|
[ max2014 @ 07.10.2016. 08:58 ] @
| Zdravo,
interesuje me da nadjem ljude koji se razumeju u sistemsko programiranje.
Naime imao sam virus koji je neverovatno povecao brzinu izvrsavanja aplikacija pod windows-om.
Sumnjam da je u pitanju bila maliciozna virtelizacija mozda za GPU, maliciozan hypervisor ili slicno.
Na zalost nakon reformatiranja hard diska virus je obrisan i pomenute performanse su nestale.
Cilj je da to nekako ponovo vratim. Mislim da se ovako neka tehnika koristi za razbijanje sifri jer nenormalno podize brzinu obrade na pc-ju.
Ja sam zainteresovan iskljucivo za legalne svrhe, kao sto je multimedia ili covek-masina interfejs.
----------------------
Masina:
procesor: i3 3220
graficka: nvidia gt640
windows 8
--------------------
linkovi
http://www.decryptedtech.com/n...d-malware-to-brighten-your-day
http://thehackernews.com/2015/05/gpu-rootkit-linux-Keylogger.html
http://dcs.ics.forth.gr/Activi...apers/gpumalware.malware10.pdf
Javite se da razgovaramo na ovu temu. Svaki predlog i komentar je dobrodosao.
|
[ dusanboss @ 07.10.2016. 15:44 ] @
Prvi put čujem. Ne znam zbog čega ga onda zovu malware. To bi trebalo da bude nešto što je loše i štetno za PC i što se ubacilo bez volje korisnika "malicious software".
Ovo više liči na neki "overclock tool".
[ max2014 @ 07.10.2016. 17:24 ] @
nema veze sa oveklokovanjem. Radi se o malicioznoj tehnici koja moze da poveca procesorsku snagu izvrsavanjem na GPU.
[ max2014 @ 07.10.2016. 17:41 ] @
npr. za avi. fajlove, velike kolicine podataka, napredne simulacije.. e sad tu ne mislim za avi. da samo propusti video i malo nesto popravi na frejmovima kao sto je pod standardnim windows-om vec pre mislim na zestoko procesiranje od strane GPU koji moze da unese kompletno poboljsan realizam scena, da umnozi frejmove, podrazumeva i estimaciju.. dakle ta maliciozna tehnika bi dramaticno izmenila nacin rada windows-a za ovako slozene i zahtevne operacije kao sto je multimedija.
[ sasa022 @ 08.10.2016. 01:44 ] @
@max2014
Znam da ce da zvuci kao jos jedna teorija zavere , ali mnoge stvari u Windowsu namerno nisu optimizovane na pravi nacin....
Da li si do sada probao Linux ???
[ max2014 @ 08.10.2016. 11:34 ] @
isto je i pod linuxom.
jednostavno taj virus je uradio sledece:
video koji je recimo 30 FPS na standardnom windows-u se pusta bez vecih izmena. ako ide kroz GPU on doda malo kontrast, itd. ali nema neke bitne razlike.
e sad ovaj virus je to izmenio i naterao GPU da zaista obradjuje svaki pixel, da radi estimaciju frejmova, njihovo umnozavanje, generalno da dramaticno pojaca realizam scene. Naravno vrlo je izvesno da se windows mnogo manje mesao u izvrsavanje,
bio je omogucen direktan pristup memoriji koju je rootkit rezervisao. tipicno mislim da je kernelski keyloger preko GPU mogao ovako nesto da postigne.
nadam se da neko ima saznanja o ovome kako bi to vratio..
[ Otto23 @ 08.10.2016. 12:54 ] @
Citat: e sad ovaj virus je to izmenio i naterao GPU da zaista obradjuje svaki pixel, da radi estimaciju frejmova, njihovo umnozavanje, generalno da dramaticno pojaca realizam scene. Naravno vrlo je izvesno da se windows mnogo manje mesao u izvrsavanje,
bio je omogucen direktan pristup memoriji koju je rootkit rezervisao. tipicno mislim da je kernelski keyloger preko GPU mogao ovako nesto da postigne.
Mislim da je ovo za bisere, definitivno. Da li se ti ozbiljno bavis programiranjem? Da li si ikad ista programirao? Da li znas kako se uopste odvija "magija" sa vertex i fragment shaderima (kako rade i programiraju se efekti sa "estimacijom frameova" i "obradom i umnozavanjem pixela")? itd. itd.
Kapiram, da su ljudi gledali Tron i da misle da to sve funkcionise sa malim staklenim gradovima, lebdecim motorima, AI-jem i binarnim klonovima pravih ljudi... ali covece. Get real.
Keyloger uploadovan u memoriju kartice, pored svog koda koji se izvrshava, je mogao da napravi najvishe memory leak, i tu se prica zavrshava. Kako mislis, ono, svemoguci optimizator koji po slobodnom izboru salje i prepravlja kode (ili delove) za izvrshenje na GPU... i pritom jos zna sta sa njima da radi (ubacuje frejmove, "pojacava realizam")...
...
