništa. Posle par stanica uđe kontrola i ja im kažem situaciju a oni meni da sam dužan da imam sitan novac?!
U nekim vozilima stoji obavestenje DJP-a da se za kupovinu karata kod vozaca pripremi tacan iznos ili novcanica od 200 din.
To mi i ima neke logike, jer je u pitanju - da se tako izrazim - sporedno mesto kupovine karata,
ali ovo sto se raspravlja o neprimanju novcanice od 500 evra u regularnoj trgovini
[ DaliborP @ 08.02.2016. 11:50 ] @
Citat: IUOP_1: U nekim vozilima stoji obavestenje DJP-a da se za kupovinu karata kod vozaca pripremi tacan iznos ili novcanica od 200 din.
To mi i ima neke logike, jer je u pitanju - da se tako izrazim - sporedno mesto kupovine karata,
ali ovo sto se raspravlja o neprimanju novcanice od 500 evra u regularnoj trgovini
Slazem se, vozac ipak treba da vozi, a ne da se fokusira na vracanje kusura. U Londonu vise ne moze keshom uopste da se plati autobus, samo Oyster card ili credit card sa contactless payment.
A sto se tice placanja sa 500 evra....first world problems.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 11:57 ] @
Znači to nas čeka kad tamo neke godine odemo tamo gde težimo kao deo evropske porodice...
Bole mene za apoene i keš, nego me brine ta moć korporacija i paralelnih donosilaca propisa da ignorišu ili čak rade protivno zakonima neke zemlje, a da država ne reaguje na to.
Ali ćemo i to prihvatoti sa razumevanjem i bez glasa protiv, kao i mnoge druge stvari. Kao kuvana žaba.
Ne znam zasto pricas o cekanju necega tvoje drzave u "evropskoj porodici" kada je pitanje prihvatanja kesa stvar individualnih drzava clanica.
Stavise, preporuka Evropske Komisije je prihvatanje kesa osim u izuzetnim slucajevima. Medjutim, drzave clanice imaju snagu da to regulisu i mogu da ignorisu preporuku EK.
Drugim recima, tvoja drzava, ako bi postala clan "evropske porodice" imala bi ista prava kao i sad da regulise prihvatanje kesa na svojoj teritoriji kao i danas.
U slucaju Nemacke, primera koji si pomenuo, prodavci rade u saglasnosti sa zakonima koji im daju pravo da ne primaju kes. Nema zakulisnih radnji, ignorisanja krsenja zakona od strane drzave i sl.
Mozda u nekoj drugoj EU drzavi prodavci krse zakon ili drzava svesno dozvoljava tako nesto, ali Nemacka je los primer za to posto to tamo jeste regulisano na taj nacin.
Ako malo bolje razmislis, postoje sasvim razumni argumenti za stavljanje ugovora iznad legalnog sredstva placanja bez ikakvog uplitanja korporacija, banaka, "paralelnih donosilaca propisa" i sl.
Zamisli situaciju da ti prodajes svoje usluge, ne kao nekakva velika korporacija, vec kao one-man-show, programer ili web dizajner - i neko dodje da ti plati, recimo, sto si mu isprogramirao nesto ili napravio sajt sa apoenima od 1 cent u metalu. Dodje lik sa desetinama kila sitnine da ti plati racun od, recimo, 3000 EUR. Da je zakon takav da te obavezuje da to primis, ti onda moras da potrosis svoje vreme na brojanje, transport i zamenu/deponovanje te sitnine.
Zakon u Nemackoj je takav da ti mozes da kazes ne, ako si napisao u ugovoru (ili ekvivalent, u slucaju direktne prodaje - napisao na vidljivoj tabli) da je placanje iskljucivo preko tvog bankovnog racuna.
Mozda je to protiv interesa nekoga ko je stedeo puno sitnine, ali postoje i tvoja prava kao druge strane.
Kako je drzava kompromis interesa, zakon moze biti ovakav ili onakav, ali tako kako jeste trenutno bar tamo ne zvuci ni malo nerazumno vec kao sasvim korektan balans.
Sa druge strane, kada bi drzava zabranila prihvatanje kesa, sto neke pokusavaju - to je ekstrem.
Bas kao sto je ekstrem i insistiranje na apsolutnom primanju kesa u bilo kom slucaju.
[ anon142305 @ 08.02.2016. 12:09 ] @
@ Ivan Dimkovic
Zar se to sto ti navodis ne odnosi na (ne)primanje kesa u celini, dok ovde imamo situaciju ovaj kes hocu, a ovaj necu, kako mi se cefne?!
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 12:18 ] @
@IUOP_1,
Ne, ponovo cu se ograniciti posto mislim da nema nikakvog smisla pricati "uopsteno" o necemu sto je stvar svake drzave posebno: bar kada je DE u pitanju - zakon je takav da obaveza primanja kesa nije iznad prava na definisanje uslova prodaje ugovorom.
To znaci da prodavac moze da trazi da se placa samo novcanicama od 10 EUR ili novcicima od 5 centi.
To je, naravno, idiotski i moze biti samo na stetu prodavca, ali zakon mu to ne brani ako je to jasno naznaceno kao uslov prodaje. Naravno, ogromna vecina prodavaca ce, sasvim razumno, primati sve novcanice osim najvecih (iz bezbednosnih razloga) iz jednostavnog razloga sto im se tako najvise isplati, inace bi gubili kupce.
Medjutim, svi oni koji ne zele da primaju kes - recimo firme koje uopste nemaju POS i infrastrukturu za to, to imaju pravo i ne moze ih neko prisiliti da prime njegovih 10 kila sitnine ako je u ugovoru napisano - placanje iskljucivo transferom, IBAN...
Kada bi placanje kesom bilo obavezno zakonom i iznad ugovora, svaki privrednik - od individualnog web dizajnera pa do mega korporacija bi morao imati mogucnost da primi svaku mogucu kombinaciju novcica i novcanica za uslugu. To je mozda negde zakonito, u Nemackoj nije. I nije da nema logiku ili da je samo u interesu nekakvih mega korporacija ili banki.
U drugim EU drzavama je drugacije, iz prostog razloga sto je to stvar nacionalnih zakona.
Tendencija da se ogranicava placanje kesom nije nikakva inovacija EU - takve tendencije su vidjene u razvijenim drzavama gde se omasovilo bezgotovinsko placanje i ranije.
Niti je pokusaj izbacivanja novcanice od 500 EUR nesto novo - USA je izbacila $500/$1000/$5000/$10000 novcanice iz upotrebe 1969-te godine.
Izbacivanje kesa iz upotrebe je stvarno gubitak i nesto sto deluje kao ekstrem i nesto protiv cega bi gradjani trebalo da se bore zato sto sa tim gube anonimnost transakcija.
Medjutim odbijanja primanja velike novcanice koju vecina ljudi i ovako i onako nikad ne koristi od strane prodavaca ne zvuci kao deo plana za izbacivanje kesa, vec sasvim zdravorazumska stvar zbog problema sa kusurom, falsifikatima, bezbednoscu (jako velika vrednost na jako maloj zapremini), itd...
Fakat da je to odavno uobicajena stvar samo oslikava to da za ogromnu vecinu ljudi to nije problem.
Ako neko hoce da se bori protiv toga - samo napred.
Ali ako sama Eurozona izbaci tu novcanicu, sto je vrlo moguce, bice jako tesko opravdati to insistiranje.
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 12:30 ] @
Čekaj, stalno pominješ neki ugovor. Koliko znam, ugovor se po definiciji pravi između (bar) dve strane u nekom odnosu, u ovom slučaju u poslovnom odnosu.
Gde je tu mesto kupca/konzumenta usluge ako trgovac/davalac usluge jednostrano donosi interno pravilo, i to naziva ugovorom? I obavezuje kupca da se pridržava jednostrano donetog "ugovora" ili kupac neće moći da kupi robu od tog trgovca?
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 12:38 ] @
@SlobaBgd,
U Nemackoj (a verovatno i u drugim zemljama na planeti), kompletiranje (transakcija) otvorene prodaje robe ili servisa fizickom licu se smatra ugovorom - transakcija je potvrda o sklopljenom ugovoru, a uslovi prodaje javno istaknuti su uslovi ugovora (prodavac ima dodatne obaveze bez obzira na to da li ih je istakao ili ne, obaveze koje proizilaze iz zakona i ne mogu se ugovorno iskljuciti, recimo pravo na vracanje robe i sl.).
