Neki su možda čuli, a verujem da većina nije, za ovaj boks meč održan pre više od tri decenije. Sada sam saznao za to i duboko me je pogodila sudbina poraženog u toj neravnopravnoj borbi.
Par opisa:
Citat:
Bio je 16. lipanj 1983. godine kada je Luis Resto, slabo poznati boksač junački izbubetao ‘Irish’ Billy Collinsa, tada veliku nadolazeću zvijezdu. Collins je nakon deset rundi završio s oba ‘zatvorena’ oka, prepun hematoma te unutrašnjih ozljeda koji su prekinuli obećavajuću karijeru 22-godišnjeg boksača. Nakon proglašenja pobjednika iz Collinsova su stožera primjetili da je Resto boksao sa tanjim rukavicama te su zatražili vještačenje. Otkriveno je da je Restov trener Panam Lewis zaista nepropisno ‘pripremio’ rukavice, a kako bi omogućio veću prednost svom je boksaču složio plastificirane bandaže kako bi udarci bili jači. Resto i Lewis su izbačeni iz boksa, kasnije su dobili i po dvije i pol godine zatvora zbog napada, urote i posjedovanja smrtonosnog oružja.
Billy Collins više nije boksao niti jedan meč, odao se alkoholu, upao u depresiju i 1984. godine poginuo je u prometnoj nesreći. Mnogi misle da je ova prometna nesreća zapravo bilo samoubojstvo.
Ovde nije rečeno da je Billy Collins od posledica ovog kriminalnog akta praktično i oslepeo, što je dodatno ubrzalo njegov tragičan kraj.
Citat:
On June 16, 1983, in front of a capacity crowd of 25,000 at Madison Square Garden, the lives of two young men were forever changed during a controversial boxing match. A tough club fighter from Puerto Rico named Luis Resto fought Billy Collins Jr., an Irish golden boy, for ten grueling rounds. Resto was declared the winner, but within minutes, was accused of tampering with the padding in his gloves - in effect brutalizing Collins Jr. with his bare fists for thirty minutes. More than two decades later, Luis Resto is still a broken man shouldering the burden of his opponent's death; a prison sentence; and a lifetime ban from boxing. Resto relives that infamous night in New York City and exposes the sport's dark side - unfolding an emotional story which finally reveals the truth.
Ako je još nekog ovaj slučaj dirnuo, ili zna nešto više o tome, ili zna nešto slično, neka se nadoveže.
[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 25.07.2016. u 16:11 GMT+1]
[ vladd @ 25.07.2016. 15:41 ] @
To je ludilo namestaljki uz veliko upetljavanja kladionica. Naravno, za takve boksere niko nije nista istrazivao, prosto se podvelo pod neregularnost meca.
Sudija recimo nije suspendovan, a on je duzan da pregleda opremu boksera, kvalitet rukavice i cvrstinu bandaza.
Moguce je da je bio i neki dogovor, da se slabijem bokseru dodeli neka prednost, koja se ispostavila presudna. U tom slucaju se izmeni taktika, kada sevidelo da je jedan bokser pun cvoruga. Da je mec iole isao u regularnom pravcu.
Mislim da je samo napumpavanje medija da je Kolins bio "nada u usponu". On u ovom mecu nije pokazao nikakav kvalitet, a jos manje kvalitet u razvoju.
Mozda neukim gledaocima nije nista bilo sumnjivo, ali kompletno drustvance oko ringa moze da procenii sa vece udaljenosti da nesto nije u redu, da su udarci tvrdi. Cak i da proceni koliko su stare rukavice, a tek da su van dimenzije....
Tako da je nekakav zakljucak da je mec pripremljen marketinski, dabi se izglumilo neko iznenadjenje, a bokseri prakticno spaljeni u tom mecu.
Tih godina sam se bas zanimao za boks, do 81-e i trenirao, a posle samo (mahnito) pratio i lokalne beton revije. Tada je vec bilo poznato takvo raubovanje boksera, cak je mnogim amaterima predocavano sta ih sve eventualno ceka pri prelasku u profi.
[ dusanboss @ 25.07.2016. 18:01 ] @
Pogledaću meč kad budem imao vremena. Inače kako se ovde kaže tanke rukavice mogu da imaju ogromni uticaj. Znam iz ličnog izkustva pošto sam sparingovao sa ljudima koji su ih nosili. Pri svakim jačem udaracu kost ruke udara o kost tvoje glave što nimalo nije prijatno. U ostalom uloga rukavica je upravo da spreči to kao i da možeš lakše blokirati suparnikove udarce u glavu.
Ne znam kako se nije bunio posle par primljenih udaraca pošto je razlika ogromana i nemoguće da profesionalac ne primeti to. Plus ovo je srednja kategorija tako da udarci imaju snagu.
Možda je bilo i nečaga oko meča što mi ne znamo. U profesionalnom boksu se često nameštaju mečevi. Tu barem nije komlikovano. Dovoljno je da ubediš jednog čoveka.
[ Lavlja_Jazbina @ 25.07.2016. 18:10 ] @
Ovaj klip sam juce gledao cim sam upalio komp ali ne mogu da se setim da li je to sa nekog bloga ili...?
Nebojsa,gde si ti ovo nasao?
Da,onaj deo kada prolazi pored njih da ih pozdravi imao je jednu po meni gestikulaciju kao,jebiga,morao sam.
[ dusanboss @ 27.07.2016. 02:12 ] @
Gledao sam meč, ne znam. Luis dominira apsolutno Irac deluje traljavo ceo meč. Čak i na početku. Tada rukavice ne bi imale toliko uticaja.
