[ Spiridon64 @ 23.06.2016. 15:38 ] @
Hipotetička situacija. Osoba treba da odsluži zatvorsku kaznu u Srbiji. Dobija dvojno državljanstvo, seli se u državu u okviru EU i ne odlazi u zatvor. Slučaj zastaruje u aprilu sledeće godine, ali osoba treba hitno da se vrati u Srbiju zbog važnih porodičnih povoda. Pitanje je sledeće: ukoliko prelazi granicu sa ličnom kartom EU države, da li se upoređuju paralelni lični detalji sa srpskim državljanstvom, i ako da, da li se proverava i krivično gonjenje?
[ anon115774 @ 23.06.2016. 23:03 ] @
Hipoteticki - uhapsice te.
[ Ivan Dimkovic @ 23.06.2016. 23:10 ] @
Citat:
Spiridon64:
Hipotetička situacija. Osoba treba da odsluži zatvorsku kaznu u Srbiji. Dobija dvojno državljanstvo, seli se u državu u okviru EU i ne odlazi u zatvor. Slučaj zastaruje u aprilu sledeće godine, ali osoba treba hitno da se vrati u Srbiju zbog važnih porodičnih povoda. Pitanje je sledeće: ukoliko prelazi granicu sa ličnom kartom EU države, da li se upoređuju paralelni lični detalji sa srpskim državljanstvom, i ako da, da li se proverava i krivično gonjenje?

Ukoliko je ime i prezime isto, kao i licni opis, sansa da prodje je mala.

A bas bi bila dobra fora da moze murija da se predje sa promenom drzavljanstva :)
[ Lacika.1991 @ 23.06.2016. 23:35 ] @
ako je presuda doneta,a tebe nema,onda su šanse veoma male :D s obzirom da je izdata poternica ako se nisi odazvao na kulturan poziv da ladiš jja u ćuzi.

moguće je uglavnom ukoliko još proces nije završen,pa ima njih što šmugnu pre vremena i onda se to tako zavlači...ali..gore dole čeka te isto
[ plague @ 24.06.2016. 02:40 ] @
Moze li neko da mi objasni kako je moguce da osluzenje kazne zastari?
Koliko znam za odredjena dela ima rok za pokretanje tuzbe, ali prvi put cujem da te neko osudi i da ako se krijes dovoljno dugo ne moras u zatvor da ides. :)
[ član @ 24.06.2016. 06:49 ] @
Citat:
Spiridon64:Pitanje je sledeće: ukoliko prelazi granicu sa ličnom kartom EU države, da li se upoređuju paralelni lični detalji sa srpskim državljanstvom, i ako da, da li se proverava i krivično gonjenje?

ako ti je isto ime i prezime (a verovatno jeste) i u LK druge drzave i ako je na osnovu imena ocigledno da si iz Srbije, ogromna je sansa da ce ti srpski pandur traziti srpski pasos/LK (bilo je vec dosta puta u drugim diskusijama reci o ovome). meni i jos nekim ljudima za koje znam da imaju dvojno drzavljanstvo se to desavalo i na aerodromu u BG i na drumskim granicnim prelazima. Sta bi se desilo ako bi rekao da nemas, tj. ako bi slagao da nisi drzavljanin pojma nemam, mozda bi mu bilo sumljivo pa bi proverio i u tom slucaju verujem da bi te po datumu rodjenja i imenu/prezimenu lako nasao. mislim da bi ti cela ta situacija bila jako rizicna... i da uspes da udjes treba racunati da moras posle i da izadjes iz SRB i tad ne verujem da bi te pustili dok ne pokazes srpski pasos jer bi svi koji imali problema sa zakonom onda tako jednostavno sa drugim pasosem napustali zemlju! mozda bi sa nesto manje kontrole uspeo eventualno u SRB da udjes preko Bosne, tj. sa drugim pasosem (tim "cistim") udjes u BiH, pa predjes posle u SRB samo sa srpskom LK ako je imas. ne znam da li se nesto promenilo u nacinu prelazenja granice izmedju Bosne i Srbije, ali ja kada sam poslednji put prelazio (sada vec pre 10 god), pandur je samo pogledao legitimaciju, nigde nije provlacio i nikakva pitanja postavljao.
mada, kao sto je plague vec pitao... kako mislis da moze osluzenje kazne da zastari!?

[ Java Beograd @ 24.06.2016. 08:01 ] @
Ostani tamo, ne dolazi ovde.
[ deki77 @ 24.06.2016. 08:39 ] @
Kako je neko mogao dobiti ispis,državljanstvo,potvrdu ako je trebao da za to dostavi od SUP-a da nije kažnjavan i da se ne vodi protiv njega proces..i to lično da ode do opštinskog SUP-a
A sve to prevede i podnese u drugu državu..
A opet sve oni to provere kod nas.
Glupost..

[ anon70939 @ 24.06.2016. 08:42 ] @
Citat:
Java Beograd: Ostani tamo, ne dolazi ovde.

Ne trebas nam cak ni u zatvoru.... :P

Nego, da li je moguce da nasi na granici ne primaju mito i za ovakve stvari?
Ja znam da mozes slona da proteras preko granice, ako malo podmazes. Ne znam kako je po ovom pitanju...
[ djoka_l @ 24.06.2016. 08:59 ] @
Današnja vest: http://www.blic.rs/vesti/drust...i-se-nisu-odazivali-na/y193xky

Doduše, ovo je za one koji žele da izađu, ali nije velika razlika...
[ član @ 24.06.2016. 09:05 ] @
Citat:
deki77:Kako je neko mogao dobiti ispis,državljanstvo,potvrdu ako je trebao da za to dostavi od SUP-a da nije kažnjavan i da se ne vodi protiv njega proces..i to lično da ode do opštinskog SUP-a
A sve to prevede i podnese u drugu državu..
A opet sve oni to provere kod nas.
Glupost..

pa rekao je da ima dvojno, nije se odrekao srpskog drzavljanstva.
a za to drugo drzavljasnstvo koje pretpostavljam da ima, ne traze potvrdu da nije kaznjavan niti ko to proverava!
[ Java Beograd @ 24.06.2016. 09:09 ] @
Citat:
deki77:
Kako je neko mogao dobiti ispis,državljanstvo,potvrdu ako je trebao da za to dostavi od SUP-a da nije kažnjavan i da se ne vodi protiv njega proces..i to lično da ode do opštinskog SUP-a
A sve to prevede i podnese u drugu državu.. A opet sve oni to provere kod nas. Glupost..

Ništa ti to ne treba.
[ vilil1 @ 24.06.2016. 10:39 ] @
Citat:
plague:
Moze li neko da mi objasni kako je moguce da osluzenje kazne zastari?
Koliko znam za odredjena dela ima rok za pokretanje tuzbe, ali prvi put cujem da te neko osudi i da ako se krijes dovoljno dugo ne moras u zatvor da ides. :)

Naravno da postoji zastarevanje. Osim za ratne zlocine, genocid...

[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 12:30 ] @
Da pojasnim nekoliko stvari...

Zastarevanje odsluženja kazne je provereno preko advokata, definitivno postoji.

EU državljanstvo je dobijeno i selidba se desila dok kazna još nije bila izrečena. Jednostavno se osoba nije odazvala na poziv u zatvor (poziv nije ni primljen).

Za dvojno državljanstvo nije trebalo nikakvo prijavljivanje u bilo kakvom državnom sredstvu Srbije. U principu, Srbija ne bi trebala ni da zna da je neka osoba državljanin i druge države, zar ne? Moguće je da EU država gde se zatraži i dobije drugo državljanstvno izda sve detalje državi porekla o onima koji su zatražili dvojno državljanstvo?

Srpski pasoš se nikad ne traži od dvojnih državljana tokom prelaska granice ukoliko imaju važeće dokumente EU države.

Ulaz u Srbiju nije problem, EU državljani se skoro uvek proveravaju površno, jednostavnim pogledom na ličnu kartu (ili pasoš). Detaljni pregled se dešava tokom izlaska iz Srbije. Tad se bar-kod EU lične karte skenira (glavno je pitanje se šta se tad proverava).

