[ bordzija @ 20.01.2019. 08:53 ] @
Kupio sam nekoliko različitih modela sijalica, neke su skupe, neke jeftinije. U pitanju su sijalice sa senzorima pokreta, radarske, pir

Vtac sijalica sa senzorom dan/noć 800 dinara komad.
Kupio nekoliko komada i istestirao. Kada se postavljaju u stanu - ne rade kako treba tj upale se i uglavnom ako je malo tamnije u sobi, ako je zaklonjena, ako je zavesa malo deblja - gori ne gasi se.
Ako je montirate ispod terase isto se ne gasi i stalno gori. Mora znači da bude u staklenoj plafonjeri i da gleda u nebo. Inače stalno gori.
Ne sme u lampu i luster tj ne sme da bude okružena. Senzor se potpuno zablesavi i gori stalno, trepćući.
Nikakva spoljna lampa sa mat staklom ne dolazi u obzir.
Kupio sam i one radarske senzorske što se reklamiraju na sve strane. Njih možete u bilo šta da ugurate i jako su nepredvidljive. Nekada su užasno osetljive i stalno se pale i gase, reaguju kroz zid bukvalno, vrata.
Ako imate dve iste u hodniku recimo, stalno se naizmenično pale bez prestanka i gase. Moraju baš da budu udaljene jedna od druge. Iako se ne vide opet se pale i gase naizmenično. Valjda jedna drugu pobuđuju radarskim snopom.
Ne smeju da budu okrenute prema dubini nekog velikog ptostora jer tada se isto ne gase.
Znaju i po nekoliko zidova da probiju i reaguju na pokrete ukućana. Imaju ono odvratno belo plavo svetlo, nema sanse neko drugo.
Sve u svemu, nisam se baš usrećio sa njima. Jedne su bile ogromne i nigde nisam mogao da ih uguram a sad skoro sam kupio za 450 dinara komad 9 vati led i ima prečnik 6 cm.

Klasični PIR senzori mi ne traju duže od godinu dana kada ih spolja montiram. U kući rade po 10 godina bez problema.

Uzeo sam i jednu foto ćeliju pa ći da je montiram na rasvetu oko kuće pa nakuckam nešto ako se setim.

[ looker-on @ 20.01.2019. 09:06 ] @
To što si kupio obične su igračke. Ako želiš ozbiljan svetlosni prekidač, kupi fotorele. Znači, u kompletu su rele koji se montira na din šinu i sam foto senzor koji montiraš napolju. Na releu imaš trimere za podešavanje osetljivosti i brzine reagovanja.
Da bi izbegao tu belo plavu svetlost, obrati pažnju na boju svetlosti koja je napisana na kutiji. Za toplu, prijatnu svetlost kupuj sijalice od 2700 do 3500K (Kelvina).
Što se tiče "radarskih", nisam razumeo o čemu se radi?
[ Java Beograd @ 20.01.2019. 09:13 ] @
Koja ti je ovo sijalica sa E26 grlom !?! Gde se to koristi, ko to proizvodi ? Gde si to našao? Čitava Evropa koristi E14 i E27.
[ bordzija @ 20.01.2019. 09:25 ] @
To sam našao na internetu fotografije, ove su e27 grlo, vidiš nisam ni obratio pažnju bila mi bitna samo fotka i 6 cm :D

Pa kupio sam i foto rele ali je i on užasno nepraktičan, ne može pored sijalice da se montira, moraš da ga odmakneš malo dalje i onda našta to liči sa 2 kabla. Užas. I ne traje to ništa duže od god dana ako je napolju na kiši i vetru. Jeda foto rele ću da montiram da gasi celu rasvetu ako se zaboravi uveče. Znatna ušteda se ostvari na duge staze jer dok ja ustanem pa dok skapiram da gori oko kuće... Duplo račun.

Radarska sijalica, mislim da ima pir koji pobuđuje radarski talas, prolazi kroz zidove čak i pali se. Tu nema biranja, samo te odvratne plavičaste diode.
[ bakara @ 20.01.2019. 11:01 ] @
Te sijalice bas odaju utisak (ne)kvaliteta :D

Sto nisi kupio led reflektor sa PIR senzorom, ako treba da se pali kada neko prodje?
to mi deluje prakticnije

https://www.elementa.rs/proizv...-reflektor-sa-pir-senzorom-20w
[ bordzija @ 20.01.2019. 11:30 ] @
I to sam kupio ali to TEK izgleda katastrofalno kada se namontira na kuću! Ko šporet! Jeste kao radi ali i taj pir senzor ne sastavi duže od godinu dana na vetru i kiši. Ovo sam gledao da imam lako izmenjivo rešenje u nekim spoljnim lampama koje ipak daju koliko toliko zaštićenu sredinu.

