[ Tamara_K @ 20.07.2016. 10:33 ] @
Znam da ES forumi nisu najbolje mesto na kome bi se objavilo ovako nešto, ovde dolaze tehnički obrazovani ljudi, i obrazovani ljudi uopšte. Oni nisu lakoverni, pa samim tim neće biti ni žrtve ovakvih prevara, ali hajde da raširimo priču. Napravila sam fotografije i tekst za FB grupu „Potrošački savetnik“, sigurno ste gledali emisiju na TV, a postoji i grupa – mala, ali odabrana, pa vas pozivam da se priključite.
Slike će vam reći sve...
Na prvoj vidite kako su momku iz USA ukrali identitet, a na drugoj da kao postoji neka FB interakcija, komunikacija između korisnika, a ustvari to je samo slika. I napravili su tako da se u roku od 3 sata javilo 7 osoba, uključujući i Jozefa Mengelea (on to sigurno iz Brazila piše). Ima još toga, izgleda da iza ovoga stoje Rusi, pa su samo ubacili u prevodilac, tako da žena govore u muškom rodu, a muškarci u ženskom. No i pored toga, verujem da će ljudi kupiti ovaj "uređaj", sezona grejanja se bliži, proizvod je na popustu, a sat da isteka popusta nemilosrdno odbrojava.

http://a-bloggers.com/es/rs/el...mp;TID=578EA8EB7EED7B20A0DD27B

[ djoka_l @ 20.07.2016. 10:48 ] @
Šta je najsmešnije - na SVOJ sajt su stavili youtube video koji kaže da taj uređaj nema nikakav efekat, valjda računajući da niko neće pogledati i/ili razumeti 15 minuta izlaganja na engleskom. Evo šta kaže autor videa u opisu:
Citat:
Published on Nov 29, 2014
These "power saving" plugs are widely available on the Internet. The premise is that you plug them into ANY socket in your home and suddenly your electricity bill gets lower. These claims are usually backed up by testimonials from satisfied users who quote staggering savings on their electricity bills.
In reality the plugs have no significant effect on a home power bill, since the only effect they have is random compensation for any continuous inductive loads in the home like transformers in power supplies. But even then, it's just a random correction of power factor (relationship of the voltage waveform to the current waveform) and as this is not even monitored by most household meters it won't have any effect on your bills at all.
What's really notable about this particular unit is that it at least attempts to do something. Others I've looked at had the capacitor, but had one lead cut off it, rendering it useless! They also had bodged circuitry to light the LEDs. In this unit there's a fuse for safety, an active 5uF capacitor, small VDR/MOV for transient suppression and a modest bit of circuitry to drive the LEDs on the front. It still won't have any effect on your electricity bill, but at least it looks the part.

Ja sam boldovao deo koji kaže da uređaj nema nikakav efekat.
[ branko tod @ 20.07.2016. 11:47 ] @
Neko je napravio dobar prevarantski sajt i prodaje za 3500 din prevaru koju
kinezi prodaju za 3 do 3.5 $ sve sa poštarinom: http://www.ebay.com/bhp/electricity-saving-box

Već je ta tema bila obrađivana, doduše na elektronici: http://www.elitesecurity.org/t398267-5
Dobila je, doduše i ključ.

U svakom slučaju to je teška prevara.
[ Tamara_K @ 20.07.2016. 12:29 ] @
Nisam znala da je tema već obrađivana, postavila sam je na MadZone. Kao što sam i napisala, problem foruma, FB grupa koje se bave zaštitom prava potrošača, je što tu dolaze ljudi koji su funkcionalno pismeni, pa će se raspitati i videti o čemu je reč. A proizvod će kupiti penzioneri koji se greju na struju. Pitanje je kako da informacije stignu do njih, pre nego što kupe "uređaj". Dobro je da ste mi dali link do ebay.com, pa ću ga objaviti u grupi. Možda postane interesantno i televiziji, onda je to druga priča.
[ branko tod @ 20.07.2016. 12:32 ] @
Tamara, ovaj penzos neće kupiti.
[ Java Beograd @ 20.07.2016. 12:36 ] @
Kako kaže jedna poslovica: dok je ovaca biće šišanja. A Đole Balašević u jednoj pesmi reče " svakom se desi da ispadne šaran" Ništa, bilo je šta je bilo, ostajemo živi i zdravi, neko olakšan za par desetina evara - ali i to nije tako strašno ako je postao pametniji.

