[ djoka_l @ 15.07.2016. 23:05 ] @
http://www.blic.rs/vesti/svet/...sednickoj-palati-uzivo/6n084cb

Vojska je, izgleda preuzela vlast u Turskoj.

Malo bekgraunda - kada je Ataturk pre 90 godina napravio od Turske sekularnu republiku, dao je vojsci zadatak da čuva sekularnost i demokratiju.
U procesu pregovora sa EU, Turskoj je naloženo da smanji uticaj vojske na politiku. Erdogan je to i uradio, ali umesto da to označi nove demokratske slobode, Erdogan je poveo zemlju u islamizaciju, a sebi počeo da podiže ovlašćenja.

Smatram da je zapadno poimanje demokratije još uveko daleko za Tursku i da će ovaj čin biti veliki doprinos bezbednosti cele Evrope, imajući u vidu mogući Turski uticaj na rat u Siriji i terorizam koji po Evropi odnosi mnoge žrtve.
[ dusanboss @ 15.07.2016. 23:27 ] @
Ja isto mislim da će ovo preuzimanj vlasti biti dobr za Tursku i njen narod nego da idemo mnogo u napred. Videćemo.

[ Radgosta.3 @ 15.07.2016. 23:41 ] @
@djoka_l

Mislim da si malo poranio sa temom i naslovom. Nista ovo jos nije gotovo.

U Ankari je trenutno ratno stanje sa vazdusnim bombardovanjem i velikim brojem tenkova.
[ djoka_l @ 15.07.2016. 23:46 ] @
@Radgosta
Pitanje je ko na koga puca u ovom trenutku. Po meni, najveća opasnost u ovom puču, je mogući građanski rat između pristalica i protivnika Erdogana. Ako je vojska jedinstvena u puču, sva ona policija i demonstranti su "dekoracija". Turska vojska ima značajno iskustvo u izvođenju pučeva. Činjenica je da kontrolišu televiziju, aerodrome itd. Ako ne dođe do sukoba između delova vojske, nema teorije da puč ne uspe.
[ Radgosta.3 @ 15.07.2016. 23:47 ] @
Turska je podeljena zemlja na sekularni zapad i religiozni istok. U Gaziantepu ljudi su masovno izasli da podrze Erdogana, a cela vojna akcija se desava u Istanbulu i Ankari.

Dzon Keri je dao podrsku Erdoganu, ne vojsci.
[ Radgosta.3 @ 16.07.2016. 00:02 ] @
Evo kako Rojters javlja vodja vojnog puca se predao.
[ djoka_l @ 16.07.2016. 00:04 ] @
Potpuno se slažem sa tobom o podeljenosti Turske na sekularni zapad i tradicionalni istok. Linija razdvajanja je približno na liniji Ankara-Antalija.
Međutim, vojska za sada drži poluge vlasti u Turskoj, a pojavljuju se i vesti da Erdogan traži azil.
Što se tiče stava drugih zemalja, naravno da svi, u principu, podržavaju demokratski izabranu vlast. Pitanje je, međutim, da li ozbiljna vojska, kao što je turska vojska, može da krene u puč a da nema prećutno odobrenje od amerikanaca.
[ Bradzorf012 @ 16.07.2016. 00:13 ] @
Citat:
Radgosta.3:
Dzon Keri je dao podrsku Erdoganu, ne vojsci.

Baš bih voleo da vidim odakle ti ovo.
[ Radgosta.3 @ 16.07.2016. 09:29 ] @
http://www.jpost.com/Middle-Ea...Erdogan-amid-coup-detat-460542
[ član @ 16.07.2016. 09:31 ] @
toliko o prekidu politike islamizacije zemlje!
[ SlobaBgd @ 16.07.2016. 09:41 ] @
Nešto im nije ranije smetalo da ruše demokratski izabrane vlade, ili da pomažu lokalne snage da nasilno obaraju demokratski izabranu vlast u nekoj zemlji. No to je već davno ispričana priča.

Ono što je meni interesantno, to je da je u Turskoj možda bio sukob radikalnih islamista i samodršca Erdogana koji je islam koristio da bi osnažio ličnu vlast. U tom slučaju Erdogan je manje zlo, manje štete može da napravi i u zemlji i u okruženju nego neka proislamska vlast koja bi otvoreno stala uz muslimanske terorističke organizacije, i politički i vojno i logistički
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2016. 11:35 ] @
Erdogan je turska verzija Putina, ima veliku podrsku u javnosti i tu su se vojaci dobro preracunali.

[ zica49 @ 16.07.2016. 11:52 ] @
Bas ono sto sam spomenuo na jednoj drugoj temi!
Nije bas jednostavno oboriti ruski avion a to sad dolazi na naplatu.Uvertira u haos koji ce zadesiti tursku za sva sranja koja je napravila.
[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 12:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Erdogan je turska verzija Putina, ima veliku podrsku u javnosti i tu su se vojaci dobro preracunali.

Interesuje me u kojoj to članici EU, predsednik ili premijer mogu vladati a da nemaju većinsku podršku?
[ nemojopetlebati @ 16.07.2016. 13:01 ] @
Citat:
zica49@

Nije bas jednostavno oboriti ruski avion a to sad dolazi na naplatu.

Na kakvu naplatu misliš?

Efikasnost kojom je Erdogan slomio puč pokazuje da (izuzimajući manje grupe) drži vojsku pod kontrolom.
A to znači i da je lično Erdogan tražio obaranje ruskog aviona koji je potom pao u Siriju.

Odlučnost kojom se obračunao sa uljezom
Erdoganu je donela podršku u vojsci tako da su pučisti ostali izolovani.

Ti dogadjaji imaju samo jednu centralnu figuru - Erdogan.
[ vladd @ 16.07.2016. 13:21 ] @
Ovo je cista organizacija puca od strane Erdogana, previse je naivan.

Za svaki puc treba da se ostvare tri uslova, a jedan je kriticna masa vojske. Ne verujem da su turski pukovnici bas toliko nepismeni, kada je to osnovno obrazovanje za oficire.

Pozvao narod da se suprotstavi tenkovima..aoni goloruki i herojski prihvatili???

Pa sta bi ti tenkovi na bojistu radili, ako ih zaustave demonstracije?:)

Nego je vremeza novo pozicioniranje, i ucvrscivanje politike. Providna metoda..

Da je to bio ozbiljan puc, bilo bi gadnije nego na Tjenanmenu...
Kada pocnu da lete komadi mesa, opada entuzijazam zezanja..
[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 13:34 ] @
Citat:
vladd: Ovo je cista organizacija puca od strane Erdogana, previse je naivan.

Za svaki puc treba da se ostvare tri uslova, a jedan je kriticna masa vojske. Ne verujem da su turski pukovnici bas toliko nepismeni, kada je to osnovno obrazovanje za oficire.

Pozvao narod da se suprotstavi tenkovima..aoni goloruki i herojski prihvatili???

Pa sta bi ti tenkovi na bojistu radili, ako ih zaustave demonstracije?:)

Nego je vremeza novo pozicioniranje, i ucvrscivanje politike. Providna metoda..

Da je to bio ozbiljan puc, bilo bi gadnije nego na Tjenanmenu...
Kada pocnu da lete komadi mesa, opada entuzijazam zezanja..

http://katehon.com/sr/news/kat...juchene-u-vojni-udar-u-turskoj
http://katehon.com/sr/article/...-su-24-tragovi-ka-gilenu-i-cia
http://katehon.com/sr/article/...h-pod-uticajem-fetulaha-gilena
[ dusanboss @ 16.07.2016. 13:45 ] @
Deluje kao da je Erdogan imao kontrolu sve vreme nad ovim. Ili je namerno dopustio ovo pošto je zanao da nemaju dovoljno moći, volje i odlučnosti da ga zbace. Sada je učvrsti vlast.

Ne deluje kao da su ovi pučisti imali ozbiljan plan.
[ Ivan Dimkovic @ 16.07.2016. 13:46 ] @
Citat:
e.x.i.t:
Citat:
Ivan Dimkovic: Erdogan je turska verzija Putina, ima veliku podrsku u javnosti i tu su se vojaci dobro preracunali.

Interesuje me u kojoj to članici EU, predsednik ili premijer mogu vladati a da nemaju većinsku podršku?

Nemam pojma, ocigledno pucistima to nije bilo najjasnije.
[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 13:54 ] @
Ja se ne bih brzo upuštao u paušalne ocene događanja u Turskoj jer treba sačekati. Kamen je bačen, puno toga će tek isplivati.
Lično mislim da je u ovom slučaju Turska samo šahovska tabla ili poligon za ispitivanje.....!
Tursku treba posmatrati u kontekstu sve opštih geopolitičkih zbivanja i jačanju tenzija SAD-NATO vs Rusija-Kina.
[ jovajovic100 @ 16.07.2016. 14:01 ] @
"Turske vlasti su uklonile sa dužnosti 2.745 sudija, posle neuspelog pokušaja puča od strane dela vojnog vrha.
To je objavila turska televizija NTV, pozivajući se na saopštenje Visokog saveta sudija i tužilaca (HSYK).
Sa dužnosti je uklonjeno i pet članova tog Saveta, najvišeg sudskog tela u Turskoj, objavila je turska državna novinska agencija Anadolija, a preneo je Rojters."

http://www.b92.net/info/vesti/...category=78&nav_id=1155861

Spiskovi za odstrel su očigledno napisani ranije , kao da je Edoganova klika očekivala pokušaj puča .

[ jovajovic100 @ 16.07.2016. 17:53 ] @

Podrška Erdoganu u Sarajevu
[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 20:33 ] @
Turski ministar rada Sulejman Sojlu tvrdi da Vašington stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj.

[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 21:28 ] @
Ako je ovo tačno:

rekao bi da se Erdogan opasno zaigrao?
Prema dostupnim informacijama, Američka vojna baza Indžirlik blokirana je a isključena je i struja dok su lokalne vlasti onemogućile ulazak i izlazak iz baze?!
[ payge @ 16.07.2016. 22:15 ] @
Zigrali su se zajedno, isti im je reziser i koreograf:

Stars and Stripes

Published: March 29, 2016

http://www.stripes.com/news/eu...dered-to-leave-turkey-1.401622
[ zmej @ 16.07.2016. 22:18 ] @
Ha,ha, ha.... Kakva farsa od puca.
1.Pucisti krenuli u petak u ranim vecernjim satima. Prestonica i Istanbul pun ljudi, koji mogu lako da se "odazovu pozivu na odbranu demokratije", umesto u gluvo doba noci ili ranim jutarnjim casovima
2. Pucisti krenuli da osvaju vlast, nisu uhapsili niti jednog zvanicnika vlade, niti premijera, ministra unutrasnjih poslova itd.
3. Nisu isekli telekomunikacije, navodno iskljucili youtube, facebook, twiter, a kad ono na istim mrezama prenos "desavanja naroda na ulicama"
4. Predsednika navodno na odmoru, ha nisu ga nasli, to su prvo trebali da urade a ne da zatvaraju most na Bosforu, i da svi mediji od 21 h krenu sa prenosom puca uzivo.
5. Cele noci avioni probijaju zvucni zid nad Ankarom, i aerodromom "Ataturk", a nisu mogli da obore avion Erdogana koji je doleteo ko zna odakle da se pobednicki vrati na vlast koja mu je bila "uzeta"
Sve mirise na naku namestaljku, pogotovu obzirom na desavanja danas. Tamburaju mediji o organizatorima puca kao o nizim oficirima, sa pukovnicima na celu, a Erdogan danas hapsi generale, sudiju ustavnog suda, smenjuje sudije i tuzioce oko 3000 u celoj Turskoj, iskljucuje struju amerima u bazi. A ustavne promene ima sad da mu prodju jedan kroz jedan, kada ce cvrsto da se ozakoni kao Sultan i da eliminise svu opoziciju.
Greota za ljude koji su poginuli.
[ e.x.i.t @ 16.07.2016. 22:24 ] @
Sve mnogo smrdi na dobro osmišljen reality show?!
Posebno mi je pala u oči informacija o blokiranju avo baze i američkog ćutanja?!
Puno je nelogičnosti da bi se bilo šta decidirano reklo. Jedno je za sad sigurno, Edogan je još više učvrstio vlast ali koji mu je krajnji cilj, to treba sačekati.
Mislim da će brzo isplivati na površinu kompletan scenario sve sa režiserom?
[ branko tod @ 16.07.2016. 22:55 ] @
Citat:
e.x.i.t: Sve mnogo smrdi na dobro osmišljen reality show?!
Posebno mi je pala u oči informacija o blokiranju avo baze i američkog ćutanja?!
Puno je nelogičnosti da bi se bilo šta decidirano reklo. Jedno je za sad sigurno, Edogan je još više učvrstio vlast ali koji mu je krajnji cilj, to treba sačekati.
Mislim da će brzo isplivati na površinu kompletan scenario sve sa režiserom?

http://www.b92.net/info/vesti/...category=78&nav_id=1155970

Grupa od 678 vojnika i deset oficira uhapšena je u toku noći na aerodromu Ataturk u Istanbulu.
U toku istrage, neki od njih su tvrdili da nisu imali ideju da učestvuju u pokušaju rušenja vlasti, misleći da je u pitanju vojna vežba.
“Tek kada su ljudi počeli da se penju na tenkove shvatili smo o čemu se radi“, rekao je jedan vojnik, prenosi list “Hurijet“.
[ anon70939 @ 16.07.2016. 23:28 ] @
neko ih je opasno istrolovao :D
[ Radgosta.3 @ 17.07.2016. 00:03 ] @
Sve vise je sumnji da je Erdogan iscenirao puc da bi se obracunao sa ostacima kemalista u vojsci i institucijama.

Odmah posle puca donesena je naredba da se smeni ni manje ni vise nego 2700 sudija, zatim islamisti upadaju u prostorije kurdske partije i masovno prebijaju vidjenije kurde.

