[ bordzija @ 29.01.2019. 19:37 ] @
Koji akumulator? Na ženinom autu evo poslednjih 3-4 meseca sve slabije i slabije vergla Mustang akumulator. Juče je otkazao poslušnost i pošto je još mesec dva dana pod garancijom odneo sam ga u servis na reklamaciju. Tamo je u radnji izmereno 9,7 volti što mene upućuje da je crkla jedna ćelija (po tome što je jadno verglao).

Sa mojim novim automobilom je došao i Exide akumulator fabrička ugradnja. Zezao je elektroniku od prvog dana, praznio se, bagovao, blokirao muziku i još neke delove automobila koje sam resetovao skidanjem kleme. Kada je stavljen novi Bosch svi problemi su rešeni.

Šta uzeti a da potraje barem 3-4 godine? Ovaj mustang je bukvalno projektovan u dan da crkne, nama je poranio dva meseca pre isteka garancije. Vidim da se na internetu ljudi žale da im isto ugiba tako što jadno vergla. Pre sam imao varte 2 komada i nisam baš nešto bio oduševljen, isto su crkavali posle isteka garancije par meseci.

[ pajapop @ 29.01.2019. 20:12 ] @
Citat:
bordzija:... odneo sam ga u servis na reklamaciju. Tamo je u radnji izmereno 9,7 volti što mene upućuje da je crkla jedna ćelija (po tome što je jadno verglao).


I kakav je epilog ovome?


Citat:
bordzija:Šta uzeti a da potraje barem 3-4 godine?


Mogu reci samo svoje iskustvo. Na jednim kolima mi je "Topla", a na drugim "G-Drive"...Traju, pa sigurno vise od 3 godine, bez naznake nekog slabljenja...A pre ovog G-drajva imao sam Vartu koja je bila stara..pa sigurno 8 godina (ukralli mi iz vozila, pa sam je zamenio ovim koji je kupljen na benzinskoj stanici). A i Varta je, svojevremeno, kupljena u obicnoj radnji delova koja je u sklopu jednog auto centra...nista specijalno...Topla...takodje, kupljena u obicnoj prodavnici auto delova...Uopste se nisam nadao, niti se i dalje nadam da ce trajati nesto dugo...Bila mi je u izboru jedino relevantna cena...sto jeftinije...pa nek traje koliko traje. E jedino onaj Blek hors..provereno lose..traje koliko i garancija...
[ bordzija @ 30.01.2019. 05:24 ] @
Epilog je da još nije otišao u servis danas sam ga ostavio u radnji gde sam ga i kupio. Za nekih 5-6 dana valjda dobijemo odgovor jer je servis iza ćoška prodavnice.

Definitivno svaki vozač ima iskustva sa akumulatorima pa može da ostavi neki komentar. Baterija je vrlo teška i treba je kupiti, doneti, ugraditi, nositi na servis pa čekati nedelju dana odgovor koji je uglavnom besmislen, opet ići pu drugi akumulator pa vući nazad u auto... Sve u svemu težak posao da bi se radio svake godine ili svake druge uglavnom po snegu i ledu.

Zato hajmo na ovoj temi neka zapažanja i iskustva kako bi olakšali život. Ps: i nama je akumulatorska mafija ukrala vartu.

Označiti akumulatore koji jedva sastave garanciju!

[ Java Beograd @ 30.01.2019. 08:35 ] @
Kod mene je Exide Premium, 61 Ah, na Lanći 1.9jtd

Kupio sam ga tačno 27.Jan.2015. Čuvam i račun i garanciju, pa tako znam tačan datum.

Dakle, upravo ušao u petu godinu, pu-pu da ne ureknem, vergla kao prvog dana.

[ looker-on @ 30.01.2019. 08:47 ] @
Na Dacii Sandero Stepway bio je neki rumunski akumulator i trajao je sedan godina.Onda sam otišao u prodavnicu akumulatora u Višnjičkoj i prodavac mi je ponudio akumulator ruske proizvodnje ali sa najdužom garancijom od četiri godine i cenom od nekih 5-6000 dinara (koliko pamtim). Punjen je želatinom i ima okce za stanje akumulatora. Vozio sam sa istim još godinu dana i prodao auto drugu. Bez problema i dalje radi treću godinu. Ne sećam se marke akumulatora, jedino što pamtim je da je žute boje.
[ bordzija @ 30.01.2019. 08:50 ] @
Kralju nije te mrzelo da skeniraš garanciju hehe imamo i mi od varte koju su ukrali pre 2 godine sad joj ističe garancija.

Imali smo i mi exide 7 godina davno kupljen u supermarketu tipa metro odlično je radio ali originalni exide ugrađen u nov auto je bio totalna katastrofa.

Šta mislite o ovim bosch vidim da im cena počinje od 5.500 dinara s3?
[ Java Beograd @ 30.01.2019. 09:15 ] @
Ma nisam ja to sada skenirao. Nego, čim kupim nešto što ima garanciju, obavezno skeniram pre svega fiskalni, jer oni izblede posle par meseci. A kad skeniram fiskalni, dodam tu i garanciju.

Ali evo još malo diskusije na temu.Nekad su Trepčini akumulatori trajali ladno preko 7 - 8 i do deset godina. Zašto? Zato što su bili pravljeni sa puno olova, sa masivnim i dubokim ćelijama. Teški ko tuč.
Sa puno prostora ispod ćelije, do dna akumulatora, pa ćelija ima fore da trune polako i dugo, talog nije izazivao kratak spoj ćelije. A olova puno, pa može da trune godinama, i dalje ostaje sasvim dovoljno olova.
Servisiranje akumulatora je značilo isprazniti sadržaj, oprati ćelije od taloga, uliti novu kiselinu propisane gustine. A olova ima još oho-ho, pa akumulator lepo služi još dosta godina.

Sve je to obična, prosta tehnologija, koja je naravno poznata svima, celom svetu.

Ali jbg.

- U međuvremenu se neko setio da akumulator može da bude malo manji i tanji. Malkice. Da bi se smestio u smešno malo mesto predviđeno ispod haube.
- Pa se neko setio da ne mora baš 10 kila olova, može i 9,5.
- Pa onda, ako se doda neki srebro nitrat negde, onda može i 8 kg olova. Pa naprave akumulator još manji i tanji.
- Pa se neko dosetio Ca tehnologije (ako se tako zove), pa zaključili da može i 7 kg olova. Pa naprave akumulator još manji i tanji.
- Pa sa ušićarenim parama plate advertajzing kampanju !
- Pa se onda dosete da tako osakaćene akumulatore nazovu "Premijum klasom" a onda naprave i "Regular" klasu sa 6 kg olova, još manje i tanje.
- Pa se onda iskontruiše i serija za SEE (jugoistočnu evropu) sa 5 kg olova, još manji i tanji. Sa oznakama "Ca + Snaga srebra!"

I onda se ovde čudimo kako to da akumulator ne može da sastavi par godina.
[ bordzija @ 30.01.2019. 09:26 ] @
Java sve si rekao u nekoliko pasusa, vraćamo se na ono staro koliko kila toliko kvaliteta. Ti trepčini su i meni trajali po 7-8 godina pred kraj pratiš nivo elektrolita i dopunjavaš.

Ovi danas imaju "genijalnu" rešetku koja se raspada brzinom svetlosti. Tačno posle dve godine odlazi u kratak spoj barem jedna ćelija ako ne i dve.

Možda sam pogresno postavio temu, koji koliko kila akumulator?

Bosch s3 45 ah 11,7 kg težina.
https://www.kupoleje.cz/cz-det...v-45ah-400a-0-092-s30-020.html
[ Nocni @ 30.01.2019. 09:54 ] @
Bosch S3 je medju najgorima na trzistu, rame uz rame sa crnim konjem...
Treba uzeti neki sa AGM tehnikom kao sto je ovaj javin... kod varte je to VRLA...
[ bordzija @ 30.01.2019. 10:28 ] @
Šta će mi agm tehnologija za stari auto bez svemirskih tehnoloških dodataka, treba mi nešto obično al da traje kao nekada što su trajali barem 3-4 godine. Da ne bude skuplji od 50 evra jer sam nekada akumulator koji je trajao 7-8 godina plaćao nov 100 dem.
[ pbenka @ 30.01.2019. 10:48 ] @
bordzija, jedino mi nije jasno pitanje šta da kupiš, ako si rešio da koristiš garanciju na akumulator. Neće ti oni vratiti pare, daće ti nov akumulator, isti takav, ali će garancija biti do kraja garancije ovog što ti je crkao. Ako uvaže garanciju.
[ bordzija @ 30.01.2019. 11:10 ] @
Pa živimo u Srbiji odakle ti ideja da će mi uvažiti garanciju iako je izgorela jedna ćelija na akumulatoru i napon pao na 10 volti? Gledaš odmah šta ti igra.

A kakvi su Bosch S4 akumulatori?

Zašto akumulatori za azijska vozila (osim klema) imaju i manje A?
[ looker-on @ 30.01.2019. 11:38 ] @
Citat:
bordzija: Pa živimo u Srbiji odakle ti ideja da će mi uvažiti garanciju iako je izgorela jedna ćelija na akumulatoru i napon pao na 10 volti? Gledaš odmah šta ti igra.

A kakvi su Bosch S4 akumulatori?

Zašto akumulatori za azijska vozila (osim klema) imaju i manje A?

Kakve veze ima garancija sa životom u Srbiji?
Tu besmislicu slušam godinama i ona je samo posledica lenjosti da se čovek potrudi da ostvari svoja prava.
Više puta sam ostvario prava iz garantnog roka u slučajevima kada su mi mnogi govorili da nema šanse.
Samo ću jedan mali off topic primer da navedem iz slučaja sa garancijom na mobilni telefon koju je dao Comtrade, pre desetak godina. Bio je Sonyericsson model i prestao je da radi u garantnom roku. U njihovom servisu, na Savskom nasipu, rekli su da je ušla voda u telefon i da ne priznaju garanciju. Dokaz je bila neka nalepnica ispod baterije, koja je menjala boju u prisustvu vlage.
Napisao sam mejlove inspekciji, fabrici i ministarstvu trgovine sa navodima servisa i uskraćivanjem mog prava na garanciju.
Neznam ko je od tri navadene adrese reagovao, važno je da su me pozvali iz Comtrade servisa i zamenili su kompletnu ploču telefona i još se izvinjavali za nesporazum.

P.S. S obzirom na tvoje komentare i u ovoj temi i temi o kvalitetu goriva, ne znam zašto se ne odseliš iz Srbije kada je u njoj sve tako trulo?
[ bordzija @ 30.01.2019. 11:50 ] @
E tako sam i ja rešavao probleme pre 10 godina al aj probaj sada nešto da rešiš, prvo nazovi te telefone inspekcija pa vidi dal će ti se iko ikada javiti. Zvrcni i ministarstva, najbolje je i da ih posetiš ako si zaludan, iznenadićeš se prazninom u kancelarijama. Nemoj da poraniš, na posao dolaze tek pose 11h.

Tema su akumulatori, koji šta kakao zašto:

Biloxxi u metrou 4.000 dinara 45 ah
[ looker-on @ 30.01.2019. 11:56 ] @
Naveo sam da je navedeni primer mali off topic.
Ako ti se niko ne javi na telefon, sedi u auto, pod uslovom da je u njemu benzin iz BiH i nov akumulator i pravac N.Bgd u inspekciju i tamo na pisarnici zvanično predaj žalbu.
Nema potrebe da odmah pljuješ po Srbiji.
Učini nešto da ona bude bolje mesto za život.
[ bakara @ 30.01.2019. 12:02 ] @
Citat:
bordzija:

Biloxxi u metrou 4.000 dinara 45 ah

Moj biloxxi je trajao tri i po godine, ali ja ne kupujem tako slabe akumulatore vec uzmem bar od 65A

kada je crko biloxxi u sred proslog leta sam uzeo magnum, za sada sve radi kako treba.

[ looker-on @ 30.01.2019. 12:02 ] @
Biloxxi iz metroa -proizvođač je MONBAT (Bugarska).
[ bakara @ 30.01.2019. 12:08 ] @
^^
tacno
mada ja nisam zadovoljan trajanjem od tri i po godine, navikao sam da akumulator traje bar 5 godina.

mada i ja sam ga mozda malo pojacano koristio pa sam i sam kriv, u svakom slucaju meni se isplatio, jedino sto me iznenadilo je da je crkao kao sijalica odjednom i to u sred leta.

Ovi sada sto se nude mustang i magnum su jedna ruski a drugi poljski?
Uglavnom, radi posao.
[ looker-on @ 30.01.2019. 12:13 ] @
Sad se setih, u Dacii je bio akumulator Rombat (Rumunija) i isto je prestao sa radom kao sijalica ali nakon sedam godina.
E sad, akumulatori za prvu ugradnju i tršište su dve različite stvari. Još ako postoji podela na tržište Zapadne i Istočne Evrope, šta reći.
Iskopao sam i marku akumulatora koji sam ja kupio pre tri godine, u pitanju je akumulator AKOM.
[ bordzija @ 30.01.2019. 12:41 ] @
Pa koliko si platio taj akom? vidim da su im vp cene da padneš u nesvest najjeftiniji sa ojačanom ručkom za nošenje 8500 din

Nama da potraje 3,5 godine de bi mi kraj bio, ili crkne u garanciji ili malo posle ili ga ukradu. Ovako samo nešto nosim, odvozim, dovozim, čekam. Evo sad ćemo da se načekamo dok se ne jave iz servisa nedelju dana.
[ looker-on @ 30.01.2019. 12:46 ] @
Kupio sam ga negde u martu-aprilu 2016 i ako se dobro sećam, negde oko 6000 dinara sa tim da sam im ostavio stari akumulator.

[ bordzija @ 30.01.2019. 13:07 ] @
Onda su podigli cene, svaki akumulator VP cena je kod ovih vamal grupa skuplji za 1500-2000 dinara nego što se inače prodaju po prodavnici u maloprodaji. Konkretno black varta 45.

[ looker-on @ 30.01.2019. 13:18 ] @
Moguće je da su pre tri godine imali niže cene jer, kako mi je rekao prodavac, tada su počeli sa prodajom, mislim te godine?
[ gti2 @ 30.01.2019. 15:50 ] @
Na prethodnom autu sam imao Bosch S3, trajao je 7 godina (5-6 startovanja dnevno). Posle njega sam kupio crvenu Toplu i posle par godina prodao auto.Letos kupio drugi auto, u njemu je Varta Ca-Ca, ali nisam na njemu našao podatak o starosti.Crvenu Toplu sam imao i u pikapu, mesec dana pred istek garancije auto počeo povremeno da pali lampicu za punjenje.Skinut alternator, odnet na proveru, sve u redu. Akumulator odnet u ovlašćeni servis, navodno i poslat ne znam gde na proveru i vraćen u istom stanju. Nisu priznali garanciju jer navodno taj akumulator "nije predviđen za puno startova" (20-30 dnevno) i da je bolje da smo kupili onaj plavi Diesel Power. Sad imamo taj plavi, za sada se pokazao dobro, videćemo...
[ looker-on @ 30.01.2019. 15:58 ] @
A gde je pisalo koliko startovanja je dopušteno i kako su konstatovali da broj startovanja?
Prvi put čujem tako nešto,ne mogu prosto da verujem?!
[ gti2 @ 30.01.2019. 16:31 ] @
Ni ja nisam to čuo niti igde piše. Navodno je došlo do nekog "zamućenja" pošto je tečnost u akumulatoru bila sivkasta, na šta je ovlašćeni majstor rekao da je u pitanju prepunjavanje. Kad sam rekao da je alternator proveren od strane servisa koji se bavi samo alternatorima i anlaserima i da je sa punjenjem sve OK onda je bila ta priča. Pošto nam je svaki dan bez auta čist gubitak, nismo hteli da teramo mak na konac zbog mesec dana garancije pa smo kupili nov...
[ Grada22 @ 30.01.2019. 16:53 ] @
@looker-on
Ne znas ti sta su sve oni sposobni da kazu da izbegnu reklamaciju.
Meni je jednom crko akumulator, zatvoren, (bez odrzavanja).
Ljudi ga stavili na vagu, kazu izgubio je vodu, navodno punio ga alternator previsokim naponom i ne priznaju garanciju.
[ bordzija @ 30.01.2019. 17:00 ] @
Kupiš drugi akumulator i onda polako sužavaš krug i maltretiraš dok ne popuste, barem je to moja taktika uvek bila. Ako ne ide onda na galamu, zatvorim radnju. Kad dobiješ drugi akumulator prodaš preko kp za 20-30% manje kupuju ljudi samo da je malo jeftinije ne pitaju za garanciju.

Čuj broj startovanja, i još bez održavanja, ovakav bezobrazluk prvi put čujem u životu. Baš me zanima šta će za moj akumulator da izmisle. Da je bio suviše izložen kosmičkim zračenjima.
[ Grada22 @ 30.01.2019. 17:14 ] @
Sastace se "konzilijum" i nesto ce vec smisliti..
[ bordzija @ 30.01.2019. 17:48 ] @
Baš me sad zanima šta će biti, jedna ćelija je uginula, možda se previše mućkao po rupama pa zato :) Mislim taj akumulator smo kupili jer nismo planirali još dugo da imamo taj auto tj mislio sam da će se skroz raspasti u kratkom roku ali eto, nadžive loš akumulator. Ne kažem jeftin jer su takvi u principu najskuplji. Danas je izgleda sve osmišljeno da možeš samo na kredit da kupiš nešto pristojno sve ostalo je prevara.
[ kristina990 @ 30.01.2019. 20:08 ] @
Citat:
pbenka:
bordzija, jedino mi nije jasno pitanje šta da kupiš, ako si rešio da koristiš garanciju na akumulator. Neće ti oni vratiti pare, daće ti nov akumulator, isti takav, ali će garancija biti do kraja garancije ovog što ti je crkao. Ako uvaže garanciju.


ne ,ide nova garancija
ja sam tako dva puta reklamirao bosch s3,pri put drugi novi akumulator,koji je crko kao i prvi nakon godinu i po,posle tog drugog sam uzeo pare i uzeo neki jeftini u delmaxu mislim da je češki neka jeftinija bosch varijanta...
tako da se dobro pokazao 5 godin jedna kupovina,3 akumulatora....
a što se tiče boscha to je smeće ko i crni konj....
mada trajnost zavisi i koliko se voziš i kolike relacije praviš...kratke vožnje,malo kilometara su smrt za akumulator....
zavisi i od stanja auta,meni se najbolje pokazao neki repstar powerblock tad najeftiniji u radnji,trajao je preko 7 godina....
i ovi skupi nisu puno bolji,zapravo veća je šansa da se neki no name akumulator ako ubodeš svež pokaže bolji jer nemaju tako preciznu tehnologiju da naprave akumulator koji će otkazati odmah po isteku garancije....
ko vozi grad i kratke relacije nek ne očekuje duže trajanje od garantnog roka....

[Ovu poruku je menjao kristina990 dana 30.01.2019. u 21:18 GMT+1]
[ looker-on @ 31.01.2019. 06:48 ] @
Koliko sam ja mogao da vidim, zaključim, što zvučnije ime (veći proizvođač) veća alavost na uštrb kvaliteta.
Onda se ne treba čuditi da tamo neke "leve" marke traju duže od tih brendiranih.
[ Java Beograd @ 31.01.2019. 08:08 ] @
Citat:
kristina990:...kratke vožnje,malo kilometara su smrt za akumulator....

Ovo je čest komentar, ali potpuno pogrešan.
Ne postoji ni jedan jedini fizičko-hemijski razlog da olovni akumulator crkne zbog "kratke vožnje,malo kilometara".

Jedino, može da se isprazni, ako u toku vožnje ne uspe da nadoknadi potrošenu energiju. Ali delimična ispražnjenost olovnog akumulatora nije "loše" tj. "negativno" stanje za olovni akumulator. Standardno se napuni, bilo kada, vožnjom ili punjačem, a onda i dalje mora da radi kao nov.
[ bordzija @ 31.01.2019. 08:27 ] @
Ovo prvi put čujem da se dobija nova garancija nakon zamene akumulatora u garanciji, znači ko kupi bljak hors ili neki sličan može doživotno da vozi nov akumulator pošto ne sastave ni garanciju? Barem je tako meni bilo, najviše godinu ipo sastave i izgori jedna ćelija. Uvek sam uzimao 10-20% jači akumulator nego što je propisan za naše podneblje i tip automobila. Za svaki slučaj zbog amortizacije.
Nisam do sada primetio da se vek trajanja bilo kom akumulatoru vezivao za stil vožnje, uglavnom ako se isprazni gledam da ga dopunim odmah bez odlaganja. A isprazni se jedino kada je pred kraj tj oslabi i spreman je za zamenu. Kratke relacije su relativan pojam kada živiš u gradu i ne znam kakve to vožnje treba da budu u gradu. Treba i taksiste pitati kako stoje sa akumulatorima, rekao bih da oni imaju pojačano korišćenje u odnosu na nas obične vozače koji svaki dan ili svaki drugi upalimo auto i nešto obavimo.

Ukoliko mi zamene akumulator, dal da zahtevam novu garanciju ili?

Sećam se davno kada sam vozio neki krš ford, bilo je -15 tokom noći i automobil nije mogao da upali, verglao je nekoliko puta dok se akumulator nije ispraznio. Sutradan je bilo neko zatopljenje iznad nule i automobil je sasvim normalno verglao i upalio. Temperatura u plusu ga je oporavila.
[ Java Beograd @ 31.01.2019. 10:27 ] @
To je zbog suludih propisa / nedoslednosti propisa.

