[ Living Light @ 28.09.2017. 22:36 ] @
Znaci jedan prenosivi telefonski uredjaj.

U njega ide SIM kartica za MOB,
a ujedno ima i drugi deo za konekciju sa bazom, za fixnu mrezu.

Ako odem u grad, imam mobilni,
Ako sam kod kuce, imam i mob i fixni na istom komadu uredjaja.

Jel neko video to resenje, ima li to negde da se pazari ?

Od daljinaca i od telefona, na stolu nema vise mesta za kafu...
[ djoka_l @ 28.09.2017. 22:52 ] @
http://www.panasonic.com/hr/co...ect-telefoni/kx-prx150fxb.html

Obično možeš da nađeš ovako nešto pretragom po DECT/GSM dual phone
[ Living Light @ 28.09.2017. 23:05 ] @
djoka_l
Zahvaljujem se na veoma brzom i korisnom odgovoru.

HVALA

pOz
[ pisac @ 29.09.2017. 00:52 ] @
Heh, pa nešto mnogo bolje koristim mnogo godina.

Običan prastari Nokia symbian mobilni telefon koji ima WiFi i SIP klijenta na sebi ili neki od ovih androida sa SIP klijentom.
U kućni linux server ubaciš jeftinu ISDN karticu (ne mora ISDN, može i FXO za analognu liniju ali je na ISDN kvalitet savršen), povežeš sa linijom, instaliraš Asterisk, podesiš parametre i spojiš se sa mobilnog telefona na kućnu telefonsku liniju kada god telefon uđe u domet wifi mreže (tvoje ili bilo čije za koju imaš pristupne podatke).

Imaš to što si tražio ali uz neke jake prednosti: Možeš na istu kućnu liniju da se spojiš i sa 3G mreže ili bilo kog tuđeg WiFi-ja.
Uz to imaš i kućnu centralu, spojiš IP telefone po kući ili na isti način spojiš tuđe mobilne telefone na svoju centralu, i pričate za dž koliko god hoćete i gde god da se nalazite.

Ja koristim moj fiksni telefon i iz Grčke, ne treba mi Viber .
[ Living Light @ 29.09.2017. 01:02 ] @
Uu sunce ti kalaisano...

Do sada sam znao sta hocu.
Sad si me totale shhhebo !

Em necu da spavam,
em sad vise ne znam sta sve mogu.

Ubitacan ti je post.

Pa ti si umrezen sa samim sobom, sa celim svetom, i ceo svet sa tobom, a i ceo svet sa samom sobom.

Strasno...

[ djoka_l @ 29.09.2017. 01:20 ] @
Imao sam rešenje u firmi sa ISDN karticom i Asteriskom (primarni ISDN), na kraju sam ga zamenio krštenom modullarnom telefonskom centralom i rešio se problema. Sada, bilo je to pre 10 godina, možda je od tada Asterisk postao bolji i ljubazniji. Ovo što sam ti ja predložio, radi otprve, ali interesantno je i to što je pisac pomenuo, ako hoćeš i imaš vremena da se bakćeš time.

Da dodam, rešenje nije loše, ali kada nema struje, nemaš zemaljsku liniju. U vreme kada sam imao Asterisk, imao sam i analognu liniju koja je bila namenjena za hitne slučajeve (bila je povezana sa protivpožarnim alarmom).

Sada koristim na poslu isključivo VOIP telefone, ali se o njima ne brine Asterisk nego Cisco. Problem o kojem treba da razmišljaš ako pređeš na SIP je šta da radiš sa starim analognim telefonima ako ih još imaš u kući.
[ Java Beograd @ 29.09.2017. 06:39 ] @
Poseban server + Linux + karica + Asterix to ti je kao budženje đunte sa sitnim nutom. Može, ali neka ti nabudži taj koji ti je rekao da može.
[ djoka_l @ 29.09.2017. 07:32 ] @
E, nasmeja me dok sam krmeljao nad prvom kafom. I ja bih mu rekao za đuntu, ali nisam se dugo bavio asteriskom, pa reko možda više nije sitan nut.
[ član @ 29.09.2017. 07:38 ] @
ima za Fritzbox neka aplikacija za Android kojom jednostavno preko mob. mozes da koristis fixnu liniju kad si kod kuce, naravno, ako imas Fritzbox ili kupis ovako nesto i isto preko mob se kacis na fixni preko app...
http://www.panasonic.com/de/co...hnurlostelefone/kx-prw120.html
[ SASA M. @ 29.09.2017. 08:27 ] @
Hmm, koristim pomalo SBB aplikaciju Unifon. Fiksni tel je na mrezi SBB. Mozes da koristis mobilni kao da je fiksni ako imash net. Sama aplikacija nije nesto, ume cesto da ne bude povezana sa serverom, kada je tel u mirovanju, ne ume da zvoni mada je drzim stalno aktivnu. Najcesce mi sluzi da vidim ko zove jer ima identifikaciju poziva.
[ Java Beograd @ 29.09.2017. 09:11 ] @
Ista stvar, samo što ja to koristim kad sam u romingu, imam Wi-Fi, ali bih da kominiciram sa ljudima u Beogradu koji nemaju internet / wi-fi. Onda oni dobiju poziv od "mene sa fiksnog u Bgd". Odlična stvar, za te namene.