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 08.10.2016. u 14:20 GMT+1]
[ max2014 @ 08.10.2016. 13:07 ] @
oto jel znas engleski? sve ti lepo pise u linkovima gore koji su oficijalni. e sad sto ne znas sistemsko programiranje ne treba da se mesas i pricas kojesta kao sto su termini "biseri", "magija" itd.. neko ko se razume u sistemsko programiranje moze da razume bolje o cemu se radi.ti svakako ne mozes jer si ocigledno aplikativac.
[ Otto23 @ 08.10.2016. 13:10 ] @
I to sto kazes... nastavi ti sa "sistemskim programiranjem" i puno srece.
[ max2014 @ 08.10.2016. 13:26 ] @
ne pratis fabulu radnje. ja trazim ljude koji se razumeju u sistemsko programiranje dok se licno ne bavim sistemskim programiranjem..
[ Aleksandar Đokić @ 08.10.2016. 16:49 ] @
Generalno ako napravis wrapper oko sistemskih poziva (kao ovaj jellyfish) i ako operacije za koje je pogodan GPU izvrsava graficka onda verujem da moze da se dobije na performansama. Ali nije pametno dati sve GPU-u zbog toga sto GPU nije brzi u svemu.
Kako bi tacno ovo primenio na video obradu i playback nije bas narocito interesantno. Tj sta je cilj? Dobiti realisticniju sliku? Gubljenje vremena.
[ Java Beograd @ 08.10.2016. 17:27 ] @
Može ! I ja sam čuo za taj virus. Ja sam ga slučajno zakačio na set top box-u (koji zapravo radi na linuxu) i svi programi su bolji. Slika je čistija i jasnija, kao da je HD.
[ max2014 @ 08.10.2016. 18:29 ] @
malo je reci da je razlika nebo i zemlja.
evo i detaljno:
video fajl 320X240 rezolucija, 30 FPS, .avi, roller-coaster
program pusta taj fajl sa cinepak codecom.
Na standardnom windows-u (bez hakovanja) ivice su mutne bez ostrine, pragovi sina po kojima ide roller-coaster su jako uski ne mogu se lepo videti,
vide se seckanja dok se animacija izvrsava.Radi onako kao sto je originalno upisano u tom fajlu. Tako izgleda prikaz bez poboljsanja.
GPU malo popravi kontrast ali nista znacajno.
E sad sa hakovanim windows-om koji sam imao to isto:
ivice su ostre, scene se mogu lepo videti, pragovi od sina imaju sirinu mogu se lepo uociti,
nema seckanja (verovatno umnozavanje frejmova ili manji uticaj CPU/OS). Dramatican skok u realizmu!
Od tako slabe rezolucija i FPS originalno upisane u fajlu pravi neverovatan realizam.
[ jakvo.ng @ 08.10.2016. 19:16 ] @
[ Otto23 @ 08.10.2016. 19:22 ] @
To sa videom ima smisla jedno ako je neko uradio update codec-a za pustanje videa, a u i okviru instalacije modifikovanog codeca nakalemio i malware. Najverovatnije je skinut negde open source codec, i dodat malware deo (keyloger). Sam codec za video je daleko slozeniji od keylogera... tako da iluzorno napisati ceo codec, zarad keylogovanja (ili neceg sl.). Tako da ta tvoja prica o video materijalu koji se poboljsao, nije zbog malware-a, vec zbog codeca sa novim setingsima, koji se instalirao preko windowsovog/linuxovog standardnog. Taj codec verovatno mozes da nadjes na netu za free, i da ga instaliras direktno (bez malware-a). Imas razne "oficijalne" codec packove, kao i ffmpeg site. Malware tu nista pametno nije uradio.
[ dusanboss @ 08.10.2016. 19:30 ] @
Lajički ulazim u priču (ne totalno) ipak nikako mi ne ide u glavu kako bi se neki program mogao nazvati malverom ili virusom ukoliko je njegova namena optimizacija PCa? Naravno da takvi programi postoje, ali zar bi se neko mučio da napiše program, a zatim da ga krišom ubaci u nečiji kompjuter samo da bi poboljšao rad istog?
Meni ovde neke stvari prkose zdravom razumu i to nema veze sa poznavanjem materije.
Ni bi me čudilo ukoliko nakon odredjenog vremena max2014 reši da sa svima nam ovde podeli taj čudesni programčić.
[ Otto23 @ 08.10.2016. 19:35 ] @
Namena malware-a nije optimizacija, vec spijuniranje korisnika ili neka druga steta (slanje tone mailova sa tvog kompa da ne znas, izvodjenje DDoS napada). Posto niko nije lud da samoinicijativno ode, potrazi i instalira malware... obicno se on nakalemi na nesto sto je vec napisano i korisno (kao npr. bolji video codec, neki program, video igra i sl.) i tako instalira u pozadini, da user ne zna. Treba voditi racuna ako se skida piratski software, odakle se skida i koja grupa ga je crackovala (tj. da li je izvor/grupa proverena), jer je tu najveca sansa da se dobije malware/virus i sl.
