Da li zna neko kolika je bila povrsina Srbije poznata kao "Gebiet des Militärbefehlshabers in Serbien" - "Territory of the Military Commander in Serbia" tokom okupacije 1941 u kvadratnim kilometrima?
Ukoliko ljudi iskljuce afinitet za teorije zavere i ukljuce najobicnije razmisljanje, dosli bi do sledecih cinjenica:
1. SFRJ je imala pozivni broj +38 koji je nestao raspadom SFRJ
2. ITU-T je od +38 napravila deset novih potencijalnih pozivnih brojeva - to je posledica ciste matematike, +38x ostavlja prostor za 10 pozivnih brojeva, mislim da je ITU razbio +38 u trocifren format, da li bi teoreticari zavera u tome videli "predvidjanje" raspada Srbije na opstine?
3. Pozivni brojevi su dodeljivani drzavama kako su nastajale - ITU-T dodeljuje broj, individualna clanica moze traziti specificni.
Nalazenje teorije zavere u ovome je klasicna greska vidjenja veze u necemu sto nema veze jedno sa drugim.
SFRJ se raspala, dvocifreni pozivni broj je penzionisan i umesto njega uveden trocifreni, sto je normalna praksa. Dobilo se 10 novih mesta, od cega su ta mesta onda alocirana novim drzavama, dva su dodeljena ne-SFRJ entitetima, ostali su dodeljivani ex-SFRJ drzavama.
Originalni pozivni brojevi drzava nastalih iz SFRJ su bili u korelaciji sa originalnim medjugradskim pozivnim brojevima - Slovenija +386 (u SFRJ - 06x), Hrvatska +385 (05x), SRJ +381 (Srbija 01x). Sasvim logicno - ideja je vrsiti sto manje promena gde je moguce, tamo gde je bilo moguce, drzavama je izadjeno u susret i dobile su medjunarodni broj koji je "cuvao" veliki broj telefonskih brojeva u medjunarodnom formatu.
Sa druge strane, +380 je dodeljen Ukrajini (citirani clanak je to zaboravio, mozda zato sto nema veze sa teorijom zavere), +388 je bio godinama dodeljen za evropsku medjunarodnu upotrebu (sto citirani clanak isto tako "propusta") - zbog toga Crnogorci >nisu< dobili +388, iako bi ga dobili mozda danas da su se danas otcepili zato sto je +388 vracen ITU-u zbog nedostatka komercijalnog interesa za ETNS brojeve.
Nekima je teorija zavere zanimljivija od onoga sto se stvarno desilo.
Ono sto se stvarno desilo je da je dvocifren pozivni razbijen na tri cifre i novim drzavama je izadjeno u susret da im pozivni brojevi pocinju sa nekadasnjom prvom grupom medjugradskih brojeva, sto minimizuje promene. Crna Gora nije dobila +388 zato sto je prvo bila deo SRJ, a u momentu raspada je +388 bio zauzet. Ne-SFRJ drzava je isto dobila +380.
[ DusanSukovic @ 30.05.2016. 01:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ukoliko ljudi iskljuce afinitet za teorije zavere i ukljuce najobicnije razmisljanje, dosli bi do sledecih cinjenica:
Nekima je teorija zavere zanimljivija od onoga sto se stvarno desilo.
Odlicna analiza Ivane, i ja sam imao intuitivni osecaj da je tekst paranoja (koja je delimicno i utemeljena dogadjajima) , ali ga ti postavi na pravo mesto :-)
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2016. 10:14 ] @
Ma danas to izlgeda trivijalno - sve manje ljudi koristi medjunarodne brojeve i nije nikakva novost da ih pojedinci menjaju bezbroj puta, ali je u to vreme to i dalje bio dominantan nacin telekomunikacije i promene su bile nesto prilicno veliko.
Zamislite sad sledece, nekadasnji SFRJ brojevi (+38 .. ...) su morali biti rasparcani u nove pozivne brojeve za nove drzave.
Najlogicnija stvar - i koja je uradjena, je bila da se nekadasnji dvocifreni pozivni broj promeni u trocifreni, i da se onda novonastalim SFRJ drzavama dodele brojevi iz tog novog opsega.
Unutar toga, ideja je naravno da se minimizuju promene, tako su Slovenci recimo dobili +386 a SRJ +381. To je omogucilo da gomila brojeva ostanu dostupni sa minimalnim promenama.
