[ Darko Nedeljković @ 07.12.2017. 07:41 ] @
U gradu u kom trenutno zivim i radim ne postoje kontejneri za sortiranje i recikliranje otpada, vec sve ide yajedno pa na deponiju. Posto firma u kojoj radim brzo raste i vec je dostigla neku po meni kriticnu kolicinu otpada od jednog kontejnera nedeljno, zanima me mogucnost samoinicijativnog sortiranja otpada. Pre svega, kakva je zakonska regulativa, da li je igde zakonski defiisano kako treba postupati sa otpadom, pa da se toga pridrzavamo, a ne da izmisljamo i proucavamo sve od nule. Zatim literatura, bilo u elektronskom ili papirnom formatu, kontakti firmi koje bi dosle i preuzele otpad odredjene vrste, bilo kakva iskustva drugih, smernice, sve sto bi moglo biti od znacaja da se po tom pitanju krene od nule? Od otpada najveci deo cine pet ambalaza, organski otpad (posebna kolicinski znacajna podvrsta ostaci od hrane), papir, neka manja kolicina metala i plastike. Imam utisak da kad bismo se dobro organizovali, gotovo da i ne bismo imali otpad za deponiju. Ne znam da li iko uopste odvozi organski otpad radi proizvodnje humusa, ili ako ne, interesovala bi me i oprema za kompostiranje. Tema je verujem univerzalno interesantna, pa ako neko ima neka lokacijsko-organizaciona pitanja i predloge za saradnju vezana za konkretno nasu firmu predlazem da koristi privatne poruke. |