Jedan od detalja koji je svima upao u oci je sletanje erdoganovog aviona na aerodrom Ataturk iako je isti bio pod blokadom vojske?!?!

I dok su sve oci sveta videle novopazarca koji lezi ispred tenka i vojsku koja je bila nevoljna da puca na ljude,
dotle se narod nije libio da te iste vojnike zakolje.

18+
https://twitter.com/curdistani/status/754388604768714753

Malo detaljnije i opsirnije o mogucoj podvali Erdogana.
http://www.vestinet.rs/tema-da...rdogan-je-izveo-veliku-prevaru

Inace, trenutno se cuju eksplozije u i oko baze Indzirlik gde su smestene B61 takticke nuklearne glave.
[ dejanet @ 17.07.2016. 04:09 ] @
Citat:
Sve vise je sumnji da je Erdogan iscenirao puc da bi se obracunao sa ostacima kemalista u vojsci i institucijama.

Pa rekose sami Turci(od predsednika pa na dole) da stoje ameri. Blokirali im bazu, isekli struju, uveli zabranu leta...

Citat:
Odmah posle puca donesena je naredba da se smeni ni manje ni vise nego 2700 sudija, zatim islamisti upadaju u prostorije kurdske partije i masovno prebijaju vidjenije kurde

Izgleda da su ameri radili i reformu turskog pravosudja. Evo npr. Srbija ima 3000+ sudija, predpostavljam po istom sablonu oni imaju 30 000, znaci po'apsili su manje od 10%. Zanci za jedno od amera reformisano sudstvo, 10% nista.

Citat:
I dok su sve oci sveta videle novopazarca koji lezi ispred tenka i vojsku koja je bila nevoljna da puca na ljude, dotle se narod nije libio da te iste vojnike zakolje.

Jes' dobra neka vojska, mitraljira iz apacha po Istanbulu, Marmarisu ... i bace po neku bombicu. Ono vracas se u hotel a kad ono obrnut vatromet sa neba ka zemlji...
[ vladd @ 17.07.2016. 08:50 ] @
Citat:
Pri usponu svoje političke karijere Erdogan je osuđen na 10 meseci zatvora, od kojih je četiri meseca proveo iza rešetaka. Osuđen je 1997. nakon što je pročitao pesmu: "Džamije su naše kasarne, kupole naši šlemovi, minareti bajoneti, a vernici vojnici"

Iz ovog citata se vidi koliko je naslov teme neprikladan, da ne kazem drugu rec.

Puc je, a sve je jasnije, smesno isceniran, lici na laziranu utakmicu seoske lige.
A bice odlican razlog da se malo poradi na diktatorskim osobinama, ucvrsti vlast i malo pogaze zakoni, pride uz vrisku na SAD. Puca se iz svih marketinskih oruzja i potezu sve, pa i primitivne, politicke vestine.
[ nemojopetlebati @ 17.07.2016. 11:55 ] @
Da rezimiramo:

Kalif je prošli mesec pozvao Baću telefonom.
I kumio ga, molio ga i cvilio da ga Baća uputi u vladarske veštine.

Baća mekog srca sažaljevahu se na priglupog kalifa i na uvce dade mu instrukcije sa javnim username "izvinuo se" i tajnim abrakadabra "vojni puč".

Čuvahući tajni abrakadabra ko oči u glavi glupoj
kalif udesi da se vojni puč desi.
Priglupi generali navikli da obaraju Baćine avione
poželehu da budu kalifi umesto kalifa pa jurnu ko ovce pred medveda i ostatak priče se zna.
Kalif pokla ovce i večno vladaše.

Baća takodje gazahu po Ustavu večno vladahu i zadovoljno trljahu ruke jer se osvetio generalima za obaranje turističkog aviona koji se diviše kalifovim spikerkama i drugim lepotama kalifovog carstva.
[ vladd @ 17.07.2016. 14:54 ] @
Svaka cast Sebastijanu!
http://www.kurir.rs/planeta/ku...dite-sta-hocete-clanak-2357373

P.S.
Svaka cast i nasim novinarskim legendama na uspesnom koriscenju gugl "prevodiolaoca"
[ dusanboss @ 17.07.2016. 16:02 ] @
Posle ovoga Erdogan defnitivno prestaje da bude demokratski izabran predsednik i dobija titulu diktatora.

A čak mi ga po malo bilo i žao zbog nezavidene pozicije u kojoj se Turska nalazi.

Posle ovoga mi se čini da je on odgovoran za takvu situaciju.

[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 18.07.2016. u 00:34 GMT+1]
[ 3way @ 17.07.2016. 20:46 ] @
Citat:
vladd:
Puc je, a sve je jasnije, smesno isceniran, lici na laziranu utakmicu seoske lige.

Naravno, mogucnost da se neko zahebo ne postoji, jer kako bi onda imali svakakve teorije zavere?
[ 3way @ 17.07.2016. 20:47 ] @
Citat:
dusanboss:
Posle ovoga Erdogan defnitivno prestaje da bude demokratski izabran predsednik i dobija titulu diktatora.

Ni slucajno. Svaki demokratski izabran predsednik bi svaki ovakav napad ugusio na isti nacin.

Problem je u tome sto gomila ljudi smatra da demokratija znaci : "mogu da radim sta hocu, stoli me bojko". E pa , demokratija nije to.
[ Exodusbgd @ 17.07.2016. 21:40 ] @
Jedna od "analiza":

Citat:
Predsednik je bio na odmoru u jednom letovalistu – On je izvucen iz hotela i odvezen na aerodrom a vojska je navodno napala POGRESAN hotel :) – Jel neko stvarno veruje da bi se da je stvarno planiran vojni PUC tako nesto prepustilo slucaju – da sacica vojnika napadne predsednika u pogresnom hotelu a bez ikakve blokade celog kraja, bez ikakve podrske sa lakim PVO sistemima i slicno … O tome da bi bilo izvrseno uz ucesce helikoptera, oklopnih vozila, upotrebu teskih mitraljeza i slicno da ne pricamo – Zar treba da stvarno poverujemo da im je dozvoljeno da se neometano prebace do aerodroma i to helikopterom, da polete u njegovom gulfstremu i da se vrte 2-3 sata nad teritorijom Turske a da ih NIKO ne obori – Jel stvarno neko misli da je nemoguce pratiti pozive, pratiti letove, videti ko gde leti i sa cime i slicno … Jel se neko SALI ili ocekuje da poverujemo u sve to!

U napadu policije na komandu Zandarmerije je eliminisano desetine pripadnika zandarmerije i to iste one koja se zamerila Erdoganu i njegovim obavestajcima zbog presretanja posiljki naoruzanja – Mnogi oficiri te jedinice su se nasli u zatvoru jer su se borili protiv terorizma i snadbevanja terorista oruzjem ali je to izgleda bilo vaznije za drzavu pa su se nasli na udaru drzave kao ljudi koji su ugrozavali nacionalnu bezbednosti pa su zavrsili po zatvorima – Slika prikazuje pripadnike Zandarmerije koji leze rasuti po parkingu bez opreme na sebi, u majicama kratkih rukava – Cini mi se da nisu uopste pruzali otpor vec su ELIMINISANI – Jel se neko SALI ili ocekuje da poverujemo u sve to!

U drugoj situacije je pohapseno desetine pripadnika zandarmerije u “obracunu sa policijom” gde slike pokazuju da su svi u PAPUCAMA i letnjim majicama a niko na sebi nema ni parce opreme a o oruzju da i ne pricamo … Ocigledno se radi o cistoj lazi – Jel se neko SALI ili ocekuje da poverujemo u sve to a sve se predstavlja kao obracun sa ucesnicima PUC-a :)

U osvajanje rezidencije predsednika je poslat kamioncic sa 13 vojnika? – Zar se rezidencija osvaja sa 13 VOJNIKA – Jel to nas neko ZEZA? Jel se neko SALI ili ocekuje da poverujemo u sve to!

Prica se da je oboreno najmanje dva helikoptera a mi do sada nismo videli niti jednu jedinu olupinu … Dejstvo po krovu parlamenta je zanimljivo jer je ocigledno bilo puno vatre – Raketa od 70 mm to ne radi tako – Maverici to takodje ne rade tako … Ulaz u MUPTR je kao uniste a vidi se da je samo drvenarija poljuljana i da je slomljeno staklo … Ocigledno mnogo manipulacije a premalo dokaza – Jel trebamo u to da poverujemo ili?

Vojnici u 99% situacija nisu pucali na gradjane a zavrsili su LINCOVANI a neki i PREKLANI – Tukli su ih, bicevali i masakrirali – Bukvalno su ih LOVILI a ko ih je LOVIO – teroristi iz Sirije i pripadnici Sivih Vukova uz sadejstvo sa pripadnicima Policije … Zar neko stvarno misli da je na ulice izaslo 6000 sada pohapsenih vojnika i oficira koji su bili dobro naoruzani sa avionima, helikopterima, tenkovima, oklopnim kolima i svim drugim naoruzanjem koje im STOJI NA RAPOLAGANJU DA BI SE TO ZAVRSILO SA 300 POGINULIH OD CEGA JE BAREM 150 PUCISTA … mislim da nas neko ovde svarno zeza da ne iskorisim neko drugu nepristojniju rec za to …

Sada imamo najmanje 70 uhapsenih generala i ko zna koliko desetina ako ne i stotina drugih visokih oficira Turske vojske koji su izgleda najnesposobniji ljudi na svetu ako su dozvolili da im silu od 6000 dobronaoruzanih ljudi savlada sacica nenaoruzanih gradjana – Cak i ja kao nestrucna osoba (khm khm) bih koristeci tu silu bukvalno ODUVAO bilo koga ko bi mi se nasao u vidokrugu a o tome da mi dodje i da mi davi vojnika da ne pricam … Uz podrsku avijacije i helikoptera pitam se gde bih stigao – Mozda i do rima … Sve u svemu ovo je jedna velika SPRDACINA pa se pitam jel stvarno neko MISLI da cemo svi da poverujemo u to? Sta Vi mislite nakon svega sto smo izneli a sto se desilo – Kako Vi to ocenjujete – Isto kao mi, jos gore ili imate neko svoje misljenje tj pogled na citavu stvar UZ DODATNO PITANJE – Sta mislite ko stoji iza svega i sa kojim ciljevima (Ameri, Sunni GCC, neko treci ili na kraju krajeva sam sultan erdogan)
[ 3way @ 17.07.2016. 21:43 ] @
Citat:

Jel to nas neko ZEZA?

Vise nego sigurno. Svetski mocnici i komandadti prvo sto pomisle kad se probude je: "Kako da danas prevarimo narod? Pogotovo one Srbe?"
[ vladd @ 17.07.2016. 22:15 ] @
Citat:
3way:
Citat:
vladd:

Naravno, mogucnost da se neko zahebo ne postoji, jer kako bi onda imali svakakve teorije zavere?

Moguce je da se neko prevesla i preceni svoje snage, ali takav puc traje nekoliko dana, osvajaju se punktovi...itd..a ovooo..malo je reci smejurija..

Izgleda kao da je puc izvela ekipa sa es-a, pa su nakon par minuta jedni druge doveli u sumnju, vecali gde i kako, trolovali sami sebe..i izgubili silno vreme.

Nema tu nikakve "teorije zavere", sve se konkretnije oglasavaju politicki zvanicnici, niko ni u ludilu ne smatra da je puc realan, samo ispituju mehanizam planiranja.
Svaki visi oficir zna sta je puc, kako se provodi, i taktike osvajanja punktova...ovo lici kao da je grupa diletanata osmislila strategiju... u kafani
[ dusanboss @ 17.07.2016. 23:45 ] @
Sad će Erdogan da se baci na reinkarnaciju Osmanske imperije.
[ nemojopetlebati @ 18.07.2016. 03:00 ] @
Poštovani,

Molim Vas objasnite mi;

U direktnom spoju su Turska i Rusija, šta tada uključuju/isključuju i kako se povezuju. Vojni puč - Gasovod - Južni tok - Sirija - Čečenija - Ukrajina.
Isto tako, da li to znači da će sve ostalo proći kao vojni puč?

Uskoro očekujem Vaš cenjeni odgovor.
S poštovanjem.
[ 3way @ 18.07.2016. 08:15 ] @
Citat:
vladd: :)

Moguce je da se neko prevesla i preceni svoje snage, ali takav puc traje nekoliko dana, osvajaju se punktovi...itd..a ovooo..malo je reci smejurija..

Pa sta ako je smejurija?
Sta to znaci?

Citat:
vladd:
Nema tu nikakve "teorije zavere", sve se konkretnije oglasavaju politicki zvanicnici...

Hoces da kazes da je neko od organizatora rekao: "Da ovo je bilo namesteno, dobili smo pare za to."?
Ja jedino to smatram "konkretnim".
[ branko tod @ 18.07.2016. 08:22 ] @
"Najmanje 42 turska helikoptera su nestala što, kako javljaju mediji, izaziva zabrinutost
da se sprema novi vojni udar kako bi se sa vlasti svrgnuo predsednik Redžep Erdogan."

http://www.kurir.rs/planeta/ne...protiv-erdogana-clanak-2357555

Da nisu donacija Erdoganovim saradnicima preko granice.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2016. 09:54 ] @
Protiv Kenalista su i proslih par puta pokusali da konstruisu slucajeve planiranja puca, u oba poslednja slucaja su slucajevi odbaceni zbog namestenih dokaza.

Ovog puta, tih problema nece biti verovatno - em su instant smenili sudije, em ima dovoljno vojnika koji su stvarno zapoceli puc.

Sve u svemu, bila ovo Erdoganova "navlaka" ili panicni pokusaj radjenja necega pre nego sto se Erdogan zacementira kao kalif, ovo je verovatno kraj poglavlja istorije Turske republike gde vojska odrzava striktno sekularnu drzavu i Erdoganova Turska ce postati soft-islamisticka zemlja koja spolja na fasadi izgleda kao demokratija kao npr. Pakistan.