Na primer, uzmimo nekadasnji beogradski broj 123456, koji je pre raspada SFRJ bio dostupan iz inostranstva kao +38 11 123 456
ITU-T (tj. tadasnji CCITT) je Srbiji dodelio +381, i "wow" - isti broj u Beogradu je i dalje bio dostupan kao: +381 11 123 456, bilo je potrebno samo dodati jedinicu. Naravno, kasnije su ex-SFRJ drzave menjale svoje nacionalne planove i menjale telefonske brojeve, ali to nije poenta - poenta je bila da se sa promenama uvodi sto manje problema u servisu.
Neko ce reci "wtf", koga briga da li se samo dodala jedinica (ili sta god za druge ex-SFRJ republike tipa 6 za Sloveniju, 5 za Hrvatsku, bar za prvi opseg - ali uzmite u obzir da su u to vreme ljudi zapisivali telefone u papirne imenike i ocekivali da budu isti godinama, ako ne decenijama. Svaka promena je dovodila do problema i ideja je da se ti problemi minimizuju, gde je bilo moguce minimizovati ih.
Ceo poduhvat podele +38 opsega je zapravo bio odlicno uradjen. Koliko se moglo, ostalo se blisko originalnim SFRJ pozivnim brojevima.
Crna Gora nije dobila logicni +388 iz prostog razloga zato sto je u momentu raspada SFRJ Crna Gora ostala deo SRJ pa su upali u +381, a kada su se otcepili +388 vise nije bio dostupan (sada ponovo jeste, ironicno) pa su dobili +382 koji bi, pukom logikom, bio logicno dodeljen "Vojvodini" kada bi Vojvodina bila drzava i kada bi +382 bio dostupan. Vec ovde pocinju rupe u "teoriji zavere" a samo se nastavljaju faktom da u +38 opsegu postoje i ne-SFRJ drzave (Ukrajina) kao i da je originalno potencijalno "crnogorski" pozivni bio dodeljen za medjunarodnu upotrebu.
Kao sto je savrseno logicno da je posle deljenja >logicnih< pozivnih brojeva unutar +38x grupe ostalo slobodnih iz prostog razloga sto je bilo 10 ukupno.
Ocigledno ITU-T boli ona stvar na to na sta ce se drzave i kada/ako raspasti - ljudi samo resavaju prakticne probleme telefonske numeracije i trude se da ostanu konzistentni i sa promenama prave najmanje posla kada je moguce.
I to mu je cela prica.
Naravno, posle skoro 25 godina se nadje neko genijalan da nadje "teoriju zavere" u najlogicnijem mogucem resenju izvedenom za +38 - ali nije potrebno biti detektiv pa da se vide rupe u rezonovanju.
[ Black_eyed @ 30.05.2016. 11:53 ] @
Čekaj bre Ivane, pa daješ keca na desetku, znači +380 ide državi koja će se rasturati, nekad SFRJ a danas Ukrajna, eto ti "validne" teorije zavere :)))
[ branko tod @ 30.05.2016. 12:02 ] @
Ivan je kao mali sigurno maštao da radi u nekoj tekstilnoj fabrici.
[ DusanSukovic @ 30.05.2016. 16:45 ] @
Citat:
branko tod: Ivan je kao mali sigurno maštao da radi u nekoj tekstilnoj fabrici.
Odakle sad tvrdnja za to? Jesam li nesto propustio :D
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2016. 16:53 ] @
Citat:
Black_eyed:
Čekaj bre Ivane, pa daješ keca na desetku, znači +380 ide državi koja će se rasturati, nekad SFRJ a danas Ukrajna, eto ti "validne" teorije zavere :)))
Pa naravno da ce kodovi ici drzavama koje ce se rasturati posto je to danas prakticno jedini nacin da se stvore nove drzave a medjunarodni pozivni brojevi se dodeljuju... drzavama - mislim, nemamo vise terra incognita-u na ovoj planeti, ako se neka drzava "stvori" to ce biti posledica rasturanja neke postojece i vrlo verovatno ce dobiti neki pozivni broj od ITU-Ta ako to traze :)
Problem ove teorije zavere je zamena uzroka i posledice - razbijanje +38 na +38x je posledica raspada SFRJ, ne obrnuto. U numeraciji nema nista da se "vidi" osim da je CCITT uradio posao kako treba. Ex-SFRJ drzave su jos bile i srecne sto su dobile logicne pozivne brojeve koji su u korelaciji sa nekadasnjim medjugradskim (sa izuzetkom CG, iz vec navedenih razloga) - moglo je biti mnogo gore, kao sto se desilo sa ex-SSSR, gde su neke novostvorene drzave dobile evropske a neke azijske kodove.
