[ Java Beograd @ 14.03.2016. 11:21 ] @
Bio sam u gostima, i domaćin poslužio vino. Dakle, kupovna flajka 1l, tek otvorena, Plantaže 13.juli, Rose. Ukus običan (srednje žalostan, nije loš za špricer).
Popismo mi taj litar, i tek onda sam primetio na dnu neki talog. Staklasto prozirna, želatinasta masa. Nisam probao ukus. Mislim, fuj.

Ali, kapiram da proizvođač isporučuje hektolitre i hektolitre vina, pa pretpostavljam da je ovo nešto iz vina, tj. nešto iz procesa proizvodnje, a ne nešto ubačeno. Ima li stručnjaka da znaju šta je to ?

Evo slika:


[ ASDIO @ 14.03.2016. 13:07 ] @
Nisam neki stručnjak, ali rekao bih da se radi o vinskom talogu.
[ Sava @ 14.03.2016. 16:08 ] @
A od kada se to Rose koristi za špricer!?
[ branko tod @ 15.03.2016. 06:57 ] @
Živeli
[ vidan kv @ 15.03.2016. 16:58 ] @
Citat:
Sava: A od kada se to Rose koristi za špricer!?
....a od kad se pa ne koristi?!?
[ Sava @ 15.03.2016. 17:20 ] @
Ja inače prezirem bilo kakvo mešanje pića sa vodom, špricere nikada ne
pijem već isključivo crno vino, ali znam da se špricer pravi isključivo
sa belim vinom, po pravilu rizlingom. Crna vina sa vodom se negde tamo
daleko nazivaju bevandom koliko znam.
[ Java Beograd @ 15.03.2016. 17:53 ] @
Ne vidim šta tu ima da se "prezire" ili "obožava". Pića se mešaju, dal' sa vodom il' sa votkom ili sa sokom - sve je pitanje želje i ukusa.

Crno vino sa vodom je bevanda. Pravi se u Dalmaciji, od jakog i oporog crnog vina. Špricer može da se pravi i od belog i od roze vina.

Naravno da dobro i sortno vino nećeš da mešaš sa vodom. Ali postoje "obična", prosta i jeftina vina koja ni nemaju neke posebne atribute koje bi eventualno izgubili u mešanju sa vodom. Dakle, Ružica, Plemenka, Smederevka i slično - odlično za špricer !
[ Sava @ 15.03.2016. 18:35 ] @
Prezirem zato što je to za mene jeres, to je kvarenje pića. Naravno da su ukusi različiti, govorim o sebi i svom shvatanju pre svega crnog vina jer se jedino u to donekle razumem.
U Beogradu nikada u prošlosti niko ne bi nazvao mešavinu bilo kog crvenog vina sa vodom "špricer", a šta su nam doneli došljaci u poslednjih par decenija je sasvim druga stvar. Ja u lokalnom podrumu imam Dalmatinca kao prodavca i stalno se nešto raspravljamo oko crnog vina jer imamo relativno različite stavove o nekim stvarima, a opet je to banalno jer se na kraju sasvim dobro razumemo. Kada je već reč o kvarenju vina da li neko zna šta je to "Istarska supa"?
[ dusanboss @ 15.03.2016. 19:38 ] @
Ja isto ne bih nikada sipao ništa u vino, pa makar i bilo loše. Ukoliko je vino dobro onda je stvarno šteta sipati vodu u njega. Neko je skidao grozdove ne bi li ovi koji ostanu imali jaču aromu.
Ako je godina loša ne može ni vino biti dobro. Previše vode u groždju, odmah loše vino. Nisam ja neki poznavalac vina, niti veliki ljubitelj, ali mogu da razlikujem dobro vino od lošeg. Primetio sam da mnogo ljudi koje poznajem ne umeju to.
Rezumem zašto neko ko stvarno poznaje i ceni dobra vina smatra sipanje vode ili soka u njega jeres. S druge strane nemam problem ako neko to radi. "de gustibus non est disputandum"
Možda nekome prija leti da malo seče vino sa kislom.
[ Pali zari @ 15.03.2016. 19:44 ] @
Koliko ja znam, spricer se pravi od belog vina i soda vode.
[ iculibrk @ 15.03.2016. 20:20 ] @
Citat:
Sava:
U Beogradu nikada u prošlosti niko ne bi nazvao mešavinu bilo kog crvenog vina sa vodom "špricer", a šta su nam doneli došljaci u poslednjih par decenija je sasvim druga stvar.

