[ DusanSukovic @ 07.11.2016. 01:21 ] @
[ DusanSukovic @ 07.11.2016. 01:21 ] @
[ vladd @ 07.11.2016. 16:14 ] @
Frustrirani djecarac glumi Gejtsa?
[ branko tod @ 07.11.2016. 18:31 ] @
Citat: vladd: Frustrirani djecarac glumi Gejtsa? Pitam se pitam ko je frustiran: http://www.mikroe.com/ Srpska firma isplaćuje 13 plata, po 600 evra - i traži radnike! Od njega danas živi njegova i još oko 70 porodica. S diplomom Elektrotehničkog fakulteta, krenuo je iz garaže svog oca u Lajkovcu, a stigao do moderne zgrade na Batajničkom drumu u Zemunu. Nebojša Matić (46), vlasnik je firme “Mikroelektronika”, koja se bavi razvojnim sistemima i kompajlerima. I jedno i drugo su alati za mikrokontrolere. http://www.srbijadanas.com/cla...vra-i-trazi-radnike-02-05-2015 [ DusanSukovic @ 07.11.2016. 18:50 ] @
Citat: vladd: Frustrirani djecarac glumi Gejtsa? Frustracija u vecini slucajeva dolazi od nedostatka para i nehebice. Cini mi se da on nema problema sa oba potencijalna izvora frustracije, a ti? Zasto zavist prema uspesnom coveku? [ DusanSukovic @ 07.11.2016. 18:51 ] @
Citat: branko tod: Citat: vladd: Frustrirani djecarac glumi Gejtsa? Pitam se pitam ko je frustiran: http://www.mikroe.com/ Srpska firma isplaćuje 13 plata, po 600 evra - i traži radnike! Od njega danas živi njegova i još oko 70 porodica. S diplomom Elektrotehničkog fakulteta, krenuo je iz garaže svog oca u Lajkovcu, a stigao do moderne zgrade na Batajničkom drumu u Zemunu. Nebojša Matić (46), vlasnik je firme “Mikroelektronika”, koja se bavi razvojnim sistemima i kompajlerima. I jedno i drugo su alati za mikrokontrolere. http://www.srbijadanas.com/cla...vra-i-trazi-radnike-02-05-2015 Malo li je? [ Living Light @ 07.11.2016. 19:35 ] @
Dusane,
Ako ne znas, ovde postoje firmice koje isplaciju 800e + Regres + 13.plata, ...samo se NE Q-e, [ burex @ 07.11.2016. 19:38 ] @
U pitanju je glupi tekst koji tek kasnije navodi da je prosečna plata 600eur u preduzeću.
Inženjeri pretpostavljam dobijaju više. [ zica49 @ 07.11.2016. 19:46 ] @
Citat: Living Light: Dusane, Ako ne znas, ovde postoje firmice koje isplaciju 800e + Regres + 13.plata, ...samo se NE Q-e, Meni u firmi bace ko keru 3000 KM na mjesec...sa tim mogu prezivjet ako mjesec ima 30 dana. Kad ima 31 moram u fush :) [ emiSAr @ 07.11.2016. 19:48 ] @
Na navedenoj adresi: Batajnički put 23, prije devedesetih mnogo hiljada ljudi je zivjelo od elektronike (kompleks tvornica u sklopu Elektronske industrije
Niš: Pionir; Mihajlo Pupin i dio Instituta Mihajlo Pupin su bili tu, a u sklopu kompleksa obdaniste-dnevni boravak za djecu). Mnogo lijepih uspomena me veze za tu adresu... dolazio sam u finalnu kontrolu uredjaja koje su iz BiH tu kupovali. Ne zamjerite "dedu ponijele uspomene".- pOz [ DusanSukovic @ 07.11.2016. 19:55 ] @
Citat: emiSAr: Na navedenoj adresi: Batajnički put 23, prije devedesetih mnogo hiljada ljudi je zivjelo od elektronike (kompleks tvornica u sklopu Elektronske industrije Niš: Pionir; Mihajlo Pupin i dio Instituta Mihajlo Pupin su bili tu, a u sklopu kompleksa obdaniste-dnevni boravak za djecu). Mnogo lijepih uspomena me veze za tu adresu... dolazio sam u finalnu kontrolu uredjaja koje su iz BiH tu kupovali. Ne zamjerite "dedu ponijele uspomene".- pOz Daidza opasan si :D [ DusanSukovic @ 07.11.2016. 19:56 ] @
Citat: Living Light: Dusane, Ako ne znas, ovde postoje firmice koje isplaciju 800e + Regres + 13.plata, ...samo se NE Q-e, I plus drze predavanjima gde savetuju klince kako otvoriti firmu? [ Living Light @ 07.11.2016. 20:41 ] @
Citat: emiSAr: Ne zamjerite "dedu ponijele uspene" Dedu , Ne dam nikom, Ko ga dirne, ....ima da "Lizne" 6kV bakarnu šinu, i to bos ! ______________________________________________________ ..___ .com [ Living Light @ 07.11.2016. 20:53 ] @
Citat: DusanSukovic: I plus drze predavanjima gde savetuju klince kako otvoriti firmu? Nisam bas siguran, da Te razumem, sta si hteo da kazes.. [ vladd @ 07.11.2016. 21:07 ] @
Ma da, legao na drzavnu dudu i glumi bizmizmena. Krenuo iz tatine garaze i napravio racunar.Sto mi frustracija lici na nesto
problemi...? Samo nije bio dovoljno sposoban da bi bio pozicioniran kao neki, pa da bude poznatiji.. Eto 8 miliona srba je kupilo njegove razvojne sisteme mirocipa ili atmela, sve kompajlere, pa je napravio profit.. Eto on je bazao naokolo i niko nije znao da mu objasni kako se to programira, to se nigde ne uci, nije ni Voja Antonic nikada nista uradio, ni pupin ni elektronska ni etf..jednostavno jadnicak krenuo od nule.. Nego su neke firme i kompanije "ubivene" da bi probrani pitomci profitirali, i nesposobna deca imala firmice... Nego samu toj elektronici cetiri decenije, i znam dobro ko sta radi i kako se prave i gase firme... Politika otvori i politika zatvori...zivi dok sluzi politickoj kamarili.. [ Braxi @ 07.11.2016. 21:37 ] @
pre jedno mozda 8-9 godina ja u BG kupim onaj njihov razvojni alat i plocu za PIC16x48 ne mogu viose da se setim i krenuo malo da se z sa mikrokontrolerima. A tada je PIC takodje imao svoj punjac ili sta vec ali ne tako dobro kao ovi nasi koji su imali
evo sad sam pogledao easyPIC5 sam kupio dev board. Strava stvar. Nekih 100 evra sam platio. I u Italiji nalozim neke ljude i kolege na to mogao sam odmah da prodam 10. Ja njima napisem mail i dogovori neka sekretarica kaze: imamo trenutno distributere u Italiji ! Ona je mislila da hocu da distribuiram. Ja pitam da li mogu da mi daju onda adresu da ne bih sad svercovao 10 komada... i nisam dobio odgovor... znam da nece propasti ako ja nekupim 10 komada ali me uvek iznenadi nas balkanski bezobrazluk [ Lavlja_Jazbina @ 07.11.2016. 21:51 ] @
Citat: znam da nece propasti ako ja nekupim 10 komada ali me uvek iznenadi nas balkanski bezobrazluk Pa nije bas 100% tako.Rasiri se prica pa malo ce ga i pecne,a kao drugo nije poslovno za takvu firmu. [ Living Light @ 07.11.2016. 21:53 ] @
Citat: vladd: legao na drzavnu dudu .......Nego su neke firme i kompanije "ubivene" da bi probrani pitomci profitirali, i nesposobna deca imala firmice......Politika otvori i politika zatvori...zivi dok sluzi politickoj kamarili.. moj POTPS iz momenta !!! ____i to Debelim Mastilom !!! ...ona Plavo-Crvena olovka , koja se lizne, sa njom cu da potpisem ovo sto @vladd rece ! [ branko tod @ 07.11.2016. 23:08 ] @
Kako je tema izbačena iz elektronike, a mene više ne interesuje ostatak foruma brišem moje lične komentare!
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 08.11.2016. u 21:40 GMT+1] [ SlobaBgd @ 08.11.2016. 00:03 ] @
Citat: vladd: Ma da, legao na drzavnu dudu Ma da, a ti nisi legao na državnu dudu! [ DusanSukovic @ 08.11.2016. 02:06 ] @
Citat: vladd: Nego su neke firme i kompanije "ubivene" da bi probrani pitomci profitirali, i nesposobna deca imala firmice... Nego samu toj elektronici cetiri decenije, i znam dobro ko sta radi i kako se prave i gase firme... Politika otvori i politika zatvori...zivi dok sluzi politickoj kamarili.. Ja ne znam da je NM junak "tranzicione privatizacije" ili ti imas neka bolja obavestenja? "Nesposobno dete" prodaje development kitove po celom svetu, ne znam bas da li se to moze nazvati nesposobnoscu.. Jedino ako je podvalio atraktivnu kumu V.D. CEO "Sonyja" da uzivaju u apartmanu, pa ovaj u trenutku slabosti narucio nesto od mikroe.com da zadovolji svoju simpatiju :D [ DusanSukovic @ 08.11.2016. 02:09 ] @
Citat: zica49: Citat: Living Light: Dusane, Ako ne znas, ovde postoje firmice koje isplaciju 800e + Regres + 13.plata, ...samo se NE Q-e, Meni u firmi bace ko keru 3000 KM na mjesec...sa tim mogu prezivjet ako mjesec ima 30 dana. Kad ima 31 moram u fush :) 1500 EUR? Mora da si samac i da zivis na pizzi kad ne mozes da izdrziz bez fusha :D [ ademare @ 08.11.2016. 02:13 ] @
Pune su nam usi ovakvih Bajki ! Secam se ono donedavno Najveceg IT tajkuna , znam ga 2, 5 decenije , koji je uz pomoc Drzavnih para i Zakona koji su pisani za njega dogurao tu gde jeste .
Cak je nastupao i u nekadasnjem Skolskom programu `90-tih , tvrdeci da je poceo od 0 tj. od nekih 100.000 DEM !? Malo sofisticiraniji nastup od ovog snimka, a koliko taj tajkun " hrani" ljudi ili svi mi iz nasih Dzepova Hranimo tog Takuna ? Ko razmisli shvatice . Znam ja jos takvih prica , znam ljude koji su bili neka vrsta danas bi se to vodilo kao polu - socijalni slucajevi ! Zamisli kada 5 ljudi zivi u malom stanu , Kasnije odrastanjem , saznam da majka nase IT zvezde predaje Francuski jezik , sasvim slucajno na Drzavnom El. fakultetu i da mnogobrojna njena deca (3) , sve sami Talenti za Elektrotehniku , samo taj fakultet zavrsavaju , savim slucajno . Posle saznam da Otac, je bio neki direktor u jednoj Drzavnoj velikoj IT firmi, onoj na VV i da u onoj privatizaciji kada si prodavao sam sebi , on obezbedi sebi vecinski paket . Sada je on Predsednik upravnog odbora, sin koji se provlacio jedva i kroz osnovnu skolu , odjednom je razbio ne samo E. Faks, vec mu Biznis sa Drzavnim firmama odlicno ide , pa je clan upravnog odbora , kao i onaj najstariji , gej - to mu je danas samo prednost . Jos da snime film i eto Idelnih Genijalaca kako hrane porodice u IT-u . A da ne ponavljam , svi mi hranimo ove tajkune i tajkuncice . Sta bese sa onim Lekarom , iz Subotice , ortopedom , koji je imao malu kompjutersku radnjicu , a pobedio na 1.000 tendera dok su njegovi drzali vlast. itd.itd. [ vladd @ 08.11.2016. 06:07 ] @
Ajde brancilo da zanemarimo tvoje afinitete i recimo moju ljubomoru..i ovog mladca sa frustracijom gejtsa i da ukljucimo malo logike..ko se seca 90-ih..
Citat: - Na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, potrošim poslednjih deset maraka. Student elektrotehnike, imam još nekoliko ispita do kraja, i pitam sebe, onako iskreno u ogledalu – znaš li ti išta? I zaključim da samo znam da uzmem ašov i lopatu. Onda sam rešio da moram nešto da naučim. Tad su se počeli pojavljivati mikrokontroleri, a ja sam se zainteresovao za to. No, to su devedesete, doba bez Interneta, nemaš koga da pitaš, nema knjiga, ničega... Jedan profesor iz srednje škole mi je pomogao. Sakupim nekako novac i kupim komponente. Žičice sam uzeo iz kompjutera, sekao sam ih grickalicom i spajao celu noć na nekom stočiću, klečeći. To je bila takva gomila svega i svačega, da je bilo prosto nemoguće da proradi, ali je proradilo. - Firma "MikroElektronika" je osnovana bukvalno od nule. Došao sam u Beograd sa 200 maraka u džepu, i pitao se šta mogu da započenem sa tom sumom. Odlučio sam da pokrenem časopis "MikroElektronika", jer je časopis najveći biznis koji možeš da pokreneš sa najmanje para. Našao sam firme koje su htele da se reklamiraju, a onda otišao kod štampara i obećao da ću mu platiti kad meni plate reklame. On je rizikovao i pristao. Kaže da mu je to najbolja poslovna odluka u životu – i dan danas on štampa za nas. Zato ja kažem da je istorija "MikroElektronike" istorija dobre volje. Kada je posao sa časopisom krenuo, napisao sam prvu knjigu – "PIC mikrokontroleri", koja je na najjasniji i jednostavniji način obrađivala ovu tematiku. Doživela je četiri izdanja, a u Srbiji je prodato 4.000 primeraka. Nakon toga je "MikroElektronika" nastavila da objavljuje i izdaje knjige, koje su prevedene na mnogobrojne jezike – engleski, kineski, turski.... Uporedo sa izdavačkim poslom smo počeli da pravimo prve sisteme. Krenuli smo u Lajkovcu, u garaži moga oca, ručno lemili i prodavali po desetak sistema dnevno. - Inženjeri su radili u Balkanskoj, nas 15 u 60 kvadrata. Moj stan je praktično bio u firmi, u jednoj sobi, supruga je odatle otišla u porodilište. Deset godina smo radili svake subote i nedelje. Od toga sam sedam godina spavao po tačno četiri sata, jedva sam čekao da svane da nastavim da radim. Pa ovo ni pas s maslom ne moze da pojede A i zakljucak se namece, da treba da "znas ljude" da ti 90-ih "pokrenu" dzabe casopis, i da plate reklame, elektronika je nebitna [ gari021 @ 08.11.2016. 07:34 ] @
Meni bilo dosta posle 10-15 minuta.
