[ Everbot @ 06.02.2019. 20:27 ] @
Citat:
Torgservis, prvi ruski lanac prodavnica na zapadnoevropskom tržištu, zatvorio je svoju radnju u Lajpcigu nakon samo pet dana ...

Citat:
Njihov glavni adut su niske cene - niže i od onih u najvećim nemačkim diskontima, poput Lidla, Aldija i Norme.

link

Klasika, kao u vreme komunizma. Mnogo jeftino, samo što ga nema na rafovima. Da li će nakon Torgservisa i drugi lanci primeniti ovaj poslovni model?




[ SlobaBgd @ 06.02.2019. 21:26 ] @
Ma navalili Srbi i Turci i pokupovali sve!
Sad kad budu dolazili kući za Ostersonntag, pa donesu ubogim rođacima poklone iz Dojčlanda! A ono - sve ruska roba!
[ mjanjic @ 06.02.2019. 22:17 ] @
Nije MNOGO jeftino. Recimo, na jednom nemačkom sajtu piše da je litar mleka 62 centa, odnosno 8 centi jeftinije nego kod konkurencije. Tamo je Lidl "dosta" jeftiniji nego neki drugi supermarketi, pa opet ti supermarketi nisu propali. Tako ni Lidl neće propasti zbog ovih, jer većina nemaca neće da kupuje mleko sumnjivog kvaliteta iz Poljske, a time pomaže tuđu ekonomiju umesto svoje.

Nisu oni kao srbi, koji će, često iz neznanja, pre kupiti uvozno nego svoje čak i ako je to iz Srbije kvalitetnije (recimo neki dečji krevet od kvalitetnog drveta neke male domaće firme je daleko kvalitetniji, a i jeftiniji nego isti takav u Ikei).
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2019. 06:51 ] @
Nije mnogo jeftino ali jeste.Pa ljudi misle cvetaju ruze preko pa se kupuje gde se stigne.U Franuskoj nije onaj haos

iz nekog hira nego onaj deo ka Svajcarskoj i ne zivi bas kao iz crtanog filma,ladno se prelazi granica i pazari.

Bice toga sve vise.Para na paru,ali ovi koji nemaju gde da paru prislone ce vezbaju oskudaciju sa nasih prostora.
[ Branimir Maksimovic @ 07.02.2019. 07:05 ] @
Neka meni neko kaze zasto je kod nas pasulj skuplji od piletine?
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2019. 07:30 ] @
Kako skuplji? Moram da palim.Svuda ga ima po 230 rsd.
[ looker-on @ 07.02.2019. 07:32 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Neka meni neko kaze zasto je kod nas pasulj skuplji od piletine?

Koliko sam ja mogao da vidim, uglavnom se prodaje uvozni pasulj i to iz Kine, Kirgistana i još nekih zemalja.
Teško je naći domaći a i ako ga nađeš on još skuplji?
Da li je u pitanju uvoznički lobi ili neki drugi ne znam ali činjenica je da je nekad narodna hrana u Srbiji postala luksuz.
[ Branimir Maksimovic @ 07.02.2019. 07:41 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Kako skuplji? Moram da palim.Svuda ga ima po 230 rsd.


To mozda u Kragujevcu, u Beogradu je oko 300 din.
[ Branimir Maksimovic @ 07.02.2019. 07:42 ] @
Citat:
looker-on:
Citat:
Branimir Maksimovic: Neka meni neko kaze zasto je kod nas pasulj skuplji od piletine?

Koliko sam ja mogao da vidim, uglavnom se prodaje uvozni pasulj i to iz Kine, Kirgistana i još nekih zemalja.
Teško je naći domaći a i ako ga nađeš on još skuplji?
Da li je u pitanju uvoznički lobi ili neki drugi ne znam ali činjenica je da je nekad narodna hrana u Srbiji postala luksuz.


Da pasulj je sad luksuzna hrana. Neverovatno zar ne?
[ looker-on @ 07.02.2019. 07:51 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Da pasulj je sad luksuzna hrana. Neverovatno zar ne?