[ max2014 @ 08.10.2016. 23:15 ] @
sistemski je zahvat u pitanju. skidanje drugog codeca i instalacija je gubljenje vremena. nista se time ne dobija.
dakle jos jednom promena koja se uocavala je drasticna. nikakav prost zahvat kao sto je codec koji moze da se nadje i instalira na windows-u ne moze nista znacajno da promeni.
nemam nikakav program koji moze da odradi takvu promenu. to trazim.
kako sam dobio taj virus koji je omogucio drasticnu promenu izvrsavanja multimedije:
po kupovini racunara sam pri prvom ukljucenju u brzini kucanja otkucao pogresnu sifru za svoj nalog.
kako nisam umeo da ga otkljucam koristeci stari laptop (vise nije u funkciji) i windows-pass recovery koji sam skinuo sa neta,
kreirao sam butabilan usb kako bih napravio novi nalog.
ubacio sam usb u svoj nov racunar butovao u taj usb i kreirao novi nalog bez sifre i resetovao racunar.
tada su poceli da se smenjuju crni ekrani sa trepcucim znakom u gornjem levom uglu, takodje je nesto i ispisivao zaboravio sam tada nisam ni znao da je
to virus. sve u svemu windows je posle izvesnog vremena startovao u tom izmenjenom modu rada (sa malverom).
nisam ni znao sta sam imao dok jednom nisam reformatirao sistem jer je hard disk poceo da koci.
nakon toga sam uvideo koliko je to sto sam imao bilo posebno.
nijedna druga masina koliko god bila jaka hardverski ne moze pod windows-om da izgura procesiranje videa kao sto sam gore opisao.
To me navodi na zakljucak da je nesto sistemski bilo izmenjeno pod uticajem malware-a. hakeri uzgred sam procitao koriste GPU kako bi radili bit mining, keyloger ili slicno. blisko je pameti da se nesto slicno odigralo i ovde.
malware jeste pisan u najvecem broju slucajeva u C programskom jeziku. Ima gomila koda pisana za malware na githubu. Nije to nikakav bauk za onoga ko se bavi sistemskim stvarima.
[ max2014 @ 08.10.2016. 23:23 ] @
Citat: Aleksandar Đokić:
Generalno ako napravis wrapper oko sistemskih poziva (kao ovaj jellyfish) i ako operacije za koje je pogodan GPU izvrsava graficka onda verujem da moze da se dobije na performansama. Ali nije pametno dati sve GPU-u zbog toga sto GPU nije brzi u svemu.
Kako bi tacno ovo primenio na video obradu i playback nije bas narocito interesantno. Tj sta je cilj? Dobiti realisticniju sliku? Gubljenje vremena.
Zdravo Aleksandre,
pa evo cilj je bas to video playback i obrada jer se radnja stalno ponavlja dakle multimedija se stalno izvrsava i jednostavno CPU je tu visak u 99.9% vremena.
CPU moze da inicijalizuje i tu se zavrsava njegova uloga. Taj nepoznati za mene sistemski rootkit je upravo kao side efekat omogucio da GPU preuzme kontrolu i drasticno na bolje izmeni obradu multimedije.
[ Otto23 @ 09.10.2016. 01:30 ] @
Citat: sistemski je zahvat u pitanju. skidanje drugog codeca i instalacija je gubljenje vremena. nista se time ne dobija.
dakle jos jednom promena koja se uocavala je drasticna. nikakav prost zahvat kao sto je codec koji moze da se nadje i instalira na windows-u ne moze nista znacajno da promeni.
nemam nikakav program koji moze da odradi takvu promenu. to trazim.
kako sam dobio taj virus koji je omogucio drasticnu promenu izvrsavanja multimedije...
My bad. Izgleda da je stvarno rec o super virusu/rootkitu/malware-u, koji je uspeo da sam od sebe optimizuje delove koda koji se izvrshavaju na CPU i uploaduje ih na GPU. Pritom vodeci racuna o kom sadrzaju se radi, pa shodno tome i da doda frame-ove i ispravi sliku, a takodje po potrebi, overriduje i sistemske pozive... pa je sve mnogo brze nego inace.
Taj koji je to napisao je ravan geniju, ali je u isto vreme i ocigledno retardiran... posto tehnologiju koju koristi taj "virus/rootkit/malware" nije nashao da npr. proda Intel-u, AMD-u, nVidia-ji, Ati-ju... Vojsci? Naucnim institucijama? -> za masne pare, vec se trudi da to skriveno instalira na sto vishe racunara... kako bi ih unapredio. Cak se nije setio ni da to ponudi besplatno/preko doniranja/ili za pare, kao optimizer rada racunara, vec voli da ga gura ispod zita kao malware - userima koji ni ne znaju sta instaliraju.
...
Nista, odoh ja sad da sipam onaj specijalni benzin, sa istim brojem oktana... ali koji autu daje duplo vishe predjenih kilometara, kao i dodatnih 200 konja... a kosta isto. Ako naravno uspem da nadjem coveka koji prodaje... jer stalno menja lokaciju i skriva se.
[ max2014 @ 09.10.2016. 09:25 ] @
oto kad nesto nisi u stanju da razumes ili kada je tesko NEMOJ DA ZAJEBAVAS!!! nisi popio svu pamet mali !! napisao sam kako je bilo. NE MESAJ SE VISE.
[ Java Beograd @ 09.10.2016. 11:34 ] @
Citat: max2014: oto kad nesto nisi u stanju da razumes ili kada je tesko NEMOJ DA ZAJEBAVAS!!! nisi popio svu pamet mali !! napisao sam kako je bilo. NE MESAJ SE VISE. Stvarno oto, ako se ne razumeš u materiju, nemoj da miniraš temu. Čovek ti je lepo objasnio.
