[ perabanj @ 20.04.2017. 23:09 ] @
Klasičan bojler od 80 litara ne zahteva ekspanzionu posudu. Lično posedujem klasičan bojler od 200l koji ne zahteva ekspanzionu posudu - montiran je i radi već 6 meseci bez problema.
Primetio sam da svi solarni bojleri (od 300 i više litara) imaju u prospektu propisanu ekspanzionu posudu. Logična je potreba za ekspanzijom jer imate nepovratni ventil na ulazu a voda se grejanjem širi. Zato mi je čudno bilo to što u kući imam nekoliko bojlera i ni jednom ne curi sigurnosni ventil prilikom zagrevanja, čak ni onom od 200l (curi u smislu prekoračenja maksimalnog pritiska sigurnosnog ventila).
Zatim sam došao do zanimljive informacije čitajući prospekt klasičnog sigurnosnog ventila (koji je ujedno i nepovratni). Naime postoje dve varijante istog:
Prvi tip omogućava povrat tople vode natrag u vodovodnu mrežu kada je pritisak u bojleru veći za 1bar od pritiska u mreži;
Drugi tip ne dozvoljava povrat tople vode u mrežu.
Ispada da se ovim ventilom eliminiše potreba za ekspanzionom posudom, i jasno je da su sigurnosni ventili koji se isporučuju uz klasične bojlere prvog tipa.
Sada pitanje: Ako se ovim sistemom uspešno reševa problem ekspanzije kod bojlera litraža do 200l, zašto to isto ne bi radilo kod bojlera od 300l.