Ocigledno je to i volja vecine njihovog naroda danas pa je cela stvar "win win" i za Erdogana a i one koji zele Tursku sa sakrivenim zenskim glavama u skoli, drzavnom religijom utkanom u zakone i sl...
A, ako hoce - i treba to da dobiju.
[ nemojopetlebati @ 18.07.2016. 10:24 ] @
Ne znam šta smera Erdogan i da li namerava da uvede veo preko lica
ali ovo je njegov harem na državnoj televiziji:

Da li im je vojska u mraku navlačila veo preko lica?
Ili mislite da je vojska takve zamračivala da bi uveli još razgolićenije?
Možda vojska ode korak dalje sa besplatnom noćnom pornografijom kao na RTS-u u vreme Slobinih ratova?

Ko hoće da spasi sekularnu državu bez skrivanja ženskih lica može tvitovati TRT TV sikerke.
[ Java Beograd @ 18.07.2016. 10:26 ] @
U Turskoj tek počinje džumbus. Biće svašta.
[ bachi @ 18.07.2016. 10:28 ] @
https://twitter.com/wikileaks/status/754866748067807233/photo/1
[ nemojopetlebati @ 18.07.2016. 11:15 ] @
Ma jasno!
Demokratiju će uvesti ovi što tenkovima upadaju u televiziju
i zamračuju program.
To je valjda zato što hoće da vojni puč bude kritikovan a spikerka je govorila nešto neodredjeno pozivajući se na demokratiju.

Birati izmedju dve ostrašćene struje za gradjane Turske i nije neki izbor.
Ali oni su u ovom momentu podržali Erdogana.

Erdogan može da pomisli da mu je sad na raspolaganju da radi šta hoće
To bi bilo razmišljanje glupog kalifa.

Jer ako ga je "rulja demokratije" dovela na vlast
onda će ga "rulja demokratije" i skinuti sa vlasti kad dodje vreme za to.
Baš kao i Slobu svojevremeno.

Ono što je sigurno to je da
svaki put kad neko pozove gradjane da ga podrže
mora malo da ustupi pred njihovim željama.
Erdogana nisu spasle hodže pojeći sa minareta nego poverenje gradjana.
Ako izigra to poverenje hodže ga neće spasti.
[ Sarastro @ 18.07.2016. 12:41 ] @
Erdoganu je jos ostalo da malo skrati brcice sa leve i desne strane, svoju noc dugih nozeva je uspesno realizovao.
[ zica49 @ 18.07.2016. 13:00 ] @
"Ko se lati mača, od mača će poginuti"

Isusova metaforicka izreka.....
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2016. 14:30 ] @
U principu izbor u Turskoj i nije neki - sa jedne strane imaju pro-islamistu koji ima planove da se ucementira na vlasti (sledi promena ustava sa davanjem mnogo jacih ovlascenja predsedniku) i sa istorijatom brutalnog obracunavanja sa neistomisljenicima a sa druge strane (su imali) vojsku koja samo moze da dodatno unazadi demokratiju nekakvim eventualnim uspelim pucem.

Kako stvari stoje, Erdogan je uspeo da procisti dovoljno vojsku od elemenata koji bi mu predstavljali opasnost i ovo sto sad radi ce samo kompletirati stvar. Upravo su pocistili policiju od Gilenovih simpatizera, nesto sto do pre samo koji dan vrlo verovatno ne bi mogli izvesti. Sudstvo i vojsku su vec sredili, kemalisti su pukli k'o zvecke. Prakticno, ostaje samo Erdogan i njegova islamska partija kao bitan faktor u drzavi.

Dakle opcija #1 - pro-islamista koji ce postati kalif.

Cak i da je opcija #2 postojala, rezultat ne bi bio sjajan, samo bi se promenila fotka glavnog vodje. IMHO, neki nametnuti vodja od strane vojske bi verovatno bio mnogo gori od Erdogana. Erdogan bar donekle mora da se boji volje naroda, vojni diktator nema taj problem.

Citat:
nemojopetlebati
Ako izigra to poverenje hodže ga neće spasti.

Ne, spasice ga vodeni topovi i masovna hapsenja, kao sto se desilo sa Gezi park demonstracijama.

Tada je sudstvo oslobodilo organizatore - sada kada su pocistili nepodobne sudije, sledeci put kad neko bude demonstrirao, moze se samo nadati jako dugom zatvoru.

A turski zatvori su poznati kao divna mesta za odmor i razonodu.
[ dusanboss @ 18.07.2016. 17:03 ] @
3way jel ti stvarno veruješ u "zvaničnu" Erdoganovu verziju puča?

Dimkoviću jel ti stvarno misliš da je ovo što Erdogan radi volja većine turskog naroda?

Možda grešim, ali nameće se utisak da vas dvojica i još po neko ovde podržava Erdoganove postupke.

Kako čovek zdravog razuma u današnje vreme može da podrži ovako nešto, kada je očigledno šta taj megaloman radi.

Eno pohapsio komadante iz baze Indžirlik, inače NATO baza sa najvecćim brojem nuklearnih glava. Jel vi ljudi ne vidite čemu ovo vodi ?

Stvarno mislite da će Erdogan da se zaustavi na uvodjenju "reda" u svojoj zemlji. Inače velike pretenzije je imao ka Balkanu koje će posle ovoga samo da porastu.

Mene lično šokira da se takve stvari dešavaju u zemlji kakva je bila Turska.

Videćemo kako se stvari razvijaju, ali mislim da ću polako početi da se spremam za neokrstaški rat. Nije više krstaški već rat za zdrav razum. Jeste da malo čudno zvuči. Volio bih da stvari mogu da se reši tako što će devojeke staviti cveće vojnicima u puške (onda će vojnici staviti devojkama i svi srećni ) ipak neke stvari ne mogu da se reše na taj način.

Najviše me pogadja što uglavnom nedužni stradaju kada se ljudska morbidnoist ispolji na najgori mogućui način.

[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2016. 18:06 ] @
Ocigledno gresis, nemam pojma kako si zakljucio da podrzavam Erdoganove postupke. Ali to ne znaci da je vojno-diktatorska alterntiva bolja.

Sa druge strane, Erdogan godinama uziva solidnu podrsku u narodu sto ukazuje na to da dosta stanovnistva odobrava smer u kojem im ide zemlja. Sada je vec i onako kasno za predomisljanje, izmedju Erdogana i dugog okacanog predsednikovanja vise ne stoji nista.
[ nemojopetlebati @ 18.07.2016. 19:37 ] @
Upravo se i radi o tome da Erdogan ima solidnu podršku javnog mnenja.
Kao što sam već napomenuo na onoj drugoj temi
Erdogana su protiv vojnog puča podržali i opozicionari
uključujući i Kurdistance.

Lažna je zabrinutost dežurnih botova za put kojim će ići Turska.
Ako Turci žele islamizam niko ih u tome ne može sprečiti. Isto kao što niko ne sprečava hrišćanizam ili pravoslavizam/katolicizam po Evropi.

Jedino što je bitno to je da ne terorišu susede. A u svojoj kući su slobodni da čiste kako hoće.

U svakom slučaju
kakva god bila "demokratija/islamizam" u Turskoj čisto sumnjam da će Turci sebi dozvoliti Rusko sivilo.
40 miliona stranih turista godišnje ne dolazi u Tursku da im hodže pevaju
tako da će i hodže morati malo da stišaju glas
čak i da u prvi mah nešto profitiraju ulizujući se Erdoganu.
[ 3way @ 18.07.2016. 19:40 ] @
Citat:
dusanboss:
3way jel ti stvarno veruješ u "zvaničnu" Erdoganovu verziju puča?

Ja ne verujem ni u sta. Najmanje u nagadjanja.
[ Vole Domu @ 18.07.2016. 22:18 ] @
Evo šta je prijatelj iz Turske, doktor filozofije koji se jako zanima za politiku napisao o svemu ovome na svojoj fejsbuk stranici, verujem da će neke od vas zanimati:

Citat:
Updates on the aftermath of the failed coup attempt in Turkey:
(18.07.2016 - 19:30 pm Ankara time)

Death toll:

- 208 people died (60 policemen, 3 soldiers, 145 civilians) and 1491 injured while resisting the coup attempt, according to numbers given by PM Binali Yıldırım. There are a few high-profile people very close to the government among civilian casualties.

- 104 soldiers died on the pro-coup side.

The coup-plotters:

- It looks quite evident now, based on multiple clues and various independent and trustable sources, that the main perpetrators of the coup attempt are members of Fethullah Gülen Movement (a semi-secretive interest group disguised as a pro-western moderate Islamic social movement) who have been infiltrating the army in the last 45 years, and they have apparently persuaded some secularists to cooperate as well.

- Some soldiers who took part in the coup attempt were expecting a forced retirement this summer, and some others were expecting to get arrested on the 16th of July related to an ongoing legal case concerning the Gülenist infiltration in the army, explaining why the coup attempt was hastily and prematurely carried out on the 15th.

- Many young conscripts on their obligatory military duty who took part in the coup attempt claim that they were fooled by their superiors that they were going to carry out a drill or military exercize.

- Political tensions flared up between Turkey and USA due to an alleged USA involvement in the coup attempt and USA's reluctance to extradict Fethullah Gülen from Pennsylvania to Turkey.

Detentions and purges:

- At least 3000 soldiers are detained in relation to the coup attempt, including around 20% of the generals in the army.

- Some young conscripts were beaten/lynched by civilians after they surrendered, with some eventually getting killed.

- There is evidence of widespread psychological torture of soldiers during detention and under interrogation, including the conscripts.

- At least 2750 judges and prosecutors in the judiciary got first sustained and then detained on charges of being Gülenists. This was something expected to happen for quite a while. However it is quite unlikely that all of these people are Gülenists, and for those who are Gülenists, it is unclear whether all of them took part in the illegal activities of the Fethullah Gülen network.

- 7899 police officers, 614 gendarmerie officers and 77 governors got suspended this morning in relation to the coup attempt.

- Ministry of Finance suspended 1500 employees.

- Public employees are banned from leaving the country.

- Ministry of Interior banned lawyers from visiting political prisoners until a second order.

- There is a strong popular demand to reinstantiate the death penalty, and the government said they will seriously discuss this "democratic demand".

- An advisor of Erdoğan announced on TV that the laws to acquire guns should be loosened so that the citizens can defend themselves in future coup attempts.

Anti-coup celebrations and fascist/reactionary mobilization:

- Erdoğan called on to the people not to leave the streets and squares for the whole week in case of a second coup attempt. Mosques have also been making announcements urging people to go out on the streets. Istanbul Metropolitan Municipality sent an SMS to all their employees obligating them to attend the anti-coup demonstrations.

- There are many violent, ultra-nationalist and fundamentalist elements among those who heed the government's call to go out on the streets to demonstrate. Quite a few violent incidents were reported last night, with demonstrators trying to attack neighborhoods known to be populated by leftists and the Alevi minority, setting Syrian shops on fire, and harrassing alcohol-drinkers. Friends from the eastern town of Gaziantep report that the excitement on the street is at such a level that it would take just one final spark for it turn into a fundamentalist/fascist riot.

- 9 leftists who were trying to prevent some provocation by demonstrators were arrested on charges of "supporting the coup".

- The police has released a statement encouraging people to inform against social media accounts that "support terrorism", which is understood by many as any harsh criticism of the government and of what is going on on the street.

I onda još, što se tiče nameštaljke:

Citat:
well it wasn't "staged" that's for sure, it was a bloddy coup attempt with a lot of perpetrators, clashing with the police and other soldiers, dying in clashes, getting caught red-handed, arrested, their communications revealed, etc. the question is whether it was instigated by Erdoğan with the help of people who work for him in the army, and I see no evidence of that, and quite a lot of evidence to the contrary, that the political context is such that these people would try out a coup. the more interesting question is how come the government didn't receive intelligence on such a big and quite sophisticatedly planned uprising in the army. there the answer might be that they did but didn't want to stop it, so that all the people they would like to get rid of would reveal themselves, plus other political gains (mass purges, populism boost, justified authoritarianism, international image pimping, etc.)

[ branko tod @ 19.07.2016. 00:11 ] @
Citat:
Vole Domu: Evo šta je prijatelj iz Turske, doktor filozofije koji se jako zanima za politiku napisao o svemu ovome na svojoj fejsbuk stranici, verujem da će neke od vas zanimati:

Ala taj lupeta. Pa Gulen je do pre desetak godina duvao u istu tikvu sa Erdoganom.
Poznavalac kaže : - It looks quite evident now, based on multiple clues and various independent and trustable sources, that the main perpetrators of the coup attempt are members of Fethullah Gülen Movement (a semi-secretive interest group disguised as a pro-western moderate Islamic social movement) who have been infiltrating the army in the last 45 years, and they have apparently persuaded some secularists to cooperate as well.

Članovi polutajne organizacije se infiltrirali pre 45 godina u vojsku. Pa ti ako su uopšte
živi onda su odavno u penziji. A da ne spominemo da Gulen tada bio momče.

A ovo me podseća na narodnu gardu u Iranu 1979 godine, Evo jednog građanskog
omanjeg rata: - An advisor of Erdoğan announced on TV that the laws to acquire guns should be loosened so that the citizens can defend themselves in future coup attempts.
[ Radgosta.3 @ 19.07.2016. 00:14 ] @
@Vole Domu

S obzirom na trenutno stanje u Turskoj mislim da cak i da vas prijatelj razmislja drugacije sigurno se ne bi usudio da kaze bilo sta protiv Erdogana (inace ode posao u boljem slucaju, glava u gorem).