Teoreticari zavere bi mogli da krive i stare Egipcane koji su poceli sa koriscenjem decimalnog sistema posto su oni "krivi" sto +38x ostavlja... pazite sad... 10 slobodnih mesta!
Jedino resenje bi bilo da predjemo na binarni sistem, a i tada ima mesta za dve drzave - 0 i 1, ko zna mozda neko i u tome vidi neku zaveru. Dva mesta bato, ko zna cemu drugo sluzi i zasta je "predvidjeno".
[ branko tod @ 30.05.2016. 19:48 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
Pa obožava da kači etikete teorija zavere
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2016. 21:27 ] @
Ako ti se ne svidja sto sam koristio taj izraz, mozes ga zameniti sa kracim, mozda cak i jos adekvatnijim:
TL;DR: djubre.
[ 3way @ 30.05.2016. 21:35 ] @
Citat:
branko tod:
Kada ljudi razmisljaju uz pomoc predrasuda, zelja i emocija, ne vidim sta je pogresno u etiketi "teorija zavere"....jer sup teorije zavere upravo to - zelje i ocekivanja da nesto bude onako kako mi mislimo da treba, a samo zato sto mi ZELIMO tako.
[ branko tod @ 30.05.2016. 22:27 ] @
Citat:
3way: Kada ljudi razmisljaju uz pomoc predrasuda, zelja i emocija, ne vidim sta je pogresno u etiketi "teorija zavere"....jer sup teorije zavere upravo to - zelje i ocekivanja da nesto bude onako kako mi mislimo da treba, a samo zato sto mi ZELIMO tako.
Upravo tako, zalepi se bez skrupula etiketa : Teorija zavere. Kada ljudi razmisljaju uz pomoc
predubeđenja i ocekuju da je nesto onako kako misle da je ubeđeni da sve znaju o tome.
[ 3way @ 30.05.2016. 22:31 ] @
Kojih predubedjenja? Da li tacno mozes da kazes koji su i da pojasnis na primeru, recimo Nemacke ( 49 ) i da li ce deset cifara biti dovoljno za sve one okruge, kantone i ostale sto zele da ih razbucaju?
[ Ivan Dimkovic @ 30.05.2016. 23:24 ] @
Kazem ja, stari Egipcani su krivi sa njihovim decimalnim sistemom i vec se tada videlo sve - ocigledno je u tim ciframa ostalo mesta za... Vojvodinu!
Jebus...
Da bi eliminisali teoreticare zavera, ITU im je trebao dodeliti neki iracionalni broj kao pozivni, mozda bi to pomoglo, recimo - Pi ili e, tako bi bilo garantovano da nije "vidjeno" neko "rasparcavanje" :-)
U stvari to bi bilo super da im bude i web adresa, da niko ne moze da je komplet ukuca i procita gluposti koje pisu.
[ DusanSukovic @ 31.05.2016. 04:45 ] @
Citat:
branko tod:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
Pa tekst jeste manje vise teorija zavere :-) Mislim da ima izraz "Samopredskazajuca prorocanstva"...
3way: Kada ljudi razmisljaju uz pomoc predrasuda, zelja i emocija, ne vidim sta je pogresno u etiketi "teorija zavere"....jer sup teorije zavere upravo to - zelje i ocekivanja da nesto bude onako kako mi mislimo da treba, a samo zato sto mi ZELIMO tako.
Da, fakat. Zapad nas mrzi, a Rusi obozavaju. Kad pocnes da kopas i da ispitujes zasto nas specificno Zapad "mrzi" nemaju bas neko racionalno objasnjenje..
[ branko tod @ 31.05.2016. 09:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ukoliko ljudi iskljuce afinitet za teorije zavere ...
Ovo je početak tvoje poruke na tekst koji je zakačio Žica. Znači, tvoj prvi komentar je bio
direktno etiketiranje i samim tim omalovažavanje svega ostalog. Čist gebelovski metod!
Tek onda ide priča o brojevima.
Pošto si bio jako mali i nisi koristio telefon da te obavestim da su neke republike već u
SFRJ iza broja republike imale proširene brojeve: 902 - Radoviš, Strumica, Valandovo
903 - Kočani, 602 - Ravne na Koroškem, 608 - Krško i td. To sigurno nije teorija zavere
već verovatno posledica tehnički potreba.
