[ Arxya @ 13.09.2017. 13:52 ] @
Zdravo svima.

Ima li neko preporuku za neku knjigu o co2 varenju?

Naime, cale je otiso u penziju i ceo zivot voli da vari nesto, da pravi itd. Uzeo je co2 aparat od nekog drugara i stalno pravi ponesto, ali se zali da mu aparat nesto ne valja. Doveo nekog varioca, kod njega aparat savrseno vari. Zakljucak, treba da se poduci malo, ne moze sve na instinkt.
Knjiga koju trazim treba da sadrzi te osnove o varenju CO2 aparatom, na sta treba obratiti paznju, kako se odrzava sve ispravnim i tako to.

Unapred hvala.
Pozdrav.
[ član @ 13.09.2017. 14:05 ] @
bez podcenjivanja icijeg zanimanja, srednja skola za varioca traje 2 godine, a skola za konobara 3 godine!
zakljucak: variocima ne trebaju skola i knjige! sto mu taj varioc kad je bio nije objasnio kako treba da vari?
[ zeoN_Rider @ 13.09.2017. 14:29 ] @
U naslovu treba da piše "Knjiga o CO2 zavarivanju".
[ vladd @ 13.09.2017. 19:01 ] @
Variocima treba i skola i knjiga, i strucni ispit, ako misle da samostalno obavljaju zavarivanje, bez da im neko propisuje tehnoloske parametre.
To NKV skolovanje podrazumeva nadzor i kontrolu u buducem radu.

Ja stvarno nemam ideju da li postoji nekakva kukbuk knjiga za zavarivanje, da bude bas brzo, lako i prosto, obicno je problem sa specificnim zavarivanjima, a tada moze da pomogne Zavod za zavarivanje(jos uvek nemamo institut:)), i sa literaturom isa obukom.
[ welding-i @ 13.09.2017. 20:24 ] @
Zavarivanje, uključujući CO2 tj MIG/MAG se ne može naučiti iz knjige, već samo obukom, to je pre svega praktična stvar, teorijom samo podiže svoj nivo znanja.

Ako želi da se "čitajući" upozna sa postupkom i mogućnostima, predlažem da pročita ovo:

http://var.rs/sve-o-zavarivanj...g-zavarivanje-co2-zavarivanje/

A slažem se potpuno da je taj varioc mogao da mu objasni neke stvari, nije to teško.

Za CO2 zavarivanje nije potrebna škola, dovoljna je obuka tj kurs. Pravi kurs traje 320 sati (40 radnih dana) i tu se uči zavarivanje čelika, običnom čeličnom žicom.
Za dodatno zavarivanje punjenom žicom ili zavarivanje aluminijuma je potreban novi kurs, recimo od 5 dana (40 sati). Pričam o zavarivačima koji će raditi na konstrukcijama gde se varovi snimaju.

Mada za nivo zavarivanja "kod kuće" ni blizu ne treba toliko duga obuka, može i za dan da se razumeju osnove, pogotovo ako samo radi tanke limove u zaštiti čistog CO2 gasa i ne koristi mešavine i nema dobar pulsni aparat već neki običan.

Što se tiče terminologije, "varenje ili zavarivanje", Dr Zoran Karastojković je objavio jedan neoboriv rad, može se pročitati ovde:

http://var.rs/zanimljivosti/varenje-ili-zavarivanje/

Posle tog rada, u stručnim krugovima se izbegava rasprava na tu temu, ali je ostalo da pojedini neupućeni i dalje omalovažavaju ljude koji koriste termin "var", "varenje" i na silu forsiraju "zavarivanje", "zavar" i slično...

[ Arxya @ 13.09.2017. 21:45 ] @
član:
Slažem se da je za takve poslove mnogo bitnije iskustvo od teorijskog znanja, ali malo teorije o tome šta se dešava dok mi nešto radimo nije na odmet. To je upravo razlog zašto tražim knjigu za čoveka, jer on deli to mišljenje. Što se tiče pomoći od tog varioca, žurio je dosta, samo je došao na par minuta jer je bio u prolazu, ali i da nije, ono, malo ko je voljan da pomogne. Ko živi u manjim sredinama zna na šta mislim.

zeoN_Rider:
Nisam u tim krugovima, elektronac sam, ne mašinac, nemam skoro nikakvog kontakta sa tom terminologijom osim onoga što čujem u svojoj okolini i u istoj nikada niko nije obratio pažnju na razliku varenje/zavarivanje.
Gramatiku treba poštovati do one granice kada postaje besmislena.
Moje mišljenje: Varenje u stomaku i varenje metala se razlikuju prvenstveno u tom prisustvu struje, metala i otrovnih gasova i tu ne može biti zabune u razgovoru dva normalna čoveka. Imenica "kosa" znači i dlake na vrhu glave i oštar alat za sečenje zelenih stabljika, ali ih ne odvajamo nekom drugom rečju. Sinonimi su. Isto tako i za glagole. Sve u svemu, to što je nekad neko iz hira odlučio da se treba izmisliti značenje neke reči ne znači da moram kao takvu da je koristim, a definitivno ne znači da hoću.
Da ste ovo napisali nakon neke korisne informacije koju sam ja molio ovde, shvatio bih to kao prijateljski gest u usavršavanju moje i vaše komunikacije, ali ovakav komentar sa nadmenim potpisom niti ima smisla, niti ja mogu da prihvatim kao dobronameran.

vladd:
Ma ok. Ni ja ne znam da li postoji takva literatura, nego rekoh možda mogu da pomognem ćaletu da efikasnije koristi svoje vreme :D

welding-i:
Prvi link je taj sa potencijalnim pravim odgovorom. Samo još da ubedim ćaleta da upali komp :D
Što se tiče drugog dela posta, bio mi je veoma koristan da obnovim neke stvari koje sam nekada znao.
Hvala puno.
[ zeoN_Rider @ 13.09.2017. 21:58 ] @
Citat:
Arxya
zeoN_Rider:
Gramatiku treba poštovati do one granice kada postaje besmislena.


Naravno, Ja je poštujem.