Shvatio sam jednu ogromnu stvar maltene bih mogao reći spoznaju (ličnu). A to je da beskonačnost ima još (najmanje) jednu dimenziju.
Pretpostavljam da nisam jedini koji je došao do ove ideje/spoznaje, ali pošto ne pratim teške filozofske/fizičke/naučne kanale nisam sa time upoznat, pa ću je ovde izložiti kao da je nešto potpuno novo (za mene jeste).
Iako je beskonačnost vrlo teško pojmljiva "normalnom" ovozemaljskom opažanju, svi vi sa trocifrenom IQ-om verovatno pretpostavljate da beskonačnost ide (može ići) u prostoru i vremenu, a pri tome pretpostavljam da tu beskonačnost verovatno zamišljate (pokušavate da zamislite) isto kao i ja: kao svemir koji ide beskonačno daleko i vreme koje teče beskonačno dugo. Teško shvatljivo ali ipak svarljivo i prihvatljivo.
Sada bih zanemario ideje o prostor-vremenu i zakrivljenosti istog, jer mislim da nisu bitne za nastavak teksta.
Međutiom, "spoznaja" do koje sam došao je bar za mene fascinantna: Beskonačnost se ne nalazi negde "tamo daleko" u beskonačnosti , već se nalazi i u svakome od nas, i mi smo deo beskonačnosti. Sve što vidimo i što se nalazi oko nas je već beskonačnost. Kako? Ovako:
Matematika je odraz sveta u kome živimo. Svi znamo da brojevi mogu biti beskonačno pozitivni, beskonačno negativni, ali i beskonačno sitni/razlomljeni, i da tome nema kraja jer se uvek mogu usitnjavati. Takođe mnogi znaju da fizika cepanjem pronalazi sve sitnije čestice i da je (mislim) Mičio Kaku izjavio da Nobelovu nagradu treba da dobije onaj koji više ne otkrije nijednu novu česticu
A sada pogledajte jedan mandelbrot (matematički dakle) video koji ima savršen naslov:
Posmatrajući svet oko sebe, shvatio sam da se stvari povezuju od najsitnijih do najkrupnijih, počev od kvarkova preko molekula, ćelija, organa i organizama, do društva, planetarnog sistema, galaksija... i onda sam shvatio da je to što mi vidimo samo deo beskonačne celine, da povezivanje ide i u beskonačno malo i u beskonačno veliko, da nema kraja ni u ustinjavanju ni u ukrupnjavanju, da je jedan naš kvark u stvari nečija "galaksija" koja ima svoje "kvarkove" koji opet pretstavljaju nečije "galaksije", i tako dalje u beskonačno sitno... i da je naša galaksija nečiji kvark u nekoj drugoj galaksiji, i tako dalje beskonačno krupno...
Odnosno, do najsitnije čestice se ne može doći - ona jednosavno ne postoji, jer se uvek može razbijati na sve sitnije i sitnije... kao gornji video. Nema kraja, nikada, beskonačno. Ta beskonačnost se savršeno uklapa u beskonačnost svemira, samo na jedan meni potpuno nov način, koji ni na koji način ne može biti manje moguć od prvobitno zamišljene beskonačnosti "u daljinu". Onaj kome je beskonačnost u daljinu prihvatljiva, nema razloga da ne veruje i u beskonačnost u usitnjavanju/ukrupnjavanju, već naprotiv to samo upotpunjava i kompletira viziju beskonačnosti. .
Shvatili ste novu dimenziju beskonačnosti.
A kad ste shvatili to, onda pogledajte ovaj video koji se delimično dotiče i beskonačnog usitnjavanja, ali koji dodaje jedan paradox, i počnite da razmišljate o još jednoj dodatnoj dimenziji beskonačnosti: Beskonačno multipliciranje beskonačnosti u paralelne beskonačnosti. Paradoks se zasniva na od ljudi postavljenim aksiomima, tako da se u njega ne može biti baš 100% siguran, ali može vam dati ideju o mogućem repertoaru bizarnosti (sa naše tačke gledišta) sveta ukome se nalazimo. U stvari, kad bolje razmislim, možda je najbolje da počnete da razmišljate kako je broj različitih oblika/dimenzija beskonačnosti najverovatnije - beskonačan.
P.S. Nisam na drogama, i osećam se solidno, hvala na brizi
[ pajapop @ 19.11.2017. 18:45 ] @
Koliko ja vidim...tebi nije jasno jedino sto ti gume proklizavaju?...Blago tebi...
[ MajorFatal @ 19.11.2017. 20:41 ] @
Citat:
pisac:
Pretpostavljam da nisam jedini koji je došao do ove ideje/spoznaje, ali pošto ne pratim teške filozofske/fizičke/naučne kanale nisam sa time upoznat, pa ću je ovde izložiti kao da je nešto potpuno novo (za mene jeste).
Nisi, ni ja ne pratim kanale, ali nešto slično je u 18 veku pretpostavio Rudjer Bošković osnivač Milanske opservatorije i nešto skorije scenaristi odjavne špice filma Man In Black, ti si trocifreno bliži ovim drugim :)
[ dusanboss @ 19.11.2017. 21:01 ] @
Ideja da ćemo ako pogledamo u dovljno male čestice videti drugi (ili svoj) svemir javila se kada su počeli da otkrivaju strukturu atoma. Mislili su da se elektroni oko jezgra ponašaju kao planete oko sunca. Danas znamo da to baš i nije tako.
Da li u postoji konačno malo ili konačno veliko ... ne znamo.
I da, svemir i nije baš beskonačan. Konačan je i u vremenu i u prostoru. Mada je možda njegova granica imaginarna (nešto kao početak duge). Problem je ograničenje brzine na brzinu svetlosti. Tako da ako bi smo sad krenuli odavde brzinom svetlosti ka ivici svemira dok bi smo stigli tamo svemir bi se raširio mnogo veše nego što je bio prostran kada smo krenuli na put. Tako bi nova "ivica" svemira u tom trenutku bila dalja od one prve koju smo videli kada smo krenuli sa zemlje.
Kada razmišljamo o ivici svemira jasno se vidi da su vreme i prostor usko povezani. Granicu svemira vidimo na samo kao prostorni kraj već je vidimo i kao vremenski početak svemira. Najudaljenije galaksije su stare skoro koliko i sam svemir.
Ovo jeste teško za shvatiti. Ne znam da li kao ljudski rod uopšte razumemo to u potpunosti
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 19.11.2017. u 22:12 GMT+1]
[ dusanboss @ 19.11.2017. 21:14 ] @
Nigo pisac mani se ti beskonačnosti i drž se ovih prvorotkinja!
[ Bradzorf012 @ 19.11.2017. 22:51 ] @
Pa šta i da si na drozama, ovo su prave teme i baš bih voleo da se razvije diskusija. Moderatori, ne dozvolite padobrancima da je upropaste.
Mandelbrota i fraktale sam samo površno pre neku godinu pogledao, pa o tome za sada ne bih previše. Što se tiče ovih "paradoksa", a naročito posledica na naš pogled na svet, pa lepo si to opisao. E sad, ne bih govorio o dimenzijama beskonačnosti, već o tome koliko beskonačnosti ima. Samo, vešto si izbegao da posle racionalnih brojeva navedeš i iracionalne, a tu nastaje takvo l00dilo da je to strašno. Šta je koren iz dva? Ima li uopšte onoga ko to može da shvati? Da nije bilo Kantora i njegovog dijagonalnog postupka, danas bismo živeli u blaženom neznanju i ti ne bi postavljao ovakve teme na MadZone-tu.
Usitnjavanje i ostalo što pominješ, ja bih to opisao ovako(to nije moja ideja, ali je odlična): zamislimo jedan bunar i u njemu vodu. Gle čuda, voda u bunaru. Uzimamo kofu ili čašicu za rakiju, svejedno. Postoji tri mogućnosti. Vadimo vodu iz bunara, kofu po kofu.
Prva. Vadimo vodu i vidimo da se sa svakom kofom nivo vode smanjuje. U jednom trenutku, posle dva tri sata ili milijardu godina svejedno, dolazimo do dna. Vode više nema. Ovo su konačni skupovi.
Druga. Vadimo vodu i vidimo da se sa svakom kofom nivo vode smanjuje. Međutim, ni posle milijardu godina nećemo stići do dna, jer dna nema, jedino što možemo da primetimo je da se nivo vode smanjuje. Ovo su prebrojivi skupovi(N, Z, Q) i kardinalnost im je א0 (alef nula).
Treća. Vadimo vodu i vidimo da se sa svakom kofom nivo vode, hm, ne smanjuje. Dakle, koliko god se trudili, ne samo da nema dna, nego se na površini ništa ne događa. Može i ovako, u jednoj kapljici ima brojeva koliko i u celom okeanu. E ovo je neprebrojiv skup kardinalnosti א1 = c (alef jedan ili kontinuum).
Banah Tarski paradoks precizno glasi ovako:
Svaka dva ograničena lika u R3 sa nepraznim interiorom su razloživo jednaka, tj. postoji dekompozicija jednog od njih na konačno mnogo delova, od kojih se izometrijskim transformacijama dobija dekompozicija onog drugog.
Zvuči neverovatno, ali je tako. Možemo da posmatramo i nešto jednostavniji "paradoks", posmatrajući funkciju(arctgx) koja preslikava neki otvoreni interval na R. Iako je ovaj interval konačne dužine, a R beskonačne i u jednom i u drugom imamo isti broj trenutaka, ako govorimo o vremenu. Tu bi sad išli u sitna crevca, jer moramo razlikovati meru i kardinalnost.
P.S.
1. Kako god okrenem stavlja mi nulu ili jedinicu ispred, tj. levo od alefa.
2. Odlična tema.
[ Diskriminanta @ 20.11.2017. 04:24 ] @
Do pojma beskonačnosti dolazimo zaključivanjem. Navikli smo na to da je sve što nas okružuje konačno i po prostornim i po vremenskim dimenzijama.
Nije teško shvatiti da i prostor i vreme moraju biti beskonačni, međutim, činjenica je da tu istinu vrlo malo ljudi primenjuje na početak vremena. Jednako tako
kao što vreme neće imati kraj tako nije moglo imati ni početak, ali i nauka i religija jednako govore o početku vremena odnosno o nastanku svega.
Mi smo navikli da sve ima i početak i kraj odnosno navikli smo na konačne dimenzije stvari koje nas okružuju kao i na njihovo nastajanje i na konačno trajanje tih stvari u određenom vidu.
To nam nikako ne daje za pravo da i vremenu pripisujemo jednu konačnost koja se odnosi na njegov početak.
Budući da je ovde reč o novoj dimenziji beskonačnosti hteo sam da napomenem da se jedna "stara" dimenzija vremena olako ignoriše i u nauci i u religiji.
Vreme nije imalo početak!
[ Branimir Maksimovic @ 20.11.2017. 04:40 ] @
Moram da ponovim da je moja definicija vremena : konstatovanje da se nesto desava. Bez dogadjaja nema ni vremena. Dakle ukoliko bi postojala samo jedna cestica u prostoru ona bi bila u stanju mirovanja i vreme ne bi postojalo.
To je zato sto vreme, zapravo, znaci da primecujemo dogadjaje. Merilo za vreme je brzina protoka dogadjaja. Satovi su 'Event Counters'.
[ Diskriminanta @ 20.11.2017. 08:41 ] @
Ovo je neispravan rezon. Ako bi u prostoru postojale samo dve čestice koje koje su na fiksnom odstojanju i koje su u istom inercijalnom sistemu,
odnosno koje međusobno miruju onda ni u tom slučaju ne bi postojalo vreme jer nema dešavanja.