A zamisli kako je onima koji kupe one usisivače od 4.000 - 5.000 € i onda skapiraju da su zapravo kupili samo usisivač.
[ Tamara_K @ 20.07.2016. 13:11 ] @
Citat:
branko tod:
Tamara, ovaj penzos neće kupiti.

Onda jedan big respect za vas, što bi se reklo. Na FB grupi o kojoj sam pisala, iznosimo relativno male probleme, koji, ipak, udaraju na džep, a žrtve su po pravilu penzioneri. Npr. moja mama je uspela da "kupi poklon", platila 1000 din. neku kinesku vagu, sat za atomobil? i neke "magnetne" trake. I još mi se hvali kako je dobila poklon. Pa kako dobila, bona ne bila, kad si mogla da odeš na kineski buvljak i da za 1000 din. kupiš vreću takvih "poklona"? Onda žena piše kako su nasamarili njenu majku iz nekog Tv šopa, nazovu je i kažu - dobili ste jastuk! Žena naravno pristane da "dobije" poklon, kad ono troškovi dostave 1700 din. Tako da su žrtve naši roditelji koji su uglavnom u penziji. Ima još dosta primera, ali ovoga sam se setila.
[ Java Beograd @ 20.07.2016. 13:25 ] @
Jeste, penziori su posebno na meti prevaranata.

To je grupacija ljudi sa redovnim primanjima, pa je kao takva, ta grupa ljudi interesantna prevarantima.
[ dusanboss @ 20.07.2016. 17:49 ] @
To fora za plaćanje dostave poklana se vrti kod nas već dugo vreme. Moj ćale kad mu je dosadno uzme da se zeza sa njima. Tako da je baš za taj jastuk mislim hteo on lično da ode u NS po poklon što su oni naravno odbili :).

Za neke slučajeve se slažem sa javom bg i izrekom "dok je ovaca biće šišanja", za druge mislim da bi morali svi mi da uradimo po nešto. Konkretno mislim na slučajeve gde nas sve (većinu) šišaju i to uz blagoslov države. Gomili prozvoda na rafovima sadržaj ne odgovara natpisu. I izgleda da to nikoga i ne zanima. Kod nas se još izgleda toleriše sve dok se ljudi ne truju od direktnog konzumiranja proizvoda.

Navo bih primer voćnih sokova. Tako da smo pre nekoliko godina imali zabranu slike voća na etiketama proizvoda koji u sebi imaju manje od 50% voćnog sadržaja.
Sada imamo gomilu sokova sa navodnim sadržajem voća preko te granice ipak ko imalo ima čulo ukusa oseti da tu nešto nestima.
Da li je radjena neka analiza voćnih sokova u skorije vreme?
Ja se još sećam doba kada su voćni sokovi stvarno bili voćni. I to nema veze sa nostalgijom za prošlim vremenima već sa šećernom vodicom koju nam uvaljuju sad.
Svi napadaju koka-kolu. Oni barem ne kriju šta je unutra. Ima gomilu šećera, jako je gazirana pa ko hoće neka pije.
Dobro nemogu da grešim postoje skoplji sokovi sa sadržajem kako kažu 100% voća koji su uglavnom OK.

Pozdravljem napore grupa za zaštitu potrošača. Invorimisati ljude jeste značajno.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.07.2016. 18:58 ] @
Meni je Ivanova prica tuzna,onaj deo kada je krao struju a sada kupovinom ovog uredjaja

prelazi u postenjacine.

[ Tamara_K @ 20.07.2016. 19:31 ] @
Citat:
dusanboss:

Navo bih primer voćnih sokova.
Pozdravljem napore grupa za zaštitu potrošača. Invorimisati ljude jeste značajno.