Nešto mi poznata retorika: -najbolji uslovi za biznis na severnoj hemisferi -poreski sistem najbolji -najbolja pošta na svetu -carinici dobri k'o Karitas -poreznici ko Majka Tereza -nije mogao da ne pomene premijera... mislim stvaaarno... jes da su publika 18-godišnjaci, al pretera ga brate. U stvari kad bolje razmislim ta publika će na proleće prvi put na izbore, možda i nije slučajno [Ovu poruku je menjao gari021 dana 08.11.2016. u 11:46 GMT+1] [ djoka_l @ 08.11.2016. 11:04 ] @
Ja ne znam da li ovi ljudi koji ostavljaju negativne komentare nikada nisu imali svoju firmu, ili imaju neke svoje tajne izvore.
Kako smo mi osnovali firmu 1994? Nema plate 6 meseci, svi radimo na "rezervi". Onda skupimo ono kompjutera što smo imali kod kuće, jedan laserski printer i ubedimo procenjivača da to vredi 3000 DEM (a i vredelo je otprilike toliko). To ti je osnivački ulog u to vreme da osnuješ d.o.o. Ubedimo pravnika koji je kum jednog od osnivača da nam napiše osnivačka akta. Istresemo poslednju marku iz džepa da platimo takse za osnivanje firme, a od onoga što nam je ostalo, odemo u kafanu "Svedok" na Crvenom Krstu da proslavimo što smo uvedeni u registar. Onda procenimo da nam treba 4,500 DEM mesečno prihoda da preživimo, ali pevamo kada uspemo da napabirčimo 2,500 DEM. Podelimo to što imamo i nastavimo dalje. I onda dođemo do 2008. godine sa 120 zaposlenih, 6m EUR prihoda, a od toga 1.2m EUR profit. I onda to negde napišem, a trolovi počnu da dobacuju kako je sve to zbog političke zaleđine. A ja sam od kada sam osnovao firmu 1994. prvi put uspeo da odem na odmor 2002. godine. [ branko tod @ 08.11.2016. 13:07 ] @
Kako je tema izbačena iz elektronike, a mene više ne interesuje ostatak foruma brišem moje lične komentare!
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 08.11.2016. u 21:35 GMT+1] [ chupcko @ 08.11.2016. 14:42 ] @
Eh, evo i ja da nesto proserem o istom...
Prvi utisak je taj stan u Balkanskog gde sam kupio neku razvojnu plocu sa pic16. Ha, zbijeno, nefunkcionalno, takoreci pilicarenje. Ploce se rucno lemile, nije sve to delovalo profesionalno, ali ajde. Naravno "kompajler" nisam ni probao jer je neka budzevina za windows, i nisam siguran da su ga oni razvijali, ali bolje da ti ne kakim. E sada, kako je meni bilo mrsko da koristim win za punjenje iste ploce, malo sam snifnuo sta oni pricaju i napravio linux driver za istu plocu. Lepo je readilo dok sam se zanimao time, ukratko moj program je dati hex fajl punio na razvonju plocu i mogao je neko da se igra. E sada krece drugi deo price. Ponudio sam im poptuno dzabe i bez ikakvih obaveza taj driver za linux (moji motivi, eto volim da se kurcim, dovoljno mi je sto sam napisao to, nije me zanimalo da na njima zaradjujem, ne radim sa svrbima). Njihov odgovor je bio: ne zanima nas :). Eto to mi je bilo cudno :))))). A kasniji utisci, jel bese njegov iskaz onaj "Da li tražiš posao ili želiš da radiš?". Ono sto ljude iritira je njegovo samohvaljenje, ala Karic. Oh, ma ni Karic to nije radio :). Dakle previse se slika, eksponira, a nista posebno ne nudi :). [ Braxi @ 08.11.2016. 14:47 ] @
ja kad sam kupio easypic bili su tamo na potezu od zst pa gore prema recimo klinickom centru ili pak prema sajmu ne secam se vise i izgledali su dosta skromno.
[ Java Beograd @ 08.11.2016. 15:05 ] @
Ja ne kapiram na osnovu čega ovoliki hejt prema liku ?
Jel lopov ? Krimos ? Korumpirani političar ? Mislim, ako jeste, OK, i ja hejtujem. Ali ako nije, čemu sve to ? [ vladd @ 08.11.2016. 15:39 ] @
Bezobrazno pametovanje i recimo nepristojno sepurenje pred prakticno naivnom decicom.
Lepo je da se stimulise preduzetnicki duh, ali postoje ozbiljniji nacini. Ozbiljniji u smislu sustinskih, a ne prevarnih nacina, gde se nekome ulije lazna nada, a kada sagleda situaciju na terenu bude kasno, bude veliko razocaranje.. To je otprilike ucite deco, budite dobri, pobedjujte na takmicenjima i?? I idite iz ove drzave gde neki koji nose gajbice i sredjuju im se prolazi u biznisu jednostavno okupiraju ceo ambijent. Koliko je prodato kojecega? Da li se placao porez na "garazni rad"? kome se prodavalo u inostranstvu?, kako je naplacena inostrana prodaja, kada gradjanin Srbije ne sme da ima devizni racun u inostranstvu? Preko koje banke je poslovao sa inostranstvom 90-ih? I to sve nakon "poslednjih 10maraka na futoskoj pijaci"(sta ce elektronac na futoskoj pijaci?) i prvih 200 dm zaradjenih? A rec je o prodaji "razvojnih" sistema na nivou igracke ili ucila, za procesore koji su vise za zabavu nego za industriju, vojsku, medicinu..tamo gde bi ugradnja u skupe uredjaje imala znacajne finansijske efekte BTW, Microchip prodaje svoj programator uz dve obimne i masne knjige, pa literatura nije problem.. I tako, ima tu raznih supljina i nejasnoca u privredjivanju, za neupucene, za one koji znaju kako ovdasnja burazerska ekonomija dela, nema iznenadjenja. Neki mogu da imaju cerke firme u inostranstvu, koje sluze sa iznos novca..a nekima se broji sitnis na granicnom prelazu... Ali prica nije za decu. Nema tu nikakvog hejta, igraj svoju igru, ali ne zamajavaj decu i ne leci frustracije puvakanjem.. P.S. Meni je vesela prica o Marku i gajbicama, a mnogo su mi impresivnije karijere Stanije i Soraje, a narocito fajtera Soraje, i njenog puta iz doma za staranje.... [ branko tod @ 08.11.2016. 16:27 ] @
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 08.11.2016. u 21:36 GMT+1] [ branko tod @ 08.11.2016. 16:34 ] @
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 08.11.2016. u 21:37 GMT+1] [ R A V E N @ 08.11.2016. 21:34 ] @
a) Šta je regres?
b) Šta je smisao 13-e plate? [ R A V E N @ 08.11.2016. 21:57 ] @
Treba otvoreno reći da ne mogu svi uspjeti zaraditi toliko da imaju Mercedes od €100 000. I pitanje je i da mi i treba? Možda da koristim taksi ili autobus? Doduše, ja nikada i nisam ni sjeo u Mercedes od €100 000, ali sumnjam da bih promijenio mišljenje.
I još jedno pitanje: c) Zašto onoliko šize na dnevniku oko neplaćanja porodiljskh naknada od strane poslodavca? Ne mogu da shvatim zašto to. [ bananaphone @ 09.11.2016. 02:07 ] @
96-99 - ako se dobro secam, sam se uglavnom bavio elektronikom, i preko jednog drugara koji je tad bio medju prvim zaposlenim u mikroelektronici, sam kao klinac cesto dolazio kod njih i upoznao i Nebojsu. Firma je bila u dvorisnoj kucici na uglu Balkanske i Admirala Geprata, radila je 100% na entuzijazam, rucno su lemili plocice, pravili magazin, pisali knjige, niko nije izigravao nekakvu narocitu pamet, pokusavali su uz pomoc stapa i kanapa, kako je i jedino moglo tih godina da naprave nesto, a atmosfera je bila jako pozitivna.
Sta se desilo u medjuvremenu od 2001-2 na ovamo, ja ne znam, ali da su tad radili, rasli i sirili se, na sopstvenu pamet, rad i entuzijazam i uprkos drzavnom aparatu i tadasnjoj politici, a ne zahvaljujuci nekim politickom pozicijama, to znam 100%. I mozda je Nebojsa sad postao neki nadobudan covek koji ide naokolo i izigrava Bila Gejtsa, ali tad je stvarno bio stvarno ok lik. @vladd - da pravili su igracke, ali te igracke si mogao da kupis od njih ili da ih sam dizajniras, lemis, trazis gde si napravio kratak spoj, ja sam sprzio serijske portove na tadasnjem kompu sa "mojom" razvojnom plocicom za 68HC11, ona je na kraju proradila, ali serijski portovi na toj ploci nikad :). Ljudi su tad napravili nekakav paket koji je mozda bio polu-proizvod, ali kao takav se prodavao kao alva, jer se do alternative tesko dolazilo i bila je par puta skuplja - do nedostizno skupa, ili si morao sam da karabudzis na protoboard-u ili lemis, i kad su napokon zaokruzili pricu da mogu da izvezu proizvod napolje, prodavao se i napolju kao alva. U medjuvremenu kako su stizale pare, tako se i proizvod peglao itd. Moj drugar je otisao u inostranstvo a ja sam iz cele price izasao vecim delom ±2001 a 100% ±2002, tako da ne znam sta je posle tog bilo, mozda je tad umro ujak u Americi ili neciji ujak postao ministar, ali do tad mogu odgovorno da tvrdim da je prica napravljena na postenom radu tadasnjih zaposlenih sa Nebojsom na celu... [ Java Beograd @ 09.11.2016. 06:53 ] @
Citat: vladd:Koliko je prodato kojecega? Da li se placao porez na "garazni rad"? kome se prodavalo u inostranstvu?, kako je naplacena inostrana prodaja... Misliš da je lik svakako dužan da tebi lično podnese izveštaj ? Tj. bolje da upotrebim trajni oblik glagola: da tebi lično podnosti izveštaje !? Ne mogu da verujem, kakve izmišljotine radi opravdavanja i održavanja hejta. Ako ti se lik ipak opravda, mislim, podnese ti izveštaj, onda postavi pitanja tipa: da li mu smrde noge, da li je možda na posao dolazio sa neopranim zubima, da li je baš uvek plaćao GSP ili se nedajbože čak i švercovao u gradskom autobusu. Postavi pitanje da li je devedesetih kupovao / prodavao devize na ulici (kao što znamo to je kažnjivo po krivičnom zakonu, tj. kriminal), da li je kupovao cigarete na zelenjaku (bonda, elema ...). Možda je napisao i neki ček bez pokrića ?! [ vladd @ 09.11.2016. 07:39 ] @
Ne Java, nije meni duzan taj lik NISTA da podnosi, ali ako se lazu i loze klinci da se bave biznisom, te podatke treba da im, kao izvestaj, podnese DRZAVA.
Cisto da se razjasni kako je tajkuncicima dozvoljeno ono sto obicnom gradjaninu nije. I da buducim preduzetnicima bude jasan ambijent poslovanja... Da nece ziveti u toj bajci,treba da su svesni da im nece niko na ler izdavatini casopis ni knjige, da ce imati probleme i sa uvozom isa izvozom i sa naplatom, da im drzava nece garantovati plasman, reklame i grantove iz fondova, a porez i 60taksi ce uredno da placaju pod ostrim pretnjama izvrsenja. P.S. Ili da im se jasnije kaze, da u ovoj drzavi nije bitna ni elektronika ni mehanika, ni znanje ni entuzijazam, bitnije je za biznis znati "neke ljude" [Ovu poruku je menjao vladd dana 09.11.2016. u 08:53 GMT+1] [ Java Beograd @ 09.11.2016. 08:03 ] @
Zašto "tajkun" ? Lik ima svoju malu proizvodnju, kako sam skapirao, oko 70 zaposlenih. Slično kao kad je neko vlasnik dve - tri kafane. Gde je tu "tajkun" ?
Da li je uvek platio porez na vreme ? Pa verovatno nije. Nije ni Bil Gejts. Ali kakve to veze ima ? Lik očigledno nije krimos, nije korumpirani političar. Stigao do imetka na pošten način. Što se ne zapitaš koliko je godina lik radio od jutra do mraka ? Koliko je kredita podigao i založio ličnu imovinu ? Koliko je uložio rada, živaca, vremena ? Koliko je vremena posvetio poslu umesto porodici ? [ bananaphone @ 09.11.2016. 08:33 ] @
@vladd - zao mi je sto smo toliko utucani u glavu danas da ljudi prosto ne mogu da poveruju da je ova firma stvarno napravljena u Srbiji i da je stvarno poslovala, izadavala casopis i knjige cisto od sopstvenih ideja i truda i bez ikakve veze sa politikom ili drzavom (kazem drzava je bila tu samo da koci stvari) ili nekim kapitalom. Iskreno u to vreme mi se cini da je bilo vise entuzijazma i vere nego danas.