Ime u principu nije isto na dokumentu druge države, jer je po pravopisu zvaničnog jezika. Zato se pitam da li se po tome može uporediti srpsko državljanstvno i eventualno krivično gonjenje (druga stvar da se datum i mesto rođenja slažu).

[Ovu poruku je menjao Spiridon64 dana 24.06.2016. u 13:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Spiridon64 dana 24.06.2016. u 14:08 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Spiridon64 dana 24.06.2016. u 14:08 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.06.2016. 12:52 ] @
Citat:
Spiridon64: U principu, Srbija ne bi trebala ni da zna da je neka osoba državljanin i druge države, zar ne ?
I da i ne. Zavisi od bilateralnog ugovora.
Dvojno državljanstvo ne znači bukvalno "dva nezavisna državljanstva" već se podrazumeva da obe države znaju, i u matinim knjigama stoji zapisano da je državljanin i druge države.

E sad, nije uvek tako. Ima izuzetaka.
[ djoka_l @ 24.06.2016. 13:17 ] @
Citat:
Srpski pasoš se nikad ne traži od dvojnih državljana tokom prelaska granice ukoliko imaju važeće dokumente EU države.

Ovo nije tačno. Srpski pasoš se UVEK traži na ulasku i izlasku u/iz Srbije, ako postoji. Moja žena ima i hrvatski pasoš - na izlasku iz Srbije i ulasku u Srbiju pokazuje srpski pasoš. Na hrvatskoj granici uvek pokazuje hrvatski pasoš. Na ostalim granicama - po izboru. Štaviše, bio sam svedok da su britanski policajci na izlasku iz UK tražili od mog kolege i srpski pasoš (on je koristio australijski, a policajac je, na osnovu imena, tražio da vidi i makedonski - njima su naša i makedonska imena slična, a poznato je da dosta Makedonaca radi i boravi u Australiji).

Ukoliko granična policija posumnja da neko ima dva pasoša, traže oba da bi proverili da li po nekom od njih ima nekakvnu zabranu. Ili recimo, da li postoji poternica kao u tvom slučaju.
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 13:18 ] @
Citat:
I da i ne. Zavisi od bilateralnog ugovora.
Dvojno državljanstvo ne znači bukvalno "dva nezavisna državljanstva" već se podrazumeva da obe države znaju, i u matinim knjigama stoji zapisano da je državljanin i druge države.

E sad, nije uvek tako. Ima izuzetaka.

Da onda konkretizujem, radi se o mađarskom državljanstvu. Koliko znam, slovaci su tražili od mađara da izdaju sve detalje slovačkih državljana koji su dobili dvojno državljanstvo (Slovačka ne priznaje dvojno državljanstvo i prete oduzimanjem slovačkog državljanstva od onih koji dobiju mađarsko), a mađari su to odbili. Pitam se kakva je veza Srbije i Mađarske u ovom slučaju.
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 13:26 ] @
Citat:
Ovo nije tačno. Srpski pasoš se UVEK traži na ulasku i izlasku u/iz Srbije, ako postoji. Moja žena ima i hrvatski pasoš - na izlasku iz Srbije i ulasku u Srbiju pokazuje srpski pasoš. Na hrvatskoj granici uvek pokazuje hrvatski pasoš. Na ostalim granicama - po izboru. Štaviše, bio sam svedok da su britanski policajci na izlasku iz UK tražili od mog kolege i srpski pasoš (on je koristio australijski, a policajac je, na osnovu imena, tražio da vidi i makedonski - njima su naša i makedonska imena slična, a poznato je da dosta Makedonaca radi i boravi u Australiji).

Ukoliko granična policija posumnja da neko ima dva pasoša, traže oba da bi proverili da li po nekom od njih ima nekakvnu zabranu. Ili recimo, da li postoji poternica kao u tvom slučaju.

Čudno. Rodbina, prijatelji, devojka (svi imaju dvojno, mađarsko-srpsko državljanstvo) godinama redovno prelaze granicu u oba pravca isključivo sa mađarskom ličnom kartom (iako poseđuju srpski pasoš), i dosad ni jednom nisu tražili srpske dokumente od njih.
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2016. 14:49 ] @
To je totalno naopako.

Dvojni drzavljanin se smatra za drzavljana drzave ciji pasos poseduje na njenoj teritoriji, dakle ako imas srpski i USA pasos, na teritoriji Srbije se ti tretiras kao drzavljanin Srbije; na teritoriji USA tretiras kao drzavljanin USA. Za ostale zemlje, ti biras koje drzavljanstvo zelis da koristis.

Ti mozes da probas da prodjes sa stranim pasosem, ako na granici nisu nesto specijalno zainteresovani da se bave sa tobom to ce ti mozda i proci. Ali ako im se hoce i vide da fotografija, ime, prezime i datum rodjenja odgovaraju srpskom drzavljaninu, mogu da traze srpska dokumenta i da te ne puste dok ih ne pokazes.

A ako postoji potera, budi sasvim siguran da drugi pasos nece biti nikakva prepreka za aps.

[ vilil1 @ 24.06.2016. 15:47 ] @
Citat:
Spiridon64: Čudno. Rodbina, prijatelji, devojka (svi imaju dvojno, mađarsko-srpsko državljanstvo) godinama redovno prelaze granicu u oba pravca isključivo sa mađarskom ličnom kartom (iako poseđuju srpski pasoš), i dosad ni jednom nisu tražili srpske dokumente od njih.

Ma naravno. Policajac moze da te pita da li imas srpski pasos...i tu se zavrsava prica.

Citat:
Ivan Dimkovic
Ti mozes da probas da prodjes sa stranim pasosem, ako na granici nisu nesto specijalno zainteresovani da se bave sa tobom to ce ti mozda i proci. Ali ako im se hoce i vide da fotografija, ime, prezime i datum rodjenja odgovaraju srpskom drzavljaninu, mogu da traze srpska dokumenta i da te ne puste dok ih ne pokazes.

Auh, pa sta naprica?! Policajac moze da te ne pusti da udjes u zemlju sa validnim pasosem druge drzave ako nemas srpski pasos kod sebe? LOL Ovo je zaista za "bisere". :D

Citat:
djoka_l:
Štaviše, bio sam svedok da su britanski policajci na izlasku iz UK tražili od mog kolege i srpski pasoš (on je koristio australijski, a policajac je, na osnovu imena, tražio da vidi i makedonski - njima su naša i makedonska imena slična, a poznato je da dosta Makedonaca radi i boravi u Australiji).

I sta bi se desilo sa tim kolegom da je imao samo australijski pasos? Pa nista. Ti imas pravo da koristis koji hoces pasos i ne znam da si u obavezi da oba nosis. To ne verujem da iko moze da ti naredi. U stvari, verovatno je tvoj kolega koristio jedan pasos za ulazak a drugi za izlazak. I sto bi mu trazili i srpski i makedonski? Nesto ne stima u toj prici. ;)

Jedini problem koji je moguc u Spiridonovom slucaju je taj da ce se tretirati kao stranac ako udje sa stranim pasosem. Znaci 90. dana boravka, prijava u policiji za strance...

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 24.06.2016. u 17:21 GMT+1]
[ DaliborP @ 24.06.2016. 17:13 ] @
Citat:
vilil1: Auh, pa sta naprica?! Policajac moze da te ne pusti da udjes u zemlju sa validnim pasosem druge drzave ako nemas srpski pasos kod sebe? LOL Ovo je zaista za "bisere". :D 

Naravno da moze, ako imaju bilo kakvu sumnju da se radi o istoj osobi koja je recimo na poternici.

