[ MajorFatal @ 08.11.2018. 16:03 ] @
Što bi rekli neki čudi me da nema tema na em :)

https://youtu.be/aawC8alX200
[ niki212 @ 08.11.2018. 17:28 ] @
https://www.kurir.rs/vesti/srb...odlucni-da-brane-reku-do-kraja
https://www.kurir.rs/vesti/srb...ve-protest-u-petak-u-babusnici
https://www.blic.rs/vesti/drus...bezbedenja-investitora/m0p3zv1
http://rs.n1info.com/a433855/V...ita-vratili-reku-u-korito.html
[ MajorFatal @ 10.11.2018. 23:38 ] @
Genijalni su Raketijanci...nego...

Ma i šta će nam reke, bolje da imamo struje
[ vladd @ 11.11.2018. 07:06 ] @
Kako bese racunica, 300 mini elektrana po netaknutoj prirodi, i imacemo 2 ili 0,2% "obnovljive" energije...neobnovljivo razoris prirodu zato sto je to neko nazvao "obnovljivom" energijom..

Sa druge strane nije bezbedno da imas nuklearku posto je trenutna poplava fals eksperata i partijaskih udjiguza...
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2018. 10:07 ] @
Citat:
vladd
Sa druge strane nije bezbedno da imas nuklearku posto je trenutna poplava fals eksperata i partijaskih udjiguza..

Neka neka, kad cena kilovata bude evric-dva ima da vidis kako su atomi ponovo u modi :)
[ bananaphone @ 11.11.2018. 10:46 ] @
@Ivan - u modi su atomi svo vreme, otvorio sam temu ranije, problem nuklearnih elektrana je taj sto nuklearna elektrana ne sluzi samo da proizvodi el energiju, nego proizvodi weapons-grade nuklearno gorivo, tako da su interesi vezani za energetiku jako isprepleteni sa vojnim interesima :).
[ SunnyBoy @ 11.11.2018. 14:46 ] @
Atomska energija je najjeftinija, ali potencijalno najopasnija. Nije ni ona bas bez uticaja na okolinu, ali je minimalna u odnosu na druge vidove energije.
Za hidroelektrane sam bas pe neki dan procitao da se u SAD i Evropi nedeljno zatvara po jedna http://www.monitor.hr/tag/hidroelektrane/
[ vladd @ 11.11.2018. 17:29 ] @
Naravno da je nuklearka najekonomicnija, problem je manipulacija sa gorivom, nabavka i vracanje sagoretine...naravno u normalnim sistemima.

Kod nas, prosto ne mogu da zamislim gde bi sve bilo ludovanja, bahatosti i gluposti, od majstorisanja i odokativnog betona, pa do upravljanja i manipulisanja elektranom...

Mislim da bi botovi ladno otkinuli parce planete, a da i ne znaju sta su uradili
[ Java Beograd @ 11.11.2018. 17:40 ] @
Odmah nakon Miloševićeve ere, Ameri su skopčali koliku opasnost predstavlja nuklearni reaktor u Vinči.

Iz puno razloga. Samo jedan od mnogih je smešno obezbeđenje, i opasnost da opasne materije dospu u ruke zlonamernima. Da ne pominjem amaterizam, javašluk i sve ostalo pride.

I nisu žalili para, takoreći sami su finansirali sveobuhvatno gašenje projekta. Mi smo sve ostatke nuklearnog goriva predali Rusima.
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2018. 20:32 ] @
Citat:
bananaphone:
@Ivan - u modi su atomi svo vreme, otvorio sam temu ranije, problem nuklearnih elektrana je taj sto nuklearna elektrana ne sluzi samo da proizvodi el energiju, nego proizvodi weapons-grade nuklearno gorivo, tako da su interesi vezani za energetiku jako isprepleteni sa vojnim interesima :).

Jasno, mislim prvo smo uspesno detonirali brdo bombi pre pocetka komercijalne eksploatacije atomske energije :-)

Opet, ta dual-use problematika ce jednostavno otici u zaborav ako pitanje nuklearne energije vise ne bude opcija vec moranje.
[ MajorFatal @ 11.11.2018. 22:45 ] @
Pa i mogli smo se pitati kuda će otići tema :) ovdi ako hoćeš da pričaš o belom obavezno otvori temu o crnom, nema da omašiš

A što samo ne kupimo tu atomsku energiju od tamo gde je već proizvode kad je takva bagatela i rasprodaja?

Više su me zanimale situacije da se stavi hipoteka na reku i što će sa tamo nekom crvenrepkom ili sličnom biljnom ili životinjskom vrstom nestati nepovratno i neki potencijalni lek koristan čoveku ili neki inžinjering kakav samo priroda može da udesi a iz razloga za šaku kratkoročnih dolara.
[ Branimir Maksimovic @ 11.11.2018. 23:06 ] @
Kako je Rambo lepo napisao:
"Kad primitivci uzjasu na vlast, ispada iz igre dostojanstvo i cast"...
[ mjanjic @ 12.11.2018. 00:14 ] @
Valjda će sa 26 sekundi uspeti uskoro da produže na više od minut :)
https://www.express.co.uk/news...rgy-power-Max-Planck-Institute
[ dusanboss @ 12.11.2018. 01:15 ] @
Citat:
Java Beograd:
Odmah nakon Miloševićeve ere, Ameri su skopčali koliku opasnost predstavlja nuklearni reaktor u Vinči.

Iz puno razloga. Samo jedan od mnogih je smešno obezbeđenje, i opasnost da opasne materije dospu u ruke zlonamernima. Da ne pominjem amaterizam, javašluk i sve ostalo pride.