Odnos jedne inercijalne čestice prema prostoru nije događanje, ali nije ni negacija vremena. Dešavanje postoji samo ako postoji više čestica uz
uslov da nisu u istom inercijalnom sistemu.
[ dusanboss @ 20.11.2017. 11:50 ] @
Citat:
Diskriminanta:Ovo je neispravan rezon. Ako bi u prostoru postojale samo dve čestice koje koje su na fiksnom odstojanju i koje su u istom inercijalnom sistemu,
odnosno koje međusobno miruju onda ni u tom slučaju ne bi postojalo vreme jer nema dešavanja.
Nije neispravan rezon u opšte. Vreme je usko povezano sa promenom prostornih koordinata. (tj kretanjem nekog tela (čestice) kroz prostor).
Možda za tebe koji posmatraš taj sistem od dve čestice vreme teče, ali ako bi i sam bio deo tog sistem (svaka čestica u tvom telu se zaustavi) vreme bi izgubilo smisao. Ne bi imao načina da utvrdiš da li je prošla jedna sekunda ili milijardu godina.
[ Braxi @ 20.11.2017. 12:42 ] @
pojam beskonacnog svemira deluje zastrasujuce. Medjutim isto tako zastrasujuce deluje i cinjenica da se on siri ?!
Moje neko misljejnje je da nas um jos ne moze sasvim da pojmi svemir, moza bas kao sto i nekad ljudi nisu mogli da pojme kako je zemlja okrugla i kako se vrti oko Sunca, i otkud je Sunce manje od Zemlje.
[ zzzz @ 20.11.2017. 13:09 ] @
Pisac je temu usmjerio otprilike ovako:
Citat:
Posmatrajući svet oko sebe, shvatio sam da se stvari povezuju od najsitnijih do najkrupnijih, počev od kvarkova preko molekula, ćelija, organa i organizama, do društva, planetarnog sistema, galaksija... i onda sam shvatio da je to što mi vidimo samo deo beskonačne celine, da povezivanje ide i u beskonačno malo i u beskonačno veliko, da nema kraja ni u ustinjavanju ni u ukrupnjavanju,.....
Dakle,tema se odnosi na fizikalnu stvarnost koja nas okružuje i u kojoj živimo.Matematika može pomoći,ali samo kao alat za "obradu" usvojenih temeljnih opredjeljenja o prostoru i vremenu,ma kakvi god bili.Obratno ne ide,iz matematike se ne može ići unatrag dokazujući ispravnost aksioma.
Ideja da se prostor i vrijeme opišu ovako nije nova.Naprimjer,Njutn je po narudžbi izračunao vrijeme od nastanka svega koristići bibliju,a imao je mišljenje slično ovom.Neki su izračunali kad će vrijeme stati,i sve opet nestati.Bio je i atom proglašen za najsitniju tvar,a sad se malko pomaklo pa se kaže da postoji najsitniji dio atoma i daljne se ne može ići.
Kad je naša galaksija dovoljno proučena moglo se procjeniti da zvijezda ima konačno mnogo.Kad se pokazalo da postoji još galaksija,čak u jatima,ta brojka o količini materije je samo povećana ali opet kao konačna.
Sve religije imaju u svom tumačenju konačnost kao bazu.To je dogma koju ne treba preispitivati.
Takođe i u nauci se ovakva baza (konačnost) često koristi.Naprimjer veliki prasak,zatvoreni prostor-vrijeme sistem,konačnost materije,energije i još toga.Iz ovoga se jednostavnim matematičkim računom dokazuje da su ova tumačenja adekvatna religiji,dakle dogmatska.
[ nkrgovic @ 20.11.2017. 13:53 ] @
Ja ovo ne kapiram bas ovako.... sta su problemi:
1) Matematika ima pojam beskonacnosti, ali taj pojam nema nikakve veze sa fizickim (realnim) svetom, matematika operise idealnim velicinama. Ona daje vrlo zgodne mehanizme, ali nije preslikavanje realnosti. Banah-Tarski je dobar primer, da je realni svet beskonacno gust mogli bi da imamo praktican primer toga.
2) Beskonacno malo u realnom svetu ne postoji i za to imamo dokaze iz merenja. Nasa sadasnja teorija malog zasniva se na pojmu kvanta energije (i materije) i onda daje merljivo dobra predvidjanja realnosti, za razliku od klasicnih teorija zasnovanih na konceptu deljenja do beskonacnosti.
3) Dimenzija beskonacno velikog nije bas tako jednostavna - matematicka beskonacnost nije isto sto i fizicka. Takodje dimenzija svemira nikada nije opisana kao beskonacna, postoji dimenzija granice naseg svemira.
4) Vreme takodje nije beskonacno i ono sto mi zovemo vremenom je osobina ovog svemira. Za pocetak ne ide u proslost do beskonacnosti, vec "samo" do pre nekih XX milijardi godina. Banetova definicija je prilicno dobra, ja bi je malo izmenio i opisao vreme kao "porast entropije", ali to je u sustini isto kao i "konstatovanje promena".
Najveci problem je sto, iako nesavrsena, matematika daje jedini aparat za operisanje ovim modelima. Niko od nas nema sposobnost da "zamisli" ni svemir ni kvantne pojave, zato sto u svom poimanju nema culnog iskustva sa kojim bi ih poredio. Problem je u sustini spoznaje i realno je epistemoloske prirode, ne mozemo pojmiti kvantni svet nista vise nego sto neko slep od rodjenja moze pojmiti pojam boje. Samim tim zakljucivanje na osnovu "razumevanja" nema nikakvog smisla, jer razumevanje ne moze da postoji....
[ zzzz @ 20.11.2017. 15:58 ] @
Citat:
Niko od nas nema sposobnost da "zamisli" ni svemir ni kvantne pojave, zato sto u svom poimanju nema culnog iskustva sa kojim bi ih poredio.
Ja nemam sposobnost da "zamislim" svemir kao konačan,ali mogu da zamislim ljude koji to shvataju.
Jedan primjer iz osnovne škole i nastave matematike.Paralelni pravci u ravnini se sjeku u beskonačnosti!Neko je prigovorio da je to nemoguće,jer naprimjer šine pruge se neće nikad sjeći,uvjek su jednako razmaknute ma koliko tjerali daleko.
"Objašnjenje" je bilo da ma koliko daleko išli,čak i u mislima to još uvijek nije beskonačno daleko.
Drugim riječima vjeruj jer nisi sposoban drukčije spoznati.Tipične metode religijske nauke.
[ Branimir Maksimovic @ 20.11.2017. 16:40 ] @
Mi mozemo da zamislimo 4. dimenziju iako smo u 3D. To je Vektor pod pravim uglom u odnosu na sve 3 dimenzije ;)
Samo da kazem teorija da svaka cestica predstavlja univerzum vec odavno postoji, prvi puta sam cuo u popularnoj seriji 'Kosmos' koju je vodio Karl Segan.
[ Diskriminanta @ 20.11.2017. 17:09 ] @
Citat:
dusanboss:
Nije neispravan rezon u opšte. Vreme je usko povezano sa promenom prostornih koordinata. (tj kretanjem nekog tela (čestice) kroz prostor)..
Ne postoji promena položaja tela u odnosu na prostor. Promena položaja tela u odnosu na prostor se ne može konstatovati.
Budući da je prostor beskonačan u svim smerovima ne može postojati promena položaja tela u odnosu na prostor.
Promena koordinata nekog tela može biti konstatovana samo i isključivo u odmosu na dugo telo odnosno u odnosu na
inercijalni sistem u kom se nalazi to drugo telo.
Citat:
Vreme je usko povezano sa promenom prostornih koordinata. (tj kretanjem nekog tela (čestice) kroz prostor)
Beskonačni prostor nije definisan nikakvim koordinatnim sistemom. Ovaj pokušaj je samo jedan od mnogih kojim su neki hteli da uvedu
apsolutni koordinatni sistem koji ne postoji i predstavlja besmislicu.
[ nkrgovic @ 20.11.2017. 19:15 ] @
Citat:
zzzz:
Jedan primjer iz osnovne škole i nastave matematike.Paralelni pravci u ravnini se sjeku u beskonačnosti!Neko je prigovorio da je to nemoguće,jer naprimjer šine pruge se neće nikad sjeći,uvjek su jednako razmaknute ma koliko tjerali daleko.
"Objašnjenje" je bilo da ma koliko daleko išli,čak i u mislima to još uvijek nije beskonačno daleko.
Drugim riječima vjeruj jer nisi sposoban drukčije spoznati.Tipične metode religijske nauke.
Glup primer, nemoj da se ljutis. Ne tvoj, nego tog sto ti je predavao. To o cemu pricas se je posledica Euklidovog postulata paralelnosti i pete Euklidove teoreme. Postoje razlicita tumacenja tog postulata koja, onako pesacki primenjeno znace:
1) Paralelne prave se ne seku nikad. Za pravu P i tacku R, koja nije na P, u ravni koju cine P i R postoji tacno jedna linija poja prolazi kroz R i ne sece se sa P. (Klasicna geometrija, niko je nije dirao do pocetka 20. veka)
2) Paralelne prave se seku u beskonacnosti - tj. ne postoji prava kroz R koja ne sece P. (Rajmanova geometrija)
3) Paralelne prave se razilaze u beskonacnosti, tj. kroz R postoje bar dve prave koje ne seku P. (Geometrija Lobacevskog).
Ovo je malo vise uproscena varijanta, ali sve tri geometrije imaju svoje primene.
Kudos sto lepo razmisljas. :D Upravo takav rezon "zasto je ovo "dogma" ", je naveo Lobacevskoh da napravi hiperbolicku geometriju.
[ Bradzorf012 @ 20.11.2017. 22:15 ] @
Uh, diskusija se grana na hiljade pitanja, pa ne znamo gde udaramo.
Nikola je dobro uočio da je to ne samo pitanje matematike, kao svojevrsne apstrakcije, fizike ili nauke uopšte, nego i filozofije, pa ako hoćete i religije. U matematici postoji nekoliko pravaca ako govorimo o ovim pitanjima, meni najbliže je shvatanje da su osnovni pojmovi u matematici konstrukti ljudskog uma: pojam broja, tj. prebrojavanja, tačke, prave, ravni su reklo bi se dobro definisani.
Sve to lepo izgleda na papiru, ali kada se odmakne malo dalje od brojanja ovaca u stadu, dolazimo do nekih čudnih rezultata i pitanja, kako sad ovo? Pokušaj da se stvari postave na neki drugi način, ponovo vodi u isti ćorsokak. Da se vratim na onaj koren iz dva, e ili pi. Kao što sam rekao, dok brojimo ovce, sve lepo funkcioniše, uvek možeš da dodaš jedan, pa napraviš beskonačan skup i kažeš da je prebrojiv. Taj jedan koji dodaješ, možeš da prihvatiš kao apstrakciju koja nema ekvivalent u fizičkom svetu, ali sa tim još uvek možeš da radiš nešto. Dalje, celinu možeš podeliti na jednake delove, pa uzeti samo nekoliko, to je ono usitnjavanje i to su već racionalni brojevi.
Međutim, kada shvatiš da postoje veličine, čiji odnos se ne može izraziti kao nekoliko jednakih delova date celine, kao što je odnos stranice i dijagonale kvadrata, nastaje karambol i varničenje. Nazad u laboratoriju ne pomaže, jer kako god da podesiš osnovne postavke, one te na kraju vode u istu provaliju. Tu takođe dolazimo do usitnjavanja, ali to je neka nova vrsta usitnjavanja koju naš um ne može da shvati. Možda da se poigrava kao algebarskim simbolima, a ta igra nas onda odvede do paradoksa tipa Banah Tarski, koji mi kaže, da parče torte mogu da isečem na nekoliko(konačno mnogo) delova, a onda od tih delova da sastavim celu tortu.