Imao sam i ja sličan slučaj, ali u Tehnomaniji, i bio je u pitanju neki toster.
Elem, toster crko u garantnom roku. Ja reklamirao, i posle nekog vremena rekli da ne mogu da poprave, i nudili mi ili pare ili novi toster.
I sad, ako dobijem pare, ja mogu odmah da kupim novi toster - što znači novi fiskalni račun, nova garancija. I dakle, još pune dve godine.
Meni je toster svakako trebao, pa sam tražio novi toster, ali opet, dobio sam novi fiskalni račun, kao da sam prvi put kupio.

A sećam se takođe, pre par godina slična priča, u nekoj drugoj radnji, dobio sam novi proizvod, ali ne i novi fiskalni račun. Što znači: evo ti novi proizvod, ali ne i novi dvogodišnji garantni rok.
[ bordzija @ 31.01.2019. 10:47 ] @
Zato i imaju inflaciju akumulator koji smo mi kupili je pre 2 godine koštao 4500 dinara a isti taj je danas 5000 dinara posle tačno 2 godine. Meni je u zadnje vreme sve što sam kupovao jeftinije pocrkalo ne u garantnom roku nego odmah posle mesec dana i manje. Izgleda da je čitava mreža prevare osmišljena sa tim jeftinim uređajima po sistemu piramidalne pozajmice. Tačno znaju procentualno koliko ljudi neće reklamirati imitaciju uređaja od recimo 10-20 evra.

Kupim kuvalo za vodu, crkne posle 3 čaja, kupiš fen, zapali se, brijač poluispravan, usisivač izgori. Bukvalno se sve kvari i ima kojekakve garancije šiomigađura. Bukvalno teraju ljude da kupuju na kredit isto tako danas nekvalitetne izvikane brendove.
[ looker-on @ 31.01.2019. 10:55 ] @
Pa sam si na početku naveo da hoćeš ak do 50 evra?

[ bordzija @ 31.01.2019. 10:57 ] @
Naravno, ceo život kupujem akumulatore za 50 evra i rade po 5-6-7 godina. Zašto bih davao za olovo više?
[ looker-on @ 31.01.2019. 10:59 ] @
Evro je uveden 2002 (ako se ne varam).
[ bordzija @ 31.01.2019. 11:15 ] @
Ne sitničari znaš našta mislim. U suštini su akumulatori poskupeli a kvalitet se trostruko srozao. Ne može ni garanciju da izgura ili jedva. I taj bosch koji si kupio pre 4-5 godina danas nije to što je bio već mu je srozan kvalitet. To je takva igra.
[ looker-on @ 31.01.2019. 11:31 ] @
Već sam pisao, mnogo bolji su malo poznati akumulatori od tih brendiranih ili u Srbiji šalju b i c klasu.
[ Predrag Supurovic @ 31.01.2019. 11:51 ] @
Topla nikako. Dva su mi akumulatora crkla taman kad ističe garancija.
A kad se pozoveš na garanaciju teški su ko uranijum.
[ bordzija @ 31.01.2019. 18:35 ] @
kakvi su ovi Biloxxi akumulatori što se prodaju po metrou? Vidim da ih pravi Monbat ali ne nalazim nikakve komentare na internetu? Godinama se prodaju u metrou.

Samo nalazim da su ih ljudi kupovali ali nijedan loš komentar. Kakav je Monbat?

[ looker-on @ 31.01.2019. 18:50 ] @
Dobar u odnosu na cenu. Ako budeš srećne ruke, može biti o odličan.
[ bordzija @ 31.01.2019. 19:05 ] @
Sad vidim da se monbat prodaje za 200 dinara više u prodavnici auto delova, ima i reciklaža onda je bolje uzeti monbat. Videćemo za 5-6 dana šta će da bude.
[ Lavlja_Jazbina @ 31.01.2019. 21:41 ] @
Citat:
Naravno, ceo život kupujem akumulatore za 50 evra i rade po 5-6-7 godina.

Citat:
U suštini su akumulatori poskupeli a kvalitet se trostruko srozao.

Ajde se dogovori sa samim sobom i uozbilji se sa pisanjem.Ako si u stanju,ne bi da te silim.
[ bordzija @ 01.02.2019. 06:15 ] @
Zanemarite ovog bezveznjakovića iznad.

Kakvi su akumulatori Rombat 36 meseci garancije? Kapiram da su prva ugranja dacia, renault i nisan? Imaju i zeleno oko 50 ah za 6200 din sa čitavih 500A!
[ looker-on @ 01.02.2019. 06:30 ] @
Već sam pisao, Rombat sam imao u Dacii i radio je sedam godina da bi, kako neko reče, kao sijalica prestao sa radom.
Da li su istog kvaliteta i akumulatori koji se prodaju u radnjama, to ne znam.
Ti, rekao bi, ne znaš tačno šta želiš? Koliko sam mogao videti, najduža garancija je za ruske akumulatore, u zavisnosti od tipa.
Za nekih 1000 dinara više možeš kupiti ak od 60Ah (590A) i garancijom od 40 meseci.
Sad ti sam napravi računicu.


[ looker-on @ 01.02.2019. 07:19 ] @
Ja sam prošle godine kupio ovaj tester za akumulatore: https://www.aliexpress.com/ite...king-Charging/32812028497.htmlNije loš.
[ bordzija @ 01.02.2019. 07:37 ] @
Ruske smradove više ne kupujem, ovaj mustang nije izgurao ni garanciju, počeo je još pre 4-5 meseci teško da vergla, zadnjih 15 dana je jedva palio. Čim je pao ovaj zadnji sneg i stajao 2 dana bio je gotov. Garanciju jedva da izgura nije mogao, na mišiće. Taj rombat mi deluje kao fin izbor, ima i zeleno oko što je vrhunac tehnologije olovnih akumulatora u zadnjih 150 godina.

Tebi je crkla ćelija, tako su meni otišla 2 blek horsa samo što nisu sastavili ni po godinu ipo dana. U sred leta, jedno jutro ja ključ ono ništa, skinem dopunim on opet ništa. 7 godina je vrh vrhova, top piramida! Sve svoje akumulatore sam čuvao kao oči u glavi, skidao tokom velikih minusa i unosio, dopunjavao po potrebi i nisu sastavljali duže od garancije. Bilo je tu svačega, varte, exide, blek horsa. Priznajem uvek sam kupovao najnižu klasu neki brend uvek sam imao sreće u životu ali sa akumulatorima nikako.

U mom autu imam bosch s5 koji evo radi bez problema i nakon skoro 5 godina. Ne palim auto po nedelju dana sad na ovim hladnoćama nema nikakvih problema.

U suštini kao krajnjeg korisnika me interesuje samo garancija i ništa više. Plasiraš loš proizvod izvoli zameni ga o svom trošku ako ti se isplati dok ne propadneš. Druge igrarije ne dolaze u obzir.
One priče što ne kupiš akumulator za 150 evra me ne zanimaju u 21 veku.

Ja sve što sam poručivao sa alija ništa mi nije stiglo, sve pokradu naši poštari čim uđe u srbiju a ženi sve stiže :(
[ looker-on @ 01.02.2019. 07:44 ] @
Citat:
bordzija: Ruske smradove više ne kupujem....
U suštini kao krajnjeg korisnika me interesuje samo garancija i ništa više :(

Ti se prvo dogovori sam sa sobom šta hoćeš!
Ja ti naveo da, koliko sam mogao da uporedim, na ruske akumulatore daju najdužu garanciju a ti....?
Teško je tebi pomoći. Tako si i za ulje filozofirao. Benzin je tek posebna priča!
[ bordzija @ 01.02.2019. 10:52 ] @
Eto džabe sam gledao akumulatore, sad me nazvali iz prodavnice prihvaćena reklamacija, da dođem po novi akumulator. Jel da tražim i novu garanciju ili pare nazad?
[ looker-on @ 01.02.2019. 11:00 ] @
Traži ono što tebi odgovara. Nemoj samo da bude da tražiš i pare i akumulator?

P.S. Eto, živiš u Srbiji a prizanli ti garanciju?
[ bordzija @ 01.02.2019. 11:12 ] @
Meni uvek priznaju garanciju, valjda šarm i lepota.
Pre bih uzo pare i doplatio za rumunski akumulator Rombat sa magičnim okom za kontrolu raspadanja :)
[ looker-on @ 01.02.2019. 11:16 ] @
Citat:
bordzija: Pa živimo u Srbiji odakle ti ideja da će mi uvažiti garanciju iako je izgorela jedna ćelija na akumulatoru i napon pao na 10 volti? Gledaš odmah šta ti igra.

Citat:
bordzija: Meni uvek priznaju garanciju, valjda šarm i lepota.

Jbt, ti stvarno nemaš pojma šta pišeš?
Rekoh ti već par puta da se dogovoriš sam sa sobom šta je istina u tvom slučaju.
[ Grada22 @ 01.02.2019. 11:29 ] @
Malo je off topic al' ziv se izjedoh sta je bilo sa zamenom ulja?
Koje ulje si uzeo?
[ bordzija @ 01.02.2019. 11:37 ] @
Mobil 1 new life pisao sam nisi pažljivo pratio temu :)
[ Grada22 @ 01.02.2019. 11:54 ] @
Super ulje!
Izvini..
[ bordzija @ 01.02.2019. 13:26 ] @
Ma imao sam već 2 litra pa dokupio još dva.

Ne mogu da montiram akumulator traje uviđaj čovek umro bukvalno pored auta na ulici... šta ti je život. Uzeo sam isti aku u principu može da se zameni i doplati razlika pa ide opet garancija. Nego nemaju levi plus tj nemaju rombat levi plus morao bi da čekam. Eto ovaj nek sastavi 2+2 godine puna kapa.
[ pajapop @ 01.02.2019. 18:28 ] @
Citat:
bordzija:

Ne mogu da montiram akumulator traje uviđaj čovek umro bukvalno pored auta na ulici... šta ti je život. Uzeo sam isti aku u principu može da se zameni i doplati razlika pa ide opet garancija. Nego nemaju levi plus tj nemaju rombat levi plus morao bi da čekam. Eto ovaj nek sastavi 2+2 godine puna kapa.


Pa kad je procitao sve tvoje filozofiranje...smorio se nacisto...


Citat:
bordzija:

...akumulatori Rombat 36 meseci garancije? Kapiram da su prva ugranja dacia, renault i nisan? Imaju i zeleno oko 50 ah za 6200 din sa čitavih 500A!


Kakva "bombasticna" najava...a kladim se da ni ne znas sta znace onih....500A
[ cika dacha @ 02.02.2019. 15:20 ] @
Imam neki sivi Bosch ima 5god garanciju. Radi sve kako treba. Nije kupljen u Srbiji.
[ bordzija @ 02.02.2019. 17:53 ] @
E i ja sam juče proverio kada sam sipao tečnost za brisače, moj aku je S4 to je onaj sa plavim gornjim delom. Evo šije petu godinu bez ikakvih problema. Izgleda danas mora da se uzme klasa iznad najniže iako je dobar brend. I oni se iskvarili svi pa varta i bosch u osnovnoj verziji prodaju neku krdžu. Smontirao danas mustanga kreše ko blesav, mirni smo godinu ipo najviše dve.
[ pajapop @ 03.02.2019. 10:58 ] @
Citat:
bordzija:... moj aku je S4 to je onaj sa plavim gornjim delom. Evo šije petu godinu bez ikakvih problema. Izgleda danas mora da se uzme klasa iznad najniže iako je dobar brend. I oni se iskvarili svi pa varta i bosch u osnovnoj verziji prodaju neku krdžu.


Kod nas postoji sirok dijapazon akumulatora, raznih brendova i cenovnih opsega...Sigurno je da medju njima ima i dobrih i losih...pre svega manje dobrih. Akumulatori se ne prave po nekim supama i iznajmljenim garazama, vec zahtevaju visoku tehnologiju i ne verujem da ce neka fabrika da pravi nesto BAS lose, nego pre napravi nesto sto ne odgovara nasim standardima i potrebama. I "los " akumulator moze biti dobar ako se koristi u odgovarajucim uslovima i na odgovarajucem automobilu. Imam utisak, da mnogi biraju akumulator kao modni detalj, pa obracaju paznju i na njegov dizajn, izgled nalepnica i sl. a ne po potrebama svojih automobila. Verujem, da cak i taj Blek Hors, za koji smatram da je manje dobar, da bi se pokazao bolje kad bi malo vise paznje poklonili njegovom odrzavanju. U stvari, svakom akumulatoru treba dodatno odrzavanje, iako se oni deklarisu kao "bez odrzavanja". Osnovno je da se svaki akumulator, na svakih nekoliko meseci, kvartalno, dopunjuje pomocu kucnnog punjaca u trajanju bar 10 sati...Zatim, tamo gde je to moguce, dopunjava i kontrolise nivo elektrolita (dolivanje destilovanom vodom), obraca paznja na stanje klema i stubica akumulatora...kontrolise zategnutost kaisa alternatora i elektricne veza na alternatoru i njegov spoj sa motorom...I ja prvi, iako sve to znam (jer sam nekad u mladosti zavrsio za autoelektricara) to jednostavno ne radim...vec periodicno, bas kad mi je toliko dosadno da ne znam sta cu drugo . Nekako mi je lase da kupim drugi akumulator nego da postojecim posvetim malo paznje...Nekako, sve ide s godinama . Na ovom forumu, bilo je u proslosti, nekoliko tema o akumulatorima i vezano za njih. Tu smo se toliko izubedjivali, prepirali, svadjali...da sam pomislio da je o njima sve vec receno i mislio sam da se takva tema vise nikad nece pokrenuti. Kad...desio se mladi Bordzija, i prvo sto sam pomislio je... "oooo, boze...zar opet ". Savremeni automobili, sa puno dodatne opreme, klima, elektricni podizaci za sve i svasta, grejaci sedista, razna dodatna svetla, maglenke..pa grejaci motora, kompjuteri i sl. zahtevaju odgovarajuce snabdevanje strujom (za sta je odgovoran alternator koji se i dimenzionise po potrebama tih kola) a zatim i odgovarajuci akkumulator koji ce odgovarati mogucnostima punjenja tog alternatora i imati odgovarajuci "kapacitet" i pre svaga odgovarajuci" rezervni kapacitet" kao i odgovarajucu adekvatnu "startnu struju", jer ovi akumulatori pripadaju klasi "startnih akumulatora", odgovornih za startovanje motora. To mu je osnovna namena. Zato, kad se bira drugi akumulator, treba staviti akumulator koji je postavljen u originalu, jer fabrika postavlja odgovarajuci akumulator sa odgovarajucim karakteristikama, ako se ne nadje isti brend onda neki sa tim karakteristikama, eventualno malo boljim...pod uslovom da moze da stane u leziste, naravno...Narociti treba obratiti paznju ne na kapacitet vec na "startnu struju" na sto vecu startnu struju..Ono..500A,,600A i sl. Ako na njemu ima karakteristika izrazena kao "rezervni kapacitet" izrazen u minutima, onda neki sa sto vecom minutazom...Znaci, izbor, pravilnog odgovarajuceg akkumulatora, je najvazniji faktor koji ce odgovarati tim kolima u eksploataciji u odgovarajucim uslovima eksploatacije, broja startovanja i u zavisnosti od temperaturnog opsega klimatskih uslova...
[ bordzija @ 03.02.2019. 11:24 ] @
Uvek sam gledao nivo elektrolita i nikada nije falilo, akumulator se jednostavno raspadne, razloži, istruli i ode u kratki spoj. Uvek sam uzimao 10 ah jači za svaki slučaj, zbog godina i uopšte da kompenzujem sve češći nekvalitet zašta god se uhvatiš danas. Sa klemama nisam nikada imao problema, uvek dobre kleme, sve dotegnuto i čisto, samo sa malo vazeljina. Vožnje prosečne automobil uvek ispravan, Nekada gradske od 10 km najmanje ili međugradske. Sve idealno ali akumulatori truba.

Svašta sam namenjao do sada i odlučio da više ne uzimam najnižu klasu nekog brenda 10 ah jaču nego za nijansu bolji recimo bosch s4 umesto s3. Neznatna je razlika u novcu ali eto radi posao. Ovih mustanga, magnuma, fire turbo mega giga "proizvođača" će uvek biti al samo na po par godina pa menjaju ime. Vaćarenje je životni trend danas gde god da se okreneš bukvalno u svim porama civilizacije. Samo krađa i prevara.

Voleo bih da uzem neki suvi akumulator i da ga formiram, ne vidim da ih ima više da se kupe, nekada ih je bilo po benzinskim pumpama. Moj otac kupovao pa kada odluči da ga koristi, samo sipa kiselinu i sačeka pola sata - vozi. A ne da mi trgovac uvaljuje užegli akumulator koji je stajao negde na rafovima godinu dana u magacinu nikad dopunjen.

Otkad se povećala ta udarna snaga akumulatori su postali žešća katastrofaaaaa.
[ looker-on @ 03.02.2019. 11:28 ] @
A kako gledaš nivo elektrolita kod akumulatora na kojima piše bez održavanja ili koji su punjeni želatinom?
Kako ako nema pristupa ćelijama?
[ Java Beograd @ 03.02.2019. 11:39 ] @
Godinama sam gledao nivo elektrolita, dok god sam kupovao akumulator sa čepovima i sa tečnom kiselinom. Imao sam i još imam bometar (ko zna - zna)

Ali već od druge polovine devedesetih kupujem jedino i samo akumulatore bez održavanja, i stvarno mi nije jasno šta bih tu održavao.

- ne pada mi na pamet da ga otvaram
- kleme jednom lepo zategnem i namažem odozgo (vazelinom ili mašću) i više ne pipam
- ako je alternator neispravan, i ne puni akumulator to pokaže kontrolna lampica. Ako je pak dobar, dodatno punjenje nema nikakvog efekta

[ pajapop @ 03.02.2019. 11:54 ] @
Citat:
bordzija:
...A ne da mi trgovac uvaljuje užegli akumulator koji je stajao negde na rafovima godinu dana u magacinu nikad dopunjen.


Kod svakog akumulatora postoji proces koji se naziva "samopraznjenje"...bilo da stoji u rafu prodavnice, bilo kad stoji na automobilu koji ne radi. Samopraznjenje je normalna pojava. U zavisnosti od spoljasnje temperature, taj proces je sporiji ili brzi. Na toplom, samopraznjenje je vece, a na hladnom taj proces je sporiji. E sad ce neko reci, a kako zimi izgubi snagu...? A to nema veze sa "samopraznjenjem" vec sa promenom unutrasnjeg otpora aktivne mase i elektrolita (u zavisnosti od spoljasnje temperature) koji utice na brzinu fuzickohemijskog procesa sulfatizacije i elektricnog praznjenja..To je druga prica...Elem,...kad se kupi nov akumulator, treba ga staviti na punjenje van vozila, ber 10 sati...pa tek ga onda montirati na vozilo. Tad je pravilno "formiran" i povracen u pocetno fabricko stanje. A onda ce "svako *ovno da se kotrlja nizbrdo"

[ pajapop @ 03.02.2019. 12:08 ] @
Citat:
Java Beograd:

- ako je alternator neispravan, i ne puni akumulator to pokaže kontrolna lampica. Ako je pak dobar, dodatno punjenje nema nikakvog efektaZa laika, ovo je tacno...za majstora "ovo je tacno al' ne mora da znaci"...Alternator ima svoju izlaznu snagu kogu kontrolise regler, a sve u zavisnosti od potrosnje i u zavisnosti od promene unutrasnjeg otpora u akkumulatoru (spoljasnje temoperature). Alternator, prvo snabdeva strujom potrosace a tek onda viskom od 4-5A dopunjuje akumulator. Kontrolna lampica ima ...pa 5W, sto znaci da trosi oko 0,4A. POsto u zavisnosti od toga kako je vezana, gasi se pomocu razlike u potencijalu ili preko releja...da bi se ugasila, alternator treba da da struje koliko potrosaci trose plus tih 0,5A i lampica nece goreti. Al' to ne znaci da je sa punjenjem sve u redu, jer ipak fale tih 4-5A...koji ne dopunjuju akkumulator. Samo merenjem izlazne snage na vozilu moze se pravilno dijagnostikovati da li je sa punjenjem sve u redu ili ne. Kad se lampica upali, i gori, taj je alternator u "debelom kvaru"...
[ bakara @ 03.02.2019. 12:21 ] @
Citat:
pajapop: ...da bi se ugasila, alternator treba da da struje koliko potrosaci trose plus tih 0,5A i lampica nece goreti. Al' to ne znaci da je sa punjenjem sve u redu, jer ipak fale tih 4-5A...koji ne dopunjuju akkumulator. Samo merenjem izlazne snage na vozilu moze se pravilno dijagnostikovati da li je sa punjenjem sve u redu ili ne. Kad se lampica upali, i gori, taj je alternator u "debelom kvaru"...


To je mozda bilo tacno za neke stare automobile, danasnji automobili su vrlo inteligentniji pa nece dozvoliti nikakvo odstupanje napona vec ce ti odmah upaliti upozorenje ako punjenje izadje izvan deklarisane vrednosti i otici u safe mode kako bi te naterao da odes odmah u servis.
[ pajapop @ 03.02.2019. 12:29 ] @

Pa...i ja sam neki "stari majstor"...vreme me polako gazi...
[ bordzija @ 03.02.2019. 12:32 ] @
pajo otkud on zna da više nije u radnji na rafu nego sam ga ja stavio ispod haube? Ja praktikujem uvek jednu dobru vožnju kada kupim aku barem 200 km. To mu je dosta posle se razmazi.

Alternetor treba povremeno prekontrolisati unimerom koji nije dovoljno precizan ali ce sigurno da pokaze neka veća odstupanja. Alternator treba servisirati povremeno na određenom broju km. Ako prepunjava, na manjim relacijama se to ne primeti ali na većim bukvalno se akumulator ispovraća. Jednom smo putovali za cg sa glanc novim vojadžerom i stalno smo se sprdali ko je prdnuo kad smo stigli akumulator izbacio sve iz sebe.

