[ Darko Nedeljković @ 05.07.2016. 22:56 ] @
Obicaj je na ovom sajtu kada se dogodi kakav teroristicki napad sa vecim dvocifrenim brojem mrtvih, da se otvori tema pa da se nekoliko dana diskutuje o tome, da se izrazava zaljenje, da se upucuju virtuelni izrazi saucesca i slicno. Drugari, zatajili smo ovoga puta, dajte da se ponasamo onako kako je normalno, kako nam dolikuje i kako smo se uvek ponasali.

Ajd da je sa ovim sajtom neki problem, nego gde god pogledam je na delu kolektivna lobotomija - kao da su svima mozgovi vezani za nekakav matriks, pa sad ako on nije ukljucio osecaj zalosti, onda ga niko nema, a ako jeste, onda se svi utrkuju u nacinima solidarisanja sa zrtvama. Fejsbuk je zatajio, nema opcije da izmesas profilnu sliku sa bojama zastave stradale drzave, most na adi nije osvetljen u bojama te zastave, svako u ovoj drzavi ko je mogao da zataji zatajio je kao po komandi.

Zato eto, barem ja da pokretanjem ove teme dam kakav takadoprinos, a i otpor kolektivnoj kurcobolji, a mozda mi neko usput i objasni zbog cega su nam oni kojima je trenutno boraviste Pariz, London ili Brisel vazniji od onih kojima u tom slogu baze podataka pise Bagdad.
[ 3way @ 05.07.2016. 23:01 ] @
Trenutno je in kukati za za Evropljanima.
[ Lacika.1991 @ 05.07.2016. 23:16 ] @
ej ne gledaš baš vesti :D malo malo pa na cnn-u teroristički napad u iraku :D

a zašto? pa zato što su to zemlje trećeg sveta :D ko pominje one u Africi? Libiji? više niko ni Siriju ne spominje,misliš da u Srbiji grune nešto ne daj bože,da bi neko spomenuo van Srbije? jok.. moje mišljenje,al ko će ga znati :D

a nisu samo u pitanju ni evro zemlje..gle onaj lik što je poubijao pedesetak pedera u Americi..cela Amerika se digla na noge..ceo svet! a jbš ga
[ Aleksandar Đokić @ 05.07.2016. 23:37 ] @
Ko ne pominje? Mislis da je Bagdad prvi program nesto specijalno izvestavao o napadu u Parizu - ne bih rekao.
[ Radgosta.3 @ 05.07.2016. 23:44 ] @
U Bagdadu je to svakodnevnica zadnjih 15 godina...
[ R A V E N @ 06.07.2016. 01:16 ] @
Na nekom kanalu je bila emisija u kojoj je neki naučnik govorio da je zapravo došlo do pada nasilja u svijetu u zadnjim desetljećima, i mislim da je govorio i o seksualnom, porodičnom nasilju i ostalim oblicima.

Čovjek izgleda ozbiljan i kaže da je napisao knjigu od 600 stranica da to potkrijepi sa mapama, grafikonima itd.

Da je dopušteno, možda bih potražio i "puknuo" ovdje .PDF za domaću zadaću svima nama da pročitamo.
[ bojan_bozovic @ 06.07.2016. 06:45 ] @
Pre stotinu dvesta godina ljudi su bili daleko manje tolerantni nego danas u razvijenom svetu, pa je bilo i više nasilja. Bilo je i veće šanse da počinioc zločina pobegne, nisu postojale baze podataka sa slikama građana i otiscima prstiju, DNK analize i sve ostalo na šta sad policija svakodnevno računa u rasvetljavanju krivičnih dela, tako da i ja mislim da je danas svet manje nasilno mesto, mada smo nasilju opet izloženi svakodnevno.
[ 3way @ 06.07.2016. 07:33 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Mislis da je Bagdad prvi program nesto specijalno izvestavao o napadu u Parizu - ne bih rekao.

Pa sta?

Citat:
Radgosta.3:
U Bagdadu je to svakodnevnica zadnjih 15 godina...

Pa sta?

A moze i da ne bude "Pa sta?".

Posto vecina tako razmislja, u tom slucaju svi to new age hipsteri liberali humanisti treba da priznaju da ih boli rac za za ove sto nisu iste boje kao i oni i da jasno sebi daju do znanja da je njihovo saosecanje i zal za zrtvama ne postoji.
[ Java Beograd @ 06.07.2016. 07:48 ] @
Citat:
3way:Trenutno je in kukati za za Evropljanima.
Naravno. "Oni tamo", "iz zemalja trećeg sveta", to nas ne interesuje. To je totalno out. Jer njima "tamo" je normalno da ginu. Kao "dobar dan". Ne vole oni da žive, kao ovi u Jevropi.

Drugo je to, kad Franciz rikne od gelera. To je vest. To je pogibija. To je tragedija. To je heroiziam To je mučeništvo. "Dao život za Francusku" Kako to gordo zvuči !

A ne "oni tamo". Nije to isto. Ko kaže da je isto, taj pojma nema. "Oni tamo" ginu iz dosade. I nama je dosadno da čitamo takve vesti, zato im je i mesto ne na naslovnoj strani, već negde oko desete ili dvaneste. Dva, dvadeset ili dvesta poginulih ?! Who cares ?! Šta mi sad to pišu u novinama, kad, evo slike Bekvalčeve sa plaže. U Crnoj Gori. Sa ćerkom i sestrom !

Čim se pređe granica Austrije - gotovo. Ili, ajde, Mađari onako đene-đene, ali ako ginu oni Srbi - to nas malo zanima. Turci ? Ma kakvi, ni 1%. Irak (ili Iran, kako ono beše pravilno ?) to nas UOPŠTE ne zanima.

Stoga, može tema odma' u lock.
[ SlobaBgd @ 06.07.2016. 09:07 ] @
Zapadni konzument vesti ima percepciju da su te zemlje (Irak/Iran, Sirija, Turska, Egipat, Tunis, Libija...) sponzori ili domaćini islamskim teroristima, pa na terorističke napade u tim zemljama gledaju ili kao na "tako vam i treba, prljavi muslimani" ili kao na lokalni sukob frakcija.

Takođe, razmere katastrofe, gde ima desetine i stotine poginulih i ranjenih, i to svakih nedelju - dve, čine da ljudi ne vide žrtve, ljude, sudbine, već brojeve, statistiku. A ko još žali za statističkim podacima.
[ Darko Nedeljković @ 06.07.2016. 10:37 ] @
Citat:
Zapadni konzument vesti ima percepciju da su te zemlje (Irak/Iran, Sirija, Turska, Egipat, Tunis, Libija...) sponzori ili domaćini islamskim teroristima, pa na terorističke napade u tim zemljama gledaju ili kao na "tako vam i treba, prljavi muslimani" ili kao na lokalni sukob frakcija.

Vrlo retko ces bilo gde u svetu pronaci coveka koji je 100% operisan od realnosti misljenja da su upravo te zemlje (USA, Francuska, Nemacka, Engleska) uplitanjem svojih prstiju kreatori islamskog terorizma. Pa opet niko nije spreman da okrene nisan ka sebi i kaze "hajde, raznesite me bombom, tako mi treba, prljavom kreatoru terorizma". Oni nama prljavi i nebitni, mi njima prljavi i nebitni, potreban i dovoljan uslov za WWIII postoji.
[ Darko Nedeljković @ 06.07.2016. 10:37 ] @
Citat:
3way:

OK onda, nego u savremeno vreme kad postoje avioni pa doruckujes na jednom kontinentu a veceras na drugom, meni nije bas najjasnije ko je evropljanin. Da te neko teleportuje u Pariz a ne kaze ti gde si, ne bi ti bilo lako da dokucis na kom si kontinentu gledajuci tamosnje lokalno stanovnistvo za koje nisam bas nacisto jesu li to evropljani ili nisu ako me razumes. Sa druge strane, neko kome je 12 kolena predaka zivelo u evropi se preseli u Afriku ili Aziju i da li je on ubuduce evropljanin, ili afrikanac/azijat.... Ta teritorijalna pripadnost je za mene uvek bila nesto imaginarno, kao sto si juce bio u DS a danas u SNS, pre toga u SPS a sutra ko zna, tako i ovo, ja sam danas sticajem okolnosti po svemu sudeci evropljanin, ali koliko sutra neki iracanin postaje evropljanin, a ja postajem nesto deseto, naprimer sa ove druge teme, ako bi se pokazalo da novozelandjani stvarno hoce da mi daju $165.000 da se preselim tamo, mogao bih da budem dobar novozelandjanin. Ako se pokaze kao netacno, onda bih mogao da budem naprimer dobar rus, to mi je trenutno onako buntovnicki do jaja potencijalni identitet.