Nisam našla prilog o voćnim ili "voćnim" sokovima, ali evo šta se radi sa čajevima.
https://www.youtube.com/watch?v=1hbKwq4Po8I

Emisija je kratka, ne znam ni u kom terminu se emituje, srećom imaju svoj You Toube kanal i prilozi se mogu odgledati. Posle nekih vam dođe da samo plačete i nikad više ništa ne kupite, ili ne zatražite uslugu. Ima jako dobrih saveta.

[ Bradzorf012 @ 20.07.2016. 22:21 ] @
Citat:
Tamara_K:
Znam da ES forumi nisu najbolje mesto na kome bi se objavilo ovako nešto, ovde dolaze tehnički obrazovani ljudi, i obrazovani ljudi uopšte. Oni nisu lakoverni, pa samim tim neće biti ni žrtve ovakvih prevara, ali hajde da raširimo priču.

Pogrešna pretpostavka, ovde ima mnogo neobrazovanih, formalno ili neformalno, svejedno. Međutim, čak i da je pretpostavka tačna, zaključak je opet pogrešan, lakovernost ne zavisi od obrazovanja.

Citat:
Tamara_K:
Ima još toga, izgleda da iza ovoga stoje Rusi, ...

Ah, ti zli Rusi, ima li uopšte nečeg ružnog, a da oni ne stoje iza toga? Bregzit, ekonomska kriza, pege na suncu, obaranja aviona, rat u Siriji ... spisak je preveliki.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.07.2016. 22:27 ] @
Kad covek pogleda iz licnog (tvog) primera imas nick sa tudjim imenom i slikom,nista nije cudno ni nemoguce na internetu.

[ Bradzorf012 @ 20.07.2016. 22:31 ] @
Citat:
Tamara_K:
Znam da ES forumi nisu najbolje mesto na kome bi se objavilo ovako nešto, ovde dolaze tehnički obrazovani ljudi, i obrazovani ljudi uopšte. Oni nisu lakoverni, pa samim tim neće biti ni žrtve ovakvih prevara, ali hajde da raširimo priču.

Pogrešna pretpostavka, ovde ima mnogo neobrazovanih, formalno ili neformalno, svejedno. Međutim, čak i da je pretpostavka tačna, zaključak je opet pogrešan, lakovernost ne zavisi od obrazovanja.

Citat:
Tamara_K:
Ima još toga, izgleda da iza ovoga stoje Rusi, ...

Ah, ti zli Rusi, ima li uopšte nečeg ružnog, a da oni ne stoje iza toga? Bregzit, ekonomska kriza, pege na suncu, obaranja aviona, rat u Siriji ... spisak je preveliki.
[ Bradzorf012 @ 20.07.2016. 23:01 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Kad covek pogleda iz licnog (tvog) primera imas nick sa tudjim imenom i slikom,nista nije cudno ni nemoguce na internetu.

Na internetu sigurno, u RL malo teže.

P.S. Šta ti tačno smeta kod mog nika? Kako da znamo da tvoje ime nije tuđe?
[ Lavlja_Jazbina @ 20.07.2016. 23:06 ] @
Citat:
P.S. Šta ti tačno smeta kod mog nika? Kako da znamo da tvoje ime nije tuđe?

Kod nicka nista,kod slike da.Mada prati donekle nick.Pravilo na forumu da se takve slike skidaju sa profila.

Srodno sa temom je bas to,lazne slike i fingirani postovi.

[ Bradzorf012 @ 20.07.2016. 23:16 ] @
Osim što ni na koji način ne doprinose temi, čemu služe tvoji ad hominem napadi na moju malenkost? Nešto te je pogodilo ili uvredilo? Evo, unapred ti se izvinjavam Lave, šta god da je u pitanju.

