[ DUSKEZ @ 12.11.2017. 10:52 ] @
Neku noc sam imao nesanicu i misli covek tad svasta,naime tesla je prvenstveno izmislio struju da bude besplatna.A to znaju i vrapci.Ali su se nasle glavesine da deru ljude i tako ja moram da se grejem na drva.Nije da se zalim ali bar da je jeftinija struja to je strasno.Na kraju jos kazu da tesla nije srbin ma i da nije on nam je dao struju niko drugi.Sto mora da se naplati rad hidroelektrana kad je on to izmislio dabude besplatna energija svim ljudima da im pomaze oko svega.Znam da ovo nista ne menja ali sam u potrazi za odgovorom

Poz svima
[ SlobaBgd @ 12.11.2017. 11:08 ] @
Drži se ti brikovanja rutera, tu si mnogo potkovan.
[ mb57 @ 12.11.2017. 11:09 ] @
Tesla nije izmislio struju, izmislio je kako da je čovek proizvodi, mislim na naizmeničnu!

[ mb57 @ 12.11.2017. 11:11 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Drži se ti brikovanja rutera, tu si mnogo potkovan.

Treba dodati i daljinske upravljače.
[ Predrag Supurovic @ 12.11.2017. 11:26 ] @
Naravoučenje, kad imaš nesanicu, upali TV, al nemoj neki popularno-naučni kanal nego prebaci na neki akcioni film.
[ gilopile @ 12.11.2017. 11:29 ] @
Tesla je bio Turcin. Proverena informacija.
[ Living Light @ 12.11.2017. 11:32 ] @
A nije ni izmislio struju,
-gromovi su tukli mnogo-mnogo raneje :)
Citat:
gilopile: Tesla je bio Turcin. Proverena informacija.

Dragane,
Kad si pre stigao da razgovaraš sa njegovim roditeljima ?
[ gilopile @ 12.11.2017. 11:35 ] @
Naravno da nije. Njegov najbolji prijatelj, inace, Amerikanac je zasluzan za sve, a Nikola, posle njegove iznenadne smrti pokupio sve patente i obelodanio.
[ Living Light @ 12.11.2017. 12:05 ] @
Da, da, "Sve Pokupio", sam Tesla ništa nije radio,
sve od drugog ukrao i :

-samo je djaba-Lebario i iz kafane nije izbijao.
(nije se brijao, noge nije prao, baš kao pravi muškarac)

[ gilopile @ 12.11.2017. 12:07 ] @
Pomagao je on, nije da nije, trebalo je i podici sve one namotaje i montirati, izolovati...:D
Malo sale nije na odmet :)
[ Living Light @ 12.11.2017. 12:16 ] @
Citat:
gilopile: Pomagao je on, nije da nije,

Trofazno je TROFAZNO !!!

-nema tu Cile-Mile :)

400V medjufazno, 230V na masu, i Vozi Miško !
[ DUSKEZ @ 12.11.2017. 13:06 ] @
nek je i turcin nis nesmeta imao je dobre namere,on je to radio da bi narod imao BESPLATNO a drugi su to oteli i oporezovali
[ dusanboss @ 12.11.2017. 13:32 ] @
Citat:
DUSKEZ:
Neku noc sam imao nesanicu i misli covek tad svasta,naime tesla je prvenstveno izmislio struju da bude besplatna.A to znaju i vrapci.Ali su se nasle glavesine da deru ljude i tako ja moram da se grejem na drva.Nije da se zalim ali bar da je jeftinija struja to je strasno.Na kraju jos kazu da tesla nije srbin ma i da nije on nam je dao struju niko drugi.Sto mora da se naplati rad hidroelektrana kad je on to izmislio dabude besplatna energija svim ljudima da im pomaze oko svega.Znam da ovo nista ne menja ali sam u potrazi za odgovorom

Poz svima

Kad neko napiše 'Tesla je "izmislio" struju' nekako znam da nakon toga sledi izliv patriotizma i razbacivanje Teslinim srpsko-brdjanskim poreklom. :)

MAlo se šalim. Ne zameri DUSKEZ. Ebem ga, pa jel ti misliš da tamo dole u Djerdapu neki matori vlah čobanin sa onom njihovom belom šubarom na glavi samo ubaci parče kabla u vodu i ti kuću na drugom karju imaš struju? Pa i da je tako, pa valda i taj Vlah treba da jede nešto?

To što je cena struje sigurno znatno veća od cene proizvodnje i distrbucije... to je već drugo i kompleksnije pitanje.

Ta priča o besplatnoj struji se verovatno odnosi na njegove ideje o korišćenju napona izmedju jonosfere i zemlje kao izvora el. energije. Čak i da je tehnički izvodljivo pitanje je kakve bi negativne posledice imalo na planetu ako bi se svi nakačili na takav sistem.

Ta ideja, takdje mislim da ima veze i sa Teslinim radom na bežičnom prenosu energije sa kojim nije imao mnogo uspeha.
[ DUSKEZ @ 12.11.2017. 13:58 ] @
ne znam da mora u steker :D ali eto voleo bih da mi je struja besplatna pogotovo sto je zima:/ a ustvari da mislim na tu bezicnu jonsku nisam se odmah setio e da to neko hoce da razradi mnogo bi bolje bilo
[ DUSKEZ @ 12.11.2017. 14:03 ] @
Citat:
dusanboss:
Citat:
DUSKEZ:

Poz svima

Kad neko napiše 'Tesla je "izmislio" struju' nekako znam da nakon toga sledi izliv patriotizma i razbacivanje Teslinim srpsko-brdjanskim poreklom. :)

MAlo se šalim. Ne zameri DUSKEZ. Ebem ga, pa jel ti misliš da tamo dole u Djerdapu neki matori vlah čobanin sa onom njihovom belom šubarom na glavi samo ubaci parče kabla u vodu i ti kuću na drugom karju imaš struju? Pa i da je tako, pa valda i taj Vlah treba da jede nešto?

To što je cena struje sigurno znatno veća od cene proizvodnje i distrbucije... to je već drugo i kompleksnije pitanje.

Ta priča o besplatnoj struji se verovatno odnosi na njegove ideje o korišćenju napona izmedju jonosfere i zemlje kao izvora el. energije. Čak i da je tehnički izvodljivo pitanje je kakve bi negativne posledice imalo na planetu ako bi se svi nakačili na takav sistem.

Ta ideja, takdje mislim da ima veze i sa Teslinim radom na bežičnom prenosu energije sa kojim nije imao mnogo uspeha.

struja moze da ima veze samo sa potrosacima a to su nasi uredjaji bez kojih nemozemo recimo pec frizider i tako to osnovno
[ gilopile @ 12.11.2017. 14:12 ] @
Ide zima, a i sada je napolju kao u frizideru. Namirnice na terasu,a drva za ogrev gde hoces, samo treba da se sece i dotera. Daju koliko volis grane debele kao ruka. Samo mora rucno da se sece, ne daju motorkama. Dobro njima sto se raskrucuje, dobro tebi :)
Tako, ako se nema love za ogrev, uvek postoji alternativa. Samo ljudi ce radje da se smrzavaju ili da kukaju, a nece da zavrnu rukave i u sumu.
Covek moze da zivi i bez jednog jedinog dinara sasvim normalno da hoce.
[ Living Light @ 12.11.2017. 14:20 ] @
Citat:
gilopile: moze da zivi i bez jednog jedinog dinara sasvim normalno da hoce.

Ali bez matične, bez HD-a, bez napajanja, bez O-LED TV-a, bez WI-FI-a,
bez FB-a, bez YT-a, bez "Skipe"-a,

ne moze, kako vidim,

Sve je otišlo u Honduras :)
[ gilopile @ 12.11.2017. 14:25 ] @
Living, rekao sam `normalno` :) To sa OLED, Wi-Fi, plazma muda cuda se itekako moze. Zivelo se i kada nije bilo tih gluposti. Sada se ljudi toliko vezali za te novotarije da ce pre bez leba nego bez mobilnog ili LED TV-a...
Prelomis, bacis sve te elektro gluposti, odes na selo jedno mesec dana bez toga i vidis kako je do jaja ziveti normalno/analogno :D
[ mb57 @ 12.11.2017. 14:29 ] @
Citat:
DUSKEZ:
ne znam da mora u steker :D ali eto voleo bih da mi je struja besplatna pogotovo sto je zima:/ a ustvari da mislim na tu bezicnu jonsku nisam se odmah setio e da to neko hoce da razradi mnogo bi bolje bilo

Sledeći put kada te uhvati nesanica, možda rešiš taj problem sa besplatnom energijom?
Nikada ne reci nikada!
[ Living Light @ 12.11.2017. 14:50 ] @
Hehehe, mb57,

Jesi "RECEPT-o pisac",

kako li se samo seti, o besplatnoj energiji :)
[ pajapop @ 12.11.2017. 14:54 ] @
Citat:
DUSKEZ:
Neku noc sam imao nesanicu i misli covek tad svasta,....

Oce` to s`godinama...

[ Windows2 @ 12.11.2017. 15:06 ] @
Citat:
gilopile:
Living, rekao sam `normalno` :) To sa OLED, Wi-Fi, plazma muda cuda se itekako moze. Zivelo se i kada nije bilo tih gluposti. Sada se ljudi toliko vezali za te novotarije da ce pre bez leba nego bez mobilnog ili LED TV-a...
Prelomis, bacis sve te elektro gluposti, odes na selo jedno mesec dana bez toga i vidis kako je do jaja ziveti normalno/analogno :D

I nakon mesec dana ne mozes a da ne udovoljis potrebi da se ulogujes na fb ili forum i "serujes" utiske o tom iskustvu.
[ Living Light @ 12.11.2017. 15:15 ] @
Win-2,
Pa gde sme TO da šeruje, to bi bio mali Horor-

i baš na FB, tamo gde se sve vidi,

ma idi begaj :)
[ Everick @ 12.11.2017. 15:24 ] @
Pogledajte ptice nebeske, jer one ne seju niti žanju niti skupljaju u žitnice, a ipak ih vaš nebeski Otac hrani. Zar vi niste vredniji od njih? Prestanite da brinete! Vaš nebeski Otac vam šalje besplatnu energiju. I zaista vam kažem, ta energija ne samo da je besplatna (i to besplatna kao besplatno pivo, mada bi se moglo reći da je način dobijanja te energije "proprietary") već su i ptice, kao i vi sami sačinjeni od nje. Ona nam dolazi od velikoga Ra, neprijatelja tame i svih zala što ih tama simbolizuje. Svakog jutra On se pojavljuje iza planina na istoku i upućuje se na svoje dnevno putovanje u sunčanim kolima koja vuku četiri snažna konja i energiju daruje šaru vaskolikome. I zaista vas pitam, zar vam je malo što besplatnu energiju dobijate od Oca svojega? Zar vam zakoni o održanju energije, koje On za vas grešne napravi nisu dovoljni? Zar ste toliko pohlepni da zanemarujete besplatne darove, no ištete sve više i više, te bušite zemlju i iz 'Ada energiju vadite? Ocu vašemu nije milo kada u kočijama svojim vatrenim, dok mu vetar nosi bujne kose, čađ boji zlatne uvojke! Zapamtite ovo što vam kažem, kada zlatna kosa Oca vašega, svemoćnoga Ra, pocrnela bude od ćađi adske, iz 'Ada će vam račun stići i platićete punu cenu potrošene energije sa zateznom kamatom koja obuhvata period od nastanka prvog fosila planktonolikog stvorenja koje vaš otac stvoraše do sudnjega dana.
[ gilopile @ 12.11.2017. 15:44 ] @
Citat:
Windows2:
Citat:
gilopile:

I nakon mesec dana ne mozes a da ne udovoljis potrebi da se ulogujes na fb ili forum i "serujes" utiske o tom iskustvu.

Tol`ko :D
Salu na stranu, kad smo buraz i ja uspeli da napravimo neki jednostavan voki-toki, negde 83-84`, niko nije bio sretniji od nas kad smo mogli da pricamo na oko 100m daljine, pre toga smo se zezali sa onim zicnim telefonima/igrackama. Nedugo zatim, napravismo UKV radio stanicu, slusalo nas pola grada. Cini mi se sa BSX60/61 tranzistorima na ogroman hladnjak, i napajalo se preko aku 12V od kola. Antena na krovu...Kad sam kupio prvi mob nisam bio toliko srecan, ali daleko da nism bio odusevljen :D
[ Windows2 @ 12.11.2017. 16:53 ] @
U emisiji "Samo prirodno" ide prica o grupi ribolovaca koji odlaze redovno na pecanje u neku skrovitu uvalu, kao neki kanjon valjda ne secam se najbolje. I jedan prica kako mu je jedna od najboljih stvari u vezi sa opustanjem na tom mestu to sto tu ne dopire signal za mobilni, nema dometa. Kaze kad dodjem ovde ne moze niko da me cima, odsecen sam od citavog sveta, divota jedna.
A ja razmisljam pa ako je tako dobro kad nisi nikome dostupan za cimanje zasto onda uopste nositi telefon sa sobom? Izgleda da se zaista radi o jednoj vrsti zavisnosti, navucenosti na tehnologiju. I onda kad odes na selo to je slicno procesu skidanja sa narkotika.
[ Java Beograd @ 12.11.2017. 17:46 ] @
Kome se ne sviđa da plaća struju - može sam da je napravi sebi, potpuno besplatno. Vetrenjače, vodenice, ovoono, desetine i desetine mogućih rešenja.
[ Boris Tadić @ 12.11.2017. 18:30 ] @
Može to tako u nekoj privatnoj državi.