Ovde pominju da je izvadjeno punjenje i da je ubačen gips u rukavice. Da je to tačno mislim da bi Iraci bio nokautiran. Dobio je par jačih udarac u bradu, a nije ni kleknuo.
Moguće je da su digli prašinu zbog dokumentarca.
[ Nebojsa Milanovic @ 27.07.2016. 09:29 ] @
Jok, nije tačno...Ma da, svejedno je da li se u rukavicama nalazi sunđer ili gips...
Da li si se ti, ili neko drugi, stavio u kožu tog dečaka? Da li ste razmišljali kako mu je bilo?
Da li je on tada, pre skoro 35 godina i sa svojom 21 godinom života, mogao da pretpostavi da ga udara beton a ne čovek?
Kako mu izgleda lice iz runde u rundu, šta govori u pauzama, itd..
Ja bih za ovo dao minimum 40 godina zatvora bez pomilovanja, ovo je tragično.
[ gilopile @ 27.07.2016. 09:47 ] @
I meni se cini da je sve regularno. Naprimao se dobrih udaraca lik i pravo je cudo i sto je izdrzao mec do kraja. I suparnik ne izgleda bas dobro na kraju meca.
U svakom slucaju, zao mi je sto je tako zavrsio covek. Mozda nije ni trebao da se bavi tim `sportom`. Inace, po meni debilan sport. Poznajem par likova koji se bave boksom, ne znas koji je veca diabola.
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 27.07.2016. u 10:58 GMT+1]
[ Sarastro @ 27.07.2016. 09:53 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Neki su možda čuli, a verujem da većina nije, za ovaj boks meč održan pre više od tri decenije. Sada sam saznao za to i duboko me je pogodila sudbina poraženog u toj neravnopravnoj borbi.
Verujem da je film emotivno delovao na tebe, ali brate, to je bilo pre 33 godine. U medjuvremenu se kod nas svasta izdesavalo, mnogi mladi i perspektivni zivoti su izgubljeni ili unisteni ali o njima nisu snimani filmovi pa nije bilo prilike da se blize upoznamo sa njihovim tragedijama. Izvini al' nesto me ne pogadja sudbina tog boksera.
[ Nebojsa Milanovic @ 27.07.2016. 10:50 ] @
Zanimljivi komentari, paralele i skretanja.
Ako se uopšte, dovoljno govore o dijagnozi ovog naroda.
[ Sarastro @ 27.07.2016. 11:51 ] @
Pojedinci imaju dijagnoze, narod ima pojedince. Da se snimi koji holivudski film mozda bi te pogodile i njihove dijagnoze.
Davanje egocentricne dijagnoze nekom narodu govori o pojedincu koji je postavlja.
[ Nebojsa Milanovic @ 27.07.2016. 12:23 ] @
Ako si video, ovo nije holivudski film nego 1/1 autentični događaj sa direktnim snimkom.
Film nisam ni pogledao, on je nebitan, naročito sa činjenicom da ovi likovi nisu dobili višedecenijske robije.
[ Sarastro @ 27.07.2016. 12:42 ] @
Iskreno, zavidim ti na sutuaciji u kojoj imas vremena/volje da posvetis paznju likovima iz price od pre 30-tak godina.
[ Nebojsa Milanovic @ 27.07.2016. 12:55 ] @
A ja tebi zavidim na tvom mentalnom sklopu. Nekada je definitivno bolje da se ima takav.
Ali ne uvek, jer ako je uvek tako, a na žalost jeste, onda u tom okruženju takvi likovi kao ovaj "bokser" i njegov "trener" umesto da trunu u zatvoru, dolaze čak i na vlast ili blizu iste.
[ dusanboss @ 27.07.2016. 14:56 ] @
Tragedija jeste. Mlad boksert, sve pobete, kariera u usponu i završi na taj način. Pogotovo ako je tačno da nešto nije bilo uredu sa rukavicama.
I da, naravno da sam se stavio u njegovu kožu i odgovorno tvrdim da je nemoguće nešto uraditi sa rukavicama a da on to nije primetio posle prve ili druge runde.
Rukavice stvarno deluju malo mekše. Ispravljaju se kada Luis ispravi prste, što ne bi trebalo da se dešava. U vez gipsa verovatno se prilikom bandažiranja ruke namaže malo gipsa na zavoj kao što se radi kod preloma kosti.
Opet nemoguće da se Bili nije žalo. To je ogromna razlika, ja nisam imao problema da osetim da nešto ne valja, a to mi je bio tek 5-7 sparing. Da mi se to desilo u meču svakako da bi se bunio nakon prve runde i prekino bih meč.
Buni me i to što nije ni jedan nokdaun bio.
[ Lavlja_Jazbina @ 27.07.2016. 19:07 ] @
Citat:
To je ogromna razlika, ja nisam imao problema da osetim da nešto ne valja, a to mi je bio tek 5-7 sparing. Da mi se to desilo u meču svakako da bi se bunio nakon prve runde i prekino bih meč.
O cemu ti bulaznis?
[ pajapop @ 27.07.2016. 21:01 ] @
Citat:
dusanboss:
Da mi se to desilo u meču svakako da bi se bunio nakon prve runde i prekino bih meč.
Zar potencijalni legionar tako brzo odustaje???
[ branko tod @ 27.07.2016. 22:01 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Ako si video, ovo nije holivudski film nego 1/1 autentični događaj sa direktnim snimkom.
naročito sa činjenicom da ovi likovi nisu dobili višedecenijske robije.