Kazem opet ne znam sta je bilo posle toga, ali price o tajkunima, necijim sinovima i sl gluposti, nemaju veze sa mikroelektronikom iz tog vremena, firma je krenula od 0 i rapidno se razvijala od sopstvenih ideja, proizvodnja i prodaje... [ Living Light @ 09.11.2016. 09:43 ] @
Citat: DusanSukovic: Citat: Living Light: Dusane, Ako ne znas, ovde postoje firmice koje isplaciju 800e + Regres + 13.plata, ...samo se NE Q-e, I plus drze predavanjima gde savetuju klince kako otvoriti firmu? Dusane, Te firmice o koje pominjem, NE drze predavanje klincima, ne savetuju, ...samo rade, cute, i dalje rade, jos vise cute, i subotom rade, i dalje cute, kad treba i nedeljom rade, sve im je TOTALE transparentno, ne cackaju politiku, drze jezik za zubima, redovno isplacuju regres u poslednjih 30 godina (znam, jer to dobijam), i to ne "na ruke" vec dajrekt na bankovni racun, sve transparentno skroz, uplacuju i penziono + sve sto treba za skolstvo, zdracstvo, ma SVE ! Kad zatrazis "prosek plate": ---dobijas listic u FULL tacnom/vernom izdanju, sa ogroman plavi pecat, nema lazi, nema crnog novca, nema koverti, nema nista protivzakonito. Eeh moj Bato, i to postoji u ovoj drzavi... Citat: R A V E N: a) Šta je regres? b) Šta je smisao 13-e plate? Hhm.. Jel tebi "baguje" komunikacija sa celom ovo-zemaljskom kuglom, u kompletu ? Reci mi da se šališ, molim te... [ student_apsolvent @ 09.11.2016. 11:05 ] @
Kako je MikroElektronika uspjela u poslu, to ne znam. Ja sam pre mnogo godina kupio nekoliko knjiga od njih i to je sve što o njima znam, ali ne vidim što je to loše ako je čovjek usjeo u poslu pa se sad malo hvali i prodaje svoju priču, to svi rade.
Takva priča može imati samo pozitivan efekat na nove generacije, to je samo verzija "Američkog sna". Na taj naćin se podstiće preduzimački duh kod ljudi. Problem je kod osoba koje su nakačene na "državnu sisu", oni takvo što niti mogu razumjeti, a još teže prihvatiti. [ vladd @ 09.11.2016. 15:41 ] @
Citat: bananaphone: @vladd - zao mi je sto smo toliko utucani u glavu danas da ljudi prosto ne mogu da poveruju da je ova firma stvarno napravljena u Srbiji i da je stvarno poslovala, izadavala casopis i knjige cisto od sopstvenih ideja i truda i bez ikakve veze sa politikom ili drzavom (kazem drzava je bila tu samo da koci stvari) ili nekim kapitalom. Iskreno u to vreme mi se cini da je bilo vise entuzijazma i vere nego danas. Kazem opet ne znam sta je bilo posle toga, ali price o tajkunima, necijim sinovima i sl gluposti, nemaju veze sa mikroelektronikom iz tog vremena, firma je krenula od 0 i rapidno se razvijala od sopstvenih ideja, proizvodnja i prodaje... Dripacko obracanje i lupetanje nece pomoci. Kazes da ne znas kako funkcionise, a tvrdis da drzava nije imala uticaja..osim nekoliko sitnica, besplatnih stampanja, placanja reklama..a da to nije "drzava" to su "dobri ljudi" sa resursima.. I sada treba precutno da poverujemo u te bajke zato sto ce se neko dripacki obratiti nekome u vezi nekog "utucavanja u glavu". Morace malo realnost da bude ukljucena u argumentaciju a ne prostakluk. A sto recimo Miskovic, Kostic i slicni ne drze predavanje klincima, oni su stimulativniji, bogatiji i mocniji, i takodje su krenuli "od nule", napravili kompanije "ni iz cega", u Srbiji... niko nije imao dedu indstrijalca.. I ko ce tim klincima, vrednim i pametnim, sa 200 ili 1000 evra u dzepu, stampati novine i placati reklame? Evo mogu da prave led sijalice, decija kolica, kisobrane... Ili recimo softver, da li ce im drzava omoguciti da pobedom na tenderu krenu da fakturisu svoje usluge drzavi? Ili kao sto je izasla u susret ovim novootvorenim snajderima, da odrede da su skolske uniforme obavezne? Pa sigurno trziste u prvoj godini jedno 300000 komada, a svake godine jos 20-40000novih komada garderobe.. A musterije sjajne, zivahne i nepazljive.. cepace uniforme na radost preduzetnika.. [ DusanSukovic @ 09.11.2016. 16:02 ] @
Citat: vladd: Dripacko obracanje i lupetanje nece pomoci. Kazes da ne znas kako funkcionise, a tvrdis da drzava nije imala uticaja..osim nekoliko sitnica, besplatnih stampanja, placanja reklama..a da to nije "drzava" to su "dobri ljudi" sa resursima.. I sada treba precutno da poverujemo u te bajke zato sto ce se neko dripacki obratiti nekome u vezi nekog "utucavanja u glavu". Morace malo realnost da bude ukljucena u argumentaciju a ne prostakluk. A sto recimo Miskovic, Kostic i slicni ne drze predavanje klincima, oni su stimulativniji, bogatiji i mocniji, i takodje su krenuli "od nule", napravili kompanije "ni iz cega", u Srbiji... niko nije imao dedu indstrijalca.. Da li si ti od onih tipova koji misle da je nesto tako, onda to mora da je tako - nema greske ? Stvarnost je u vecini slucajeva malo drugacija, i btw. odakle znas da je "drzava" pomagala Maticu? Plus ako nisi znao - Kole je manje vise cest "motivacioni" predavac na raznim mestima :) [ DusanSukovic @ 09.11.2016. 16:06 ] @
Citat: student_apsolvent: Kako je MikroElektronika uspjela u poslu, to ne znam. Ja sam pre mnogo godina kupio nekoliko knjiga od njih i to je sve što o njima znam, ali ne vidim što je to loše ako je čovjek usjeo u poslu pa se sad malo hvali i prodaje svoju priču, to svi rade. Takva priča može imati samo pozitivan efekat na nove generacije, to je samo verzija "Američkog sna". Na taj naćin se podstiće preduzimački duh kod ljudi. Problem je kod osoba koje su nakačene na "državnu sisu", oni takvo što niti mogu razumjeti, a još teže prihvatiti. Prijatelju, uspeh u optici palanke nije dozvoljen, kuknjava moze, i pozeljna je, ali uspeh - NE. Sreo sam i likove koji ne podnose Djokovica, ne vidim licno sta moze njemu da se zameri na putu prema slavi, ali nekim ljudima jednostavno to ne odgovara :) [ bananaphone @ 09.11.2016. 16:07 ] @
@vladd - mislim da je dripacko obracanje upravo ovo sto si ti sad napisao.
Ja ti dajem informacije iz prve ruke kako je to izgledalo - do 2002, mozes da uzmes, mozes da poljubis i ostavis. 100% znam i tvrdim da nikakve politicke price NIJE bilo i da je firma rasla i razvijala se na entuzijazam i ljudi u firmi i ljudi oko firme. Posle nam se putevi razilaze i necu da tvrdim nesto sto ne znam. Ali firma je nastala i rasla zaista tako kako covek rekao... Ocigledno smo se kretali u razlicitim krugovima ljudi i nepojmljivo ti je da jedna takva firma moze da nastane na taj nacin, posluje posteno u Srbiji - i to mi je zao, zao mi je sto je ubijen duh da se bilo sta moze uraditi na sopstvenu inicijativu i uz par dobrih ljudi, a da se nema neka politika kao pozadina sveg tog. 9x-tih u najgore vreme ljudi nisu bili toliko ubijeni i jos su verovali da stvari mogu da se pokrenu - sad ne veruju. Ako ti je ta konstatacija - dripacko obracanje i lupetanje - sta da ti radim, ocigledno nisi u stanju da razumes i shvatis ono sto ti govorim... [ dr killer @ 09.11.2016. 17:01 ] @
Citat: vladd: Kazes da ne znas kako funkcionise, a tvrdis da drzava nije imala uticaja..osim nekoliko sitnica, besplatnih stampanja, placanja reklama..a da to nije "drzava" to su "dobri ljudi" sa resursima.. Pročitao sam temu i niko, ama baš niko ne spominje besplatno štampanje. Samo se u tvom tekstu prvo to pojavljue, pa onda takvu tvoju tvrdnju koristiš kao argument za osudu. Koristiš čisti gebelovski metod. Da se nisi javio za posao kod njega a on te odbio zbog tvog lošeg kvaliteta? [ student_apsolvent @ 09.11.2016. 17:31 ] @
Citat: dr killer: Pročitao sam temu i niko, ama baš niko ne spominje besplatno štampanje. Samo se u tvom tekstu prvo to pojavljue, pa onda takvu tvoju tvrdnju koristiš kao argument za osudu. Koristiš čisti gebelovski metod. Da se nisi javio za posao kod njega a on te odbio zbog tvog lošeg kvaliteta? Nemoj vladda dirat, vladd je sigurno državni činovnik. Ne može ti on vidjeti dalje od državnog posla. Mene umnogome podsjeća na onog lika sa naočarama iz državnog posla, onaj najstariji, što je sve probao i u sve se razumije. [ dr killer @ 09.11.2016. 18:04 ] @
A i ti si jači kurcic, ti kada završiš taj tvoj nazovi fakultet nećeš biti primljen ni da čistiš parking ispred te uspešne firme.
[ student_apsolvent @ 09.11.2016. 23:34 ] @
Citat: dr killer: A i ti si jači kurcic, ti kada završiš taj tvoj nazovi fakultet nećeš biti primljen ni da čistiš parking ispred te uspešne firme. Koji fakultet? Koji parking? Ispred koje firme? P.S potražiću posao u Briselu ili Strasburu. Znaš li koliko će trebati činovnika za EU i NATO službe, nema nas toliko nezapošljenih u Crnoj Gori. Moramo da uvozimo radnu snagu da bi ih poslali u Brisel. [ Bradzorf012 @ 09.11.2016. 23:54 ] @
Oće to od previše loze, da čovek ne zna šta priča.
Najpre si pričao kako ćeš raditi nešto sa jahtama, a sada vidim zapucao si pravo u Brisel. Ajd ti prvo nađi neki posao, pa se onda hvališi ovde. [ student_apsolvent @ 10.11.2016. 00:06 ] @
Mora u Briselu imati neki sekretar za pomorstvo. Hrvati imaju svoju ekipu, Slovenci takodje, valjalo bi da i mi imamo svoju.
Jahte su jahte, ali diplomatska služba je san. Ja sam sav svoj život sanjao da budem ili diplomata ili visoki službenik državne bezbjednosti. [ Bradzorf012 @ 10.11.2016. 00:14 ] @
Da te pitam, ako se ne zahebavaš. Šta je to u crnogorskom biću što ga tera prema ... ne, ne piću, mada sam pomenuo lozu u prethodnom postu. Dakle, šta je to među vama Crnogorcima što vas tera prema špijuniranju/tajnamim službama/potkazivanju?
[ student_apsolvent @ 10.11.2016. 00:20 ] @
Citat: Bradzorf012: Da te pitam, ako se ne zahebavaš. Šta je to u crnogorskom biću što ga tera prema ... ne, ne piću, mada sam pomenuo lozu u prethodnom postu. Dakle, šta je to među vama Crnogorcima što vas tera prema špijuniranju/tajnamim službama/potkazivanju? E, tuljanu jedan. Ništa ti ne razumiješ. Prvo, ne razumiješ znaćenje reči potkazivanje. Drugo, vjerujem da si mislio šta dobijamo tim poslom. [ Bradzorf012 @ 10.11.2016. 00:26 ] @
Preskočiću uvrede, primetio sam mnogo puta da su Crnogorci fascinirani službama bezbednosti? Zašto, pitam se.
Dakle, nisam mislio na dobitak u bilo kom smislu, mislim na fascinaciju. [ Living Light @ 10.11.2016. 00:37 ] @
Citat: student_apsolvent: E, tuljanu jedan. Ništa ti ne razumiješ...ne razumiješ znaćenje reči potkazivanje. Mogu da ti kazem da taj "Tuljan" koga Ti vredjas, razume vise od tebe za "e na X" puta !....gde je x = beskonacno ! Kako Te nije sramota, coveka i NE poznajes, a vec ga zoves "Tuljanom ", -Sedi 1 !!!!! [ student_apsolvent @ 10.11.2016. 00:38 ] @
Zbog moći koja se dobije. Uzimaš sudbinu drugih, živote drugih u svoje ruke.
