[ sicko87 @ 20.11.2018. 08:23 ] @
Zdravo svima,

imam problem sa dimnjakom.

Naime, imam drvenu kucu i majstori su ozidali dimnjak od pune cigle (poljske), prilicno sirok (20x20cm). Odlicno funkcionise i sve to...

Medjutim, prislonili su ga uz drvenu gredu tako da nemam ni 1cm mesta da ubacim neku izolaciju.

Na ovoj slici vidi se gore gde je odzak prislonjen uz gredu.


Da li ima razloga za strah, odnosno sta preduzeti?

Ja sam razmisljao da uz pomoc metalne kutije nastavim gredu, pa da taj deo drvene grede gde je dimnjak odsecem... (na taj nacin bih odvojio drvo od dimnjaka kompletno). Drugo resenje da zasecem gredu motornom testerom u tom delu prema odzaku i tu da ubacim npr. azbestnu plocu debljine 4-5mm.

Trece resenje je da ne preduzimam nista

Sta vi savetujete?
[ član @ 20.11.2018. 08:28 ] @
cega se plasis zapravo? da ne izgori greda?
[ Java Beograd @ 20.11.2018. 08:45 ] @
Ček, a da li u dimnjaku postoji šamotna cev ili ne ?

Nešto kao ovaj fazon ? (Zanemari ove silne oznake)Tj. da li je neško kao ovo: (otprilike)Ili je prosto kao ovo: (otprilike)
[ sicko87 @ 20.11.2018. 08:49 ] @
Citat:
član:
cega se plasis zapravo? da ne izgori greda?Da, cela kucica je drvena, ne bi valjalo da izgori greda :)

Nema nikakve cevi u dimnjaku, samo je poljskom ciglom ozidan kao sto se vidi na slici.
[ član @ 20.11.2018. 09:16 ] @
jel to dimnjak za sobne peci ili centralno grejanje, koliki je kapacitet?
kako god bilo, mislim da nema sanse da bude tolika temp. spoljne povrsine dimnjaka da nagori gredu, a ako bi nesto vec gorelo, mislim da bi pre to bile ove daske na plafonu koje su isto u kontaktu sa dimnjakom.

skoro sam kod nekih prijatelja bio koji imaju neki sobni kamin, postavljen u centralnoj prostoriji u kuci i to im je prakticni jedini izvor toplone, pa mu je spoljna povrsina prilicno visoke temp. da bi mogao da ugreje celu kucu (nekih 80-90m2), na podu imaju nesto kao brodski pod, od punog drveta i patos oko peci je bukvalno vreo, tako da ne mozes ruku da drzis.... nije se upalilo, niti se primeti razlika da je posvetlelo/potamnelo, popucalo ili sl. pa mislim da ni ti nema potrebe da brines za svoju gredu :)
[ sicko87 @ 20.11.2018. 09:44 ] @
Dimnjak je za ovaj sobni kamin. Temperatura jeste velika, nagreje se dimnjak da jedva moze rukom da se drzi.

Ove daske nisu u kontaktu sa dimnjakom, ima 2-3cm razmaka (i naravno moze uvek da se prosece malo vise ako treba). Ali greda je bas uz dimnjak :(


Svejedno, mislim da ako urezem gredu nekih 5-6mm (za debljinu lanca motorne testere) prema dimnjaku i ubacim azbestnu plocu, ne bi smelo nista da se desi...


Nego rekoh ajde da pitam vas iskusnije...
[ bakara @ 20.11.2018. 10:16 ] @
Mozes li lim da zavuces tu?
[ sicko87 @ 20.11.2018. 10:26 ] @
Mislim da lim nece mnogo znaciti, ako se ugreje...
[ član @ 20.11.2018. 10:27 ] @
Citat:
bakara:Mozes li lim da zavuces tu?

lim je inace odlican izolator :)

prosto mi je neverovatno da se dimnjak toliko bas ugreje, ali i ako je tako kao sto kazes, uprkos tome, mislim da nece nista faliti gredi, drvo bi trebalo da se pali na oko 300 stepeni.
[ Java Beograd @ 20.11.2018. 11:11 ] @
Nisam nikakav expert, ali znam da su dimnjaci nauka za sebe. Zbog moguće kondenzacije kako vode, tako i smola. A onda, ako ima kondenzacije smola, te smole mogu da se zapale.
Ima tu još mnogo drugih stvari, bitne sa sagorevanje u peći.