Vidi kako je onaj Milogorac prošao sa panelima, kako više proizvede nego što potroši, pa se 20 godina sudi sa budalama, te neće da ga puste da vraća višak u sistem, te ga puste mesec dana pa mu onda ne odbiju od pretplate za brojilo, igranka bez kraja, a to je 1 jedini meni poznat slučaj na Balkanu.

Platio je više advokatima nego što bi ga koštao 1 vek preko elektrane.

Drugo, danas nema dozvole za zidanje kuće bez unapred uplaćenih priključaka za struju, vodu, kanalizaciju.

Treće, britanski masoni trte analogno.
[ pajapop @ 12.11.2017. 18:43 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kome se ne sviđa da plaća struju - može sam da je napravi sebi, potpuno besplatno. Vetrenjače, vodenice, ovoono, desetine i desetine mogućih rešenja.

[ gilopile @ 12.11.2017. 18:59 ] @
Roberte, brze malo, treba mi centrifuga :D :D
[ MladenS. @ 13.11.2017. 11:17 ] @
http://kpv.rs/?p=3740

Dva komentara pod imenom "Mladen" su moji komentari. Zamolio bih "vickaste" članove foruma da sa svojim "humorom" zaobiđu ovaj moj post i da ne zagađuju temu. Unapred hvala.
[ djoka_l @ 13.11.2017. 12:06 ] @
Ovo je prosto poziv da se iskažemo vickastim komentarima...
[ DUSKEZ @ 13.11.2017. 17:02 ] @
nekad je bila ista pesma sta ce mi zivot bez tople vode kanda su je grejali na smederevcu
[ Everick @ 14.11.2017. 08:58 ] @
Ju dont nou d pauer ov d dark sajd!
[ Java Beograd @ 14.11.2017. 10:00 ] @
Struja jeste besplatna, samo košta proizvodnja.
[ SlobaBgd @ 14.11.2017. 10:17 ] @
I distribucija.
[ Darko Nedeljković @ 14.11.2017. 10:43 ] @
Lako cemo mi za struju, nego zasto hrana i voda nisu besplatne
[ SG kamikaza @ 14.11.2017. 11:12 ] @
Citat:
MladenS.:

Dva komentara pod imenom "Mladen" su moji komentari. Zamolio bih "vickaste" članove foruma da sa svojim "humorom" zaobiđu ovaj moj post i da ne zagađuju temu. Unapred hvala.

Nekad je madzone bio mirno mesto za lupetanje......suvise si hardkor cak i za MZ
[ Java Beograd @ 14.11.2017. 11:43 ] @
Citat:
MladenS.:http://kpv.rs/?p=3740

Wow ! Svaka čast Mladene !

Samo jedno pitanje: hoće li električna energija dobijena direktnim pretvaranjem iz kosmičke energije biti besplatna ? Ili bar, ako ne besplatna, ono bar značajno jeftinija ?
[ gilopile @ 14.11.2017. 11:48 ] @
Ne bih da kvarim, ali ajmo u 100eur da ce ostati sve na Mladenovim recima. Za mesec dana ce i zaboraviti na to. :) Znas kad ce nesto da se promeni ili izmisli po tom pitanju - nikada. Svi nesto edu vnago sa besplatnom energijom, pun YT ludaka, a opet koriste EPS :) Platio njima ili ulozio u nekakve panele, isti djavo, jos je i jeftinije platiti distribuciji.
Ne znam zasto se vecito vodi neka polemika oko tih stvari? Ima hiljadu stvari sto treba unaprediti, a svi se uhvatili te EL energije, auto na vodu i sl. gluposti.
[ Java Beograd @ 14.11.2017. 11:55 ] @
Citat:
gilopile: Ne bih da kvarim, ali ajmo u 100eur da ce ostati sve na Mladenovim recima.
Ne bih bio tako siguran ! Deluje kao da nisi dovoljno pažljivo pročitao linkovani članak.

Prvo o piscu: Nemoj smetnuti s' uma da je Dr. Đulijana Konforto pod uticajem velikih mudraca ljudske istorije osnovala novu nauku. Nije to tek-tako-nešto bezveze. Ipak je tu uticaj velikih mudraca.

Zatim, obrati pažnju kako Danteova lepota izražavanja ima uticaj na zvezde: (citiram) Slaba nuklearna sila ima veoma visoku frekvenciju. Ona upravlja nuklearnom fuzijom u srcu svih zvezda. Dante je rekao: Ljubav je snaga koja pokreće sunce i sve druge zvezde.“ Univerzalna ljubav deluje kao slaba nuklearna sila koja u našim danima pokreće srce materije
Pazi, ljubav je to. Nije to neko šarlatanstvo. Idući ovim putem, realo je dobiti besplatnu energiju.
[ dusanboss @ 14.11.2017. 14:10 ] @
Citat:
MladenS.:

Mladene, taj link i ta molba nikako se ne mugu naću u istom postu. Totalno su kontradiktorni.

Da pojasnim. Kada se pročita dati link ka da govori 'Molim "vickaste" članove foruma da raspale.' dok tvoj tekst govori suprotno od toga.

Mislim daj bre. Jel si stvarno mislio da će ovo da ti prodje bez da te iko zeza?
[ Branimir Maksimovic @ 14.11.2017. 14:16 ] @
Ahahahah, sad videh link iz citata ;)
Kook science ;)
[ Java Beograd @ 14.11.2017. 14:26 ] @
Brate mili ! "Slaba nuklearna sila ima veoma visoku frekvenciju, a Dante je rekao ... " Vrh !
A ovaj će da pravi struju od "tamne energije" iz zemljinog jezgra !
[ Living Light @ 14.11.2017. 17:45 ] @
""ovaj će da pravi struju od "tamne energije" iz zemljinog jezgra""

Pa takav nam treba od samoga pocetka, jos od prvog vagona.

Gde su se takvi mudraci skrivali u poslednjih 100 godina ?

Cute, i nikome Energiju ne daju "Djabe" ?!?!
[ Boris Tadić @ 14.11.2017. 17:46 ] @
Najbolje se pravi struja preko crne rupe u glavi.

Pitajte Uskokovića, pola interfona na celom Vračaru njegovo.
[ Living Light @ 14.11.2017. 18:56 ] @
Boki,
Krivo ti je a-?

Sto "Nisi UZO posao" ?

Sto se nisi TRTIO, i uzeo posao, i pozvao sve nas da odradimo kako valja ?

Trljaš ruke Ti, Trljamo novčanik mi :)

[ MladenS. @ 15.11.2017. 01:39 ] @
Evo, kratko ću opisati jedan od eksperimenata: metalna kugla u strujnom kolu ne provodi struju, a ako se umesto nje u to strujno kolo pod istim uslovima stave predmeti koji slabo ili nikako u "normalnim" uslovima ne provode struju, struja počinje da teče. Nije u pitanju visoka frekvencija kod koje je moguće od metala napraviti izolator, već čista istosmerna struja. Vi imate hejtovanje i ruganje, a ja saznanje.
[ Java Beograd @ 15.11.2017. 07:15 ] @
Bravo Mladene !

Čuo sam za taj ekperiment ! Dobar glas daleko se čuje. Samo, zaboravio si da napomeneš i ulsove za eksperiment:

To može ako, i samo ako: (oba uslova moraju da su zadovoljena):
1: Da je pomenuti izolator dovoljno mažen i pažen, i ako je u njega ulivena Božanska Danteova Ljubav.
2: Da je taj izolator u strujno kolo postavio neko ko je u Bezvremenskoj Komunikaciji Sa Mudracima i neko ko je Otrkio Unutrašnje Sunce

Mladene, nemoj da te obeshrabri ruganje. Kao što svi vrlo dobro znamo, i Tesli su se smejali i rugali dok je radio na otkrivanju struje. Posle im više nije bilo smešno.
[ DUSKEZ @ 15.11.2017. 12:07 ] @
Najbolja struja je besplatna struja znam da bi svi potpisali skupstitativnu peticuju da cela drzava ima struje ko vode.Daleko od toga da udje u vodu mislio sam struja na suvo.Pa udri djuka radijatore krunjace drobilice za drva ma cudna mudna
[ DUSKEZ @ 15.11.2017. 12:14 ] @
da ne pominjem mlinove za kuruz ubacis klip izadje pleva sa prekrupom nama sa sela to jako znaci bez obzira sto je pala cena svinja na 170 i sto je soja podvalila ove godine mi smo borci i hranitelji ove drzave,ali struja je preskupa isplati mi se vise da krunim na traktor preko kardana nego preko struje naravno nemaju svi mlinovi taj modul,ali daleko bi lakse bilo sa strujom
[ djoka_l @ 15.11.2017. 12:43 ] @
Samo istrajno Mladene!

Evo jednog motivacionog članka:

PRODAO JE KUĆU DA BI ZAPOČEO BIZNIS, CELO SELO MU SE SMEJALO, A DANAS JE BESKUĆNIK!
[ Everick @ 15.11.2017. 23:32 ] @
Električna struja iz groma je besplatna. Problem je samo kako skladištiti tu energiju. Jedan od načina je uz pomoć oscilatora koji koristi jezgro Zemlje i posebno konstruisanu antenu. Energiju groma je potrebno transformisati u teslijanske talase, koji se odbijaju od jezgra i od antene. Znači, talas se odbije od jezgra, zatim putuje do antene, odbije se od antene pa opet do jezgra... kao lopta. Zahvaljujući teslijanskim talasima gubici energije su minimalni.

[ dusanboss @ 15.11.2017. 23:49 ] @
Everick jel možeš malo da pojasniš to što si napisao. Nisma toliko stručan pa mi neki pojmovi koje pomješ ne idu baš u glavu.

"oscilator koji koristi jezgro Zemlje" - O čemu se tu radi?

"teslijanski talasi" - Kao laiku ovo mi deluje nepoznato. Možeš li grubo pojasnati šta je to zapravo?

Slika koju si okačio reako bih da predstavlja Teslin toranj (antenu) sa kojom je radio na bežičnom prenošenju električne energije.

[ payge @ 16.11.2017. 00:22 ] @
Citat:
dusmanboss:
"teslijanski talasi" - Kao laiku ovo mi deluje nepoznato. Možeš li grubo pojasnati šta je to zapravo?

To ti je Pupinov kalem, kako vam to nisu objasnili?
Valjda je Pupin sve to izmislio a brdjani kasnije, znas vec.

Ccc… ni sekte iz ravnice nisu vise ono sto su bile.

[ R A V E N @ 16.11.2017. 02:30 ] @
Pa onaj (P)piramid(i)š(a) je odbranio doktorat u Sajevu, na SU.

https://www.scribd.com/documen...ija-Maja-doktorska-disertacija

Mogao je i drržavni/federalni dnevnik to objaviti, ništa ovaj nije morao pisati. Isti je efekat.
[ Branimir Maksimovic @ 16.11.2017. 02:32 ] @
Zona sumraka ;)
[ R A V E N @ 16.11.2017. 02:38 ] @
ak je i Lenjin, Vladimir Ilji
č
, polemisao o postojanju više dimenzija”, (75) ali je u
praksi morao da zbaci cara
koji se nalazio u tre
ć
oj dimenziji. Picasso je sa kubizmom
odbacio tro-dimenzionalni svijet i zakora
č
io u
č
etvrtu dimenziju.
Prve
č
etiri dimenzije na prvi p
ogled nemaju ništa zajedni
č
ko: gravitacija
(drži nas na
površini Planete), elektro-magentizam (str
uja), jaka nuklearna sila (Sunce), i slaba
nuklearna sila (radioaktivno zra
č
enje). Svako novo otkri
ć
e nove dimenzije, me
đ
utim,
otvara pitanje gdje je zajedni
č
ki nazivnik. (75)
[ Java Beograd @ 16.11.2017. 06:55 ] @
Citat:
Everick:... uz pomoć oscilatora koji koristi jezgro Zemlje i posebno konstruisanu antenu. Energiju groma je potrebno transformisati u teslijanske talase, koji se odbijaju od jezgra i od antene. Znači, talas se odbije od jezgra, zatim putuje do antene, odbije se od antene pa opet do jezgra... kao lopta. Zahvaljujući teslijanskim talasima gubici energije su minimalni.

To ti kažem. Zaista je prosto. Evo, tu neki dan od nedelje, samo što nisu počeli da se talasaju ti teslijanski talasi. I onda, milina baćko, struja za dž ! A kad je stuja dž, biće i vutra za dž, a bogami i skort dame će da snize tarife.
[ dusanboss @ 16.11.2017. 12:31 ] @
Citat:
R A V E N:
ak je i Lenjin, Vladimir Ilji
č
, polemisao o postojanju više dimenzija”, (75) ali je u
praksi morao da zbaci cara
koji se nalazio u tre
ć
oj dimenziji. Picasso je sa kubizmom
odbacio tro-dimenzionalni svijet i zakora
č
io u
č
etvrtu dimenziju.
Prve
č
etiri dimenzije na prvi p
ogled nemaju ništa zajedni
č
ko: gravitacija
(drži nas na
površini Planete), elektro-magentizam (str
uja), jaka nuklearna sila (Sunce), i slaba
nuklearna sila (radioaktivno zra
č
enje). Svako novo otkri
ć
e nove dimenzije, me
đ
utim,
otvara pitanje gdje je zajedni
č
ki nazivnik. (75)

Aj malo utvrdi gardivo oko osnovnih sila u prirodi pa se onada baci na dodatne dimenizije. Osim ako ne govoriš o nekim filozofskikm kvazi-dimenzijama.
[ dusanboss @ 16.11.2017. 12:39 ] @
Citat:
payge:
Citat:
dusmanboss:

To ti je Pupinov kalem, kako vam to nisu objasnili?
Valjda je Pupin sve to izmislio a brdjani kasnije, znas vec.