Citat:
a zašto? pa zato što su to zemlje trećeg sveta :D ko pominje one u Africi? Libiji? više niko ni Siriju ne spominje,misliš da u Srbiji grune nešto ne daj bože,da bi neko spomenuo van Srbije? jok.. moje mišljenje,al ko će ga znati :D

Pa to kazem - kad sestra snahe britanske kraljice malo zadigne suknju o tom bruji pola planete kao o necem mnogo bitnom zbog ne znam ni ja cega. Kad tamo negde, nekoliko hiljada kilometara odatle neko pobije 200 ljudi, to je po komparativnom znacaju daleko ispod. Kako i zasto, nikom nije bas jasno, ali poput stada ovaca iskljuce mozak i rade onako kako ovca predvodnica chaktarusa radi.

Citat:
da jasno sebi daju do znanja da je njihovo saosecanje i zal za zrtvama ne postoji.

Pa po meni bi to bilo postenije - cujes da je na random lokaciji ubijeno 100 ludi, proveris da li je medju njima neko ko ti je drag ili ti duguje novac, ako nije kazes "boli me racq sto su poginuli" i teras dalje. Ovako, kad je kriterijum za kolicinu zalosti boja koze, poreklo ili adresa u pasosu, to mene previse asocira na neonacizam.

[ qqll @ 06.07.2016. 12:46 ] @
da li ste vi Nedeljkovicu isto ozalosceni ako vam umre nedajboze neko blizak ili neki poznaikov poznanik ili neko koga uopste ne znate ?

Zapad vlada svetskim medijima a Pariz je kultno mesto zapada. Otici i pobiti 130 ljudi po Pariskim restoranima i pozoristima je prvorazredni akt terorizma sa zapadne tacke gledista.

U Iraku je prakticno i nazalost gradjanski rat.
[ DaliborP @ 06.07.2016. 13:26 ] @
Citat:
3way:

Sazaljenje u ovakvim slucajevima je selektivna stvar, nema nista cudno u tome niti in.
[ SlobaBgd @ 06.07.2016. 13:41 ] @
Upravo to selektivno je licimerno i u osnovi nehumano. Ne žalimo za stričevima ili sestrićima, već za jednako anonimnim ljudima kao što su oni Turci i Iračani. Ali malo manje nam je žao tamnoputih, čak i ako su nam geografski bliži.
[ qqll @ 06.07.2016. 13:47 ] @
Citat:
SlobaBgd: Upravo to selektivno je licimerno i u osnovi nehumano. Ne žalimo za stričevima ili sestrićima, već za jednako anonimnim ljudima kao što su oni Turci i Iračani. Ali malo manje nam je žao tamnoputih, čak i ako su nam geografski bliži.

jasno ti je naravno da lupas gluposti.
[ DaliborP @ 06.07.2016. 13:49 ] @
Nije to stvar licemerstva ni humanizma, sve zavisi od emotivne selekcije, ako se neko vise poistovecuje sa francuzima u Parizu a ne sa iracanima u Bagdadu, sta je tu cudno?

Ali meni je jasno da je ova tema iskljucivo politicka, kao i sve prethodne vezane za teroristicke napade. Nema tu nikakvog sazaljenja za zrtve u Istanbulu ili Bagdadu, samo inacenje.
[ SlobaBgd @ 06.07.2016. 14:00 ] @
Citat:
qqll:
jasno ti je naravno da lupas gluposti.

Naravno. Ako će te to zadovoljiti.
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 17:50 ] @
uglavnom ko je malo tamnoput i usput iz još neke zabačene zemlje..taj je jbo čvorka u pedu
[ 3way @ 06.07.2016. 19:31 ] @
Citat:
DaliborP:
Nije to stvar licemerstva ni humanizma, sve zavisi od emotivne selekcije, ako se neko vise poistovecuje sa francuzima u Parizu a ne sa iracanima u Bagdadu, sta je tu cudno?

To nije nista cudno, zasto bi bilo cudno?

Cudno kada svi ti koji "brinu" o neduznim zrtvama i njihovim porodicama "zaborave" da i onaj oz Bagdada isto ima porodicu, a zaborave i da je u Nigeriji poginulo dete. U stvari, to nije "zaborav", to se zove fasizam.
[ DaliborP @ 06.07.2016. 19:58 ] @
Fasizam? Ako neko umre iz tvog okruzenja i ti saosecas sa tim fasizam je ako ne spomenes sve ostale koji su poginuli sirom sveta? Stvarno? Pa ti prvi razmisljas na isti nacin. Bolje malo nasteluj svoj moralni kompas, umesto sto se hvatas fasizma.
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 20:03 ] @
ni ja ne mogu da razumem..a koga realno zabole q da izvinete? jel ja treba da se osećam žalosno što je neka nadrogirana budala uzela kalaš u ruke i pozvekala njih stotinjak? kakve to veze ima samnom lično? nikakve..šta ja mogu da uradim? ništa..gde je problem? za svaki izgubljeni život treba da se otvara tema,da se pravi dan žalosti..da se diskutuje? koga bre više briga,u današnja vremena svako gleda svoju guzicu da ne bude gladan..nismo mi familija..nije ceo svet jedna celina,kultura..nije :D debilno je uopšte moralisati i raspravljati o tome..mi pričamo bagdad..irak,iran..a gle..malo malo pa u Beogradu i okolini neka beba leti kroz prozor..slučajno majka ispustila..komšija zakolje komšiju..i tako dalje i bliže..gde su teme? :D nema,šta koga boli dupe za bagdad..ako im je do ubijanja nek se ubijaju,ko hoće da ih spreči pa nek ih pokuša sprečiti..to je isto kao i moralisanje o kinezima i njihovim prehrambenim navikama što se tiče kerova..to je deo njihove kulture i to je to..ovi se ubijaju već godinama masovno i eto opet ide nekako..dok mi uglavnom sedimo u fotelji i knjamo po internetu u fazonu jao jadni ljudi :D daaaaaaaaaaaaj
[ 3way @ 06.07.2016. 20:03 ] @
Sta znaci "iz mog okruzenja"? Ako umre neko koga poznajem, naravno da cu da se saosecam iz prostog razloga sto sam poznavao coveka.
A ako umre neko iz moje drzave, mog kontinenta, saosecacu se isto kao sto se saosecam sa nekim iz Bangladesa - ili kao sto se NEsaosecam. U svakom slucaju, ja ( ako je vec rec o meni ), ne glumim.

I nema tu nikakvog saosecanja, niti empatije, niti bilo kakve brige U pitanju je najobicniji strah strah. Bomba koja eksplidra u Bagdadu je jako daleko i ne cuje se, ali ona koja pukne u Parizu odjekuje i te kako.
[ 3way @ 06.07.2016. 20:05 ] @
Citat:
Lacika.1991:
...šta koga boli dupe za bagdad...

Realno - upravo tako.
Ali, aj zameni "Bagdad" Parizom, Briselom, Londom i proglasice te bezosecajnim insektom koji se ne obazire na neduzne zrtve.
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 20:23 ] @
ima i to smisla,svi podižu svest o teroristima iz fotelje..što neko ne ode malo u siriju da se druži tamo? u irak? jok..iz fotelje se pametuje :D

Nedužne žrtve..kada su bombardovali Srbiju 90ih i onda te iste gnjide koje su nas bombardovale naši političari prihvate oberučke kod nas..ništa..narod ćuti..narod glup..narod mutav..vi ste nas bombardovali? DOBRO NAM DOŠLI U ZEMLJU SRBIJU! vidite ovo u Beogradu još nismo obnovili jer to čuvamo kao spomenik na vaša dobra dela! :D

ali zato! iju..Bagdad..Sirija.. svi gledaju u tuđe dvorište a jedino im se za svoje rođeno dvorište da izvinete jbe!
[ DaliborP @ 06.07.2016. 21:20 ] @
Citat:
3way:
Sta znaci "iz mog okruzenja"? Ako umre neko koga poznajem, naravno da cu da se saosecam iz prostog razloga sto sam poznavao coveka.

"Okruzenje" u smislu neceg sto ti je blisko i sa cim delis neka iskustva.

Ja ne znam u kakvom si ti okruzenju odrastao, ali sam siguran da nije bilo blize Bagdadu ili Nigeriji nego sto je bilo Parizu i Evropi. Ucio si u skoli vise o Evropi nego o Iraku. Koje si jezike ucio, engleski, francuski ili nigerijski i perzijski?
Vise si putovao po Evropi ili Aziji? Koja kultura ima vise uticaja na tvoj zivot i odrastanje?

Ne znam, ja sam u Parizu bio vise put, u Iraku i Nigeriji nikad. Logicno je da kad vidim vesti o dogadjaju u Parizu da cu imati vise interesovanja za tu vest. Ne mora biti ni saosecanja, ali sigurno da cu vise biti zainteresovan.

Prosecan stanovnik Evrope se vise identifikuje sa drugim evropljaninom bas zbog tih stvari, i sasvim je logicno da neko vise saoseca sa tim. Naravno, teroristicki napad u Parizu ce uvek biti vise propracen u evropskim medijima, zbog iste stvari, pripadnosti nekom drustvu kao celini, pa ces vise citati o tome.
Citat:

A ako umre neko iz moje drzave, mog kontinenta, saosecacu se isto kao sto se saosecam sa nekim iz Bangladesa - ili kao sto se NEsaosecam. U svakom slucaju, ja ( ako je vec rec o meni ), ne glumim.