I nisu žalili para, takoreći sami su finansirali sveobuhvatno gašenje projekta. Mi smo sve ostatke nuklearnog goriva predali Rusima.

Zašto je to uradjeno? Jel treba da budem ponosan Srbin zbog toga? I nemoj to "Odmah nakon Miloševićeve ere" Pre će bit odmah posle TITA, samo što se nije izrazilo odmah. Za vreme Slobe je sve to bilo sigurno i obezbedjeno? Aj ne lupaj mo gluposti.

Zajebali smo stvari JBG
[ dusanboss @ 12.11.2018. 01:36 ] @
Zašto do sad niko nije napravio efikasan fuzioni reaktor? Zato što nema realne potrebe za njim! Za sada ima dovoljno nafte, a i kad je ne bude bilo ili se njom životna sredina ugrozi do nezamislivih razmera moćnici će se preseliti u Švajcarsku i pustiti sirotinju da se davi, prži i gladuje.

Da li vam je poznato kolika je neverica bila oko postizanja samoodržive reakcije u procesu nuklerne fisije (kritične mase, da ne ulazimo u detalje)? Ipak usled ogromnog pritiska u vidu Nacističke Nemačke i maltene neograničenih fondova, ubrzo se došlo do željenog rezultata.

Što se tiče fuzije ... situacija je u mnogome drugačija. Bitna stvar je pomenuti snažne energertske lobije na čelu sa naftnom-industrijom koji sa sobom nosi I najveće zlo pored očiglednog zagadjivanja planete a ono se jasno ogleda u vidu Saudijske Arabije i još po nekih zemalja.

Razne "zelene" energije su takodje manje više neodržive ili destruktivne za prirodno okruženje (ne smatram da ih treba odbaciti!).

Ukoliko bi se dovoljno volje, energije i novca uložilo u izgradnju efikasnog fusiong reaktora čovečanstvo bi ga vrlo brzo imalo!
[ Java Beograd @ 12.11.2018. 08:40 ] @
Citat:
dusanboss:Zašto je to uradjeno? Jel treba da budem ponosan Srbin zbog toga? I nemoj to "Odmah nakon Miloševićeve ere" Pre će bit odmah posle TITA, samo što se nije izrazilo odmah. Za vreme Slobe je sve to bilo sigurno i obezbedjeno? Aj ne lupaj mo gluposti.

1. Ne odmah posle Tita, nego upravo u godinama koje sam naveo. Zašto ? Zato što Milošević nije hteo nikakvu saradnju po tom pitanju. Ovi posle njega su pristali, jer su skapirali šta sve naopako može da krene kad imaš nuklearni reaktor, bez znanja i iskustva da upravljaš njime. 'Falabogu, ni za vreme Miloševića ni kasnije, ništa se loše nije desilo. Imali smo više seće nego pameti.
2. Ne lupam gluposti, bio sam tamo u to vreme, kao podizvođač podizvođača :) Ali svakako sam bio upućen šta se radi, tj. ko šta i zašto tamo radi to šta radi.
[ vladd @ 12.11.2018. 08:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
bananaphone:

Jasno, mislim prvo smo uspesno detonirali brdo bombi pre pocetka komercijalne eksploatacije atomske energije :-)

Opet, ta dual-use problematika ce jednostavno otici u zaborav ako pitanje nuklearne energije vise ne bude opcija vec moranje.

Da samo sto je scenario ruzan.
Donece nuklearku i instalirati, sa sve osobljem, a domacini ce eventualno da kose travu i ribaju djubre.

Botine su sve nepismenije ali i bahatije, pa im nece biti milo uz osionost da ne vladaju svakim kamenom.
Zato se i bave rasprodajom elementarnih resursa, slozene ne mogu ni da zamisle..
[ vladd @ 12.11.2018. 08:46 ] @
Vincom je harao, a i sada je prodoran, sinak velike Majke i jos veceg Oca, utrosio je preko 25 miliona dolara na lagodan naucnicki zivot(nikada izgradjeni linearni akcelerator, sada za 10 milki kljuc u ruke), i u toj alavosti je bila velika opasnost sta sa gorivom. Ljubav prema dolarima je bila histericna, a crno trziste blagodarno.

I kada je uslovljena isporuka, alavost je pokusala da se razvije, tako sto su planirali rutu preko sto vise aerodroma, da bi trosak i provizija bili enormni...naravno uz glupe floskule kao razloge...i to je prevazidjeno tako sto su , koliko se secam, Rusi ili ko god, preuzeli komplet transfer...
[ Java Beograd @ 12.11.2018. 19:15 ] @
U to vreme, Amerima je bilo svejedno ko će da preuzme nuklearno gorivo, samo im je bilo bitno da gorivo nije kod nas i da ga preuzme neko sposoban i odgovoran. Nama je logično bilo da ga preuzmu Rusi.
Ameri su uradili i sproveli ukupan projekat smeštanja radioaktivnog otpada, zbrinjavanja ozračenog građevinskog materijala, dekontaminacije svega drugog. I taj deo projekta je bio složen i kompleksan i morao je biti rađen pod strogim obezbeđenjem.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2018. 21:14 ] @
Citat:
vladd:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
bananaphone:

Da samo sto je scenario ruzan.
Donece nuklearku i instalirati, sa sve osobljem, a domacini ce eventualno da kose travu i ribaju djubre.

Botine su sve nepismenije ali i bahatije, pa im nece biti milo uz osionost da ne vladaju svakim kamenom.
Zato se i bave rasprodajom elementarnih resursa, slozene ne mogu ni da zamisle..

Za prosutim mlekom se ne place :( Mozda jednog dana bude opet uslova za nuklearni reaktor domaceg dizajna.
[ vladd @ 13.11.2018. 06:28 ] @
Mislis razvijanjem komparativnih prednosti, jeftinom radnom snagom i dualnim obrazovanjem...da se bude i elektricar i konobar, pa sta gazdama zatreba?