Ccc… ni sekte iz ravnice nisu vise ono sto su bile.

Vidiš sad si me podsetio, Imamo mi našeg Pupina (još čovek iz mojih krajeva). Ong Ličana će i ovako da vam uzmu Hrvati .
[ Java Beograd @ 16.11.2017. 13:10 ] @
Pupin je bio veliki, baš veliki patriota.

Bio je uticajan i viđen čovek u Americi ali uvek je isticao svoje srpsko poreklo, promovisao je Srbiju, srpsku kulturu, srpski narod. Gde god i kad god je mogao.
Bio je veliki donator, zadužbinar, pomagao je svoj zavičaj finansijski, i na svaki drugi način.

Mi Srbi bi trebali da ga mnogo više slavimo, poštujemo i spominjemo.
[ mb57 @ 16.11.2017. 14:06 ] @
Citat:
dusanboss:Vidiš sad si me podsetio, Imamo mi našeg Pupina (još čovek iz mojih krajeva). Ong Ličana će i ovako da vam uzmu Hrvati . :)

A kome to da uzmu i kako?
Kada se Nikola Tesla rodio, nije postojala bilo kakva država Hrvatska tako da Hrvati mogu samo da sanjaju!
Tesla je bio Srbin rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji i imao je njihovo državljanstvo do uzimanja državljanstva SAD-a.
Ako bi sledili logiku Hrvata, u svojatanju, onda da se odredimo od kada da počnemo da se pozivamo na istoriju?
Takođe, jel to hoćeš da kažeš da postoji ličanska, šumadijska, vojvođanska.... nacija?

[ Steve Lonmo @ 16.11.2017. 14:34 ] @
Citat:
mb57: Tesla je bio Srbin rođen u Austro-Ugarskoj monarhiji...

Nikola Tesla je rođen 1856. u Austrijskoj (Habzburškoj) monarhiji.
Austrougarska monarhija je konstituisana 1867, kada je Tesla imao 11 godina.
[ mb57 @ 16.11.2017. 14:41 ] @
Citat:
Steve Lonmo: Nikola Tesla je rođen 1856. u Austrijskoj (Habzburškoj) monarhiji.
Austrougarska monarhija je konstituisana 1867, kada je Tesla imao 11 godina.

Da, u pravu si, pogrešio sam.
[ stopnarkomaniji @ 16.11.2017. 17:43 ] @
Nikola Tesla je bio Austrijanac Hrvatsko-Srpskog porekla, rodjen u Austrijskom Carstvu. Školovao se u Austro-Ugarskoj monarhiji.
Svetski renome je stekao radeći za američke imperijaliste.

Da je živao u Srbiji ili Hrvatskoj verovatno bi ga pamtili po inovaciji zvončića za ovce.
[ Lavlja_Jazbina @ 16.11.2017. 18:50 ] @
I tako nastade Austrijsko ime Nikola.
[ Braxi @ 16.11.2017. 22:17 ] @
Nikola Tesla je rekao da je Novi Sad najlepsi grad austrougarske.
[ Everick @ 16.11.2017. 22:36 ] @
Citat:
dusanboss:

To su ne-hercijanski talasi. Nastaju pri interferencijskoj superpoziciji dugih talasa određene frekfencije. Tajna frekfencija tih talasa se krije u brojevima 3, 6 i 9. Tesla je uspeo da razdvoji električnu struju i elektromagnetne talase, tj. uspeo je napravi strujno kolo koje ne prate elektromagnetni talasi, kao i obrnuto. Matematički gledano to je kao da imate beskonačnu frekfenciju, ali u negativnom smeru, tako da efektivno dobijate stacionarne talase. Taj fenomen je koristio i za dobijanje loptastih munja, koje do danas niko nije uspeo da dobije u laboratorijskim uslovima. Loptaste munje su inače fenomen koji se javlja u prirodi. Ne-hercijanski talasi su karika koja nedostaje kako bi se formulisala jedinstvena teorija elektromagnetizma, gravitacije, slabe sile i jake sile. Ljudski mozak koristi ne-hercijanske, odnosno teslijanske talase. Pri dubokoj koncentraciji, kada je mozak u beta fazi, dolazi do "curenja" hercijanskih talasa i rezultujuća frekfencija je imeđu 13 i 40 Hz. Naravno ljudski mozak ne radi stvarno na tim frekfencijama, već je to šum koji je rezultat harmoničnih oscilacija koje u svom zbiru proizvode teslijanske talase. Idealno bi bilo da se hercijanska komponenta u potpunosti poništi, ali ljudski mozak nije savršen. Ja sam dubokom meditacijom uspeo da dođem do nivoa od 0.9Hz. Poznato je da su Buda, Isus i Tesla uspevali da dođu do 0.369 +-0.001Hz. Šamani primenom određenih tehnika i sredstava mogu da spuste frekfenciju i do 0.5Hz, naravno govorim o beta fazi. U alfa i teta fazi frekfencije su dosta niže, ali u tom slučaju ti talasi nisu proizvod kongitivnih funkcija. Zanimljivo je da danas pri kupovini računara tražimo procesore sa što višom frekfencijom, dok će se u budućnosti tražiti sa što nižom, po mogućstvu onoj koja teži 0.

[Ovu poruku je menjao Everick dana 16.11.2017. u 23:52 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 16.11.2017. 22:42 ] @
Jaoj ;)
[ Darko Nedeljković @ 17.11.2017. 01:38 ] @
Citat:
stopnarkomaniji:
Nikola Tesla je bio Austrijanac Hrvatsko-Srpskog porekla, rodjen u Austrijskom Carstvu.

Ispravite me ako gresim, ali onda isto tako - Karadjordje je bio Turcin Crnogorskog porekla rodjen u Osmanskom carstvu. A i Vuk Karadzic isto.
[ Branimir Maksimovic @ 17.11.2017. 01:52 ] @
Onda su i svi koji su se rodili u Jugoslaviji - Jugosloveni ;)
[ Nocni @ 17.11.2017. 06:26 ] @
Nikola je bio sin srpskog popa a i njegova majka Đuka je bila ćerka Nikole Mandića takođe srpskog sveštenika... treba li nešto dalje objašnjavati o porijeklu...
Mogao se roditi i u južnoj amerci to nebi promijenilo njegovo porijeklo.
[ Java Beograd @ 17.11.2017. 06:32 ] @
Citat:
Everick:Poznato je da su Buda, Isus i Tesla uspevali da dođu do 0.369 +-0.001Hz.
Poznato je, kako da nije. To i deca uče u prvom razredu. Buda, Isus i Tesla ! Mašala ! A ko je i čime merio tu frekvencu ?

Citat:
Everick:Ja sam dubokom meditacijom uspeo da dođem do nivoa od 0.9Hz.
Wow ! Kako je tebi dobro ! Gde nabavljaš tu vutru ?!

[ Braxi @ 17.11.2017. 06:50 ] @
Tehnicki gledano Tesla je bio drzavljanin Austro/Ugarske koja je bila drzava. Ne moze se biti drzavljanin neke federalne jedinice ili pokrajine.

U samoj AU koja je bila etnicki sarolika kao i Jugoslavija ljudi su se u etnickom smislu smatrali onim sto jesu a ne gde su rodjeni. Isto kao sto je Slovenac u Jugoslaviji ostajao Slovenac cak i kad se rodi u Nisu, tako je Tesla bio Srbin iz Like, a Zmaj Srbin iz Novog Sada. Ban Jelacic je rodjen u Petrovaradinu koji je sad u Srbiji, ali niko ne kaze da je on zato Srbin kad svi znaju da je on Hrvat !

Pored toga, Tesla je rodjen u Madjarskoj, a ne Hrvatskoj.

[ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2017. 06:56 ] @
Tehnicki gledano ti si otpad bivse sfrj koji je izgubio identitet pa bi separatistickim stilom hteo da se vrati.

A gde si grenuo,kao vo u kupus.E ne moze.Usput da ti ucvrstim gradivo.

Citat:
Nocni: Nikola je bio sin srpskog popa a i njegova majka Đuka je bila ćerka Nikole Mandića takođe srpskog sveštenika... treba li nešto dalje objašnjavati o porijeklu...
Mogao se roditi i u južnoj amerci to nebi promijenilo njegovo porijeklo.
[ Everock @ 17.11.2017. 07:06 ] @
Citat:
Java Beograd: A ko je i čime merio tu frekvencu ?

U vreme Bude i Isusa to se merilo rašljama, a merili su Rahulu, sin Sidartin i Juda. Tesla je izumeo osciloskop i Džozefsonove spojeve, tako da su njegovi podaci potpuno tačni. Problem sa rašljama je što rašlje u stvari detektuju ne-hercijanske talase, pa se na osnovu toga izračunava hercijanska komponenta. Neki smatraju da je Buda došao do nule i u tom trenutku doživeo prosvetljenje. Pitanje koliko se može verovati i Judinim merenjima. Ono što je sigurno je da je Tesla došao do 0.369Hz, a Buda i Isus su možda išli i niže. Nemoj da veruješ meni, nego uzmi i sam pročitaj Tipitaku, Talmud i Novi Zavet, ali samo u originalu. Prevod je cenzurisan.

[ Java Beograd @ 17.11.2017. 07:21 ] @
Ma šta imam da čitam ?!
Ja sam merio sebi, ne-hercijanske, tesline talase. Imam -14 Hz. Da, dobro si pročitao, minus četrnaes'.
[ Everock @ 17.11.2017. 07:37 ] @
Ne možeš ne-hercijanske talase da izražavaš u Hz, ali razumem šta si hteo da kažeš. Rezultat od 14Hz je odličan, meni je prvi put kada sam merio bio preko 30Hz. Ti si verovatno veoma inteligentna osoba i na tvoje mišljenje je veoma teško uticati. S obzirom da kažeš da si dobio negativan rezultat, moguće je da si obrnuo elektrode ili si možda levak?
[ Branimir Maksimovic @ 17.11.2017. 08:18 ] @
Cek zar talas nema frekvenciju i duzinu? A mera za frekvenciju je Hz. Kakav je to talas koji nema frekvenciju?
[ Evereck @ 17.11.2017. 08:59 ] @
Ne hercijanski. To je kao polje koje se siri.
[ MladenS. @ 17.11.2017. 09:06 ] @
Ne, @Java Beograd, "izolatori" nisu maženi i paženi niti je u njih ulivena Božanska Danteova Ljubav. Ja dajem eksperimente u kojima se sve može proveriti i koji se mogu ponoviti bezbroj puta. I još jednom ću ponoviti - vi imate vaša hejtovanja, a ja imam nova saznanja, šta mislite šta je od to dvoje značajnije?
[ Evereck @ 17.11.2017. 09:15 ] @
Hejtovanje ne vodi nikuda. Mislim da Java nije hejtovao vec je podelio svoja saznanja. S druge strane grupa koja polemise o Austrougarskoj hejtuje i kvari jednu zanimljivu temu. Mladene molim Vas nastavite sa izlaganjem svojih saznanja i ne obracajte paznju na hejtere. Njihovi mozgovi rade na preko 100Hz i sire negativne vibracije.
[ stopnarkomaniji @ 17.11.2017. 09:56 ] @
Citat:
Nocni

treba li nešto dalje objašnjavati o porijeklu...

Treba, da li mu je majka bila Hrvatica?

Citat:
Lavlja_Jazbina

I tako nastade Austrijsko ime Nikola.

Poreklo imena Nikola je grčko. Ako pišeš 'c' umesto 'k' onda si bliži Rimu.

I mnogi Hrvati su imali "srpska" imena. Evo nekih:
Nikola IV Frankopan - Ban Hrvatske i Dalmacije.

Još jedan hrvatski ban: Nikola Šubić Zrinski

Niko Kranjčar i Nikola Pilić su ti verovatno poznati.
U Češkoj više od 20000 žena nosi ime Nikola.
U Poljskoj i Slovačkoj Nikola je takodje žensko ime.

Nicolaus Copernicus je evidentad dokaz da je ceo svet poreklom od srbstva
samo su pokleknuli pod najezdom katoličanstva, islama, budizma
i ostalih bezbožačkih religija.
[ stopnarkomaniji @ 17.11.2017. 10:24 ] @
Citat:
Darko Nedeljković

Ispravite me ako gresim, ali onda isto tako - Karadjordje je bio Turcin Crnogorskog porekla rodjen u Osmanskom carstvu. A i Vuk Karadzic isto.

Ovaj, sinak, ovaj,
grešiš silno.

Srbija nije nikad bila Turska. Turska je u Srbiju došla kao zločinac, osvajač i okupator.
Pre najezde Turaka Srbija je već postojala kao država.
Veoma važno: Car Lazar nije prihvatio Tursku vlast i ubijen je.

Dakle, Srbin koji je rodjan u Srbiji u vreme Turske okupacije je nesporno Srbijanac.

Sa Hrvatskom je nešto drukčije. Hrvatski plemići su dobrovoljno ušli u savez sa Ugarskom
pa je Hrvatska uglavnom bila banovina, ne država kao Srbija.
Srbi su Hrvatima napravili državu da bi im se Hrvati početkom 1990-tih zahvalili šutom u zadnjicu.