Dodatni problem je taj što mi svet, ono što vidimo, prilagođavamo svom umu. Zato nas ovi rezultati u matematici ostavljaju tako začuđenim, jer ne dobijamo ono što očekujemo, tj. čemu nas uči iskustvo. To samo govori o tome, da naš um filtrira stvarnost i ne prikazuje nam je onakvom kakva ona zaista jeste. Kao kada bismo nosili naočare sa plavim staklima. Sve boje koje bismo videli, imale bi u sebi tu nijansu plave. Dakle, mi nismo svesni da je negde obmana, tj. nismo svesni da nosimo te naočare koje nam ne daju objektivnu sliku. Otuda začuđenost u pojedinim rezultatima, kao posledici apstrakcije.
Na primer. Možda mi živimo na površini 4D lopte, tj. u(ili na kako vam odgovara) 4D sferi. Možemo li biti svesni toga, ako je tako? Pa teško, skoro nemoguće. Postoji li eksperiment, bilo koje vrste koji bi to mogao da ispita. Ako bi ta sfera bila dovoljno velika, ali ipak konačnog poluprečnika, moglo bi se desiti da krenemo iz jedne tačke i krećući se po pravoj, tj. po onome što mi mislimo da je prava, posle izvesnog vremena ponovo dospemo u istu tačku.
Nikola
1. Problem je u tome, kao što sam već rekao, što postoje različite vrste gustine. Da se malo našalim, ali ozbiljno mislim: postoji toliko gusta gustina, koja se ne dobija prostim zgušnjavanjem prethodnog reda veličine ma koliko veliki faktor bio u pitanju. Tu naš ili bar moj um staje.
2. O ovome ne mogu da govorim, potreban nam je neko da to malo detaljnije obrazloži. Sam pojam atoma etimološki kaže nedeljiv. Da li smo sigurni u to da je fizika rekla poslednju reč po ovom pitanju(protoni, neutroni, elektroni,...).
3. Hajde da krenemo od beskonačno malog. Zar Zenon s pravom nije bio začuđen nad činjenicom da se mi uopšte krećemo? Zbir beskonačno mnogo beskonačno malih ne mora biti nula, a to smo otkrili tek pre dva tri veka, takoreći juče.
4. Pitanje je šta podrazumevamo pod beskonačno, tj. kako ga zamišljamo u smislu vremena. Već sam rekao, život insekta od tri dana ili život kornjače sa galapagosa od dvesta godina sa psihološkog aspekta su iste dužine. Sa matematičkog takođe, jer sadrže isti broj trenutaka. Ako postoji večnost, tj. ako ide na osi od minus beskonačno do plus beskonačno, onda su nula i dvesta u životu kornjače singulariteti koji se slikaju u plus i minus beskonačno svemira. Tj. beskonačno veliki svemir, koji beskonačno dugo traje i trajaće se preslikava na ovih dvesta godina kao na svojevrsnu, da je tako nazovem malu beskonačnost.
Da se nadovežem na ova razmišljanja o kretanju i česticama. U filozofiji, ne postoji objekat bez subjekta, malo je zaguljeno, ali pokušajte. Mogu li da zamislim svemir u kojem postoji samo jedna ili samo(tačno) dve čestice? Teško, tj. nemoguće, osim ako jedna od tih čestica nisam ja.
[ Branimir Maksimovic @ 20.11.2017. 22:22 ] @
Citat:
Na primer. Možda mi živimo na površini 4D lopte, tj. u(ili na kako vam odgovara) 4D sferi. Možemo li biti svesni toga, ako je tako? Pa teško, skoro nemoguće. Postoji li eksperiment, bilo koje vrste koji bi to mogao da ispita. Ako bi ta sfera bila dovoljno velika, ali ipak konačnog poluprečnika, moglo bi se desiti da krenemo iz jedne tačke i krećući se po pravoj, tj. po onome što mi mislimo da je prava, posle izvesnog vremena ponovo dospemo u istu tačku.
Cela mainstream kosmologija se zasniva na tome.
[ zzzz @ 21.11.2017. 01:48 ] @
nkvrgovic:
Citat:
Glup primer, nemoj da se ljutis. Ne tvoj, nego tog sto ti je predavao. To o cemu pricas se je posledica Euklidovog postulata paralelnosti i pete Euklidove teoreme. Postoje razlicita tumacenja tog postulata koja, onako pesacki primenjeno znace:...
Ne ljutim se,zašto bih.Tako je rekao moj pokojni nastavnik Ilija Stojaković.Suština moga zapažanja je u tome što se matematika i realna stvarnost često (gotovo uvijek) porede kao ravnopravni.Volio bih da si komentarisao ovo moje ubjeđenje: Ja nemam sposobnost da "zamislim" svemir kao konačan,ali mogu da zamislim ljude koji to shvataju.
Matematičku beskonačnost,prebroivost,itd ,prihvatam i razumijem,ali to nije tema "Nova dimenzija beskonačnosti"
[ dusanboss @ 21.11.2017. 02:34 ] @
Citat:
Diskriminanta:
Ne postoji promena položaja tela u odnosu na prostor. Promena položaja tela u odnosu na prostor se ne može konstatovati.
Budući da je prostor beskonačan u svim smerovima ne može postojati promena položaja tela u odnosu na prostor.
Promena koordinata nekog tela može biti konstatovana samo i isključivo u odmosu na dugo telo odnosno u odnosu na
inercijalni sistem u kom se nalazi to drugo telo.
Pa ne baš. Ukoliko se telo kreće pomenljivom bzinom lako ćeš utvrditi da dolazi do neke promene usled inercije. A takodje ne slažem se sa tvojom tvrdnjom da je svemir beskonačan.
Opet zanimljivo je tvoje razmišljanje i da, u pravu si. kad kažćeš:" Ako bi se neka čestica kretala kroz hipotetički beskonačan prostor ne bi smo imali načina da udvrdimo da li se ona polako kreće ili miruje ili leti brzinom svetlosti." (ovo je inercijalni sistem)
Kad kažeš "inercijalni sistem" predpostavljam da na umu imao "referntni sitem". Dobro, inercijalni sistem ujedno može da bude i referantni. Nije toliko ni bitno.
Citat:
Diskriminanta:
Beskonačni prostor nije definisan nikakvim koordinatnim sistemom. Ovaj pokušaj je samo jedan od mnogih kojim su neki hteli da uvedu
apsolutni koordinatni sistem koji ne postoji i predstavlja besmislicu.
Zašto misliš da je koordinatni sitem besmislica? Služi nas jako dobro čak od 1637. Pa čak i ako pretpostavimo da je prostor beskonačan ... jednostavno stavimo beskonačne brojeve na koordinate i to je to.
[ dusanboss @ 21.11.2017. 02:46 ] @
Što se beskonačnosti u matematici tiče to je više igranje "brojevima" po meni.
Fizika "ne voli" beskonačnost i mislim da u prirodi ne postoji ništa što je beskonačno. Stvari se računaju tako da "nešto" teži beskonačnosti (ali nije beskonačno.)
Iz proračuna dobijamo da je gravitcija u crnoj rupi beskonačna, ali takodje dobijamo i gomilu drugih čudnih stvari koje ne mogu da postoje ni u matematici ni u fizici ni u stvarnom svetu.
Fali nam znanja kako bi smo mogli da opišano šta se dešava nakod horizonta dogadjaja.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 03:58 ] @
"Iz proračuna dobijamo da je gravitcija u crnoj rupi beskonačna"
Ma ne, tacno se zna kolka je gravitacija potrebna da bi stvar postala crna rupa. Nije beskonacna, daleko od toga...
[ Diskriminanta @ 21.11.2017. 05:00 ] @
Citat:
dusanboss:
Pa ne baš. Ukoliko se telo kreće pomenljivom bzinom lako ćeš utvrditi da dolazi do neke promene usled inercije.
Ne uvek! Ako si u zatvorenoj kapsuli koja slobodno pada nikako ne možeš utvrditi promenu brzine.
Ili akcelerativno ili uniformno kretanje nekog tela možeš utvrditi samo i isključivo u odnosu na neko drugo telo.
Za to drugo telo u fizici je obično vezan referentni sistem koji je inercijalni.
Citat:
Zašto misliš da je koordinatni sitem besmislica? Služi nas jako dobro čak od 1637. Pa čak i ako pretpostavimo da je prostor beskonačan ... jednostavno stavimo beskonačne brojeve na koordinate i to je to.
To nisam rekao! Nisi razumeo ili nisi dovoljno pažljiv.
-- Apsolutni koordinatni sistem je besmislica --
To sam rekao zato što ne postoji privilegovan koordinatni sistem vezan za tvoj konačni prostor jer prostor nije konačan.
Ako bi prostor bio konačan onda bi postojao i apsolutni inercijalni sistem što nije tačno.
Svi inercijalni sistemi su ravnopravni - ne postoji privilegovan inecijani sistem - u tome se slažu svi poznati fizičari.
Citat:
Fizika "ne voli" beskonačnost i mislim da u prirodi ne postoji ništa što je beskonačno
To ne možeš uočiti - o beskonačnosti se zaključuje.
Citat:
Iz proračuna dobijamo da je gravitcija u crnoj rupi beskonačna
Kog proračuna? Postojanje crnih rupa još uvek nije dokazano. Da li uopšte može doći do takve implozije kakva se pretpostavlja da bi
došlo do stvaranja crnih rupa. Naprotiv, svedoci smo kolosalnih eksplozija kao što su Supernove.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 05:31 ] @
"Kog proračuna? Postojanje crnih rupa još uvek nije dokazano. Da li uopšte može doći do takve implozije kakva se pretpostavlja da bi
došlo do stvaranja crnih rupa. Naprotiv, svedoci smo kolosalnih eksplozija kao što su Supernove. "
Najveci problem, kod crnih rupa je proracun vremena. Problem je objasniti kako crne rupe uopste nastaju kada je, zapravo vreme potrebno da se
formiraju beskonacno na osnovu proracuna.
Secam se negde pre 15 godina na sci.physics.research se pojavio Abhas Mitra, indijski fizicar koji je tvrdio da crne rupe su zapravo
ECO, tj objekti koji vecno kolabiraju. https://en.wikipedia.org/wiki/Abhas_Mitra
[ nkrgovic @ 21.11.2017. 06:50 ] @
Citat:
Bradzorf012:
1. Problem je u tome, kao što sam već rekao, što postoje različite vrste gustine. Da se malo našalim, ali ozbiljno mislim: postoji toliko gusta gustina, koja se ne dobija prostim zgušnjavanjem prethodnog reda veličine ma koliko veliki faktor bio u pitanju. Tu naš ili bar moj um staje.
U matematici da. Ja probam reci da je matematika samo apstrakcija i da u realnom svetu ta beskonacnost ne postoji. Nas um je samo prica za sebe, mi nemamo iskustva da bi se bavili time. U fizici beskonacnost ima primena samo u smislu olaksavanja matematickog aparata.... Primera radi, ono sto ce ti reci svaki inzenjer elektrotehnike (ili student) je da je, ako racunas potencijajal (napon) objekta par metara od dalekovoda, sam dalekovod (zice) su beskonacno duge. Sta to znaci? Da je neodredjeni integral (od minus do plus beskonacno) laksi za rad, a da je rezultat isti kao da racunas od par kilometara levo i desno. Da li je stvarno beskonacan? Naravno da nije. :) To je beskonacnost u fizici - zgodna primena matematike, nista vise.