Takodje je primetna "botizacija" Turske. Naime svi koji su iole u Erdoganovoj partiji na FB pisu ogromne traktate podrske Erdoganu. A i ima ih daleko vise nego ovih domacih, kojih je 800-1000 (to su oni pismeni).
[ dusanboss @ 19.07.2016. 01:03 ] @
Ako Turski narod podržava Erdogana posle ovoga (u svojim srcima, pošto nemaju baš mnogo opcija javno ) treba pustiti ovu gospodju sa Foksa na njih.

Kome je ona sudila verujem da se lepo proveo

[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 19.07.2016. u 02:16 GMT+1]
[ kaćunčica @ 19.07.2016. 06:33 ] @
http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=323764
[ Darko Nedeljković @ 19.07.2016. 08:45 ] @
Da, tesko je ne primetiti da jedan pomahnitali kamiondzija za minut pobije isti red velicine ljudi koliko ubiju hiljade do zuba naoruzanih vojnika, opremljenih tenkovima i avijacijom za nekoliko sati. Matematicki gledano, nesto se tu nikako ne slaze.
[ Vole Domu @ 19.07.2016. 09:18 ] @
Citat:
Radgosta.3:
@Vole Domu

S obzirom na trenutno stanje u Turskoj mislim da cak i da vas prijatelj razmislja drugacije sigurno se ne bi usudio da kaze bilo sta protiv Erdogana (inace ode posao u boljem slucaju, glava u gorem).

Takodje je primetna "botizacija" Turske. Naime svi koji su iole u Erdoganovoj partiji na FB pisu ogromne traktate podrske Erdoganu. A i ima ih daleko vise nego ovih domacih, kojih je 800-1000 (to su oni pismeni).

Ne živi u Turskoj već neko vreme, mada mu je tamo rodbina. Keva mu je jedan od istaknutih opozicionara.
Vodi blog koji se zove "We need to talk about Turkey" koji javno izlaže sve što bi i EU i Turska voleli da se zataška itd. Tako da je definitivno protiv Erdogana.

Što se tiče Gulenista i 45 godina, ne razumem se toliko u materiju, mislio sam samo da bi bilo zanimljivo radi diskusije čuti šta misli neko iz Turske a zdravog razuma.

Ali evo ovde piše da on još od 60ih privlači istomišljenike i učenike:
https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BClen_movement
1960s – Gülen begins attracting disciples while a state preacher in Izmir
[ payge @ 19.07.2016. 10:33 ] @

Al ga nasra Basara.
Los je inzenjer taj cijenjeni spisatelj, pljuje ko sprinkler na sve strane a ne nudi resenje.

Pljuc na Iznoguda pa usput kao eto malo pljuc i na naseg Dramosera.
Dnevna doza globalistickog mudroserisanja za lokalnu od straha u gace ussranu jalovu inteligenciju.
[ e.x.i.t @ 19.07.2016. 10:37 ] @
Moj utisak je da su u Turskoj dve frakcije a iste ambicije. Turska je umislila da može biti opet veliki svetski igrač i takvom politikom sebe dovela u nezgodnu poziciju, što bi rekli, između čekića i nakovnja.
Obaranjem ruskog aviona, za koji verujem da je pre u režiji SAD-a i Davutoglua a ne Erdogana, Turska je nepotrebno dobila Rusiju za neprijatelja. Možda je Erdogan samo očekivao, u nastaloj situaciji, veću podršku od NATO a na koju je Davutoglu računao 100℅. Umesto podrške, SAD je počela otvoreno da podržava Kurde a sukobom sa Rusijom, to se još više pogoršalo. Ruskim sankcijama i sve većim brojem terorističkih napada, Turska je upala u jako lošu situaciju i Erdogan nije imao izbora. Smenio je ratnobornog Davutoglu, pokrenuo proces pomirenja sa Rusijom.
Kako je pokrenuo proces pomirenja, dobio je dve eksplozije na aerodromu sa velikim brojem stradalih. Sigurno je znao, ako to znaju i određeni mediji, da iza obaranja ruskog aviona stoji grupa u armiji koja će sutra i njega oboriti. Rekao bi da je sabrao dva i dva i pokrenuo proces odstranjivanja, za njega, bolesnog tkiva.
Napravio je veliku čistku u armiji i pravosuđu, uhapsio pilote koji stoje iza obaranja ruskog aviona i nebi me čudilo da ih sutra izruči Rusiji.
Morao je da napravi hiruški rez jer mu se rat preneo u zemlju. Zna on vrlo dobro da SAD nema prijatelje nego samo interes i da je njihov inters sada ide na štetu Turske. Sve što mu je preostalo, preostalo je da mu i komšije ne okrenu leđa.
Zato je sasvim logično što se okrenuo ka Rusiji, počeo pregovore sa Asadom i Teheranom. Previše je toga što je izmaklo kontroli a Turska nema mogućnosti da ih dovede u red i logično je da je Erdogan morao da povuče poteze koji su do juče bili nezamislivi.
Uradiće on sve što treba da bi osigurao sebe i svoj položaj.
Verujem da će se potpuno okrenuti i od Evrope i zatražiti prijem u Evroazijski savez, koji mu je geografski i bliži i koji ga ne uslovljava raznim vrednostima koje nemaju dodirnu tačku sa ekonomijom.
Jednostavno, morao je da igra na sigurnu kartu a ta karta sigurno nije SAD. Koliko je dobar igrač, vreme će pokazati ali jedno je sigurno, ovo na dobro teško da će izaći jer njemu se ne sme verovati.
Može lako da se desi da na kraju, SAD i Rusija zajedno podrže Kurde na račun Turske a da Turska u ovim granicama nestane sa karte sveta.
Veliki su ulozi a igra nije završena, igra u kojoj neko mora da bude gubitnik!
[ Java Beograd @ 19.07.2016. 12:13 ] @
Zanimiljva analiza.

Ali nešto si prevideo: Turska je izuzetno, izuzetno važan saveznik SAD. U vojnom geo-strateškom pogledu, položaj Turske je neprocenjiv. Blizina Bliskoistočnih zemalja, granica sa Irakom, Iranom, kontrola Bosfora i Dardanela, Sredozemna obala, Crnomorska obala (praktično kontrola celokupne Ruske Crnomorske flote) i tako dalje, i tako dalje.

Stoga, jasno je da će SAD da preduzme sve moguće i nemoguće, potrebne i neophodne akcije da Tursku zadrži pod svojim uticajem. Erdogan možda jeste "dobar igrač", ali nema tog "igrača" kojeg svetski policajac ne može da skine sa bine.

Sve u svemu nema nikakve, ni najmanje teoretske verovatnoće da se desi da se Turska "... potpuno okrene i od Evrope i zatražiti prijem u Evroazijski savez ...". Niti može nikako da se dasi da "... SAD i Rusija zajedno podrže Kurde na račun Turske ... ". Ono sa SAD podrškom Kurdima je mala packa Erdoganu, tek opomena. SAD nema ni jednog jedinog razloga, da, nedajbože, sa Rusima deluju protiv zemlje koja im je glavni osloac u tom delu sveta.

S druge strane, realni, dugoročan interes Turske i turskog naroda jeste jaka veza sa SAD i Zapadnoevropskim Nato zemljama. Generalno gledajući, demokratije u Tutrskoj ima manje ili više, ali ipak postoje višestranački izbori, zakoni su savremeni a ne šerijatski, a uz pomenute zemlje kao saveznike, industrija je u procvatu. Ili, možda bolje reći: bila je u procvatu, dok Islamizam (Erdogan) nije zakucao na velika vrata. Jer, Islamizam je neprihvatljiv za SAD i zapadnoevropske saveznike.

Sve u svemu, jedan puč je propao, ali savremena istorija nas uči da SAD ne odustaje od svojih globalnih, dugoročnih, strateških ciljeva. Stoga, bude li Erdogan i dalje jako neposlušan, desiće se i drugi puč, ali taj drugi biće organizovan valjano, od strane najboljih CIA profesionalaca, a ne od amatera koji su mislili da mogu, a ispostavilo se da ne mogu.

Dakle, kao i u skorašnjoj istoriji, kad god predsednik i/ili vlada Turske krene u pogrešnom smeru, desi se puč, ali Turska ostaje veran NATO partner.

Gubitnik u igri sa velikim ulozima može da bude samo i jedino onaj ko Tursku udaljava od Nato saveznika. Da li je to Erdogan, videćemo uskoro.
[ e.x.i.t @ 19.07.2016. 13:11 ] @
@Java Beograd:

Ja bi pre rekao da su SAD-u važni samo poslušni režimi a da u sticanju tih režima oni najčešće idu u drobljenje većih zemalja. Negde sam davno pročitao da zemlje ispod 10 miliona stanovnika teško da mogu imati bilo kakvu samostalnu spoljnu politiku.
Turska je velika i po površini i po broju stanovnika i iz toga su proizašli i njeni veliki apetiti.
Daleko je lakše nju rasturiti u više manjih zemalja a onda putem držanja međusobnih tenzija lakše kontrolisati celokupnu teritoriju.
Da nije tako, zašto bi SAD počele otvoreno da podržavaju Kurde. Ok, to je samo sada svedeno, tobože, na Kurde u Siriji?!
Koliko vidim, u Turskoj živi oko 15 miliona kurda? To je skoro 20% od ukupnog broja stanovništva i to je idealno oružje za pokretanje građanskog rata.
Verovatno su Turci sami shvatili da ih manje ugrožavaju ruski interesi od američkih i da moraju da se nekako osiguraju. Biti između dve vatre znači i nestati.
Najgore od svega je što se Turska zamerila svim susedima!
Ne znam da li njih neko voli sem Bakirove Bosne i Ugljaninovog i Zukorlićevog dela Raške?
Turci su prosto videli da sa ruskom podrškom nije više pitanje da li će Kurdi ostvariti cilj nego kada će ga ostvariti!
Rusija nema ambicija prekrajanja granica i nametanju režima kao SAD i Turska u tome vidi izlaz!
Meni je to jedino logično objašnjenje zašto je sada Turskoj Sadam dobar partner i više ne žele da ga sklone sa vlasti. Takođe, počeli su i razgovore sa Iranom, istim tim protiv koga su podržavali Saudijsku Arabiju?!
Verovatno, sda kada je i njihova guza došla u procep, daj sada da se spašavamo i po cenu toga da poližemo sve što smo ispljuvali.
Kako će im taj "zaokret" proći, ostaje da vidimo.
[ Java Beograd @ 19.07.2016. 13:58 ] @
Naravno da su SAD važni samo poslušni režimi. Oni koji nisu poslušni, nauče se pameti, pa postanu poslušni. (Hint: SFRJ)

Ne znam otkud ti ideja, zamisao da je Tursku lako rasturiti u više zemalja nego izvesti vojni puč, smaknuti neposlušnog predsednika i postaviti poslušni režim ?

Ti ovde mešaš sadašnju Tursku i sadašnju Tursku politiku (i.e. Erdogan) sa Turskom kao geo-strateškim pojmom. Kakve veze ima za američku dugoročnu stratešku politiku to što se Turska (Erdogan) zamerio sa svim svojm susedima ? Jel se Bosfor zato pomerio ? Nije. Kakve veze imaju Kurdi, koji se otprilike već nekoliko vekova bore za svoju stvar ? Nikakve.

Ruski interesi u danjašnjem svetu mogu jedino buiti direktno konfrontirani američkim. Nikako drugačije. Takođe, Rusija i te kako ima ambicija i za prekrajanja granica i az nametanja režima. Oho-ho! Ali, nemaju tu svetsku moć da svoje želje i težnje sprovedu u delo. Osim, evo poslednjih godina istok Ukrajine.

[ e.x.i.t @ 19.07.2016. 14:17 ] @
Ja samo čitam šta se dešava. Ne znam kakvi su dugoročni ciljevi nikog od pobrojanih, samo sam naveo da su turski apetiti počeli da budu preveliki i kao takvi i neprihvatljivi.
Kurdima je nešto obećano od strane SAD-a, što se da videti ali ne i šta konkretno. Verovatno samo obećanje da mogu osnovati svoju državu na prostoru Sirije i Iraka. Ako je osnuju, to ne može ostati bez posledica i po Tursku a i ceo region. Ne treba zaboraviti da su tamo granice povlačili englezi po sistemu zavadi i vladaj.
Otvoreno se priča i o rasturanju Saudijske Arabije, koja je počela polako da smeta i njihovim pokroviteljima.
Čudna se kaša tamo kuva, dva velika kuvara je mešaju a imaju različite ukuse. Neko će morati da je pokusa, ne kuva se ona džabe!
Zato sam ja prilično distanciran od bilo kakvog ozbiljnijeg davanja analize jer je to prosto nemoguće.
Ko bi do pre par dana pomislio da će Erdogan u opšte da se izvinjava za oboren avion a kamoli da će hapsiti i pilote?!
Verovatno niko pa ni on sam?!
Svi učesnici u zbivanjima u regionu imaju svoj interes a čiji se trenutno sprovodi, treba još malo sačekati da ispliva na površinu.
[ nemojopetlebati @ 19.07.2016. 15:07 ] @
Citat:
#e.x.i.t

Ko bi do pre par dana pomislio da će Erdogan u opšte da se izvinjava za oboren avion a kamoli da će hapsiti i pilote?!

Ko bi pre par dana pomislio da si ti tako naivan pa veruješ u bajke?

Navodna izvinjenja niko nije čuo od Erdogana
niti je Bloomberg izvor vesti o navodnim hapšenjima pilota.

To su vesti iz KGB ogranka Sputnik/Tvitnutь TASS.

http://www.elitemadzone.org/p3686822
[ e.x.i.t @ 19.07.2016. 18:19 ] @
Citat:
nemojopetlebati: Ko bi pre par dana pomislio da si ti tako naivan pa veruješ u bajke?

Navodna izvinjenja niko nije čuo od Erdogana
niti je Bloomberg izvor vesti o navodnim hapšenjima pilota.