Nekada su automobili imali i voltmetar ali je to danas veliki luksuz, ima srećom da se kupi ko nije lenj pa se ubode umesto upaljača.

Akumulatori bez održavanja su uglavnom sa održavanjem. Negde sam pročitao da u te gel akumulatore ako fali dodaju destilovanu? Jel to neko spamovao ili je stvarno tako? U principu gel akumulatori traju baš dugo pa ti i nije nešto teško da ga zameniš.

Loš jeftin akumulator ima veliko samopražnjenje. U početku dok je nov i ne toliko ali kasnije postaje pravi rasipnik.
[ bakara @ 03.02.2019. 13:12 ] @
Citat:
bordzija

Nekada su automobili imali i voltmetar ali je to danas veliki luksuz, ima srećom da se kupi ko nije lenj pa se ubode umesto upaljača.

Nekada su "neki" imali voltmetar, a danas svaki auto ima voltmetar, nema potrebe da bilo sta guras u upaljac.
[ looker-on @ 03.02.2019. 13:21 ] @
Ne, danas svaki auto ima kompjuter i on obaveštava o problemima.
Meni je na displeju izašla informacija da mi je baterija u ključu od auta oslabila i da treba da je zamenim a kamoli informacija o akumulatoru.
[ bordzija @ 03.02.2019. 13:32 ] @
Dobro obd ima uključi ček endžin, mislio sam konkretno na kazaljku koja pokazuje punjenje. Može i digitalno ali jefriniji automobili nemaju to, morao bih stalno da držim spojen mob. A i ne treba mi, to je ionako jednom u 100.000-200.000 km
Mene na novom hyundaiju zezao nov akumulator čitave 4 godine i ništa mi nije javio, ni ček endžin ništa. Bio sto puta u ovlašćenom servisu i ništa nisu ustanovili. Baterije na ključevima rade i dan danas bez problema, jedino to valja.
[ pajapop @ 03.02.2019. 15:04 ] @
Citat:
bordzija:

...Alternetor treba povremeno prekontrolisati unimerom koji nije dovoljno precizan ali ce sigurno da pokaze neka veća odstupanja.


Alternator se i proverava voltmetrom/unimerom...zasto ne bi bio precizan??? E..ali akumulator (ako si na to mislio) se ne proverava klasicnim voltmetrom, ukoliko se pri tome ne opterecuje. On ce uvek pokazati napon od 12V bez obzira i ako je "prazan", osim ako je doslo do "dubokog praznjenja" al' to su drasticne situacije...Moze obicnim voltmetrom da se meri napon ako na primer ti meris voltmetrom napon a neko u tom momentu startuje motor. To je onda u redu i tada od pocetnih 12V, motor pri startovanju obori napon do 9,5V i to se podrazumeva kao dobar napon akukmulatora. Napon akumulatora se uvek meri pri opterecenju...zato postoji autoelektricarski voltmetar sa promenljivim otpornicima (u zavisnosti od nazivnog kapaciteta) i sa njim se proverava napon akumulatora. Voltmetar u kolima, kao instrument, je vec paralelno vezan sa akumulatorom i on pokazuje napon mirovanja, napon pri potrosnji uredjaja, napon pri startovanju (opterecenju) kao i napon punjenja..izlazni napon alternatora...To je jako koristan instrument i uvek sam se pitao zasto se to ne ugradjuje u standardnu opremu mnogih/svih automobila. Takodje i "vakummetar"...Zar to toliko poskupljuje i komplikuje proizvodnju???


[ bordzija @ 05.02.2019. 17:39 ] @
Da mislio sam samo na punjenje a akumulator mora sa opterećenjem da se meri. Ma svaki malo bolji vozač oseti kada je aku pred smrt, ne treba ti nikakav doktor. Čim slabije vergla kupiš drugi a ovaj stari šibneš.

Kako danas uspevaju da naprave akumulator prosečne težine 10-12 kg a da se raspadne za jedva 2 godine? Šta uguraju unutra? Jel to olovo krš kvaliteta? Rešetke znam da su uranjili maksimalno zaštitili svetom vodicom da traju.
[ looker-on @ 05.02.2019. 18:25 ] @
Možeš ti biti iskusan koliko hoćeš kad on bukvalno kao sijalica rikne. Upravo se tako i meni desilo. Znači, sedam godina kao munja palio. I taj poslednji put, iz prve, ujutru, hladan. Vozio nekih pola sata po gradu, parkirao i posle max pola sata da startujem a on mrtav.
Zasvetlele lampice, okrenuo ključ a on ništa, samo ugasio lampice i otišao u večno đubrište.
[ bakara @ 05.02.2019. 18:34 ] @
Citat:
bordzija:
Da mislio sam samo na punjenje a akumulator mora sa opterećenjem da se meri. Ma svaki malo bolji vozač oseti kada je aku pred smrt, ne treba ti nikakav doktor. Čim slabije vergla kupiš drugi a ovaj stari šibneš.

Kako danas uspevaju da naprave akumulator prosečne težine 10-12 kg a da se raspadne za jedva 2 godine? Šta uguraju unutra? Jel to olovo krš kvaliteta? Rešetke znam da su uranjili maksimalno zaštitili svetom vodicom da traju.

dobar akumulator nema 10-12kg nego 17-18kg
[ bordzija @ 05.02.2019. 19:00 ] @
55 ah ne mislim za dizel benzinac? Pa onda više ne postoje dobri akumulatori. Jel se sećate nekada trepčinih akumulatora što nisu imali ništa za nošenje nego se vukao vrhovima prstiju sa jedne i druge strane? :)
[ pajapop @ 05.02.2019. 19:00 ] @

Ja mislim, da se sa akumulatorima uopste ne treba mnogo opterecivati. Dobro, treba, bar sa izlaskom iz zime i ulaskom u nju, malo se s njim pozabaviti: staviti ga na punjac preko dana (ili noci, mada to ne preporucujem) da se malo dopuni tj. regenerise. I ocistiti stubice i kleme dobro ocistiti i pritegnut.i Bar jednom godisenje pregledati zategnutost kaisa alternatora. Ali, realno...cena kostanja jednog akumulatora, koji u normalnoj eksploataciji traje bar 4-5 godina (ocekivani vek), je nistavna u odnosu na godisnji trosak oko kola: utroseno gorivo, registracija, redovan servis, vanredni kvarovi...E sad..mnogima se desi da nakon izvesnog broja godina, akumulator zataji. Kao...bio je dobar do sad. Pa on ima svoj vek trajanja. Proces desulfatizacije je sporiji od procesa sulfatizacije na kome i pociva princip rada akumulatora. I pazi sad...neko pred godisnji odmor...ima da da nekoliko hiljada evra za letovanje od desetak dana, a nema 50-60 evra za akumulator??? I sl. situacije...a posle je "djavo kriv" kad se nesto takvo desi u nekoj vuko*ebini...
[ bakara @ 05.02.2019. 19:07 ] @
akumulatori idu po kubikazi za nekih prosecnih 1600ccm oni imaju akumulatore od oko 60ah

I kao sto rece pajapop sta se opterecujes, kad crkne kupis drugi i onako kosta manje nego rezervoar goriva

[ bordzija @ 05.02.2019. 19:20 ] @
Pa nisam baš siguran, evo pre neki dan sam planirao u sto kraćem roku riknuti da izvadim iz auta, odnesem u svoj auto, odvezem do prodavnice, tamo ostavim i slušam par minuta besmislene priče, vratim se kući, čekam 5-6 dana da me nazovu, opet idem u prodavnicu, opet slušam besmislene priče, preuzimam nov akumulator, vraćam ga autom, planiram ubacivanje i montažu u auto. Pa nije mi baš zanimljivo da radim isti posao svake dve godine. I to po snegu i ledu uglavnom na -10! Više mi prija da to radim jednom u 5-7 godina.

A da ne pominjem opterećenje dok odabereš nov, iščitaš neke recenzije, iskalkulišeš koji da uzmeš i... Uvek se zajebbeš!
[ pajapop @ 05.02.2019. 20:45 ] @
Citat:
bordzija
...A da ne pominjem opterećenje dok odabereš nov, iščitaš neke recenzije, iskalkulišeš koji da uzmeš i... Uvek se zajebbeš!


Pa ne moras se za*ebati ako nesto znas o njima...ukoliko te prodavci ne prevare, tu nema pomoci...Ili ako, kao i ja dodjes u situaciju "daj sta das samo da radi pa da bezim odavde!" Ali, evo da ti pomognem u izboru...Gledaj da kupis akumulator sa sto vecom startnom strujjom....To je najvaznija odlika svakog "startnog akumulatora" koji se koristi u vozilu. Ne obracaj mnogo paznju na kapacitet, (Ah), on uopste nije vazan...Da ne ulazim mnogo u teoriju, samo je startna struja vazna jer ona startuje motor. Jer sta je startna struja? To je ona struja koju moze da da akumulator u trajanju od 30sek. na temperaturi od -18 st.c. a da mu napon ne padne na manje od 7,2V...Normalno, to ispitivanje vrse fabrike i kojekakvi centri za ispitivanje. Stvar je u tome sto akumulatori, racunajuci od temperature od 25 st.c. sa svakim stepenom pada gube 1% svoje snage. Znaci na 0 st.c. akkumulator ima 25% manje snage nego na 25 st. (na kojoj je deklarisana startna struja). Za prosecan dizelas treba ti bar 600A. Na 0 st.c. taj akumulator ce imati 450A realne snage...I tako je sa svim akumulatorima pa ti racunaj...koliko jos gube snage kad je temperatura u minusu...Kapacitet (Ah), je za nas nevazan jer ga mi/vecina i ne tumaci na pravilan nacin. Ste je zapravo kapacitet? Ampercas kapacitet je mera ukupnog elektriciteta koji je uskladišten u akumulatoru. Ampercas predstavlja kolicinu elektriciteta kada struja od 1 ampera tece tokom 1 casa. Kapacitet akumulatora se odredjuje i deklarise kada se on prazni strujom od 3A u trajanju od 20 casova. Pa se onda dolazi do vrednosti, proracunavanjem, od 45, 55, 60Ah...Ali to ne znaci da ce isti akkumulatori ako se opterete sa 45A,55A ili 60A davati istu snagu u trajanju od 1 sata. Neeee., tada njihov kapacitet znatno slabi jer stupa na snagu Pojkertov zakon: sto se vecom strujom prazni akumulator dobija se manji ukupni kapacitet akumulatora. Zbog toga sto se povecava unutrašnji otpor. Tokom takvog pražnjenja u akumulatoru se dobija sve vise vode a sve manje sumporne kiseline, koja je kao spoljasnji elektrolit zaduzena za prenosenje električne energije. To znači, kada se akumulator prazni vecom strujom, kao kada ostanu upaljenja svetla ili neki veci potrosac, realni kapacitet je manji. Zato je vazna samo startna struja, tj. "struja hladnog starta"...Jos je vazan podatak, mada ja to nisam bas primetio, ali to se narocito praktikuje na zapadu, a to je vellicina koja se deklarise kao "Rezervni kapacitet" izrazen u minutima. Rezervni kapacitet je vreme izrazeno u minutima koje akumulator moze da obezbedi pod opterecenjem od 25A na temperaturi od 25st.c. dok mu napon ne padne na 10,5V. I sad....Zasto 25A? Pa zato sto je to prosecna potrosnja vise potrosaca ukljucenih istovremeno. I sad..primetio si, pogotovo u americkim filmovima ili serijama, scena...frajer izlazi iz kola i ostaju ukljuceni farovi, brisaci...i ko zna sta jos, dok se on vacari s nekom zenskom . Pa to je zato sto oni i kupuju akumulatore po "rezervnom kapacitetu" koji je standard u Americi...Tamo se akumulator kukpuje prema "rezervnom kapacitetu" a ne prema "kapacitetu Ah"...I tako...akumulatori...to je citava nauka...koliko god da "kao" nesto o njima znas, uvek postoji sansa da se u zivotu za*ebes
[ bordzija @ 05.02.2019. 21:20 ] @
Ma nije problem to što pričaš nego ono što oni ne kažu o svom proizvodu zato i rikne pa zaebava nas koji kupujemo. Konkretno i na tarabi piše paaaa tako bih ja okarakterisao robu za naše tržište. Može to da bude a i ne mora jer nemamo više nikakve standardizacije, sve je papir pečat, prodaj. Ovo njsr mustang smo kupili zato što su nam prethodni aku obili auto i ukrali u po bela dana u centru beograda. Bilo je daj šta daš a šta ako opet ukradu? Mada opet kada pogledam ni ja nisam nešto imao sreće sa firmiranim akumulatorima jedva garancija tako da mu i ovo dodje na isto.
Evo naučio sam nešto iz toga svega da ne treba nikada kupovati ulazni model proizvođača pa makar to bili varta i bosch jer su - krševi.
[ pajapop @ 06.02.2019. 07:35 ] @
Ima istine u tome sto pricas. Ali, to se odnosi na svu robu ili proizvode, jer kod nas zastita potrosaca ne deluje kao na "zapadu" ili Americi. Deklarisani podaci na akumulatoru uopste ne moraju da budu tacni...a trebalo bi. Ajd' u Americi da ne bude tako kako je napisano! Pa pohapsili bi ih odmah i optuzili za prevaru odmah...pa odstete...Ovde je "macka u dzaku", ali...ipak treba imati i malo poverenja, pa malo i srece...Ne treba izgubi iz vida da su se nekad svari pravile da traju...bilo sta...televizori, frizideri, ves masine, automobili...sve. Sad je trend potrosacko drustvo, samo da se kupuje, da se obrce...dok traje traje...
[ bordzija @ 19.01.2020. 19:58 ] @
Evo da javim, ovaj drugi novi magnum akumulator dobijen nov u garanciji je izdržao neverovatnih 11 meseci i crkao. Da ne veruješ, mislio sam da će sastaviti kao prošli skoro dve godine ali ovaj je crkao već posle 11 meseci. Isti simptomi, čim malo zaladi odmah teže vergla i na kraju ćaos.

Izbegavati ove ruske magnum / mustang i slične marke, u širokom luku, samo ćete se iscimati za džabe.
[ bakara @ 19.01.2020. 20:03 ] @
Nisu oni ni ruski mislim da su poljski ili tako nesto.

meni je taj mustang izdrazao 3 godine zestoke upotrebe, a tebi je verovatno slab alternator
[ bordzija @ 19.01.2020. 20:20 ] @
Pa ne bih rekao, pre toga je bila crna varta 2 godine i nije bilo nikakvih problema. Prethodni magnum je sastavio jedva 2 godine i crkao bukvalno mesec dana pred istek garancije, ovaj je sastavio 11 meseci i crkao. Očigledno da im je pao "kvalitet" još više.
[ bakara @ 19.01.2020. 20:25 ] @
Ma koji kvalitet pa to su najjeftiniji akumulatori na trzistu...
Nisu oni pravljeni da budu kvalitetni nego jeftini.

Moj savet ti je ako ti tako cesto rikne akumulator (bilo koji) obavezno kod elektricara proveri kako ti radi alternator, ne crkavaju akumulatori ni najgori bas prve godine, a narocito ne dva puta.
[ Java Beograd @ 19.01.2020. 20:36 ] @
Pa magnum je najjetiniji od najjeftnijih. Ne znam šta si očekivao.
[ bordzija @ 19.01.2020. 20:43 ] @
Pa očekivao sam da može barem garantni rok da pregura?
[ AstralPro @ 19.01.2020. 22:46 ] @
Ko zeli kvalitetan akumulator moze da kupi Varta silver dynamic koji jeste skoro duplo skuplji od tih mustanga i sl ali u mom autu je vec 7 godina i dalje pali radi. Spisak ovlascenih prodavaca imate na sajtu proizvodjaca akumulatora.
[ bordzija @ 22.01.2020. 02:52 ] @
Ja u mom autu imam preko 6 godina plavi bosch s4 plaćen 100 evra u eu. Ovde vidim prodaje se takav isti za 6000 dinara. Jel to isti proizvod ili neka olakšana verzija za naše tržište kao i sve ostalo?
[ bakara @ 22.01.2020. 11:56 ] @
To proveris lako po part numberu
[ bananaphone @ 23.01.2020. 09:46 ] @
@bordzija - proveri da nemas parazitsko praznjenje akumulatora, da ti nije negde popustila izolacija, tipa u faru, pa kad je vlazno vreme, da ti prazni akumulator, pre nego sto kupis treci akumulator za redom.
[ bordzija @ 23.01.2020. 18:48 ] @
Baš sam te farove prekontrolisao pre godinu dana, otvorio, očistio, predihtovao, sve konektore, izolaciju... Ne verujem da je pražnjenje jer leti i kada se taj auto ne vozi nema nikakvih problema, čim padne temperatura kreću problemi sa otežanim verglanjem i paljenjem. Toga nije bilo sa vartom.
[ pajapop @ 23.01.2020. 18:59 ] @
Citat:
bordzija: Ne verujem da je pražnjenje jer leti i kada se taj auto ne vozi nema nikakvih problema, čim padne temperatura kreću problemi sa otežanim verglanjem i paljenjem. .


A ja sam se u nekom od prethodnih postova toliko trudio da objasnim nesto o kapacitetu i gubitku kapaciteta u zavisnosi od temperature..al ne vredi..kao u "pacijoj skoli"...
[ bordzija @ 23.01.2020. 20:05 ] @
Pa kapiram ja ali mi je nekako mnogo draže da proizvođač akumulatora zaradi više para na jačoj udarnoj snazi zhvaljujući rešetkastoj konstrukciji i uštedi materijala.
[ Grada22 @ 23.01.2020. 20:51 ] @
Citat:
pajapop: A ja sam se u nekom od prethodnih postova toliko trudio da objasnim nesto o kapacitetu i gubitku kapaciteta u zavisnosi od temperature..al ne vredi..kao u "pacijoj skoli"...:D


Vredi - kako za koga!
Ja, napr. sam iz tog posta dosta shvatio o akumulatorima,
Mraz me nikad vise nece "iznenaditi"
[ Nebojsa Milanovic @ 23.01.2020. 22:10 ] @
U Bori imam Exide akumulator, osma mu je godina.

Planirao sam da ga ove zime promenim ali neću, oslabio je ali pali lepo i vozim bez ikakvih problema. Možda ga promenim na proleće, a možda tek na jesen.

Nemam nikakvu dilemu da će ponovo biti Exide.
[ bordzija @ 23.01.2020. 22:36 ] @
U novom hyundaiu smo dobili exide prva ugradnja, zezao je elektroniku i samopraznio se dok nije zamenjen sa ovim plavim bosch. U prethodnom autu smo imal exide 7 godina doduše na moru. Nema pravila
[ bananaphone @ 24.01.2020. 05:49 ] @
Citat:
bordzija:
Baš sam te farove prekontrolisao pre godinu dana, otvorio, očistio, predihtovao, sve konektore, izolaciju... Ne verujem da je pražnjenje jer leti i kada se taj auto ne vozi nema nikakvih problema, čim padne temperatura kreću problemi sa otežanim verglanjem i paljenjem. Toga nije bilo sa vartom.


Pa meni nije bilo problema dok ne krene vlaga, doduse ne svaki put, onda bi mi crkla sijalica na tablici i/ili sijalica u poziciji, i imao akumulator bi dotrajao za 1-2g. Pre toga mi je orginalni akumulator trajao 7g.

Normalno ovo je samo tip, ne kazem da je ovo nesto sto se uobicajeno desava, niti da je problem u tvom slucaju, nego cisto da proveris da li ti je elektronika dobra, pre nego sto zamenis akumulator ponovo. I to ako mozes posle neke dobre kise, koja ce da natopi auto do kraja.
[ ineve74 @ 24.01.2020. 06:54 ] @
Ja sam imo akumulator GM iz 2008. godine i prosle godine sam stavio varta blue.Hteo sam silver al nije bilo u radnji.
[ bordzija @ 25.01.2020. 03:30 ] @
Radi akumulator i dalje, otežano pali ali radi. Tada su ostavljena sva 4 da rade dok se nešto 10 minuta kupovalo, zar je moguće da je tako slabašan i nije mogao da zavergla? Posle 10 minuta bez žmigavaca se povratio i upalio. Dal mi se isplati da kupim onaj mali portabl punjač 1000 din pa da dopunim aku? Mrzi me da ga skidam, iskren da budem.