E sad, u vreme rodjenja N. Tesle Hrvatska je (dobrovoljno) bila sastavni deo Austrije ali ne kao država.
Dakle, nema spora: ko se tada rodio u Hrvatskoj bio je Austrijanac (nekog porekla).
[ Braxi @ 17.11.2017. 11:19 ] @
Lavlja Jazbina je otpod ne od sfrj vec prosto od ljudskog roda.

Pijandura koja svraca na forum da se ispovraca.
[ gilopile @ 17.11.2017. 11:22 ] @
Aha, krenulo je napokon. Kokice se spremaju lagano...Ko je u buretu sada, Lav?
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 11:38 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
Everick:Ja sam dubokom meditacijom uspeo da dođem do nivoa od 0.9Hz.
Wow ! Kako je tebi dobro ! Gde nabavljaš tu vutru ?!

Nije to kod njega od vutre , to je božji dar .
[ Black_eyed @ 17.11.2017. 11:42 ] @
Citat:
Evereck:
Ne hercijanski. To je kao polje koje se siri.

Ranije sam već pisao, zabranio bih zakonom javno spominjanje Tesle i njegovog rada svima koji nemaju položeno par ispita na Elektrotehnici. Kada brate položiš Osnove elektrotehnike, Teoriju kola i Elektromagnetiku onda analiziraj i komentariši Teslino delo, nemam ništa protiv, zaista. Ako ćeš da mistifikuješ asihroni motor (inače ovo je br.1 Teslin izum a ne polifazni sistem) onda lepo odradiš teoriju električnih mašina pa da pričamo.

Koje to polje prenosi ne-hercijanski talas?
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 11:58 ] @
Citat:
stopostonarkoman:
Sa Hrvatskom je nešto drukčije. Hrvatski plemići su dobrovoljno ušli u savez sa Ugarskom
pa je Hrvatska uglavnom bila banovina, ne država kao Srbija.
Srbi su Hrvatima napravili državu da bi im se Hrvati početkom 1990-tih zahvalili šutom u zadnjicu.

Ju , ju . Pa ti sada negiraš sebe . Zar nisi piskarao da je čika Sloba , ničim izazvan , sa Srbima rasturio Jugoslaviju i napao jadne Hrvate ?
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 12:00 ] @
Citat:
Braxi:

Kako Braksi vidi sebe :

[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 12:21 ] @
Teslin izvod iz knjige rođenih :

A ovde se vidi da je on rođen u Lici :

[ Java Beograd @ 17.11.2017. 12:40 ] @
Citat:
Black_eyed:Ranije sam već pisao, zabranio bih zakonom javno spominjanje Tesle i njegovog rada svima koji nemaju položeno par ispita na Elektrotehnici. Kada brate položiš Osnove elektrotehnike, Teoriju kola i Elektromagnetiku onda analiziraj i komentariši Teslino delo, nemam ništa protiv, zaista. Ako ćeš da mistifikuješ asihroni motor (inače ovo je br.1 Teslin izum a ne polifazni sistem) onda lepo odradiš teoriju električnih mašina pa da pričamo.Koje to polje prenosi ne-hercijanski talas?

Eventualno, ako je kupio Original Teslinu purpurnu ploču (veliku) http://originalteslinapurpurnaploca.rs onda može. Ili Teslin purpuni disk. Ili dve male ploče.

ZAŠTO ORIGINAL? - ZATO ŠTO JE JEDINA KLINIČKI I NAUČNO ISPITANA!
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 12:57 ] @
Citat:
Black_eyed:

Evo grafičkog prikaza nehercijanskih talasa . Oni se prvo šire , pa onda sublimušu u nultu tačku . I tako stalno .
Ta vremena ciklusa se ustvari nazivaju frekfencija nehercijanskih talasa . Sve se to dešava interferencijskom
repozicijom superpozicija na ekvipotencijalnim ravnima prostorne energo materije .

[ Java Beograd @ 17.11.2017. 13:21 ] @
I sve to prolazi kroz centar mozga ?
[ Black_eyed @ 17.11.2017. 13:31 ] @
Citat:
jovajovic100:
Citat:
Black_eyed:

Evo grafičkog prikaza nehercijanskih talasa . Oni se prvo šire , pa onda sublimušu u nultu tačku . I tako stalno .
Ta vremena ciklusa se ustvari nazivaju frekfencija nehercijanskih talasa . Sve se to dešava interferencijskom
repozicijom superpozicija na ekvipotencijalnim ravnima prostorne energo materije .

Kako se koristi Vujaklija maksimalno :)) Nego da se vratimo na pitanje, koje polje prenosi ne-hercijanski talas ? (ne, nisam pitao za sliku, animaciju, ekvipotencijane ravni..)
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 14:06 ] @
Citat:
Black_eyed: Kako se koristi Vujaklija maksimalno :)) Nego da se vratimo na pitanje, koje polje prenosi ne-hercijanski talas ? (ne, nisam pitao za sliku, animaciju, ekvipotencijane ravni..)

Zašto Vujaklija , pa to svako ko poznaje ovu oblast zna . Šta da ti kažem , ako ne znaš to je tvoja greška .
Uostalom , sve sam ti lepo objasio , i ako ne rezumeš to je tvoj , a ne moj problem . To je bar jasno da je
onda kod tebe frekfencija otišla u ferfogl .

Za sve tebi nepoznate reči pogledaj u ovaj rečnik : https://vukajlija.com/

Citat:
Java Beograd:
I sve to prolazi kroz centar mozga ?

Kao i svi talasi prolaze , mada nehecijanski talasi prodiru znatno više . Od njih možeš ako želiš da se
zaštitiš sa specijalnom maskom . Ova maska je vrlo specifična jer talasi prodiru najbolje kroz sve
otvore , znači usta , oči i uši . Zato i štiti prednji deo glave pa se sa ovom maskom možeš zaštititi .
Ali pošto ovi talasi utiču na ineligenciju bićeš verovatno gluplji . U svakom slučaju sa njom ćeš se
sigurno osećati tako .

[ Braxi @ 17.11.2017. 14:32 ] @
ovaj jovisha ludi, ne svidjam mu se sto sam za Vojvodinu pa na svakom postu ide i psujeme kao neki agitator...

Ipak hvala mu sto je okacio Teslinu zakletvu mrskoj Americi. To ce izazvati velike lomove u glavama proruskih Srba. Ne bi me cudilo ni da su Rusi napunili usi Hrvosima kako je Tesla Hrvat jer Rusi prosto naprosto ne mogu da podnesu bilo kakvo vezivanje Srbije i Zapada.
[ Evernick @ 17.11.2017. 15:36 ] @
Citat:
Black_eyed:

Ne-hercijanski talas i jeste jedan vid polja. To je sila koja povezuje sve stvari u univerzumu. Ne-herzcijanski talas ima istovremeno svojstva materije, energije i talasa.
[ jovajovic100 @ 17.11.2017. 16:21 ] @
Citat:
Braxi:
ovaj jovisha ludi, ne svidjam mu se sto sam za Vojvodinu pa na svakom postu ide i psujeme kao neki agitator...

Ipak hvala mu sto je okacio Teslinu zakletvu mrskoj Americi. To ce izazvati velike lomove u glavama proruskih Srba. Ne bi me cudilo ni da su Rusi napunili usi Hrvosima kako je Tesla Hrvat jer Rusi prosto naprosto ne mogu da podnesu bilo kakvo vezivanje Srbije i Zapada.

Nisi ti baš nešto za Vojvodinu nego dobro voleš da opljuneš po Srbima . Možda zato što si ...... ?
Tesla jeste potpisao "zakletvu" i to je javno poznato . A kome si ti tajno potpisao zakletvu ? Siguran
da bi ti i guzu poturio da hoće mrska Amerika da te primi u svoja nedra .
Što se Rusa tiče oni su tada bili jedna teško zaostala feudalna država , a sada su malko napredovali .

U svakom sučaju tebi žestoko fale nehercijanski talasi , a još žešće dendrini koje ovi talasi stimulišu .
[ stopnarkomaniji @ 17.11.2017. 18:08 ] @
De, de, šta se ljutiš, čovek te je malo povalio.

Nego kad si već okačio te kopije
zašto nisi pokazao kompletan dokument
već si isekao delove?
[ Windows2 @ 17.11.2017. 18:34 ] @
Ne verujem da je ovo slovo progutano slucajno.
[ Braxi @ 17.11.2017. 19:18 ] @
puj puj puj daleko bilo
[ Living Light @ 17.11.2017. 19:24 ] @
U Evropi se Pljuje ?

..koliko košta po pljuvanju Braxi ?
[ Braxi @ 17.11.2017. 19:39 ] @
samo da kazem da je svetlost dualne talasno/cesticne prirode.

nista novo
[ Living Light @ 17.11.2017. 19:47 ] @
Odavno Ti nije Dobro !
Smanji malo Full "Hiper-ventilaciju".

Bilo bi jako zgodno, po tebe,
a i za sve koji te čitaju.

[ anon70939 @ 17.11.2017. 20:33 ] @
E Roberte, kad si i ti počeo nekom da daješ savete o pisanju :D
[ Living Light @ 17.11.2017. 20:57 ] @
CoyoteKG,
Eto, malko sam se "zahebbuhhvao" :)

Pa mi nije uspelo.
jesi li sad JAKO, BAŠ Jako Srecan ???

Čisto pitam...

[ Living Light @ 17.11.2017. 21:03 ] @
CoyoteKG,
Aj mi daj TI SAVETE O PISANJU !!

Imaš odabir na 4 jezika.

Kaži na kom jeziku Startujemo ?
[ gilopile @ 18.11.2017. 01:23 ] @
Robert pomesao vodu i ulje.
[ Living Light @ 18.11.2017. 01:29 ] @
Dragance,
mozda i jesam.

A ko ne bi, uz ovakve uslove zivota...
[ gilopile @ 18.11.2017. 01:42 ] @
More, more, AKo je neko u ok stanju to je Living, i molim te...da ne lajem ovde.

U mog Livinga 8 kobasica, sedam przi, osmu srina drzi
[ dusanboss @ 18.11.2017. 02:47 ] @
Citat:
Black_eyed:

Ranije sam već pisao, zabranio bih zakonom javno spominjanje Tesle i njegovog rada svima koji nemaju položeno par ispita na Elektrotehnici. Kada brate položiš Osnove elektrotehnike, Teoriju kola i Elektromagnetiku onda analiziraj i komentariši Teslino delo, nemam ništa protiv, zaista. Ako ćeš da mistifikuješ asihroni motor (inače ovo je br.1 Teslin izum a ne polifazni sistem) onda lepo odradiš teoriju električnih mašina pa da pričamo.

Potpuno se slažem s ovim.

Tužno je koliko se lako ljudi koji ne poznaju (ili nedovoljno poznaju) elektrotehniku i fizku mogu dovesti u zabludu od strane nekih tamo šralatana (da ne budem vulgaran) o nekim glupstima koje nemaju veze sa realnošću.

Ne hercijanski talasi !?! Ma jel? Aj kažite nam kako da ponovimo taj eksperiment pa da uzmemo i mi neki keš (a da neće te da nam otkrijete tajnu. čuva te se za Nobela )

Neko napisa ovde da se talasi nekao poništavaju (mrzi me da čitam ponovo, nije vredno toga) i da se na taj način energija prenosi bez gubitaka. Aman bre! Ne hercijanski talsi ... pa osnovna karaktristika talasa je upravo on čemu semo dali naziv po Hercu? Nema herca , nema talasa .... kraj priče. Da ne idem dalje bre....

Aj bre pročitajte neke osnove, molim vas, pre nego što počnete da lupetate tako. To što vi pričate je meta-fizika. Fizika je nešto drugo.

To što se ste nakačili Teslino ime. Pa da ... to je to, šta se ja mešam.... kad Tesla kaže da je tako onda je tako i tačka.

Najgore je što se to sve upakuje tako da presečnom čitaucu zvuči (skoro) naučno dokazano.

Internet je doneo nevidjenu dostupnost znanja širom planete, al bojim se da je izgleda mnogo više doprineo širenju gluposti,
[ R A V E N @ 18.11.2017. 07:37 ] @
Citat:
dusanboss:
Aj malo utvrdi gardivo oko osnovnih sila u prirodi pa se onada baci na dodatne dimenizije. Osim ako ne govoriš o nekim filozofskikm kvazi-dimenzijama.

To je iz njegovog doktorskog rada. Bila je prije više godina kontroverza u Francuskoj, da ne kažem skandal, oko dvojice braće blizanaca koji su vodili neku naučnu emisiju na televiziji u Francuskoj, a rad im se zvao nekako kako "Riemann-ova kozmologija..." Koliko znam, klasična fizika koristi Riemann-ov integral, pa je taj rad ispao nešto kao da je neko izjavio "mokra voda". Valjda tako nekako.

"Čak je i Lenjin, Vladimir Iljič, polemizirao o postojanju više dimenzija”, (75) ali je u praksi morao zbaciti cara koji se nalazio u trećoj dimenziji. Picasso je s kubizmom odbacio trodimenzionalni svijet i zakoračio u četvrtu dimenziju.