A smešno i glupo bi bilo da tvrdiš da u trenutku kada su se javljale prve pukotine po Jugi
odgovarajuća svetska komunikaciona tela nisu radila svoj posao i razmišljala o svi mogućim
scenarijima. Ipak su to bili odgovorni i kvalifikovani ljudi koji su koristili i koriste dugoročne
analize i smernice. Sve se to dešavalo mnogo, mnogo pre datuma objavljivanja tog članka.
Verovatno su i oni to radili pod uticajem teorije zavere.
Citat:
Ivan Dimkovic: Kazem ja, stari Egipcani su krivi sa njihovim
decimalnim sistemom Jebus...
Da ostavimo stare egipćane kojima su vanzemaljci napravili piramide, šta ti znači ono što
sam zacrveneo.
Ako je to tvoja omiljena literatura moram da te razočaram. U mojoj biblioteci od par hiljada
knjiga nema te knjige. Ako je ti voliš ne znači da je i drugi obožavaju. Možda si kontaktirao
i baba Vangu, ko zna.
Citat:
DusanSukovic: Da, fakat. Zapad nas mrzi, a Rusi obozavaju.
To su ti javili preko radio stanice ispod kreveta?
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2016. 10:19 ] @
@branko tod,
Citat:
Znači, tvoj prvi komentar je bio
direktno etiketiranje i samim tim omalovažavanje svega ostalog. Čist gebelovski metod!
Tek onda ide priča o brojevima.
Mozes ti da se trudis da prebacujes pricu na licni ad-hominem teren do prekosutra, ali to nece promeniti ni za milimetar cinjenicu da je clanak najobicnije djubre koji menja uzroke i posledice i nalazi "predvidjanja" lokalno politickog tipa u posledicama matematike.
Gluposti tog tipa i treba omalovazavati i nazivati ih pravim imenom. Tamo gde preovlada "pravo" da se idiotizmi "brane" od konstatovanja cinjenica, tu moze samo da se ugasi svetlo i zatvore vrata.
Lepo je sto si i iskopao izuzetke u numeraciji, steta samo sto nisi procitao u mom originalnom postu i ideja je da se ti problemi minimizuju, gde je bilo moguce minimizovati ih.. Jasno je da su CCITT i ex-SFRJ drzave uzele glavne medjugradske pozivne brojeve kao osnovu za alokaciju +38x koda, sto znaci da su lokalni izuzetci morali biti dodatno remapirani, bas kao i situacije u republikama koje su imale vise od jedne grupe medjumesnih brojeva.
Ja jesam uveliko koristio telefon u to vreme, steta sto u ovo danasnje vreme ti preskaces detalje u tudjim postovima pre nego sto se pozoves na Godwina, kreces sa licnim prozivkama sagovornika i krenes da branis idiotizme samo zato sto ti emotivno zvuce OK iako su, realno, puko djubre.
To nije bas lepo i, srecom, nece promeniti ni za milimetar status clanka kao potvrdjenog djubreta.
Ne sumnjam da to nece spreciti stotine, mozda hiljade, naivcina da i u tome vide "jos jedan znak" cega god u sta veruju.
[ DusanSukovic @ 31.05.2016. 11:10 ] @
Citat:
branko tod:
Ako je to tvoja omiljena literatura moram da te razočaram. U mojoj biblioteci od par hiljada
knjiga nema te knjige. Ako je ti voliš ne znači da je i drugi obožavaju. Možda si kontaktirao
i baba Vangu, ko zna.
Biblioteka od par hiljada knjiga? Nemoguce da su sve aktuelne, imas mesta i za ovu + secanja babe Vange tom I :-)
Citat:
branko tod: To su ti javili preko radio stanice ispod kreveta?
Jock - citam izjavu od Sandre Raskovic od juce na B92 :-)
[ branko tod @ 31.05.2016. 12:19 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Biblioteka od par hiljada knjiga?
Zamisli, neverovatna stvar. Ima ljudi koji su kupovali knjige, one za čitanje.
Da prosto ne poveruješ u to čudo, možeš da dođeš da vidiš. Imaju korice i
između listove sa odšampanim slovima, i to sve čini knjigu koja se čita.
A sa tom sa televizije se ne družim. Mora da učestvuje u nekom rijalitiju.
Ja gledam diskaveri i tenis.
