Definitivno sam rešio da je programiranje nešto čime bih želeo da se bavim u životu.
Krenuo sam sa tutorijal snimcima na youtube. Za početak želim da steknem neke osnovne veštine iz popularnih programskih jezika tipa HTML,PHP,JAVA,itd.
Zatim bih se fokusirao na jedan od jezika i stakao malo ozboljnije znanje i veštinu iz te oblati.
Zanima me po vama na šta bih trebao da se fokusiram?
Ako imate neki predlog kako najbolje da steknem potrebno znanje?
Najviše me zanima sa kojim nivoom znanja mogu da krenem da tražim posao? Kako bi to izgledalo i kakva su vaša iskustva.
Najviše se bojim da ne radim stvari uzaludno, pošto sam izgubio 10g studirajući dva fakulteta (jedan završio,drugi do pola). Sad mi je jasno da je to bilo čisto gubljenje vremena i novca.
Neko će reći da nije i da se ulaganje u znanje uvek isplati. E pa nije tako. Naši fakulteti su se pretvorili u firme za prodavanje magle. Nemaju dodira sa realnošću i potrabama tržišta rada. Sistem rada se nije mnogo menjao već 50g. Bolonjska konvencija je još više zakomplikovala stvari. Imao sam tu nesreću da na oba faksa uhvatim taj tranzcioni period. Možda neko ima drugačija iskuzstva, ali ja smatram da nam je visoko obrazovane u totalnom ofsajdu.
U ostalom to i nije tema. Konkretno zanima me šta treba da uradim bih mogao pristojno da zaradjujem. Znam da moram da imam neko radno iskustvo da bih moga ozbiljnije da se bavim nečime.
[ Darko Nedeljković @ 25.02.2016. 18:03 ] @
HTML kompletno naucis ako se njim pozabavis 3 dana od jutra do mraka ali ja nisam siguran da neko za to hoce da plati. Naravno, potreban je kao predznanje-dopuna znanja drugih jezika.
PHP zahteva barem 3 meseca intenzivnog rada da mozes nesto osnovno da iskodiras. Uz njega je obavezno znanje baratanja bazama podataka, obicno mySQL. To usput naucis. Potom prvo probas da nadjes klijente za nekoliko sajtova sa nekom manjom bazom koja se cesto menja i gde ugovoris dug rok, tek kad vidis da to radis zadovoljavajucom brzinom, mozes razmisljati da radis negde za platu.
JAVA je veoma kompleksan objektno orjentisani jezik za koji ti posto nemas znanje drugog objektno orjentisanog jezika treba 3 godine intenzivnog naizmenicnog citanja i kuckanja da bi se razmisljao i logikom OO programiranja i logikom Jave i imao neku sansu da te neko primi za junior developera. Posle sledecih 30 godina intenzivno prosirujes znanje i vestinu paralelno uz rad, pa ce shodno tome i tvoja zarada rasti uporedo sa rastom znanja.
[ 2012 @ 25.02.2016. 18:31 ] @
@dusanboss
Dok cekas da ti se jave programeri sa odgovorima na tvoje pitanje, ja bih dodao samo jedan mali komentar.
Prvo definisi sta bi hteo da radis i gde bi hteo da stignes, a onda pocni da razmisljas o tome sta ces uciti i kako ces uciti.
Drugo, uci se iz knjiga, Usputu se vezba iz materijala koji se dobije uz knjigu. Zatim pogledaj video treninge koji su specijalno napravljeni u edukativne svrhe, a tek posle se na YouTube gledaju radovi nekih drugih osoba cisto kao ideje za prosirene svog znanja.
Buducnost ti je u Cloud programiranju (ako tako mozemo da ga nazovemo)
SharePoint
SQL Azure
Oracle
NoSQL
MS SQL
ili u BI koji je opet vezan za gore pomenuto.
Web programiranje i poslovi u tom sektoru su sve slabije i slabije placeni.
[ DaliborP @ 25.02.2016. 19:49 ] @
Nikad vise nije bilo posla u web programiranju.
Mozes da ucis iz bilo cega, pogledaj www.pluralsight.com, odlican sajt za online ucenje, sve sa video predavanjima. Danas nije nikakva prepreka doci do knjiga i materijala, samo treba zagrejati stolicu.
[ 2012 @ 25.02.2016. 19:54 ] @
Citat:
DaliborP: Nikad vise nije bilo posla u web programiranju.
Zasto onda padaju plate u web dizajnu??
[ Lavlja_Jazbina @ 25.02.2016. 19:58 ] @
Prestani da trolujes.Zasto to kazem,pa recimo da sam pre par meseci iskesirao 5.5.k€ bas TIM kojima padaju plate.
[ 2012 @ 25.02.2016. 20:04 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Prestani da trolujes.Zasto to kazem,pa recimo da sam pre par meseci iskesirao 5.5.k€ bas TIM kojima padaju plate.
od kakvog je znacaja koliko je tebe neko odrao za nesto. Mozda su samoo videli da se ne razumes i onda napravili jedno dranje do gole koze.
P.S. imas li ti predstavu koliko je 5 500 evra, da li si ti ikad video toliko novca?
[ DaliborP @ 25.02.2016. 20:20 ] @
Jos jedan dobar sajt za pocetnike u web programiranju je www.codeacademy.com
Treba razumeti da web programiranje nema veze sa web dizajnom.
[ 2012 @ 25.02.2016. 20:24 ] @
Evo kako stoje plate.
[ Lavlja_Jazbina @ 25.02.2016. 20:35 ] @
Ti prvo nemas pojma koliko sta kosta,a da neke aplikacije za veb veleprodaje kostaju desetine hiljada pa i preko stotinu hiljada€.
U svakoj temi se trpas a nemas pojma,konstanto nesto guglas i postavljas bez ikakvog reda.Pises da bi pisao.
Da li si sam,usamljen,trazis paznju.Nije ovo mesto za takve tipose.
p.s.Ako bas nemas posla,da se spustis do strumice,ionako upropasti drugara rodbina.Dosao iz Australije,ulozio 2 mil. usd u hotel a nema ko da radi.
Da te pomogne covek i oslobodi tog poroka kladjenja u prazno.Dokazano 100x ovde da nemas pojma.
p.s.s.Ajde sad na gugl pa proveri info.
[ 2012 @ 25.02.2016. 20:44 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ti prvo nemas pojma koliko sta kosta,a da neke aplikacije za veb veleprodaje kostaju desetine hiljada pa i preko stotinu hiljada€.
.
Obicno se prave sajtovi za maloprodaju ili online shop. Nisam cuo da neko pravi skupe strane za veleprodaju. To je neka tvoja izmisljotina ili je neko tebe odrao prodajuci ti pricu da ces mnogo prodavati ako platis mnogo.
Sam sebi napravis prodavnicu, slozis robu i povezes sa PayPal-om ukupno ne kosta vise od 200 US$, sa dodacima za reklamiranje i analitiku ne prelazi vise od 300$ godisnje.
Mozes ti da lupetas, niko ti ne brani, ali to nema veze sa zdravim razumom. E sad, uvek se nadje neko sa parama ali bez mozga koga je lako odrati.
[ Lavlja_Jazbina @ 25.02.2016. 20:51 ] @
Za razliku od tebe koji blage veze nemas ja poznajem licno recimo firmu koja je bas wix pocela da uvozi.
Da li znas kako se zove veleprodaja,kako vlasnik,u kom delu grada stanuje.Naravno da ne znas.Ja sam kucni prijatelj sa njim.
Vidis,qurcis se a kod mene je DRIL mnogo gadan.Gde si ti krenuo? A to sa 200 usd mozes da odmah zaradis,recimo;u KIt komercu ( da li znas zasto
se bas tako zovu?)ili Wagenu,Bugarima,Sanelu,Delmaksu.Ejjj,ajde pali sa foruma i ne njaki vise.Smesan si.
[ 2012 @ 25.02.2016. 20:56 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Za razliku od tebe koji blage veze nemas ja poznajem licno recimo firmu koja je bas wix pocela da uvozi.
kako moze da uvozi Wix? Wix je platforma za samostalnu izradi i hostiranje veb strana. Da li si svestan sta pricas?
To sto si rekao je isto kao kad bi rekao neka firma je pocela da uvozi wordpress i GoDaddy (hosting). Da li si ti svestan sta pises?
Neko je poceo da uvozi Wix???????? najveca glupost koja se moze cuti.
[ dusanboss @ 25.02.2016. 21:12 ] @
Mislim da je stav "pravo znanje je u knjigama a ne na internetu" poprilično zaosto i netačan. Pogotov danas + buduće vreme, gde se gomila gnjiga može naći u PDF formi.
Prednost znanja sa neta je u tome što uvek možeš da se usresrediš na deo oblasti koji te zanima. Mana neta je što ćeš verovatno niću na masu nestručnih i bezveznih informacija na kojima ćeš samo gubit vreme.
Sa druge strane ni knjige nisu imune na to. To što je neko napisao knjigu, pa čak ni titula dr. nauka ne znači da ćeš sa knjigo lako svladati materiju i naći znanji za kojim tragaš.
Pročitao sam jedan broj "profesorskih" knjiga i nažalost većina je copy-paste drugih, starijih ili prevedenih.
Smatram da intrnet nudi ogromu količinu znanja i da nikad u istoriji ono nije bilo tako lako dostupno svakome ko želi da ga ima. Nravno treba odvojit žito od kukolja i naravno potrebno je znanje engleskog jezika.
Sad smo na nekoj raskrsnici, ali budućnost će pokazati pun potencijal internet učenja.
[ 2012 @ 25.02.2016. 21:25 ] @
Citat:
Mislim da je stav "pravo znanje je u knjigama a ne na internetu" poprilično zaosto i netačan. Pogotov danas + buduće vreme, gde se gomila gnjiga može naći u PDF formi.
Da li je knjiga u PDF formatu ili u papirnatom obliku to ne menja cinjenicu da je to knjiga. Da li ces knjigu kupiti u knjizali ili na internetu takodje ne menja cinjenicu da se radi o knjizi.
Ima nesto sto se zove sistematsko ucenje ili izucavanje necega. Onog momenta kad pocnes da se "usredsredjujes na nesto" a nisi formirao bazno znanje ili osnovu, mozes odmah konstatovati da si najjebo i to dobro.
Doziveces sudbinu Coyota iz njegove price. On je ima problem sto je od svega pomalo zagrebao, a u nicemu nije izgurao 100%. Pre ili kasnije to se vrati kao bumerang i pocne da pravi probleme.
Citat:
Pročitao sam jedan broj "profesorskih" knjiga i nažalost većina je copy-paste drugih, starijih ili prevedenih.
Smatram da intrnet nudi ogromu količinu znanja i da nikad u istoriji ono nije bilo tako lako dostupno svakome ko želi da ga ima. Nravno treba odvojit žito od kukolja i naravno potrebno je znanje engleskog jezika.
Sad smo na nekoj raskrsnici, ali budućnost će pokazati pun potencijal internet učenja.
Ne znamsta znaci termin "profesorske knjige" tako da bi bilo dobro da mi pojanis sta je to da bih mogao da ti dam svoj komentar.
Internet nudi ogromnu kolicinu informacija, a koliko je znanja tamo ne bih znao da kazem. Mislim da je postupak sticanja znanja maltene isti kao i pre vise godina. To sto vredi mora da se plati, a to sto je dostupno za dzabe, to je povrsno ili samo za nize nivoe izucavanja. Prednsot interneta je sto ima mnogo ukradenih knjiga i edukativnog materijala koji je dostupan. U tom delu se slazem da internet nudi mnogo.
Ostaje pitanje kako ce neko ko ne poznaje materiju odvajati zito od kukolja bez sistematskog izucavanja.
[ Lavlja_Jazbina @ 25.02.2016. 21:38 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Lavlja_Jazbina: Za razliku od tebe koji blage veze nemas ja poznajem licno recimo firmu koja je bas wix pocela da uvozi.
kako moze da uvozi Wix? Wix je platforma za samostalnu izradi i hostiranje veb strana. Da li si svestan sta pricas?
To sto si rekao je isto kao kad bi rekao neka firma je pocela da uvozi wordpress i GoDaddy (hosting). Da li si ti svestan sta pises?
Neko je poceo da uvozi Wix???????? najveca glupost koja se moze cuti.
O tome ti i pricam,ne citam to djubre sto postavljas niti me zanima.Nemas pojma koliko kota softver niti kolika je cena odredjenog programa.
Posebno o bazama podataka,hostingu,setovanju Drupala itd.
Steta sto nema nekih starih admina.Leteo bi kao taj konjoslav,kako te vec zovu, stariji clanovi.
[ dusans @ 25.02.2016. 21:44 ] @
@dusanboss
Glavni problem sa znanjem na internetu je neuređenost i nedostatak sistematizacije.
Kada učiš i ulaziš u novu materiju, vrlo je bitan postupan uvod u osnovu i suštinu.
Mnogo ljudi to (ne)svesno preskoči što kasnije po pravilu stvara velike probleme.
Kao početniku a i dan-danas kada nadograđujem znanje - najbolje mi leže knjige udžbeničkog tipa.
Dakle - dobar materijal za učenje - nebitno da li je knjiga, pdf ili kurs, štagod...
Edit: vidim da je i 2012 napisao istu stvar malo slobodnije :) ...
Citat:
Da li je knjiga u PDF formatu ili u papirnatom obliku to ne menja cinjenicu da je to knjiga. Da li ces knjigu kupiti u knjizali ili na internetu takodje ne menja cinjenicu da se radi o knjizi.
Ima nesto sto se zove sistematsko ucenje ili izucavanje necega. Onog momenta kad pocnes da se "usredsredjujes na nesto" a nisi formirao bazno znanje ili osnovu, mozes odmah konstatovati da si najjebo i to dobro.
Doziveces sudbinu Coyota iz njegove price. On je ima problem sto je od svega pomalo zagrebao, a u nicemu nije izgurao 100%. Pre ili kasnije to se vrati kao bumerang i pocne da pravi probleme.
O tome ti i pricam,ne citam to djubre sto postavljas niti me zanima.Nemas pojma koliko kota softver niti kolika je cena odredjenog programa.
Posebno o bazama podataka,hostingu,setovanju Drupala itd.
Steta sto nema nekih starih admina.Leteo bi kao taj konjoslav,kako te vec zovu, stariji clanovi.
A kakve veze imaju filteri sa temom o programiranju? Zasto trolujes temu bez potrebe?
To sto ja postavio ti pokazuje koliko kosta softver za izradu e-shopa, koliko kosta hostiranje i sve sto je potrebno za prodavnicu. Ti kao tipican neandertalac ne razumes sta pise, neces da procitas, a pocinjes pricu o fiterima za vazduh. Jedino pitanje koje se postavlja je da li si ti svestan napisanog?
[ Shadowed @ 26.02.2016. 09:55 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
HTML kompletno naucis ako se njim pozabavis 3 dana od jutra do mraka ali ja nisam siguran da neko za to hoce da plati. Naravno, potreban je kao predznanje-dopuna znanja drugih jezika.
PHP zahteva barem 3 meseca intenzivnog rada da mozes nesto osnovno da iskodiras. Uz njega je obavezno znanje baratanja bazama podataka, obicno mySQL. To usput naucis. Potom prvo probas da nadjes klijente za nekoliko sajtova sa nekom manjom bazom koja se cesto menja i gde ugovoris dug rok, tek kad vidis da to radis zadovoljavajucom brzinom, mozes razmisljati da radis negde za platu.
JAVA je veoma kompleksan objektno orjentisani jezik za koji ti posto nemas znanje drugog objektno orjentisanog jezika treba 3 godine intenzivnog naizmenicnog citanja i kuckanja da bi se razmisljao i logikom OO programiranja i logikom Jave i imao neku sansu da te neko primi za junior developera. Posle sledecih 30 godina intenzivno prosirujes znanje i vestinu paralelno uz rad, pa ce shodno tome i tvoja zarada rasti uporedo sa rastom znanja.
Kolicina pogresnih informacija po jedinici kolicine teksta u citiranom postu je impresivna.
[ jablan @ 26.02.2016. 09:57 ] @
Što bi rekao patrijarh Pavle, kakvo ti je pitanje, takav ti je i thread.
[ DaliborP @ 26.02.2016. 10:11 ] @
A i ne bi se reklo da je covek iskreno zainteresiran, s obzirom da nije postavio nijedno konkretno pitanje od pocetka teme, a "definitivno" je resio da se bavi programiranjem. Pre ce biti da mu je dosadno i da drugima traci vreme.
[ dusanboss @ 26.02.2016. 10:56 ] @
Ne zanam šta to nije konkretno sa mojim pitanjima?
Znam da će se javiti dosta ljudi čije će pisanje biti sam sebi svrha. Isto se nadam da će po neko napisati i konkretan odgovor koji će mi pomoći.
Značila bi mi postovi ljudi koji su prošli taj put. Koliko o načinu sticanja veštine, toliko i o iskustvima oko pronalaženja posla.
Čitam sad ovaj matori thread i čudim se, kako su nekada trolovi imali MNOGO više šlifa... :(
Hvala Vučiću...
[Ovu poruku je menjao jablan dana 26.02.2016. u 13:56 GMT+1]
[ plus_minus @ 26.02.2016. 12:57 ] @
Da li je moguće da su DEBILOIDI, (koji se non-stop arče kako nisu glupi, a u isto vreme, `ne mogu/ne umeju` sami da se snađu i da sami sebi daju odgovor šta predstavlja [ term ] [ LateX ] ili [ bsod ] ili koji god BBcode tag, nego moraju da pitaju (fola radi/dosade radi/ličnog neživota - "radi")), krenuli u akciju davanja smernica nekome kako postati programer ??
I da li je moguće da je pokretač teme zapravo - 2012, aka - debiloid?
Ako nije (al' mora dobro da se potrudi da me razuveri, jer je doza nepismenosti kod oboijce ista) onda neka prihvati moje izvinjenje. Ako hoće.
Sve i da sam pogrešio, da bi neko postao programer, zadnje što treba da radi i da čini na računaru, jeste da guta slova dok kucka .. za to nema izvinjenja.
@jablan
Ala su vas iznapadali onomad pre 9 godina .. Kako bi sad lepo njih nekoliko obrisalo ono tamo što piše, al' ne mogu.
[ Darko Nedeljković @ 26.02.2016. 13:39 ] @
Citat:
Shadowed:
Kolicina pogresnih informacija po jedinici kolicine teksta u citiranom postu je impresivna.
Zato se ti drzis sigurice - napiši 0 informacija, pa će ti tekst sadržati 0 pogrešnih informacija
[ Shadowed @ 26.02.2016. 14:05 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Zato se ti drzis sigurice - napiši 0 informacija, pa će ti tekst sadržati 0 pogrešnih informacija :D
I da jesam, to bi i dalje bilo bolje nego davanje netacnih informacija.
[ BluesRocker @ 26.02.2016. 15:14 ] @
Treba neko da napravi sajt EliteSecurity VIP za 10-ak najaktivnijih članova da tamo pređu da se ispucavaju. Ostatak foruma bi progledao.
[ 2012 @ 26.02.2016. 15:43 ] @
Kod primitivnih bica, malogradjana i primitivaca je karakteristicno da nekome izmisljaju neke osobine koje posle iz samo njima znanih osobina pocinju da ismejavaju iako te osobeine nikako ne umanjuju intelektualni kapacitet pojedinca.
Tako i nas primerak primitivca koji se ovde pojavljuje izmislja de je neko sa vecom telesnom tezinom iako ni sam ne zna koliko ima kilograma osoba o kojoj pise.
Dodajmo tome da verovatno nikome normalnom nije jasno od kakvog je znacaja za diskusiju da li neko ima 120 ili 170 kg. Potpuno je bez znacaja kao podatak, ali malogradjanstina mora nekome izmisliti nesto.
Recimo i da svaki diskutant ima po 160kg, od kakvog je to znacaja za tok diskusije ili znanje koje svaki od tih diskutanata ima. Recimo da neko od diskutanata ima velike usi ili veliki nos, kod malogradjana to bi bio razlog za diskusiju i prebacivanje diskutantu, kod nikog normalnog to ne moze biti tema oko koje ce potrositi ni sekund za ismejavanje.
U svakoj temi primitivna bica projektuju nekome nekakvu osobinu koju posle iz samo sebi znanih razloga proglasavaju za negativnu. To je odraz primitivizma, tako se u primitivnim sredinama izvode nadimci ljudima iz okruzenja da bi se navodno time ismejali.
P.S. recimo da ja ili neko od diskutanata ima 160kg, sta to menja i od kakvog je znacaja za tok diskusije? Problem je sto i ostali diskutanti primitivcu ne skrenu paznju na njegov primitivizam, cime ga precutno podrzavaju.
[ plus_minus @ 26.02.2016. 15:50 ] @
Dobro, ko je ta baraba što uznemirava ovako kulturne i nevine trolčiće na ovom forumu, da mu ja sad njemu pokažem, da vidi on svog boga !?!
[ 2012 @ 26.02.2016. 15:58 ] @
Citat:
plus_minus: da mu ja sad njemu pokažem, da vidi on svog boga !?!
Ti redovno pokazujes svoj niski intelektualni potencijal, svoj primitivizam i malogradjanstinu. Ne znam sta bi neko mogao da vidi vise od toga.
Samo frustracija, zloba, nemoc, primitivizam i malogradjanstina je vidljiva u tvojim komentarima. Nista vise od toga, eto to je nesto sto ti mozes pokazati nekome.
[ plus_minus @ 26.02.2016. 16:01 ] @
Reci ti meni, jel' tebi kladionica na 20 metara od škole ili na manje od 43 .. ?
[ Darko Nedeljković @ 26.02.2016. 16:05 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
Darko Nedeljković: Zato se ti drzis sigurice - napiši 0 informacija, pa će ti tekst sadržati 0 pogrešnih informacija :D
I da jesam, to bi i dalje bilo bolje nego davanje netacnih informacija.
OK, slobodno nastavi da (ne)radis kako smatras da je bolje i pusti druge da rade onako kako oni smatraju da je bolje. Ako je neko nesto pogresno napisao, daj dokaze za suprotno ako hoces, a ako neces opet te niko ne tera.
[ 2012 @ 26.02.2016. 16:13 ] @
Citat:
plus_minus:
Reci ti meni, jel' tebi kladionica na 20 metara od škole ili na manje od 43 .. ?
Infantilnost par excellence.
[ plus_minus @ 26.02.2016. 16:26 ] @
@Darko Nedeljković
Evo, ja ću malo da stanem na njegovu stranu..
Konkretno, taj html. To jeste tačno da je html prost. Ali, nije tačno da ćeš baš komplet da ga savladaš za 3 dana.
Ako ti se html svodi na html, body, h1/2/3/4/5/6, p, ul, ol, li i div tagove, onda si u pravu, međutim, nije samo to. Ima u html-u mnogo više.
Kažem, html je jako logičan i prost, no nećemo potcenjivati. Šta sve može recimo sa jednim img tagom da se uradi... i sa atributima koje samo taj jedan tag koristi po nekom standardu.
To su jako elementarne stvari, ali, eto.. priseti se.
Drugo.. php..
3 meseca?
Pa, ako ti se `kodiranje u peHape` svodi na require/include_once i na if this echo $_SERVER[that] else .... i na PDO/mysqli (al' pod uslovom da već ima negde neki kveri za copy/paste po potrebi) onda može i za 3 meseca.
Međutim, svaki server side jezik, tako i php, zahtevaju dosta više vremena i nude mnogo više od toga, jel' da?
To isto važi i za `wp` dev. Kliktanje i upisivanje teksta u input polja preko browsera to je jedno. Programiranje je drugo.
Gde su tu CSS1-2-3 i js? Izuzmi css, samo js. Kršan je sav, standardi za .js su usaglašeni kao kablovi po indiji.
Dok se normalna osoba ne snađe u tom jeziku do te mere da stane sa psovanjem u sebi, pa se pomiri sa sudbinom (malo karikiram, al' to mu dođe to) prođe popriličan broj sati.