Kad hoces da udjes u stranu drzavu, sluzbena lica na granicnom prelazu mogu bukvalno da ti traze sta zele i odluce da li da te puste ili ne. Mogu da ti traze i clansku kartu biblioteke ako hoce :)
[ vilil1 @ 24.06.2016. 17:26 ] @
Naravno da ne moze. A ako vec tvrdis da moze, navedi clan zakona, uredbe, nekog podzakonskog akta, u kome pise da si obavezan da sa sobom nosis sve pasose koje posedujes. Odnosno da iako si drzavljanin i druge zemlje i imas njihov pasos, da si u obavezi da nosis i srpski pasos.
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 17:41 ] @
Da istaknem: ne postoji ni srpski ni mađarski pasoš. Prelaz granice u oba pravca se vrši sa prikazom EU lične karte.

Druga stvar, ako srpski carinik pogleda ličnu kartu i vidi mesto rođenja koje se nalazi na teritoriji današnje Srbije, on jedino može da nagađa da je neko eventualno srpski državljanin. Možda se neko rodio u Jugoslaviji, ali ne mora da znači da je državljanin Srbije, zar ne? Tj. ako carinik nema neku vrstu baze gde se po bar-kodu mađarske lične karte upoređuje srpsko državljanstvo, on nema pojma da li je neko državljanin Srbije i dotle se osoba tretira kao državljanin Mađarske.
[ DaliborP @ 24.06.2016. 17:44 ] @
Citat:
vilil1:
Naravno da ne moze. A ako vec tvrdis da moze, navedi clan zakona, uredbe, nekog podzakonskog akta, u kome pise da si obavezan da sa sobom nosis sve pasose koje posedujes. Odnosno da iako si drzavljanin i druge zemlje i imas njihov pasos, da si u obavezi da nosis i srpski pasos.

Ne moras da nosis, naravno, ali uvek postoji opcija da ti zbog navedenog razloga traze dodatnu dokumentaciju i odbiju ulazak u zemlju.
[ bananaphone @ 24.06.2016. 17:46 ] @
Svasta - pa dvojno drzavljanstvo ne implicira da imas i dva pasosa (dosta nasih ljudi sa EU pasosom jednostavno ne produzi nas pasos) ili da ih nosis sa sobom svo vreme.

Vecina ljudi koji imaju dva pasosa, nose jedan - u zavisnosti gde putuju, tako da imaju najmanje problema, recimo koriste EU pasos kad putuju po EU, i Ruski kad idu u Rusiju, ili USA kad putuju u USA.
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2016. 17:55 ] @
Citat:
vilil1
Auh, pa sta naprica?! Policajac moze da te ne pusti da udjes u zemlju sa validnim pasosem druge drzave ako nemas srpski pasos kod sebe? LOL Ovo je zaista za "bisere". :D

Naravno da moze da te ne pusti ako utvrde da si srpski drzavljanin (tj. moze da te pusti sa kaznom).

U slucaju dvojnih drzavljanstava, za zemlje ciji si drzavljanin ti si samo njihov drzavljanin dok si na njihovoj teritoriji.

Raspitaj se malo oko toga.

Mozda to nece utvrditi i jednostavno ces proci kao stranac, mozda ih nece ni zanimati niti ce se baviti tim ali ako utvrde i ti nemas pasos te zemlje pri ruci, ti ces imati problem zato sto ces onda za njih biti covek koji je dosao bez svog pasosa.

Dvojno drzavljanstvo ne funkcionise u zemljama ciji si drzavljanin - za njih si samo njihov :)
[ bananaphone @ 24.06.2016. 18:03 ] @
Ivane - hoces da kazes da te srpski policajac nece pustiti u Srbiju, ako utvrdi da si srpski drzavljanin a nemas srpski pasos kod sebe?
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2016. 18:07 ] @
Ako utvrdi da si srpski drzavljanin ima osnova da te kazni zato sto nemas putnu ispravu. U tom slucaju, mozes da imas 100 drugih pasosa sa sobom, ti si za Republiku Srbiju drzavljanin Republike Srbije, sa svim pravima i obavezama koja sa tim idu.

Koliko je prakticno da se to desi? Pojma nemam, verovatno ne puno verovatno ali ne i nemoguce: ako se pretrazi na google-u ima iskustava ljudi koji jesu imali problem sa policijom zato sto nisu poneli srpski pasos.

Na kraju, ne mogu ti policajci zabraniti ulazak u sopstvenu zemlju sve i da nemas nikakve isprave (samo sto ce da potraje) ali mogu da te dr*aju i da ti naplate kazne i da te drze na granici dok ne isproveravaju sve.

Mozda je sansa 1 u 10000 ali svakako imaju osnova, pa ako im je los dan...
[ vilil1 @ 24.06.2016. 18:10 ] @
Ivane, Ivane...srljas iz loseg u gore.
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2016. 18:11 ] @
@vilil1,

Evo jednog koji je imao probleme - na njega su se "samo" drali:

https://dijaspora.wordpress.co...stva-na-granici-matice-srbije/

Kao sto rekoh, raspitaj se ti malo o tretiranju dvojnih drzavljana na teritoriji zemalja ciji su drzavljani pa ce ti biti jasno da pasos druge zemlje ne vredi puno dok si na teritoriji druge zemlje ciji pasos imas. Ako prodje, super za tebe - ali zakonski, mogu da ga ignorisu.

Ranije je situacija bila jos ociglednija, dok je postojala vojna obaveza - neki su pokusavali da se vade da su drzavljani druge zemlje, ali ih je *balo to sto su i dalje imali staro pa kad su naleteli mecki na rupu... :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_citizenship

Citat:

Most countries that permit dual citizenship still may not recognize the other citizenship of its nationals within its own territory, for example in relation to entry into the country, national service, duty to vote, etc. Similarly, it may not permit consular access by another country for a person who is also its national. Some countries prohibit dual citizenship holders from serving in their military, on police forces or holding certain public offices.[1]
[ vilil1 @ 24.06.2016. 18:20 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...je-stranaca-pri-dolasku-Srbiju

Sa strane 2. -

Citat:
igor-ch:

Evo informacija iz prve ruke za osobe koje imaju dvojno drzavljanstvo, ali putuju sa pasosem strane zemlje:
1. U Srbiju smo usli bez problema sa stranim pasosem, medjutim srpska pogranicna policija je unela podatke u sistem i znali su kada smo usli u Srbiju (za informaciju, u CH pasos nam do sada jos niko nije udario ni jedan pecat!)
2. Na izlasku iz zemlje policija je ponovo unela podatke u sistem, a zatim je usledilo pitanje: "Koliko ste dugo u Srbiji?". Na nas odgovor da smo oko 10 dana (ubedjen sam da je i sam video u sistemu kada smo bili usli u Srbiju, ali je ipak hteo da nas proveri), zatrazio je prijavu boravka!!
3. Naravno, ja sam mu odgovorio da smo mi i drzavljani R. Srbije i da nam nikakva prijava nije neophodna, nasta je on zatrazio nekakav dokument kojim bismo to i dokazali: znaci, nije bio u mogucnosti da to i sam proveri.
4. Pokazali smo mu srpske Pasose, od kojih je jedan bio 3-4 dana istekao, a granicar je na to ukazao. Moj odgovor je bio da je to i razlog zbog kojeg putujemo sa stranim pasosima.
5. Vratio nam je putne isprave i pozeleo srecan put!

Ukratko: ko putuje sa stranim pasosem, a ima i srpsko drzavljanstvo, umesto prijave boravka dovoljno je da poseduje nekakav dokument kojim dokazuje da je drzavljanin R. Srbije: najbolje Izvod iz MKR ili Uverenje o drzavljanstvu (naravno do 6 meseci staro).

Ali nije lose i da se cela tema pogleda. Od pocetka.
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 18:22 ] @
Poznajem dvojne državljane koji već godinama skoro svakodnevno prelaze mađarsko-srpsku granicu u oba pravca isključivo sa mađarskom ličnom kartom, i nikad nisu tražili pasoš od njih. Naravno to ne mora da znači ništa, moguće da je Ivan u pravu.

Ali ulaz nije ni problem, najgore što može da se desi da nekog ne puste u državu. Moje pitanje se odnosi na to šta se tačno proverava na srpskoj granici kad neko napušta Srbiju kao dvojni državljanin i ima kod sebe dokumente EU države?

