u kultnm filmu Balkanski Spijun, iz neobjasnjivog meni razloga glavni junak ima nedefinisan stav.
Komunista, Staljinas, pokajnik titovac.
On isprva pocinje kod onog inspektora kao lojalan poretku. Cak mozda i vise nego sto je potrebno. Medjutim posto je uvrteo sebi u glavu da mu je podstanar spijun on se vraca Staljinu (otkopva sliku)...
No kad krene da ispituje podstara opet je titovac. "Bio sam mlad lud" "jeo sam g." "kajem se".... medjutim kasnije revoltiran ravnodusnim stavom podstanara on eopet alternira i postaje Staljinas.
Kako ste vi ovo sve razumeli ?
[ alimamnekolikokuća @ 01.12.2018. 09:37 ] @
Tito je kriv.
Marš i Engels takodje.
Očigledna empirija kuda vodi komunizam - svi bi poludeli, dobili šizofrenizam, rascepljenu ličnost.
U težim slučajevima bili bi za Slobodanizam, kasnije bi preleteli u demokratiju, Srpstvo, svetoslavlje i pravoslavlje.
I naravno svi bi postali snsovce. Sve to komplet ceo stranački odbor.
Kosovo ne bi dali gratis.
Posebna dobrobit je da su posle Ikara bili prvi preletači.
I to bez krila.
[ Branimir Maksimovic @ 01.12.2018. 09:46 ] @
Nisi ispratio film. Njega su zvali u policiju da da podatke o podstanaru, sto je zapocelo celu pricu. Njegovo ponasanje je posledica onoga sto su njemu radili.
[ Java Beograd @ 01.12.2018. 10:00 ] @
On je Staljinista, ali je i policajac. Ta dva se ne potiru.
Žrtvuje se za otadžbinu. Tj. on to tako doživljava. Da li je za Tita ili Staljina - svejedno Jugoslavija mu je otadžbina, i nju brani. Tj. on misli da je brani.
[ Whitewater @ 01.12.2018. 10:11 ] @
ne shvatam sta mu je to bilo okidac da se vrati Staljinu ? Posle toliko godina. Ili je mozda on u pocetnoj sceni samo glumio lojalnog gradjanina.
A ako je tako, zasto se onda ispoveda postanaru da je pogresio u vezi Staljina ?!?
[ ademare @ 01.12.2018. 10:13 ] @
Sta je Pisac hteo da kaze , time Najverovatnije nista !
Ljudi cesto citajuci izmedju redova , u delima vide i ono na sta pisac nije ni pomislio .
Inace iz dela Akademika Kovacevica se vidi kakva je to Gnjida ! Posebno mislim na Falsifikat sopstvenog dela Profesionalac , gde on vrsi falsifikat vremena u kome se radnja odigrava !
Delo je napisano i stavljeno u okvir Titoizma , a onda posle 5 . oktobra , volsebno se prebacuje u vreme Milosevica , bez bitnih promena u radnji ?! Pa tako Milosevis hapsi za pevanje pesama i slicni Idiotluci , jednog krajnje Zlog coveka i Olosa najnize vrste !
Naravno Falsifikat je smisljen , najpre za generacije mladih , koji slabo poznaju istoriju pa ce po automatizmu misliti da je film istina ! Slicno upravo sto su radili Komunisti , snimajuci one Ogavne Partizanske bajke , koje dosta neukih ljudi i danas smatra da su istina !
Jeste da @ alimamnekolikokuća ovo pise kao mantru ali ja ovde upravo vidim Kovacevicev put , od Titovog pionira do SNS Izlapelog poslusnika !
Njegovo Baljezganje , gde navodno intelektualno pokusava da predstavi , Bolesne ideje i Floskule tipa " Unutrasnji dijalog " i Razgranicenje " su vrhunac Idiotluka .
Dela se trebaju posmatrati Iskljucivo , poznavajuci Lik i delo Autora , i u tom kontekstu , Intelektualnih i moralnih sposobnosti autora bih rekao da nije hteo da kaze Nista . Nego je lupao i Baljezgao kao i uvek .
[ Whitewater @ 01.12.2018. 10:14 ] @
Citat:
Java Beograd:
On je Staljinista, ali je i policajac. Ta dva se ne potiru.
Žrtvuje se za otadžbinu. Tj. on to tako doživljava. Da li je za Tita ili Staljina - svejedno Jugoslavija mu je otadžbina, i nju brani. Tj. on misli da je brani.
ma otkud ti to da je on policajac ? Bas bi zelezni titovci primili staljinasa pokajnika u policiju ehej ehej !
On to vodi istragu kako da kazem na svoju ruku sa bratom Djurom takodje Staljinasem.
[ Steve Lonmo @ 01.12.2018. 10:56 ] @
Ilija Čvorović je u filmu bolesni paranoik, ali je u stvarnosti vreme pokazalo da je bio totalno realan i veoma dalekovid i pronicljiv. Da li postoji, od iskona, istinitija konstatacija od Čvorovićeve - "Slušaj ti... Staljin vas je ubijao, ali vas nije ubijao dovoljno"?
Ne znam šta i kako je Dušan Kovačević razmišljao.
Da li ste provalili da npr. u "Maratoncima" ne postoji ni jedan minut filma, a da se neko ne svađa? Kakva je situacija danas na npr. ovom forumu? Ili u celoj Srbiji?