I normalno, postaješ zaštitnik zajednice, bratstva. Služba bezbjednosti je imunološki sistem jednog društva. Nema jakog i uspešnog društva, države bez jake služba bezbjednosti. Treće, tu je nadmudrivanje. Vazda se sa nekim ganjaš i nadmudruješ. Eto, bez uvrijeda, vjerujem da ti je sad jasnije. [ Living Light @ 10.11.2016. 00:39 ] @
I onda se probudis iz tog sna,
..a ruka Ti visi u NOŠU sa kreveta ! [ student_apsolvent @ 10.11.2016. 00:45 ] @
Citat: Iz kog sna se budiš? O čemu ti pričaš? P.S. ako od Dušana nabavljaš robu reci mi odmah da znam šta ti je. [ Living Light @ 10.11.2016. 01:00 ] @
Tu "Robu", koju Ti pominjes
cu ja da nakacim na lemilicu, da POT dignem na 450°C! I da te NAHRANIM SA TIM ! Nevaspitani jedan, Vredjas po forumu i uzduž i popreko ? Cemu sluzi to ? Kakva je korist od tvog vredjanja drugih clanova ? Jel piskis "Firnajs" kad mislis da si nekog uvredio/povredio ili zahhebao ?? Da li je to jedini Cilj Tvog Postojanja Ovde ??? Ok, Ponekad se Khharamo, ponekad se zezamo, da nam zivot ne bude toliko tmuran, al bato, Ti ga sroka pravo u srce i želudac ! Postoji li neka Ljudska granica, neki OPSEG, neka skala, u koju TI UPADAŠ ???? Znam da (na žalost) ne postoji "Moderisanje" na MAD-Zoni, ali Ti mu hhhebes Kevu , na kome god stignes ! Mora li tako , poBOGU ?????????????????? zar NE postoji kulturniji, suptilniji, prefinjeniji nacin da se SVE TO KAŽE ????? Mora BAŠ Đonom u Jahja ? Zar Srpski jezik ne dopusta i BAŠ toliko NE dozvoljava da se koristis citavom LEPEZOM blagih uvreda ?? A Ti uvek dobijas na LOTO i macetu pravo u đigericu ! Dokle , vise, Aj, u svoj život, uProgramiraj barem malo Ljudskosti , ako može, ako NE može, onda "izvinte na smetnji" pOz [ Bradzorf012 @ 10.11.2016. 01:08 ] @
@student_apsolvent
Sve je to meni jasno, znam to sve pre tvog odgovora, koji je ličan. Mene zanima nešto drugo, nigde kao u Crnoj Gori nisam primetio kod ljudi tu fascinaciju i opčinjenost tajnim službama, sumnjama da je neko špijun, željom da se taj odstrani/kazni, ali istovremeno i željom da se postane deo tih struktura. Željom, koja se često i javno iskazuje ili se ponekad neprimetno, nespretno oda. Dakle, da ponovim, ne zanimaju me tvoji lični motivi, govorim o društvenom fenomenu. [ Bradzorf012 @ 10.11.2016. 01:14 ] @
@Living Light
Samo se opusti, on svojim ponašanjem govori o sebi, a ne o sagovornicima. Uzgred, dobro si rekao. Osim usliljene ijekavice, rekao bih da ga nevaspitanje i nepristojnost baš odaju. Jedan Crnogorac to sebi teško da bi dozvolio. Grubost i mačo stav, to da, ali nevaspitanje i prostotu, to teško. Nekako se baš stiče utisak loše kreiranog bota. Kao da ti neko sipa so u kafu, fuj. [ Living Light @ 10.11.2016. 01:20 ] @
Ee ,,ee,, idi bre u 3,14,
Pritisak mi je otisao na 300/200 ! Zbog ovog, sto sve zivo proziva ! ebt, pojavio se novi Vujaklija ! pa propituje tebe, mene i sve ostale redom i "Random", Halo Požega ! Na FORUMU VAŽI ZAPOVEST : Ja tebe NE mora da volim, da te mazim, mogu da te mrzim ! ...Ali NE smem da TE JAVNO vredjam, Ponižavam, diskreditujem i Bla-Bla-Bla, EBT, --Adrenalin mi je na 800% od referentne vrednosti, Uuff,...ne znam sta da Ti kazem za ovakve "Individualce", Valjda važi ono što je rekao Balašević: -Nema načina, pred najezdom Prostačina ! ..ne znam, ni da li je i TO dovoljno ?! [ vladd @ 10.11.2016. 06:25 ] @
Citat: dr killer: A i ti si jači kurcic, ti kada završiš taj tvoj nazovi fakultet nećeš biti primljen ni da čistiš parking ispred te uspešne firme. Normalno da nece biti primljen osim ako mu tata nije pukovnik udbe Nije bitna "politicka prica", postoje nepoliticke a uticajne grupe, ali je bitno "znati ljude", koji besplatno pruzaju skupe usluge i obezbedjuju naplatu nekih drugih usluga. Sve to zasticeno i izolovano od zvanicnog poslovnog ambijenta. I nema potrebe da se puva pred decom i izmislja karijernu pricu. Ijos manje da se daje "pohvala ludosti" na ES forumu. Neka JEDNOM u zivotu, poslovnom, plati reklamu Tema ionako nema veze sa elektronikom, vec sa domacom poslovicnom "snalazljivoscu". [ DusanSukovic @ 10.11.2016. 07:10 ] @
Citat: student_apsolvent: Citat: dr killer: A i ti si jači kurcic, ti kada završiš taj tvoj nazovi fakultet nećeš biti primljen ni da čistiš parking ispred te uspešne firme. Koji fakultet? Koji parking? Ispred koje firme? P.S potražiću posao u Briselu ili Strasburu. Znaš li koliko će trebati činovnika za EU i NATO službe, nema nas toliko nezapošljenih u Crnoj Gori. Moramo da uvozimo radnu snagu da bi ih poslali u Brisel. Istina fali im sefova, ali bar kompetentnih ...:-) [ dr killer @ 10.11.2016. 18:26 ] @
Citat: vladd: Normalno da nece biti primljen osim ako mu tata nije pukovnik udbe:) Pa ti znaš kako se to radi! To znači da je tvoj tata pukovnik udbaš u kožnom mantilu otišao kod diše instituta i rekao mu: Zaposli onog mog zvrndova ili ti ode glava. [ dr killer @ 10.11.2016. 18:39 ] @
Citat: student_apsolvent: P.S potražiću posao u Briselu ili Strasburu. Znaš li koliko će trebati činovnika za EU i NATO službe, nema nas toliko nezapošljenih u Crnoj Gori. Moramo da uvozimo radnu snagu da bi ih poslali u Brisel. Oni raširenih ruku čekaju prerušene crnogovance sa odgovarajućim poslom [ vladd @ 10.11.2016. 18:44 ] @
Citat: dr killer: Citat: vladd: Normalno da nece biti primljen osim ako mu tata nije pukovnik udbe Pa ti znaš kako se to radi! To znači da je tvoj tata pukovnik udbaš u kožnom mantilu otišao kod diše instituta i rekao mu: Zaposli onog mog zvrndova ili ti ode glava. To nikada necemo znati pouzdano. Silne artije su unistene. S obzirom kako je skromno i patrijarhalno ziveo, moram da mu cestitam na konspiraciji. Ali sam svakako opravdao neko poverenje sopstvenim radom, pa su svi zadovoljni. [ dr killer @ 10.11.2016. 18:50 ] @
Citat: vladd: To nikada necemo znati pouzdano. Silne artije su unistene.:) Ali sam svakako opravdao neko poverenje sopstvenim radom, pa su svi zadovoljni.:) Šta je,i ti si redovno podnosio izveštaje u Komitetu kao i tata [ jovajovic100 @ 11.11.2016. 06:41 ] @
Citat: Bradzorf012: Dakle, šta je to među vama Crnogorcima što vas tera prema špijuniranju/tajnamim službama/potkazivanju? [ vladd @ 11.11.2016. 06:56 ] @
Kako je udbi pao prosek
Naivne su ti metode dr killeru, nece te kapetan lepo oceniti. Mora jos da se cita o metodama denunciranja sagovornika po forumu. A nemas ni dovoljno botova da te lajkuju, regulisi to.. Mozda se napise neki prirucnik na tu temu, i besplatno stampa za potrebe slabopametnih naslednika...sa recimo placenim reklamama za apartmane na vodi Frustrirani wanabee Gejts malisa jako lici da je chosen one. Pa leci stres forsirajuci bajke. Izrecene cinjenice su naivno izrecene, gotovo smesne kao fakti, ali realni kao terapija. Nema odgovora na te "pocetnicke" beneficije, kako se to obezbedjuju besplatne skupe usluge, kako se obezbedjuje plasman i naplata skupih reklama. kako se sprovodila zakonom i sankcijama zabranjena trgovina sa inostranstvom? Gde i kome je on to prodao sijaset svojih igrackica? Zna se koga je drzava odabirala za takve beneficije, ocigledno. Elektronika je samo interesantna tema zapiranja novca.. [ jovajovic100 @ 11.11.2016. 08:32 ] @
Jadni frustrirani nabeđeni naučniče , nulo od čoveka . Kako te nije sramota da vređaš neuporedivo boljeg od sebe . Nekog ko je ostvario nešto što ti sa svojim klikerom od mozga ne bi mogao da uradiš ni za bilijardu godina . Meni je elektronika hobi i dosta godina viđam oglase Mikroelektronike po zapadu . Evo ih nekoliko , a mogao bi da ih nađeš na stotine samo da nisi toliko mizerno i bedno ostrašćen .
2007 godina 2011 godina Znaš mi ti jadniče koliko koštaju takvi oglasi ? Normalno da čovek neće da se ovde eksponira zbog takvih ljubomornih budala . [Ovu poruku je menjao jovajovic100 dana 11.11.2016. u 09:56 GMT+1] [ bananaphone @ 11.11.2016. 09:41 ] @
Citat: vladd: Kako je udbi pao prosek:) Naivne su ti metode dr killeru, nece te kapetan lepo oceniti. Mora jos da se cita o metodama denunciranja sagovornika po forumu. :) A nemas ni dovoljno botova da te lajkuju, regulisi to..:) Mozda se napise neki prirucnik na tu temu, i besplatno stampa za potrebe slabopametnih naslednika...sa recimo placenim reklamama za apartmane na vodi:):) Frustrirani wanabee Gejts malisa jako lici da je chosen one. Pa leci stres forsirajuci bajke.:) Izrecene cinjenice su naivno izrecene, gotovo smesne kao fakti, ali realni kao terapija. Nema odgovora na te "pocetnicke" beneficije, kako se to obezbedjuju besplatne skupe usluge, kako se obezbedjuje plasman i naplata skupih reklama. kako se sprovodila zakonom i sankcijama zabranjena trgovina sa inostranstvom? Gde i kome je on to prodao sijaset svojih igrackica? Zna se koga je drzava odabirala za takve beneficije, ocigledno. Elektronika je samo interesantna tema zapiranja novca.. Cini mi se da su tvoji tekstovi vise terapeutske nego faktualne prioride. Kakve skupe beneficije, kakva drzava, sami su napravili casopis i napisali knjigu, prelomili za stampu i otisli kod stampara i nabedili ga da im stampa - a da ce od prodaje da mu plate. Znas li koliko je kostalo stampanje jednog takvog casopisa u to vreme? Kao 3-4 para Nike patika, a nisu imali ni za toliko, nego su se morali natezati i ubedjivati sa stamparijom. Casopis se prodavao kod njih i u par prodavnica elektronskih komponenti, nisu imali ni distributera... Nisu imali love da kupe neko rashodovano kalajno kupatilo nego su rucno lemili proizvod u "serijskoj" proizvodnji... Kazem ti, zao mi je sto ne mozes ni da zamislis te ljude i to vreme, radioamatere, profesore koji pisu knjige za dzabe ili koji kupuju osciloskope od svojih para i stavljaju u skole, da bi deca nesto naucila. Hoces da kritikues sistem - i uzeo si mikroelektroniku kao primer, ali ovi ljudi i prica do 2002 godine sigurno nemaju veze ni sa sistemom ni sa tim sto ti pricas... A znam nekoliko takvih prica iz mog okruzenja, koje su kretale iz stanova a prerasle u ozbiljne price... EDIT: Sad se setih, ako neko ima prve brojeve casopisa nek pogleda, mislim da se izmedju ostalih mocnih konglomerata koji su stajali iza pokretanja casopisa bila i Akustika elektro, samo ne secam se da li je samo stavio reklamu ili je samo napisao par tekstova za casopis. Inace radi se o firmici u kojoj se 90-tih moglo naci finih kompononti za audio pojacivace, tipa hladnjaci i kucista par puta jeftinije nego kod oficijalnih distributera i prodavao je knjizice - tipa 100 sema audio pojacivaca ili stabilizatora napona itd. https://www.google.nl/maps/@44...QtQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1 Crvena ulazna vrata, od AKUSTIKA - ostade samo KA :) [Ovu poruku je menjao bananaphone dana 11.11.2016. u 12:19 GMT+1] [ vladd @ 11.11.2016. 13:12 ] @
I kako te bajke iz 90-ih pretociti u predavanje sitnoj decici?
Mozda bi Marko Miskovic mogao da im drzi predavnje iz biznis-preduzetnistva, pa da po tom modelu prave kompanije i provere licne sposobnosti. Da li je prost bezobrazluk, frustracija ili namirivanje svesti, jednostavno je prica bolesna, neupotrebljiva u realnom i trenutnom poslovnom okruzenju(nema besplatnih usluga, niti usluga na odlozeno placanje, rok je 45dana, ima previse taksi i obaveza, porez je obavezan za placanje). Argument za to je odlazak velikog broja sjajne i pametne dece sa zavrsenim konkretno ETF-om u inostranstvo....sto je postalo ozbiljan drzavni problem..ali taj uzrast i tu pamet je tesko varati bajkama.. Mada je elektronika, odnosno proizvodnja igracaka, ili recimo tih procesorskih pomagala baziranih na elektronici, manje bitni deo teme. Mogu i gajbice da budu izvor miliona [ bananaphone @ 11.11.2016. 14:12 ] @
Citat: vladd: I kako te bajke iz 90-ih pretociti u predavanje sitnoj decici? Mozda bi Marko Miskovic mogao da im drzi predavnje iz biznis-preduzetnistva, pa da po tom modelu prave kompanije i provere licne sposobnosti. Da li je prost bezobrazluk, frustracija ili namirivanje svesti, jednostavno je prica bolesna, neupotrebljiva u realnom i trenutnom poslovnom okruzenju(nema besplatnih usluga, niti usluga na odlozeno placanje, rok je 45dana, ima previse taksi i obaveza, porez je obavezan za placanje). Argument za to je odlazak velikog broja sjajne i pametne dece sa zavrsenim konkretno ETF-om u inostranstvo....sto je postalo ozbiljan drzavni problem..ali taj uzrast i tu pamet je tesko varati bajkama.. Stavio si Marka Miskovica i coveka koji predstavlja sve suprotno od njega u isti kontekst. Stavio si coveka koji pokusava da napravi firmu i poslovnu atmosferu da bi pametna deca sa ETF-om mogla nesto da rade iz struke u zemlji Srbiji, sa ekipom zbog koje ta deca beze is Srbije. Pa sad vidi cija prica je bolesna. Ne radi se o bajkama, nego istinitoj prici, radi se o entuzijazmu i radu - koji je krajem 90-tih realizovan uprkos situaciji, kroz pravljenje casopisa i pricu koja je ispricana. Danas je drugo vreme i drugi odnosi, ali svakako je BOLJE vreme nego sto je bilo 90-tih, a entuzijazam i rad su dve univerzalne vrednosti koje ce u svakom vremenu doneti plodove. Ne treba sad neko da kopira 1:1 pricu o kojoj prica Nebojsa, i sedne i kuka - eto kako njemu neko da stampa casopis na veresiju, nego treba da shvati da je uz rad i trud, a pre svega dobru ideju, moguce napraviti nesto sto uz malo srece moze da naraste do ozbiljne price, evo znam za dve price koje su pocele posle 2011 u Srbiji - dve IT firme, obe rade outsourcing IT-a, i obe su pocele uz nista para i veza i mnogo dobre volje... Citat: vladd: Mada je elektronika, odnosno proizvodnja igracaka, ili recimo tih procesorskih pomagala baziranih na elektronici, manje bitni deo teme. Mogu i gajbice da budu izvor miliona:) Upravo su te igracke sustina price. I iz igracaka je napravljena ozbiljna prica. A stavljanje gajbica u istu ravan je upravo bolestina o kojoj ja pricam... [ vladd @ 11.11.2016. 14:33 ] @
Da je samo entuzijazam i rad, ja bih bio prvi koji to pozdravlja. Cela ta prica je mogla biti ispricana na sasvim drugaciji nacin, a ne u terapeutskoj formi.