Citat:
2. O ovome ne mogu da govorim, potreban nam je neko da to malo detaljnije obrazloži. Sam pojam atoma etimološki kaže nedeljiv. Da li smo sigurni u to da je fizika rekla poslednju reč po ovom pitanju(protoni, neutroni, elektroni,...).
Narano da nismo. Zato i imamo naucni metod, ako neko da bolje objasnjnje usvojicemo ga. :D Ono sto jesno siguni je da ovo radi do nekih granicnih slucajeva i imamo ozbiljnih razloga da sumnjamo da ce ikada mci da se ima beskonacno malo. Plankove velicine definisu konacno malo tako da za razbiljanje na manje od toga cini sam prostor nestabilnim - tako da postoji konacno mala velicina. Ovo je nekih 10^20 puta manje od velicine protona, tako da, i da postoji neka "manja" cestica, ona je i dalje veca od Plankove duzine. Kad jednom dodjes do te duzine prostor malo prestane da bude prostor, prestane da bude dimenzionalan i prestane da se bas ... ponasa. Ako i probas da ulozis energiju potrebnu za cepanje na tako malu dimenziju, energija je tolika da ce sama u sebe kolabirati kao singularnost i dobices da ti je Svarcvildov radijus veci od ove duzine (dobices malu "crnu rupu").
Citat:
3. Hajde da krenemo od beskonačno malog. Zar Zenon s pravom nije bio začuđen nad činjenicom da se mi uopšte krećemo? Zbir beskonačno mnogo beskonačno malih ne mora biti nula, a to smo otkrili tek pre dva tri veka, takoreći juče.
Nije to isto. Beskonacno veliko u fizici je ono sto sam ti opisivao pod 1). Dovolno veliko da je lakse za racun. Nema beskonacno velikog.
Citat:
4. Pitanje je šta podrazumevamo pod beskonačno, tj. kako ga zamišljamo u smislu vremena. Već sam rekao, život insekta od tri dana ili život kornjače sa galapagosa od dvesta godina sa psihološkog aspekta su iste dužine. Sa matematičkog takođe, jer sadrže isti broj trenutaka. Ako postoji večnost, tj. ako ide na osi od minus beskonačno do plus beskonačno, onda su nula i dvesta u životu kornjače singulariteti koji se slikaju u plus i minus beskonačno svemira. Tj. beskonačno veliki svemir, koji beskonačno dugo traje i trajaće se preslikava na ovih dvesta godina kao na svojevrsnu, da je tako nazovem malu beskonačnost.
Nice, but also not true. Vreme nije pitanje beskonacnosti. Vreme je osobina ovog svemira, nastalo je sa njim. Dalje, vreme nije "tecno" i nije u matematickom smislu "glatko" ili beskonacno gusto. Vreme je takodje kvantno, krece se u nekim mini jedinicama (Plankovo vreme), koje ne mogu biti manje od neke konacne velicine. Ako pogledas 2), e pa Plankovo vreme je vreme za koje jedan foton (bez mase u mirovanju), brzinom svetlosti predje jednu Plankovu duzinu. On tu, ako ti treba metafora, "skakuce" kao Zenonov zeka i nema "pola". Zato i vreme ide u "paketicima". Opet, ovo je sumanuto malo vremena (~10^-44s), pa nema nikakve culne osnove zasto bi mi mogli da to zamislimo.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 07:25 ] @
Citat:
Vreme nije pitanje beskonacnosti. Vreme je osobina ovog svemira, nastalo je sa njim.
Mislim da u fizici treba da se preispita uospte postojanje vremena kao fizicke velicine zbog toga. Bez nekoga da `meri vreme`, vreme jednostavno ne postoji u prostoru.
Mislim da bi se preformulisanjem formula gde bi se vreme tumacilo na drugaciji nacin izbegli paradokski koji trenutno postoje zbog toga.
[ Diskriminanta @ 21.11.2017. 10:09 ] @
Mnogi tvrde da vreme uopšte i ne postoji odnosno da je to veštačka tvorevina ljudskog uma.
Mislim da vreme ipak postoji iako to izgleda nedokazivo.
Po mom mišljenju vreme ipak postoji a dokaz za to je REDOSLED DOGAĐANJA
A REDOSLED DOGAĐANJA postoji zato što postoji UZROČNO POSLEDIČNA VEZA
Primer: Ne možeš posaditi semenku šljive i odmah popiti rakiju. Koštica treba da proklija pa da naraste , da lista , da cveta, da se oplodi,
da sazri, da odstoji, da se sipa u kazan, da prokuva, da se kondenzuje - mnogo toga treba da se izdešava pre nego što rakija procuri
da bi se mogla popiti a sve to treba ČEKATI.
To čekanje je je VREME
[ dusanboss @ 21.11.2017. 10:44 ] @
Eto čovek uzo da objašnjava astro-fiziku pa se odma uhvato rakije.
I da, postojanje crnih rupa jeste dokazano. Kad mora treći put da ponavljam. Da li nastaju implodijom zvezde ... to nije dokazano , al samo postojanje jeste.
To što ne znamo mnogo o njima ne znači da treba da odbacujemo postojanje. Nismo ni za gravitaciju dugo znali pa nismo popadali sa zemlje u svemir.
[ Branimir Maksimovic @ 21.11.2017. 11:31 ] @
Voleo bih da vidim objasnjenje kako matematicki konstrukt crnih rupa nastaje.
Objasni ti svojim recima kako nesto sto se beskonacno formira moze da se formira.
Citat:
Po mom mišljenju vreme ipak postoji a dokaz za to je REDOSLED DOGAĐANJA
E zaboravih da odgovorim na ovo. Pazi Ajnstajn je izuzetno dobro uocio da redosled dogadjaja nije isti za sve, nego da zavisi od toga kojim redosledom *vidis* dogadjaje.
[ ssi @ 21.11.2017. 14:50 ] @
Citat:
pisac:
Shvatio sam
...
Nisi.
Citat:
pisac:
...
Nisam na drogama, i osećam se solidno, hvala na brizi :D
...
Da nije dejstvo nekoga medikamenta mozda ?
[ Diskriminanta @ 21.11.2017. 15:07 ] @
Citat:
Pazi Ajnstajn je izuzetno dobro uocio ...
Ajnštajn pre svega nije uočio zašto je brzina svetlosti konstantna i stvorio falš teoriju na koju su se upecali tobože mudri ljudi.
[ nkrgovic @ 21.11.2017. 18:17 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Citat:
Vreme nije pitanje beskonacnosti. Vreme je osobina ovog svemira, nastalo je sa njim.
Mislim da u fizici treba da se preispita uospte postojanje vremena kao fizicke velicine zbog toga. Bez nekoga da `meri vreme`, vreme jednostavno ne postoji u prostoru.
Mislim da bi se preformulisanjem formula gde bi se vreme tumacilo na drugaciji nacin izbegli paradokski koji trenutno postoje zbog toga.
Koliko ja kapiram fiziku, vreme je samo proces rasta entropije sistema. Ne bas direktno gradijent entropije, ali vrlo blizu tome - jedino sto smo, zbog naseg nacina poimanja sveta oko nas usvojili vreme - a ne entropiju - kao osnovnu velicinu. Tu je i praktican razlog, da je vreme lakse za merenje.
[ mjanjic @ 21.11.2017. 22:51 ] @
Problem našeg uma je što je prilagođen da doživljava i shvata makro svet, a mikro svet mu izgleda potpuno nelogičan. Već se pretpostavlja da mikro svet ima konačnu "granulaciju" (plankove veličine), te npr. koren iz 2 nema mnogo smisla i predstavlja samo matematičku apstrakciju ili model, a u realnosti se ili sve dešava u celobrojnim umnošcima plankovih veličina, ili i te plankove veličine nisu iste u svakoj situaciji.
Kao što smo svesni razlika između pločica istih dimenzija i finoće obrade od aluminijuma, bakra, zlata, gvožđa, platine, itd., nam nije baš najjasnije kako to broj protona, neutrona i elektrona utiče na njihovu čvrstoću, boju, i sl. Odnosno, jasno nam je delimično, ali nam nije jasno kako samo jedan proton i elektron mogu napraviti popriličnu razliku u osobinama elementa.
A zamislimo da imate mogućnost da generišete neograničeno veliki broj 3 vrste kuglica - jedna je pozitivno naelektrisanje (proton), druga je neutralna (neutron) i treća je negativno naelektrisana istom količinom naelektrisanja kao pozitivna (elektron), ali je poprilično manje mase.
I kako sad od te tri kuglice napraviti preko 100 kombinacija tako da dobijete 100 različitih "nešto" koji imaju svi različite osobine, a potom i kombinacijama pojedinih "nešto" iz skupa tih 100 "nešto" dobijate neke nove "nešto" koji se opet razlikuju i međusobno i od ovih 100.
Tako, kiseonik i vodonik imaju određene osobine, na bilo kojoj temperaturi (na veoma niskim mogu biti tečnosti, na ostalim su gasovi), ali kad se iskombinuju dva vodonika i jedan kiseonik (u stvari, dobijaju se dipoli H-OH, koji stalno razmenjuju H atome), dobijemo nešto što je tečno na temperaturama na kojima su ova dva elementa zasebno gasovi...
Kad se posmatra fizika i hemija mikročestica, zaboli glava od toga koliko ima mogućih kombinacija koje sve rezultuju različitim osobinama, a mi bi da otkrijemo jedan ili nekoliko osnovnih principa koji stoje iza toga.
To izgleda otprilike kao kada domorodac pokušava da odgonetne kako nastaje slika na monitoru, ali nikakva njemu poznata znanja mu neće mnogo pomoći u tome, a da bi naučio i shvatio elektroniku i računarstvo, potrebno mu je mnoooogo predznanja.
[ dusanboss @ 22.11.2017. 01:37 ] @
Auu Mladene. A ja pomislio da si ti razuman čovek.
Ok, razmem ja, ovoj pod forum se zove MadZone, ali ljudi bre!.. ne morate reči tako doslovno da shvatate.
Ma i ja sam budala. Diskutujem o kvantnoj mehanici i astrofizici na forumu po imenu MadZone.
Najgore što je očigledno da mnogi ljudi ovde imaju neko znanje o tome, ali ipak odabiraju da idu nekom linjiom tipa Konjislavska-fizika.
Pozdrav svima!
[ pisac @ 22.11.2017. 03:05 ] @
Citat:
nkrgovic:Plankove velicine definisu konacno malo tako da za razbiljanje na manje od toga cini sam prostor nestabilnim - tako da postoji konacno mala velicina. Ovo je nekih 10^20 puta manje od velicine protona, tako da, i da postoji neka "manja" cestica, ona je i dalje veca od Plankove duzine. Kad jednom dodjes do te duzine prostor malo prestane da bude prostor, prestane da bude dimenzionalan i prestane da se bas ... ponasa. Ako i probas da ulozis energiju potrebnu za cepanje na tako malu dimenziju, energija je tolika da ce sama u sebe kolabirati kao singularnost i dobices da ti je Svarcvildov radijus veci od ove duzine (dobices malu "crnu rupu").
U vezi ovog, imao bih pitanje šta u stvari znači da prostor prestane da se ...ponaša? Prestane da postoji, ili...?
Drugo pitanje je, da li je neko dostigao da uloži "energiju potrebnu za cepanje na tako malu dimenziju", i time eksperimentalno potvrdio iznetu teoriju?