Ni dalje ne razumem kako će srpski carinik da utvrdi nečije srpsko državljanstvo na osnovu EU lične karte (tj. sa skeniranjem bar-koda).
[ bananaphone @ 24.06.2016. 18:55 ] @
Ivane - mislim da si pobrkao neke stvari. Pogranicna policija - da ne pominjem carinu, vrlo cesto ima nadrndan stav i u svoj svojoj zelji za uspesnim nastupom - vrlo cesto istupi van granica pristojnosti a po nekad i van granica zakonskih osnova. To sto ce mene Srbija da tretira kao gradjanina Srbije kad predjem granicu - nema veze sa posedovanjem srpskog pasosa.

Ja po zakonu moram imati validan putni dokument koji NIJE obavezno srpski pasos (strani pasos na primer, licnu kartu neke EU zemlje, ili putni papir izdat u ambasadi itd.), ali kad udjem u Srbiju - tretiran sam kao Srpski drzavljanin, recimo ne moram da se prijavljujem u policiji kao stranac itd... To su dve potpuno odvojene stvari.

Ja putujem sa stranim pasosom u Srbiju, deca i nemaju Srpski pasos - izvadio sam ga inicijalno ali je istekao.
[ Lacika.1991 @ 24.06.2016. 19:11 ] @
Ja i otac smo išli u Mađarsku isključivo sa Mađarskim pasošima i napomenuto nam je na našoj strani tj zamereno što nismo poneli Srpske pasoše..objasnio je on i zbog čega i kako i zašto..da mu sad pravimo problem,uglavnom ispalo je da kad se vratimo iz mađe..da smo turisti u rođenoj zemlji :D ali to ne mora ništa da znači jel ja sve mislim da carinik nije kompletno skontao koncept dvojnog državljanstva :D
[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2016. 19:19 ] @
@bananaphone,

Ne sumnjam da nemas problem sa putovanjem u Srbiju sa stranim pasosem, ali teorijski ako imas i srpsko drzavljanstvo i ako je nekom panduru bas los dan moze da te sikanira ako nemas nikakve srpske putne isprave (kao sto se desilo ljudima, google) i verovatno napise i neku kaznu za nemanje istih. Ako si ti za njega drzavljanin Srbije, moze da trazi srpski pasos ili licnu kartu.

Sansa da se to desi je verovatno mala, ali ja ne bih rizikovao problem i u zemlju X ciji sam drzavljanin bih nosio nekakav putni dokument te zemlje, za svaki slucaj.

Citat:
Spiridon64
Ni dalje ne razumem kako će srpski carinik da utvrdi nečije srpsko državljanstvo na osnovu EU lične karte (tj. sa skeniranjem bar-koda).

Ako nisi trazen od strane policije, verovatno nece.

Ako jesi, na osnovu imena i prezimena ce im iskociti poternica, onda ce pogledati fotografiju i proceniti da li se radi o istoj osobi :-)
[ vilil1 @ 24.06.2016. 19:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Ne sumnjam da nemas problem sa putovanjem u Srbiju sa stranim pasosem, ali teorijski ako imas i srpsko drzavljanstvo i ako je nekom panduru bas los dan moze da te sikanira ako nemas nikakve srpske putne isprave (kao sto se desilo ljudima, google) i verovatno napise i neku kaznu za nemanje istih. Ako si ti za njega drzavljanin Srbije, moze da trazi srpski pasos ili licnu kartu.

Nista ali bas nista od ovoga sto si napisao nije tacno. Pominjes i kazne...pa daj napisi kolike su kazne, o kom zakonu se radi i sl.
[ bananaphone @ 24.06.2016. 19:40 ] @
Ne postoji kazna za ne posedovanje srpskog pasosa, ne moras da ga imas. Licna karta je obavezna za gradjane Srbije koji imaju prebivaliste u Srbiji, ali ako boravis van Srbije - onda nisam siguran da mozes da je izvadis, a sigurno nije obavezna.

Problemi mogu nastati iskljucivo zbog policajcevog ne poznavanja zakona ili nekih licnih bacanja - poput ovog iz linka koji si poslao.
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 19:48 ] @
Citat:
Ako jesi, na osnovu imena i prezimena ce im iskociti poternica, onda ce pogledati fotografiju i proceniti da li se radi o istoj osobi :-)

Ponovo moram da istaknem da ime na mađarskoj ličnoj karti nije isto ime po kojem je osoba evidentirana u Srbiji (tokom molbe za dvojno državljanstvo je moguće tražiti "pomađareno" ime koje se koristi u Mađarskoj). Ukoliko proveravaju ljude po imenima, kako će carinik znati da je Petrovity Péter na mađarskoj ispravi u stvari Petar Petrović sa mađarskim pravopisom?
[ djoka_l @ 24.06.2016. 20:00 ] @
Na mađarskoj ličnoj karti piše i datum i mesto rođenja. A spiskovi ljudi na potrernici se ne proveravaju samo po osnovu imena, nego i drugih podataka, kao i soundex (Sounds-like) algoritmima. Takođe se koristi i Levenštajn distanca za poređenje stringova.
[ Lacika.1991 @ 24.06.2016. 20:01 ] @
tu bi jedino mogao nastati problem kad on provuče pasoš kroz onaj skener,e sad ne znam da li je u sistemu zavedeno da imaš 2 državljanstva..sumnjam ali moguće :D
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 20:04 ] @
Citat:
Na mađarskoj ličnoj karti piše i datum i mesto rođenja. A spiskovi ljudi na potrernici se ne proveravaju samo po osnovu imena, nego i drugih podataka, kao i soundex (Sounds-like) algoritmima.

To me je najviše interesovalo. Znači velika je verovatnoća da srpska carina ima bazu onih osoba koji imaju poternicu u Srbiji i kad neko preda ličnu ispravu iz druge države, ti lični podaci se upoređuju sa krivično gonjenima u Srbiji?
[ zica49 @ 24.06.2016. 21:29 ] @
Citat:
Lacika.1991:
Ja i otac smo išli u Mađarsku isključivo sa Mađarskim pasošima i napomenuto nam je na našoj strani tj zamereno što nismo poneli Srpske pasoše..objasnio je on i zbog čega i kako i zašto..da mu sad pravimo problem,uglavnom ispalo je da kad se vratimo iz mađe..da smo turisti u rođenoj zemlji :D ali to ne mora ništa da znači jel ja sve mislim da carinik nije kompletno skontao koncept dvojnog državljanstva :D

Ne kontam to kako mozes imati dva pasosa(da pokazem dva na granici odmah bi me kriminalistiski obradili).Imam dvojno drzavljanstvo HR i BiH zivim u BiH imam HR pasos sa BIH adresom prebivalista/stanovanja.U slucaju da zelim korisiti BiH pasos moram ga izvaditi jer ga nemam a HR moram predati u amdasadu HR.Znaci jedan ili drugi,naravno koristim HR jer je sa njim mnogo toga jednostavnije.
[ član @ 24.06.2016. 21:43 ] @
Citat:
Spiridon64:Ni dalje ne razumem kako će srpski carinik da utvrdi nečije srpsko državljanstvo na osnovu EU lične karte (tj. sa skeniranjem bar-koda).
Citat:
Spiridon64:Ponovo moram da istaknem da ime na mađarskoj ličnoj karti nije isto ime po kojem je osoba evidentirana u Srbiji (tokom molbe za dvojno državljanstvo je moguće tražiti "pomađareno" ime koje se koristi u Mađarskoj). Ukoliko proveravaju ljude po imenima, kako će carinik znati da je Petrovity Péter na mađarskoj ispravi u stvari Petar Petrović sa mađarskim pravopisom?

siguran sam da ce te na granici pre nego sto sam pocne da utvrdjuje da li imas ili nemas srpsko drzavljanstvo, svaki pandur prvo pitati da li imas i srpski pasos jer ne treba neko da bude previse pametan pa da provali da je Petrovity ustvari isto sto i Petrovic! kad ti na cistom srpskom odgovoris da nemas verujem da momentalno postajes sumljiv!

inace, nije mi bas jasno zasto si uopste pokrenuo temu ako kazes:
Citat:
Spiridon64:
Poznajem dvojne državljane koji već godinama skoro svakodnevno prelaze mađarsko-srpsku granicu u oba pravca isključivo sa mađarskom ličnom kartom, i nikad nisu tražili pasoš od njih. Naravno to ne mora da znači ništa, moguće da je Ivan u pravu.

onda cepaj... pravac Srbija sa madjarskom LK i budi bez brige! :)
[ Spiridon64 @ 24.06.2016. 22:20 ] @
Citat:
član: siguran sam da ce te na granici pre nego sto sam pocne da utvrdjuje da li imas ili nemas srpsko drzavljanstvo, svaki pandur prvo pitati da li imas i srpski pasos jer ne treba neko da bude previse pametan pa da provali da je Petrovity ustvari isto sto i Petrovic! kad ti na cistom srpskom odgovoris da nemas verujem da momentalno postajes sumljiv!