A kako ćeš html bez js i css? Oko bez trepavice i kapaka ne ide. Eto, html. Ustvari, html5. Gde je tu tranzicioni html, zašto SVAKO ne bi znao zbog čega se ovde tagovi normalno zatvaraju, a 'vamo mora po jedan razmak, pa onda close tag kod `self closing taga` (link/img/input/br/hr itd.. )? I kad će neko za tri dana da popakuje po pet stranica i u jednom i u drugom doctype-u (početnik, dakle..) i da bude 100% validan ?
Možda i može. Neki wunderkid možda i može. Al' većina danas nisu `wunderčildren`.
Sasvim dovoljno, ne?
@konjislav
Začepi.
[ 2012 @ 26.02.2016. 16:38 ] @
Zbog velike slozenosti web programiranja zato se i namnozilo toliko programera da je zbog slozenosti plata pala sa tendencijom i daljeg pada.
Obicna demagogija navodnih web dizajnera kako eto oni rade nesto na posebno naprednom nivou.
Ja sam prikacio kolike su prosecne plate za neke od pozicija koje sam spomenuo, a koliko za veb dizajn.
ja sam sa starim VB i njegovim derivatom VBA i znanjem iz statistike uvek, ali bas uvek imao vecu platu od veb dizajnera.
Ta prica o veb dizajnu kao necem mnogo placenom jos uvek je aktuelna u Srbiji, Makedoniji, Indiji i Pakistanu.
Pojavljuju se male grupice programera ili navodnih veb programera koji misle da su nesto mnogo napredni zato sto dobijaju neki out source posao ili rade neke male pozicije za velike kompanije i sad su kao cudo sa platama jer imaju vece plate od radnika u Zastavi. To je ta prica.
Podjimo ovako u analizu stanja na terenu:
neka se javi za posao u Engleskoj ili ne mora Engleskoj uzcemo jednu Sloveniju ili Austriju. jedan veb dizajner i jedan sharepoint programer ili oracle programer ili evo kao ja jedan statisticar, pa da vidimo koliku ce platu dobiti i za koga ce se kompanija potruditi da mu izvadi vizu.
[ 2012 @ 26.02.2016. 16:53 ] @
Samo jos da dodam:
Na WIX servisu sto je onaj debil mislio da su filteri za vazduh svako moze za veoma malo novca da sebi napravi sasvim solidnu veb stranu koja moze pokriti zahteve 95% firmi i poslova koji postoje. Cena je simbolicna i svako ko se iole razume u Power Point napravice sebi veb stranu. Koji bi bio intreres da se placa veb dizajner za takvo nesto jos da se skupo plati.
ima mogucnost i za pravljenje e-shopa, povezivanje sa PayPal-om ili Moneybookersom i to je uglavnom sve sto treba 95% firmama.
Sad moze i da se poveze sa Office365 ili SharePoint i sad ce neko da mi prica kako je posao veb dizajnera buducnost. Smesno!!
[ anon70939 @ 26.02.2016. 17:10 ] @
Mi upravo završavamo online prodavnicu za skoro xxxxxE
[ 2012 @ 26.02.2016. 17:16 ] @
Citat:
CoyoteKG: Mi upravo završavamo online prodavnicu za skoro xxxxxE
Uvek ima onih koji ce platiti mnogo za nesto sto je moglo da kosta mnogo mnogo jevtinije.
Postavi ti link ka toj prodavnici koja kosta xxxxxE, pa da vidimo sta to toliko bolje nudi od sajta sa internet prodavnicom na Wix-u.
[ DaliborP @ 26.02.2016. 17:21 ] @
Tesko je posle toliko godina "pravljenja websajtova za 300 evra" objasniti obicnim ljudima u kom pravcu ide web, i koliko se samo promenio i razvio, posebno javascript sa gomilom plugin-ova. Vecina i dalje misli da se radi o pravljenju prezentacija za firme.
Nikad se skuplje nisu placali front end developeri, ili UX dizajneri. Pre 5-6 godina web developeri su uvek po pravilu bili 20-30% jeftiniji, sad to vise nije slucaj, ja sam licno pravio konkurse nekoliko puta i intervjuisao ljude, plate su otisle gore.
Samo treba pogledati rates za Front End, recimo bas u Londonu:
CoyoteKG: Mi upravo završavamo online prodavnicu za skoro xxxxxE
Uvek ima onih koji ce platiti mnogo za nesto sto je moglo da kosta mnogo mnogo jevtinije.
Postavi ti link ka toj prodavnici koja kosta xxxxxE, pa da vidimo sta to toliko bolje nudi od sajta sa internet prodavnicom na Wix-u.
Aha... tom logikom bi bilo, zašto uopšte davati i dolar na Wix, kad možeš da prodaješ preko KP izloga.
Recimo ovakav.
I tu možeš da klikneš i kupiš artikal...
[ 2012 @ 26.02.2016. 21:29 ] @
Citat:
CoyoteKG: Aha... tom logikom bi bilo, zašto uopšte davati i dolar na Wix, kad možeš da prodaješ preko KP izloga.
Recimo ovakav.
I tu možeš da klikneš i kupiš artikal...
Coyote znas i sam da to sto si napisao nema bas mnogo veze sa realnoscu. Lose ti je uporedjivanje.
Evo jedan primer (sad je u fazi izmene, pa je prebacen na free domain) ima i mogucnost klasicnog e-shop-a niko nije hteo da se prihvati posla izrade bez min 300-500 Eura. Mi smo ga uradili besplatno, normalno placa se hostiranje i ime (jednom godisnje sve ukupno 200 evra) i to je to, to bi isto placali i da je neko drugi radio.
Sad se radi druga dve verzija sajta jedan sa konekcijom na SharePoint i jedna bez, sve zajedno za sicu koja se placa samo za hostiranje i ime. Ako ga ostavimo ovako kao ovaj onda je potpuno free, samo to nije ozbiljno, a i sta je 10-15$ godisnje za domain.
Verujem da ima posebnih zahteva i da to moze kostati, medjutim za ogroman broj sajtova koji trebaju firmama to se sve moze uraditi besplatno ili sa veoma malo sredstava.
Oko 10$ mesecno je dodatak za Wix da se integrise Sellfy e-shop da se automatizira prodaja elektronskoih proizvoda (software, e-book, music). Nama ne odgovara iz nekih posebnih razloga pa ga nismo integrisali vec se manuelno radi unosenje koresnika i slanje user/password podataka.
Pokusali smo mi sa wordpress-om, ali je visestruko slozenije, zahtevnije i skuplje.
Normalno ti imas drugaciju pricu, ja to razumem.
[ anon70939 @ 26.02.2016. 21:43 ] @
Citat:
2012: Coyote znas i sam da to sto si napisao nema bas mnogo veze sa realnoscu. Lose ti je uporedjivanje.
Upravo mi je to bio i cilj... Da uradim ono što si i ti uradio. Loše poredio neko poslovanje od xxxxxE i sajt koji komšijski klinac može da uradi za 80E da ima da se izluduje za vikend u diskoteci sa društvom... A ovaj tvoj sajt se i vidi da nije uložen ni dinar :D. Bar što se dizajna tiče :)
Citat:
2012:
Verujem da ima posebnih zahteva i da to moze kostati, medjutim za ogroman broj sajtova koji trebaju firmama to se sve moze uraditi besplatno ili sa veoma malo sredstava.
Tako je... Treba razvrstati ogroman broj sajtova i blogova, od custom eCommerce poslovanja i toga o čemu se priča...
Nisam upućen u Wix, ali sam siguran da ima ogromne svoje prednosti. Ne mislim samo na prednost koju imaju ti likovi koji ga uvoze :D
[ 2012 @ 26.02.2016. 22:13 ] @
Citat:
CoyoteKG: Tako je... Treba razvrstati ogroman broj sajtova i blogova, od custom eCommerce poslovanja i toga o čemu se priča...
Nisam upućen u Wix, ali sam siguran da ima ogromne svoje prednosti. Ne mislim samo na prednost koju imaju ti likovi koji ga uvoze :D
Treba razvrstati, nije sporno. Samo ostaje jedna cinjenica, a to je da ljudi dosta cesto bespotrebno prave od mrava slona i to je poenta moje price. Izdize se nesto sto nije toliko vredno i skupo. Ne kazem ja da nema posla u web programiranju, ali kazem po kretanju plata da je u stagnaciji i opadanju vec nekoliko godina. To je poenta price. Napusta se koncept velikih izdataka za veb dizajn. jednostavno se izlog pojednostavljuje.
Evo ti primer velike banke u Engleskoj Barclays, nema tu niceg skupog i nalickanog, krajnje jednostavno i prosto.
[ dusanboss @ 27.02.2016. 00:11 ] @
Ljudi stvarno bi mi dobro došla pomoć nekoga ko ima iskustva u oblasti.
Verujem da u ovome ima budućnosti. Ako neko može da mi napiše svoja iskustva. Može na PP. Ako hoćete da trolujete i raspravljate se o totalnio za mene ne bitnim stvarima i to je OK, ali bi bilo lepo za promenu da čujem i neki koristan savet.
Koliko vidim u većini razvijenih zemalja programeri su medju najtraženijim zanimanjim. Nemam razloga da verujem da će se nešto promeniti na gore u narednih 5g, čak naprotiv.
Ako neko misli da sam na pogrešnom putu i da od toga neću moći da zaradjujem za život neka to napiše uz obrazloženje.
[ anon70939 @ 27.02.2016. 00:25 ] @
Citat:
2012: a to je da ljudi dosta cesto bespotrebno prave od mrava slona i to je poenta moje price. Izdize se nesto sto nije toliko vredno i skupo
Web programiranje nisu samo web prezentacije firme i shopovi...
Danas puno domaćinstava ima internet, i svi ga koriste za informacije, kupovinu, i šta već...
I svakog dana broj korisnika interneta se razvija...
Već sam pričao Dušanu...
Kad smo već kod šopova...
Danas ne vredi imati svoju prodavnicu.
Baš primer koji sam naveo, lik u KGu ima neku prodavnicu muzičke opreme. Ponuđeno mu da napravi shop i njemu je bila OK ideja dok mu se nije pomenula cifra od recimo 2-3-5K eura...
I on je razmišljao "ma za šta da dam toliki novac, za običan sajt???" To sam i ja mislio do pre par meseci dok nisam počeo da radim ovde.
Dakle, nije mu bilo skupo da u taj lokal uloži grdnu lovu da ga adaptira, police, nameštaj, alu stolarija, osvetljenje, krečenje, bem li ga šta, ali da bi to ličilo na nešto sigurno mora da se uloži par hiljada.
Mora da uloži puno u robu koju će izložiti po policama.
Nije mu mnogo da ima mesečne troškove na kiriju za lokal, na nekoliko radnika pošto jbg moraju da pokriju sve smene, na ko zna kakve sve poreze. Čuo sam da postoji porez i na to ako hoćeš da imaš reklamu odnosno ime firme na svom izlogu :).
I čemu mu služi taj lokal? Kakvu zaradu može da napravi? Verovatno nikakvu.
U lokal će mu ući samo onaj ko slučajno prolazi... I taj ko uđe verovatno neće kupiti. Doći će da vidi šta ima, zapisaće ime pojačala, zvučnika, čega već... otići na neki forum da se raspita malo, i onda izguglati da vidi cene na netu i kupiti tamo gde je najjeftinije... A ovaj u tom lokalu ne može da stavi tako nisku cenu jer mora da plati sve što plaća mesečno... I takav lokal će da traje do pola godine i zatvoriće se kao i većina drugih...
Dakle nije mnogo dati 5000E na krečenje i opremanje lokala, a na sajt jeste?
Zar nije bolje, u selu negde gde već ima prostor da napakuje magacin i jednog zaposlenog koji će da radi jednu smenu. Da prati taj online shop, da šalje robu i štatijaznam...
Čak i ne mora da ima magacin, može da ima dil sa uvoznicima, da oni šalju robu na adresu, a fakturu njemu.
A zašto 5000E košta sajt?
Pa zato što košta sledeće.
1. Prodavac, onaj ko je našao klijenta, mora da dobije platu
2. Project manager, onaj ko komunicira sa klijentom, zna do detalja koje su sve mogućnosti online shopa i pomaže i samom klijentu idejama da mu napravi vrhunski funkcionalni shop.... Eto, i njemu treba plata.
3. Odličan dizajner. Onaj ko pravi PSD, i nema pojma o programiranju. Ako hoćeš da sajt liči na nešto i odudara od ostalih. A da se ne skine samo neki besplatni template
4. Frontend developer koji će to da spakuje, kod nas u Srbiji je to obično ista osoba koja i dizajnira...
5. Backend developer koji će da odradi custom funkcionalnosti samog shop-a. Recimo povezivanje sa ERP sistemom, kako bi cene i stock bili uvek 100% ažurni... I gomila drugih stvari koje potražioc usluge izmisli...
6. SEO - Dakle džaba sve ovo prethodno ako ne postoji osoba koja će da odradi analizu, i optimizuje sve na samom sajtu. Džaba ako je sajt vrhunski, lep, funkcionalan, ako ga niko ne vidi. I koliko god zvučalo to banalno poput "skinuću yoast plugin i iskikati radiće to u fullu... nije tako. Čak je SEO možda i najbitniji od svega, i puno košta.
Dakle logika je ista sa izgradnjom kuće.
Šta će mi arhitekta, šta će mi zidar, moler, parketar, vodoinstalater...... Kad ja imam komšiju koji sve to zna i koji je napravio 100 kuća do sada.... Da bacam pare na arhitektu??!!!
edit:
E da... Znaš šta još postoji i gde ljudi u poslednje vreme razvaljuju se od novca.
Razvijanje Facebook kampanje. I to naplaćuju i do 300E mesečno. :)
Dakle dođe ti u firmu i kaže da nema potrebe da imaš svoj website koji niko neće videti. I da je najbolja reklama na FB, i da grupa, stranica mora da se odradi profesionalno...
I onda ti napravi grupu, plati FB reklamiranje, tamo dobije opcije da recimo svim trudnicama u okolini pirota izlaze te reklame. Ili da izlaze onima koji se*u samo poslepodne :). Šalim se, valjda ima sjajnih filtera, i gomila informacija...
Meni čak nije suludo ni to. Ako ljudi mogu da daju na TV reklame, radio reklame, flajere, bilborde gomile para, zar nije bolje uložiti u FB gde su bukvalno svi, od petogodišnjaka, preko kučećih profila, pa i do baba...
Jedan bilbord košta mesečno ja mislim i po 2000E. Alma Quatro recimo... I ko vidi bilbord? Proletim svakodnevno autom pored gomile i ne vidim ih...
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 27.02.2016. u 01:54 GMT+1]
[ anon70939 @ 27.02.2016. 00:33 ] @
Citat:
dusanboss:
Ljudi stvarno bi mi dobro došla pomoć nekoga ko ima iskustva u oblasti.
Verujem da u ovome ima budućnosti. Ako neko može da mi napiše svoja iskustva. Može na PP. Ako hoćete da trolujete i raspravljate se o totalnio za mene ne bitnim stvarima i to je OK, ali bi bilo lepo za promenu da čujem i neki koristan savet.
Koliko vidim u većini razvijenih zemalja programeri su medju najtraženijim zanimanjim. Nemam razloga da verujem da će se nešto promeniti na gore u narednih 5g, čak naprotiv.
Ako neko misli da sam na pogrešnom putu i da od toga neću moći da zaradjujem za život neka to napiše uz obrazloženje.
Dušane, da se ne naljutiš ova tema i nema smisla.
"kako postati programer?"
- Nauči da programiraš, tako se postaje programer
Nauči da igraš fudbal, tek oni zarađuju puno...
"Hoću da programiram jer tu ima puno para" i da tu potvrdu tražiš na forumu.
Tako je, dobri programeri dobro zarađuju i ne traže posao, nego posao nađe njih. Vidim koliko se ovi moji muče da nađu odličnog .net programera u KG-u. A raspituju se svakodnevno na 1000 strana.
Dakle na dobrom si putu, sad samo nauči da programiraš... bilo šta. Jer si i sam čuo da programeri dobro zarađuju :).
Jedina razlika u odnosu na tebe i mene, oni znaju da programiraju, zato i zarađuju...
[ 2012 @ 27.02.2016. 00:45 ] @
Coyote,
prica ti drzi vodu, mogao bih da te ispravim i prigovorim na vise mesta ali to necu uraditi jer nemam zelju da ti kvarim posao. Mozda ti odgovorim na PP, ali sutra.
Generalno je tako sto se tice cene izrade sajta, samo nisi odmah naveo sta je sve ukljuceno u taj paket usluga.
[ Sceka @ 27.02.2016. 00:47 ] @
Citat:
Baš primer koji sam naveo, lik u KGu ima neku prodavnicu muzičke opreme. Ponuđeno mu da napravi shop i njemu je bila OK ideja dok mu se nije pomenula cifra od recimo 2-3-5K eura...
I on je razmišljao "ma za šta da dam toliki novac, za običan sajt???" To sam i ja mislio do pre par meseci dok nisam počeo da radim ovde.
I čemu mu služi taj lokal? Kakvu zaradu može da napravi? Verovatno nikakvu.
U lokal će mu ući samo onaj ko slučajno prolazi... I taj ko uđe verovatno neće kupiti. Doći će da vidi šta ima, zapisaće ime pojačala, zvučnika, čega već... otići na neki forum da se raspita malo, i onda izguglati da vidi cene na netu i kupiti tamo gde je najjeftinije... A ovaj u tom lokalu ne može da stavi tako nisku cenu jer mora da plati sve što plaća mesečno... I takav lokal će da traje do pola godine i zatvoriće se kao i većina drugih...
Dakle nije mnogo dati 5000E na krečenje i opremanje lokala, a na sajt jeste?
Tu prodavnicu ne moze da zameni online kupovina ali nikako. Da online varijanta bude kao nadogradnja posla, nesto sto je "prodavnica plus online prodaja" to ok ali samu prodavnicu online prodaja ne moze da zameni.
U tu prodavnicu nece niko nikada slucajno da svrati jer to ljude koi se time ne bave jednostavno ne zanima. Muzicari koji udju u tu prodavnicu imaju mnogo razloga da udju. Od probanja instrumenta do redovne pupovine zica, trzalica, civija, plastika za bubnjeve, notnog papira, metronoma... do informacija, a svaka takva prodavnica tesno saradjuje sa majstorima koji odrzavaju, popravljaju, sredjuju... instrumente, razglas... sto je vrlo znacajno svakom muzicaru. Muzicari, za raliku od "slucajnog prolaznika" ne traze jeftinije nego tacno i specificno ono sto im odgovara, ako nemaju para cekaju dok skupe pa onda kupuju - opet tacno i samo ono sto hoce i sto imodgovara. Nema te varijante da se gugla pa se nadje... ili KP ili Kupindo... taj ko tako kupuje instrument nije u pravom smislu muzicar. Cene za instrumente su uglavnom svuda iste a inace je stvar dogovora konkretno sa konkretnim trgovcem... mislim, sve se cene znaju, malte ne u celoj zemlji.
Cisto neke stvari da razjasnim jer si naveo/izrazio cudjenje zbog ulaganja od mnogo hiljada € koje ne mozes da dobro razumes/shvatis. Malo je specifina stvar u pitanju. I sigurno nece u prvo vreme da radi dobro, i toga je svestan i on i svi, jer mora da prodje vreme da se dokaze da ima kvalitetnu robu, da je pouzdan kod porucivanja, da je brz kod nalazenja... ali kad prodje neko vrme, par meseci uglavnom, onda sve tece uobicajeno kao i u svakoj takvoj prodavnici. I on ce jednog dana traziti ko ce da mu napravi sajt jer sve takve prodavnice imaju - ali sigurno ne odmah. I nije rec o "jetinije je imati sajt nego prodavnicu" jer nije uporedivo na raznim osnovama. Ma koliko da kosta otvaranje takve prodavnice - ima smisla uloziti, uprkos naizgled uskom kugu interesenata/musterija/klijenata...
Pozdrav!
[ anon70939 @ 27.02.2016. 01:10 ] @
Citat:
2012:
Coyote,
prica ti drzi vodu, mogao bih da te ispravim i prigovorim na vise mesta ali to necu uraditi jer nemam zelju da ti kvarim posao.
Da mi kvariš posao? Kakav posao :)
@Sceko, u momentu dok sam pisao post, sam znao da ćeš da se javiš, i nisam se predomislio da uzmem neki drugi primer :)
OK, ima logike to što pričaš. Ali samo donekle... U principu, to je tvoja branša i nema smisla da ti protivrečim niti dokažem da nisi u pravu, jer sigurno puno više od mene znaš.
Opremu koju kupuješ za svoj posao, ideš tako peške u neku prodavnicu, ili imaš već dobavljače koje pozoveš telefonom i pošalju ti na adresu?
Ne pričam o trzalicama, nego pojma nemam šta. Recimo neke studijske zvučnike, miksete....? OK, ti si profesionalac pa sigurno da imaš dobavljače razne pa ne moraš peške u prodavnicu. I ti dobavljači verovatno imaju neku prodavnicu, kao nešto sporedno, a komercijalisti rade sav posao...
OK, postoje i Hi Fi audiofili, koji neće da kupe zvučnik dok ne donesu svoje pojačalo i svoj omiljeni disk i zakači ih na njega. Opet, koliko takvih ima u Pirotu i Kikindi, i koliko bi takva prodavnica tamo morala da bude skupa da bi zaradila od toga? OK ti audiofili su spremni da daju ogromnu sumu novca za taj ugođaj. Poznajem jednog, i znam da novo ne kupuje ne samo zbog cene nego zbog mogućnosti da isproba baš na ovaj način na koji sam opisao. I često ide u Loznicu kod jednog poznatog prodavca polovne opreme, i sa njim provede sate dok ne izabere šta mu odgovara.
Mogu samo reći, da je jedno otvoriti ovakvu prodavnicu u Beogradu, a drugo u Kikindi ili Pirotu...
A webshop je webshop gde god da je.
Lično se ne sećam kad sam zadnji put kupio nešto u prodavnici, a da nije hrana ili garderoba koju moram da isprobam.
Čak sam i patike neke Salomon isprobao u Beosportu (neki drugi model zbog veličine) i onda poručio online iz Slovenije preko tomassport model koji mi se svideo, a nije ga bilo u Beosportu.
Ali ajd, da izuzmemo muzičke radnje, možda je loš primer.
Bolji primer je prodaja kompjuterskih komponenti recimo za koju smo se svi uverili.
Nekada nije bilo kupovine računara dok ne odem u radnjicu, popričam sa prodavcem, serviserima, sklopimo konfiguracij kakva mi treba...
Danas su sve takve prodavnice pukle, i sada radi samo online prodaja. A Alti pored toga ima i prodavnice u kojima verovatno posluje u minusu, ali mogu to da priušte.
Čak moj ćale kupio veš mašinu preko winwin sajta. Čovek koji je u stanju bio da prošeta ceo grad uzduž i popreko po 5 puta dok se ne odluči gde da kupi mašinu, počeo je online da kupuje...
[ dusanboss @ 27.02.2016. 01:13 ] @
Da ne bude zabune pošto naslov malo deluje neozbiljno. Treba pročitati i moj prvi post. Ne mislim ja da sad naučim malo da programiram i odmah očekujem veliki keš.
Za početak zadovoljan bih bio ako bi zaradjivo za najosnovniji život. Vremenom, ako napredujem nadam se da će shodno tome i zarada ići gore.
Zanima me na šta bih trebao da se fokusiram pošto je programiranje jako širok pojam i glupo bi bilo da neko sebe naziva programerom za "sve".
Takodje me jako interesuje kako to pronalaženje posla funkcioniše u praksi.
Webshop ima bodućnost za neke vrste robe dok će druge verovatno ostati u tradicionalnim prodavnicama. Malo je bez veze kupovati garderobu bez da je probaš.