Citat:
nkrgovic:Ako pogledas 2), e pa Plankovo vreme je vreme za koje jedan foton (bez mase u mirovanju), brzinom svetlosti predje jednu Plankovu duzinu. On tu, ako ti treba metafora, "skakuce" kao Zenonov zeka i nema "pola". Zato i vreme ide u "paketicima". Opet, ovo je sumanuto malo vremena (~10^-44s), pa nema nikakve culne osnove zasto bi mi mogli da to zamislimo.
U vezi fotona koji idu brzinom svetlosti, ako sam dobro informisan, po teoriji vreme za taj foton (i bilo šta što ide brzinom svetlosti) u stvari uopšte ne protiče?
Nije baš direktno vezano za plankovo skakutanje koje si pomenuo, ali da li bi onda taj foton koji se "kreće" brzinom svetlosti, i kome vreme ne teče uopšte, u stvari svet oko sebe doživljavao kao da vreme drugima protiče beskonačno brzo, tačnije potpuno trenutno, da se sve oko njega kreće trenutno i da se sve dešava u nemerljivo kratkom (tj. beskonačno malom) trenutku vremena?
Da li je to beskonačnost? Da li smo mi u beskonačnosti ili je u njoj foton?
[ mjanjic @ 22.11.2017. 22:20 ] @
Citat:
Plankove velicine definisu konacno malo tako da za razbiljanje na manje od toga cini sam prostor nestabilnim
Pa i kod računarske simulacije nekod 3D sveta (npr. igrica ili 3D simulacija neke fizičke pojave, hemijskog procesa i sl.) sve funkcioniše super i ako imaš npr. "zoom" opciju, sistem će postati nestabila ako zumiraš više nego što matematički model iza svega toga predviđa, tj. ili ćeš dobiti nešto bez beze (ono, npr. vidiš jedan piksel preko celog ekrana), ili će aplikacija da pukne... Ili naletiš na neki matematički singularitet u modelu pa ti se pojavi "crna rupa" :)
[ pisac @ 28.11.2017. 06:26 ] @
Evo našao sam vrlo vrlo bizak opis onoga što sam mislio kada sam rekao da je broj dimenzija beskonačnosti - beskonačan.
Još kao klinac sam mislio da je slobodna volja u stvari nepostojeća stvar. Cela sudbina svemira i svih njegovih delova uključujući i ljude i njihove "slobodne" odluke je određena u samom trenutku nastanku svemira, i sve što se dešava je interakcija čestica čije ponašanje je uzrokovano prethodnim ponašanjem drugih čestica... i tako u beskonačnost, i u prošlost i u budućnost. Upravo zato sam i smatrao da je "predviđanje" "budućnosti" sasvim moguće za onoga koji ima pogled "odozgo", van nama poznatog vremena i prostora.
U međuvremenu sam izmenio neke od tih postavki. Jedna od njih je da ne postoji pogled "odozgo" već "iznutra", odnosno odgovor koji mi tražimo nije negde "tamo daleko iza svemira" već je svuda oko nas i u nama ali nemožemo da ga vidimo jer ne shvatamo odgovarajuću dimenziju koja koegzistira kroz nas (ili možda reći da mi egzistiramo oko nje). Druga je da ne postoji ni "predviđanje" već da je to jednostavno samo dimenzija "večnog postojanja", prošlost i sadašnjost i budućnost i svo vreme i prostor je jedna stvar, samo jedan element dimenzije koji je van naše sposobnosti shvatanja, i čije promene mi doživljavamo kao nepovratno vreme i tako ga nazivamo.
Kvantna mehanika je malo uzdrmala moje ubeđenje oko nepromenljivosti i neminovnosti celog puta od samog početka pa do kraja, ali sam taj put odavno više i ne smatram "putem" već kao što rekoh samo jednom dimenijom dublje višedimenzionalne celine koju ne kapiramo. A multiverzumi su bogami opasno blizu onoga što sam već i sam počeo da shvatam.
[ Branimir Maksimovic @ 28.11.2017. 06:48 ] @
Pa visa dimenzija je uvek ka unutra ;)
Kada bi ti se neko iz 4. dimenzije obratio glas bi dopirao negde iz tebe....
[ ssi @ 28.11.2017. 12:28 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Pa visa dimenzija je uvek ka unutra ;)
Kada bi ti se neko iz 4. dimenzije obratio glas bi dopirao negde iz tebe....
Da to nije mozda... sizofrenija ?
[ Branimir Maksimovic @ 28.11.2017. 12:45 ] @
Nije. Kod sizofrenije glasove cujes na usi ne iznutra.
Edit: zapravo i ovde bi cuo na usi ;), kad malo bolje razmislim
Edit: zapravo i ovde bi cuo na usi ;), kad malo bolje razmislim
Aha, znaci u pitanju je ipak sizofrenija a ne
kaprianje multiverzuma i cestica visedimenzionalne kvantne celine ?
Mozda je LSD ?
[ Branimir Maksimovic @ 28.11.2017. 14:26 ] @
Stvar je u tome da ti tako mislis ;)
Bar ces znati sta je u pitanju kad budes doziveo takvo iskustvo, nece biti zabune!
[ pajapop @ 28.11.2017. 18:25 ] @
E, a sto je najbolje, kad se pokrene klipic koji je Pisac postavio, pojavljuje se reklama za obuku sertifikovanog strucnjaka za "Filtron"...a to je marka filtera za ulje...A poznat je Piscev stav po pitanju zamene filtera za ulje...http://academy.filtron.eu/1635...aA1KEAEYASAAEgI0IvD_BwE...Mora da je tu reklamu s gnusanjem zaobisao....I pazi, on nesto otkrio, a ja tu emisiju gledao na" Nacionalnoj geografiji" jos pre nekoliko meseci...
[ pisac @ 29.11.2017. 10:23 ] @
Nisam ja ništa otkrio nego skapirao. Bitna razlika. Čovek, normalan, se uči i (samo)spoznaje dok je intelektualno živ (tj. dok ne susretne Kosača ili Alchajmera), a ssi je naučio sve što može da nauči do neke 13-15. glodine i sada će večno ostati na tom nivou mudrosti , tako da je njemu cela kvantna a naročito buduća fizika u stvari psihotična i šizofreničarska, dok je on oličenje stabilne mudrosti koja stoji čvrsto sa obe noge (zakucane) na zemlji.
Inače kod mene proces ide često obrnuto od onih koji imaju TV u kući. Ja prvo (polu)skapiram pa tražim (dodatne) informacije na Internetu, a ovi sa TV-om prvo pogledaju neku emsiju pa onda (kao) skapiraju (ili ne skapiraju).
[ nkrgovic @ 29.11.2017. 10:45 ] @
Citat:
pisac:
U vezi ovog, imao bih pitanje šta u stvari znači da prostor prestane da se ...ponaša? Prestane da postoji, ili...?
Drugo pitanje je, da li je neko dostigao da uloži "energiju potrebnu za cepanje na tako malu dimenziju", i time eksperimentalno potvrdio iznetu teoriju?
Koliko ja znam nije, ali energija je previse velika tako da sumnjam da i moze.
Citat:
U vezi fotona koji idu brzinom svetlosti, ako sam dobro informisan, po teoriji vreme za taj foton (i bilo šta što ide brzinom svetlosti) u stvari uopšte ne protiče?
Nije baš direktno vezano za plankovo skakutanje koje si pomenuo, ali da li bi onda taj foton koji se "kreće" brzinom svetlosti, i kome vreme ne teče uopšte, u stvari svet oko sebe doživljavao kao da vreme drugima protiče beskonačno brzo, tačnije potpuno trenutno, da se sve oko njega kreće trenutno i da se sve dešava u nemerljivo kratkom (tj. beskonačno malom) trenutku vremena?
Da li je to beskonačnost? Da li smo mi u beskonačnosti ili je u njoj foton?
Uh, stabilne cestice ne dozivljaju vreme uopste. Ne mozes ti da krenese da razmisljas "sta foton vidi" - on ne vidi. Videti je interagovati sa fotonom.... To o cemu ti pricas je ponasanje vremena vezano za objekte koji imaju mirnu masu, foton je nema - on je kvant energije.
Postoji neki proces koji se desava na kvantnom nivou, taj proces podrazumeva promene, porast entropije i proticanje vremena. Ali taj proces nikako nije slican nasem, kao sto ni kvatni prostor nije slican nasem. Ne postoji nacin da se to "zamisli". Deluje logicno da postoji nacin, nama kao racionalnim bicima deluje da mi to mozemo da pojmimo ali ne mozemo.
Sve sto mozemo je da postavimo model, provucemo matematiku, vidimo koje su visokoenergetske manifestacije i - ako se ONE poklapaju sa nasim opazanjem (posmatranjem, merenjem.... ) kazemo da je to tako.
Pazi, foton kao "cestica" ne mora uopste da postoji. Nijedna elementarna cestica ne mora da postoji, savrseno je podjedano moguce da postoje neke sasvim drugacije manifestacije, sve sto mi znamo je da, ako pretpostavimo da postoje, napravimo model i odradimo proracune - dobicemo dobre rezultate. To je sve. Imas pristojne rezulate zasnovane na jednodimenzionalim "strunama", koje meni nemaju nikakvog smisla. Imas zbir po istorijama koji pokriva ono sto si slao ("sve se desilo"). Imas gomilu matematickih modela, ali oni su samo modeli, niko ne kaze da to postoji....
[ ssi @ 29.11.2017. 10:52 ] @
Citat:
pisac:
... tako da je njemu cela kvantna a naročito buduća fizika u stvari psihotična i šizofreničarska...
Pa kada "ucis" i "kapiras" sa blogova kojekavih hipstera i opskurnih likova.
Citat:
pisac:
.. Inače kod mene proces ide često obrnuto ...
Znamo.
Citat:
pisac:
... Ja prvo (polu)skapiram pa tražim (dodatne) informacije na Internetu ..
Umesto da procitas neku knjigu iz struke ili nekog poznatog i priznatog naucnika ili profesora, ti juris
po blogovima likova koji "kapiraju"
( posle testiranja nove verzije bonga ).
[ pisac @ 29.11.2017. 14:56 ] @
Bratac @ssi, ti si apsolutni višak u ovoj temi jer do sada nisi mogao da ukapiraš čak ni tolicno da ja uopšte i ne čitam nikakve blogove. Tvoje životno iskustvo je jezivo tanko i površno, a tvoj mozak zaključan na predstavu o meni i svetu kojom sam sebi opravdavaš svoje stavove i naročito strahove od sveta i spostvene nekompetentnosti, i to izbija iz svakog tvog posta.
Mučno je čitati tvoje potpuno nepovezane i banalne postove.
Evo ti jedan od likova koje ja povremeno pratim na yutubu: Michio Kaku
Pošto pominješ nekakve knjige iz struke, nekog priznatog naučnika ili profesora, eto recimo njegove knjige si mogao da kupiš na sajmu knjiga, ako si bio tamo uopšte (mada sumnjam, ti si samo lik koji se qrči na internetu ali ništa ne zna ni o čemu).