Evo definicije na engleskom, ovog puta iz UK (ali situacija je ista kao i sa Nemackom kada je sustina ugovora u pitanju):
https://www.businesscompanion....uick-guides/consumer-contracts
Citat:
What is a consumer contract?
A consumer contract is a legally binding agreement between you and the consumer concerning the sale of goods or the supply of services (with or without goods).
Contracts can be made:
verbally
in writing
by your and the consumer's conduct - 'silent contracts'. An example of a silent contract is when a customer picks up goods and pays for them using a self-service checkout in a supermarket. No words are spoken, but it is a contract all the same
Ugovor nije jednostran - transakcija se smatra prihvatanjem uslova prodaje obe strane, sto obavezuje prodavca da dostavi proizvod / uslugu, a kupca da se pridrzava uslova prodaje (koji su u saglasnosti sa zakonom, naravno).
Ono sto varira od drzave do drzave je jacina elemenata ugovora u odnosu na obavezu primanja kesa.
U nekim drzavama cak uopste ne postoji obaveza primanja kesa, recimo USA (na federalnom nivou):
http://www.federalreserve.gov/faqs/currency_12772.htm
Citat:
Is it legal for a business in the United States to refuse cash as a form of payment?
Section 31 U.S.C. 5103, entitled "Legal tender," states: "United States coins and currency [including Federal reserve notes and circulating notes of Federal reserve banks and national banks] are legal tender for all debts, public charges, taxes, and dues."
This statute means that all United States money as identified above is a valid and legal offer of payment for debts when tendered to a creditor. There is, however, no Federal statute mandating that a private business, a person, or an organization must accept currency or coins as payment for goods or services. Private businesses are free to develop their own policies on whether to accept cash unless there is a state law which says otherwise.
Verovatno isto tako postoje i drzave gde je primanje kesa zakonska obaveza.
Ono sto je ocigledno je da je to stvar individualnih zakona drzava, te da bar kada su Nemacka ili USA u pitanju - situacija je potpuno zakonski definisana i firme imaju pravo da ne primaju kes, ako su ispostovale obavezu informisanja druge strane o tome pre prihvatanja ugovora.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 08.02.2016. u 13:54 GMT+1]
[ bakara @ 08.02.2016. 14:24 ] @
Ja sve mislim da su to interna pravila trgovaca a ne univerzalno pravilo na nekoj teritoriji.
Zasto trgovci nece da prime (pre)krupne novcanice?
Iz jednostavnog razloga sto mu napravi pravi haos u kasi posle koga ne moze normalno da usluzi ostale musterije.
Zamisli otvoris ujutru radnju i dodje prvi kupac i tras 500e za pakovanje zvaka, a depozit u kasi 20 eur.
Ista prica je i kad ovde dodje neko sa 2000din i kupi zvake.
Za trgovca je bolje da odbije takvu jednu prodaju nego da posle toga ima citav dan problem sa musterijama.
A da ne pominjem da u toku jednog dana dodje vise kupaca sa krupnim novcanicama koji ti isprazne sitan novac iz kase.
[ Dexic @ 08.02.2016. 14:45 ] @
U Engleskoj odavno dosta radnji ne prihvata kartice bez cip/PIN-a, i to vec skoor 15 godina. Dosta njih ne prihvata cekove isto nekih 15 godina.
Menjacnice u UK ne prihvataju 500EUR novcanice neko vreme.
Da je to nelegalno, neko bi se pokrenuo... barem zadrti dokoni matorci :)
Citat: Ivan Dimkovic:
Primer iz Holandije, vec postoji masa prodavaca koji ne prihvataju kes uopste. Cak kod nekih moras imati EC/Maestro/Visa Electron karticu - kreditna nece raditi.
Na prvi pogled, deluje cudno - prvo propustaju strance bez EC kartica dakle musterije. Ali ocigledno su sracunali da im se vise isplati tako, mozda su previse mali i imaju premali obrt da bi isplatili bezbednost za cuvanje kesa, razmenu novca i sl... zvuci bizarno, ali postoji i to. Fora je da se lokalno stanovnistvo ne buni oko toga, i to funkcionise :(
Ne, ovde je cista finansijka isplativost primanja tih kartica u pitanju. Banke za EC kartice naplacuju sada <0.5%, dok za strane kartice i kreditne mogu i vise da naplate, pogotovu za American Express strani, mozda i u iznosu koji pojede i prejede zarada na konkretnoj kupovini, tj. veci je od marze.
MediaMarkt duze vreme (od 2000. barem, do ~2013, kada je donet zakon o limit medjubankarske marze za kartice unutar EU) nije primao nista osim EC kartice. Ne MasterCard EC, vec bas EC (giro kard, ili kako je zovete)
Nisam siguran da tvoj primer prima Visa Electron, vec samo domace Visa Electron.
Slican primer je Starbucks - koji je shvatio da im se vise isplati da uopste ne kontrolisu kartice, vec da sto vise naplate, samo provlacenjem, i pojedu eventualne kradje, jer da bi uradili PIN proveru oni bi mogli 3 nove musterije da usluze. Isplati im se i da imaju povremeni chargeback, jer je % extremno mali.
(Starbucks u USA, u DE mi trazise PIN)
Citat: bakara:
Zamisli otvoris ujutru radnju i dodje prvi kupac i tras 500e za pakovanje zvaka, a depozit u kasi 20 eur.
Ja mislim da si pogresio univerzum... radnja u EU ne mora svakog dana da predaje ceo pazar, kao sto je morala u Srbiji, i depozit u kasi ce iznositi oko 2000EUR u sto sitnijim apoenima, logisticki procenjenim.
I mozes kupiti zvaku za 500e, nece biti problem, jer oni nemaju toliko ludaka kao kod nas (koji kupe zvake da bi usitnili, a jos i ne sme da se ima veci depozit kod nas, tj. ne moze), pa im nije problem.
Citat: Ista prica je i kad ovde dodje neko sa 2000din i kupi zvake.
Za trgovca je bolje da odbije takvu jednu prodaju nego da posle toga ima citav dan problem sa musterijama.
A da ne pominjem da u toku jednog dana dodje vise kupaca sa krupnim novcanicama koji ti isprazne sitan novac iz kase.
A sta ces raditi kod nas ako nosis 100din? Kupiti zvake samo. Kolike su sanse da ces imati 10000 od po 100/200din? Nula ako nisi u banci otisao da trazis paketic sitnih novcanica.
Sta ces dobiti na bankomatu? 2000 i eventualno 500 i 1000 ponegde, ali za ostatak, znaci ako nije deljivo sa 2000. Sta ce ti dati u banci? dvehiljadarke.
Zato pametni trgovci usitne 50.000 drze ih kao depozit van kase, i sitne kada zatreba. Nazalost, bankarski lobi nas je doveo dotle, jer em naplate da uplacujes pazar, em naplate da sitnis novac.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 15:02 ] @
Citat: Dexic
Ne, ovde je cista finansijka isplativost primanja tih kartica u pitanju. Banke za EC kartice naplacuju sada <0.5%, dok za strane kartice i kreditne mogu i vise da naplate, pogotovu za American Express strani, mozda i u iznosu koji pojede i prejede zarada na konkretnoj kupovini, tj. veci je od marze.
MediaMarkt duze vreme (od 2000. barem, do ~2013, kada je donet zakon o limit medjubankarske marze za kartice unutar EU) nije primao nista osim EC kartice. Ne MasterCard EC, vec bas EC (giro kard, ili kako je zovete)
Kada je MasterCard/Visa/Amex vs. EC u pitanju, jasno je da su u nekim zemljama troskovi nizi.
Medjutim radnje koje sam pominjao ne primaju nista osim EC (nisam 100% siguran da li je Visa Electron samo domaci ili ne) - najvaznije: ne primaju kes.
Pretpostavljam da vecina Holandjana koji bi usli u te prodavnice imaju EC karticu, tako da pretpostavljam da im je racunica za odbijanje primanja kesa ista kao neka potencijalna racunica za odbijanje primanja kreditnih kartica: troskovi, posto i za kes moraju imati infrastrukturu (kasu sa dovoljno kinte za kusur, servise za odnosenje love zbog bezbednosti i sl..).
U pitanju su male prodavnice (tipa prodavnica "gurmanskih" sladoleda i sl.) koje nemaju neki neverovatan obrt, sto znaci da su verovatno odlucile da ne primaju kes zbog ciste isplativosti (ocigledno im je obrt mali do te mere da im se ne isplati cela peripetija sa kes lovom) a ne zbog nekih drugih "zakulisnih" razloga koji bi se mogli zamisliti za neki veliki lanac, tipa profilisanje kupca i sl.