To su vesti iz KGB ogranka Sputnik/Tvitnutь TASS.

http://www.elitemadzone.org/p3686822

Ne znam u čemu je tvoj problem ili, bolje rečeno, frustracija? Vidim da si težak rusofob ali ne vidim koji je cilj tvog histeričnih prozivanja.
Nemoguće je da svi greše sem tebe: http://www.b92.net/info/vesti/...category=78&nav_id=1156835
Rekao bi da ti ne želiš da vidiš istinu sve i da ti se nacrta.
Zašto misliš da samo zapadni mediji mogu biti relevantni?
Recimo, sećam se naslovne strane Figaroa gde su pisali o pokolju Hrvata od strane Srba a na slici pravoslavno groblje, sveštenici i silni sanduci. Da, možda nepristrasni zapadni mediji kada su pisali o Sada ovom oružju za masovno ubijanje ili....?
Bio bi dugačak spisak a on nema veze sa temom.
Da bi gledao fudbalsku utakmicu ne moram biti ostrašćeni navijač!
Ti si ostrašćeni i nisi spreman da vidiš ništa što nije po tvom ukusu.
Inače, video sam da su ti činjenice nepoznata kategorija.o
[ nemojopetlebati @ 19.07.2016. 20:29 ] @
Što se tiče frustriranja primećeno je da ti imaš problem
Blomberg, bla, bla, ...

B92 se upravo poziva na
Citat:
"Među onima koji su uhapšeni zbog puča su i piloti koji su oborili ruski avion“, rekao je Bozdag, a preneo ruski sajt Sputnjik.

Kao što se vidi nema nezavisnog izvora informacija.
Što će reći da ti nisi ništa novo doneo već se samo vrtiš u krug oko KGB-a.
[ e.x.i.t @ 19.07.2016. 21:19 ] @
Ovo prepucavanje sa tobom postaje besmisleno jer....ne znam šta treba napisati, linkovati, pozvati se a da ti ućutiš?
Ajde da probam sa: http://www.aljazeera.com/news/...-detained-160719132950496.html
Znači da to nije sporno. Da pratiš šta drugi pišu a ne da se baviš svojim egom, pročitao bi da sam napisao:
Citat:
Verovatno, sada kada je i njihova guza došla u procep, daj sada da se spašavamo i po cenu toga da poližemo sve što smo ispljuvali.

Rusija im nije oprostila obaranje aviona tek tako?!
Citat:
Zato sam ja prilično distanciran od bilo kakvog ozbiljnijeg davanja analize jer je to prosto nemoguće.

Pa prosto čitam razne tekstove, i iznosim neko svoje viđenje a ne bilo kakvu tvrdnju.
Naravno, ne tražim da iko bude saglasan, prosto učestvujem u diskusiji koju ti ne možeš da prihvatiš ako u startu nije anti ruska histerija!
Ja nigde ne pišem o Rusiji nego Rusiju spominjem kao jednu stranu u celom loncu u kome se trenutno krčka Turska.
Ne znam šta je sporno?
[ ronilac spuzvi @ 19.07.2016. 22:15 ] @
Turska je krasna zemlja u kojoj je vecina naroda zaostala, slabo obrazovana i primitivna u odnosu na nase vidjenje europske srednje klase.
Uostalom situacija je bas kao kod nas na prostoru bivse jugoslavije, ali jos gore, zaostalije, religijski i nacionalno ekstremnije.
U takvim uslovima demokratija ekspresno na vrh vlasti dovodi opciju koja najbolje manipulira tom zaostalom masom galasaca, jos ako ima nekog ekonomskog napretka kao u Turskoj, takva opcija ne silazi sa vlasti, nikad i nikako, sem nekim ozbiljnim vanjskim uticijima.

Van metropola i vrlo naprednih krugova u turskoj zivi zaostala pucina kojoj je erdogan pogodio notu sa islamizmom, neoosmanizmom, na njiihovom glasovim moze da se odrzava doveka, sem ako ekonomski ne krahira. Turska armija kao i sve armije u slicnim islamskim zemljama su pod jakim uticajem usa, bar je bila do juce.

Razlika turske u odnosu na balkan je sto nasi jahaci naroda interno jasu, pljackaju i bahate se podilazeci niskim strastima glasaca, ali eksterno imaju 0.1% autonomije u donosenju politickih odluka, pa su zato globlano gledano bezopasni lopovcici.

Turska je vec ozbiljnija i bogatija zemlja cija spoljna politika ima vazan i veliki intenzitet. Turska armija vec godinama aktivno ratuje u turskoj i van svojih granica u sirji i iraku.
Nazalost oni se prema prostoru jugoslavije ponasaju vrlo korozivno dajuci agresivne poruke, na ivici izazivanja sukoba, pa je zato svako slabljenje turske, dobro za balkan, posebno za srbiju.

Ovo masovno otpustanje i progonjenje intelektualaca, sudija, naucnika, profesora, pakazuje gde turska pripada geografski i civilizacijski.

Zemlja u kojoj je sopstvena armija upravo bombardovala palatu svog predsednika je kandidat za eu, kao i srbija, pa stavite prst na celo laboratorijski misevi.
[ nemojopetlebati @ 19.07.2016. 22:16 ] @
A ti bi da opozicija ućuti?
Možda je bolje da umukne zauvek? Šta kažeš za to?

Što se tiče vesti koju ti pokušavaš da plasiraš kao svršen čin
Citat:
but they were "yet to be confirmed"

Dakle, "vest" tek treba da bude portvrdjena.

Paaaaa, javi nam se kad bude potvrdjeno.

[ dusanboss @ 20.07.2016. 00:04 ] @
nemojopetlebati koristi zli zeleni smajli. :)
[ jovajovic100 @ 20.07.2016. 00:26 ] @
http://www.blic.rs/vesti/svet/...ova-zena-kupoholicarka/l0e8e2k

PALATA SA SVILENIM TAPETAMA Kako žive Erdogan i njegova žena kupoholičarka

Supruga turskog predsednika Emina Erdogan tvrdi da živi skromno po striktnim muslimanskim vrednostima, ali joj je omiljena zabava trošenje novca.
Redžep Tajip Erdogan i njegova supruga žive u palati koja je koštala skoro 600 miliona evra i ima 1.000 soba. Osim palate u Ankari, imaju bar još dve luksuzne rezidencije u Turskoj. Emina obožava dizajnersku odeću i ne ustručava se da troši basnoslovne svote novca na nju.
U zemlji u kojoj četvrtina stanovništva živi u siromaštvu, prva dama se hvali kako pije specijalni čaj koji košta oko 1.800 evra po kilogramu i pije ga iz zlatnih čaša koje koštaju skoro 300 evra.
Jednom je zbog Emine ceo tržni centar u Briselu bio zatvoren za sve osim za nju. Prema nekim izveštajima, dok je pratila supruga u zvaničnoj poseti Varšavi potrošila je više od 44.000 evra na jednom bazaru antikviteta.
Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra.
Kritičari Erdogana kažu da je zgrada toliko ekstravagantna da bi i Sadam Husein, poznat po svojoj ljubavi prema zlatu i draguljima, pocrveneo.
Građevina poznata kao “Bela palata” koštala je duplo više nego što je to prethodno procenjeno, a Erdogan je rekao da ona prikazuje Tursku u najboljem svetlu.
Za njenu izgradnju je upotrebljen skup materijal dovezen iz raznih zemalja sveta.
Erdogan građevinu vidi kao nagradu za dobro vođenje države, dok njegovi protivnici smatraju da je ona simbol njegove želje za apsolutnom moći.
Redžep Tajip Erdogan nalazi se među najplaćenijim svetskim zvaničnicima, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku.
[ payge @ 20.07.2016. 05:45 ] @
Ne koristiti rec votka na ES-u.

Kad se to,votka,upotrebi ovde, hotchimni/nemojopetlebati pobledi u licu, zapene mu se usta, srusi se na zemlju, zaskripe mu zubi a ako se medju njima nadje jezik on ga pregrize.
Sa tako shebanom gubicom on u kuci mora da cuti, nocima sanja znojavog polugolog Putina i dolazi ovde danju
da se pisanjem brani od sopstvenih skrivenih nocnih fantazija.

Isto tako, chimnijeve ES mecene jos pamte i imaju traume iz forumskog detinjstva sa stanovitim likom @Votka.
[ concorde @ 20.07.2016. 09:32 ] @
[ jovajovic100 @ 20.07.2016. 09:51 ] @
" Novi " članovi rastu kao pečurke posle kiše i svi su strućnaci za MadZone .
[ concorde @ 20.07.2016. 11:48 ] @
Citat:
jovajovic100: " Novi " članovi rastu kao pečurke posle kiše i svi su strućnaci za MadZone .

Ne znam kome je tačno upućena tvoja opaska, posle mog posta a i ja sam nov?
Kakav je to stručnjak za mad zone? Tema nije mad zone a ja sam samo rekao da ne hranite trola. Čitam i upoznajem se sa forumom i dotični mi je odmah pao u oči.
Reci mi, koliko je vremena potrebno provesti na forumu da bi dobio pravo učešća na istom?
Vidim da si ti član nepune dve godine. Koliko je vremena prošlo od tvoje registracije na forum do prvog posta?
Biće mi jako drago ako mi ti kao stari i iskusan član sve ovo objasniš za rad kvalitetnog učešća na forumu.
Unapred hvala!
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2016. 12:29 ] @
http://www.bbc.com/news/world-europe-36843180

Turska je upravo zabranila svim akademicima da napustaju zemlju.

Pored sudija i vojske, takodje, smenili su 21 hiljadu prosvetara, 15 hiljada radnika ministarstva za obrazovanje, 8 hiljada policajaca, 1.5 hiljade radnika ministarstva finansija.

Drugim recima, ovo je totalna cistka - ovako nesto Erdogan nije mogao ni da sanja do pre neki dan.
[ dusanboss @ 20.07.2016. 16:10 ] @
Ne znam kako neko može da zna za umešanost tolikog broja ljudi. Kakvi su to kriterijumi koji se primenjuju u Turskoj. Nemoguće da su lično Erdogan pa ni ljudi bliski njemu znali za umešanost. Mnigi od ovih ljudi lete verovatno zato što su se nekad u prošlosti zamerili pogrešnoj osobi. ( ne mislim na Erdogana)
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2016. 21:16 ] @
Kriterijum je jednostavan: izrekli su se pred pogresnom osobom sta misle o vlasti i tako su dosli na neki spisak.

[ 3way @ 20.07.2016. 22:32 ] @
Citat:
dusanboss:
Mnigi od ovih ljudi lete verovatno zato što su se nekad u prošlosti zamerili pogrešnoj osobi. ( ne mislim na Erdogana)

Verovatnije je da lete "za svaki slucaj". Niko ne zna o njima, niti ko su, ali neka njega dalje od bilo kakve bitne funkcije...Tako se odvaja kukolj od zita...
[ Radgosta.3 @ 21.07.2016. 00:24 ] @
21.000... kap u moru

https://en.wikipedia.org/wiki/1980_Turkish_coup_d%27état

Result
650,000 people were under arrest.
1,683,000 people were blacklisted.
230,000 people were tried in 210,000 lawsuits.
7,000 people were recommended for the death penalty.
517 persons were sentenced to death.
50 of those given the death penalty were executed (26 political prisoners, 23 criminal offenders and 1 ASALA militant).
The files of 259 people, which had been recommended for the death penalty, were sent to the National Assembly.
71,000 people were tried by articles 141, 142 and 163 of Turkish Penal Code.
98,404 people were tried on charges of being members of a leftist, a rightist, a nationalist, a conservative, etc. organization.
388,000 people were denied a passport.
30,000 people were dismissed from their firms because they were suspects.
14,000 people had their citizenship revoked.
30,000 people went abroad as political refugees.

-------------------

1980-te je Turska imala 45 miliona stanovnika, a danas ih ima 75.
[ dusanboss @ 21.07.2016. 00:35 ] @
Nadam se da neće da pobiju ovih 6000 ili koliko već jadnika, mada ako je izbor život u turskom zatvoru ili smrt ja bih odabrao ovo drugo.

Barem će takav potez imati odjek u svetu i znaće da ne umiru uzalud. (I nije neka uteha ako se zna da većina njih nije imala velike a neki i nikakve veze sa pučem )
[ član @ 21.07.2016. 06:25 ] @
juce prica koleginica u firmi (Turkinja rodjena u DE) da je trenutno u Turskoj strasna represija, da hapse za bilo sta izjavljeno ili napisano na netu protiv Erdogana, prisluskuju telefone onih za koje se zna da su protiv vlasti... generalna cistka!
[ bachi @ 21.07.2016. 07:42 ] @
Ovo i nas čeka kada pičkousna bagra bude počela da gubi vlast.

A ona njihova izložba je pokazatelj da se vode spiskovi "nepodobnih".
[ Java Beograd @ 21.07.2016. 07:53 ] @
Ergogan kreće u kontra smeru, i stvara bar milion životno ugroženih stanovnika, koji će po svaku cenu želeti njegovu smrt. I još bar 10.000.000 ljudi koji žele njegov odlazak sa vlasti.
Prosto izaziva sledeći puč, ili kakve druge nasilne promene.
[ Java Beograd @ 21.07.2016. 08:49 ] @
Evo svežih vesti. Današnji Blic prenosi:

Erdogana spasile ruske obaveštajne službe?
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nekoliko sati pre početka nereda dobio upozorenja od ruskih obaveštajnih službi da mu se sprema vojni puč.

Dakle, kockice se slažu. Jasno je kome odgovara islamistička, zatucana i nazadna, Turska - neposlušna NATO država, doskorašnji glavni NATO saveznik u regionu.

Po svemu sudeći, tajne obaveštajne službe svih većih zemalja su imale zanimljive aktivnosti nedavno.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.07.2016. 09:19 ] @
Rusi su inace teske sise.Ko sa njima tikve sadi,nece ih jesti.Dobri su za balans ali neka budu dalje od nas.
[ Java Beograd @ 21.07.2016. 09:37 ] @
U principu se slažem. Dobro je da se Rusija vraća na svetsku scenu kao velesila, radi globalnog balansa. Ali neki ekstra boljitak za nas ? Jok, nema ništa od toga. Bolje se uzdaj u se i u svoje kljuse.