[ MajorFatal @ 09.10.2016. 12:52 ] @
Oto, de će ti duša? :)
[ max2014 @ 11.10.2016. 09:44 ] @
ajmo ljudi.. mucnite malo. Dakle CUDA API se koristi kako bi se ostvario masivan paralelizam u obradi videa.
Isto se korisit i za GPU keyloger, bit mining.. blisko mi je pameti da moze da se iskoristi i za aplikcaije koje imaju dosta video obrade..
evo jedan link gde se koristi paralelizam od strane GPU-a (CUDA API) za keyloging:
https://www.google.rs/webhp?so...TF-8#q=gpu-based-keylogger.pdf
dakle cilj je da GPU preuzme kontrolu za multimdeijalne aplikacije. kao sto sam opisao u prethodnim porukama. Razlika koju GPU moze da napravi je dramaticna.
[ Otto23 @ 11.10.2016. 13:19 ] @
GPU je vec preuzeo kontrolu za veliki deo posla, tamo gde je to primenjivo i ima smisla. GPU nije isto sto i CPU, arhitekture su im razlicite, broj core-ova, nacin kako rade itd. itd. Tako da je tvoja prica o "malwareu" koji je "preuzeo" od CPU-a izvrsenje i prebacio na GPU cista glupost. Obrazuj se malo.
GPU nije "magicni metak" koji moze sve zivo da radi - odredjene stvari da, mnogo brze od CPU-a, ali u tom slucaju treba optimizovati code koji ce da se izvrshava na GPU zbog specificnosti rada samog procesora (arhikteture/nacina na koji je GPU zamisljen da radi, kolicine kesha, razlicitih instrukcija itd) - tj. nije svaki code i program dobra opcija za GPU. Mahom su to operacije kojih ima jako mnogo, ciji code moze uspesno da se keshira, i koji nije preveliki (paralelno racunanje gomile relativno malih matematickih poslova, idealno za prikazivanje grafike).
Na graficku kartu sa GPU-om, treba da se gleda kao na poseban racunar, kome se zada nesto da uradi, saceka rezultat, i onda prebaci nazad u glavnu aplikaciju (ili direktno prikaze na ekranu). Svaka bespotrebna komunikacija non-stop remeti brznu izvrshenja GPU-a i izbegava se. Podela posla je kljucna, i to odgovarajuce vrste posla. Gleda se da se sve iskeshira i prebaci u memoriju graficke karte, kao i da posao koji GPU treba da radi, nema mnogo grananja.
Recimo, gomila 3D aplikacija koristi CUDA i OpenCL API da prebaci deo posla zaduzen za realtime rendering na GPU. Realna ubrzanja su nekoliko puta, pritom se ne koci izvrshavanje ostatka aplikacije koji radi na CPU-u. Pa onda, dekodiranje video materijala je isto tako prebaceno na GPU (gde je to primenjivo), izvrshavanje efekata u aplikacijama za montazu video materijala (Photoshop, Adobe AfterEffects, Premiere...) itd. Simulacje za fiziku... itd.
Ali pricati gluposti o (svemogucem) malweru, pa onda u to ubacivati pricu o API-jima za rad sa GPU-om, je spinovanje.
GPU != CPU
GPU > CPU - po performansama u odredjenim specijalizovanim slucajevima (sa faktorom od nekoliko puta)
GPU < CPU - u slucajevima gde code ne moze da se optimizuje da izvuce maksimum za datu arhiktekturu GPU-a
GPU nije CPU, specijalizovan je za odredjenu vrstu posla. Tako da su i CPU i GPU, vitalni delovi sistema, svaki za sebe ima odredjene prednosti i mane, u zavisnosti od vrste posla koji treba da se obavi.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 11.10.2016. u 15:27 GMT+1]
[ max2014 @ 11.10.2016. 14:50 ] @
windows ne koristi CUDA API koji omogucava masivan paralelizam. Windows koristi Direct X ili Open GL kojim ne moze da iskoristi potencijal paralelizma na GPU. To je na zalost greska koja se vuce vec duzi niz godina. Ne kazem da ne postoje video aplikacije koje koriste paralelizam GPU. Ne znam jos za nijednu koja moze da se nabavi i da zaista koristi CUDA API. To je jos u razvoju koliko znam.
Oto prvo skontaj sta je problem. ideje i razmisljanja su neophodni a ne napadi koji ne vode nicemu.
Dakle ova tehnika koriscenja masivnog paralelizma (CUDA API) koriste hakeri za bit mining, keyloging itd.. to je cinjenica.
Video o kojem sam pricao se ne izvrsava koristeci CUDA API na standardnom windows-u. Jednostavno radi se o obicnom .avi fajlu koji koristi cinepak codec.