Da li baba u crnini u "Ko to tamo peva" simbolizuje nadolazeću propast Srbije i izumiranje naroda?
[ anon142305 @ 01.12.2018. 10:59 ] @
Citat:
ademare: Ljudi cesto citajuci izmedju redova , u delima vide i ono na sta pisac nije ni pomislio .
Potpuno se slazem. Cesto sam vidjao takva "tumacenja".
[ MajorFatal @ 01.12.2018. 11:04 ] @
A to si ti pisac? Zdravo! U kultnoj knjizi "Šta je pisac hteo da kaže" od Disa valjda u prvoj priči pošto se raspitao kako tako uspešno pliva birokrata se neoprezno nagne i padne pravo u bazen kod ajkule, nekoliko trenutaka kasnije birokrata ispliva sa ajkulom u zubima.
Glavni lik u filmu se tako ponaša jer je potpuno lud, zapravo u knjizi je opisan fenomen "ludilo u dvoje", Danica dugo odoleva ali na kraju i ona poludi sa njim, tačno se vidi i momenat kad Danica promeni stranu, učkilji očima i kaže: "Svi imaju ljubavnice" - dok im pušta slajdove pa pita - Ko je ova žena? -Doktorova ljubavnica!
Ilija nikad nije bio "Staljinista" već isključivo iskreni Komunista i verovao je u internacionalu, drug Tito je 4 godine od '44 do '48 svaki govor počinjao sa "Drug Staljin je rekao" a posle toga imao običaj da svoje najvernije drugove šalje na Goli Otok da revidiraju stav, i posthipnotskim regresijom imali su kvotu još 5 iskrenih internacionalista da potkažu ako ispričaju vic. Pozvan na početku filma na informativni razgovor a da nije ispričao vic bivši ostrvljanin Ilija popušta sa živcima. Sliku su slučajno pronašli dok su čistili podrum.
[ deedee6 @ 01.12.2018. 11:19 ] @
Citat:
Steve Lonmo:
Da li baba u crnini u "Ko to tamo peva" simbolizuje nadolazeću propast Srbije i izumiranje naroda?
Skoro svaka autobuska linija unutrašnjost - Beograd je kopija filma Ko to tamo peva :)
Šta to simbolizije? Ništa. Bukvalno dokumentarni film :)
[ djoka_l @ 01.12.2018. 15:10 ] @
Ovde se vodi diskusija samo o filmovima. Ako se pročitaju originalne drame, utisak je potpuno različit.
Balkanski špijun (film) je komedija. Kada se čita drama, više deluje kao tragedija. Ilija Čvorović je tragičan lik koji se ni u jednom vremenu ne snalazi. Iskopavanje pištolja i Staljinove slike uopšte ne postoji u knjizi. Gledao sam snimak predstave HNK gde je u glavnoj ulozi Fabijan Šovagović. Uopšte nije jasno u predstavi (koja do slovce prati pisani tekst) da li je Jakovljević zaista špijun, a Ilija neshvaćeni heroj, ili je Ilija paranoik.
Maratonci (film) se potpuno razlikuje od drame. Drama se dešava na Novom Beogradu, u današnje vreme, a film u 1934. godini. Inače, film je mnogo bolji od drame.
Profesionalac je drama. Gledao sam u Zvezdara teatru - Bogdan DIklić, Danilo Stojković, Neda Arnerić. Film je u mnogome izmenio vreme i događaje, verovatno da bi bio prihvatljiviji današnjoj publici. Nama se istorija i tako stalno ponavlja, pa nema baš mnogo razlike u koje se vreme smešta. Inače, pozorišna predstava je mnogo bolja od filma, ne samo zbog neprevaziđenog Bate Stojkovića, nego je i Diklić mnogo bolje odigrao ulogu od Lečića.
EDIT: Zaboravio sam da napišem. Ko se od vas seća osamdesetih godina kada ZAISTA nije bilo toalet papira (Đura donosi na poklon toalet papir) i kada je stvarno bilo problem da se kupi sijalica, a da nije crvene boje? I ja sam u svojoj stonoj lampi tada imao crvenu sijalicu, zato što druge nije bilo. Zato je profesionalac promenio vreme, za one koji su se malo kasnije rodili.
[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 01.12.2018. u 16:24 GMT+1]
[ MajorFatal @ 01.12.2018. 22:37 ] @
- Crni Ilija, nisi valjda stvarno bio u pozorištu?
- Eh, šta sve čovek mora da trpi zbog zlikovaca! :)
[ mjanjic @ 01.12.2018. 23:01 ] @
Najbolji citat iz domaćih filmova ikada, ilustruje mnogo toga vezanog za našu kulturu, samo je malo drugačiji:
- Čim su ušli u operu, ja kupujem kartu, pa za njima.
- Znači, bio si stvarno u pozorištu?
- Da!
- E, šta čovek mora da trpi zbog razbojnika!
[ bananaphone @ 02.12.2018. 07:31 ] @
Pa na pocetku Ilija Cvorovic kaze - Kad se to milicija interesovala za dobrog i postenog coveka - a on je zbog politickih ubedjenja, ni kriv ni duzan, robijao na Golom Otoku...
[ alimamnekolikokuća @ 02.12.2018. 08:57 ] @
Besmisleno je koristiti fikciju kao dokaz bilo čega.
