Ništa lepše od toga da obradujete porodicu i prijatelje ukusnom hranom. Evo jednog recepta:
U mlako mleko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera, ostaviti da nadođe. U vanglicu sjedinite ulje, jaja, šećer, so, a onda dodajte mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesite testo. Ostaviti 30-tak minuta na toplom mestu da nadođe.
Nadošlo testo podelite na tri dela, svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isecite na dvanaest jednakih delova ili 16, ako želite manje kiflice.
50 g od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice. Slažite na pleh na koji ste prethodno izrendali margarin (oko 75 g) i ostavite 30-tak minuta na toplom mestu.
Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Po želji na svaku kiflicu možete dodati po kockicu margarina i malo krupne soli.
Pecite kiflice u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 18-20 minuta.
[ Fimuz @ 15.04.2018. 19:26 ] @
Evo i jednog video recepta. Keks:
[ Cube25 @ 19.04.2018. 20:16 ] @
Podloga za pice, kako je ja pravim:
1 Kg brasna (npr. Stari Mlinar T-500)
200g psenicnog griza
600ml vode
60ml ulja
1/3 male kasicice suvog kvasca (onaj u prahu iz kesice)
1 mala kasicica soli
1 mala kasicica secera
Prvo pomesati i izmesati sve praskasto (so+secer+kvasac+brasno+griz). Zatim sipati tacno 600ml vode + 60 ml ulja. Mesati smesu dok se svo brasno ne umesi i smesa ne postane homogena (ja sve radim rukama u istoj posudi, ne koristim oklagiju i sl.). Zatim prekriti posudu (providnom folijom npr.) kako vlaga ne bi isparila i osusila povrsinu testa. Tako prekrivenu posudu ostaviti 1h na sobnoj temperaturi.
Posle premesiti, iseci na 4 dela... tj. cetiri podloge. Ono sto se odmah ne koristi, uviti u providnu foliju i staviti u friz za kasnije.
Testo je dobro i da se od njega prave male preklopljene pitice slane ili slatke (razvuce se mali krug testa, stavi fil, i preklopi, ivice ispresuju viljuskom... i tako napravi polukrug, filovan unutra).
Stavlja se malo kvasca da testo ne bi previse naraslo...
[Ovu poruku je menjao Cube25 dana 19.04.2018. u 21:49 GMT+1]
[ gilopile @ 19.04.2018. 20:50 ] @
A dobar ti je taj recept za kiflice. I ja ih cesto pravim, u biti tako nekako.
Ako hoces da budu jos mekse i izdasnije, onako do jajca, onda to testo kada si ga umesio, podeli na 3,4 jufke i ostavi jedno pola sata na toplom. Svaku oklagijom rastanji na nekih 0.5cm i na prvu narendaj maslac/margarin, pa preko nje drugu jufku, pa rendaj i na kraju 3, 4... Na kraju klasika, ceo taj `sendvic` rastanjis i seces kako seces, punis sirom, urolas i peces. Ja ih premazem zumanjkom i pospem sa kimom.
Kada ih punim, koristim neki sitan sir u kesi, odlican.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.04.2018. 20:54 ] @
Citat:
Podloga za pice, kako je ja pravim:
1 Kg brasna (npr. Stari Mlinar T-500)
Opa koji bezobrazluk,reklama.Za kaznu da se posalje svakom clanu gore navedeno,sa sve folijom.
Tako,pa ce sledeci put dobro da razmisli da li ce u vecernjim satima bacati mamce i raznorazne mirise.
[ gilopile @ 19.04.2018. 20:59 ] @
A sto je najcrnje sve je to isto brasno, a pakovanja milion :D
Ako neko primeti razliku izmedju tog starog mlinara i neko deseto, placam 10eur.
[ mjanjic @ 19.04.2018. 22:07 ] @
Može biti, kod nas se uglavnom gaji pšenica koja daje velike prinose po hektaru, a kvalitet nula i maltene nije za ljudsku ishranu.
Sećam se neke priče kad je pšenica bila 12din/kg, čovek je prodavao neku sortu pšenice za 30din/kg na veliko (zvaničan otkup od strane nekog mlina), ali se radi o nekoj vrhunskoj sorti koja ne daje baš prinose kao ove popularne, ali je od nje hleb i ostala peciva...
[ jovajovic100 @ 19.04.2018. 22:42 ] @
Citat:
gilopile:
A dobar ti je taj recept za kiflice. I ja ih cesto pravim, u biti tako nekako.
Ako hoces da budu jos mekse i izdasnije, onako do jajca, onda to testo kada si ga umesio, podeli na 3,4 jufke i ostavi jedno pola sata na toplom. Svaku oklagijom rastanji na nekih 0.5cm i na prvu narendaj maslac/margarin, pa preko nje drugu jufku, pa rendaj i na kraju 3, 4... Na kraju klasika, ceo taj `sendvic` rastanjis i seces kako seces, punis sirom, urolas i peces. Ja ih premazem zumanjkom i pospem sa kimom.
Kada ih punim, koristim neki sitan sir u kesi, odlican.