Ali to je samo tvoje licne misljenje, neko drugi se ipak vise identifikuje sa nekim zrtvama iz evrope nego azije, nazivati to fasizmom je teska glupost.
[ 3way @ 06.07.2016. 21:44 ] @
Citat:
DaliborP:
Prosecan stanovnik Evrope se vise identifikuje sa drugim evropljaninom bas zbog tih stvari, i sasvim je logicno da neko vise saoseca sa tim. Naravno, teroristicki napad u Parizu ce uvek biti vise propracen u evropskim medijima, zbog iste stvari, pripadnosti nekom drustvu kao celini, pa ces vise citati o tome.

Apsolutno. To je tako i u EU i u Africi, Aziji, gdegod i ja to uopste ne sporim.
Ono sto je tu problem je proseravanje "zapanjenih i zgrozenih" frikova koji jadikuju nad nevinim ljudskim zivotima, a koji su u stanju da osete empatiju prema tim sudbinama JEDINO ako se nesreca desi u okolini. U tom smislu, to jeste fasizam.

Naravno, pored ovoga stoji i ono sto sam ranije rekao - da je u pitanju strah. Kada pukne blizu njih, nesvesno osecaju da ce biti bezbedniji ukoliko se sazale nad zrtvama.

Citat:

Koja kultura ima vise uticaja na tvoj zivot i odrastanje?

A ovo je u stvari interesantno pitanje, koje nema veze sa ovom pricom, ali ima sa nastankom i razvojem nauke do nekog 14-15. veka :)
[ SlobaBgd @ 06.07.2016. 22:03 ] @
Inače to oko blizine...
Beograd - Istambul 812km vazfušnom linijom
Beograd - Pariz 1446km vazdušnom linijom
Beograd - London 1693km vazdušnom linijom
Beograd - Brisel 1375km vazdušnom linijom

Dakle, London je duplo dalji od Beograda nego Istambul. I više Srba je bilo u Istambulu nego u Londonu. A opet više nas potrese terorizam u Londonu nego u Istambulu. Je l' to zato što su nam Englezi bliži nego Turci?
[ DaliborP @ 06.07.2016. 22:34 ] @
Citat:
3way:Apsolutno. To je tako i u EU i u Africi, Aziji, gdegod i ja to uopste ne sporim.
Ono sto je tu problem je proseravanje "zapanjenih i zgrozenih" frikova koji jadikuju nad nevinim ljudskim zivotima, a koji su u stanju da osete empatiju prema tim sudbinama JEDINO ako se nesreca desi u okolini. U tom smislu, to jeste fasizam.

To je problem, nisam znao? Samo ti mislis da je to nekakav problem. Cak i da jeste to tako kao po toj tvojoj dijagnozi, to opet nema veze sa fasizmom. Iskreno, bolje da vise ne spominjes fasizam, jer nijedan argument ne potkrepljuje tu izjavu.

Citat:
Naravno, pored ovoga stoji i ono sto sam ranije rekao - da je u pitanju strah. Kada pukne blizu njih, nesvesno osecaju da ce biti bezbedniji ukoliko se sazale nad zrtvama.

Nesvesno osecaju, wow jos jedna generalizacija... Pa naravno da je strah, ako bombe eksplodiraju tamo gde bi trebalo da vlada mir, logicno je da ce se ljudi zabrinuti. Otkrio si toplu vodu. Da nije i to problem po tebi?

Citat:
A ovo je u stvari interesantno pitanje, koje nema veze sa ovom pricom, ali ima sa nastankom i razvojem nauke do nekog 14-15. veka :)

To je bilo retoricko pitanje, odgovor je poznat.
[ DaliborP @ 06.07.2016. 22:39 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Dakle, London je duplo dalji od Beograda nego Istambul. I više Srba je bilo u Istambulu nego u Londonu. A opet više nas potrese terorizam u Londonu nego u Istambulu. Je l' to zato što su nam Englezi bliži nego Turci?

Naravno da jesu. Uzmi malo citaj pa ces vrlo lako saznati koliko je veca veza izmedju Srbije i Francuske i Engleske nego Turske. Politicki, kulturno, vojno, kako god okrenes. Ili je tebi vaznije koliko ima kilometara?

Mada sta znam, ima tu istine, neko vise voli turske serije i turski melos.
[ bananaphone @ 06.07.2016. 23:16 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Inače to oko blizine...

Pa kakav je ovo argument, pa zar ces se vise identifikovati da pogibijom nekog coveka koji zivi u Bgd-u na par km od tebe, a u zivotu se nikad niste sreli ni u gradskom prevozu, nego sa clanom svoje porodice sa kojim si srastao a koji sad zivi u Nemackoj npr, zbog broja km koji te deli sa te dve osobe?
[ dusanboss @ 06.07.2016. 23:39 ] @
Razlog zašto ljudi više galame kad se izvrši napad u nekom evropskom gradu je delom što su se ta mesta smatrala relativno bezbednim. U Bagdadu se svako malo neko digne u vazduh. Čak se može videti i po reakcij ljudi na ulici. Kada nešto pukne u Bagdadu život se manje više nastavlja istim tokom. Kao da je sabraćajna nesreća. U Evropi nastane opštana panika. Svi beže, svi šokirani.
[ Aleksandar Đokić @ 07.07.2016. 00:00 ] @
Imas poentu.

Razlog tolike halabuke oko napada u Parizu je upravo cudjenje. Tako je formirano misljenje da je to u Bagdadu sasvim normalno, i zato se cini da nekoga vise interesuje napad u Parizu nego Bagdadu, ali to je upravo zato sto je to "veca" vest nego napad u Bagdadu. A ponovo veca je jer niko ne ocekuje da se to u Parizu desi.

A i ima i toga da ti je neko "blizi", iz prostog razlika sto verujem da mnogo ljudi ne zna ni koje zemlje je Bagdad glavni grad, ni gde se nalazi.
[ qqll @ 07.07.2016. 06:03 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Inače to oko blizine...

naravno da su nam blizi Englezi od Turaka jer su to hriscani i Evropljani kao i mi. A Turci su muslimani iz Azije.

Srbinu iz Kelebije blizi je Srbin iz Vranja nego Madjar iz Ashothaloma. Kilometri tu nista ne znace. Da znace ti bi se iznenadio da je Moskva dalje od Londona :-O
[ Java Beograd @ 07.07.2016. 07:20 ] @
A i za Moskvu me nešto posebno zabole ....
[ SlobaBgd @ 07.07.2016. 08:25 ] @
Citat:
qqll:
naravno da su nam blizi Englezi od Turaka jer su to hriscani i Evropljani kao i mi. A Turci su muslimani iz Azije.

Srbinu iz Kelebije blizi je Srbin iz Vranja nego Madjar iz Ashothaloma. Kilometri tu nista ne znace. Da znace ti bi se iznenadio da je Moskva dalje od Londona :-O

Šta, Moskovljani nisu Evropljani i hrišćani?
A Istambul nije u Evropi?
Ili ipak tu ima podele na narode "za koje nas zabole" i one druge, koje treba da žalimo jer nam tako kažu svetski mediji?
[ qqll @ 07.07.2016. 08:59 ] @
govorimo o udaljenosti jel ?

Udaljenost Srbije od EU je 0km. Da, to je bolno saznanje za vas ljubitelje Evroazijske Unije ali sta ces.

Znam isto tako i da su ti Turci blizi po mentalitetu, a mozda i genetici, ali Turci su ipak Azija. 95% teritorije i 80% stanovnistva su im u Aziji kao i glavni grad - Ankara. A drugo Turci su muslimani...

Novi Zeland je na kraju sveta pa ga svako normalan smtra klasicnom evropskom zemljom...
[ SlobaBgd @ 07.07.2016. 09:07 ] @
Ne, VI govorite o udaljenosti. Ja pričam da je udaljenost apsurdan argument.

Znači - iebeš muslimane, crnce, Azijate, komuniste, žute... Samo belci katolici i protestanti su vredni žaljenja.
I posle kažu - nije to fašizam.
[ qqll @ 07.07.2016. 09:14 ] @
jeste fasizam ali ja sam fasista.
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2016. 09:34 ] @
Citat:
3way:
I nema tu nikakvog saosecanja, niti empatije, niti bilo kakve brige U pitanju je najobicniji strah strah. Bomba koja eksplidra u Bagdadu je jako daleko i ne cuje se, ali ona koja pukne u Parizu odjekuje i te kako.