[ bakara @ 08.02.2016. 15:23 ] @
Citat: Dexic: Ja mislim da si pogresio univerzum... radnja u EU ne mora svakog dana da predaje ceo pazar, kao sto je morala u Srbiji, i depozit u kasi ce iznositi oko 2000EUR u sto sitnijim apoenima, logisticki procenjenim.
I mozes kupiti zvaku za 500e, nece biti problem, jer oni nemaju toliko ludaka kao kod nas (koji kupe zvake da bi usitnili, a jos i ne sme da se ima veci depozit kod nas, tj. ne moze), pa im nije problem.
Gde to depozit iznosi 2000e?
Depozit se odredjuje internim pravilima.
Iz kase svaka radnja sklanja novac nakon svake smene (novac nikad ne stoji u kasi), ostavlja samo depozit, koji nikako ne moze biti 2000eur u sitnim apoenima jer za tim nema nikakve potrebe.
I niko ne kupuje zvake da bi usitnio, vec da bi kupio zvake... :)
Citat: Dexic: A sta ces raditi kod nas ako nosis 100din? Kupiti zvake samo. Kolike su sanse da ces imati 10000 od po 100/200din? Nula ako nisi u banci otisao da trazis paketic sitnih novcanica.
Sta ces dobiti na bankomatu? 2000 i eventualno 500 i 1000 ponegde, ali za ostatak, znaci ako nije deljivo sa 2000. Sta ce ti dati u banci? dvehiljadarke.
Imaces da vratis jednom - dvojici al imas ti ljudi koji ujutru po otvaranju odu sa 2000 i kupe samo hleb od 30din.
I jeste, da se razumemo, to je sasvim legitimno, kupac ima puno pravo da kupi hleb od 30 za 2000!
kasir mu vrati za taj hleb kusur, dolazi sledeci daje 1000 i kupi zvake od 50...kasir i njemu vrati...itd...
Al kapiras da ce kasa potpuno da se isprazni posle njih par, ostaju samo krupni apoeni, i kad dodje naredni, njemu nece moci da vrati kusur.
A i taj kupac ima potpuno pravo da kupi... a i da se ljuti.
E zato na odredjenim mestima stoji da ne primaju krupne novcanice.
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 15:29 ] @
Evo duša mi se cepa kako se naši trgovci muče sa nama mušterijama!
Zamisli, nismo spremili sitan novac nego trgovci moraju da se pate da nam vrate kusur. Strašno!
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 15:34 ] @
Citat: Dexic
I mozes kupiti zvaku za 500e, nece biti problem
Ne mozes svuda, kao sto je vec napisano, ima clanica EU gde primanje kesa nije zakonski obavezno, na primer Nemacka.
Tamo, najverovatnije ce na benzinskoj pumpi gde ne primaju 500 EUR novcanice, na kraju, da prime 500 EUR ako si stranac zato sto:
a) Znaju da postoji dobra sansa da pare nece videti ako te puste da odes
b) Troskovi z*bavanja sa policijom (zbog identifikacije), medjunarodnim slanjem racuna i sl. su mnogo veci
Ali to je slucaj za benzin, posto si benzin vec sipao. Zvaku, mogu i da odbiju da je prodaju.
Zapravo, vecina prodavnica ce jednostavno odbiti da primi 500 EUR ako je to politika firme i napisano, pogotovu za smesno male stvari poput zvake.
Meni se jednom desilo da firma koja nominalno ne prima kreditne vec samo EC prihvati MasterCard karticu, zato sto je bio u pitanju neki objektiv od nekoliko stotina EUR pa je prodavac verovatno sracunao da mu je mnogo bolje da profitira, sta znam, 3 EUR manje od 100 EUR umesto 0 EUR (da sam otisao bez kupovine). Medjutim da je bila u pitanju zvaka, sumnjam da bi napravili izuzetak, bas kao i da sam se pojavio sa 500 EUR i zvakom u korpi.
Evo duša mi se cepa kako se naši trgovci muče sa nama mušterijama!
Zamisli, nismo spremili sitan novac nego trgovci moraju da se pate da nam vrate kusur. Strašno!
Nema potrebe za cepanjem duse, njihovo vreme i resursi potroseni za "pacenje" su vec uracunati u cenu robe :)
[ bakara @ 08.02.2016. 15:45 ] @
Ko kaze da trgovci pate...?
Njemu je potpuno isto dal vratio kusur od 500e ili kusur od 5e
[ Darko Nedeljković @ 08.02.2016. 17:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Medjutim odbijanja primanja velike novcanice koju vecina ljudi i ovako i onako nikad ne koristi od strane prodavaca ne zvuci kao deo plana za izbacivanje kesa, vec sasvim zdravorazumska stvar zbog problema sa kusurom, falsifikatima, bezbednoscu (jako velika vrednost na jako maloj zapremini), itd...
Ti dakle hoces da kazes da je bezbednije da jedan kamiondzija nosi punu kesu novcanica od 5 evra i da njima plati racun umesto jednom novcanicom od 500 evra? Iz licnog iskustva - ja cesto imam potrebu da nosim milion dinara u banku i to je puna kesetina novca! To smatram veoma upadljivim i nebezbednim. Mnogo se bolje osecam ako u novcaniku imam 20 novcanica po 500 evra.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 19:37 ] @
Ne, razlog bezbednosti je "posredniji" i iz ugla prodavca - ako lopovi misle da u kasi imas puno novcanica od 500 EUR, to ti povecava "zanimljivost" kao mete. Mnogi prodavci jednostavno ne zele takvu vrstu marketinga.
Iz istog razloga zbog koga su dijamanti i sl. roba visoke vrednosti a malih dimenzija popularni za kradju.
Samo sto 500 EUR novcanice mozes jednostavno da izbegnes u nekim EU zemljama kao prodavac - jednostavno mozes da odbijes da ih primas.
Kako ogromna vecina sveta nema prakticno nikakav svakodnevni kontakt sa tim novcanicama (500 EUR novcanice obicno mozes dobiti samo u banci i to ako trazis), to jednostavno nikad nije bio problem u praksi vredan paznje.
[ dejanet @ 08.02.2016. 20:13 ] @
Gledam na ovu vest o 500 eur u kontekstu izbacivanja cash-a kao nacina placanja, sto je opet jedan od retkih nacina anonimne kupovine roba i usluga.
Potpuno mi je nejasan koncept da vazecu novcanicu nece da prime u prodavnici. Licno X puta sam prve kupovine koristio da razmenim 500 evrica u par EU zemalja.
[ Darko Nedeljković @ 08.02.2016. 20:45 ] @
Ivane, kakvo je tvoje misljenje, da li postoji bitna razlika po pitanju otimanja novca iz kase izmedju Srbije i EU, ili su ljudi tamo bezveze skloniji panici? Mi ovde svakodnevno sa providnom kesom punom para idemo u banku bez ikakvog osecaja straha, a onako kako ti to objasnjavas deluje da bi nam tamo to neko redovno otimao na ulici? Ili, naprimer, moj otac gotovo nikad ne zakljucava auto, narocito ako ide negde na pola sata, a kad to vidi neki stranac odmah sledi reakcija - "wtf?!"
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2016. 22:05 ] @
Citat: Darko Nedeljković
ili su ljudi tamo bezveze skloniji panici?
Mislim da mi pricamo o potpuno razlicitim stvarima, ti pricas o nekim kamiondzijama, tvom ocu a ja pricam o trgovinama.
Trgovci nisu budale pa da ne primaju pare eto tako sto im se nece (ili da placaju nekakve specijalne sefove sa vremenskom bravom i sl. a da ne moraju), vec se jednostavno hoce da smanje problem sa lopovima a ne da nekom otezavaju zivot ili ne znam sta.
Novcanice od 500 EUR nisu nikad bile popularne u sirokoj upotrebi kod gradjana unutar Eurozone, verovatno su daleko popularnije van Eurozone u zemljama gde se veliki kes drzi van banaka i, naravno, unutar i van Eurozone kod kriminalaca.
Zbog toga se prakticno niko ne uzbudjuje sto lokalni bakalin ili benzinara nece da prihvate 500 EUR novcanice.
Citat:
a kad to vidi neki stranac odmah sledi reakcija - "wtf?!"
Ima 7+ milijardi stranaca, nekima je normalno da ne zakljucaju auto a nekim drugima nije normalno da auto parkiraju na otvorenom uopste. Zavisi primarno od toga gde se krecu, mnoge drzave imaju i jedna i druga mesta pa cudjenje primarno zavisi od toga odakle osoba dolazi.