Opet, postoji gomila stvari gde Kojotova priča skroz stoji i gde će se prodaja mahom preseliti online ako već nije.
[ DusanSukovic @ 27.02.2016. 05:25 ] @
Citat:
2012:
Drugo, uci se iz knjiga, Usputu se vezba iz materijala koji se dobije uz knjigu. Zatim pogledaj video treninge koji su specijalno napravljeni u edukativne svrhe, a tek posle se na YouTube gledaju radovi nekih drugih osoba cisto kao ideje za prosirene svog znanja.
Uci se takodje resavanjem i automatizacijom procesa kod tebi interesantnih problema uz pomoc tvog omiljenog programskog jezika i ucestvovanjem na primer na velikom open source projektu, takodje i citanjem tudjeg kvalitetnog source codea zato sto oko 40- 70 % posla profesionalnog programera danas ide na odrzavanje source codea koji je napisan od drugih kolega i gde bih da da citiram par recenica iz knjige "Code Reading - The Open Source Perspective" profesora Diomidisa Spinellisa[1]:
"Make it a habit to spend time reading high-quality code that others have written. Just as reading high-quality prose will enrich your vocabulary, trigger your imagination, and expand your mind, examining the innards of a well-designed software will teach you new architectural patterns, data structures, coding methods, alghortihms, style and documentation coventions, application programming interfaces (APIs), or even a new computer language. Reading hight-quality code is also likely to raise your standards regarding the code you produce."
I za kraj, tecno vladaj engleskim jezikom, konverzaciono i u pisanju. Engleski jezik je Lingua Franca u CS. :)
Hteo bih jos da dodam da je vrlo korisno poznavati debugger razvojne platforme na kojoj radis, i tehnike rada sa njim. Nakon nekog vremena razvices intuitivni osecaj gde bi mogla biti greska u kodu, cak i ako debugger kaze nesto drugo :) I jos nesto, ako si zaglavio u debugiranju do 02:00 ujutro, red je da odes na spavanje ili u nocni zivot ako je vikend, garantiram ti da ces naci resenje problema sutra za 3 minute, jer mozak blokira nakon izvesnog vremena :)
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 27.02.2016. u 11:23 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 27.02.2016. u 11:24 GMT+1]
[ DusanSukovic @ 27.02.2016. 05:30 ] @
Citat:
dusanboss:
Da ne bude zabune pošto naslov malo deluje neozbiljno. Treba pročitati i moj prvi post. Ne mislim ja da sad naučim malo da programiram i odmah očekujem veliki keš.
Za početak zadovoljan bih bio ako bi zaradjivo za najosnovniji život. Vremenom, ako napredujem nadam se da će shodno tome i zarada ići gore.
Zanima me na šta bih trebao da se fokusiram pošto je programiranje jako širok pojam i glupo bi bilo da neko sebe naziva programerom za "sve".
Takodje me jako interesuje kako to pronalaženje posla funkcioniše u praksi.
Webshop ima bodućnost za neke vrste robe dok će druge verovatno ostati u tradicionalnim prodavnicama. Malo je bez veze kupovati garderobu bez da je probaš.
Opet, postoji gomila stvari gde Kojotova priča skroz stoji i gde će se prodaja mahom preseliti online ako već nije.
Nadji neki jezik i platformu koja ti se dopada, gde volis da radis bilo sto C, C++, Java, C#, LISP, PHP, Python i platformu LInux, ili *BSD i polako..:)
Odlazi na skupove programera, sastanke, slusaj sta se prica, budi regularan na forumima programerskim, nemaj problem da priznas da o necemu nemas pojma i da pitas sta je to..
Opusteno, moj jedan akademski kolega nakon skoro 3 godine zajednickog drljanja po Javi prvi posao koji je dobio u profesionalnom svetu je bio da uradi dokumentaciju o jednom sistemu, znaci dokumentacija je jako bitna..kao i komentari u source codeu ako nisu trivijalni. Gde da dades zutokljuncu da kopa po codeu za Mainframe :D
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 27.02.2016. u 11:16 GMT+1]
[ dusanboss @ 06.03.2016. 19:06 ] @
Citat:
DaliborP:
Jos jedan dobar sajt za pocetnike u web programiranju je www.codeacademy.com
Treba razumeti da web programiranje nema veze sa web dizajnom.
Trenutno prolazim lekcije na sajtu codeademy. Stvarno je dobaro uradjen, plus uči se na zanimljiv način. Takodje lukavo ti sugerišu da radiš veliku stvar i da se dobar u tome. Realnost je naravno daleko od toga . Za početnika je takva sugestija bitna kako ne bi klonuo duhom.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 06.03.2016. u 20:17 GMT+1]
[ ashford @ 06.03.2016. 21:18 ] @
1% talenat
99% tipkovnica i monitor
[ dusanboss @ 06.03.2016. 22:21 ] @
Jel ima ovde profesionalaca (ljudi koji žive od programiranja). Volio bi da čujem njihova iskustva i put koji su prošli.
[ ashford @ 06.03.2016. 22:30 ] @
pravi programeri danju rade a nocu kodiraju i nemaju vremena pistati ti ispovesti !
[ dusanboss @ 06.03.2016. 22:51 ] @
Petpostavljam da je tako. Valda se nadje po neki koji ima malo slobodnog vremena ili neko ko nije na tako visokom nivou.
[ SlobaBgd @ 06.03.2016. 23:45 ] @
Hajde da ti dam ozbiljan savet: ako te interesuje neka oblast (programiranje, početak biznisa, krečenje), nećeš ništa uraditi ako samo bubneš na nekom forumu u nekoj temi i tražiš da neko, po ko zna koji put, piše iste stvari samo za tebe. Najpre, to govori o utisku da nisi ozbiljno zainteresovan za programiranje, i dalje, da ne poštuješ ljude od kojih tražiš pomoć. Samo na ovom forumu ima gomila izvanrednih tema i o programiranju i o počecima u biznisu, i o iskustvima freelancera, i o pravnim, pslovnim i poreskim začkoljicama, i o nalaženju posla, ma o svemu. Ali ti se nisi potrudio da se sam informišeš, da nađeš odgovore na pitanja, već si se u'vatio za Mad Zone, i sve odgovore očekuješ na tacni.
Znači, nerealan si po pitanju svojih želja i mogućnosti, lenj si da sam tražiš odgovore i savete, i nekorektan si (u najmanju ruku) prema kolegama koje moliš za pomoć.
[ dusanboss @ 07.03.2016. 00:26 ] @
Ja sam zaineresovan za programiranje i vredno radim da se usavršim na tom polju.
Ima gomila tema o programiranju, ali su sve tehničkog karaktera i u proseku 5 godina stare. Nisam našao ni jednu koja odgovara na moja pitanja.
A ona se : kako funkcioniše proces pronalaženja posla u ovoj struci?
Do kog nivo treba da stignem da bih moga da naplaćujem svoje znanje?
Koji programski jezici su trenutno najtraženiji i naravno najisplatljiviji pošto moram da razmišljam o tome kako sebi da stvorim ekzistenciju, a ljubav prema ovom poslu dolazi na drugom mestu.
Ja teme sa odgovorima na ova pitanja nisam pronašao. Možda i postoje, značilo bi mi ako neko stavi link. Ako će neko kao lenjost okarakterisati moju nespremnost da pročitam hiljade i hiljde strana (i uradim sklekova ) da bih pronašao tek po neku meni vredni informaciju, OK ima pravio da misli kako hoće. Ipak imam mnogo pametnijih poslova za kojie mislim da će mi koristiti u životu i na putu da postanem programer.
Ne razumem zašto bi za nekog bilo uvredljivo to što tražim da postavi link za temu o kojoj se pričalo o mojim pitanjima, a seća se da ju je čitao.
Postavio sam pitanje u MZ jer je najposećeniji i smatram da ću najbrže dobiti odgovore.
Dobio sam po neki koristan odgovor, a dobio sam i po ušima, što je normalno i očekivano za MZ.
[ dusanboss @ 07.03.2016. 00:35 ] @
Ma da samo lajkuj te Slobin komtar. Ala mi je reko svaka mu čast . Odmah me čovek pročitao da ja u stvari hoću da se zezam malo, a ne da stvarno naučim nešto.
Mislim da ću prestati da posećujem ovaj i još neke delove foruma koji služe za pražnjenje frustracija odredjenih članova i njihovo sakupljanje od strane drugih koji razmišljaju na malo drugačiji način.
Srećan sam što spadam u drugu grupu jer uvek mogu da prestanem da čitam to što mi se ne svidja. Ne zanam kako bi prva grupa reagovala da im se uskrati paravo.
Slobo neću ti odgovoriti u koliko želiš da udješ u raspravu ili ako nastaviš da me lupaš po ušima.
[ DaliborP @ 07.03.2016. 10:01 ] @
Sloba ti je dao najbolji odgovor, bolje se drzi toga, nece ti niko pomoci sa tim stavom.
[ Sceka @ 07.03.2016. 12:20 ] @
Citat:
dusanboss:
...
Ako će neko kao lenjost okarakterisati moju nespremnost da pročitam hiljade i hiljde strana (i uradim sklekova :)) da bih pronašao tek po neku meni vredni informaciju, OK ima pravio da misli kako hoće. Ipak imam mnogo pametnijih poslova za kojie mislim da će mi koristiti u životu i na putu da postanem programer.
Ne neko nego vecina, odnosno skoro svi. Sloba ti je dao koristan savet koji si ti protumacio kao "napad na tebe" a ne kao nesto sto je vredno a vredno je jer sve sto pitas, sto si do sada pitao, sve sto si do sada pisao i sve sto bi ubuduce pitao i napisao vec je pitano i odgovoreno na temama koje su za to i na forumima ES-a koji su u vezi toga (da ne pominjem forume van ES-a ...). Nije rec o "tek po neku meni vrednu informaciju" nego bikvalno sve vredne informacije i za tebe i za sve duge slicnog ili istog interesovanja. BTW, nemas pojma jos uvek nista o tome ali si u stanju da selektujes sta je za tebe vredna informacija a sta nije?!
I "začiniš" to sa "Ipak imam mnogo pametnijih poslova..." - pa ako imas zasto uopste i pokusavas ovde (pa kad ti se da dobar savet duris se kao neki klinac) da nesto pitas a neces ni da potrazis sam?
Citat:
Ne razumem zašto bi za nekog bilo uvredljivo to što tražim da postavi link za temu o kojoj se pričalo o mojim pitanjima, a seća se da ju je čitao.
Uvredljivo je prema vremenu tog nekog koje trosi zato sto tebe mrzi da sam pronadjes. Ti nemas vremena, i imas mnogo pametnija posla u zivotu, ali ne postujes drugoga koji po istim osnovama mogu da kazu - imam/o pametnija posla nego da tebi lenjom dajemo na tacni samo zato sto te mrzi. Kapiras?
Citat:
Postavio sam pitanje u MZ jer je najposećeniji i smatram da ću najbrže dobiti odgovore.
Dobio sam po neki koristan odgovor, a dobio sam i po ušima, što je normalno i očekivano za MZ.
MZ nije najposeceniji, odnosno - jeste najposeceniji deo ES-a ali samo kad se radi o nevaznim, generalnim, opustajucim, bezbriznim... stvarima i temama. Postaviti temu na delu ES-a gde se to strucno obradjuje ima smisla ako te to stvarno interesije, postaviti na MZ je promasaj.
Dobio si ti mnogo korisnih informacija i odgovora ali ne kapiras jer selektivno primas, a selekciju/odabir/gradaciju... vrsis po licnim kriterijumima koje imas iz realnog zivota kao takvog sto je pogresno jer se radi o uskoj i specificnoj tematici i tako treba da se tretira.
Mada, dzaba sva prica jer kako olako shvatas Slobin komentar tako i sve drugo. Nema veze, bar ce neko drugi koji ima slicno interesovanje nesto nauciti iz ove teme, nauciti pravilan pristup ako hoce da se nesto nauci kao i obicaje i pravila ponasanja na forumu.
Pozdrav!
[ ashford @ 07.03.2016. 12:36 ] @
i programera polako biva ko pleve. Nije programer vise cudo bozije koje ide i hvali se kako je uspeo i jos druge poducava kako sutra da mu budu konkurencija. Sad svi cuvaju svoje pozicije i tajne ljubomorno. Sak su skupi novci.
[ djoka_l @ 07.03.2016. 12:53 ] @
Uzdržavao sam se od komentara na ovakve teme, ali ne mogu više da ćutim.
Ovakva pitanja treba protumačiti na sledeći način: koja je to prečica da postanem, bez muke, programer, za 21 dan (3 meseca, 6 meseci, godinu dana)?
E pa takovog puta nema i ne postoji način da učenjem nekog (nekih programskih jezika) postaneš programer. U stvari, na način na koji ti misliš, svako može da postane LOŠ programer, ali nema dobro plaćenog posla za priučene programere.
Evo šta je potrebno da znaš da bi dobio dobro plaćeni programerski posao:
1. Matematika - ne baš sve, ali ovo su oblasti koje su neophodne da bi neko bio uspešan programer:
- matematička logika: bez ovoga ne shvataš šta je to bit maska, bitwise logičke operacije itd., a moraš non-stop da izmišljaš poznate stvari, kao što su De Morganovi zakoni
- teorija skupova: možeš i bez ovoga da pišeš SQL upite, na način na koji bi to radili dresirani majmuni, bez stvarnog shvatanja šta radiš. Takođe, teroija grupa, ciklične grupe itd. Šta ti vredi što imaš operaciju deljenja po modulu u svakom jeziku, ako ne znaš šta je to ciklična grupa.
- algebra: gomila "programera" nema pojma kako da reši sistem linearnih jednačina, nema pojma šta je vektor i matrica, a ovo je neophodno.
- teorija verovatnoće: naročito kombinatorika. Veoma često moraš da proceniš rezultat neke simulacije, ili veličinu prostora stanja, a to ne možeš bez toga.
- trigonometrija, nacrtna geometrija: za one koji žele da se bave grafikom na nivou pisanja game engina
- diferencijalne jednačine: za automatiku
- numerička analiza: za signal processing
2. Arhitektura računara: od čega se računar sastoji, kako da od jednostavnih logičkih kola praviš logičke i sekvencijalne mreže. Kako se pravi procesor - ALU, registar file, dekoder naredbi. Memorija, IO.
3. Operativni sistemi: kad već imaš računar iz tačke 2 kako upravljaš resursima računara.
4. Projektovanje mikroprocesorskih sistema: Znaš od čega se sastoji računar (2), znaš kako da upravljaš resursima računara (3), pa sada kako da od komponenti stvarno i napraviš računar.
5. Performanse računarskih sistema: znaš od čega se satoji računar (2), znaš kako da upravljaš resursima (3), znaš kako da se napravi (4), ali ovde naučiš kako da taj računar i da neki rezultat za života programera.
6. programski jezici: Dok nisi napisao programe u barem 30 programskih jezika, nemaš pojma šta je to programiranje. Niko NE ZNA 30 programski jezika, stvar je u tome da kada naučiš 30 jezika, učenje trideset prvog, u kojem ćeš da zarađuješ, traje 2 nedelje, a usavršavanje 5 godina...
7. Algoritmi: moraš da znaš da razmišljaš algoritamski i da poznaješ mnoge tehnike.
8. Kompajleri: nećeš, skoro sigurno, nikada u životu napisati kompajler, ali to što naučiš ovde, primenjuješ u svakom projektu. Svuda je potrebno da na naki nači parsiraš korisnički unos, a to je jedna od stvari koju naučiš u ovom predmetu.
10. Softversko inženjerstvo: sve što si prethodno naučio dovoljno je da budeš "sam svoj majstor". Ali pravljenje kompleksnog softverskog sistema je inženjerski poduhvat manje ili veće grupe ljudi. Moraš da znaš kako da ih organizuješ, kako da planiraš, testiraš i objaviš softver.
11. Baze podataka
A, da, moj recept: počneš sa 17 da programiraš, zarađuješ neke sitne parice za džeparac, završiš odgovarajuću srednju školu, pa fakultet. Visiš na fakultetu po 12 sati dnevno, indeks i lična karta su ti češće u biblioteci nego u džepu, a sa sobom nosiš gomilu pozajmljene literature, završiš fakultet, zaposliš se kao programer, učiš i dalje (do penzije) i već sa nekih 27 godina počneš da dobijaš neku sitnu lovu (ali više nego prosek u Srbiji), ali do 35 si već dobro plaćen programer.
Dakle jedno 10 godina do slabo plaćenog posla, 15-20 godina za dobro plaćenu menadžersku poziciju.
[ djoka_l @ 07.03.2016. 13:17 ] @
Naravno, u prethodnom postu sam namerno preskočio (ispustio) gomilu predmeta koje još usput prođeš:
fizika, elektrotehnika, kvantna fizika, fizika čvrstog stanja (fizika poluprovodnika), elektrotehnički materijali, teorija električnih kola, elektromagnetika, elektronika, digitalna elektronika, projektovanje VLSI kola.
Pa onda manje "elektronski" predmeti kao računarska grafika, distribuirani računarski sistemi, telekomunikacioni sistemi, računarske telekomunikacije, paralelno programiranje itd.
[ Manager @ 07.03.2016. 13:18 ] @
^
Amin.
[ Lacika.1991 @ 07.03.2016. 13:37 ] @
mene zanima kakve veze fizika poluprovodnika ima sa programiranjem?
Ti si napravio listu koju radi ceo tim razno raznih stručnjaka a ne jedan sirotan programer :D
al stvarno me zanima,ne trolujem :D prvi put čujem pa mi nije najjasnije :D
[ djoka_l @ 07.03.2016. 13:41 ] @
Pa to sam ja imao na ETF-u. Ne znam šta si ti studirao, ali mi smo na ETF-u imali gomilu predmeta koje smo od milošte zvali predmeti.
Inače, fizika poluprovodnika se učila na dva predmeta, nešto ovlaš na analognoj elektronici, a mnogo više na fizičkoj elektronici...
[ Lacika.1991 @ 07.03.2016. 13:47 ] @
aa imao si to kao predmet :D pa tako reci.
nisam ja ništa studirao,ja se samo interesujem :D
[ DaliborP @ 07.03.2016. 13:51 ] @
Citat:
djoka_l:
Naravno, u prethodnom postu sam namerno preskočio (ispustio) gomilu predmeta koje još usput prođeš:
fizika, elektrotehnika, kvantna fizika, fizika čvrstog stanja (fizika poluprovodnika), elektrotehnički materijali, teorija električnih kola, elektromagnetika, elektronika, digitalna elektronika, projektovanje VLSI kola.
Pa onda manje "elektronski" predmeti kao računarska grafika, distribuirani računarski sistemi, telekomunikacioni sistemi, računarske telekomunikacije, paralelno programiranje itd.
Trebao si skroz da ih preskocis, jer imaju veze samo sa nekim ko je studirao ETF, ne sa programiranjem.
[ Lacika.1991 @ 07.03.2016. 13:54 ] @
računarsku grafiku i telekomunikacije mogu da svrstam još u programiranje,kao i komplet računarske mreže..ali ovo ostalo mi ne ide nekako :D no šta ja znam :D
[ djoka_l @ 07.03.2016. 14:09 ] @
Ne mora to da zna svaki programer, ali programeru može da se desi da treba da sredi špageti kod koji su pisali fizičari koji se bave kristalografijom X zracima (konkretno, meni je to trebalo da bude uvaljeno), ili obradom signala koje daje urađaj za nuklearnu magnetnu rezonancu (moj kolega to radio). Onda ti kvantna fizika, fizika čvrstog stanja i obrada signala dobro dođe. Ne znam ni jednog web developera koji bi to znao da uradi...
[ DaliborP @ 07.03.2016. 14:10 ] @
Moze da se desi, ali u 0.05% slucajeva. Ne znam kakve veze web developer ima sa tim. Ne treba da ima.
[ Otto23 @ 07.03.2016. 14:15 ] @
@dusanboss
Prvo odluci da li te to zaista interesuje. I ovo je, iako zvuci kao nesto sto se podrazumeva/ocigledno je, najbitnije od svega.
Ako te ne interesuje, "dzaba si krecio". Ja preko 20 godina programiram: od C-a pod DOS-om, C++ kasnije, do sada trenutno C# jer se to koristi u projektu koji radim. Pored toga, posto su svi jezici manje vishe slicni, i lice na varijantu C-a i C++ (tj. u vecini slucajeva su tako napravljeni/"uprosceni", da sa mnogim stvarima ne moras da se bavis direktno) sam radio i u Python-u, flash-ovom AS3, visual basicu, nesto u Javi i tako. A to sve sam radio jer sam vec imao 10+ godisnje iskustvo u C++, i formiran "programerski" nacin razmisljanja, tako da sam samo citajuci sintaksu i odredjene primere (specificnosti jezika) uspeo da za manje od nedelju dana efektno kodiram u njima (jer je posao to zahtevao).
E sad, to je za nekog velika muka... a za nekog predstavlja i delimicno zabavu, jer ga to interesuje na prvom mestu - tj. oduvek ga je interesovalo (hobi je prerastao u svakodnevni posao). Isto kao sto je za nekog kuvanje nocna mora, a neko je posvetio ceo zivot tome i uziva da kuva. Slicno je i sa muzikom. Dakle, mozes sebe da "primoras" da naucis da sviras violinu, ali ako to zaista ne volis i ne nalazis sebe u tome, onda nikad neces biti bolji od proseka, i mrzece te da gubis vreme sa tim svaki dan, ucis nove stvari, radis na usavrsavanju itd. Samim tim i zarada, koja je verujem motiv tvog interesovanja, nikad nece dostici bombasticne cifre kojima ljudi vole da se frljaju uz popodnevnu kaficu.
Dakle, ako ti vishe leze atomehanicarski, bravarski, autolimarski ili vodoinstalaterski radovi npr. - bolje je da se time bavis, nego da budes prosecan ili ispod prosecan programer. Ali to je odluka koju sam moras da doneses.
...
Sta treba da ucis, zavisi od onoga cime zelis da se bavis - sta da programiras. Sta je najbolji programerski "alat" za tu vrstu posla.
Ako ti je cilj brz kes, sa relativno brzom (mada i to je diskutabilno) krivom ucenja... onda gledaj da radis nesto sto se tice web programiranja. Ja se time ne bavim... tako da ti ne mogu pomoci direktno, ali znam ljude koji solidno zive od toga, mogu veoma lako da promene firmu u kojoj rade itd. Tako da to uopste nije glupa opcija.
Koji konkretno programski jezik da ucis, e pa to najbolje potrazi gledajuci zapadne statistike o potraznji odredjenog programskog jezika za web development (google, pa gledaj trenutno stanje i trendove). Pogledaj site-ove sa oglasima za programerske poslove, i vidi sta se najvishe trazi - jer ljudi vole da pricaju pricu kako je bas ono sto oni rade najpametnije/put kojim treba ici/najbolje/sam vrh i sl. - tako da je najbolje to sam da istrazis.
Dakle, moras sam da ulozis neko vreme u istrazivanje, i prema svojim mogucnostima i preferencama, izabares ono sto mislis da ti najvishe odgovara.
...
Moja neka procena za vreme koje ti je potrebno je: godinu do dve, da postanes upotrebljiv. Posle tog perioda ucenja (i pritom obavezno uradi u tom procesu ucenja, aplikaciju ili site, koji radi nesto korisno i demonstrira sta znas da (u)radis -> cisto da bi imao referencu, tj. sta da pokazes kad budes trazio posao - jer je to, IMHO, najvaznije u programiranju -> sve ostalo je prazan tekst u CV-u, i u vecini slucajeva se ne tice konkretnog/upotrebljivog znanja). Dakle, posle godinu-dve dana, kad napravis nesto sto je solidno, tj. imas neku referencu, naucis nesto korisno... krenes da trazis posao. Radis onda kod nekog (ili promenis vishe firmi) sledecih 5 godna i stices znanje... usavrsavas se. A onda vidis sta ces, da li sam da postanes freelancer/privatnik ili da nadjes ozbiljnu stabilnu firmu (posto takve imaju i vece kriterijume za prijem, pa im iskljucivo trebaju kadrovi sa vishegodisnjim iskustvom - ali je zato i plata veca).