Trebao si pitati dosljake, objasnili bi ti pa ne bi ziveo u neznanju do danas. Niko ne zove takvu mesavinu spricer jer se mesavina belog ili crvenog vina i negazirane vode se zove bevanda. Mesavina suvog belog vina i gazirane vode ili sode se zove kod nas spricer, u Hrvatskoj gemist, u Rumuniji motka de Vara... Italijani mesaju sampanjac i vodu. Skoro sam u Hrvatskoj u Iloku pricao sa jednim covekom i dosli smo do zakljucka da je ukoliko se koristi kisela mnogo je bolje koristiti onu iz staklene flase, kako za nase kisele tako i hrvatske.
Vidis ja stavljam vodu u pepsi, fantu i ostala gazirana pica ako ih slucajno pijem i ukus je mnogo bolji.
[ Lacika.1991 @ 15.03.2016. 20:23 ] @
Hosszú lépés :D
[ dusanboss @ 15.03.2016. 20:30 ] @
Citat:
Vidis ja stavljam vodu u pepsi, fantu i ostala gazirana pica ako ih slucajno pijem i ukus je mnogo bolji.


Da, mnogi to rade jer su ovi sokovi uglavnom preslatki. Meni se ne svdja kiselkast ukus od vode. Možda kada bih imao neku neutralnu soda-vodu.
[ SlobaBgd @ 15.03.2016. 20:44 ] @
Koka kola i pepsi kola nikako nisu sokovi već osvežavajući, bezalkoholni, ovakvi-onakvi napici, proizvodi, pića.. Sok se pravi ceđenjem od neke biljke: sok od jabuke - od jabuke, sok od cvekle - od cvekle, sok od grožđa - shvatili ste pravilo, zar ne... Od kog voća ili povrća se cedi koka kola?

Inače, da, špricer je od belog vina i kisele ili soda vode (u kojoj, gle čuda, nema ni gram sode).
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2016. 21:32 ] @
Citat:
Sava
Ja inače prezirem bilo kakvo mešanje pića sa vodom


Cak i ako uzmes u obzir da je bar 80% vina ili 90% koka kole... voda?
[ Sava @ 16.03.2016. 07:07 ] @
Citat:
Pali zari:
Koliko ja znam, spricer se pravi od belog vina i soda vode.

Tačno! U beogradskim kafanama se isključivo naručivalo "kilo i sifon" što je podrazumevalo litar belog i sifon sode. Vino se donosilo negde sve do 70-tih u onim providnim flašama širokog dna koje se sužavaju prema gore i imaju širok grlić. Sodadžije su praktično nestale pa se prešlo na kiselu vodu. Pravi ljubitelji i danas jure soda vodu u sifonima koja se još uvek pravi na par mesta u Beogradu.
[ Java Beograd @ 16.03.2016. 07:58 ] @
Čekaj zar nisi pre par postova napisao da je "jeres" i da prezireš mešanje vina i vode, a sad sa nekom nostalgijom pišeš kako se to ranije mešalo vino i voda i o "pravim ljubiteljima" i slično ?
[ Sava @ 16.03.2016. 08:34 ] @
I šta sam sada drukčije napisao!?
Govorim o tome šta se ovde naziva špricerom, a ne da li ga ja volim ili ne. Naravno da sam nostalgičan za starim (pravim!) kafanama u kojima sam proveo pola života! Logično je da sam se za to vreme nagledao ljudi koji ispijaju samo špricer. Moj drugar iz detinjstva je celog života pa i danas naručivao "kilo i kilo", a često i duplira!
[ Shadowed @ 16.03.2016. 08:48 ] @
Citat:
Sava: Prezirem zato što je to za mene jeres, to je kvarenje pića. Naravno da su ukusi različiti, govorim o sebi i svom shvatanju pre svega crnog vina jer se jedino u to donekle razumem.