Ja sad razmisljam o tome da bi trebalo ubosti sestar u beograd i nacrtati krug poluprecnika naprimer 1.000 km, pa za one unutar kruga pokrenuti neku temu i osvetliti most na adi u tim bojama, a za one van kruga kurcobolja - vi ste daleko, niste nam vazni i cao. Medjutim, gledam sad listu udaljenosti Beograda od nekih gradova:
Amsterdam 1.736
Atina 1.043
Barselona 1.982
Beč 600
Berlin 1.229
Budimpešta 369
Bukurešt 614
Brisel 1.682
Cirih 964
Frankfurt 1.067
Istanbul 947
Kopenhagen 1.691
Lisabon 2.535
London 2.045
Madrid 2.580
Milano 1.030
Minhen 947
Nica 1.060
Oslo 2.252
Pariz 1.788
Prag 833
Rim 1.261
Sofija 379
Stokholm 2.269
Venecija 643
Varšava 1.044

I eto, Pariz duplo dalje od Istanbula. Ako hocemo da nam budu vazni London i Madrid, onda moramo sestar nastelovati na preko 2500km, a tada Tripoli i Damask ne mogu da ostanu van sestara! Kako god okrenes, nema nam druge nego da napravimo listu omiljenih i neomiljenih drzava cime se opet vracamo na neonacizam...
[ bojan_bozovic @ 07.07.2016. 09:40 ] @
Svako ima svoje predrasude, jedino što možemo da uradimo to je da ih ne pokazujemo (i to ne samo kad su ljudi u pitanju).
[ SlobaBgd @ 07.07.2016. 09:44 ] @
Ili da ih se oslobodimo.
Ja sam, recimo, imao predrasudu da su školovani ljudi (obratiti pažnju: nisam napisao "obrazovani") pametni. Zahvaljujući ovom forumu oslobodio sam se te predrasude. Hvala ES-u!
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2016. 09:52 ] @
Citat:
qqll:

Suvise krupna rec je "mi". Jedan poveci deo Srbije je naseljen Turcima, koji su naravno muslimani. Da ne pominjemo sad DNK analize i poreklo, gde si pretezno u Srodstvu sa Turcima i Rusima, a mnogo vise sa nekim Laponcima nego sa Englezima i Francuzima. A i to sa kontinentima mi ne pije vodu, naprimer, Istanbul je na 2 kontinenta, pa sad znaci kad je tamo bio teroristicki napad mi bi prvo trebali da izguglamo da li je to na nasem kontinentu ili ne, pa ako jeste onda empatija, ako nije onda kurcobolja?
[ qqll @ 07.07.2016. 09:56 ] @
svakako da je vecini Srba Turska po mentalitetu kud i kamo bliza od ma koje zapadne drzave.
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2016. 09:56 ] @
Citat:
DaliborP:
Ucio si u skoli vise o Evropi nego o Iraku.

To je samo potvrda onoga sto govorim na pocetku teme - kolektivna lobotomija, ispiranje mozgova. Neonacizam kao program tvog i mog rasta i razvoja od rodjenja do smrti.
[ DaliborP @ 07.07.2016. 09:57 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Medjutim, gledam sad listu udaljenosti Beograda od nekih gradova

Ne znam da li se pravis lud, ili samo trolujes, ali valjda mozes da shvatis da udaljenost u kilometrima nema nikakve veze sa onim o cemu se prica?

Radi se o globalnom uticaju, a ne kilometrima. Albanija je mnogo bliza Srbiji od UK, pa ja opet nisam nikad slusao albansku muziku, gledao albanske filmove, ucio albanski ili citao vesti sta se desava kod njih. Ne zato sto me nije briga, vec upravo zbog tog kulturnog uticaja o kom pricam.

Citat:
To je samo potvrda onoga sto govorim na pocetku teme - kolektivna lobotomija, ispiranje mozgova. Neonacizam kao program tvog i mog rasta i razvoja od rodjenja do smrti.

Prvo smo imali fasizam kad neko ne saoseca sa svim zrtvava, sad imamo neonacizam i ispiranje mozga kao skolski program za decu koja nisu dovoljno ucila o Iraku. Ima li jos neko da izjavi nesto gluplje?
[ bojan_bozovic @ 07.07.2016. 09:58 ] @
SlobaBgd

Oslobađanje od predrasuda ide malo teže. Koliko sam ja bio u kontaktu sa ljudima razlih nacionalnosti, toliko sam postao ubeđen da uvek i svugde postoji stratum ljudi koji imaju predrasude i koji će zbog nekog Ratka Mladića i Slobodana Miloševića imati nisko mišljenje o meni samo zato što sam Srbin. To nisu nužno niskoobrazovani ljudi. Najverovatnije ti niko otvoreno neće reći, ali se to primećuje po usiljenom i neprirodnom ponašanju, kao da si suvišan, a ako zatražiš objašnjenje na lepši ili manje lep način će ti reći zbog čega.
Drugo, čak i da nije tako, moguće su greške ukoliko je neka situacija nova i ne znaš tačno pravila ponašanja i ophođenja. Recimo, mi umesto Škotlanđanin kažemo Škot iako je to uvreda za svakog Škotlanđanina. Otprilike kao kad se kaže "Srbijanac". To mi je Škotlanđanin rekao.
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2016. 10:13 ] @
Citat:
DaliborP:
Radi se o globalnom uticaju, a ne kilometrima. Albanija je mnogo bliza Srbiji od UK, pa ja opet nisam nikad slusao albansku muziku, gledao albanske filmove, ucio albanski ili citao vesti sta se desava kod njih.

To je upravo ono o cemu pricam. I imam puno pravo i moralnu duznost da se tome opirem. Kad sam krenuo u Tiranu, svi su mi govorili da sam lud 100% i da ce tamo da me zakolju i da mi ukradu organe. Iskustvo - Tirana je neuporedivo bezbednija od Pariza. Cinjenica je da smo svi programirani da verujemo drugacije.

Citat:
Oslobađanje od predrasuda ide malo teže.

Veoma tesko do nemoguce ako te okruzenje sistematski programira u drugom smeru. Da bi plivao uzvodno moras biti nadprosecno dobar plivac. Ako govoris o plivanju nizvodno, onda bi trebalo da to moze i moja baba. Vecina ovde na forumu se prosto okrenu na ledja i puste da ih voda nosi.

Citat:
zbog nekog Ratka Mladića i Slobodana Miloševića

Nevezano za sve drugo receno na temi usput da prokomentarisem - pomenuta dvojica su visokoobrazovani ljudi, zavrsili fakultete sa visokim prosekom. Mozda sad neko nadje neku vezu izmedju obrazovanja i nacizma, a mozda se pokaze da to nema nikakve veze jedno sa drugim vec su neonacisti ljudi svih nivoa obrazovanja. I da ne odemo u pogresnom smeru, nista ja nisam izjavio o tome da i su pomenuta dvojica neonacisti niti je to ovde tema.

[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 07.07.2016. u 11:26 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 07.07.2016. 10:19 ] @
Darko Nedeljković

Drugo je glavni grad ili neki veći grad, a drugo provincija. Ja bih se neuporedivo sigurnije osećao u Zagrebu ili Splitu nego recimo u Virovitici. Što je manja i provincijalnija sredina, to je veća ksenofobija.
[ SlobaBgd @ 07.07.2016. 10:27 ] @
To što smo svi pod dominantnim uticajem anglosaksonske kulture, od pisaca, preko muzike, do filmova, to je nešto najstrašnije što je moglo da zadesi i Evropu i ceo svet! Nametanjem te kulture nameću nam se i društvene vrednosti, moralna načela, estetski okviri, jezičke konstrukcije... "Moje ime je..."?! Ovde je ispravno "Ja se zovem...".

Tako smo izgubili uvid u druge kulture, u druge jezike, nemački, italijanski, iranski, kineski pisci su nam nepoznati, osim ako nisu na vrhu liste bestselera New York Timesa. Ko ne zna, u USA objavljuju samo 3% strane, prevedene literature? I takva jedna kultura, okrenuta sebi, diktira ostatku sveta moralne, estetske i druge vrednosti i običaje?

Možda se čini da ovo nema veze sa temom, ali je vrlo ilustrativno i objašnjava mnoge stvari.
[ DaliborP @ 07.07.2016. 10:28 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
DaliborP:
Radi se o globalnom uticaju, a ne kilometrima. Albanija je mnogo bliza Srbiji od UK, pa ja opet nisam nikad slusao albansku muziku, gledao albanske filmove, ucio albanski ili citao vesti sta se desava kod njih.

To je upravo ono o cemu pricam. I imam puno pravo i moralnu duznost da se tome opirem. Kad sam krenuo u Tiranu, svi su mi govorili da sam lud 100% i da ce tamo da me zakolju i da mi ukradu organe. Iskustvo - Tirana je neuporedivo bezbednija od Pariza. Cinjenica je da smo svi programirani da verujemo drugacije.

Kakvo klanje i kradja organa? Ja pricam o globalnom uticaju zapadne kulture na nas, a ne citanju naslova iz Kurira. Opet si masio poentu.

Ne znam za tebe, ali ja nisam programiran da verujem drugacije. Sigurno ne verujem da ce me neko zaklati u Tiranu ili Teheranu ili Istanbulu, gluposti.
[ qqll @ 07.07.2016. 10:42 ] @
Srbi su u osnovi polurjentalan narod i u dobroj meri antizapadne orjentacije.