Nije bitna vrsta biznisa, da li su igracke ili lopate, svi su oni pomno ulozili trud i rad. Sa dosta ili puno pomoci. Medjutim, entuzijazam i rad se ogleda valjda i u recimo proseku ocena dece na ETF-u, to je mnogo veci i slozeniji napor od lemljenja i prodaje plocica, pa su prinudjeni da odu u inostranstvo i nastave sa radom, razvojem i dostojnim zivotom. Ovo lupetanje i samopromocija pred decom je samar svima njima. [ bananaphone @ 11.11.2016. 15:11 ] @
Entuzijazam + rad + dobra ideja u pravom trenutku, to je prica mikroelektronike. Covek tu pricu zna i nju prica na nacin koji ume ili smatra da je efektivan ili koristan.
Jako je bitna vrsta biznisa - zato sto je ovo kreativni biznis, pravi se nova vrednost i proizvod koji na trzistu nije postojao i ta nova vrednost biva prepoznata od slobodnog trzista, bez ikakvog drugog forsiranja, sto rezultira uspehom firme. Ne radi se o prici gde neko sije uniforme - kao sto 1000 drugih firmi sije iste te uniforme, neke i mnogo kvalitetnije, ali on dobija povlasceni polozaj u odnosu na ostale (po politickoj ili nekoj trecoj liniji) i na osnovu toga postaje milioner - sto ti pokusavas da prikazes da je slucaj ovde. Rad i entuzijazam koji je potreban da se dobije visok prosek ocena na ETF-u upravo rezultiraju sa sirom mogucnosti izbora, stipendijama i mogucnosti studija u inostranstvu, tako da ne vidim kako se ne isplate - ako si to hteo da kazes, i ne vidim u kakvoj je to direktnoj vezi sa ovom pricom ili u koliziji sa njom, zato sto tu ne postoji nova ideja... Ne pravi mikroelektronika atmosferu da ljudi beze iz Srbije, nego bas obrnuto... Ako si hteo da kazes da je lemiti plocice lakse nego zavrsiti ETF - svakako da jeste, ali nije mikroelektronika bila TV servis koji je najbolje lemio pa su od toga napravili veliku firmu, nego su napravili nov proizvod i fora je u proizvodu, a rucno lemljenje je samo tu da pokaze koliki entuzijazam i veru je ta prica zahtevala u pocetku. Vidi - da se ne natezemo, nisi u pravu u ovom slucaju. U 1000000000 drugih slucajeva jesi, ali ovde nisi i stvarno nema potrebe da se dalje naganjamo... [ vladd @ 12.11.2016. 05:47 ] @
+1
Dobro sroceno, neka ostane u toj zoni, nema koristi da pobijam detalje. [ Lavlja_Jazbina @ 12.11.2016. 06:35 ] @
Interesantno da se ovde hejteri javljaju sa procitanim iz novina i tv gldedanja.
Uvek se setim Comtrejda i Veselin Jevrosimović kako je spocetka putovao po americi i prodavao racunare,pa presao u Nemacku i njima solio pamet i prodao firmu za neke silne milijarde.Isto mu je tata bi no name,aha. Steco je isto poceo sa jednim strugom,pa kupio jos jedan i stekao sto stekao. Autokomerc,joj isto odlicna prica.Radio u knjigovodsvu i sinula mu ideja da bude generalni uvoznik VW grupacije. ITD ITD. Prica sa gajbicama je provaljena pa ih ima sada na svakom koraku ali se niko ne savija da ih podigne. Sto se tice Mikroe (posto u apr-u ima vise mikroelektronike) ja nigde ne vidim broj zaposlenih.On i zena kao jedini pomenuti. http://pretraga2.apr.gov.rs/En...BE8181ACBB38DCB348B45BA0F29B34 I cemu otvaranje firme 2009 ?!!! [ dejanet @ 12.11.2016. 07:09 ] @
^ Mozda je bio SZR do 2009-te.
Inicijalno sam pomesao ove likove firmom iz 90-tih Silikon ili tako nesto.. [ jovajovic100 @ 12.11.2016. 07:19 ] @
Šteta , tako mator , a nepismen . Valjda je tako kod lavova .
Broj zaposlenih (AOP 605) 2011god radnika 37 Broj zaposlenih (AOP 605) 2012god radnika 44 Broj zaposlenih (AOP 605) 2013god radnika 51 Ovo znači prijavljeni radnici [ scooolptor @ 12.11.2016. 08:29 ] @
Od 44 radnika samo jedan ima prethodno iskustvo iz druge firme, a ovde pisu kompajlere. Ili su ti kompajleri vrlo loseg kvaliteta, ili tu nesto ne stima.
[ DusanSukovic @ 12.11.2016. 10:07 ] @
Citat: scooolptor: Od 44 radnika samo jedan ima prethodno iskustvo iz druge firme, a ovde pisu kompajlere. Ili su ti kompajleri vrlo loseg kvaliteta, ili tu nesto ne stima. Jesi video cuda? Prodaju po celom svetu proizvode, a nije duvan? Ha? https://www.youtube.com/results?search_query=mikroelektronika [Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 12.11.2016. u 11:18 GMT+1] [ scooolptor @ 12.11.2016. 10:32 ] @
Da si ikada pisao kompajler, shvatio bi o cemu pricam.
[ Lavlja_Jazbina @ 12.11.2016. 11:07 ] @
Citat: jovajovic100: Šteta , tako mator , a nepismen . Valjda je tako kod lavova . Broj zaposlenih (AOP 605) 2011god radnika 37 Broj zaposlenih (AOP 605) 2012god radnika 44 Broj zaposlenih (AOP 605) 2013god radnika 51 Ovo znači prijavljeni radnici To lutko,uvek se nalepi muva.Ti si bas taman.E posto si stigao meni da odgovoris bas na toj strani prikazi koliku dobit ima firma. Ima i ona strana sa 500 evrica uloga pa ti objasni onda ulog plus dobit kako sazida halu i sve ostalo. Ajde pamtnice prosveli nas,dosta nam je onih ruskih njesra pa predji na konkretno. [ DusanSukovic @ 12.11.2016. 11:45 ] @
Citat: scooolptor: Da si ikada pisao kompajler, shvatio bi o cemu pricam. Compiler je obavezno gradivo na 5 ili 6 semestru Software Engineeringa, nije science fiction..ili jeste? Uostalom sta smo se uhvatili Nebojse, evo jos materijala za palanacku conspiracy teoriju : https://newzoo.com/insights/ra...00-countries-by-game-revenues/ 59.725.000 dolara su zaradile firme iz Srbije, tu mora isto da nesto ne stima? Kako im je to uspelo, jesu se uplakali u primarnu emisiju dinara pa m konacno krenulo, a? Znaju li ljudi kako je tesko napisati game engine??? I jesu li imali 20 firmi iza sebe pre nego sto izbacise ozbiljnu igru? [ scooolptor @ 12.11.2016. 12:35 ] @
Koliko tih firmi zaposljavaju iskljucivo ljude bez iskusta, koje placaju 500eur, ne koriste tudje game enginee-e, i tvrde da su najbolji na svetu u svojoj klasi?
[ DusanSukovic @ 12.11.2016. 12:53 ] @
Citat: scooolptor: Koliko tih firmi zaposljavaju iskljucivo ljude bez iskusta, koje placaju 500eur, ne koriste tudje game enginee-e, i tvrde da su najbolji na svetu u svojoj klasi? Zar je to bitno? Bitan je saldo u kekama na kraju meseca..:-) Gde je to Nebojsa tvrdio da je najbolji u svojoj klasi? [ scooolptor @ 12.11.2016. 13:30 ] @
Odgledaj ceo filmic.
Ne interesuju me 'keke'. Ja sam samo rekao prvim postom: ili im je los kvalitet kompajlera, ili koriste resurse o kojima ne pricaju. [ jovajovic100 @ 12.11.2016. 13:56 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Sto se tice Mikroe (posto u apr-u ima vise mikroelektronike) ja nigde ne vidim broj zaposlenih. On i zena kao jedini pomenuti. Citat: Lavlja_Jazbina: Citat: jovajovic100: Šteta , tako mator , a nepismen . Valjda je tako kod lavova . Broj zaposlenih (AOP 605) 2011god radnika 37 Broj zaposlenih (AOP 605) 2012god radnika 44 Broj zaposlenih (AOP 605) 2013god radnika 51 Ovo znači prijavljeni radnici To lutko,uvek se nalepi muva.Ti si bas taman.E posto si stigao meni da odgovoris bas na toj strani prikazi koliku dobit ima firma. Ima i ona strana sa 500 evrica uloga pa ti objasni onda ulog plus dobit kako sazida halu i sve ostalo. Ajde pamtnice prosveli nas,dosta nam je onih ruskih njesra pa predji na konkretno. Ja sam samo demantovao tvoju laž , lutkice moja koju je nemoguće prosvetliti . Sa podatkom iz dokumenata koje si ti postavio ! Pročitaj šta je to DOO i vidi pa napiši ko od ovih velikih nije DOO . Sad možda ti znaš bolje kakve to sve veze ima sa Rusima , ja jok . Jedino ako nisi ti Ruska lutkica . Prema tome ima prilično zaposlenih za razliku od tvoih podmetanja da nema ni jednog . I svi plaćaju doprinose jer ih u suprotnom ne bi video APR. [ bananaphone @ 12.11.2016. 14:09 ] @
Citat: scooolptor: Odgledaj ceo filmic. Ne interesuju me 'keke'. Ja sam samo rekao prvim postom: ili im je los kvalitet kompajlera, ili koriste resurse o kojima ne pricaju. Uzmes 1h motivacionog govora ispred klinaca na fakultetu + dva tri clanka iz srpske zute stampe i doneses jasan i cvrst logicki zakljucak o firmi i proizvodu. Prvo - ja nemam pojma da li je njihov kompajler dobar ili los, kako su ga napravili, koliko ljudi ga razvija i kolike su im plate, ali recimo ako te interesuje cela stvar, utrosis 1-2h i po netu potrazis sta korisnici kazu za taj kompajler - od feature-a (biblioteke, kvalitet i performanse finalnog koda, IDE - bla bla), preko cisto trzisnih parametara - odnos cena/kvalitet, podrska, koliko cesto prave nove verzije itd. Pa to uporedis sa ostalim proizvodima na trzistu i onda kazes jel to valja ili ne, generalno i relativno na konkurenciju, pa onda bar imas polaznu tacku da donosis neke zakljucke... Mozda je krs, mozda je krs za performanse ali ima dobre biblioteke za pocetnike, ili za odredjeni segment industrije, mozda su carevi ali - preskupi, mozda su strava ali nisu izbacili 2 godine ni jedan update itd itd itd. Ovako je cisto spekulativno, bez i jednog cvrstog parametra iz kog bi mogao bilo sta da zakljucis - ali sa negativnom konotacijom. @Leve - ne vezano od mikroe i bilo cega, ne treba da trazis finsnsijske malverzacije na APR-u pobogu :D , ako su nesto muljali sigurno to nisu radili tako da je vidljivo javno i na APR-u, pod zvanicnim imenom firme registrovanim na njega licno :D [ jovajovic100 @ 12.11.2016. 14:46 ] @
Hvala bananaphone
Zaglavlje iz wiki MikroElektronika logo.gif Making it simple Native name Mikroelektronika Type Ltd. Industry Electronics Founded Belgrade, Serbia (January 9, 2009) First founded 1997 Headquarters Belgrade, Serbia Area served Serbia Key people Nebojša Matić (Owner and General Manager) Products Microcontroller Development Systems, Accessory Boards, Compilers, Books Revenue Decrease €2.89 million (2013) [1] Net income Decrease €0.96 million (2013)[1] Total assets Increase €3.43 million (2013)[1] Total equity Increase €2.47 million (2013)[1] Number of employees 51[1] Website www.mikroe.com Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Mikroelektronika Prodaja u Mouser http://eu.mouser.com/search/refine.aspx?N=4292755921 Ukupno 31 strana po 25 proizvoda po strani Blog http://www.andrewhazelden.com/blog/tag/mikroelektronika/ Pametnim ljudima dovoljno [ DusanSukovic @ 12.11.2016. 15:22 ] @
Citat: scooolptor: Odgledaj ceo filmic. Ne interesuju me 'keke'. Ja sam samo rekao prvim postom: ili im je los kvalitet kompajlera, ili koriste resurse o kojima ne pricaju. Argumentacija ti je tipa da li je Windows los proizvod ili ne :) Naravno da je los,nije idealan - ali koristi ga cela planeta pa ocito ima i dobrih strana..;-) Nije prvi ni poslednji put da je losiji proizvod pobedio na trzistu, kao na primer rat izmedu JVC i SONY oko VHS i Beta standarda, ti napravi bolji compiler pa im drzi pridike, kad si vec zapeo na compilere :-) [ scooolptor @ 13.11.2016. 07:49 ] @
'Zapeo' sam za kompajlere, zato sto su to njihovi najslozeniji proizvodi. Nije potrebno previse mozdanih celija da se napravi razvojni sistem za mikrokontroler, ili pak breakout board za senzor pritiska.