Što se tiče kršenja pravila, to bi bilo milijardito kršenje milionitog pravila.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.07.2016. 23:36 ] @
.
[ tuxserbia @ 20.07.2016. 23:48 ] @
Slika ti je original iz lične, potpis ti malo uHebo gugletov prevoditelj

https://m.youtube.com/watch?v=AX8nezICu6E

Totalni off, za razliku od pretKodnika

https://m.youtube.com/watch?v=wrvXpYr3XGo

;-)
[ dusanboss @ 21.07.2016. 00:14 ] @
Stvarno, jel morju ti sukobi na svakoj temi?

Žena je ovde izašla sa plemenitom i svima korisnom idejom. Pritom nas je sve pohavalila kako bi se osećali kao snobovi .

Nebitno, red je da se podrži ideja i izadje se svojim vidjenjem iste.

Lepo bi bilo da se čuju primeri nezadovoljstva ili obratnog u vezi sa proizvodima koje konzumiramo.

Možda neko i čita to što mi ovde s.. pričamo.
[ Java Beograd @ 21.07.2016. 07:56 ] @
Citat:
dusanboss:Ja se još sećam doba kada su voćni sokovi stvarno bili voćni. I to nema veze sa nostalgijom za prošlim vremenima već sa šećernom vodicom koju nam uvaljuju sad.
Ma gde ti možeš da se sećaš voćnih industrijskih sokova, kad ih nema još od šezdesetih, prošlog veka.
Eventualno ako ti je majka ili baba kuvala sok od višanja ili kajsija ili čega drugog.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.07.2016. 08:16 ] @
Citat:
Stvarno, jel morju ti sukobi na svakoj temi?

Žena je ovde izašla sa plemenitom i svima korisnom idejom. Pritom nas je sve pohavalila kako bi se osećali kao snobovi .

Nebitno, red je da se podrži ideja i izadje se svojim vidjenjem iste.

Lepo bi bilo da se čuju primeri nezadovoljstva ili obratnog u vezi sa proizvodima koje konzumiramo.

Možda neko i čita to što mi ovde s.. pričamo.

O tebi sigurno.

[ dusanboss @ 21.07.2016. 13:36 ] @

Ne sećam se naravno skova iz 60ih. Mislim na takovo, fruktal, nekst i još po neke sokove sa iz 90ih. Bili zu mnogo bolji nego ovi danas. Nisu ni oni bili čisto prorodni, ali su svakako imali veći sadržaj voća.
[ Java Beograd @ 21.07.2016. 13:44 ] @
Nemoj da se ljutiš, mislim, nije da ti kontriram radi kontriranja, ali brate, 90-tih je tek bio haos ! To su bila ekstremno mutna vremena, i upravo se tad nije znalo ni ko pije ni ko plaća. Niti ko kontroliše. Uglavnom se koristila bundeva i krompir, kao neutralni punioci da se dobije onaj osećaj prirodnog soka sa pulpom.

Hvala Bogu, prošle su te godine.
[ since1986BC @ 21.07.2016. 13:52 ] @
Zar se bundeva i dan danas ne koristi kod nekih kao pulpa?
Za krompir nisam znao, ali danas sta god da se koristi gotovo da vise ni na bundevu ne lici.

Mislim da su jos gori dzemovi, gde je voce 30-50% na 100 grama proizvoda.
Ma niko nas ne bije po usima da kupujemo ali sto ne citamo... a sve lepo pise. Pitam se onako, ko bi se uhvatio da sam priprema...
[ dusanboss @ 21.07.2016. 14:27 ] @
Ja mislim da je danas primena bundeve mnogo zastupljenija, takodje šljiva se koristi. Koliko me sećanje služi 90ih kad bih kupio sok voćni u tetrapaku dobio bih nešto slčno ovim 100% što se prodaju danas. Nisu svi bili dobri, ali se znalo koji prozvodjači valjaju. Jeste da se radilio svašta tih godina pa ipak neke stvari su bile bolje. Mislim da je to bio poriod pre privatizacije dok profit nije bio sve na svetu.