A zapad nas privlaci kao sve uostalom i to je ta nasa sizofrenija u kojoj zivimo vekovima.
[ DaliborP @ 07.07.2016. 10:55 ] @
Citat:
SlobaBgd:
To što smo svi pod dominantnim uticajem anglosaksonske kulture, od pisaca, preko muzike, do filmova, to je nešto najstrašnije što je moglo da zadesi i Evropu i ceo svet! Nametanjem te kulture nameću nam se i društvene vrednosti, moralna načela, estetski okviri, jezičke konstrukcije... "Moje ime je..."?! Ovde je ispravno "Ja se zovem...".

Tako smo izgubili uvid u druge kulture, u druge jezike, nemački, italijanski, iranski, kineski pisci su nam nepoznati, osim ako nisu na vrhu liste bestselera New York Timesa. Ko ne zna, u USA objavljuju samo 3% strane, prevedene literature? I takva jedna kultura, okrenuta sebi, diktira ostatku sveta moralne, estetske i druge vrednosti i običaje?

Gledas to sa vrlo povrsne strane, otprilike na nivou masovnih medija.

U skoli se i dalje citaju pisci iz mnogo zemalja i uce stvari vezane za globalnu istoriju Evrope i sveta. Kakav New York times? Ne pravi se skolska lektira na osnovu novina. Moje obrazovanje nije nikako bilo pod uticajem anglosaksonske kulture, cisto sumnjam da se nesto promenilo u medjuvremenu. Pre 100 godina Franuska kultura je bila mnogo dominantnija u Srbiji, pa verujem da se i onda neko zalio da je to nesto najstrasnije sto se dogodilo.

Logicno je da ce mala zemlja poput Srbije biti izlozenima uticajem velikih drzava kroz kulturu i obrazovanje, ali to je po meni pozitivna stvar, ljudi ce biti obrazovaniji, imace sanse da pricaju vise jezika i znaju vise. Bolje to nego da budu kao Usa, gde velika vecina ne zna za drugi zivot van granica.
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2016. 11:08 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Drugo je glavni grad ili neki veći grad, a drugo provincija. Ja bih se neuporedivo sigurnije osećao u Zagrebu ili Splitu nego recimo u Virovitici. Što je manja i provincijalnija sredina, to je veća ksenofobija.

To je sad tema za duzu diskusiju i iznosenje argumenata koje ko ima. Ako govorimo o Francuskoj, sto manja sredina, to bezbednija. Sto se tice Albanije, bezbedno mi je i jedno i drugo, sto manja sredina to veci ekonomski problemi i samim tim prosecan stanovnik vise fokusiran na to da li bi mogao da mi opere auto pa da mu dam 2 evra ili da mi proda neke poljoprivredne proizvode, pa da te pare odnese da plati struju, nego da se svadja sa mnom a da mu istu iskljuce. Narocito ako se ima u vidu cinjenica da su sela u Albaniji ista kao u Srbiji - mladi ili u Tirani ili u EU, a tu su baba i deda, koji su tuzni sto su sami pa ce sa radoscu da te pozovu u dvoriste da popricaju malo i ako ni reci ne razumeju i da ti pokazu vocnjak da naberes besplatno sta ti se svidja od voca... Otisao sam tamo ispranog mozga sa prekrivenim registarskim tablicama da me jelte neko ne ubije kad vidi odakle sam, a vratio se sa utiskom da je Albanija najslobodnija zemlja u evropi a da nesto debelo ne valja sa nasim ispranim mozgovima. Da nisam otisao, nikad ne bih znao, mogao sam umreti lobotomiziran. Razmisljam na zimu ako bude vremena da odem do Irana na odmor, to bi sudeci po prethodnim iskustvima mogla biti veoma prijatna, bezbedna i prijateljska drzava. A Pariz nakon poslednje posete zaobilazim u sirokom luku. Ostao sam malo duze sa drugarima u gradu i dok sam se vracao do smestaja prosao sam kroz neke kvartove gde ljudi po ulici kad nas vide zaustavljaju razgovor, okrecu se prema nama, gledaju nas popreko i po svemu sudeci imaju dilemu da li da izvuku nozeve ili da nas ipak puste da prodjemo...
[ DaliborP @ 07.07.2016. 11:33 ] @
Znaci malo selo je manje opasnije od velikog grada, ma sta kazes. Kakvo neverovatno otkrice.
[ qqll @ 07.07.2016. 12:21 ] @
malo selo je 100 gore za zivot pogotovo sto u EU po malim selima zive sada najveci nacionalisti da nekazem lokal naci patriote a gradove polako preuzimaju stranci.

Imam jednog druga koji zivi malo izvan Londona i posle Brexita komsije ga sutra pitaju: zar ti vec nisi otisao ? Ja ga pitam jel se zezaju a on kaze ma ne najozbiljnije. I ranije su ga podbadali. On pametnjakovic dosta mu stranaca pa ce da zivi u malom kulturnom kraju punom Engleza...

Sto veci grad to bolje i za posao i za sigurnost i sve...
[ bananaphone @ 07.07.2016. 17:27 ] @
Iz sopstvenog iskustva - u NL, mislim da je ksenofobija daleko veca u malim mestima, mnogo manja u Amsterdamu...
[ Caki zemljoradnik @ 07.07.2016. 21:44 ] @
Normalno je da građane Evrope mnogo više zanima ono što se dešava u Evropi nego na Bliskom Istoku, Africi i sl. Uostalom, već smo decenijama bombardovani vestima o terorističkim akcijama, otmicama, bombašima samoubicama, oružanim sukobima i dr. u Libanu, Palestini, Iračko-Iranskom sukobu, Afganistanu, Nigeriji, Somaliji... Zatim su usledila nasilna skidanja režima i naknadno stvaranje "islamske države". Ne znam šta više može da se desi dole da bi me to uznemirilo. Možda nuklearna eksplozija.
Mi možda geografski jesmo bliži nekim od gore navedenih zemalja nego Londonu i Parizu ali se mi nalazimo u Evropi i sve što se dešava u njoj daleko više utiče na nas. Nema to mnogo veze sa emocijama. Kad se uzme u obzir da svetske medije u svojim rukama drži zapad, za očekivati je da će napraviti daleko više dreke ako im pukne nešto tu kući, ispred nosa nego tamo negde "daleko". Ako je u pitanju neko turističko letovalište, jednostavno će preporučiti svojima da ne idu tamo i rešen problem.
[ jovajovic100 @ 08.07.2016. 08:42 ] @
Da li je i ovo teroristički napad , ali u Dalasu : Snajperista ubio 4 policajca , a ranio više njih . Pucnja se desila u okviru protesta zbog ubistva dvojice Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija u Minesoti u Luizijiani .

http://www.6yka.com/novost/109...a-policajaca-ranjeno-vise-njih
[ dejanet @ 08.07.2016. 09:38 ] @
Sto se Dalasa tice, kod mene je kontra identifikacija.
Ne mogu da se poistovetim sa debelim krmetom koje nosi znacku i usput ubija ljude ni krive ni duzne ni naoruzane, sa 10 metaka u ledja. Ne znam da li je tako bilo u Dalasu, ali je u glavnom tipicna scena sirom Amerike.

Takodje jedini nacin da US policija i/ili drzavna uprava shvate ozbiljno sta se desava jeste da dobiju malo po labrnji..

[ qqll @ 08.07.2016. 14:42 ] @
Mislim da afroamerikanci mnogo gledaju euronews pa misle da takva njesr mozgu da pravi i po Americi. Kad ono medjutim....
[ dusanboss @ 08.07.2016. 16:24 ] @
Šta će ljudi kad država i zakon nemaju nameru da ih zaštite. Ubijaju ih kao kerove. Psa da ubiješ ideš u zadvor, a policajac kad ubije crnca samo mu kažu no,no.

Ako se ovakve situcije ponove verovatno će američki policajci dvaput razmisliti pre nego što sledeći put ubiju nenaoružanog crnca.

Strašno je koliko se to često dešava. Ovi slučajevi za koje smu čuli su samo delić svih neopravdanuih ubistava od strane policije. Kakv je to mozak u njihovim glavam kad tako lako ubiju drugo ljudsko biće. Da li ih treniraju za to? I svaki put pucaju da ubiju. Često preko 10 metkova ispale.
[ bojan_bozovic @ 08.07.2016. 16:39 ] @
http://www.dailywire.com/news/...out-cops-killing-aaron-bandler

Hajde da ne pričamo bezveze.

Citat:
1. Cops killed nearly twice as many whites as blacks in 2015.

Citat:
2. More whites and Hispanics die from police homicides than blacks.

Citat:
3. The Post's data does show that unarmed black men are more likely to die by the gun of a cop than an unarmed white man...but this does not tell the whole story.

Citat:
4. Black and Hispanic police officers are more likely to fire a gun at blacks than white officers.

Citat:
5. Blacks are more likely to kill cops than be killed by cops.