Aj što je luksuz nego što je kvalitet nula.
Već mi se par puta desilo da je na oko lep a posle, em nikako da se skuva a kada se skuva nema one slasti i mirisa pasulja na kome sam odrastao i koji mi je uvek bio najomiljenija hrana.
Kao da jedem ping pong loptice.
[ Java Beograd @ 07.02.2019. 08:54 ] @
Pasulj se tradicionalno gajio uz strukove kukuruza. Tako da pasulj ima za šta da se prihvati i penje.
Ali, avaj. Savremeni hibridni kukuruzi imaju takve listove da ne ostavljaju ni malo svetlosti ispod. I - pasulj ne može da raste.

Naravno, alternativa je gajiti pasulj uz pritke, u bašti, ali onda se ima samo za sebe i domaćinstvo ali ne i za prodaju.
[ Everbot @ 07.02.2019. 09:54 ] @
Nema to veze sa savremenim hibridima i širinom listova. Količina svetlosti na prvom mestu zavisi od gustine sejanja. Promenio se način gajenja. Nekada se kukuruz špartao, kopao i ručno brao. Danas se koriste herbicidi i berači kukuruza.
[ ademare @ 07.02.2019. 12:00 ] @
Sve je to tacno ! Za pasulj je potrebna motika a ne traktor . Zato je Gradistanac iz Tadzikistana , Tetovac iz Kine , a Tresnjevac iz Kirgistana !

Nece vise niko da u Srbiji radi sa motikom , stariji ne mogu , mladi nece !

Vise vole da za 250 Eura motaju kablove 12 sati dnevno , nego da za vise para budu svoj gazda na svojem imanju i sa manje rada !
[ žutokljunac @ 07.02.2019. 12:40 ] @
Tetovac pasulj više ne postoji. Bio sam skoro u Makedoniji i drugarova devojka je iz Tetova. Molio sam je da kupim par kilograma pasulja, ona zvala sve žive u Tetovu i ni kilo nisam mogao da kupim. Na pijaci u Skoplju se smeju kada im pomeneš Tetovac. Sve se to uvozi. Tužno. :(
[ bakara @ 07.02.2019. 12:55 ] @
Pravite od pasulja nauku...

ja uzmem koji mi dopadne pod ruku, a volim i da izmesam dve-tri vrse, i uvek bude dobar...
Ili bar ga moja zena skuva kako treba

A da je skup jeste, kosta kao Kg piletine pa ispade jedno od najskupljih povrca zar ne...
[ Everbot @ 07.02.2019. 13:27 ] @
Citat:
ademare:
Vise vole da za 250 Eura motaju kablove 12 sati dnevno , nego da za vise para budu svoj gazda na svojem imanju i sa manje rada !


Da li ti imaš svoje imanje i živiš od poljoprivrede?
[ looker-on @ 07.02.2019. 13:33 ] @
Citat:
bakara: Pravite od pasulja nauku...

Ja više volim da pravim od njega prebranac, ukusniji je od nauke?
Šalu na stranu, ali teško je naći dobar suljpa. Možda tvoja žena ubacuje sodu bikarbonu da bi ga omekšala ali činjenica je da nema , već navedeno, tetovca, gradištanca. Nema naših sorti na kome je Srbija preživela i WWI.
Imao sam svojevremeno komšinicu, baba Zagu, poreklom iz Leskovac, i tamo su ona i njen muž imali kuću u kojoj su bili letom a zimi u Bgd.
E, kada mi ona spremi njen domaći pasulj i to tako što napuni sušene paprike a pasulj prvo skuvan a onda tako napunjene paprike sa pasuljem poređa na dimljena rebarca pa zapeše u rerni.
Šta da ti kažem, evo zabalavio sam tastaturu od pomisli na taj ukus. A na kraju, uz njega mi servira ljute papričice, ajvar i pinđur.
Gde takav ukus naći kada sve uvozimo i to nema taj ukus jer povrće vuče ukus iz podneblja.
[ bakara @ 07.02.2019. 13:50 ] @
ne znam cemu bi sluzila soda bikarbona za kuvanje pasulja?

Evo ja sam upravo jeo corbast pasulj za rucak :)

Mislim da je problem sto ti trazis neki pasulj iz maste u tvojoj glavi
svaki pasulj je dobar, stvar je u spremanju, a jos bolje kada se izmesaju razne vrtse pasulja.