Ko je šta kako kojim redoledom u toj fikciji je nebitno u stvranosti prošloj/sadašnjoj/nudućoj.
Jer fikciju može tumačiti svako na svoj način.
Medjutim, može se tumačiti "šta je ko hteo da kaže".
Ali ako se tumači šta je "glavni junak jedne knjige" hteo da kaže onda se to odnosi samo na okolnosti i stanja opisana u toj knjizi, a što je sve fikcije pa i tumačenje je fikcija. Takvo tumačenje u najboljem slučaju može da se projektuje na stvarnost kao alegorija ili neka hipotetika - "šta bi bilo kad bi bilo". I pri tome još uvek ne znamo da li u stvarnosti važi "kad bi bilo".
Iako ono "šta bi bilo" može da zvuči efektno.
Sigurno se može govoriti o tome "šta je pisac hteo da kaže".
Medjutim za to je potreban neki relevantan citat bilo iz knjige/filma bilo izjave pisca koji bi se povezao sa jasno definisanim tumačenjem.
[ Bradzorf012 @ 02.12.2018. 10:19 ] @
[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 02.12.2018. u 13:57 GMT+1]
[ mjanjic @ 02.12.2018. 13:16 ] @
Dva ekstremno različita sistema upravljanja.
Zamislimo da vršimo eksperiment nad dva plemena domoradaca. Jednom plemenu uvedemo najsuroviju diktaturu, kontrolišemo ko šta misli, hapsimo i odvodimo u logor one koji su protiv nas, ubijamo ih...
Drugom plemenu uvedemo nove tehnologije, donesemo im demokratiju, imaju slobodu mišljenja, fer i poštene izbore... ali im oduzmemo mogućnost da se pitaju u vezi suštinskih problema i da utiču na tokove velikih suma novca. Jednostavno moraju da plaćaju nama porez, damo im mogućnost da lepo zarade i da se čak obogate, delimično i kroz ratove sa onim drugim plemenom, i tako...
Jednima prođe život u strahu od režima, a drugima u trčanju za novcem - na kraju kome je bolje, kad su u pitanju vladari, ovima u komunizmu koji mogu sutra da stradaju i zbog te paranoje na svaki mig svojih najpoverljivijih ljudi šalju narod u gulage i ubijaju ga, ili onima u kapitalizmu, koji su izvan sistema (ne tvrdim da su iznad njega) i o kojima narod nema pojma ni ko su ni šta su, ali su svi svesni da su moćniji i uticajniji nego njihovi vodeći političari koji često ni sami nisu svesni da su (slobodne) marionete?
Neki filozofi tvrde da nema veće prevare nego navući narod da misli da je slobodan i da živi u demokratiji, odnosno imati robove koji misle da su slobodni. Ali, u zemljama kao što je SAD ljudi bar imaju izbor da li će da trče za novcem ili će živeti skromnije, a višak vremena koristiti da putuju i jednostavno uživaju u životu.
Poenta je da su oba sistema ekstremi, jedan vodi u zaostalost, a drugi od ljudi napravi robote koji trče za poslom. Niti je moguća isključivo socijalna država, niti isključivo liberalna, već treba pomiriti interese i potrebe i za jednim i za drugim.
Primer su skandinavske države kako je ipak moguće naći neku sredinu.
SFRJ je pokušala nešto tako, ali narod nije bio zreo za takav sistem, jer se više cenila ideologija od rezultata rada koji su uglavnom lažirani kako bi se narodu i nadređenima pokazala superiornost sistema.
[ alimamnekolikokuća @ 02.12.2018. 14:06 ] @
Citat:
mjanjic
ovima u komunizmu koji mogu sutra da stradaju i zbog te paranoje na svaki mig svojih najpoverljivijih ljudi šalju narod u gulage i ubijaju ga
Komunizan nema veza sa gualzima.
Takodje nije jasno da li pokušavaš gulage da dovedeš u paralelu sa lajtmotivom "Čvorović" i Golim Otokom?
Jedna strana priče "Čvorović" se u modernom žargonu naziva "Preletačević".
Nekad "za kralja" posle komunista/patrizanovac/titoista se obreo u staljinizmu. Nakon "prevaspitavanja" na Golom Otoku opet se vraća Titoizmu.
Medjutim poenta "Preletačevića" je u tome što on nikad nema korena.
Nikad istinski nije za kralja nego zato što vidi da su i drugi okrenuli dupe na kraljevsku strana pa i on.
Nikad nije bio istinski komunista nego vidje da partizani pobedjuju pa "kud truci tu i mali mujo".
Nikad nije bio Staljinista ali mu se učinilo da Tito ide u staljinizam pa se istrčao i naleteo na rudu.
I tako iz jednog preletačkog ekstrama uleteo u drugi/treći i nikad kraja.
Opet dovodjenje gulaga u vezu sa Golim Otokom nema osnova.
Goli Otok je ondašnja varijanta demokratke inkluzije.
Inkluzija podrazumeva (ne odbacivanje izgrednika) nego njegovu inkorporaciju u društvo.
Hbg. ko je tada znao da će se kroz pola veka na "inkluziju" sticati doktorati.
Napredno za ono vreme, zar ne?
Takodje, iz ugla pravnog sistema:
Za šta su osudjeni Biljana Plavšić i Vojislav Šešešlj?