Mislim da vise nikada....
[ MajorFatal @ 16.02.2019. 08:39 ] @
Slika sa Goča, cela reka u cevima

https://www.blic.rs/vesti/drus...videti-danas-a-u-nekim/yxn1r3x
[ MajorFatal @ 16.02.2019. 09:31 ] @
U to ime

http://hronograf.net/2018/10/2...2EgC9dtRyZheRct7dGeYSDpjdmNI4s
[ SlobaBgd @ 16.02.2019. 10:17 ] @
Hmmmmm....
Tašta Novaka Đokovića 2013. dobila navedeni posao, a Novak se oženio (i stekao taštu) 2014...
Ništa, samo kažem...
[ alimamnekolikokuća @ 16.02.2019. 11:16 ] @
Citat:
Tašta Novaka Đokovića 2013. dobila navedeni posao

Hm, Srbin bi hteo da ga se pumpa na Djoku i to ne može besplatno.
Zaboravio sam kako ide tačna računica
ali što se tiče tih MHE tu je cena električne energije viša tako da se teret troškova svaljuje na stanovništvo.
Čak mislim da investitor ima neke povlastice na budžetskoj sisi, i da je to razlog navale "uglednih" biznismena na izgradnju MHE.

Što se tiče nukleracionizma to sumnjam da je za Srbiju.
Ako bi se na tome radilo lako bi dobili "Srbe u svemiru".
Drugo je bila SFRJ.
Ali graditi nuklarne elektrane u ovakvoj Srbiji...
Zamislite da bespismeni nazadnjak sa falsifikovanom diplomom dobije da upravlja nuklearkom.
Da se ćovek naježi.
[ Branimir Maksimovic @ 16.02.2019. 12:43 ] @

Para na paru ide. Novakova pesma nije ona : voleo je lepu al sirotu....
[ ademare @ 16.02.2019. 13:11 ] @
Novac naravno nije Tastin , dal je u tom trenutku bila buduca tasta nije bitno . Novac nije njen .

Da li je posao dobijen zbog onoga ciji je novac ? Ne mora da znaci .

Posao moze da dobije svako ko uplati odredjeni procenat Lokalnom Feudalcu !
[ Branimir Maksimovic @ 16.02.2019. 13:17 ] @
Svi bi da uplate procenat, ne brini se. No stvar je u tome da li je posao stetan ili nije.
[ ademare @ 16.02.2019. 13:28 ] @
Znas kako to ide , kad su tenderi , a ti zamisli ovde gde jos nema tendera .

Znaci tender je Javan , dostavljaju se ponude . Ko ponudi da ce da uradi posao za najmanju sumu on dobija posao .

Tako na primer ako je neka najniza cena , samo stvarni troskovi bez zarade 100.000 Eura , covek koji daje procenat , da ponudu od 80.000 !

Znaci posao izvodjaca realno kosta 100.000 , a on da ponudu da ce da uradi za 80.000 ?! Ostale ponude su vece od 100.000 i ovaj sto je ponudio da odradi za 80 , ladno dobija tender .

Kada pocnu radovi , nigde u zakonu ne pise da je tenderska cena konacna , nego je zakonom predvidjeno da moze u slucaju potrebe da se sklapaju Aneksi ugovora !

Naravno da potreba postoji jer za 80 ne moze da se uradi posao , a gde je jos plus zarada , plus da se svako ko treba Ugradi !

Zato posle par meseci sklope Aneks na 200.000 i sve O.K. i po zakonu . To sto je Tender Izgubio onaj sto je ponudio 120.000 nema veze , jer posao na kraju kosta 200.000 . Sve posteno .

To da bi svako uplatio procenat je istina , ali ti treba debela Veza i da mozes da Uplatis procenat ! Evo na primer ti nemas vezu sa lokalnim Feudalcem , ali imas lovu ! I sta ces da uradis , odes kod njega i ponudis mu procenat ? On odmah pozove Policiju i oni te pokupe , objave svi mediji na naslovnoj strani efikasnu borbu Drzave protiv korupcije !

Znaci prvo treba debela veza , onda procenat .
[ popusicko @ 16.02.2019. 16:55 ] @
Bravo
[ Java Beograd @ 16.02.2019. 17:17 ] @
Zna se ZAŠTO SE SVAKO KO JE U POLITICI BORI ZA VLAST. Zato što je vlast = pare.

I ne mora da se krade od građana, nema potrebe. Firma bliska vlastima može posao da odradi sasvim pošteno, i da zaradi realnu maržu. A poslovi jedan za drugim se nižu, i hiljade / desetine hiljada / stotine hiljada se samo nižu. I ja zaista verujem da Đilas i ortaci nisu krali od građana. Poslova je bilo "koliko ti duša ište".

Ali, i oni koji "izgube na tenderu" i oni najčešće ne ostanu skroz kratkih rukava, nego neretko budu angažovani kao podizvođači. A kad se vlas' promeni, onda se pobednici na tenderu promene.

E sad, druga je priča kad je neko baš baš alav. Onda navuče gnev građana, bez potrebe.
[ vladd @ 17.02.2019. 09:43 ] @
To je zato sto mi mislimo da kod tendera treba nahraniti jednog lava i mirna Backa.
E pa nije, moraju se nahraniti nekoliko desetina hijena, i zato sve kosta nekoliko puta skuplje.
"Lav" je samo koordinator, koji menadzerise uticaje, a hijene ga drze na vrhu piramide.
I zato mozes biti siguran da ni Djilas ni Kostunjavi, i slicni, nisu nista "ukrali", ali to se ne moze reci za njihove leve i desne rucice...stonogine naravno...