[ Siler @ 08.02.2016. 22:17 ] @
to je razlika koncepcija, vodjenja biznisa, placanja radnika, placanja poreza, upravljanja ustedjevinom, poverenja u institucije.
ukratko rad na crno, placanje na crno, rad na sivo, pola na ruke, pola u kesu, je potpuno normalno u srbiji, pa ljudi raspolazu sa kes novcem. banke u srbiji su ne jednom propale i opljackale svoje klijente, to je razlog vise da se kes cuva u slamarici.
u naprednim zemljama eu, nezaposlenost je niska, rad na crno statisticki redak, pa je normalno da je nenormalno da neko vuce kes sa sobom kada mu firma uplacuje platu na racun, a banka izdaje platne kartice kojima se zgodno raspolaze sa novcem. poverenje u banke je veliko, pa se bez bojazni koriste njihove usluge.
zato kes kase nekih trgovina nemaju stininu da usitne 500, a neki kao pupme na granici namerno nece da ustinjavaju, jer mnogo ljudi dolazi sa tim apoenom iz istocne evrope samo da ga ustini na toj prvoj zgodnoj lokaciji.
veliki kes se gleda kao neobican, jer se njime najcesce placaju polulegalne usluge i dobra, pa oni koji raspolazu sa mnogo kesa opravdano deluju kao neki koji posluju na granici legale.
[ SlobaBgd @ 08.02.2016. 22:25 ] @
Čudi me, kada je tako nesigurno, skupo, sumnjivo i rizično baratati novčanicom od 500 evra, koji klinac su je onda i izdavali?
Ili u vreme uvođenja evra nije bilo kriminala, terorizma, pranja novca i plački prodavnica?
[ anon115774 @ 09.02.2016. 08:31 ] @
Vidim da ovde bukvalno niko ne razume ono o cemu Dimkovic prica. Bilo bi vrlo lako razumeti kada bi svi vi mogli da se postavite u kozu jednog prosecnog gradjanina zapadne evrope. Da bi to uradili potrebno je da zamislite nekoliko stvari:
1. Zamislite da niste pripadnik nebeskog naroda koji je jos na rodjenju imao u glavi sve zakone i propise i koji je rodjen za takav osecaj za logiku kakav ovom planetom jos nije hodao
2. Zamislite da ste rodjeni i odrasli u sistemu i drustvu gde sve jednostavno funkcionise onako kako treba (odnosno kako je receno) i u rokovima u kojim treba.
3. Zamislite da imate beskrajno poverenje u drzavu a pogotovo bankarski sistem
4. Zamislite da vam je prosecna plata oko 2100 evra neto (po glavi - znaci prosecna porodica inkasira 4200 mesecno u proseku)
5. Kartice se primaju bukvalno svuda, banke ih izdaju sa offline limitima (vreme transakcije je uglavnom manje od sekunde), imaju cak i aplikacije za mobilni gde prodavac obicnim barcode skenerom moze da izvrsi naplatu direktno sa vaseg tekuceg za manje od sekunde
6. Osiguranje od zloupotrebe funkcionise besprekorno
7. Da bi prethodna tacka funkcionisala morate da imate kulturu da placate osiguranje za bukvalno sve (a ne samo za ono sto je osteceno i to nakon sto je osteceno). Znam da je ovo za nase ljude potpuno nezamislivo ali ako se malo uzivite u tacku 4 onda i nije tako tesko zamisliti.
8. S obzirom da svi placaju osiguranje za sve onda premije nisu velike i osiguravajuce kuce isplacuju svakakvu stetu nekad cak i bez dokaza (jednostavno odete i kazete "ukrao mi neko bicikl iz podruma" i to je to).
9. Ne idete na salter vec sve zavrsavate elektronski
10. Podizanje novca sa bankomata je oslobodjeno provizije u kompletnoj evro-zoni.
Mogao bih jos da nabrajam ali nemam mnogo vremena...
E sad, oni koji su u stanju da sve ovo zamisle ce vrlo lako da shvate zasto im nikad ne bi palo na pamet da na pocetku meseca odu na salter i traze celu platu ili 500 evra krupno. Takodje ce onda moci da shvate i zasto prodavac nece primiti takvu novcanicu jer ako mu prodje par hiljada transakcija karticama i sitnim apoenima naravno da ce da vas gleda kao sumnjivog jer niko drugi ne nosi takve novcanice u dzepu.
I onda dolazimo do zakljucka da niko nece da dize frku oko toga jer 99,999% stanovnistva nema nikakav problem zbog toga sto u prodavnicama ne primaju 500 evra krupno.
[ Java Beograd @ 09.02.2016. 08:46 ] @
^ Sve je to OK.
Ali zašto onda ta država u koju građani imaju beskrajno poverenje štampa novčanice koje trgovci ne žele da prime ? Mislim, ok, ameri su ukinuli sve preko 100$ i mirna Bačka. A ovi, em štampaju, em je praktično nevažeća. WTF ?!
[ SlobaBgd @ 09.02.2016. 08:48 ] @
@Informer
Meni u ovom tvom opisu rajskog vrta zvanog Zapadna Evropa ima toliko kontradiktornosti da ne znam odakle da počnem.
Dok se ne jave drugi koji imaju informacije iz prve ruke, ja ću se osvrnuti na teze da
"2. Zamislite da ste rodjeni i odrasli u sistemu i drustvu gde sve jednostavno funkcionise onako kako treba (odnosno kako je receno) i u rokovima u kojim treba.
3. Zamislite da imate beskrajno poverenje u drzavu a pogotovo bankarski sistem"
I u takvom sistemu sveošteg poverenja, a najviše u banke (?), i besprekornog funkcionisanja države, trgovci nalaze razlog da odbijaju da primaju jedan apoen zvanične valute, iz razloga što je tim apoenom ugrožena bezbednost države, građana i trgovca. A država ništa ne radi da tu opasnost ukloni iz opticaja već i dalje redovno emituje novčanice od 500 evra.
Kažem, mnogo stvari je kontradiktorno...
[ kana @ 09.02.2016. 08:55 ] @
@Darko Nedeljković
"Ti dakle hoces da kazes da je bezbednije da jedan kamiondzija nosi punu kesu novcanica od 5 evra i da njima plati racun umesto jednom novcanicom od 500 evra? Iz licnog iskustva - ja cesto imam potrebu da nosim milion dinara u banku i to je puna kesetina novca! To smatram veoma upadljivim i nebezbednim. Mnogo se bolje osecam ako u novcaniku imam 20 novcanica po 500 evra."
Potpisujem.
Mislim da zakonom nije zabranjeno ni u nasoj drzavi ni u EU posedovanje kesa.
Da li cu ga drzati u slamarici ili u gacama (kao Sojic) stvar je mog izbora ili osecaja sigurnosti.
Slazem se u potpunosti da cu sigurnije rasporediti manji broj papirica.
Kupovina kesom jos je itekako rasprostranjena.
@SlobaBgd
"Čudi me, kada je tako nesigurno, skupo, sumnjivo i rizično baratati novčanicom od 500 evra, koji klinac su je onda i izdavali?
Ili u vreme uvođenja evra nije bilo kriminala, terorizma, pranja novca i plački prodavnica."
To i mene zanima.
Cini mi se da akcenat koji se stavlja na vrednost ove novcanice, narocito u EU, preuvelican.
Ne radi se o 2000 ili 5000 evrova. A to da neko nece da primi 100evra je idiotluk.
Sto se tice rasitnjavanja pojedinih novcanica nisam imao problema na letovanju u Grckoj nikada.
Naravno usitnim ih kada napravim neku kupovinu od 20-50 evra, ne za zvaku.
Mene su konkretno zbunile najave da ce se ukidanje uraditi naglo, bez najave da bi se na taj
nacin sprecili kriminalci da ih razmene.
Recimo da je najava da ce vaziti do odredjenog perioda (npr do kraja 2018. ili slicno)
je sasvim razumna, dok je najava o tajnosti potpuno debilna.
[Ovu poruku je menjao kana dana 09.02.2016. u 10:09 GMT+1]
[ djoka_l @ 09.02.2016. 09:06 ] @
U Americi se više ne štampaju, ali mogu i dalje legalno da se koriste novčanice od 500, 1.000, 5.000, 10.000 i 100.000 dolara.
Međutim, više se ne prave novčanice veće od 100$
Niko neće "ukinuti" novčanicu od 500 evra. Dokle god postoji, moći će da se koristi, recimo da se odnese u banku i uplati na račun.