Za zločine protiv čovečnosti.
A zašto?
Pa zbog laprdanja. Ni Biljana Plavšić ni Vojislav Šešelj nisu imali smelosti da se upute na front nego su druge huškali odnosno "laprdali".
Za šta su osudjeni "golootočani"? Isto tako za "laprdanje".
S tim što su Šešelj i Plavšićka osudjeni na 10-16 puta duže kazne.
Prema tome, ako je pisac hteo da nešto kaže o golootočanima, onda možemo konstatovati da realizacija Golog Otoka nije u suprotnosti sa najmodernijim demokratskim pravosudjem na najvišem nivou.
Šta više, Golotočka odiseja se završavala u veoma blagim kaznama, posmatrano iz ugla dužine trajanja. E sad, što 1950-tih godina nisu imali 4G internet...
A da se zbog lapradanja ide na robiji potvrdio je i Hag!
[ Branimir Maksimovic @ 02.12.2018. 15:14 ] @
S tim da je zatvor u Hagu hotel Hilton spram Golog otoka ;)
[ jovajovic100 @ 02.12.2018. 19:09 ] @
[ bananaphone @ 02.12.2018. 19:13 ] @
@alimamnekolikokuća - cini mi se da ti je programiranje ipak jaca strana :D :D :D
Zbog cega su osudjeni nacisti u Nirmberskom procesu, pa neki su samo piskarali, napisali tu i tamo neki rasni zakon, ili mozda vodili administraciju koncentracionog logora, sto je naravno isto kao i Hag ili recimo ovi sto su slati na Goli Otok zbog vica. Hajmo sad relatizovati sve, sve je to isti klinac :D
[ Whitewater @ 02.12.2018. 19:35 ] @
Citat:
mjanjic:
Dva ekstremno različita sistema upravljanja.
Zamislimo da vršimo eksperiment nad dva plemena domoradaca. Jednom plemenu uvedemo najsuroviju diktaturu, kontrolišemo ko šta misli, hapsimo i odvodimo u logor one koji su protiv nas, ubijamo ih...
Drugom plemenu uvedemo nove tehnologije, donesemo im demokratiju, imaju slobodu mišljenja, fer i poštene izbore... ali im oduzmemo mogućnost da se pitaju u vezi suštinskih problema i da utiču na tokove velikih suma novca. Jednostavno moraju da plaćaju nama porez, damo im mogućnost da lepo zarade i da se čak obogate, delimično i kroz ratove sa onim drugim plemenom, i tako...
Jednima prođe život u strahu od režima, a drugima u trčanju za novcem - na kraju kome je bolje, kad su u pitanju vladari, ovima u komunizmu koji mogu sutra da stradaju i zbog te paranoje na svaki mig svojih najpoverljivijih ljudi šalju narod u gulage i ubijaju ga, ili onima u kapitalizmu, koji su izvan sistema (ne tvrdim da su iznad njega) i o kojima narod nema pojma ni ko su ni šta su, ali su svi svesni da su moćniji i uticajniji nego njihovi vodeći političari koji često ni sami nisu svesni da su (slobodne) marionete?
Neki filozofi tvrde da nema veće prevare nego navući narod da misli da je slobodan i da živi u demokratiji, odnosno imati robove koji misle da su slobodni. Ali, u zemljama kao što je SAD ljudi bar imaju izbor da li će da trče za novcem ili će živeti skromnije, a višak vremena koristiti da putuju i jednostavno uživaju u životu.
Poenta je da su oba sistema ekstremi, jedan vodi u zaostalost, a drugi od ljudi napravi robote koji trče za poslom. Niti je moguća isključivo socijalna država, niti isključivo liberalna, već treba pomiriti interese i potrebe i za jednim i za drugim.
Primer su skandinavske države kako je ipak moguće naći neku sredinu.
SFRJ je pokušala nešto tako, ali narod nije bio zreo za takav sistem, jer se više cenila ideologija od rezultata rada koji su uglavnom lažirani kako bi se narodu i nadređenima pokazala superiornost sistema.
ali ako govorimo polticki mozes i u Americi da utices na sistem jos kako, ali moras prvo da postanes neki autoritet da bi te ljudi slusali i cak i sledili. Mislim slobodan si ti da kazes sta hoces, ali koga to briga ako si neki nebitan covek ?
20. Januar 2017. crnac sin imigranta iz kenije predaje vrhovnu komandu sinu bogatog belca iz NYC. Only in America.
Poredjenje Amerike i Rusije ili bilo koje druge zemlje je apsolutno smesno jer ne postoji zemlja kao USA.
[ bananaphone @ 02.12.2018. 19:52 ] @
Citat:
Whitewater:
20. Januar 2017. crnac sin imigranta iz kenije predaje vrhovnu komandu sinu bogatog belca iz NYC. Only in America.
Ili Gruzijac poreklom iz nizih drustvenih slojeva, preuzima upravljanje novim ruskim carstvom od veoma bogatog Rusa plemickog porekla :D
[ Steve Lonmo @ 02.12.2018. 21:06 ] @
Citat:
bananaphone: ... ili recimo ovi sto su slati na Goli Otok zbog vica.