Sa malwer-om na tom istom PC racunaru (roller coaster) je po mom dubokom uverenju morao biti procesiran od strane GPU koriscenjem paralelizma (CUDA API) . Kako onda objasniti dramticno poboljsanje videa? Kako je to omoguceno putem malware-a je enigma. Mozda nije CUDA based malware ali to mi je najblize pameti. Cinjenica je da se na svim racunarima koliko god bio jak izvrsava isto tj. ocekivano za 320x500 rezoluciju sa 30FPS. Samo pod hakovanim racunarom sam imao drasticnu razliku i taj uneti realizam (opisan u prethodnim mejlovima). To je cinjenica to sam imao.
ljudi sa konstruktivnim idejama i flexibilnim razmisljanjem su potrebni. dakle ne namecem da je odgovornost za drasticno povecan realizam odgovaran CUDA GPU.
Malware jeste u pitanju, kao i rezultat koji je postignut a to je dramaticno povecanje realizma u video obradi koji je vrlo verovatno ispao kao bocni efekat.
Molim vas da postujete ono sto su cinjenice i da polazite od toga. Razmisljajte sta je moglo da dovede to takvog rezultata. Ja sam dao svoje predloge na sta sumnjam da moze biti.
Ajmo ljudi.
[ MajorFatal @ 11.10.2016. 16:06 ] @
Pa evo ja sam pretpostavio da nisi ti jedini čovek na ovom belom svetu kome se uvukao malware i poboljšao mu performanse, pa kad je onda ostao bez istog poželeo ponovo, ali ne malware nego isti efekat, ti malweri se brzo šire pa bi trebalo da bude dosta ljudi, i guglao sam malo ali nisam mogao da nadjem ništa slično, uglavnom se ljudi trude da se otarase raznoraznih malwera, evo ovo je najsličnije na upit malware improve performance, grafics, video...
http://www.pvladov.com/2013/01...l-hd-graphics-performance.html
pozz
[ Otto23 @ 11.10.2016. 17:06 ] @
Citat: Ne znam jos za nijednu koja moze da se nabavi i da zaista koristi CUDA API. To je jos u razvoju koliko znam.
Evo npr. probaj Blender 3D, koji koristi CUDA za realtime rendering u prozoru... i to mozes da biras, da li ces CPU ili GPU da koristis sa Cycles enginom.
Igre uveliko koriste engine za fiziku PhysX, koji koristi CUDA API, i prebacuje deo posla na graficku kartu, tako oslobadjajuci procesor za druge stvari.
https://en.wikipedia.org/wiki/...ware-accelerated_PhysX_support
Citat: Oto prvo skontaj sta je problem. ideje i razmisljanja su neophodni a ne napadi koji ne vode nicemu.
Problem je sto ljudi koji ne znaju osnove, pricaju i prave teorije. Dakle, potrebno je neko predznanje na prvom mestu... ako nista drugo, onda da ne bi ispao smesan, vec znao sta moze, a sta ne moze da radi. Kao i da bi znao da procitas, i shvatis, ono sto su drugi napisali (izmedju ostalog, i u linkovima koje si postovao).
Citat:
Video o kojem sam pricao se ne izvrsava koristeci CUDA API na standardnom windows-u. Jednostavno radi se o obicnom .avi fajlu koji koristi cinepak codec.
Sa malwer-om na tom istom PC racunaru (roller coaster) je po mom dubokom uverenju morao biti procesiran od strane GPU koriscenjem paralelizma (CUDA API) . Kako onda objasniti dramticno poboljsanje videa? Kako je to omoguceno putem malware-a je enigma. Mozda nije CUDA based malware ali to mi je najblize pameti. Cinjenica je da se na svim racunarima koliko god bio jak izvrsava isto tj. ocekivano za 320x500 rezoluciju sa 30FPS. Samo pod hakovanim racunarom sam imao drasticnu razliku i taj uneti realizam (opisan u prethodnim mejlovima). To je cinjenica to sam imao.
Zato sto je ocigledno bio instaliran drugi codec za video, ili pustano preko playera koji ima u sebi codec-e (vlc npr.). Ne postoji nikakav magicni malware, koji ce da presretne, optimizuje i natera code da se izvrshava na GPU-u. To moze da prica samo neko ko ne zna osnove, a samouvereno razvija teorije...
Citat: ljudi sa konstruktivnim idejama i flexibilnim razmisljanjem su potrebni. dakle ne namecem da je odgovornost za drasticno povecan realizam odgovaran CUDA GPU.
Malware jeste u pitanju, kao i rezultat koji je postignut a to je dramaticno povecanje realizma u video obradi koji je vrlo verovatno ispao kao bocni efekat.
Molim vas da postujete ono sto su cinjenice i da polazite od toga. Razmisljajte sta je moglo da dovede to takvog rezultata. Ja sam dao svoje predloge na sta sumnjam da moze biti.
Cinjenica je jedino, da znas vrlo malo o materiji o kojoj zelis da diskutujes. I na osnovu tog ogranicenog znanja, iznosis teorije koje nemaju veze sa stvarnoscu.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 11.10.2016. u 18:45 GMT+1]
[ JankoNIS @ 11.10.2016. 18:56 ] @
[ Otto23 @ 11.10.2016. 19:14 ] @
To je Linux, instliran na USB drive. Tj. totalno novi OS, preko kojeg mozes da citas fileove sa "starog" kompa, nema veze sa windowsom.