Ako hoces da budu jos mekse i izdašnije , onako do jajca , onda ovako mesiš , i posle puniš :
[ anon70939 @ 19.04.2018. 23:11 ] @
Meni se sviđaju ovi sendviči po reklamama, i u američkim filmovima ih često nekako lepo spremaju da mi se svidi.
No ne mogu da nađem neke lepe recepte da probam da spremim.
I kad nađem neke strane sajtove, za pola sastojaka nisam čuo, a kamoli da kupim.
[ gilopile @ 20.04.2018. 15:57 ] @
Jovo man, zamesio bih je sa zadovoljstvom :)
Kojote, a kakve mislis sendvice? Ima oni klasicni americki, tost hleb i nekekve sunke, trapist sirevi i majonez...Ili tost sa marmeladom i kikiriki puterom, to cepaju samo tako. Naravno, tost prerezan po dijagonali :)
Vidjao sam i one sa govedinom, natrpaju kilo kovedine u pecivo i zderu.
[ anon70939 @ 20.04.2018. 16:37 ] @
ovakve
Gledaj kako su lepi :D. Ne znam koji bih prvo sad smazao
[ djoka_l @ 20.04.2018. 16:59 ] @
Uh, samo guglaj BLT i dobio si recept za te američke sendviče (Bacon, Lettuce, Tomato - slanina, zelena salata, paradajz)
Ostalo dodaš šta imaš i šta voliš - majonez, kečap, pavlaka, senf, ma šta ti padne na pamet.
Nego ipak odoh da kupim slaninu, zelenu salatu i paradajz :)
[ anon70939 @ 22.04.2018. 12:10 ] @
Evo, spremih prvi put, klasika, bez nekih dodataka, samo slaninica, zelena salata, paradajz, majonez i tost hleb.
I super je, ali sledeći put duplo više slaninice :D
[ gilopile @ 22.04.2018. 12:39 ] @
Pravi americki preseceni po dijagonali :D
Za moj ukus fali samo jos neka sirestina, moze, recimo, feta i to je onda u fulu. I bice jos ukusniji kada dodje vreme paradajzu, jer su sada totalno bezukusni plastikaneri :)
[ djoka_l @ 22.04.2018. 12:56 ] @
Naravno, Ameri uvek nešto namažu, sir, puter ili zaliju majonezom, ali se uvek zove BLT. Slaninica se proprži, pa se stavi na papir da se upije višak masnoće. Umesto slanine, može blo koje suvo meso. Paradajz može, takođe, da se malo zapeče na gril tiganju, ali onda ima više sudova za pranje. Umesto zelene salate, može kupus, ili neka mešana salata.
Mali savet - u svaku salatu u koju inače stavljaš ulje, možeš ladno da ga zameniš majonezom i biće još bolje. U stvari, zbog holesterola u majonezu (koji je emulgator), sirće će se povezati sa uljem u majonezu, pa je super za pravljenje dresinga. I senf može za istu svrhu da se upotrebi.
Ako imaš toster (onaj za vafle) pritisneš sendvič da se malo zapeče. Fantastični rezultati se potižu, ako spoljnu stranu sendviča malo premažeš puterom pre tostiranja (ne preteruj sa puterom, jer ćeš onda toster moći da koristiš samo za takve sendviče).
[ gilopile @ 22.04.2018. 13:04 ] @
Da, bez putera nista. Pogotovo to da se premaze gornja strana pre nego ode u pekac.
Majonez, Vital, Tommy ili Zvezda. Svezi krastavac na ploske isto daje jednu svezu finu notu svemu tome, po mogucnosti sve sa korom, ako nije neki otrovni :)
Feta sir je odlican jer nije toliko slan i malo je kiselkast pa se lepo dopunjuje sa slaninicom.. Dobar je bio i nekadasnji `Sirela` u staklenoj cinijici ili ABC sir za mazanje. Ne znam da li jos valja neki od ove gomile proizvodjaca, ali sumnjam, sve je to na biljnoj bazi i nije videlo sira. Zato pravac pijaca ili neki zaseok i kupis pravi domaci kravlji ili koziji sir :D
[ anon70939 @ 22.04.2018. 14:55 ] @
Ma ovo za prvi put je bio cilj da budu klasični BLT. Sledeći put ide malo više eksperimentisanja. Nego ne smem da preterujem, nedavno sam došao do zaključka da sam i ja poo pod ovom modernom "intolerancijom na gluten".
Slažem se da tanak sloj fete + paradajz mogu da daju dobar ukus još uz slaninicu, nego onda možda slaninica ni ne dođe do izražaja, ipak je takva feta prilično jaka :).
Sad sam spremio na sledeći način.
Smotao alu foliku cik-cak, i razvukao na pleh i poređao listove slanine preko. Kako se pekla slanina, tako se dosta tog ulja podvuklo u te cik-cak prostore.
Pred kraj dodao na drugu rešetku i tost hleb da se zapeče.
Izvadio iz rerne, slaninu poređap na ubrus.
Skinuo hleb, i na sve namazao majonez na jednu stranu. Na polovinu stavio zelenu salatu i na nju slaninicu, na polovinu kolutove paradajza, i onda ih sklopio sve zajedno.