Ono malo što znam, to je da dimnjak mora da bude iznutra vreo, i da se zato rade varijante kao na mojoj drugoj slici: cev od vatrootporne cigle, izolovana staklenom vunom od okolnih cigala.
Velika je to problematika, i ozbiljna. Zato i postoji puno članaka o naknadnoj izolaciji starih dimnjaka, napravljenih na način kako je postavljač teme to uradio.

Radi se i sa prohrom cevima, ne mora vatrootporne opeke.

Hint: https://www.google.com/search?q=izolacija+dimnjaka

[ mjanjic @ 20.11.2018. 11:51 ] @
Najveći problem je kondenzacija i tada se taj kondenz meša sa dimom i stvaraju se smole koje na kraju zapuše dimnjak. Zato se stavlja cev (kao gore na slici koju je postavio Java), plus izolacija između cevi i cigle. Možda tebi odgovara da se greje zid dimnjaka unutar kuće, ali onaj deo koji je na tavanu i iznad krova je hladan, a kroz njega prolazi topao dim sa vazduhom u kome ima vodene pare, i tada unutar dimnjaka dolazi do kondenzacije, a pored gore navedenog taj kondenz će da curi niz dimnjak, pa možeš imati još nekih problema osim eventualnog zapušenja dimnjaka.

Zato treba staviti cev sa izolacijom i onda nećeš više imati problema ni sa grejanjem zida dimnjaka, a ni sa kondenzom. Naravno, pod uslovom da ti je vrh dimnjaka urađen kako treba da ne bi kiša padala direktno unutra.
[ sicko87 @ 20.11.2018. 11:52 ] @
Hvala na odgovoru. Ipak, meni je ovo u lovackoj kucici, znaci ne zivi se svakodnevno tu i ne lozi, nego samo povremeno tipa jednom nedeljno ili u dve nedelje..

Tako da ne bih investirao nesto previse u posebne dimnjake, ovaj za sada funkcionise sasvim zadovoljavajuce :)


Jedino sto su ga postavili ovako uz drvenu gredu, pa moram da vidim da li ima potrebe da ga nekako izolujem, ili da ovu gredu nastavim metalnom kutijom u tom delu i sl.
[ mjanjic @ 20.11.2018. 12:50 ] @
Nešto ovako :)
https://www.youtube.com/watch?v=LqWHKjCiGRo
[ Java Beograd @ 20.11.2018. 13:04 ] @
Nije to neka bogznakakva investicija, a "čuva glavu". Jednokratno odradiš, i završiš posao za vjek i vjekov.

Nego, pade mi na pamet: možda možeš da stanjiš gredu, za par cm, i tako dobiješ prostor u koji uguraš, utisneš staklenu vunu.
[ sicko87 @ 22.11.2018. 12:27 ] @
Odlucio sam, da ne bih razmisljao, nastavicu taj deo grede metalnim U-profilom (nasao sam vec odgovarajuci, izbusio rupe). Pa cu uz pomoc cetiri jaka srafa (12mm) to usrafiti i taj deo grede koji je uz dimnjak (i plus po 5-6 cm sa obe strane) da isecem i izbacim a u U-profil cu na tom mestu ubaciti staklenu vunu.

To u sustini i nije greda, to je poluoblica koja je stavljena umesto grede...

Gvozdje nece imati dodir sa dimnjakom.

Trebalo bi tako da bude bezbednije.
[ sicko87 @ 03.12.2018. 08:10 ] @
Odradio sam ovo sto sam planirao, pa evo da podelim s' vama

Gredu sam u delu oko dimnjaka skroz isekao i taj deo zamenio ovom metalnom kutijom...

Imam sada tu nekih 7-8 cm praznog prostora (vidi sa na ovoj slici) pa cu unutra ubaciti kamenu vunu.

Sada jos jedino imam problem sto se ova metalna kutija malo greje od ćunka (štucna postavljena previse visoko) ali mislim da to vec ne moze napraviti nikakav problem... Ako bude trebalo mogu sa spoljne strane ove metalne kutije neku izolaciju da uradim.

Hvala svima na savetima.


[Ovu poruku je menjao sicko87 dana 03.12.2018. u 11:31 GMT+1]