Koja besmislena paralela...kakve to veze ima sa ovim što je tema??
Otvori novu temu pa će se pričati o opravdanosti i razlozima za taj čin.
Ili misliš da je sasvim opravdano i skroz ok da umesto sunđera staviš beton u rukavice i boksuješ...Sa argumentom, da eto, nije to ništa, jer da jeste protivnik bi popio nokaut?!
Čim je ostao na nogama - nije to ništa!?!?
[ Sarastro @ 27.07.2016. 22:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
A ja tebi zavidim na tvom mentalnom sklopu. Nekada je definitivno bolje da se ima takav.
Sad i meni postavljas dijagnozu?? Ako, ako, samo se ti zabavljaj, meni ne smeta.
Citat:
Ali ne uvek, jer ako je uvek tako, a na žalost jeste, onda u tom okruženju takvi likovi kao ovaj "bokser" i njegov "trener" umesto da trunu u zatvoru, dolaze čak i na vlast ili blizu iste.
Ne nije to Amerika...tamo su ti kriminalci osuđeni, premalo, ali ipak osuđeni...
Sudeći po nekim komentarima ovde, a siguran sam i po stavu mnogih na ovom podneblju, ovde bi taj njihov postupak bio ocenjen kao pozitivan, u stilu: "U al' smo ga rasturili betonom, niko nije ni primetio jer ostao je na nogama, super!".
E to je dijagnoza naroda.
[ Sarastro @ 27.07.2016. 23:31 ] @
Nije to dijagnoza naroda vec tvoje misljenje o istom.
Ok, dogadjaj datira 30g. unazad, svojevremeno je procesuiran, akteri su u medjuvremenu odrobijali, pomrli. Svet se u mnogome promenio u zadnje 3 decenije, na bolje ili gore prema licnim percepcijama. Americke bokserske asocijacije imaju svoja pravila igre, menjana, poboljsavana ... svaki od boksera koji ulaze u ring su punoletne osobe, svesne rizika, a i zarade koju boks donosi. Sranja ce se i dalje povremeno desavati, toga si pretpostavljam svestan.
Otkud potreba da se danas komentarise tako bajat dogadjaj?
Inace, vise se necu oglasavati u ovoj temi, samo sam znatizeljan u vezi pitanog.
Kao što ti daješ dijagnozu narodu tako i narod daje tebi.
Ti na osnovu nekog za ovaj narod jako minornog događaja iz daleke
prošlosti daješ nama dijagnozu! Vrlo zanimljivo i podložno analizi.
[ Nebojsa Milanovic @ 27.07.2016. 23:38 ] @
Potpuno je irelevantno je što događaj bajat, jer izvanredno može da posluži u svrhu raznih ilustracija što smo na temi i videli, o sistemu vrednosti, kako ko to doživljava i tumači, i slično.
Osim toga, pogodila me je sudbina tog dečaka.
[ dusanboss @ 28.07.2016. 00:42 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Citat:
To je ogromna razlika, ja nisam imao problema da osetim da nešto ne valja, a to mi je bio tek 5-7 sparing. Da mi se to desilo u meču svakako da bi se bunio nakon prve runde i prekino bih meč.
O cemu ti bulaznis?
Pomenuo sam u jednoj od predhodnih poruka da sam sparingovao sa protivnicima koji su imali rukavice sa jako mekim punjenjem.Pri svakom jačem udaracu kost ruke udari o tvoju kost glave tako da je nemoguće da ne primetiš to jer je razlika u odnosu na ispravne rukavice ogromana.
Ne znam zašto se Irac nije žalio ili prekinuo meč ako je bilo to što govore? Takodje me buni to što nije ni jednom pao. Tako da mogućnost gipsa u rukavicama ima jako tanke šanse. Izvadjeno punjenje je više verovatno.
Citat:
pajapop:
Citat:
dusanboss:
Da mi se to desilo u meču svakako da bi se bunio nakon prve runde i prekino bih meč.
Zar potencijalni legionar tako brzo odustaje???
Naravno da ne . Ali volim fer borbu i da sam ja bio na mestu Irca svakako bih se bunio. E sad kažem već, Možda je on imao razlog da se ne buni. Opet , sa druge strane ukoliko je bilo gipsa postoji veliki rizik da ga nokautira, a kada se meč namešta uglavnom se namesti i runda eventualnog nokauta.
Tako da je mnogo toga u vezi ovog meča nejasno i dan danas.
[ Nebojsa Milanovic @ 28.07.2016. 00:45 ] @
Sve je ovde savršeno jasno ali Srbin ne može bez teorije zavere, pa to ti je.
[ dusanboss @ 28.07.2016. 01:10 ] @
Pa nije baš savršeno jasno. Ja sam izneo svoje vidjenje dogadjaja. Što ne znači da priča o gipsu nije apsolutno tačna. Meni je čudno kako je moguće da neko uradi tako nešto, a da protivnik ne primeti. Ko mi neveruje neka ode da sparinguje sa normalnim rukavicama, a zatim neka proba sa izvadjenim sundjerom, O gipsu da ne govorim jer je razlika neuporediva.
I teorije zavere nisu samo Srpska karakteristika.
[ pajapop @ 28.07.2016. 16:59 ] @
Citat:
dusanboss:
Možda je on imao razlog da se ne buni.