Prve četiri dimenzije na prvi pogled nemaju ništa zajedničko: gravitacija (drži nas na površini Planete), elektro-magentizam (struja), jaka nuklearna sila (Sunce), i slaba nuklearna sila (radioaktivno zračenje). Svako novo otkriće nove dimenzije, međutim, otvara pitanje gdje je zajednički nazivnik. (75)"

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 18.11.2017. u 09:13 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 08:02 ] @
Nema nikakvih dokaza za nekakvim 4. dimenzijama i slicno. Kosmologija je otisla i previse daleko i zalazi duboko u kook teritorije. Meni je iskreno sumnjiva i cela prica o crnim rupama.
[ R A V E N @ 18.11.2017. 08:12 ] @
Ja i dalje ne mogu da shvatim ko se ovdje zeza, ko je ozbiljan, a ko misli da je nešto shvatio, pa diskutuje o tome!
[ Braxi @ 18.11.2017. 08:15 ] @
ali ne moze se zanemariti cinjenica da je Tesla bio i mistik.

U osnovi on je inzinjer - pronalazac. I imao je jako mnogo uspeha. Medjutim onda je putem eksperimenta hteo da pronikne u velike tajne fizike, a u njegovo vreme kvantna fizika je bila u zacetku.

U tajne prirode nikad se nece moci pronici bez fizike ! Inzinjerija je tek primena toga u praksi. Tako da mnogi "Teslini izumi" su ostali u domenu fantazija, spekulacija i legendi...
[ R A V E N @ 18.11.2017. 08:20 ] @
I Newton je bio ezoterik - bavio se čitanjem Biblije, pa je htio da između redova odgonetne neko skriveno značenje.
[ Braxi @ 18.11.2017. 08:23 ] @
sve je to u redu i niko nije imao stete od toga, ali nauka je danas na jako velikom nivou i ne pomazu vise neki prosti testovi ili pokusaji da se nesto pronadje.

evo ti primer medicina. Svi znamo koliko je hirurgija i njene grane (stomatologija, maxilofacijalna) napredovala. Prakticno nema sta ne mogu danas. A kako stojimo sa lecenjem dijabetesa ? Slabo. Ne zato sto to koce lobisti vec zato sto jos niko nije proniknuo u tajnu fizike kako protein prenese secer kroz celijsku membranu.

Slicno je i sa tehnikom, do jednog nivoao moze da te vodi eksperiment, ali dalje moze samo ozbiljna nauka...
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 08:27 ] @
Pa nema ozbiljne nauke bez eksperimenta ;p
[ Braxi @ 18.11.2017. 08:30 ] @
nema, ali znas kako danas ide eksperiment. To nije ja odem na planinu i napravim lab i onda izucavam munje i vetrove. Ne. Danas teorija prethodi eksperimentu i eksperimentalci proveravaju teorije i onda vracaju ovima primedbe ili odbacuju ili prihvataju teoriju i tako se pomera napred.
[ Ivan Dimkovic @ 18.11.2017. 09:28 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Nema nikakvih dokaza za nekakvim 4. dimenzijama i slicno. Kosmologija je otisla i previse daleko i zalazi duboko u kook teritorije. Meni je iskreno sumnjiva i cela prica o crnim rupama.

Da nema cetvrte dimenzije, mi ne bi vodili ovu diskusiju :)
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 09:32 ] @
Heh, ja vidim samo dva D na ekranu ;p
[ Braxi @ 18.11.2017. 09:47 ] @
zar nije utvrdjeno da je vreme 4ta dimenzija ?
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 09:49 ] @
Pa da, vreme. Samo je pitanje da li vreme uopste postoji ;)
[ dusanboss @ 18.11.2017. 10:39 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:

Brandžo, to što tebi ta priča deluje smunjivo ne utiče mnogo na kosmos oko nas. Danas mnogi ljudi takodje sumnjaju da je zemlja loptastog oblika. Šta da se radi. Još jedna od negativnih strana interneta.

Postojanje crnih rupa je poprilično dokazano. Evo ti je ova naša ... glavna u mlečnom putu https://www.youtube.com/watch?v=r3qSr5HmGkI Vide se zvezde koje kruže oko nečega (crne rupe). Proračunima se dobija da kako bi se te zvezde kretale na taj način u centru mora da se nalazi telo (ili "nešto") jako velike mase. Da je to masivna zvezda jasno bi se videla. Tako da u centru naše (i u većini drugih) galaksija postoji mesto u prostoru gde je gravitacija toliko jaka da ni svetlost ne može da joj pobegne. To mesto nazivamo "Crnom Rupom". Kako je nazvao jedan fizičar (da ne googlam koji) još u 18.

Posmatranja putem teleskopa se poklapaju sa teorijom o crnim rupama tako da je priča o njhovom postojanju poprilično završena. Ostaje otvorno za debatu šta se dešava posle "horizonta dogadjaja" (prostor oko crne rupe gde svetlost više ne može da pobegne gravitaciji. ) Fizika i matematički modeli koje imamo ne mogu da se primene. ... možda ova gospdja dobije odgovor od starih mudraca .

Sledeće godine bi trebalo da naprave bolji snimak no kome će se videti svetleći disk oko 'horizonta dogadjaja' tako da Branimire nemoj da smnjaš u takve stvari više.

[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 11:17 ] @
Jedno su ocigledne stvari drugo su price tipa, ne moze svetlost da pobegne iz singularnosti i to. Beskonacno propadanje itd... Nesto postoji u centrima galaksija ali to ne znaci da to nesto povlaci i sve bajke koje se nude kao objasnjenja...
Postoje i racionalnija objasnjenja za dati fenomen.
[ Braxi @ 18.11.2017. 11:20 ] @
naravno da vreme postoji i to je i centralna tema Ajnstajnove teorije.I ne samo.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 11:27 ] @
Objasni mi kako vreme postoji? Bez nekog ko meri vreme, ono ne postoji. Dakle samo za sebe ono ne postoji. Ako objektivno ne postoji, nego subjektivno, sta mozemo zakljuciti?
[ dusanboss @ 18.11.2017. 11:29 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Jedno su ocigledne stvari drugo su price tipa, ne moze svetlost da pobegne iz singularnosti i to. Beskonacno propadanje itd... Nesto postoji u centrima galaksija ali to ne znaci da to nesto povlaci i sve bajke koje se nude kao objasnjenja...
Postoje i racionalnija objasnjenja za dati fenomen.

Kad neko počne da teoriše šta bi se desilo kada bi neko upadao u crnu rupu to jesu delom bajke. Mada su zasnovane da fizici.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 11:36 ] @
Ma sve ce se to promeniti vremenom. Kao sto smo nekada verovali da je zemlja centar svemira sa nebeskim carstvom gore tako cemo i ovo. Nedostatak informacija uvek povlaci teorije koje se kasnije menjaju. Crne rupe su zasnovane na formulama, a formule
samo aproksimiraju stvarnost.
[ Braxi @ 18.11.2017. 11:44 ] @
^^pa ti zamisli da vreme ne postoji pa mi javi za deset godina kako je bilo.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 11:51 ] @
Pazi sta je 10 godina? 10 puta da se Zemlja okrene oko Sunca. Kako bi merili godine da nema Zemlje i Sunca? Vreme je konstatovanje da se nesto desava, i nista vise od toga...
[ Braxi @ 18.11.2017. 11:56 ] @
lol
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 12:03 ] @
Ja sam ovu tezu postavio na faksu (PMF), i asistentkinja je bila odusevljena mojom definicijom.
[ Braxi @ 18.11.2017. 12:07 ] @
mislim da je ipak bila odusevljena necim drugim, ali necemo sad otome...
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 12:12 ] @
Heh druga stvar koja je ocigledna ali bi te proglasili za ludakom je tvrdnja da algoritam za pravljenje algoritama ne postoji. Moj profesor matematicke logike je to tvrdio 1987. a onda je 1989. izasla ova knjiga:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Emperor%27s_New_Mind
Na usenetu sam cak cuo da je Sir Roger Penrose poludeo kad je to pisao ;)
[ jovajovic100 @ 18.11.2017. 13:05 ] @
Da se vratimo malo na velikog Serbskog naučnika Nikolu Teslu . Za njega ne znam da li je blagopočivši jer je kremiran .
Tesla je nosio pravoslavno ime Nikola . Nikola je u osnovi nastanka grčko ime i može biti samo pravoslavno jer su Grci
pravoslavci . Kao što znate , nadam se , boginja pobede u mitologiji kod Grka je bila Nika . Pandam ovoj Grčkoj boginji
kod Rimljana je bila boginja Viktorija .
Iz imena boginje Nike izvedeno je Grčko ime Νικόλαος , u prevodu pobednik . Ovo ime je poneo i Sveti Nikola , episkop
iz Male Azije . Da ne dužim priču , Sveti Nikola je sahranjen u Miri , Mala Azija . Pred najezdom Turaka njegovi ostatci
su prenesni u Bari 1083 koji je u tada bio pod pravoslavnim patrijarhom , jer je Humbert već bacio anatemu na crkvu
Istoka i napravio raskol koji traje već 1000 godina . Posle su katolici preuzeli Bari i Svetog Nikolu i od tada je ime Nikola
postalo navodno univerzalno . Otprilike kao kada bi Srbi rekli da je Viktor njihovo staro ime .
[ jovajovic100 @ 18.11.2017. 13:12 ] @
Citat:
R A V E N:
Ja i dalje ne mogu da shvatim ko se ovdje zeza, ko je ozbiljan, a ko misli da je nešto shvatio, pa diskutuje o tome!

Znamo već da ti shvatanje ide dosta teško .
[ Braxi @ 18.11.2017. 13:17 ] @
jovisha,

ako hoces da dokazes da je Tesla Srbin jer je Nikola pravoslavno ime strasno gresis.

Nikola Makjaveli, Nikola Sarkozi, Nikolas Kejdz sve su to pravoslavci... O da.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 13:26 ] @
Ajde, Nikola Tesla je Srbin, to je opste poznaro. Sad tu da razglabamo oko poznatih stvari.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
"Nikola Tesla (/ˈtɛslə/;[2] Serbian Cyrillic: Nikola Tesla Serbo-Croatian pronunciation: [nikoːla tesla]; 10 July 1856 – 7 January 1943) was a Serbian-American["

Eto stoji na wikipediji a vi probajte da editujete :P
[ stopnarkomaniji @ 18.11.2017. 15:09 ] @
Citat:
Braxi

U osnovi on je inzinjer - pronalazac. I imao je jako mnogo uspeha. Medjutim onda je putem eksperimenta hteo da pronikne u velike tajne fizike, a u njegovo vreme kvantna fizika je bila u zacetku.

Tesla je bio inženjer.
I kao većina inženjera nije imao "osećaj" za apstraktno.

Citat:
Branimir Maksimovic

Heh druga stvar koja je ocigledna ali bi te proglasili za ludakom je tvrdnja da algoritam za pravljenje algoritama ne postoji.

Ukratko nas podseti šta je to algoritam?

Prostor ima 3 dimenzije.
Prostor-vreme očigledno ima 3+1 dimenziju.

Svaka druga dimenzija u pogledu prostor-vremena je apstrakcija.
Na primer "prevozno sredstvo" je "nova dimenzija" koja odredjuje koliko brzo ćete se kretati kroz prostor. Ali vam ta "nova duimezija" ne omogućava da kršite postojeće zakone fizike i "bešumno" se pojavite na trećem kraju univerzuma.
[ dusanboss @ 18.11.2017. 15:13 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Ma sve ce se to promeniti vremenom. Kao sto smo nekada verovali da je zemlja centar svemira sa nebeskim carstvom gore tako cemo i ovo. Nedostatak informacija uvek povlaci teorije koje se kasnije menjaju. Crne rupe su zasnovane na formulama, a formule
samo aproksimiraju stvarnost.

sad ne znam dal me troloješ ili si uporan u negarnju postojanja crnih rupa.

Zasnovane su na formulama i na astroliškim posmatranjima. Postoje crne rupe ! Imaćemo sliku jedne sledeće godine!

Da, stvari će se varovatno manjati kako budemo sticali nova saznanja, ali neće tako radikalno ... da se okrene svet naopačke. Gravitacija će ostati gravitacija. Možda će mo je bolje i drugačije razumeti, al nema tu šta da se ona menja.

A Zemlja je donekle i danas centar svemira (barem za nas na Zemlji). U kome god pravcu da pogledaš imaš oko 14 milijardi svetlosnih godina vidljivog svemira.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 15:22 ] @
Algoritam? Pa niz koraka potrebnih da se nesto odradi. Znaci sablon. Sablon za pravljenje novih sablona ne postoji, tj ne mozes isprogramirati kreativnost. Prosto receno.

Drugo. Prostor-vreme je postavljeno tako kao da je vreme nesto sto postoji samo za sebe. To je pogresno. Zato sto je merilo za vreme brojac dogadjaja. Recimo brzina necega
se odredjuje uvek u odnosu na nesto drugo. Kada bi postojao samo jedan objekt u celom svemiru on bi bio u stanju mirovanja. Zato sto ne bi bilo niceg drugog u odnosu na sta da
se primeti uopste da se krece. Ajnstajnova teorija ima paradokse i to je ono sto mnoge tera na razmisljanje. A cela zagonetka je u tome sto je neko odredio da je brzina svetlosti
maksimalna brzina. Sa obzirom da se brzina odredjuje u odnosu na vreme, samo postojanje vremena vodi u paradoks. Dakle treba malo poraditi na tome.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 15:25 ] @
"Postoje crne rupe ! Imaćemo sliku jedne sledeće godine!"