Ovi sto se razumeju u ta vina kazu da je crveno a ne crno. Doduse, ja nemam pojma, ja se ne razumem a i pijem vrlo retko :)
[ Sava @ 16.03.2016. 10:03 ] @
I to je tačno, ali kod nas je uobičajno da se u uobičajnom govoru za sva ta vina kaže da su crna jednako kao što kažu i Rusi.
Jednom sam se zbunio - pio sam francusko vino koje je imalo boju rosea, a ukus belog vina!

P.S. Ispravka : Rusi sva tamna vina zovu crveno vino (červeno), a mi ih nazivamo crnim vinima.


[Ovu poruku je menjao Sava dana 16.03.2016. u 17:43 GMT+1]
[ Sarastro @ 17.03.2016. 17:30 ] @
Citat:
Shadowed: Ovi sto se razumeju u ta vina kazu da je crveno a ne crno. Doduse, ja nemam pojma, ja se ne razumem a i pijem vrlo retko :)

Zavisi od kolicine. Prvo krenes sa malom kolicinom crvenog a onda polako napredujes dok ti se ne zacrni pred ocima. Tako crveno postane crno.
Citat:
Ivan Dimkovic: Cak i ako uzmes u obzir da je bar 80% vina ili 90% koka kole... voda?

Prema hemijskom sastavu i coveciji organizam najvise sadrzi vodu, pa opet niko nece da kaze da vodari vec krvari, da u glavi ima vodu umesto mozga, i sl. Tecnost koja ostane posle vrenja vina vise ne moze da se smatra vodom u svakom osim u hemijskom smislu. Dodavanje ciste (ili gazirane) vode u vino drasticno menja i kvari ono sto su vinari pokusavali da postignu, naravno govorim o vrhunskim vinima ne o buckurisima za 100-200 dinara. U ovome se, dakle, potpuno slazem sa Savom.
[ tahuti @ 17.03.2016. 21:30 ] @
Citaj malo o tim vrhunskim vinima i kako ih razblazuju proizvodjaci, samo ih kriju kao pomaze fermetizaciju. Rade zbog vece kolicine secera i kiseline. http://www.winebusiness.com/tools/?go=winemaking.calc&cid=5
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2016. 20:53 ] @
Citat:
Sarastro
Prema hemijskom sastavu i coveciji organizam najvise sadrzi vodu, pa opet niko nece da kaze da vodari vec krvari


Promasio si poentu, kada je nesto 70% ili 80% voda i radi se o licnim ukusima, nema puno smisla tvrditi da je dodati jos koji % vode nekakva "jeres".

Citat:

Dodavanje ciste (ili gazirane) vode u vino drasticno menja i kvari ono sto su vinari pokusavali da postignu, naravno govorim o vrhunskim vinima ne o buckurisima za 100-200 dinara. U ovome se, dakle, potpuno slazem sa Savom.


Ukusi su razliciti - ako se nekom svidja vise vode potpuno je OK da je sipa.

Potpuno je besmisleno to kritikovati osim ako se ne zeli ispasti snob. Ideja hrane i pica je, izmedju ostalog, da se dopadne onom ko je konzumira. Ako se nekom svidja razblazeno pice, to je stvar njegovog ukusa i nicijeg drugog.

A to kako su "vinari pokusali da postignu" - ista prica, vrlo je moguce da vinarev ukus nije isti kao tvoj ili moj pa nema puno smisla uzimati njihovu procenu kao nekakvu apsolutnu naredbu kako nesto treba da izgleda.

[ dusanboss @ 20.03.2016. 22:42 ] @
Stoji sve to. Ko hoće da sipa vodu vina, samo napred. Nisam ga ja platio, a i da jesam i da pijemo zajedno još bolje, tako će više ostati za mene. :)

Opet (sad se ponavljam) razumem ljude koji se ježe na sipanje vode u kvalitetno vino. Nije baš sve u procentima.

