[ oPEN @ 01.06.2017. 22:33 ] @
Potrebno je da se tecnost prebacuje iz manje cisterne u vecu i po potrebi vraca, pumpa je dvosmerna i bez zalivanja (self priming), potrebno je samo da ima tecnost u radnom kolu (to je u teoriji, odnosno u uputstvu a u praksi jos uvek nisam probao). Velika cisterna je IBC tank i ima prikljucak na dnu i na vrhu, dok manja cisterna ima samo otvor odozgo. Crevo je 25mm.

Hteo sam da povezem cisterne kao u primeru 2 ali nisam siguran koliko ce to biti opterecenje za pumpu kada je veca cisterna punija i da li ce moci da je dopunjuje. Tako povezana pumpa bi mnogo lakse punila manju cisternu iz velike i nikada se na pocetku ne bi mucila dok izbaci sav vazduh iz creva.

Technical specifications:

MARINA 25 - 12V
L / h: 3000
øD mm: 25
HP: 0.6
Hmax (m): 24
r.p.m.: 2850

[ bakara @ 01.06.2017. 23:31 ] @
Tebi je prakticno samo 10cm visinske razlike izmedju rezervoara, tako da kako god da vezes radice to jednako, a ako su rezervoari stalno ispunjeni sa tecnoscu onda pumpa nece ni vuci vazduh, a ako nisu onda na pumpi trebas imati neki odusak za vazduh i da pumpu smestis ispod nivoa rezervoara.
[ oPEN @ 01.06.2017. 23:50 ] @
Creva nisu stalno spojena, IBC cisterna je pokretna. Crevo, pumpa i akumulator su zajedno fiksirani na pokretnoj platformi, dok bi za spajanje sa malim rezervoarom bila montirana cev na kraju creva da moze da vuce do dna.

Donekle je izvodljivo da se pumpa prebaci ispod nivoa rezervoara ili bar da bude u ravni sa manjim. Planirao sam kod primera 2 da stavim ventile, na izlazu iz IBC dole i na vrhu malog rezervoara (izmedju creva i cevi koja ide do dna).
Kod primera 1. kroz poklopac cisterne bih stavio pvc cev do dna (verovatno bih morao da napravim i neku odusku) i montirao samo jedan ventil kod malog rezervoara.

[ Java Beograd @ 02.06.2017. 07:17 ] @
Nije bitan raspored creva. Bitna je razlika nivoa. U ova dva skicirana slucaja, opterecenje pumpe je identično, shodno razlici u nivoima - h
Nisam nacrtao drugi rezervoar, ali, opet gde god da je pumpa, kako god da idu creva, bitna je samo i jedino razlika nivoa tečnosti.