[ PedjaZ @ 09.02.2017. 08:16 ] @
Ima li neka hemija u kuci kojom moze da se raspozna sta je sta?
Ili neki drugi nacin...
[ guja011 @ 09.02.2017. 08:29 ] @
jel oznaka oštećena da se ni proizvođač ne zna? koje je boje kalemsko telo i ako ima etiketa?
[ Slobodan čovek @ 09.02.2017. 08:37 ] @
Podesi temperaturu lemilice tako da olovni kalaj tek počinje da se topi, i onda probaj da otopiš taj kalaj. Ako se ne topi, onda je "bezolovni". Možeš i da zalemiš nešto, i ako se lem sija, onda je olovni ako je više onako matiran onda je bezolovni. A i flux u bezolovnom kalaju, kada ga topiš, hoće da šišti (probaj sa većom temperaturom lemilice).
[ PedjaZ @ 09.02.2017. 13:56 ] @
Šipke su u pitanju i bas taj deo gde treba biti utisnuta oznaka ne postoji.
Ili je isecen bas po toj oznaci ili je topljen sa te strane.
[ baki. @ 09.02.2017. 15:07 ] @
Ja nemam u šipkama, nego ovakav...

Levi je bezolovni - 1mm, a desni sa 38% olova - 0,7mm. Kad se malo zagledaš kao da je levi svetliji od desnog, odnosno olovni je malo sivlji da kažemo. Ovo kažem ako imaš i jedan i drugi pa možeš da uporediš.

Inače, kao što kaže Slobodan čovek olovni se topi na nižoj temp.

Jedno vreme su navikali (ovaj bezolovni) da je ovo, da je ono, sve naj naj, pa ja kupim kilo, rekoh: "Neću više da se trujem..." Malo radio sa njim i mrštio se... Teže vata, treba veća temp, pa batalio to njesra i vratio se na olovni.

Ovaj bezolovni koristim kad treba nešto deblje, ili drugaru na kazanu ili nečemu za prehranu, i to onom lemilicom od 3 kg, a kalaj ufrčem 3-6 parica da ga podebljam, a može i više, pa mu to dođe kao "homemade multicore" :)
[ guja011 @ 09.02.2017. 15:17 ] @
bezolovni je lakši
[ baki. @ 09.02.2017. 15:31 ] @
Ma ja ga imam više, pa nije...
[ branko tod @ 09.02.2017. 16:25 ] @
Baki, može li taj bezolovni za kalaisanje kazani?
[ baki. @ 09.02.2017. 17:24 ] @
Neznam drugar, ja ga nekad koristim samo za lemljenje, ne za kalaisanje , jer se time i ne bavim. E sad da li bi moglo je vrlo diskutabilno s obzirom na sastav:
Sn 95,5% Ag 3,8% Cu 0,7%, ako je verovati drklaraciji...
Svakako je bolji za prehranu ili kazane nego olovni sa kojim kazandžije rade (zaleme nešto na kazanu za destilaciju, oko mesta gde su recimo nešto zanitovali i sl. čisto radi osiguranja da ne pušta)...
[ PedjaZ @ 09.02.2017. 20:07 ] @
Ma zna se da je bezolovni njesra ali je u modi a ovi veliki vole da prate modu.
Ponadao sam se da ima neki nacin...
Ovo sa temperaturom je diskutabilno jer je sipka u pitanju. Mozda kada bi isekao parcence...
[ guja011 @ 10.02.2017. 14:20 ] @
reko ja po težini. šipku imaš pa izmeri zapreminu pa težinu i malo digitrona i znaš.
olovo i kalaj se sasvim lepo razlikuju u težini.
[ macolakg @ 11.02.2017. 12:14 ] @
Gujin predlog je pravi predlog za raspoznavanje te lemne legure.

Specifična težina kalaja je od 5,7-7,3 grama po centimetru kubnom zavisno od kristalne rešetke, a olova oko 11,3 grama po centimetru kubnom.

Učešće ostalih metala u lemnim legurama je reda svega par procenata pa se običnom vagom najpre može utvrditi odnos Sn/Pb, što tebi i treba.

Istopiš dakle 1 cm kubni i staviš na preciznu vagu.

Pozdrav