Sigurno je imao razlog...Po skoru pobeda i poraza Irac je bio bolji bokser...Mec je ocigledno bio namesten, da Resto pobedi...Da bi se pobeda osigurala, moguce je da su njegove rukavice bile namestene iz razloga da bi udarci bili razorniji u cilju sigurne pobede, a i da "podsete" Irca da treba da izgubi...Da se Irac pobunio, mec bi bio prekinut i igra razotkrivena, a tada bi posledice bile dalekoseznije i po Irca ( secate se filma "Pretparacke price" )...Irac je sigurno dobio grdnu lovu za to kao kompenzaciju..E sad, posledice po njega usled tolikog mlacenja...:...Mozda je i morao da izdrzi svih 10 rundi...Takav bi legionar legiji trebao...
[ Nebojsa Milanovic @ 28.07.2016. 17:44 ] @
Ne znam šta mislite da je ovde namešteno..i kakve pare (?) Irac dobio, otkud sad ta ideja?!
Irac nije prekinuo meč jer mu uopšte nije palo na pamet da ga ovaj udara betonom. Nije ta razlika bila tolika kao da te rukavice uopšte nemaju sunđer, imale su ga malo naravno, ali je razlika bila tačno tolika da udarci Irca masakriraju iz runde u rundu a da on ne dobije ideju od čega je to tačno, nego da je protivnik prosto jači.
Što je najtragičnije, tačno to je Irac i mislio, pa jeste li gledali šta on priča u pauzama između rundi? I da li se uopšte neko stavio u njegovu kožu, dakle sa svim njegovim (ne)iskustvom do tada, 21 godinom života, najvažnijim mečom u životu, pred tolikom publikom, itd?
Ovo je čist kriminalni akt, banditima se moralo suditi za pokušaj ubistva, sve drugo je podrška kriminalu u sportu.
[ DrFill2Good @ 28.07.2016. 20:31 ] @
Nebojsa u pravu si, zasto dajete zle komentare oko laziranja i slicno. Coveka su pokusali da ubiju brutalno a on se bori i ne shvata o cemu se radi, i to pred ocima cele svecske javnosti. Ajde se organizujmo i napravimo peticiju i prikupimo potpise da je urucimo Americkoj ambasadi i zahtevamo rigorozne kazne.
[ dusanboss @ 28.07.2016. 22:51 ] @
Ne znam da li je meč namešten ili ne, to nagadjam. Ono što znam u vezi rukavica sam napisao.
I nema tu mnogo mudrovanja niti kako hoće kometatori da kažu "koliko srce ima bikser kad ustaje posle ovakvog udarca". Ako te neko udari u odgovarjuću deo glave (brada idealno) sa odgovarajućom silom ti padaš. Ne može tu da ti pomogne ni hrabrost, ni trening ni sva motivacija ovog sveta.
Čista nauka. Kada se centar za ravnotežu dovoljno potrese ti gubiš ne samo kontrolu nad nogama već na celim telom. Na kratko padaš u nesvest. Bili ste valda nokautirani nekad u životu? Ne mora rukom.
Nije mi jasno kako su mogli da nameste rukavice taman toliko da Luis dobije dovoljnu prednost, a sa druge strane da Irac ne primeti da nešto gadno ne valja i da ne bude nijednom u nokdaunu.
Stvarno ne znam šta je istina ovde. Kažem na osnovu svog izkustva sa boksom da mi nešto sa tom pričom ne štima. Da moram da se odlučim pre bih rekao da je meč bio čist.
[ Nebojsa Milanovic @ 29.07.2016. 15:09 ] @
Šta tačno sa ovom "pričom" ne štima? I gde ti ovde vidiš bilo kakvu "priču"?
Ovo su činjenica do činjenice, ja tu ne vidim bilo kakvu "priču".
Jesi li pogledao meč i pročitao šta se dešavalo za vreme i posle njega?
I najvažnije, kažeš da je po tebi meč bio čist (?!)
To znači da ti odobravaš boksovanje sa takvim rukavicama(!?) Znaš li šta si rekao?
[ vladd @ 30.07.2016. 11:15 ] @
Nije mi jasno kako ste toliko zalutali?
Postoje strokavi mecevi, samo je pitanje opste saglasnosti. Takodje postoje bokseri koji trpe svasta za koru hleba, taj su pravac odabrali.
Mozdaje najveci problem sto su "vlasnici" napustili svoje "robove", ali tog ponasanja imamo slicnog i u realnom zivotu.. pola miliona ljudi je kasirano sa posla na licno snalazenje..istina, u najvecem broju neprebijenih.
Elem, postoje sada "cage" borci, koji se mlate sa vrlo tananim priborom, da ne spominjem mlacenje nogama. Kakvo sazaljenje u tom slucaju treba da formiramo?
U sustini nije od presudnog znacaja da li neko ima ciglu u ruci, bitno je da onaj koji primi tu ciglu u glavu organizuje sebe da je ne prima ucestalo, vec da se sklanja.
Mislim, nebitno je da li je beton u rukavici ili beton u pesnici, ima .boksera sa strahovitim udarcem, nevezano za velicinu rukavice.
Kasijus Klej je bio poznat, recimo po svojim premunjevitim(za tezinu od 100 i kusur kila) udarcima, koji uz tu masu daju ogromnu enrgiju(udarac u boksu krece iz kuka, da podsetim).
Posle cuvenih meceva, lecili su se(i Klej i protivnici) intenzivno mesecima, lagano lecenje godinama, a posledice su ostajale dozivotno..
BTW, poznajuci strucnost i najobicnijih bokserskih trenera u USA, nekako sam siguran daje mec organizovan uz dosta precutkivanja i gledanja kroz prste..jedino je konkretna namera konkretno nepoznata, ne i nejasna..