[ Otto23 @ 31.05.2016. 13:06 ] @
Citat:
Dragaš: Podeljeni su svi pozivni brojevi zemljama bivše SFRJ osim broja 00384. Kome je on namenjen?
29. oktobra 2014
Kome je namenjen broj 00384?
Za koga je određen pozivni broj 00384? Ne znate.
Vratimo se dve decenije nazad, kada je došlo do raspada Jugoslavije.
Pripremale su se nove države.
Svaka država je dobijala svoj pozivni telefonski broj.
Srbija je zadržala prvi broj – 00381.
Novostvorene države Hrvatska i Slovenija su dobile 00385 i 00386.
Bosna i Hercegovina je dobila – 00387.
Makedonija – 00389.
Zašto su preskočeni brojevi – 00382, 00383 i 00384.
Ostala je krnja Jugoslavija, nazvana SRJ.
A onda se programirano odvojila Crna Gora.
Koja je programirano dobila broj 00382.
Posle je sve rađeno da se odvoji Kosovo.
Uspeli su u tome.
Tako je Kosovo dobilo pozivni broj – 00383.
Ostao je još jedan broj.
Kome je namenjen broj 00384?
Šta mislite?
Plan je da taj broj pripadne – Vojvodini!
Republici Vojvodini!
Sve se sprema da Vojvodina dobije državnost.
Tako se počinje.
Jel'? mora da je neka slucajnost i ovo preskakanje...
Mislim ljudi, pa logicno je da se brojevi preskacu, tako to ide u dekadnom sistemu i po logici CCITT-ja - posebno kad ne postoji nikakav plan ili naznaka za to... ili mozda postoji?
Mozda je i to preskakanje "teorija zavere". A oni to tako, eto slucajno. Kao sto je i izjava Veslija Klarka o napadu na 7 zemalja bliskog istoka, isto bila "teorija zavere", dok tamo nisu napravili pakao.
[ DusanSukovic @ 31.05.2016. 13:16 ] @
Citat:
branko tod:
Citat:
DusanSukovic:
Biblioteka od par hiljada knjiga?
Zamisli, neverovatna stvar. Ima ljudi koji su kupovali knjige, one za čitanje.
Da prosto ne poveruješ u to čudo, možeš da dođeš da vidiš. Imaju korice i
između listove sa odšampanim slovima, i to sve čini knjigu koja se čita.
A sa tom sa televizije se ne družim. Mora da učestvuje u nekom rijalitiju.
Ja gledam diskaveri i tenis.
Fakat neverovatno. Ima ljudi koji i misle da medij za prenosenje vesti danas nije samo TV i stampani letci partije , nego cak i Internet ;-)
Pa sam tako i ja tu vest procitao na sajtu b92 ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2016. 14:07 ] @
Citat:
Otto23
Jel'? mora da je neka slucajnost i ovo preskakanje...
Mislim ljudi, pa logicno je da se brojevi preskacu, tako to ide u dekadnom sistemu i po logici CCITT-ja - posebno kad ne postoji nikakav plan ili naznaka za to... ili mozda postoji?
Postojao je plan, koristili su nekadasnje glavne republicke medjugradske brojeve SFRJ kako bi se minimizovala promena. Otuda i "preskakanje".
Ocigledno, decenijama pre CCITT-a, autori medjugradske podele telefonskih kodova u SFRJ su vec znali za rasparcavanje Srbije cim su joj dodelili vise od jedne decimalne grupe pozivnih brojeva. A i Hrvatskoj :-)
Opasni ti postari, svasta znaju.
[ Otto23 @ 31.05.2016. 14:21 ] @
Da toliko su opasni, da eto tako slucajno, ne znaju razliku izmedju republike i, zamisli, pokrajine. Tj. nekako se bas potrefilo... pa su unapred ostavili rupu.
Da te citiram:
Citat:
1. SFRJ je imala pozivni broj +38 koji je nestao raspadom SFRJ
2. ITU-T je od +38 napravila deset novih potencijalnih pozivnih brojeva - to je posledica ciste matematike, +38x ostavlja prostor za 10 pozivnih brojeva, mislim da je ITU razbio +38 u trocifren format, da li bi teoreticari zavera u tome videli "predvidjanje" raspada Srbije na opstine?
3. Pozivni brojevi su dodeljivani drzavama kako su nastajale - ITU-T dodeljuje broj, individualna clanica moze traziti specificni.