Da ponovim: znam gomilu dvojnih državljana koji su prešli granicu sa mađarskim ispravama bez toga da su tražili srpski pasoš od njih. U stvari, ja lično još nisam čuo da su od bilo koga tražili srpski pasoš kad su prelazili granicu sa mađarskom ličnom kartom. U 99% slučajeva se dešava sledeće: tokom ulaska u Srbiju carinici na brzaka pogledaju ličnu kartu i vrate čoveku, a tokom izlaska iz države skeniraju bar-kod na ličnoj karti. To je sve.

Citat:
član: inace, nije mi bas jasno zasto si uopste pokrenuo temu ako kazes:

Citat:
Spiridon64: Poznajem dvojne državljane koji već godinama skoro svakodnevno prelaze mađarsko-srpsku granicu u oba pravca isključivo sa mađarskom ličnom kartom, i nikad nisu tražili pasoš od njih. Naravno to ne mora da znači ništa, moguće da je Ivan u pravu.

onda cepaj... pravac Srbija sa madjarskom LK i budi bez brige! :)

Ali nije pitanje da li traže srpski pasoš ili ne, već da li srpski carinici na osnovu mađarske LK mogu da povežu nekog sa srpskim državljanstvom (i naravno s time i sa krivičnim gonjenjem) sa skeniranjem bar-koda (jer inače lično ne obraćaju previše pažnje na to gde je osoba rođena, npr. moj brat u zadnjih 5 godina skoro mesečno jednom prelazi granicu sa mađarskom ličnom kartom i dosad ga nisu pitali u vezi srpskog državljanstva).
[ član @ 24.06.2016. 22:29 ] @
pa ja ti kazem svoje i iskustvo mojih prijatelja uglavnom sa beogradskog aerodroma, ali je bilo i par primera prelaska granice autom kada su na srpskoj granici panduri skoro uvek pitali za srpski pasos. madjarsku LK nema niko od ljudi kojima se to desilo, tako da (nema mi to neke logike, al eto) mozda je i to razlog jer je pokazan pasos a ne LK, pa da zato nisu nista dalje od toga pitali.
inace, mislim da osim licnim zapazanjem pandura (prema imenu/prezimenu, mestu rodjenja, tecnom pricanju srpskog, srpskim tablicama na kolima, saputnicima sa srpskim pasosem iil sl.) ne mogu samo skeniranjem madjarske putne isprave da te automatski povezu sa srpskim drzavljanstvom.
[ Lacika.1991 @ 24.06.2016. 23:02 ] @
upravu si,ali jedini problem je što je mađarski jezik nekako specifičan,pa i sama promena u naglasku budi sumnju da nisi oriđinale mađar :D jedino to može biti problem...ali ako ga pričaš ono da rasturaš kao da ti je maternji,brige nema :D
[ član @ 24.06.2016. 23:53 ] @
ali, pazi Lacika, nisam siguran da si razumeo poentu... u slucaju pokretaca teme, ceo bitan deo price se desava na srpskoj granici ne na madjarskoj, a tamo (na srpskom granicnom prelazu) verujem da sluzbenici govore madjarski ali nisam bas ubedjen da su svi do jednog bas takvi strucnjaci za madjarski jezik koji ce da provale dal neko ima ispravan akcenat ili ne ako im se na madjarskom obratis, tj. ako se pravis lud... nemas ti veze nikakve sa Srbijom :) ali uopste takva cela suluda akcija bi eventualno imala smisla samo za nekoga ko ima bas madjarsko ime i prezime (kao ti npr.) a ne za nekoga ko ima "madjarizovano" ime kako je Spiridon rekao. dodje Petrovity Péter na srpski granicni prelaz i obrati se panduru na madjarskom, kao ne zna srpski hahahahaha :) pa mozda panduri jesu malo priglupi, ali bas toliko ne verujem! :)
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 02:46 ] @
Citat:
član: dodje Petrovity Péter na srpski granicni prelaz i obrati se panduru na madjarskom, kao ne zna srpski hahahahaha :)

Šalu na stranu, to je sasvim realan scenario. Brat od ujaka ima "mađarizovano" srpsko prezime i ne zna ni dve reči na srpskom, takođe i moja bivša devojka. Nikad ih nisu cimali na srpskom delu carine - ili su pričali sa njima na engleskom ili na mađarskom ukoliko je carinik znao jezik. Ima dosta takvih osoba (mnogi sa dvojnim državljanstvom) na severu Srbije gde je mešano stanovništvo. Mislim da je to tu sasvim normalno i carinici su se sigurno navikli na situacije kad neko sa "mađarizovanim" srpskim imenom ne zna srpski...
[ Blue82 @ 25.06.2016. 09:15 ] @
Ja stvarno ne razumem zasto mu bilo ko bilo sta pokusava pomoci? Dodje talog drustva da se raspita kako da se vrati jer ima neku nezgodaciju kuci a da ga ne uhvati policija jer je pobegao od zatvorske kazne i svi se zdusno ukljuce u raspravu. Savrseno me zabole kakav problem ima kuci, evo suza suzu stize. Isti takav ili gori problem imao je i onaj koga je izbo, pokrao,prebio ili sta vec.

Ja bih mu napisao da moze slobodno da dodje i jos bih garantovao da nece imati nikakvih problema, pa nek dodje i odlezi sta je zasluzio. Ljudi, zbog takvih nam je tako kako nam je. Nije zbog mene i meni slicnih sigurno.

Slobodno predji na srpski pasos. Nista se tamo ne proverava. Mi smo mala zemlja, i nemamo sredstava sa USA igracke. Kod nas carinik samo provuce ispravu kroz barkod skener i cuje se ono biip ali nemaju para za internet pa se to ne proverava nigde. Jednostavno samo dobijes jedan BEEP da se zamazu oci strancima, da se misli da smo uredjena zemlja. Dodji covece, cekamo te rasirenih ruku.

A svima koji se uspinju da mu pomognu zelim da isti takav, na isti ili slican nacin naudi nekom njihovom pa da ode preko grane, i pravda ce biti zadovoljena.
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 10:50 ] @
Citat:
Blue82:Ja stvarno ne razumem zasto mu bilo ko bilo sta pokusava pomoci? Dodje talog drustva da se raspita kako da se vrati jer ima neku nezgodaciju kuci a da ga ne uhvati policija jer je pobegao od zatvorske kazne i svi se zdusno ukljuce u raspravu. Savrseno me zabole kakav problem ima kuci, evo suza suzu stize. Isti takav ili gori problem imao je i onaj koga je izbo, pokrao,prebio ili sta vec.

Ja bih mu napisao da moze slobodno da dodje i jos bih garantovao da nece imati nikakvih problema, pa nek dodje i odlezi sta je zasluzio. Ljudi, zbog takvih nam je tako kako nam je. Nije zbog mene i meni slicnih sigurno.

Slobodno predji na srpski pasos. Nista se tamo ne proverava. Mi smo mala zemlja, i nemamo sredstava sa USA igracke. Kod nas carinik samo provuce ispravu kroz barkod skener i cuje se ono biip ali nemaju para za internet pa se to ne proverava nigde. Jednostavno samo dobijes jedan BEEP da se zamazu oci strancima, da se misli da smo uredjena zemlja. Dodji covece, cekamo te rasirenih ruku.