Deluje slabo tj za motote... Moj pravi mi nije pri ruci a i kabast je :/

Napajanje : 100V - 240V AC 50/60HZ
Izlazni napon: 14.2-14.8V
Struja punjenja: 1300mA
Automatsko punjenje sa zastitom od prepunjavanja
Zastita od kratkog spoja i zamene polariteta
Led indikacija
Za kucnu upotrebu i za akumulatore od 12v
Mogu se puniti akumulatori za automobile i motore

Vreme punjenja:
12V 5-7 Ah Više od 6 sati
12V 9Ah Više od 10 sati
12V 15-25Ah 13-25 sati

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 25.01.2020. u 05:11 GMT+1]
[ ineve74 @ 25.01.2020. 06:29 ] @
Cim pocne da ne drzi struju akumulator treba zameniti.Kostaju oko 10 000 za male automobile.Ja preferiram varta ili bosch.Imas i par godina garancije.
[ pajapop @ 25.01.2020. 09:00 ] @
Citat:
bordzija:
Radi akumulator i dalje, otežano pali ali radi. Tada su ostavljena sva 4 da rade dok se nešto 10 minuta kupovalo, zar je moguće da je tako slabašan i nije mogao da zavergla? Posle 10 minuta bez žmigavaca se povratio i upalio. Dal mi se isplati da kupim onaj mali portabl punjač 1000 din pa da dopunim aku?Nije bes jednostavno odgovoriti na ovo pitanje..da li je "slabasan", jer to zavisi od mnogih stvari. Prvo, sam kvalitet akumulatora uvek moze biti sumljiv, nepoznate marke, sumljivi proizvodjaci, netacni deklarisani podaci na njemu...Drugo, ispravnost samog punjenja na vozilu, ispravnost alternatora (reglera), spojeva na klemama, ispravnost instalacije, zategnutost klinastog kaisa (ako ga ima)....Trece, neadekvatan izbor snage akumulatora za doticno vozilo. Za svaki automobil u zavisnosti od velicine (tezine, da ne kazem kubikaze motora), dodatne opreme...svetla, klima, grejaci...treba akumulator koji ce imati dovoljno startne snage i kapaciteta da taj motor startuje i snabdeva strujom ostale potrosace. Svako startovanje motora (verglanje), oduzima akumulatoru deo startne snage i kapaciteta, a tome se i dodaje redovno "samopraznjenje" i deo gubitaka koji inace svaki akumulator dnevno gubi sa svakim stepenom snizavanja temperature sto je bar 1% po stepenu. Kad se motor upali, alternator pocne da potrosace snabdeva strujom a "viskom" struje (1-1.5V) pocninje da dopunjuje (regenerise) akumulator koji je u medjuvremenu oslabio. E sad...cesta startovanja u kombinaciji sa kratkim voznjama (nedovoljnim dopunjavanjem), mogu samo da ostete akumulator i ne mogu ga oporaviti. Vec se njegov kapacitet i startna snaga permanentno smanjuju. Da bi se akumulator regenerisao, sama duzina voznje, duzina punjenje mora da bude adekvatna. Puno nepotpunih punjenja (kratkih voznji) steti akumulatoru... Takodje, svaki proizvodjac automobila je ugradio alternator odgovarajuce snage za taj model i standardnu predvidjenu opremu. Ali, ako neko pocne da ugradjuje opremu koja je van standarda za taj model, koji nema odgovarajuci alternator, onda i pored ispravnog alternatora on nece imati dovoljno snage da snabdeva te potrosace koji struju direktno sad trose sa akumulatora...a akumulator i alternator su u takozvanoj "paralelnoj vezi"...potrosaci rade a alternator nema snage da nadoknadi gubitak kapaciteta iz akumulatora...Ovo je malo uprosceno objasnjeno, ali to je sustina. A uvek treba imati neki punjac akumulatora, makar za prvu pomoc dok se nekako drukcije ne resi...
[ bordzija @ 25.01.2020. 10:23 ] @
Ma znam to sve, kleme vazelin nikad gram oksidacije, dotegnuti mase, proveriti džek alternatora uopšte da se neke žice ne klimaju. Kaiš dobar, sve na oko super. Problemi su počeli od ugradnje ovog gofneta od akumulatora. Zimi montiran i odmah je bio jadan, sa lepim vremenom sve ok. Uzimamo uvek 10 ah jači od fabrički propisanog, od opreme nema ama baš nišra sem podizača prozora, nema ni muziku auto. Ostalo što je imao je pocrkalo hehe ne radi centralno, ne radi upaljač, svetlo tablice, svetlo gepeka. Čak je i prekidač sva4 menjan na toj smrdljivoj ladi. Zašta god da se uvatiš ne rad. Probaš da popraviš raspadnu se još tri stvari usput. Da dospeš rashladnu tečnost raspadne ti se posuda za vodu menjana pre pola godine. Jednom rečju lada bila i ostala GROB!

Dok se vozi svaki drugi dan ide nekako, ako kao prošle godine padne sneg pa minus i ne može da se uđe u auto 4-5 dana ode mustang u kobasice.
Bilo bi lepo da gofno preživi zimu i izdrži barem do sledeće, pa da se uzme neki pristojan i reši problem. Sa crnom običnom vartom 2 godine nikakvih problema. E pošto smo bili sigurni da će nam opet obiti auto i ukrasti akumulator, kupili smo ovo gofno.
[ pajapop @ 25.01.2020. 12:48 ] @
Citat:
bordzija:  E pošto smo bili sigurni da će nam opet obiti auto i ukrasti akumulator, kupili smo ovo gofno.


Kolko se meni cini...a cini mi se....tu Ladlu ipak vozi zena....tvoja zeeeena ...Ma volis ti tu Ladlu...
[ Grada22 @ 25.01.2020. 12:55 ] @

Jedna po jedna tema na AutoZone prelaze u temu o Ladi..
[ bordzija @ 25.01.2020. 16:23 ] @
Žena je čovekov najbolji prijatelj a lada neprijatelj kako god, čim ugine mustang uzimam bosh s4. Daš 50% više i traje ti tri puta duže.
[ fox_87 @ 21.03.2020. 19:51 ] @
Ja uzeo pre 4god i 4 meseca biloxxi iz metroa 55ah za 4.500din, radio do juce. Pao napon na 10v, moguce da je prespojio unutra, punjenje nije pomoglo. Izdrzao bi jos koju godinu nego sam u startu imao lose punjenje alternatora sigurno neke 2god, pa sam zamenio alternator koji je zatim davao idealnih 13.9-14.1v, jedne zime sam ga izverglao ko k reten do iznemoglosti jer me je nesto zezalo paljenje, naravno pokrivio ploce a sada vidim da ima i taloga sulfata il sta vec na njima, auto je vise stajao nego sto se vozio pa je i to imalo verovatno uticaja. Znaci akumulator izmaltretiran al eto, preko 4god. Ako je bitan auto, zastava 1.1 na plin :)

Sutra razmiljam da odem po jos jedan, posto auto ide uskoro na prodaju sluzice dobro sledeceg vlasnika barem 5god.
[ Nebojsa Milanovic @ 29.10.2020. 01:08 ] @
Nekoliko godina imam Polo 1.6 16V i nisam mu menjao akumulator jer nikada nije pokazao bilo kakve znake slabosti.

I juče supruga nekih sat i nešto čitala u autu sa upaljenim (veoma jakim) unutrašnjom svetlom i reče da je teško startovala auto, ima utisak da se akumulator ispraznio. Probam ja, stvarno jeste, jedva pali.

Pogledam klemu, kad ono urezano 2007. godina!?! Prva ugradnja!!!?!

Punih 13 godina akumulator radi savršeno i da nije bilo ovog silovanja jakim unutrašnjom svetlom još uvek ne bi pokazao bilo kakve znake slabosti, niti bih ja pogledao od kad je, jer sam bio ubeđen da je makar jednom a verovatno dva puta menjan.

I sad sam u dilemi da li da ga preventivno promenim pred zimu, ili ne.


[ Java Beograd @ 29.10.2020. 07:44 ] @
Ne bi ja to menjao.
Akumulator će da se napuni, već prvom vožnjom, a može da te služi još dugo.

Pošto kažeš "jedva pali" to znači da je "starog kova", dakle, polako crkava i pokazuje slabosti. A ne kao ovi današnji, koji crknu odjednom, kao sijalica.

Elem, kad ga sad u vožnji napuniš (ili ga napuniš na drugi način) i on počne da funkcioniše normalno, jednostavno obrati pažnju na eventualne nove znakove slabosti, pa ako ih ima, onda kupi novi.Edit: ako ne može da se napuni, ni na koji način, već se jednako "muči", onda mu je došao kraj, i treba ga zameniti.

Dakle, ključno pitanje: da li može da se napuni, tako da funkcioniše normalno, tj. lako vergla?


[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 29.10.2020. u 09:18 GMT+1]
[ bakara @ 29.10.2020. 10:34 ] @
Ja bi menjao...
I meni je u starom seniku bio varta akumulator iz 2003 godine trajao 12 godina i onda crkao samo odjednom.

Onaj drugi biloxxi mi je trajao 3 i po godine i crkao u sred centra grada

sada u citroenu mi je crkao bosch silver, i ne vidim na njemu nigde datum proizvodnje, ali je opet crkao jako nezgodno.
Bukvalno sam dosao, ugasio auto i vise nisam mogao da upalim, ma ni da zaverglam a najgore sto nekoliko dana pre toga sam bio u inostranstvu i to se moglo isto tamo dogoditi.

Crkavaju ko sijalice bez ikakvih indikatora da su pri kraju.
[ Nebojsa Milanovic @ 29.10.2020. 10:57 ] @
@Java

Slažem se u potpunosti, tako ću i da uradim, ali mi je neverovatno da u šumi ovih priča kako akumulatori traju 3-4 godine, "jedan mesec više od garancije" i slično, koristim akumulator koji je star punih 13 godina a da nikada do sada nisam primetio nikakvu slabost niti mi je uopšte inicirao ideju da pogledam koliko je star.

Savršeno je palio uvek, i na ne-znam-kakvim hladnoćama, često se dešavalo da danima ne koristim auto i palio sam normalno iz prve, bio sam ubeđen da je nov.

Skinuo sam ga i napuniću ga i verujem da će i ovu zimu biti dobar.

[ bakara @ 29.10.2020. 11:20 ] @
Taj jeste trajao 12godina,
ali onaj posle je trajao 3 bas sam pisao o njemu na prvoj strani ove teme, posle njega sam kupio mustang sa kojim sam i prodao auto

i automobili su se promenili...
recimo senik pocne da izbacuje greske (electronic fault i sl) kada je accu pri kraju, ali niko to ne povezuje sa losim akumulatorom jer auto pali i radi normalno...sve dok nece vise da upali.

Ovaj bosch je crkao ko iz vedra neba, i sto je najgore citreon nece ni da zavergla ako je napon ispod 12V i ako verujem da bi sasvim normalno upalio uz verovatno malko duze verglanje, tako da hteo ili ne mora novi.

I krenuh opet da kupim neki magnum/mustang i slicno za 5000din i onda mi djavo nije dao mira i kupim vartu za 8000din i ako je varta vidno laksa, bas da vidim koliko ce da traje.

sad sam se namerio da kupim neku dijagnostiku za akumulator da znam u kakvom je stanju, mislim da vredi imati.
[ AstralPro @ 29.10.2020. 19:51 ] @
Malopre sam kupio Mustang akumulator od 100 ampera u Uradi Sam za 9500 din i dali su 25 meseci garancije. Varta ,Exide i Bosch su od 15500 do 18500 dinara nije velika razlika u garanciji koliko su skuplji.
[ bakara @ 29.10.2020. 21:39 ] @
Razlika izmedju varte i mustanga je zapravo tacno 54% i za moj i za tvoj akumulator

za mustang je 24 meseca a za vartu 36 meseci garancije, i racunam da ako varta bude trajala jos samo jednu godinu duze od mustanga ispada da potpuno identicno kostaju.
tako sam ja sebe ubedio da kupim vartu
[ ademare @ 29.10.2020. 23:58 ] @
Razlika izmedju Verte i Mustanga je najverovatnije u imenu !

Sve mi to lici na reciklirane Kineze na Kilo !

Jedno je sigurno da Varta akumulatori nemaju veze sa Nemackom , osim u istorijskom smislu .

Prica je dosta komplikovana ko tu sta kupuje i prodaje .

Otprilike ide ovako .

Nemacka Varta AG je jos 2002 . rasprodala sve sto ima veze sa baterijama , i akumulatorima .

In 2002, the consumer battery activities (excluding button cells) were sold to Rayovac. The automotive battery business was acquired by Johnson Controls. The button cell and home energy storage businesses were acquired by Montana Tech Components.

Kasnije In January 2018, American company Energizer took control over VARTA consumer battery segment (not part of VARTA AG) In May 2019, VARTA AG signed an agreement to acquire the VARTA Consumer Batteries business (“VARTA Consumer”) from the US American company Energizer Holdings, Inc.

To bi znacilo da su Nemci otkupili nazad konzumerske , potrosacke baterije ali ne i akumulatore jer je to prodato Johnson Controlsu . Koji je u medjuvremenu to Likvidarao !

Former Business Units
Power Solutions

This unit was sold to Brookfield Business Partners and re-made into a new company, Clarios, as of May 1, 2019.[34]

The Power Solutions business unit designs and manufactures automotive batteries for passenger cars, heavy and light duty trucks, utility vehicles, motorcycles, golf carts and boats.[24][35][36][37][38] It supplies more than one third of the world's lead-acid batteries[39] to automakers and aftermarket retailers including Wal-Mart, Sears, Toyota, and BMW.[40][41][42] Lead acid battery brands produced under this business unit include Continental, OPTIMA, Heliar, LTH, Delkor and VARTA automotive batteries.[24] This part of the company also manufactures Lithium-ion cells and complete battery systems to power hybrid and electric vehicles such as the Ford Fusion[43] and Daimler's S-Class 400.[44] Additionally, it manufactures Absorbent Glass Matt (AGM) and Enhanced Flooded Batteries (EFB) batteries to power Start-Stop vehicles such as the Chevy Malibu and Ford Fusion.[24][39][45][46][47][48][49][50] As of 2012, the business unit operated from 60 locations worldwide.[24] On November 13, 2018 Johnson Controls agrees to sell its Power Solutions Division to Brookfield Business Partners.

Tako da je vlasnik Varta akumulatora investicioni fond Brookfield Business Partners a firma nekakav Clarios . A akumulatori se stancuju u Kini svakako .

Jos ako vidimo da pomenuti navodno Americki Energizer , ima trenutno najjeftinije akumulatore na trzistu , uz jos par Izmisljenih brendova , i da Brendira Kineske telefone od 10 $ ??

Iako postoji o Mustangu Bajka da je to Ruska proizvodnja , ista je kao i ona bajka da Rusi proizvode nekakav rucni alat ??

Sve je to Kina , i to ona najgora .
[ dlalic @ 30.10.2020. 07:05 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
ali mi je neverovatno da u šumi ovih priča kako akumulatori traju 3-4 godine, "jedan mesec više od garancije" i slično, koristim akumulator koji je star punih 13 godina a da nikada do sada nisam primetio nikakvu slabost niti mi je uopšte inicirao ideju da pogledam koliko je star.Svestan sam da ce ovo zvucati kao lovacka prica, ali bas me briga.

Cale je kupio postansku Pandu kockicu 2001. godiste, tamo negde 2007. Bio original (prva ugradnja) Marelli u njoj. Auto je prodat 2019. sa istim akumulatorom. Stajala u dvoristu, na vojvodjanskom salasu, od -25 do +40, palila se i vozila bukvalno svaki dan ne vise od 10tak kilometara dnevno.
[ since1986BC @ 30.10.2020. 09:16 ] @
^ Što bi bila priča? Prošle godine sam zamenio originalni fabrički akumulator na Fordu (2008. godište).
I to je porodica zamenila na majstorov nagovor jer nisam bio tu.

Duboko ispraznjen akumulator treba rucno dopuniti punjacem a ne autom. Kratka gradska voznja ga nece dopuniti.
Takodje treba prekontrolisati alternator auta. Preventivno.
[ Nebojsa Milanovic @ 30.10.2020. 10:38 ] @
Citat:
dlalic: Svestan sam da ce ovo zvucati kao lovacka prica, ali bas me briga.

Ne znam što bi bila lovačka priča ako si izneo neko svoje lično iskustvo, jer to je najvrednije što se može pročitati na forumu.

Pri tome se podrazumeva da niko nije toliki idiot da laže i izmišlja i da obmanjivanjem čitalaca pokušava da leči neke svoje komplekse.
[ bakara @ 30.10.2020. 12:22 ] @
Nije nikakvo cudo da akumulator traje dugo ako se ne trosi intenzivno i jos ako je na benzinskom motoru

nego mi je interesantno ovo sto je ademare iskopao da je vlasnik varte Johnson Controls, a on se pominje i kao proizvodjac mustanga i energizera...

tako da bolje da ne kopam dalje jer na kraju imada ispadne da je Johnson Controls u vlasnistvu kineza
[ bordzija @ 30.10.2020. 22:06 ] @
Ja bi to menjao, pa imao si auto i pre 15-20 godina, kada dođe do toga da posle ventilatora ili sva4 teško pali a mator aku, može da se vaskrsne destilovanom i dopunom ALI prvi minus i momentalno je prazan. Današnji aku su sa rešetkastim pločama koje se raspadaju brzinom svetlosti i zato ne traju duže od garancije. Ja se baš pitam dokle će moj plavi bosch evo sad mu je sedma god.
Danas je sve kinesko i ima trista nivoa kvaliteta.
[ bakara @ 31.10.2020. 18:13 ] @
Citat:
bakara:

sada u citroenu mi je crkao bosch silver, i ne vidim na njemu nigde datum proizvodnje, ali je opet crkao jako nezgodno.
Bukvalno sam dosao, ugasio auto i vise nisam mogao da upalim, ma ni da zaverglam a najgore sto nekoliko dana pre toga sam bio u inostranstvu i to se moglo isto tamo dogoditi.

Uspeo sam da defifrujem oznake sa bosch akumulatora koji je crkao
u pitanju je 2014. godina, znaci 6 godina je trajao u dizel automobilu, to je dosta solidno rekao bih.

plus ova nova varta ima identicno kuciste kao taj bosch i kladio bih se da je i ona iz iste fabrike.
[ bordzija @ 31.10.2020. 20:23 ] @
Obrni okreni akumulator je 20 evra godišnje eksploatacije. To je danas za sve računica tj max 5 godina :-)
[ bakara @ 01.11.2020. 14:11 ] @
Kako si dosao do 20eur nije mi jasno?

Po mojoj racunici koju sam objasnio u prethodnim komentarima to izadje tacno 10 eura
[ bordzija @ 01.11.2020. 18:48 ] @
Za skuplji izađe 10 evra na godinu a jefriniji izađe 20 evra godišnje. Recimo naš mustang je ispustio dušu tačno posle 2 godine manje mesec dana pa sam ga zamenio za novi. Evo sad mu se opt bliži druga godina. Ništa duže meni nisu trajale varte isto po 2,5 godina. :)

U Bosni naleteh na pumpi prodaju black horse akumulatore, baš sam se iznenadio, sad bacih oko na internetu i izgleda da su ih vaskrsli prošle godine. Bili su godinama blagi očaj, kakvi su danas?

https://www.blic.rs/biznis/ves...000-akumulatora-dnevno/z6zez05

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 01.11.2020. u 21:18 GMT+1]
[ Java Beograd @ 02.11.2020. 07:50 ] @
@Nebojša
Jesi li napunio akumulator? Ako jesi, kako se ponaša u eksploataciji?

Ili si kupio novi?
[ Nebojsa Milanovic @ 02.11.2020. 22:20 ] @
Napunio i radi sasvim normalno.

Neću kupovati novi, ne pokazuje nikakve znake slabosti.
[ Java Beograd @ 03.11.2020. 08:25 ] @
Generalno uzevši - punjenje i pražnjenje akumulatora je njegov prirodan proces, i nema ni jednog jedinog razloga da se ispražnjen akumulator smatra otpadom. Naravno, postoji ona granica do koje sme da se isprazni.

Tako, ako je akumulator bio dobar, i ispraznio se - napuniš ga i opet je dobar.
[ bordzija @ 05.11.2020. 13:56 ] @
Možda je ostalo neko svetlo u kabini tipa kasete ili ogledalca na suncobranu što je zezalo mog drugara godinama. Možda radio cucla ili je ostao upaljen. Da dešava se da splet okolnosti poveže malo slabiji aku, malo više paljenja i kratkih relacija, vožnju pod farovima, sva4 uz poziciju, otvorena vrata i svetlo u kabini i naravno hladniji dan. Proveriti nivo elektrolita ukoliko je to moguće pa dopuniti aku, očistiti kleme i kontakte, namazati vazelinom i pratiti.

Inače slabiji aku pozicija isto smlati ako se ostavi sat vremena.

Inače sam negde čitao da je povremeno dopunjavanje aku na punjaču jako dobro za isti.
[ bordzija @ 31.12.2020. 12:54 ] @
Danas crko mustang akumulator, ovaj put je trajao manje nego prethodni koji je zamenjen u garanciji. Trebao sam da INSISTIRAM na vraćanju para i kupovini novog, sada bih opet imao garanciju i zamenio đubre.

Eto mustang opet nije sastavio garanciju.

Pokušaću da ga napunim, jel ima neki predlog? Kakvi su ovi biloksi u metrou? Primaju li oni stari aku na reciklažu/otkup?
[ bakara @ 31.12.2020. 13:35 ] @
Ne primaju...
Citat:
bakara:
Moj biloxxi je trajao tri i po godine, ali ja ne kupujem tako slabe akumulatore vec uzmem bar od 65A

[ bordzija @ 31.12.2020. 14:03 ] @
Sad sam u pregovorima sa prodavcem akumulatora od kojih sam uzeo aku pa su mi u garanciji zamenili za drugi. Pronašao sam garantni list u kome je upisan datum zamene neki 2.2019. To su tražili dal imam, sad da vidim šta će odgovoriti. Sad sam im poslao fotku garantnog lista i kada je zamenjen.

Opet su priznali garanciju što je fenomenalno, jedino što nećemo imati auto 5 dana jer ne rade novogodišnji praznici pa posle servis da pogleda još par dana...

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 31.12.2020. u 15:29 GMT+1]
[ Grada22 @ 31.12.2020. 16:30 ] @
Nije ovo losa strategija..
Umesto kupovine akumulatora koji traju - garancija + mesec dana,
kupujes Mustang koji ne sastavlja garanciju,dobijes nov u zamenu,on crkne pre isteka garancije..

Jednom kupis -uvek imas nov akumulator i uvek je pod garancijom!
[ bordzija @ 31.12.2020. 18:35 ] @
Suludo al aj se ti zezaj svake zime pa skidaj, nosi, čekaj, stavljaj. Pretprošle zime sam ga vadio iz skroz zakopanog auta, sve okolo bilo zaleđeno i vukao na drugi kraj Beograda. I tako x2 prilikom svake zamene. Evo ja vozim bosch sedmu godinu. Jeste plavi bosh kupljen u EU za 100 evra ali... Nema cimanja, nema održavanja.
[ Java Beograd @ 01.01.2021. 09:06 ] @
Ovo je naravno, greška prodavca, ovaj put u bordžijinu korist. Mada, jednom sa i ja tako "profitirao".