Ja sam bio, i kupio sam razne knjige za nekih 100 evra (doduše nijedna nije njegova), uključujući i neke fakultetske iz kojih se uči ovde u Srbiji (nije fizika nego medicina), dakle daleko stručnije od tvog baljezganja ovde koje prosipaš. Treba naime još malo da pojačam onaj daning-krugerov efekat što si ga ti "stručno" dijagnostikovao kod mene
Sad ću da ti otkrijem jednu stašnu tajnu, koju si iz mojih postova (u ovoj temi) ranije trebao i sam da zaključiš ali ne verujem da imaš kapacitete za to: Ti, kada se zatvoriš u svoju sobu, sam, sa svojim kompjuterom, i gledaš u recimo krevet, ti u toj sobi uopšte nisi sam. Svi odgovori koje čovečanstvo traži se nalaze upravo tu, u toj sobi, u svakoj sobi, i svuda oko nas. Ti si u izlogu više dimenzije. Ti ne vidiš dimenziju koja prolazi kroz tu sobu, kroz taj krevet, kroz taj tvoj monitor i kroz tebe uostalom, a u toj dimenziji ti si samo jedan mali sitan beznačajan mrav koji je uzged potpuno bespomoćan pred tom dimenzijom. Neću da špekulišem da li u toj dimenziji mogu postojati i bića (bilo kog oblika) jer tu dimenziju i njene implikacije ne mogu baš ni da zamislim, ali eto tebi jednog straha više.
Naravno da ne mogu da dokažem ništa od toga, to je samo osećaj, intuicija, na osnovu agregacije velikog broja raznih inputa, saznanja koje sam stekao tokom života. Ma jok, to mora da je napad šizofrenije pod uticajem opskurnih blogova, i sem toga verovatno nisam popio redovnu dnevnu terapiju
Tebi je svako ko se ne slaže sa tvojom jadnom banalnom sitnom uplašenom predstavom o svetu, opskuran.
Evo šta kaže, za tebe opsukrni, Mičio Kaku:
Ima toga još, mrzi me da ti iskopavam pa uzmi riljaj po jutubu sam da se smeješ budalama. Sve su to bre budale, kaži ti njima lepo da pročitaju neku knjigu nekog priznatog profesora koju ćeš ti da im preporučiš, pa da nauče zaista šta je život, sa obe noge zakucane za zemlju.
Ajd' u zdravlje.
[Ovu poruku je menjao pisac dana 29.11.2017. u 17:14 GMT+1]
[ pajapop @ 29.11.2017. 15:46 ] @
[quote]: @Pisac
... kupio sam razne knjige... neke fakultetske iz kojih se uči... [quote]
[ ssi @ 30.11.2017. 12:25 ] @
Citat:
pisac:
...
Ja sam bio, i kupio sam razne knjige za nekih 100 evra (doduše nijedna nije njegova), uključujući i neke fakultetske iz kojih se uči ovde u Srbiji (nije fizika nego medicina), dakle daleko stručnije od tvog baljezganja ovde koje prosipaš. Treba naime još malo da pojačam onaj daning-krugerov efekat što si ga ti "stručno" dijagnostikovao kod mene ;)
... [Ovu poruku je menjao pisac dana 29.11.2017. u 17:14 GMT+1]
Dobro, kupovao si knjige na metar. A jesi li procitao nesto i naucio ? Ili si u tvom stilu "kapirao" i pre nego sto si procitao ?
Inace "Alisa u zemlji cuda" je prica za decu a ne naucni rad o paralelnim svetovima.
Citat:
pisac:
Sad ću da ti otkrijem jednu stašnu tajnu, koju si iz mojih postova (u ovoj temi) ranije trebao i sam da zaključiš ali ne verujem da imaš kapacitete za to: Ti, kada se zatvoriš u svoju sobu, sam, sa svojim kompjuterom, i gledaš u recimo krevet, ti u toj sobi uopšte nisi sam. Svi odgovori koje čovečanstvo traži se nalaze upravo tu, u toj sobi, u svakoj sobi, i svuda oko nas. Ti si u izlogu više dimenzije. Ti ne vidiš dimenziju koja prolazi kroz tu sobu, kroz taj krevet, kroz taj tvoj monitor i kroz tebe uostalom, a u toj dimenziji ti si samo jedan mali sitan beznačajan mrav koji je uzged potpuno bespomoćan pred tom dimenzijom. Neću da špekulišem da li u toj dimenziji mogu postojati i bića (bilo kog oblika) jer tu dimenziju i njene implikacije ne mogu baš ni da zamislim, ali eto tebi jednog straha više.
Sada sam doziveo pravo otkrovenje. Pa to mozes samo ti da skapiras.
Ali to nisu vise dimenzije, to je samo bio dim iz bong-a.
Jesi li ti u nekoj sesiji prosao kroz monitor u te dimenzije, ono kao Alisa u zemlji cuda ?
E pa nisi to trebao da citas pre vutra seanse.
Citat:
pisac:
...
Ima toga još, mrzi me da ti iskopavam pa uzmi riljaj po jutubu
... [Ovu poruku je menjao pisac dana 29.11.2017. u 17:14 GMT+1]
Rekoh ja "kapira" on samo sa youtube-a. Nije on nista procitao.
[ pisac @ 30.11.2017. 19:11 ] @
Citat:
ssi: Dobro, kupovao si knjige na metar. A jesi li procitao nesto i naucio ?
Pošto si ti poznati stručnjak iz psihologije, koji iz rukava bez muke šac metodom dijagnostikuje daning-krugerov efekat (kod drugih naravno, neće valjda kod sebe), mislim da će tvoje znanje još više da se usavrši ako proučiš malo "projekciju" u psihologiji.
[ ssi @ 01.12.2017. 11:45 ] @
Citat:
pisac: Pošto si ti poznati stručnjak iz psihologije, koji iz rukava bez muke šac metodom dijagnostikuje daning-krugerov efekat (kod drugih naravno, neće valjda kod sebe), mislim da će tvoje znanje još više da se usavrši ako proučiš malo "projekciju" u psihologiji.
Da polozio sam i psihologiju i pedagogiju itd....
I jasno sada vidim da mislis da si u istoj ravni kao Hawking. Nisi, to se samo tvoj um igra opet sa tobom.
[ pisac @ 02.12.2017. 06:13 ] @
Citat:
ssi:I jasno sada vidim da mislis da si u istoj ravni kao Hawking.
Ja jasno vidim da si ti dalabu, jer je očigledno iz tvojih postova da ne povezuješ stvari. I to se ne šalim, mogu da se opklalim da bi na IQ testu logike imao dvocifreni rezultat.
[ ssi @ 04.12.2017. 10:43 ] @
Citat:
pisac: Ja jasno vidim da si ti dalabu, jer je očigledno iz tvojih postova da ne povezuješ stvari. I to se ne šalim, mogu da se opklalim da bi na IQ testu logike imao dvocifreni rezultat.
Pa sta da se radi. Nemamo svi "analiticki" mozak kao ti, IQ i ne "kapiramo" tako dobro sa youtube-a kao ti.
Takodje vecini nedostaje zelja da trpaju starije maloletnice, smatraju to nemoralnim.
( i ne razmisljaju o njima kao provrotkama )
[ pisac @ 04.12.2017. 22:55 ] @
Ti kao izuzetni obrazovani psiholog koji je navodno položio jedan kombinovani opšti predmet, mogao bi da primeniš to "veliko" znanje pa se metodom introspekcije duboko zamisliš zašto si ti taj koji stalno podbada i podjebava mene u temama u kojima ja lupetam neke moje "gluposti". Šta tebe briga šta ja lupetam, što ne pustiš budalu da nastavi da lupeta a ti da se baviš svojim stvarima, kao što je mlaćenje svojih navodnih 2000€ mesečno po 11€/h ili šta god drugo bilo?
Evo mene recimo apsolutno zbl qrc šta ti piskaraš u nekim svojim temicama, kakve god one bile. Niti me zanima niti želim da komentarišem naročito ne na nivou onog tvog detinjastog ("čiji tata je jači") podjebavanja tipa: "ništa ti nisi shvatio", itd...
Ja mogu da ti kažem koji je razlog toga, ali ti to teško možeš da shvatiš ne zato što si pglu (irelevantno) nego jer tvoja podsvest (jako iracionalna) to ne može da prihvati već će automatski skrenuti tok misli u napad/podsmevanje ili kako god se snađe. Tako da je to gubitak mog vremena. Ali evo zarad drugih ću izgubiti neki minut svog vremena:
Razlog tvoje iritiranosti mojim postovima je taj što ti podsvesno sam sebi pokušavaš da dokažeš da ja nisam u pravu, jer su naši stavovi dijametralno suprotni a ti si (odnosno tvoja podsvest) u paničnom strahu da si možda ti taj koji nije u pravu a ne ja, i da si ti taj koji živi u zabludama a ne ja. Obična uplašenost od sopstvene nekompetentnosti, i panična odbrana sopstvenog ega kroz prenaglašeno negiranje.
E odatle dolaze te tvoje frustracije i tvoja ogromna potreba da stalno pominješ gde god stigneš da ja nemam pojma i da ništa nisam shvatio i da se moj mozak igra samnom, itd... Jednostavno sam sebe ubeđuješ u svoje reči, nadajući se podsvesno da ćeš podstaći što više istomišljenika i time u masi tih istomišljenika kao deo grupe zaista ubediti svoju podsvest u ispravnost svog stava (što je veća grupa manje su šanse da grupa greši, a sem toga odgovornost pojedinca u toj grupi teži nestajanju), i tako vratiti sebi svoj mir i detinjastu spokojnost, oterati "đavola" koji te uznemirava.
Čitam te kao knjigu. Aj' sad mani se mene i bavi se nekim svojim stvarima, nisi mi dorastao.
[ ssi @ 06.12.2017. 14:32 ] @
Citat:
pisac: Ti kao izuzetni obrazovani psiholog koji je navodno položio jedan kombinovani opšti predmet, mogao bi da primeniš to "veliko" znanje pa se metodom introspekcije duboko zamisliš zašto si ti taj koji stalno podbada i podjebava mene u temama u kojima ja lupetam neke moje "gluposti". Šta tebe briga šta ja lupetam, što ne pustiš budalu da nastavi da lupeta a ti da se baviš svojim stvarima, kao što je mlaćenje svojih navodnih 2000€ mesečno po 11€/h ili šta god drugo bilo?
Evo mene recimo apsolutno zbl qrc šta ti piskaraš u nekim svojim temicama, kakve god one bile. Niti me zanima niti želim da komentarišem naročito ne na nivou onog tvog detinjastog ("čiji tata je jači") podjebavanja tipa: "ništa ti nisi shvatio", itd...
Ja mogu da ti kažem koji je razlog toga, ali ti to teško možeš da shvatiš ne zato što si pglu (irelevantno) nego jer tvoja podsvest (jako iracionalna) to ne može da prihvati već će automatski skrenuti tok misli u napad/podsmevanje ili kako god se snađe. Tako da je to gubitak mog vremena. Ali evo zarad drugih ću izgubiti neki minut svog vremena:
Razlog tvoje iritiranosti mojim postovima je taj što ti podsvesno sam sebi pokušavaš da dokažeš da ja nisam u pravu, jer su naši stavovi dijametralno suprotni a ti si (odnosno tvoja podsvest) u paničnom strahu da si možda ti taj koji nije u pravu a ne ja, i da si ti taj koji živi u zabludama a ne ja. Obična uplašenost od sopstvene nekompetentnosti, i panična odbrana sopstvenog ega kroz prenaglašeno negiranje.
E odatle dolaze te tvoje frustracije i tvoja ogromna potreba da stalno pominješ gde god stigneš da ja nemam pojma i da ništa nisam shvatio i da se moj mozak igra samnom, itd... Jednostavno sam sebe ubeđuješ u svoje reči, nadajući se podsvesno da ćeš podstaći što više istomišljenika i time u masi tih istomišljenika kao deo grupe zaista ubediti svoju podsvest u ispravnost svog stava (što je veća grupa manje su šanse da grupa greši, a sem toga odgovornost pojedinca u toj grupi teži nestajanju), i tako vratiti sebi svoj mir i detinjastu spokojnost, oterati "đavola" koji te uznemirava.