U SFRJ su ovi što su drugačije mislili, kada bi bili otkriveni onim specijalnim detektorima za čitanje misli, streljani na licu mesta. A za pričanje viceva, odlaženje u crkvu, slavljenje slava isl. - znači za konkretna dela - je sledovalo prvo mučenje, pa tek onda i streljanje ako slučajno preživiš mučenje.
Goli otok i ostali zatvori su bili rezervisani za one kojima npr. ispadne mrvica sa kifle na pločnik, ili ukoso pređu pešački prelaz, ili što izjavi Grabar-Kitarović pre neki dan "Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor" i za počinioce sličnih manjih prekršaja.
Citat:
Whitewater: Poredjenje Amerike i Rusije ili bilo koje druge zemlje je apsolutno smesno jer ne postoji zemlja kao USA.
Sa prvim delom rečenice se u potpunosti slažem, Rusi nisu čitave narode sa teritorija koje su pripajali "Ruskom svetu" pretvarali u izložbe etnografskih muzeja. A što se tiče Anglosaksonaca, i u Australiji, i na Novom Zelandu, Tasmaniji... su narodi pretvoreni u izložbe u muzejima, isto kao i u Americi.
[ bananaphone @ 02.12.2018. 21:42 ] @
Jel bi ostalo od vas kad bi se odrekli politicke ideologije?
[ alimamnekolikokuća @ 02.12.2018. 22:02 ] @
Da se na Goli Otok išlo zbog vica ja bih tamo bio starosedeoc.
[ Steve Lonmo @ 02.12.2018. 22:50 ] @
Išli u socijalističkoj Jugoslaviji u zatvor i generali, potpredsednici vlada, članovi Centralnog komiteta, direktori...
A vi kako te? Kako kod vi u slobodi? Možeš i da popljačkaš, i da ubiješ... pa ne mora ni nanogica, ako je tata neki demokratski član, ako si elita i imaš veze, love koju si generacijama pošteno sticao - ako imaš "leđa"?
[ MajorFatal @ 02.12.2018. 22:59 ] @
Ispričaj nam jedan vic o drugu Titu...ako smeš? :)
Zašto se išlo u zatvor tad, zar je u tom savršenom društvu bilo kriminala?
[ zzzz @ 02.12.2018. 23:46 ] @
Film-komedija o balkanskom špijunu,to je napravljeno na djelimično izblijedelih sjećanja o nekim političkim previranjima.Zato ima nekih kontradikcija i raznih nejasnoća.
Nakon ww2 Staljin je ozbiljno stisnuo da se u FNRJ napravi totalna kolhozacija seoskih imanja po cijenu likvidacije svih "kulaka".
Ko je za Staljina?Ko je protiv?Težak politički sukob...Ovi drugi su prevagnuli,i napravili Goli otok za one prve.
...Iz prve ruke,pričao meni jedan Dušan golootočanin:"Nađem ja,deset godina po izlasku,svoga druga Voju u Beogradu.I pitam,što me posla tamo?A on kaže,e moj Dušane,da ne poslah ja tebe poslao bi ti mene.Samo eto ti se vrati,a ja nebih."
[ MajorFatal @ 03.12.2018. 02:46 ] @
Zanimljivo da su ovi drugi što su prevagnuli odbacili jednu Staljinovu ideju - kolhozacija, a prihvatili drugu - gulag? Pa čak i ovi treći - Gvantanamo. Neke ideje nikad ne zastarevaju: ako nečije ideje nisu identične kao moje, tog drugog bi trebalo u najmanju ruku raspeti, jer me inače ugrožava...
[ alimamnekolikokuća @ 03.12.2018. 04:55 ] @
Tito je bio karakter.
Nije hteo da proda domovinu Staljinu.
Lizanje šupka Putinu radi opstanka na vlasti će "patentirati" oni koji će za tepsiju bureka prodati sve.
Istovremeno ih ni Putin neće begenisati onako kako se četnik-jugendi nadaju nego će se slikati sa Tačijem.
Ej! Prodati domoviu Staljinu - pa takav je stvarno šupak.
[ Branimir Maksimovic @ 03.12.2018. 05:08 ] @
Gibanice, alimam, gibanice...
[ Bradzorf012 @ 03.12.2018. 05:30 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća:
Da se na Goli Otok išlo zbog vica ja bih tamo bio starosedeoc.
Starosedelac.
[ alimamnekolikokuća @ 03.12.2018. 05:52 ] @
Znaš kako?
Oni koji su bili na Golom Otoku su ispričali kako su prošli na letovanju.
Oni koje je Staljin izgazio nikad više nisu progovorili.
Hbg. bila su opaka vremena.
Mogao si da biraš Staljinove čistke i milione mrtvih ili da se prevaspita par preletačkih magaraca.
[ gilopile @ 03.12.2018. 05:55 ] @
Oldsiter
[ bananaphone @ 03.12.2018. 07:47 ] @
Citat:
Steve Lonmo:
Citat:
bananaphone: ... ili recimo ovi sto su slati na Goli Otok zbog vica.
U SFRJ su ovi što su drugačije mislili, kada bi bili otkriveni onim specijalnim detektorima za čitanje misli, streljani na licu mesta. A za pričanje viceva, odlaženje u crkvu, slavljenje slava isl. - znači za konkretna dela - je sledovalo prvo mučenje, pa tek onda i streljanje ako slučajno preživiš mučenje.