Izgleda da brojevi upravo nisu dodeljivani drzavama kako su nastajale (iz tog bazena od 10 novih potencijalnih pozivnih brojeva). Tj. da je ITU-T imao neke druge osnove za dodeljivanje -> da je bio vidovit sta ce biti drzava - pre nego sto je to nesto, postalo "drzava". Pa je bio spreman... - ipak, neka vrsta reda mora da se odrzi, i u kontrolisanom haosu.
[ Otto23 @ 31.05.2016. 14:23 ] @
E da, da dodam. Pre otcepljenja Slovenije, mislim godinu dana ili tako nesto. Ja kupio neku igru za Amigu, olimpijada, neko takmicenje... i naravno izlistane sve zemlje, medju njima i Jugoslavija, ali i Slovenija. Dakle, minimum godinu dana pre otcepljenja...
[ dragoslav.b @ 31.05.2016. 15:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Originalni pozivni brojevi drzava nastalih iz SFRJ su bili u korelaciji sa originalnim medjugradskim pozivnim brojevima - Slovenija +386 (u SFRJ - 06x), Hrvatska +385 (05x), SRJ +381 (Srbija 01x).
Zar Zagreb nije bio 041
[ branko tod @ 31.05.2016. 15:35 ] @
Citat:
Otto23: Dakle, minimum godinu dana pre otcepljenja...
Ne govoriš istinu, pa to ti je. Čista teorija zavere. Pa znaju pojedinci to najbolje.
Još da kažeš da je Đinđića ubio neko drugi, a ne onaj Zveki ili da su ameri sami sebi
oranizovali rušenje kula, ili da su čačkali mečku u Ukraini bio bi ti jedan najobičniji
teoretičar zavera.
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2016. 15:41 ] @
Citat:
dragoslav.b:
Citat:
Ivan Dimkovic:Originalni pozivni brojevi drzava nastalih iz SFRJ su bili u korelaciji sa originalnim medjugradskim pozivnim brojevima - Slovenija +386 (u SFRJ - 06x), Hrvatska +385 (05x), SRJ +381 (Srbija 01x).
Zar Zagreb nije bio 041
Srbija i Hrvatska su imale vise od 10 pozivnih brojeva za medjumesne potrebe.
Prilikom zamene +38 u +38x, dobili su jedan od tih brojeva (SRJ i Hrvatska), nisu mogli dobiti sve iz prostih matematickih razloga (posto je dodata samo jedna cifra).
Citat:
Otto23
Izgleda da brojevi upravo nisu dodeljivani drzavama kako su nastajale (iz tog bazena od 10 novih potencijalnih pozivnih brojeva). Tj. da je ITU-T imao neke druge osnove za dodeljivanje
Da, imao je - konsultacije sa drzavama clanicama i plan numeracije, danas poznat kao E.164.1
[ DusanSukovic @ 31.05.2016. 16:08 ] @
Elem, sta ce nama teorije zavere kad smo mi sami sebi najveca teorija zavere?
Da li bi ijedan hrvatski politicar formirao Krajinu na teritoriji Srbije? Koliko ja znam, ni jedan takav nije bio?
Dok je Agronom/Partijski trudbenik Petar Stambolic povukao (zna se u cije ime) granicu od Leposavica na vrh planine Kopaonik :-) Sitnica, sta to znaci samo 23 KM? Ma daj :D
[ zica49 @ 31.05.2016. 20:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Jedino resenje bi bilo da predjemo na binarni sistem, a i tada ima mesta za dve drzave - 0 i 1, ko zna mozda neko i u tome vidi neku zaveru. Dva mesta bato, ko zna cemu drugo sluzi i zasta je "predvidjeno".
Ili hexadecimalno umjesto telefonskih brojeva mac adrese :)
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2016. 21:02 ] @
Nemoj hexa ako boga znas, sta bi tek sa 256 slobodnih mesta teoreticari zavere mogli da urade - tu bi vec mogao da se ugura plan o autonomiji Cacka, recimo 0xCA ili Barajevo 0xBA, Beograd 0xBE.
Pusti... djavo odneo salu.
[ Otto23 @ 01.06.2016. 03:38 ] @
Citat:
Ne govoriš istinu, pa to ti je. Čista teorija zavere. Pa znaju pojedinci to najbolje.
Da znas :).
Mislim, sasvim je logicno da se preskoce tri mesta, pa da onda Hrvatska dobije pozivni - ono, kao, pretpostavljamo, da su oni tako trazili -> valjda im prija distanca i u pozivnom broju. Sanitetski otklon.