Neka napiše još neko svoja sećanja na sokove tog vremena.
[ gilopile @ 21.07.2016. 14:34 ] @
80-ih su vecina sokova bila ok.
Tu je Fructal, pa oni u onim `kockastim` flasama, gusti sok je bio vrh. PA one male flasice od 2dl razne...Secam se po kafanama i kaficima su sluzili te male flasice, gusti je bio do jaja. Maraska Zadar, gde sam i radio sezonski kao klinac 80-ih, sokovi su im vrh, kao i sva ostala pica, tada sam ih pio na gajbe :)

Sada je sve u qurcu, sama hemija. Zato i sam pravim, najcesce od visanja bez ikakvih konzervansa, vinobrana i sl.

Kod mene u selu voca ima na bacanje, samo je potrebno malo truda i da celu godinu imas domaci sok. Em ustedis novac, em se ne trujes.
[ dusanboss @ 21.07.2016. 14:49 ] @
Da, sećam se i ja tog kockastog i ovih od 2dl. Bili su dobri. Fruktal je bio dobar do skoro tj. dok ga nisu kupili Srbi :).

Eto sad si mi dao ideju. I ja imam mogućnosti da pravim sok a ne radim to. Mada mnogo više konzumiram pivo. Crno zajačarsko je OK.

U pivskoj industriji mislim da tržište tek sad radi svoje. Dugo su lav i jelen dominirali sa pivom lošeg kvaliteta. Pojavilo se zajačarsko sa nižom ceno i većim kvalitetom i rekao bih da sad ima primat na tržištu. Čak su lav i jeln spustili cene za nekih 15 din
[ Lavlja_Jazbina @ 21.07.2016. 15:48 ] @
Hi,kakav si ti lik.1984.godiste a secas se sokova 80.ih.
[ dusanboss @ 21.07.2016. 15:56 ] @
Pa ne sećam se sigurno sredine 80ih, ali kraja i početka 90ih se svakako sećam. A slatkiši, sokovi i grickalice su bitan segment života u tim godinama. Tada izbor nije bio ko sada tako da se dosta dobro sećam prozvoda koji su bili na rafovima pre one inflacije 93. Frukatal je prestao da se prodaje mislim ubrzo nakon odcepljenja Slovenije, a ja se sećam vremena dok se prodavao. Ne zanam tačno koja je godina bila. Mešaju mi se sećanja iz tog perioda od par godina oko da kažemo 88. Slike ipak ostanu u sećanju takodje i ukus.
[ gilopile @ 21.07.2016. 16:08 ] @
Heheh, Dusan se mozda bolje seca kasice :)

Ali sladoled u casicama, ja sam najvise voleo Ledo slag u casici i jedan na stapicu, ne mogu da se setim imena, kao slag ima ukus i preliven je cokoladom. Mislim da je isto Ledo...

Bukvalno je sve bilo bolje nego sada.
[ anon115774 @ 21.07.2016. 16:45 ] @
A kako se zvao onaj sladoled sto je bio u plasticnim kutijama oblika fudbalske lopte?
[ tuxserbia @ 21.07.2016. 16:56 ] @
Znači, o proizvodnji pojma nemam, samo jedna sitnica koja je možda pravilo, a možda samo izuzetak

95-te sam bio u Grčkoj, brao pomarandže. Pošto mi engleski ono kao ide, često sam s gazdom terao kamionče s gajbicama do fabrike. Prvi put, na jedno par km počinje neki smrad nenormalan, znači na nivou klaničarski otpad. Kad stignemo tamo, svi pod maskama, a na jednom ogromnom platou, izbetoniranom, trule, skapane, buđave pomorandže, poprskane nekom hemikalijom. Čovek objasni da zdrava pomorandža ide u prodaju, ove ostale u preradu.

Naravoučenije, možda bolje da ne stavljaju "voće" i voćke.
[ vladd @ 21.07.2016. 17:17 ] @
Kada ljudi shvate da se kupovinom ne postize nikakva usteda, nestace dosta problema i ovakvih tema.
[ branko tod @ 22.07.2016. 00:30 ] @
Ovo je bio sok:

A i ovaj sok:

[ gilopile @ 22.07.2016. 00:51 ] @
@Informer, ne znam tacno, ali smo ga jednostavno zvali `sladoled u loptici`.