Obrazloženje u članku.
[ dusanboss @ 08.07.2016. 19:57 ] @
Ne bih da pričam o nečemu što ne znam, ali nekako imam osećaj da je ovaj sajt poprilično desničarski nastrojen.

Zašto ne čujemo kad policija ubije nenaoružang belca? Možda crnci više galame ili imaju većeg uticaja na medije?

Narvno da od policijske ruke u USA ginu i nevini belci, ipak koliko sam ja gledao statistike crnci imaju mnogo bolje šanse .

Ako nam je izvor informisanja FOX ili slični mediji čućemo čak i ovakve izjave da crnci ustvari manje ginu nego ostale rase. A možda čak da je to sasvim normalno da policija ubije nenoružanog čoveka i to rade za dobro svih nas.
[ payge @ 09.07.2016. 14:03 ] @

U celoj prici jedino sto je jasno i lepa je novost,
jeste fakat
da veliku vecinu clanova ovog foruma zabole patka za crno-bele snošaje u USA.

Far away im pretty house.

[ 3way @ 10.07.2016. 12:05 ] @
Citat:
DaliborP:
Radi se o globalnom uticaju, a ne kilometrima. Albanija je mnogo bliza Srbiji od UK, pa ja opet nisam nikad slusao albansku muziku, gledao albanske filmove, ucio albanski ili citao vesti sta se desava kod njih. Ne zato sto me nije briga, vec upravo zbog tog kulturnog uticaja o kom pricam.

Kad si human, kulturni uticaj nije bitan. A nije bitna ni udaljenost u kilometrima.
[ 3way @ 10.07.2016. 12:07 ] @
Citat:
Normalno je da građane Evrope mnogo više zanima ono što se dešava u Evropi nego na Bliskom Istoku, Africi i sl.

Normalno da je normalno :)
Samo, humanisti to ne kapiraju, pa kada zale "svoje" onda je to zal za svim slobodarskim ljudima ovog sveta, kuku lele, a i tamo u kini zderu pse...
A masakr u Bagdadu? Ma, to nista, oni su navikli, vazno je da smo mi humani i da organizujemo razne evente.
[ bananaphone @ 10.07.2016. 13:33 ] @
Citat:
3way: Normalno da je normalno :)
Samo, humanisti to ne kapiraju, pa kada zale "svoje" onda je to zal za svim slobodarskim ljudima ovog sveta, kuku lele, a i tamo u kini zderu pse...
A masakr u Bagdadu? Ma, to nista, oni su navikli, vazno je da smo mi humani i da organizujemo razne evente.

Hajde jedan primer drzave naroda koji se ponasa po tvojim standardima, gde im je podjednako stalo do njihovog komsije ili familije i nekog drugog coveka, koji zivi da drugoj strani planete.
[ SlobaBgd @ 10.07.2016. 14:57 ] @
Opet ista priča... Ne govorimo o komšijama i familiji vs čoveka sa druge strane planete. Nikog ti nisi poznavao niti ti je bio rođak od onih pobijenih u Parizu, Londonu, Madridu...

Govorimo o jednako nepoznatim osobama, samo što neki imaju "poznatiju" boju kože od onih drzgih, pa se lakše identifikujemo sa njima.
[ 3way @ 10.07.2016. 20:31 ] @
Citat:
bananaphone:
Hajde jedan primer drzave naroda koji se ponasa po tvojim standardima, gde im je podjednako stalo do njihovog komsije ili familije i nekog drugog coveka, koji zivi da drugoj strani planete.

Batko, ne postavljam ja te standarde, nego ovi hipsteri sto se loze na ljudska prava. Ja zivim na planeti zemlji i meni je jako dobro jasno da neki nedostatak empatije pravdaju kilometrazom, neki kulturom, neki bojom koze, neki religijom, itd...Svako nesto smisli i bas zbog toga se nadje u pravu da ga manje zanima onaj drugi.

Za mene je to NORMALNO i ja odlicno znam da to JESTE tako.

Ja se samo smejem ovoj bagri koja navodno zali ZIVOT, a u stvari gleda zastavu pod kojom je taj zivot. Stoli ga bojko, to jest.
[ 3way @ 10.07.2016. 20:32 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Govorimo o jednako nepoznatim osobama, samo što neki imaju "poznatiju" boju kože od onih drzgih, pa se lakše identifikujemo sa njima.

Upravo tako, samo je to jako tesko priznati. lakse je citirati i postavljati razne gifove i postere :)
[ DaliborP @ 10.07.2016. 23:40 ] @
Citat:
3way:
Citat:
Normalno je da građane Evrope mnogo više zanima ono što se dešava u Evropi nego na Bliskom Istoku, Africi i sl.

Normalno da je normalno :)

Ko su to oni, o kome ti tacno pricas? Kakvi humanisti, hipsteri? Ja stvarno ne znam, samo nemoj ponovo da spominjes facebook, please.
[ DaliborP @ 10.07.2016. 23:50 ] @
Citat:
SlobaBgd:

Potpuno netacno, boja koza nema veze sa tim vec upravo uticaj okruzenja i "blizina" evropskim zemljama. Ginu i ljudi sa "poznatijom" bojom koze sirom sveta ali se nece svi toliko identifikovati sa njima upravo zbog uticaja ili blizine o kojoj pricam. Jednostavno ljudi su bazdareni tako da se identifikuju sa nekim ko im je "blizak", a to sto je okruzenje po vama slicne boje koze, ne dokazuje ama bas nista.

Naravno vi vidite samo crno ili belo, ali dzaba vam to jeftino pozivanje na rasizam, cak i fasizam, teorija vam je suplja na sve strane.
[ dusanboss @ 11.07.2016. 00:21 ] @
Koliko god se trudili da isto vrednujemo ljudske živote većinu nas više pogadja smrt onih ljudi sa kojima možemo da identifikujemo.

Mene ovaj odstrel crnaca po USA jako pogadja. Ne znam tačno što, možda zbog policijske represije. Ne mogu da shvatim kako se to dešava u zemlji "slobodnih" .

Snimci koje sam video bilu su čiste egzikucije bez ikakvog povoda i mislim da je to strašno. Po meni mnogo strašnije nego kada se neki ludak digne u vazduh. To mogu da shvatim nekako pod "sheet happens". Ovamo imamo ljude kojima je dražva dala prava veća od drugih kako bi sprovodili red i naravno davali primer drugima. Oni to zloupotrebljavaju na najgori mogući način.
Mislim da će rasne tenzije samo povećati i da će biti još ovakvih slučajeva.

E sad kako to utiče na nas? Verovatno nikako, ali imam pravo da se solidarišem sa kim želim.
[ 3way @ 11.07.2016. 06:55 ] @
Citat:
DaliborP:
Ko su to oni, o kome ti tacno pricas? Kakvi humanisti, hipsteri? Ja stvarno ne znam, samo nemoj ponovo da spominjes facebook, please.

Ne brini nista, uopste necemo da spominjemo one zbog kojih je pokrenuta tema.
[ bananaphone @ 11.07.2016. 07:28 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Opet ista priča... Ne govorimo o komšijama i familiji vs čoveka sa druge strane planete. Nikog ti nisi poznavao niti ti je bio rođak od onih pobijenih u Parizu, Londonu, Madridu...

Familija je netko sa kim mozes da se sazivis, odnosno da delis zivot, pa prema tome dozivljavas svaki uspeh ili neuspeh jako licno, i ako se mozda ne odnosi direktno na tebe, odnosno nisi ti nicim doprineo tome, niti imas neke benefite. Recimo sestricina zavrsi fakultet i tebi zaista bude drago, i ako tebi licno ni iz dzepa ni u dzep.

Tako je manje vise sa svima, sa komsijama, sa nacijom (sto bi te pogadjalo vise ili manje, sto je neko dete poginulo u Nisu za vreme Nato bombardovanja, tog dana ko zna koliko je dece izginulo u celom svetu, ali ipak te zestoko pogadja) i sa svim drugim ljudima sa kojima mozes vise ili manje da se suzivis. E sad mi se lakse suzivimo sa ljudima koje na neki nacin poznajemo, recimo rodjaci ili komsije, ili ljudi sa kojima delimo nesto - kao naciju, ili veru, ili kulturu, ili smo izlozeni zivotima tih ljudi kroz medije itd. I mislim da DaliborP pokusava to da ti kaze.

Citat:
3way:

Batko, ne postavljam ja te standarde, nego ovi hipsteri sto se loze na ljudska prava. Ja zivim na planeti zemlji i meni je jako dobro jasno da neki nedostatak empatije pravdaju kilometrazom, neki kulturom, neki bojom koze, neki religijom, itd...Svako nesto smisli i bas zbog toga se nadje u pravu da ga manje zanima onaj drugi.

Za mene je to NORMALNO i ja odlicno znam da to JESTE tako.

Ja se samo smejem ovoj bagri koja navodno zali ZIVOT, a u stvari gleda zastavu pod kojom je taj zivot. Stoli ga bojko, to jest.