A svima koji se uspinju da mu pomognu zelim da isti takav, na isti ili slican nacin naudi nekom njihovom pa da ode preko grane, i pravda ce biti zadovoljena.

OK, shvatam ton komentara jer moja priča nema nikakav kontekst i naravno ljudi odmah pomisle na najgore, ali bih jako cenio da me ne osuđuješ bez poznavanja detalja. Znam da je neverovatno, ali u ovom slučaju ni jedna osoba nije pretrpela ni najmanju štetu. Bio sam na lošem mestu u loše vreme i uleteo sam u metež sa kojim nisam imao nikakve veze. Nikome nisam naudio, što više, toliko su me prebili policajci (bez ikakvog razloga - nisam nikoga napao, nit sam se opirao...) da su me trebali reanimirati i probudio sam se u bolnici vezan za krevet sa lisicama. Sledilo je jedno od prvih suđenja sa povodom ometanja javnog reda i mira posle stroženja zakona o ponašanju na sportskim priredbama. Prvenstveno su se očigledno uspaničili zbog toga jer su na životinjski način prebili jednog čoveka, a sa druge strane su verovatno želeli i da prikažu primer protiv "huliganstva" sa veoma strogom osudom. Doveli su grupu svedoka protiv mene koja se sastojala od 3 policajaca i od osoba od kojih je jedan ponudio da odustane od svedočenja za izvesnu sumu... Proces je bio odugovlačen i trajao je 3 godine sa ukupno 13 izlaska pred sud. Zadnji poziv sam ignorisao jer sam već tad bio siguran da je sud pristrasan i da priča definitivno neće imati pozitivan kraj. Presudu su doneli bez mog učešća, a ja nisam hteo da odležim godinu dana za nešto što nisam ni uradio. Veruješ mi ili ne, jako je daleko od mene da naudim ljudima na bilo kakav način.
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 10:51 ] @
Citat:
Blue82:Ja stvarno ne razumem zasto mu bilo ko bilo sta pokusava pomoci? Dodje talog drustva da se raspita kako da se vrati jer ima neku nezgodaciju kuci a da ga ne uhvati policija jer je pobegao od zatvorske kazne i svi se zdusno ukljuce u raspravu. Savrseno me zabole kakav problem ima kuci, evo suza suzu stize. Isti takav ili gori problem imao je i onaj koga je izbo, pokrao,prebio ili sta vec.

OK, shvatam ton komentara jer moja priča nema nikakav kontekst i naravno ljudi odmah pomisle na najgore, ali bih jako cenio da me ne osuđuješ bez poznavanja detalja. Znam da je neverovatno, ali u ovom slučaju ni jedna osoba nije pretrpela ni najmanju štetu. Bio sam na lošem mestu u loše vreme i uleteo sam u metež sa kojim nisam imao nikakve veze. Nikome nisam naudio, što više, toliko su me prebili policajci (bez ikakvog razloga - nisam nikoga napao, nit sam se opirao...) da su me trebali reanimirati i probudio sam se u bolnici vezan za krevet sa lisicama. Sledilo je jedno od prvih suđenja sa povodom ometanja javnog reda i mira neposredno posle stroženja zakona o ponašanju na sportskim priredbama. Prvenstveno su se očigledno uspaničili zbog toga jer su na životinjski način prebili jednog čoveka, a sa druge strane su verovatno želeli i da prikažu primer protiv "huliganstva" sa veoma strogom osudom. Doveli su grupu svedoka protiv mene koja se sastojala od 3 policajaca i od osoba od kojih je jedan ponudio da odustane od svedočenja za izvesnu sumu... Proces je bio odugovlačen i trajao je 3 godine sa ukupno 13 izlaska pred sud. Zadnji poziv sam ignorisao jer sam već tad bio siguran da je sud pristrasan i da priča definitivno neće imati pozitivan kraj. Presudu su doneli bez mog učešća, a ja nisam hteo da odležim godinu dana za nešto što nisam ni uradio. Veruješ mi ili ne, jako je daleko od mene da naudim ljudima na bilo kakav način.
[ Blue82 @ 25.06.2016. 11:53 ] @
Ne bi verovao ali ovi isto to kazu.
https://www.youtube.com/watch?v=eqLzDv3MOEo

Citat:
ali bih jako cenio da me ne osuđuješ bez poznavanja detalja

Ne osudjujem te ja, osudio te je sud na osnovu dokaza.

Kako se ja nikada nisam nasao u drustvu huligana koji negde nesto lome, razbijaju, pale? Stvarno mi nije jasno kako taj metez ne zahvati i mene... Mozda zato sto mi ne bi bilo prijatno u drustvu 10 idiota kojima svakog trena najrazlicitije gluposti mogu pasti na pamet, pa i kad ih vidim trudim se da prodjem drugim putem. A nije da ih nema u mojoj blizini.

I sedim ja tako na terasi, gledam svoja posla i grickam suncokret, kad od jednom jedan lik iz Zandarmerije baca baklju na mene i pocinje da se dere, SILAZI DOLE, DA SI ODMAH TO UGASIO!!! I tako, gulim evo vec treci mesec...
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 13:27 ] @
Citat:
Blue82: Ne osudjujem te ja, osudio te je sud na osnovu dokaza.

Dokazi = izjave policajaca koji su me pretukli i random svedoka od kojih me neki nisu ni prepoznali. Jedini konkretan dokaz je bio snimak dešavanja sa mobilnim telefonom koji su odmah oduzeli od drugara kad su i njega priveli. Ni telefon ni video snimak se nije pojavio tokom sudskog procesa. Očigledno se ne sećaš, ali 2006-2007 još nismo živeli u ovoj tvojoj fantastično-magičnoj državi zakona, časti i objektivne, nepristrasne pravde.

Citat:
Blue82: Kako se ja nikada nisam nasao u drustvu huligana koji negde nesto lome, razbijaju, pale?

Ne znam, verovatno ne ideš često na fudbalske utakmice i uspešno izbegavaš svakojake nerede. I samnom se samo jednom desilo nešto ovako u 30 godina otkad redovno izlazim na stadione. Ali eto, kao što vidiš, dosta je jednom da se desi nešto nepreviđeno.

Citat:
Blue82: Stvarno mi nije jasno kako taj metez ne zahvati i mene... Mozda zato sto mi ne bi bilo prijatno u drustvu 10 idiota kojima svakog trena najrazlicitije gluposti mogu pasti na pamet, pa i kad ih vidim trudim se da prodjem drugim putem. A nije da ih nema u mojoj blizini.

I sedim ja tako na terasi, gledam svoja posla i grickam suncokret, kad od jednom jedan lik iz Zandarmerije baca baklju na mene i pocinje da se dere, SILAZI DOLE, DA SI ODMAH TO UGASIO!!! I tako, gulim evo vec treci mesec...