Goli otok i ostali zatvori su bili rezervisani za one kojima npr. ispadne mrvica sa kifle na pločnik, ili ukoso pređu pešački prelaz, ili što izjavi Grabar-Kitarović pre neki dan "Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor" i za počinioce sličnih manjih prekršaja.
Pa zbog ovakvih stavova i ne moze da se prica o bilo cemu :). Ideologija jaca od pameti...
Ovako i Hrvati pricaju o Jasenovcu, kao da je bio vasar a ne koncentracioni logor... Ajde sta kukate - bilo 3 Cige, 4 Srbina, 1 Jevrej i 20 Hrvata, i jednom su im posluzili bajate cevape pa su se usrali, inace im je bilo super... Ako je neko i umro, pa umiru ljudi i na slobodi, eno pre 10g umro moj deda, hocemo sad da kazemo da je ziveo u logoru?
Totalno nerealno.
Sistem u SFRJ je imao mnogo toga dobrog, Goli Otok je bio logor gde su mnogi nevini ljudi zavrsili zbog gluposti i sigurno nije nesto sa cim bi trebao da se ponosi i jedan sistem. Hebiga ne mozes da branis Goli Otok a da budes protiv Guantanamo-a :)
[ alimamnekolikokuća @ 03.12.2018. 08:08 ] @
Citat:
bananaphone
Sistem u SFRJ je imao mnogo toga dobrog, Goli Otok je bio logor gde su mnogi nevini ljudi zavrsili zbog gluposti i sigurno nije nesto sa cim bi trebao da se ponosi i jedan sistem.
Glupost se plaća.
U bivšoj SFRJ Šešelj je robijao zbog "verbalnog delikta".
Koliko je glup stao je na isti kamen u Hag gde je robijao 10 godina opet zbog "verbalnog delikta".
Ko se glup rodi glup osta do kraja života.
[ član @ 03.12.2018. 08:12 ] @
pitanje za Stevu i nekolikokuca:
zamislimo situaciju, idete vas dvojica ulicom i sretnete Tita. koji od vas dvojice bi mu prvi popusio? kako bi se dogovorili ko ce prvi da mu ga izduva?
[ bananaphone @ 03.12.2018. 10:15 ] @
@alimamnekolikokuća - to je ta paranoja koju je Kovacevic pokusao da prikaze.
U prvom postu na ovoj temi kritikujes preletace - ljude koji su menjali ideologiju, onako kako vetar duva. A u ovom poslednjem postu kritikujes Seselja sto je ostao "glup" do kraja - ostajuci pri svojoj idelogiji bez obzira sto je proveo dosta vremena iza resetaka :)
[ alimamnekolikokuća @ 03.12.2018. 11:55 ] @
Citat:
bananaphone
U prvom postu na ovoj temi kritikujes preletace - ljude koji su menjali ideologiju, onako kako vetar duva. A u ovom poslednjem postu kritikujes Seselja sto je ostao "glup" do kraja - ostajuci pri svojoj idelogiji bez obzira sto je proveo dosta vremena iza resetaka :)
Kritika? Ma šta ima da kritikujem budalesanje?
Ne čitaš pažljivo.
Napisao sam da jedan "nema korena" a drugi da je "glup".
A obojica nemaju karaktera.
[ MajorFatal @ 04.12.2018. 01:48 ] @
A zašto je Balkanski špijun, a ne srpski ili jugoslovenski, veći deo radnje se dešava u Serdar Jola?
[ mjanjic @ 04.12.2018. 15:40 ] @
Pa svako vreme nosi svoje, da je bilo u vreme Obrenovića, bio bi "sreski špijun" ;)
[ Steve Lonmo @ 13.12.2018. 22:41 ] @
Citat:
bananaphone: Pa zbog ovakvih stavova i ne moze da se prica o bilo cemu :). Ideologija jaca od pameti...
Ovako i Hrvati pricaju o Jasenovcu, kao da je bio vasar a ne koncentracioni logor... Ajde sta kukate - bilo 3 Cige, 4 Srbina, 1 Jevrej i 20 Hrvata, i jednom su im posluzili bajate cevape pa su se usrali, inace im je bilo super... Ako je neko i umro, pa umiru ljudi i na slobodi, eno pre 10g umro moj deda, hocemo sad da kazemo da je ziveo u logoru?
Totalno nerealno.
Sistem u SFRJ je imao mnogo toga dobrog, Goli Otok je bio logor gde su mnogi nevini ljudi zavrsili zbog gluposti i sigurno nije nesto sa cim bi trebao da se ponosi i jedan sistem. Hebiga ne mozes da branis Goli Otok a da budes protiv Guantanamo-a :)
Zatvaranje tih ljudi, najčešće najčasnijih, najčestitijih, najhrabrijih i najodanijih svojim idealima je nešto najsramnije što se dešavalo u socijalističkoj Jugoslaviji i svakako najtragičniji događaj u toj komunističkoj istoriji. Ja se do zemlje klanjam i tim ljudima i Velikom Staljinu. Sa druge strane razumem i Titove planove i pozicije, u kontekstu vremena u kome se sve dešavalo, ali nikako ne opravdavam i ne branim takve metode.