Te pare se razliju po sistemu, i lagano u nekom procentu vracaju prema lavu. Kroz grantove, poslove, benefite...

Pare ionako ne sluze nicemu.. To samo raja sirotilja blebece o ciframa...

Sta ce ti, npr, pare za auto ili stan, kada neko to moze da ti pokloni, ustupi, napravi povoljnu transakciju sa nekim pasnjakom, zamena potkrovlja ili supe za penthaus...
[ CandyMan @ 18.02.2019. 07:59 ] @
Citat:
vladd:
Mislis razvijanjem komparativnih prednosti, jeftinom radnom snagom i dualnim obrazovanjem...da se bude i elektricar i konobar, pa sta gazdama zatreba?

U čemu je problem sa konobarima, električarima i dualnim obrazovanjem? Moja generacija je imala bravare i automehaničare, zanimanja sa tri razreda srednje škole koji su većinu treće godine provodili u radionicama na praksi. Mi smo, odjednom, u proseku postali intelektualni giganti, nemamo nepismenih i svi redovno peremo zube, pa nam je konobarisanje ili električarski posao ispod časti? Jedini problemi sa tim zanimanjima su što prave zaradu nekome van naše zemlje, i što država ne kontroliše uslove rada. Dualno obrazovanje je sasvim OK.
[ scoolptor @ 18.02.2019. 09:05 ] @
Energija vetra je cista, zelena, i ne ugrozava zivotnu sredinu.

Nazalost, nije tako.

Vetroturbine ubijaju veliki broj ptica i slepih miseva, ponekad i zakonom zasticene vrste.

Senka zelene energije je zaista crna.
[ vladd @ 18.02.2019. 13:10 ] @
Citat:
CandyMan:
Citat:
vladd:

U čemu je problem sa konobarima, električarima i dualnim obrazovanjem? Moja generacija je imala bravare i automehaničare, zanimanja sa tri razreda srednje škole koji su većinu treće godine provodili u radionicama na praksi. Mi smo, odjednom, u proseku postali intelektualni giganti, nemamo nepismenih i svi redovno peremo zube, pa nam je konobarisanje ili električarski posao ispod časti? Jedini problemi sa tim zanimanjima su što prave zaradu nekome van naše zemlje, i što država ne kontroliše uslove rada. Dualno obrazovanje je sasvim OK.

Problem je u 21-om veku, prosto ta zanimanja nicemu ne sluze, osim da osoba ima angazman tokom dana, prima platu i gazda placa dazbine, ako mora.

Drzava se ne moze pretvoriti u magacin usluznih zanimanja, potrebna su i razvojna i strateska, da bi se zaokruzilo drustveno bice drzave i drustveni proizvod, posto je, valjda svima jasno, da nemamo ni naftu ni gas niti ista od isplatljivih resursa, niti smo u bankarskom drustvu, da bi mogli od neproduktivnog ili simplifikovanog rada da zaokruzimo sistem.

Pa sad, kada se od sume ne vidi drvo, to je jedna vrsta problema, a kada se od drveta ne vidi suma, to je druga fela muke.

A postoje i zanimajna za koja je neophodno da su pojedinci u vrhu svoje struke, gradjevinci, lekari, arhitekte, oni koji rade sa viskotehnoloskom opremom, to stvarno ne mozemo da ukrstamo sa frizerima i konobarima...bar ako pokusavamo da imamo drzavu, ili neciju koloniju

Svi se nesto zale na "banane", ali im izgleda laka misao vise prija i banana drzavno okruzenje, nego ucenje i rad, mislim na onaj ozbiljan ne prostosrdacan...

Malo farma, malo ajfon, malo influenserisanja u nebitnosti, moze i malo lake prostitucije, svakodnevna i celodnevna zabava, moze i takva drzava...nekih velikih predaka
[ SunnyBoy @ 18.02.2019. 13:52 ] @
vladd, ne bih se slozio. Svakoj drzavi su ta zanimanja potrebna. Pitanje je u kojoj meri i kako im omoguciti kasnije da ipak nastave skolovanje.
Nisu sva deca rodjena da budu Anstajni, Gejtsovi ili Trumpovi. Neka deca jednostavno ne mogu da skontaju decimalni racun, a da o integralima, bulovoj algebri, algoritmima i strukturi molekula ne pricamo.
Ne treba decu koja ce raditi kao automehanicari opterecavati Anom Karenjinom, omiljenim jelom Napoleona Bonaparte ili funkcionisanjem kloake kod kljunara.
Kao sto kazes, 21 je vek. Nije vise ni bravar onaj ko turpija ceo dan. Elektricar danas nije onaj ko zna da barata sa 3-5 zica (braon, crna, siva, plava i zeleno-zuta). Za ta zanimanja danas treba mnogo znanja, daleko vise nego nekada. Nekada se popravka televizora svodila na zamenu lampi, lemljenje hladnih lemova i ciscenje kontakata. Ajde sad budi majstor, pa popravi smart TV.

Po meni, nama treba dualno skolovanje, ponuditi deci dobar start kao "zanatlije", ako to zele. Sa druge strane, ne treba ni tu decu osuditi na zaborav, staviti im rampu na dalje usavrsavanje. Neka kasnije imaju mogucnost da nastave, na primer da elektronicar, ako zeli nastavi za elektro-inzenjera, mehanicar za masinskog inzenjera, vaspitacica za pedagoga, zasto da ne.
[ scoolptor @ 18.02.2019. 14:59 ] @
Citat:
Ajde sad budi majstor, pa popravi smart TV.

Sada je jos lakse. Menjaju se kompletni moduli.