P.S.
Da ostavimo po strani pesnicka lupetanja domacih komentatora o boksu kao "plemenitoj vestini"..nema nicega plemenitog u ubijanju mozdanih celija...
Kasijus Klej je bio poznat, recimo po svojim premunjevitim(za tezinu od 100 i kusur kila) udarcima, koji uz tu masu daju ogromnu enrgiju(udarac u boksu krece iz kuka, da podsetim).
Posle cuvenih meceva, lecili su se(i Klej i protivnici) intenzivno mesecima, lagano lecenje godinama, a posledice su ostajale dozivotno..
BTW, poznajuci strucnost i najobicnijih bokserskih trenera u USA, nekako sam siguran daje mec organizovan uz dosta precutkivanja i gledanja kroz prste..jedino je konkretna namera konkretno nepoznata, ne i nejasna..
P.S.
Da ostavimo po strani pesnicka lupetanja domacih komentatora o boksu kao "plemenitoj vestini"..nema nicega plemenitog u ubijanju mozdanih celija...
Odlično rečeno, nema se šta dodati.
[ dusanboss @ 30.07.2016. 14:44 ] @
Za boks se kaže da je plemenita veština zato što se dva borca bore jedan protiv drugog u fer borbi dok jedan ne padne ili odustane. Oboje su slične težine tako da imaju iste šanse za pobedu. Tako je barem trebalo da bude. U pro boksu nema baš mnogo časti.
Plemenit možda nije prava reč, verovatno se nešto izgubilo u prevodu.
Nebojša mislim da sam sasvim jasno napisao šta sam hteo da kažem u vezi ovog meča. Naravno da ne opravdavam cemetiranje bandažera i vadjenje sundjera.
Rekao sam da postoji mogućnost da toga nije bilo. Da li su dokazali da je nešto radjeno sa rukavicama? Lično više verujem da je nepravilnosti bilo nego da je meč čist.
[ gilopile @ 30.07.2016. 14:48 ] @
Ih, ceo zivot prima udarce u glavu i da nije mogao da oseti da nesto nije u redu sa suparnikovim rukavicama, hmmm. Vrlo malo vreovatno da sa rukavicama nije nesto bilo u redu.
[ dusanboss @ 30.07.2016. 16:13 ] @
Pa o tome govorim. Ne mogu da verujem kako su neki članovi uspeli da izokrenu to što sam pisao i da ga protumače kao nešto deseto.
Ja znam iz ličnog iskustav, iz udaracu u moju rodjenu glavu kako funkcioniše kada rukavice nisu u redu. Nisam čuo neku priči ili pročita na internetu. Da ne ulazim dublje u analizu šta se dašavalo oko meča ono što mogu da tvrdim jeste da je Irac posle dve runde znao da sa rukavicama nešto nije u redu. Ne krivim ga, kažem da je znao i stojim iza toga.
[ gilopile @ 30.07.2016. 16:16 ] @
Ma dasta. Da te neko po cele dane lupa gumenom palicom po vugla i od jednom te udari sa bejzbolkom, sigurno bi momentalno primetio da nesto nije u redu. Taj se naprimao udaraca milion i dobro zna kako je kad ga opauci propisna rukavica, a kako ako nesto istoj fali...
Cenim da su morali tako nesto da izjave, jer je on ipak bio poznat bokser i srusio bi mu se renome da je bilo sve po propisu, a izbetonirao ga neki anonimus.
Nazalost, psihicki nije mogao da podnese i desilo se to sto se desilo. Nista cudno za labilne osobe da se odaju drogama, alkoholu....
Mozda nisam u pravu, ali to je neko moje razmisljanje.
Naravno, sto sta moze da se napravi od ove price. Dokaza nema, prema tome....
[ dusanboss @ 30.07.2016. 16:26 ] @
Bokseri su u procentualno labilniji i skloniji zavisnosti od proseka.
Kažem razlika kad rukavice ne valjaju je ogromana i ne može nikako da se pomeša snažan udarac sa propisnom rukavicum sa slabijim udarcem sa nepropisnom. Jednostavno ne funkcioniše to tako i svaki čak i neskusni bokser može da primeti tu razliku. Čak šta više čovek ne mora du bude bokser da bi to primetio. Doovoljno je da primiš nekoliko udarca sa obe rukavice i znaćeš razliku.
Normalno sve to što pišem ni na koj način ne znači da ja opravdavam takve malverzacije. Trebao je neko krivično da odgovara.
Već se ponavljam koliko puta. Ko želi da razume razumeće ko ne želi, šta mu ja mogu.
Tosu gadni sportovi, i svaka nepripremljenost (i neopreznost) se skupo placa.
Ne vidim sta ocekuje bilo koji od boraca kada izadje u arenu, sazaljenje ili neznost?
P.s.
Kada neko krene da ti lupi samar, nekako se pozicioniras, da li blok ili eskivaza...ali ako krene sa bezbolkom, tada se ukljucuje i 110m sa preponama, ako treba.
Ako neko nekoga klepa sa betonom 3x3minute(ili vise od par puta)..a svi cute, i taktika se ne menja.. e pa mislim da je klepani pristao na tu igru...
[ gilopile @ 30.07.2016. 17:41 ] @
Ovoga unakazise. Mora da je protivnik imao lopatu sakrivenu u rukavici :)
Lik se jos kezi na slici. Ma lepo ti je u p.m.
[ vladd @ 30.07.2016. 17:43 ] @
To je refleks prema foto aparatu, nema on pojma gde je.