E da, posle svega toga... opet stalno ucis :) i radis na sebi... jer se i tehnologija i zahtevi menjaju. Samo ce ti olaksavajuca okolnost biti, to sto ces imati dovoljno iskustva i bices "formiran", tako da ti to nece pretstavljati problem - vec samo nadogradnju.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 07.03.2016. u 23:00 GMT+1]
[ Shadowed @ 07.03.2016. 15:06 ] @
@djoka_l, u principu se slazem, ali si, imho, prestrog :)
[ ashford @ 07.03.2016. 15:44 ] @
covek se ocito iznervirao
[ Sceka @ 07.03.2016. 16:37 ] @
Iznervirao se konstantnom pojavom ljudi koji hoce sve na tacni i nemaju razumevanja ni za sta drugo osim "meni treba, sad".
Ja sam poceo sa programiranjem kad sam kupio ZX Spectrum (davnih godina, proslog veka) i citajuci "Racunare" i Svet Kompjutera" kuckao linije iz njih. Ubrzo sam batalio igranje i samo kuckao i ucio taj Bejzik, nije bilo nesto mnogo knjiga i uopste informacija a ljudi koji su se tada bavili kompjuterima su nerado bilo sta objasnjavali meni koji "se igram sa gumicama". Za nesto vise sam se zagrejao zahvaljujuci jednom burazeru koji je tek zavrsio Vojnu Akademiju i poceo da radi na terenu (inace je specijalizirao geodeziju...) sa vojskom mereci neke trase za puteve... pa me jednom prilikom pita "Vidim da stalno nesto kuckas na tom malom kao kompjuteru, neke programe valjda, mozes li ti da mi napravis neki program za izracunavanje nekih vrednosti jer ako mozes ja bih kupio taj kompjuter jer bi mi to znacajno smanjilo vreme izracunavanja koje za sada moram rucno da radim?" ja mu kazem mogu da probam ... cetiri sata smo sedeli i probali, nakon cetiri sata je rekao da ce to moci i da sutra kupuje taj kompjuter i kasetofon pa da dodjem kod njega da to napravimo. I tako i bi, ja mu uradim to, on proba i posle dve nedelje kad se vratio sa terena dodje i donese mi neke pare, otprilike kao danas nekih recimo 200€ tako nesto. Ja prvo nisam hteo ni da uzmem jer mi je zadovoljstvo upotrebe necega sto sam ja licno uradio bilo sve sto sam ocekivao i sto mi je trebalo ali je insistirao jer je to radjeno da njemu pomogne u vezi posla a pomoglo mu je, po njegovim recima, i vise od te svote novca.
Tad sam se i malo zamislo, raspitao i dosao do zakljucka da bi to moglo da bude dobro. Kombinacija necega sto mi se svidja i kinte koja po svemu sudeci nije naivna. Ali nije dovoljno poznavanje tog bejzika ... kazu neki C i "prai kompjuter" i jos po nesto a meni nepoznato, odnosno vec sam cuo i citao ali nemam ja pojma sta je to konkretno ... nekako nadjem koga da pitam, nabavim neku sturu literaturu, pocnem da se muvam po ETF-u na kvarno, upoznam se sa tim C, zanimljivo mi do jaja i tako pocne moje putesestvije u tom pravcu ...
Razlog sto sam u jednom trenutku batalio programiranje (a pocelo je vec i poslovno da se nesto dogadja) je Muzika jer sam nekako u isto vreme vec poceo intenzivno da radim u Studiju. Jednostavno obe stvari nikako nisam mogao da radim a da obe stvari budu dobre, nesto je moralo da bude na ustrb drugoga jer i jedno i drugo podrazumevaju veliki vremenski period tokom dana i za ucenje i za sam rad. A po rpirodi ne volim da ono sto radim radim polovicno - ili savladam sve u vezi toga necega ili necu da se petljam. Kao informaciju i obogacivanje sveiosteg znanja moze ali ako nesto odlucim da radim ozbiljno, a narocito ako je rec o zivotnom predeljenju sto podrazumeva da cu to da radim do kraja zivota onda smatram da je jedino resenje predavanje tom necemu skroz i do kraja i savladjivanje u potpunosti toga necega. Obzirom da sam Muzikom poceo da se bavim dosta pre pojave komjutera u mom zivotu a i sama sklonost, ljubav, ispunjenje bica... je bilo na toj strani onda je i logicno sta sam izabrao.
Naravno, nisam se pokajao ni jednog trenutka ali tadasnje bavl;jenje kompjuterima mi je i te kako dobro doslo kasnije u Muzici i samom radu u Studiju jer sam za razliku od mnogih vrlo detaljo razumeo neke popjave kako su se desavale tokom godina. Na primer, MIDI je za vecinu mjuzicara i tada i danas samo "povezi MIDI kabl i sviraj" dok sam ja znao u detalju sve o MIDI-ju, pa pojava Atari-ja i Cubase-a meni nije predatavljala nikakav problem i sve sam savladavao u hodu, daleko brze i lakse od ostalih (naravno detaljisuci o svemu, od samog interfejsa i fizicki i elektronski i svako drugavije do nacina skladistenja podataka...) pa sam dalje bio potpuno spreman na uvodjenje kompjutera kao zamenu za magnetofone izucavajuci ADDA konverzije sa svih aspekata... a sve mnogo lakse i bolje od ostalih zahvaljujuci danima programiranja i svemu sto je dolazilo uz to (izucavanju i hardera i softvera, korelacijama...).
A da nije bas tako jednostavno biti programer i da je potrebno mnogo truda i vremena - pod uslovom da se hoce ozbiljno time baviti - tu se slazem, potpuno.
Iz svega toga, a narocito zbog svog stava "ako nesto radis - radi to do jaja bez imalo povrsnosti u bilo kom trenutku" i mene, mnogo, iritiraju neozbiljni i povrsni ljudi tpa "A jeli bogati, sta treba da procitam da bih bio programer, vidim dobro se to placa, ali nekako mi to spakuj sa malo reci, nemam ti ja bas puno vremena, imam ja vaznija posla u zivotu...".
Pozdrav!
[ Lacika.1991 @ 07.03.2016. 17:05 ] @
a uostalom neko ima mozak za to a neko nema :D neko fabrički od rođenja razmišlja malo logičnije dok neko u svojoj glavi nema logike 2 grama :D
[ dusanboss @ 08.03.2016. 00:14 ] @
Hahaha Ne verujem .
djoka_l čiji se post uglavnom odnosi na lične frustracije usled ogromnog truda uloženog u zvršavanje fakulteta pu starom "ruskom" sistemu (koji se mislim još uvek primenjuje) dobija 6 lajkova.
A sa druge strane Otto23 koji je stvarno dao koristan savet nije dobio ni jedan lajk (ja sam da jedan).
Djoko, znam da ti je teško da prihvatiš da je toliki trud uložen u studije bio uzaludan i da verovatno 90% znanja stečenog tamo nema ama baš nikakvu praktičnu primenu.
Ne znam na osnovu čega si došao do zaključka da ja nisam spreman da uložim trud,rad i disciplinu u sticanje veština koju mogu da naplatim?
I zašto se ljudima ježi koža kada se pomene ta naplata i novac?
Možda na osnovu naslova, priznajem zvuči malo bez veze.
Takodje totalno bez veze zvuči misao da je potrebno od 17. godine baviti se programiranjem da bi tek u 35. počeo da živiš od toga. Možda je za nekog to tačno, ali ta osoba onda ima ozbiljna psihička ograničenja.
Kvantna fizika, da. Stvarno ne znam kako da krenem sa proučavanjem programskih jezika bez dobrog poznavanja ove grane fizike.
Pretpostavljam da me vidiš kao tamo nekog ne obrazovanog klinca koji je čuo da se tamo negde programiranje dobra plaće i pomisli "Sad ću ja da odgledam par tutoriala na youtube i da zgrnem keš na brzinu."
Ako, ne ljutim se ja. Takvi komentari pomažu mi u smislu da postajem čvršći u svojoj odluci i otporniji na prepreke koje će neminovno doći.
Inače ja imam završen FTN smer Mehatronika. Tamo sam imao gomilu "stručnih" predmeta koje do sada, a verujem i do kraja života neću pragtično primenit baš nigde. Nije mi problem da prznam da sam skoro pa izgubio 5 godina života.
To što si naveo da je potrebno znati kako bi se bavio programiranjem je jako, jako klimavo. Slažem se, potrebno je biti dobar u matematici ne iz razloga da bi primenio "suvo" znanje, već zato što matematika pokazuje sposobnost nekoga na logičko razmižljanje.
Nekome ko nema završen fakultet iz prirodnih (tehničkih) nauka to što si napisao može delovati veoma obezhrabrujuće. Verovatno neće ni razumeti deo toga što si napisao. Verujem da si očekivao da ni ja neću razumeti.
E pa žalim slučaj, razumem. Takodje razmem da dobar deo toga što si pisao nama skoro nikakve veze sa programiranjem.
[ dusanboss @ 08.03.2016. 00:27 ] @
Ne uspevam u potpunosti da shvatim logiku ljudi koji misle da će se guranjem drugih dole, popeti na lestvici, ma kava ona bila.
Možda to ima smisla u politici ili nečemu sličnom. U slučaju vezanom za temu smatram da je usavršavanje i nadogradnja veština mnogo, mnogo bolji i efikasniji metod.
Pozdravljam kometare kao što je postavi Otto, a ove druge... Koriste meni i oni. Problem imam što oni provladjuju.
djoka_l čiji se post uglavnom odnosi na lične frustracije usled ogromnog truda uloženog u zvršavanje fakulteta pu starom "ruskom" sistemu (koji se mislim još uvek primenjuje) dobija 6 lajkova.
Djoko, znam da ti je teško da prihvatiš da je toliki trud uložen u studije bio uzaludan i da verovatno 90% znanja stečenog tamo nema ama baš nikakvu praktičnu primenu.
Pa ti nisi samo neozbiljan nego si jos i bezobrazan.
[ djoka_l @ 08.03.2016. 08:34 ] @
Dušane, ja sam vrlo uspešan u svom poslu - napravio sam jednu od najvećih IT firmi u Srbiji. O mojoj firmi se pričaju bajke - tipa programer pripravnik dobija u startu platu od 1000 evra (što nije tačno).
Sa druge strane, zamera mi neko čija je preokupacija u životu legalizacija marihuane i straćenje života na 1 i po fakultet. Namerno sam izdvojio "nepotrebne" predmete u drugi post. Poenta je u prvom postu. Tamo je navedeno šta je potrebno da se postane svetstran programer. Razgovarao sam na intervjuima sa gomilom "stručnjaka" koji su prošli nekakve privatne fakultete, mada i na drugim fakultetima nije sjajno. Bilo ko može da završi bilo koji IT orijentisani fakultet, ali ga to ne čini dobrim programerom. A ima i obrnutih slučajeva, da ljudi bez fakulteta bolje programiraju od onih sa zvaničnom diplomom.
Još jednom ti kažem, nema kraćeg puta, potrebno je 5 godina da zagrizeš, bar 10 godina da dobro zarađuješ od programiranja. I to ako imaš sreće. Ako imaš još 5 godina vremena da baciš, onda divno. Ti nećeš početi sa 35 da zarađuješ od programiranja, nego sa 40...
[ DaliborP @ 08.03.2016. 09:25 ] @
Citat:
dusanboss:
Hahaha :) Ne verujem .
djoka_l je mozda bio strog i preopsiran, ali to ne znaci da je pisao taj post da ti odmogne, vec upravo da ti pomogne. A tebi je to smesno i prozivas ga za licne frustracije.
Jedino sto mi nije jasno kako je moguce da si zavrsio fakultet i ostao nepismen. E to je "sumljivo".
Ja mislim da si ti otvorio ovu temu iz dosade, a ne iz neke iskrene zelje da nesto radis.
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 11:32 ] @
Djoka I,mene zanima jesi ti ćelav? :D
sve i jednog programera kojeg sam upoznao je ćelav kao Šaban Šaulić :D
[ DaliborP @ 08.03.2016. 11:37 ] @
Koliko si ih upoznao do sad, jednog?
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 12:26 ] @
Šta si ti neki šaljivdžija a ? :D koliko ja vidim tebe nisam ništa pitao :D
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 12:52 ] @
Ne kažem ja da je on loš momak,ali neodoljivo me podseća na onaj tip ljudi kojima se neko opasno poke.nj.ao u život pa svoje komplexe leče na razno raznim forumima ni ne znajući sa kim pričaju i ko je sa druge strane žice :D
[ 2012 @ 08.03.2016. 12:57 ] @
@djoka_l
Slazem se vcim delom tvojim komentara, jednostavno se vidi da dobro razumes problematiku. Samo moras da priznas da si se malo rasirio, pa si ubacio i neka ne toliko vazna podrucja koje bi programer trebao da zna.
Prvo, da se odmah ogradim da ja nisam programer, ali kako svakodnevno imam kontakt sa programerima mislim da sam kvalifikovan za diskusiju.
Drugo, imamo nekoliko problema u samoj diskusiji, od samog naslova, preko postavljaca teme pa sve do poslednjih komentara.
Kako postati programer je isto kao kad bi pitali kako postati inzenjer.
Ako podjemo od pretpostavke da je neophodno izvrsisti specijalizaciju, a ako se neko specijalozuje za proramiranje u finansijskom sektoru, zasto mu je potrebno svo znanje iz elektrotehnike koje si nabrojao?
[ djoka_l @ 08.03.2016. 13:04 ] @
I ti si se uhvatio za moj DRUGI post. U provom sam napisao koje su to veštine koje su potrebne programeru (njih jedanaest, možda može samo da se izbaci projektovanje mikroprocesorskih sistema).
Ono o čemu sam pisao da je potrebno programeru u jednom kursu. Počinje od NAND gejta (bez elektronike koja stoji iza toga), preko logičkih i sekvencijalnih mreža, pravljenje golog metala od NANDa, pravljenje operativnog sistema za tako napravljen računar, pravljenje kompajlera, pa do pravljenja igrica...
[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 08.03.2016. u 14:14 GMT+1]
[ Shadowed @ 08.03.2016. 14:07 ] @
Evo malo i u vezi prvog posta :)
Citat:
djoka_l:
- trigonometrija, nacrtna geometrija: za one koji žele da se bave grafikom na nivou pisanja game engina
- diferencijalne jednačine: za automatiku
- numerička analiza: za signal processing
Kao sto si i sam napisao, to je potrebno za neke konkretne slucajeve te ne bih svrstavao u opste potrebno znanje za programerski posao jer vecini ipak nece trebati.
Citat:
djoka_l: 2. Arhitektura računara: od čega se računar sastoji, kako da od jednostavnih logičkih kola praviš logičke i sekvencijalne mreže. Kako se pravi procesor - ALU, registar file, dekoder naredbi. Memorija, IO.
3. Operativni sistemi: kad već imaš računar iz tačke 2 kako upravljaš resursima računara.
Ovo sto navodis pod 2. je zapravo arhitektura procesora, ne kompletnog racunara i kao i za ono prethodno, imho u vecini slucajeva nije potrebno. Ne moze da skodi, ali najcesce nije od neke narocite koristi.
Pod 3.. Ako si pod ovim podrazumevao kako OS radi to sto radi, opet mislim da najcesce nije potrebno. Medjutim, ono sto mislim da je vrlo bitno je znati STA OS radi tj. dobro razumevanje operativnog sistema na kojem je radi, poznavanje mreznih protokola i sl. Ovde mislim na vrstu znanja koju imaju sistem administratori. Imho, senior developer bi morao biti medior/jak junior sistem administrator za sisteme za koje radi dev.
Citat:
djoka_l: 6. programski jezici: Dok nisi napisao programe u barem 30 programskih jezika, nemaš pojma šta je to programiranje. Niko NE ZNA 30 programski jezika, stvar je u tome da kada naučiš 30 jezika, učenje trideset prvog, u kojem ćeš da zarađuješ, traje 2 nedelje, a usavršavanje 5 godina...
Kao i za post overal - u principu se slazem, ali je ovo ipak preterano. Dobro je imati iskustva sa raznovrsnim jezicima, pre nego sa tolikim brojem jezika. Mislim da je sasvim dobra kombinacija asm/c, c++, c# ili java i python ili neki slican i neki za funkcionalno programiranje. Pri tome, za prosecnog programera bi bilo dovoljno iskustvo u dva od nabrojanih jezika. Naravno, pod ovim spiskom nisam mislio (a rekao bih ni ti sa tih 30 jezika) na visegodisnje profesionalno iskustvo ali na to da se morala uciti sintaksa i pisati izvesna kolicina valjanog koda u dovoljnoj meri da se prodre u sustinu konkretnog jezika/nacina programiranja.
Jesam. Bezobrazan sam! Nisam naučio da gadjam hlebom nekog ko mene gadja kamenom. Takdje nema potrebe da budem programer kako bih odvojio zlonamerne od dobronamernih postova.
Ne zanm šta je bila Djokina namera i možda bih poruku protumačio drugačije da nije bilo onog uvoda gde zaključuje (ne znam na osnovu čega ,valda zbog naslova teme) da ja želim da postanem "instant" programer.
I da. Imam joiš 5 godina da potrošim. Ne želim da i one budu uzaludne zato i postvaljm ovakva pitanja netheničkog karaktera.
[ dusanboss @ 08.03.2016. 15:11 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
dusanboss:
Hahaha :) Ne verujem .
djoka_l je mozda bio strog i preopsiran, ali to ne znaci da je pisao taj post da ti odmogne, vec upravo da ti pomogne. A tebi je to smesno i prozivas ga za licne frustracije.
Jedino sto mi nije jasno kako je moguce da si zavrsio fakultet i ostao nepismen. E to je "sumljivo".
Ja mislim da si ti otvorio ovu temu iz dosade, a ne iz neke iskrene zelje da nesto radis.
Tako je Dalibore. Svak ti je na mestu. Možda to P stoji za Prorok.
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 15:24 ] @
Ja ipak mislim da je potrebno nešto da te zainteresuje za to a da nisu novci :D novci su pogrešan motiv po meni baš na samom početku učenja..jer doći će trenutak kada ćeš biti izfrustriran maximalno i batalićeš sve u 3 lepe..znam kako je meni sa arduinom..sve to nekad bude ok,logika ok,software napisan ok..al opet neće da radi,pa čitaš gomilu primera tražiš grešku i na kraju poludiš..i sutra kad sedneš i otvoriš svoj program samo klikneš i prepraviš ono što si zjbo i eto ga :D
[ djoka_l @ 08.03.2016. 15:32 ] @
Sa ovim si počeo:
Citat:
Krenuo sam sa tutorijal snimcima na youtube. Za početak želim da steknem neke osnovne veštine iz popularnih programskih jezika tipa HTML,PHP,JAVA,itd.
Zatim bih se fokusirao na jedan od jezika i stakao malo ozboljnije znanje i veštinu iz te oblati.
Zanima me po vama na šta bih trebao da se fokusiram?
Ako imate neki predlog kako najbolje da steknem potrebno znanje?
Najviše me zanima sa kojim nivoom znanja mogu da krenem da tražim posao? Kako bi to izgledalo i kakva su vaša iskustva.
A sada pitaš:
Citat:
Ne zanm šta je bila Djokina namera i možda bih poruku protumačio drugačije da nije bilo onog uvoda gde zaključuje (ne znam na osnovu čega ,valda zbog naslova teme) da ja želim da postanem "instant" programer.
Da li u mom prvom postu ima ičega što nije odgovor na tvoja pitanja?
Pogrešan ti je zamišljeni put, programiranje se NE UČI tako što gledaš youtube snimke i učiš KONKRETAN programski jezik (HTML,PHP,JAVA). Ima mnogo oko toga i pre toga što treba da znaš, a ja nemam kristalnu kuglu da pogodim šta imaš od NEOPHODNIH predznanja za programiranje.
I, rekao sam, 5 godina do junior statusa, 10 godina do ozbiljnih para (i više).
[ dusanboss @ 08.03.2016. 15:35 ] @
Normalno Laci. Kao i u svemu. To što mi je novac motiv ne znači da ne volim da programiram. Nisam imao priliku ranije da se zainteresujem, ne znam zbog čega.
Verovatno su mi hiljade linija koda delovale kao bauk zbog mog lošeg kucanja (koja se popravlja jer je stvar vežbe) ili možda zbog pogrešnog načina na kome mi je programiranje prdstavljeno na faxu.
Uglavnom sad, kada sam se malo zaineresovao, svidja mi se i mislim da ću uspeti da nadoknadim to što nisam ranije ušao u materiju.
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 15:37 ] @
bar moj savet ako si bar za mrvicu sličan meni,kad postane monotono i frustrirajuće batali za taj dan :D
Jesam. Bezobrazan sam! Nisam naučio da gadjam hlebom nekog ko mene gadja kamenom. Takdje nema potrebe da budem programer kako bih odvojio zlonamerne od dobronamernih postova.
I da. Imam joiš 5 godina da potrošim. Ne želim da i one budu uzaludne zato i postvaljm ovakva pitanja netheničkog karaktera.
Ne samo sto si bezobrazan nego i bezocno drzak. Ti vredjas i sprdas se u trenutku kad je covek dugogodisnji programer i vlasnik IT firme a ti duplo golo po istom pitanju.
Nisi naucio ne samo da gadjas hlebom nego nisi naucio ni osnove ponasanja sa ljudima kao ni osnove komunikacije sa ljudima i na forumu. BTW, njemu tvoj hleb ne treba a ti si se pokenjao na njegov hleb pruzen tebi.
Nauci da na forumu nije bitno licno obracanje nego ono sto je napisano. Ono sto tebe ne zanima iz ko zna kog razloga ne znaci da nije vredno - kao sto se moze procitati, mnogo vrednih stvari je napisano na temi ali nista od toga ne dopire do tebe.
Pozdrav!
[ dusanboss @ 08.03.2016. 15:54 ] @
Sćeko, da te ne znam pa da te uzmem za ozbiljno. Ovako. Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 08.03.2016. u 17:11 GMT+1]
[ Lacika.1991 @ 08.03.2016. 15:57 ] @
daj nemojte napadati čoveka tako oštro,pogrešio je u nazivu teme jer bukvalno ispada kao da je pitao kako postati astronaut?
verujem da je svestan da je to jedna veština koja se savladava i nadograđuje do penzije..
iskreno mislim da je ova tema zamišljena kao jedan "guide" u fazonu stranica sa linkovima tipa
-uvod u c++
-uvod u c#
-uvod u Java
i tako dalje,znači osnove,upoznavanje sa jezikom i pokušaj izbegavanja kupovine silnih knjiga nego nešto što bi moglo da zainteresuje nekoga da uči neki od programskih jezika na kreativan način..a ne kao ja što imam knjigu c++ od 800 strana pa izvolte :D
isto tako iz nekog razloga tvrdim da youtube tutoriali što se tiče programiranja nemaju apsolutno nikakav efekat,nego lepo hrpa primera na stolu..pa prepisuj,testiraj,traži greške... :D
[ Sceka @ 08.03.2016. 15:59 ] @
@dusanboss - Ne uzimaj mene ni na koji nacin jer ne mozes da me ukapiras pa da si pita, sto rek'o nas narod.
Ono sto sam napisao je ozbiljno pa kako god ti to tumacio, a nije namenjeno samo tebi nego dosta sire, onima koji citaju da bi shvatili na tvom primeru kako se ne postupa na forumu (i inace u zivotu sto se tice komunikacije/ophodjenja sa drugima).
@Lacika.1991 - ne napada njega niko radi toga sto je otvorio temu (koja je, dobro si primetio, besmislena i sama po sebi i po tome sto takvih tema ima vec na ES-u mnogo) nego zbog njegovog ponasanja koje je neprimereno kako forumu tako i sa ljudske strane.