Samo, ta unifon aplikacija ume da guta bateriju. Tako, ja je redovno sistemski zaustavim (stopiram) ili deinstaliram kad mi ne treba. Nisam koristio da primam pozive.
[ SASA M. @ 29.09.2017. 19:53 ] @
Povremeno je koristim za pozive ili da primim poziv jer mi je mob cesce na dohvat ruke u odnosu na slusalicu fiksnog, ali uglavnom samo da vidim identifikaciju. Zbog tog problema da ne ume da zazvoni sam je stavio da radi stalno u pozadini, na srecu tel ima 4100mA bateriju pa ne primecujem da nesto trosi vise nego kada bi bila iskljucena, ali bez obzira na sve probleme, zgodno kada mozes da pozoves sa neke udaljene lokacije mobilinim kao da si u stanu. Dok je na telefonu bio android 5 umela je povremeno da probudi tel i zasvira, medjutim sada ne od kada je os verz. 6. Ne secam se da je ikad bilo neko azuriranje, pa je ova aplikacija mozda malo vise marketing nego sto su hteli da bude funkcionalna. Pre neku nedelju pojavila se njihova aplikacija EON za gledanje tv preko mob. i za ovih 15 dana bilo je par azuriranja, a ova vec koju godinu, nista.
[ pisac @ 30.09.2017. 01:32 ] @
Citat:
Java Beograd:Poseban server + Linux + karica + Asterix to ti je kao budženje đunte sa sitnim nutom. Može, ali neka ti nabudži taj koji ti je rekao da može.


Može, nije problem, sat posla ako mi da SSH pristup i prethodno ubaci karticu u kompjuter. Problem je samo što za analogne linije (a verovatno ima takvu) treba da uzme mnogo kvalitetniji FXO sa hardverskim ehoubijanjem, ili će imati eho (softverski može da se budži i možda da se nabudži da nema eho i sa jeftinim karticama, ali ne isplati se živaca i vremena).

Citat:
djoka_l:
Imao sam rešenje u firmi sa ISDN karticom i Asteriskom (primarni ISDN), na kraju sam ga zamenio krštenom modullarnom telefonskom centralom i rešio se problema. Sada, bilo je to pre 10 godina, možda je od tada Asterisk postao bolji i ljubazniji. Ovo što sam ti ja predložio, radi otprve, ali interesantno je i to što je pisac pomenuo, ako hoćeš i imaš vremena da se bakćeš time.

Da dodam, rešenje nije loše, ali kada nema struje, nemaš zemaljsku liniju. U vreme kada sam imao Asterisk, imao sam i analognu liniju koja je bila namenjena za hitne slučajeve (bila je povezana sa protivpožarnim alarmom).

Sada koristim na poslu isključivo VOIP telefone, ali se o njima ne brine Asterisk nego Cisco. Problem o kojem treba da razmišljaš ako pređeš na SIP je šta da radiš sa starim analognim telefonima ako ih još imaš u kući.


Ti si sa Asteriska prešao na Cisco, ja sam sa Ciska prešao na Asterisk, i to još 2005. godine (iste godine kada sam s Windowsa prešao na Linux). Ne znam na kakve probleme misliš, svi sistemi koje sam pravio i održavao su radili bez problema uključujući i PRI ISDN. Ako misliš na probleme u konfigurisanju, to uradiš jednom i prebrineš. Sada je skoro svaki automat i centrala kod raznih privatnih firmi i državnih službi, gde god čuješ IVR izbor, u stvari Asterisk.

Jedini problem je eho na analognim linijama ako se koristi jeftina kartica bez hardverskog potiskivanja, a to se može javiti i na ISDN linijama u dosta blažoj formi isto sa jeftinim karticama. Ali se zato uzme polovna Eicon/Dialogic kartica i za iste pare zvuk savršen. A hardverski podržan fax koji stiže na mail i ostalo da ne pominjem.


[ Darko Nedeljković @ 30.09.2017. 07:48 ] @
Ja sam isto imao potrebu da nabudzim takvo nesto, ali nikako da nadjem vremena da pozabavim tima, a u medjuvremenu se stvari promenile - od kad je VIP uveo ovo sa neogranicenim pozivima na sve fiksne i mobilne mreze, meni sad ustvari nije jasno sto bi nekom trebalo da zove sa fiksnog (izuzev ako nema domet mobilne mreze, za sta je verovatnoca reda velicine jednog promila).
[ Living Light @ 30.09.2017. 07:56 ] @
Darko ovo si u pravu !

Uz ove sadasnje razno-razne pakete, zasto uopste koristimo FIX-Telefon?

Da ti kazem iskreno, ne znam ni ja.

U svemu ovome, odlicno i za pohvalu je,
da su me "ovi" iznad tebe, u fenomenalnim postovima,

-Tako rafalno IZROKALI sa veoma korisnim informacijama,

Da ja ne mogu da se ofrkestim, po vise puta ih citam,

pokusavam ali NE mogu da ih pratim sa znanjem,
jer to prevazilazi moje poznavanje
svih mogucih kombinacija uspostave komunikacija.

HVALA sjajnoj ekipi, sto tako sjajno "izrešeta" ovu temu
sa istinski korisnim informacijama.

pOz