[ gilopile @ 30.07.2016. 17:47 ] @
Hahah, moguce :D
Kako i da se smeje, a ovamo mu krenula lobanja da se rastavlja...
[ dusanboss @ 30.07.2016. 18:38 ] @
Eto zašto je boks plemenit sport :). U boksu takve povrede su gotovo nemoguće. Pomenuo sam da je čeona kost mnogo jača od kosti šake, ali ne i od budne kosti i kolena.
Samo treba pogledati rok trajanja MMA,UFC, itd šampiona. Retko ko izdrži više od 2 godine.
Posebno su mi interesantni ljudi koji gledaju te sportove. Retko koj meč je zanimljiv i lep za gledanje. Obično posle par minuta borci se uhvate u neku puzu koja podseća na seksualni odnos.
[ dusanboss @ 30.07.2016. 18:53 ] @
Citat:
gilopile:
Hahah, moguce
Kako i da se smeje, a ovamo mu krenula lobanja da se rastavlja...
Ma to je onaj fazon "ne može mi niko ništa jači sam od sudbine". Kao kad uhapse likove koje čeka 20g robije, a oni se smeju.
Ili na primer ovaj MMA borac.
Inače u pitanju su gumeni meci. Lik je na kraju "ubiven" ne znam da li od silnih gumenih metkova ili je neko popizdeo u upotrebio prave.
E ovakvi trebaju da budu crni u Americi.
[ gilopile @ 30.07.2016. 19:00 ] @
AL su ga izresetali, auuu, kuku.. Sta, ubijen je na kraju? Vidi se na 1:40 da ga je nesto zesce pogodilo. Mozda i gumeni, ako ga je strefio u oko ili slepoocnicu.
[ dusanboss @ 30.07.2016. 19:14 ] @
Sigirno su gumeni, Gile daj bre jel stvarno misliš da čovek može da skoči sa 30 metka u telu :). Možda ga je pred kraj neko overio ali, ne bi me čudilo da je umrao samo od gumenih. Jedan kad te pogodi onespsobi te. Ne znam šta je ovde u pitanju, možda neki Š kvalitet. Jeste lik jak ali gumeni metci mogu da polome kosti.
[ gilopile @ 30.07.2016. 19:20 ] @
Ma jasno, kazem ja da su gumeni, ali na 1:40 ga je patosirao jedan hitac, pa sad da li je isto gumeni koji je popio na nezgodno mesto, ili kao sto kazes, nekome doppzd i overio ga sa pravim :)
Mada i gumeni da popijes u glavu sa te udaljenosti, ne bi se dobro proveo.
[ dusanboss @ 30.07.2016. 19:24 ] @
Evo ovde kažu da nije imao rane od pravih metaka. Koliko je tačno, ne znam. Krvarenje može i od gumenih.
Koliko sam na brzinu procitao, kazu da su sve rane nastale od gumenih metaka i da nema ostecenje mozga.
Meni deluje da je bas u glavu dobio jedan fatalan kada je pao i nije se vise mrdao, tj. 100% sam siguran, a i vidi se na snimku. Da li je gumeni ili ne, taj ga je kostao zivota. Ko zna sta je tu prava istina...al da je cackao mecku, jeste.
[ branko tod @ 30.07.2016. 21:52 ] @
Gumeni su sigurno, kada kažu ljudi.
[ dusanboss @ 31.07.2016. 02:33 ] @
Branko niko ne tvrdi da su svi metci bili gumeni, ali većina jesu. Guglaj rane od gumenih metkova pa ćeš videti kakvu štetu nanose.
U ovaom izveštaju piše da je ubijeni imao rane od noža. Mada to nije ni bitno. Sa takvim ponašanjem i agresijom zaslužio je šta je dobio.
Možda će ekstremna levica opet da se pobuni i da kaže kako opet nepravedno osudjujem žrtvu.
[ branko tod @ 01.08.2016. 00:32 ] @
Sada malo ozbiljnosti i da ti malo pojasnim. Gumeni metci su uvek velikog kalibra,
recimo 25 mm ili lovačka 12. To je valjda 18,5 mm. Obično se ispaljuju iz specijalnog
oružja ili pumparica.Koliko ja znam niko u profesionalnoj upotrebi (policija) ne koristi
gumenjake u pištoljskom kalibru. Gumeno zrno od 9 mm teži malo preko 1 grama. To
nema baš neki efekat pri smanjenoj snazi metka. A zašto sve ovo. Zato što se vide u
pozadini dvojica policajaca sa nekim većim oružjem kako pucaju. To su verovato bili
gumeni metkovi, čiji se tragovi i vide po nogama. Ali se na snimku u prvom planu vidi
čovek u beloj košulji koji puca iz ručnog oružja, verovatno revolvera. On je pucao više
puta i po meni on je zaslužan za onu lokvu krvi ispod ubijenog.
[ dusanboss @ 01.08.2016. 01:32 ] @
Da, na prvi pogled deluje tako. Ali kada malo bolje pogledaš čovek u beloj košulji je 3-4 puta repetirao pištolj. Držao ga je na nišanu. Deluje da nije pucao.
Pogotovo što nakon toga on i dalje deluje poprilično živahno. Zatim dobija hitac koji ga u potpunosti onesposobljava (kada opruži noge). Ne vidi se ko je ispalio taj hitac.