Citat: Gde je to Nebojsa tvrdio da je najbolji u svojoj klasi? Filmic je snimljen pre pet godina. Znaci, ove godine su po planovima iz 2011. najbolji na svetu. Meni je zao, ali ne mogu ga poverujem u pricu da je moguce da pokupis ljude sa biroa, i budes najbolji na svetu u bilo kojoj oblasti. [ Sarastro @ 13.11.2016. 09:02 ] @
Nije ovde problem ni u kompajlerima, ni u finansiranju, ni u necem trecem.
U sustini svog ovog prepucavanja je cinjenica da carsija neciji uspeh najteze prasta. [ scooolptor @ 13.11.2016. 09:17 ] @
Daleko bilo, Nebojsa. Drago mi je da postoje uspesne firme u Srbiji, kao sto je Vasa.
Cak spadam u onih 1% musterija, iz Srbije, posto sam u vise navrata kupovao Vase proizvode. Ali to ne znaci da verujem u Deda Mraza. [ vladd @ 13.11.2016. 10:14 ] @
Citat: Sarastro: Nije ovde problem ni u kompajlerima, ni u finansiranju, ni u necem trecem. U sustini svog ovog prepucavanja je cinjenica da carsija neciji uspeh najteze prasta. Ovo je isprazno blebetanje, carsija je ovakva ili onakva, ES svakako nije carsija. Niti ima sta da se prasta, jednostavno postoje za razne vrste "uspeha" u Balkanskoj mehani. Cela hronologija, ili geneza je porozna, ali je takva kakva je, i nije primenljiva dvaput, da bi bila primer za ugled. [ Sarastro @ 13.11.2016. 10:52 ] @
Citat: vladd: Ovo je isprazno blebetanje ... Ni ti nisi daleko odmakao u svojim argumentima. [ vladd @ 13.11.2016. 11:20 ] @
ES je daleko od carsije da bi takve izrekice bile "pamet".
Znaci prosto bla bla, tek da se nesto nazvrlja. Ili imas dokaz suprotan, da je ES obicna carsija, obilata nepismenima...? [ DusanSukovic @ 13.11.2016. 12:01 ] @
Citat: scooolptor: 'Zapeo' sam za kompajlere, zato sto su to njihovi najslozeniji proizvodi. Nije potrebno previse mozdanih celija da se napravi razvojni sistem za mikrokontroler, ili pak breakout board za senzor pritiska. Citat: Gde je to Nebojsa tvrdio da je najbolji u svojoj klasi? Filmic je snimljen pre pet godina. Znaci, ove godine su po planovima iz 2011. najbolji na svetu. Meni je zao, ali ne mogu ga poverujem u pricu da je moguce da pokupis ljude sa biroa, i budes najbolji na svetu u bilo kojoj oblasti. Brate sta sam ja sve planirao pre 5 godina da hoce da bude hahaha, get real :-) [ jovajovic100 @ 13.11.2016. 13:04 ] @
[ scooolptor @ 13.11.2016. 13:31 ] @
Zbog svih vas koji u svakoj kritici, sumnji ili neslaganju vidite "neprijatelje", "zavist", "uspeh koji nije "oprosten"", "domace izdajnike i strane placenike" itd., smo tu gde smo.
[ Sarastro @ 13.11.2016. 13:36 ] @
Citat: vladd: ES je daleko od carsije da bi takve izrekice bile "pamet". Znaci prosto bla bla, tek da se nesto nazvrlja. Ili imas dokaz suprotan, da je ES obicna carsija, obilata nepismenima...? Pricamo o Mikroelektronici, ne o ES forumu. Citat: scooolptor: Zbog svih vas koji u svakoj kritici, sumnji ili neslaganju vidite "neprijatelje", "zavist", "uspeh koji nije "oprosten"", "domace izdajnike i strane placenike" itd., smo tu gde smo. Kad smo kod sumnji, ti si prvi izrazio istu u vezi kvaliteta kompajlera/strucnog kadra, iako ni o jednom nemas nikakva saznanja, jedino sumnju kao neoborivi argument. [ scooolptor @ 13.11.2016. 14:03 ] @
Ako nisi shvatio, izrazio sam sumnju u iskrenost dela prezentacije, iskljucivo na osnovu informacija iz iste i zdravog razuma, a tvoj soj je u tome odmah prepoznao zavist.
Navedi jos jednu kompaniju na svetu koja je zasnovana na tom biznis modelu, a medju prvima je u svom domenu rada. [ bananaphone @ 13.11.2016. 17:08 ] @
Citat: scooolptor: Navedi jos jednu kompaniju na svetu koja je zasnovana na tom biznis modelu, a medju prvima je u svom domenu rada. Opet ne vezano za mikroe, mnoge firme koje su donele revoluciju u nekim poljima, su pocele tako, dva klinca bez ikakvog iskustva pokrecu biznis u garazi... Recimo Apple, Google, HP, Facebook itd itd itd :) Ni jednu od tih firmi nisu pokrenuli i digli u nebesa ljudi sa 20g iskustva, nego upravo klinci u garazama, koji su direktno sa fakulteta usli u svoju prvu firmu, i da se razumemo, radi se o izuzetnim mladim ljudima, tako da prica o tome kako odes na biro rada i pokupis 3 coveka bez iskustva koji ti prave inovaciju i vrhunski proizvod, svakako nema smisla, ali ako uspevas da privuces mlade i kreativne ljude, i sa kvalitetnim radnim okruzenjem, mozes daleko da doguras... [ vladd @ 13.11.2016. 18:35 ] @
Mislim da je bolji zakljucak zakaciti se za inostranu firmu i raditi outsorsing. Naravno, trgovina je kraljica sportova ako je samo novac, profit ili obrt u pitanju.
U tom slucaju i nije bitno iskustvo,pa ni neko znanje, ono se prevazidje informacijama iz maticne firme, i ostaje samo rad i zelja za novcem. [ DusanSukovic @ 13.11.2016. 18:45 ] @
Citat: vladd: Mislim da je bolji zakljucak zakaciti se za inostranu firmu i raditi outsorsing. Naravno, trgovina je kraljica sportova ako je samo novac, profit ili obrt u pitanju. U tom slucaju i nije bitno iskustvo,pa ni neko znanje, ono se prevazidje informacijama iz maticne firme, i ostaje samo rad i zelja za novcem. Ovaj, da rezimiramo - sta tebi smeta kod mikroe i njegovog vlasnika? Osim licne paranoje tvoje, imas li neki dokaz da je covek uplakivac u primarne emisije dinara, tranzicioni junak, finansijer svih partija u opticaju, pa koja uspe da mu pomogne finansijski kad dodje na vlast, ubacivac trojanskih konja u vidu atraktivne saradnice za bambusanje u kabinetu kod ministra , da ne nabrajam patriotske NVO..? Ako nemas, mislim red je da cujemo odjavnu spicu glede ovoga threada.. [Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 13.11.2016. u 19:57 GMT+1] [ vladd @ 13.11.2016. 19:12 ] @
I sta sad? Ako neko ubija ljude, zasto onda obracati paznju ne pljuvnje na ulici. Kakve su to korelacije i logike.
Naravno da ce se kritikovati svaka nekorektnost. Toj Mikroe ne zameram nista, ali Maticu zameram te neke ruzne osobine iako tvrdi da neguje ne znam kakve sve napretke licnosti u toj firmi. Nema nikakve potrebe da se puvaka pred decicom i prica bajke i da glumeta balkanskog Gejtsa i masta o najvecem na svetu...to se ne postize obecanjem deci...i sa 40pak neiskusnih, ma koliko imao ostlih beneficija...to se ne dobija na odlozeno placanje.. Neka radi, proizvodi i trguje, kada je vec ostvario priliku. Kada je krenuo u promovisanje nekakvog trendseterskog, i aktuelno modernog "preduzetnistva", prestao je da bude uspesan privrednik, sta god to u Srbiji znacilo, vec je postao deo drustvenih pojava. Ne treba da prodaje ispraznu filozofiju i prezentuje bolesne ambicije, dok hiljade pametne, odskolovne dece odlazi da zivi i radi u inostranstvu.. To je bitno a ne pojedinac ili grupica od par desetina zaposlenih... [ Sarastro @ 13.11.2016. 20:36 ] @
[ SlobaBgd @ 13.11.2016. 21:32 ] @
Vladd, on se puvaka i prosipa pamet na osnovu rezultata koji samo zavidljivom čoveku i slepcu nisu očigledni.
Na osnovu čega se ti puvakaš i prosipaš pamet? Šta si ti to bolje, uspešnije, poštenije uradio nego Matić, sa koje poslovne ili moralne visine pričaš šta neko treba ili ne treba da radi? Da nije možda neki lični animozitet u pitanju? Ili si generalno zavidan prema svima koji su uspešni? [ DusanSukovic @ 13.11.2016. 23:52 ] @
Citat: vladd: Toj Mikroe ne zameram nista, ali Maticu zameram te neke ruzne osobine iako tvrdi da neguje ne znam kakve sve napretke licnosti u toj firmi. Nema nikakve potrebe da se puvaka pred decicom i prica bajke i da glumeta balkanskog Gejtsa i masta o najvecem na svetu...to se ne postize obecanjem Ne vidim nikakvo puvakanje, dosta je samoironican o sebi i o tome sta je razmisljao do 25te... Citat: Ne treba da prodaje ispraznu filozofiju i prezentuje bolesne ambicije, dok hiljade pametne, odskolovne dece odlazi da zivi i radi u inostranstvu.. To je bitno a ne pojedinac ili grupica od par desetina zaposlenih... Pa prijatelju, zaposli i ti "par desetina" ako mozes i placaj ih bolje nego vecina srpskih "bizmismena" koji bi radniku uzeli dusu ako mogu za 200 EUR mesecno (da radi svih 7 dana sedmicno) a ova ih jebena drzava podrzava u tome naporu, pa cemo ovde nas par "negativaca" da otvorimo thread o tvojoj firmi i da pljujemo malo kako se pravis mnogo vazan u svom novom Lexusu u gradu a pre par godina gurao si Yuga 55 kad kisa padne.. [ jovajovic100 @ 14.11.2016. 01:32 ] @
Citat: vladd: Frustrirani djecarac glumi Gejtsa? Citat: vladd: Ma da, legao na drzavnu dudu i glumi bizmizmena. Krenuo iz tatine garaze i napravio racunar.:)Sto mi frustracija lici na nesto:) :) problemi...? Samo nije bio dovoljno sposoban da bi bio pozicioniran kao neki, pa da bude poznatiji.. Eto 8 miliona srba je kupilo njegove razvojne sisteme mirocipa ili atmela, sve kompajlere, pa je napravio profit.. Nego su neke firme i kompanije "ubivene" da bi probrani pitomci profitirali, i nesposobna deca imala firmice... Nego samu toj elektronici cetiri decenije, i znam dobro ko sta radi i kako se prave i gase firme... Politika otvori i politika zatvori...zivi dok sluzi politickoj kamarili.. Citat: vladd: Bezobrazno pametovanje i recimo nepristojno sepurenje pred prakticno naivnom decicom. Lepo je da se stimulise preduzetnicki duh, ali postoje ozbiljniji nacini. Ozbiljniji u smislu sustinskih, a ne prevarnih nacina, gde se nekome ulije lazna nada, a kada sagleda situaciju na terenu bude kasno, bude veliko razocaranje.. To je otprilike ucite deco, budite dobri, pobedjujte na takmicenjima i?? I idite iz ove drzave gde neki koji nose gajbice i sredjuju im se prolazi u biznisu jednostavno okupiraju ceo ambijent. Koliko je prodato kojecega? Da li se placao porez na "garazni rad"? kome se prodavalo u inostranstvu?, kako je naplacena inostrana prodaja, kada gradjanin Srbije ne sme da ima devizni racun u inostranstvu? Preko koje banke je poslovao sa inostranstvom 90-ih? I to sve nakon "poslednjih 10maraka na futoskoj pijaci"(sta ce elektronac na futoskoj pijaci?) i prvih 200 dm zaradjenih? A rec je o prodaji "razvojnih" sistema na nivou igracke ili ucila, za procesore koji su vise za zabavu nego za industriju, vojsku, medicinu..tamo gde bi ugradnja u skupe uredjaje imala znacajne finansijske efekte BTW, Microchip prodaje svoj programator uz dve obimne i masne knjige, pa literatura nije problem.. I tako, ima tu raznih supljina i nejasnoca u privredjivanju, za neupucene, za one koji znaju kako ovdasnja burazerska ekonomija dela, nema iznenadjenja. Neki mogu da imaju cerke firme u inostranstvu, koje sluze sa iznos novca..a nekima se broji sitnis na granicnom prelazu... P.S. Meni je vesela prica o Marku i gajbicama, a mnogo su mi impresivnije karijere Stanije i Soraje, a narocito fajtera Soraje, i njenog puta iz doma za staranje.... Citat: vladd: Ne nije meni duzan taj lik NISTA da podnosi, ali ako se lazu i loze klinci da se bave biznisom, te podatke treba da im, kao izvestaj, podnese DRZAVA. Cisto da se razjasni kako je tajkuncicima dozvoljeno ono sto obicnom gradjaninu nije. I da buducim preduzetnicima bude jasan ambijent poslovanja... Da nece ziveti u toj bajci,treba da su svesni da im nece niko na ler izdavatini casopis ni knjige, da ce imati probleme i sa uvozom isa izvozom i sa naplatom, da im drzava nece garantovati plasman, reklame i grantove iz fondova, a porez i 60taksi ce uredno da placaju pod ostrim pretnjama izvrsenja. P.S. Ili da im se jasnije kaze, da u ovoj drzavi nije bitna ni elektronika ni mehanika, ni znanje ni entuzijazam, bitnije je za biznis znati "neke ljude" Citat: vladd: Kazes da ne znas kako funkcionise, a tvrdis da drzava nije imala uticaja..osim nekoliko sitnica, besplatnih stampanja, placanja reklama..a da to nije "drzava" to su "dobri ljudi" sa resursima.. I sada treba precutno da poverujemo u te bajke zato sto ce se neko dripacki obratiti nekome u vezi nekog "utucavanja u glavu". Morace malo realnost da bude ukljucena u argumentaciju a ne prostakluk. A sto recimo Miskovic, Kostic i slicni ne drze predavanje klincima, oni su stimulativniji, bogatiji i mocniji, i takodje su krenuli "od nule", napravili kompanije "ni iz cega", u Srbiji... niko nije imao dedu indstrijalca.. I ko ce tim klincima, vrednim i pametnim, sa 200 ili 1000 evra u dzepu, stampati novine i placati reklame? Citat: vladd: Normalno da nece biti primljen osim ako mu tata nije pukovnik udbe:) Nije bitna "politicka prica", postoje nepoliticke a uticajne grupe, ali je bitno "znati ljude", koji besplatno pruzaju skupe usluge i obezbedjuju naplatu nekih drugih usluga. Sve to zasticeno i izolovano od zvanicnog poslovnog ambijenta. I nema potrebe da se puva pred decom i izmislja karijernu pricu. Ijos manje da se daje "pohvala ludosti" na ES forumu. Neka JEDNOM u zivotu, poslovnom, plati reklamu:) Tema ionako nema veze sa elektronikom, vec sa domacom poslovicnom "snalazljivoscu". Citat: vladd: Frustrirani wanabee Gejts malisa jako lici da je chosen one. Pa leci stres forsirajuci bajke.:) Izrecene cinjenice su naivno izrecene, gotovo smesne kao fakti, ali realni kao terapija. Nema odgovora na te "pocetnicke" beneficije, kako se to obezbedjuju besplatne skupe usluge, kako se obezbedjuje plasman i naplata skupih reklama. kako se sprovodila zakonom i sankcijama zabranjena trgovina sa inostranstvom? Gde i kome je on to prodao sijaset svojih igrackica? Zna se koga je drzava odabirala za takve beneficije, ocigledno. Elektronika je samo interesantna tema zapiranja novca.. Sva zavist i mržnja skupljena na jednom mestu . I šta ćemo sada kada se vidi da je sve stvoreno radom , prodato u izvozu u pedesetak država desetine i desetine hiljada tih modulčića . I da je reklama plaćana svugde gde je trebalo da bi se uspelo , i da se i dalje plaća . I da postoje ljudi koji stvaraju i proizvode i zarađuju . I to sve u Srbiji . I da im partija ili tata ne može da proda ni komad preko već samo kvalitet . Možda će se pojaviti jedno malo izvinite ? Neće , budite sigurni jer veliki genije ne sme sebi da dozvoli da greši jer je on ipak najpametniji . Samo nigde nikakvog ličnog uspeha osim samohvaljenja . [ vladd @ 14.11.2016. 06:46 ] @
Nista od prodaje tih modulcica mu ne daje za pravo da laze decu.