Ne shvatam uopšte ovaj ponizan sarkazam. Moja situacija stvarno nije toliko nerealna, nije čak ni jedinstvena. Neredi su izbili iznenada, totalno neočekivano između suparničkih navijača na mestu gde sam se već nalazio duže vreme i na miru pio pivo sa drugarima. Nisam hotimično tražio nevolju, jednostavno nisam uspeo da napustim epicentar dešavanja na vreme i da izbegnem nalet policajaca.
[ Lacika.1991 @ 25.06.2016. 14:10 ] @
Citat:
član:
ali, pazi Lacika, nisam siguran da si razumeo poentu... u slucaju pokretaca teme, ceo bitan deo price se desava na srpskoj granici ne na madjarskoj, a tamo (na srpskom granicnom prelazu) verujem da sluzbenici govore madjarski ali nisam bas ubedjen da su svi do jednog bas takvi strucnjaci za madjarski jezik koji ce da provale dal neko ima ispravan akcenat ili ne ako im se na madjarskom obratis, tj. ako se pravis lud... nemas ti veze nikakve sa Srbijom :) ali uopste takva cela suluda akcija bi eventualno imala smisla samo za nekoga ko ima bas madjarsko ime i prezime (kao ti npr.) a ne za nekoga ko ima "madjarizovano" ime kako je Spiridon rekao. dodje Petrovity Péter na srpski granicni prelaz i obrati se panduru na madjarskom, kao ne zna srpski hahahahaha :) pa mozda panduri jesu malo priglupi, ali bas toliko ne verujem! :)

kad razmislim,u potpunosti si upravu :D
[ Lacika.1991 @ 25.06.2016. 14:11 ] @
a jel se sme znati koliko si ti dobio ustvari da odguliš u zatvoru? :D čisto da dodamo neku boju ovoj priči da se vidi " koliko nisi kriv" :D
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 14:21 ] @
Citat:
Lacika.1991: a jel se sme znati koliko si ti dobio ustvari da odguliš u zatvoru? :D čisto da dodamo neku boju ovoj priči da se vidi " koliko nisi kriv" :D

Već sam pomenuo, nije tajna: godinu dana zbog nedoličnog ponašanja na sportskoj priredbi (navodno sam napao 3 policajaca).
[ Lacika.1991 @ 25.06.2016. 15:01 ] @
izvini nisam primetio..pa jbg onda..sedi gde si i ne mrdaj :D čemu rizikovati,ako si preko i stvorio si nešto..ako vredi rizika da sve to izgubiš i odeš da ladiš godinu dana..onda probaj..a ako ne..znaš šta ti je činiti :D
[ Spiridon64 @ 25.06.2016. 15:23 ] @
Citat:
Lacika.1991: izvini nisam primetio..

Nije frka :)

Citat:
Lacika.1991: pa jbg onda..sedi gde si i ne mrdaj :D čemu rizikovati,ako si preko i stvorio si nešto..ako vredi rizika da sve to izgubiš i odeš da ladiš godinu dana..onda probaj..a ako ne..znaš šta ti je činiti :D

U pitanju je ozbiljan porodični razlog, tj. nezavisno od odgovora na forumu ću definitivno da se vratim u Srbiju na par dana, samo me je interesovalo šta da očekujem na carini.
[ Lacika.1991 @ 25.06.2016. 15:35 ] @
onda beži na što manji prelaz gde im nije do života,nekako..ne znam kako al..jbg ..jel ako idem logikom kada iz Srbije ideš preko..rešetaju te mađari..ako iz EU ideš kod nas..onda te dočekaju naši..zavisi od volje..od dana..vrag će ga znati
[ anon115774 @ 26.06.2016. 16:51 ] @
Citat:
Lacika.1991:

A sad kad bi tebe i tvog oca neko pitao zbog cega koristite pasos "nerodjene" zemlje radi putovanja u "rodjenu zemlju" vi 100% ne bi umeli da date odgovor na to pitanje.

Bice da ste vas dvojica niste nesto skontali a ne policajac.
[ Lacika.1991 @ 26.06.2016. 22:39 ] @
pa lako je moguće i to :D ali ja sam išao logikom..ima sporazum o dvojnom državljanstvu..mi imamo dvojno državljanstvo..kada očita pasoš valjda se vidi da imam 2 komada,slika je tamo,otisci prstiju,adresa..sve se lako proveri :D ali takođe ima logike i da naša dokumenta pokazujem kod nas..i ova druga naša kod drugih nas :D

e ali nisi ti mene druže razumeo,ono što nismo skontali..ili bar ja nisam skontao,je onaj deo kada mi je naš carinik rekao da kad izađem iz države sa mađarskim,imam 3 meseca fore da se vratim i da izađem sa Srpskim i da uđem da ne bi bio "turista" u rođenoj zemlji :D i da ako izađem sa drugim pasošom ispada da sam još uvek u državi a nisam :D e to je ono što mene zbunilo :D
[ Spiridon64 @ 27.06.2016. 13:23 ] @
Evo juče mi drugar priča sledeće (dvojni državljanin, živi u Mađarskoj):

za prelazak granice je dosad uvek koristio mađarsku ličnu kartu, koju je pre par dana izgubio. Imao je posla u Srbijii, a mađarski pasoš nema, tako da je za prelazak granice koristio srpski pasoš (koji nije koristio već mesecima). Prema Srbiji nikom ništa, kad se vraćao u Mađarsku, srpski carinici ponovo bez ikakvog komentara, dok su ga mađarski carinici hteli vratiti u Srbiju jer mu je po pečatu o zadnjem ulasku istekao period legalnog boravka u Mađarskoj. Džaba je pokušavao da dokaže da je mađarski državljanin, jednostavno nije bilo načina da se to ikako dokaže (na carini nemaju ama baš nikakvu bazu o dvojnim državljanima, barem sa mađarske strane). Na kraju se setio da je kod njega ugovor o mađarskom radnom odnosu, pa su ga na kraju jedva, ali pustili nazad u Mađarsku...
[ član @ 27.06.2016. 13:36 ] @
eto, ako se ne nista korntolise na srpskoj strani kad se prelazi sa LK onda mozes slobodno da ides!

ne zaboravi samo na jos jedan zakon... zove se Marfijev ;)
[ mmix @ 27.06.2016. 13:46 ] @
Ako nije receno do sada.

Madjarska maticna sluzba zna da si drzavljani Srbije, dakle dvojni drzavljanin, ali policija ne zna po defaultu (mada se tokom bilo koje istrage moze ustvrditi uvidom u maticne dokumente). Nasi ne znaju nista (niti ih generalno intersuje), a madjari ne dele te informacije po automatizmu zbog slovaka i zbog generalno tvog prava na privatnost, samo u pojedinacnim slucajevima po osnovu bilateralne saradnje u otkrivanju tezih krivicnih dela. U Srbiju i u EU se moze uci sa licnom kartom EU, to vazi od 2010e, kao deo nasih evro integracija, EU licne karte imaju manje vise format ID stranice iz pasosa i imaju biometriju i masinski citljivi deo, to nisu one plastifikovane lakcim kartice koje se dobijaju uz drzavljanstvo.

Sad, kad je to receno, poternica nije vezana za pasos i drzavljanstvo vec za ime (imena ako prekrsioc koristi aliase) i slike. Cim ubode HU pasos u citac dobice slike iz domacih i interpolovih poternica i privesce ga. Pod uslovom da je uopste raspisana poternica. Ako kazna zastareva u aprilu, pretpostavljam da se radi o nekoj kazni od 6 meseci ili slicno. U svakom slucaju, mozda bi ti najpametnije bilo da angaujes preko porodice nekog advokata i da se posavetujes sa nekim oko toga da li drzava Srbija uopste raspisuje poternice za kazne manje od 5 godina. U krajnjoj liniji advokat moze da sazna trenutni status tvog predmeta.

[ Vole Domu @ 29.06.2016. 06:25 ] @
Ja samo da se javim da kažem da imam dvojno bosansko i srpsko državljanstvo i da sam preko sto puta prelazio granicu ka Bosni, Hrvatskoj i Mađarskoj i da sam svuda proizvoljno pokazivao jedan ili drugi pasoš i nikada mi nisu (ni srpski graničari, ni bosanski, ni ostali) tražili da pokažem onaj drugi pasoš, a u većini slučajeva sam vozio auto sa srpskim tablicama...

Mene je isto jako zanimalo da li je Bosna obavestila Srbiju o tome da sam ja i tamo izvukao državljanstvo, što iskreno ne verujem da je uradila?

Najzabavniji momenat u mom procesu je bio to što mi je pri vađenju bh državljanstva rađen upis u matične knjige rođenih u Bosni (iako mi na listu uredno piše da sam rođen u Beogradu), te mi je dodeljen drugi matični broj. I ja sada mogu recimo da promenim ime, izvadim nova dokumenta u Bosni i jedino što će me vezivati za ''mene iz Srbije'' je datum rođenja. JMBG, ime, prebivalište, sve je različito. I sad ja kao neki kriminalac prelazim državu i po čemu će oni da uporede, svi koji imaju isti datum rođenja ko taj hipotetički kriminalac?