Čitam te kao knjigu. Aj' sad mani se mene i bavi se nekim svojim stvarima, nisi mi dorastao.
A zasto tebe zanima onda sta ja pisem o tebi ?
Znam da kvarim tvoju iluziju "savrsenog sebe", ali sta da se radi... demokratija.
[ pisac @ 06.12.2017. 22:19 ] @
Zato što usèréš temu koju ili ne kapiraš ili jednostavno želiš da je usèréš jer si sèrőnja.
Evo recimo ovaj post: https://www.elitemadzone.org/p3798113
To nije ni trolovanje ni neslagnje već najobičnije sr* po temi jer si u tom trenutku bio prepun gov* pa da se olakšaš baš u toj temi. Ja šta god da napišem kao odgovor postajem saučesnik pa zbog toga jedino mogu da odćutim i da čekam da li ćeš u sledećem naletu sr* da se opet iser* u toj temi ili u nekoj drugoj.
Jednostavno totalno nezrelo infantilno ponašanje frustriranog deteta.
Ja sam mislim ove godine dva put prijavio tvoje povraćanje po temi, ali pošto moderatore zbl qrc da se mešaju pošto valjda već imaju stav i madzone a i o meni, onda će imati forum kakav i zaslužuju, prepun besmislenih prepucavanja.
Ova ovde tema koji si usr'ò ima svoje povode zašto je postavljena a ima i moguće interpretacije i smerove razvijanja. Možeš da komentarišeš ozbiljno a možeš i šaljivo, možeš na jednu stranu a možeš i na drugu stranu, tema može da se pretvori i u vicoteku a i u tešku fiilozofiju, ili matematiku, fiziku, raspravu o religiji, šta god. Ali ti ne kapiraš ništa od svega toga, ti jednostavno ulaziš i sèr* po toj temi jer ti se prisràlo a misliš da je ovo wc.
Kakva je tvoja unutrašnja logika može da se zaključi po ovome (nastavak u sledećem postu):
[ pisac @ 06.12.2017. 22:21 ] @
Na tvoju ironiju povodom mojih apstraktnih i teško svarivih ideja o beskonačnosti:
Citat:
ssi: Umesto da procitas neku knjigu iz struke ili nekog poznatog i priznatog naucnika ili profesora, ti juris
po blogovima likova koji "kapiraju"
( posle testiranja nove verzije bonga ).
Ja ti dajem youtube od dva "poznata i priznata naučnika ili profesora" koji pričaju upravo vrlo slično onome što ja pričam. Šta bi trebao iz toga da zakjučiš? Trebao bi da zaključiš da ono što ja pričam uopšte ne mora da bude SF ili posledica duvanja trave, jer upravo slične lude teorije pominju "poznati i priznati" koje si ti sam tražio. Nakon toga ti bi trebao jednostavno da ućutiš ili da kreneš u ozbiljniju diskusiju na nekom višem nivou.
Međutim, šta ti radiš? Tvoja podsvest radi najobičnijiu ego-odbranu potpuno skrećući pravilan i logičan tok misli i izvodeći potpuno iracionalan zakjučak čija je jedina svrha da tvom egu bude lakše. Tvoja podsvest u stvari namerno pravi kardinalnu logičku grešku samo da bi tvoj ego mogao da ostane živ i nepovređen. Ti u svojoj presvetloj mudrosti izjavljuješ:
Citat:
ssi:I jasno sada vidim da mislis da si u istoj ravni kao Hawking. Nisi, to se samo tvoj um igra opet sa tobom.
Dakle, da razložim to detaljno:
1) na tvoje podsmevanje i pominjanje bonga, šizofrenije, opskurnih likova, i na tvoju preporuku da nađem "poznate i priznate",
2) ja ti dajem upravo "poznate i priznate" koji pričaju upravo to što ti nazivaš šizofrenijom i ludilom itd...
3) ti tada počinješ "jasno da vidiš" da sam ja uobrazio da sam u istoj ravni kao Hawking.
Dakle, uopšte ne dovodiš u pitanje ni sebe ni svoje uplitanje u stvari koje ne shvataš, niti uopšte registruješ da si ti taj koji je bio zabludi po pitanju "poznatih i priznatih", ti neverovatnom akrobacijom argumenata i slepilom logike nalaziš razlog da nastaviš sa verovanjem u moje ludilo a svoju nepogrešivost.
Pri tome, apsurdno, pominješ da se to "moj um opet igra samnom", dok je situacija očigledno upravo obrnuta. Lepo sam ti sasvim dobronamerno savetovao u nekom postu da proučiš "projekciju" u psihologiji.
Šta to govori? To govori da ne postoji šansa da se sa tobom raspravlja razumno. Ti ćeš uvek izvući zaključak koji tebi odgovara jer je konstelacija tvoje ličnosti i podsvesti takva da ti je održanje sopstvenog previsoko postavljenog ega daleko moćnije od logike i razuma.
Nekada sam mislio da ljude uz dobre argumente i puno vremena možeš prosvetliti, međutim životno iskustvo mi je dokazalo da postoje ljudi koji su jednostavno iracionalni, duboko u mozgu, i to se neće nikada promeniti.
Postoje dve vrste ljudi koje se u sukobima u kojima greše ponašaju iracionalno.
1) Jedni u nekom trenutku shvataju da greše ali nastavljaju da teraju svoju priču da bi "pobedili" i tako održali svoj ego. Ti ljudi imaju neke frustracije kojih ne moraju biti svesni ali su u suštini prično svesni sveta oko sebe, i protiv njih generalno nemam ništa protiv.
2) Drugi zaista ne mogu da shvate da greše jer je njihova svest slabija od podsvesti, rukovode se iracionalnošću duboko u sebi, i dotična podsvest u potpunosti brine o njihovom egu. Ti ljudi nisu svesni ni svojih frustracija ni sveta oko sebe, oni žive u fantaziji koji im obezbeđuje podsvest, i sve svoje postupke sprovode sa ciljem ispunjenja te fantazije. Sa takvim ljudima jednostavno ne možeš da komuniciraš razumno, i od toga treba odmah odustati.
Ti koliko mogu da zaključim spadaš u drugu grupu.
[Ovu poruku je menjao pisac dana 06.12.2017. u 23:33 GMT+1]
[ stopnarkomaniji @ 06.12.2017. 23:24 ] @
Pazi Pisac, lično si doprineo trovanju sopstvene teme.
Upustio si se u bezvezne rasprave, kačiš linkove na nekakve ju-tjub budalaštine.
Ma šta ima da se vidi na tom ju-tjubu?
Zar zaista misliš da neko ko 50+ godina gotovo svakodnevno direktno ili indirektno prekopava po teoriji relativnoti može nešto da nauči od nekog balavca koji je preko noći postao "stručnjak" da kači ju-tjub snimke?
I još da mu navlači klikove za odgledan video.
Ma daj.
Nego ako si pronašao neku kvalifikovano recenziranu knjigu koju smatraš releventnom za ovu temu
ili apstrakt iz nekog verifikovanog naučnog časopisa
napiši nešto o tome.
[ pisac @ 07.12.2017. 02:10 ] @
Citat:
stopnarkomaniji: Zar zaista misliš da neko ko 50+ godina gotovo svakodnevno direktno ili indirektno prekopava po teoriji relativnoti ...
1) Zar imamo takve na madzone?
2) Ova tema uopšte nije namenjena njima (da jeste bila bi postavljena na fizici), niti ima direktnu korelaciju sa teorijom relativnosti (nešto nisi ukapirao).
Citat:
stopnarkomaniji:Nego ako si pronašao neku kvalifikovano recenziranu knjigu koju smatraš releventnom za ovu temu
ili apstrakt iz nekog verifikovanog naučnog časopisa napiši nešto o tome.
Pošto imaš samouveren nastup, izvoli ti to uradi, niko ti ne brani.
[ stopnarkomaniji @ 07.12.2017. 07:22 ] @
Citat:
pisac
1) Zar imamo takve na madzone?
Zar ti ne spadaš medju takve?
Ako nisi, onda šta ti imaš da pričaš o "novim dimenzijama"?
Citat:
pisac
2) Ova tema uopšte nije namenjena njima (da jeste bila bi postavljena na fizici)
Ok, a šta si se onda uzjogunio ako neko podbada?
Kao što sam napisao, ti si odranije minirao svoju temu
a sada si samo potpalio fitilj.
Citat:
pisac
niti ima direktnu korelaciju sa teorijom relativnosti (nešto nisi ukapirao).
Pa sad ne kapiram šta hoćeš da kažeš.
Kažeš da nema direktnu vezu.
Pa i ja sam pomenuo "indirektno" što nije u koliziji sa tvojim stavom.
Da li ima neke veze sa teorijom relativnosti?
Ako tražiš odgovor na to pitanje prvo pročitaj naslov teme i svoj uvodni komentar.
Istina je da si se odrekao prostor/vremena
Citat:
pisac
Sada bih zanemario ideje o prostor-vremenu i zakrivljenosti istog, jer mislim da nisu bitne za nastavak teksta.
Ali odmah zatim dodaješ
Citat:
pisac
Takođe mnogi znaju da fizika cepanjem pronalazi sve sitnije čestice i da je (mislim) Mičio Kaku izjavio da Nobelovu nagradu treba da dobije onaj koji više ne otkrije nijednu novu česticu
Na koju teoriju si mislio?
Zar to "teorija" nema veze sa teorijom relativnosti?
I drugi učesnici na temi su pisali o prostor/vremenu
ti si se u to uključio
pa šta sad?
[ ssi @ 07.12.2017. 20:31 ] @
Citat:
pisac:
Ja ti dajem youtube od dva "poznata i priznata naučnika ili profesora" koji pričaju upravo vrlo slično onome što ja pričam. Šta bi trebao iz toga da zakjučiš? Trebao bi da zaključiš da ono što ja pričam uopšte ne mora da bude SF ili posledica duvanja trave, jer upravo slične lude teorije pominju "poznati i priznati" koje si ti sam tražio. Nakon toga ti bi trebao jednostavno da ućutiš ili da kreneš u ozbiljniju diskusiju na nekom višem nivou.
Knjige braco, knjige i naucni radovi a ne youtube i blogovi.
Citat:
pisac:
Međutim, šta ti radiš? Tvoja podsvest radi najobičnijiu ego-odbranu potpuno skrećući pravilan i logičan tok misli i izvodeći potpuno iracionalan zakjučak čija je jedina svrha da tvom egu bude lakše. Tvoja podsvest u stvari namerno pravi kardinalnu logičku grešku samo da bi tvoj ego mogao da ostane živ i nepovređen. Ti u svojoj presvetloj mudrosti izjavljuješ:
To uopste nije tacno. Ja pokusavam da otkrijem na koji nacin dolazis do svojih cudnih i iracionalnih ideja. Interesuje me na koji to poseban nacin povezujes cinjenice.
To je kao neka paukova mreza, samo bez strukture i smisla, kao kod onih antivaxera (pa ti i jesi antivaxer), samo sto si ti to podigao na poseban nivo.
U jednom trenutku mi se cinilo da to jeste dejstvo isparenja THC-a ali nisam vise siguran.
Citat:
pisac:
...