Ali gle cuda, jos logicnije je, da Slovenija isto tako dobija jos udaljeniji od prvog slobodnog.. mislim ok, da nije i ona to trazila? Pa zatim, i ostala ekipa, Makedonija i Bosna i Hercegovina, nekako se bas izbegavaju ta tri broja ... a cuveni ITU-T, bas izgleda voli da pravi rupe u dodeli.
Tako da, bas logicno je da postoji rupa, iz koje ce, dakako, sasvim slucajno, izroditi kasnije Crna Gora, a zatim i "mlado" "demokratsko" cedo, tkz. "Kosovo".
Ali mislim da svi znamo koga su jos planirali - tj. javlja mi se, da je sledeci na meti ovih nashih zapadnih "integratora" i vodica u "buducnost" -> onaj deo ove nase nesrecne Srbije, koji je izmedju ostalog dobio i "Evropsku kancelariju" u Briselu. Ali to je, o da, jos jedna "teorija zavere"... tako da, upravu su, ovde bre sve sami teoraticari zavere.
Dok je s' druge strane, krajnje logicno, da oni koji pola sveta bombarduju i osvajaju (na jedan ili drugi nacin), nisu eto planirali, sta da rade kad potpale balkansko bure baruta... vec, je eto, sve to cista slucajnost i spontano dogadjanje. Nego, pozdravio vas Vesli Klark, barem je imao m00da da javno kaze kako stvari funkcionishu.
Divide et impera - ma i to mu dodje kao neka teorija zavere... nema toga.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2016. 11:55 ] @
Citat:
Otto23
Ali gle cuda, jos logicnije je, da Slovenija isto tako dobija jos udaljeniji od prvog slobodnog..
Sta je cudno ili nelogicno kad su im pozivni bili 06x u SFRJ a dobili su +386?
Ili Makedonija +389 a imali 09x u SFRJ?
Ili Bosna +387, a imali 07x u SFRJ?
Srbija je imala 01x, 02x, 03x - SRJ je dobila +381
Hrvatska je imala 04x i 05x, dobili su +385
Crna Gora nije postojala kao drzava, a kada su postali nisu mogli dobiti +388 posto je bio zauzet, cudno kako "planeri raspada SFRJ" nisu ukalkulisali da ce Crnogorci da se otcepe :-))
Logika je prilicno ocigledna svakom normalnom. Jedino teoreticarima zavere realnost deluje naopaka, ali to je samo njihov problem.
Mozes jos 100 puta da pomenes Veslija Klarka, ali to zemlju nece uciniti ravnom plocom.
[ branko tod @ 01.06.2016. 12:10 ] @
Sve je vrlo logično. Vrlo je logično da se pojave i eventualno potrebna mesta za
KiM i Vojvodinu. Jedno je potrošeno, za drugo ćemo da vidimo za koju godinu,
Iskreno se nadam da se neće pojaviti, recimo i tz. Sandžak.
A ti što pokušavaš da proglasiš teorijom zavere očigledne dugotrajno pripremane
korake za razbijanje Jugoslavije, pa u nastavku Srbije to je tvoj problem.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2016. 12:16 ] @
Citat:
branko tod
A ti što pokušavaš da proglasiš teorijom zavere očigledne dugotrajno pripremane
korake za razbijanje Jugoslavije, pa u nastavku Srbije to je tvoj problem.
Dodela medjunarodnih brojeva u korelaciji sa nekadasnjim medjugradskim je "pripremanje koraka za razbijanje Jugoslavije"?
Stvarno?
Onda slobodno nemoj kriviti CCITT / ITU-T, vec postare u SFRJ koji su dodelili medjumesne brojeve u SFRJ.
Ocigledno su oni zapoceli "dugotrajne korake" za "razbijanje Jugoslavije".
Bas kao sto se i Isus javio onim Amerima na tostu.
[ DaliborP @ 01.06.2016. 12:25 ] @
Citat:
branko tod:
Sve je vrlo logično. Vrlo je logično da se pojave i eventualno potrebna mesta za
Zasto stati kod Sandzaka, sigurno ti zlikovci mogu da dodele pozivne brojeve i ostalim delovima nase vazne drzave, sve sa namerom da nas oslabe i uniste. Sve je vrlo logicno.