USB je tu samo da korisnici ne bi morali da instaliraju nista. Ubuntu isto ima tu mogucnost, a ne kosta nista:
https://www.ubuntu.com/downloa.../create-a-usb-stick-on-windows
http://www.instructables.com/i...Run-Ubuntu-from-a-Flash-Drive/
Mozda nije ni znao da koristi Linux, a ne Windows? Pa mu je sve licilo na "malware"? :)
To je inace super stvar ako treba na brzinu nesto da se pogleda/uzme na kompu koji se nebootuje. Takodje, moguce je napuniti Linux na USB stick-u sa korisnim programima, i onda koristiti vec setovan sistem na drugim racunarima. Mada je USB spor, i ogranicen u kapacitetu. :)
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 11.10.2016. u 20:25 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.10.2016. 21:38 ] @
Ideja da neki malware genericki detektuje zatvoreno (dakle, ne DXVA/VAAPI/OMX/itd) video dekodiranje u tudjim aplikacijama i to prebacuje na GPU je blago receno sumanuta. Jedino sto je prakticno izvodljivo je zamena / dodavanje hw. ubrzanih dekodera preko javnih APIka poput DirectShow-a, OpenMAXa i sl. ali se takav softver obicno naziva codec packovima a ne malware-om.
Drugo, Cinepack je trivijalan format i prebacivanje na CUDAu nema nikakvog smisla sto se performansi tice.
[ max2014 @ 11.10.2016. 22:26 ] @
hvala na dosadasnjem trudu. stvar je pak kudikamo dosta slozenija od jednostavnih setovanja iz aplikacije.
-----------------
samo za otta..
mnogo pokusavas da naruzis sve. sad kao ne znam ni sta sam radio ni gde sam butovao sta i koji je OS dal Linux dal Ubuntu ? Daj mi link za stvaran program gde se video izvrsava preko CUDA API-ja. dao si mi samo neke wikipedia stranice
sa tonom teksta!
-----------------
cinjenica 1:
na hakovanom racunaru na windows-u sam imao dramaticno bolje izvrsavanje multimedijalnog sadrzaja. Opisano detaljno u emajlu za roller-coaster.
na svim drugim racunarima se izvrsava standardno bez ikakvog unapredjenja.
cinjenica 2:
takav izmenjen/hakovan racunar sa tim performansama je radio skoro godinu ipo dana.
cinjenica 3:
racunar je hakovan slucajno po postupku opisanim u jednom od prethodnih mejlova. preko windows -pass recoovery program koji je
kreirao butabilan usb na laptopu. Detaljno pogledajte u taj emajl.
sumnja sta moze biti:
maliciozna viruelizacija (tanak maliciozni hypervizorski sloj koji se koristi za svrhe prisluskivanja i pracenja), GPU malware ili nesto trece.
Sve u svemu nista trivijalno i jednostavno.
ajmo ljudi.
[ max2014 @ 11.10.2016. 22:40 ] @
Ivane,
slazem se da nije sigurno da je bio CUDA API.. ali na osnovu dramaticne razlike koja se uocavala u video obradi to mi je blisko razumu. ne moze codec da unese tako dramatican realizam u gore opisani video roller-coaster. da od videa koji je stvarno
los 320x500 rezolucija 30 FPS i gde se sve lose vidi napravi ostru i izmenjenu grafiku kao npr. pragovi od sina koji se nakon izmene jako lepo mogu uociti! tu se radi o vrlo naprednom sistemskom zahvatu. ne o necemu sto je jednostavno.
[ Ivan Dimkovic @ 12.10.2016. 15:05 ] @
Ako aplikacija kojom pustas video koristi, npr., DirectShow API, moguce je u nekim slucajevima promeniti prioritete rendering DirectShow filtera i tako 'ubaciti' neki rendering filter koji radi, recimo, bolje skaliranje ili neko filtriranje koje uklanja blokove ili, jednostavno, ima bolje performanse (manje ispustenih frejmova i sl.).
Obicno kojekakvi "codec packovi" i sl. daju opciju da se izabere koji renderer hoces za media player.
Cak i u slucaju DirectShow-a ovo ne funkcionise garantovano i uvek za sve aplikacije zato sto razne aplikacije mogu koristiti kojekakve privatne / specijalne interfejse i zamena filtera bi dovela samo do kraha.
Ako se radi o komplet privatnim multimedijalnim interfejsima (dakle, ne DirectShow, OpenMAX i sl.), nekakva zamena na runtime-u zahteva intimno poznavanje data struktura konkretne aplikacije, svake posebno, patch-ovanje koda "u letu" sto je obicno prva stvar koju antivirus paketi detektuju (a, takodje, danas je sve cesce zabranjeno hardverskom kontrolom tipa DEP) i vrlo komplikovane "akrobacije" koje, prakticno, mogu postati netacne i krahirati aplikaciju sa prvim apdejtom softvera.
Zbog toga, ako je uopste nesto tako u pitanju, pretpostavljam da se radi o promeni rendering podesavanja za DirectShow i sl.
Mozda samo novi drajver za graficku sa boljim skaliranjem / performansama.
Malware, prakticno sansa - nula.
[ Otto23 @ 12.10.2016. 15:15 ] @
Citat: Malware, prakticno sansa - nula.