Hm, imas ispravne permise, ali ti je zakljucak pogresan, ljudi imaju zaista iskrenu empatiju za druge ljude - koje poznaju na neki nacin, a zastava je tu samo kao simbol koji objedinjuje te ljude koje poznajemo.
[ DaliborP @ 11.07.2016. 09:13 ] @
Citat:
3way:
Ne brini nista, uopste necemo da spominjemo one zbog kojih je pokrenuta tema.

Ma ne brinem uopste, mogu da pitam i pokretaca tema, o kome se tacno radi? Ne znam da li citas sta sam dosad napisao, ali mislim da sam dao dovoljno razloga zasto se takve stvari (ne)rade. Mada cini mi se da sta god se napise ti ces i dalje da pominjes neke hipstere sa fejsbuka.
[ 3way @ 11.07.2016. 23:36 ] @
Stvarno ne znam koji su ti. Ja sam mislio na one lozace sto crtaju zastave po svetski poznatim gradjevinama, pa kao drze neke parastose nocu ispod njih, nesto se solidarisu i kukaju...Interesantno, ali otprilike u vreme napada u Turskoj, bilo je mnogo vise mrtvih u Iraku, Jemenu, na dalekom istoku...I to je normalno ok da ne zele da se sa njima solidarisu i da kukaju za njima....To je ocekivano...Ali, deco moja, ne budite licemeri. Kada god neko kaze: "JA za ovim kukam zato sto mi se on vise svidja", ja kazem: "Brajko moj, ti si u pravu"....Problem je u ovoj sacici ljudi od par miliona koji se loze da su do jaja humani zato sto mecu francuske i belgijske zastave na svoje fb profile, velike zgrade i slicno, i zato sto posecuju te nocne kuknjave za zrtvama.

E pa niste vi humani, vi ste uplaseni fasisti koji ne umete da cenite zivot u Bagdadu ili Jemenu ili ne znam gde vec...

Prevod za debile:
- Kada si human, human si prema svima. Ne trebaju ti zastave na Ajfelovoj kuli, Sidnejskoj operi.
- Kada si fasista, human si prema svojima.
- Kada si licemer, human si prema svojima, tvrdis da si human, ali ne vidis ostale. Ponekad si namerni fasista, ponekad si nesvesni fasista.
[ bananaphone @ 12.07.2016. 07:27 ] @
Citat:
3way:
Prevod za debile:
- Kada si human, human si prema svima. Ne trebaju ti zastave na Ajfelovoj kuli, Sidnejskoj operi.
- Kada si fasista, human si prema svojima.
- Kada si licemer, human si prema svojima, tvrdis da si human, ali ne vidis ostale. Ponekad si namerni fasista, ponekad si nesvesni fasista.

Dobro - ja te po drugi put molim za primer ovog prvog.
Ako nemas - upravo si podelio citavo covecanstvo na licemere i fasiste, a ako sam dobro razumeo - ti si fasista koji mrzi licemere ;)))))
[ miki069 @ 12.07.2016. 08:42 ] @
Neka se samo rokaju u USA.
Crni, beli, žuti, hispano...
Sve su to ista g.vna.
Ako nemogu da počnu rat sever-jug neka se rokaju istok-zapad.
[ DaliborP @ 12.07.2016. 10:42 ] @
Citat:
3way:Problem je u ovoj sacici ljudi od par miliona koji se loze da su do jaja humani zato sto mecu francuske i belgijske zastave na svoje fb profile, velike zgrade i slicno, i zato sto posecuju te nocne kuknjave za zrtvama.

To je problem???

Ako neka tragedija zadesi neko mesto, ljudi treba da iskuliraju sa saosecanjima da ne bi bili licemeri jer ne saosecaju sa recimo tragedijom u susednom mestu ili u Australiji. Ako to ipak urade, onda su po tebi fasisti. Ti nisi ni licemer ni fasista, ali ako nas ne lozis ovde, onda si debil. A u tom slucaju samo tracim vreme misleci da diskusija sa tobom ima nekog smisla...
[ 3way @ 12.07.2016. 11:23 ] @
Citat:
bananaphone:

Neki obozavaju da se prave glupi....ili bar neobavesteni, al dobro ajde....

[ 3way @ 12.07.2016. 11:27 ] @
Citat:
DaliborP:
Ako neka tragedija zadesi neko mesto, ljudi treba da iskuliraju sa saosecanjima da ne bi bili licemeri jer ne saosecaju sa recimo tragedijom u susednom mestu ili u Australiji. Ako to ipak urade, onda su po tebi fasisti.

Vise puta sam odgovorio na to pitanje i odgovor je: "Ne, naprotiv".
Ono sto ljudi NE treba da rade je da jedu g****.

Vidis, kada se desi tragedija u tvom mestu, a ti pocnes da bulaznis o ljudskim pravim, zivotima humanosti, ovome ili onome nema mnogo izbora. Ili si lud, ili si fasista ili si autisticar koji nema pojma da postoji svet van njegovog mesta. Znaci, kukaj za svojima, ali nemoj njas o ostatku sveta.
[ DaliborP @ 12.07.2016. 11:47 ] @
Citat:
3way:
Citat:
bananaphone:

Neki obozavaju da se prave glupi....ili bar neobavesteni, al dobro ajde....

Ti si toliko zaslepljen svojom pricom da uopste ne razumes sta te covek pita.

Daj nam prvo primer te tvoje humanosti "prema svima" i kako to izgleda u praksi, pa onda mozda da i predjemo preko svega ostalog sta si napisao.

Dakle, kako izgleda biti human "prema svima" a ne samo odredjenima.
[ 3way @ 12.07.2016. 11:51 ] @
Citat:
DaliborP
Dakle, kako izgleda biti human "prema svima" a ne samo odredjenima.

Moze biti da sam zaslepljen, jer me ova prica prilicno pogadja...

Sto se tice primera - nemam ih. Takve primere mozes da vidis u privatnom zivotu kod nekih ljudi koje poznajes, jer takvi ljudi se vrlo retko eksponiraju. Oni ne rade to sto rade da bi pokazali drugima, nego zarad svojih licnih principa.
[ DaliborP @ 12.07.2016. 12:11 ] @
Naravno da ih nemas - ne postoje.

Drzimo li se toga sto ti propovedas niko nikad javno ne bi pokazao saosecanje sa nekim, vec bi iskljucivo "tajno" pomagao i to podjednako nesrecnicima sirom sveta da ne bi izazvao gnev forumasa na internetu. Efekat bi stvarno bio odlican, tj nikakav.
[ 3way @ 12.07.2016. 12:26 ] @
Herh, pa ne propovedam ja nista....zasto ljudi misle da nesto propovedas i da ih ubedjujes u nesto cim pocnes da pricas drugacije nego sto oni misle. Ja samo konstatujem. Da li ce neko promeniti misljenje je samo njegova stvar :)

Sto se tice ostalog - u pravu si. Efekat bi bio nikakav, a i takav je bolji nego efekat u kom su zrtve sa jednog kontinenta vaznije.

Kad niko nista ne zna, tad svi imaju isti tretman.
[ DaliborP @ 12.07.2016. 14:27 ] @
Ako vec konstatujes, onda bi bilo lepo da nadjes primer te tvoje humanosti na delu. Posto ga nemas, prica ti je suplja.
Da bi nesto konstatovao, potrebni su ipak neki argumenti. Ovako se svodi samo na misljenje, a znas sta kazu za misljenje...
[ Radgosta.3 @ 15.07.2016. 00:00 ] @
https://twitter.com/hashtag/PrayForNice
[ 3way @ 15.07.2016. 09:44 ] @
Citat:
DaliborP:
Ako vec konstatujes, onda bi bilo lepo da nadjes primer te tvoje humanosti na delu. Posto ga nemas, prica ti je suplja.

Kao sto rekoh, tako nesto se retko ili nikako vidja, prema tome, daleko je to od supljeg. Pored toga, takve stvari se NE RADE zbog nekih primera i dokazivanja necega. Naprotiv, upravo ovo cega se ja gadim se radi zbog toga.

Uostalom, evo opet nekog pokolja, sad ces da vidis kako ce svi opet odjednom da se sete nevinih zrtava i da izjavljuju saucesce - za razliku od ovog skorasnjeg napada u Bagdadu...mislim, to je ipak bilo predaleko :)

[ dusanboss @ 15.07.2016. 21:45 ] @
Da li smo na pragu trećeg svetskog rata? Mnogi vojni analitčari trenutnu geopolitičku situaciju tumače kao veoma rizičnu. Ja sam ovde pričao o tome, ali sam uglavnom bio ignorisan ili prozivan za prizivanje rata.

Daj bože da sam ja pogrešio, a da su drugi bili u pravu. Sad i ovaj kao puč ili šta je već u Turskoj. Koliko još svet može da izdrži ovakve stvari?

