[ zetaxx018 @ 09.09.2017. 07:29 ] @
Renoviram stan u zgradi (67 m2) i planiram da stavim podnu izolaciju - moguće kamenu vunu. (do juče bio ubeđen da je ovo pravo rešenje za mene)

Pošto želim da izolujem buku komšija zanima me šta je preporuka?

1) Ono što sam razumeo da ako ja stavim dobru podnu izolaciju to neće mnogo pomoći (izolovaću svoju buku da drugima ne smetam)
Da li to znači da ostali stanovi treba da imaju podnu izolaciju kako bi se rešio ovaj problem i da to zavisi više od njih nego od mene?

2) Pročitao sam na jednom sajtu da je podna izolacija bitna jer se zvuk prenosi preko poda i zidova, preko konstrukcije objekta. Znači ako neko buši zid ili se igra loptom po stanu cela zgrada može da čuje to.
Ali šta se dešava ako neko sluša glasnu muziku? Da li tu ima nekog efekta podna izolacija (da se isto kategoriše buka kao i mehanička buka direktno na pod/zid) i da li postoji neko rešenje?

Ovo sve pitam jer mi je prodavac rekao da podnom izolacijom izolujem svoju buku koju pravim a ne rešavam problem komšija. A meni je potrebno suprotno pa me zbog toga zanimaju iskustva ljudi koji žive u novogradnji ili su stavljali podnu izolaciju u starogradnji. Bio sam ubeđen da skupom i kvalitetnom izolacijom mogu prilično rešiti ovaj problem ali sada više nisam.
Kakva su vaša iskustva?
[ Java Beograd @ 09.09.2017. 15:21 ] @
Kad je pod u pitanju, diskutuje se o dve stvari:
- udarna buka, buka koju hodanjem, koracima prenosiš komšiji ispod
- buka koja postoji u komšijskom stanu od muzike, TV, govora, vike i slično, koja se prenosti do tebe.

Šta god staviš u pod, za 90% ćeš smanjiti udarnu buku, onu koju prenosiš komšiji, i za 20% ćeš smanjiti buku koja dolazi do tebe iz komšijskog stana.
[ bakara @ 09.09.2017. 17:47 ] @
Ja nisam razumeo ciju tacno buku pokusavas da umanjis?

Komsije ispod, ili nekoga odgore?


Buka obicno dolazi sa gornjeg sprata ili od komsija pored, a to sve moze da se resi sa gipsom i vunom, cak i da je buka od ispod ona verovatno ide kroz zidove a ne kroz pod.

Kamena vuna nije za podnu izolaciju, sada ima jako veliki izbor zvucnih podnih izolacija.
[ botr @ 11.09.2017. 18:46 ] @
Upravo tako, eliminisaces buku iz svog stana, ali neces iz onog ispod, samo ces je smanjiti, sto je opet kakav takav boljitak.
[ zetaxx018 @ 13.09.2017. 11:21 ] @
Citat:
Java Beograd: Kad je pod u pitanju, diskutuje se o dve stvari:

Šta god staviš u pod, za 90% ćeš smanjiti udarnu buku, onu koju prenosiš komšiji, i za 20% ćeš smanjiti buku koja dolazi do tebe iz komšijskog stana.


Upravo sam to zeleo da znam neku grubu procenu.
Hteo sam da smanjim bilo kakvu buku jer mi je jedan majstor rekao da se to resava dobrom podnom izolacijom (buka se siri kroz konstrukciju objekta pa se zato stavljaju plivajuci podovi da se neutralise buka). E moguce da je on objasnjavao kada ja pravim buku kako se to preko poda siri konstrukcijom do N sprata. Meni je trebalo obrnuto da se sto je vise moguce izolujem od buke posebno one kada komsija pravi zurku. Definitivno sam pogresno razumeo. Nismo imali plivajuce podove pa posto planiram da stavim pitao sam se sta je bolje ali izgleda da je to neresiv problem osim da izolujem odlicno pod, zidove i plafon.
[ botr @ 13.09.2017. 20:20 ] @
Problem je lako resiv, kad komsija pravi zurku u neperimereno vreme, pozovi policiju.
[ Java Beograd @ 14.09.2017. 07:48 ] @
Eh, kad bi to tako prosto bilo.

A šta ako komšija non stop drži zvuk TV na maksimum ? Da zoveš policiju ?
[ botr @ 14.09.2017. 17:43 ] @
Skines sijalicu u hodniku, pa ga sacekas u mraku.