Možda je ovaj u belom ispalio prvi hitac, posle toga nije više nijedan. A i taj prvi mi je sumnjiv. Više deluje kao da je probao, ali mu je pištolj bio zakočen ili nije bio repetiran.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 01.08.2016. u 10:56 GMT+1]
[ DaliborP @ 01.08.2016. 08:36 ] @
Nemas vise sumljivo, ali si se zato izpalio.
[ dusanboss @ 01.08.2016. 09:54 ] @
Jbg. Evo popravio sam šta sam video. Bilo je tu još grešaka možda i sad ima.
[ branko tod @ 01.08.2016. 11:41 ] @
Citat:
dusanboss:
Više deluje kao da je probao, ali mu je pištolj bio zakočen ili nije bio repetiran.
Revolver, a ne pištolj. Moderni revolveri su double action. Samo povlačiš i metkići izlaze.
[ anon70939 @ 01.08.2016. 11:54 ] @
Citat:
dusanboss:
Možda će ekstremna levica opet da se pobuni i da kaže kako opet nepravedno osudjujem žrtvu.
Nisam levica, i nisam kontraš, ali ovde osuđujem ove policajce.
Nemam pojma šta je ovaj lik uradio, ali ovoliko iživljavanje nije OK.
Da je glup, glup je, trebao je da legne i ne mrda da ga uhapse.
Ali ovi su posle par hitaca, kad je bio na zemlji, mogli da pridju i vezu ga. Jok, nastavili su da pucaju kao da su u streljani. Budale iskompleksirane.
[ gilopile @ 01.08.2016. 12:04 ] @
Isto razmisljamo. Lik je na podu, previja se, ne moze ni da ustane, u rukama nema nikakvo oruzje, i kao takav nije im ama bas nikakva pretnja i mogli su da pritrce i stave mu lisice i cao. Ma sta god da je prethodno uradio, mislim da ovo resetanje nije ok, a pogotovo hitac u glavu od kojeg je i ispustio dusu.
[ Ivan Dimkovic @ 01.08.2016. 12:53 ] @
Citat:
CoyoteKG
Ali ovi su posle par hitaca, kad je bio na zemlji, mogli da pridju i vezu ga. Jok, nastavili su da pucaju kao da su u streljani. Budale iskompleksirane.
Kako novine pisu, lik je nozem ubio jednog policajca koji je hteo da ga uhapsi.
U takvoj situaciji, nisam bas siguran da je bilo ko tu zeleo da mu pridje dok se mrda uopste.
Zapravo gumeni metci su iznenadjenje, posle ubijanja talaca ili policajaca napadac jedino moze ocekivati zivu municiju.
Citat:
gilopile
u rukama nema nikakvo oruzje
Jos samo kad noz ne bi mogao da sakrijes u sorc :(
[ anon70939 @ 01.08.2016. 12:57 ] @
Ni tad ne moze, ako nije potegao oruzje prilikom hapsenja. Tad treba sud da mu sudi, a ne policajci.
Nije resenje da se na smrt isprangija gumenim mecima... Ako zele bas nepomicno telo, mozda su trebali da smisle nesto drugo, recimo one strelice za uspavljivanje lavova.
Pretpostavljam da na ovoj planeti su uhapseni zivi ko zna kakvi monstrumi i strpani u zatvor. Nisu ubijeni na licu mesta.
[ gilopile @ 01.08.2016. 13:14 ] @
Ivane, pa sve i da je imao noz u sorcu, od ovih zadobijenih rana nije on mogao da manevrise. U rukama nije imao nista.
Dva sposobna i opremljena policajca su mogli da pritrce i savladaju ga za par sekundi. Druga prica bi bila da je imao vatreno oruzje, u sorcu ili u rukama, sve jedno. Onda bih i opravdao sve ovo.
Ubijen je ko pas, a mogli su itekako da ga uhapse da su to hteli.
[ branko tod @ 01.08.2016. 13:58 ] @
Citat:
gilopile: Ivane, pa sve i da je imao noz u sorcu, od ovih zadobijenih rana nije on mogao da manevrise. U rukama nije imao nista.
Dva sposobna i opremljena policajca su mogli da pritrce i savladaju ga za par sekundi. Druga prica bi bila da je imao vatreno oruzje, u sorcu ili u rukama, sve jedno. Onda bih i opravdao sve ovo.
Gile, jesu ga ubili ko pseto, i očigledno je da baš i nisu hteli da mu pritrčavaju jer
je mahao nožekanjom. Verovatno da je nekoga recnuo u delu koji se ne vidi dok
je trčao, što nije ni snimljeno jer se snimatelj ukakio od straha. Mislim da je tada
i fatalno upucan jer tamo već leži teško ranjen.
Ima gomila primera brutalnosti nekih drugih država, pa nikom ništa. Mada će ovo
izazvati gnev dušebrižnika, po neki put je možda bolje nekog umlatiti na brzinu.
Ako ništa drugo jeftinije za državu nego da neki manijak sedi u apsu 40 godina.
Ali to je neka druga priča, o tome će ES moralisti da počnu neku novu priču.
Evo slike sa nožem, i stvarno mislim da je dosta o njemu. Barem meni.
[ bananaphone @ 01.08.2016. 15:47 ] @
Citat:
gilopile:
Ivane, pa sve i da je imao noz u sorcu, od ovih zadobijenih rana nije on mogao da manevrise. U rukama nije imao nista.
Da su hteli da ga ubiju kao psa - ucinili bi to za par sekundi, sa bojevom municijom, ovaj snimak bi trajao 2 sekunde...
Tip je valjda neki MMA sampion sa nozekanjom u ruci, koji je trenutak pre toga priklao nozem pandura koji je pokusao "da ga savlada za par sekundi".