Offtopic: Spomenuli ste elektricare. Ovih dana sam odgledao dosta video priloga britanskih elektricara na Youtube-u. Primetna je znacajna razlika u prilazu poslu, ozbiljnosti opreme koja se koristi, i dostupnosti pravilnika i druge dokumentacije, ukljucujuci i on site sazetih izdanja. Mi ovaj nivo necemo dostici za 100 godina.

Dualno skolovanje bi mozda bilo korisno kada bi bilo organizovano kako treba.
[ alimamnekolikokuća @ 18.02.2019. 15:21 ] @
Naprdnjaci su sve banalizovali.

Od banalizacije nije poštedjen ni obrazovni sistem.
A usled stalnih tehnološko-tehničkih inovacija i složenih društveno političkih okolnosti obrazovanje je potrebnije nego ikad.
[ Bradzorf012 @ 18.02.2019. 16:22 ] @
Čekajte ljudi, pa ako ukinemo konobare, električare i keramičare ko će da nam vodi državu?
[ SlobaBgd @ 18.02.2019. 17:36 ] @
Puni su nam instituti stručnjaka koji u toku radnog vremena kuckaju po forumima... Samo treba na'vatati njih par i rešen problem! Možda to ne bi rešilo problem države ali bi instituti procvetali.
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 18:01 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Čekajte ljudi, pa ako ukinemo konobare, električare i keramičare ko će da nam vodi državu?

Pa i vode drzavu, zato nam sad kao konobari rade prekvalifikovani studetni...
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 18:04 ] @
"Puni su nam instituti stručnjaka koji u toku radnog vremena kuckaju po forumima... Samo treba na'vatati njih par i rešen problem! Možda to ne bi rešilo problem države ali bi instituti procvetali. "

Znas kako niko ne kucka jedino i iskljucivo u radno vreme kao Amerikanci. Sto vise radis manje si placen i obratno. Zato ovde krepavaju ljudi za 250 evra... e ti nemaju vremena za forume.
[ alimamnekolikokuća @ 18.02.2019. 23:57 ] @
Nije problem u keramici nego u karakteru.
Josip Broz je bio bravar i nije se toga stideo.
A to što je bio bravar nije mu smetalo da postane svetki priznat državnik.

Ni naprdnjački bosovi se ne stide ali nečeg drugog se ne stite. Naprdnjaci se ne stide da falsifikuju diplome. Tako ste imali predsednika koji je dobio lažnu diplomu.

Nije teško primetiti da nije bitno da li keramičari, moleri, mesari, pekari i ostali vode državu. Jer školovanje nema veze sa poštenjem i karakterom.
A pokazalo se da bravar može da vodi državu veću nego Vučić koji ima fakultetsku diplomu.

Zato treba napraviti takav politički sistem da svako (i Kurta i Murta) neko vreme bude predsdnik države ili neki funkcioner.
Samo po osnovu državljanstva, bez izbora, bez troškova, bez dnevnica partijskim udjiguzima, bez prebrojavanja listića.

Sigurno ne bi bilo gore nego što je sada. Verovatno bi bilo bolje.
Jer putem izbora vlasti se dočepaju najveći lopovi, lažovi, gangsteri i šljam društva.
Ako bi se izborni sitem ukinuo i uvelo upravljanje državom po sistemu svaki gradjanin predsednik (ili neki drugi budžetski posao) odredjeno vreme u najboljim godinama
tada bi i pošteni imali priliku da nešto urade pa bi bar za toliko bilo bolje.

A ovako imate samo Kurtu i Murtu koji se smenjju na RTS-u.
[ MajorFatal @ 26.02.2019. 23:16 ] @
„Moglo bi se reći da je to nova filozofija, gde se smatra da armije više nisu glavno sredstvo prinude, već su ekološki standardi postali glavna ’batina‘ u svetskim odnosima. Nametanje standarda, kao što je ograničavanje emisije gasova, ili bilo čega drugog, predstavlja kontrolu nad jednom nacijom. Ekologija je već postala sredstvo za ovu kontrolu“, rekao je Trivan.

Baloni su u potpunosti prirodni i biorazgradivi
© REUTERS / HANNAH MCKAY
Upozorenje iz Njujorka: Veliki rat na pomolu, ali ne zbog nafte

On je, istovremeno, izrazio uverenje da je za Srbiju, u pregovorima sa EU, najvažnije Poglavlje 27, o životnoj sredini i klimatskim promenama.

„Ako nemate dovoljno dobar vazduh ili pijaću vodu, onda nema ni opstanka. Dakle, to je najvažnije i najkomplikovanije pitanje u formalno pravnom smislu. Toliko da i sami Evropljani kažu da to poglavlje obuhvata čak trećinu ukupne legislative. Zbog takve obimnosti je i najskuplje“, rekao je Trivan.

Na pitanje koliko je Srbiji potrebno novca za uređenje te oblasti, Trivan je rekao da očekivani okvir investiranja u podizanje kvaliteta životne sredine i njenog očuvanja iznosi oko 15 milijardi evra.

https://www.danas.rs/ekonomija...je-u-tisini-prodala-izvorista/
https://www.ekapija.com/news/1...i-drze-80-izvora-vode-u-srbiji
https://rs-lat.sputniknews.com...voda-privatizacija-rasprodaja/
[ jovajovic100 @ 28.02.2019. 04:22 ] @
Moram reći nažalost da se ta rasprodaja vode desila uglavnom za vreme vlasti DS , DSS , G17+ , NS , SPO i uz pomoć SPS .
[ MajorFatal @ 28.02.2019. 20:26 ] @
Nažalost si rekao, evo i ja da dodam nažalost da se bilo koja vlast manje više delegira iz naroda.
[ Bradzorf012 @ 28.02.2019. 21:13 ] @
Nedavno sam pročitao komentar na vestima, koji otprilike glasi ovako.