Pozdrav!
[ dusanboss @ 08.03.2016. 16:14 ] @
Pokušaću da ignorišem postove koji namaju veze sa temom.
Super. Jel tačna informacija da je 20% sajtova napravljeno u njemu?
[ Shadowed @ 08.03.2016. 16:27 ] @
Nije.
[ mrle011 @ 08.03.2016. 17:58 ] @
Zašto na ovom forumu svaka diskusija prerasta u svađu?
[ dusanboss @ 08.03.2016. 18:16 ] @
Mislim da je problem izražen pogotov u MZ podforumu. U ostalom šta da čovek očekuje na forumu sa takvim imenom :).
Ima dosta finih i normalnih ljudi koji uglčavno obitavaju u tehničkim delovima ovog foruma. Sa druge strane tu je jedna ekipica ljudi čije se pisanje na forumu u glavnom svodi na prepucavanje, ubedjivanji, vredjanje itd. Na žalost, koliko god se trudio da se oduprem i mene je izgleda ova druga grupa povukla za sobom.
[ ashford @ 08.03.2016. 18:37 ] @
Citat:
Sceka:
Ne samo sto si bezobrazan nego i bezocno drzak. Ti vredjas i sprdas se u trenutku kad je covek dugogodisnji programer i vlasnik IT firme a ti duplo golo po istom pitanju.
uf, uf, pa kad je tako uspesan sta se koji djavo spusta na nivo "duplo golog" ?!
Naravno da ce ga pobediti iz iskustva.
[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2016. 19:14 ] @
Citat:
djoka_l:
I ti si se uhvatio za moj DRUGI post. U provom sam napisao koje su to veštine koje su potrebne programeru (njih jedanaest, možda može samo da se izbaci projektovanje mikroprocesorskih sistema).
Ono o čemu sam pisao da je potrebno programeru u jednom kursu. Počinje od NAND gejta (bez elektronike koja stoji iza toga), preko logičkih i sekvencijalnih mreža, pravljenje golog metala od NANDa, pravljenje operativnog sistema za tako napravljen računar, pravljenje kompajlera, pa do pravljenja igrica...
Zapravo, da bi se danas postalo "programer" ne mora se znati nista od toga, dovoljno je znati elementarnu sintaksu i nekoliko osnovnih statement-a nekog od trenutno najpopularnijih programskog jezika (petlje, grananje, mozda osnovni OOP), malo korisnih f-ja od 3rd party biblioteka (upiti u bazu i sl.) i kako deploy-ovati napravljeno remek delo i... to bi bilo to, dobar deo napisanog koda spada u djubre napisano od takvih "strucnjaka".
Naravno, sa ovakvim bogatim znanjem ce rezultujuci kod verovatno biti pun rupa (ako je neki "low level" jezik poput C-a ili C++-a - to verovatno znaci buffer overflow-e, ako je neki high-level jezik verovatno "samo" eskalacije privilegija tipa injekcija SQL upita i sl.), o paralelnom kodu da ne pricamo (korupcija podataka / race condition-i, poll-ovanje ili prezauzimanje CPU-a sa busy-waitingom i sl.) i pateticnih performansi. O kojekakvim mogucim i nemogucim krahovima kada kod trci na drugom hardveru ili van testiranih (ako je ista testirano) situacija i da ne pricamo.
Ali, hej, sad ide najbolji deo: i sa svim tim manama, takvo djubre od koda "radi posao" u enormnom % slucajeva u praksi :( Ako se takav kod nakrpi da moze da izdrzi da ne pukne bar minimum vremena i hardverski upgrade resava problem performansi, tu se prica zavrsava.
To je dobra vest za gomilu ljudi koji zele da postanu "programeri" za 21 dan - to je zaista moguce, bar kada su lake stvari u pitanju.
Necu da navodim koje su stvari "lake" - da se ljudi iz nekog konkretnog domena ne bi uvredili. Zapravo, nije njihov domen "lak", vec ima tu nesrecu da je lako postati ovakav "programer" i prolaziti na trzistu, iako za mnoge teze zadatke takvi ljudi nisu adekvatni.
Neki domeni poput hardverskog dizajna, digitalne obrade signala, masivno paralelnih algoritama ili (srecom) pisanja WHQL/sertifikovanih kernel-mode drajvera imaju daleko vecu "precku" za pisanje "prolaznog" koda, pa je i % priucenih kvazi strucnjaka manji. Ova poslednja stavka je nekad bila losija ali je dominantnom PC OS vendoru do3.14zdelo da im se proizvod asocira sa plavim ekranom pa su postali stroziji u prihvatanju drajvera.
Na zalost, neki drugi domeni imaju gomilu dovoljno jednostavnih zadataka koji mogu obaviti i gore pomenuti "strucnjaci".
Ekonomski gledano, to je sasvim OK - ako neki posao moze da uradi trenirani golub, bilo bi besmisleno insistirati da ga radi postdoc. Na zalost, problem je sto jako cesto takvi "strucnjaci" vrlo brzo dobijaju komplikovanije zadatke koji su iznad njihovog praga znanja.
Rezultat toga je neodrzivo djubre od koda koje se svakodnevno u mnogim firmama raspisuje od nule, uz pomoc novih konsultanata, outsourcing firmi, novih 'eksperata' i sl.
Ali... dokle god je curana bice i podvarka, kaze izreka. Ako neko placa sve to i isplati mu se, sto da ne.
Time dolazimo do saveta za OP-a:
1. Ako zelis postati >pravi< programer koji ce moci da resava komplikovanije izazove i pise kvalitetan kod: poslusaj sta kaze djoka_l. To ce kostati vremena, spremi se za mesece ucenja da bi uopste dosao do toga da pises nesto sto a) razumes i b) kako treba
ili
2. Ako te to ne zanima i zelis sto pre poceti da zaradjujes kintu, preskoci sve to i uzmi neki od programskih jezika koji "oprastaju" budalastine, pokupi nekoliko howto-a i popularnih biblioteka / skriptova, nauci da iskompajliras/deploy-ujes svoje remek delo, nastimuj svoju prezentaciju i... udri.
[ ashford @ 08.03.2016. 20:02 ] @
ili
3) postani Zarko Radosavljevic
[ bananaphone @ 08.03.2016. 21:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Time dolazimo do saveta za OP-a:
1. Ako zelis postati >pravi< programer koji ce moci da resava komplikovanije izazove i pise kvalitetan kod: poslusaj sta kaze djoka_l. To ce kostati vremena, spremi se za mesece ucenja da bi uopste dosao do toga da pises nesto sto a) razumes i b) kako treba
ili
2. Ako te to ne zanima i zelis sto pre poceti da zaradjujes kintu, preskoci sve to i uzmi neki od programskih jezika koji "oprastaju" budalastine, pokupi nekoliko howto-a i popularnih biblioteka / skriptova, nauci da iskompajliras/deploy-ujes svoje remek delo, nastimuj svoju prezentaciju i... udri.
Vecina ljudi koje ja znam, a da su programeri duze od 5g, su negde na putu izmedju 1 i 2, neki su poceli kao 1 a posle krenuli prema 2, neki su poceli kao 2 i krenuli prema 1, tako da nije sve crno/belo, a svi su pravi programeri - hleb i nutelu zaradjuju kucajuci kod ;)
Tko hoce da programira danas, naci ce dovoljno resursa i na ovom forumu i na google-u, resursi nisu problem - ima ih toliko, i toliko su dostupni, da je cak mozda veci problem napraviti izbor izmedju 3 odlicna kursa, nego naci dobre matrijale za ucenje, ustvari najveci problem je da covek definise sam sa sobom sta hoce i da zagreje stolicu.
[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2016. 22:21 ] @
Citat:
bananaphone
Vecina ljudi koje ja znam, a da su programeri duze od 5g, su negde na putu izmedju 1 i 2, neki su poceli kao 1 a posle krenuli prema 2, neki su poceli kao 2 i krenuli prema 1, tako da nije sve crno/belo, a svi su pravi programeri - hleb i nutelu zaradjuju kucajuci kod ;)
To je sasvim OK - na kraju krajeva, svi smo poceli kao pocetnici :-)
Problem je sto citava klasa, nazovimo ih "sampionima" ne prepoznaju gde se nalaze. Takvi sampioni ce, recimo, promeniti rezoluciju OS thread schedulera na 1ms i povecati kolicinu interapta na sistemu 10x kako bi njihov Sleep(1) kod prividno radio kako su zamislili, potpuno pogresno. Nebitno sto je potrosnja sistema skocila nekoliko puta, duzina autonomije na bateriji srazmerno pala... kod "radi" - osim sto ne radi i sto je to gotovo uvek pogresno resenje. Na stranu to sto OS dozvoljava takve ludosti.
O multithreaded "sampionluku" da ne pricamo. Od koda koji se efektivno izvrsava kao single-threaded zato sto je sampion sve stavio unutar kriticne sekcije, pa sve do fantomskog koda koji se bazira na pretpostavci da je uvecavanje za 1 atomicka operacija i koji radi magicno osim kad pukne.
Problem je sto, u nekim drugim disciplinama, sa takvim nedostatkom znanja uopste ne dolazis do sanse da radis "u produkciji", bar ne u vecini slucajeva.
Programiranje je odavno "demokratizovano", sto je super - zato sto omogucava mnogima da zarade za hleb.
Na zalost, sa demokratizacijom dolaze i dobre i lose strane.
Za pisanje kvalitetnog koda je potrebno uloziti i 10x vise vremena za ucenje nego za pisanje "bilo kakvog" koda. Problem je sto gomile stanu kod "bilo kakvog" :(
[ dusanboss @ 08.03.2016. 22:48 ] @
Ne znam da li da okačim svoju sliku i da pitam da li imam Potencijal?
Kao što je onaj lik za bodybuilding.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 04:35 ] @
Jel ima neko dobru skriptu gde su dobro objašnjeni PHP, JavaScript i CSS? Nešto sažeto, oko 30 strana ako može.
[ bananaphone @ 09.03.2016. 07:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
bananaphone
To je sasvim OK - na kraju krajeva, svi smo poceli kao pocetnici :-)
Problem je sto citava klasa, nazovimo ih "sampionima" ne prepoznaju gde se nalaze. Takvi sampioni ce, recimo, promeniti rezoluciju OS thread schedulera na 1ms i povecati kolicinu interapta na sistemu 10x kako bi njihov Sleep(1) kod prividno radio kako su zamislili, potpuno pogresno. Nebitno sto je potrosnja sistema skocila nekoliko puta, duzina autonomije na bateriji srazmerno pala... kod "radi" - osim sto ne radi i sto je to gotovo uvek pogresno resenje. Na stranu to sto OS dozvoljava takve ludosti.
O multithreaded "sampionluku" da ne pricamo. Od koda koji se efektivno izvrsava kao single-threaded zato sto je sampion sve stavio unutar kriticne sekcije, pa sve do fantomskog koda koji se bazira na pretpostavci da je uvecavanje za 1 atomicka operacija i koji radi magicno osim kad pukne.
Problem je sto, u nekim drugim disciplinama, sa takvim nedostatkom znanja uopste ne dolazis do sanse da radis "u produkciji", bar ne u vecini slucajeva.
Programiranje je odavno "demokratizovano", sto je super - zato sto omogucava mnogima da zarade za hleb.
Za pisanje kvalitetnog koda je potrebno uloziti i 10x vise vremena za ucenje nego za pisanje "bilo kakvog" koda. Problem je sto gomile stanu kod "bilo kakvog" :(
Pa dobro - tako je sa svim zanimanjima, kad broj programera preraste kriticnu masu, i vise ne moze da se isprati 'ko je "sampion" a ko sampion ;).
Valjda zato i postoji interview i probni rad i neces nekom tko nije dokazano dobar dati da cacka po karnel-u ili nekoj kriticnoj aplikaciji, greske prave i veoma iskusni programeri, razlika je u tome sto ih oni rade jako retko ;). I netko ko je usao u firmu kao pocenik posle 5g to mozda vise nije, kao i neko tko je usao kao sampion ;)
Kad vec pominjete hirurgiju - ne zavrse svi hirurzi na kadiologiji, neko radi operacije na otvorenom srcu, a neko skida cir sa d*peta, a i svi koji rade na otvorenom srcu nisu podjednako dobri, opet svi zive i rade i mislim da je to dobro.
Citat:
dusanboss: Jel ima neko dobru skriptu gde su dobro objašnjeni PHP, JavaScript i CSS? Nešto sažeto, oko 30 strana ako može.
Tesko ces unovciti znanje koje se stice listanjem 30 strana skripte ;)))))
[Ovu poruku je menjao bananaphone dana 09.03.2016. u 08:33 GMT+1]
[ llux @ 09.03.2016. 08:05 ] @
Ne znam da li je ovakva situacija kod svakoga, ali ovako je kod mene:
Napominjem da je moje iskustvo jako malo i da se ne mogu nazvati programerom.
Daleko mi je lakse da ucim, prelistavam knjige, internet, ovakve teme i slicno, nego da radim nesto konkretno. Motivacija je jako slaba. Drugacije je kada ides na posao, pa ti je to obaveza. Takodje, kada si klinac i sve ti je to novo, onda je zabavno raditi. Tako su danasnji pravi programeri poceli, igrajuci se. Danas su drugacija vremena.
Problem je sto su praksa i rad na nekom projektu ekstremno vazni. Borba sa greskama te jako dobro nauci. Nikakva kolicina citanja te ne moze nauciti kao sto moze malo prakse. Motivacija i mrzovoljnost su veliki problem. Kod mene je dovoljno samo da pocnem/nastavim sa radom i onda je OK. Al' ponekad ne mogu da se nateram.
Postoje dve grupe onih koji zele da postanu programeri:
Oni koji postavljuju teme "kako postati programer i dobro unovciti znanje"
i oni koji postavljaju teme "kako postati dobar programer i unovciti znanje".
[ bananaphone @ 09.03.2016. 09:25 ] @
Citat:
llux:
Ne znam da li je ovakva situacija kod svakoga, ali ovako je kod mene:
Napominjem da je moje iskustvo jako malo i da se ne mogu nazvati programerom.
Daleko mi je lakse da ucim, prelistavam knjige, internet, ovakve teme i slicno, nego da radim nesto konkretno. Motivacija je jako slaba. Drugacije je kada ides na posao, pa ti je to obaveza. Takodje, kada si klinac i sve ti je to novo, onda je zabavno raditi. Tako su danasnji pravi programeri poceli, igrajuci se. Danas su drugacija vremena.
Problem je sto su praksa i rad na nekom projektu ekstremno vazni. Borba sa greskama te jako dobro nauci. Nikakva kolicina citanja te ne moze nauciti kao sto moze malo prakse. Motivacija i mrzovoljnost su veliki problem. Kod mene je dovoljno samo da pocnem/nastavim sa radom i onda je OK. Al' ponekad ne mogu da se nateram.
Vecini ljudi koje poznajem a koji su danas u IT-u a poceli su pre 15-20g - IT bio i ostao hobi, meni posle 16-17g "profesionalnog" rada, i dalje pretstavlja hobi i ako zivim od IT-a, motivacija nije problem -. ako je interesantno a skoro sve mi je interesantno, ako je glupost - onda moras malo da pritisnes - i tako je sa svim, sa hobijem, sa fakultetom, sa poslom, bitno je da je procenat interesantnog veci od procenta gde moras da zalegnes i to je to.
Slazem se - druga su vremena danas ali, kao sto rekoh, danas imas 1000 fantasticnih kurseva koji su besplatni, cele communities, open source projekte, torrent-e, google summer of code itd. Ne vidim sta bi moglo da te demotivise, osim sopstvene lenjosti...
Ovo sto sledi je kao ona prica "Kako znas da si Srbin? - Oba tvoja roditelja su do skole morali da pesace bosi po snegu, po 5km uzbrdo, u oba pravca." :)
Ako se dobro secam ja sam 96/97 imao tipa 2h nedeljno Interneta u americkom kulturnom centru, a posle sam si priustio dial-up (16.8kbit/s - zbog PCM-a - opet ako se dobro secam) citao sam brze, nego sto su se stranice ucitavale :))))
Dobar kurs je bio pojam, knjige su bile uglavnom dostupne u katastrofalnim prevodima na srpski, nisi imao ni koga da pitas, kad neko nesto provali, ili pronadje dobru knjigu na engleskom, ta ja stajala u fotokopirnici mesec dana ;)))). Sad zamisli koja motivacija je potrebna u takvim uslovima da covek pomeri stvari. Posle kad su ljudi poceli da kace knjige na ftp (tipa ftp.drenik.net ili tako nesto) pa to je bila revolucija ;))))
[ DaliborP @ 09.03.2016. 09:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Radi se o ponudi i potraznji, realno, koliko stvarno treba takvih ljudi na trzistu?
Niti je aplikativni software toliko zahtevan, niti previse komplikovan da bi zaposlili strucnjaka koji mora da ima to znanje o kom pricas. A predstavlja vecinu trzista, ne pisu svi software koji zahteva da programeri znaju da pisu kod na nivou OS-a.
A i ljudi koji dobro znaju takve stvari su skupi i uglavnom vec zaposleni na mestima gde im je to znanje dobro iskorisceno, bas kako i treba da budu.
Kad bi sutra poceo da primenjujem tako striktne uslove na intervjuima da zaposlim par java ili c++ programera sa 2-3 godine iskustva koji bi radili na servisima i nekom aplikativnom software-u, ili ih ne bi nikad nasao, ili bi morao skupo da ih platim. Ja mislim da trziste i plate sasvim dobro oslikavaju kako stoje stvari.
[ bananaphone @ 09.03.2016. 09:50 ] @
Citat:
DaliborP: Radi se o ponudi i potraznji, realno, koliko stvarno treba takvih ljudi na trzistu?
Niti je aplikativni software toliko zahtevan, niti previse komplikovan da bi zaposlili strucnjaka koji mora da ima to znanje o kom pricas. A predstavlja vecinu trzista, ne pisu svi software koji zahteva da programeri znaju da pisu kod na nivou OS-a.
A i ljudi koji dobro znaju takve stvari su skupi i uglavnom vec zaposleni na mestima gde im je to znanje dobro iskorisceno, bas kako i treba da budu.
Kad bi sutra poceo da primenjujem tako striktne uslove na intervjuima da zaposlim par java ili c++ programera sa 2-3 godine iskustva koji bi radili na servisima i nekom aplikativnom software-u, ili ih ne bi nikad nasao, ili bi morao skupo da ih platim. Ja mislim da trziste i plate sasvim dobro oslikavaju kako stoje stvari.
Amin ;) - i tako je za sve oblasti a ne samo programiranje.
[ Ivan Dimkovic @ 09.03.2016. 10:08 ] @
@DaliborP,
Naravno, zakon ponude i potraznje je jasan, kao sto rekoh, karikirano, na mestu gde posao radi treniran golub nema puno logike staviti postdoc-a.
Problem kod sampiona jensto se cesto desi da vrlo brzo problem nadvladava njihove mogucnosti a mogu da se "izvuku" sa nekim hackfestom koji je ili neskalabilan, radi samo u specificnim uslovima i sl.
Ako imas insurnce policy od takvih - ili kroz hiring proces ili kroz code review, odlicna stvar, sve dok golubu dajes adekvatne taskove (inace finansijski nema logike da trosis vreme senior ljudi na "programiranje 101" kurseve svaki put kad se golub uneredi)
[ dusanboss @ 09.03.2016. 10:16 ] @
Citat:
bananaphone
Citat:
dusanboss: Jel ima neko dobru skriptu gde su dobro objašnjeni PHP, JavaScript i CSS? Nešto sažeto, oko 30 strana ako može.
Tesko ces unovciti znanje koje se stice listanjem 30 strana skripte ;)))))
Ma šalim se bre. Zar nisi primetio ironiju u poruci. Čitam knjigu od 600 strana pa reko da vidim kako će da reaguju ljudi.
Ovi, drugi ljudi. Poruka nije namenjena tebi i sličnima koji stvarno pišu ono što misle i žele da pomognu.
[ DaliborP @ 09.03.2016. 10:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Problem kod sampiona jensto se cesto desi da vrlo brzo problem nadvladava njihove mogucnosti a mogu da se "izvuku" sa nekim hackfestom koji je ili neskalabilan, radi samo u specificnim uslovima i sl.
Ako imas insurnce policy od takvih - ili kroz hiring proces ili kroz code review, odlicna stvar, sve dok golubu dajes adekvatne taskove (inace finansijski nema logike da trosis vreme senior ljudi na "programiranje 101" kurseve svaki put kad se golub uneredi)
Ne mogu iz svog iskustva reci da se to "cesto desi", ne znam kako je kod tebe, ali ja mislim da se takve stvari brzo primete.
Da li je u pitanje code review, ili agile pristup, ali na vreme moze da se uoci lose uradjen task, jos ako se radi na osetljivom delu software-a, npr za cije izvrsavanje je jako bitna memorija ili broj procesora. Jos ako radis sa istom grupom ljudi duze, vrlo dobro znas njihove mogucnosti.
Mada problem moze biti i na drugoj strani, kad imas odlicnog strucnjaka a punog sujete, i koji koliko god bio pametan i znao da napise vrhunski kod, nije produktivan. A sretao sam se par puta sa takvima, gde ljudi jednostavno nisu u stanju da sagledaju ono sto prave sa komercijalne strane, i koce razvoj projekta sa previse prefekcionizma ili nemogucnosti rada u timu.
U oba slucaja teret je na menadzerima da iskoriste ljude na najbolji nacin.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 10:31 ] @
Ivane da li se ti i sada baviš developmentom?
Čitajuć postove nekih ljudi setih se moderatora sa jednog "uradi sam foruma". Čovek je stavarno imao znanje iz više oblasti i kada je to hteo moga je da pomogne ljudima.
Problem je bio što je retko hoće (još je aktivan mislim i ne menja taktiku) da napiše nešto korisno već opali komentar "zovi majstora". Znam da su me kometari takvog tipa izbacivali iz takta.
Primer: Čovek pita kako da promeni sijalično grlo, a on i par sličnih mu odgovore da se sa strujom nije igrati i da zove majstora. Nikada nisam shvatao takve kometare. Pa da je hteo da zove majstora ne bi sa mlatio po forumima. U ostalom menja sijalično grlo, ne menja visokonapotsko trafo.
I onda čitam ja temiu za neki svoj problem i od recimo 10 postova u 7 piše kako to ne može da se uradi. :) 2 su beskorisna i jedan stvarno koristan kometar.
Ima poslova koji stvarno nisu za nekog za koga prceniš da nema dovoljan nivo stručnosti, ali to je retko. Nisu ljudi pitali bog zna kako kompleksne stvari.
Slične stvari se dešavaju i ovde.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 10:38 ] @
Citat:
DaliborP:
Mada problem moze biti i na drugoj strani, kad imas odlicnog strucnjaka a punog sujete, i koji koliko god bio pametan i znao da napise vrhunski kod, nije produktivan. A sretao sam se par puta sa takvima, gde ljudi jednostavno nisu u stanju da sagledaju ono sto prave sa komercijalne strane, i koce razvoj projekta sa previse prefekcionizma ili nemogucnosti rada u timu.
U oba slucaja teret je na menadzerima da iskoriste ljude na najbolji nacin.
Evo svako može da napiše koristan kometar samo kad želi.
Naravno, praksa i rad u timu su ne zamenjivi deo pri učenju za programera koga neko želi da plati.
Svestan sam ja da ću morati da volontiram i radim na nekom projektima za jako malo do ništa para dok ne budem na tom nivou da mogu "dobro da zaradjujem".
Trenutno nisam još na nivou gde bi radio u nekom timu. Za sada sve mogu da uradim sa kompjuterom i par knjiga.
[ Ivan Dimkovic @ 09.03.2016. 10:39 ] @
@dusanboss,
Ljudi su ti lepo dali savete kako da pocnes, nista od toga ne zvuci "zovi majstora".