Uzmi dobro vino, kovaj ga da ispari 50% vode, dodaj tu količinu vode i to neće biti ista stvar kao pre kuvanja. (čak i ako zanemarimo alkohol koji će isparti, sto svakako nije dobro :)).

Verujem da se može i hemijski dokazati da sastav nije isti. Računati samo procenat vode nije baš relevantno.

Isto tako vino koje je pravljeno od vodenastog ploda ne može biti dobro. Nisam stručnjak, niti poznavalac, ali imam istančano čulo ukusa. Koliko god to snobovski zvučilo. Zaključujem to na osnovu poredjenja sa osobama iz neposrednog okružnje koje nisu u stanju da osete nijense ukusa i mirisa isto kao ja. Ne smatram da sam zbog toga bolji od drugih, niti da je to neka prednost u životu.

Koliko puta sam se samo raspravljao sa ljudima kako piva od 0.3 i od 0.5 istog proizvodjača nisu ista. Čak sam i radio test u par navrata. U kome mi ove dve varijacije neko sipa u neprovidne čaše (pošto se po biji odmah vidi razlika).

Nikad nisam pogrešio. Sem jednom, kada mi je to bilo trinaesto pivo :).

Pivo volim, konzumiram ga često i mogu da kažem po nešto o tom napitku. Vino pijem samo crno (crveno), isključivo suvo po mogućstvo što kvalitetnije i to u retkim prilikama.

Mugu reći, barem na našem tržištu, cena ne igra presudnu ulogu. Priznajem neka vrhunska vina nisam konzumirao.

Što se tiče niže i srednje kategorije tu sam primetio da poreklo ima veliki značaj. Na primer Makedonska crna vina su odlična. Čak je plastični balon od 3 l često bolji od naših od 7 dcl sa fensi pampur čepom. Ne sećam se da sam se razočarao kada sam pio crno vino iz Makedonije (sad bi nam možda 2012 rekao po nešto, ali nema tu mogućnost. Pozdravljam ga ako čita ovo.)
[ bananaphone @ 21.03.2016. 00:03 ] @
http://www.nytimes.com/2010/07...rious.html?_r=2&ref=dining

A "spricer" su nam doneli dosljaci... iz Austrije i Nemacke ;))), posto je pice - kao i rec nemackog poreka. Inace Nemci muckaju soda vodu sa koje-cim, ne mora da bude vino ili alkohol, recimo jako popularna verzija je sa sokom od jabuke - meni odlicna fora.

Ja sam mesanje soka i vode/kisele pokupio iz CG, pre xx godina - kao klinac, i od tada maltene ne pijem sok a da ga ne razblazim sa vodom ili ako je gaziran - sa kiselom. Vino retko mesam sa vodom, ali i to se nekad desi, a crno vino u poslednje vreme pijem kroz kinesku kopiju vinturi-a. Bio sam nekoliko puta na degustaciji viskija, i standardna fora je da dobijes vodu i pipetu, da bi ubacio malu kolicinu vode na viski i "otvorio" ukus...

O ukusima ne treba raspravljati, pogotovo kad su hedonisticke stvari u pitanju a dodavanje vode u pice - pa i vino nije bas tolika jeres, koju koriste samo "oprosti im boze, ne znaju sta cine" likovi ;)
[ Sava @ 21.03.2016. 08:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ukusi su razliciti - ako se nekom svidja vise vode potpuno je OK da je sipa.

Potpuno je besmisleno to kritikovati osim ako se ne zeli ispasti snob. Ideja hrane i pica je, izmedju ostalog, da se dopadne onom ko je konzumira. Ako se nekom svidja razblazeno pice, to je stvar njegovog ukusa i nicijeg drugog.

A to kako su "vinari pokusali da postignu" - ista prica, vrlo je moguce da vinarev ukus nije isti kao tvoj ili moj pa nema puno smisla uzimati njihovu procenu kao nekakvu apsolutnu naredbu kako nesto treba da izgleda.