Evo i `Ledo` ekipa, vrh.

[ concorde @ 22.07.2016. 01:06 ] @
Mnogi od vas ovo ne znaju ali malo stariji Beograđani pamte ove kioske iz 70-tih i negde do sredine 80-tih.
Da li je to nostalgija ili ne, ali taj ukus viršli i senfa je neponovljiv.
Znam da je viršle pravio PKB ali za senf ne mogu da se setim?!
Možda neko zna?

[ Lavlja_Jazbina @ 22.07.2016. 06:46 ] @
Ajde ozivi temu secanja,prestali smo da se secamo.:).

Mozes priblizno dobiti taj ukus a radi se o senfu sa estragonom i imas u veru ,iz osterajha.MAUNTER MARKHOF.

Podravkin nema taj smek ali ti probaj pa zakljuci sam.Ukusi su razliciti."Meso" virsle zaboravi.;).

[ dusanboss @ 22.07.2016. 13:05 ] @
Sećam se onog soka sa dečakom u plavoj kapi, ali ne staklene vlaše već onih malih od 2dl kako se već zove to pakovanje.

Sladoleda u lopti i u kocki se sećam kao jako dobrih.

A senf se ranije stavljao jako malo zbog jačine, ne vezano za ljutinu. Danas možeš kao kečap da ga staviš.

Što se tiče ovih kioska mislim da ih još po negde ima u funkciji. Viršle sam jako dobre jeo zadnji put 95-96.
[ gilopile @ 22.07.2016. 13:28 ] @
80-ih ispred moje skole je bio slican kiosk gde smo kupovali hot dog. Neki ptarsi drzao. Znaci bolji hot dog nikad nisam jeo, a najvise zbog senfa. Virsla ko virsla, mada je i tada bila 100x bolja od ovih madjarskih koje se valjaju kod nas.

Pitao sam lika jednom prilikom zbog cega je tako ukusan i odgovorio mi je da u obican kupovni senf ( ne znam tacno koji se tada prodavao, ali je bio u tegli od 800gr. ) stave malo sirceta, malo limunova soka, malo secera i suncokretovog ulja i to se sve lepo izmiksa da se dobije malo bledja i penastija smesa.

I dan danas to preferiram. Saspem C Senf u povecu solju, dodam par kasika ulja i sirce, secer i zatim dobro kasikom izlupas. Odlican bude, manje gorak.

Ako ptarsi laze, lazem i ja, ali je jako dobar, pa kako god.

Mada nista i bez dobre kifle, ali francuz zavrsava posao odlicno. Samo ko ima onaj `bodez` grejac za hot dog, i to mnogo znaci da bude ok. Samo nikako u mikrotalasnu. Dobije se guma sa virslom unutra. Fora je da se unutra zagreje, a spolja bude hrskav...

P.S. Ne secam se nesto tog soka sa tim deckom i plavom kapom. Samo mi je jako poznat zbog toga sto sam ga vidajao po nostalgija forumima...:)

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 22.07.2016. u 14:39 GMT+1]
[ dusanboss @ 22.07.2016. 16:07 ] @
Kod moje škole je odličan francuski hleb bio. Bio je svež i nisu ga grejali. Takodje su viršle bile dobre. Od začina je bilo senfa uvek, ponekad majonez i kečap. I nije ti drugo ni trebalo. Danas kad vidim 30 priloga od čega su 20 različite mešavine ovih drugih 10 uhvati me muka. Još kad dodje neki pametnjaković pa na pitanje "Šta će te od priloga" on kaže "sve ."
Džaba i sto začina kada veknica i viršla (ili šta već ne valja). Za jela kakvi su sndviči dobar hleb je izuzetno važan.
[ Tamara_K @ 28.07.2016. 20:00 ] @
Lik Roba Rhineharta je iz nekog razloga zanimljiv sajtovima koji reklamiraju prodaju različitu robu, tako da ga pod raznim imenima i na različitim meridijanima, možemo videti kako reklamira suplemente, preparat za potenciju i preparat za prostatu…

[/URL]
[/URL]