@DaliborP, problem nastaje u velikim firmama ciji glavni posao nike razvoj softvera, gde se jako malo trosi vremena na code review, redjaju se menadzeri k'o poslednja moda plus u nekim zemljama zakon ide na ruku zabusantima. To su okruzenja ciji je direktor cega god sto im razvija softver neka leva njuska koja sa poslom nema puno veze li zna dobro da pitchuje slajdove iz PPTa. Takvi obicno zavrse sa 3rd rate programerima i 3rd rate outsourcing firmama kad treba da se popravi svo napisano djubre.
Prizor bezbroj puta vidjen: otislo sve u 3 lepe kod ne radi i neodrziv.
Step 1 - zaposli neke tipa PWC da ti kazu da ti orgnizacija timova ne valja, plati da te "organizuju"
Step 2 - unajmi najjeftiniju outsourcin firmu da "resi" problem
Step 3 - ponovi od #1
[ tdusko @ 09.03.2016. 10:44 ] @
^U zadnje vreme dosta radim sa programerima iz konsultantskih firmi. Znaci kons. firma dobije da radi neki projekat i onda angazuju mene da radim sa njima u timu posto im fale ljudi. Ne znam da li je to do sada bila slucajnost, ali na svakom projektu do sada, bilo da je greenfield ili odrzavanje postojeceg, potpuno je odsustvo bilo kakvog code review-a. Bilo od strane firme izvodjaca ili firme koja ih je angazovala. Bukvalno hiljade linija koda ide mesecno na produkciju bez da iko pogleda na sta to lici, a na sta lici ima materijala za ceo podforum, a ne temu :D. Fora je sto ove interesuje samo "da radi" i da je u roku da ga ne bi ribali odozgore sto su s*ebali budzet ponovo, a nista nisu deliverovali, a ove druge interesuje od prilike samo satnica * man power :D. Bitno je da drzi vodu dok se ne izrotiraju manageri taman da kad se sve skuca da nema koga da hvatas za gusu :)
[ DaliborP @ 09.03.2016. 10:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @DaliborP, problem nastaje u velikim firmama gde se jako malo trosi vremena na code review, redjaju se menadzeri k'o poslednja moda plus u nekim zemljama zakon ide na ruku zabusantima. To su okruzenja ciji je direktor cega god sto im razvija softver neka leva njuska koja sa poslom nema puno veze li zna dobro da pitchuje slajdove iz PPTa. Takvi obicno zavrse sa 3rd rate programerima i 3rd rate outsourcing firmam kad treba da se popravi svo napisano djubre.
To je tacno. Velike firme, pogotovo veci sistem integratori poput Accenture, Dell, IBM itd po pravilu imaju takve sisteme i gomilu menadzera koji samo pretakaju iz supljeg u prazno.
Ali sve je to iz jednog razloga, moze im se - vec su bogati i nije im problem da imaju gomilu ljudi na platnom spisku koji vrlo malo doprinose.
Manje firme, manji timovi, tu su procesi mnogo vise utegnuti i daje se vise paznje takvim stvarima, jer i greske mnogo vise mogu da kostaju.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 10:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@dusanboss,
Ljudi su ti lepo dali savete kako da pocnes, nista od toga ne zvuci "zovi majstora".
Nisam vukao dirktnu paralelu sa ovom temom, reko sam da se nešto slično dešava. Uz zahvalnost onima koji su stvarno želeli da pomognu mislim da je više od pola kometara bila beskorisna.
Nisu bili komenari tipa "zovi majstora" već "nije to za tebe". Isto dobar deo kometara se odnosi na naslov, koji njima iz nekog razloga uvredljiv.
[ dejanet @ 09.03.2016. 10:59 ] @
Koliko mogu da vidim, zahvaljujuci "demokratizaciji" ovog posla, tj. uslovi za rad nisu formalne prirode(odgovarajuce obrazovanje), kao i velikoj potraznji, formira se balon IT poslova.
Taj balon mora u nekom trenutku puci. Doduse malih naznaka vec ima: sece po HP-u, IBM-u, kao i pad zarada od app store-a do nivoa kada taj business model vise nije odrziv.
E'sad ono sto je meni neverovatno, seca IT radnih mesta nece mimoici dobro obucene programere,sysadmine (samim tim i dobro placene), vec ce upravo ti ljudi, koji su dobro placeni, najcesce u zapadnim firmama, dobiti shut kartu a njihvi poslovi ce se preseliti u trece zemlje sa manje kvalifikovanim it personalom.
Citat:
tdusko: Bitno je da drzi vodu dok se ne izrotiraju manageri taman da kad se sve skuca da nema koga da hvatas za gusu :)
Da to je sindrom new age management-a : "sell, sell, sell..."
[ bananaphone @ 09.03.2016. 11:09 ] @
Citat:
dusanboss:
Ma šalim se bre. Zar nisi primetio ironiju u poruci. Čitam knjigu od 600 strana pa reko da vidim kako će da reaguju ljudi.
Ovi, drugi ljudi. Poruka nije namenjena tebi i sličnima koji stvarno pišu ono što misle i žele da pomognu.
Ma jesam, ne bih ni odgovarao da sam mislio da si ozbiljan ;), vise mi je poenta bila - danas imas stvarno sve resurse da ucis i radis maltene sve sta hoces iz IT-a, zato sam i uradio copy/paste edx. Maltene u 2 klika mozes da iskopas stvarno kvalitetne matrijale, batali rasipanje energije i fokusiraj se 3-4 meseca na bilo sta...
Ne vidim ni jedan drugi nacin kako covek moze da pocne da se bavi bilo cim, uzmi knjigu, slusaj kurs, zagrej stolicu, pravi ili nesto svoje ili se nakaci na neki opensource i svakako ces posle par meseci moci reci da si postao neki programer-pocetnik.
Isto je sa network engineer-om, po meni netko ko ima PHD iz telekomunikacija i 20g iskustva, i tko je upravo polozio CCNA, su network engineer-i, samo sto ce ovaj prvi raditi na razvoju novih tehnologija, a drugi, ako ima srece i nadje posao - zavlaciti se ispod stola da ubode kabal za telefon, zamena uloga u bilo kom smeru bi bila katastrofalna ;). A opet treba i neko da ubode kabal od telefona.
Prica o fizici matrijala, nanotehnologijama, nuklearnoj fizici kao preduslovu za programiranje su kojestarije po meni, ako hocete da se bavite consumer trzistem, recimo programiranjem igrica na facebook-u, sw za edukaciju dece, app za placanje parkinga, banking app, smart home app, ustvari 95% danasnjeg sw ne zahteva poznavanje nauke na nekom visem nivou, a trziste za consumer app-ove je ogromno, monogostruko vece od specijalizovanih naucnih aplikacija.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 11:11 ] @
Svak puta kada istražujem zanimanja koja se tarže na tržištu rada dobijem nešto slično ovome.
Uz komentar da će potaržnje za software engineers and developers samo biti u porastu. Tako da ne znam baš o tom pucanju balona.
Migracija poslova u nerazvijene zemlje je posledica globalizacije i pogadja sve struke.
[ DaliborP @ 09.03.2016. 11:17 ] @
Citat:
dejanet:
Koliko mogu da vidim, zahvaljujuci "demokratizaciji" ovog posla, tj. uslovi za rad nisu formalne prirode(odgovarajuce obrazovanje), kao i velikoj potraznji, formira se balon IT poslova.
Taj balon mora u nekom trenutku puci. Doduse malih naznaka vec ima: sece po HP-u, IBM-u, kao i pad zarada od app store-a do nivoa kada taj business model vise nije odrziv.
Ne znam o kom balonu pricas, poslova ima sve vise najvise zbog digitalizacije i automatizacije sapsolutno svega. Nema te industrije koja ne ide u tom pravcu i samim tim se kreira sve vise IT poslova.
To sto su velike firme poptu HP-a i IBM poceli da smanjuju broj ljudi je ocekivano, jer poodavno kaskaju za trzistem i trendovima.
[ bananaphone @ 09.03.2016. 11:25 ] @
Citat:
dejanet:
E'sad ono sto je meni neverovatno, seca IT radnih mesta nece mimoici dobro obucene programere,sysadmine (samim tim i dobro placene), vec ce upravo ti ljudi, koji su dobro placeni, najcesce u zapadnim firmama, dobiti shut kartu a njihvi poslovi ce se preseliti u trece zemlje sa manje kvalifikovanim it personalom.
Zahtev za strucnim - i "ne tako strucnim kadrom" je i dalje toliko velik i tko je imalo pismen i dobije otkaz naci ce posao bez ikakvih problema na zapadu. Bar na ovom zapadu gde ja zivim. Frka je vise za ljude koji su pocetnici ili su 10-20g gluvarili u nekom velikom sistemu i ne poseduju neko osrednje ili vise znanje iz IT oblasti.
Medjutim baloni i ciklusi su 100% dokazana stvar. Ono sto ne znamo koliko naduvan.
Npr. segment app store aplikacije, je po meni pred pucanjem, nije odrziv. Mislim da se na apple store-u submit-uje godisnje 100-500k aplikacija, od toga je 90% cist krsh, cesto malware, reklamne kampanje, wrap-ovan html content. Takodje, app store je dobar primer "demokratizacije" celog procesa: dev-publish-sell aplikacija.
Namerno pricam za apple app store, posto je google store daleko gori po odnosima: regularna(posteno) napisana app vs djubre.
Primer broj submit-ovanih app u apple store:
[att_img]
[ DaliborP @ 09.03.2016. 11:59 ] @
Citat:
dejanet:
Npr. segment app store aplikacije, je po meni pred pucanjem, nije odrziv. Mislim da se na apple store-u submit-uje godisnje 100-500k aplikacija, od toga je 90% cist krsh, cesto malware, reklamne kampanje, wrap-ovan html content. Takodje, app store je dobar primer "demokratizacije" celog procesa: dev-publish-sell aplikacija.
A sta tacno tu ima da pukne?
Nije bas da firme ulazu ogromne pare u razvoj tih krs aplikacija pa ce da propadnu, veliku vecinu tih aplikacija pisu ljudi kod kuce u nadi da ce zaraditi nesto na reklamama i mahom su sve besplatne. Nema ulaganja, nema profita, nema ni balona.
Dobra prica, ali nije nesto neocekivano s obzirom na broj aplikacija danas. Ako se firma bazira iskljucivo na app development, kao sto je ta, rizik je prilicno visok. Ipak se radi o 2-6 zaposlenih koji su krenuli sa tim.
AppStore je preplavljen, ali tesko mi je da poverujem da posla i dalje nema za app developere.
[ bananaphone @ 09.03.2016. 13:09 ] @
Citat:
dejanet:
@DaliborP, @bananaphone:
Znam da ima puno posla, hvala bogu.
Medjutim baloni i ciklusi su 100% dokazana stvar. Ono sto ne znamo koliko naduvan.
Namerno pricam za apple app store, posto je google store daleko gori po odnosima: regularna(posteno) napisana app vs djubre.
Primer broj submit-ovanih app u apple store:
[att_img]
Pazi uvek je neki segment prenaduvan i uvek ce biti pucanja, stvar je u tome sto kad saberes sve ceo IT ide na gore, pojavljuju se novi segmenti, neki se pokazu kao dead end i puknu, neki evouliraju u nesto sasvim novo, razlika je samo sto se u IT-u stvari desavaju jako brzo u odnosu na ostale industrije, pa mozda deluje zbunjujuce...
Analogno tvojoj prici - danas bi trebali da imamo stotine hiljada nezaposlenih Cobol programera, a to nije slucaj, Cobol/mainframe kombinacija je prevazidjena, ali znanje ljudi koji su radili u Cobol-u se pretocilo u druge grane industrije - recimo Unix/C .
Sa druge strane, Java je recimo danas jedan od najpopularnijih programskih jezika, cele industrije stoje na njemu, ali nemas nikog tko ima vise od 25g iskustva u programiranju u Javi - zato sto jezik postoji 21g ;), mozda ce za 10-20g biti potpuno prevazidjen i zamenjen necim novim.
[ dusanboss @ 09.03.2016. 13:57 ] @
Ja sam mislo pre nekih 10 god da je balon mobilne telefonije pred pucanjem. Telefoni su postali mali da nema potrebe više da se smanjuju, radili su odlično osnovne funkcije. Mislio sam razvijala se grana prebrzu sad će da stane.
Ali pojavili se smart telefoni i razvoj se još ubrzao. Što neznači da neće jednog dana da pukne. Pitanje je kada. može za 5 može za 105 god.
Pazi u tekstu kazu da je https://en.wikipedia.org/wiki/Supercell_(video_game_company) imao revenue $1.7 milijardi u 2014 - a prodaju samo igrice za mobilne uredjaje. U 2015 su imali po wiki-ju €2.11 milijardi ;)))).
Ovi frajeri nisu na vreme izveli transformaciju, nisu ni prodali kompaniju nekom, nisu izbacili nove proizvode - i ode sales, ali daleko od toga da ce propasti ceo koncept mobile app-a, jednostavno ce se transformistati, oni za pocetak mogu http://supercell.com/en/careers/ da vide jel ima nesto za njih. Na kraju krajeva lepo su ziveli 4-5 godina od jednog polu-profesionalnog projekta...
Pitam se koliko im je fizicka elektronika pomogla u tome ;)))).
[ Siler @ 10.03.2016. 08:29 ] @
Poslednji saveti su diskusija project managera i senior developera, malo su previse high level za tebe.
Imas online tutoriale, pocni da ucis kao lud, zagrej stolicu, pocni da radis za male pare da bi naucio posao u poslu se najbolje uci.
Nista ti ovo ne garantuje da ces biti programer, jednostavno postoje ljudi koji su operisani od logike, pa koliko god da uce, ne mogu da napisu dobar kod. Ako su pametni guraju se u biznis.
Da li si poceo da ucis ?
[ dusanboss @ 10.03.2016. 14:02 ] @
Da. Po 4 sata dnevno minimum. Čitam knjigu "Robin Nixon-Learning PHP, MySQL, JavaScript, and CSS". Gledam tutoriale i vežbam na codecademy.
Kad malo napredujem počeću da pravim sjatove. Trenutno sam orjentisan na web development možda se posle prorjetišem. U svakom slučaju mislim da trebam da steknem neka osnovna znanja iz više oblasti.
Smatram da su mi logika i apstraktno razmišljanje jače strane. Uvek sam bio dobar u matematici i do rešenja sam dolazio svojim, alternativnim putem, a ne "by the book".
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2016. 14:12 ] @
Ako su ti logika i apstraktno razmisljanje jaca strana, onda neces imati nikakvih problema da postanes dobar programer - ako si spreman da ulozis trud.
Mada, ja bih ti savetovao da osnove ne ucis na PHP-u, vec pocni sa Pythonom ili Javom (ili sa C#) pa kad savladas osnove onda pocni da se specijalizujes za web.
[ ASDIO @ 10.03.2016. 14:45 ] @
Zašto ne učiti osnove na PHP-u? Mislim da ljudi imaju predrasude o PHP-u zbog ranijih verzija. PHP je moderan dinamički tipiziran objektno orijentisani jezik iz C familije. Misilm da je jednostavnije kasnije preći sa PHP-a na Javu, C#, JavaScript ili neki drugi C-oliki jezik nego sa Pajtona.
[ dusans @ 10.03.2016. 14:49 ] @
Here we go again...
[ anon70939 @ 10.03.2016. 15:05 ] @
Ja bih učio PHP. Ali nemam vremena preterano da se posvetim. Voleo bih da znam neke osnove, odnosno da kapiram kako funkcioniše.
Na žalost, na faksu jesam imao predmet OOP, ali se nisam preterano posvetio tome.
Svaki kod koji sam do sada naučio, nije baš programiranje. HTML, CSS, SQL... Jedino što sam znao da se služim sa VBA kreirajući neke izveštaje, ali to nije bilo znanje, nego snalaženje...
PHP bih čačkao svakodnevno po pola sata, sat na codeacademy. Ima li to smisla?
Vidim da dosta administratora zna i PHP, zbog pisanja skripti...
[ Aleksandar Đokić @ 10.03.2016. 15:09 ] @
Zato sto nije dovoljno "low-level". Ako hoce stvarno da razume "princip rada" mora da krene od jezika kakav je C.
Krenuo sam ja od Delphi-ja (pre 15 godina), pa se vratio na Pascal, jer nisam mogao da vidim "siroku sliku" i kako to radi "u pozadini". Pa posle X godina svakako dosao do C-a gde sam prateci veliki GPL projekat iz drugih razloga video kako se "stvarno" razvija i pravi ozbiljan softver. Kada sam, ponovo posle X godina trebao nesto sitno da napisem u PHP-u, trebalo mi je 15min.
Sto neko rece kad se jednom nauci nacin razmisljanja i pravljenje algoritama u glavi, sintaksa je najmanji problem.
[ dusanboss @ 10.03.2016. 15:10 ] @
Koliko sam primetio istraživajući kojim smerom da krenem. (nije ova tema jedino mesto gede prikupljam informacije, kao što odredjeni članovi misle) Dosta ljudi hvali i preporučuje PHP.
Na codecademy imaš te početne kurseve. Napredniji se plaćaju. Nije loše za kapiranje nikih stvari, ali svakako nedovoljno.
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2016. 15:12 ] @
Citat:
ASDIO:
Zašto ne učiti osnove na PHP-u? Mislim da ljudi imaju predrasude o PHP-u zbog ranijih verzija. PHP je moderan dinamički tipiziran objektno orijentisani jezik iz C familije. Misilm da je jednostavnije kasnije preći sa PHP-a na Javu, C#, JavaScript ili neki drugi C-oliki jezik nego sa Pajtona.
Apsolutno nista nemam protiv PHP-a, ali kao kompletno okruzenje mislim da moze biti lose kao osnova.
Evo i zasto: kao apsolutni pocetnik, mislim da je bolje posvetiti se prvo osnovnim konstruktima poput petlji, grananja, pretrage, sortiranja, sinhronizacije niti i sl. pre nego sto se krene u pisanje web aplikacije i komunikacije sa bazom.
PHP nudi vec suvise sintaksnog secera i odmah je moguce "poke-ovati" primere koji su kompletni sajtovi, sa sve bazom, CSS-om i sl. i time stvoriti privid znanja dok ispod postoje ogromne rupe.
To ne kaze nista lose o PHP-u, ali postoji rizik da ljudi olako misle da nesto radi i da imaju znanje, iako u sustini nemaju.
Citat:
Aleksandar Đokić
Zato sto nije dovoljno "low-level". Ako hoce stvarno da razume "princip rada" mora da krene od jezika kakav je C.
Pa i ne mora biti toliko low level, bitniji je princip kako se uci.
Problem sa PHP okruzenjem je sto i totalni pocetnik moze da skine projekat web strane sa komplet bazom i da malo cacka i na osnovu toga misli da vec moze da implementira sajtove.
Nije nemoguce u PHP-u nauciti prakticno sve osnove, problem je sto nema barijere da se sve to preskoci i krene u "cackanje".
Sto se C-a tice, mislim da ucenje na C-u moze da odmogne zato sto je posle jako tesko izbaciti navike koje su stetne u C++ kodu, kako su kompatibilni lose navike mogu da ostanu.
IMHO, ako se ide na sistemsko programiranje ili ucenje od "niskih" (ne najnizih, za ljude koji odatle hoce da pocnu postoji asembler, mada je to IMHO overkill - ucenje o registrima, procesorskom I/O-u i sl. se moze uciti na moderan nacin uz pomoc debuggera, nije potrebno pisati asemblerske rutine osim ako to neko zaista ne zeli da nauci) osnova bolje je onda poceti u C++-u - ne uskracuje se nista sto C nudi a popravlja neke stvari koje dovode do rizicnog koda.
[ mrle011 @ 10.03.2016. 15:21 ] @
U redu, ali ne razumem zašto si preporučio Pajton, a ne PHP. Sve ovo što si rekao za PHP važi i za Pajton.
[ Shadowed @ 10.03.2016. 15:24 ] @
Citat:
ASDIO:
Nije PHP toliko los sam po sebi koliko je lose da se programiranje uci ucenjem PHP-a (ili jos gore JavaScript-a). C# i Java su mnogo bolji za tako nesto. Plus sto u njima takodje mozes da radis web aplikacije kao i desktop/server itd.
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 10.03.2016. u 16:35 GMT+1]
[ dusanboss @ 10.03.2016. 16:13 ] @
Da ne pokrećem novu temu imam jedno pitanje. Pošto čitam knjgu u PDFu zanima me koliko šteti očima bela pozadina? Da li bi možda bilo bolje da je tekst beo a pozadina crna? Motinor tj. TV mi je od 32 inch ba mi malo sija previše.
[ jablan @ 10.03.2016. 16:52 ] @
Citat:
mrle011: U redu, ali ne razumem zašto si preporučio Pajton, a ne PHP. Sve ovo što si rekao za PHP važi i za Pajton.
Zato što Pajton, za razliku od PHP-a, nije budževina. Nijedan od koncepata u PHP-u nije dosledno implementiran. Objekti i klase kopipejstovani su nekritički iz jednog statičkog jezika (Java) - iako ceo sistem objekata živi samo u toku jednog web requesta... Zarad backward kompatibilnosti, mešanje PHP-a i HTML-a, kao i milion nedosledno imenovanih i osmišljenih funkcija u default nejmspejsu i dalje su dozvoljeni. Ima more argumentovanih tekstova na netu o tome zašto PHP sucks ass. Ako neko već ima prilike, tj. tek počinje sa programiranjem, napraviće grešku ako krene sa PHP-om. Može to kasnije da se ispravi u karijeri, ali u velikom broju slučajeva oštećenja su trajna.
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2016. 16:54 ] @
Citat:
mrle011:
U redu, ali ne razumem zašto si preporučio Pajton, a ne PHP. Sve ovo što si rekao za PHP važi i za Pajton.
Zato sto neces naci puno web sajtova spremnih da se "ceprkaju" u Pajtonu i da i dalje rade i zavaraju da znas nesto sto zapravo ne znas.
To nema veze sa PHPom kao programskim jezikom vec sa PHPom i propratnim komponentama kao razvojnim okruzenjem. Opet, to nije nikakva mana jezika ili okruzenja vec samo moguce "odmaganje" buducem programeru.
[ goropad @ 10.03.2016. 17:41 ] @
Ja sam narucio knjigu za C, sutra treba da mi stigne i ma sta pricali, znanje nikad ne skodi. Ali postoji razlika izmedju -dobar programer i dobro placen programer. Da bi bio dobar programer treba da znas, a da bi bio dobro placen programer, treba da znas da KORISTIS znanje. A to nije isto. Kao sto znate nije znanje merilo plate. Ima mnogo vrhunskih programera koji su pali zbog recimo nekih gluposti.
[ jablan @ 10.03.2016. 19:27 ] @
Ja ne znam nijednog vrhunskog programera koji loše zarađuje. Vrhunski programeri po pravilu traže vrhunsko radno okruženje (pre svega po kvalitetu posla i kvalitetu kolega), a sa time obično ide i pristojna zarada.
[ DaliborP @ 11.03.2016. 10:26 ] @
Nek nauci bilo sta do nivoa koji mu moze doneti nekakav posao. Kad si nezaposlen, blize 30-tim i bez dana radnog iskustva, sve je uspeh.
[ 7.scena @ 11.03.2016. 19:47 ] @
U Srbiji ima mnogo posla za sve profile iz IT struke, trenutno. Što znači da možeš da odabereš ono što ti se najviše dopada da učiš. Ne možeš pogrešiti.
Sem znanja i iskustva jako je bitan tvoj karakter, ličnost, snalažljivost i kompatibilnost sa ekipom gde konkurišeš za posao. Svako ko je intervjuisao nekoga, zna koliko je ovo bitan faktor...