Ivane, niko ti ne brani da sipaš i antifriz u vino ako želiš, naravno.

Međutim, postoje hiljade vrsta vina na svetu pa ako ti se ne svidi to koje si uzeo nađi neko drugo koje će ti prijati. To ako baš želiš vino. Ti bi da ga "popraviš" vodom. Postoje neke vrste teških vina kao što je recimo Dingač koji se obavezno služi sa bokalom obične vode. Poenta je da ga mešaš u stomaku, ne u čaši. Prvo odabereš vrstu koja ti odgovara recimo cabernet, merlot, game, rizling, krokan, porto... pa onda biraš proizvođača. naći ćeš na kraju neko koje će da ti odgovara bez "popravljanja". Nije isti kvalitet iste sorte grožđa na raznim podnebljima. Uzmi samo vranac pa ćeš videti da su bitno različiti oni iz Srbije, Crne Gore i Makedonije na primer. Osim toga koje vino ćeš da piješ zavisi i od hrane koju konzumiraš pa je recimo porto dezertno vino, a uz divljač ćeš piti neko adekvatno jako vino.

Vino je valjda najstarije piće u istoriji čovečanstva. Pili su ga i vlastodržci i podanici. Pogledaj recimo knjige i filmove o srednjem veku na primer. Kada je tamo neko ikada pomenuo sipanje vode u vino? Niko nikada.

@bananaphone
Pa naravno da je špricer donet. Uostalom sve je doneto i piće i hrana. Koje ti izvorno srpsko jelo na primer znaš? Postoje varijante nekih jela, ali izvorno praktično ništa. Slična je stvar sa pićima. Možda je šljivovica izvorna, to zaista ne znam.

[ DaliborP @ 21.03.2016. 08:57 ] @
Citat:
Sava: Vino je valjda najstarije piće u istoriji čovečanstva. Pili su ga i vlastodržci i podanici. Pogledaj recimo knjige i filmove o srednjem veku na primer. Kada je tamo neko ikada pomenuo sipanje vode u vino? Niko nikada.

Sigurno, opstepoznato je da su u srednjog veku mnogo drzali do toga kako se pije vino, da li se mesa sa vodom i da nije masna brada kad se jede pecenje.
[ bananaphone @ 21.03.2016. 09:05 ] @
Citat:
Sava

Vino je valjda najstarije piće u istoriji čovečanstva. Pili su ga i vlastodržci i podanici. Pogledaj recimo knjige i filmove o srednjem veku na primer. Kada je tamo neko ikada pomenuo sipanje vode u vino? Niko nikada.



Pazi ja o vinu ne znam gotovo nista - ali ovo nije neka velika tajna ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Greece_and_wine

Wine was almost always diluted, usually with water (or snow when the wine was to be served cold). The Greeks believed that only barbarians drank unmixed or undiluted wine and that the Spartan king Cleomenes I was once driven insane after drinking wine this way.


https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Rome_and_wine

As in much of the ancient world, sweet white wine was the most highly regarded style. Wines were often very alcoholic, with Pliny noting that a cup of Falernian would catch fire from a candle flame drawn too close. Wine was often diluted with warm water, occasionally seawater.

Citat:
Sava

Pa naravno da je špricer donet. Uostalom sve je doneto i piće i hrana. Koje ti izvorno srpsko jelo na primer znaš? Postoje varijante nekih jela, ali izvorno praktično ništa. Slična je stvar sa pićima. Možda je šljivovica izvorna, to zaista ne znam.



Cicvara - mmmmm ;)


P.S. Probajte vinturi ;)
[ Sava @ 21.03.2016. 09:19 ] @
Vidiš nisam znao ovo za Grke.
Ja sam varvarin sto posto !
[ deki77 @ 21.03.2016. 09:28 ] @
LM da se vratimo temi i pitanju šta je to na dnu boce...
Odgovor = Kvasac
[ dusanboss @ 21.03.2016. 10:31 ] @
Citat:
Sava:


Međutim, postoje hiljade vrsta vina na svetu pa ako ti se ne svidi to koje si uzeo nađi neko drugo koje će ti prijati. To ako baš želiš vino. Ti bi da ga "popraviš" vodom. Postoje neke vrste teških vina kao što je recimo Dingač koji se obavezno služi sa bokalom obične vode. Poenta je da ga mešaš u stomaku, ne u čaši. Prvo odabereš vrstu koja ti odgovara recimo cabernet, merlot, game, rizling, krokan, porto... pa onda biraš proizvođača. naći ćeš na kraju neko koje će da ti odgovara bez "popravljanja". Nije isti kvalitet iste sorte grožđa na raznim podnebljima. Uzmi samo vranac pa ćeš videti da su bitno različiti oni iz Srbije, Crne Gore i Makedonije na primer. Osim toga koje vino ćeš da piješ zavisi i od hrane koju konzumiraš pa je recimo porto dezertno vino, a uz divljač ćeš piti neko adekvatno jako vino.



Dodao bih još par stvari na koje treba da se obrati pažnja, ko stvarno želi da popije vhunsko vino. Vino treba da je odležalo, barem godinu, dve. Što kažu što starije to bolje, e pa ne baš. Posle 100 godina malo ima čudan ukus. Tako barem kažu ljudi koji su ga probali.

Sava je pomenu gegrafsko poreklo, i to kako su odredjene sorte dobre u nekom kraju dok druge moguće da nisu. Isto, pozavalac će obratiti pažnju (nakon geografskog porekla) na godinu proizvodnje, i to ne zbog zrenja već što se zna koja je godina bila dobra za vino u kom regionu.

Ove 3 ili više stvari su bitne, ako sam nešto izostavio dodaj te.


Jesu stari Grci i Rimljani mešali vino sa vodom, ali sam siguran da je bilo onih koji su pili čisto. Smatrani su varvarima verovaton zato što su se uvek usvnjili pre od ostalih.
Persijanci nisu sekli vino. Neki kažu da su zato izgubili rat od Grka
[ bananaphone @ 21.03.2016. 10:46 ] @
Citat:
Sava:
Vidiš nisam znao ovo za Grke.
Ja sam varvarin sto posto !


Ma kao da je bitno, pijes kako ti odgovara, ja isto pokusavam da konzumiram vina bez dorade, u nadi da cu naci nesto sto 100% odgovara mom ukusu (i nalazim ga), ali mislim da ti je i korisnik tahuti pomenuo da vinarije "krste" vino sa vodom, vino sa vise od 15% alkohola - mislim da ima neke dodatne poreze kad se uvozi u EU, pa proizvodjaci iz zemalja sa mnogo sunca - i secera u gorzdju - poput australije, juzne afrike, kalifornije, dodaju vodu u proizvodnji...
I tako - u principu ne treba biti iskljuciv, postoje neka uputstva kako da maksimalno uzivas u necemu, ali svaka devijacija koja poboljsava tvoj licni dozivljaj je vise nego pozelja - makar to bila voda u vinu ;)
Opet viski pijem uglavnom sa ledom (sto nije 100% podrzano od eksperata) ili dodam malo vode, jednostavno - osim sto je "pravilno" meni bas odgovara.
[ Flo33 @ 21.03.2016. 13:51 ] @
Inače je bevanda italijanska reč za napitak, prvi put čujem da neko upotrebljava za špricer ili nešto konkretno.
[ DaliborP @ 21.03.2016. 14:05 ] @
U Dalmaciji je bevanda pola vino - pola obicna voda.
[ tahuti @ 21.03.2016. 15:14 ] @
Grci i Rimljani dodavali vodu u vinu:

Nisu hteli da budu pijani, jer se to pilo tokom celog dana

Davali su deci

Nezaboravite kvalitet vode, koristili su vino tj alkohol da bude antibakterijsko sredstvo za vodu.

Razmera 3 dela vode 1 deo vina prema Hesiod (Poslovi i dani), mada se dosta raspravljalo koja je dobra razmera izmedju vode i vina.
[ AstralPro @ 22.03.2016. 07:59 ] @
Ja sam prvi put cuo rec bevanda od crnogoraca.