Jako je frustrirajuće naći spoljašnju rasvetu u Srbiji a da nije neka katastrofalna cifra!

Na kraju ću sve da stavim one brodske lampe ali opet ne mogu da nađem bele i da deluju kao da će sastaviti nekoliko godina da se ne dezintegrišu na suncu.
[ looker-on @ 20.01.2019. 11:50 ] @
Citat:
bordzija:
Radarska sijalica, mislim da ima pir koji pobuđuje radarski talas, prolazi kroz zidove čak i pali se. Tu nema biranja, samo te odvratne plavičaste diode.

I dalje ne kapiram o kakvom radaru je reč?
Što se tiče spoljnjeg osvetljenja, na prvom mestu je IP zaštita.
Foto rele se montira u razvodnu kutiju, kraj osigurača a sam foto senzor napolju ali gledaj da bude zaštićen.
U takvoj kombinaciji radiće pouzdano.
[Ovu poruku je menjao looker-on dana 20.01.2019. u 13:11 GMT+1]
[ bakara @ 20.01.2019. 12:05 ] @
Citat:
bordzija:
I to sam kupio ali to TEK izgleda katastrofalno kada se namontira na kuću! Ko šporet! Jeste kao radi ali i taj pir senzor ne sastavi duže od godinu dana na vetru i kiši. Ovo sam gledao da imam lako izmenjivo rešenje u nekim spoljnim lampama koje ipak daju koliko toliko zaštićenu sredinu.


Pa nije PIR senzor za vetar i kisu, tj taj sto je namenjen za outdoor varijantu mora dosta da kosta.

Ako hoces jeftino a pouzdano resenje ja bi to napravio da to sve bude nezavisno.

Znaci uzmi lampu koja je vodootporna i zadovoljava tvoje kriterijume i uzmi zasebno PIR senzor koji je takodje po tvojim kriterijumima i montiraj na odgovarajuce mesto (gledaj da bude zaklonjeno od meteo uticaja koliko god moze) koje u opste ne mora biti pored lampe.

I ako nesto rikne od ta dva zameni to sto je crklo i opet imas jeftinu i funkcionalnu spravu.

I to ce da te kosta manje nego gotova resenja.[ bordzija @ 20.01.2019. 16:47 ] @
Pa evo ova gotova resenja sasvim solidno rade, te radarske sijalice samo ih treba dobro postaviti u odgovarajuću spoljašnju lampu. Da montiram kojekakve senzore naokolo ne dolazi u obzir digne mi se kosa na glavi. Ne mogu iznad vrata da imam dva senzora i kablove okolo koji sve povezuju. Pir senzori na njih mislim, sa zaštitom od kiše, koštaju po 20.30 evra i pocrkaju posle 2 godine. Jes da ja njih sklonim ispod balkona ali avaj, opet crknu.
[ bakara @ 20.01.2019. 17:45 ] @
Tek te sijalice definitivno nisu za spoljnju montazu.
[ bordzija @ 20.01.2019. 17:51 ] @
Ove zadnje što sam uzeo imaju predispoziciju javiću u svakom slučaju koliko mogu da požive. Ako je godinu dana meni je ok. Evo obične led sijalice 2 vata oko kuće sasvim solidno traju po nekoliko godina kao i one u kući.
[ bordzija @ 25.01.2019. 06:42 ] @
Ove radarske sijalice rade boli glava, okačena je ispred ulaznih vrata stana i kada joj se ja približim reaguje na 5 metara kroz zatvorena ulazna vrata. Da se razumemo ja sam u stanu a ona ispred! Čim se neko penje uz stepenice ona se odmah pali iako je 10 metara iza ćoška tako da taj nema pojma šta i kako, baš je spuki :D
Reaguje i kroz pregradni zid od kuhinje napravljen od cigala, stara gradnja. Kada uzmem nešto u kuhinji ona se upali u potpuno drugoj prostoriji. Idealna je za protiv lopova, staviš jednu u sobu i kada se neko približi vratima ili kući, ona se upali i gori dok god je ovaj tu ili se mota okolo.

Dobra je recimo i za garažu, kroz zatvorena vrata reaguje pa onda neko pomisli da je unutra neko. Super stvar, naročito što odgovara standardnim dimenzijama sijalica i staje u plafonjere. Može mat staklo, može luster, abažur bilo šta nema smetnje.