[ kana @ 09.02.2016. 09:12 ] @
Citat: djoka_l: ... recimo da se odnese u banku i uplati na račun.
To je apsolutno jasno, ali ja bih da ih vratim u gace ili iza slike deda Stavre.
[ whitie2004 @ 09.02.2016. 09:13 ] @
Ukinuce oni i Uniju zajedno sa evrom, brzo i bez najave. E onda cemo videti sta prosecan gradjanin misli o poverenju, bankama, drzavi, virtualnom novcu, sigurnosti.
A mozes ih i sada pitati, kako su prosli kad su prosli put menjali marke za evro. Svi ce ti reci da je ono sto je vredelo 1 marku preko noci vredelo 1 euro. To se drasticno i naglo osetilo u kupovnoj moci, obecane penzije su trenutno postale manje i osrednje ...
[ anon115774 @ 09.02.2016. 09:20 ] @
Citat: Java Beograd: Ali zašto onda ta država u koju građani imaju beskrajno poverenje štampa novčanice koje trgovci ne žele da prime ? Mislim, ok, ameri su ukinuli sve preko 100$ i mirna Bačka. A ovi, em štampaju, em je praktično nevažeća. WTF ?!
Citat: SlobaBgd: @Informer
Meni u ovom tvom opisu rajskog vrta zvanog Zapadna Evropa ima toliko kontradiktornosti da ne znam odakle da počnem.
Vas dvojica bas ne mozete da predjete preko moje tacke 1 :)
Trgovac nece da primi takvu novcanicu jer mu je sumnjivo. Zasto mu je sumnjivo? Zato sto takva novcanica se pojavi na svakih par hiljada transakcija. Kada bi on takvu novcanicu dobijao prilikom svake druge-trece transakcije to bi bilo mnogo jednostavnije. On jednostavno ne zeli da razmislja zasto neko kod sebe ima novcanicu koju nije mogao slucajno da dobije na bankomatu vec je morao da ide u banku po to. Dodatna stvar je da se ovde banke trude da izbace klijente sa saltera tako sto se sve zivo na salteru naplacuje. Znaci, imamo onda situaciju da na bankomatu nisi mogao da dobijes novcanicu od 500 evra a na salteru bi ti naplatili proviziju za tako nesto. Dakle, kada se ti pojavis kod trgovca sa tom novcanicom njemu se u glavi upali gomila "crvenih lampica" sa pitanjem "Zasto?". Na kraju se sve svodi na to da on ne zeli da razmislja o tim pitanjima.
Druga stvar je rizik od falsifikovanja. Mnogo mu je manji problem ako mu uvalis falsifikovanu novcanicu od 20 evra nego od 500.
Citat: Dok se ne jave drugi koji imaju informacije iz prve ruke
Koga si tacno imao na umu? Jel mogu nekako da pomognem? Isto kao i Dimkovic i ja zivim i radim u propaloj EU samo za razliku od njega ja radim za banku... pa nisam siguran da li sam dovoljno kvalifikovan da bih imao info iz prve ruke :)
Citat: A država ništa ne radi da tu opasnost ukloni iz opticaja već i dalje redovno emituje novčanice od 500 evra.
Kažem, mnogo stvari je kontradiktorno...
Drzava emituje te novcanice prvenstveno zbog medjubankarskih transakcija i slicno, a kao sto sam rekao, prosecnog gradjanina (odnosno neverovatnu vecinu njih) BOLI PAJA ZBOG TOGA.
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 09:31 ] @
Čudi me, kada je tako nesigurno, skupo, sumnjivo i rizično baratati novčanicom od 500 evra, koji klinac su je onda i izdavali?
Ili u vreme uvođenja evra nije bilo kriminala, terorizma, pranja novca i plački prodavnica?
Sta je ovo, 1000 zasto 1000 zato? :-)
Naravno da je bilo kriminala i pre, samo je posle visegodisnjeg pracenja sta se desava sa novcanicama od 500 EUR posle izdavanja primeceno da se one ne koriste uopste cesto u svakodnevnoj upotrebi, ali su, sa druge strane, jako popularne medju vrlo specificnim svetom. Prakticno, steta od gasenja tih novcanica je minimalna (bice na steti samo oni koji hoce da plate nesto sto kosta jako puno i to zele da urade sa malo novcanica, takvih ima u tragovima) a kriminalcima bar ne moraju da pomazu u laksem "licnom" transferu novca, ako ne mogu da ih pobede.
Nit je prvi niti poslednji put da se desi da neka velika novcanica ne bude vise u upotrebi (kao sto je napisano, 500 EUR nije nikakav presedan).
U realnosti nema tu nicega veceg od toga, i cela stvar je prakticno irelevantna - zato sto sve i da se ta stampanica vise ne stampa, svaka banka koja prima evre ce biti i dalje u obavezi da je primi i zameni.
A odbijanje primanja velikih apoena je potpuno nezavisna stvar od 500 EUR - ima radnji koje ne primaju ni 100 EUR, sve i da EUR nestane i bude zamenjen za nesto deseto, ili se vrate nacionalne valute poput DEM, prodavci opet ne bi primali velike denominacije Nemackoj, Holandiji, itd.
[ dejanet @ 09.02.2016. 09:37 ] @
Citat: ..Zamislite da vam je prosecna plata oko 2100 evra neto
Sa takvom platom u zapadnoj EU, kada se isplacaju svi racuni, eventualno neki sitan lizing/kreda za kola, tesko da ostane 500 eur. (mozda je zato ukidaju :))
[ SlobaBgd @ 09.02.2016. 09:39 ] @
@Informer
A, tako, ti na celu stvar gledaš iz ugla bankara. Sada su neke stvari jasnije.
No, šalu na stranu, sad sam još više začuđen izjavom da trgovac odbija da primi novčanicu od 500 evra jer mu je to sumnjivo!? Pa šta je on, istražni organ, obaveštajni ekspert, ili trgovac? Šta koga boli stojko, a posebno potrošača, šta je trgovcu sumnjivo?! Ako uđe neki bradati sa maslinastom bojom kože i kupi dva budilnika, tri metra žice i rolnu lepljive trake, hoće li i njemu odbiti da proda robu jer je lik onako graorast - sumnjiv, a i koji klinac će mu sve sa spiska osim da napravi bombu? Ili je u toj utopiji iz tvoje prve poruke svaki građanin sumnjiv i potencijalno antidržavni element ako se često pojavljuje na bankarskom šalteru i poseduje novčanicu od 500 evra. Čudno mi je sve to, posebno u korelaciji sa tvojim izjavama o poverenju građana prema bankama i državi.
A što se tiče drugih čije mišljenje iz prve ruke bih voleo da čujem, naravno da bi trebalo da neko prokomentariše ili potvrdi tvoje izjave. Ne zato što ti ne verujem, već zbog šire slike i drugačijeg iskustva.
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 09:42 ] @
Ne znam sta je tebi licno toliko zanimljivo sa "zapadnom Evropom", posto je odbijanje velikih denominacija stvar koja je rasprostranja sirom planete:
- U USA gomila prodavnica nece primiti $100 novcanicu ( https://www.quora.com/U-S-Doll...usinesses-not-accept-100-bills)
- U Rusiji neke, pogotovu male, prodavnice odbijaju da prime 5000 rublji ( http://forum.expat.ru/showthread.php?548899-5000-Ruble-notes)
Mislim, mogu da idem dalje i dalje i nalazim zemlje gde radnje ne primaju velike denominacije.
Cela ta stvar ima apsolotno go qr sa "rajskim vrtom zvanim Evropa" ili kako god da ce se sarkasticno zvati u sledecem postu.
[ SlobaBgd @ 09.02.2016. 09:52 ] @
I kakve veze ima što je takva praksa i u drugim zemljama? Koliko čitam iz naslova, radi se o 500 evra i zemljama evro-zone. Isti idiotizam je i u Rusiji i u USA, ali oni nisu tema, kao što piše u naslovu. Taj fazon "tako je i kod drugih" izgleda da se poteže samo kada treba opravdati idiotizam zapadnoevropskih politika. No dobro, očekivano je.
Izgleda da nisi shvatio ironiju "rajski vrt" u kontekstu informerovog opisa srećnog zapada i nepoverenja koje, izgleda, tamo vlada. Ali i to je OK, bilo kakva ironija, sarkazam ili kritika zapada izgleda da su apriori sumnjivi. Još gore nego da mašem novčanicom od 500 evra.