Generalno uzevši, garancija ne funkcioniše tako. Ako imaš garanciju dve godine, uređaj crkne posle godinu dana, i dobiješ novi - na taj novi ne ide nova garancija u dvogodišnjem periodu, već se nadovezuje na osnovnu. U ovom primeru - još samo godinu dana.
[ baresi @ 01.01.2021. 09:25 ] @
Vjerovatno si u pravu, ali ljudski je da bude kao što je pogrešio prodavač, pa neka firma nauči da izradi proizvod, koji bi izdržao bar garanciju, kad je već daju.
[ bordzija @ 01.01.2021. 13:48 ] @
Citat:
Java Beograd: Ovo je naravno, greška prodavca, ovaj put u bordžijinu korist. Mada, jednom sa i ja tako "profitirao".

Generalno uzevši, garancija ne funkcioniše tako. Ako imaš garanciju dve godine, uređaj crkne posle godinu dana, i dobiješ novi - na taj novi ne ide nova garancija u dvogodišnjem periodu, već se nadovezuje na osnovnu. U ovom primeru - još samo godinu dana.


Funkcioniše još kako, ako uređaj ne može da se popravi u garantnom roku imaš pravo na zamenu ili povrat novca. Ti biraš i ako tražiš lovu nazad, opet kupiš isti. Tu se pojavi neka razlika od 100-200 din od inflacije to dodaš i opet imaš nov proizvod sa novom garancijom. Jedino što ovde može prodavac da me zavrne jer sam ja sa njim imao usmeni dogovor. Znao je on dobro o čemu ja pričam a i sad zna. Verovatno svi taksisti tako funkcionišu, realno aku koji traje 2 god ne treba da postoji. Zatrpaće se sve reke u kratkom roku.

Skinuo sam akumulator, izmerio sam unimerom 10 volti što znači opet isto - crkla jedna ćelija. Sad ću da probam da ga dopunim moram po punjač da odem.

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 01.01.2021. u 19:46 GMT+1]
[ veselinovic @ 02.01.2021. 22:22 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ovo je naravno, greška prodavca, ovaj put u bordžijinu korist. Mada, jednom sa i ja tako "profitirao".

Generalno uzevši, garancija ne funkcioniše tako. Ako imaš garanciju dve godine, uređaj crkne posle godinu dana, i dobiješ novi - na taj novi ne ide nova garancija u dvogodišnjem periodu, već se nadovezuje na osnovnu. U ovom primeru - još samo godinu dana.


Zakon o zastiti potrosaca i zakon o obligacijama ne kazu bas tako.
Kad se proizvod zamijeni u garanciji na novi proizvod se dobije istovjetna garancija.
Cak, ako se samo dio proizvoda zamijeni novim u garanciji na taj dio imas opet garanciju u osnovnom trajajanju.
Neko postuje neko ne.
[ Java Beograd @ 03.01.2021. 14:28 ] @
Otprilike poznajem i jedan i drugi zakon (ne u detalje).
Ajde, molim te, navedi članove zakona i paragrafe kojima bi potvrdio svoju tvrdnju.
[ veselinovic @ 03.01.2021. 18:13 ] @
Zakon o obl. odnosima

Traženje opravke ili zamene

Član 502

(1) Kupac može zbog neispravnog funkcionisanja zahtevati od prodavca, odnosno od proizvođača opravku ili zamenu stvari u toku garantnog roka, bez obzira na to kad se nedostatak u funkcionisanju pojavio.
(2) On ima pravo na naknadu štete koju je pretrpeo usled toga što je bio lišen upotrebe stvari od trenutka traženja opravke ili zamene do njihovog izvršenja.

Produženje garantnog roka

Član 503

(1) U slučaju manje opravke, garantni rok se produžava onoliko koliko je kupac bio lišen upotrebe stvari.
(2) Međutim, kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvršena zamena stvari ili njena bitna opravka, garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja opravljene stvari.
(3) Ako je zamenjen ili bitno opravljen samo neki deo stvari, garantni rok počinje teći ponovo samo za taj deo.


("Sl. glasnik RS", br. 18/2020)
[ Java Beograd @ 03.01.2021. 18:54 ] @
Član 503, paragraf 2: tok garantnog roka se zaustavlja, i ponovo teče tek od vraćanja opravljene stvari.
Ali nigde ne piše da garantni rok teče od početka, u novom, dvogodišnjem trajanju, nego nastavlja da teče tamo gde je stao. Ne znam na osnovu čega zaključuješ da garantni rok teče od početka, nove dve godine?

Ipak, ovo šta je bordžija naveo, kad se novac vrati - to je druga priča: nezavisno od prve kupovine, istim novcem se kupi drugi proizvod, i naravno uz novi fiskalni račun, ide novi grantni rok.
Ali, prodavac izuzetno retko pristaje da vrati novac, što nije ni u obavezi, dok god može da popravi ili ponudi drugi isti novi proizvod.Napomenuo sam da sam jednom i ja tako profitirao: kupio sam toster koji se pokvario. Predao na popravak, ali naravno, popravak je bio finansijski neisplativ.
Da su u radnji imali isti takav, dobio bih ga, ali bez novog fiskalnog računa, što naravno, podrazumeva i bez novog dvogodišnjeg garantnog perioda.
Na moju sreću ( i nije neka sreća, posle svog maltletiranja ) imali su sličan, koji su mi ponudili kao zamenu, i tako sam dobio novi fiskalni račun -i novu dvogodišnju garanciju.

Jednom sam profitirao tako što sam aparat za kafu kupio na 6 rata, preko Dina kartice PŠ. Crko posle mesec dana, i pošto takve artikle višu nisu imali - vratili mi novac u kešu u punom iznosu!
Time su me praktično kreditirali, beskamatno 6 meseci.

U oba slučaka, prodavac je Tehnomanija, sa kojom imam samo pozitivna iskustva kod rekalamcija. Naravno, čitao sam da su mnogi imali veoma negativna iskustva, ali, eto ja sa njima nemam problema.
[ ademare @ 03.01.2021. 19:39 ] @
Ti citas i citiras nesto staro .

Clan 503 glasi bas ovako kako je napisao @ veselinovic

Evo linka drzavnog :

http://www.rzzo.gov.rs/downloa...no/Zakon_ObligacioniOdnosi.pdf

To je zakon koji sa malim izmenama i osavremenjavanjem , vazi jos od Titovog vremena . Zanimljivo je da , je clan 503. u BiH i danas identican ovom u Srbiji .

https://www.paragraf.rs/propis...n_o_obligacionim_odnosima.html

Nesto savremenija verzija , ali 503 . se nista nije menjao .

[Ovu poruku je menjao ademare dana 03.01.2021. u 20:55 GMT+1]
[ Java Beograd @ 03.01.2021. 21:41 ] @
Ne citiram ja ništa nego samo komentarišem ono šta je Veselinović naveo.

Nije mi jasno, kako, tj. s' kojom logikom očekujete da se garantni rok može neograničeno prolongirati?!? Nema nikakve logike u toj želji.
Kupio si i proizvođač / prodavac garantuje da ćeš dve godine (ili koliko već traje garancija) da ga korstiš u zdravlju i veselju. Dal' opravkom ili zamenom. I to je to. Kad prođe dve godine, i pokvari se - dovidženja.

Otkud ideja da ako se zameni, onda se početak garancije "resetuje" i traje novih dve godine?
Zašto bi proizvođač / prodavac na taj način bio, u nepovoljnoj situaciji, praktično kažnjen, i bio dužan da iznova i iznova zanavlja/popravlja proizvod ?

Dakle, pegla se pokvari posle godinu i 11 meseci, dobiješ novu, pa se opet pokvari posle godinu i 11 meseci, pa opet nova ... i tako dok si živ ?!? Neće da može.
[ ademare @ 03.01.2021. 22:00 ] @
Aha , to je tvoje tumacenje

Nema nikakve neogranicene garancije . Ima vise varijanti kako jednostavno pise u zakonu .

1. Ako se uredjaj popravlja , garancija se produzava samo onoliko dana koliko je popravka trajala , nije neograniceno .

2. Ako je uredjaj zamenjen za isti , jer je pokvareni nepopravljiv , jasno pise " garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja opravljene stvari. " Na stavku bitna popravka , ne treba racunati .

Znaci ponovo . Ali nije neograniceno , jer ili se jednom uredjaj nece pokvariti u garanciji ili prodavac jednog dana nece imati isti uredjaj , pa ce dati drugi , za koji ionako mora dati novu garanciju

To postoji u zakonu 50 godina , samo nekada garancija nije bila 2 godine kao sada , vec 1 godinu , ali to nije menjalo ovaj zakon .


Stvar je u tome sto je tesko naci prodavca koji ce postovati zakon .

Ako prodavac odluci da ne postuje zakon , jedino je moguca tuzba . Tu prodavac gubi 100 % , ali racuna da ili ljudi ne znaju zakon , ili nece da se vuku po sudovima za sitnice .


Zato sto je clan vrlo jasan , prodavci u stvari ne pokusavaju da njega izvrdaju , vec druge clanove .

Ne priznaju kvar i zamenu za isti uredjaj , vec odbijaju reklamaciju . To je 100 puta cesci nacin izvrdavanja od ovoga .
[ bordzija @ 04.01.2021. 03:45 ] @
A ja se pitam otkud onoliko odbijenih reklamacija za mobilne telefone svaki drugi kupac pokvasio telefon.

I meni je sada jasniji ovaj zakon, nov uređaj novi garantni rok jer ti svejedno imaš pravo da tražiš pare nazad bezpogovorno jer dotični uređaj apsolutno nije ispunio tvoja očekivanja. Da dobiješ nov uređaj sa novom garancijom i da te trgovac ljubi u dupe od sreće jer možeš da ideš na drugo mesto i kupiš opet uređaj i po nižoj ceni faktički besplatno rentiraš nekvalitetni uređaj dok ne podignu kvalitet očigledno lošeg proizvoda.
[ veselinovic @ 04.01.2021. 05:17 ] @
Meni je nelogicniji clan 502.
Kupac moze po svom nahodjenju traziti potpuno novi uredjaj.
Cemu onda servisi kad je trgovac duzan dati novi uredjaj ako kupac zeli.

Javo, poenta zakona jeste da prodavac prodaje kvalitetnu robu gdje su kvarovi/ mane/nedostaci... svedeni na minimum. Ako prodaje smece koje ne moze da izdrzi garanciju onda treba da propadne. Time zakonodavac tjera trgovca da prodaje samo dobre stvari.

Bordzija, vrhunac drskosti koji sam ja cuo je da su drugu vratili sa garancije telefon jer se pokvasio. Ironija je bila sto je to ,po reklami, bio telefon za snimanje pod vodom.

[ Java Beograd @ 04.01.2021. 13:45 ] @
Ne znam na kojoj vi planeti živite, ali ove želje (i vlažne snove) nećete nigde da ostvarite. Ne na planeti Zemlji.

bordžija tvoja želja da te prodavac ljubi u dupe i beskonačno puta ti nudi novi uređaj, jer onaj stari nije ispunio tvoja očekivanja - to možda ako se dotični prodavac baš baš naduvao lepka ili najeo gljiva ludara.

Veselinoviću: poenta zakona je da je kupac zaštićen dve godine (koliki je sada garantni rok) + vreme koje nije mogao da koristi uređaj. I to je to. Nema 2 + 2 + 2 +2 +2 .... Jednostavno nema.

Smeće ili ne, prodavac prodaje ono šta generalni uvoznici / zastupnici uvoze. Prodavac nešto mora da prodaje, a ako si mislio da će lično da se uputi u Japan/USA da kupi najkvalitetniju robu - neće.Već sam rekao da sam u par navrata iskosristio neoragnizovaost prodavca, i ostvario ono šta tvrdim da nije po zakonu.

Ali, evo i jedan drugi primer.
Kupio sam Nutri Bulit. Koristio i pokvario se.
Pozovem prodavca i on mi kaže da ga donesem. Ja donesem, on ga pogleda, proveri i kaže: mi uopšte nemamo servisnu mrežu i ništa ne popravljamo. Dobićete novi.
I daje mi skroz novi Nutri Bulit, potpuno isti, ali ne i fiskali račun.
Jer, on meni u tom momentu NE PRODAJE NOVI UREĐAJ, već menja stari. Ne dešava se nova robno-novčana transkacija. Nije on ponovo obveznik poreza. Što je sasvim logično i u redu.
I kaže: fiskalni račun već imate, garancija važi dve godine od datuma na tom, prvom i jedinom fiskalnom računu. Savim logično i razumljivo.[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.01.2021. u 14:59 GMT+1]
[ Java Beograd @ 04.01.2021. 13:53 ] @
I još nešto: ako se proizvod pokvari, kupac IMA PRAVO DA TRAŽI OPRAVKU ILI NOVI UREĐAJ, ali prodavac/serviser je taj koji donosi konačnu odluku da li će uopšte da prihvati garanciju, a ako je prihvati onda donosi odluku da li će da popravlja ili zameni ili vrati novac. Kupac tražio šta je 'teo, ali prodavac/serviser donosi odluku šta će da uradi.

Pa gde bi bio kraj proizvođačima / trgovcima ako bi:
- zbog pregorelog grejača u veš mašini, posle godinu i 11 meseci od kupovine kupac tražio i dobio novu veš mašinu ?!? Ej !?!
- zbog pregorelog termostata u bojleru kupac tražio i dobio novi bojler ?!? Alo?!?
- zbog kvara na faru automobila, u garatnom roku, posle godine i 11 meseci, kupac imao pravo da dobije novi auto ili keš u punom iznosu. (i još da ljubi boržiju u dupe). Neće da može.

Kažem, nema toga na planeti Zemlji. Ni u Srbistanu, ni u Nemačkoj, niti Norveškoj, niti u Japanu.

A ovo, kad se pokvari mikser, vagica, fen ... to je već pitanje isplativosti popravke, ali opet, ako veliki trgovac ima servisere, popravi ti fen i vrati ga. Možeš ti da tražiš novi, ali ga nećeš dobiti. Evo ti tvoj, popravljen nazad, pa ga duvaj.


[ ademare @ 04.01.2021. 14:15 ] @
Vidi zakon bi trebao , poznato je da u praksi mnogi zakoni u Srbiji ne deluju , ali to je druga prica , a ne ova .

Znaci zakon treba da deluje onako kako je napisano , a ne suprotno tome jer je tebi tako logicno ili ti imas takvo tumacenje .

Ovo za Nutribulit te je prodavac Prevario !

Problem je u tome sto ti nisi znao da te je prevario i danas odbijas cinjenicu da te je prevario !

Druga stvar sto mu ne mozes nista osim da se parnicis sa njim i tesko da ce neko da se parnici godinama da bi dobio po zakonu novu garanciju za jedan Nitrobulit . Medjutim to je tako nevezeno od toga sto te je prodavac Prevario .
[ ademare @ 04.01.2021. 14:24 ] @
Sve oko garancija je regulisano ne samo ovim zakonom vec i zakonom o zastiti potrosaca .

U zakonu o zastiti potrosaca pise da kupac kada nastane kvar u prvih 6 meseci ima pravo da odustane od ugovora , znaci da trazi novac nazad .

U tom slucaju zakon tvrdi da postoji fabricka nesaobraznost . Sto bi mi rekli fabricka greska .

Posle 6 meseci proizvod ide na popravku . Medjutim u zakonu pise da ako se proizvod opet pokvari 2 put , makar i razlicit kvar , potrebna je saglasnost kupca za popravku !

To sve pise u zakonu i malo koji prodavac se odluci da postuje zakon jer mu niko nista ne moze , zato je takav zakon i napisan za Tajkunsku mafiju , samo se zove zastita potrosaca .

Naravno u zakonu ne moze da pise ovaj zakon vazi samo za naseg Tajkuna Mileta i Zileta vec ga koriste i svi sitni prevaratni trgovcici .


Za sve potrosacu , kupcu ostaje samo sud , kao Prva i poslednja instanca za resavanje problema !

Malo ko je spreman da se godinama parnici za nesto sto kosta od 5 - sad zavisi od coveka , ali ja se ne bih vukao po sudovima ni za 500 Eur .

Da li je proizvod nepopravljiv posle 23 meseca , ako je garancija 24 , ako su po zakonu ispunjeni uslovi , potrosac bi trebao da dobije novi , tu nema Dobre volje ili greske prodavca , vec zakonska obaveza .

To sto se zakon krsi je druga prica . Ali ne krsi se zbog logike ili tumacenja , vec zbog stranacke mafije .
[ bordzija @ 04.01.2021. 16:08 ] @
Java mi je uvek delovao kao razuman i rečit sa dobrim savetima ali ovde je baš pokazao slab kapacitet. Ovaj mehanizam zaštite kupca podstiče uvoznika da ne uvozi đubre kao što su recimo mustang akumulatori :-)

Odneo sam aku na reklamaciju pa ćemo da vidimo šta kako. Bio je skroz prazan 9,9 volti dok se zagrejao u stanu podigao je na 10,5v pa sam ga malo dopunio sad je 12,5v. Sada može da se umesto zamene doplati i uzme neki normalan aku da se ne zezam svake dve godine i uzimam ovo njesra. Više mi odgovara jednom u 5-6 godina da kupim aku nego ovo cimanje svake dve god.

Java ne može da poveže vrlo jednostavan sistem zaštite potrošača iz doba tita koji se iskomplikovao sa uvođenjem 2 god garancije.
Za par dana ćemo da vidimo šta kako.

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 04.01.2021. u 17:22 GMT+1]
[ ademare @ 04.01.2021. 17:59 ] @
A i mi smo malo preterali .

Rusimo coveku Sneska Belica i ubedjujemo ga Deda Mraz ne postoji
[ bordzija @ 04.01.2021. 18:58 ] @
Možda java ne koristi akumulator nego se pali na gurku?
[ bordzija @ 04.01.2021. 20:19 ] @
Citat:
Java Beograd
Pa gde bi bio kraj proizvođačima / trgovcima ako bi:
- zbog pregorelog grejača u veš mašini, posle godinu i 11 meseci od kupovine kupac tražio i dobio novu veš mašinu ?!? Ej !?!


Aj sad da probam da objasnim polaganicom vidim da se Java skroz upetljao u trgovačke žvake i nebuloze.

Ako pregori grejač u veš mašini serviser dođe i zameni stavi novi grejač i dobijaš garanciju samo za taj grejač 2 godine. Sve ostalo je do isteka prvobitnih 2 god plus koliko se čekao serviser tj deo.
Ako serviser ili uvoznik nisu u mogućnosti da nabave odgovarajući deo u roku od 45 dana, imaš pravo na drugi uređaj sličnih karakteristika ili da ti vrate novac. To isključivo biraš ti jer uređaj nije ni mogao da se popravi što je po meni katastrofa.
Ako je grejač zaliven u bubanj ili se zapalio pa izgoreo ceo bubanj ili cela veš mašina, imaš pravo na drugi uređaj sličnih karakteristika ili da ti vrate novac.

U nekom od slučaja serviser može da te zavrne sve zavisi kakav uređaj je u pitanju, za mobilni da ti je upao u vodu, za tv da je strujni udar itd. To su sve razrađene šeme uvoznika i servisera. Trgovac je tu samo da uz neku maržu distribuira robu i uopšte nije bitan. Nadam se da si ukapirao da SVE troškove snosi niko drugi nego uvoznik. Trošak servisa, popravke i zamene kao poslednjeg i najbolnijeg.

Poenta je da zakon štiti potrošača i da jednostavno i efikasno tera uvoznika da bira kvalitetniju robu po razumnoj ceni.

Ima fora koliko hoćeš, trgovački lanac uveze tehničku robu nn imena i distribuira. Uređaj ne može da radi ni par puta kvari se. Poenta je da je trgovinski lanac ili uvoznik uložili 2-3$ za nešto što prodaju za 10-20$ i sad. Masa ljudi neće odmah doći da zameni, masa će jednostavno baciti itd. Tek mali deo kupaca će to spakovati i namenski doći opet da vrati (i opet će nešto da kupi jer je to trgovinski lanac)

Znači to se zove piramidalna prevara u odloženom plaćanju i vraćanju. Postoje tačno računice za tako nešto. Recimo u Hrvatskoj u Konzumu sam naišao više puta na te prevarantske menadžerske sheme a verujem da ih ima i kod nas jer su vlasnik IDEA marketa.

Tu se uvaljuju i oni lava turbo tiganji na kojima ne možeš ništa da ispržiš, opet ova šema koju sam napomenuo. Pola vrati kroz mesec dana, pola baci. Fora tog konzuma/idea marketa je da ne možeš da vratiš u bilo koji market nego moraš da ideš u baš taj neki u kome si kupio iako imaš fiskalni račun i garanciju. Prevaranti neopevani.

I taj delimano je par$ prevara na koji se babe i dede pecaju. Možeš misliti kako oni vrate i reklamiraju nešto.
[ bordzija @ 04.01.2021. 20:29 ] @
Citat:
Java Beograd
A ovo, kad se pokvari mikser, vagica, fen ... to je već pitanje isplativosti popravke, ali opet, ako veliki trgovac ima servisere, popravi ti fen i vrati ga. Možeš ti da tražiš novi, ali ga nećeš dobiti. Evo ti tvoj, popravljen nazad, pa ga duvaj.


Auuu tek ovde se vidi kako ne poznaješ materiju :) Nema delova nizašta, u početku odma menjaju daju nove a pokvarene bacaju na gomilu pa iz njih izvlače prekidače i kablove što i jedino može da se iskoristi. Krpare i kombinuju.

Elem kako radi danas fen? Ima kabl, prekidač i namotaj grejača koji spušta napon na recimo 12 volti koliko traži motor. Kada zvekne taj namotaj on jednostavno propusti jaču struju i zavrti onaj motorić da on izgori u deliću sekunde. Neretko izgori i prekidač za puštanje jer zavarniči veliku struju. Usput i ako ima neki osigurač spali.