[ član @ 01.06.2016. 12:34 ] @
Citat:
branko tod:
Sandzak se po otcepljivanju od odmah spaja direktno sa Velikom Albanijom, a oni imaju vec +355, zato nije ostavljeno slobodno mesto za Sandzak!
nego, jedno pitanje za tebe: jel si gledao nekad film "Balkanski spijun"?
[ Otto23 @ 01.06.2016. 12:35 ] @
@DaliborP
Ma jok, gresis, sve je vrlo nelogicno, jer nam istorija njihovog ponasanja govori upravo suprotno. Nit' finansiraju i organizuju "obojene" revolucije, nit' snabdevaju teroriste, pardon, pobunjenike, hiljadama kilometara daleko, oruzjem (i vojno ih pomazu). Nit' grade baze po celom svetu (ukljucujuci i na Kosovu), a bogami -> nit' vode ratove za svoje interese, bazirane na dokazano laznim povodima, serviranim preko slobodnih medija. Tako da nema brige... istorija njihovog ponasanja, govori upravo, da oni apsolutno nemaju nista s'tim, dakako. Tj. krajnje je nelogicno da jedna takva ekipa "voljnih", koji rade za bolje sutra cele plante, ima bilo sta s' tim.... jer to jednostavno nije njihov stil, i modus operandi.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 01.06.2016. u 21:19 GMT+1]
[ DaliborP @ 01.06.2016. 12:38 ] @
Otto, imam osecaj da uvek jedan te isti tekst copy/paste u svojim postovima. Sta kao ja treba da odgovorim na to?
Da li si u stanje da bilo sta drugo napises od tog kao sarkasticnog pamfleta o zapadu?
[ Otto23 @ 01.06.2016. 12:42 ] @
Trudicu se da u buducnosti vishe zvucim kao CNN, ili PR bele kuce. Izvinjavam se... mnogo se izvinjavam.
[ branko tod @ 01.06.2016. 13:57 ] @
Otto23,
Nemoj da se sekiraš. Sve su to elitni članovi nevladinih ogranizacija.
[ branko tod @ 01.06.2016. 14:15 ] @
Citat:
član:
Sandzak se po otcepljivanju od odmah spaja direktno sa Velikom Albanijom, a oni imaju vec +355, zato nije ostavljeno slobodno mesto za Sandzak!
nego, jedno pitanje za tebe: jel si gledao nekad film "Balkanski spijun"?
Verovatno je i to moguće. I tako je za vreme rata Raškom oblašču vladala
muslimanska milicija pod ustaško italijanski patronatom. A Albanija je bila
sa Italijom. Prema tome sasvim moguće.
Itako se osamdesetih godina provlačilo da naziv hale Zetra u Sarajevu je
ustvari izvučen iz u buduće zelene trasfezale: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bosniaks_in_SFRY_1991_.png
Pitajte starije koji nisu slepo voleli tita.
A možete da potražite i po NIN-ovima iz tog doba.
Inače, koji si ti od braće u tom filmu, pošto su obadvojica dođoši u Bg. Jedino
je Bora rođen u Beogradu.
[ DaliborP @ 01.06.2016. 14:35 ] @
Pa ti nisi Jakovljevic?
[ branko tod @ 01.06.2016. 14:41 ] @
A ti nisi Nataša Kandić?
[ Java Beograd @ 01.06.2016. 15:11 ] @
Ko me proziva ?
[ branko tod @ 01.06.2016. 15:34 ] @
he he
[ član @ 01.06.2016. 15:49 ] @
posto poznajes likove ocigledno je da si gledao, ali treba opet da pustis... pa procitas onda malo sta pises po ovom forumu, pa onda opet pustis i sve tako u krug dok ne ukapiras ko si ustvari ti od tih likova iz filma!
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2016. 18:10 ] @
Citat:
Otto23:
Trudicu se da u buducnosti vishe zvucim kao CNN, ili PR bele kuce. Izvinjavam se... mnogo se izvinjavam.
Probaj da ne zvucis kao bot, to je bolje i od CNN-a i od RT-a.
[ Otto23 @ 01.06.2016. 18:52 ] @
@Ivan Dimkovic
Citajuci tvoj dugogodisnji opus na madzone-u (posebno na ovakvim temama), iskreno mi je drago sto tako mislis. :)
Citat:
Judging a Person Does Not Define Who They Are… It Defines Who You Are
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2016. 20:15 ] @
Nesto si se zabagovao, zaboravio si da isprintas "Natasa Kandic", brinem se za tvoj softver.