Citat:

Riba smrdi od glave. U Srbiji važi obratno: riba smrdi od repa.
[ MajorFatal @ 28.02.2019. 23:17 ] @
Citat:
Bradzorf012: Nedavno sam pročitao komentar na vestima, koji otprilike glasi ovako: "Riba smrdi od glave. U Srbiji važi obratno: riba smrdi od repa."

Jedina riba koja smrdi u Srbiji je ona što ubija novinare i političke protivnike, sve druge su sveže i ispranih mozgova u nedostatku mišljenja koje je izbrisano ubistvima novinara i političkih protivnika. Ta riba je čak i dovela onog nesretnog keramičara da može da bude bez mnogo posledica smenjen, kad baš zatreba da se neko smeni. U međuvremenu će koristiti "neodbranjivu taktiku" saopštavanja vesti u vidu apsurda.
[ MajorFatal @ 05.04.2019. 01:43 ] @
Još jedan ekocid, tekst sam prepisao od nekud:

"Dok se narod zamlacuje bizarnim tracevima rijalitima..pred ocima nam se desava epski ekocid. U sred nacionalnog parka Tara zarad uskogrudog interesa nekolicine nezasitih bednika, unisteno je jedno od najlepsih nasih jezera: Zaovinsko jezero. Veoma sam vezan za njega kako zbog sjajnih podvodnih i nadvodnih avantura, tako i zbog nestvarno lepe prirode, divnih ljudi koji zive tamo i jednog neponovljivog mira i srece koji taj prostor bezrezervno nudi. Jezero je steciste velikog broja ribljeg i biljnog sveta, oko njega rastiu dinosaurusi nase planete-Panciceva omorika. Samo tu i malo preko puta u Bosni..nigde vise na svetu...sve je to sada na pragu unistenja ili je vec unisteno. Za proklete pare, van svih propisa i ljudskog dostojansta jezero je pretvoreno u kilovate. Fascinantna povrsina od 4.300.000 m2 i dubine do 110m je skoro potpuno nestala kroz cevi i pretvorena u kilovate i pare van svih propisa i pravila. Jeste da je jezero reverzibilno, puni se i prazni, ali je vek taj nivo varirao od nekoliko do desetak metsra..pa bi opet bio pounjen..sada ispraznjeno je bez milosti.Vecina ribljeg i biljnog fonda je izgubljena Mesecima ogoljene obale pocele su da se klizaju, ruse se objekte mestana i citave sume livade i puteve. Kako su po obodu posecene sume koje drže padinu, a naglim ispustanjem vide se poremetio nivo podzemnih voda i sklonla vodena mssa koka je drzala ravnotexu, prema prvim pukotinama i polozaku istih kao jasno je da je u toku veoma opasan proces pokretanja kliznih ravni klizista sa neslucenim posledicama. Nestalo je mesto za mrest mnogih vrsta ribe. Decenijama je gradjen taj turidticki biser, razvijao ronilacki i jezerski turizam, pecanje, gajenje pastrmmki...sve to sada je cemer i jad. Doci ce vreme kada ce neko da stoji pred licem pravde za ovaj zlocin."

https://www.nationalgeographic...lo-zaovinsko-jezero-video.html

[ SlobaBgd @ 05.04.2019. 10:21 ] @
Ju ju ju ju!
VEŠTAČKO jezero, napravljeno da se puni i prazni, je sada prazno!
VEŠTAČKO jezero, napravljeno kao deo sistema od tri jezera u kojima se čuva voda za proizvodnju struje kad su nepovoljni uslovi na Drini, sada je iskorišćeno za to za šta je i namenjeno.
Gde su one kuće, grobovi i crkve o kojima se piše ovih dana da su se pojavile nakon opadanja vodostaja?
Citat:
Za proklete pare, van svih propisa i ljudskog dostojansta jezero je pretvoreno u kilovate.

Koji prosser! Jezero je, ponoviću, pravljeno zbog kilovata. Pre toga su tu bile šume. Ako ovaj nabeđeni hipster-ekolog misli da je važnije jedno VEŠTAČKO jezero nego struja, neka demonstrativno isključi struju iz svog života i neka da primer kako se može živeti bez kilovata. Jer upravo to traži svojim lamentom nad nestankom vode koja daje struju hiljadama građana.

Evo i izjave EPS-a:

[ Miroslav Jeftić @ 05.04.2019. 10:57 ] @
Napraviće oni još lepše i starije jezero, ništa ne brinite.
[ BB308 @ 05.04.2019. 11:26 ] @
Zdravo
Ne znam ko je dotična gospođa, ali pročitavši poruku koju je napisala mogu samo da primetim mnogo nepismenosti na jednom mestu. Predpostavljam da je neki napredni kadar! Zato Srbija cveta. Pozz.
[ Java Beograd @ 05.04.2019. 12:52 ] @
Nije da jeste, jeste da nije.

OK, jeste jezero za EPS potrebe, ali jebemumater, zar je morala i poslednja kap da se iscedi?!
Dobro, zna se glavna i primarna namena, ali postoje i sekundarne namene: turizam, zabava, rekreacija, biodiverzifikacija, lepota, odmor ...