U suštini taj fen ceo izgori, ne ostaje ništa upotrebljivo pa uglavnom dobiješ novi ili vrate pare. Kineska roba ide u principu kada se poručuje uvoznik traži 100 fenova i dobije 110 komada od toga 10 za reklamacije. I to je to, ko koga zahebe.
[ bordzija @ 12.01.2021. 23:41 ] @
10 dana proveravali akumulator i javili mi da je ok i kako mogu da ga preuzmem?!?? Šta mislite jesu ga sekli na komade popravljali i opet spajali?
Nešto mi mnogo 10 dana za proveru ispravnosti, jes da sam ga ja dopunio odmah da ne vrisne ali opet toliko vremena da ga napune i priključe na tester?!??
[ bakara @ 13.01.2021. 11:03 ] @
Citat:
bordzija:
Elem kako radi danas fen? Ima kabl, prekidač i namotaj grejača koji spušta napon na recimo 12 volti koliko traži motor. Kada zvekne taj namotaj on jednostavno propusti jaču struju i zavrti onaj motorić da on izgori u deliću sekunde. Neretko izgori i prekidač za puštanje jer zavarniči veliku struju. Usput i ako ima neki osigurač spali.

Fen za kosu ne radi na 12V nego na 220v, motor i grejac tu retko crkavaju, kvar je obicno mehanicke prirode.

Citat:
bordzija: ...ali opet toliko vremena da ga napune i priključe na tester?!??

Nisu 10 dana proveravali, nego si 10 dana cekao na red da tvoj neko proveri.
[ Grada22 @ 13.01.2021. 12:36 ] @

Fen snage, recimo, 1200W a da radi na 12V ..?
Pa kroz njega mora da prolazi struja jacine 100A !!

Bordzija, kakve ti to osigurace imas u stanu?
[ bordzija @ 13.01.2021. 19:12 ] @
Preko grejača, nisi to nikada vido?!?? Otvori nešto 😁
[ bordzija @ 13.01.2021. 22:54 ] @
Preuzet akumulator curi kiselina iako je kvalitetan selotejp zalepljen preko ćelija? Nisam ga tumbao, stavio u gepek auta i namontirao odmah.

Tek montiran ugašen motorUpaljen motorSlabo puni ili je to ok kada je potpuno pun aku?

Citat:
Napon punjenja mora biti između 13,8 i 14,7 V. U slučaju da je napon manji ili veći ukazuje nam na neispravnost regulatora napona. https://www.deloviautomobila.r...sti-alternatora-i-akumulatora/


Nismo se setili da upalimo farove i da onda izmerimo koliko puni, verovatno ide u minus?
[ bakara @ 13.01.2021. 23:07 ] @
ne puni ti dobro alternator, zato se i ispraznio.

Oteraj auto kod elektricara.

Ti si to odneo samo akumulator na reklamaciju, jer da si otisao sa autom odmah bi ti odbili reklamaciju.Citat:
Nismo se setili da upalimo farove i da onda izmerimo koliko puni, verovatno ide u minus?

Kada je alternator ispravan, ne bi smelo da ima oscilacija u punjenju.
[ bordzija @ 13.01.2021. 23:31 ] @
Puni na donjoj granici kako piše, da se malo isprazni akumulator pa da opet premerim i sa upaljenim farovima da vidim koliko cucla.

Ovako auto prelazi 10.000 km godišnje malo više, vozi se uglavnom po centru bg i otvoren put po 100 km počesto. Aku se isprazni tačno druge zime. Malo je to veliki period da alternator ne puni kako treba sastavio bi tek mesec dana.

Ili bi valjalo proveriti kontakte vidim ja, to ništa nije dirano sto god.
[ bakara @ 13.01.2021. 23:41 ] @
Nije ni taj kineski instrument narocito precizan, ali mozes da probas sa upaljenim farovima,
ako bude oscilacija u punjenju znaci da je oslabio alternator ili regler

Moje misljenje je da je 13.8V slabo.
[ bordzija @ 14.01.2021. 09:35 ] @
Bakara jel radi onaj kinez električar u bulevaru? Nekoliko puta sam prolazio i nije radio, njega tandžare hvale. U svakom slučaju ću da izmerim sa farovima kako stoji punjenje aku.

Evo rus nešto objašnjava za punjenje ništa ga ne razumem :D
https://youtu.be/xq7fk2AJbno

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 14.01.2021. u 10:50 GMT+1]
[ bordzija @ 30.01.2021. 00:42 ] @
Kada se upale farovi padne na 13.1v
Nevalja alternator od prvog dana kada je kupljen auto ovako je jadno punio.

[ bordzija @ 13.05.2021. 10:56 ] @
Izmerio pre neki dan aku, pokazuje 75% napunjenosti 12,5v dopunio sam ga i to je to.
[ Living Light @ 13.05.2021. 19:50 ] @
Bordji,
prestani da opterecujes HD od ES!

I bakara rece da je mali napon od 13,6V.
U pravu je.

Treba 14,4V
[ veselinovic @ 13.05.2021. 20:14 ] @
Ja imam, ali bas imam, nedoumice oko napona punjenja akumulatora.
U uputstvu za olovni akumulator pise bas to sto Robert kaze ( doduse kad je struja punejnja ogranicena na 0.1C), ali takodje kaze da ako je akumulator trajno ( e sad sta je trajno) prikljucen na punjenju ondak je napon 13,8V.
Po mom tumacenju ispadne da ako je akumulator prazan ( skroz ili u vecoj mjeri) tada se u ogranicenom vremenu puni do 14.4V uz ogranicenje struje, ali ako se samo dopunjava ( cesto u automobilu), i strujama koje su blize 1C nego 0.1C onda 13.8 ili cak i manje.
Strucnjaci cak kazu da pokatkad treba egalizirati akumulator do napona 16V, ali malom strujom punejnja.
Imao sam agregat u prosloj firmi koji se palio 2-3 puta godisnje, ali akumulator jedva prezivi godinu dana.
Kad tamo serviser namjestio napon punjenja 15V.
Iskusni agretgadzija mi je preporucio cak i nasto manji napon od 13.8V.
[ Living Light @ 13.05.2021. 20:21 ] @
Jovane u pravu si 700%

Ja strpao preko pola veka u du...
ali i dalje ne znam da dam savet pravilnog punjenja olovnih AKU.

Jedan proizvodjac kaze vako, drugi tako,
a treci onako.

Sad vise nemam pojma.

Ali, moj savet je:

-Šta god kaže proizvodjač,
to smanjiš za 10-20%

--i nakriviš šešir.

Uživaj
[ paterson @ 14.05.2021. 04:54 ] @
Living Light,

slušaj Macolukg kako kaže što se tiče napona punjenja na temi "Tesko unistiv PB automatski punjac" s obzirom na njegovo veliko iskustvo i znanje, a ne proizvođača akumulatora kojima je u intertesu što veća prodaja akumulatora radi profita.
[ paterson @ 14.05.2021. 04:55 ] @
Living Light,

slušaj Macolukg kako kaže što se tiče napona punjenja na temi "Tesko unistiv PB automatski punjac" s obzirom na njegovo veliko iskustvo i znanje, a ne proizvođača akumulatora kojima je u intertesu što veća prodaja akumulatora radi profita.
[ bordzija @ 14.05.2021. 08:44 ] @
Pa eto posle 4 meseca eksploatacije aku je 75% pun što me navodi na razmišljanje da je ipak alternator u redu jer nije punio tek napunjen aku maksimalnom strujom već nekom manjom kada sam merio instrumentom zimus. Što ne znači da sutra nebi punio jačom strujom kada bi bio prazan.

Kod mog hyundaija i20 tačno nekad osetim otežan rad motora kada upalim farove jer verovatno pojača punjenje akumulatora ako duže vreme nisam koristio auto. Sve u svemu ovo je pristojno i treba povremeno zimi kontrolisati aku i dopunjavati po potrebi na punjaču. To je neki moj laički zaključak.
[ Living Light @ 14.05.2021. 10:11 ] @
Citat:
paterson:slušaj Macolukg kako kaže što se tiče napona punjenja na temi "Tesko unistiv PB automatski punjac"

Paterson hvala za ovo.
Treba citati sta pise Macola,
Tacno tako.
pOz
[ Java Beograd @ 14.05.2021. 10:31 ] @
Citat:
bordzija:Kod mog hyundaija i20 tačno nekad osetim otežan rad motora kada upalim farove
Katastrofa ! Ja sam na Jugiću 45, pre oko 30 godina slično primećivao, ali kad se upale farovi + grejač zadnjeg stakla + ventilator na najjače. Sa bilo kojim drugim, iole boljim autom to više nisam primećivao

Citat:
bordzija: Sve u svemu ovo je pristojno i treba povremeno zimi kontrolisati aku i dopunjavati po potrebi na punjaču. To je neki moj laički zaključak.

Nije to ništa pristojno!

Od pojave alternatora (koji je zamenio prastari dinamo) i od pojave elektronskog reglera, dakle, negde polovina '70-tih godina prošlog veka nikakva "kontrola" niti "dopunjavanje" akumulatora nije potrebno.

Još od kako sam nasledio ćaletov 125 PZ, pa preko 2-3 jugića, pa onda redom ostali automobili nikad nisam dopunjavao akumulator.

Postoje samo dve stvari, koje treba da su ispravne: diodna ploča u alternatoru (cena: oko 15€) i regler (cena: manje od 10€)
Ovo su inače jako pouzdani delovi, koji uglavnom dugo traju, nekad i nadžive auto. Ipak, mogu da se pokvare.

Ako ne umeš sam da servisaš ova dva dela, odeš kod električara, i za cenu od oko pola rezervoara goriva imaš ispravan i servisiran alternator, sa kojim ćeš vrlo brzo da zaboraviš dane merenja napona, dopunjavanja akumulatora i ostalih gluposti.Ograđujem se za slučaj da je Hundai i20 znatno lošiji auto od 125 PZ iz 1973 i Juga 45 iz 1981
[ bordzija @ 14.05.2021. 11:13 ] @
Tvoj post je klasično pljuvački ala kafanska atmo. Ne vidim nikakav razlog da akumulator ne bude na 75% kapaciteta sobzirom da se auto vozi male relacije po gradu sa upaljenim kratkim svetlima i da je najjeftiniji tada na tržištu ponuđen i posle 2,5 godina upotrebe (istekla garancija) što je danas u principu i životni vek baterije.
Sa druge strane taj nekvalitet novog akumulatora se manifestuje na minus temperaturama tako da ipak treba povremeno kontrolisati i dopuniti aku.
Što mi govori da ti java baš i ne znaš o čemu pričaš neko površno gledaš samo da ispadneš pametan i popljuješ nekoga. Ili si jednostavno auto električar filozof po zanimanju.

I da imam automobil sa DINAMOM I REGLEROM koji sam servisiram i održavam a uskoro će napuniti jedan vek. Kada je došlo do toga da se radi struja na tom automobilu čak ni električari koji su pisali knjige nisu imali pojma kako to funkcioniše pa smo sve sami morali da pohvatamo i povežemo. I nemoj mnogo da filozofiraš a ujutro oblačiš gaće preko glave.
[ bordzija @ 14.05.2021. 11:15 ] @
Citat:
Java Beograd Nije to ništa pristojno!
dopunjavanja akumulatora i ostalih gluposti.


Kao što je provera nivoa elektrolita u ćelijama itd. Ovde se vidi ko lupa gluposti i to javno se blamirajući.
[ Java Beograd @ 14.05.2021. 11:42 ] @
Žao mi je ako si moj post protumačio kao pljuvački. Možda sam bio malo grublji, ali samo da bih te "otreznio". Izvinjavam se.

Želeo sam da ti ukažem na činjenicu da kod savrmenih automobila ne postoji održavanje koje se karakteriše sa "kontrola i povremeno dopunjavanje akumulatora".

Nema toga! Nego: ugradiš akumulator i ne misliš.

Tako da, ako si u situaciji da moraš da "kontrolišeš i povremeno dopunjavaš akumulator" - onda nešto nije u redu sa alternatorom/akumulatorom.
Kad taj problem središ, kao što rekoh, onda zaboraviš unimer i napone. Kao i kod svih ispravnih savremenih automobila.

Sve šta sam napisao je potpuno iskustveno i istinito.

- Poenta mog posta je da za relativno male pare uradiš servis alternatora, i zaboraviš peripetije koje imaš.
- 95% ljudi vozi uglavnom male gradske relacije, osim ode u Grčku na more. Tako i ja.
- Ponavljam: Nikad ne dopunjavam akumulator, ali sam par puta radio servis alternatora.
- Proveru nivoa elektrolita u ćeliji sam radio do kraja '80-tih prošlog veka. I čisto da znaš, imam bometar (za merenje gustine elektrolita) i dan danas.
- Od početka '90 kupujem isključivo akumulatore sa gelom umesto tečnog elektrolita. Hermetički zatvoreni.
- Verujem da akumulator lošeg kvaliteta može da pravi probleme, ali, opet iskustveno: uvek kupujem akumulatore iz gornje polovine cenovnog ranga. Isplati se.Nikad se ne blamiram.
O auto tehnici znam baš, baš mnogo, pre svega iskustveno.
A kad me nekad neko ispravi, ja to dočekam sa zahvalnošću, jer mi je taj neko pružio priliku da nešto naučim.Koji auto imaš sa dinamom?

[ bordzija @ 14.05.2021. 11:51 ] @
Ajd ok i ja sam malo planuo, ovi jeftini moraju da se održavaju tj kontrolišu povremeno baš zbog jeftinoće i starosti vozila pa samim time ako jednom godišnje na -15 zataji neću sigurno da trčim i servisiram alternator.
Male kratke relacije, farovi, loš aku, star auto i jednom godišnje popusti na -15. U suštini verujem da će ove zime izdahnuti, probaću negde oko nove g. ili u januaru da ga prekontrolišem i dopunim kako bi premostio taj period.
Prethodni vartin je ukraden iz automobila pa je kupljen ovaj najjeftiniji jer smo mislili da će opet ukrasti iako je automobil u centru grada na 10 minuta od skupštine.
[ Java Beograd @ 14.05.2021. 11:58 ] @
OK, razumemo se.

I kapiram uvek kad čovek mora da ekonomiše sa kintom, zato što sam dugi period života proveo tako.
I jbg, ako imaš loš akumulator, onda - da, moraš da ga povremeno proveravaš i dopunjavaš.

Pozdrav !
[ bordzija @ 14.05.2021. 14:00 ] @
Nije to ekonomisanje, ako ti obiju auto ispred skupštine i ukradu akumulator normalno je da ćeš kupini neki jeftinini kada na internetu pročitaš da se lopovi vrate po nekoliko puta jer znaju da taj auto opet ima nov akumulator.
Jeste da ekonomisanje ima vrlo veliki uticaj ako živiš u bednoj i neuređenoj državi ali ovo nije slučaj.
E sad što smo mi mislili da će taj auto da ide na otpad ili da se proda/parkira da bude lep kokošinjac to je druga priča. Ovako šta je tu je unimer i jednom u tri četri meseca provera akumulatora, 5 dinara novčić za proveru elektrolita i teraj miško. Taman tako i nekom intervalu i vidim taj auto pa prekontrolišem ponešto.

Tada kada sam prekontrolisao aku sam ugradio led dnevna svetla koje sam napravio uz jutarnju kafu, ne znam dal je ovo uopšte dozvoljeno da se vozi. Obična led vodootporna traka.


[ SASASTA @ 14.05.2021. 22:08 ] @
Citat:
bordzija:
Preuzet akumulator curi kiselina iako je kvalitetan selotejp zalepljen preko ćelija? Nisam ga tumbao, stavio u gepek auta i namontirao odmah.

Tek montiran ugašen motorUpaljen motorSlabo puni ili je to ok kada je potpuno pun aku?

Citat:
Napon punjenja mora biti između 13,8 i 14,7 V. U slučaju da je napon manji ili veći ukazuje nam na neispravnost regulatora napona. https://www.deloviautomobila.r...sti-alternatora-i-akumulatora/


Nismo se setili da upalimo farove i da onda izmerimo koliko puni, verovatno ide u minus?

napunim skroz stari akumulator , napon punjenja 13.8

isprazni se za nedelju-dve

kupio nov akumulator, isto pun , napon punjenja 14.2

isti alternator isti uradjaj za merenje , jedina promena je akumulator
[ bordzija @ 14.05.2021. 22:21 ] @
Napon punjenja na punjaču ili automobilu?
[ Living Light @ 14.05.2021. 22:33 ] @
@SASASTA u pravu si.

Tako i kod mene. Eo primera:

Zima, Januar.

Komsija ujutru u 06:20h kuca tiho na vrata.
Ja hrcem duboko sve u 16-naes,
ali pas Džeki zalaje, ja se probudim, otvorim vrata, a komsija:
-Pomagaj, nece da pali?

-Ebt, komsija povadi me iz kreveta.
Šta, gde, kako, zasto, - o cemu se radi komsija? Ne gori valjda kuca?

-Ne gori nista! Nego nece auto da upali.
-Ee bre komsija, ne dao Bog da auto upali, jer ako upali ima da gori

-K: Imas li one kablove?
-Imam razne kablove, ne znam za sta treba?

-Pa za paljenje auta sa drugog auta!
-Zamolio sam te da ne palis nista, jer ako nastavis da palis zvacu 193,
i molim te NE vici, noc je, narod spava, polako-lagano brate.

Evo ti kablovi od 50 kvadrata, fino licnasta, ...i pali auto.

Ode komsija, ja legao u topao krevet, taman da oci sklopim, eto

-Kuc-kuc na ulazna vrata,

Kad evo komsije ponovo. Šta je sad?

K: Vergla ko Fap!.. ali auto ne pali, ..ni da kresne.
U bre komsija, jos svanulo nije a problemi sabajle ? Komso samo polako.

Uzmem MOB, okrenem, zvoni Taxi služba,
-Poštovanje Radenko!.. Dobro Jutro prijatelju!
Imas li u gepeku kanisterce benzina za pomoc prijatelju?

TAX: Uvek!

Dolazi, u škripcu sam.
TAX: Eto me.

Stogo taxi, Radenko naliva benzin u komsijski auto i ode svojim poslom.

Komsija, aj sad Verglaj i pali Lambordjini.

Komsija okrene kljuc i : Vrvrvrvrvrvrv___Vrvrvrvrvr___ :nece da pali,
-Komso, Čekaj da pumpa povuce, polako, ne forsiraj, odmaraj anlaser,

Komso shvati situlaciju, pita: Koliko da cekam?

Ma, gde zuris? Cekaj ~30sec, a bolje malko duze,. Čekal pola minuta

K: VAŽI! eo čekam,...

26, 27, 28, 29 , 30 sec,
Komso Aj sad, probaj.

K: Vrvrvrvr, ___Vrvrvrvr_ Brm pufpufpuf, Vrmvrm _ BRRRRRRmmmm!

EUREKA!

Komso, ne gasi motor, pusti ga da radi na leri, minut-dva,
ako to prodje, moze skidanje kablova od akumulatora.

..i tako pocinje novi dan,
sa komsilukom, za koji sam uvek spreman...

Pozdrav
Svako Dobro citaocima i @članovima ES-a

Društvance, Uzdravlje

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 14.05.2021. u 23:56 GMT+1]
[ bordzija @ 15.05.2021. 09:38 ] @
A siguran je bio da ima barem 10 litara benzina u rezervoaru hehehe. Poznati su mi takvi piroćanci

A kako je došaodo kablova samo? Sigurno je razvalio aku i anlaser verglajući. Ništa gore za auto kada ih se dočepaju siromasi koji nemaju za gorivo a o zameni ulja da i ne pričamo. Auto posle ide pravo na otpad.

Ima ih takvih iovde na temi sa audi dizelima
[ veselinovic @ 16.05.2021. 06:01 ] @
I sta bi na kraju?
13.8 ili 14.4 V?
[ Living Light @ 16.05.2021. 06:23 ] @
Po meni je bolje 13, nešto.
to 14,4 je malko nategnuto, nema potrebe za nervozom u instalaciji.

Uredjaji su opusteniji, sijalice duze traju.
Ako na halogenki pise 12V/55W zasto da mucim sijalic u sa 14.4V,
nema potrebe.

Struje punjenja su manje, narocito zimi kada je i napon aku manji,
tako da je lepse a i korisnije sa 13, nešto volti.

mozda gresim,
[ SASASTA @ 16.05.2021. 06:36 ] @
Citat:
bordzija:
Napon punjenja na punjaču ili automobilu?

napunim punjacem, merim na autu nakon paljenja auta
[ Living Light @ 16.05.2021. 07:05 ] @
Moze, ali pusti da radi motor barem pola sata,
ali na leru je škatljiva tema koliko puni,

bolje vozi auto pola sata,
bitno je da motor bude preko 2000 obrtaja,
pa onda meri napon.
[ bordzija @ 16.05.2021. 10:49 ] @
Mi smo vozili pola sata pa sam onda merio sa upaljenim farovima. Mislim da to varira od stanja akumulatora, instalacije i naravno samog alternatora. Čim on sastavi punu godinu pa capne na minusu meni je to sasvim ok.
Nije mi problem da jednom oko nove godine prekontrolišem akumulator, skinem, proverim elektrolite, dopunim i vratim na automobil.
Eto u principu te jeftine aku treba redovno kontrolisati ma šta proizvođač napisao na njemu jer oni baš i ne govore istinu.
Danas se samo laže kako bi se nešto prodalo.

Posle vožnje od pola sata, prilikom merenja auto u leru sa upaljenim farovima:


[ bakara @ 16.05.2021. 15:34 ] @
ne znam cemu sluzi merenja akumatora nakon voznje tj nakon punjenja?