Da, da svakako.
[ dusanboss @ 18.11.2017. 15:45 ] @
Pa nije vreme odvojeno od prostora. A da u pravu si, prestaje da ima smisao ukoliko nema kretanja tela. Ako bi se svaka čestica u svemiru zaustavila u stanje apsolutnog mirovanja vreme ne bi postojalo. Takodje ovo što kažeš ne možeš odrediti dal se neko telo kreće ili ne ukoliko nemaš referentno telo ili sistem.

Ali od velikog praska na ovamo sve se u svemiru kreće u odnasu naa sve ostalo tako da vreme od tad postoji.
[ Branimir Maksimovic @ 18.11.2017. 16:02 ] @
Nema mirovanja sve dok postoje i dve cestice. Da, dogadjaji postoje, nesto se desava uvek. Sta je sat? Kakav je to uredjaj? Jedan fizicar mi je rekao da su najprecizniji satovi 'event counters'.
[ Braxi @ 18.11.2017. 19:54 ] @
ja mogu da razumem da neko veruje da je Zemlja ravna. Ja to gledam kao socio-ekomonski fenomen da danas kada vecina ljudi ne moze da sastavi zivot vise ne veruje nista drzavi u koju se do juce svemocno klela, i onda misli verovatno nas i to lazu...

Ali da neko misli da vreme ne postoji ? Ja mislim da to nije bilo nikada ni kod najprimitivnijih busmana, da ne razlikuju juce od sutra i dan od noci !

Mozda danas imamo neke nove urbane bushmane.
[ stopnarkomaniji @ 18.11.2017. 22:43 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic

Prostor-vreme je postavljeno tako kao da je vreme nesto sto postoji samo za sebe.

Ti izgleda nisi čuo za teoriju relativnosti?

Što se tiče definicije algoritma, probaj

http://www.mi.sanu.ac.rs/~zorano/ti/TeorijskoRacunarstvo.pdf

pa ako šta razumeš.
[ Living Light @ 18.11.2017. 23:49 ] @
Dobro je, da ti sve razumes, kapiras i sve to koristis.

Takodje je DOBRO da si tu,

da imamo koga da pitamo ?!?!

Bez tebe Ništa !

[ R A V E N @ 19.11.2017. 01:14 ] @
Treba reći da su te kook priče već ušle na univerzitete. Nisu samo rezervisane za HRT 3 poslije 23:00.
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 01:16 ] @
Citat:
stopnarkomaniji:
Citat:
Branimir Maksimovic

Prostor-vreme je postavljeno tako kao da je vreme nesto sto postoji samo za sebe.

Ti izgleda nisi čuo za teoriju relativnosti?

Što se tiče definicije algoritma, probaj

http://www.mi.sanu.ac.rs/~zorano/ti/TeorijskoRacunarstvo.pdf

pa ako šta razumeš.

Ova definicija algoritma je susu musu i prakticno zamagljuje prostu stvar.
Algoritam se ne odnosi samo na racunare, nego na bilo koji niz postupaka da se nesto odradi, recimo algoritam koji znas da vozis auto,
da odes u prodavnicu da kupis hleb i slicno. Znaci bilo koji posao koji ne zahteva kreativnost se moze opisati algoritmom.
Znaci algoritam, generalno nije samo vezan za racunare, nego za bilo sta u prirodi.

[ stopnarkomaniji @ 19.11.2017. 05:30 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic

Ova definicija algoritma je susu musu i prakticno zamagljuje prostu stvar.

Citat:
Branimir Maksimovic

Ja sam drzao obuku o C-u Korejancima i Kinezima i to doktorima 1994 ;)

Da li je reč o programskom jeziku C?

Citat:
R A V E N

Treba reći da su te kook priče već ušle na univerzitete. Nisu samo rezervisane za HRT 3 poslije 23:00.

Na koje univerzitete?
Ako može link na nastavni plan i program?
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 06:16 ] @
"Da li je reč o programskom jeziku C?"

Naravno.

[ stopnarkomaniji @ 19.11.2017. 06:34 ] @
Onda mi je neshvatljivo da napišeš

matematička "definicija algoritma je susu musu i prakticno zamagljuje prostu stvar".

Jasi li ti nekad (ozbiljnije) prošao kroz nešto što se naziva "Teorija algoritama"?
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 07:03 ] @
Ne bavim se teorijom od 1992 od kako sam poceo da zaradjujem programirajuci. Ja sam prakticar. Ako ne znas sta je algoritam pa moras da pitas onda sigurno nece pomoci neka zamagljena 'matematicka' (iako u dokumentu pise 'intuitivna') definicija.
Matematicka sigurno nije posto je usko vezana za kompjutere. Ako si toliko znatizeljan vise uvek mozes naci na vikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Algorithm pa nece biti nedoumica. Naravno wikipedija nije uvek najbolji izvor informacija ali daje
okvirnu sliku gde dalje treba da trazis.
[ stopnarkomaniji @ 19.11.2017. 07:49 ] @
Ma to 'intuitivna' je samo uvod.
Čitaj dalje od sadržaja, vidi tamo Tjuringova mašina i rekurzivne funkcije.
To ti je "samo" 60 strana.

Ono što ima na vikipediji slično sam napisao pre 20 godina. Sad kad čitam deluje mi pomalo naivno ali je strožije (nego na vikipediji).
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 08:02 ] @
Ma pusti sad definiciju. Verovatno onda dobro znas sta je algoritam. Ono sto je bitno u prici je da algoritam za pravljenje algoritama ne postoji. Znam dvojicu koji to tvrde. Moj bivsi profesor matematicke logike i Sir Roger Penrose.
Naravno, ovo nije mainstream. Mainstream je da je strong AI moguc na digitalnom kompjuteru, ali pravo da ti kazem sve mi se cini da su svi pokusaji u tom pravcu uzalud. Neki likovi uvek pomenu geneticke algoritme kao primer
algoritama koji prave algoritme ali znam sta je to pa mi nikako ne ide u glavu. Geneticki algoritam naprosto simulira mutacije i vrsi izbor na osnovu nekog kriterijuma. Najbolji primer je treniranje neuronske mreze uz pomoc genetickog
algoritma ali bih voleo da vidim kako iz toga dobiti pravu inteligenciju ;p
[ R A V E N @ 19.11.2017. 08:25 ] @
Citat:
stopnarkomaniji:
Na koje univerzitete?
Ako može link na nastavni plan i program?

Pa odgovoriću ti kasnije detaljnije na to pitanje, ali npr. imaš psihoanalizu (ili, kako se u modernoj terminologiji naziva, psihodinamička teorija) - to je u najbolju ruku polu-pseudonaučna teorija, a naučava se, ne znam gdje, na nekim društvenim fakultetima, valjda. I da je psihoanaliza neupitna do tačke na i, njen koristan efekat je ravan nuli. Dakle, ona u smislu psihoterapije ne liječi ništa, samo se bavi opisima uzroka nekog psiho-oboljenja.

Imaš slovenačkog Slavoj-a Žižek-a, koji kvazi-intelektualna reality zvijezda. Bio je i kod onog plavokosog novinara na Hard Talk-u (BBC). Dakle, ono što su ljudi iz svijeta muzike koje gledamo na Farmi, to je on iz intelektualnog svijeta. Žižek je pod jakim utjecajem Jacques-a Lacan-a, koji je htio da svu realnost objasnio na osnovu psihoanalize - dakle ekonomiju... ma sve. Ne bi me iznenadio ni da se prihvatio informatike da je interpretira na osnovu psihoanalize.

Koliko je to šašavo možeš i sam zaključiti; ako se psihoanaliza bavi podsvjesnim dijelom ljudske psihe, dakle nečim što nije jasno i skroz dostupno naučnoj metodi, kako to može biti osnova za ikakvo ispravno mišljenje?

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 19.11.2017. u 09:35 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 19.11.2017. u 09:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 19.11.2017. u 09:37 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 08:34 ] @
Tesko je baviti se psihom kad se o njoj prakticno nista ne zna. Metod probaj-pogresi je u psihijatriji izrazeniji nego u drugim oblastima medicine. Tim pre sto je potpuno nejasno kako rade anti-psihotici. Znaci proizvod ciste slucajnosti koji proizvodi pozitivan efekat.
Nego sto se tice elektricne energije da se vratimo na tem:ona se primenjuje i u psihijatrji. Metod odvalim te po glavi pa te osamutim. Kad te osamutim budes poslusniji ;)
[ MladenS. @ 19.11.2017. 08:54 ] @
E, ljudi gde vi odoste sa ovom temom. Ako pogledate prvi post, postavljač teme se pita zašto el. energija koju trenutno koristimo nije jeftinija i da li postoji neki način da tako bude. Ja sam krenuo da sebi, između ostalog, pokažem da li postoje do sada neke nepoznate energije i da li bi se takve energije (kada se otkriju i detaljno prouče) mogle pretvoriti u el. energiju. Mogućnost postojanja "tamne energije" dozvoljava fizika, odnosno astrofizika kao deo fizike, pa zašto bi onda istraživanje iste bila jeres, kvazi nauka, antinauka ili predmet podsmeha? Mnogi u svetu, pa i oni koji nisu naučnici, vrše istraživanja na ovu temu.
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 09:00 ] @
Kakve nepoznatre energije? Mislis na nepoznate izvore energije? O tome se moze pricati.
[ Steve Lonmo @ 19.11.2017. 11:57 ] @
Zanimljiva "teorija zavere"...

[ dusanboss @ 19.11.2017. 13:42 ] @
Citat:
MladenS.:
E, ljudi gde vi odoste sa ovom temom. Ako pogledate prvi post, postavljač teme se pita zašto el. energija koju trenutno koristimo nije jeftinija i da li postoji neki način da tako bude. Ja sam krenuo da sebi, između ostalog, pokažem da li postoje do sada neke nepoznate energije i da li bi se takve energije (kada se otkriju i detaljno prouče) mogle pretvoriti u el. energiju. Mogućnost postojanja "tamne energije" dozvoljava fizika, odnosno astrofizika kao deo fizike, pa zašto bi onda istraživanje iste bila jeres, kvazi nauka, antinauka ili predmet podsmeha? Mnogi u svetu, pa i oni koji nisu naučnici, vrše istraživanja na ovu temu.

Pa naravno da nije. Samo napravimo turbinu na tamnu energiju i eto struije za sve nas. Nego neće namerno. Da bi mogli da nam prodaju ovu skupu struju.

Najrealniji izvor čiste energije bi bio fuzioni reaktor (reakcija koja se dašava i u suncu). Mislm da još nije napravljen fuzioni reaktor koji bio isplativ. Ovi koje imamo danas uglavnom potroše više energije nego što proizvedu. Napravljen je napredak na tom polju ali očigledno nedovoljan. Ka da bi se nekim slučajem ogromna količina novca uložila u ta iztraživanja vrlo brzo bi smo imali elektarne sa fuzionim reaktorima. Naravno to nikako ne znači da bi smo imali besplatnu struju, ali bi cena verovatno otišla dole.
[ dusanboss @ 19.11.2017. 14:22 ] @
Citat:
MladenS.:
Ja sam krenuo da sebi, između ostalog, pokažem da li postoje do sada neke nepoznate energije i da li bi se takve energije (kada se otkriju i detaljno prouče) mogle pretvoriti u el. energiju.

A kako nameravaš sebi da pokažeš postojanje nepoznatih energija (sila)? Milim, ne bih da ti ukradem Nobela, al ako može bar neke smernice kako planiraš to da uradiš?

Koliko imaš godina?

Tamna energija je uvedena kao pojam da bi se objasnilo širenje svemira. Modeli su pokazivali da se svemir širi (od velikog praska na ovamo) i po njima to širenje bi trebalo da usprava sa prolaskom vremena. Medjutim posmatranjima udaljenih galaksija i merenjem crvenog pomaka svetlosti došlo se da zaključak da se širenje svemira u stvari ubrzava kako vreme odmiče.

Da bi se objasnila ova pojava uveden je pojam "tamne energije" najbliži pojam bi možda bio anti-gravitacija pošto deluje slično kao gravitacija ali u suprotnom smeru. O tome se još vema malo zna. Ne znamo da li je to stvarno neka energija ili to širenje možda izazva nešto deseto.

Čak ni Gravitaciju ne razumemo u potpunosti. Ne znamo da li postoji čestica gravitron koja prenosi gravitaciono delovanje ili je gravitacija jednostavno zakrvljenost prostora, Prvo odgovara stvarima na mikro, a ovo drugo na makro nivou. Problem nastaje kada treba da povežemo ta dva sveta.

[ Everick @ 19.11.2017. 14:51 ] @
Naravno da gravitron postoji, Tesla je to dokazao još pre 100 godina. Ne-hercijanski talas može da zarobi gravitrone i proizvede efekat zakrivljenosti prostor-vremena. Naravno prostor i vreme ne mogu biti zakrivljeni, to je samo jedna zabluda moderne fizike koja je odbacila teoriju etra.
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 14:58 ] @
Ja kolko znam tvrdi se da je gravitacija posledica zakrivljenja prostora koje vrsi masa. Tj mi padamo ka centru mase ne zbog privlacne sile nego zbog oblika prostora koji samo sledimo. Otud i teorija da je svemir 4D kugla sa 3D povrsinom na kojoj se mi nalazimo.
I sve ono sto ide, crvotocine kroz kuglu, crne rupe koje buse kuglu itd...