Ovo što ti tandrčeš da se na Goli otok išlo zbog vica ili što taj zatvor nazivaš logorom, je isto što i ti Hrvati Jasenovac nazivaju vašarom ili što žrtve umanjuju za deset puta, ili, svejedno, što neki Srbi objašnjavaju da je Goli otok bio zatvor za Srbe ili što jasenovačke žrtve množe sa deset.
[ bananaphone @ 14.12.2018. 10:42 ] @
Steve - procitaj sta je pisao Jovo Kapicic - imas knjizicu gde on prica o svom zivotu.
Mislim nije on jedini relevantan, ali recimo da je zgodan da ce citira po pitanju "logora", u smislu da nije bivsi logoras nego neko ko je ucestvovao sa strane vlasti u stvaranju i do kraja podrzavao i pravdao ideju Golog Otoka.
Kreni negde od kraja 129-te strane. Citaj sledecih 3-4 strane da bi stekao malo siru sliku. Covek jasno govori o jugoslovenskim, posleratnim vojnim logorima Bileci i Staroj Gradiskoj i logoru Golom Otoku. Pri tom kaze da je jugoslovenska Stara Gradiska bila gora od Ausvica (citiram njega, ne tvrdim da je tako bilo, ali to je ono sto on izjavljuje). Civili su na Goli Otok odvodjeni administrativnom merom, dakle nije bilo sudjenja i utvrdjivanja krivice, a sam Rankovic je govorio da je 1/3 logorasa na Golom Otoku nevina.
Je l' znaš šta je razlika između zatvora i logora?
Umesto da ja dajem sad svoju definiciju a ti tvoju, i natezemo se na 10 strana, mogao bi da pogledas ovo sto sam napisao u prethodnom postu i das svoj komentar. Evo ti ga Jovo Kapicic i njegova knjiga.
Da li je on relevantan izvor o tome sta je bio Goli Otok (ili Stara Gradiska i Bileca - za vreme Jugoslavije, posle WW2)?
[ alimamnekolikokuća @ 14.12.2018. 12:47 ] @
A šta je bitno ko je šta "rekao".
I Aco je rekao "ukinuću TV pretplatu" i šta je uradio?
Bitno je ko je šta radio.
Ako je Goli Otok nešto za osudu kako ti uzimaš za ozbiljno šta je rekao neko ko je radio a ne pitaš zašto je radio to što je radio?
[ bananaphone @ 14.12.2018. 13:15 ] @
@alimamnekolikokuća - Jovo Kapicic, general UDBA-e i narodni heroj, koji je bio zaduzen od Rankovica za logore u Jugoslaviji je rekao u svojoj knjizi (dao sam ti i relevantne strane):
1. Goli Otok, Bileca i Stara Gradiska su bili logori.
2. Civilno stanovnistvo su slali na robiju opstinski sluzbenici, sudije za prekrsaje administrativnom merom, bez ikakvog sudjenja, zvanicne optuznice, i naravno bez ikakve evidencije o kazni, direktno su sprovodjeni na Goli Otok.
3. I sam kaze da su Rankovic i on smatrali da je 1/3 nevinih na Golom Otoku.
Da li se slazes sa ovim sto je on izjavio u svojoj knjizi? Da li mislis da je on relevantan da definise ove stvari ovako kako su definisane?
[ alimamnekolikokuća @ 14.12.2018. 14:39 ] @
Jel treba da ti crtam?
Evo: nije bitno ko je šta rekao nego je bitno ko je šta radio.
Ako je Jovo radio (a jeste) pa brže bolje dobio preletačka krila kad je zagustilo nije ništo novo kod Srbstva i praznoslavlja. To su te moderne patrioske metode svojstvene samo mudrima.
Hbg., u vreme Tita je bio karakter, posle se ostarilo, oslabilo, promudilo.
[ bananaphone @ 14.12.2018. 15:33 ] @
A ovo je ludnica - hoces reci da je Jovo Kapicic, pod stare dane postao cetnik ?
[ alimamnekolikokuća @ 14.12.2018. 15:36 ] @
Hoću da kažem da nije bitno ko šta laprda nego šta radi.
[ bananaphone @ 14.12.2018. 15:44 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća: Hoću da kažem da nije bitno ko šta laprda nego šta radi.
Reci ti meni da li je Goli Otok bio logor ili nije?
[ Steve Lonmo @ 14.12.2018. 16:46 ] @
^
Nije. Bio je zatvor.
- Ako zatočenici izdržavaju vremenski određenu kaznu - onda je to zatvor (nema veze i ako je doživotna, ali zatvorenik to zna).
- Ako zatočenici ne znaju kada će i da li će biti pušteni na slobodu - onda je to logor.
To što ti pišeš: uslovi ovakvi, onakvi... rekao ovaj ovo, onaj ono... ovaj sud, onaj sud, odluka ova, ona... kriv, nije kriv, nevin... - to nema veze.
Nikolaj Velimirović je bio logoraš u Dahauu, ali je tamo živeo u hotelskim uslovima, hranio se sa nemačkim oficirima itd. Čak se i okumio sa jednim Nemcem, mislim baš kuvarom. Dakle, on je imao bolje uslove nego možda svi zatvorenici u svim zatvorima na celom svetu tada, ali je ipak bio logoraš i Dahau je bio logor... i bio bi logor i da su svi logoraši imali uslove kao Nikolaj.