A što se tiče ovoga što je neko pomenuo da ne zna kako možeš da imaš dva pasoša, većina ljudi koje znam da imaju dvojno državljanstvo imaju i dva pasoša. Štaviše, ja imam i dve lične karte i uredno sam prijavljen na obe adrese, i u BH i u SRB.
[ fade @ 29.06.2016. 11:40 ] @
Što se tiče JMBG, to je standardna praksa, dobijaš matični broj shodno sistemu države, jer je jedinstven i ima dosta primena.
Čak i države u EU gde privremeno boraviš sa vizom, ti dodeljuju matični broj.

Ne vidim zašto ta osoba sa još nekim ne dođe do hrvatske, druga osoba legalno pređe granicu, on prepliva savu, isto odraditi na granici bosne i srbije, kontrola nije neka preterana, noću bi svakako bilo izvodljivo.
[ qqll @ 29.06.2016. 13:07 ] @
licno sam video kako rade hrvati

cim je prislonio moj pasos na njiohovu masinicu na ekranu momentalno izlazi skenirana strana pasosa gore desno a gore levo svi moji podaci ispisnai...
ispod zelenog pasosa dve otkacene zelene strelice sto verovatno znaci podaci iz pasosa odgovaraju njihovoj bazi, a onda u desnom uglu dole pise krupno boldovano PROPUSTITI.

Nema sanse da te nasi ne otkriju ako si trazen. Sve je kompjuterizovano. Jedino ako imas srece nekad kad su vece guzve oni su malo umorni pa preskacu i ne skeniraju svaki pasos. Inace...
[ Vole Domu @ 12.07.2016. 21:55 ] @
Citat:
fade: Što se tiče JMBG, to je standardna praksa, dobijaš matični broj shodno sistemu države, jer je jedinstven i ima dosta primena.

Pa nije ranije tako bilo. Moj deda je imao bh i srpsko državljanstvo i imao je jedan jmbg, onaj koji mu je izdat u Srbiji gde se zatekao kad je uveden JMBG.
JMBG sistem je ostao isti u svim državama SFRJ osim Slovenije i Hrvatske, čini mi se...
[ Java Beograd @ 13.07.2016. 07:46 ] @
Citat:
Vole Domu: Pa nije ranije tako bilo.
Pa nije. Ranije smo bili jedna država.
[ Vole Domu @ 13.07.2016. 08:34 ] @
Ne razumeš. Nakon raspada Jugoslavije, deda je izvadio prvo srpski pasoš, pa tek nakon više godina i bosanski, i tada mu nisu dali novi JMBG, već ga upisali u knjigu državljana BiH sa starim JMBG.
A mene su upisali u matičnu knjigu rođenih u Gradišci za 2013. iako sam rođen u Beogradu. I kad izvadim Izvod iz matične knjige rođenih u BiH na njemu mi piše da sam rođen u Beogradu. Zvuči malo glupo, mada mi je jasno da je tako praktičnije.

Dalje, pošto smo svi nastavili da koristimo isti JMBG sistem, oni su ostali kompatibilni, tako da nema razloga da Bosna jednostavno ne uzme srbijanski jmbg i nastavi sa njim sve administrativne poslove sa mnom, jer mi je jmbg xxxxxx710xxx, što je Srbija/Beograd, i niko u Bosni ne može da dobije taj jmbg, tako da ostaje jedinstven i ne može doći do preklapanja... Čemu novi jmbg?
[ anon115774 @ 15.07.2016. 08:25 ] @
Citat:
Vole Domu: jmbg xxxxxx710xxx, što je Srbija/Beograd

Prosto neverovatno da su svi redom ubedjeni da i ova treca cifra (nula) ima neke veze sa opstinom rodjenja :)
[ Vole Domu @ 15.07.2016. 08:57 ] @
Ne, to je valjda pol, 0 za musko, 5 za zensko...
[ pisac @ 15.07.2016. 09:56 ] @
0-4 je muško, 5-9 je žensko

Nego, što se tiče pasoša, ja sopstvenu decu vodim sa pasošem koji želim da koristim, čak (ove godine) sam (zbog isteklih pasoša) bez problema za jedno dete koristio Francuski a za drugo Srpski u isto vreme (ista kola, isti prelazi, isti službenici i overa na nekoliko istovremeno datih pasoša različitih država), i niko nije pravio nikakve probleme.
[ Dejan Bizinger @ 19.07.2016. 12:05 ] @
Nedavno smo isli na more i zvao sam granicnu policiju da pitam da li treba nesto dodatno da ponesem da se vidi da je moja cerka i srpska drzavljanka posto ima samo strani pasos. Rekli su da ne treba. Dodatno sto u pasosu nije imala do tada nijedan pecat jer je isti dobila u Srbiji. Nije bilo nikakvih problema ali sam za svaki slucaj poneo IMK, drzavljanstvo i potvrdu o prebivalistu. Sad cu videti sledeci put kada budemo putovali negde da li ce neko da postavi neko pitanje posto je neko pre pricao da pitaju da li je prijavljeno boraviste itd ali kada je neko i srpski drzavljanin i ima trajnu adresu ovde to se onda ne moze odnositi na njega, zato nije lose imati sa sobom neki dokument koji to potvrdjuje.
[ anon115774 @ 20.07.2016. 23:10 ] @
Citat:
Dejan Bizinger: ali sam za svaki slucaj poneo IMK, drzavljanstvo i potvrdu o prebivalistu.

E ako ti neki od ta tri dokumenta ne pomogne onda nista nece.

Prosto ne mogu da se odlucim koji bi ti od tih dokumenata bio korisniji u slucaju nekih problema na granici s obzirom da ni jedan ne sadrzi sliku a da ne govorim o stepenu zastite od krivotvorenja koje svi ti dokumenti imaju :)
[ Dejan Bizinger @ 23.07.2016. 23:02 ] @
Npr u potvrdi o prebivalistu pise ime i prezime i adresa kao i jmbg sto potvrdjuje da ima trajno prebivaliste u Srbiji, drzavljanstvo kao potvrda da je i srpska drzavljanka, IMK da smo joj mi roditelji. Znam da verovatno niko ne bi pravio pitanje oko toga ali nisam hteo da razmisljam posto smo prvi put isli svi zajedno.
[ DusanSukovic @ 24.07.2016. 23:27 ] @
Citat:
Vole Domu:
Citat:
fade: Što se tiče JMBG, to je standardna praksa, dobijaš matični broj shodno sistemu države, jer je jedinstven i ima dosta primena.

Pa nije ranije tako bilo. Moj deda je imao bh i srpsko državljanstvo i imao je jedan jmbg, onaj koji mu je izdat u Srbiji gde se zatekao kad je uveden JMBG.
JMBG sistem je ostao isti u svim državama SFRJ osim Slovenije i Hrvatske, čini mi se...

Oficijelno je kod Hrvata OIB - Osobni Identifikacijski Broj, neoficijelno je jos JMBG, ne verujes da su u Zagrebu formatirali disk sa databazom JMBG-ova vazecih do 1991? ;-)
[ DusanSukovic @ 24.07.2016. 23:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ako utvrdi da si srpski drzavljanin ima osnova da te kazni zato sto nemas putnu ispravu. U tom slucaju, mozes da imas 100 drugih pasosa sa sobom, ti si za Republiku Srbiju drzavljanin Republike Srbije, sa svim pravima i obavezama koja sa tim idu..

Gresis, pogledaj ovo:

http://www.overa.rs/akon-o-putnim-ispravama.html

Clan 3:

"Državljanin Republike Srbije ima pravo na putnu ispravu pod uslovima koji su propisani ovim zakonom.

Državljanin Republike Srbije može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.

Putnu ispravu sme da koristi samo lice na čije ime je izdata.

Pravo državljanina da uđe u zemlju iako nema putnu ispravu"

Znaci nikakva kazna ne bi u principu trebala da bude izdata prilikom ulaska u zemlju, drugo je kako ces to da dokazes da si drzavljanin Srbije :-)