Ako te zanima njegovo stanje onda meri ujutru nakon duzeg stajanja, da vidis da li drzi kapacitet ili meri dok motor radi da vidis kako puni.
[ mjanjic @ 16.05.2021. 19:44 ] @
Odeš negde gde prodaju akumulatore (kao glavni artikal, ne kod ovih što prodaju sve od igle do lokomotive), imaju sigurno uređaj za ispitivanje akumulatora, ništa ne naplaćuju i pošteno će da ti kažu - broj je u procentima, nešto tipa 58%, 65% i slično, ako je ispod nekog procenta, dobićeš odgovor da može da posluži do zime, ako je još manje, a npr. 40% ili nešto više (ne sećam se tačno), onda može već sutra da te izda.
Takođe, rećiće ti da li je punjenje dobro, možda je popustila elektronika alternatora (regler).
[ Living Light @ 16.05.2021. 19:49 ] @
Citat:
bakara: ne znam cemu sluzi merenja akumatora nakon voznje

ee, baki ne treba Ti sve da znaš!

Ali,
Imaš F-51 koji To zna. Ne ja, nego svi.

A šta se opterečivaš sa Svašta?
Eel to tebi baš-baš treba? Nisam siguran.

Zato imaš prijatelje sa F-51,
koji to rade i posle po litre levom rukom u mraku.

.com
____
Uvek si dobrodošao sa pitanjima,

F-51 je na Izvolite.

bakara,...Pozdrav veliki!
aj pa čao
[ bordzija @ 16.05.2021. 21:21 ] @
Pa to i jeste posle vožnje od pola sata, auto u leru upaljen motor sa upaljenim farovima.
[ veselinovic @ 16.05.2021. 22:14 ] @
Nije bas tako prosto ispitati stanje akumulatora.
O tome se moze vise procitati u EN 60095-1 i u EN 50342.
Elem dio mjerenja je na +25 stepeni C, a dio na -18 C.
[ Living Light @ 16.05.2021. 22:29 ] @
Ee vala Jovane svaka Ti dala!

I sad cu u ponoc da otvorim PDF od 598 strana,
da glavu podbocim oberucke,
i da upijam štivo od tamo nekog Doktora, sa Hardvarda
koji nikad AKU nije merio posle vožnje!

ize mi Q i taj dokument.
To mi NE treba.

Mogu ja i bez Hardvarda i bez doktora. com

Samo da mi je Zlatiborskog vazduha
i vetrova iz Vršca.

Što se Power Mindjamenta tiče -- sve rešeno!

Srbija je zemlja čiste vode, čistog vazduha, ovaca i džempera,
ostalo mi ne treba!

čisto onako, laganica...
__________

Dobra vam noc, ovde radio BEOGRAD

[ bordzija @ 17.05.2021. 10:01 ] @
neloše je imati onaj voltmetar ugrađen u automobile, nekada je to bila česta pojava a danas ili naknadna ugradnja ili obd skener pa može na mobilnom da se prati tokom vožnje kod ovih krševa od automobila.
Nekada se mnogo više vodilo računa o akumulatorima a danas crkavaju ko blesavi, baš otkad se promovisalo ono "bez održavanja"

Evo i skuplje varijante:

[ Java Beograd @ 19.05.2021. 20:07 ] @
Evo kako da popraviš alternator.

Gledam i ne verujem!

https://www.youtube.com/watch?v=sTiRcUJY7E4
[ bakara @ 19.05.2021. 20:43 ] @
Kad mu vec dajes ideje da popravi alternator,

evo uputstvo kako da popravi i akumulator:

[ bordzija @ 20.05.2021. 00:46 ] @
Koje su ovo gluposti farbaju aluminijum srebrnim sprejom hahaha. Pa i kod nas se ovako vikluju motori nismo daleko od indusa kako po standardu tako i po starosti voznog parka - nov auto je do 20 godina.
[ Java Beograd @ 20.05.2021. 07:23 ] @
Neverovatno šta likovi rade!

A najviše me čudi kako se ne sete, da bar malo urede svoje radno okruženje.
Da sklepaju nekakav, kakav-takav radni sto (od odpadnog građevinskom materijala) da posao urade, lakše brže, efikasnije.
[ Java Beograd @ 20.05.2021. 10:59 ] @
Citat:
bordzija:farbaju aluminijum srebrnim sprejom

Pa dal' je moguće da si samo to primetio?!?
[ mjanjic @ 20.05.2021. 12:28 ] @
Citat:
bordzija:
Koje su ovo gluposti farbaju aluminijum srebrnim sprejom hahaha. Pa i kod nas se ovako vikluju motori nismo daleko od indusa kako po standardu tako i po starosti voznog parka - nov auto je do 20 godina.

Ma ćuti, još nemaš "radionice" gde će ručno da naprave kalup i izliju ti poluosovinu ili čak zupčanik za diferencijal, i to sve za manje od par sati :)
[ bordzija @ 20.05.2021. 16:57 ] @
Ugl to rade zbog gledanosti video klipova ne kažem da ovi na klipu ne rade posao kako treba. Ima ih koji naprskaju blatom pa kao operu, rasklope, ofarbaju i sklope. Amaterski totalno al pregleda po par miliona.

Uskoro ćemo i mi ko kubanci da pravimo poluosovine i spone od hrastovine

Po stilu, okruženju i alatu ovo je sigurno indija tj parije, rađaju se žive i umiru na ulici.
[ paterson @ 22.05.2021. 07:13 ] @
Samo pitam......

Zbog čega na kraju je postavljena dupla remenica u odnosu na početnu jednostruku?
[ bordzija @ 22.05.2021. 23:46 ] @
U naslovu ti piše alternator od starog kamiona, možda vrti još nešto, pumpu za vodu, dodatni ventilator komoresor klime! Ako u indiji za nešto kažu da je staro onda je to iz doba jure. Početak automobilizma reklo bi se
[ Living Light @ 23.05.2021. 00:00 ] @
Citat:
paterson:Zbog čega na kraju je postavljena dupla remenica u odnosu na početnu jednostruku?

Pa da bi povecali kapacitet remontovanog AKU sa 70Ah na 145Ah
[ bordzija @ 26.05.2021. 12:11 ] @
A šta misliš da rade drugačije u fabrikama akumulatora? Jedino što sve melju i opet izlivaju hehe. Nova nalepnica i pravac u radnju.
[ bordzija @ 05.08.2022. 19:07 ] @
U proteklih nedelju dana su nam pocrkali akumulatori. Na ladi je otišao mustang a kod mene je crko bosch posle čitavih 8 godina da ga nisam ni pipnuo ispod haube. Zamenjen novim istim takvim. Sad da proverim još kakvo mu je punjenje.
[ Java Beograd @ 06.08.2022. 06:51 ] @
Kako se drži menjač na ladi?
[ bordzija @ 06.08.2022. 07:25 ] @
Ja to ne znam da vozim u principu ali radi još uvek. Promenjena su dva prvi je ispadao iz prve brzine a ovaj drugi moraš da bi vučeš ko životinja iz rikverca. Probao par puta da preparkiram i digao ruke.

Sve u svemu mrka kapa.

[ bordzija @ 21.12.2023. 20:16 ] @
Mustang sastavio prvi godinu a drugi dobijen u reklamaciji je sastavio još 5 godina uz moje redovno dopunjavanje i kontrolisanje.

Nisam bio mesec dana u zemlji ladu niko nije gledao jbg akumulator potpuno mrtav. Treba drugi da se uzme prodavci savetuju 63-70ah meni to deluje malo mnogo? Pa nije dizel jbt. Cena 10.000 din! 😱😱😱

1.5 ccm 75 ks jel može 45-55 ah?
[ baresi @ 21.12.2023. 20:33 ] @
Ne znam kakve su pare u pitanju, ali ja ti predlažem da na neku adresu u EU, naručiš nešto od ponude ove firme.
https://electronicx.de/?k=265&lang=eng
Verovatno imaš nekoga u HR da naručiš na njegovu adresu zbog carina. I 70 Ah je po mome obavezna, ako hoćeš da pali bez kablova kad malo stisne.
[ bordzija @ 21.12.2023. 21:04 ] @
Čekaj bosch 50ah imam u hyundaiju koji ima elektro servo, abs, klimu, el paket svega a lada nema ništa sem podizača i brisača pa joj treba 70ah?
[ baresi @ 21.12.2023. 21:25 ] @
Sve što si nabrojao da ima Hunday, napaja alternator, a ne akumulator. Akumulator mora pokrenuti ajnlaser na minus deset, da okrene mašinu da imaš struju od alternatora. Ja sam ti taj link dao zbog cene akumulatora, iz iskustva znam da moraš imati malo rezerve kad stisne. Koliko stane taj Bosch od 50 Ah i kolika je struja kratkog spoja (ajnlaser kad zaverglaš auto je u kratkom spoju). Možeš u Ladu staviti i 45 Ah akumulator ako je pališ guranjem u drugoj. Kad Lada upali i okrene alternator, možeš obesiti sve što ima Hunday i još malo više.
Drugim rečima, problem je ustati i postaviti se na noge, dalje ide lakše.
Nadam se da si razumio šta hoću reći.
[ ademare @ 21.12.2023. 21:35 ] @
Uzmes opet Mustang i lepo . 5 godina nije malo.

Plus sto svaki koji kupis uvoznik je promenio proizvodjaca !

Onaj prvi bio Ruski, drugi Turski, sada taj da ga ne reklamiram uvoznik prodaje Madjarske .

Samo na sve te razlicite lepi iste nalepnice !
[ bordzija @ 22.12.2023. 08:21 ] @
Baresi i nisi baš u pravu akumulator je tu da amortizuje potrošnju dakle farovi, muzika i kada još nešto on povuče iz aku a ako nema potrošača onda ga dopunjava. Dakle ne treba duplo veći akumulator ne vergla se satima i danima. Nije to kec sa neispravnim platinama koji zimi teže pali.
[ bordzija @ 22.12.2023. 08:23 ] @
Citat:
ademare:
Uzmes opet Mustang i lepo . 5 godina nije malo.

Plus sto svaki koji kupis uvoznik je promenio proizvodjaca !

Onaj prvi bio Ruski, drugi Turski, sada taj da ga ne reklamiram uvoznik prodaje Madjarske .

Samo na sve te razlicite lepi iste nalepnice !


Cimanje mi svaks tri meseca da ga dopunjavami kontrolišem nivo elektrolita. Rađe ću da dam 2000 din više da to ne radim.
[ Java Beograd @ 22.12.2023. 09:01 ] @
Napiši ti ovde bordžija, koliko maksimalno para hoćeš da platiš za akumulator, a mi ćemo da ti ukažemo na konkretan primerak.
[ ademare @ 22.12.2023. 09:32 ] @
Novi Mustang kao i ostali novi akumulatori Nemaju vise otvore , cepove za pristup celijama !

Tako da ne mozes da dolivas elektrolit ili bilo sta ?

Evo ti link ovo je Poljski ako ti se Mustang ne svidja .


https://beo-car.rs/catalog/pro...kumulator-12v-45ah-360a-desno/

Naravno ako ti je mali , kupis veci , samo primer da se ta roba sada pravi u Poljskoj i Medjarskoj tj. u EU . Dok izvikana Varta se pravi u Kini .
[ bordzija @ 22.12.2023. 10:33 ] @
To su neki lopovi imam od 50 ah za 4000 din sa popustom na stari. Ima otvore za dolivanje i imaće ih narednih hiljadu godina.

Našao sam boš s4 53 ah za 7500 din

[ bordzija @ 22.12.2023. 11:06 ] @
Ili ovaj bosch s4 52ah za 7000 din?

Ovakav imam u mom i20 i prethodni mi je trajao 8 godina pa sam opet uzeo isti

[ bordzija @ 23.12.2023. 08:54 ] @
Izvadio sam iz lade potpuno mrtav mustang, prekontrolisao sam nivo elektrolita koji je ok i sada ga punim 12-14h videću. Evo posle 6 sati tek pomalo izbija poneki mehurić. Izgleda da je dobar iako ima 5 godina i jedno duboko pražnjenje.

Vizuelnim pregledom kroz otvore izgleda poprilično raspalo unutra 🤪

Elem da razjasnimo olovni akumulatori bez otvora tj čepića imaju samo bolje rešenu kondenzaciju tj lavirint u kome se kondenzuju isparenja i vraćaju nazad u akumulator pa samim time nije potrebna kontrola i dosipanje destilovane vode.[Ovu poruku je menjao bordzija dana 23.12.2023. u 10:15 GMT+1]
[ bordzija @ 23.12.2023. 21:54 ] @
Napunio, ostavio da odstoji pokazuje 13 volti na unimeru. Za sada je ok sutra ću da ga ugradim i probam ali pošto se auto neće voziti do proleća skinuću klemu.
[ Living Light @ 24.12.2023. 05:56 ] @
Citat:
bordzija:
To su neki lopovi imam od 50 ah za 4000 din sa popustom na stari. Ima otvore za dolivanje i imaće ih narednih hiljadu godina.

Našao sam boš s4 53 ah za 7500 din


Kako uz tekst o Bosch akumulatoru od 7500din kačiš sliku od Mustang akumulatora od 4000din ?
Ili ja ne razumem šta ti radiš ...
-------------------------------------------------------
Citat:
bordzija: Izvadio sam iz lade potpuno mrtav mustang,
prekontrolisao sam nivo elektrolita koji je ok i sada ga punim 12-14h

Citat:
bordzija:Napunio, ostavio da odstoji pokazuje 13 volti na unimeru.
Za sada je ok sutra ću da ga ugradim i probam ali pošto se auto neće voziti do proleća skinuću klemu.

Bilo bi dobro za tog Mustanga, da posle Probe,
NE samo skineš klemu (kao siguraciju da ga nešto ne prazni), nego da ga uneseš negde u prostoriju, dok se auto ne vozi.


[ bordzija @ 24.12.2023. 09:05 ] @
Pa taj mustang trenutno imam a i boš imam kao neku skuplju alternativu.

Zanimljivo da za moj i20 koji ima gomilu elektronike preporučuju 45 ah (ja stavio 52) a za ladu koja nema ništa preporučuju 60-70ah 🤪🤣😁

Lada ko da je dizel jbt.

Sada je u ladi mustang 52ah. 🤔
[ bordzija @ 24.12.2023. 09:07 ] @
Ps: nemam gde da stavim aku jer se stan greje, podrum nemam a garaža se isto ne greje. Možda u gepek od lade da stavim aku?
[ bordzija @ 24.12.2023. 12:58 ] @
Stavljen akumulator radi pali pokazuje 12,7 volti na unimeru ostavio sam ga pod haubom sa skinutom klemom od mase da ne vuče struju jer ipak ima punih 5 godina.

Iebbe ga to što se po srbiji vozi sa upaljenim farovima non stop celu godinu. To ima jedino u srbiji i bosni.
[ Living Light @ 24.12.2023. 13:21 ] @
Ma da,
Totalni idiotizam voziti sa upaljenim svetlima, što se tice ENERGETSKOG bilansa.

Zamisli na nivou jedne Cele države, kolika je uvečana potrošnja goriva (sabrano u SVIM autobilima)
koji su u voznom stanju (to je za jedan auto skoro neznato veca potrosnja)
ali na celu državu gledano, pa kada bi se ti Wh-i sabrali za sve automobile koji se trenutno voze,
to bi se čovek uplašio Rezultata tog eksperimenta i računice.

Propaganda:
Kao ne koristite fosilna goriva za proizvodnju struje!

a ono danju, pod Suncem, ...pale se Halogenke na kolima da još više Ugrejemo zemaljsku kuglu, ako može.

[ bordzija @ 24.12.2023. 15:43 ] @
Pa da zato ja moj auto vozim samo sa pozicijom ne zanimaju me srpski krš zakoni. I još ne smeš da staviš aftermarket led poziciona svetla. Ja imao dve led prednje pozicije i obore auto na tehničkom. Kažu neispravan. I onda očekuju da im neko plaća porez i privređuje ceo život do groba? Može ali samo šteta gde god mogu.
[ bordzija @ 31.12.2023. 12:48 ] @
Posle nedelju dana akumulator slabije vergla ili neće posle vožnje sa upaljenim farovima tako da će biti zamenjen novim posle praznika.

5 godina i jedno duboko pražnjenje su ipak mnogo.
[ Living Light @ 31.12.2023. 12:59 ] @
Izgleda da je akumulatoru to maltretiranje ipak previše bilo.

Ok, to je to.

Sada ga zameniš i miran si ponovo, još ihahaj godina,
ako taj novi ne maltretiraš sa dubokim pražnjenjem.

Bordjija,

Želim Ti svako dobro u NG,
dobro zdravlje (bez lekara, bez ambulanta, bez telesnih trzavica)

I ti i porodica da zadržite osmeh nalicu.
------------------------------------------

a tebi i meni ostaje da se petljamo sa Lidl-Parkside alatima, auto LED sijalicama, AKU kosačicama,
i otalim jeftinim konsumerkim aparatima,
ma kako to nekome Uzaludno zvucalo. :)

Svako Dobro Bordji,
i zdravlje da te služi,
pOz
[ bordzija @ 31.12.2023. 14:13 ] @
I tebi sve najbolje u novoj godini želim bez stresa koji je sve prisutniji usled zlatnog doba 🤣🤣🤣
[ veselinovic @ 31.12.2023. 18:31 ] @
Citat:
Living Light:
Ma da,
Totalni idiotizam voziti sa upaljenim svetlima, što se tice ENERGETSKOG bilansa.

Zamisli na nivou jedne Cele države, kolika je uvečana potrošnja goriva (sabrano u SVIM autobilima)
koji su u voznom stanju (to je za jedan auto skoro neznato veca potrosnja)
ali na celu državu gledano, pa kada bi se ti Wh-i sabrali za sve automobile koji se trenutno voze,
to bi se čovek uplašio Rezultata tog eksperimenta i računice.

Propaganda:
Kao ne koristite fosilna goriva za proizvodnju struje!

a ono danju, pod Suncem, ...pale se Halogenke na kolima da još više Ugrejemo zemaljsku kuglu, ako može.Ajde da probam razrijesiti energetski bilans.
Kratka ( dnevna) svjetla su snage cirka 150W max.
Za voznju jednog prosjecnog automobila potrebno je cirka 15-20kW, ajde recimo 15 kW.
Neka je i gradska voznja u pitanju sa pola vremena stajanja na semaforima to je ipak oko 7.5 kW.
Posto automobil trosi gorivo i u leru recimo 8 kW ( mada u gradu treba vise od ovih 15 kW u voznji ali nebitno).
Elem ja za voznju trosim cirka 8kW, a dnevna svjetla cirka 0.15kW.
To je nesto manje od 2%.
E posto ne vozim stalno po danu recimo da je 1% trosak dnevnih svjetala ( halogenih LED su cirka 10 puta manje ili 0.1%).
Ako uzmemo kamion ili autobus trosak je zanemarljiv.
Sad u Srpskoj se potrosi oko milion litara goriva DNEVNO.
Neka 70% potrose automobili uz ovih 1% to je cirka 7 tona goriva svaki dan.
Srbija potrosi aproksimativno 7 miliona litara dnevno, i na halogene farove potrosi skoro jedan i po sleper cisternu goriva dnevno.
Neka su i sva dnevna svjetla LED to je opet oko 5 tona goriva dnevno.
Mnogo brate.
[ bordzija @ 31.12.2023. 20:12 ] @
Zlatno doba jbg sećam se kada je prijatelj davno kupio nov auto sa dnevnim svetlima i u bosni pokušavali da ga orobe sto puta, zahtevali panduri kratka svetla po svaku cenu 🤣🤣🤣
[ baresi @ 01.01.2024. 15:55 ] @
Koliko se sećam, to su izmislili švedjani. Devedeset i neke, svaki volvo je bio osvetljen. Kod njih je non-stop magla, kiša i snijeg, pa su i to preneli na Mediteran.
Što se tiče Bosne, imam suprotna iskustva. Devedeset i sedme ili osme, svojim Fiat uno-m sam išao službeno na Vlašić, zaustavi me policija, kaže meni policajac, imaš upaljena svetla. Reko ja, znam a on, pa šta ćekaš, gasi.

Svima koji ste već skoćili, a i onima koji će još skotičiti u 2024, želim nulta poseta doktorima.
[ bordzija @ 01.01.2024. 21:05 ] @
U bih su jako bitni farovi jer ludaci seku krivine pa ako te vidi imš šanse!

Srećna novaaaaaaaaaaa 🌲🤗🥳❤️
[ bordzija @ 20.01.2024. 18:05 ] @
Nikako da kupimo akumulator za ladu a i nije nam hića imamo još 2 automobila. Lada je ugl za vikendicu i pokazivanje pred rusima u beogradu. Da znaju ko je tata

Najverovatnije ću uzeti neki jeftin tipa mustang 55 ili power max eco 62ah jer jedino oni imaju jebbeni levi plus!

[ bordzija @ 23.01.2024. 01:57 ] @
Ovaj power eko max naduvali cenu maksimalno 6800 dinara jbt ja bosch s4 55 ah prošlo leto u inostranstvu platio toliko. Stvarno je bezobrazna ova akumulatorska mafija zar i to moram da švercujem i pored hrane iz eu?!?? 😡
[ radicmx @ 27.01.2024. 20:41 ] @
10.2018 god uzeo sam Monbat 4000din najeftiniji, trajao do 06.2022.
Odgovaralo mi je to 1000din/god jer za stari dobijes blizu 1000din kad uzimas novi.

Posle toga uzeo neki (TOPSTAR). Imao sam vremena i zelju da izmerim kapacitet. Akumulator 45Ah napunio punog i praznio sa strujom od 4,5A...
Kapacitet tog novog aku je bio 85%. Merio opet godinu dan kasnije 60%.
Ove zime (jaci minus) morao jedanput da dopunim na 20 min da moze lepo da zavergla.