Ja sam duboko zabrinut zbog mogućnosti izbijanja većih sukoba.
[ DaliborP @ 15.07.2016. 21:48 ] @
Popij jos jedno pivo, manje ces biti zabrinut
[ dusanboss @ 15.07.2016. 22:13 ] @
Misliš . Neću planiram da prestanem 4 je dosta za danas.
[ SlobaBgd @ 16.07.2016. 00:05 ] @
Ma šta te stoli bojko, sad će da te pozovu u legiju, zafaliće im ljudstva!
[ dusanboss @ 16.07.2016. 00:13 ] @
Ne zovu oni moraš sam da odeš, ali da će da spuste kriterijume hoće.

Mada da bi spustili kriterijume dovoljno za mene stvarno treba WW3 da počne.
[ concorde @ 25.07.2016. 21:46 ] @
Izgleda da je došla i Nemačka na red?
Migrant iz Sirije aktivirao bombu u rancu nedaleko od mesta održavanja muzičkog festivala u Ansbahu u Bavarskoj — današnja je vest iz Nemačke. Najmanje desetoro osoba izgubilo život kad je nepoznati napadač otvorio vatru u tržnom centru Olimpija u Minhenu, vest je, takođe iz Nemačke, od pre neki dan. Još ranije imali smo vesti o terorizmu i stravične slike iz Belgije. Krajem prošle godine u terorističkim napadima širom Pariza i masakru u dvorani Bataklan ubijeno je 129 ljudi, povređeno 352, a francuski specijalci neutralisali su napadače koji su u koncertnoj sali ubili 120 taoca.
Da li će Nemačka i Evropa platiti debeo ceh za sumanutu politiku A.Merkel, politiku prihvatanja ogromnog broja izbeglica koji nikada neće prihvatiti evropske vrednosti.
Svako od vas, ko je imao prilike da zađe u neku od četvrti evropskih gradova naseljenih pripadnicima drugih vera i kultura, mogao je da primeti da oni ne žele da se menjaju, žele da promene nas, milom ili silom!Bojim se da će, ako se nešto ne promeni radikalno po pitanju nekontrolisanog prihvata takvog stanovništva, Evropa biti opasno mesto za život!
[ DaliborP @ 25.07.2016. 21:57 ] @
Citat:
Bojim se da će, ako se nešto ne promeni radikalno po pitanju nekontrolisanog prihvata takvog stanovništva, Evropa biti opasno mesto za život!

A taman si hteo da se preselis?
[ concorde @ 25.07.2016. 21:59 ] @
@Dalibor P

i za ovo kratko vreme na forumu primetio sam tvoje besmislene komentare?
Umeš nešto smisleno da napišeš?
[ DaliborP @ 25.07.2016. 22:46 ] @
Cuj kratko vreme, pitanje je samo po koji put se vracas nakon bana...
[ concorde @ 25.07.2016. 23:01 ] @
Ne razumem čime hraniš tu besmislenu zajedljivost, i čemu ti ona služi?
Šta si hteo u opšte reći, replicirajući mi prvi i drugi put?
Ja sem jeftine i besmislene prozivke ne vidim ništa drugo.
[ e.x.i.t @ 25.07.2016. 23:09 ] @
Interesantno, i ja sam počašćen sličnim viđenjem od strane starijeg člana foruma?
Ovde je nekima boravak na forumu najjači argument.
Ako nemaju argument, posegnu tvrdnjom da je svaki novi član koji se usudio da uputi neku "packu" starijem članu odmah tol, trolčina, banovani....?!
Čemu to?
[ Bradzorf012 @ 26.07.2016. 01:23 ] @
Da nije žalosno bilo smešno, ali u ovoj zemlji je zavladao jedan dosta čudan trend. Saosećanje sa onima koji su te do juče ubijali, a potpuno odsustvo ljudskosti prema onima koji ti pomažu ili ti bar ništa nažao nisu uradili, a šok i nevericu kod mene izaziva mržnja prema sopstvenom narodu. Neko je dobro primetio da anglosaksonska, protestantska kultura drma svetom, pa da u skladu sa tim ima odgovarajući kulturni, ekonomski i svaki drugi uticaj. Nikad mi neće biti jasna potreba da saosećam sa nekim na taj način, ali mi se čini da se u slučaju Srbije radi o svojevrsnom Stokholmskom sindromu.

Nikada neću zaboraviti, kada smo devedesetih na tv-u gledali kolone unesrećenih i izbeglih sunarodnika, izjave zapadnih političara i novinara u stilu: "Srbi su dobili ono što su tražili", "neka se obrate Miloševiću" i slično. Jedan od primera je i Kušner, koji na pitanje o žutoj kući i vađenju organa Srbima počinje da se smeje kao nekakav bolesnik. O izjavama kao što su: "od Srbije neće ostati ni kamen na kamenu" ili "srpska deca se više neće smejati" ne bi trebalo trošiti reči.

Zato mi nikada neće biti jasan taj, kako su ga neki s pravom nazvali hipsterski humanizam. Plaču za japanskim žrtvama u Fukušimi i puštaju ždralove(moš misliti), a stradanje sopstvenih sunarodnika koje im se dešava pred nosom ne primećuju. OK, ovo u Fukušimi nije terorizam, ali je dobar primer za selektivni humanizam.
[ SlobaBgd @ 26.07.2016. 14:15 ] @
Lekar teško ranjen u pucnjavi u klinici u Berlinu, napadač izvršio samoubistvo
Citat:
Naoružani pacijent teško je ranio jednog lekara u klinici u distriktu Štiglic u Berlinu.
Kako navodi Bild, napadač je izvršio samoubistvo.
Nemačka policija saopštila je da je do pucnjave došlo oko 13.00 časova po srednjeevropskom vremenu, prenosi Rojters.
Lekar je teško ranjen i život mu je ugrožen, zbog čega je prebačen na intenzivnu negu.
Napad se desio na klinici Bendžamin Frenklin, u kampu medicinskog Univerziteta "Harite", nakon čega je klinika evakuisana.
Na licu mesta se nalaze policija i antiterorističke jedinice. Policija je navela da nema znakova da je u pitanju teroristički napad, navodi AFP.

http://www.blic.rs/vesti/svet/...ac-izvrsio-samoubistvo/3bfxprj
Ovo je primer kako se preteruje u izveštavanju medija. Do pre mesec - dva niko van Nemačke ne bi zabeležio ovakav slučaj. Ali posle terorizma u Nici i Ansbahu i kriminala u Minhenu, postalo je kurentno da nas mediji cimaju za svaki zločin u Nemačkoj, Francuskoj... Dok je, recimo, terorizam u Bagdadu ili u Kabulu samo pomenut.
[ Ivan Dimkovic @ 26.07.2016. 14:24 ] @
Ako u Nemackoj krenu da ginu ljudi skoro svaki dan, mozes biti siguran da ce izvestavanje pasti na nivo Iraka ili Avganistana.
[ SlobaBgd @ 26.07.2016. 15:16 ] @
Pa ljudi ginu svaki dan u Nemačkoj. Od metka, od noža, u nesrećama, u bračnim svađama, u svađama imigranata. Doduše, ne tako filmično i za medije pogodno, već onako obično, ljudski, k'o u Srbiji ili Paragvaju. Ali u Nemačkoj pogine nekoliko ljudi (što je neizmerna šteta i zločin), i cela Evropa izveštava o tome. U Iraku i Avganistanu pogine skoro 100 ljudi u dva dana (što je takođe neizmerna šteta i zločin), ali to nije toliko zanimljivo.
[ dusanboss @ 26.07.2016. 15:25 ] @
Diskutovali smo kako se ljudi veše trzaju zbog žrtva u Francuskoj nego zbog Bliskoistočnih. Ako se ovako nastavi izgleda da će teroristički napadi u Francuskoj postati "normalna" stvar i neće više izazivati toliko komešanja.

Dešava se upravo ono čega sam se bojao još jesenas. Polako se uvodi "martial law" i to sve u ime bezbidnosti gradjana. Naravno bezbednost neće biti veća čak naprotiv. Ali će država imati pravo da ti radi šta poželi bez da ikome polaže račune.

Ako mislimo da će to biti samo u EU varamo se. U ovom slučaju i mi smo deo Evrope.

https://www.youtube.com/watch?v=7T3okqfEZnQ
[ R A V E N @ 04.08.2016. 00:26 ] @
Isti primjer, ali na drugom kraju spektra je Varg Vikernes (ko je imalo pratio black metal scenu, zna za njegov "lik i djelo"). Prolazio je sigurno te programe u zatvorima u Norveškoj za resocijalizaciju, možda i za deradikalizaciju, ali su imali 0 učinka, iako kažu da su najbolji.

Sad se neonacisti mogu usporediti sa ISIS-om, ovih drugih je naravno više i nanijeli su više zla.

Čak je i bicikla svoje djece i ženina auta preuredio u maskirni SS uzorak, dok je vjerovatno kritičar potrošačkog banalizma (mješalicu je ostavio za imigrante-radnike kad mu dođu na betonažu da grade bunker, da se lakše uoče) :

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 04.08.2016. u 02:05 GMT+1]