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 09:53 ] @
No, šalu na stranu, sad sam još više začuđen izjavom da trgovac odbija da primi novčanicu od 500 evra jer mu je to sumnjivo!? Pa šta je on, istražni organ, obaveštajni ekspert, ili trgovac? Šta koga boli stojko, a posebno potrošača, šta je trgovcu sumnjivo?! Ako uđe neki bradati sa maslinastom bojom kože i kupi dva budilnika, tri metra žice i rolnu lepljive trake, hoće li i njemu odbiti da proda robu jer je lik onako graorast - sumnjiv, a i koji klinac će mu sve sa spiska osim da napravi bombu? Ili je u toj utopiji iz tvoje prve poruke svaki građanin sumnjiv i potencijalno antidržavni element ako se često pojavljuje na bankarskom šalteru i poseduje novčanicu od 500 evra. Čudno mi je sve to, posebno u korelaciji sa tvojim izjavama o poverenju građana prema bankama i državi.
Ne sudi prodavac kupca, vec novcanicu.
500 EUR je visok rizik - jedna falsifikovana 500 EUR novcanica, ode ti mozda celodnevni profit ako si mala radnja. Desetak falsifikovanih novcanica bi mozda potpuno unistilo mali biznis. Takodje, rizik od pljacke se povecava. Kako skoro niko ne koristi te novcanice, jednostavno prakticno nije nikakva steta da se ne primaju.
Mozda tebe boli q kao kupca za to, mozda ti u zivotu neces nikad imati taj problem, ali jednostavno - u nekim zemljama, privrednici imaju pravo da ne prime novcanice.
Nije to nikakva istraga kupca, ili slicne gluposti - vec zdravorazumska eliminacija rizika koja je u slucajevima koje sam pomenuo, savrseno legalna
Citat:
I kakve veze ima što je takva praksa i u drugim zemljama? Koliko čitam iz naslova, radi se o 500 evra i zemljama evro-zone. Isti idiotizam je i u Rusiji i u USA, ali oni nisu tema, kao što piše u naslovu. Taj fazon "tako je i kod drugih" izgleda da se poteže samo kada treba opravdati idiotizam zapadnoevropskih politika. No dobro, očekivano je.
Ima veze, zato sto potpuno obesmisljava tvoj "euro" sarkazam:
a) Stvar uopste nije regulisana na nivou EU, vec individualnih drzava
b) Zvanicna EK preporuka drzavama clanica Eurozoene je zapravo ono sto ti hoces (apsolutno primanje kesa, osim u izuzetnim situacijama)
c) Praksa zemalja clanica da se dozvoljava odbijanje velikih denominacija postoji i van EU, nema nista specijalno za te individualne EU clanice
Tako da je neko ironisanje sa "rajskim vrtom" potpuno besmisleno. Mozes pricati o individualnim zemljama i njihovim zakonima o kesu koji ti se ne svidjaju, celokupna EU ima razlicite zakone isto koliko EU i ne-EU, nema nicega zajednickog da strpas u jedan cup i dodelis mu karakteristiku,
Stavise regulisanje primanja kesa nije u nadleznosti EU vec indivudalnih zemalja clanica.
[ SlobaBgd @ 09.02.2016. 09:58 ] @
Šta je sumnjivo u novčanici od 500 evra? Ima li znak antihrista, formulu za bojni otrov ili tragove antraksa? Ili ipak trgovac sumnja na donosioca te novčanice?
I kako sad - boji se falcifikata?! Zar do prošle stranice ne beše "terorizam, kriminal, pljačka trgovina, pranje novca, upomoć!" Ili su se stvari promenile od prošle stranice?
Volim tu dinamiku u politici, koja se, po nekima ovde, menja iz sata u sat! Priceless!
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 10:03 ] @
Šta je sumnjivo u novčanici od 500 evra? Ima li znak antihrista, formulu za bojni otrov ili tragove antraksa? Ili ipak trgovac sumnja na donosioca te novčanice?
I kako sad - boji se falcifikata?! Zar do prošle stranice ne beše "terorizam, kriminal, pljačka trgovina, pranje novca, upomoć!" Ili su se stvari promenile od prošle stranice?
Volim tu dinamiku u politici, koja se, po nekima ovde, menja iz sata u sat! Priceless!
Svi argumenti koje sam naveo vaze iz ugla prodavca:
1. Novcanica od 500 EUR je visoke vrednosti, i falsifikat predstavlja veliku stetu po prodavca, mnogo vecu steut nego falsifikovanih 20 EUR
2. Povecava rizik od pljacke, zato sto gomila 500 EUR novcanica = jako puno para na malo mesta, mali prodavci svakako ne zele taj rizik posto nemaju infrastrukturu koju imaju velike firme
3. Benzinske pumpe su poseban problem posto su cesto pored brzih puteva - uleti neko sa pistoljem, pokupi par desetina hiljada EUR (20-tak 500 EUR novcanica, moze bukvalno u dzep da ih stavi i da se ne vidi) i zapali na motoru u roku od "odmah". Dok pumpadzije pozovu muriju, ovi dodju, zapocnu poteru itd... lopov je mogao da uradi sve sto je potrebno da postane jako tesko da bude pronadjen.
To su razlozi zasto prodavci nece da primaju 500 EUR.
Ili da ne mislis mozda da Haidi-na prodavnica krofni na uglu radi za bankarski lobi i parlalenu drzavu kad legalno odbija 500 EUR? :)
Citat:
Nista se promenilo u argumentima nije, samo se u toku diskusije ljudi fokusiraju na druge stvari i argumente iz ugla cega god da je kontekst trenutne diskusije - kako diskusija tece.
[ DaliborP @ 09.02.2016. 10:31 ] @
Jel moze jos neko da objasni Slobi zasto neki trgovci nece da primaju novcanicu od 500 evra, mislim da nije dovoljno objasnjeno.
[ anon115774 @ 09.02.2016. 11:00 ] @
Citat: dejanet:
Citat: ..Zamislite da vam je prosecna plata oko 2100 evra neto
Sa takvom platom u zapadnoj EU, kada se isplacaju svi racuni, eventualno neki sitan lizing/kreda za kola, tesko da ostane 500 eur. (mozda je zato ukidaju :))
Ako se vratis na moju tacku 1 i iskljucis sve stereotipe i lovacke price onda dodjes do zakljucka da ti ostane oko 1000 a ne 500. Pa jos ako imas zenu koja ima oko 2000 dodjes do ciste 3000.
Ali mi uvek moramo nesto da omalovazavamo i obesmisljavamo... odnosno da se pravimo pametni :)
[ anon115774 @ 09.02.2016. 11:03 ] @
Citat: SlobaBgd:No, šalu na stranu, sad sam još više začuđen izjavom da trgovac odbija da primi novčanicu od 500 evra jer mu je to sumnjivo!? Pa šta je on, istražni organ, obaveštajni ekspert, ili trgovac?
On je neko ko ce da snosi troskove ako je novcanica lazna.
Dalje ti ne bih nista objasnjavao jer je ocigledno da ne razumes nista ili se pravis glup.
[ DaliborP @ 09.02.2016. 11:03 ] @
E to je vec prava lovacka prica, da od plate od 2100 ostane 1000 ili cak 3000 od 4200 :)
[ anon115774 @ 09.02.2016. 11:08 ] @
Ajde posto si ti izgleda od pametnijih (iz one tacke 1 neke od prethodnih poruka) prosvetli nas koji su to i koliki troskovi?
[ cika dacha @ 09.02.2016. 11:09 ] @
1. Novcanica od 500 EUR je visoke vrednosti, i falsifikat predstavlja veliku stetu po prodavca, mnogo vecu steut nego falsifikovanih 20 EUR
ovo u potpunosti nije tacno, prodavac ima MANJI rizik sa novcanicom od 500eur jer ce nju svakako proveriti pri primanju, dok ce novcanicu od 20eur bez pogleda staviti u kasu. I ta novcanica od 20eur mozda ce tek kasnije biti pronadjena a onda je kasno...
2. Povecava rizik od pljacke, zato sto gomila 500 EUR novcanica = jako puno para na malo mesta, mali prodavci svakako ne zele taj rizik posto nemaju infrastrukturu koju imaju velike firme
I ovo u potpunosti nije tacno. Prodavac ce primiti novcanicu od 500eur ako je racun priblizan, ali ako je racun od 29 e a neko ga placa sa 500e onda najverovatnije nece primiti jer ce mu pokupiti sav sitan novac koji po zakonu mora da ima uvek DOVOLJNO.