[ Everick @ 19.11.2017. 15:07 ] @
Masa zakrivljuje prostor... A šta je u stvari taj prostor i kako može da se zakrivi? Ako može da se zakrivi da li to znači da prostor ima svojstva materije?
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 15:08 ] @
Ma to je pitanje jel to tako. U svakom slucaju tako je sada opste prihvaceno. Mislim to hrani pisce naucne fantastike zadnjih100 godina ;)
Da otkirju etar sve bi to palo u vodu ;)
[ Everick @ 19.11.2017. 15:16 ] @
Etar je otkriven. Etar == prostor. Etar je prasupstanca iz koje su nastale materija i energija (pod dejstvom ne-hercijanskog talasa).

Elektromagnetni talas prolazi kroz vakumm. Šta se to talasa u vakuumu?

Etar prožima sve pore našega univerzuma.
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 15:19 ] @
Pa nije otkriven. Dobro je poznata polemika izmedju eterijanaca i relativista. Te diskusije su kilometarske na forumima o fizici ;)
[ Everick @ 19.11.2017. 15:37 ] @
Relativisti ga još uvek nisu otkrili, inače je otkriven.

Šta je po vama verovatnije:

1. U početku beše reč.
Reč se odnosi na skladnu vibraciju (ne-hercijanski talas) koja je uskomešala etar i u inertnoj sredini stvorila isprepletane svetove po određenim pravilima (koja se oslikavaju u brojevima 3, 6 i 9).

2. U početku beše prasak.
Univerzum je nastao eksplozijom iz tačke singularnosti.

[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 15:52 ] @
Ma to u pocetku bese rec i brojevi su iz grcke filozofije. To je prastaro i nema veze sa velikim praskom. Batali tu slicnost jer to nema veze sa fizikom ;)
[ dusanboss @ 19.11.2017. 15:59 ] @
Citat:
Everick:
Relativisti ga još uvek nisu otkrili, inače je otkriven.

Šta je po vama verovatnije:

1. U početku beše reč.
Reč se odnosi na skladnu vibraciju (ne-hercijanski talas) koja je uskomešala etar i u inertnoj sredini stvorila isprepletane svetove po određenim pravilima (koja se oslikavaju u brojevima 3, 6 i 9).

2. U početku beše prasak.
Univerzum je nastao eksplozijom iz tačke singularnosti.

Pa nije bitno šta je nama verovatnije već zašta ima ili nema dokaza. Mnogo toga u kvantnoj mehanici deluje malo verovatno i kosi se sa zdravom logikom pa ipak to je način po kome se ponašaju čestice na mikro nivou

Prvo je neka mata-fizika koju ste iskopali ko zna gde. a drugo je opšte prihvaćena teorija kojoj u prilog ide odredjen broj dokaza. Na, ne možemo sa sigurnošću da trvrdimo da je svemir nastao u velikom prasuku ali znamo da se nekakva dogadjaj sličan tome odigaro u dalekoj prošlosti.

Aj daj te mi neki link da pročitam o tim nehercijanskim talasam da vidim o čemu se radi. Možda je stvarno nešto istinito iza toga.
[ Everick @ 19.11.2017. 16:39 ] @
Koji je dokaz za veliki prasak?
[ dusanboss @ 19.11.2017. 17:09 ] @
Jaaooo bre ! Sad sam video u kakvu zemlju čuda vodi ova zečija rupa. Kao što sam i pretpostavio. Čista pseudo-nauka!

Teslino ime se vezuje za ovu na osnovu nekog intervjua koji on navodno dao za neki časopis "Immortality" koji se ne pojavljuje nigde drugde sem u linkovima vezanim za taj itervju. A čak i da je časopia zapravo postojao njegovo ima jasno govori u čemu se radi (nešto kao naše "Treće Oko" )

Gledam na netu, kazu da je taj inervju iz 1899. bio skriven 116 godina! A ja sam ubedjen da sam ga slušao na YouTube pre nekih 5 g . Tad sam čak mislio da je inervju istinit jer su tamo napomenili da je to zadnji Teslin kontakt sa novinarima kada je čovek već gubio kontakt sa relnošću. Sada sam ubedjen da je neko izmislio celu stvar.

Jedini koji govori o tim ne-hercijanskim talasima je ovaj šarlatan https://www.youtube.com/watch?v=6fBgWeIghac kaže za sebe da je diplomirani inženjer. Ako je to tačno treba mu odma oduzeti diplomu. Kako neko može da priča takve gluposti. To je bre osnovna fizika. Barem da je dao neko objašnjenje koje može barem približno da deluje moguće nego ... ništa. Sramota!

Poziva se na stacionarne talase koji su i dalje hercijanski pošto imaju frekvencija oscilavanja dok se ne ponište, a energija se oslobodi u vidu nekog zračenje. Ne nestaje kako on kaže niti je moguće prenositi energiju preko njih.

Još se pozva čini mi se na oscilovanje samog prostora što jeste moguće i za šta imamo ime "gravitacioni talasi". Nedavno je potvrdjeno njihovo postojanje. Dtektovani su talasi nastali prilikom sudara dve zvezde (ili c. rupe).

Ja ne znam da li je pojava ovakvih kvazi inženjera i pseudo doktora kao što je onaj Dr. Pod Mač Bato noviji venomen. Koliko se sećam pre ove expanzije interneta nije ih bilo toliko.

Strašno. Kažem ja. Po prvi put u istoriji imamo maltene svo znanje koje je čovečanstvo sticalo vekovima na dva klika, ipak mi koristimo internet za širenje gluposti, pseudo nauka, teorija zavere i smešnih snimaka kučića (dobro ovo zadnje je OK, danas sam gledao neke ).

"Idiokratija" je stvarno bio vizionarski film.
[ dusanboss @ 19.11.2017. 17:18 ] @
Citat:
Everick:

Šta god da ti kažem ti ćeš okrenuti na svoju vodenicu i verovati u ono u šta želiš da veruješ. Ponekad istna nije bitana već samo da "JA" budem u pravu i te se moja verovanja projektuju na svet oko nas.

Pozdrav! (Šćekić )
[ Everick @ 19.11.2017. 17:38 ] @
Ja kažem da je zemlja geoid, a ti pokušaj da to okreneš na svoju vodenicu. Naravno da ću lako okrenuti na svoju vodenicu teoriju koja nema uporište u logici, već mora da zakrivljuje prostor i talasa ništa.
[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2017. 19:05 ] @
Citat:
Everick:

Pa to sto se vaseljena siri u svim pravcima. Nigde nije nadjeno da se nesto krece ka 'centru', nego se sve galaksije uvek udaljavaju jedna od druge.
[ MajorFatal @ 19.11.2017. 20:45 ] @
Pa mogao bi i da pulsira, širi se, pa skuplja, pa širi, ako bi merili u momentu kad se širi čak i ubrzano moglo bi samo da deluje da je nekad eksplodirao, to što se širi baš i nije dokaz eksplozije, pluća se šire svaki čas, srce se širi pa skuplja?
[ Everick @ 19.11.2017. 21:29 ] @
A možda se i ne širi uopšte. Možda crveni pomak nije posledica Doplerovog efekta, već se menja sredina kroz koju putuje talas.
[ dusanboss @ 20.11.2017. 00:50 ] @
Upravo tako. "Menja se sredina kroz koju talas prolazi" tj. .... širi se . Ne udaljavaju se galaksije jedne od drugih već se prostor medju njima širi.

Mislim da je privi Ajnstajn teoretski predvideo širenje svemira (mada je mislio da je to greška) zatim je 1929 Habl ... posmatrajući odredjenu vrstu supernova (eksplozija zvizda) koje eksplodiraju kad dostignu odrdjenu masu tako da uvek emituju istu količinu svetlosti ... potvrdio da se svemir zapravo širi. Onda su 2011. 3 naučnika dobili Nobela za svoj rad po kome su pokazali da se širenje ubrzava.

Od davne 1929. Na ovamo verovatno je mnogo ozbiljnih naučnika pokušalo da sruši tu teoriju i očigledno niko nije uspeo. Mislim da o širenju niko ozbiljan više i ne debatuje. Za ubrzano širenje još postoje neke sumnje.

Možda je Everick u pravu i crveni pomak izaziva nešto deseto, ipak niko nije da nijedno bolje objašnjenje. Naravno ne znači da možda jednog dana neko neće promeniti sve to. Mada to bi bilo pravo pretumbavanje teoretske astrofizike pošto bi mnogo toga palo u vodu.

To je malo verovatno. Preće biti da će mo dobiti neka nova saznanja te će mo postojeće model dopuniti i unaprediti. Ponešto će verovatno i otpasti kao netačno.

Fizika u 18. veku služila jako dobro za to vreme. Većina toga nije odbačeno već je dopunjeno i prošireno. Tako će verovatno biti i sa teorijama koje imamo danas.
[ Everick @ 20.11.2017. 01:18 ] @
Menja se svojstvo etra koji teži da se vrati u prvobitno stanje. Kao što radioaktivni elementi imaju vreme poluraspada, tako se i etar nakon delovanja ne-hercijanskog talasa vremenom vraća u prvobitno inertno stanje. Zbog promene svojstva etra talasi gube energiju i dolazi do crvenog pomaka. Naravno Doploerov efekat postoji i nije tačno da se sve galaksije udaljavaju. Na primer, usled Doplerovog efekta galaksija Andromeda ima plavi pomak. Galaksija nam je relativno blizu, pa se efektat entropije etra poništava Doplerovim efektom. Galaksije koje su dalje imaju crveni pomak jer talas prelazi mnogo duži put kroz etar, te svojstva etra imaju mnogo veći uticaj na energiju talasa nego brzina kojom se one udaljvaju ili približavaju.
[ Java Beograd @ 20.11.2017. 07:51 ] @
Šta bi sa onim potforumum Ultra Mad Zone. To je baš bilo dobro mesto za okupljanje diskutanata.
[ dusanboss @ 20.11.2017. 11:43 ] @
Pa ja pričam normalno, a ovi il me tovare il im mozak stvarno operše na ne-hercijanskim talasima i vibrira skladno sa vibracijom planete Zemlje.
[ Everick @ 20.11.2017. 15:52 ] @
Citat:
Ne udaljavaju se galaksije jedne od drugih već se prostor medju njima širi.

Nije šija nego vrat. Ko koga ovde tovari?
[ chupcko @ 20.11.2017. 21:08 ] @
Kako bese ono, zar Ajnstajn nije dokazao da etar ne postoji :))))))

Uzgred, mene je lepo ubedio, ali i dalje imamo gomilu ... necu da kazem budala, koji veruju da etar postoji i baziraju nauku na necemu sto ne postoji :).

Da se razumemo nemam nista protiv nauke radi nauke, ako ostane u domenu formalnosti, ali ako onda pokusavaju da nas ubede da to vazi u ovom nasem modelu ... e tu vec imam problem :).

Tako da sva ova lupetanja oko etra ... samo mentalna vezba, ako se ne lozis da je to stvarno moguce ;).

Tako bese i tesla (nije slucajno malo slovo), verovao da etar postoji, nije verovao Ajnstajnovom veoma ubedljivom dokazu, i bazirao sve na tom etru koji postoji, to jest ako etar postoji ja cu da izvlacim energiju ...
E sada kao sto u matematici znamo da iz F moze da se izvede i T i F ... sve je moguce ;)

Ah, koja sam ja budala, samo trosim vreme na ...
[ Boris Tadić @ 20.11.2017. 21:13 ] @
Svemirojanjičari. Trš u kosmos i Metohiju.
[ Branimir Maksimovic @ 20.11.2017. 21:29 ] @
Citat:

Kako bese ono, zar Ajnstajn nije dokazao da etar ne postoji :))))))

Nije. Ajnstajn je trazio resenje koje ne bi zahtevalo etar, zato sto etar nije eksperimentalno potvrdjen.
Ali je zato napravio paradokse sa kojima se 100 godina ljudi bave ;)
Ono sto najvise govori da tu nesto ne stima je sto ljudi lupaju glavu kako da usklade nesuglasice izmedju fizike u malom i fizike u veliikom.
[ dusanboss @ 21.11.2017. 01:09 ] @
Ma jel Brandžo ? Tu nešto ne štima a? Pa šta će mo sad? Da svi batalimo svu fiziku da se latimo ovaca pa na planinu. Šta mi tu lupamo glavu kad očigledno nešto neštima.

Što se tiče etra. Da, etar kakvim su ga smatrali nekad davno ne postoji. Ipak nešto očigledno postoji dal će mo ga nazvati etar, prostor ili nekako treće ... nebitno. Nešto očigledno postoji .

Citat:
Everick:
Citat:
Ne udaljavaju se galaksije jedne od drugih već se prostor medju njima širi.

Nije šija nego vrat. Ko koga ovde tovari?

Pa i nije baš isto. Jadna stvar je kad glaksije lete (udaljavaju) se jedna od druge, a druga je kad se sam prostor medju njima širi. Tako da imamo neke galaksije koje se (i pored širenja prostora) približavaju Mlečnom Putu. Tako će se naprimer nama najbilža Andromeda u dalekoj budućnosti sudariti sa našom i napravit novu galaksiju.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 04:04 ] @
"Ma jel Brandžo ? Tu nešto ne štima a? Pa šta će mo sad? Da svi batalimo svu fiziku da se latimo ovaca pa na planinu. Šta mi tu lupamo glavu kad očigledno nešto neštima."