Za neko drugo povrce bih stvarno mogao da kazem da posoje vece razlike, ali neki jako los pasulj jos nisam probao.

meni je recimo neprihvatljiv pasulj sa mesom i prekuvan mekan pasulj da se ukasi, kako vecinom spremaju nase domacice.
[ Everbot @ 07.02.2019. 14:14 ] @
Nemaju svi jednako razvijeno čulo ukusa. Siguran sam da postoji razlika u ukusu različitog povrća, u zavisnosti od sorte, podneblja i uslova gajenja.
[ ademare @ 07.02.2019. 14:49 ] @
Citat:
Everbot:
Citat:
ademare:
Vise vole da za 250 Eura motaju kablove 12 sati dnevno , nego da za vise para budu svoj gazda na svojem imanju i sa manje rada !


Da li ti imaš svoje imanje i živiš od poljoprivrede?


Ne motam kablove za 250 eura

Tako da se post ne odnosi na mene nego na motace . Realno je ogromna vecina motaca pobegla iz svog sela . Ja sam selo video samo na slici . Ne mozemo svi biti iz sela
[ Everbot @ 07.02.2019. 15:10 ] @
Moje pitanje je bilo više retoričko. Pretpostavio sam da si selo video samo na slici. Jel ti stvarno misliš da je neko toliko glup da bi radio kao crnac ako može da uživa? Realno je većina motača rođena u gradu, a iz sela su pobegli njihovi roditelji u vreme kada su motači bili dobro plaćeni. Prelazak na selo nije nemoguć, ali većina motača kablova bi veoma brzo bankrotirala na selu. Da bi bio uspešan na selu moraš istovremeno da budeš menadžer, trgovac, fizikalac, investitor i poljoprivredni stručnjak. Da bi motao kablove, dovoljna je samo fizička snaga. Motač kablova ima zagarantovanu platu. Plata poljoprivrednika zavisi od cena repromaterijala, bolesti, štetočina, vremenskih uslova, njegovog znanja i sposobnosti, konkurencije, uvoznog lobija, propisa države. A ako se razboli tokom sezone? Hoće li moći da uzme plaćeno bolovanje? Hoće li moći da se oženi/uda na selu? Na kraju koliko će više zaraditi od motača?

P.S.
Još jedna pogrešna pretpostavka. Nisu svi poljoprivrednici otišli sa sela da bi bili motači kablova.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2019. 19:19 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Kako skuplji? Moram da palim.Svuda ga ima po 230 rsd.


To mozda u Kragujevcu, u Beogradu je oko 300 din.

Makso,ja stvarno ne znam koliko je u KG,u Idei BG je cesto akcija na toliko a u Metrou imas sareni za 250.

To sto se ja setkam Bg-Kg-Knić neMO da te zbunjava.Ja sam rodjen na opstini Savski Venac.
[ ademare @ 07.02.2019. 20:24 ] @
@ Everbot

Trebalo je bas uloziti dosta napora , ufff, pa dopreti do tebe , i izvuci iz tebe , jedan Ne trolovski post .

Svaka cast
[ Everbot @ 07.02.2019. 20:30 ] @
Tanka je linija između trolovskih i netrolovskih postova. Mislim da su neki moji postovi neshvaćeni od strane konformističkih masa.
[ mjanjic @ 07.02.2019. 22:05 ] @
Soda bikarbona se ne stavlja u pasulj da bi se bolje skuvao, nego protiv nadimanja u stomaku, odnosno poboljšava varenje i umanjuje konkurenciju ruskom gasu :)

A za cenu... ovde je u nekom ekspress restoranu studentskog centra prebranac 200 dinara po kilogramu.
A u domaćoj varijanti najviše volim kad se skuva u krčku, i to od 8 do 12 sati.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.02.2019. 06:29 ] @
Citat:
Soda bikarbona se ne stavlja u pasulj da bi se bolje skuvao, nego protiv nadimanja

Ja bi iskusno digao cenu sodi pa ko nece da farkuje,nek plati.
[ looker-on @ 08.02.2019. 06:33 ] @
Citat:
mjanjic: Soda bikarbona se ne stavlja u pasulj da bi se bolje skuvao, nego protiv nadimanja u stomaku, odnosno poboljšava varenje i umanjuje konkurenciju ruskom gasu :)

Stavlja se i da bi se lakše skuvao, smekšao.
[ Everbot @ 09.02.2019. 10:44 ] @
Stavlja se i da bi se neutralizovali GMO efekti.