3. Benzinske pumpe su poseban problem posto su cesto pored brzih puteva - uleti neko sa pistoljem, pokupi par desetina hiljada EUR (20-tak 500 EUR novcanica, moze bukvalno u dzep da ih stavi i da se ne vidi) i zapali na motoru u roku od "odmah". Dok pumpadzije pozovu muriju, ovi dodju, zapocnu poteru itd... lopov je mogao da uradi sve sto je potrebno da postane jako tesko da bude pronadjen.
Svaka benzinska pumpa je pokrivena kamerama, fiz.obezbedjenjem, itd i novcano je osigurana! Tako da pljackanje pumpi je mnogo manje desava nego pljackanje porodicnih kuca.
Pumpa i da bude opljackana ona ce stetu nadohnaditi iz osiguranja.
Novcanica od 1000chf je jos vrednija od 500e pa se u CH sasvim lepo prima i radi sa njom. Nikakve panike i kontrole nema.
Ovo je u EU klasicno komunisticko kontrolicanje naroda...
[ DaliborP @ 09.02.2016. 11:14 ] @
Citat: Informer:
Ajde posto si ti izgleda od pametnijih (iz one tacke 1 neke od prethodnih poruka) prosvetli nas koji su to i koliki troskovi?
Nema problema, mogu da pomognem.
Prosecna osoba ima troskove poput stana, hrane, socijalnog zivota, ponekog odmora, automobila, restorana, nekog putovanja, kupovine garedorbe i ostalih sitnica, pa samim tim ne moze da bukvalno sacuva pola plate. Pogotovo ne takve od 2k. Ali pricam o nekoj prosecnoj osobi, ili prosecnoj porodici.
Mada verujem da ima i takvih koji mogu i pola plate da sacuvaju, ali radi se o izuzecima. Sigurno moze i vise, ali da se covek bas bas potrudi.
Ne bi bas uzimao takve izuzetke kao pravilo, tj to sto ti radis.
[ anon115774 @ 09.02.2016. 11:39 ] @
Citat: DaliborP: Ne bi bas uzimao takve izuzetke kao pravilo, tj to sto ti radis.
Ne radim ja nista. Covek je rekao:
Citat: kada se isplacaju svi racuni, eventualno neki sitan lizing/kreda za kola, tesko da ostane 500 eur.
Ja sam reagovao na ovu glupost da racuni i kredit za auto kostaju 1600 evra mesecno :)
Nisam racunao hranu, garderobu, zabavu i tako to.
[ DaliborP @ 09.02.2016. 11:41 ] @
Tako vec ima smisla, mada stan i auto sve sa racunima, moze dosta da kosta...
Ionako svaki potencijalni emigrant uvek prvo pita koliko moze da ustedi, sad kad procitaju sta si napisao navalice svi :)
[ Darko Nedeljković @ 09.02.2016. 12:09 ] @
Dimkovicu, mene mnogo vise interesuje kako bi se ponasao restoran, ili jos bolje hotel. Imajuci u vidu da rukovodstvo hotela uvek nastoji da izadje u susret klijentima, tj. barem ja imam takva iskustva - da ne nabrajam sta sam sve trazio i dobio, evo jedan primer, nedavno mi je trebao busac papira i registrator za A4 dokumentaciju, obratio sam se direktoru hotela i za pola sata to dobio i to besplatno! Nije mu bilo tesko da sedne u kola, nadje, plati i donese stvar od 2-3 evra, kad ce tokom mog boravka od mene inkasirati 200-300 evra. Imajuci u vidu takvu poslovnost, nezamislivo mi je da me maltretira jer mu se ne svidja apoen kojim hocu da platim.
[ DaliborP @ 09.02.2016. 12:16 ] @
A sta bi u hotelu placao novcanicom od 500 evra? Tamo ionako treba da ostavis kreditnu karticu kao garanciju, pa pretpostavljam i da ne bi bio problem.
[ Zoran Milovanovic @ 09.02.2016. 13:24 ] @
Po mojoj logici, najveci problem je problem kusura. Zamisli samo da ti dodje desetak ljudi u toku dana sa apoenima od 500eur i plati robu/uslugu cene 10-20eur. Tek onda falsifikati i strah od pljacke. Sto mu btw, dodje na isto...
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 13:50 ] @
Citat: Darko Nedeljković:
Dimkovicu, mene mnogo vise interesuje kako bi se ponasao restoran, ili jos bolje hotel. Imajuci u vidu da rukovodstvo hotela uvek nastoji da izadje u susret klijentima, tj. barem ja imam takva iskustva - da ne nabrajam sta sam sve trazio i dobio, evo jedan primer, nedavno mi je trebao busac papira i registrator za A4 dokumentaciju, obratio sam se direktoru hotela i za pola sata to dobio i to besplatno! Nije mu bilo tesko da sedne u kola, nadje, plati i donese stvar od 2-3 evra, kad ce tokom mog boravka od mene inkasirati 200-300 evra. Imajuci u vidu takvu poslovnost, nezamislivo mi je da me maltretira jer mu se ne svidja apoen kojim hocu da platim.
Vidi ovako, broj ljudi koji koriste novcanice od 500 EUR u maloprodaji unutar Eurozone je trivijalno mali.
Hipoteticke situacije su mozda tebi zanimljive za diskusiju, ali u realnosti stvari funkcionisu vrlo jednostavno.
U slucaju DE, gde prodavci nisu obavezni da primaju kes:
Ako si u restoranu / hotelu napravio dobar racun ili si redovna musterija i imas nezgodnu situaciju - tipa imas samo novcanicu od 500 EUR ili gomilu sitnih novcica tipa 1ct (i nisi poneo kartice), normalno je da ce ti izaci u susret bas kao sto bi ti, ako si redovna musterija, izasli u susret da si zaboravio novcanik.
Ako si redovna musterija vrlo verovatno bi te i pustili da ne platis odmah nego da im platis kasnije preko racuna ili da platis sledeci put.
Ako si dosao da ih za*ebavas tj. dolazis u hotel samo da u restoranu kupis flasu vode sa nekoliko stotina novcica od 1 eurocent ili sa novcanicom od 500 EUR (ako pise da je ne primaju), prvi put ce ti mozda proci ako im delujes kao potencijalna musterija, a posle drugog/treceg/(kolika im je tolerancija) puta ces verovatno biti zamoljen da napustis objekat ili ce jednostavno prestati da te sluze.
Cela stvar je zapravo vrlo jednostavna i funkcionise sasvim normalno na bazi zdravog razuma, zbog toga nisu potrebne dodatne regulacije jer se normalni ljudi racionalno ponasaju, na obe strane i izaci ce u susret jedni drugima (ako pise da se ne prima 500 EUR, normalan covek se trudi da ne placa sa 500 EUR novcanicom, a normalan prodavac ce izaci u susret musteriji kojoj veruje i koja je stvarno u izuzetnoj situaciji) a oni drugi se detektuju vrlo brzo.
Normalni privrednici imaju sasvim dovoljnu fleksibilnost za to i tu fleksibilnost ce i upotrebiti za normalne musterije kojima veruju, sto naravno znaci da su takve situacije retki izuzetci koji ne zavredjuju diskusiju, bas kao sto ne zavredjuje diskusiju to sto mnogi restorani imaju mali broj musterija koje placaju "na dodjem ti".
[ Siler @ 09.02.2016. 15:00 ] @
Citat: DaliborP:
E to je vec prava lovacka prica, da od plate od 2100 ostane 1000 ili cak 3000 od 4200 :)
hahaha dobro receno. nasi ljudi su nenadmasni u belim lazima.
istina ima nekih koji zive kod tetki, strini pa ne placaju stan, hranu, kredite, pa im onda ostane toliko para.
ima i onih koji opravdavaju reputaciju pirocanaca, ali to nije normalan zivot.
posebna vrsta su oni koji zive od satisfakcije da vise nisu u srbiji, materijalno i poslovno nisu postigli uspeh, ali dusevna hrana im je svaki dijalog gde mogu da poentiraju na gps kordinatama.
500eur nije praktican apoen. retko se koristi, nepraktican je u svetu gde se sve skupo placa plastikom, a kesom sitnice. da drzave insistiraju da se prima taj apoen, primao bi se, malo vise posla za trgovce, ali ne postoji interes da se to gura, nikoga nije mnogo briga, generalno sada se ljubi dupe glasacima u situaciji imigrantske krize niko nece da talasa sa nepotrebnim uredbama.