A, da li će Rusi biti dalje od nas (ili bliže) zavisi od nas.
[ Darko Nedeljković @ 21.07.2016. 11:21 ] @
Citat:
Bolje se uzdaj u se i u svoje kljuse.

Cesto cujem ovo, ali nije mi jasno na sta se konkretno odnosi - Srbija je fakticki marionetska drzava koja nema narocitog uticaja na sopstvenu sadasnjost i buducnost, da ne potezemo sad pitanje proslosti koje je diskutabilno. Srbija nema nikakav plan kako da se reindustrijalizuje i ekonomski ojaca, a da ne pominjemo da vojno-politicki moze biti neki faktor za nasih zivota. To sa Rusijom je samo predstava za siroke narodne mase. Pre neki dan gledam predsednika na Rajcu, kritikuje stanje u drzavi kao da je najokoreliji opozicionar, zaboravio se covek da je na celu drzave i da je u drzavi sve onako kako je njegova ekipa postavila. Za vreme tog govora, komunalna policija u beogradu unistava domacu poljoprivredu tako sto ne dozvoljava da se domace lubenice prodaju, vec samo uvozne, albanske, po velikim marketima, za koje je neko verovatno primio neke pare u dzep. Nego, odoh ja daleko od teme - ako si ovim "u se i u svoje kljuse" mislio da pojedinac treba bilo da radi na sopstvenom obrazovanju i gleda preko granice, bilo da radi na vestinama poltronstva i infiltrira se u bandu, onda te razumem, ali ako si mislio da srbija treba da ima viziju sebe kao necega, onda bi trebalo da mi potanko objasnis sta i kako ti to zamisljas.
Pomenuh gore reindustrijalizaciju i ekonomsko jacanje Srbije - to EU/USA ekipi uopste nije u interesu, cak naprotiv, a Rusiji bez obzira sto je u interesu, ona sama ima slicne probleme koje ne zna kako da resi. A mi sami niti imamo plan, niti bi ga da ga imamo bilo moguce realizovati.

Nikada nisam bio u Turskoj pa ne znam, da li oni imaju mogucnost "u se i u svoje kljuse" ili se sve svodi na isto kao kod nas.

[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 21.07.2016. u 12:36 GMT+1]
[ e.x.i.t @ 21.07.2016. 11:29 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Rusi su inace teske sise.Ko sa njima tikve sadi,nece ih jesti.Dobri su za balans ali neka budu dalje od nas.

Citat:
Java Beograd: U principu se slažem. Dobro je da se Rusija vraća na svetsku scenu kao velesila, radi globalnog balansa. Ali neki ekstra boljitak za nas ? Jok, nema ništa od toga. Bolje se uzdaj u se i u svoje kljuse.

A, da li će Rusi biti dalje od nas (ili bliže) zavisi od nas.

Rekao bi da obojica previše unosite lični animozitet prema određenoj strani a ne argumente.
Zašto to kažem?
U politici nema ljubavi samo čist interes!
SAD je krenula sa saveznicima u prekomponovanje tog regiona iz više razloga a osnovni je opkoljavanje Rusije. Sirija je stari saveznik Rusiji i Rusija je odlučila da tamo zaštiti svoje interese i jedinu pomorsku vojnu bazu van teritorije Rusije.
Turska je upletena debelo u ceo slučaj i to sa potpuno nejasnim ishodom jer su u turskoj suprotstavljene različite političke struje i frakcije.
Erdogan jeste diktator ali manje opasan od bivšeg premijera Davutoglua, koji je priznao da je izdao naređenje za obaranje ruskog aviona.
Posle toga su usledile ekonomske sankcije Rusije prema Turskoj. U početku su turci mislili da one nisu ništa ali počeli su da se gomilaju ogromni gubici u sferi turizma, građevini, eksportu voća i povrća!
Erdogan je očekivao pomoć zapada (saveznika) ali ona nije bila u očekivanim granicama. Zato je Erdogan potegao ucenjivanje EU sa izbeglicama i dobio je dosta novca ali to je delić od onog koliko gube sankcijama.
Logično je bilo da prihvati ruske uslove za izmirenje. Smenio je ratnobornog Davutoglua ali je time stavio prst u oko zapadu koji se protivi bilo kakvoj saradnji bilo koje zemlje sa Rusijom. Odmah po pružanju ruke Rusiji, dobio je dve eksplozije na aerodromu. Takođe, zapad je spremio i puč ali su ga rusi provalili i obavestili Erdogana!
Zašto vam smeta islamski nacionalista koji se okreće Rusiji a ne smeta vam mračna i totalno fundamentalna garnitura u S.Arabiji? Erdogan je uvek bio takav ali dok je saveznik zapada onda je prihvatljiv nacionalista a sada je Iznogud?!
Bez ljutnje, mnogi od napisanih komentara nemaju dodirnu tačku sa suštinom nego su plod pisanja potpuno površnog i neukog sagledavanja činjenica i same definicije politike.
Mnogi od vas se u političkim temama ponašate kao napaljeni navijači Zvezde i Partizana, znači, malo argumenata puno strasti!
Tamo još ništa nije gotovo. još se to krčka a svako ubacuje u taj lonac začine prema svom ukusu!

[ Java Beograd @ 21.07.2016. 11:52 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
Bolje se uzdaj u se i u svoje kljuse.
.... komunalna policija u beogradu unistava domacu poljoprivredu tako sto ne dozvoljava da se domace lubenice prodaju, vec samo uvozne, albanske, po velikim marketima ...

Mrzi me da odgovaram na ceo post, jer je očigledno da si opoziciono nastrojen (kao i ja), ali si i malo više ostrašćen.

U prinicpu, ništa ne volim ovu vlast, ali malo mi ide na qlinac kad vidim baš, baš izvitoperenu istinu.

Mislm, realno, kao građaninu Novog Beograda pre svega, najviše mi ide na qlinac kad seljak (čiji rad nadasve cenim i poštujem) i/ili preprodavac, onako, kako mu se ćefne parkira traktor sa prikolicom ili kamion, zadigne ceradu i - prodaje poljoprivredne proizvode ! Čekaj bre malo, pa jel sme to tako ? Sira iz kante na ulici, prasići iz gepeka Warburga sa parkinga, "sređena" piletina iz kese, i tako to .... Pa jel' se sme tako ? A kad ode, ostavi iza sebe đubreta koliko voliš, ne padne mu na pamet da počisti za sobom. Pa gde mi to živimo ?

Sve se to posbeno istakne kad dođe na red bostan. I onda imaš dve fele:
1. Oni koji zakupe tezgu na pijaci (i plate koliko košta) i
2. Oni kojima se ćefnulo da bostan prodaju, tu, kod okretnice ili kod osnovne škole ili kod neke posećenije autobuske stanice 16-tice ili 95-tice.

Pa ne može tako, bre majkumu ! Pa nije onaj koji plaća pijačninu lud, a ovaj koji je parkirao kod okretnice pametan. Nije. Nego je onaj prvi revnosni građanin, a ovaj drugi prestupnik. Preastupnika treba kazniti, a ako neće da se pomeri (a najčešće neće) onda treba primeniti silu. Kako drugačije ?

Događaj koji izvitopereno opisuješ je bio upravo uklanjanje nelegane preprodaje bostana u okolini pijace ("pametan", setio se kako da ne plati pijačninu). Svaku takvu i sličnu akciju nadasve podržavam. Mislim, žao mi što je čovek - ulični preprodavac - izdahnuo, ali jasno je da je opomenut, i za inat nije hteo da se pomeri. Jbg. Imao slabo srce. Taman posla da se setio da uđe na pijacu, zakupi tezgu i prodaje robu !

Šta treba komunalni policajac da radi ? Da gleda lekarske izveštaje, pa da ove sa slabim srcem pusti da preprodaju bostan u Knez Mihailovoj, a ovi drugi moraju na pijačne tezge ?

Nema to nikakve veze sa "uništavanjem domaće poljoprivrede", već sa sporim, mučnim, dugotrajnim i teškim procesom zavođenja komunalnog reda. Da su "pametnog" uhapsili, oduzeli robu i kaznili sa debelom novčanom kaznom (a ja bi rekao da samo tako i može da se izađe na kraj) - bilo bi kuku-lele nemam sad od čega da živim.

Citat:
Darko Nedeljković:Nikada nisam bio u Turskoj pa ne znam, da li oni imaju mogucnost "u se i u svoje kljuse" ili se sve svodi na isto kao kod nas.
E pa ja sam bio nekoliko puta u Istanbulu, i mogu ti reći da su tamo nelegalnu preprodaju poljoprovrednih (i ostalih) proizvoda van predviđenog mesta iskorenili.

Izvinjavam se na off-u.

[ nemojopetlebati @ 21.07.2016. 12:04 ] @
Citat:
#Java Beograd

Erdogana spasile ruske obaveštajne službe?
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nekoliko sati pre početka nereda dobio upozorenja od ruskih obaveštajnih službi da mu se sprema vojni puč.

Nisi morao da čekaš današnji blic.
Ja sam to već objasnio još pre 4 dana.

Oćigledno Baća pažljivo čita moje komentare
i kad je video da ne može da prikrije svoje tajne pred nemojopetlebati-liksom
brže bolje je dojavio blicu sada već bajatu vest.

Citat:
#e.x.i.t

Erdogan jeste diktator ali manje opasan od bivšeg premijera Davutoglua, koji je priznao da je izdao naređenje za obaranje ruskog aviona.

Naravno da je izdao, zato će i nahebati.
U pravim državama se izdaja ne toleriše.

Citat:
#e.x.i.t

Zato je Erdogan potegao ucenjivanje EU sa izbeglicama i dobio je dosta novca ali to je delić od onog koliko gube sankcijama.

Danas svaka šuša ucenjuje EU. Treba videti da ne propadnu i udeliti im neku milostinju.

A šta je sa tim "sankcijama"?
Ko Turke sankcioniše?
[ Darko Nedeljković @ 21.07.2016. 14:01 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mislm, realno, kao građaninu Novog Beograda pre svega, najviše mi ide na qlinac kad seljak (čiji rad nadasve cenim i poštujem) i/ili preprodavac, onako, kako mu se ćefne parkira traktor sa prikolicom ili kamion, zadigne ceradu i - prodaje poljoprivredne proizvode ! Čekaj bre malo, pa jel sme to tako ? Sira iz kante na ulici, prasići iz gepeka Warburga sa parkinga, "sređena" piletina iz kese, i tako to .... Pa jel' se sme tako ? A kad ode, ostavi iza sebe đubreta koliko voliš, ne padne mu na pamet da počisti za sobom. Pa gde mi to živimo ?

Mi tezimo standardima EU, je li tako? Pa, eto, ja sam sticajem okolnosti proputovao skoro sve drzave clanice u EU i mogu reci da je ovo gore opisano sasvim uobicajeno i normalno u EU. Mogu da nabrojim dosta primera drzava, ali za pocetak te zemlje koje proizvode voce i povrce - Grcka, Rumunija, Bugarska, Poljska, a da mi ne kazes kako su to sve neke bezvezne drzave, ima po Francuskoj i Nemackoj doguraju neke pokretne tezge u glavne pesacke ulice ekvivalent nase Knez Mihajlove i tu na sred ulice nude voce i povrce. Nisam boravio po Spaniji i Portugaliji, ali bih se kladio na nevidjeno da je isto tako. Generalno, nigde nisam uspeo da vidim da policija sprecava poljoprivrednika da na javnom mestu prodaje svoje proizvode turistima i lokalnom stanovnistvu. Pa gde mi to zivimo, ja se sad pitam?!

Citat:
Sve se to posbeno istakne kad dođe na red bostan. I onda imaš dve fele:
1. Oni koji zakupe tezgu na pijaci (i plate koliko košta) i
2. Oni kojima se ćefnulo da bostan prodaju, tu, kod okretnice ili kod osnovne škole ili kod neke posećenije autobuske stanice 16-tice ili 95-tice.

Pa eto, Grcka - kolevka demokratije, pa tamo ako si bio video si da svaki poljoprivrednik ima onaj kamionet Toyota ili Mitsubishi iz kog prodaje bostan po prometnijim raskrsnicama i generalno svuda gde ima ljudi. Razumem ja tebe, ali daj da otvoreno kazemo - "ko vas hebe seljaci, sad nek vam lubenice istrule, a na zimu pocrkajte od gladi", a ne ovako da se ode na Rajac pa se tamo pricaju zalopojke tipa "stanje u poljoprivredi je sve losije i to se mora uskoro promeniti, seljak treba da zivi kao gospodin, mi cemo to tako uraditi za godinu, najvise dve", a onda se vratis u Beograd i posaljes gorile da porazbijaju lubenice pod izgovorom da mi treba da licimo na neku imaginarnu do jaja uredjenu drzavu u kojoj se voce ne proizvodi. Smeta mi to licemerje.

Citat:
Šta treba komunalni policajac da radi ? Da gleda lekarske izveštaje, pa da ove sa slabim srcem pusti da preprodaju bostan u Knez Mihailovoj, a ovi drugi moraju na pijačne tezge ?

Ja se samo pitam kako to po Grckoj a i drugim drzavama EU ne mozes da vidis ni obicnog a ni komunalnog policajca, a kod nas sve vrvi od raznih vrsta policije... Zaposli partijski kadar pa mu izmisli neke radne obaveze, ovome sto proizvodi unisti proizvode, onome sto mu unistava zaduzi se kod MMF da das platu, prosto je cudo jedno kako su svi drugi glupi a mi pametni.

Citat:
E pa ja sam bio nekoliko puta u Istanbulu, i mogu ti reći da su tamo nelegalnu preprodaju poljoprovrednih (i ostalih) proizvoda van predviđenog mesta iskorenili.