Imeni je nejasna ta boles da mu je malo sto ima firmu koja eto napreduje, jos mora da se promovise i to pred decom. A lepo covek radi, prodaje, ide da peca,i sada mu je bitno da isprica neku bajku i da laze decu , dajuci im divne savete, "nije vazna skola, vazno je da se 'zna poso' " Naravno da postoje ljud ikoji zaradjuju, kakve su to glupe izjave, ali velika vecina, da ne pisem silne procentne devetke, nisu u frustraciji da moraju okolo da prodaju pamet, vec cute i rade.. I to je potpuno uvrnuta logika, koja prolazi kod priglupih ljudi, ako je neko uspesan na jednom terenu, odmah mu je SVE dozvoljeno, i da lupeta na svim ostalim "terenima"... Od "elektronicara" do politicara... ma kako god napravili karijeru [ bananaphone @ 14.11.2016. 08:34 ] @
@vladd - dobro - ne mora svakom da se dopadne Matic kao covek i njegova prica...
Umesto da se cela prica svede na prepucavanje, hajde neki pozitivan primer, daj prezentaciju/coveka/pricu koja bi bolje legla u prici "kako zaraditi novac od elektronike u Srbiji". Pa da i mi priglupi vidimo sta je toliko lose u ovom sto Matic prica... [ jovajovic100 @ 14.11.2016. 09:51 ] @
Citat: vladd: I to je potpuno uvrnuta logika, koja prolazi kod priglupih ljudi, ako je neko uspesan na jednom terenu, odmah mu je SVE dozvoljeno, i da lupeta na svim ostalim "terenima"... I to je potpuno uvrnuta logika , kod priglupih ljudi , da im je SVE dozvoljeno , i da lupetaju i vređaju druge na svim forumima... [ vladd @ 14.11.2016. 18:10 ] @
Citat: kako zaraditi novac od elektronike u Srbiji U Srbiji ne postoji elektronska industrija a ni razvoj. Postoje skole, i postoji trgovina elektronskom opremom, delovima, proizvodima. E sad,medju proizvodima ima variacija, neki se sklapaju u vecoj, neki u manjoj meri. Svi pozitivni primeri su bazirani na TRGOVINI, a da li je elektronika, hemija, ili valjani obojeni metali, nema veze, firme su uspesne, zaposljavaju, rade, razvijaju se.. Naslov teme je trapav, pa bi razjasnjavanje tematike pogresnog naslova vodilo u bespuce.. Za Microe je bolji naslov "kako zaraditi pare od softverskog inzenjeringa za embeded sisteme", ukljucujuci i pomocne vestine, stampanja literature, izrade plocica i trgovine doticnim komponentama... Mnogo se siroko koristi termin elektronika. Izrada kroskompajlera nije "elektronika". Izrada PIC ili AVR kontrolera bi bila elektronika, ali o tome nema govora. Procesori i komponente se kupuju... Po analogiji, moglo bi se reci da je i Comtrade firma koja se bavi "elektronikom"...i ima sirok asortiman proizvoda u ponudi.. Mozda je bilo potrebe za prezentacijama, zbog svojevremenih politickih aktuelnosti oko "fabrike procesora", i velikih nadanja da ce EU dozvoliti outsorsing tih pametnih poslova u Srbiju, medjutim, Srbija je tu bitku izgubila, i Rumunija je odabrana za koncentrisanje proizvodnje procesora i izrade softvera. Nekada je postojala elektronska industrija, koja je imala razvoj, pravila komponente, delom licencno, delom modifikovano razvojem i potrebama, i sve svoje sastavne elemente uredjaja je i proizvodila..i to je bila "elektronika". Kao sto niovaj moj post nije "knjizevnost", iako ima slova, recenice...ali ne zadovoljava potrebne kriterijume, vec obican post na forumu, tako i proizvodnja sklopova od kupljenih elektronskih komponenti nije "elektronika" vec obicna(elementarna) proizvodnja odredjenog, niskog, stepena slozenosti. To sto se naslova teme tice. Sto se tice pristupa i foliranja prema decici, to je drugi deo tematike na koji sam izneo jasne primedbe. Ako vec neka firma zeli da ima drustveno koristan uticaj (da ne objasnjavam da ni "ne hrane" vec zaposljavaju i PLACAJU licni dohodak radnicima koji im ostvaruju znacajan profit), onda neka donira recimo inkubatore, neka pomogne nekoj seoskoj siromasnoj skoli ili zajednici,neka donira recimo nekakav novac za javne kuhinje..a ne da leci svoju groznicu licnim samopromocijama. Eto recimo pozitivnih primera aktivnosti drustveno odgovorne firme... [ DusanSukovic @ 14.11.2016. 18:57 ] @
Brate Vladde, argumentacija ti je tipa da Boeing i nije neka kompanija u avioindustriji jer ima podkontraktore po celom svetu. Elem posto cesto spominjes compilere, mozemo da vidimo tvoj koji si napisao, ako ti nije to neki veci problem? Sto bi rekao Jack Welch "treba mi covek koji ce doci sa solucijom problema, a ne onaj koji mi ukazuje na problem" - najlakse je kritikovati. Tu smo ovako ljudi iz Srbije bez premca ;-)
[ Sarastro @ 14.11.2016. 18:59 ] @
Ok Vladd, u redu je, sve si nas ubedio da si ti u pravu. Sad prestani da se nerviras, nije dobro za tebe.
[ bananaphone @ 14.11.2016. 19:19 ] @
@vladd - ne znam sta bi ti odgovorio na ovo... Izveo si dokaz na nivou "crva nije ni bilo" da je mikroelektronika - prakticno softversko izdavacka firma koja trguje elektronskim komponentama, dosli smo i do Rumunije itd.
Sad jos treba da ti dokazujem kako elektronska industrija obuhvata mnogo vise od proizvodjaca cipova. Da su firme koje recimo prave audio opremu, alko testere, telefone, racunarsku opremu, kontrolne sisteme u industriji, auto elektroniku, a pri tom sami ne razvijaju cipove nego u najboljem slucaju kupuju FPGA ili mikrokontrolere - ustvari nisu trgovci elektronskim komponentama, nego su firme koje se bave razvojom i proizvodnjom u elektronskoj industriji :D. Mislim jbt :D!!! Da ponovim moje vidjenje - stavimo sve to sa strane, umesto da se tolika energija trosi na iznosenje negativnosti (od kojih je vecina bazirana na potpuno netacnim polaznim tackama), ja sam te zamolio da podelis neku bolju pricu na ovu temu, od koje bi ovi mladi ljudi imali vise koristi u odnosu na prezentaciju koju Matic drzi, i na kraju sta bi od toga? Jel se izgubila sposobnost da se stvari okrenu na neku pozitivnu pricu? [ Lavlja_Jazbina @ 14.11.2016. 20:57 ] @
Nemoj zameriti Vladd-u.Ipak covek radi u institutu za fiziku i epiteti koji mu se lepe nisu na mestu.
Ali budi decentan i kazi,da li te ovakvo pisianje ne iritira.U tekstu ima toga koliko hoces,kao kupio auto sa 38 ali se i ispruzio za prostor u visegradskoj.I to sve u sivoj zoni zarade kao pausalac. Citat: - Nije stvar u fakultetu, nego u tome kakav je ko čovek. Ljudi ne rade prema plati, nego prema karakteru. Ako si karakteran čovek, uradićeš svoj posao i za jedan jedini dinar. "MikroElektronika" tako bira radnike. Moj šef proizvodnje u Lajkovcu je vulkanizer, ali je bio najbolji vulkanizer u kraju, i sad je najbolji šef proizvodnje. I šta god da radi, on će biti najbolji, jer je takav čovek. Citat: Sve što znam o menadžmentu, sam sam naučio. Nikad u životu nisam pročitao ni jednu knjigu o menadžmentu. itd. Covek da mu udje u firmu i posteno ga inspekcijski istumba ko zna kakva pi intonacija pesmice bila. I da se razumemo,niko nema nista protiv ambicije,uspeha.Njeogovo je,ali neka pomeri to ogledalo u stranu . I da,ako moze neko da mi kaze koju to on eletronsku komponentu proizvodi a koristi je u svojim proizvodima? [ bananaphone @ 14.11.2016. 21:42 ] @
Lave ovo postaje bizarno zaista. Ja sam na vladd-ove postove odgovorio ne zato sto znam fiziku bolje od njega, nego sto je izneo neke predpostavke o mikroelektronici i Maticu za koje licno znam da 100% nisu tacne i to mi je bio jedini motiv javljanja ovde. Tu se odprilike moja prica zavrsava.
Daljnje javljanje mi je iskljucivo zato sto se nakupila prevelika negativna energija i carsijsko prepucavanje, oko neceg sto je u najboljem slucaju pozitivna prica a u najgorem - benigno pres*ravanje. Ti sad nastavi i dalje da izvlacis recenice iz interviju-a kao ultimativni dokaz korumpiranosti licnosti i nelegalnog poslovanja kompanije, koja se ustvari ni ne bavi elektronikom :) [ student_apsolvent @ 14.11.2016. 21:47 ] @
Na svakoj diskusiji banana uvali karinu samom sebi i to mu prija, a kad ostali počnu da ga nemilosrdno karaju on po pravilu napušta diskusiju.
[ bananaphone @ 14.11.2016. 22:08 ] @
Citat: student_apsolvent: Na svakoj diskusiji banana uvali karinu samom sebi i to mu prija, a kad ostali počnu da ga nemilosrdno karaju on po pravilu napušta diskusiju. Haha - znao sam da je ovo prepucavanje nesto cim bi se smrad i trolcina poput tebe najsladjivala :). Zapusite noseve drugari stigao je konjislav na temu... [ student_apsolvent @ 14.11.2016. 22:26 ] @
Banana, razvališe te.
P.S. pohvali se kad pronađeš temu na kojoj te nijesu razvalili i na kojoj nijesi kukao kako se odjavljuješ ili kukao da više ne želi učestvovati ako nastave sa grubim karanjem. [ DusanSukovic @ 14.11.2016. 23:05 ] @
Sta znam mozda je covek i donekle u pravu, mozda je samo instiktivno reagovao na serunjazu i velika lazna obecanja narodu i samohvale tipicna za poznate ljude pocevsi od nikad prezaljenog mudrog vodje sto lezi pod lipom koji je obecavao standard kao u Svedskoj nebeskom narodu, pa nadalje da ne spominjem ta mila i draga imena iz politicke mocvare znane kao circle2, smucicu vam vece :-)
[ vladd @ 15.11.2016. 06:54 ] @
Ne bi bilo Mad Zone kada nebi bilo preteranih zakljucvanja. Nemoze da se ostavi nikakva primedba a da se ne odleti u preterivanje.