500eur je praktican za interbankarsku trgovinu kesom.
u srbiji apoen od 5000din mozete da iskoristite u radnji u kojoj kupujete blisko toj vrednosti. ali u trafici i maloj prodavnici malo ko primi taj apoen, nemaju ljudi kusur i tacka.
[ Darko Nedeljković @ 09.02.2016. 17:32 ] @
Citat: Zoran Milovanovic:
Po mojoj logici, najveci problem je problem kusura. Zamisli samo da ti dodje desetak ljudi u toku dana sa apoenima od 500eur i plati robu/uslugu cene 10-20eur. Tek onda falsifikati i strah od pljacke. Sto mu btw, dodje na isto...
Pa svi koji tamo zive a diskutuju na temi su se vec izjasnili da je novcanica od 500 evra toliko retka pojava, da je trgovac ne da nece videti 10x u toku dana, nego pre reda velicine 10x u toku godine.
[ anon115774 @ 09.02.2016. 18:34 ] @
Pre par minuta sam razgovarao sa covekom koji vec par godina radi kao prodavac u jednoj velikoj prodavnici alata u Austriji.
Postavio sam mu nekoliko pitanja:
Ja: "Musterija ti je na kasi, racun je 400-500 evra. Koja je sansa da ces umesto platne kartice da dobijes kes?"
On: "1:50"
Ja: "Ukoliko dobijes kes, koja je sansa da dobijes novcanicu od 500 evra?"
On: "1:50"
Znaci, sansa da se pojavi takva novcanica je 1:2500.
[ SlobaBgd @ 09.02.2016. 18:45 ] @
Da si ga pitao koliko je sati, isto bi ti rekao - 1:50
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 19:05 ] @
Citat: Darko Nedeljković:
Citat: Zoran Milovanovic:
Pa svi koji tamo zive a diskutuju na temi su se vec izjasnili da je novcanica od 500 evra toliko retka pojava, da je trgovac ne da nece videti 10x u toku dana, nego pre reda velicine 10x u toku godine.
Vrlo verovatno razliciti problemi imaju drugacije prioritete.
Recimo, benzinara na auto putu najverovatnije ima veci rizik da se pojavi neki fantom sa laznih 500 EUR od seoske pekare, medjutim relativno mozda je njima rizik od pljacke nize u prioritetu u odnosu na, recimo, prodavnicu skupe potrosacke elektronike u centru grada. Razlicite prodavnice, mesta, profili kupaca i upadljivost verovatno cine razliku u tome sta im je veci potencijalni problem.
Jedno je sigurno - generalno odbijanje primanja novcanice od 500 EUR u maloprodaji je izuzetno cesta pojava koja ocigledno ne smeta ljudima unutar eurozone (neces videti proteste / gradjanske akcije da se menjaju zakoni ili da neko to uzme kao deo politicke kampanje). Stavise, gomila prodavnica odbija da primi i 200 EUR novcanice a neke cak ni 100 EUR.
U svakom slucaju, sve i da ECB povuce 500 EUR iz opticaja, ta novcanica ce moci da se zameni za druge bas kao sto i dan danas mozes da zamenis DEM koju si nasao negde u podrumu.
Prakticno, nista ne bi bilo promenjeno izbacivanjem posto danas i ovako i onako vecina trgovina nece prihvatiti tu novcanicu i takva je situacija vec godinama, a oni koji cuvaju lovu mogu da nastave da je cuvaju u 500 EUR novcanicama dok im ne zatreba kinta.
Ako nekome to remeti strategiju imanja velike kolicine "vazece" love na malom prostoru, moze da razmisli o svajcarskim francima ( 1000 CHF novcanice) mada je ta novcanica prakticno verovatno jos manje upotrebljiva za tipicne svakodnevne potrebe :-)
[ Darko Nedeljković @ 09.02.2016. 19:28 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Jedno je sigurno - generalno odbijanje primanja novcanice od 500 EUR u maloprodaji je izuzetno cesta pojava koja ocigledno ne smeta ljudima unutar eurozone (neces videti proteste / gradjanske akcije da se menjaju zakoni ili da neko to uzme kao deo politicke kampanje). Stavise, gomila prodavnica odbija da primi i 200 EUR novcanice a neke cak ni 100 EUR.
Pa dobro, naucili smo da im to zakon dozvoljava tj. da im se moze tako. Ipak, prateci to sto si napisao, stekao sam utisak da neko ko se zadesio u Nemackoj sa 500 evra u jednom apoenu ne mora bas da strahuje da ce morati da spava na ulici bez vecere i bez kapi goriva u rezervoaru. Narocito ako vozi kamion, pa mu je racun toliki da pumpadzija moze da mu da zvake umesto kusura.
[ kana @ 09.02.2016. 20:35 ] @
@Ivan Dimkovic
Vidi ovako, broj ljudi koji koriste novcanice od 500 EUR u maloprodaji unutar Eurozone je trivijalno mali.
@Informer
Znaci, sansa da se pojavi takva novcanica je 1:2500.
...
Novčanice od 500 evra čine trećinu novca u evrozoni.
U opticaju je 600 miliona ovih novčanica, od čega veliki broj u Španiji.
Iako ta zemlja čini samo 11 odsto evro-zone, u njoj je petina svih novčanica od 500 evra.
...
Izvor:
http://www.b92.net/biz/vesti/s...06&dd=21&nav_id=724978
Tekst je iz 2013 a novcanice su i dalje u opticaju a ima i novo odstampanih.
Dakle nesto ne stima u celoj prici.
[ Ivan Dimkovic @ 09.02.2016. 21:05 ] @
Citat: kana
Dakle nesto ne stima u celoj prici.
Stima sasvim dobro, Spanija je velika zemlja sa velikom "kes ekonomijom" (sive boje).
Citat: Darko Nedeljković
Pa dobro, naucili smo da im to zakon dozvoljava tj. da im se moze tako. Ipak, prateci to sto si napisao, stekao sam utisak da neko ko se zadesio u Nemackoj sa 500 evra u jednom apoenu ne mora bas da strahuje da ce morati da spava na ulici bez vecere i bez kapi goriva u rezervoaru. Narocito ako vozi kamion, pa mu je racun toliki da pumpadzija moze da mu da zvake umesto kusura.
Najgore sto moze da ti se desi je da moras da odes do najblize banke i zamenis 500 EUR.
Ako si vec sipao gorivo, najverovatnije ce ti primiti novcanicu.
Big deal.
[ SlobaBgd @ 10.02.2016. 11:09 ] @
Nisam ni sumnjao da će Dimković pronaći neki "argument" koji pobija činjenice i zdrav razum, ali potvrđuje njegove poprilično paušalne teorije.
Sad će da bude "Er, nope, nema tu ništa paušalno, a činjenice i zdrav razum važe u nekom tvom paralelnom univerzumu..."
Déjà vu.
[ Dexic @ 10.02.2016. 12:10 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Najgore sto moze da ti se desi je da moras da odes do najblize banke i zamenis 500 EUR.
Banke u Nemackoj ne rade posle 16h, ili bese 14h cak, osim cetvrtkom, ne rade uopste subotom? A ti radis do 16h, ako uopste radis (tj. ako zivis u Nemackoj efektivno), znaci u kupovinu ides posle 16h, znaci da ne mozes otici u banku?:)
Ako si stranac koji prolazi, skoro je sigurno da kroz Nemacku ces prolaziti vise od 8h, znaci garantovano ces se naci u doba kada ne rade banke :)
[ whitie2004 @ 10.02.2016. 17:53 ] @
Citat: Stima sasvim dobro, Spanija je velika zemlja sa velikom "kes ekonomijom" (sive boje).
Malo matematike sa ciframa objavljenim iznad i docicemo do iznosa od 60 milijardi eura u kesu u jednom apoenu. Ako mislis da je to u nekim finansijskim tokovima - mozes odma' da se kvalifikujes za ministra(za njih 3 nule dole-gore nije nista). Radi se o lovi koju banke i drzave cuvaju u kesu da nebi prosli kao Grcka ... Cemu jake i sposobne banke koje ce komitentu isplatiti na automatu 50 eura nakon 10 sati stajanja u redu. Zavisis od dobre volje Nemacke / Britanije da ti posalju kes. A njima si bitan koliko Libija i Sirija zajedno ...
[ Darko Nedeljković @ 10.02.2016. 18:24 ] @
Ni jedna banka ne moze isplatiti ni trecinu onoga sto ljudi imaju na racunima, razlika je samo sto negde zavlada panika, a negde ne.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|