"Ne shvatas" Dimkovicu :)
To je bilo nesto "sistemski", sto je otvorilo put ka izvrshenju na GPU, a takodje stvorilo tako "dramatican realizam", obradjujuci svaki pixel dodatno, kreirajuci kristalno cistu sliku...
Nikakav codec - to je suvishe "trivijalno i jednostavno".
Moras obratiti paznju na "cinjenice", i krenuti odatle. :)
[ max2014 @ 12.10.2016. 15:58 ] @
Moze biti Ivane da si upravu kada kazes da nije malware sam to postigao.
Nesto je moralo biti dodatno kako bi omogucio toliko povecan realizam. promena .dll biblioteka u windows-u ili slicno.
evo jedan primer sa hakerskog sajta. radi se o malware-u koji ima jos i dll za Open CL. uzgred pored CUDA API-ja i Open koji takodje omogucava paraleizam u obradi od strane GPU.
The malware comes along with 4 additional embedded resources:
A ZeuS bot.
The Tor client for Windows.
The CGMiner bitcoin mining tool.
A copy of OpenCL.dll, used by CGMiner for CPU and GPU hash cracking.
[ dusanboss @ 12.10.2016. 18:39 ] @
Daj ber čoveče, puštaš nam ovde priču o malveru koji donosi neka čudesna poboljšanja u obradi videa. Ne treba čovek mnogo da se razume u materiju da bi shvatio da tu nešto ne štima. Kao što sam veće rekao, ukoliko takav program postoji malver mu sigurno nije ime. A ti furaj i dalje svoja ubedjenja.
[ SlobaBgd @ 12.10.2016. 19:12 ] @
Citat: dusanboss: Ne treba čovek mnogo da se razume u materiju...
Dule, ovo ti je postalo zaštitni znak, stavi to u potpis!
[ Lacika.1991 @ 12.10.2016. 19:17 ] @
pored svog mog znanja o računarima,softveru i ostalim pizdrijama...mene stvarno sramota i da kažem da je max takvu glupost zvekno i da je naivan kao francuska sobarica :D toliko gluposti u toliko malo poruka :D svaka čast..sve sami hakeri u pokušaju koji se frljaju mega giga moćnim rečima koje ni sami ne razumeju..sve sami programeri..neko tek iz pčke ispadne i eto ga..c++ rastura jbe majku :D svaka čast :D
[ dusanboss @ 12.10.2016. 19:29 ] @
Citat: SlobaBgd:
Citat: dusanboss: Ne treba čovek mnogo da se razume u materiju...
:) Dule, ovo ti je postalo zaštitni znak, stavi to u potpis!
Slobodane još zadršavam toliko prisebnosti da ti ne napišem neke ružne reči. Mani se moje glave čoveče!
[ Aleksandar Đokić @ 12.10.2016. 19:37 ] @
I nije bas da nema veze sa sistemskim programiranjem.
Elem, kako to sa video ide ne znam, ali onaj rootkit (keylogger ili sta je vec) za Linux radi tako sto wrappuje sistemske pozive (sa LD_LIBRARY_PATH).
[ max2014 @ 12.10.2016. 20:06 ] @
nista nije izmisljeno kao sto ovde neki napadaju bez potrebe.
program koji pusta standardan .avi fajl i konvertuje ga u cinepak je na hakovanom racunaru imao drasticno povecan realizam.
pogledajte i ovo: http://www.prepar3d.com/forum/...538cc314d97acf26fce0f6adcfda52
na tom sajtu mozete uociti dve slike stim sto se na jednoj nista ne razaznaje dok se na drugoj sve vidi jasno nakon izmena u Task Manager-u.
e sad to je samo primer da moze da se postigne drasticna razlika.
znam da nije lako. jer da je lako mogao bi svako. ajmo ljudi.
[ Java Beograd @ 12.10.2016. 21:01 ] @
Malware, garant. Kako bi inače drugačije postigao tako drastično povećan realizam.
I ja sam nešto slično imao.
[ Otto23 @ 12.10.2016. 22:02 ] @
@Java
Ja sam uz tebe... jasno je da mora biti malware. Nesto sistemski. Jer je nemoguce dobiti takav realizam.
Takodje, postoji r00tkit koji iskljucuje FPU, zatim trazi PPU, pa ako ga ne nadje sve to salje na GPU, i tako ubrzava ceo sistem 23.4 puta u proseku (za GPU, za PPU je jos brze). Moj komsija je tako ubrzao svoj stari laptop, sa intel chipsetom, i sada moze da igra Doom 4 u 3K. Youtube video mu je ultra realan, a svaki anim GIF ima punih 60fps.
[ Lacika.1991 @ 12.10.2016. 22:13 ] @
toliko se ubrzao da to čak ni nije realno :D
[ gilopile @ 12.10.2016. 22:30 ] @
Sve se svodi da se kod obrade videoa ukljuci i GPU i to je to. A tek kodeci, to je posebna prica.
Realno ubrzanje kod svakodnevnih rabota se ne moze dobiti. CPU/ RAM ako radi na niskom kloku, tu pomoci nema.
Optimizacija je mama.
Otto, Doom 4 u 4K kod tvog komsije, hmmm. Da nije pomesao, te igra Doom 3D? Slicne su, pa je mozda pomesao.