Znaci, banana drzava, kao i mi. Mada je Turska mnogo vise od Istanbula, trebalo bi to pogledati malo bolje. Ja sam davno slusao price kamiondzija da im istrcavaju pred kamione i nude hranu sumnjivog kvaliteta na prodaju, ali sam zaboravio o cemu se radi. Odosmo mnogo u offtopic, a ti ni da mi nagovestis sta konkretno znaci "u se i u svoje kljuse". Koje kljuse?
[ dusanboss @ 21.07.2016. 14:16 ] @
Nebitno da li su mu pomogli Rusi, Ameri ili Liliputanci, takvo potašanje sultana je neprihvatljivo i treba se najoštrije osuditi.

Ne može da se porediti Turska sa Saudijskom Arabijom iz razlog što je represija tamo konstantna (nisam baš mnogo upoznat sa dešavanjima u SA ali složićemo se da je daleko od moderne zemlje koja uvažava ljudske slobode)

Turska je do skoro važila za sekularnu državu sa tim što se posle ovog puča sve menja. Videlo se to u Erdoganovim postupcima i ranjie, ali nkio nije očekiva ovakvu odmazdu prema neistomišljenicima i ostalim jadnicima koji će biti žrtvovani kako niko ne bi pomislio da se suprodstavi.

Do pre par godina si u Turskoj mogao da pišeš protv vlasti i da ne snosiš posledica. Sad se odjednom hapse ljudi koji su možda samo pisali kao mi na nekom forumu.
Zbog toga je ova situacija u Turskoj ne uporediva sa nekom državom gde zanaš da ne smeš protiv vlasti. Jednostavno znaš da se ne sme, znaš da možeš snositi posledice i ćutiš.

Ovo što sultan radi deluje krajnje pokvareno i nema veze sa uticajem stranih službi već sa apsolutizmom, atokratijom i diktaturom jednog čoveka.

Videćemo još kako će se ovo završti, ali mslim da će se reč "Erdogan" mnogo vrteti po svim medijima u narednim godinama. Ne vidim kako bi ovo moglo da se stiša i reši normalno.

Ne može se porediti naša atokaratija sa ovim što se dešava u Turskoj.

[ Java Beograd @ 21.07.2016. 14:22 ] @
@Darko Nedeljković OK, ne želim više u off, tema je Turska, a naravno da se ne slažem, ali možemo da otvorimo drugu temu oko lubenica i komunalne policije.

"Uzdaj se u se i u svoje kljuse" znači: ne očekuj pomoć od drugog. Radi sam kako znaš i umeš sa svojih deset prstiju i sa onim alatom koji imaš. Konkretno u mom postu, rekoh da je OK što se donekle vraća globalni balans u obliku bipolarnog sveta, jer se Rusija kao vojna sila uzdiže, te, više SAD nisu jedini svetski policajac. Donekle. Donekle se i Kina uzdiže i prkosi Amerima. Ali, ne treba očekivati nekakvu pomoć od tako (donekle) ojačale Rusije.
I ne samo od Rusije. Niko neće pomoći da mi Srbi svoju državu uredimo kako valja, sprovodimo zakone kako valja, da uzdignemo privredu na neki normalni nivo. Sve to moramo sami.
[ e.x.i.t @ 21.07.2016. 14:29 ] @
Citat:
dusanboss: Ovo što sultana radi deluje krajnje pokvarenu i nema veze sa uticajem stranih službi već sa apsolutizmom, atokratijom i diktaturom jednog čoveka.

Budimo realni, on to radi u svom dvorištu!
Šta reći za SAD koje sve svoje neistomišljenike bombarduju ili ih stavljaju pod sankcije, ako nesme da ih bombarduje!
Pa zar sve to u Turskoj i oko Turske nije upravo posledica takve politike?
Amerima se ne sviđa predsednik Sirije?!
I šta sad, pošto su jaki mogu sebi da dozvole da razvale Siriju, kao i Irak zbog Sadama?!
Pa i Erdoganu se ne sviđa opozicija!
Eto, i on njih razvaljuje po američkom modelu?!
Šta je tu sporno?
Ko ima silu ima i pravo odlučivanja ko je dobar a ko nije!
[ dusanboss @ 21.07.2016. 14:42 ] @
Ne opravdavam ja spoljunu politiku Amerike, takodje ne može ona poslužit kao opravdanje za Erdoganove postupke. Nije valda Turski narod kriv za Američka bombardovanja. Mada Erdogan uveliko igra na tu kartu "velika zla Amerika" tako da mu ljudi daju bezuslovnu podršku misleći da se bore protiv Američkog imperijalizma što je tačno samo u maloj meri.

Dimković kaže "to je volja turskog naroda, on je demokratski izabran". Jeste, ali davanjem glasa nekome na izborima ne dajš mu blanko potvrdu da radi sa tobom i državom šta mu se ćefne. Verujem da mngi Turski glasači nisu ovo imali na umu kada su zakržili Erdogan. Sad je kasno. Kako će sad bilo ko da glasa protiv čak i da budu izbori?
Ni ja se ovde ne osećam apsolutno bezbedno jer pišem protiv njega, a ne neki jadnik u Turskoj.

Jel tražio onomad od Nemačke da mu izruči nekog novinara koji ga je uvredio.
[ e.x.i.t @ 21.07.2016. 14:47 ] @
Niko nije ni rekao da ti opravdavaš američku politiku.
Pravda sa pozicija sile je potpuno normalna kroz čitavu ljudsku istoriju!
Erdogan ništa novo ne radi. Sve je to odavno deja vu!
[ student_apsolvent @ 21.07.2016. 17:01 ] @
Pučevi su j*ebena rabota.
Kako god okreneš generali završe u zatvoru. Kad puč uspje kao 5.oktobra, generali završe u zatvoru u Hagu, kad puč ne uspje kao sad u Turskoj, generali opet završe u zatvoru.
Sad će Erdogan da napravi neki miks Sablje iz 2003 i IB-a iz 1948.
[ vladd @ 21.07.2016. 17:11 ] @
5 oktobra nije izbio nikakav puc vec je narod objasnio lopinama da ne mogu toliko seljacki i bahatoda pokradu demokratske izbore.

Kradja izbora se tolerise do nekog sitnog procenta, ali se malo preterivalo sa rezijom i falsifikovanim listicima.

Kada su izvodjaci bahate politike podvili rep, postali su kompatibilni zapadu.

I naravno da sila vodi politiku, da nije neko pomislio drugacije?
[ Darko Nedeljković @ 21.07.2016. 19:09 ] @
Citat:
narod objasnio lopinama da ne mogu toliko seljacki i bahatoda pokradu demokratske izbore.,

Pa eto, sam kazes, prvo nisu bili po volji zapadu, koji lako isprogramira narod i proglasi nekog lopovom. Potom isti postanu kompatibilni, neometano kradu i narod se tu nista ne pita, kao sto se nikad nije ni pitao. Potpuno je nebitno hoces li to zvati pucem ili nekim drugim imenom, poenta je da kad pisas uz vetar ostajes mokrih pantalona, a kad pisas niz vetar prodjes bez takvih posledica. Narod mu tu dodje nesto kao pisacka - masa bez svesti, nosena vetrom bez sopstvenog izbora pravca kretanja.
[ Java Beograd @ 22.07.2016. 07:57 ] @
Bilo kako bilo, pišaćka uz vetar ili ne, devedesete su bile najgore godine. Maksimalno poniženi, pokradeni, obespravljeni i narod i država. Šta god da je bilo 5. oktobra (a puč sigurno nije bio), uz čiju god pomoć - dobro je bilo skinuti one sa vlasti.

Sviđali se nekima izbori i rezultati izbora ili ne, već nekoliko zadnjih izbornih ciklusa rezultati izbora odražavaju volju naroda.
[ Darko Nedeljković @ 22.07.2016. 10:00 ] @
Java Beograd, priznajem da nisam mnogoproucavao tu temu, ali ovako usput nisam zapamtio nijedan dokaz da je devedesetih bilo izborne kradje. Mozda mi je promaklo, daj link ako je vodjen neki sudski postupak i kakav mu je bio ishod? Sto se tice novca takodje, svima su nam bili napunili glavu nekim pricama o pokradenim milijardama, a kad su preuzeli izvrsnu i sudsku vlast - nista, niti sudskih postupaka, niti su se potrudili da vrate te milijarde o kojima se toliko pricalo, uvalili yadnjice u fotelje i na tome se svaka inicijativa zavrsila. Neki sumnjivi novci su bili neko vreme blokirani po stranim racunima, cekajuci da se sprovede postupak i da se lopovluk dokaze ili ne dokaze, ali se niko nije upustao u to, zasto, to nije bas najjasnije. Ostaje gorak utisak da je svih tih kradja bilo koliko je bilo i famoznog oruzja u Iraku.
[ e.x.i.t @ 22.07.2016. 10:11 ] @
Nije mi jasno kakve veze ima 5 oktobar, komunalna policija, lubenice i sve nabrojano sa temom?
[ Darko Nedeljković @ 22.07.2016. 10:24 ] @
Kako ti nije jasno - jesu li turci upravo imali pokusaj 5. oktobra? Jesu. Da li se tamo upravo desava policijska represija? Desava se.
[ Java Beograd @ 22.07.2016. 11:05 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Java Beograd, priznajem da nisam mnogoproucavao tu temu, ali ovako usput nisam zapamtio nijedan dokaz da je devedesetih bilo izborne kradje. Mozda mi je promaklo, daj link ako je vodjen neki sudski postupak i kakav mu je bio ishod? Sto se tice novca takodje, svima su nam bili napunili glavu nekim pricama o pokradenim milijardama, a kad su preuzeli izvrsnu i sudsku vlast - nista, niti sudskih postupaka, niti su se potrudili da vrate te milijarde o kojima se toliko pricalo, uvalili yadnjice u fotelje i na tome se svaka inicijativa zavrsila. Neki sumnjivi novci su bili neko vreme blokirani po stranim racunima, cekajuci da se sprovede postupak i da se lopovluk dokaze ili ne dokaze, ali se niko nije upustao u to, zasto, to nije bas najjasnije. Ostaje gorak utisak da je svih tih kradja bilo koliko je bilo i famoznog oruzja u Iraku.

Samo kratko oko izbora: danas se na svakom biračkom mestu, odmah nakon završetka izbora izbroje listići. I, svaki predstavnik, svake partije je tu, na licu mesta i zajedno sa ostalima gleda i broji listiće. I na kraju svi prisutni, iz svih partija potpišu zapisnik. I to se istakne na biračkom mestu: broj biračkog mesta, ukupno glasača, ukupno važećih listića, koliko svaka partija dobila. Broj mora da se složi, apsolutno. I svaka partija može, iz samo svojih izbora, od ljudi prisutnih na biračkim mestima da sračuna koliko ima glasova. Dakle, realno - nema laži i prevare. Ako neki od prisutnih iz neke partije neće da potpiše zapsinik, onda se izbori na tom biračkom mestu proglašavaju spornim i sud odluči šta dalje.
Devedesetih nije bilo tako. Već, nakon završetka glasanja, svi listići u zapečaćenim kutijama idu u opštinu kod opštinske izborne komisije na prebrojavanje. A u opštinskoj komisiji - samo Slobini ljudi. Koliko je Vuk osvojio glasova ? Pojma on nema. Niko iz njegove partije nije bio prisutan kad se brojalo. Jbg. Ako mu ovi Slobini kažu da ima 100 glasova, onda je 100. Ako mu kažu 1.000 onda je 1.000.

Kapiraš razliku devedestih i danas ?

A što se para tiče, kako reče tadašnji predsednik vlade Mirko Marjanović: "Platiš hleb tri dinara, i baš te briga". Samo što hleba nije bilo. Ni mleka. Ničega u samoposluzi nije bilo. A mi smo u novčanicima imali milione i milijarde dinara.
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2016. 11:05 ] @
Ne, Turci nisu pokusali nista sto ima veze sa 5. Oktobrom u Srbiji, za razliku od Milosevica pri kraju svoje vlasti, Erdogan uziva visoku podrsku u narodu.

To sto je lik ocigledni autokrata sa pretenzijama za ucvrscivanje na vlasti i izmenom ustava zemlje je druga stvar, ali ta stvar nema veze sa tim koliko je omiljen medju masama.
[ e.x.i.t @ 22.07.2016. 11:22 ] @
Interesantan članak na ovu temu: Turski gambit
[ Darko Nedeljković @ 22.07.2016. 15:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ne, Turci nisu pokusali nista sto ima veze sa 5. Oktobrom u Srbiji, za razliku od Milosevica pri kraju svoje vlasti, Erdogan uziva visoku podrsku u narodu.

Pa ne znam bas, pre svega, mi smo imali pokusaje petog oktobra 1990 i 1996 godine. Prilikom tog prvog bilo je tenkova po ulicama, a prilikom drugog jedva poneko mlatarao pistoljem dok su sa druge strane od naoruzanja koristili samo pokvarena jaja. Prilikom prvog pokusaja, Milosevic je imao gotovo 46% podrsku. Na poslednjim izborima Erdogan je osvojio oko 44% glasova, znaci identicna situacija. Prilikom drugog pokusaja opet tako nesto, gotovo identicno kao Erdogan. Treci i poslednji pokusaj, opet tako nesto. Po svemu sudeci razlike su neke sitne finese a ne drasticna razlika u procentima.
[ dusanboss @ 22.07.2016. 16:28 ] @
Ivane da li ti stvarno još uvek posle ovoga podršku turskog naroda Erdoganu smatraš kapo relevantan faktor?

Da li bi demokratski glas bio ukoliko se skupimo nas petoro sa foruma da glasam za neku na primer moju ideju. Pritom ste vas četvoro vezani za stolicu i ja ću vas udarit pesnicom svaki put ako me ne podržuite.