Nebitno je da li je neko korumpiran, za to ionako nemamo dokaza da bi talambasali(i kada ima dokaza za neke bimise, nema veze), ja sam samo ukazao na specificnosti "razvoja" doticne firme, koji su neponovljivi da bi bili opsti primer za ugled. I lupetanje pred decom, pod izgovorom "motivacionog govora". Neka ide na kopaonicki forum i neka se tamo prezentuje, medju ostalnim uspesnicima.. Vise mi je tugaliva opcija, eto postao uspesan i sta, nikoga nije briga Nego mi jos nije jasno da li je trazio nove musterije ili se samo hvalisao pred decom? Predostavljam da mu nisu hitne nove musterije. P,S. I naravno da je posao vazan a ne pare, inace ne bih radio ovo sto radim da su samo pare motiv. Zanimljivost posla nema cenu. Kada je posao dosadan, nema tih para i nema tih pecanja koja mogu da speru neprijatnost... I kome vise treba pic kada je stigao Arduino i Malina? [ bananaphone @ 15.11.2016. 08:27 ] @
Citat: student_apsolvent: Banana, razvališe te. P.S. pohvali se kad pronađeš temu na kojoj te nijesu razvalili i na kojoj nijesi kukao kako se odjavljuješ ili kukao da više ne želi učestvovati ako nastave sa grubim karanjem. I sta sad? Na ovu tvoju malicioznost ja treba nekom da skacem za vrat, da bi ti bio srecan :)? Pa ja kad vidim tvoj smrdljivi post, shvatim da smo preterali u raspravi i da treba da prikocim. Rekao sam ti jos pre da ja iskustva sa smradovima bas i nemam, ali tvoj smrad je toliki da ga i neko neiskusan prepoznaje posle citanja 3-4 tvoja posta ovde... [ bananaphone @ 15.11.2016. 09:53 ] @
Citat: DusanSukovic: Sta znam mozda je covek i donekle u pravu, mozda je samo instiktivno reagovao na serunjazu i velika lazna obecanja narodu i samohvale tipicna za poznate ljude pocevsi od nikad prezaljenog mudrog vodje sto lezi pod lipom koji je obecavao standard kao u Svedskoj nebeskom narodu, pa nadalje da ne spominjem ta mila i draga imena iz politicke mocvare znane kao circle2, smucicu vam vece :-) Rekao sam - u 1000000000 drugih slucajeva bi bio u pravu i pretpostavljam da je generalna "poslovna atmosfera" u drzavi, koju vladd opisuje, jedan od motiva mnogih negativnih komentara na ovoj temi, za ovaj slucaj znam 100% da nije iz te price, i to je to. Kad se izbaci taj deo legalnosti poslovanja, ostaje samo kritika licnog stila, nacina izlaganja i motiva za izlaganje Maticeve price, i ja tu ne mogu da ga branim. Radi se o licnom stilu i nacinu da se isprica neka prica, nekom mozda lezi vise, nekom manje (btw. meni licno ne lezi previse taj nacin predstavljanja), ali to sto nekom ne lezi prica ili stil, ne znaci odmah da prica nije istinita i da su motivi iza pricanja price oni najnizi... Ustvari kad bi se promenio stil pisanja i izlaganja, mislim da bi se vecina koja ga kritikuje slozila sa njim, jer su vrednosti koje Matic pokusava da promovise generalno meni vrlo pozitivne... [ vladd @ 15.11.2016. 11:18 ] @
Ja i polazim od premise da je prica istinita, inace bi bila jos tuznija verzija da pride i laze. Zaista verujem da su mu izdavali knjigu na ler i stampali casopis za dzabe, ili sta god je ispricao na doticnom, predugo, govoru.
Ono sto je cinjenica da to svakako nije "formula" za opsti uspeh i kao takvo nevredno spominjanja. Njegova prilika njegova vajda, od koje nikakvi klinci nece imati koristi, u kolicini od 99%..onaj 1% su verovatno "guzonjina deca" pa su im razna vrata biznisa i drzavni tenderi otvoreni. Tako da se normalno postavlja pitanje razloga takvog lupetanja i samopromocije, pred decicom, prikrivenog iza motivacionih floskula: "reci cu vam samo jedno, to su dve stvari, red, rad i disciplina..." [ bananaphone @ 15.11.2016. 11:39 ] @
@vladd - stampani casopis je stvar proslosti i zivi zbog nostalgicnih osecaja moje i starijih generacija, jednostavno volim da sednem u fotelju i otvorim papirni magazin, ali realnost je da je Internet buducnost svih medija od pisanih, preko audio i video sadrzaja.
Prema tome uzimati njegovu pricu bukvalisticki, i stavljati polaznu tacku u bilo cemu sto on prica je bezsmisleno, on je pocinjao u drugo vreme sa drugim parametrima. Ali je pocinjao sa entuzijazmom i radom, i verom u ideju koju je imao. Dobio je priliku, ali bi od toga bilo nista, da nije bilo licnog zalaganja svih tih ljudi u to vreme da se ideja izgura, to je ono sto ja cujem iz te price. On upravo kaze - moguce je u Srbiji ziveti posteno od elektronike - evo kako sam ja to uradio u to i to vreme, a ovo su stvari koje smatram da su bile kljucne za uspeh nase price. Tako da danas ides u Akustiku i pitas hoce li da plate xxDM oglas ili da li je CEO/rukovodilac/sef odelenja/i jedini zaposleni, raspolozen da pise clanak za casopis koji tek treba da se stampa, pa onda nabedis stampara da ti stampa casopis, pa ga distribuiras gradskim prevozom nije put koji bi trebao bukvalno da se prati da bi se uspelo danas. Danas ce klinci pisati blogove, otvoriti projekt na www.kickstarter.com ili pronaci neki treci put koji njima odgovara da realizuju svoje ideje, svakako je veci i bolji izbor nacina da se uspe danas nego 90-tih. Poenta price je da je moguce te ideje realizovati i ako su ideje validne, moguce je i ziveti od njih cak i u Srbiji i cak ako su vezane za elektroniku. [ vladd @ 15.11.2016. 16:17 ] @
Svaki posao se sastoji od pocetka, rada i zavrsetka, da ne kazem ishodista, sto podrazumeva uhodan biznis.
Sta ce nekoga pogurati da zapocne stvar je kombinovanja entuzijazma i prilike. Jesu to bila vremena drugacija, i upravo je prica ispraznija, posto je sadasnje vreme poprilicno ostro i nezgodno. Piraterija je potisnuta jako, porezi i takse imperativ, kinezi prekrili planetu sa jeftinim proizvodima, tehnologija odskocila deset puta u 10 godina. Naravno da je moguce ziveti posteno, sa ili bez elektronike, uz mnogo vise truda i rada, zasticivanja posla i velikog truda protiv nekorektne borbe na trzistu. I sve to nema veze sa doticnim hvalisanjemi puvanjem pred klincima sa pricama koje valjda samo njemu nesto znace, da budu ispricane.. Ne pravi se pristojna firma sa neiskusnima, sa nekompetentnima..bez velikog drzavnog uticaja, a drzava moze da omoguci i da starlete budu direktorke, i da se nista dramaticno ne dogodi... [ jovajovic100 @ 15.11.2016. 20:35 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: U tekstu ima toga koliko hoces,kao kupio auto sa 38 ali se i ispruzio za prostor u visegradskoj.I to sve u sivoj zoni zarade kao pausalac. ". Moj šef proizvodnje u Lajkovcu je vulkanizer, ali je bio najbolji vulkanizer u kraju, i sad je najbolji šef proizvodnje. I šta god da radi, on će biti najbolji, jer je takav čovek. - Kako može paušalac da ne plaća porez i da bude u sivoj zoni ! - Abraham Linkoln je sa 12 godina napustio školu kako bi pomogao porodici oko farme . Postao predsednik SAD bez većih škola . Više hiljada škola i univerziteta nose njegovo ime . [ Bradzorf012 @ 15.11.2016. 22:06 ] @
Pre izvesnog vremena sam naišao na neke podatke koji kažu sledeće. Kompanija Huawei je prošle godine uložila 2 milijarde dolara u istraživanje i razvoj, a u Kini ima šest naučno istraživačkih instituta sa ukupno 2000 zaposlenih. Ipak nedavno naiđem na vest da više nisu na drugom/trećem mestu po prodaji u Kini, da ih je smenila neka ŠZLKZ company. Dakle, da celu Srbiju prevrnemo i istresemo sve slamarice teško da bismo našli taj novac. Da pokupimo sve najbolje inženjere, teško da ćemo naći dve hiljade da rade u institutima ove vrste. Na tehničko tehnološkoj mapi sveta, mi nismo nula, mi smo minus beskonačno, crna rupa.
E sad, ovo nije prvi put da naiđem na tekstove o Mikroelektronici, ali kako tada, tako sam i sada suviše skeptičan prema njihovom uspehu, ma šta da se pod tim podrazumevalo. Jednostavno, priča je javnosti servirana suviše naivno, rekao bih čak grubo, nešto u stilu, kako eto mi pravimo automobile, a uskoro ćemo i u svemir, Srbija tehnološka supersila i tu se vraćamo na početak priče. Ova zemlja nema ekonomskih, finansijskih, naučno teholoških, a tek ne ljudskih resursa(što je tek poražavajuće), da samostalno i od nule napravi iole ozbiljniji savremeni proizvod namenjen širem tržištu, ne računajući tu ajvar, smrznutu malinu i pršut. Puteve i mostove nam prave stranci, a ono malo industrije koja učestvuje u globalnoj trci uglavnom zapošljava prostu, manuelnu radnu snagu koja mota kablove ili šije sedišta za autoindustriju. Finansijska konstrukcija se obično svodi na besomučno zaduživanje. Zato je meni ova priča zanimljiva posmatrana iz već pomenutog aspekta, a ne zbog mogućeg mažnjavanja love ili političko burazerskih dilova. Citat: Moj šef proizvodnje u Lajkovcu je vulkanizer, ali je bio najbolji vulkanizer u kraju, i sad je najbolji šef proizvodnje. I šta god da radi, on će biti najbolji, jer je takav čovek. Ovo je toliko jeftino, da mi nije jasno da li da plačem ili da se smejem. Nešto kao AVAV, kada je jedan od njegovih botova u skupštini izjavio kako je pročitani ekspoze naučni rad. Na stranu što je pomenuti blagi očaj u svakom mogućem smislu, ali sendvičar očigledno ne shvata da se naučni radovi objavljuju u časopisima, a da je ekspoze neka potpuno petnaesta stvar. To i ne čudi, takva vrsta dvonožaca nema predstavu o pristojnosti, tj. imamo klasično zasenjivanje prostote. Citat: - Abraham Linkoln je sa 12 godina napustio školu kako bi pomogao porodici oko farme . Postao predsednik SAD bez većih škola . Više hiljada škola i univerziteta nose njegovo ime . Može se postati predsednik, pisac, biznismen i bez većih škola, ali hirurg ili sudija ne možeš postati ako ne diplomiraš na pravnom ili medicinskom fakultetu, pa da si Bog lično. E sad, kakve veze ima vulkanizer i elektronika, ne znam, možda sam nešto propustio. [ DusanSukovic @ 15.11.2016. 22:16 ] @
Citat: Bradzorf012: Može se postati predsednik, pisac, biznismen i bez većih škola, ali hirurg ili sudija ne možeš postati ako ne diplomiraš na pravnom ili medicinskom fakultetu, pa da si Bog lično. E sad, kakve veze ima vulkanizer i elektronika, ne znam, možda sam nešto propustio. Ajd ne zajebavaj - kad vec moram biti vulgaran, kako je nas predsednik morao da magistrira da ga stanovnistvo pocne da uzima ozbiljno? [ vladd @ 16.11.2016. 05:34 ] @
Zato sto je ozbiljan i posten covek.
I on je posle drzao decici korisne motivacione govore, da uce na vreme, posto je tesko studirati pod stare dane... A ne da vulkanizer vodi proizvodnju, da bi gazda potplacivao nekompetentnost zaposlenika na strucnom radnom mestu. [ Lavlja_Jazbina @ 16.11.2016. 06:45 ] @
Citat: Kako može paušalac da ne plaća porez i da bude u sivoj zoni ! Kako pausalac moze da prima uplatu od 5k dm iz inostranstva? O cemu ti pricas?Otvorio bi on d.o.o. mnogo ranije nego lakse se vrslja sa SZR a kada lova poraste e onda necemo da da garantujemo tesko stecenim kapitalom (kompletnom imovinom). Kada se vec vracam na gospodina,moram jos jedan detalj,godinama spava 4 sata ali ima vremena i za nocno pecanje. Lik je takav narcis da stvarno iritira. A vladd,o kakvom studiranju pricas,vulkanizerskom.Po njemu ne treba skola,direktno kod njega u klupu. [ jovajovic100 @ 16.11.2016. 07:55 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Kako pausalac moze da prima uplatu od 5k dm iz inostranstva? O cemu ti pricas?Otvorio bi on d.o.o. mnogo ranije nego lakse se vrslja sa SZR a kada lova poraste e onda necemo da da garantujemo tesko stecenim kapitalom (kompletnom imovinom). . Po pozitivnim zakonima naše domovine Srbije paušalac bez ikakvih zakonskih ograničenja može da naplaćuje devizne uplate i da prima taj novac na svoj devizni račun . Sa tim novcem može da plaća svu robu u inostranstvu . Taj novac ne može da podigne u deviznom obliku već samo u dinarima . Normalno za sve te uplate i plaćanje prema inostranstvu moraju da postoje računi izdati na ili od preduzetnika . Sve uplate ne smeju da pređu u ovom trenutku ukupni iznos u devizama ili dinarima 4.500.000,00 dinara . Poslovanje preko paušalne SZR ima svoje prednosti ali i veliku manu : uvek se mora platiti PDV na sve kupljeno ili uvezeno . Nema mogućnosti povratka PDV ni kod pretežnih izvoznika . To je moguće ostvariti samo ako je preduzetnik u sistemu PDVa ili sa registrovani preduzećem . Normalno je očekivati da će se izvršiti registracija u obliku DOO . Sve velike firme su registrovane u tom obliku , i ovde i u inostranstvu . Gde god se vidi Limited to je to . DOO ne garantuje samo osnivačkim ulogom. Garantuje sa svom svojom imovinom , zgradama , mašinama , alatima i td . Znači sa svim stvorenim do tog trenutka . I preduzetnik u sistemu PDV može da bude pretežni izvoznik i da ima povrat PDV i da bude oslobođen carinskih dažbina . Ko hoće da posluje u sistemu PDVa na pošten način će se registrovati kao DOO jer je to znatno bolje . Ko hoće da muva nikada ne bi bio vlasnik i odgovorno lice . Pogledati sve velike privatnike kod nas . Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|