P.S. A mozda je pokretac teme sve vreme imao viruse i onda kada ih je ocistio, komp mu poceo normalno da radi.
[ Lacika.1991 @ 12.10.2016. 22:53 ] @
to je neki ozbiljan malware :D taman se zaletiš da kupiš novi računar a ono neko se dosetio da ti napakosti pa ti pusti malware u fazonu e sad će da ti radi 44 puta brže! nećeš kupovati drugi!!! za inat! :D
[ Shadowed @ 12.10.2016. 23:06 ] @
[ Living Light @ 13.10.2016. 03:41 ] @
U ovoj temi fali samo onaj autobus iz "Ko to tamo peva"
da svi udju u njega i pravac za Kovin
Ebt, sta svasta tu ima,
Aj' nek neko i meni posalje taj malwer (moze i u PP)
Babin racunar (Pentijum 1, na 50MHz, nema RAM ) nesto kasljuca,
inace se koristi samo za skidanje recepata sa kutlaca-varjaca.com
pa da ga overklokujem,
ako moze..
[ Java Beograd @ 13.10.2016. 19:21 ] @
Mućnite malo glavom. Ajmo ljudi.
[ Lacika.1991 @ 13.10.2016. 19:26 ] @
pitam se zašto li se utrkuju sa onim super računarima,te amerika vodi,pa kinezi..pa onda uleću rusi i jbu keve svima,pa onda opet amerika :D kad jednostavno uguraš malware u svoj laptop i u 2 minuta si u stanju da proračunaš radius štete hidrogenske bombe koja explodira u gajbici za jabuke..neverovatna stvar :D
[ max2014 @ 14.10.2016. 08:22 ] @
evo ti odgovor lacika: http://tm.durusau.net/?cat=507
koriste superkompijuter u nemackoj i treba im 3 dana da simuliraju. rusi koriste GPU i treba im za isto 15 min.
jeste bio malware. jeste promenio sistemski deo windows-a. i da jeste tesko. zato i nije za klince vec za prave progrmere koji se razumeju u to.
takvi ljudi su potrebni.
ajmo ljudi.
[ gilopile @ 14.10.2016. 08:29 ] @
Prodajem Pentium IV racunar sa ubacenim malware-om.
Ajmo ljudi, go, go ,go...
Salu na stranu. Ja sam uvek za cist racunar, frisko instaliran OS sa dobrim licenciranim AV i milina. Da vidis kako to tek radi, Max man.
[ max2014 @ 17.10.2016. 13:36 ] @
gile,
nije u pitanju cist racunar.. vec abnormalno bolje performanse koje je unela nepoznata sistemska promena (malware ili slicno).
nije nikakva sala u pitanju. stvarno to je ono sto mora da se resi kad tad. vazno je.
ajde ljudi razmislite.
[ Java Beograd @ 17.10.2016. 14:00 ] @
@ max2014
U potpisu ti piše da radiš na razvoju hardvera i firmvera. Ako nije tajna, čime se konkrento baviš ?
[ bananaphone @ 17.10.2016. 14:24 ] @
Citat: max2014:
evo ti odgovor lacika: http://tm.durusau.net/?cat=507
koriste superkompijuter u nemackoj i treba im 3 dana da simuliraju. rusi koriste GPU i treba im za isto 15 min.
jeste bio malware. jeste promenio sistemski deo windows-a. i da jeste tesko. zato i nije za klince vec za prave progrmere koji se razumeju u to.
takvi ljudi su potrebni.
ajmo ljudi.
Jao ludilo, zamisli kad bi ljudi koji su napravili ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(supercomputer) - znali za taj malware i ubacili ga u svoj racunar, ovako im 18,688 Nvidia Tesla K20X GPU-a vrti ventilatore bezveze, mozda im posluzi samo kad opletu Doom u 4k rezoluciji...
Mada sad malo kad razmislim mozda bi trebali najpre da im javimo da pregaze disk sa Windows-om, dok mi ne nadjemo taj cudotvorni malware...
[ Sarastro @ 31.10.2016. 14:19 ] @
Evo ovde ima da se kupi, mozda ne bas "taj" malware ali siguran sam da radi na slicnom "principu".
http://dailylifetech.com/2016/xtra-pc/1/1?engsec=60
Sad, ja ne razumem na kom principu to radi, kazu da cak ni hard nije neophodan, sve je na stiku. Ja jos necu da nabavljam ovu verziju, cekam noviju gde ni komp nece biti potreban ...
[ bananaphone @ 31.10.2016. 14:48 ] @
Podseti me na QNX demo floppy iz ±2000 godine https://youtu.be/K_VlI6IBEJ0
Napravise ljudi light verziju Linux-a (predpostavljam) koji se butuje sa USB-a i naplacuju $25 za njega ;)))
[ Java Beograd @ 01.11.2016. 08:11 ] @
Pa nije to baš tako teško. Ajmo ljudi !
[ gilopile @ 01.11.2016. 08:21 ] @
Ma kada imas opciju `boot from USB` taj lap i nije toliko star, a samim tim jos je upotrebljiv :D
Sta da radim je sada sa mojim laptopom koji nema tu opciju, pitam ja vas?
Ajmo ljudi, go, go, go!
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|