Da li bi relevatan faktor bio to što ste pre vezivanja glasali za neku moju ideju?
[ nemojopetlebati @ 22.07.2016. 16:48 ] @
Ja sam već par puta naveo da su Erdogana podržali svi.
Ne samo njegovi nego i opozicija je stala na stranu Erdogana tokom puča.
Sumnjam da oni nešto naročito vole Erdogana
ali još manje im je stalo do vojne čizme za vratom.

Kod Miloološevića je posebna priča. Uz nega nisu stali grajani jer veliki deo gradjana je bio uz opoziciju a protiv rata.
Medjutim "parcijalni" vojni puč koji je izvršen na teritoriji Slovenije, Hrvatske i BiH je pomogao Miloološeviću da prisvoji vlast.

Dakle, ne postoji paralela Mioološević - Erdogan
u smislu metoda ustoličenja
ali
postoji paralela u pohlepi za vlast.
[ vladd @ 22.07.2016. 16:51 ] @
Ma da, narod se pita kada neki odluce da se pita.

Citat:
neometano kradu i narod se tu nista ne pita

Sta kradu Darko? Opet nisi razumeo moj post a zapeo si da komentarises. Boli njih sve zajedno za vecinsku sirotinju, ili moderno NONVIP, ja sam imao na umu kradju glasova a ne ostale kradje i muljacine(gajbice, drogu, duvan, zajam za srbiju), koje svi inace apliciraju...
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2016. 17:33 ] @
Citat:
dusanboss
Ivane da li ti stvarno još uvek posle ovoga podršku turskog naroda Erdoganu smatraš kapo relevantan faktor?

Nemam sta da smatram ili ne, to je vise nego ocigledno.

Erdogan upravo postoji zato sto mase u Turskoj hoce "da se vrate tradiciji".
[ dusanboss @ 22.07.2016. 18:55 ] @
Da li hoće? Da li je opozicija podržala Erdogana? Ako jeste veliko je pitanje zbog čega. Ko su bili ti ljudi sa turskim zastavama? Meni ne deluju kao masa koja je izašla da brani državu na poziv sultana koji za 15 min izbegao smrt .

Ko su tui ljudi iz vojske koji su učestvovali u puču. U vojsci ti izvršavaš naredjenja ne postavljaš pitanja tako da ih je jako lako izmanipulisati za na čijoj god strani su bili.
Da li verujete da su tamo svakog vojnika pitali "Pravimo puč. Da li želiš da nam se pridružiš? Ako nećeš slobodan si kući da ideš."

Je ne verujem da većina turaka podržava Erdoganovo ponašanje uoči i svakako ne posle. Erdogan je bio drugačiji lik kada su ljudi glasali za njega.

Ako je takvo ponašanje podržano od strane turskg naroda ne znam šta će biti. Sumnjam da će se ovo završti na obračunavanj sa unutrašnjim neprijateljem.

U ostalom ogroman deo Nemačkog naroda je podržavao Hitlera.

Mene najviže brine ova NATO baza sa nuklearnim raketlama. Šta će bit ako sultan odluči da nacionalizuje tu imovinu?

[ nkrgovic @ 22.07.2016. 20:14 ] @
Ja ne kapiram kako nije ocigledno da dobar deo gradjana podrzava Erdogana, da nije tako on ne bi sad bio na vlasti. E sad, sa moje tacke gledista, razlog toga je propaganda, zaglupljivanje, vracanje religiji i serijatskim zakonima koji su im predstavljeni kao "pravi put" (pun intended), sve to stoji. To je put u diktaturu isto kao sto je glasanje za nacional-socijalizam bio put u diktaturu. Jeste zlo, stvara se kalifat, ubija demokratija i nasledje koliko-toliko civilizovane Turske.... ali postoji veliki i glasan/vidljiv broj gradjana koji to podrzavaju.

Problem je u tome sto to vodi daljoj islamizaciji i stvaranju neceg, sa moje tacke gledista jako loseg. Veci problem je sto je nacin borbe protiv toga obrazovanje - a to je ono sto oni sad pokusavaju da uguse. Sloboda proistice iz slobode misljenja, a to se stice kritickim obrazovanjem i ucenjem da se misli svojom a ne tudjom glavom....

Za nuklearne glave u Nato bazama nema brige - to su US nuklearne glave i njihova vojska nece dozvoliti da ih Turci uzmu. Ako probaju da je nacionalizuju imace protiv sebe i US i Nato i Rusiju (kojoj se nece svideti nuklearno naoruzan komsija). U najgorem slucaju ce ih dobiti aktivirane....
[ Bradzorf012 @ 22.07.2016. 23:11 ] @
Pa naravno da Erdogan ima podršku građana, a razlog tome nije nikakva propaganda, jednostavno, većinski stav u državi je takav. Meni cela ta priča oko islamske države, islamskih terorista i sada Turskog zaokretanja u islamizam ima veze sa jačanjem desnice globalno, naročito u evropi. Nazvao bih to islamskim fašizmom. Zar nismo mi nedavno rehabilitovali Dražu i Nedića, a evo danas čitamo kako u Hrvatskoj rehabilituju Stepinca. O jačanju desnice u evropi nema potrebe trošiti reči, a meni lično najviše idu na nerve revizionisti, koji će uskoro utvrditi kako je Hitler lično bio najveći borac protiv nacizma. Ali, kako se ono kaže, tražili ste, gledajte.
[ dusanboss @ 23.07.2016. 01:22 ] @
Ne znam. Možda ste u pravu. Ja sve gledam iz svoje perspektive što ne znači da svi gledaju tako. Radikalizacija celog sveta je u toku i videćemo kako će se završiti.

Naravno da Erdogan ima podršku dela Turske populacije, neki bi verovatno voleli da bude još ekstremniji.

Mislio sam da deo Turaka nije ovo imao na umu kada su glasali za njega. Svakako da jedan deo tako razmišlja. Ono na šta želim da ukažem je to da i ako su ga ljudi ranije podržavali, posle ovoga neverujem da ima toliko pristalica. Ali ko će da mu kaže da nije sa njim ?

Ne zanm jel to tako teško da se vidi šta taj diktator radi? I nemoj te da me terati da razmišljam drugačije zato što nije tako.

O kakvim glupostima o podršci turskog naroda pričate kada je jasno da će svako ko mu se suprostavi u najboljem slučaju dobiti otakaz.

Vi koji govorite da je ovo volja turskog naroda mislim da podržavate Erdoganove postupke. Ne zanam kako svremen čovek može to da radi. Podrška njemu u bilo kom smislu ukoliko nemate debeli razlog je bolesna.

Možda će neki doći pameti kada javno pobije na stotine ljudi. Ili će te i tada misliti da je to volja Turskog naroda? U ostalom i on kaže da mora da pobije ljude ako narod tako treži.

Daj bre jel kod nas stvarno postoje ljudi koji veruju u ovakve gluposti, a da pri tom nemju neke veze sa Turskom.
[ Bradzorf012 @ 23.07.2016. 02:07 ] @
Citat:
dusanboss:Podrška njemu u bilo kom smislu ukoliko nemate debeli razlog je bolesna.

Vidi ovaj, šefe, možda nisi primetio, ne dajem ja njemu podršku, nego konstatujem činjenice. Sad, to što ti misliš da je podrška njemu bolest, slažem se, ali se Jens Stoltenberg nikako ne bi složio. Ko zna, možda je on bolestan.

Citat:
dusanboss:Možda će neki doći pameti kada javno pobije na stotine ljudi.

Neće. Nacisti u Ukrajini su javno pobili(spalili) nekoliko desetina svojih građana, a natofili nisu prstom mrdnuli da to osude, bar na rečima.
[ Darko Nedeljković @ 23.07.2016. 10:10 ] @
Citat:
dusanboss:O kakvim glupostima o podršci turskog naroda pričate kada je jasno da će svako ko mu se suprostavi u najboljem slučaju dobiti otakaz.

Trebalo bi da smo nesto naucili iz novije istorije, kako inostrane tako i domace a to je pre svega da nikakva ideologija ne postoji, vec jedan isti diktator po potrebi postaje cetnik/partizan/proruski/proevropski u zavisnosti od toga koja mu opcija bolje ucvrscuje fotelju i donosi priliv vise novca i nekretnina. Sa te tacke gledista potpuno je naivno verovati da diktator ima neku svoju ideologiju, a narod hoce dijametralno suprotno, pa sad on tu silom nesto namece i time slabi svoju poziciju. Nije sporno da diktator eliminise po neko smetalo, ali mu je bitno da se usaglasi sa onim sto vecina podrzava. Posebna je prica kako i pod cijim uticajem (citaj: u skladu sa cijim interesom) je vecina vremenom profilisana u tom smeru, posto ocigledno volja savremenog coveka nije prepustena slobodnom slucajnom izboru, vec je pazljivo profilisana iz centara uticaja putem savremenih sredstava sirenja kulture i informacija.
[ student_apsolvent @ 23.07.2016. 10:21 ] @
Citat:
vladd:
5 oktobra nije izbio nikakav puc vec je narod objasnio lopinama da ne mogu toliko seljacki i bahatoda pokradu demokratske izbore.

Kradja izbora se tolerise do nekog sitnog procenta, ali se malo preterivalo sa rezijom i falsifikovanim listicima.

I naravno da sila vodi politiku, da nije neko pomislio drugacije?:)

A što je bilo no puč? Đe vam je bila vojska, đe policija? Nijesu bili na ljetovanju u oktobru, vojska nije reagovala, policija je branila skupštinu taman da je neodbani, a kasnije je pomogla u paljenju. Jedini slučaj u svijetu da se predsjednika poslali da ga drugi ubiju. Na posljednjim iyborima imali ste krađu glasova, proteste, što opet nijeste yapalili skupštinu ako je normalno da se skupština pali kad ima krađe glasova na izborima?
[ @ 23.07.2016. 11:00 ] @
Pa nije džabe Njegoš napisao:
•Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući niko krupno ka Turčin ne laže.
[ dusanboss @ 24.07.2016. 22:10 ] @
http://www.blic.rs/vesti/svet/...-da-je-puc-bio-reziran/84bcpj1
[ concorde @ 24.07.2016. 22:18 ] @
Naravno da je režiran ali ne znamo tačno ko je režiser, pisac scenaria, glavna uloga, sporedne uloge, kostimograf.....
Za sve je potrebna ekipa!
Naravno, najvažniji je producent!
[ dusanboss @ 24.07.2016. 22:35 ] @
Glavna uloga Erdogan veličanstveni . Da smo u Turskoj već bi nam policija pokucala na vrata. Ne smeš ni da pomisliš da je puč sceniran jer automatski si i ti pučista.
[ concorde @ 24.07.2016. 22:41 ] @
Ja bi rekao da Erdogan nije prošao kasting za glavnu ulogu. Producenti i režiser je njemu namenio also starring.
Inače, also starring je najpopularniji glumac u Bosni. Igra u svim filmovima!
Sticajem okolnosti, izgleda da je Rusija u poslednjem trenutku izmenila scenario i Erdoganu zapade glavna uloga.
Sada zaseda poseban žiri za uručenje specijalnih nagrada širem krugu koji je donirao film!
[ SlobaBgd @ 24.07.2016. 22:51 ] @
Citat:
concorde:
Inače, also starring je najpopularniji glumac u Bosni. Igra u svim filmovima!

Isto kao što Saldo uvek ima najveću platu!
[ concorde @ 25.07.2016. 17:41 ] @
Bivši komandant NATO snaga u Avganistanu, penzionisani general američke vojske Džon F. Kembel, organizator je neuspelog pokušaja puča u Turskoj, objavio je danas turski list Yeni Safak, pozivajući se na izvore bliske istrazi.
General Kembel (59) je jedna od ključnih figura koja je organizovala i kontrolisala vojnike koji su pokušali da izvrše puč u Turskoj, objavio je konzervativni list na engleskom jeziku.

[ Radgosta.5 @ 29.07.2016. 20:55 ] @

https://www.theguardian.com/wo...died-in-failed-coup?CMP=twt_gu

Za poginule u pobuni posebno groblje "GROBLJE IZDAJNIKA", uz sve "pocasti" koje uz to idu.
[ dusanboss @ 16.09.2016. 14:45 ] @
http://www.blic.rs/vesti/svet/...-erdogan-kipti-od-besa/1htn7l8

Šte bre hoće ovaj? Nije mu dosta što u njegovoj zemlji novinari ne smeju da pisnu nego bi i Evropu da pritegne.

Jel ste primetili da od puča skoro da nema vesti iz Turske? Mada nekim ovde ne smeta ništa što Erdogan radi dokle god je dobar sa Rusima i prkosi US.

Erdogan je textbook diktator i posebno je opasn jer ima poprilično jaku državu koju je zajašio. Da ne pominjem nuklerke u Incirlik bazi.
[ bonifacic @ 19.09.2016. 12:20 ] @
da li neko zna kad ce puc u Srbiji protiv srbotalibanizacije ?
[ Sceka @ 19.09.2016. 12:41 ] @
U 18:47h.

Pozdrav!
[ cika dacha @ 19.09.2016. 19:25 ] @
Sceko@ Danas?
[ dusanboss @ 19.09.2016. 21:16 ] @
Kad je skup Sćeko?
[ payge @ 19.09.2016. 22:29 ] @

Pozdrav!
[ jovajovic100 @ 19.09.2016. 22:44 ] @
To se miševi bude kada je mačka otišla u Ameriku ?
[ dusanboss @ 19.09.2016. 23:14 ] @
Ko je mačka? Šćeka?

Ko mi je okačio video od ovih ruskih kraljeva? https://www.youtube.com/channel/UCMrKscEv_Ri1pvlRsLxsqJQ. Windows2 si ti to bio ? Ti voliš Ruse.

Pisao sam ovde http://www.elitemadzone.org/t457701-4#3698439 ali ne znam da li pratite drugo sem madzone. Ja slabo