Sem znanja i iskustva jako je bitan tvoj karakter, ličnost, snalažljivost i kompatibilnost sa ekipom gde konkurišeš za posao. Svako ko je intervjuisao nekoga, zna koliko je ovo bitan faktor...
Kao i za sve u zivotu. Velika je zabluda da su programeri zatvoreni ljudi, koji samo bulje u kompjutere. Da bi radio bilo kakav posao mora da si drustven
[ dusanboss @ 12.03.2016. 01:16 ] @
Evo sada dolazimo na osnovnog razloge i pitanja koja sam želeo da postavim prilikom pokretanja ove teme.
Dakle pitanja koja nisu toliko vezana za sticanje potrebne veštine, već za sve ono što je potrebno da se iste dobro unovče.
Siguran sam da postoje vrhunski programeri koji zaradjuju mnogo manje novca od drugih ne toliko dobrih, ali snalažnjivim u gore pomentim družtvanim veštinama i ostalim važnim za transakciju znanja u keš.
To je deo koji me vemo interesuje, mada sumljam da će uspešni ljudi pisati o tome javno. Čak mislim da nemaju vremena za forume (možda grešim).
Smatram da je stav koji sam primetio kod odredjenog broja diskutanata pogrešan i neopravdan. Mislim o stavu gde iskusni programeri pokušavaju da početnike ili manje iskusne gurnu dole, misleći da će time zaštiti svoje radno mesto i profesiju uopšte.
Verujem da će u skorije vreme biti samo povećanje potaržnje za ovim setom veština.
Ukoliko je neko dobar i iskusan u tome apsolutno nema razlogu za brigu.
Da bi neko kao ja postiga njihov nivo, mora da poseduje: talenat, ljubav ka poslu koji radi, ogromnu upornost, par godina svakodnevnog rada, itd,itd.
Što bi rekli ameri potrebno je da bude "one tough son of the bitch". Poznavajući moju generaciju znam da je jako malo ljudi spremno da to uspešno sprovede.
Pa čak i kada to urade postoje faktori koje pominjemo gore, a nemaju veze sa sticanjem i primenom znanja.
Što bi rekli ljudi: Tek sad kada sam počeo da učim neke stvari shvatam koliko u stvari ne znam.
[ Sceka @ 12.03.2016. 13:23 ] @
Citat:
Shadowed:
Postoje dve grupe onih koji zele da postanu programeri:
Oni koji postavljuju teme "kako postati programer i dobro unovciti znanje"
i oni koji postavljaju teme "kako postati dobar programer i unovciti znanje".
Ovo je ono sto je bitno. Ja bih dodao i "Kako programer dobro da unovciti svoje znanje" jer mislim da je to bila osnova pokretanja teme.
Pa kad se to nekako uoblici u neku sustinu onda, eventualno, malo nesto o tome kako uopste postati programer kao druga stvar po prioritetu.
Sto samo po sebi nije lose i nije za osudu ali je tako terbalo napisati, da se zna. Jer ovako, ljudi se ubise objasnjavajuci, detaljisuci, navodeci cinjenice i podatke... u vezi "kako postati programer" a ispostavlja se da to u sustini i nije pitano.
Pozdrav!
[ dusanboss @ 12.03.2016. 13:34 ] @
Ne znam da li je već linkovan jako dobar sajt za ljude kije žele da se bave web developmentom.
Mnogo je temeljniji od codecademy. Isto zanimljiv način za učenje. Možda bi dobro bilo koristiti oba uz neku knjigu. Tako ja trenutno radim.
Neka analogija za codecademy bi bila kao zbiraka zadataka iz recimo fizike. Dobar je za vežbanje, ali da bi stvarno razumela materija mora se koristiti dodatni izvor informacija.
[ dusanboss @ 26.03.2016. 22:53 ] @
Ljudi jel ima leba u veb dizajnu ili nema? Iskopao sam temu skoro 10 godina staru gde su ljudi već počeli da kukaju kako se ne isplati bla,bla,bla...
Sa druge strane vidim da je potreba za ovom veštinom rastuća.
Sa treće strane postoje razni web builder sajtovi koji omugucavaju da skoro svako uz malo truda napravi sajt.
Sa pete za nešto ozbiljnije potreban je čovek sa znanjem.
Jel može neko sa iskustvom da mi odgovori da li da se posvetim ovome ili da idem na drugu stranu?
[ anon70939 @ 26.03.2016. 23:02 ] @
meni i dalje nije jasno sta ti hoces neko da ti kaze...
[ Shadowed @ 26.03.2016. 23:08 ] @
Citat:
dusanboss: Jel može neko sa iskustvom da mi odgovori da li da se posvetim ovome ili da idem na drugu stranu?
Idi na drugu stranu.
[ dusanboss @ 26.03.2016. 23:23 ] @
Hoću da mi neko odgovori. Ako uložim drud i rad, naučim posao kako treba, pritom imam (ili nemam) talenta za to, da li ću od toga moći pristojno da zaradjujem? Kad to kažem mislim nešto iznad proseka, ne mislim da se obogatim.
Takodje želim da mi neko kaže šta se dešava kad naučiš posao? Kako onda funkionišu stvari. Siguran sam da nije da najbolji u poslu bivaju najviše plaćeni, a drugi srazmerno znanju. Ima više promenljivih u igri.
Hoću da neko podeli svoje iskustvo samnom.
Hoću da mi kažete šta da radim, a šta da ne radim.
Ni na jedno od ovih pitanja nisam dobio ni približan odgovor.
[ dusanboss @ 26.03.2016. 23:24 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
dusanboss: Jel može neko sa iskustvom da mi odgovori da li da se posvetim ovome ili da idem na drugu stranu?
Idi na drugu stranu.
Zašto?
[ anon70939 @ 26.03.2016. 23:27 ] @
Citat:
dusanboss:
Hoću da mi neko odgovori ako uložim drud i rad, naučim posao kako treba, pritom imam (ili nemam) talenta za to.
Da li ću od toga moći pristojno da zaradjujem? Kad to kažem mislim nešto iznad proseka, ne mislim da se obogatim.
Takodje želim da mi neko kaže šta se dešava kad naučiš posao? Kako onda funkionišu stvari. Siguran sam da nije da najbolji u poslu bivaju najviše plaćeni, a drugi srazmerno znanju. Ima više promenljivih u igri.
Hoću da neko podeli svoje iskustvo samnom.
Hoću da mi kažete šta da radim, a šta da ne radim.
Ni na jedno od ovih pitanja nisam dobio ni približan odgovor.
evo ja ti kazem, ako ulozis trud i rad, naucis posao kako treba, pritom ako imas i talenat za to moci ces pristojno da zaradjujes, pa makar bio i stolar, automehanicar... pa eto i programer.
[ Sceka @ 27.03.2016. 00:48 ] @
Citat:
dusanboss:
Citat:
Shadowed:
Citat:
Idi na drugu stranu.
Zašto?
Vrlo prosto. Obzirom sta sve pitas u temi koju si postavio za vreme koje je proslo od kad si je postavio dobio si jedini moguci a potpuno logican i tacan odgovor od nekoga ko je vrlo kvalifikovan (po svim osnovama) da ti na to pitanje odgovori.
Obzirom da pitas zasto - postoje dva odgovora na nedoumicu >> zasto pitas "Zasto" na odgovor "Idi na drugu stranu" << (nedoumica je inace samo kod tebe, svima je potpuno jasno).
1. Stvarno ne razumes - onda ti je dzabe davati bilo kakav odgovor jer svakako neces razumeti, nikada.
2. Pravis se blesav i iz ciste si dosade i/ili viska zivotnog vremena uopste postavio temu kao neku vrstu razbibrige - onda je potpuno jasno da ne treba dati odgovor jer nema potrebe ni po kom osnovu.
Oba odgovora su podjednako moguca. U svakom slucaju, ja se pridruzujem odgovoru za koji pitas "Zasto".
Pozdrav!
[ preynow @ 27.03.2016. 01:04 ] @
decko je upao u beskonacnu petlju
[ mrle011 @ 27.03.2016. 10:09 ] @
Citat:
Sceka:
Obzirom da pitas zasto
S obzirom da rečenicu počinješ "obzirom" ostatak teksta verovatno nije vredan čitanja. Ovo konstrukcija je karakteristična za ljude koji nemaju šta da kažu, a žele da se prave pametni.
[ DaliborP @ 27.03.2016. 11:26 ] @
Citat:
CoyoteKG:
meni i dalje nije jasno sta ti hoces neko da ti kaze...
Hoce da mu neko ponudi posao od jedno 1000 evra da ga ceka dok on nauci da programira.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 13:08 ] @
Citat:
mrle011:
S obzirom da rečenicu počinješ "obzirom" ostatak teksta verovatno nije vredan čitanja. Ovo konstrukcija je karakteristična za ljude koji nemaju šta da kažu, a žele da se prave pametni.
Ma ja njegove komentare čitam samo kada mi je izuzetno dosadno. Kada bi ih uzimao za ozbiljno razbio bih 5 tastatura do sad.
[ SlobaBgd @ 27.03.2016. 13:19 ] @
Trebalo bi da čitaš i Šćekine i mnoge druge komentare, Dule, ima tu šta da se nauči.
Jedino ako ti u stvari i nije cilj da nešto naučiš već da se malo družimo. U tom slučaju mnoge stvari postaju jasnije.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 13:25 ] @
Citat:
CoyoteKG:
evo ja ti kazem, ako ulozis trud i rad, naucis posao kako treba, pritom ako imas i talenat za to moci ces pristojno da zaradjujes, pa makar bio i stolar, automehanicar... pa eto i programer.
Ovo nije tačno. Evo imam drugara koji je stolar. Ima radionicu, učio je zanat od malih nogu uz ćaleta. Ima talenat i znanje pa opet slabo zaradjuje. Ne zna da se preusmeri na proizvode koji su traženi, ne zna da se izreklamira , za internet kaže "šta će to meni", a neće da posluša savete.
Sa druge strane na treži se posao isto kada si veb dizajner i kada si stolar.
Mene interesuje nečiji put od trenutka kada je počeo da uči do trenutka kada je posta uspešan ili manje uspešan. Ne tražim ničiju bigrafiju već u najkraćim crtama.
Jednostavno ne znam kako to izgleda u praksi.
Ne razumem što se ljudi dure kada postavim takva pitanja. Ili kad napišem "dobro unovčiti znanje". Jel smo mi još u komunizmu pa se prezire novac?
To primećujem u svim sverama života. Ljudima je neprijatno da pitaju "majstore koliko će to da košta", pa kad ih odere djavo im kriv. Kapitalizam je ušao kod nas na velika vrata "mada neki udbijaju da vide to". Pričao o novcu kada je posao u pitanju je najnormalnija stvar.
Ili se ovde javljaju ljudi koji ne znaju odgovore na moja pitanja ili iz nekog razloga ne žele da odgovore.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 13:27 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Trebalo bi da čitaš i Šćekine i mnoge druge komentare, Dule, ima tu šta da se nauči.
Jedino ako ti u stvari i nije cilj da nešto naučiš već da se malo družimo. U tom slučaju mnoge stvari postaju jasnije.
Ne kažem da nema, od svakog čovek može ponešto da se nauči, ali džaba kad se ja iznerviram svaki put kada čitam njegova izlaganja.
A i kometari odredjenog dela ljudi ovde uglavnom su negativnog karaktera, usmerni protiv nekog ili neke ideje. Ne razumem. Da li sa na taj način ljudi oslobadjaju stresa? Ne moram ja da pokupim tu njihovu negativnu energiju.
[ SlobaBgd @ 27.03.2016. 13:55 ] @
Vidi, Dule, ako očekuješ da će neko da te mazi po kosici, drži za rukicu i da ti šapuće utešne reči, to možeš da nađeš samo kod kuće. Ovde ti ljudi daju mišljenja i savete iz realnog života, i nikom ne pada na pamet da te tetoši, mazi i sažaljeva. Ako to ne možeš da prihvatiš, ako ćeš, kako je to lepo govorio jedan naš član, da kmečiš i vičeš "Nepravda!" svaki put kada ti se ne dopadne odgovor, onda imaš veliki problem koji ne možeš da rešiš preko Interneta i foruma. Dakle, ništa nije lično, uglavnom su svi pokazali dobru volju da ti pomognu, bilo da te okuraže bilo da te posavetuju da batališ celu priču. Ako misliš da treba slušati samo jedne a na druge se ljutiti, samo napred.
Čime se ti zapravo baviš, kako zarađueš za leba, šta sve znaš da radiš?
[ anon70939 @ 27.03.2016. 14:10 ] @
Citat:
dusanboss:
Citat:
CoyoteKG:
Ovo nije tačno. Evo imam drugara koji je stolar. Ima radionicu, učio je zanat od malih nogu uz ćaleta. Ima talenat i znanje pa opet slabo zaradjuje. Ne zna da se preusmeri na proizvode koji su traženi, ne zna da se izreklamira
Dakle nije ulozio trud i rad da proda svoj proizvod, ili nema talenat da proda... A mozda i nije tako dobar, dzaba sto je ucio zanat od malih nogu, mozda nije naucio...
Siguran sam da ima ljudi ovde koji bi kao sto je djoka u ovom postu objasnili "kako postati stolar i da se dobro unovci znanje tog zanata".
Jer bas je to paralela. Dzaba sto on zna da zasrafi sraf u drvo, i da sklopi plakar.
To zna puno ljudi koji nisu stolari.
Isto kao sto puno ljudi "zna da napravi sajt" iako nisu programeri ni web dizajneri. Uzmu lepo, instaliraju wordpress, gotovu temu, stave par svojih slicica, izmenjaju tekstove... ali tako se ne zaradjuje
Citat:
, za internet kaže "šta će to meni", a neće da posluša savete.
Ovo lici na tebe :D
Ti u ovoj temi ne slusas savete koji tebi ne odgovaraju :).
Poslusao bi savet samo onaj koji ti odgovara...
A to nije slusanje saveta :)
[ DaliborP @ 27.03.2016. 14:57 ] @
Citat:
dusanboss:
Mene interesuje nečiji put od trenutka kada je počeo da uči do trenutka kada je posta uspešan ili manje uspešan. Ne tražim ničiju bigrafiju već u najkraćim crtama.
Jednostavno ne znam kako to izgleda u praksi.
Ne znam zasto odgovaram na post, ali ajde da ti poverujem da si ozbiljan.
1. Ucenje. Posvetis ozbiljan period da naucis neku tehnologiju.
2. Pretvoris to sto si naucio u neki projekat, ili vise njih, napravis sebi zadatak da provezbas ono sto si naucio. Uz pomocu internet zajednice uvek mozes proveriti svoje znanje.
3. Nadjes neku firmu koja ce ti dati sansu za neki intership na par meseci. Vidis i naucis kako izgleda raditi u kompaniji. Opet dobar nacin da proveris svoje znanje.
4. Ako mislis da si spreman - pocnes da trazis posao, javljas se na oglase, sa malo srece i zalaganja mozda ostanes u istoj firmi u kojoj si radio intership.
5. Nadjes posao i pocnes da radis za platu. Vise ili manje uspesno, zavisice od tebe.
Citat:
Ne razumem što se ljudi dure kada postavim takva pitanja.
Niko se ne duri, vec tretiraju takva pitanja kao neozbiljna, kao sto i jesu. Odgovor se sam namece, nauci nesto pa potrazi posao.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 15:00 ] @
Ne očekujem ja niko da me mazi, ali svakako ne očekujem da me neko gazi svaki put. Pošto to nije realno isto kao i da me neko podržava u svemu.
I pusti te me to fore kako na forumu nema ličnog. Aj da sam se juče logova pa da poverujem. I te kako ima ličnog. I treba da bude. Pa nismo mi roboti pa kad nam neko nešto napiše samo prcesuiramo i nastavimo dalje.
Naravno da reč ovde nema istu težinu kao u relnom životu. Ipak mi i ovde imamo neke medjuljudske odnose.
[ SlobaBgd @ 27.03.2016. 16:38 ] @
Ti si definitivno razmaženi beznadežan slučaj.
Over and out.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 18:43 ] @
Citat:
SlobaBgd:Ti si definitivno razmaženi beznadežan slučaj.
Over and out.
Ako ti tako kažeš. Šta tu ima da se raspravlja više. A i naučen sam da poštujem starije.
Samo bih voleo da mi pokažete jedan primer gde ste se ti ,Sceka, Lavlja Jazbina (možda sam nekog i izostavio) u bilo čemu složili samnom.
Razumem ja da mi ovde traba da suprostavimo mišljenja. Ne razumem ljude čije se kompletno pisanje na forumu zasniva na tome.
Da li je mogu će da smo toliko različiti da nemamo apsolutno ni jedan isti stav?
[ Lavlja_Jazbina @ 27.03.2016. 19:13 ] @
Ja sam ti vec rekao da si trol.Na nekoj stranici ove teme posle Ivanovog posta koji ti lepo objasnjava sta i kako,ti sledeci post pocinjes:
Koja je podloga bolja od bele za citanje PDFa.Tada sam pratio temu a nisam zbog onog izopacenog (deset in dvanaest) hteo da postujem tih 15 dana da vidim
da ja tu nesto ne remetim.Nastavili ste po starom,nije bilo promena sem korisnog banovanja,navedenog trola kao i onog zlikovca
(Nadimak Borisa Dvornika u Kapelskim kresovima) koji nema postovanja ni prema preminulim.
Ti decko ne znas ni da kucas a kamoli da se bavis programiranjem.Jeste MAD ZONE ali ima i tu granica loseg pisanja.
p.s.I sada ces ti poznato sa trol strane:gde sam ja rekao, pisao,objani mi ovo ili ono ,bezbroj cudjenja itd.Ovde napadas da ti se objasni kako si ti posebna vrsta,napadnut.
Ova tema je jedino korisna da neko ko cita (ČITAJ) zaista hoce da se bavi programiranjem,dobije KVALITETNE SMERNICE OD LJUDI KOJI SE VEC TIM POSLOM BAVE.
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 27.03.2016. u 20:43 GMT+1]
[ goropad @ 27.03.2016. 19:33 ] @
Ja lično mislim da je dusanboss voljan da uči, da radi, da se trudi, pa i da zaradi, ali mu treba motivacija, neko da ga pokrene. Novac to ne može, jer niko u svetu neće da ti plaća da ti učiš već suprotno, plaćaš TI da bi ucio i naucio. Srecom informacija na netu je dosta i covek vrlo ozbiljno znanje moze da pohvata samo pretrazivajuci net.
Evo ti motivacije:
Ustanes rano, prolece je, do 12 se bavis nekim svojim hobijem A DA TO NIJE KOMPJUTER. Znaci, najpogodnije je da ides da pijes pivo ispred prodavnice , da se druzis, da sam napravis rostilj u basti da vidis dal ce neko da svrati, da odes na pecanje, DA VOZIS BICIKLU i da ispunis svoje vreme kvalitetno, STO DALJE OD KOMPJUTERA,TELEFONA,INTERNETA.
E kad se tako lepo razonodis, onda odspavas jedno sat vremena. I onda krenes sa ucenjem. Bilo sta. Kreni ono sto ti mislis da treba. Recimo hoces da ucis web. Napravi web stranicu, podigni server, radi, sam sebi davaj zadatke. I NE TRAZI SATISFAKCIJU. Niti nemoj da se hvalis. Hvali se sam sebi. Kad odradis nesto kako valja, ti ces da skocis sa stolice i da poljubis sliku na kojoj si ti :) recimo.
I stici ces do nekde. Znaces toliko i toliko. A za posle sta ces NE RAZMISLJAJ.
[ dusanboss @ 27.03.2016. 19:56 ] @
Nemam pitanja Goropade, ustvari imam ne mislim da će zbog toga pstati klošar. postije drug načini da to uspešno uradim :)
Ja već uveliku učim, radim to sa voljom i uživanjem bez imalo laganja. Brine me ovaj deo "A za posle sta ces NE RAZMISLJAJ". Brine me iz razloga što sam isto to slušao za vreme studiranja pa se na kraju ispostavil da sam se sekirao sa jako dobrim razlogom.
Nadam se da će ovaj put biti drugačije jer mi je slika o tome šta ću posle ipak dosta jasnija. Hteo sam da dobijem neke savete. Po neki sam dobio, dosta ljude me nije ili me je pogrešno shvatila,
Nego da ne gubim vreme ovde sad ću da napravim dropdown menu totorijal i da ga okačim na http://www.elitesecurity.org/f76 pošto ima tema koja može da zbuni početnika.
[ Sceka @ 27.03.2016. 20:10 ] @
Ma klasicno dokono relativno situirano razmazeno čeljade koje iz ciste dosade i bezbrino uljuljkan nepotrebnoscu da u tim godinama zaradjuje svoj dinar izvoljeva na ozbiljnom forumu u "neozbiljnom" delu nebuloze tipa "Ja bih da uzimam dobre pare kao programer pa me zanima kako" pri tom je to odlucio videci da se ovde javlja puno uspesnih programera a nemajuci pojma kako i zasto su uspesni kao ni nemajuci ni blagu predstavu sta su morali proci da bi to bili pomislio da "I ja bih ovo radio".
Zato od svega sto su mu napisali ljudi koji imaju iskustva po tom pitanju i evidentno su kvalifikovani i merodavni izvlaci zakljucak:
Citat:
A i kometari odredjenog dela ljudi ovde uglavnom su negativnog karaktera, usmerni protiv nekog ili neke ideje. Ne razumem. Da li sa na taj način ljudi oslobadjaju stresa? Ne moram ja da pokupim tu njihovu negativnu energiju.
Dobio je savete, uputstva i smernice koje su zlata vredni a na sve odgovara (odlicno opservirano) nebulozama tipa "Koja boja podloge..." i zahteva da mu se objasni kao nekom detetu kad se uhvati za ruku pa mu se objasnjava sto jednostavnije "Vidi, sine, sedi ovde, vidis ovo, to ti je kasika i sluzi da jedes supu, kao da te tata hrani ali sad probaj sam...". Nebulozno za odraslog coveka.
Jos se ljuti na "neslaganje misljenja sa njegovim" i dodje mu da razbije 5 tastatura dureci se jer se neko usudjuje da mu kaze istinu koju mu ni roditelji nisu rekli. Kazem, razmazeno ali do jaja.
Pozdrav!
[ Lavlja_Jazbina @ 27.03.2016. 20:56 ] @
Citat:
Nemam pitanja Goropade, ustvari imam ne mislim da će zbog toga pOstati klošar. postije drug načini da to uspešno uradim :)
Kad bolje pogledas posto bi razbio 5 tastatura,mozda bi naucio da kuca bez greske,sa sklopljenom jednom od tih 5.
Šinko,u programiranju nema gutanje slova(znakova)!!!!!.
[ branko tod @ 27.03.2016. 21:10 ] @
.
Dule, Leo te pozdravlja i obećava da će da drži časove džabe!
[ AstralPro @ 27.03.2016. 21:28 ] @
Citat:
dusanboss:
Nemam pitanja Goropade, ustvari imam ne mislim da će zbog toga pstati klošar. postije drug načini da to uspešno uradim :)
Ja već uveliku učim, radim to sa voljom i uživanjem bez imalo laganja. Brine me ovaj deo "A za posle sta ces NE RAZMISLJAJ". Brine me iz razloga što sam isto to slušao za vreme studiranja pa se na kraju ispostavil da sam se sekirao sa jako dobrim razlogom.
Nadam se da će ovaj put biti drugačije jer mi je slika o tome šta ću posle ipak dosta jasnija. Hteo sam da dobijem neke savete. Po neki sam dobio, dosta ljude me nije ili me je pogrešno shvatila,
Nego da ne gubim vreme ovde sad ću da napravim dropdown menu totorijal i da ga okačim na http://www.elitesecurity.org/f76 pošto ima tema koja može da zbuni početnika.
Zaista je covek u pravu. Za posle ne razmisljas. Nauci posao i radices negde ali nauci ekstra nemoj polovicno.