Ja sam iskreno potpuno iznenadjen da su panduri sacuvali prisebnost i nisu upotrebili bojevu municiju, nego su i dalje pucali gumene metke u njega.
[ dusanboss @ 01.08.2016. 21:12 ] @
Ja, koji sam totalno protiv brutalnosti panduracije mislim da ovde policija nije mnogo preterala.
Tip se posle par primljenih metkova zaleteo i zaklao policajca (tj. prvi je krenuo nožem na policiju). Vidi se na snimku , prvi deo. Mogao je da izbegne smrt da je ostao na zemlji čak i posle tog napada. Ne on je hteo da pokaže da je supermen ili šta mu je već bilo u glavi.
Jel vi gledate kako prolaze i za šta gube živote crnci u Americi? Kako bre ovo može da bude brutalnost policije ? Lik očigledno nije normalna. Trebao je da dobije metak kada se prvi put zaleteo na policiju. Kakva bre crna brutalnost. Ovo su zlatni policajci kakvih ima.
Ne znam šta su trebali da rade? MMA fajter konstantno pokušava da ustane i da ih napadne. To nije previjanje od bolova. Možda nije bilo potrebe za bojevom municijom, mada ne znamo tačno ni da je bilo takvih hitca.
Znam da deluje ružno kada se gleda ovaj snimak. Veruj te mi ovo nije preterana brutalnost murije. U ostalom stavite sebe na njihovo mesto. Upravo je posle upozorenja i nekoliko gumenih metaka zaklao vašeg kolegu. I dalje pokušava da napadne. Šta da radiš? Koliko god da ih ne volim i osudjujem pogrešne postupke imam razumevanja za njihov posao i ovde sam na strane panduracije.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 01.08.2016. u 22:26 GMT+1]
[ vladd @ 02.08.2016. 08:29 ] @
Ne znam o kakvom moralu ili procedurama pravosudnog sistema pricamo. Ili o nekoj teznji ka apsolutnom humanizmu i vrhunskoj civilizaciji..Prosto ne smem da pomislim gde bi to stiglo..podseca me na jedan film sa Staloneom
Elem, socijalna pravila postoje, drzava takodje, kao aparat sile, i sada se jedan pojedinac osmelio da razvija sopstvenu letalnu(ili ubojnu, ko kako voli) silu, van kontrole drzave, i da je upotrebljava po nahodjenju, bez obzira na pravila drustva.
I nastade dilema, da li drzava, preko svojih predstavnika sile, treba da ima nezne varijacije u odnosu sa takvim pojedincem...
Meni se cini da su u aktuelnim vremenima poprilicno random reakcije, ali u istom pravcu, ubiti doticnog, sporo ili brzo, stvar je trenutne opreme...
[ anon70939 @ 02.08.2016. 09:48 ] @
los snimak, nisam ni video da je imao noz u ruci... tek sad kad sam pustio ponovo.
OK, u toj situaciji su trebali bojevom municijom odmah... Ovaj je hladno oruzje i bez noza, a kamoli sa njim...
[ dusanboss @ 02.08.2016. 13:52 ] @
Pa viš kakav je . MMA šampion. Panduri se ukenjali. Još kad je počeo da skače posle 10 gumenih metkova. Normalan čovek ne može da se pomeri od bolova posle jednog.
[ vladd @ 03.08.2016. 18:42 ] @
Da ne zatvorimo temu sa suludim ulicarem, kada je vec rec o boksu.
Preporucujem, za ljubitelje boksa, kao borilacke vestine, ne kao neke prenemagajuce satro plemenite vestine, da odvoje neko vreme i pogledaju meceve
Narocito obratiti paznju(mada je sve dobro) na Adonisa Stivensona, na tu paletu stilova, udaraca i odbrana, pravi udzbenik za boksere, i uporediti sa onim bobanjem petlica bez nekog smisla. Sve vrste udaraca, nekoliko kombinacija, sve blokade i odbrane, i promena bar tri taktike(kojesam ja primetio, kao bokserski laik, analfabeta)
I to je savremen boks, dobro utreniranih i obucenih boraca. A ne pocetnicki pripremljenih ali za sou zrtvovanih petlica.
[ dusanboss @ 03.08.2016. 19:11 ] @
Mislim da će Entoni Džošua verovatno dominirati boksom u narednim godinama.
[ vladd @ 04.08.2016. 10:04 ] @
Ne znam sta da ti kazem, pogledao sam(sa uzivanjem) njegove nokaute i primetio da su borci poprilicno inferiorni, neki kao da su iz kafane izvuceni. Jako mi lici na Tajsonov stil i karijeru, sto je dobro sa strane marketinga i zabave. Spektakularno, ali to je predstava na bazi boksa..
Hteo sam da podcrtam, primerom, sam boks kao tehniku, a ne pojedinacnog, ovog ili onog boksera.
Ono sto je tokom meca prikazao Adonis Stivenson, toje pravi utrenirani boks u punoj tehnici a ne batinanje inferiornih. Sudar takvoga boksera sa "fajterom", ili kako to amerikanci nazivaju "swarmer style", napad roja pcela..obicno zavrsava lose po swarmera, eventualno se moze desiti iznenadjenje ili koban previd, ali je epilog jasan:)
To je specificna, jednolicna tehnika, ali inferiorna u slucaju primene recimo drugih par kombinovanih tehnika. I upravo u tome lezi zanimljivost boksa, u nadmudrivanju sa kombinovanim tehnikama..