[ bananaphone @ 14.12.2018. 17:00 ] @
Dakle Steve i alimamnekolikokuća znaju sta je bio Goli Otok, a Jovo Kapicic ne zna... Da ga hebem, priznajem kad je neko u pravu, demokratski ste ga preglasali... I hvala vam, nesto sam i naucio ovde danas...
Mada me malo cacka sto su mu onda komunisti dali zvanicni naziv "Radnički prihvatni logor za političke zatvorenike" od '51 do '56.
Bez obzira sto ste vi uvek u pravu, morate priznati da je malo zbunjujuce.
[ alimamnekolikokuća @ 14.12.2018. 17:15 ] @
Citat:
bananaphone
Dakle Steve i alimamnekolikokuća znaju sta je bio Goli Otok
Napisao sam nekoliko rečenica o izlapelom laprdanju.
Zato ne znam odakle ti zaključak da mi dodeliš tako laskavu ocenu: "znao šta je bio Goli Otok!"?
Ako tako nastaviš biće na kraju da sam povešao na hiljade i premlatio na stotine hiljada a koliko bi kosti bilo polomljeno ni milioni ne bi bili dovoljni.
To je neka četnik-jugend majstorija ili si samo u trenutnom naletu nadahnuća?
[ bananaphone @ 14.12.2018. 17:23 ] @
Postade Jovo Kapicic cetnik
[ Bradzorf012 @ 14.12.2018. 19:13 ] @
Citat:
bananaphone:
Bez obzira sto ste vi uvek u pravu, morate priznati da je malo zbunjujuce.
Nije bitno ko je u pravu, a ko greši. Niko ne kaže da je Goli Otok bila banja, ali je važno staviti stvari u određeni kontekst. Šta je bio makartizam? Šta su radili japancima u USA za vreme WWII? Kada su ukinuli ropstvo? Šta je gvantanamo? Nemoj da se zahebavamo, svako vreme je imalo svoje metode za obračun sa političkim i ideološkim neprijateljima. Nekada su to bila ubistva i masakri, zatim zatvori i logori. Posle toga se neuklapanje u sistem plaćalo radnim mestom. Danas je to medijski mrak i provlačanje kroz blato.
[ bananaphone @ 14.12.2018. 19:46 ] @
Bradzorfe, molim te pogledaj kako je isla diskusija. Na nekim drugim diskusijama ja sam takodjer stavljao ovu pricu u taj isti kontekst koji ga ti stavljas. Ali ovde prvo, nije u pitanju kontekst, nego da se prepozna sta je Goli Otok bio, a sta nije, da bi uopste moglo da se prica o kontekstu.
Drugo, kontekst u ovoj diskusiji bi bio - da li je nevin covek, zbog svojih politickih ubedjenja, mogao da zavrsi na Golom Otoku, poput glavnog lika iz ovog filma.
Elem - Steve mi je rekao da tandrcem' da je Goli Otok bio tamo neki logor, a ne obican zatvor, na koji se islo zbog vica, sto po njemu - naravno pretstavlja glupost.
Ja mu dajem dokaze da nije u pravu.
Goli Otok - ili u punom nazivu "Radnički prihvatni logor za političke zatvorenike" - (period 51-56') je bio to sto mu i sam naziv kaze.
Covek koji je bio general UDBA-e u to vreme, i koji je bio zaduzen za Goli Otok, kaze da su civili slati na robiju od strane opstinskih sluzbenika, sudije za prekrsaje, administrativnom merom, bez ikakvog sudjenja, zvanicne optuznice, i naravno bez ikakve evidencije o kazni (ne zna se na koji period), i direktno su sprovodjeni na Goli Otok.
Dakle, narodski receno - svaki malo jaci partijski preCednik opstine Zagubica mogao je poslati nekog ko mu je stao na zulj, da ga malo prevaspitaju, bez prijave, optuznice, suda i sudjenja, jednostavnom administrativnom merom, sto Jovo Kapicic opisuje u jednom drugom interviju-u ali ne preuzima odgovornost za to, nego kaze da je odgovornost na onima koji su svoje nevine sugradjane slali na Goli Otok.
Takodjer kaze da su Rankovic i on smatrali da je 1/3 nevinih na Golom Otoku.
To je to, kad shvatimo o cemu pricamo, lako cemo mi naci kontekst.
[ Whitewater @ 15.12.2018. 03:14 ] @
Goli Otok je jedna od boljih stvari koja se desila nasoj zemlji.
Mucenje komunista od strane komunista, pa kud ces bolje. Sta mislite da ta staljinarija nije pociscena, sigurno bi izveli pre ili kasnije povratak u Sovejetski blok, kao, 1968 Cesi hode da odu a Jugovici da se vrate ))))
Srbija i ovako gledano sa strane meni izgleda poprilicno onako kgboski staljinaski i proruski.
[ alimamnekolikokuća @ 15.12.2018. 07:47 ] @
Kako bi se staljinisti obračunavali sa neistomišljenicima komunistima znamo po tome kako je Milošević ubio i zatrpao Stambolića u kreč na Fruškoj Gori.
Pa sad biraj:
1) par meseci rekreativno na Golom Otoku ili
2) masovne likvidacije onih koji su bili protiv staljinizma samo zato što su bili protiv staljinizma.
[ herzog @ 18.12.2018. 13:27 ] @
Bas je opasan baja bio taj Milosevis , Staljinovo mu seme je*em.