Problem je u tome da je zbog toga fizika malo presla granicu klasicne nauke a presla u sferu nekih drugih voda. Citam forume za fiziku i gledam kako se ljudi bune ;)
[ stopnarkomaniji @ 21.11.2017. 07:51 ] @
Pa ti upravo doprinosiš tom "prelasku granice klasicne nauke i prelazak u sferu nekih drugih voda".
Ne samo po pitanju fizike nego i po pitanju matematike (algoritmi na primer).
Na temi Nova dimenzija beskonačnosti tvrdiš da "Postojanje crnih rupa još uvek nije dokazano.".

Medjutim, šta god bile crne rupe, ustanovljeno je postojanje objekata koji se ponašaju na taj način. Tj. dokazano je postojanje klase objekata koji su nazvani "crne rupe".
Tačne karakteristike i precizniju klasifikaciju će odrediti budućnost a sadašnjost je stigla dokle je stigla.

Što se tiče nekih drugih učesnika na temi
smešno je uopšte upuštati se u rasprave u kojima preovladava magijsko-religijska svest o svetu koji nas okružuje.
Pogotovo o pojavama o kojima ni magija ni religija nisu mogle ni da maštaju a posebno što nemaju nikakav kredibilitet da danas spočitavaju na temu savremene nauke i problema sa kojima se nauka suočava.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 08:46 ] @
Citat:

Pa ti upravo doprinosiš tom "prelasku granice klasicne nauke i prelazak u sferu nekih drugih voda".
Ne samo po pitanju fizike nego i po pitanju matematike (algoritmi na primer).

Ne bavim se ja naukom niti sam bilo sta pablikovao. Sto se tice algoritama to nisam ja izneo nego Sir Rofer Penrose i moj profesor matematicke logike.

eidit: i da, ja zelim da se fizika vrati u klasicne sfere, to sad nije. To sto tvrdim da crne rupe ne postoje je upravo to.
a to sam video od:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abhas_Mitra
[ dusanboss @ 21.11.2017. 11:06 ] @
Brandžo gledaj malo bolje pošto ni ovaj tvoj Inija(na)c ne tvrdi da crne rupe ne postoje.

Nijedan normalan astro-fizičar ti neće raći da crne rupe ne postoje i to nema veze sa time da li olako prihvataju "mainstream" nauku. Jednostavno dokazi idu rupama u prilog.

I molim vas da ne govorite kako crne rupe ne postoje osima ako uz tu tvrdnju ne date ubjašnjenje za kretanje zvezda u centru galaksije oko nekog super-masivnog objekta koji emituje jako malo zračenja. Takodje bi bilo lepo da pojasnite i formiranje galaksija i kretanje zvezda u njima, gde dolazimo do tamne materije koja je neophodna kako zvezde ne bi 'izletele' iz galaksije.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 11:29 ] @
Hm, procitaj ponovo sta tvrdi. Tvrdi upravo da crne rupe ne postoje. Procaj dobro bar tu wiki stranicu.
[ dusanboss @ 21.11.2017. 12:01 ] @
Pa ne baš. Tvrdi da crne rupe nisu prave matematičke crte rupe već su Magnetnosferski Večno Kolopsirajući Objekati. Znači i dalje ne tvrdi da su crne rupe kompletna izmišljodzina već daje drugo objašnjenje za prostor u svemiru koji nazivamo crnom rupom.

Kako budemo dobijali više podataka pokazaće se da li je ovo tačno ili ne.
[ Everick @ 21.11.2017. 15:02 ] @
Tamne materije ima pet puta više nego ove obične, ali niko još nije video tamnu materiju niti eksperimentalno dokazao njeno postojanje. Ili možda jeste, a ja nisam obavešten. Može li neko da me uputi na bilo kakav dokaz da tamna materija postoji?
[ dusanboss @ 21.11.2017. 18:52 ] @
Ne može i ne znamo da li tamna materija postoji ili je to neki efekat koji na razumemo. Tamna materija je izraz koj koristimo kako bi opisali to "nešto" što drži galaksije na okupu. Pošto po klasičnim modelu u galaksijam nema dovoljno mase kako bi ostvarila gravitacina sila da se zvezde drže na okupu.
[ mjanjic @ 21.11.2017. 22:04 ] @
Hm, interesantno je da je gravitacija jednog oblaka vodonika dugog 20 svetlosnih godina dovoljna da se u njegovom centru stvore uslovi za početak fuzije vodonika, a nije dovoljna gravitacija svih zvezda da drže galaksiju na okupu.

Problem je što za tu "tamnu" materiju ne znamo šta je. Problem je i što ne znamo odakle ti oblaci vodonika, tj. iz čega oni nastaju. Šta ako postoji više nivoa (ili dimenzija) materije, i taj vodonik u ovom našem nivou materijalnost nastaje nekom vrstom kondenzacije iz materije višeg nivoa, slično kao vodena para i voda, samo u "malo" drugačijem smislu?

Onda se pojam "tamne materije" može objasniti tim višim oblikom materije od koga nastaje kondenzacijom vodonik, a potom fuzijom unutar zvezda "niži" (tj. gušći) oblici materije sve do teških metala.

Naravno, sve ovo je "AKO" i teško je dokazati, kao što je nekom indijancu u Amazoniji teško da dokaže postojanje elektromagnetnih talasa kada vidi komunikaciju između dva telefona ili neka druga uređaja, jer on vidi i možda delimično razume samo posledicu, ali ne i uzrok.

Zatim, imamo hologramski model Svemira, kojim je moguće objasniti praktično sve ono sa čim drugi modeli imaju problem.
Ali, zamislimo sada relativno savršenu simulaciju svemira u nekom superkompjuteru koji je milionima puta brži i isto toliko memorijski nadmoćniji od današnjih superkompjutera. Šta u simulaciji na tom superkompjuteru predstavlja "prostor"? Da li je to nešto realno, opipljivo, ili je samo matematički model u softveru?

Možda se mi sa sličnim problemom susrećemo u ovom našem Svemiru. Možda nije u pitanju kompjuterska simulacija, već simulacija neke druge vrste (kao kada bi u vakuumu pustili nekoliko hiljada čestica da se sudaraju, pa šta na kraju ispadne, samo neuporedivo složenije)? Ako je tako, teško da ćemo mi ikada ukapirati sve principe koji stoje iza onoga što se dešava u nama vidljivom Svemiru.

I na kraju, interesantno je pričitati nešto o Hindu kosmologiji. Ne zato što volim ili propagiram hinduizam, nego zato što njihovi stari spisi jedini daju neke podatke koji imaju veze sa modernom naukom i još uvek nisu ni u čemu u sukobu sa dostignućima moderne fizike. Za onaj religijski deo (ko stvara Svemir i sl.) nisam siguran, možda su u pitanju alegorije, a možda stvarno i jesmo "simulacija" koja služi za neku zabavu, takmičenje ili jednostavno edukaciju i usavršavanje.

Mnogo je "možda" u svakoj teoriji, ali treba svaku posmatrati kao interesantnu ideju za razmišljanje, a ne biti slep i svađati se oko toga da li je nešto "sigurno" ovako ili onako.
[ dusanboss @ 22.11.2017. 01:14 ] @
Pazi Mladene, Rene Dekart je davno jako lepo reko "Cogito Ergo Sum" (mislim dakle postojim). Dobro zapažaš da ukoliko bi smo mi živeli u kompjuterskoj simulaciji ne bi smo imali načina da proverimo istinitost iste. Osim ako ne dodje Morfeus i da nam crvenu pilulu . Od tog filma pa na ovamo pojavila se gomila raznoraznih likova koji nude svoje (ili prepričavaju tuđe) "crvene pilule". Ne bih mnogo o tome

Čak i ako krenemo sa pretpostavkom da je sve ovo samo simulacja ako ne znamo da se iko probudio iz nje, u čemi je razlika?

Zakonitosti (fizičke) i dalje ostaju iste. Da li ih je neko programirao, stvrio za 7 dana ili su nastale u nekom velikom prasku... za nas apsolutno nema veze.

Zakone fizke moraš da poštuješ bio ti najmoćniji ili najjadniji čovek na planeti.

Mislim u pravu si. Mnogo toga ne znamo o svetu oko sebe. Ipak odgovor na pitanje "odakle mi (i sve) oivde" nije da "došli smo iz druge dimenzije".

Mislim možda i je smo, ali rekao bih da si inteligentan čovek pa onda verovatno razmeš kakve sve probleme takav način razmišljanja stvara ako iza njega ne stoji dobra naučna podloga.

[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 22.11.2017. u 02:25 GMT+1]
[ R A V E N @ 23.11.2017. 17:57 ] @
Ne postoji etar, nego EM talas sam sebe održava - promjena magnetne komponente talasa uzrokuje električnu komponentu i obratno.
[ MajorFatal @ 23.11.2017. 22:39 ] @
Pa da, uzrokuje... :)
[ Everick @ 25.11.2017. 00:10 ] @
Moderna fizika je pogrešna i njome se služi vlast kako bi ubedila ljude kako oni ne razumeju ništa i da je služiti se logikom pogrešno. EM talas se kreće kroz ništa. Dilatacija vremena i kontrakcija dužina. Mačka je istovremeno i živa i mrtva i još gomila nelogičnosti.
[ dusanboss @ 25.11.2017. 01:01 ] @
Jao bre!!! Pitam se da li sam ja istovremeno živ i mrtav? Jel pogledo neko u moju kutiju skoro ?
[ R A V E N @ 25.11.2017. 05:29 ] @
Citat:
jovajovic100:
Znamo već da ti shvatanje ide dosta teško .

Tako je, abstract algebra, bro!!! :-))))))))))
[ mb57 @ 25.11.2017. 06:48 ] @
Citat:
stopnarkomaniji:Nema šta - oličenje istinskog patriote srbende praznoslavca.

Zašto moderatori dopuštaju uvrede a posebno na nacionalnoj i verskoj osnovi?!
Tolerisanje ovakvog pisanja je samo slaganje sa istim!
[ Branimir Maksimovic @ 25.11.2017. 06:50 ] @
E bas je ovo bilo na nacionalnoj i verskoj osnovi ;p
[ mb57 @ 25.11.2017. 06:54 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: E bas je ovo bilo na nacionalnoj i verskoj osnovi ;p

Očigledno je da se slažeš sa tom uvredom?
Zašto srbenda i zašto praznoslavac?
Jel to po tebi kompliment?
Strašno!
[ stopnarkomaniji @ 25.11.2017. 06:56 ] @
Citat:
Living Light

Dobro je, da ti sve razumes, kapiras i sve to koristis.

Takodje je DOBRO da si tu,

da imamo koga da pitamo ?!?!

Pitaj slobodno dok sam tu.
Evo napomena dok ti ne smisliš pitanje:

30 godina kasnije možemo konstatovati da je tvrdjenje profesora logike Branimira Maksimovića tačno.
[ Branimir Maksimovic @ 25.11.2017. 07:03 ] @
Citat:
mb57:
Citat:
Branimir Maksimovic: E bas je ovo bilo na nacionalnoj i verskoj osnovi ;p

Očigledno je da se slažeš sa tom uvredom?
Zašto srbenda i zašto praznoslavac?
Jel to po tebi kompliment?
Strašno!

Ne znam na koga se odnosi pa da se slozim ili ne ;p
[ mb57 @ 25.11.2017. 07:10 ] @
Pa vidim kako rezonuješ. Predsednik SAD je po tebi budala, određeni članovi foruma su takođe, Mađarska je fašistička zemlja....samo si ti pametan?
Da li znaš da svakom izgovorenom ili napisanom rečju samo opisuješ sebe?
U par prethodnih postova sebe si opisao toliko dobro da mi je ispod časti da više i čitam šta si napisao a ne još i da se bavim napisanim.
[ Branimir Maksimovic @ 25.11.2017. 07:15 ] @
Vidim da mi vec stavljas reci koje nisam napisao....
[ mjanjic @ 25.11.2017. 16:48 ] @
Svi sve znamo i razumemo, samo ne umemo uvek da objasnimo :)

https://www.youtube.com/watch?v=Mlr7iqVVnBk
[ R A V E N @ 26.11.2017. 18:31 ] @
Ova tema ima veze sa pitanjem psihologizma u filozofiji: da li su logički zakoni sekundarni u odnosu na psihologiju?
[ mb57 @ 26.11.2017. 19:14 ] @
Citat:
R A V E N: Ova tema ima veze sa pitanjem psihologizma u filozofiji: da li su logički zakoni sekundarni u odnosu na psihologiju?

Iskreno, čitajući tvoje postove, teško je reći na koju se temu odnose i šta si hteo reći?
Mislim da bi pre shvatio pigmejca nego tebe?
Možda grešim ali ne razumem tvoje pisanje!
[ R A V E N @ 04.12.2017. 16:00 ] @
Hoću da kažem da neki ljudi i grupe ljudi u društvu imaju neke svoje privatne logike i na osnovu toga privatne logičke zakone. Npr. kod nekih osoba čini se da tvrdnja:

"A je tačno."

znači

"Pohvalna izjava o A mi daje osjećaj emocionalne ugode."

To je psihologizam, pojava da su mišljenje o istini kod nekih osoba podređeni njihovom psihološkom sklopu i izvode se iz njega. Ako ih počneš ispitivati direktno, nećeš vjerovatno nigdje dospjeti jer će se početi osjećati neugodno, glupo i sl.

Npr. ako pogledaš onaj .DOC gore kojeg sam stavio, fenomeni kao "dimenzija" i "EM polje" su po autoru jedno te isto.

Na temi Nova dimenzija beskonačnosti (ovo je madzone, jel da?) pod pojmom "dimenzija" pisac je najvjerovatnije mislio "definicija".