Ja sam studirao programiranje na PMF-u, (polozio sam prijemni i na ETF-u rad pa se odlucio za ovo drugo), ne bavim se programiranjem ali desilo se hiljadu puta da mi je koristilo sve sto sam tamo naucio. Matematika je osnova programiranja tj osnova misljenja. Sve vrste matematike.
Pare mozes zaraditi i bez fakulteta i programiranja ako si snalazljiv .
Pozdrav i srecno.
[ Aleksandar Đokić @ 27.03.2016. 23:16 ] @
Upravo to.
Ako si krenuo samo zbog para batali odma i nadji nacin da ih zaradis drugacije. Nekim muljanjem, kako se to vec radi - ja ne znam. Programiranje, i IT generalno se uci zato sto to volis, a pare uzimas onako da bi imao od cega da zivis.
[ R A V E N @ 28.03.2016. 03:07 ] @
dusanboss, objektivno govoreći i bez cilja da te napadam, ali dobio si ovdje u 4-5 poruka stvarno dobrih savjeta i to ti je jedini načina da imaš dobru šansu da uspiješ. Namjerno kažem "šansu", a ne "garanciju", jer ništa nije zagarantovano.
Tebi se možda ne sviđa to čuti jer uključuje veliku količinu napora i vremena, ali sve dok npr. ne izrade čip koji će biti ugrađen u ljudsku glavu, pa ćeš mislima iz stotina GBa podataka pohranjenih u tom čipu moći trenutačno prizvati kako da se programerski riješi to-i-to, tako je kako je.
Znam ih par koji slično razmišljaju kao ti, i, ne samo u području posla, nego i u domeni privatnog života, odnosno ne sviđa im se napor i bol, a znam ih i par koji su shvatili da drugačije ne može, pa su promijenili pristup.
[ Pali zari @ 28.03.2016. 06:27 ] @
Mene on podseca na onog deku iz vica , sto nece da uzme celu vijagru nego samo pola. Nece da *ebe, oce samo da pod*ebava :)
[ djoka_l @ 28.03.2016. 09:48 ] @
U dobrim IT firmama, godišnja prodaja softvera (i usluga) po zaposlenom programeru je oko 50 hiljada eura minimum (na zapadu je minimum 100 hiljada).
To znači da svaki zaposleni programer mora firmi da donese mesečno preko 4000 eura prihoda, pa da se od toga podele plate, kako programerima, tako i ostalim neproizvodnim zaposlenima, plate tekući troškovi, nabavi oprema i softver koji se koristi za razvoj, pa nešto i gazdi da pretekne.
E pa sada, kako ti vidiš sebe u toj priči.
Recimo, da si dobro naučio kako da kastomizuješ Wordpres. I da to naplaćuješ 100-200 EUR po sajtu. Da li možeš da nađeš i uradiš 20-40 instalacija i kastomizacija mesečno (to je jedna do dve instalacije dnevno, bolje reći treba naći SVAKI dan jednog ili dva klijenta koji su spremni da te plate 100-200 eura za 4-8 sati posla).
Eto ti sada jednostavnog testa - radi mesec dana i za taj mesec zaradi 4000 eura od programiranja, pa onda reci sebi, eto, postao sam programer koji može dobro da unovči svoje znanje...
[ preynow @ 28.03.2016. 09:57 ] @
Citat:
djoka_l: U dobrim IT firmama, godišnja prodaja softvera (i usluga) po zaposlenom programeru je oko 50 hiljada eura minimum (na zapadu je minimum 100 hiljada).
kako si dosao do ovih cifara ?
[ djoka_l @ 28.03.2016. 10:02 ] @
To je u mojoj firmi jedan od KPI (Key Performance Indicators).
Neki drugi indikatori: rezerve keša u firmi moraju da pokrivaju više od 90 dana troškova (znači da bez ikakve prodaje moramo da preživimo 3 meseca iz sopstvenih rezervi). Godišnje održavanje mora da pokriva 60% godišnjih troškova, donja profitna granica za softverske projekte mora biti veća od 25% (normalno 50%). Donja profitna granica za prodaju hardvera mora biti iznad 6% (ovo je profitna margina POSLE odbijanja troškova nabavke opreme - COGS Cost of Goods Sold - i troškova plata prodavaca). Ima ih još, ovo su neki interesantni indikatori...
[ preynow @ 28.03.2016. 10:07 ] @
da li je tako i u ostatku sektora. Mislim prosecno. Imas li neki link (verujem ti ali mi treba iz profesionalnih razloga).
[ djoka_l @ 28.03.2016. 10:20 ] @
Pa, nije. U Srbiji se otvara šampanjac kada pređe 50k po programeru, u Nemačkoj zvoni alarm kada padne ispod 100k.
Onda se nađe neki pametan programer koji pita: Što ne mogu da imam platu kao nemački programer?
Imaćeš, kada budeš u stanju da doneseš firmi 150k godišnje...
Prosta računica, programer koji u Srbiji zarađuje neto 1500 EUR, košta firmu bruto 2400, sa drugim troškovima to izađe na 3000 EUR. AKo zaradi firmi 4000 mesečno, to je 25% profita.
[ Aleksandar Đokić @ 28.03.2016. 10:30 ] @
Mislis li da programer u Srbiji ne donosi isto kao programer u Nemackoj iskljucivo zbog toga sto je losiji ?
[ djoka_l @ 28.03.2016. 10:48 ] @
Ne, isto znaju, isto rade. Problem je što programer u Srbiji ne može od krajnjeg klijenta da naplati nemačku dnevnicu, nego srpsku dnevnicu. Onda i dobije srpsku platu.
Recimo, zaposliš programera iz Bugarske i on ti traži 300 EUR dnevnicu, a sve ostale troškove on plaća. A pozoveš drugog iz Slovačke, a on ti traži 1000 dolara, trošak hotela i povratne avionske karte ti plaćaš.
Onda, ako može Bugarin da ti odradi posao, zoveš njega, ako mora zoveš onog iz Slovačke.
Drugi problem je što onaj iz Nemačke nešto zna što ne zna ovaj ovde. Recimo, onaj Nemac ceo svoj radni vek kastomizuje SAP, a u Srbiji se proda jedna licenca godišnje (na primer). Koliko god bio pametan srpski programer, taj posao ne može da zna bolje od onog Nemca koji je već uradio desetine instalacija...
[ dusanboss @ 28.03.2016. 10:56 ] @
Citat:
R A V E N:dusanboss, objektivno govoreći i bez cilja da te napadam, ali dobio si ovdje u 4-5 poruka stvarno dobrih savjeta i to ti je jedini načina da imaš dobru šansu da uspiješ. Namjerno kažem "šansu", a ne "garanciju", jer ništa nije zagarantovano.
Tebi se možda ne sviđa to čuti jer uključuje veliku količinu napora i vremena, ali sve dok npr. ne izrade čip koji će biti ugrađen u ljudsku glavu, pa ćeš mislima iz stotina GBa podataka pohranjenih u tom čipu moći trenutačno prizvati kako da se programerski riješi to-i-to, tako je kako je.
Znam ih par koji slično razmišljaju kao ti, i, ne samo u području posla, nego i u domeni privatnog života, odnosno ne sviđa im se napor i bol, a znam ih i par koji su shvatili da drugačije ne može, pa su promijenili pristup.
Ja ne znam na osnovu čega ljudi masovno zaključuju da ja želim neki brzi keš, ili da ovo što učim radim samo zbog para i na silu.
Želim da bedem dobro plaćen. Jel to nešto loše. Jel ovde neko želi da bude loše plaćen? I kada to kažem nemam na umu neke bombastične cifre već malo iznad proseka.
Ipak ako posvedim par godine učenju i steknem neke sposobnisti koje drugi nemaju realno je očekivati da budem bolje plaćen nego ako bih radio niki posao koji skoro svako može.
Ja sam totalno neshvaćen
[ preynow @ 28.03.2016. 11:02 ] @
ja sam te shvatio. nemas pojma i hteo bi da krenes. Posto si cuo da ima trista tehnologija i jezika kao i da neki propadaju a neki su u trendu ti ne bi sad hteo da ulozis 2,3 godine ucenja u necemu sto nema perspektivu.
[ djoka_l @ 28.03.2016. 11:11 ] @
kada sam počeo da programiram, nisu postojali pametni telefoni (a ni glupi mobilni telefoni), nije bilo interneta nije bilo digitalnih fotoaparata i kamera. Hard diskovi su bili u najboljem slučaju 10MB po komadu i bili su skuplji od nekog prosečnog blade servera danas.
Imao sam prilike da radim na nekom od prvih flat 17 inčnih monitora koji su koštali 7000 dolara po komadu i da šaljem štampu na jedan od prvih kolor laserskih štampača koji je koštao 10000 dolara. Radio sam na CRT EIZO 16 inčnom monitoru koji je koštao 3000 maraka.
Kada neko pita da li će za 5 godina biti traženi web developeri, nemam šta da kažem. Jednino u šta sam siguran, Dušane, to je da ako si danas uspešan web developer i ništa drugo ne naučiš u sledećih 5 godina, ostaćeš bez posla. U IT-u je svako znanje zastarelo u roku od 5-10 godina i profesionalni programer ceo svoj životni vek radi na svom usavršavanju.
[ dusanboss @ 28.03.2016. 11:25 ] @
Tako je praynow .Dobro nije baš da nemam pojma, imam je neki osnove takodje matematiku znam .
Shvatili su to i drugi nego iz nekog razlga obleću i ne žele da mi napišu "to,to to se traži, to to ne treba nikome." Čast izuzetcima.
[ dusanboss @ 28.03.2016. 11:32 ] @
Citat:
djoka_l:
Kada neko pita da li će za 5 godina biti traženi web developeri, nemam šta da kažem. Jednino u šta sam siguran, Dušane, to je da ako si danas uspešan web developer i ništa drugo ne naučiš u sledećih 5 godina, ostaćeš bez posla. U IT-u je svako znanje zastarelo u roku od 5-10 godina i profesionalni programer ceo svoj životni vek radi na svom usavršavanju.
To sam već shvatio. Već vidim da se stvari stare oko 5 godina ne uče , a dolaze nove koje ću morati naravno uvek da dopunjujem. Ne možeš da kažeš e sad sam naučio i nema potrebe više da učim. Tako je u većini zanimanja. U ITu je to posebno izraženo. Naravno biće mi lakše da učim to novo kad jednom naučim staro.
Zato mi se ne svidja kad mi ljudi govore da moram da naučim neke zastarele programske jezike da bih učio nove. To nije tačno.
Ka kad bi nekome rekao da prvo mora da nauči heksadecimalni kod da bi učio C.
[ preynow @ 28.03.2016. 11:47 ] @
do sad si vec mogao proci osnove php i c !
a to sigurno treba kako god okrenes.
[ Panta_ @ 28.03.2016. 12:02 ] @
Proslo je vec mesec dana od pokretanja ove teme, pa me bas zanima za sta si se odlucio i dokle si stigao sa ucenjem? ;)
Proći ći ću. Prešao sam detaljno HTML i CSS. Nešto malo PHP , sad učim JavaScript i PHP. Za C imam neke osnove sa faksa i nije loše znati ga alo trenutno nemam vremena, a sajt se može praviti i bez njega.
Što se tiče Freecodecamp i sličnih sjatov. Oni su odlični za učenje, ali samo prolaženje njihovih kurseva neće garntovati znanje. Neki kursevi mogu da se prelete za sat vremena, ali da bi ih stvarno razume moraš da uložiš na primer 5 sati. Pa malo sa strene vežbanje u nekom realnom zadatku. Po neka knjiga. Sve to kombinovano (bez phadjanja bilo kakvih škola) može da napravi osnovu za dalje razvijanje viština koje se stiču vežbom i realnim poslom.
Mislim ponavljam se sad već. Meni je taj deo jasan. Brine me šta posle? Mnogi kažu "samo tu uči a ostalo će doći samo". Iz iskustva znam da ništa ne dolazi samo.
Izvinjavam se ako sam dosadan i naporan nekim ljudima.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 28.03.2016. u 13:15 GMT+1]
[ DaliborP @ 28.03.2016. 14:41 ] @
Citat:
dusanboss: Mislim ponavljam se sad već. Meni je taj deo jasan. Brine me šta posle? Mnogi kažu "samo tu uči a ostalo će doći samo". Iz iskustva znam da ništa ne dolazi samo
Da li dalje mislis da ti nije odgovoreno na to pitanje?
[ goropad @ 28.03.2016. 16:58 ] @
Cela prica se zasniva na tome, da zapadni svet precenjuje svoje kvalitete, dok recimo siromah iz pakistana, zna trista cuda na kompjuteru, ali potcenjuje svoj rad.
Srpski programeri u Srbiji su tu negde na sredini. Znanje se nauci, nije to problem, ali kad covek postane besan od izobilja onda je to ono. Nemacke firme (lupam) imaju veoma placene programere, jer nece ljudi da rade za manje pare. EEEE, sad su im dosli emigranti, pa se postavlja pitanje ili ce da se socijalizuju ili da se raznose bombama, ako je ovo prvo, onda ce pristajati da rade za desetostruko manju plati. Nije luda merkelova sto prihvata sve emigrante, nemci su se izbezobrazili nece da rade... tako da smo sad tu negde na pocetku seoba i emigriranja stanovnistva, i to ne samo arapa, nego i ovih drugih evropljana, svako ide gde mu vise odgovara. :)
A sto se tice ovog dusana koji sebe naziva boss-om. Mislim da mu se blizi kovin, ako ovako nastavi :D
[ dusanboss @ 28.03.2016. 17:22 ] @
Šta ću u Kovin kad mogu da pljunem do Vršca
Nisu se Nemci izbezobrazili nego su se 200 godina borili za prava radnika. I sad će da im dodju tamo neko kozoljubci koji su gvozdenom rukom naučeni da skaču od sreće kad zarade za leba i masti (loja) i da im pohebu 200 godina borbe.
Ako su kapitalisti sve to planirali zaboravili su da uzmu u obzir dve stvari.
1.Arapski i uopšte narodi iz južnih krajeva nisu baš poznati po vrednoći. Oni bi da se, trguje da se otvori restoran, al kad treba da se zapne nisu baš orni.(čast izuzetcima)
2. Ne znam do koje mere će domaći trpeti da im dodjoši snižavaju cenu rada, još kada se doda sve ostalo što se vezuje za njih...
[ goropad @ 28.03.2016. 17:35 ] @
ja sam reko pametna je merkelova, a ko ti danas pita sta radnike? mislis da se nemac u nemackoj vise pita nego srbin radnik u srbiji. ne. Da, snizice im cene rada, ali samo AKO se socijalizuju tj. ako ih prestanu placati amerikanci da se raznose. Malo malo pa se neko raznese, bas lepo, i mislis da je to mufte, ne druskane, sve se to placa. I amerikanci su smislili odlican nacin ratovanja. videli su da ima budala i sto da pale tenkove i slicne gluposti, lepo mu obezbede porodicu, a on budala u vazduh i tako ce da rade jos ko zna koliko....
Inace, ako niste znali u americi vise skoro niko ne radi, ljudi zive od rata, socijalnih programa i licenci. A ovi sto kao idu na poso, to ti je cista glupost, idu tamo u neku zgradu ko sto je nekad tito slao radnike na poso, tek da ne sede kuci. :) Ali nema se sta tome zameriti. Samo je iluzija da se na zapadu radi :) Rade budale, pametni uzivaju i zaposljavaju budale.
Evo ja recimo znam trista cuda, od programiranja, do autolimarije i elektronike. Ali necu ni jedan minut da trosim na nekog gazdu. Jeste da sam u srbiji ali imam americki mozak :)
[ dusanboss @ 28.03.2016. 17:50 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
dusanboss: Mislim ponavljam se sad već. Meni je taj deo jasan. Brine me šta posle? Mnogi kažu "samo tu uči a ostalo će doći samo". Iz iskustva znam da ništa ne dolazi samo
Da li dalje mislis da ti nije odgovoreno na to pitanje?
Ne mislim. Mislim da nema unverzalnog odgovora ili odgovora koji bi mene zadovoljio.
Ipak bilo bi lepo da čujem nečiji put. U kartkim crtama. Od trenutka kada je poče da uči do trnutka kada je naša zaposlenje. Ne znam da li je to neka vredna informacija ili nešto što treba držati za sebe.
[ SlobaBgd @ 28.03.2016. 17:57 ] @
Citat:
dusanboss:Mislim da nema ... odgovora koji bi mene zadovoljio
Znači, 12 strana nas zaiebavaš. OK, sami smo krivi.
[ goropad @ 28.03.2016. 18:04 ] @
hahaha.
@busanboss
ja cu da ti kazem:
1. opredelis se za odredjenu oblast
2. Ucis tu oblast vredno i posveceno.
3. biras bilo kakve poslove, sam sebi zadajes zadatke i ispraksujes se.
4. napises CV
5. odes na intervju
6. oboris ih sve sa nogu.
7. prime te.
8. radis, usavrsavas znanje - gradis karijeru.
i 9-ti krug pakla: nadjes nacina da potrosis pare koje si zaradio.
i znam te dule, slepcu jedan :D tebe brine tacka 6.
E tu lezi zec, to je na tvom sarmu, samopouzdanju, samouverenosti, znanju, i od cele tvoje licnosti do toga sta su ti hobiji i da li se svidjas ekipi :)
mislim da sam bio jasan.
Ako hoces sam da radis. Umesto tacke 5. ucis engleski i sam ugovaras poslove po sajtovima.
Luzeruuuuu!!!!
[ dusanboss @ 28.03.2016. 18:23 ] @
Ako ti tako kažeš. Nešto si mi bre čudan danas :)
[ R A V E N @ 28.03.2016. 19:25 ] @
dusanboss, koliko ti imaš godina?
[ SlobaBgd @ 28.03.2016. 19:27 ] @
Tlideset tli!
[ dusanboss @ 28.03.2016. 22:53 ] @
32 nemoj da mi dodaješ i to sam napunio pre par dana.
[ Pali zari @ 29.03.2016. 07:57 ] @
Nemoj da shvatis ovo pogresno ali da li ti mislis da ako krenes sa 32 godine da ucis i recimo sa 33 nadjes neki posao, da ces moci da izdrzis na neki duzi rok da radis kao programer? Pogotovo u web svetu, gde se sve brzo menja a klinci sa vise znanja se sve vise pojavljuju kao konkuencija?
[ goropad @ 29.03.2016. 08:01 ] @
godine nisu bitne, dule ima zdrav mladalacki duh.
[ dusanboss @ 29.03.2016. 13:31 ] @
Citat:
ZORAN VIDIC:
Citat:
dusanboss: 32 nemoj da mi dodaješ :) i to sam napunio pre par dana.
A jesi zavrsio srednju skolu?
Osmoljetku. Ja sam skroman dečko.
[ dusanboss @ 29.03.2016. 13:33 ] @
Citat:
Pali zari:
Nemoj da shvatis ovo pogresno ali da li ti mislis da ako krenes sa 32 godine da ucis i recimo sa 33 nadjes neki posao, da ces moci da izdrzis na neki duzi rok da radis kao programer? Pogotovo u web svetu, gde se sve brzo menja a klinci sa vise znanja se sve vise pojavljuju kao konkuencija?
Zašto ne bih? Nemam taj problem da prihvatim da neko 10 godina mladji od maene zna mnogo više nego ja u toj sveri.
Inače ljudi u savremenom svetu manjaju zanimanje u proseku svakih 5 god.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 29.03.2016. u 14:45 GMT+1]
[ bananaphone @ 29.03.2016. 13:49 ] @
Citat:
Pali zari:
Ako imas takav stav - tesko ces opstati u IT-u, svakih 10g IT trziste se promeni do neprepoznatljivosti, ako pogledas samo networking kod SP-a poslednjh 25 godina:
Frame Relay
ATM
IP
MPLS
SDN
Tehnologije koje imaju jako malo toga zajednickog, 200x-te su zajedno prvi put citali o MPLS-u i oni koji imaju 42, 32 i 22 godine.
[ Pali zari @ 29.03.2016. 14:56 ] @
Jeste ali da li tempo,stres i ostalo sto ide uz posao programera moze da prati i izdrzi jednako neko sa 42,45,32 i 25?
[ bananaphone @ 29.03.2016. 15:08 ] @
Citat:
Pali zari: Jeste ali da li tempo,stres i ostalo sto ide uz posao programera moze da prati i izdrzi jednako neko sa 42,45,32 i 25?
Nekom drugom je mozda drugacije - ali meni je stres opadao eksponencijalno sa brojem godina ;).
Ne mogu da poredim sebe sa 10 godina mladjim generacijama, jer ne poznajem nikog od ljudi iz te generacije u poslu u kom se ja sad nalazim, ali ako se poredim sa samim sobom od pre 10g, svakako je tempo bio jaci, ali i znanje i iskustvo daleko manje, pa je trebalo vise vremena da se neke stvari zavrse nego danas - ali vremena je bilo na pretek u to vreme, dok ga sad kradem od samog sebe ;).
Sa druge strane ljudi koji su 10g stariji od mene a i dalje rade u IT-u - ima ih raznih, ima apsolutnih tehnickih careva koji i dalje idu na odmor sa tehnickom knjigom ispod miske i sa znanjem su daleko ispred ostalih bez obzira na godine, ima i onih koji su presli na human-side posla, organizaciono-liderski ili se bave nekim trla-baba-lan consulting-om gde je potrebno i znati sa ljudima - sto svakako dolazi sa godinama.
[ DaliborP @ 29.03.2016. 15:45 ] @
Citat:
Pali zari:
Jeste ali da li tempo,stres i ostalo sto ide uz posao programera moze da prati i izdrzi jednako neko sa 42,45,32 i 25?
Kakav tempo i stres i sta ostalo ide uz posao programera?
Nisam siguran da je programerski posao iole stresniji od bilo kog drugog.
[ goropad @ 30.03.2016. 12:17 ] @
bitan je mlad duh i da nije zakrecen mozak. i onda mozes i sa 90 da programiras. i to uspesno to je jedan od redjih poslova za sve generacije.
e sad, ako pijes, pusis, imas veliku porodicu koja ti jede dzigericu, ne mozes ni da spavas kamoli da bilo sta radis.
ne treba odustajati, godine su najmanji problem, ali smrt je zajebana, posle neces moci da radis to sto volis. :)
[ dusanboss @ 02.04.2016. 20:30 ] @
Da li je bolje prvo da se uči JavaScript pa PHP ili obrnuto?
[ dusans @ 02.04.2016. 21:34 ] @
Prvo obrnuto, pa JavaScript, zatim PHP.
[ principal @ 02.04.2016. 23:39 ] @
Prvo JS pa onda jos malo JS. Nemam nista protiv PHP ali ako je vreme od znacaja bolje se fokusiraj na jedan jezik. Smatram da je JS bolji izbor zato sto trenutno za browser ne postoji druga opcija, u istom jeziku mozes da napises i server (nodejs) i jednostavnije mobilne/desktop aplikacije (react native).
[Ovu poruku je menjao principal dana 03.04.2016. u 14:30 GMT+1]
[ dusanboss @ 03.04.2016. 00:06 ] @
Kasnije ću se fokusirati. Trenutno želim da predjem samo osnove oba jezika. Mada, kolko kapiram nema velikog značaja koji se od ova dva radi prvi.
Razlika je što je jedan "server side" a drgi "client side". E sad, pretpostavljam da treba da se odlučiš za front end ili back end web development. Ili radiš oba? Za početak sigorno moraš jednu opciju da odabereš.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 03.04.2016. u 01:46 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 03.04.2016. 00:39 ] @
Ok, samo nemoj preterati. Onako, polagano.
[ miki069 @ 03.04.2016. 13:18 ] @
Dusane Konjislav ti je dao savet. Excel, statistika, kladjenje... I slicne prevare. Programiranje nije za svakoga. I uci se u skolama.
[ Lavlja_Jazbina @ 03.04.2016. 13:33 ] @
dusanboss..probaj da naucis nesto novo,ovo zadnje,od jave iz beograda.