Da su ostavili bar 20% - 25% vode, da prežive ribe. Ovo je baš pustoš.
[ Miroslav Jeftić @ 05.04.2019. 14:03 ] @
Vidiš da kaže gospodža da su dobili priliku da razvijaju turizam, a što taj turizam verovatno uključuje i to jezero kojeg više nema, neka nađu nešto drugo da razvijaju. :P
[ MajorFatal @ 05.04.2019. 17:05 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Ju ju ju ju!
VEŠTAČKO jezero, napravljeno da se puni i prazni, je sada prazno!
VEŠTAČKO jezero, napravljeno kao deo sistema od tri jezera u kojima se čuva voda za proizvodnju struje kad su nepovoljni uslovi na Drini, sada je iskorišćeno za to za šta je i namenjeno. Pre toga su tu bile šume. Ako ovaj nabeđeni hipster-ekolog misli da je važnije jedno VEŠTAČKO jezero nego struja, neka demonstrativno isključi struju iz svog života i neka da primer kako se može živeti bez kilovata.
Gde su one kuće, grobovi i crkve o kojima se piše ovih dana da su se pojavile nakon opadanja vodostaja?

Dobro skapirali smo voliš VEŠTAČKO, ima nas koji volimo prirodu, autor teksta je ronilac, alpinista i pripadnik specijalnih jedinica, nije ni blizu nabeđenog ekologa hipstera nego ljubitelj netaknute prirode:

"Pančićeva omorika (lat. Picea omorika) je vrsta smrče, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt. Ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine, kod sela Zaovine[2] i Rastišta. Naučni naziv omorika potiče od lokalnog imena za ovu četinarsku vrstu."
"Sva nalazišta Pančićeve omorike izdvojena su u rezervate prirode o kojima brine Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa JP Nacionalni park Tara. Svako pojedinačno stablo Pančićeve omorike je pod zaštitom kao i njena prirodna staništa i strogi rezervati prirode: Zvezda, Crveni potok, Karaula Štula, Crvene stene, Ljuti breg, Bilo i Podgorušica.[5]"
"Pančićeva omorika kao „živi fosil” svetske flore predstavlja naučnu zagonetku. Još nije do kraja proučeno njeno poreklo, smanjivanje prirodne sredine samo na srednji tok reke Drine, slabost u konkurenciji sa drugim biljnim vrstama."

Trebalo bi da im odrape kaznu toliku da im ne padne na pamet da sledeći put isprazne jezero do kraja ma koliko kilovata napravili.

Citat:
Za proklete pare, van svih propisa i ljudskog dostojansta jezero je pretvoreno u kilovate.

Da jer je gospodin Crvjezik izjavio da nije u "njegovim ingerencijama" da priča o tome i da je "to u nadležnosti sektora za trgovinu" i da "oni moraju da se ponašaju tržišno" znači nije zbog kilovata nego zbog para, a najverovatnije zbog javašluka.

http://balkans.aljazeera.net/v...-jezera-kuce-pocele-da-se-ruse

Evo i izjave EPSa:

Ako je izjava EPSa prilično je nepismena, "nezadovoljni" se piše spojeno, i piše se "u medije", stavio sam ti i grobove mada ne znam zašto su bitni, sledeći put ih potraži tamo gde si pročitao da su isplivali.

[ Branimir Maksimovic @ 05.04.2019. 17:20 ] @
Nego zasto svi penzioneri luduju za SNS-om?
[ MajorFatal @ 05.04.2019. 17:35 ] @
Zato što su penzioneri izmislili SNS? :)
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2019. 12:35 ] @
[ MajorFatal @ 25.05.2019. 01:53 ] @
Uvek ista imena: kumovi od poremećenog na čelu države, vlasnik firme Roaming i majka Jelene Đoković

https://prviprvinaskali.com/cl...6tslkto5_TrW1eJs4ND5A56gSNRzZU

[ vladd @ 25.05.2019. 10:02 ] @
Mozda je jos jedan vid arcenja resursa zarad trenutnog profita.

Cinjenica je da imaju pravo kao vlasnici da ispuste jezero reverzibilne elektrane, i to je cist profit. Taj nacin proizvodnje struje je bio aktuelan dok je bilo velikih industrijskih potrosaca koji su preko dana trosili struju, a nocu spavali, pa se tada jeftinom strujom i pri malom opterecenju punilo jezero pumpama.

Sada taj disbalans potrosnje ocito nije takav da bi bilo potrebno da se nocu puni, a danju prazni, nije takav vec koju deceniju, pa su se dosetili da ne trose struju za punjenje, ali da mogu da nakrckaju parice cistim utroskom vode.
Poseban primer bezobzirne alavosti.

To sto se neko igrao turizma sa tudjom imovinom, je tek posebna patologija. Na zapadu to jednostavno rese ogradom, ali ovde su zaboravili na "obicajno pravo", da je najsladji obicaj arciti tudje pa steci naviku.
[ MajorFatal @ 03.06.2019. 00:59 ] @
"Država je u 2018. godini za otkup električne energije iz malih hidroelektrana izdvojila blizu 25 miliona evra. Najviše novca dobili su EPS i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića. Novac odlazi i za rad elektrana za koje Ministarstvo zaštite životne sredine tvrdi da su nelegalne, među njima i jedna u vlasništvu bivšeg saradnika Darka Šarića"

"Prvo mesto po isplatama u 2018. zauzeo je EPS sa tri male Drinsko-Limske elektrane. Za njihovu struju država je izdvojila nešto više od 4,6 miliona evra.
Slede firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika države Aleksandra Vučića, koje su za rad 10 mini hidroelektrana ukupno dobile oko 3,1 milion evra."
"Vlasnik Vidnjišta je firma Nenada Mihajlovića – Mini Hydro Investments-Projects. Tu firmu je 2013. godine osnovala Mini Hydro Investments iza koje danas stoje tri vlasnika – firma Eko Vlasina, čiji je vlasnik Nikola Petrović, firma Roaming Electronics, u vlasništvu Nenada Kovača, i Dragan Klisura, Petrovićev višegodišnji partner u poslu sa MHE, čija firma Hidro-Tan je i izgradila Vidnjište."

