[ simeon @ 20.05.2017. 22:40 ] @
Dobro veče, molim kolege za pomoć. Juče sam na veš mašini LG WD-80264TP zatekao poruku o grešci "OE" što je po uputstvu greška koja ukazuje na problem sa odvodom vode iz mašine. Par puta mi se to i ranije dešavalo pa sam čistio filter od raznih stvari koje se vremenom nakupe i zaglave odvod, te tako popravljao stvar. Međutim sada je, rekao bih, stvar ozbiljnija jer se pumpa za odvod ne čuje da radi u momentu kada bi trebala da izbacuje vodu po programu. Skinuo sam pumpu i stavio novu (kupio danas) jer je ova stara već pomalo curila i kamenac je odradio svoje pa sam tako pomislio da ću rešiti stvar, ali nije pomoglo... mašina prima vodu, vrti bubanj, greje vodu i sve po redu do trenutka kad treba da izbaci vodu i krene recimo u ispiranje veša, tada se ne uključuje pumpa, mašina "ćuti" i posle nekog vremena izbaci grešku "OE". Recimo, merio sam unimerom napon na golim dovodnim klemama od pumpe tokom ciklusa ispiranja ali ni jednom nisam očitao vrednost ~220V niti bilo šta. Nova pumpa koju pominjem radi normalno, testirao sam je direktno spajajući na 220V i vrti propeler. Da li neko ima savet šta bi moglo još da se proveri/pogleda odnosno šta okida pumpu da krene da izbacuje vodu iz mašine? Hvala unapred!
[ test1234 @ 22.05.2017. 08:39 ] @
Na toj mašini hoće često da bude problem u buksnama koje idu na pumpu. Pre nego što predjemo na elektroniku zameni buksne pa probaj.
[ simeon @ 22.05.2017. 13:49 ] @
Hm, čudno da to može da bude, hvala...Probaću mada uredno vidim otpornost motora sa konektora na programatoru.
[ bakara @ 22.05.2017. 19:20 ] @
tvoje OE, je zapravo DE, tj door error (ali nemoj da trazis problem na vratima)

To je cest problem na tim masinama, ali se lako resava, imas hladan lem na ploci.

Ima o tome ovde na forumu, mislim da sam bas ja pisao.
[ simeon @ 23.05.2017. 08:18 ] @
Hvala! Pročitao sam iskustva, veoma korisno!
Proverio sam kleme, OK su. Pronašao sam i servisno uputstvo na netu i po njemu dalje ispitivao sve vodove i na kraju došao do releja 12v koji okida pumpu (JQ1a-12V; AJQ3341). Zamenio sam ga i sada sve radi normalno. Hvala još jednom i nadam se da će ovo iskustvo nekom pomoći.