Ali ni onaj Monbat se nije bolje ponasao na vecem minusu...

Nisam uzimao skupe akumulatore tako da nemam neku racunicu za nih, ovo je samo moje iskustvo...
Zivim na selu tako da nemam puno prekratkih relacija.
Imam i par punjaca rucno prevljenih obicnih i CC/CV. Tako da mi nije ni problem ponekad dopuniti ako ne vozim duze vremena.

Pre Monbata je bio neki Taxxon, on mi je sluzio kao rezerva. Mogao sam upaliti auto bez problema cak i kad mu je kapacitet pao na 10%.
[ glackop @ 28.01.2024. 01:31 ] @
Cuo sam da ponovo postoji Monbat iako ga dugo vreme nisam vidjao u prodaji,meni je on na viljuskaru izdrzao pune 6 godine.A rekord mi drzi Black horse 9 godina,ali to su bile one starije serije sad ne znam uopste kakvi su pa ih izbegavam.
[ radicmx @ 28.01.2024. 06:16 ] @
Radio sam u Monbatu i Indjiji jedno kratko vreme.
Sve marke starih akumulatora su dolazile tamo na drobljenje, topili olovo u kalupe i slali za Bugarsku, gde prave nove..

Ne reklamiram ih, kupio sam zato sto je bio najeftiniji, bar u toj radnji. Kvalitet je valjda kao i kod ostalih jeftinijih.
Nemam neke informacije iz prakse kako su se pokazali kod drugih..
Pozdrav

[ bordzija @ 29.01.2024. 01:46 ] @
Monbat ima neku sumanutu cenu u metrou tipa 55ah 6500 din.

Ne daju puno na otkupu akumulatora u prodavnici za 55 ah nude 550 din?

Gledam opet mustang 60 ah ako ima sa levim plusem 5800 din.

Radicmx i meni se čini da je to sve isto samo nalepnica drugačija.
[ ademare @ 29.01.2024. 10:34 ] @
Ajde kad kupis pisi da li novi Mustang ima cepove ?

To sto kace su neke slike stare po 20 godina ! Novi ne izgleda isto kao na slikama !

Jer je promenjena vec treca fabrika , a slike od one prve ?

A 3. fabrika pravi svoje akumulatore sve iste samo se lepe nalepnice . Ovaj nas hoce da pise Mustang, neko drugi da pise nesto trece itd.
[ bordzija @ 29.01.2024. 12:09 ] @
To ti je sve isto sa čepovima su najjeftinije kućište a bez imaju lavirint umesto čepova. Prvi mustang nije sastavio ni godinu dana a drugi mislim 4-5. Uz stalna dopunjavanja svaka 4 meseca se isprazni. Prve godine radi besprekorno druge godine mora da se dopunjava. Baš ono što je radicmx opisao.

Entri level je kobaja u oko čak i kod boša i varte koje sam imao. Tek sledeća malo skuplja verzija radi kako treba.

Isto ti je da kupiš bosch s2 i mustang.
[ Java Beograd @ 29.01.2024. 13:07 ] @
Zato što je entry level generički. Jedan pravi, ostali samo lepe nalepnicu.

Pogledaj, na primer, ponudu kuhinjskih aspiratora. Entry level je bukvalno potpuno isti, za sve "brendove" (ne zaslužuju ni da se kaže da su brend)Elica, Hansa, VOX, Tesla, Candy, Beko, Gorenje ...

Nekad čak ni ne zalepe nalepnicu.

[ ademare @ 29.01.2024. 13:42 ] @
Nije to u pitanju , nego kako ce da doliva u akumulatore koji nemaju cepove ?

Ja sam video , moj matori je kupio prosle godine Mustang 55 A nema nikakvih cepova !

Sad na ovim slikama svi imaju ?

Te neke Ruske od pre 15 godina se i ne secam kakvi su bili , ali ovaj od prosle godine sigurno nema cepove.

Sada se prave u Madjarskoj. Pre toga su bili Turski , a neka prva serija iz Ru.


Jedino ako je nas covek vlasnik " brenda " Mustang nasao 4. fabriku ?
[ glackop @ 29.01.2024. 23:01 ] @
Skinuo sam ga suraku sa golfa peticu iz Austrije pre oko 4 god.ne znam mu tacno starost ali na stubu kao pise 15 ne znam mozda je 2015 to god.ja sam ga koristio samo par puta na inverter 12/220v a kada god mi zatrebao da upalim traktor,ili viljuskar skoro komsiji kombi,vergla super iako je samo jadnih 45ah,ali marka...i cena=kvalitet.
[ bordzija @ 30.01.2024. 14:43 ] @
Svojevremeno su se davno prodavali "bez održavanja" a imali su prelepljene čepove. Bila 2 modela prvi sa po jednim čepom za svaku ćeliju a bili i modeli što su imali kao kocku ispod koje su bili čepovi. Jedni i drugi moraju da se održavaju.

Poslednji mustang od pre 5 godina je imao čepove kao i prethodni.

Pravi bez održavanja nemaju čepove nego lavirint koji zadržava isparenja i to odlično radi stvarno nema održavanja. Meni je s4 trajao 8 godina bez ikakvih problema. Nikada we nije ispraznio niti sam ga dopunjavao.

Po mojoj slobodnoj proceni ovaj mustang i slični imaju duplo manji kapacitet od propisanog i traju godinu max dve.
[ Java Beograd @ 30.01.2024. 14:56 ] @
Ja sam 2001 kupio Fiat Tipo 1.4 (polovni) i vrlo brzo nakon toga kupio sam akumulator za njega.
Tada sam kupio Bosch "bez održavanja" i od tada, do današnjeg dana niti jedan akumulator "sa čepovima" nisam kupio, niti sam ikad u bilo koji akumulator imao potrebe "dolivam vodu", da "tražim čepove" ili bilo šta drugo.

Dešavalo se da se pokvari regler na alternatoru, pa da se akumulator isprazni. To se popravi, naravno, jednokratno se napuni istrošeni akumulator i onda po starom: održavanje=nula. Nikad nikakvo dopunjavanje u međuvremenu.

Svaki je trajao, kako bih rekao, "normalno", između 4 i 6 godina.
Mislim, nije da imam preciznu evidenciju dvaes'tri godine, ali ne pamtim da je neki crko pre kraja garantnog roka, koji je skoro uvek bio minimum 36 meseci.Pre toga, devedesetih, u vreme jada i bede, kao vlasnik Jugića 45, zlopatio sam se sa različitim Black Horsovima i sličnim otpadom, i kao siroma' uvek dvaput plaćao.
[ bordzija @ 30.01.2024. 19:07 ] @
Tačno tako ti sa čepovima jedva sastave 2 godine. Meni se više puta dešavalo da crknu u garanciji.

[ bordzija @ 05.02.2024. 21:51 ] @
Juče sam uzo dokon da dopunim ovaj stari aku, uključio da se puni u 8-9 uveče a isključio u 3-4 popodne sutradan. Ej ljudi usijao se ko žiška hahaha a što je najzanimljivije i punjač je bio usijan ko žiška 🤣

Zanimljivo je da pokazuje 12,7v kada odstoji posle punjenja, lepo vergla ali ne drži struju iako skinem klemu. 🤔
[ Java Beograd @ 06.02.2024. 08:21 ] @
Citat:
bordzija: JEj ljudi usijao se ko žiška hahaha ... 🤣


Nije mi jasno šta ti je ovde smešno?

Ovo je IZUZETNO opasno, akumulator je mogao da se raspdne, a onda bi sumporna kiselina napravila teško njesra za okolinu i zdravlje ljudi.
Nemoj to više da radiš. Odnesi akumulator na reciklažu, uzmi neki dinar i kupi novi.
[ kosmopolita @ 06.02.2024. 08:54 ] @
Kaze jedan lik da koristi neki solarni panel i odgovarajući punjač i da je akumulator uvek maksimalno napunjen.
Tvrdi da mu akumulator traje 10 godina tako.
Ne deluje mi moguće da se stalnim punjenjem moze produžiti vek trajanja.

Meni to ne treba jer akumulator koristim neka 3 meseca godišnje pa inače traje (nesto) duze.
[ bordzija @ 06.02.2024. 12:14 ] @
To je ok punjač malim impulsima pomalo dopunjava aku i traje dugo.
[ veselinovic @ 06.02.2024. 18:20 ] @
Tri su bolesti akumulatora:
1. Proces starenja, gdje se nepovratno gubi kapacitet, najcesce se desava ybog loseg ljepila kojim je prah zalijepljen za ploce. Ovo je klasicno starenje i nema lijeka. Cesto je propraceno kratkim spojevima izmedju ploca.
2. Sulfatizacija ploca, desava se kad je akk duboko ispraznjen. Ako to ispraznjeno stanje traje duze vremena bolest je sve teza. Navodno postoje desulfiyatori koji lijece bolest, ali nije dokazano i ne djeluje na sve akk.
3. Korozija ploca, desava se kad je akk stalno na punjacu sa povecanim naponom. Za trajno spajanje punjac - akk ( agrgati, alarmi, ups,...) max napon je 13.8V mada preporucuju i manje.

Postoji opasnost da solarni punjac dovede do bolesti br 3, pa zato oprezno.
U firmi smo imali agregat koji se vrlo rijetko palio ( jednom u 3 mjeseca) i akumulator nije nikad izdrzao duze od godinu i po, jer je neki fabricki pametnjakovic namjestio napon punjenja na 14.7V.
Kad je punjac namjesten na 13.5V akk traje vec 5 godina i ne posustaje.
[ bordzija @ 07.02.2024. 01:47 ] @
Znam da je opasno ovaj se užario ko žiška.to do sada nikDa nisam video. Nekada mi je odtao kada zaboravim i 20h da se pumi a ovaj je posle 12h bukvalno svetleo u mraku. Možda je otišao u kratki spoj ko će ga znati. Nisam imao unimer da ga proverim toću ovih dana kada budem. I ovo mi čudno što u roku od par dana ispusti dušu a da nije na klemama. A uredno pokaže 12,7 kada odstoji posle par dana.

Davno sam gledao u servisu pod garancijom kako ih oživljavaju nabiju crevo i pod pritiskom isperu ćelije pa sipaju novu kiselinu.
[ Java Beograd @ 07.02.2024. 07:33 ] @
U servisu operu onaj prah, koji je Veselinović opisao u tački 1.

Taj prah, kad se nataloži na dno ćelije izazove kratak spoj ćelije i onda ukupan napon padne za preko 2V i akumulator bude neupotrbljiv.
Kad se to ispere, i sipa nova kiselina, akumulator je "popravljen", nije više u kratkom spoju. Ali od babu nemož' devojku da napraviš. Ukupna masa olova i olovo sulfata je umanjena.

Akumulatori od pre puno godina su bili dovoljno veliki, da je ispod elektroda bilo dovoljno mesta da se taj prah nataloži, ali da ne dodiruje elektrode i ne izazove kratak spoj.
Takođe, bili su dovoljno veliki, pa je iznad elektroda bilo dosta prostora za elektrolit, pa i kad ispari malo više vode, elektrode i dalje budu potopljene.
Takođe, elektrode su bile masivne, pa je moglo oho-ho olova da spadne sa elektroda, a da one budu funkcionalne i dalje.

Šta imamo danas?
Lagane, tanke elektrode, spuštene do samog dna kućišta, a preko elektroda, nivo od par milimetara elektrolita.
Puno kapaciteta u malom kućištu! Pomislće neko - wow!
Pa jeste, dok je nov. Ali već posle godinu dana počinje da stari - pa koliko izdrži.
[ bordzija @ 07.02.2024. 12:13 ] @
Da i ploče više nisu pune nego rešetkaste, u startu više a već posle godinu dana raspad.
[ Living Light @ 07.02.2024. 12:27 ] @
Bordzi,
Sta se pravis kao da ne znas, ko malo dete na casu fizike :-)

Jesam vec 'iljadu puta pisao ovde na forumu kako sam stigao u ocnu bolnicu zbog Akumulatora u kolima.

Zima, ladno u 3.14
Prikljucio punjac na AKU u Kec-a, nesto kao slabo vergla anlaser.
Posle jedno 5-6 sati nikakvi drasticni rezultati o kondiciji AKU.
I dalje ne vergla, nema snage u AKU.

Skinem kablove sa + i -, da izvadim akumulator iz auta i unesem ga u kucu.
Oslobodim zavrtnje koji ga drze i pocinjem da ga dizem sa dve ruke,
oce-nece, negde malo kaci, drm-vamo-drm tamo i

- u jednom momentu celija koja je imala dosta taloga (to sam kasnije prostudirao), EXPLODIRA
tako da je odvalila gornju plastiku (deo kucista),
a Kiseline na sve strane pa i u oci, jer sam bio Nagnut tacno iznad Akumulatora.

U momentu ispustih aku i mahinalno zatvorim kapke da bi zastitio oci,
ali sada ne vidim da nadjem prvu cesmu da operem oci U BOGATOM MLAZU VODE,
i tako masnim rukama isflekam zid od ulaznih vrata do kupatila.

Majka vice Šta ti je, a ja Urlam Pece me!
Od seoskog lekara do gradske ocne bolnice, put mi je trajao 100 godina !
(takav sam osecaj imao, nikako da stignemo, a kombi od Hitne trucka da ti bubrezi ispadnu)

U bolnici su ispirali Oko sto su vise mogli,
lekari bili Extra Interventni, ali rožnjača je "ispecena/nagrizena/ostecena od kiseline na oba oka.

Zato,
-Pamet u glavu i Nikad se ne naginjite iznad "sumnjivih AKU", a ni iznad NEsumnjivih AKU,
nikad se ne zna stanje celija i olovnih ploca (iskrivljenost, ugrejanost, deformacija).

Pazite se, da ne morate da prodjete ovu losu Školu!

Opasno je to, jer je "Velika Energija nabijena u Hemiju na malo Kubika zapremine".
Cuvajte se, a Ne kao Bordzija, puni AKU dok se ne usija !

pOz

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 07.02.2024. u 13:51 GMT+1]
[ Java Beograd @ 07.02.2024. 12:30 ] @
bordži se zaiebava sa tim "predmetom" (nije više ni akumulator), kome je jedino mesto u reciklaži.
A to nije igračka, realno.
[ Living Light @ 07.02.2024. 13:30 ] @
Tacno tak, EVO RUKE!

A i ti JavoBG, zilion puta, ako ne i 10 ziliona puta OVDE,

- si PONAVLJAO da se NE igra, ne zeza! To je Bomba ako je NEISRAVAN AKU.

A on se još HVALI kako je usijao akumulator.

Eeee bre "pink i elita" generacija.

Sve bi da proba od Wi-Fi košenja travnjaka ... pa do 6000K LED za Poziciju i tablice, ali da ga puste na "Tehničkom".

Eee pa Bordzi ehhhbaj ga druže učitelju ...
[ bordzija @ 09.02.2024. 19:28 ] @
Sreća pa sam ja ćorav i ceo život imam cvike na nosu a drugar koji nema je: sto puta bio kada je brusio, cedio lepak, drndo kiselinu i svašta nešto u servisu.

Kako sam prešao 40tu tako mi se dioptrija sredila pa ne nosim ali ću početizaštitne da vučem.

Inače se ispod nule ne puni aku izvan kuće.
[ Living Light @ 09.02.2024. 20:19 ] @
Bordji brate,
iskren savet:

Niko NE moze da te cuva kao što SAM SEBE MOŽEŠ DA SAčuvaš !

jbg, imas DOVOLJNO Godina, ne "stoje Ti više gluposti dobro i duhovito"!


Nemas 100 ociju, pa da se sa prva 2 oka šališ i zezaš.

Zastitne naocare, zastitna oprema NIJE Smišljena Qurčenja radi, nego radi nas samih.
Cuvaj se Bordzi, od "sopstvenih ideja".
Naravno da TO vazi za tebe, za mene za SVAKOGA !

Pozdravljam Te,

[ ademare @ 09.02.2024. 21:01 ] @
Citat:
bordzija:


Kako sam prešao 40tu tako mi se dioptrija sredila pa ne nosim ali ću početizaštitne da vučem.
Al si ti brzo Omatorio

To se zove "Staracka dalekovidost " . Obicno se ne javlja pre 48-50 godina !

Ko nije nosio naocare imao je dobar vid, on ce poceti ako hoce da dobro vidi , da nosi + .

Ko je imao minus njemu ce se postepeno vremenom smanjivati !

Naravno moze i da opet bude jednog dana 0 !

Samo nesto to kod tebe brzo ide ? Ili si imao -0.5 ?

Svakih 5 godina u proseku racunaj da ce Plus da raste ! Znaci miran si jedno 5 godina , posle ces da ides u Plus !

Znaci u proseku na 5 godina po 0.5 + .
[ Living Light @ 09.02.2024. 21:38 ] @
Gde si Dr. Ade, uska strucnost Oftalmologija 19 stepen ?
Pa sto ne rece.

Koliko uzimas "za Ruke" na pr. Klinici?

Zakazivanje ovde, ili preko sajta sa -15% popusta, Akcija
[ ademare @ 09.02.2024. 23:02 ] @
Ma to shranje nas sve kaci .

Pa sam malo proucio kada je pocelo .

Nisi valjda ti imun na ovo ?
[ Living Light @ 10.02.2024. 03:28 ] @
ma kakvi Imun!

Godine cine svoje, sitni "amortizeri (fina muskulatura)" oko samog oka
ne uspevaju Brzo da kompenzuju/prate "izoštravanje slike" koju trenutno gledam.
Ako pogled brzo menjam na blizu-daleko-blizu-daleko (n.pr. Dlan-dimnjak-dlan-dimnjak na udaljenoj kuci),
zbog sporosti fine-ocne muskulature nisu mi preporučili ni bifokalna, a ni multifokalna stakla u naocarima.
(mada, moram da priznam, nisam preterano uporan u SIGURNOM Odabiru naocara tog tipa)
https://optikaocchi.rs/blog/bi...progresivna-dioptrijska-stakla

Ne znam zasto je to tako kod mene?
Moguce da sa "fixnim" naocarima (jedna dioptrija) mogu Bolje da izoštrim predmet koji trenutno gledam,
i da se na njega skoncentrišem.

Vremenski cesto/dugo "buljenje" u sitne detalje (gledanje u štampane ploce PCB),
i u sve sintnije elektronske komponente (SMD) dodatno je ugrozilo vitalnost i fleksibilnost oka
i oko oka locirane periferne "Fino-Licnaste" muskulature.

Naravno da je eksplozija Akumulatora (kiselina H2SO4) drasticno uticala na
ostecenje ceone površine očiju, tj. na " Rapavost" rožnjače i delom beonjace
(razmazivanjem kiseline prilikom treptanja i trljanja oka u novonastaloj situaciji).
Eto, "muka brzo ume da nastane" iz naizgled nicega,
a uglavnom zbog -- mog lošeg rukovanja neispravnim Akumulatorom pre skoro 40 godina, a posledice i dan danas.

Cuvajte svoje OCI !!! . . . . . makar kao "oči u glavi".
Trebace Van dok ste živi.

Svako Dobro
pOz
[ bordzija @ 10.02.2024. 11:03 ] @
Imao sam ja školu ali vodeći drugara kome je puko super lepak u oko i slično, gledajući ove što su varili bez naočara itd.

Oči su najbitnije da se ne laže mo.

Sad na skoro 50 mi trebaju za dalekovide kada lemim nešto ne mogu više smd pa mi gile pomogao za vreme korone hvala mu od srca ❤️

Kupljen novi aku nemam pojma koji auto otišao na vikend danas prvi dan 🤗
[ bordzija @ 13.02.2024. 11:46 ] @
Kupljen firecell akumulator za 7000 din ja reko mogao je i boš da se uzme za 500 din više a traje provereno 8 godina.

Jbg kada ljudi prvi put u životu imaju priliku samo da odlučuju🤣🤣🤣
[ Living Light @ 13.02.2024. 21:12 ] @
Bar nesto,

- Dobro da AKU nije iz ___ L i d l a.

Bordzi,
Jesu to ovi?
https://euroguma.rs/Akumulatori-prodaja/Firecell-akumulatori

Odakle ti "Vic Meseca" da Bosch traje 8 godina, bas na Ladu ?

mozda, ako ga sve vreme drzis u dnevno sobi ispod kreveta, i to u Stiroporu sa sve Ladom :)


[ bordzija @ 14.02.2024. 16:02 ] @
Meni je za hyundai i20 prethodni plavi boš s4 trajao tačno 8 godina i pretprošle godine sam ga zamenio istim takvim novim. Naravno opet sam ga kupio u eu. Koštao je 65 evra.

Pre toga je bio fabrički prva ugradnja exide koji je zezao elektroniku po autu od prvog dana i jedva sastavio 2 godine.

[ mjanjic @ 14.02.2024. 17:17 ] @
Zadnjih 13-14 godina uzimam Vesna/Topla, ovde ima radnja koja prodaje samo njihove akumulatore, možeš bilo kad da odeš i na proveru stanja akumulatora i punjenja, do sada sam promenio samo 3, na aktuelnom autu prethodni kupio 2014. godine, 2020. ga maltene totalno ispraznio dok sam stigao do majstora nakon što mi je u putu otišlo punjenje (tj. "regler"), i opet trajao 2 godine.
Ako ništa drugo, bar računam da niko od muljatora neće da uvozi falsifikate Topla ili Vesna, već uglavnom Bosch i slične "sigurne" brendove.
[ bordzija @ 14.02.2024. 17:32 ] @
Ne budi naivan srbija je raj za trgovce, uvoze samo i isključivo feleričnu robu i bajatu hranu pa prekucavaju i preštampavaju pa prodaju DUPLO SKUPLJE!

Nije to nešto što si kupio u inostranstvu ukusnije nego ceo život jedeš felerično i pre svega bajato u srbiji!