"Sa Klisurom i drugim partnerima, Petrović kroz firmu Eco Energo Group drži sedam MHE u opštini Crna Trava. Među partnerima su Nenad Kovač i Vera Ristić, majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića.

Elektrane Županj i Jabukovik takođe se dovode u vezu sa Petrovićem. Županj poseduju kompanija Eco glotec u kojoj Nikola Petrović preko firme Eko Vlasina ima 10 posto udela, isto kao Dragan Klisura i Nenad Kovač. Ostalih 70 posto udela pripada švajcarskoj firmi Glotec International. Eco Energo Group, njeni vlasnici, kao i sam Petrović preko Eko Vlasine poseduju i MHE Jabukovik u opštini Crna Trava. Za rad ove dve elektrane isplaćeno je preko 846 hiljada evra u 2018.

Nenad Kovač, poznatiji kao Neša Roming, sklapao je poslove sa državom i u prethodnom periodu. Kovačeva firma bila je podizvođač radova na velikom projektu u Danskoj, ali je 2017. izbačena iz posla nakon navoda da krši propise i radnicima ne isplaćuje zarađeni novac. "

Ali koji je to mozak spakovati kompletan tok rečice u cevi???
Čemu oupšte služe ove cevi, koliko vidim prate tok reke, imaju isti pad istu putanju?
[ janponican @ 03.06.2019. 02:09 ] @
Narode, treba nam i energija a vlasnici će uvek biti neki blizki nekom u svakoj vlasti, ALI ja sam da prvo u svim gradovima, mestima bude rešena KANALIZACIJA a zatim Digitalizacija i sve ostalo, jer ako ne bude tako podavićemo se u gov...ma (pardon) i džaba nam sve! Pozdrav.
[ component @ 03.06.2019. 07:44 ] @
Dokle god mislimo da je normalno da vlasnici budu neki biski nekom u vlasti davićemo se u gov..ma.
[ dejanet @ 03.06.2019. 09:02 ] @
Ovo proizvodi struju kada nikom ne treba u vreme otapanja snega ili velikih padavina, kada je prozivodnja u HE po Srbiji inace najveca. Vecina HE su reverzibilne, pa bar one mogu da skladiste deo struje u potencijalnoj(gravitacionoj) eneregiji vode u jezeru, ali to ima smisla samo za veliku HE jer pozajmljuje struju sama sebi. Voleo bi da vidim glupandersku studiju EU ili nasu, po kojem se daju dozvole za MHE...
[ bananaphone @ 03.06.2019. 09:35 ] @
Hidroelektrane su bitne za regulaciju energetske mreze, izmedju ostalog, sto mogu jako brzo da reaguju na opterecenje, sto ne mogu termo ili nuklearne, kao naravno ni vecina stohasticnih izvora - poput vetro generatora ili solarnih panela, a sa uvodjenjem stohasticnih izvora, tek postaju jako bitne...
Govorim to radi razumevanja zasto su bitne HE a ne da bi podrzao ovu pricu oko MHE, ili burazerske politike, nego cisto tehnicki zasto su HE bitne. I vecina HE nije reverzibilna, mislim da mi imamo samo jednu veliku reverzibilu - Bajina Basta i da je bio neki plan da Djerdap 3 bude reverzibila, ali govorim po secanju, nemoj me 100% drzati za rec.

Nego ovo je interesantna tema, solarni paneli i vracanje el energije nazad u mrezu:

[ Java Beograd @ 03.06.2019. 09:43 ] @
Pre neki dan dobismo ocenu od EU da su pravosuđe, vladavina prava i borba protiv korupcije na izuzetno lošem nivou. Lepo, jasno, glasno i argumentovano.

A ova naša vrhuška narodu "objasnila" na Pinku da je to "politički" "zbog Kosova".
[ SunnyBoy @ 03.06.2019. 10:02 ] @
Ovde u CH su planine pune brana i vestackih jezera. Sa jedne strane akumuliraju vodu I proizvode struju kad im je potrebna, a sa druge strane, sprecavaju stihijsko slivanje vode u doline za vreme velikih padavina i topljenja snega. Zaista, po nekad, prazne akumulacije zaista predstavljaju tuzan pogled, reljef kao posle atomskog udara, za razliku od idilicnih slika punih jezera, plavih, okruzenih sumama i zelenilom, sa odsjajem planinskih vrhova pod snegom.
[ MajorFatal @ 03.06.2019. 12:29 ] @
A je l ima varijanta da celu reku strpaju u cevi, ili da banka kao predmet hipoteke upiše reku?
[ Burgos @ 03.06.2019. 13:34 ] @
Evo šta kaže dekan Šumarskog fakultata na ovu temu: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1661490

Takođe odgovor na cevi (kako sam se setio originalnog intervjua): https://www.danas.rs/drustvo/d...-uocene-neprihvatljive-stvari/

Citat:
Govoreći o tome kako se radi van Srbije, profesor navodi da u Evropi ima preko 24.000 mini-hidroelektrana, međutim, najveći broj njih nisu derivacionog tipa. „Nema kilometarski dugačkih cevovoda u koje se uvodi voda kao što je dominantan broj objekata kod nas“, naglašava gost Dana uživo.

A evo šta kaže informer :-)

https://informer.rs/vesti/drus...kulteta-tera-studente-proteste
[ bananaphone @ 04.06.2019. 08:03 ] @
Pa pogledajte video koji sam okacio, ne postoji regulativa koja omogucuje da uz pomoc solarnih panela, visak elektricne energije vrati u mrezu, i ako su sve tehnicke mogucnosti zadovoljene ...