Dakle, da razložim to detaljno:
1) na tvoje podsmevanje i pominjanje bonga, šizofrenije, opskurnih likova, i na tvoju preporuku da nađem "poznate i priznate",
2) ja ti dajem upravo "poznate i priznate" koji pričaju upravo to što ti nazivaš šizofrenijom i ludilom itd...
3) ti tada počinješ "jasno da vidiš" da sam ja uobrazio da sam u istoj ravni kao Hawking.
...
Dakle, uopšte ne dovodiš u pitanje ni sebe ni svoje uplitanje u stvari koje ne shvataš, niti uopšte registruješ da si ti taj koji je bio zabludi po pitanju "poznatih i priznatih", ti neverovatnom akrobacijom argumenata i slepilom logike nalaziš razlog da nastaviš sa verovanjem u moje ludilo a svoju nepogrešivost.
Ne, ja razumem da nisam nepogresiv. Kod tebe je prva stvar dunning-kruger i to prilicno jak.
Evo... opet me ubedjujes da si pogledao neke youtube klipove i da "kapiras" kako univerzum funkcionise.
Citat:
pisac:
Pri tome, apsurdno, pominješ da se to "moj um opet igra samnom", dok je situacija očigledno upravo obrnuta. Lepo sam ti sasvim dobronamerno savetovao u nekom postu da proučiš "projekciju" u psihologiji.
Tako je, to se desava kod konzumiranja THC-a bilo u cvrstom ili cesce gasovitom stanju - tada bukvalno tvoj um pocinje da se igra sa tobom i projektuje ko zna sta.
Citat:
pisac:
Postoje dve vrste ljudi koje se u sukobima u kojima greše ponašaju iracionalno.
1) Jedni u nekom trenutku shvataju da greše ali nastavljaju da teraju svoju priču da bi "pobedili" i tako održali svoj ego. Ti ljudi imaju neke frustracije kojih ne moraju biti svesni ali su u suštini prično svesni sveta oko sebe, i protiv njih generalno nemam ništa protiv.
2) Drugi zaista ne mogu da shvate da greše jer je njihova svest slabija od podsvesti, rukovode se iracionalnošću duboko u sebi, i dotična podsvest u potpunosti brine o njihovom egu. Ti ljudi nisu svesni ni svojih frustracija ni sveta oko sebe, oni žive u fantaziji koji im obezbeđuje podsvest, i sve svoje postupke sprovode sa ciljem ispunjenja te fantazije. Sa takvim ljudima jednostavno ne možeš da komuniciraš razumno, i od toga treba odmah odustati.
Ti koliko mogu da zaključim spadaš u drugu grupu.
Budi ljubazan i reci mi na osnovu cega si to zakljucio. Koje dve "vrste" ljudi ?
Da nisi citao neki blog "o psihologiji" i "kapirao" opet ?
Uz to me opet ubedjujes da ja apsolutno gresim a da si ti u pravi... opet Dunning-Kruger. Razumi da ti to samo umisljas.
Ti ne mozes da razumes da psiholoija, fizika i hemija recimo nisu nesto sto se "kapira" sa youtube-a.
U razgovoru sa @stopnarkomaniji si se potpuno upleo. Prvo tvrdis da tvoje teorije nemaju veze sa teorijom relativnosti
a minut kasnije tvrdis da imaju. Da li je to mozda nacin na koji ti "kapiras" ?
@pisac: zasto mi proklizavaju gume stare XX godina ?
ljudi koji poznaju materiju ti odgovore i potrude se da ti prenesu neka svoja iskustva i znanja
@pisac odgovara: ljudski um je ogranicen ... kapitalizam... zli proizvodjaci oce moje pare.... trt...trt...
svasta, ali eto... i tamo ubedjujes sve kako ti znas najbolje.
Nisi ti hteo otvaranjem te teme nesto da naucis ili pitas ... ti si samo hteo potvrdu tvoje "genijalnosti".
[Ovu poruku je menjao ssi dana 07.12.2017. u 21:43 GMT+1]
[ pisac @ 07.12.2017. 22:21 ] @
@ssi, ti brate nisi uopšte shvatio ni zbog čega su gume bile klizave niti bilo šta o čemu se pričalo (što tvoj zadnji post u toj temi apsolutno dokazuje), a kamoli da si išta shvatio od ovoga što si nablebetao sada.
@narko, ja uopšte ne kapiram šta tebe muči. Sve ti je lepo objašnjeno, i da ovo nije tema za doktore fizike i da je ovo madzone, a pri tome nisi glup kao ovaj iznad tebe spomenuti. Raspoložen si nešto da se svađaš, međutim uopšte mi ne staješ na žulj niti sam se uzjogunio zbog tvog posta mada bi ti to želeo. Meni ide na živce samo ljudska glupost, a kod tebe to (za sada) nisam primetio. Tvoji motivi su drugačiji.
[ ssi @ 07.12.2017. 22:36 ] @
Citat:
pisac: @ssi, ti brate nisi uopšte shvatio ni zbog čega su gume bile klizave niti bilo šta o čemu se pričalo (što tvoj zadnji post u toj temi apsolutno dokazuje), a kamoli da si išta shvatio od ovoga što si nablebetao sada.
@narko, ja uopšte ne kapiram šta tebe muči. Sve ti je lepo objašnjeno, i da ovo nije tema za doktore fizike i da je ovo madzone, a pri tome nisi glup kao ovaj iznad tebe spomenuti. Raspoložen si nešto da se svađaš, međutim uopšte mi ne staješ na žulj niti sam se uzjogunio zbog tvog posta mada bi ti to želeo. Meni ide na živce samo ljudska glupost, a kod tebe to (za sada) nisam primetio. Tvoji motivi su drugačiji.
Slazem se,
ta tema sa gumama je nosila dve poruke
- da si ti genije
- zlo korporativizma, kapitalizme i EU ...
ali ni jedna ti nije usplea daleko odmaci, pogotovo prva.
Drzi se ti bonga.
[ pisac @ 07.12.2017. 23:46 ] @
ssi-jeva poruka je ovde: https://www.elitemadzone.org/p3795175, ko je zainteresovan neka pogleda koliko čovek ne uspeva uopšte da poveže stvari o kojima se govori, stavlja poruku koja nema nikakve veze ni sa klizavim gumama od novog asfalta, ni sa filterom za ulje o kome se vodila besmislena rasprava, nego sa - glupošću. A sada još ova gornja interpretacija ...
U prvom postu na ovoj strani je lepo opisano zašto nije u stanju da shvati argumente koji napadaju njegov ego. Dotični je apsolutno nesvesno biće, čija je podsvest daleko jača od svesti, i sa njim ne može biti razumne rasprave već samo gubljenja živaca.
Kaži mi dražesni SSI, da li su Mičio Kaku i Stiven Hoking "priznati i poznati", baš kako si tražio da budu? Jesu? Pa gde je onda problem, šta onda ne valja, možeš li sam sebi da objasniš?
[ dusanboss @ 08.12.2017. 00:36 ] @
Pisac jel si čuo za experimenta merenja globalne svesti - The Global Consciousness Project? Zanimljava stvar. Mislim da će da te zanima.
@pisac nije postovao nista o tome , zato sto jos proucava i "kapira" te clipove.
[ pisac @ 08.12.2017. 13:14 ] @
@boss
Nisam odgledao video do kraja, ali globalna svest je nešto o čemu sam počeo da razmišljam još pre više od 20 godina i još uvek nemam definitivan odgovor. Ne isključujem da postoji. Postoje u bližoj istoriji grupisani globalni događaji koji mogu biti ili posledica globalne svesti ili globalne manipulacije, a moguće i jednog i drugog (slučajnost je tu skoro potpuno isključena), i sada je naravno dilema odrediti procente uticaja na globalna dešavanja između te dve strane.
Ja bez problema mogu da kažem da neka forma telepatije (a time i neke forme globalne svest ili bolje reći nesvesti) skoro 100% postojeća (i otvorio sam ranije i temu u vezi toga).
Skoro sam čuo primer od jedne osobe da je preko telefona osetila tačno šta druga osoba misli (iako to nije iskazala rečima) jer je emocija te druge osobe bila vrlo jaka u tom trenutku, i time dobio potvrdu da nas ima više koji imamo takav "dar". Pošto ja sve telefonske razgovore snimam, jednom prilikom sam preslušao snimke razgovora tokom kojih sam dobio jak osećaj o emocijama druge strane, i utvrdio da se taj osećaj uopšte ne pojavljuje kada se sluša snimak jer sve deluje u potpunosti normalno i nikakva skrivena emocija se ne "javlja". Znači samo živ razgovor u tom konkretnom trenutku prenosi jaku emociju, a ta emocija uopšte ne ide glasom nego nekim drugim nepoznatim putem.
Da, i upravo sam nešto tako pomenuo na početku teme, u malo apstraktnijem obliku: sve se udružuje, od najsitnijih do najkrupnijih elemenata.
[ ssi @ 08.12.2017. 17:15 ] @
Citat:
pisac:
@boss
Nisam odgledao video do kraja, ali globalna svest je nešto o čemu sam počeo da razmišljam još pre više od 20 godina i još uvek nemam definitivan odgovor. Ne isključujem da postoji. Postoje u bližoj istoriji grupisani globalni događaji koji mogu biti ili posledica globalne svesti ili globalne manipulacije, a moguće i jednog i drugog (slučajnost je tu skoro potpuno isključena), i sada je naravno dilema odrediti procente uticaja na globalna dešavanja između te dve strane.
Ja bez problema mogu da kažem da neka forma telepatije (a time i neke forme globalne svest ili bolje reći nesvesti) skoro 100% postojeća (i otvorio sam ranije i temu u vezi toga).
Skoro sam čuo primer od jedne osobe da je preko telefona osetila tačno šta druga osoba misli (iako to nije iskazala rečima) jer je emocija te druge osobe bila vrlo jaka u tom trenutku, i time dobio potvrdu da nas ima više koji imamo takav "dar". Pošto ja sve telefonske razgovore snimam, jednom prilikom sam preslušao snimke razgovora tokom kojih sam dobio jak osećaj o emocijama druge strane, i utvrdio da se taj osećaj uopšte ne pojavljuje kada se sluša snimak jer sve deluje u potpunosti normalno i nikakva skrivena emocija se ne "javlja". Znači samo živ razgovor u tom konkretnom trenutku prenosi jaku emociju, a ta emocija uopšte ne ide glasom nego nekim drugim nepoznatim putem.
Snimao si razgovore ?
A da li si rekao coveku da se razgovor snima ? Mislim da to bas nije po zakonu - ako precutis.
A zasto snimas razgovore ?
Zbog "njih" ? Farmakomafije ? Ljudi u crnom ( X - Files ) ?
Koji nivo paranoje .. a da popricas sa nekim strucnim licem o tome ? Na primer psihijatrom ?
Osim ako tvoji razgovri nisu ovakvi:
Da li si razmisljao da objavis neki naucni rad na tu temu ? Nesto onako strucno, zasnovano na youtube mastarijama, hocu reci izvorima ?
Ako nista drugo, napravi ti neki clip gde tako visokouman objasnjavas poreklo i funkcionisanje univerzuma.
Posto ovo smao ti jedini, od 7+ milijardi ljudi mozes da "kapiras" ?
Dodaj neravno neku muzicku pozadinu:
[ dusanboss @ 08.12.2017. 21:34 ] @
ssi to nije Bob Marley. Piše da jeste
[ ssi @ 09.12.2017. 14:49 ] @
Citat:
dusanboss: ssi to nije Bob Marley. Piše da jeste :)
za @pisac-a su bitna isparenja THC-a, kako bi nastavio da "kapira"